Apa itu sel?

Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup.

Sel-sel tumbuhan (Plant cells)

Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. DNA). Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. . Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus . Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini.Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus. Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya. Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable). Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm). Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane). Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut. DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan.

Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut. euglena. dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). amoeba dan paramecium. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast). Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel. Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu). Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope). Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus. chlamydomonas dan yis.Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. . Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel.

amfibia. ikan dan beberapa haiwan kecil lain. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak). alga. . Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. burung. paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga.Organisma unisel. reptilia.

Setiap sel adalah berbeza saiz.Organisma multisel.Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip. . mengeluarkan sisa buangan. bernafas. .Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission). . .Bernafas melalui membran sel.Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air. . bentuk dan struktur. Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan. . . . untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. membiak. Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. bergerak. Proses kehidupan organisma unisel dan multisel.Organ perkumuhannya adalah vakuol.Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium. .Makanan utamanya adalah zooplanktons.  Organisma multisel (ikan) . Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama. Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan.Bernafas melalui insang. Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) . . Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel. . .Membiak dengan cara bertelur. membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan.Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan.Makanan utamanya adalah bakteria.Boleh membesar. Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel. .Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan.Boleh membesar.

pundi kencing. .Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus. Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja.       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf. dan tekanan. . otot tissu dan tisu saraf. buah pinggang. . adaptasi. Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama. Tisu penghubung . dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue). usus kecil.Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls. sejuk. Sel tulang. Sel darah merah. Tisu otot terdapat didalam badan. dan dinding usus besar. pundi hempedu. kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan. paru-paru. Sel sperma (pembiakan lelaki). dan menyokong organ-organ dan badan.Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut. Sel epitelium. dan otak. Sebagai contoh. melindungi. panas. Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel. .Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama. jantung. tisu penyambung. tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). Tisu otot . otot rangka dan otot jantung. Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan. Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan. . sentuhan. dan vena darah.Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan.Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair. Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya. dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue). Tisu saraf .Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit. Sel otot rangka. dinding perut.     Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ. Ia dibahagikan kepada otot licin. tisu penghubung (connective tissue). jantung.Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu.

bronkus. Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). organ seperti hidung. Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently). Membuang produk sisa toksik.Contoh organ manusia. paru-paru. Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan. dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). Sebagai contoh. .

Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut. Sistem limfa (lymphatic system).Sistem pembiakan (reproductive system). Sistem pernafasan (respiratory system). Menyerap. Sistem rangka (skeletal system). mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida. Menghasilkan anak. . Mempertahankan tubuh daripada penyakit.

Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan. hormon. Sistem endokrin (endocrine system). . Sistem saraf (nervous system). Mengangkut bahan-bahan makanan. Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas. oksigen.Sistem peredaran darah (blood circulatory system). dan lain-lain ke seluruh badan.

Sistem otot (muscular system). Membantu pergerakan badan.    Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan. Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia. . Sel-sel. Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar. tisu. Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh sel-sel badan. Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. pernafasan dan penghadaman secara serentak.

Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. . Ini dikenali sebagai pengkhususan sel. Fungsi yang berbeza di dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama melalui pengkhususan sel. sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan. Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. organorgan dan sistem. Sebagai contoh. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja. Melalui pengkhususan sel. dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. pencernaan atau perkumuhan. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan.

haha.. Ada soalan?Boleh komen di bawah ye... Kongsilah dengan Rakan2 Yer : .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful