KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN, 14000 PULAU PINANG

PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL TUJU SELIPAR

TARIKH 13 MAC 2013 (AHAD)

TEMPAT GELANGGANG SEPAK TAKRAW

ANJURAN 5 PISMP PSV/ PJ/ PM

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN

1.0

Pendahuluan Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masingmasing dan permainan ini semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Ada di antara permianan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi ianya diketahui oleh ibu bapa dan nenek moyang kita sahaja. Oleh sebab itu, kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk

mengenali dan menyemai semangat bermain permainan tradisional dengan lebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. Pada masa yang sama, permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapat dalam gagasan 1Malaysia. Kami berharap anjuran pertandingan permainan tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber, sistematik, dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan. Pada masa yang sama, kami juga berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kami semua.

2.0

Tajuk Permainan Tradisional: Tuju Selipar

3.0

Matlamat Matlamat penganjuran pertandingan ini diadakan untuk memberi dedahan dalam cara mengelola sesuatu pertandingan dan pada masa yang sama memperoleh pengalaman baru dalam menguruskan sesuatu pertandingan agar dpat diaplikasikan dan dijadikan panduan kepada bakal pendidik di sekolah kelak.

30 pagi 6. dan semangat persaingan sihat dalam kalangan guru pelatih dan pensyarah IPG.1 5.3 Mengeratkan dan mengukuhkan hubungan baik.0 Butiran program 5.0 Peserta Peserta terdiri daripada guru pelatih 5 PISMP ambilan Januari 2013. perpaduan.2 Memupuk perpaduan pelbagai kaum dan etnik dalam kalangan guru pelatih.2 5.0 Objektif 4. kerjasama.3 Tarikh : 13 Mac 2013 Tempat : Gelanggang Sepak Takraw Masa: 8. 4. 7. 5. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 peserta.1 Memartabatkan dan menghidupkan semula sukan tradisional warisan negara.4 Memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong dalam kalangan guru pelatih. 4. 4.Diharapkan supaya permainan tradisional ini dapat dihidupkan kembali di sekolah pada masa hadapan. 4.0 Jawatankuasa pertandingan permainan tradisional Rujuk lampiran 2 .

0 Senarai semak 9.0 Tentatif program MASA 8.4 Sebelum aktiviti permainan dimulakan.1 Tempat pelaksanaan permainan tidak digunakan oleh pihak lain sebelum aktiviti permainan dijalankan. 9.00 pagi TEMPAT Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw AKTIVITI Pendaftaran peserta Ketibaan tetamu jemputan Upacara perasmian Permainan bermula Berehat Penyampaian hadiah Bersurai 9.2 Senarai semak semasa permainan 9.50 pagi 9.1 Semua peserta permainan haruslah memahami peraturan permainan.30 pagi 11.1.2 Tempat permainan adalah bersih dan selamat digunakan.30 pagi 8. 9.1.00 pagi 10.1. 9.3 Semua peserta permainan berada di gimnasium lebih awal dan berpakaian sukan dengan kemas 9.1 Senarai semak sebelum permainan 9.00 pagi 10.8.1.2.45 pagi 8. . peserta melakukan aktiviti permainan memanaskan badan.

9. Jika susunan selipar tersebut jatuh.2. 9.2. 10. 10.2 Peserta permainan berada dalam kedudukan masing-masing dan dan sedia menerima arahan permainan.3. undian akan dibuat dengan menggunakan lambungan duit syiling.2.2.1 Semua peralatan dikumpulkan di satu tempat.9.3.2.0 Panduan pelaksanaan 10.2. Salah seorang daripada ahli kumpulan tersebut pula akan berada di dalam gelanggang untuk menyambut bola yang dibaling oleh kumpulan yang memulakan permainan. 10.4 Kumpulan yang kalah akan berada di luar gelanggang sebagai pemerhati dan bersedia di posisi masing-masing. pemerhati akan menyerang kumpulan yang menjatuhkan susunan kasut .3 Senarai semak selepas permainan 9. 10. 9.2 Peserta permainan dikumpulkan di tengah kawasan mengikut kumpulan supaya keputusan senang disampaikan. Setiap kumpulan mempunyai 6 peserta.1 Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan.3 Pastikan tiada ahli kumpulan yang cedera semasa aktiviti dijalankan.2.2. 10.3 Pencatat masa sentiasa peka dengan markah dan masa permainan.3 Kumpulan yang menang undian akan berada di dalam gelanggang untuk membuat balingan. 10.3.5 Kumpulan yang memulakan permainan dikehendaki menjatuhkan tiga selipar yang telah disusun menggunakan sebiji bola getah.2 Cara bermain 10.2 Sebelum permainan dimulakan.6 Setiap peserta diberikan dua peluang untuk menjatuhkan susunan selipar tersebut. 9.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan Rujuk lampiran 3 10.

10.2 pemenang dipilih berdasarkan mata yang banyak dikumpul.1 11.4 Kon Gelung Selipar Bola getah .3 Balingan bola ke arah ahli kumpulan hendaklah tidak melebihi paras pinggang. 10.0 Senarai peralatan 11.2 Masa yang diperuntukkan untuk menamatkan permainan adalah 5 minit.3.3. 10.4. 10.4.3 Keputusan pengadil adalah muktamad.4 Jika balingan melebihi paras pinggang.1 Susunan selipar perlu dibina untuk mendapatkan 1 mata 10.3. 10. Jika kesemua ahli kumpulan tersebut dimatikan sebelum kasut disusun atau masa telah tamat kumpulan pemerhati akan mendapat mata dan berpeluang untuk berada di dalam gelanggang pula. 10.7 Kumpulan yang menjatuhkan susunan selipar dikehendaki menyusun semula selipar tersebut.2 11.5 Borang pemarkahan Rujuk Lampiran 3 11.tersebut dan menghalang mereka daripada menyusun kembali kasut tersebut.2.1 Masa yang diperuntukkan untuk menjatuhkan susunan selipar adalah selama 3 minit.3 Peraturan permainan 10.4.3.4 Penentuan markah dan pemenang 10. 10. 10. pemain di dalam gelanggang tidak perlu keluar daripada gelanggang.3 11.

00 RM1.50 x 60 = RM 90.50 / Seorang Peserta Minuman Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang = RM 1.50 Hadiah JUMLAH RM50 RM261.50 x 40 = RM 60.0 Penutup Kesimpulannya. diharapkan agar penganjuran pertandingan permainan tradisional 2013 akan mmendapat penyertaan yang menyeluruh daripada pelatih dalam mengangkat martabat khazanah warisan kesenian negara di samping penerapan nilai-nilai murni kepada para peserta.00 RM 1.12.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang = RM 1. Semoga penganjuran .50 13.50 x 41 = RM 61.50 Jumlah = RM 211.0 Belanjawan Butiran Anggaran Kos RM 1.

Zahrin Nur Hazwani Bt Abd Rahman Siti Norlida Bt Yazid Hadiah Pertandingan / pengadil Siaraya . Zulkarna’in Zakiah Bt.kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalendar pengajian peringkat institut. Lampiran 1 JAWATANKUASA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari JAWATANKUASA Keselamatan Peralatan Tempat Nurul Izzati bt Mohamad Kamal Mohd Najmi b A Rashid Nurnajwa Arifah bt Yusof Nor fatin bt Jamaludin Nurulazwa bt Mohd Nordin Mohd Shahir b Yusof Dajivi Nurul Nazirah Bt. A.

Lampiran 2 PELAN KEDUDUKAN PELAKSANAAN PERMAINAN 6.5m m 3m 13.4m .1m 1m 0.

Lampiran 3 PESERTA KELAS KUMPULAN A KUMPULAN B A B MARKAH KESELURUHAN KEDUDUKAN .

Bukan itu sahaja. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Namun. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan.30 pagi. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing.

masalah kasut. Selepas permainan ini tamat.bertegur sapa. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. Semasa permainan tuju kasut ini dilaksanakan. Selain itu. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. kami menghadapi beberapa masalah. terdapat pelbagai saiz dan bentuk kasut yang telah dicari tidak dapat disusun bersama-sama. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan bahawa permainan sorong kereta ini tidak termasuk dalam kategori permainan tradisional. Kami dapati kasut yang telah dicari tidak sesuai untuk disusun. antara kelemahan yang . Kelemahan Dalam permainan tradisional tuju kasut ini. kami menghadapi masalah ruang. Antaranya. Pertamanya. Namun begitu. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Selain itu. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Disebabkan permainan tuju kasut ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Di samping itu juga. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. jadi. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini iaitu sorong kereta. Hal ini kerana. kami telah memilih permainan tuju kasut.

sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan . Contohnya. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut.telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan tradisional ini tamat. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Selain itu. Di samping itu. Selain itu. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain.

Selain itu. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. Arahan yang diberikan perlulah jelas. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Jadi. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. kasut. Pembahagian tugas dan penerangan tentang tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. Contohnya. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. . Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali.tersebut perlu disediakan lebih awal. Selain itu. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. Setelah tamat sesi penutup. Oleh itu. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka.

Bukan itu sahaja. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Namun. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan.30 pagi. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini.

Selepas permainan ini tamat. Antaranya. Selain itu. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Semasa permainan lari dalam guni ini dilaksanakan. Kami dapati sukar mencari guni yang telah dicari tidak sesuai. kami menghadapi beberapa masalah. Pertamanya. kami telah memilih permainan lari dalam guni. antara kelemahan yang telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan . jadi. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Selain itu. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati.bertegur sapa. Namun begitu. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Kelemahan Dalam permainan tradisional lari dalam guni ini. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. masalah guni. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Di samping itu juga. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. kami menghadapi masalah ruang. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan. Disebabkan permainan lari dalam guni ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar.

Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan tersebut perlu disediakan lebih awal. Di samping itu. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Pembahagian tugas dan penerangan tentang . Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Selain itu. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Selain itu.tradisional ini tamat. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Contohnya. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang.

Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. kasut. Setelah tamat sesi penutup. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. . Arahan yang diberikan perlulah jelas. Contohnya. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. Oleh itu.tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. Selain itu. Selain itu. Jadi.

50 x 60 = RM 90. Di bawah ialah senarai belanjawan : Butiran Anggaran Kos RM 1.LAPORAN BENDAHARI Pada 20 Mac 2013 bersamaan dengan hari Rabu.50 bagi keseluruhan peserta. Pertandingan ini telah dijalankan bermula jam 8. Sebagai langkah pertama. saya juga telah memastikan setiap ajk yang terlibat untuk menyenaraikan keperluan yang diperlukan dan duit perbelanjaan yang diperlukan. Saya mengambil tindakan tangkas dengan mengerahkan kesemua peserta untuk menyerahkan wang tersebut. Karnival yang melibatkan semua pelajar semester lima ini telah diadakan di padang bersebelahan Dewan Kafeteria dan Dewan Hajah Rohani.00 RM 1.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang Minuman = RM 1.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang . 5 PISMP Ambilan Januari 2011 telah menganjurkan Karnival Permainan Tradisional untuk mengenalpasti pengurusan pertandingan permainan tradisional di samping memenuhi tugasan bagi subjek Pendidikan Jasmani ( PJM 3112 ). Selain itu. saya sebagai bendahari telah mengutip setiap seorang peserta sebanyak RM1.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.00 RM1.00 pagi sehingga jam 3 petang.50 x 40 = RM 60.

.........50 x 41 = RM 61.= RM 1.... .50 Jumlah = RM 211.............50 Hadiah RM50 JUMLAH RM261............. (SITI NORLIDA BINTI YAZID) ..........50 Disediakan oleh.....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful