P. 1
Soalan Peperiksaan Sains Tahun 5

Soalan Peperiksaan Sains Tahun 5

|Views: 50|Likes:
Published by Rachael Rach

More info:

Published by: Rachael Rach on Jun 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2013

pdf

text

original

PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM

Bahagian A (30 markah) Tiap-tiap soalan diikuti oleh 4 pilihan jawapan iaitu A, B, C dan D. Pilih jawapan yang betul. Masa yang dicadangkan untuk bahagian ini ialah 30 minit. menjawab sesuatu soalan, teruskan menjawab soalan berikutnya. Jawab semua soalan. Sekiranya kamu tidak dapat

1.

Gambar menunjukkan tiga jenis hidupan.

Antara penyataan berikut, yang manakah benar tentang hidupan-hidupan ini? I II III Hidupan-hidupan ini adalah mikrooraganisma Hidupan-hidupan ini bernafas dan bergerak Hidupan-hidupan ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar

A

I dan II sahaja

C

II dan III sahaja

B

I dan III sahaja

D

I, II dan III

2.

Roslin menghidap campak. Antara berikut, yang manakah cara yang paling baik untuk mencegah penyakit ini daripada merebak? A B C D Mengkuarantinkannya Meminum air yang telah dididihkan Mencuci tangan dengan air dan sabun Menutup badannya dengan selimut setiap masa

1

   Tapai Roti Tempeh Apakah jenis mikroorganisma yang digunakan untuk membuat makanan-makanan ini? A Kulat C Bakteria B Virus D Protozoa 2 . Berikut adalah senarai beberapa makanan. Gambar menunjukkan dua haiwan. P dan Q. Bagaimanakah haiwan P dan Q memastikan kemandirian spesiesnya? P A Menghasilkan telur yang banyak Q Menyimpan anaknya di dalam mulut B Bertelur banyak Menyembunyikan anaknya di dalam gua C Membawa telur di atas belakangnya Memberi makan kepada anaknya D Menyembunyikan telurnya di tempat Hidup di dalam kawanan yang besar yang gelap 4.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 3.

Antara berikut. Maklumat berikut menunjukkan aktiviti-aktiviti seekor penyu. yang manakah benar tentang cara pencaran biji benih bagi buah-buah ini? Buah A B C D P Q R S Cara pencaran biji benih Melalui air Melalui angin Melalui haiwan Melalui mekanisme letupan 6.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 5.    Bertelur dengan banyak Bertelur pada waktu malam Menimbus telurnya di dalam telur A B C D Pertumbuhan spesies Kemandirian spesies Pembiakan spesies Pemuliharaan spesies 3 . Rajah menunjukkan empat buah tempatan.

Gambar menunjukkan buah tiga jenis tumbuhan.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 7. buah yang manakah memencarkan biji benihnya dengan cara yang sama seperti buah dalam gambar di atas? A C B D 8. Antara cara berikut. Antara berikut. yang manakah digunakan oleh kanggaru untuk memastikan kemandirian spesiesnya? I II III Menyusukan anaknya Membawa anaknya di dalam kantung Melahirkan anak lebih daripada seekor pada satu-satu masa A I dan II sahaja C II dan III sahaja B I dan III sahaja D I. II dan III 4 .

Antara berikut. manakah rantai makanan yang dapat dibentuk daripada empat hidupan di atas? A B C D Daun → Kucing → Tikus → Ayam Daun → Kucing → Ulat beluncas → Ayam Daun → Ulat beluncas → Ayam → Helang Daun → Ayam → Ulat beluncas → Tikus 10.    Ringan Mempunyai rerambut halus Kecil Bagaimanakah biji benih buah X dipencarkan? A B Melalui angin Melalui air 5 C D Melalui haiwan Melalui mekanisme letupan .PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 9. Apakah haiwan Q? A B Katak Ular C D Rusa Belalang 11. Maklumat di bawah menunjukkan ciri-ciri buah X. Gambar menunjukkan satu rantai makanan. Gambar menunjukkan enam jenis hidupan.

Antara yang berikut. Gambar menunjukkan siratan makanan di suatu habitat. Maklumat berikut menunjukkan satu rantai makanan. III dan IV . Apakah yang akan berlaku jika bilangan haiwan T berkurang? I II III IV Bilangan tumbuhan P bertambah Bilangan haiwan Q berkurang Bilangan haiwan R bertambah Bilangan haiwan S berkurang A B I dan II sahaja II dan III sahaja 6 C D I. II dan III 14. manakah sumber tenaga bagi kenderaan bermotor? A Angin C Matahari B Bahan api D Sel kering 13.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 12. III dan IV sahaja II. yang manakah benar tentang rantai makanan di atas? I II III A B K memakan J L memakan J K dimakan oleh L I dan II sahaja II dan III sahaja C D I dan III sahaja I. J→K→L→M Antara penyataan berikut.

Antara sumber tenaga yang berikut. Antara berikut.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 15. Apakah bentuk tenaga yang dipunyai oleh yang diregangkan itu? A B Tenaga haba Tenaga kinetik C D Tenaga keupayaan Tenaga kimia 16. II dan III 17. yang manakah dikelaskan dengan betul? Tenaga yang dapat Tenaga yang tidak dapat diperbaharui Angin Petroleum Tenaga solar Arang batu diperbaharui A B C D Arang batu Biojisim Air Gas asli 7 . manakah yang tidak mencemarkan alam sekitar? A B C D Arang batu Tenaga solar Petroleum Gas asli 18. yang manakah menghasilkan tenaga bunyi? I II III A B Lampu suluh yang menyala Telefon yang berdering Kereta yang bergerak I dan II sahaja I dan III sahaja C D II dan III sahaja I. Antara sumber tenaga berikut. Gambar menunjukkan spring yang diregangkan.

yang manakah merupakan litar bersiri? I II III A B I dan II sahaja I dan III sahaja C D II dan III sahaja I. Antara litar berikut. II dan III sahaja 20. Apakah komponen X? A B Mentol Wayar C D Suis Sel kering 8 . Rajah menunjukkan satu litar elektrik.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 19.

Antara berikut. III dan IV 9 . III dan IV sahaja I. yang manakah disebabkan oleh pengendalian peralatan elektrik yang tidak betul? I II III IV A B Kebakaran Melecur Renjatan elektrik Kejutan elektrik I dan II sahaja II dan III sahaja C D I. II. Mentol dalam litar manakah yang menyala paling terang? A B C D 22.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 21.

Apakah yang akan berlaku apabila cahaya dipancarkan ke objek legap? A B C D Cahaya akan menembusi objek itu Cahaya akan dihalang oleh objek itu Cahaya akan diserap oleh objek itu Cahaya yang berlainan warna akan dapat diperhatikan 25. Gambar menunjukkan dua pemerhatian yang didapati oleh seorang murid dalam satu penyiasatan. Apakah kesimpulan yang dapat dibuat daripada pemerhatian di atas? A B C D Cahaya boleh dipantulkan Cahaya adalah satu bentuk tenaga Cahaya bergerak lurus Cahaya boleh diubah kepada bentuk tenaga lain 24. A B C D Ais mengalami kehilangan haba Ais akan mengalami penambahan haba Ais tidak mempunyai haba Ais adalah lebih sejuk daripada gelas 10 . Seketul ais kiub yang diletakkan di dalam gelas mencair selepas beberapa minit kerana..PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 23.

II dan III 27.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 26. Antara berikut. Sebuah bikar berisi air panas diletakkan di bawah sebuah kipas yang berpusing. Didapati bayang-bayang yang terhasil adalah sama bentuk seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Manakah yang berikut akan berlaku? I II III Air itu akan kehilangan haba Air itu akan menjadi lebih sejuk Suhu air akan menurun A B I dan II sahaja I dan III sahaja C D II dan III sahaja I. Suatu objek dipancarkan dengan suatu sumber cahaya dari arah yang berbeza. yang manakah mungkin objek tersebut? A C B D 11 .

yang manakah menggunakan prinsip pengembangan dan pengecutan bahan? I II III Wayar telefon dipasangg dengan kendur Ruang dibuat di sepanjang landasan kereta api Cermin diletakkan di selekoh tajam jalan untuk mengelakkan kemalangan A B I dan II sahaja I dan III sahaja C D II dan III sahaja I. Gambar menunjukkan satu penyiasatan. Dawai dipanaskan selama beberapa minit. II dan III 12 . Antara berikut.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 28. A B C D Dawai akan putus Dawai akan melengkung ke atas Sudu akan menyentuh gelas Sudu akan berayun ke kiri dan ke kanan 29.

yang manakah menyebabkan perubahan suhu air? A B C D Air kehilangan haba apabila disejukkan Air menerima haba apabila dipanaskan Suhu air berkurang apabila dipanaskan Suhu air berubah dari semasa ke semasa 13 . Masa (minit) Suhu air (°C) 2 90 4 80 6 70 8 60 Antara pernyataan berikut. Jadual menunjukkan perubahan suhu air di dalam bikar selepas pemanasan dihentikan.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM 30.

Apakah corak perubahan bilangan belalang yang ditunjukkan oleh carta palang itu? _____________________________________________________________________ (1 m) b. 1. Sekiranya kamu tidak dapat Bilangan belalang 20 15 10 5 0 1 2 3 4 Minggu a. Nyatakan satu sebab tentang corak perubahan yang dinyatakan di (a). Ramalkan kesan corak perubahan yang dinyatakan di (a) kepada rumput di habitat itu. _____________________________________________________________________ (1 m) 14 . Jawab semua soalan. Carta palang menunjukkan perubahan bilangan belalang dalam sebuah habitat selepas sekumpulan burung berpindah masuk ke habitat tersebut. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (1 m) c. menjawab sesuatu soalan.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM BAHAGIAN B ( 20 markah) Masa yang dicadangkan untuk bahagian ini ialah 45 minit. teruskan menjawab soalan berikutnya.

Dia meletakkan satu objek pada tiga jarak yang berbeza daripada sumber cahaya. Apakah pembolehubah yang dimanipulasi? _______________________________________________________________ (1m) ii. Tuliskan satu rantai makanan bagi habitat itu. i. Nyatakan dua pemboleh ubah dalam penyiasatan itu. Aiman menjalankan satu penyiasatan. Apakah pembolehubah yang bergerak balas? _______________________________________________________________ (1m) 15 . Dia menyusun radas seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah. Dia memerhatikan saiz bayang-bayang yang terbentuk pada skrin. Apakah tujuan penyiasatan? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (1m) b. Jadual berikut menunjukkan keputusan penyiasatan: Jarak sumber cahaya 20 dari objek (cm) Saiz bayang-bayang Besar 40 60 Sederhana Kecil a. _____________________________________________________________________ (1 m) 2.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM d.

Mereka membina dua litar elektrik seperti yang ditunjukkan pada rajah di bawah. Nyatakan satu perbezaan antara litar P dengan litar Q. Nyatakan hubungan (hipotesis) antara jarak sumber cahaya dari objek dengan saiz bayang-bayang? _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ (1 m) 3. ramalkan jarak objek itu dari sumber cahaya? _____________________________________________________________________ (1 m) d. Mentol-mentol dalam litar manakah yang menyala lebih terang? _____________________________________________________________________ (1m) 16 . Litar Q: _______________________________________________________ (1m) b. Litar P : _______________________________________________________ (1m) ii.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM c. a. Jika bayang-bayang yang terbentuk adalah paling kecil. i. Sekumpulan murid menjalankan satu penyiasatan.

_______________________________________________________________ (1m) 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol yang satu lagi? _______________________________________________________________ (1 m) ii. Ramlah menjalankan satu penyiasatan. Kemudian. Keputusan Ramlah ditunjukkan dalam jadual di bawah: Masa (minit) 0 4 8 12 16 Suhu air (°C) 93 83 73 63 53 a.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM c. dia membiarkan air itu menyejuk. Dia mencatatkan suhu air pada setiap 4 minit. Berdasarkan keputusan. ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ (1m) 17 . Apakah yang akan berlaku kepada kecerahan mentol jika satu lagi mentol disambungkan ke litar Q? _____________________________________________________________________ (1 m) d. Berikan satu sebab. nyatakan hubungan antara masa dengan suhu air. i. Dia memanaskan 250ml air di dalam bikar selama beberapa minit. Salah satu mentol dalam litar Q terbakar.

Pembolehubah bergerak balas: __________________________________________________________________ (1m) d. kenal pasti yang berikut: i. Ramalkan suhu air pada minit ke-20. ________________________________________________________________________ (1m) c.PEPERIKSAAN SEMESTER 1/2012/SAINS/TAHUN 5/SKM b. Pembolehubah dimanipulasi: __________________________________________________________________ (1m) ii. Berikan satu sebab bagi jawapan kamu di (a). Dalam penyiasatan ini. ________________________________________________________________________ (1m) - SOALAN TAMAT - 18 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->