Apa itu sel?

Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup.

Sel-sel tumbuhan (Plant cells)

Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus . DNA). Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya. Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane). Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini. Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut. Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. . DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan.Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus. Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm). Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable). Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya.

Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. euglena. Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel. Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope). Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus. Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast). Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel. Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu). amoeba dan paramecium. Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut. . chlamydomonas dan yis.

ikan dan beberapa haiwan kecil lain. burung. alga. Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. reptilia. amfibia. . paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga.Organisma unisel. Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak).

Bernafas melalui insang. . Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan. Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan. Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. . bentuk dan struktur.Boleh membesar. Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) . . bergerak. Setiap sel adalah berbeza saiz. . . . Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel.Membiak dengan cara bertelur. membiak.Makanan utamanya adalah bakteria.Boleh membesar. membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan.Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air.Makanan utamanya adalah zooplanktons.Organ perkumuhannya adalah vakuol.  Organisma multisel (ikan) . Proses kehidupan organisma unisel dan multisel.Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan. . Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel.Bernafas melalui membran sel. mengeluarkan sisa buangan. .Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan. . Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama. . .Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip. .Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium. untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. bernafas. .Organisma multisel.Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission).

Sel sperma (pembiakan lelaki). dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue). Sel otot rangka. Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue). sejuk. adaptasi.Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut.Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus.       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf. jantung. tisu penghubung (connective tissue). . dan vena darah.Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama.Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit. tisu penyambung. Sel darah merah. dan dinding usus besar. panas. dinding perut. dan tekanan. paru-paru. pundi kencing. Tisu otot .Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls. Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan. . Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya.Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan. dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. Ia dibahagikan kepada otot licin. buah pinggang. otot rangka dan otot jantung. Tisu otot terdapat didalam badan. yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja. otot tissu dan tisu saraf. . tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan. Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel. usus kecil. Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama.     Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ.Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair. kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium. dan otak. jantung.Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan. Sebagai contoh. Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. Sel tulang. Tisu penghubung . Sel epitelium. sentuhan. . . melindungi. dan menyokong organ-organ dan badan. pundi hempedu. Tisu saraf .

dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). Membuang produk sisa toksik. Sebagai contoh. Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently). Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan.Contoh organ manusia. organ seperti hidung. paru-paru. . bronkus.

Sistem pernafasan (respiratory system). . Menyerap. Mempertahankan tubuh daripada penyakit. Sistem limfa (lymphatic system). Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut. mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida. Sistem rangka (skeletal system).Sistem pembiakan (reproductive system). Menghasilkan anak.

oksigen. Sistem endokrin (endocrine system). Mengangkut bahan-bahan makanan. .Sistem peredaran darah (blood circulatory system). Sistem saraf (nervous system). Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan. hormon. dan lain-lain ke seluruh badan. Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas.

Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar. . tisu. Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh sel-sel badan.Sistem otot (muscular system). Membantu pergerakan badan. Sel-sel. pernafasan dan penghadaman secara serentak.    Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan. Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia.

Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. Melalui pengkhususan sel. dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. . Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. organorgan dan sistem. Ini dikenali sebagai pengkhususan sel. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja. Sebagai contoh. pencernaan atau perkumuhan. Fungsi yang berbeza di dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama melalui pengkhususan sel. sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan.

.. Kongsilah dengan Rakan2 Yer : ..haha. Ada soalan?Boleh komen di bawah ye.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful