P. 1
Kertas Kerja Pertandingan Tradisional (Repaired)

Kertas Kerja Pertandingan Tradisional (Repaired)

|Views: 270|Likes:
Published by Zakiah Zahrin
pjm
pjm

More info:

Published by: Zakiah Zahrin on Jun 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2015

pdf

text

original

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN, 14000 PULAU PINANG

PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL TUJU SELIPAR

TARIKH 13 MAC 2013 (AHAD)

TEMPAT GELANGGANG SEPAK TAKRAW

ANJURAN 5 PISMP PSV/ PJ/ PM

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN

1.0

Pendahuluan Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masingmasing dan permainan ini semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Ada di antara permianan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi ianya diketahui oleh ibu bapa dan nenek moyang kita sahaja. Oleh sebab itu, kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk

mengenali dan menyemai semangat bermain permainan tradisional dengan lebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. Pada masa yang sama, permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapat dalam gagasan 1Malaysia. Kami berharap anjuran pertandingan permainan tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber, sistematik, dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan. Pada masa yang sama, kami juga berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kami semua.

2.0

Tajuk Permainan Tradisional: Tuju Selipar

3.0

Matlamat Matlamat penganjuran pertandingan ini diadakan untuk memberi dedahan dalam cara mengelola sesuatu pertandingan dan pada masa yang sama memperoleh pengalaman baru dalam menguruskan sesuatu pertandingan agar dpat diaplikasikan dan dijadikan panduan kepada bakal pendidik di sekolah kelak.

perpaduan.0 Objektif 4.3 Mengeratkan dan mengukuhkan hubungan baik. dan semangat persaingan sihat dalam kalangan guru pelatih dan pensyarah IPG. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 peserta.30 pagi 6. 7. 4.3 Tarikh : 13 Mac 2013 Tempat : Gelanggang Sepak Takraw Masa: 8.1 5. kerjasama. 4.0 Jawatankuasa pertandingan permainan tradisional Rujuk lampiran 2 .0 Peserta Peserta terdiri daripada guru pelatih 5 PISMP ambilan Januari 2013.1 Memartabatkan dan menghidupkan semula sukan tradisional warisan negara.4 Memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong dalam kalangan guru pelatih.Diharapkan supaya permainan tradisional ini dapat dihidupkan kembali di sekolah pada masa hadapan.2 Memupuk perpaduan pelbagai kaum dan etnik dalam kalangan guru pelatih.0 Butiran program 5.2 5. 4. 5. 4.

00 pagi 10. 9.0 Tentatif program MASA 8.4 Sebelum aktiviti permainan dimulakan.00 pagi 10. .0 Senarai semak 9.1.1 Semua peserta permainan haruslah memahami peraturan permainan.3 Semua peserta permainan berada di gimnasium lebih awal dan berpakaian sukan dengan kemas 9.8.50 pagi 9. peserta melakukan aktiviti permainan memanaskan badan.2 Senarai semak semasa permainan 9.45 pagi 8. 9.1 Senarai semak sebelum permainan 9.30 pagi 8.2 Tempat permainan adalah bersih dan selamat digunakan. 9.1.1 Tempat pelaksanaan permainan tidak digunakan oleh pihak lain sebelum aktiviti permainan dijalankan.1.30 pagi 11.00 pagi TEMPAT Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw AKTIVITI Pendaftaran peserta Ketibaan tetamu jemputan Upacara perasmian Permainan bermula Berehat Penyampaian hadiah Bersurai 9.2.1.

3.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan Rujuk lampiran 3 10.3. 9.3. 10. 10. Salah seorang daripada ahli kumpulan tersebut pula akan berada di dalam gelanggang untuk menyambut bola yang dibaling oleh kumpulan yang memulakan permainan.2.2 Cara bermain 10.2. 9.1 Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan.2 Sebelum permainan dimulakan.2.3 Kumpulan yang menang undian akan berada di dalam gelanggang untuk membuat balingan. 9.3 Pencatat masa sentiasa peka dengan markah dan masa permainan. 10. 10.4 Kumpulan yang kalah akan berada di luar gelanggang sebagai pemerhati dan bersedia di posisi masing-masing.3 Pastikan tiada ahli kumpulan yang cedera semasa aktiviti dijalankan.1 Semua peralatan dikumpulkan di satu tempat.6 Setiap peserta diberikan dua peluang untuk menjatuhkan susunan selipar tersebut.9.2. Jika susunan selipar tersebut jatuh.0 Panduan pelaksanaan 10. 10. pemerhati akan menyerang kumpulan yang menjatuhkan susunan kasut . 10.2.2. undian akan dibuat dengan menggunakan lambungan duit syiling.3 Senarai semak selepas permainan 9.2. 9.2 Peserta permainan berada dalam kedudukan masing-masing dan dan sedia menerima arahan permainan.2 Peserta permainan dikumpulkan di tengah kawasan mengikut kumpulan supaya keputusan senang disampaikan.5 Kumpulan yang memulakan permainan dikehendaki menjatuhkan tiga selipar yang telah disusun menggunakan sebiji bola getah.2. Setiap kumpulan mempunyai 6 peserta.

4.3 Peraturan permainan 10. 10.4 Jika balingan melebihi paras pinggang. pemain di dalam gelanggang tidak perlu keluar daripada gelanggang. Jika kesemua ahli kumpulan tersebut dimatikan sebelum kasut disusun atau masa telah tamat kumpulan pemerhati akan mendapat mata dan berpeluang untuk berada di dalam gelanggang pula.2 pemenang dipilih berdasarkan mata yang banyak dikumpul.0 Senarai peralatan 11.1 Masa yang diperuntukkan untuk menjatuhkan susunan selipar adalah selama 3 minit. 10.tersebut dan menghalang mereka daripada menyusun kembali kasut tersebut.2 11.3.1 11. 10. 10.2 Masa yang diperuntukkan untuk menamatkan permainan adalah 5 minit. 10.4.1 Susunan selipar perlu dibina untuk mendapatkan 1 mata 10.3.7 Kumpulan yang menjatuhkan susunan selipar dikehendaki menyusun semula selipar tersebut.4. 10. 10.3.4 Kon Gelung Selipar Bola getah .3 Keputusan pengadil adalah muktamad. 10.3 11.3.2.4 Penentuan markah dan pemenang 10.3 Balingan bola ke arah ahli kumpulan hendaklah tidak melebihi paras pinggang.5 Borang pemarkahan Rujuk Lampiran 3 11.

50 x 60 = RM 90.00 RM 1.0 Penutup Kesimpulannya.50 Jumlah = RM 211.50 x 40 = RM 60.0 Belanjawan Butiran Anggaran Kos RM 1.50 x 41 = RM 61. Semoga penganjuran .50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang = RM 1.50 13.00 RM1.50 Hadiah JUMLAH RM50 RM261.50 / Seorang Peserta Minuman Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.12.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang = RM 1. diharapkan agar penganjuran pertandingan permainan tradisional 2013 akan mmendapat penyertaan yang menyeluruh daripada pelatih dalam mengangkat martabat khazanah warisan kesenian negara di samping penerapan nilai-nilai murni kepada para peserta.

Zahrin Nur Hazwani Bt Abd Rahman Siti Norlida Bt Yazid Hadiah Pertandingan / pengadil Siaraya . Lampiran 1 JAWATANKUASA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari JAWATANKUASA Keselamatan Peralatan Tempat Nurul Izzati bt Mohamad Kamal Mohd Najmi b A Rashid Nurnajwa Arifah bt Yusof Nor fatin bt Jamaludin Nurulazwa bt Mohd Nordin Mohd Shahir b Yusof Dajivi Nurul Nazirah Bt. Zulkarna’in Zakiah Bt.kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalendar pengajian peringkat institut. A.

5m m 3m 13.1m 1m 0.4m .Lampiran 2 PELAN KEDUDUKAN PELAKSANAAN PERMAINAN 6.

Lampiran 3 PESERTA KELAS KUMPULAN A KUMPULAN B A B MARKAH KESELURUHAN KEDUDUKAN .

Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Bukan itu sahaja. Namun. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran.30 pagi. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman.

Disebabkan permainan tuju kasut ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan.bertegur sapa. kami telah memilih permainan tuju kasut. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan bahawa permainan sorong kereta ini tidak termasuk dalam kategori permainan tradisional. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. Hal ini kerana. Kami dapati kasut yang telah dicari tidak sesuai untuk disusun. Kelemahan Dalam permainan tradisional tuju kasut ini. kami menghadapi masalah ruang. Namun begitu. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini iaitu sorong kereta. antara kelemahan yang . kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Di samping itu juga. kami menghadapi beberapa masalah. Pertamanya. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. Selepas permainan ini tamat. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Semasa permainan tuju kasut ini dilaksanakan. Selain itu. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Selain itu. terdapat pelbagai saiz dan bentuk kasut yang telah dicari tidak dapat disusun bersama-sama. masalah kasut. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Antaranya. jadi.

kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Selain itu. Contohnya. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Selain itu. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan . Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Di samping itu. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama.telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan tradisional ini tamat. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain.

Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. . Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Selain itu. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Jadi. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Pembahagian tugas dan penerangan tentang tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. Selain itu. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Contohnya. Oleh itu. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. Setelah tamat sesi penutup. Arahan yang diberikan perlulah jelas.tersebut perlu disediakan lebih awal. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. kasut.

Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Bukan itu sahaja. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru.30 pagi. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Namun. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas.

kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. antara kelemahan yang telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan . kami menghadapi beberapa masalah. Selain itu. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. Antaranya. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. Namun begitu.bertegur sapa. Selepas permainan ini tamat. Disebabkan permainan lari dalam guni ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Di samping itu juga. jadi. Kami dapati sukar mencari guni yang telah dicari tidak sesuai. Semasa permainan lari dalam guni ini dilaksanakan. kami menghadapi masalah ruang. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini. Kelemahan Dalam permainan tradisional lari dalam guni ini. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. Selain itu. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. masalah guni. kami telah memilih permainan lari dalam guni. Pertamanya.

kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Pembahagian tugas dan penerangan tentang . Selain itu. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Selain itu. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Di samping itu. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Contohnya. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini.tradisional ini tamat. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan tersebut perlu disediakan lebih awal.

ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan.tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. Contohnya. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. Arahan yang diberikan perlulah jelas. . Selain itu. kasut. Jadi. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Setelah tamat sesi penutup. Selain itu. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Oleh itu. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini.

saya sebagai bendahari telah mengutip setiap seorang peserta sebanyak RM1.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.00 pagi sehingga jam 3 petang. Pertandingan ini telah dijalankan bermula jam 8.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang Minuman = RM 1. saya juga telah memastikan setiap ajk yang terlibat untuk menyenaraikan keperluan yang diperlukan dan duit perbelanjaan yang diperlukan. Selain itu. Sebagai langkah pertama.LAPORAN BENDAHARI Pada 20 Mac 2013 bersamaan dengan hari Rabu. 5 PISMP Ambilan Januari 2011 telah menganjurkan Karnival Permainan Tradisional untuk mengenalpasti pengurusan pertandingan permainan tradisional di samping memenuhi tugasan bagi subjek Pendidikan Jasmani ( PJM 3112 ). Di bawah ialah senarai belanjawan : Butiran Anggaran Kos RM 1. Saya mengambil tindakan tangkas dengan mengerahkan kesemua peserta untuk menyerahkan wang tersebut. Karnival yang melibatkan semua pelajar semester lima ini telah diadakan di padang bersebelahan Dewan Kafeteria dan Dewan Hajah Rohani.00 RM1.00 RM 1.50 x 60 = RM 90.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang .50 bagi keseluruhan peserta.50 x 40 = RM 60.

= RM 1.50 Jumlah = RM 211..50 Disediakan oleh.........................50 x 41 = RM 61............ (SITI NORLIDA BINTI YAZID) ..50 Hadiah RM50 JUMLAH RM261....... .......

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->