Apa itu sel

Apa itu sel?

Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup.

Sel-sel tumbuhan (Plant cells)

. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya. Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable). Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya. DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan. Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel.Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus. Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus . Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. DNA). Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane). Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut. Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm).

Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut. Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus.Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. . Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope). amoeba dan paramecium. chlamydomonas dan yis. Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel. euglena. Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu). Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast). dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel.

paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga. burung. amfibia. reptilia.Organisma unisel. Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak). ikan dan beberapa haiwan kecil lain. alga. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. .

Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) .Makanan utamanya adalah bakteria.Bernafas melalui membran sel.Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan. membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan. . Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. . Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan. Setiap sel adalah berbeza saiz. membiak.Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission). Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama.Membiak dengan cara bertelur.Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip.Boleh membesar.Organisma multisel. . bentuk dan struktur. . .Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air. . . bernafas. . bergerak.Organ perkumuhannya adalah vakuol.Bernafas melalui insang. Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan. . . untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel. . Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel. . Proses kehidupan organisma unisel dan multisel.Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan.Boleh membesar. mengeluarkan sisa buangan.Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium. .Makanan utamanya adalah zooplanktons.  Organisma multisel (ikan) .

Sel sperma (pembiakan lelaki). Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya.     Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ. Tisu penghubung . dinding perut. .Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit. Sel otot rangka. . usus kecil.Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan.Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus. dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue). Sel epitelium. dan dinding usus besar. melindungi. dan tekanan. Ia dibahagikan kepada otot licin. tisu penyambung.Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair. otot tissu dan tisu saraf. yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja. tisu penghubung (connective tissue). kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium. Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan. sentuhan. adaptasi. . dan vena darah. Tisu otot . pundi hempedu. dan menyokong organ-organ dan badan. Sel tulang. sejuk. Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. jantung. panas. dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel. otot rangka dan otot jantung. Sel darah merah. Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama.Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu. Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue).Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut. Tisu saraf . Tisu otot terdapat didalam badan. buah pinggang. jantung.Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama.       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf. Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan. paru-paru. tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). . dan otak. .Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls. Sebagai contoh. pundi kencing.

Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently). Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan. bronkus. organ seperti hidung. dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). paru-paru. Sebagai contoh. . Membuang produk sisa toksik.Contoh organ manusia.

Sistem pembiakan (reproductive system). Mempertahankan tubuh daripada penyakit. Sistem pernafasan (respiratory system). mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida. Menyerap. Menghasilkan anak. Sistem limfa (lymphatic system). Sistem rangka (skeletal system). Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut. .

dan lain-lain ke seluruh badan. Sistem saraf (nervous system). oksigen. Sistem endokrin (endocrine system). . Mengangkut bahan-bahan makanan. Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan.Sistem peredaran darah (blood circulatory system). Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas. hormon.

Membantu pergerakan badan. Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia. Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. Sel-sel.    Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan. . Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh sel-sel badan.Sistem otot (muscular system). tisu. Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar. pernafasan dan penghadaman secara serentak.

pencernaan atau perkumuhan. Sebagai contoh. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja. Ini dikenali sebagai pengkhususan sel. Fungsi yang berbeza di dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama melalui pengkhususan sel. Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan. dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan. Melalui pengkhususan sel.Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. organorgan dan sistem. .

.haha. Ada soalan?Boleh komen di bawah ye. Kongsilah dengan Rakan2 Yer : ...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful