KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN, 14000 PULAU PINANG

PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL TUJU SELIPAR

TARIKH 13 MAC 2013 (AHAD)

TEMPAT GELANGGANG SEPAK TAKRAW

ANJURAN 5 PISMP PSV/ PJ/ PM

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN

1.0

Pendahuluan Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masingmasing dan permainan ini semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Ada di antara permianan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi ianya diketahui oleh ibu bapa dan nenek moyang kita sahaja. Oleh sebab itu, kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk

mengenali dan menyemai semangat bermain permainan tradisional dengan lebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. Pada masa yang sama, permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapat dalam gagasan 1Malaysia. Kami berharap anjuran pertandingan permainan tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber, sistematik, dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan. Pada masa yang sama, kami juga berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kami semua.

2.0

Tajuk Permainan Tradisional: Tuju Selipar

3.0

Matlamat Matlamat penganjuran pertandingan ini diadakan untuk memberi dedahan dalam cara mengelola sesuatu pertandingan dan pada masa yang sama memperoleh pengalaman baru dalam menguruskan sesuatu pertandingan agar dpat diaplikasikan dan dijadikan panduan kepada bakal pendidik di sekolah kelak.

0 Peserta Peserta terdiri daripada guru pelatih 5 PISMP ambilan Januari 2013.1 5. 4. perpaduan.3 Mengeratkan dan mengukuhkan hubungan baik. dan semangat persaingan sihat dalam kalangan guru pelatih dan pensyarah IPG. 4. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 peserta.0 Butiran program 5.2 Memupuk perpaduan pelbagai kaum dan etnik dalam kalangan guru pelatih.2 5.4 Memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong dalam kalangan guru pelatih. 4.0 Objektif 4.3 Tarikh : 13 Mac 2013 Tempat : Gelanggang Sepak Takraw Masa: 8.0 Jawatankuasa pertandingan permainan tradisional Rujuk lampiran 2 . kerjasama.30 pagi 6.Diharapkan supaya permainan tradisional ini dapat dihidupkan kembali di sekolah pada masa hadapan. 4.1 Memartabatkan dan menghidupkan semula sukan tradisional warisan negara. 5. 7.

1.00 pagi TEMPAT Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw AKTIVITI Pendaftaran peserta Ketibaan tetamu jemputan Upacara perasmian Permainan bermula Berehat Penyampaian hadiah Bersurai 9.8.2.2 Senarai semak semasa permainan 9.0 Senarai semak 9. 9.0 Tentatif program MASA 8.1.30 pagi 11.3 Semua peserta permainan berada di gimnasium lebih awal dan berpakaian sukan dengan kemas 9.45 pagi 8. peserta melakukan aktiviti permainan memanaskan badan. 9.00 pagi 10.50 pagi 9.1 Tempat pelaksanaan permainan tidak digunakan oleh pihak lain sebelum aktiviti permainan dijalankan.00 pagi 10.1 Semua peserta permainan haruslah memahami peraturan permainan. .2 Tempat permainan adalah bersih dan selamat digunakan.1 Senarai semak sebelum permainan 9.1.30 pagi 8.4 Sebelum aktiviti permainan dimulakan. 9.1.

Setiap kumpulan mempunyai 6 peserta. 10.1 Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan. pemerhati akan menyerang kumpulan yang menjatuhkan susunan kasut .3. Jika susunan selipar tersebut jatuh.6 Setiap peserta diberikan dua peluang untuk menjatuhkan susunan selipar tersebut. 9. 9.3 Kumpulan yang menang undian akan berada di dalam gelanggang untuk membuat balingan. 10.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan Rujuk lampiran 3 10.0 Panduan pelaksanaan 10.2.2 Sebelum permainan dimulakan. 9.5 Kumpulan yang memulakan permainan dikehendaki menjatuhkan tiga selipar yang telah disusun menggunakan sebiji bola getah.3 Pastikan tiada ahli kumpulan yang cedera semasa aktiviti dijalankan.9.3 Pencatat masa sentiasa peka dengan markah dan masa permainan. 9.2 Cara bermain 10.2.2. 10. 10.1 Semua peralatan dikumpulkan di satu tempat. undian akan dibuat dengan menggunakan lambungan duit syiling.2.3 Senarai semak selepas permainan 9.2.3.2 Peserta permainan berada dalam kedudukan masing-masing dan dan sedia menerima arahan permainan. 10.2.2 Peserta permainan dikumpulkan di tengah kawasan mengikut kumpulan supaya keputusan senang disampaikan.4 Kumpulan yang kalah akan berada di luar gelanggang sebagai pemerhati dan bersedia di posisi masing-masing.3.2. 10.2. Salah seorang daripada ahli kumpulan tersebut pula akan berada di dalam gelanggang untuk menyambut bola yang dibaling oleh kumpulan yang memulakan permainan.

4.3 Peraturan permainan 10.3. 10.3.3 Balingan bola ke arah ahli kumpulan hendaklah tidak melebihi paras pinggang.1 Susunan selipar perlu dibina untuk mendapatkan 1 mata 10.4 Kon Gelung Selipar Bola getah . 10. 10.4.7 Kumpulan yang menjatuhkan susunan selipar dikehendaki menyusun semula selipar tersebut.3 11. 10.2 11.4 Penentuan markah dan pemenang 10.0 Senarai peralatan 11.2.3. 10.5 Borang pemarkahan Rujuk Lampiran 3 11.3. Jika kesemua ahli kumpulan tersebut dimatikan sebelum kasut disusun atau masa telah tamat kumpulan pemerhati akan mendapat mata dan berpeluang untuk berada di dalam gelanggang pula.2 pemenang dipilih berdasarkan mata yang banyak dikumpul.3 Keputusan pengadil adalah muktamad.4 Jika balingan melebihi paras pinggang.2 Masa yang diperuntukkan untuk menamatkan permainan adalah 5 minit.1 11. 10.tersebut dan menghalang mereka daripada menyusun kembali kasut tersebut. 10. 10.4.1 Masa yang diperuntukkan untuk menjatuhkan susunan selipar adalah selama 3 minit. pemain di dalam gelanggang tidak perlu keluar daripada gelanggang.

00 RM1.50 13.50 x 60 = RM 90.50 / Seorang Peserta Minuman Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.50 x 41 = RM 61.0 Belanjawan Butiran Anggaran Kos RM 1. diharapkan agar penganjuran pertandingan permainan tradisional 2013 akan mmendapat penyertaan yang menyeluruh daripada pelatih dalam mengangkat martabat khazanah warisan kesenian negara di samping penerapan nilai-nilai murni kepada para peserta.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang = RM 1. Semoga penganjuran .00 RM 1.50 Hadiah JUMLAH RM50 RM261.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang = RM 1.50 x 40 = RM 60.12.50 Jumlah = RM 211.0 Penutup Kesimpulannya.

Lampiran 1 JAWATANKUASA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari JAWATANKUASA Keselamatan Peralatan Tempat Nurul Izzati bt Mohamad Kamal Mohd Najmi b A Rashid Nurnajwa Arifah bt Yusof Nor fatin bt Jamaludin Nurulazwa bt Mohd Nordin Mohd Shahir b Yusof Dajivi Nurul Nazirah Bt.kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalendar pengajian peringkat institut. A. Zulkarna’in Zakiah Bt. Zahrin Nur Hazwani Bt Abd Rahman Siti Norlida Bt Yazid Hadiah Pertandingan / pengadil Siaraya .

5m m 3m 13.Lampiran 2 PELAN KEDUDUKAN PELAKSANAAN PERMAINAN 6.4m .1m 1m 0.

Lampiran 3 PESERTA KELAS KUMPULAN A KUMPULAN B A B MARKAH KESELURUHAN KEDUDUKAN .

Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Bukan itu sahaja. Namun.30 pagi. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang.

sebelum melaksanakan kertas kerja ini. kami menghadapi beberapa masalah. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. kami telah memilih permainan tuju kasut. Namun begitu. Hal ini kerana. antara kelemahan yang . Antaranya. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Semasa permainan tuju kasut ini dilaksanakan. Kami dapati kasut yang telah dicari tidak sesuai untuk disusun. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. Selain itu. Di samping itu juga. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan bahawa permainan sorong kereta ini tidak termasuk dalam kategori permainan tradisional. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Disebabkan permainan tuju kasut ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Kelemahan Dalam permainan tradisional tuju kasut ini. jadi. kami menghadapi masalah ruang. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. Pertamanya. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. terdapat pelbagai saiz dan bentuk kasut yang telah dicari tidak dapat disusun bersama-sama. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini iaitu sorong kereta. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar.bertegur sapa. Selepas permainan ini tamat. Selain itu. masalah kasut.

melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan . kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Selain itu. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya.telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan tradisional ini tamat. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Contohnya. Selain itu. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Di samping itu. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik.

Selain itu. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Oleh itu. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Contohnya. Selain itu. Jadi. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak.tersebut perlu disediakan lebih awal. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. Setelah tamat sesi penutup. kasut. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. . Arahan yang diberikan perlulah jelas. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Pembahagian tugas dan penerangan tentang tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing.

Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Namun. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru.30 pagi. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Bukan itu sahaja.

kami menghadapi beberapa masalah. kami telah memilih permainan lari dalam guni. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini. kami menghadapi masalah ruang. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Antaranya. Selain itu. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini.bertegur sapa. Selepas permainan ini tamat. masalah guni. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. Namun begitu. Selain itu. Pertamanya. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. jadi. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Kelemahan Dalam permainan tradisional lari dalam guni ini. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Semasa permainan lari dalam guni ini dilaksanakan. Kami dapati sukar mencari guni yang telah dicari tidak sesuai. Disebabkan permainan lari dalam guni ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. antara kelemahan yang telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan . Di samping itu juga.

sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan tersebut perlu disediakan lebih awal. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Di samping itu. Selain itu. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Contohnya. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. Selain itu. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut.tradisional ini tamat. Pembahagian tugas dan penerangan tentang . Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik.

Jadi. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. Selain itu. Setelah tamat sesi penutup. . satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. Contohnya. Oleh itu. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali.tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Selain itu. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Arahan yang diberikan perlulah jelas. kasut. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan.

LAPORAN BENDAHARI Pada 20 Mac 2013 bersamaan dengan hari Rabu.50 x 40 = RM 60.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang . 5 PISMP Ambilan Januari 2011 telah menganjurkan Karnival Permainan Tradisional untuk mengenalpasti pengurusan pertandingan permainan tradisional di samping memenuhi tugasan bagi subjek Pendidikan Jasmani ( PJM 3112 ). saya sebagai bendahari telah mengutip setiap seorang peserta sebanyak RM1.50 bagi keseluruhan peserta.50 x 60 = RM 90. Sebagai langkah pertama. Pertandingan ini telah dijalankan bermula jam 8.00 RM 1. saya juga telah memastikan setiap ajk yang terlibat untuk menyenaraikan keperluan yang diperlukan dan duit perbelanjaan yang diperlukan. Selain itu.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang Minuman = RM 1.00 RM1. Di bawah ialah senarai belanjawan : Butiran Anggaran Kos RM 1. Karnival yang melibatkan semua pelajar semester lima ini telah diadakan di padang bersebelahan Dewan Kafeteria dan Dewan Hajah Rohani.00 pagi sehingga jam 3 petang.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 40 orang = RM 1. Saya mengambil tindakan tangkas dengan mengerahkan kesemua peserta untuk menyerahkan wang tersebut.

..... .........= RM 1..................50 Hadiah RM50 JUMLAH RM261.....50 x 41 = RM 61.50 Jumlah = RM 211.. (SITI NORLIDA BINTI YAZID) ..50 Disediakan oleh..............