P. 1
Apa itu sel

Apa itu sel

|Views: 16|Likes:
Published by Aiza Shereen
sel ialah...
sel ialah...

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Aiza Shereen on Jun 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2014

pdf

text

original

Apa itu sel?

Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup.

Sel-sel tumbuhan (Plant cells)

Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus . Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable). . Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya. Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini. DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan. DNA). Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm). Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane). Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya. Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut.Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus.

Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut. . dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope). Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus. Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel. amoeba dan paramecium. Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu).Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. euglena. Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast). Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. chlamydomonas dan yis. Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel.

ikan dan beberapa haiwan kecil lain.Organisma unisel. . Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. alga. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. burung. reptilia. paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga. Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak). amfibia.

.Makanan utamanya adalah zooplanktons. mengeluarkan sisa buangan.Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air. membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan. bentuk dan struktur.Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan. Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan.Bernafas melalui insang. untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. . .Membiak dengan cara bertelur.Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission).Organ perkumuhannya adalah vakuol. Setiap sel adalah berbeza saiz.Bernafas melalui membran sel.Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium. . bernafas. bergerak.Makanan utamanya adalah bakteria. Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama. . Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel.Boleh membesar. .Organisma multisel. . . .Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip. Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) . Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel.Boleh membesar. Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan. Proses kehidupan organisma unisel dan multisel. . . Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. . membiak.Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan.  Organisma multisel (ikan) . .

adaptasi. Sel tulang. Tisu saraf . usus kecil. Ia dibahagikan kepada otot licin. Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan. Tisu otot terdapat didalam badan.Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut. Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan.Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair. otot rangka dan otot jantung. otot tissu dan tisu saraf.Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls. Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel. . Sel epitelium. pundi hempedu. buah pinggang.     Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ. dan otak. Sel otot rangka. melindungi. . tisu penyambung. kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium. pundi kencing. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan. sejuk.Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama. panas. Sel darah merah. paru-paru. Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. dinding perut. dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue). dan dinding usus besar. Sebagai contoh. dan menyokong organ-organ dan badan. . tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). .       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf.Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu.Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus. Sel sperma (pembiakan lelaki). Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue). Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama. Tisu otot . tisu penghubung (connective tissue). Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya. jantung. Tisu penghubung .Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan. yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja. dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. .Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit. dan tekanan. jantung. dan vena darah. sentuhan.

Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan. organ seperti hidung. . Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently).Contoh organ manusia. Sebagai contoh. paru-paru. dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). bronkus. Membuang produk sisa toksik.

Sistem pembiakan (reproductive system). Sistem limfa (lymphatic system). Menghasilkan anak. mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida. Menyerap. Sistem rangka (skeletal system). Sistem pernafasan (respiratory system). . Mempertahankan tubuh daripada penyakit. Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut.

Sistem saraf (nervous system). Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas.Sistem peredaran darah (blood circulatory system). hormon. Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan. Mengangkut bahan-bahan makanan. Sistem endokrin (endocrine system). dan lain-lain ke seluruh badan. . oksigen.

Sel-sel. . organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia. Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar. Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. Membantu pergerakan badan.    Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan.Sistem otot (muscular system). Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. pernafasan dan penghadaman secara serentak. tisu. Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh sel-sel badan.

Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. Melalui pengkhususan sel. Fungsi yang berbeza di dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama melalui pengkhususan sel. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja. dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. organorgan dan sistem. Ini dikenali sebagai pengkhususan sel. sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan. pencernaan atau perkumuhan. Sebagai contoh. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan. Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. .

Ada soalan?Boleh komen di bawah ye. Kongsilah dengan Rakan2 Yer : ..haha...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->