P. 1
LOMPAT JAUH

LOMPAT JAUH

|Views: 7|Likes:
Published by Seow Hui
PJM
PJM

More info:

Published by: Seow Hui on Jun 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/07/2014

pdf

text

original

LOMPAT JAUH

Gaya Lompatan
Terdapat tiga gaya lompatan iaitu:
  

Gaya Layar Gaya Gantung Gaya Tendang Kayuh

Perbezaan di antara lompatan tersebut adalah gaya kedudukan badan semasa pelompat berada di peringkat layangan. Tetapi fasa-fasa yang terdapat pada semua teknik adalah hampir sama.

Fasa Lompat Jauh
Terdapat empat fasa pergerakan iaitu:

Fasa Penujuan – lari menuju ke papan lonjak.

 Fasa Lonjakan – melompat dari papan.  Fasa Layangan – badan berada di udara.  Fasa Pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat.

Fasa penujuan
Fasa ini memerlukan:
 

Pelompat berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal. Bilangan langkah mestilah membolehkan pelompat mencapai kepantasan maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan.

gaya badan adalah seperti berikut:  Gaya Layar – pelompat melunjurkan kedua-dua kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. Fasa Layangan Tujuan utama ialah supaya pelompat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya. Fasa Lonjakan Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi. pelompat mesti bersedia untuk melonjak. . pelompat harus merendahkan sedikit bahagian badan untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang dibengkokkan.  Pada langkah terakhir. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi. Apabila menghampiri papan lonjak. kaki bebas hendakla dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi. Fasa ini memerlukan:  Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat. Aksi lonjakan ini mengamalkan uruten tumit-hujung kaki.    Hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan.  Serentak dengan lonjakan itu. Selepas melonjak. Tangan pelompat dihulurkan hingga ke hujung kaki.  Kedua-dua belah tangan di hayun kehadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang tinggi.

. Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayun ke atas. melompat dengan kuat dan mempunyai kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik. Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian yang pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. Fasa Pendaratan  Pelompat mesti memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak. Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. Sebenarnya. Seorang pelompat yang handal mestilah berupaya berlari dengan pantas. Prinsip Asas Lompat Jauh Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. Gaya Gantung – pelmpat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. Segala perlakuan oleh pelompat semasa berada di fasa layangan tidak dapat membantunya memanjangkan masa dia berada di udara. Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatannya dapat ditentukan.  Gaya Tendang Kayuh – pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak.

Pendapat ini salah kerana tanpa larian deras yang sesuai. Penting juga diketahui bahawa kelajuan larian secara mendatar yang stabil akan membantu pergerakan menegak yang kuat semasa lompatan dibuat. . yang boleh menyebabkan lompatan batal. dan pendaratan.  Penggunaan tenaga yang maksimum sebelum lompatan yang dibuat.gaya bada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. pelepasan lomptan. tidak mungkin seseorang itu dapat melompat jauh. terdapat empat aspek penting yang harus diberikan perhatian utama. lompatan di udara. konsentrasi dan ketepatan adalah penting. Larian yang tidak sesuai boleh menyebabkan perkara tersebut:  Corak langkah larian menjadi tidak konsisten dan boleh menganggu lompatan. Teknik dan Aspek Lompatan Dalam acara lompat jauh. Dalam menghasilkan larian mendatar dan menegak. iaitu kelajuan larian.  Ketidaktepatan untuk menghasilkan langkah yang tepat pada sasaran di papan pelepasan . tidak kira samada seseorang itu baru mempelajari acara ini ataupun yang sudah lama melibatkan diri didalamnya. Semua aspek ini perlu dimiliki oleh setiap pelompat jauh. Kelajuan larian Kelajuan larian yang sesuai penting untuk menghasilkan daya lompatan yang kuat dan mungkin juga jauh. Larian yang baik boleh dipelajari dan dilatih. Mungkin ada yang berpendapat larian tidak begitu penting dalam acra lompat jauh.

11 saat sahaja pada tahap ini. Untuk kelajuan ini. Kaedah kedua ialah mencari konsistensi melalui larian dari papan pelepas. ia penting untuk menentukan daya lompatan yang baik. Ini selanjutnya akan menjejaskan konsistensilarian yang telah diukur tadi. Manakala untuk ketepatan yang tinggi. Walaupun dianggarkan bahawa pelompat akan berada selam 0. Penghasilan sudut hentian yang searas dengan corak larian akan dapat mengurangkan kehilangan momentum apabila berlaku perubahan pergerakan daripada mendatar kepada menegak. Dan seterusnya dalam membuat lompatan dengan baik dan berkesan. Pertama. pelompat harus mencari konsistensi melalui larian yang berulang-ulang ke papan pelepas. Kaedah kedua ini bagaimanapun tidak sesuai sekiranya tiupan angin terlalu kuat. Pelepasan Lompatan Pelepasan lompatan penting dalam menentukan pencapaian momentum menegak maksimum. sebanyak 12% daripada momentum mendatar telah dikurangkan sebelum lompatan dibuat. Keadaan pengurangan momentum ini dikenal sebagai sudut hentian. Kajian yang pernah dibuat oleh beberapa pakar sukan Amerika Syarikat menunjukkan bahawa dalam jangka masa pelepasan ini. Check-mark ini dibuat untuk memudahkan serta memberikan ketepatan antara larian mula dengan papan pelepas. atau lompatan yang batal. check-mark dilakukan sebelum membuat lompatan. Kesesuaian dalam kelajuan larian dan daya konsentrasi yang tinggi akan dapat membantu menghasilkan pelepasan yang baik. Penghasilan sudut hentian yang sesuai . pelompat perlu melakukan sebanyak larian sehingga ketepatan diperoleh. Tedapat dua kaedah untuk melakukan check-mark. seorang pembantu diperlukan untuk menanda titik yang paling sesuai dengan langkah yang bakal dibuat.Biasanya. Dalam hal ini. larian yang mengandungi antara 18-22 langkah atau jarak 25-40 meter diambil oleh pelompat.

Pergerakan belayar ( sailing) 2. Selanjutnya. Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah. tetapi ia adalah kecil berbanding pusat graviti yang ada pada badan seseorang pelompat. Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan . pergerakan menegak ini juga akan dikurangkan. iaitu oleh daya graviti. Pergerakan ayunan punggung ( hip-swing ) . momentum menegak mula mengambil tempat pada diri pelompat. 2. Walaupun wujud rintangan udara. Pada umumnya. Pergerakan mengayuh (hitch-kick atau running in the air ) 3. Melalui pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh yang terkemuka peringkat antrabangsa. 3. Semasa Di Udara Selepas pelepasan lompatan dibuat. Pusat graviti semasa lompatan di udara adalah pada badan pelompat. Teknik berikut disarankan. terdapat tiga jenis pergerakan yang boleh dilakukan oleh seseorang pelompat jauh semasa berada di udara. dan pada kaki pula sudut hentian yang wujud perlulah diubah. teknik larian di udara ( running in the air ) dan mengayuh ( hitch-kick) biasanya digunakan untuk menghasilkan jarak yang maksimum. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lompatan. iaitu dengan kedua-duanya diangkat ke atas.dapat dilakukan melaluiaplikasi teknik yang baik. Untuk mengatasi rintangan ini. Daya pergerakan menegak ini bagaimanapun telah dikurangkan akibat daripada sudut hentian yang berlaku pada awal pelepasan. 1. 1.

com/2010/04/lompat-jauh. tetapi dapat mengelakkan gangguan pada momentum. http://notakuliahpismp. Teknik pendaratan yang dikenal sebagai jack-knifing adalah disarankan untuk tujuan ini.html . Mengayuh atau berlari di udara adalah yang paling licin dan banyak digunakan dalam lompatan bagi acara lompat jauh pada peringkat yang lebih tinggi seperti peringkat antarabangsa.blogspot. Ini seterusnya dapat membantu pendaratan yang baik lagi stabil. Pergerakan yang sesuai bukan sahaja mampu menghasilkan jarak. Teknik ini dilakukan dengan membentuk ayunan kaki dan tangan ke bahagian hadapan.Daripada ketiga-tiga jenis pergerakan ini. Melalui cara ini. Teknik ini dapat mengimbangkan pergerakan ke hadapan dengan pendaratan yang dilakukan. rintangan yang terdapat pada badan pelompat akan dapat dipindahkan ke bahagian kaki dan sebahagian kecilnya ke tangan. Pendaratan Aspek pendaratan tidak kurang pentingnya dalam menentukan pencapaian jarak yang maksimum. khususnya momentum menegak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->