Apa itu sel?

Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup.

Sel-sel tumbuhan (Plant cells)

DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan. Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya. Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus . Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. DNA). Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane). Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. .Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus. Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini. Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm). Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut. Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya. Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable).

euglena. Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu). Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel. Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. chlamydomonas dan yis.Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus. Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope). . Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel. dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). amoeba dan paramecium. Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast).

Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. reptilia. amfibia. . Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak). burung. Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. ikan dan beberapa haiwan kecil lain.Organisma unisel. alga. paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga.

. .Boleh membesar. Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) . . Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel. Setiap sel adalah berbeza saiz.Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission). Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan.Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan. . untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. .Boleh membesar.Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan. membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan. Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama. .Organisma multisel. Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel. . .Bernafas melalui insang. . membiak.Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip. bentuk dan struktur. bergerak.Membiak dengan cara bertelur.Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium.Bernafas melalui membran sel.  Organisma multisel (ikan) . bernafas. . mengeluarkan sisa buangan.Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air. Proses kehidupan organisma unisel dan multisel.Organ perkumuhannya adalah vakuol. . Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini.Makanan utamanya adalah zooplanktons. . Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan. .Makanan utamanya adalah bakteria.

dan tekanan. panas. Tisu otot terdapat didalam badan. .Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair. Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel. dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. jantung.Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls. Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan.       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf. Sel darah merah. Tisu otot . Sel otot rangka. dinding perut. sentuhan. sejuk. Tisu saraf . Sel tulang. dan menyokong organ-organ dan badan. pundi hempedu. adaptasi. dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue). tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja. otot rangka dan otot jantung.Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus. dan dinding usus besar. Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya.Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut. Ia dibahagikan kepada otot licin.Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama. pundi kencing. kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium. buah pinggang. otot tissu dan tisu saraf. tisu penyambung. . Tisu penghubung . melindungi.     Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ. dan vena darah. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan.Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan. Sel epitelium. dan otak. Sebagai contoh.Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit. Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama. usus kecil. Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan. jantung. . paru-paru. . Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue). Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. tisu penghubung (connective tissue). .Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu. Sel sperma (pembiakan lelaki).

paru-paru. dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). bronkus. Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). organ seperti hidung. Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan. Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently). . Membuang produk sisa toksik. Sebagai contoh.Contoh organ manusia.

Sistem rangka (skeletal system). Mempertahankan tubuh daripada penyakit. mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida. Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut. Sistem pernafasan (respiratory system). Sistem limfa (lymphatic system). Menyerap. .Sistem pembiakan (reproductive system). Menghasilkan anak.

Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan. Sistem endokrin (endocrine system).Sistem peredaran darah (blood circulatory system). . Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas. hormon. dan lain-lain ke seluruh badan. oksigen. Sistem saraf (nervous system). Mengangkut bahan-bahan makanan.

Membantu pergerakan badan. organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia. Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh sel-sel badan. Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar. Sel-sel. Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. tisu.Sistem otot (muscular system). pernafasan dan penghadaman secara serentak.    Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan. .

dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. . Sebagai contoh. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja.Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan. Fungsi yang berbeza di dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama melalui pengkhususan sel. Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. organorgan dan sistem. Melalui pengkhususan sel. pencernaan atau perkumuhan. Ini dikenali sebagai pengkhususan sel.

Ada soalan?Boleh komen di bawah ye... Kongsilah dengan Rakan2 Yer : .haha..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful