P. 1
Kertas Kerja Pertandingan Tradisional (Repaired)

Kertas Kerja Pertandingan Tradisional (Repaired)

|Views: 267|Likes:
Published by Zakiah Zahrin
pjm
pjm

More info:

Published by: Zakiah Zahrin on Jun 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2015

pdf

text

original

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN, 14000 PULAU PINANG

PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL TUJU SELIPAR

TARIKH 13 MAC 2013 (AHAD)

TEMPAT GELANGGANG SEPAK TAKRAW

ANJURAN 5 PISMP PSV/ PJ/ PM

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN

1.0

Pendahuluan Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masingmasing dan permainan ini semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Ada di antara permianan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi ianya diketahui oleh ibu bapa dan nenek moyang kita sahaja. Oleh sebab itu, kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk

mengenali dan menyemai semangat bermain permainan tradisional dengan lebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. Pada masa yang sama, permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapat dalam gagasan 1Malaysia. Kami berharap anjuran pertandingan permainan tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber, sistematik, dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan. Pada masa yang sama, kami juga berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kami semua.

2.0

Tajuk Permainan Tradisional: Tuju Selipar

3.0

Matlamat Matlamat penganjuran pertandingan ini diadakan untuk memberi dedahan dalam cara mengelola sesuatu pertandingan dan pada masa yang sama memperoleh pengalaman baru dalam menguruskan sesuatu pertandingan agar dpat diaplikasikan dan dijadikan panduan kepada bakal pendidik di sekolah kelak.

30 pagi 6. 7.0 Peserta Peserta terdiri daripada guru pelatih 5 PISMP ambilan Januari 2013.0 Objektif 4.2 Memupuk perpaduan pelbagai kaum dan etnik dalam kalangan guru pelatih.0 Butiran program 5. 4. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 peserta. 5. 4.4 Memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong dalam kalangan guru pelatih. 4. 4. kerjasama.Diharapkan supaya permainan tradisional ini dapat dihidupkan kembali di sekolah pada masa hadapan.0 Jawatankuasa pertandingan permainan tradisional Rujuk lampiran 2 . dan semangat persaingan sihat dalam kalangan guru pelatih dan pensyarah IPG.1 5.3 Mengeratkan dan mengukuhkan hubungan baik.2 5.3 Tarikh : 13 Mac 2013 Tempat : Gelanggang Sepak Takraw Masa: 8. perpaduan.1 Memartabatkan dan menghidupkan semula sukan tradisional warisan negara.

00 pagi 10. 9.50 pagi 9. peserta melakukan aktiviti permainan memanaskan badan.4 Sebelum aktiviti permainan dimulakan.1.00 pagi 10.1.3 Semua peserta permainan berada di gimnasium lebih awal dan berpakaian sukan dengan kemas 9.8.1 Semua peserta permainan haruslah memahami peraturan permainan.30 pagi 8.45 pagi 8. 9.1 Senarai semak sebelum permainan 9.0 Senarai semak 9.1. 9.30 pagi 11.2 Senarai semak semasa permainan 9.1 Tempat pelaksanaan permainan tidak digunakan oleh pihak lain sebelum aktiviti permainan dijalankan.2 Tempat permainan adalah bersih dan selamat digunakan.00 pagi TEMPAT Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw AKTIVITI Pendaftaran peserta Ketibaan tetamu jemputan Upacara perasmian Permainan bermula Berehat Penyampaian hadiah Bersurai 9.2.0 Tentatif program MASA 8.1. .

2.9. 10.2 Peserta permainan dikumpulkan di tengah kawasan mengikut kumpulan supaya keputusan senang disampaikan.2.3.3.2. 10.3 Senarai semak selepas permainan 9.1 Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan.2. Jika susunan selipar tersebut jatuh. 10.2. Salah seorang daripada ahli kumpulan tersebut pula akan berada di dalam gelanggang untuk menyambut bola yang dibaling oleh kumpulan yang memulakan permainan.4 Kumpulan yang kalah akan berada di luar gelanggang sebagai pemerhati dan bersedia di posisi masing-masing.3 Kumpulan yang menang undian akan berada di dalam gelanggang untuk membuat balingan.6 Setiap peserta diberikan dua peluang untuk menjatuhkan susunan selipar tersebut.3 Pastikan tiada ahli kumpulan yang cedera semasa aktiviti dijalankan.2. 10.2. 10.2 Cara bermain 10.2 Sebelum permainan dimulakan. 9. 9.5 Kumpulan yang memulakan permainan dikehendaki menjatuhkan tiga selipar yang telah disusun menggunakan sebiji bola getah. undian akan dibuat dengan menggunakan lambungan duit syiling.0 Panduan pelaksanaan 10. pemerhati akan menyerang kumpulan yang menjatuhkan susunan kasut .3 Pencatat masa sentiasa peka dengan markah dan masa permainan. 9.2.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan Rujuk lampiran 3 10. 9.1 Semua peralatan dikumpulkan di satu tempat. 10.2 Peserta permainan berada dalam kedudukan masing-masing dan dan sedia menerima arahan permainan. Setiap kumpulan mempunyai 6 peserta.3.

4 Jika balingan melebihi paras pinggang. pemain di dalam gelanggang tidak perlu keluar daripada gelanggang. 10.2.3. 10.7 Kumpulan yang menjatuhkan susunan selipar dikehendaki menyusun semula selipar tersebut.3.0 Senarai peralatan 11.5 Borang pemarkahan Rujuk Lampiran 3 11.2 pemenang dipilih berdasarkan mata yang banyak dikumpul.tersebut dan menghalang mereka daripada menyusun kembali kasut tersebut.4.1 Susunan selipar perlu dibina untuk mendapatkan 1 mata 10.1 Masa yang diperuntukkan untuk menjatuhkan susunan selipar adalah selama 3 minit. 10.3 Peraturan permainan 10.3 11.1 11.2 Masa yang diperuntukkan untuk menamatkan permainan adalah 5 minit.3 Keputusan pengadil adalah muktamad. Jika kesemua ahli kumpulan tersebut dimatikan sebelum kasut disusun atau masa telah tamat kumpulan pemerhati akan mendapat mata dan berpeluang untuk berada di dalam gelanggang pula.4.4 Kon Gelung Selipar Bola getah .3 Balingan bola ke arah ahli kumpulan hendaklah tidak melebihi paras pinggang. 10.4. 10. 10. 10.3.3. 10.2 11.4 Penentuan markah dan pemenang 10.

50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang = RM 1.50 Jumlah = RM 211.50 x 40 = RM 60.0 Penutup Kesimpulannya.50 x 41 = RM 61.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang = RM 1.50 Hadiah JUMLAH RM50 RM261.50 / Seorang Peserta Minuman Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.00 RM 1. diharapkan agar penganjuran pertandingan permainan tradisional 2013 akan mmendapat penyertaan yang menyeluruh daripada pelatih dalam mengangkat martabat khazanah warisan kesenian negara di samping penerapan nilai-nilai murni kepada para peserta.50 13. Semoga penganjuran .0 Belanjawan Butiran Anggaran Kos RM 1.00 RM1.50 x 60 = RM 90.12.

Zahrin Nur Hazwani Bt Abd Rahman Siti Norlida Bt Yazid Hadiah Pertandingan / pengadil Siaraya . Zulkarna’in Zakiah Bt. Lampiran 1 JAWATANKUASA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari JAWATANKUASA Keselamatan Peralatan Tempat Nurul Izzati bt Mohamad Kamal Mohd Najmi b A Rashid Nurnajwa Arifah bt Yusof Nor fatin bt Jamaludin Nurulazwa bt Mohd Nordin Mohd Shahir b Yusof Dajivi Nurul Nazirah Bt. A.kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalendar pengajian peringkat institut.

5m m 3m 13.1m 1m 0.4m .Lampiran 2 PELAN KEDUDUKAN PELAKSANAAN PERMAINAN 6.

Lampiran 3 PESERTA KELAS KUMPULAN A KUMPULAN B A B MARKAH KESELURUHAN KEDUDUKAN .

cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah .30 pagi. Bukan itu sahaja. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Namun. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A.

Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. antara kelemahan yang . kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. Antaranya. Hal ini kerana. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. kami menghadapi masalah ruang. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan bahawa permainan sorong kereta ini tidak termasuk dalam kategori permainan tradisional. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Selepas permainan ini tamat. Pertamanya. kami menghadapi beberapa masalah. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Semasa permainan tuju kasut ini dilaksanakan. masalah kasut. Disebabkan permainan tuju kasut ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Di samping itu juga. Selain itu. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. Namun begitu. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Kelemahan Dalam permainan tradisional tuju kasut ini. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Kami dapati kasut yang telah dicari tidak sesuai untuk disusun. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. terdapat pelbagai saiz dan bentuk kasut yang telah dicari tidak dapat disusun bersama-sama. kami telah memilih permainan tuju kasut. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini iaitu sorong kereta. Selain itu. jadi. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati.bertegur sapa.

sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan.telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan tradisional ini tamat. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan . kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Di samping itu. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Selain itu. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. Contohnya. Selain itu. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan.

ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. Pembahagian tugas dan penerangan tentang tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Selain itu. Setelah tamat sesi penutup. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. kasut. Arahan yang diberikan perlulah jelas.tersebut perlu disediakan lebih awal. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. . Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Oleh itu. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Selain itu. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. Contohnya. Jadi. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Semasa permainan tradisional ini berlangsung.

Bukan itu sahaja. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka.30 pagi. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Namun. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan.

Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Selain itu. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. kami menghadapi masalah ruang. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Pertamanya. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. Disebabkan permainan lari dalam guni ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. Di samping itu juga. Selain itu. Antaranya. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini. Semasa permainan lari dalam guni ini dilaksanakan. antara kelemahan yang telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan . Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. jadi. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Namun begitu. Selepas permainan ini tamat. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. Kelemahan Dalam permainan tradisional lari dalam guni ini. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. Kami dapati sukar mencari guni yang telah dicari tidak sesuai. kami menghadapi beberapa masalah. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. kami telah memilih permainan lari dalam guni.bertegur sapa. masalah guni.

mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan tersebut perlu disediakan lebih awal. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Pembahagian tugas dan penerangan tentang . Di samping itu.tradisional ini tamat. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Contohnya. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Selain itu. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Selain itu.

Contohnya. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Selain itu. kasut. Selain itu. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. Arahan yang diberikan perlulah jelas. . ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. Oleh itu. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan.tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Jadi. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Setelah tamat sesi penutup.

50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.50 x 60 = RM 90.50 x 40 = RM 60. saya sebagai bendahari telah mengutip setiap seorang peserta sebanyak RM1. Pertandingan ini telah dijalankan bermula jam 8.50 bagi keseluruhan peserta. Saya mengambil tindakan tangkas dengan mengerahkan kesemua peserta untuk menyerahkan wang tersebut. saya juga telah memastikan setiap ajk yang terlibat untuk menyenaraikan keperluan yang diperlukan dan duit perbelanjaan yang diperlukan.LAPORAN BENDAHARI Pada 20 Mac 2013 bersamaan dengan hari Rabu.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang Minuman = RM 1. 5 PISMP Ambilan Januari 2011 telah menganjurkan Karnival Permainan Tradisional untuk mengenalpasti pengurusan pertandingan permainan tradisional di samping memenuhi tugasan bagi subjek Pendidikan Jasmani ( PJM 3112 ). Selain itu.00 RM 1. Sebagai langkah pertama.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang .00 pagi sehingga jam 3 petang. Karnival yang melibatkan semua pelajar semester lima ini telah diadakan di padang bersebelahan Dewan Kafeteria dan Dewan Hajah Rohani. Di bawah ialah senarai belanjawan : Butiran Anggaran Kos RM 1.00 RM1.

... ............50 Disediakan oleh.........= RM 1..........50 Jumlah = RM 211..............50 x 41 = RM 61...50 Hadiah RM50 JUMLAH RM261.. (SITI NORLIDA BINTI YAZID) ...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->