LOMPAT JAUH

Gaya Lompatan
Terdapat tiga gaya lompatan iaitu:
  

Gaya Layar Gaya Gantung Gaya Tendang Kayuh

Perbezaan di antara lompatan tersebut adalah gaya kedudukan badan semasa pelompat berada di peringkat layangan. Tetapi fasa-fasa yang terdapat pada semua teknik adalah hampir sama.

Fasa Lompat Jauh
Terdapat empat fasa pergerakan iaitu:

Fasa Penujuan – lari menuju ke papan lonjak.

 Fasa Lonjakan – melompat dari papan.  Fasa Layangan – badan berada di udara.  Fasa Pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat.

Fasa penujuan
Fasa ini memerlukan:
 

Pelompat berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal. Bilangan langkah mestilah membolehkan pelompat mencapai kepantasan maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan.

 Pada langkah terakhir. kaki bebas hendakla dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi. Fasa Layangan Tujuan utama ialah supaya pelompat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. . pelompat mesti bersedia untuk melonjak. pelompat harus merendahkan sedikit bahagian badan untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang dibengkokkan. Aksi lonjakan ini mengamalkan uruten tumit-hujung kaki. Fasa ini memerlukan:  Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat. gaya badan adalah seperti berikut:  Gaya Layar – pelompat melunjurkan kedua-dua kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. Apabila menghampiri papan lonjak. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi. Selepas melonjak.  Serentak dengan lonjakan itu.    Hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan. Fasa Lonjakan Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi. Tangan pelompat dihulurkan hingga ke hujung kaki.  Kedua-dua belah tangan di hayun kehadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang tinggi.

Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian yang pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. Sebenarnya. . Segala perlakuan oleh pelompat semasa berada di fasa layangan tidak dapat membantunya memanjangkan masa dia berada di udara.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. melompat dengan kuat dan mempunyai kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayun ke atas. Gaya Gantung – pelmpat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. Fasa Pendaratan  Pelompat mesti memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak.  Gaya Tendang Kayuh – pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak. Seorang pelompat yang handal mestilah berupaya berlari dengan pantas. Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang. Prinsip Asas Lompat Jauh Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatannya dapat ditentukan.

Mungkin ada yang berpendapat larian tidak begitu penting dalam acra lompat jauh.  Penggunaan tenaga yang maksimum sebelum lompatan yang dibuat. iaitu kelajuan larian.gaya bada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. yang boleh menyebabkan lompatan batal. Teknik dan Aspek Lompatan Dalam acara lompat jauh. lompatan di udara. Larian yang tidak sesuai boleh menyebabkan perkara tersebut:  Corak langkah larian menjadi tidak konsisten dan boleh menganggu lompatan. Pendapat ini salah kerana tanpa larian deras yang sesuai. Larian yang baik boleh dipelajari dan dilatih. tidak mungkin seseorang itu dapat melompat jauh. Penting juga diketahui bahawa kelajuan larian secara mendatar yang stabil akan membantu pergerakan menegak yang kuat semasa lompatan dibuat. dan pendaratan. konsentrasi dan ketepatan adalah penting. Semua aspek ini perlu dimiliki oleh setiap pelompat jauh.  Ketidaktepatan untuk menghasilkan langkah yang tepat pada sasaran di papan pelepasan . tidak kira samada seseorang itu baru mempelajari acara ini ataupun yang sudah lama melibatkan diri didalamnya. pelepasan lomptan. Dalam menghasilkan larian mendatar dan menegak. Kelajuan larian Kelajuan larian yang sesuai penting untuk menghasilkan daya lompatan yang kuat dan mungkin juga jauh. terdapat empat aspek penting yang harus diberikan perhatian utama. .

Biasanya.11 saat sahaja pada tahap ini. Walaupun dianggarkan bahawa pelompat akan berada selam 0. Kaedah kedua ialah mencari konsistensi melalui larian dari papan pelepas. Pertama. larian yang mengandungi antara 18-22 langkah atau jarak 25-40 meter diambil oleh pelompat. pelompat perlu melakukan sebanyak larian sehingga ketepatan diperoleh. sebanyak 12% daripada momentum mendatar telah dikurangkan sebelum lompatan dibuat. Check-mark ini dibuat untuk memudahkan serta memberikan ketepatan antara larian mula dengan papan pelepas. Kaedah kedua ini bagaimanapun tidak sesuai sekiranya tiupan angin terlalu kuat. Ini selanjutnya akan menjejaskan konsistensilarian yang telah diukur tadi. Kesesuaian dalam kelajuan larian dan daya konsentrasi yang tinggi akan dapat membantu menghasilkan pelepasan yang baik. Penghasilan sudut hentian yang searas dengan corak larian akan dapat mengurangkan kehilangan momentum apabila berlaku perubahan pergerakan daripada mendatar kepada menegak. Manakala untuk ketepatan yang tinggi. ia penting untuk menentukan daya lompatan yang baik. Penghasilan sudut hentian yang sesuai . check-mark dilakukan sebelum membuat lompatan. Kajian yang pernah dibuat oleh beberapa pakar sukan Amerika Syarikat menunjukkan bahawa dalam jangka masa pelepasan ini. Pelepasan Lompatan Pelepasan lompatan penting dalam menentukan pencapaian momentum menegak maksimum. Keadaan pengurangan momentum ini dikenal sebagai sudut hentian. pelompat harus mencari konsistensi melalui larian yang berulang-ulang ke papan pelepas. Tedapat dua kaedah untuk melakukan check-mark. seorang pembantu diperlukan untuk menanda titik yang paling sesuai dengan langkah yang bakal dibuat. Dan seterusnya dalam membuat lompatan dengan baik dan berkesan. atau lompatan yang batal. Untuk kelajuan ini. Dalam hal ini.

Untuk mengatasi rintangan ini. dan pada kaki pula sudut hentian yang wujud perlulah diubah. Pergerakan ayunan punggung ( hip-swing ) . terdapat tiga jenis pergerakan yang boleh dilakukan oleh seseorang pelompat jauh semasa berada di udara. iaitu dengan kedua-duanya diangkat ke atas. Melalui pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh yang terkemuka peringkat antrabangsa. Pusat graviti semasa lompatan di udara adalah pada badan pelompat. Daya pergerakan menegak ini bagaimanapun telah dikurangkan akibat daripada sudut hentian yang berlaku pada awal pelepasan. 1. 3. tetapi ia adalah kecil berbanding pusat graviti yang ada pada badan seseorang pelompat. Pergerakan mengayuh (hitch-kick atau running in the air ) 3. Selanjutnya. Pergerakan belayar ( sailing) 2. Walaupun wujud rintangan udara. pergerakan menegak ini juga akan dikurangkan. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lompatan. 1. Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah. Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan . iaitu oleh daya graviti. momentum menegak mula mengambil tempat pada diri pelompat. 2.dapat dilakukan melaluiaplikasi teknik yang baik. teknik larian di udara ( running in the air ) dan mengayuh ( hitch-kick) biasanya digunakan untuk menghasilkan jarak yang maksimum. Semasa Di Udara Selepas pelepasan lompatan dibuat. Teknik berikut disarankan. Pada umumnya.

Daripada ketiga-tiga jenis pergerakan ini. Teknik ini dilakukan dengan membentuk ayunan kaki dan tangan ke bahagian hadapan.html .blogspot. Teknik ini dapat mengimbangkan pergerakan ke hadapan dengan pendaratan yang dilakukan.com/2010/04/lompat-jauh. http://notakuliahpismp. rintangan yang terdapat pada badan pelompat akan dapat dipindahkan ke bahagian kaki dan sebahagian kecilnya ke tangan. tetapi dapat mengelakkan gangguan pada momentum. Pendaratan Aspek pendaratan tidak kurang pentingnya dalam menentukan pencapaian jarak yang maksimum. khususnya momentum menegak. Melalui cara ini. Pergerakan yang sesuai bukan sahaja mampu menghasilkan jarak. Mengayuh atau berlari di udara adalah yang paling licin dan banyak digunakan dalam lompatan bagi acara lompat jauh pada peringkat yang lebih tinggi seperti peringkat antarabangsa. Ini seterusnya dapat membantu pendaratan yang baik lagi stabil. Teknik pendaratan yang dikenal sebagai jack-knifing adalah disarankan untuk tujuan ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful