KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN, 14000 PULAU PINANG

PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL TUJU SELIPAR

TARIKH 13 MAC 2013 (AHAD)

TEMPAT GELANGGANG SEPAK TAKRAW

ANJURAN 5 PISMP PSV/ PJ/ PM

KERTAS KERJA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUANKU BAINUN

1.0

Pendahuluan Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masingmasing dan permainan ini semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Ada di antara permianan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi ianya diketahui oleh ibu bapa dan nenek moyang kita sahaja. Oleh sebab itu, kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk

mengenali dan menyemai semangat bermain permainan tradisional dengan lebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. Pada masa yang sama, permainan ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapat dalam gagasan 1Malaysia. Kami berharap anjuran pertandingan permainan tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber, sistematik, dan bertanggungjawab terhadap amanah yang diberikan. Pada masa yang sama, kami juga berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kami semua.

2.0

Tajuk Permainan Tradisional: Tuju Selipar

3.0

Matlamat Matlamat penganjuran pertandingan ini diadakan untuk memberi dedahan dalam cara mengelola sesuatu pertandingan dan pada masa yang sama memperoleh pengalaman baru dalam menguruskan sesuatu pertandingan agar dpat diaplikasikan dan dijadikan panduan kepada bakal pendidik di sekolah kelak.

4. 7. dan semangat persaingan sihat dalam kalangan guru pelatih dan pensyarah IPG. 4.2 5. 4.30 pagi 6.2 Memupuk perpaduan pelbagai kaum dan etnik dalam kalangan guru pelatih. 4.0 Peserta Peserta terdiri daripada guru pelatih 5 PISMP ambilan Januari 2013. perpaduan. 5.Diharapkan supaya permainan tradisional ini dapat dihidupkan kembali di sekolah pada masa hadapan.3 Mengeratkan dan mengukuhkan hubungan baik.0 Jawatankuasa pertandingan permainan tradisional Rujuk lampiran 2 .0 Objektif 4.4 Memupuk semangat kerjasama dan tolong menolong dalam kalangan guru pelatih.0 Butiran program 5.1 Memartabatkan dan menghidupkan semula sukan tradisional warisan negara.1 5. kerjasama.3 Tarikh : 13 Mac 2013 Tempat : Gelanggang Sepak Takraw Masa: 8. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 peserta.

1. 9.1 Semua peserta permainan haruslah memahami peraturan permainan.4 Sebelum aktiviti permainan dimulakan.8.3 Semua peserta permainan berada di gimnasium lebih awal dan berpakaian sukan dengan kemas 9.00 pagi TEMPAT Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw Gelanggang Sepak Takraw AKTIVITI Pendaftaran peserta Ketibaan tetamu jemputan Upacara perasmian Permainan bermula Berehat Penyampaian hadiah Bersurai 9.1.0 Tentatif program MASA 8.1 Senarai semak sebelum permainan 9.1.2 Tempat permainan adalah bersih dan selamat digunakan.1.00 pagi 10.0 Senarai semak 9.1 Tempat pelaksanaan permainan tidak digunakan oleh pihak lain sebelum aktiviti permainan dijalankan.2 Senarai semak semasa permainan 9. 9.00 pagi 10. .30 pagi 11.2.30 pagi 8. 9.50 pagi 9.45 pagi 8. peserta melakukan aktiviti permainan memanaskan badan.

2 Cara bermain 10. 10.1 Pelan kedudukan pelaksanaan permainan Rujuk lampiran 3 10. Setiap kumpulan mempunyai 6 peserta.2.2.2.3.5 Kumpulan yang memulakan permainan dikehendaki menjatuhkan tiga selipar yang telah disusun menggunakan sebiji bola getah. Jika susunan selipar tersebut jatuh.2 Peserta permainan dikumpulkan di tengah kawasan mengikut kumpulan supaya keputusan senang disampaikan.6 Setiap peserta diberikan dua peluang untuk menjatuhkan susunan selipar tersebut.3 Pastikan tiada ahli kumpulan yang cedera semasa aktiviti dijalankan. 10.3 Pencatat masa sentiasa peka dengan markah dan masa permainan. 10. 10.9.2 Sebelum permainan dimulakan. Salah seorang daripada ahli kumpulan tersebut pula akan berada di dalam gelanggang untuk menyambut bola yang dibaling oleh kumpulan yang memulakan permainan. 10.3 Kumpulan yang menang undian akan berada di dalam gelanggang untuk membuat balingan.2.2. pemerhati akan menyerang kumpulan yang menjatuhkan susunan kasut .2. 9.3. undian akan dibuat dengan menggunakan lambungan duit syiling.3 Senarai semak selepas permainan 9.0 Panduan pelaksanaan 10.1 Semua peralatan dikumpulkan di satu tempat.2.2 Peserta permainan berada dalam kedudukan masing-masing dan dan sedia menerima arahan permainan.1 Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan. 9.3. 9. 9. 10.4 Kumpulan yang kalah akan berada di luar gelanggang sebagai pemerhati dan bersedia di posisi masing-masing.2.

3. pemain di dalam gelanggang tidak perlu keluar daripada gelanggang. 10. 10.2 Masa yang diperuntukkan untuk menamatkan permainan adalah 5 minit.3 Peraturan permainan 10.tersebut dan menghalang mereka daripada menyusun kembali kasut tersebut.3 Keputusan pengadil adalah muktamad.1 11. 10.4.4 Penentuan markah dan pemenang 10.2 pemenang dipilih berdasarkan mata yang banyak dikumpul.4.1 Masa yang diperuntukkan untuk menjatuhkan susunan selipar adalah selama 3 minit. Jika kesemua ahli kumpulan tersebut dimatikan sebelum kasut disusun atau masa telah tamat kumpulan pemerhati akan mendapat mata dan berpeluang untuk berada di dalam gelanggang pula. 10. 10.3 11.2.1 Susunan selipar perlu dibina untuk mendapatkan 1 mata 10.3.2 11.7 Kumpulan yang menjatuhkan susunan selipar dikehendaki menyusun semula selipar tersebut.3 Balingan bola ke arah ahli kumpulan hendaklah tidak melebihi paras pinggang.4. 10. 10.5 Borang pemarkahan Rujuk Lampiran 3 11.3.0 Senarai peralatan 11. 10.3.4 Jika balingan melebihi paras pinggang.4 Kon Gelung Selipar Bola getah .

50 x 60 = RM 90.50 x 40 = RM 60. diharapkan agar penganjuran pertandingan permainan tradisional 2013 akan mmendapat penyertaan yang menyeluruh daripada pelatih dalam mengangkat martabat khazanah warisan kesenian negara di samping penerapan nilai-nilai murni kepada para peserta.50 13.50 Hadiah JUMLAH RM50 RM261.50 x 41 = RM 61.0 Penutup Kesimpulannya.50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang = RM 1. Semoga penganjuran .50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang = RM 1.00 RM 1.00 RM1.0 Belanjawan Butiran Anggaran Kos RM 1.50 Jumlah = RM 211.50 / Seorang Peserta Minuman Bilangan Peserta 40 orang = RM 1.12.

Zahrin Nur Hazwani Bt Abd Rahman Siti Norlida Bt Yazid Hadiah Pertandingan / pengadil Siaraya . Zulkarna’in Zakiah Bt.kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalendar pengajian peringkat institut. A. Lampiran 1 JAWATANKUASA PERTANDINGAN PERMAINAN TRADISIONAL JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari JAWATANKUASA Keselamatan Peralatan Tempat Nurul Izzati bt Mohamad Kamal Mohd Najmi b A Rashid Nurnajwa Arifah bt Yusof Nor fatin bt Jamaludin Nurulazwa bt Mohd Nordin Mohd Shahir b Yusof Dajivi Nurul Nazirah Bt.

5m m 3m 13.4m .1m 1m 0.Lampiran 2 PELAN KEDUDUKAN PELAKSANAAN PERMAINAN 6.

Lampiran 3 PESERTA KELAS KUMPULAN A KUMPULAN B A B MARKAH KESELURUHAN KEDUDUKAN .

Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. Namun. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7.30 pagi. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Bukan itu sahaja. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah.

kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan bahawa permainan sorong kereta ini tidak termasuk dalam kategori permainan tradisional. Selain itu. Di samping itu juga.bertegur sapa. jadi. terdapat pelbagai saiz dan bentuk kasut yang telah dicari tidak dapat disusun bersama-sama. Selain itu. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. Selepas permainan ini tamat. Disebabkan permainan tuju kasut ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Kami dapati kasut yang telah dicari tidak sesuai untuk disusun. Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini iaitu sorong kereta. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar. Hal ini kerana. antara kelemahan yang . Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. Namun begitu. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. masalah kasut. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. kami menghadapi masalah ruang. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. Antaranya. Semasa permainan tuju kasut ini dilaksanakan. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. kami telah memilih permainan tuju kasut. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Kelemahan Dalam permainan tradisional tuju kasut ini. kami menghadapi beberapa masalah. Pertamanya.

Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Contohnya. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan . Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Selain itu. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama.telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan tradisional ini tamat. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. Di samping itu. Selain itu. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru.

terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. kasut. Jadi. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Setelah tamat sesi penutup. ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut.tersebut perlu disediakan lebih awal. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan. . Pembahagian tugas dan penerangan tentang tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. Oleh itu. Selain itu. Selain itu. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. Arahan yang diberikan perlulah jelas. Contohnya. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan.

Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. ZAHRIN NO K/P: 900409-07-5336 Kekuatan Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan karnival permainan ini.REFLEKSI NAMA: ZAKIAH BINTI A. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Karnival permainan ini bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 7. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Daud bin Md Saman. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Peserta terdiri daripada pelajar PISMP semester 5 Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan tepat masanya untuk pendaftaran. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah . Namun.30 pagi. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum hari karnival dilangsungkan. Mereka semua dapat menimba pengalaman dalam permainan tradisional kerana sudah pasti ramai yang tidak berpeluang bermain sebelum ini. Acara kemuncak yang di tunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Bukan itu sahaja.

Kami juga menghadapi masalah semasa menyediakan kertas kerja ini terutamanya pada bahagian cara bermain. kami menghadapi beberapa masalah. kami telah memilih permainan lari dalam guni. Namun begitu. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Hal ini kerana terdapat beberapa versi bagaimana permainan ini dimainkan. Semasa permainan lari dalam guni ini dilaksanakan. Hal ini kerana kami tidak menyediakan penanda bagi membezakan kedua-dua kumpulan. jadi. Arahan yang kurang jelas disebabkan suara yang perlahan menyebabkan para peserta tidak berapa jelas dengan arahan dan peraturan yang dinyatakan. Masa yang diperuntukkan untuk menyiapkan kertas kerja ini juga amatlah singkat disebabkan kami juga dikehendaki mengendalikan lawatan luar. Kami dapati sukar mencari guni yang telah dicari tidak sesuai. kelemahan yang dapat dikenalpasti tidaklah begitu ketara berbanding dengan semasa permainan. kami menghadapi masalah ruang. Kelemahan Dalam permainan tradisional lari dalam guni ini.bertegur sapa. Di samping itu juga. kami telah bersepakat menetapkan cara bermain yang sesuai bagi memudahkan para peserta. Antaranya. sebelum melaksanakan kertas kerja ini. Disebabkan terdapat beberapa percanggahan. Selepas permainan ini tamat. Disebabkan permainan lari dalam guni ini tidak mempunyai rekodnya dan cara bermain yang berlainan. Pertamanya. Selain itu. kami terpaksa merombak semula permainan yang telah kami pilih sebelum ini. Selain itu. antara kelemahan yang telah dikenalpasti adalah tidak dapat membuat post-mortem sejurus selepas permainan . Ruang yang dibekalkan amatlah kecil di tambah pula dengan peserta yang ramai. kami juga dapati tidak dapat mengenalpasti kumpulan yang memulakan permainan dahulu atau pun kumpulan yang menjadi pemerhati. terdapat beberapa kelemahan yang telah dapat kami kenalpasti sepanjang melaksanakan tugasan ini. masalah guni. kekurangan membuat mesyuarat sesama ahli kumpulan juga menyebabkan permainan tradisional ini kurang berjalan dengan lancar.

Contohnya. sebarang permasalahan yang timbul sewaktu perancangan dapat diselesaikan bersama. Hal ini kerana masing-masing sibuk untuk mengemaskan tempat permainan dan lambat untuk bertindak. melaksana dan mengelola sesuatu program seperti karnival ini. Ahli jawatankuasa perlu mengadakan sekurang-kurangnya tiga kali perjumpaan atau mesyuarat bagi memastikan perjalanan program yang dirancangkan berjalan dengan baik. kumpulan kami telah memilih sorong kereta sebelum menukar kepada permainan tuju kasut. Selain itu. Keputusan untuk memilih permainan yang sesuai yang agak lewat perlu dielakkan untuk program yang seterusnya. Tarikh yang dirancang untuk melaksanakan permainan tradisional tersebut perlu ditetapkan terlebih awal bagi memastikan masa mencukupi untuk bersedia lebih awal kerana setiap perancangan yang telah dibuat memerlukan masa yang lama supaya persediaan dan pelaksanaan sesuatu program seperti karnival permainan ini dapat dijalankan dengan lancar dan tidak kelam kabut. Hal ini telah menyebabkan kami menjadi keliru untuk memilih semula permainan tradisional yang lain. guru-guru pelatih haruslah jelas dengan jenis permainan tradisional dengan berbincang dan berkolaborasi dengan pensyarah agar tidak keliru. mesyuarat yang kerap dan komunikasi yang berkesan perlu diterapkan semasa proses permainan tradisional dijalankan. Di samping itu. Selain itu. sepatutnya kami merancang dan memilih permainan yang difikirkan sesuai untuk dipertandingkan lebih awal agar tidak menganggu proses-proses lain seperti penyediaan kertas kerja dan juga barang-barang yang diperlukan untuk permainan tersebut perlu disediakan lebih awal.tradisional ini tamat. Pembahagian tugas dan penerangan tentang . Cadangan penambahbaikan Kami dapati kelemahan-kelemahan yang terdapat semasa perancangan. pelaksanaan dan selepas pelaksanaan Permainan Tradisional perlu penambahbaikan yang sepatutnya agar kelemahan sepanjang pelaksanaan permainan tradisional tersebut dapat memberi pengajaran kepada kami semua dalam merancang.

Contohnya. ahli jawatankuasa juga perlu menyediakan bip atau penanda supaya tidak keliru di antara kumpulan pemerhati dengan kumpulan yang memulakan permainan. Hal tersebut bertujuan untuk memberi peluang kepada guru pelatih membuat refleksi dan berbincang dengan pensyarah pembimbing tentang kekuatan dan kelemahan masing-masing dalam menjalankan karnival tersebut. Hal ini kerana ruang yang diberikan amatlah kecil dan sukar untuk peserta bergerak. Arahan yang diberikan perlulah jelas.tugs-tugas yang sepatutnya dilakukan sebelum hari karnival perlu dilakukan lebih awal agar ahli jawaankuasa yang terlibat dengan tugas-tugas tersebut bersedia dan jelas tentang bidang tugas asing-masing. terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki untuk program yang akan datang. . ahli jawatankuasa juga haruslah peka dengan tempat permainan. Jadi. Selain itu. kasut. Selain itu. ahli jawatankuasa tempat haruslah memainkan peranan dengan memilih tempat yang sesuai dan mengukur dahulu tempat permainan. Antaranya ahli jawatankuasa perlu lebih peka dan menyediakan kelengkapan yang sepatutnya sebelum bermulanya permainan tradisional ini. Kami perlu mencari dan mengenalpasti dahulu kasut yang sesuai dengan saiz dan bentuk supaya peserta dapat menyusun kasut tersebut. Setelah tamat sesi penutup. Jadi masalah seperti kekeliruan tentang bidang tugas dapat dielakkan sama sekali. Hal ini kerana kebanyakan guru pelatih yang tidak mendengar arahan dengan jelas dan hanya bersembang sesama mereka. Semasa permainan tradisional ini berlangsung. penggunaan mikrofon atau pun pembesar suara perlulah digunakan untuk mengelakkan masalah seperti ini. Oleh itu. satu lagi penambahbaikan yang perlu dilakukan adalah refleksi atau sesi 'post-mortem' perlu dilaksanakan.

LAPORAN BENDAHARI Pada 20 Mac 2013 bersamaan dengan hari Rabu.50 x 40 = RM 60. Sebagai langkah pertama. Selain itu. Pertandingan ini telah dijalankan bermula jam 8. saya sebagai bendahari telah mengutip setiap seorang peserta sebanyak RM1.00 RM 1.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 60 orang Minuman = RM 1. 5 PISMP Ambilan Januari 2011 telah menganjurkan Karnival Permainan Tradisional untuk mengenalpasti pengurusan pertandingan permainan tradisional di samping memenuhi tugasan bagi subjek Pendidikan Jasmani ( PJM 3112 ).50 / Seorang Penganjur Bilangan penganjur 41 orang .00 pagi sehingga jam 3 petang.50 / Seorang Peserta Bilangan Peserta 40 orang = RM 1. Di bawah ialah senarai belanjawan : Butiran Anggaran Kos RM 1. saya juga telah memastikan setiap ajk yang terlibat untuk menyenaraikan keperluan yang diperlukan dan duit perbelanjaan yang diperlukan. Saya mengambil tindakan tangkas dengan mengerahkan kesemua peserta untuk menyerahkan wang tersebut.50 bagi keseluruhan peserta.50 x 60 = RM 90. Karnival yang melibatkan semua pelajar semester lima ini telah diadakan di padang bersebelahan Dewan Kafeteria dan Dewan Hajah Rohani.00 RM1.

.....= RM 1.50 x 41 = RM 61.50 Jumlah = RM 211............................ .......50 Disediakan oleh..50 Hadiah RM50 JUMLAH RM261...... (SITI NORLIDA BINTI YAZID) ......

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful