Apa itu sel?

Pada tahun 1665, seorang ahli sains Inggeris yang bernama Robert Hooke (1635 - 1703) mengkaji kepingan nipis tisu tumbuhan dengan menggunakan mikroskop buatannya sendiri. Dalam pemerhatiannya, Robert Hooke mendapati bahawa daripada kepingan tisu tumbuhan itu terdapat banyak bentuk seperti kotak-kotak halus (fine box-like shapes). Bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut mengingatkan beliau kepada bilik-bilik kurungan di dalam penjara yang dikenali sebagai 'sel'. Oleh itu, beliau menamakan bentuk seperti kotak-kotak halus tersebut sebagai 'sel-sel' (cells).

Penemuan Robert Hooke. Beliau memperkenalkan istilah 'sel' yang juga bermaksud 'bilik kecil' dalam bahasa Latin.

Juga didapati bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. Sel adalah unit yang paling asas kepada semua benda hidup. Sel juga adalah seperti sebuah kilang mikroskopik (microscopic factory) dimana ianya tempat beribu-ribu tindak balas kimia (chemical reactions) berlaku agar semua organisma terus kekal hidup.

Sel-sel tumbuhan (Plant cells)

Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid. Nukleus (Nucleus) Sel Haiwan Sel haiwan (animal cell) adalah seperti beg kecil yang berisi air dan ianya adalah lembut. Nukleus Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. Membran ini boleh menjadi lebam dan permukaannya adalah separa telap (permeable). DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus . Nukleus adalah pusat yang mengawal semua aktiviti-aktiviti di dalam sel haiwan ini. Sel ini dilitupi oleh lapisan yang telus (transparent) yang dikenali sebagai membran sel (cell membrane).Sel-sel haiwan (Animal cells) Bagaimana sel berfungsi? Setiap sel mempunyai nukleus. DNA). . Nukleus ini dipenuhi dengan bahan seperti agar-agar (jelly-like) dipanggil sitoplasma (cytoplasm). Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan. Liang-liang halus yang terdapat pada permukaannya membenarkan hanya bahan-bahan kimia yang tertentu sahaja mengalir melaluinya. Sitoplasma mengandungi 'organ kecil' yang dipanggil organel-organel (organelles) dan setiap organel mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya.

chlamydomonas dan yis. Dinding sel bertindak sebagai lapisan pelindung kepada sel tumbuhan yang lembut.Sel haiwan (Animal cell) Sel Tumbuhan Sel tumbuhan (plant cell) berbeza daripada sel haiwan dari segi 2 aspek. Kloroplas mengandungi klorofil (chlorophyll) yang membolehkan tumbuhan untuk melakukankan fotosintesis. sel tumbuhan mempunyai dinding sel selulosa (cellulose cell wall) dan mengandungi organel-organel yang dikenali sebagai kloroplas (chloroplast). Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus. Sel tumbuhan (Plant cell) Organisma Unisel dan Multisel Organisma unisel Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu). euglena. dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). Selain dipenuhi dengan sitoplasma dan membran sel. Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope). Sel-sel tumbuhan mempunyai vakuol (vacuole) yang besar bagi menyimpan sap sel (cecair sel) untuk mengekalkan kesegaran setiap sel. amoeba dan paramecium. Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa. .

burung. ikan dan beberapa haiwan kecil lain. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. amfibia. reptilia. paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga.Organisma unisel. . alga. Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut. Organisma multisel organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak).

Bernafas melalui membran sel.Boleh membesar.Bernafas melalui insang. . . . . . . Benda tidak hidup (non-living thing) tidak menjalani apa-apa proses kehidupan.Bergerak dengan menggunakan ekor dan sirip.Bertindak balas terhadap bahan-bahan kimia yang ringan. .Mengeluarkan buangan melalui liang perkumuhan. . . Proses hidup yang dijalani oleh organisma unisel (amoeba) dan organisma multisel (ikan) adalah sama. mengeluarkan sisa buangan. bernafas. . Setiap sel adalah berbeza saiz.Makanan utamanya adalah bakteria. Sebagai contoh:  Organisma unisel (amoeba) .Bertindak balas terhadap cahaya dan getaran didalam air.Membiak dengan cara belahan penduaan (binary fission). Proses kehidupan organisma unisel dan multisel. bergerak.  Organisma multisel (ikan) . .Organisma multisel. bentuk dan struktur.Makanan utamanya adalah zooplanktons. Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan. Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup/hidupan untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. .Membiak dengan cara bertelur. untuk membolehkannya melaksanakan tugas-tugas tertentu. . membiak.Organ perkumuhannya adalah vakuol.Boleh membesar. Organisasi Sel Dalam Tubuh Manusia Manusia adalah organisma multisel yang terdiri daripada berjuta-juta jenis sel. Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel.Bergerak dengan melanjutkan pseudopodium. membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan.

jantung. Setiap organ melaksanakan fungsi tertentu didalam badan. dan otak. buah pinggang. Tisu otot terdapat didalam badan. Tisue epitelium Terdiri daripada sel-sel epitelium yang tersusun dalam lapisan. panas. yang mana setiap jenis sel hanya melakukan satu fungsi yang spesifik sahaja. tisu otot (muscle tissue) dan tisu saraf (nerve tissue). Contoh lain organ-organ ialah manusia perut. otot rangka dan otot jantung. otot tissu dan tisu saraf.     Organ-organ Sekumpulan tisu yang berlainan yang menjalankan proses kehidupan yang tertentu dipanggil organ.Tisu otot adalah tisu yang ditugaskan untuk menggerakkan bahagian-bahagian badan melalui penguncupan. jantung. .Tisu epitelium ditemui di dinding usus yang sama. dan tekanan. .Tisu saraf adalah sensitif terhadap rangsangan seperti sakit.Tisu penghubung bertindak untuk menghubungkan dua tisu. dinding perut. paru-paru. Sel tulang.Fungsi tisu saraf untuk menyelaraskan (coordinate) aktiviti-aktiviti badan dengan cara menghantar dan menerima impuls. dan menyokong organ-organ dan badan. kulit adalah organ yang terbentuk daripada tisu epitelium. Tisu mengandungi sel-sel yang mengalami pertumbuhan. Ia dibahagikan kepada otot licin. Ciri ini dikenali sebagaipengkhususan sel. Sel epitelium. . sentuhan. Tisu penghubung . . melindungi. Terdapat empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia iaitu tisu epitelium (epithelial tissue). sejuk.Darah adalah contoh tisu penghubung dalam bentuk cecair.       Contoh jenis-jenis sel yang biasa dijumpai dalam badan manusia: Sel saraf. Tisu saraf . Sel otot rangka. adaptasi. dan melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja dipanggil tisu (tissue). Tisu Sekumpulan sel yang mempunyai bentuk dan struktur yang sama. . Bertindak untuk melindungi tisu dibawahnya. dan dinding usus besar.Tisu ini ditemui di dalam organ-organ berongga seperti perut. tisu penyambung. Tisu otot . Sel sperma (pembiakan lelaki). pundi hempedu. Sel darah merah. usus kecil. dan vena darah. Sebagai contoh. pundi kencing. dan perubahan dalam sifat-sifat yang ada pada mereka untuk membolehkannya melaksanakan fungsi tertentu. tisu penghubung (connective tissue).Sel-sel melaksanakan fungsi-fungsi khusus.

bronkus. dan tiub bronkiol adalah saling berkait antara satu sama lain untuk membentuk sistem pernafasan (respiration system). . Sebagai contoh. Sistem badan secara keseluruhannya membolehkan manusia dalam menjalankan proses kehidupan yang normal dan lebih cekap (efficiently). Sistem-sistem badan yang utama adalah seperti dibawah: Sistem perkumuhan (excretory system). organ seperti hidung. Membuang produk sisa toksik.Contoh organ manusia. paru-paru. Sistem Beberapa organ yang berlainan bergabung bagi membentuk sebuah sistem(system) untuk menyelaraskan fungsi tertentu di dalam badan.

Sistem rangka (skeletal system). Menyerap.Sistem pembiakan (reproductive system). Mempertahankan tubuh daripada penyakit. Sistem limfa (lymphatic system). . Memberi sokongan badan dan perlindungan untuk organ dalaman yang lembut. mengangkut oksigen dan membuang karbon dioksida. Menghasilkan anak. Sistem pernafasan (respiratory system).

Mengangkut bahan-bahan makanan.Sistem peredaran darah (blood circulatory system). Sistem saraf (nervous system). oksigen. hormon. dan lain-lain ke seluruh badan. Sistem endokrin (endocrine system). Mengeluarkan hormon yang mengawal aktiviti badan. Menyelaras dan mengawal semua aktiviti badan yang berkaitan dengan impuls dan tindak balas. .

   Kepentingan organisasi sel: Pengkhususan sel-sel di dalam badan membolehkan sel-sel badan untuk melaksanakan proses kehidupan seperti perkumuhan. Sistem penghadaman (digestive system) Memecahkan makanan kompleks kepada bahan-bahan yang mudah bagi memudahkan penyerapan oleh sel-sel badan.Sistem otot (muscular system). pernafasan dan penghadaman secara serentak. Membantu pergerakan badan. Setiap sistem dalam tubuh manusia perlu dijaga dengan berhati-hati agar proses kehidupan manusia tidak terancam. Memastikan agar proses hidup berfungsi dengan cekap dan lancar. Organisma multisel boleh menyesuaikan diri (adapt) dengan perubahan dalam sekitarnya. organ-organ dan sistem adalah saling berkait seperti berikut: Organisasi sel-sel didalam tubuh manusia. Sel-sel. tisu. .

Ini dikenali sebagai pengkhususan sel. pencernaan atau perkumuhan. . sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan. Fungsi yang berbeza di dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama melalui pengkhususan sel. dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu. Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan. sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsifungsi tertentu dengan cekap dan berkesan. Sebagai contoh. Melalui pengkhususan sel. Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja.Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks Tubuh manusia adalah kompleks. organorgan dan sistem.

. Kongsilah dengan Rakan2 Yer : .haha. Ada soalan?Boleh komen di bawah ye...