P. 1
sppbs

sppbs

|Views: 30|Likes:
Published by DunhillDenver

More info:

Published by: DunhillDenver on Jun 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/05/2013

pdf

text

original

SISTEM PENGURUSAN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (SPPBS) MANUAL PENGGUNA BAGI GURU MATA PELAJARAN

versi 1.0

1

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA SENARAI KANDUNGAN
BIL 1 2 3 4 Pengenalan Keperluan Sistem Keterangan Umum SPPBS Penggunaan Sistem Secara Menyeluruh 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 Laman Utama SPPBS Login Kemaskini Profil Laman Utama Guru Mata Pelajaran Daftar Murid Dengan MP 4.5.1 4.5.2 4.6 4.7 Daftar Murid Batal Mata Pelajaran Murid ISI KANDUNGAN MUKA SURAT 3 3 3,4 5 5 5,6 7,8 8 9 9,10,11 12,13,14 15,16,17 18 18,19 19,20 21 22 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). Kemaskini Profil 23 24 25 25 26 26 26 26

Kemasukan Prestasi Laporan 4.7.1 4.7.2 4.7.3 Senarai Murid Senarai Murid Tiada Markah Laporan prestasi Murid

4.8

Cetakan 4.8.1 4.8.2

4.9 4.10

Pengguna 4.9.1 Bantuan 4.10.1 Pegawai Yang Boleh Dihubungi 4.10.2 Manual Pengguna

4.11

Keluar

2

Keperluan perisian untuk mencapai sistem SPPBS adalah : i. PENGENALAN Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) dibangunkan bagi kemasukan prestasi urid berlandaskan pelaksanaan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR).0 ke atas Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader (PDF Reader) 3. 2. Internet Explorer versi 7. Sistem ini dibangunkan secara atas talian. b. 3 . Pelayan web contoh a.gov. berikut adalah gambarajah proses kerja utama keseluruhan SPPBS untuk guru matapelajaran.moe. ii.1. KEPERLUAN SISTEM SPPBS boleh dicapai menerusi http://apps. KETERANGAN UMUM SPPBS Secara umumnya.my/sppbs.

SPPBS menyediakan skrin-skrin bagi melakukan proses-proses kerja yang diperlukan oleh Guru Mata Pelajaran. g. i. Bantuan ii. Senarai Murid ii. Cetakan i. Kemaskini profil Pegawai Yang Boleh Dihubungi h. Login b. Laporan prestasi Murid f. Daftar Murid ii. Kemasukan Prestasi e. Laporan i. Laman Utama c. Pengguna i. Batal Mata Pelajaran Murid d. Senarai menu tersebut ialah : a. Senarai Murid Tiada Markah iii. Daftar Murid Dengan MP i. Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). i. Skrin-skrin tersebut dapat dicapai melalui menu yang boleh dipilih sebelah kiri skrin. Manual Pengguna Keluar 4 . Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) ii.

PENGGUNAAN SISTEM SECARA MENYELURUH 4.1 LAMAN UTAMA SISTEM Klik untuk ke laman Guru Mata Pelajaran Skrin ini akan dipaparkan pada permulaan sistem apabila memasuki laman web Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS). Pengguna Guru Mata Pelajaran hanya perlu klik pada menu Guru untuk ke laman seterusnya.4. Untuk memasuki sistem ini. 5 .

4. Masukkan nama login dan Kata laluan 2. skrin dan paparan mesej seperti di bawah akan dipaparkan. 1. Sekiranya pengesahan berjaya. Klik butang masuk 6 . Setelah itu. Skrin Nama Login dan Kata laluan yang tidak sepadan Sekiranya Nama Login dan Kata Laluan tidak sepadan atau salah. skrin pengemaskinian maklumat pengguna Guru Mata Pelajaran akan dilakukan sendiri oleh pengguna Guru Mata Pelajaran. Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan semula Nama Login dan Kata Laluan bagi tujuan pengesahan sekali lagi. butang <Masuk> perlu diklik bagi tujuan pengesahan pengguna sistem.2 LOGIN Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan Nama Login dan Kata Laluan yang telah diberikan.

Menu sistem yang dipaparkan pada bahagian kiri atas pada skrin di atas ialah <Laman Utama> dan <Keluar> sahaja. kata laluan baru dan Ulangan kata laluan. maka skrin seperti dibawah akan dipaparkan.4. Kata laluan baru dan Ulangan kata laluan yang dimasukkan juga perlu sepadan. 1.3 KEMASKINI PROFIL Bagi pengguna yang pertama kali login. 7 . Tekan butang kemaskini Skrin jika kata laluan tidak sepadan untuk kemaskini profil. pengguna Guru Mata Pelajaran perlu memasukkan kata laluan yang baru. Sekiranya kata laluan tidak sepadan seperti yang diberikan. Guru Mata Pelajaran perlu mengulangi langkah memasukkan kata laluan lama. Masukkan kata laluan 2. Ini adalah bagi tujuan keselamatan sistem serta melindungi data dalam sistem.

8 . pengguna akan dapat melihat mesej pengesahan penerimaan kemaskini kata laluan seperti skrin di bawah. Di sebelah kiri skrin pula memaparkan Menu Sistem yang boleh dicapai oleh Pengguna Guru Mata Pelajaran.Jika proses kemaskini ini berjaya.4 LAMAN UTAMA GURU MATA PELAJARAN Skrin Laman Utama Guru Mata Pelajaran akan memaparkan maklumat mengenai pengguna Guru Mata Pelajaran yang telah didaftarkan. 4.

4. tekan butang <Cari>. Guru buat pilihan darjah. Kemudian. Guru Mata Pelajaran perlu memilih darjah. Kemudian skrin seperti di bawah akan dipaparkan. 1.kelas dan mata pelajaran 2. kelas dan mata pelajaran yang ingin didaftarkan keatas muridnya.1 DAFTAR MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Murid> dan kemudian klik pada submenu <Daftar Murid>. Klik butang cari 9 .5 DAFTAR MURID DENGAN MATA PELAJARAN 4.5.

Setelah pilihan murid dilakukan. tekan butang <Daftar>. klik butang daftar 10 . Guru pilih murid yang hendak didaftarkan 2. 1. Guru perlu memilih murid yang diajarnya dari senarai murid tersebut dengan tanda √.Senarai murid yang berdaftar dalam darjah dan kelas yang dipilih akan dipaparkan seperti skrin dibawah. Setelah selesai membuat Pilihan.

Mesej seperti di bawah akan dipaparkan dan murid telah didaftarkan dengan mata pelajaran yang diajar oleh guru. Mesej pengesahan 11 . 1. Tanda '√ ' yang berwarna HIJAU akan bertukar kepada warna HITAM yang bermaksud murid telah didaftarkan. Tanda '√ ' berwarna hitam bermaksud murid telah didaftarkan 2.

kelas dan Mata Pelajaran. kemudian klik pada submenu <Batal M/P Murid>. Pilih butiran yang dikehendaki 12 .4.2 BATAL MATA PELAJARAN MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Murid>. Skrin seperti dibawah akan dipaparkan dan Guru Mata Pelajaran perlu melengkapkan terlebih dahulu butiran tahun. klik pada butang <cari>. 2. Klik butang Cari 1. Setelah selesai.5.

Ia mengandungi senarai murid didalam kelas yang didaftarkan. Tekan <OK> jika ya 13 .Skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Klik ikon pada ruangan batal Satu mesej pengesahan akan dipaparkan dimana Guru Mata Pelajaran diminta untuk membuat pengesahan akhir untuk proses penghapusan maklumat murid. Tekan <OK> jika ya. Guru hanya perlu pilih murid yang hendak dihapuskan dengan klik gambar .

Contoh skrin adalah seperti dibawah.Setelah proses berjaya. satu mesej akan tertera di bahagian bawah skrin menandakan murid yang dipilih tadi telah berjaya dihapuskan. ii – Murid berpindah kelas / sekolah. 14 . tujuan proses batal / hapus disediakan adalah sekiranya berlaku beberapa sebab antaranya seperti berikut :i – Kematian. iii – Salah daftar kelas / sekolah. Mesej pengesahan Rekod telah dihapuskan * Untuk makluman.

bulan. Untuk proses ini. Setelah selesai. klik pada butang <cari>. guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Kemasukan Prestasi>. kemudian skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Klik butang Cari 1.6 KEMASUKAN PRESTASI 1. 2. Guru memilih tahun.darjah. darjah kelas dan mata pelajaran 15 .bulan. Guru Mata Pelajaran perlu melengkapkan terlebih dahulu butiran tahun.. kelas dan Mata Pelajaran.4.

Ianya mengandungi butiran maklumat pelajar beserta kod band atau prestasi bagi setiap Mata Pelajaran yang diambil murid. Seterusnya skrin seperti berikut akan dipaparkan. Tandakan √ pada prestasi yang telah dicapai oleh murid. Klik butang simpan 16 . tekan butang Simpan. Tandakan '√ ' pada petak yang dipilih.2. Setelah tandaan √ dilakukan. 3. 2. 1.

Prestasi pada bulan yang dipilih Prestasi murid akan Dipaparkan disini 17 . Maklumat yang tertera di skrin ini ialah nama murid. kod deskriptor.4. Murid. Prestasi murid pada bulan yang dipilih akan dipaparkan seperti skrin di bawah. no mykid/no. kod band. kod evidens serta prestasi yang diperolehi. Seterusnya. bulan.

Klik butang cari 18 .1 SENARAI MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. bulan. skrin di bawah akan dipaparkan.7 LAPORAN 4.4.7. Pilih tahun. kemudian klik pada sub menu <Senarai Murid>. darjah. kelas dan matapelajaran yang dikehendaki dan klik butang <Cari>.

2 SENARAI MURID TIADA MARKAH 19 .Senarai semua murid akan dipaparkan seperti di bawah. Klik untuk kemaskini prestasi murid 4.7. Sekiranya prestasi murid ingin dikemaskini. klik pada gambar .

Sekiranya Guru Mata Pelajaran ingin membuat kemaskini prestasi murid. darjah. Klik butang cari Senarai semua murid yang tiada markah mengikut pilihan yang telah dimasukkan akan dipaparkan seperti di bawah. Klik ikon untuk kemaskini prestasi murid 20 .Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. darjah Kelas dan mata pelajaran 2. Pilih tahun. 1. klik pada gambar . kemudian klik butang <cari>. bulan. Guru pilih tahun. kelas dan mata pelajaran yang dikehendaki. bulan. kemudian klik pada sub menu <Senarai Murid Tiada Markah> . skrin di bawah akan dipaparkan.

kelas dan mata pelajaran yang dikehendaki dan klik butang <Cari>. skrin di bawah akan dipaparkan. 2.3 LAPORAN PRESTASI MURID Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Laporan>. Pilih tahun. 1. Klik butang cari 21 . darjah. Pilih butiran Yang dikehendaki Dibawah ialah contoh skrin yang akan memaparkan maklumat prestasi murid. kemudian klik pada sub menu < Laporan Prestasi Murid>.7.4.

skrin di bawah akan dipaparkan. Klik untuk pilihan cetakan 22 .4. Pilih sama ada cetak Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) atau Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif).8 CETAKAN Apabila menu <Cetakan> diklik.

Laporan ini adalah berkenaan prestasi murid pada bulan berkenaan. Kemudian.4.pdf seperti dibawah. Guru Mata Pelajaran perlu memilih tahun. MyKid murid. tekan butang <Semak>.1 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) Sekiranya cetakan Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Formatif) dipilih. 23 .8. bulan. kelas dan mata pelajaran yang ingin dimasukkan prestasinya. skrin seperti dibawah akan dipaparkan. Pilih butiran Yang dikehendaki Klik butang semak Contoh cetakan akan dipaparkan dalam bentuk file . Guru juga boleh memilih sama ada ingin melihat paparan prestasi semua murid atau secara perseorangan melalui kemasukan no. darjah.

Kemudian.pdf seperti dibawah. kelas dan mata pelajaran yang ingin dimasukkan prestasinya.2 Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif) Sekiranya cetakan Pernyataan Pelaporan Prestasi Murid (Sumatif). bulan. tekan butang < Semak>.4. Pilih butiran Yang dikehendaki Klik butang semak Cetakan akan dipaparkan dalam bentuk file . 24 . Guru juga boleh memilih sama ada ingin melihat paparan prestasi semua murid atau secara perseorangan melalui kemasukan no. Guru Mata Pelajaran perlu memilih tahun. skrin dibawah akan dipaparkan. MyKid murid. Laporan ini adalah berkenaan prestasi keseluruhan seseorang murid pada tahun berkenaan. darjah.8.

Pada menu ini terdapat sub menu <Kemaskini Profil> dimana pengguna Guru Mata Pelajaran boleh membuat kemaskini kata laluan. Skrin di bawah akan dipaparkan.9 PENGGUNA 4. Masukkan kata laluan 2. 1. Apabila sub menu <Kemaskini Profil> diklik.9.4.1 KEMASKINI PROFIL 1. Klik butang kemaskini 25 . Pengguna Guru Mata Pelajaran boleh memilih untuk membuat kemaskini kata laluan sekiranya perlu. 2.

10. kemudian klik pada submenu < Manual Pengguna>. Guru Mata Pelajaran tidak dapat mencapai segala proses yang boleh dilakukan di dalam sistem.10. maka manual pengguna Guru Mata Pelajaran akan dipaparkan. 26 .10 BANTUAN 4. 4.11 KELUAR Apabila menu <Keluar> diklik.4.2 MANUAL PENGGUNA Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu .1 PEGAWAI YANG BOLEH DIHUBUNGI Guru Mata Pelajaran perlu klik pada menu <Bantuan>. 4. maka paparan berkenaan pegawai yang boleh dihubungi oleh Guru Mata Pelajaran akan dipaparkan. kemudian klik pada sub menu <Pegawai Yang Boleh Dihubungi>. Guru Mata Pelajaran perlu memulakan semula proses dengan memasukkan nama login dan kata laluan sekiranya hendak memasuki sistem.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->