KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN, 14000 PULAU PINANG

PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL TUJU SELIPAR

TARIKH 13 MAC 2013 (AHAD)

TEMPAT GELANGGANG SEPAK TAKRAW

ANJURAN 5 PISMP PSV/ PJ/ PM

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN

1.0

Pendahuluan Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masingmasing dan permainan ini semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Ada di antara permianan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi ianya diketahui oleh ibu bapa dan nenek moyang kita sahaja. Oleh sebab itu, kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk

mengenali dan menyemai semangat bermain permainan tradisional dengan lebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. Pada masa yang sama, permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapat dalam gagasan 1Malaysia. Kami berharap anjuran pertandingan permainan tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber, sistematik, dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan. Pada masa yang sama, kami juga berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kami semua.

2.0

Tajuk Permainan Tradisional: Tuju Selipar

3.0

Matlamat Matlamat penganjuran pertandingan ini diadakan untuk memberi dedahan dalam cara mengelola sesuatu pertandingan dan pada masa yang sama memperoleh pengalaman baru dalam menguruskan sesuatu pertandingan agar dpat diaplikasikan dan dijadikan panduan kepada bakal pendidik di sekolah kelak.

4. 5.3 Mengeratkan dan mengukuhkan hubungan baik.0 Jawatankuasa pertandingan permainan tradisional Rujuk lampiran 2 .1 Memartabatkan dan menghidupkan semula sukan tradisional warisan negara.Diharapkan supaya permainan tradisional ini dapat dihidupkan kembali di sekolah pada masa hadapan. 4.0 Peserta Peserta terdiri daripada guru pelatih 5 PISMP ambilan Januari 2013.0 Objektif 4.4 Memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong dalam kalangan guru pelatih.0 Butiran program 5. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 peserta.3 Tarikh : 13 Mac 2013 Tempat : Gelanggang Sepak Takraw Masa: 8.2 Memupuk perpaduan pelbagai kaum dan etnik dalam kalangan guru pelatih. 4. 4.30 pagi 6. perpaduan.1 5. dan semangat persaingan sihat dalam kalangan guru pelatih dan pensyarah IPG.2 5. 7. kerjasama.

3 Semua peserta permainan berada di gimnasium lebih awal dan berpakaian sukan dengan kemas 9.1.00 pagi TEMPAT Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw AKTIVITI Pendaftaran peserta Ketibaan tetamu jemputan Upacara perasmian Permainan bermula Berehat Penyampaian hadiah Bersurai 9.8. .0 Senarai semak 9.4 Sebelum aktiviti permainan dimulakan.2 Tempat permainan adalah bersih dan selamat digunakan.1 Semua peserta permainan haruslah memahami peraturan permainan.50 pagi 9.1 Senarai semak sebelum permainan 9.1. 9. 9.1.30 pagi 8.1 Tempat pelaksanaan permainan tidak digunakan oleh pihak lain sebelum aktiviti permainan dijalankan.30 pagi 11.2 Senarai semak semasa permainan 9.1.00 pagi 10.45 pagi 8.0 Tentatif program MASA 8.00 pagi 10.2. 9. peserta melakukan aktiviti permainan memanaskan badan.

2. Setiap kumpulan mempunyai 6 peserta.2.3 Pencatat masa sentiasa peka dengan markah dan masa permainan. undian akan dibuat dengan menggunakan lambungan duit syiling.2.3. 10.4 Kumpulan yang kalah akan berada di luar gelanggang sebagai pemerhati dan bersedia di posisi masing-masing. 10.1 Semua peralatan dikumpulkan di satu tempat. 9. pemerhati akan menyerang kumpulan yang menjatuhkan susunan kasut .9. 9.3. 10.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan Rujuk lampiran 3 10. 10. 10.2.2 Cara bermain 10.0 Panduan pelaksanaan 10.2.5 Kumpulan yang memulakan permainan dikehendaki menjatuhkan tiga selipar yang telah disusun menggunakan sebiji bola getah. 9.3 Pastikan tiada ahli kumpulan yang cedera semasa aktiviti dijalankan.2 Peserta permainan berada dalam kedudukan masing-masing dan dan sedia menerima arahan permainan.3.2.2.3 Senarai semak selepas permainan 9. Jika susunan selipar tersebut jatuh.2.6 Setiap peserta diberikan dua peluang untuk menjatuhkan susunan selipar tersebut.3 Kumpulan yang menang undian akan berada di dalam gelanggang untuk membuat balingan.2 Sebelum permainan dimulakan.1 Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan. 10.2 Peserta permainan dikumpulkan di tengah kawasan mengikut kumpulan supaya keputusan senang disampaikan. Salah seorang daripada ahli kumpulan tersebut pula akan berada di dalam gelanggang untuk menyambut bola yang dibaling oleh kumpulan yang memulakan permainan. 9.

3.2 pemenang dipilih berdasarkan mata yang banyak dikumpul.2.3 Peraturan permainan 10.4.4 Kon Gelung Selipar Bola getah .3 Balingan bola ke arah ahli kumpulan hendaklah tidak melebihi paras pinggang.3. pemain di dalam gelanggang tidak perlu keluar daripada gelanggang. 10.7 Kumpulan yang menjatuhkan susunan selipar dikehendaki menyusun semula selipar tersebut. 10.4. 10.1 Susunan selipar perlu dibina untuk mendapatkan 1 mata 10.3.4 Jika balingan melebihi paras pinggang.2 Masa yang diperuntukkan untuk menamatkan permainan adalah 5 minit. 10.2 11.5 Borang pemarkahan Rujuk Lampiran 3 11.1 11. 10.0 Senarai peralatan 11. 10.tersebut dan menghalang mereka daripada menyusun kembali kasut tersebut. 10. Jika kesemua ahli kumpulan tersebut dimatikan sebelum kasut disusun atau masa telah tamat kumpulan pemerhati akan mendapat mata dan berpeluang untuk berada di dalam gelanggang pula.3.3 11.3 Keputusan pengadil adalah muktamad.4 Penentuan markah dan pemenang 10.1 Masa yang diperuntukkan untuk menjatuhkan susunan selipar adalah selama 3 minit. 10.4.

50 x 40 = RM 60.50 Jumlah = RM 211. Semoga penganjuran .0 Penutup Kesimpulannya.50 Hadiah JUMLAH RM50 RM261.50 / Seorang Peserta Minuman Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang = RM 1. diharapkan agar penganjuran pertandingan permainan tradisional 2013 akan mmendapat penyertaan yang menyeluruh daripada pelatih dalam mengangkat martabat khazanah warisan kesenian negara di samping penerapan nilai-nilai murni kepada para peserta.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang = RM 1.50 x 41 = RM 61.50 x 60 = RM 90.0 Belanjawan Butiran Anggaran Kos RM 1.50 13.12.00 RM1.00 RM 1.

Lampiran 1 JAWATANKUASA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari JAWATANKUASA Keselamatan Peralatan Tempat Nurul Izzati bt Mohamad Kamal Mohd Najmi b A Rashid Nurnajwa Arifah bt Yusof Nor fatin bt Jamaludin Nurulazwa bt Mohd Nordin Mohd Shahir b Yusof Dajivi Nurul Nazirah Bt. A.kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalendar pengajian peringkat institut. Zahrin Nur Hazwani Bt Abd Rahman Siti Norlida Bt Yazid Hadiah Pertandingan / pengadil Siaraya . Zulkarna’in Zakiah Bt.

1m 1m 0.4m .Lampiran 2 PELAN KEDUDUKAN PELAKSANAAN PERMAINAN 6.5m m 3m 13.

Lampiran 3 PESERTA KELAS KUMPULAN A KUMPULAN B A B MARKAH KESELURUHAN KEDUDUKAN .

30 pagi. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Bukan itu sahaja. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Namun.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka.

kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. Namun begitu. kami telah memilih permainan tuju kasut. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan bahawa permainan sorong kereta ini tidak termasuk dalam kategori permainan tradisional. Selepas permainan ini tamat. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. Kelemahan Dalam permainan tradisional tuju kasut ini. Di samping itu juga. antara kelemahan yang . Disebabkan permainan tuju kasut ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Kami dapati kasut yang telah dicari tidak sesuai untuk disusun.bertegur sapa. kami menghadapi masalah ruang. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. Selain itu. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. terdapat pelbagai saiz dan bentuk kasut yang telah dicari tidak dapat disusun bersama-sama. kami menghadapi beberapa masalah. Pertamanya. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. masalah kasut. Semasa permainan tuju kasut ini dilaksanakan. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. Antaranya. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini iaitu sorong kereta. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Hal ini kerana. jadi. Selain itu.

Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Di samping itu. Selain itu. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan . Contohnya.telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan tradisional ini tamat. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. Selain itu. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang.

ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. . satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. Contohnya. Arahan yang diberikan perlulah jelas. Setelah tamat sesi penutup. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. kasut. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Selain itu. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Oleh itu.tersebut perlu disediakan lebih awal. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Jadi. Pembahagian tugas dan penerangan tentang tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Selain itu.

cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A.30 pagi. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Namun. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Bukan itu sahaja. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan.

kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. jadi. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan.bertegur sapa. Namun begitu. kami telah memilih permainan lari dalam guni. Selain itu. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Pertamanya. Semasa permainan lari dalam guni ini dilaksanakan. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. antara kelemahan yang telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan . kami menghadapi beberapa masalah. Kelemahan Dalam permainan tradisional lari dalam guni ini. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Antaranya. Selain itu. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Selepas permainan ini tamat. Disebabkan permainan lari dalam guni ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. masalah guni. Di samping itu juga. kami menghadapi masalah ruang. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. Kami dapati sukar mencari guni yang telah dicari tidak sesuai. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan.

guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. Pembahagian tugas dan penerangan tentang . sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan tersebut perlu disediakan lebih awal. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya.tradisional ini tamat. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Di samping itu. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. Contohnya. Selain itu. Selain itu. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain.

ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan.tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. kasut. Jadi. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Setelah tamat sesi penutup. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Oleh itu. . Arahan yang diberikan perlulah jelas. Selain itu. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Selain itu. Contohnya. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka.

50 x 60 = RM 90.00 RM1. 5 PISMP Ambilan Januari 2011 telah menganjurkan Karnival Permainan Tradisional untuk mengenalpasti pengurusan pertandingan permainan tradisional di samping memenuhi tugasan bagi subjek Pendidikan Jasmani ( PJM 3112 ).50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang Minuman = RM 1. Di bawah ialah senarai belanjawan : Butiran Anggaran Kos RM 1.LAPORAN BENDAHARI Pada 20 Mac 2013 bersamaan dengan hari Rabu.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.50 x 40 = RM 60.00 pagi sehingga jam 3 petang. Pertandingan ini telah dijalankan bermula jam 8. Karnival yang melibatkan semua pelajar semester lima ini telah diadakan di padang bersebelahan Dewan Kafeteria dan Dewan Hajah Rohani. Sebagai langkah pertama. Saya mengambil tindakan tangkas dengan mengerahkan kesemua peserta untuk menyerahkan wang tersebut. saya sebagai bendahari telah mengutip setiap seorang peserta sebanyak RM1. saya juga telah memastikan setiap ajk yang terlibat untuk menyenaraikan keperluan yang diperlukan dan duit perbelanjaan yang diperlukan. Selain itu.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang .50 bagi keseluruhan peserta.00 RM 1.

.50 Jumlah = RM 211.......50 Disediakan oleh........ ..........50 Hadiah RM50 JUMLAH RM261..50 x 41 = RM 61.....= RM 1..................... (SITI NORLIDA BINTI YAZID) ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful