LOMPAT JAUH

Gaya Lompatan
Terdapat tiga gaya lompatan iaitu:
  

Gaya Layar Gaya Gantung Gaya Tendang Kayuh

Perbezaan di antara lompatan tersebut adalah gaya kedudukan badan semasa pelompat berada di peringkat layangan. Tetapi fasa-fasa yang terdapat pada semua teknik adalah hampir sama.

Fasa Lompat Jauh
Terdapat empat fasa pergerakan iaitu:

Fasa Penujuan – lari menuju ke papan lonjak.

 Fasa Lonjakan – melompat dari papan.  Fasa Layangan – badan berada di udara.  Fasa Pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat.

Fasa penujuan
Fasa ini memerlukan:
 

Pelompat berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal. Bilangan langkah mestilah membolehkan pelompat mencapai kepantasan maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan.

pelompat mesti bersedia untuk melonjak. Selepas melonjak. pelompat harus merendahkan sedikit bahagian badan untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang dibengkokkan. kaki bebas hendakla dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi.    Hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan.  Pada langkah terakhir. gaya badan adalah seperti berikut:  Gaya Layar – pelompat melunjurkan kedua-dua kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. Fasa Lonjakan Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi. Fasa Layangan Tujuan utama ialah supaya pelompat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Aksi lonjakan ini mengamalkan uruten tumit-hujung kaki. Apabila menghampiri papan lonjak.  Kedua-dua belah tangan di hayun kehadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang tinggi. Fasa ini memerlukan:  Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat. . Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi. Tangan pelompat dihulurkan hingga ke hujung kaki.  Serentak dengan lonjakan itu.

Fasa Pendaratan  Pelompat mesti memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak. Sebenarnya. Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang. Seorang pelompat yang handal mestilah berupaya berlari dengan pantas. Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatannya dapat ditentukan.  Gaya Tendang Kayuh – pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. . Prinsip Asas Lompat Jauh Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian yang pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. melompat dengan kuat dan mempunyai kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayun ke atas. Gaya Gantung – pelmpat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. Segala perlakuan oleh pelompat semasa berada di fasa layangan tidak dapat membantunya memanjangkan masa dia berada di udara.

konsentrasi dan ketepatan adalah penting. Teknik dan Aspek Lompatan Dalam acara lompat jauh. Larian yang tidak sesuai boleh menyebabkan perkara tersebut:  Corak langkah larian menjadi tidak konsisten dan boleh menganggu lompatan.gaya bada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. terdapat empat aspek penting yang harus diberikan perhatian utama. lompatan di udara. Larian yang baik boleh dipelajari dan dilatih. .  Ketidaktepatan untuk menghasilkan langkah yang tepat pada sasaran di papan pelepasan . dan pendaratan. Penting juga diketahui bahawa kelajuan larian secara mendatar yang stabil akan membantu pergerakan menegak yang kuat semasa lompatan dibuat. yang boleh menyebabkan lompatan batal. Mungkin ada yang berpendapat larian tidak begitu penting dalam acra lompat jauh. Pendapat ini salah kerana tanpa larian deras yang sesuai. pelepasan lomptan. iaitu kelajuan larian. Kelajuan larian Kelajuan larian yang sesuai penting untuk menghasilkan daya lompatan yang kuat dan mungkin juga jauh. Dalam menghasilkan larian mendatar dan menegak. Semua aspek ini perlu dimiliki oleh setiap pelompat jauh.  Penggunaan tenaga yang maksimum sebelum lompatan yang dibuat. tidak mungkin seseorang itu dapat melompat jauh. tidak kira samada seseorang itu baru mempelajari acara ini ataupun yang sudah lama melibatkan diri didalamnya.

Tedapat dua kaedah untuk melakukan check-mark. Keadaan pengurangan momentum ini dikenal sebagai sudut hentian. pelompat perlu melakukan sebanyak larian sehingga ketepatan diperoleh. Kaedah kedua ialah mencari konsistensi melalui larian dari papan pelepas. Untuk kelajuan ini.11 saat sahaja pada tahap ini. Kesesuaian dalam kelajuan larian dan daya konsentrasi yang tinggi akan dapat membantu menghasilkan pelepasan yang baik. Check-mark ini dibuat untuk memudahkan serta memberikan ketepatan antara larian mula dengan papan pelepas. Pelepasan Lompatan Pelepasan lompatan penting dalam menentukan pencapaian momentum menegak maksimum. ia penting untuk menentukan daya lompatan yang baik. Pertama. Walaupun dianggarkan bahawa pelompat akan berada selam 0. Penghasilan sudut hentian yang sesuai . larian yang mengandungi antara 18-22 langkah atau jarak 25-40 meter diambil oleh pelompat.Biasanya. sebanyak 12% daripada momentum mendatar telah dikurangkan sebelum lompatan dibuat. check-mark dilakukan sebelum membuat lompatan. Dan seterusnya dalam membuat lompatan dengan baik dan berkesan. Dalam hal ini. seorang pembantu diperlukan untuk menanda titik yang paling sesuai dengan langkah yang bakal dibuat. Penghasilan sudut hentian yang searas dengan corak larian akan dapat mengurangkan kehilangan momentum apabila berlaku perubahan pergerakan daripada mendatar kepada menegak. Kajian yang pernah dibuat oleh beberapa pakar sukan Amerika Syarikat menunjukkan bahawa dalam jangka masa pelepasan ini. Ini selanjutnya akan menjejaskan konsistensilarian yang telah diukur tadi. Kaedah kedua ini bagaimanapun tidak sesuai sekiranya tiupan angin terlalu kuat. atau lompatan yang batal. Manakala untuk ketepatan yang tinggi. pelompat harus mencari konsistensi melalui larian yang berulang-ulang ke papan pelepas.

iaitu oleh daya graviti. Pusat graviti semasa lompatan di udara adalah pada badan pelompat. iaitu dengan kedua-duanya diangkat ke atas. dan pada kaki pula sudut hentian yang wujud perlulah diubah. terdapat tiga jenis pergerakan yang boleh dilakukan oleh seseorang pelompat jauh semasa berada di udara. Walaupun wujud rintangan udara.dapat dilakukan melaluiaplikasi teknik yang baik. 3. Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah. Pada umumnya. teknik larian di udara ( running in the air ) dan mengayuh ( hitch-kick) biasanya digunakan untuk menghasilkan jarak yang maksimum. pergerakan menegak ini juga akan dikurangkan. Pergerakan ayunan punggung ( hip-swing ) . Selanjutnya. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lompatan. momentum menegak mula mengambil tempat pada diri pelompat. 1. tetapi ia adalah kecil berbanding pusat graviti yang ada pada badan seseorang pelompat. Daya pergerakan menegak ini bagaimanapun telah dikurangkan akibat daripada sudut hentian yang berlaku pada awal pelepasan. Teknik berikut disarankan. Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan . 2. Melalui pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh yang terkemuka peringkat antrabangsa. Untuk mengatasi rintangan ini. Pergerakan mengayuh (hitch-kick atau running in the air ) 3. 1. Semasa Di Udara Selepas pelepasan lompatan dibuat. Pergerakan belayar ( sailing) 2.

Ini seterusnya dapat membantu pendaratan yang baik lagi stabil. tetapi dapat mengelakkan gangguan pada momentum.Daripada ketiga-tiga jenis pergerakan ini.html . Melalui cara ini. Teknik ini dapat mengimbangkan pergerakan ke hadapan dengan pendaratan yang dilakukan. rintangan yang terdapat pada badan pelompat akan dapat dipindahkan ke bahagian kaki dan sebahagian kecilnya ke tangan. Pendaratan Aspek pendaratan tidak kurang pentingnya dalam menentukan pencapaian jarak yang maksimum. Mengayuh atau berlari di udara adalah yang paling licin dan banyak digunakan dalam lompatan bagi acara lompat jauh pada peringkat yang lebih tinggi seperti peringkat antarabangsa. Pergerakan yang sesuai bukan sahaja mampu menghasilkan jarak.com/2010/04/lompat-jauh. Teknik ini dilakukan dengan membentuk ayunan kaki dan tangan ke bahagian hadapan. Teknik pendaratan yang dikenal sebagai jack-knifing adalah disarankan untuk tujuan ini. http://notakuliahpismp. khususnya momentum menegak.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful