KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN, 14000 PULAU PINANG

PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL TUJU SELIPAR

TARIKH 13 MAC 2013 (AHAD)

TEMPAT GELANGGANG SEPAK TAKRAW

ANJURAN 5 PISMP PSV/ PJ/ PM

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN

1.0

Pendahuluan Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masingmasing dan permainan ini semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Ada di antara permianan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi ianya diketahui oleh ibu bapa dan nenek moyang kita sahaja. Oleh sebab itu, kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk

mengenali dan menyemai semangat bermain permainan tradisional dengan lebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. Pada masa yang sama, permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapat dalam gagasan 1Malaysia. Kami berharap anjuran pertandingan permainan tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber, sistematik, dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan. Pada masa yang sama, kami juga berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kami semua.

2.0

Tajuk Permainan Tradisional: Tuju Selipar

3.0

Matlamat Matlamat penganjuran pertandingan ini diadakan untuk memberi dedahan dalam cara mengelola sesuatu pertandingan dan pada masa yang sama memperoleh pengalaman baru dalam menguruskan sesuatu pertandingan agar dpat diaplikasikan dan dijadikan panduan kepada bakal pendidik di sekolah kelak.

0 Butiran program 5. 7. 4.2 5. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 peserta. dan semangat persaingan sihat dalam kalangan guru pelatih dan pensyarah IPG.0 Jawatankuasa pertandingan permainan tradisional Rujuk lampiran 2 . 4.0 Objektif 4.Diharapkan supaya permainan tradisional ini dapat dihidupkan kembali di sekolah pada masa hadapan. 4. perpaduan.30 pagi 6.2 Memupuk perpaduan pelbagai kaum dan etnik dalam kalangan guru pelatih. 4. 5.3 Mengeratkan dan mengukuhkan hubungan baik.4 Memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong dalam kalangan guru pelatih.3 Tarikh : 13 Mac 2013 Tempat : Gelanggang Sepak Takraw Masa: 8. kerjasama.0 Peserta Peserta terdiri daripada guru pelatih 5 PISMP ambilan Januari 2013.1 Memartabatkan dan menghidupkan semula sukan tradisional warisan negara.1 5.

.1.2 Senarai semak semasa permainan 9.0 Senarai semak 9.1. 9.8.1 Semua peserta permainan haruslah memahami peraturan permainan. peserta melakukan aktiviti permainan memanaskan badan.50 pagi 9.1.0 Tentatif program MASA 8.1 Tempat pelaksanaan permainan tidak digunakan oleh pihak lain sebelum aktiviti permainan dijalankan.1.4 Sebelum aktiviti permainan dimulakan.2.00 pagi 10. 9.3 Semua peserta permainan berada di gimnasium lebih awal dan berpakaian sukan dengan kemas 9.30 pagi 8.00 pagi 10.2 Tempat permainan adalah bersih dan selamat digunakan. 9.1 Senarai semak sebelum permainan 9.00 pagi TEMPAT Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw AKTIVITI Pendaftaran peserta Ketibaan tetamu jemputan Upacara perasmian Permainan bermula Berehat Penyampaian hadiah Bersurai 9.45 pagi 8.30 pagi 11.

2. 9. 10.2. 10.2.2 Peserta permainan berada dalam kedudukan masing-masing dan dan sedia menerima arahan permainan.0 Panduan pelaksanaan 10.2 Cara bermain 10.2. pemerhati akan menyerang kumpulan yang menjatuhkan susunan kasut .3 Senarai semak selepas permainan 9.1 Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan. 10.2 Sebelum permainan dimulakan.3. 9. Salah seorang daripada ahli kumpulan tersebut pula akan berada di dalam gelanggang untuk menyambut bola yang dibaling oleh kumpulan yang memulakan permainan.2 Peserta permainan dikumpulkan di tengah kawasan mengikut kumpulan supaya keputusan senang disampaikan.2.3.3 Pastikan tiada ahli kumpulan yang cedera semasa aktiviti dijalankan. undian akan dibuat dengan menggunakan lambungan duit syiling. 9. Jika susunan selipar tersebut jatuh.5 Kumpulan yang memulakan permainan dikehendaki menjatuhkan tiga selipar yang telah disusun menggunakan sebiji bola getah.9. 9.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan Rujuk lampiran 3 10. 10.2.2.1 Semua peralatan dikumpulkan di satu tempat.2. 10.3 Kumpulan yang menang undian akan berada di dalam gelanggang untuk membuat balingan.4 Kumpulan yang kalah akan berada di luar gelanggang sebagai pemerhati dan bersedia di posisi masing-masing.6 Setiap peserta diberikan dua peluang untuk menjatuhkan susunan selipar tersebut. Setiap kumpulan mempunyai 6 peserta.3. 10.3 Pencatat masa sentiasa peka dengan markah dan masa permainan.

10.3.4 Penentuan markah dan pemenang 10.4. 10.1 Susunan selipar perlu dibina untuk mendapatkan 1 mata 10.4. 10.7 Kumpulan yang menjatuhkan susunan selipar dikehendaki menyusun semula selipar tersebut. 10.0 Senarai peralatan 11.2.2 Masa yang diperuntukkan untuk menamatkan permainan adalah 5 minit.2 11.4 Kon Gelung Selipar Bola getah .3. 10.4.3 11.tersebut dan menghalang mereka daripada menyusun kembali kasut tersebut. Jika kesemua ahli kumpulan tersebut dimatikan sebelum kasut disusun atau masa telah tamat kumpulan pemerhati akan mendapat mata dan berpeluang untuk berada di dalam gelanggang pula.3. 10.3 Peraturan permainan 10.1 11.2 pemenang dipilih berdasarkan mata yang banyak dikumpul.1 Masa yang diperuntukkan untuk menjatuhkan susunan selipar adalah selama 3 minit.3. pemain di dalam gelanggang tidak perlu keluar daripada gelanggang.3 Keputusan pengadil adalah muktamad. 10.5 Borang pemarkahan Rujuk Lampiran 3 11.3 Balingan bola ke arah ahli kumpulan hendaklah tidak melebihi paras pinggang. 10.4 Jika balingan melebihi paras pinggang.

12.0 Belanjawan Butiran Anggaran Kos RM 1.50 Hadiah JUMLAH RM50 RM261.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang = RM 1. diharapkan agar penganjuran pertandingan permainan tradisional 2013 akan mmendapat penyertaan yang menyeluruh daripada pelatih dalam mengangkat martabat khazanah warisan kesenian negara di samping penerapan nilai-nilai murni kepada para peserta.50 13.00 RM 1. Semoga penganjuran .50 x 40 = RM 60.00 RM1.0 Penutup Kesimpulannya.50 x 60 = RM 90.50 x 41 = RM 61.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang = RM 1.50 Jumlah = RM 211.50 / Seorang Peserta Minuman Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.

Lampiran 1 JAWATANKUASA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari JAWATANKUASA Keselamatan Peralatan Tempat Nurul Izzati bt Mohamad Kamal Mohd Najmi b A Rashid Nurnajwa Arifah bt Yusof Nor fatin bt Jamaludin Nurulazwa bt Mohd Nordin Mohd Shahir b Yusof Dajivi Nurul Nazirah Bt. Zulkarna’in Zakiah Bt. Zahrin Nur Hazwani Bt Abd Rahman Siti Norlida Bt Yazid Hadiah Pertandingan / pengadil Siaraya .kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalendar pengajian peringkat institut. A.

Lampiran 2 PELAN KEDUDUKAN PELAKSANAAN PERMAINAN 6.5m m 3m 13.4m .1m 1m 0.

Lampiran 3 PESERTA KELAS KUMPULAN A KUMPULAN B A B MARKAH KESELURUHAN KEDUDUKAN .

Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Bukan itu sahaja. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing.30 pagi. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Namun. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan.

Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini iaitu sorong kereta. Di samping itu juga. antara kelemahan yang . kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. kami menghadapi beberapa masalah.bertegur sapa. Kami dapati kasut yang telah dicari tidak sesuai untuk disusun. Hal ini kerana. Namun begitu. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan bahawa permainan sorong kereta ini tidak termasuk dalam kategori permainan tradisional. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Antaranya. masalah kasut. Semasa permainan tuju kasut ini dilaksanakan. Kelemahan Dalam permainan tradisional tuju kasut ini. Disebabkan permainan tuju kasut ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. Selain itu. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. Selepas permainan ini tamat. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. jadi. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. kami telah memilih permainan tuju kasut. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Pertamanya. Selain itu. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. kami menghadapi masalah ruang. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. terdapat pelbagai saiz dan bentuk kasut yang telah dicari tidak dapat disusun bersama-sama.

telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan tradisional ini tamat. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Di samping itu. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Contohnya. Selain itu. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan . kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Selain itu. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan.

Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. Selain itu. Arahan yang diberikan perlulah jelas. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Oleh itu. kasut. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Jadi. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. . Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan.tersebut perlu disediakan lebih awal. Setelah tamat sesi penutup. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Contohnya. Selain itu. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Pembahagian tugas dan penerangan tentang tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan.

Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini.30 pagi. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Bukan itu sahaja. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Namun. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan.

Kelemahan Dalam permainan tradisional lari dalam guni ini. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini. Semasa permainan lari dalam guni ini dilaksanakan. Pertamanya. jadi. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. kami menghadapi masalah ruang. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. kami telah memilih permainan lari dalam guni. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan.bertegur sapa. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. Selain itu. kami menghadapi beberapa masalah. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Kami dapati sukar mencari guni yang telah dicari tidak sesuai. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Namun begitu. Selepas permainan ini tamat. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. masalah guni. Di samping itu juga. antara kelemahan yang telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan . Disebabkan permainan lari dalam guni ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Selain itu. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan. Antaranya.

Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Contohnya. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang.tradisional ini tamat. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. Selain itu. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan tersebut perlu disediakan lebih awal. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Selain itu. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Di samping itu. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Pembahagian tugas dan penerangan tentang .

Arahan yang diberikan perlulah jelas. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. kasut. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Selain itu. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Oleh itu. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. Setelah tamat sesi penutup.tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. Jadi. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. . Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Contohnya. Selain itu.

Saya mengambil tindakan tangkas dengan mengerahkan kesemua peserta untuk menyerahkan wang tersebut.50 x 60 = RM 90.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang Minuman = RM 1. Karnival yang melibatkan semua pelajar semester lima ini telah diadakan di padang bersebelahan Dewan Kafeteria dan Dewan Hajah Rohani. 5 PISMP Ambilan Januari 2011 telah menganjurkan Karnival Permainan Tradisional untuk mengenalpasti pengurusan pertandingan permainan tradisional di samping memenuhi tugasan bagi subjek Pendidikan Jasmani ( PJM 3112 ).50 bagi keseluruhan peserta. Di bawah ialah senarai belanjawan : Butiran Anggaran Kos RM 1. Pertandingan ini telah dijalankan bermula jam 8.LAPORAN BENDAHARI Pada 20 Mac 2013 bersamaan dengan hari Rabu.00 RM1.00 RM 1. Selain itu. saya sebagai bendahari telah mengutip setiap seorang peserta sebanyak RM1.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang . saya juga telah memastikan setiap ajk yang terlibat untuk menyenaraikan keperluan yang diperlukan dan duit perbelanjaan yang diperlukan.50 x 40 = RM 60.00 pagi sehingga jam 3 petang. Sebagai langkah pertama.

......50 x 41 = RM 61.... (SITI NORLIDA BINTI YAZID) .....................50 Jumlah = RM 211.......... .50 Disediakan oleh....50 Hadiah RM50 JUMLAH RM261......= RM 1....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful