LOMPAT JAUH

Gaya Lompatan
Terdapat tiga gaya lompatan iaitu:
  

Gaya Layar Gaya Gantung Gaya Tendang Kayuh

Perbezaan di antara lompatan tersebut adalah gaya kedudukan badan semasa pelompat berada di peringkat layangan. Tetapi fasa-fasa yang terdapat pada semua teknik adalah hampir sama.

Fasa Lompat Jauh
Terdapat empat fasa pergerakan iaitu:

Fasa Penujuan – lari menuju ke papan lonjak.

 Fasa Lonjakan – melompat dari papan.  Fasa Layangan – badan berada di udara.  Fasa Pendaratan – (termasuk pulihan) sentuhan bahagian badan dengan tempat mendarat.

Fasa penujuan
Fasa ini memerlukan:
 

Pelompat berlari dengan kepantasan yang optimum dan terkawal. Bilangan langkah mestilah membolehkan pelompat mencapai kepantasan maksimum untuk menghasilkan lonjakan yang berkesan.

gaya badan adalah seperti berikut:  Gaya Layar – pelompat melunjurkan kedua-dua kakinya ke hadapan dan badannya dicondongkan ke hadapan. Tolakan kaki hendaklah kuat dan diluruskan pada saat-saat akhir untuk membantu lonjakan yang tinggi. Apabila menghampiri papan lonjak.    Hujung kaki tidak menyentuh kawasan yang terletak di hadapan papan. Fasa ini memerlukan:  Tapak kaki yang digunakan untuk melonjak mestilah memijak papan lonjak dengan tepat. Selepas melonjak. Fasa Lonjakan Tumpuan utama fasa ini ialah untuk mencapai lompatan yang tinggi.  Pada langkah terakhir. Aksi lonjakan ini mengamalkan uruten tumit-hujung kaki.  Kedua-dua belah tangan di hayun kehadapan dan ke atas untuk membantu mencapai lonjakan yang tinggi. kaki bebas hendakla dihayun dengan kencang ke hadapan dengan bahagian lutut dibiarkan tinggi. pelompat harus merendahkan sedikit bahagian badan untuk mendapat tolakan yang berkesan daripada kaki yang dibengkokkan. Fasa Layangan Tujuan utama ialah supaya pelompat berada di fasa ini lebih lama untuk melambatkan pendaratannya.  Serentak dengan lonjakan itu. pelompat mesti bersedia untuk melonjak. . Tangan pelompat dihulurkan hingga ke hujung kaki.

 Gaya Tendang Kayuh – pelompat seolah-olah melangkah di udara dan badannya tegak. Segala perlakuan oleh pelompat semasa berada di fasa layangan tidak dapat membantunya memanjangkan masa dia berada di udara. Kedua-dua kakinya diangkat ke belakang. Sebenarnya. melompat dengan kuat dan mempunyai kelenturan badan serta daya koordinasi yang baik. Gaya Gantung – pelmpat mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas seolah-olah bergantung di udara. Kedua-dua fasa ini akan menyebabkan pelompat bergerak mengikut satu lingkungan parabola di mana jarak lompatannya dapat ditentukan. Larian yang pantas dan lonjakan yang kuat boleh mempengaruhi jangka masa pelompat berada di udara. Prinsip Asas Lompat Jauh Tujuan utama lompat jauh ialah untuk mencapai jarak lompatan yang maksimum. Jarak ini dapat dihasilkan dengan larian yang pantas dan disusuli dengan lonjakan yang cukup kuat dan tinggi. Fasa Pendaratan  Pelompat mesti memberi perhatian kepada imbangan badan dan pencapaian jarak.  Badan dicondongkan ke hadapan supaya keseluruhan badan terus menuju ke hadapan. . Seorang pelompat yang handal mestilah berupaya berlari dengan pantas.  Kaki dihulur ke hadapan dan sewaktu mencecah tempat mendarat (tumit kaki dahulu) lutut dilenturkan untuk mengurangkan kesan tekanan pendaratan dan tangan dihayun ke atas.

konsentrasi dan ketepatan adalah penting. Mungkin ada yang berpendapat larian tidak begitu penting dalam acra lompat jauh.  Ketidaktepatan untuk menghasilkan langkah yang tepat pada sasaran di papan pelepasan . Teknik dan Aspek Lompatan Dalam acara lompat jauh. Dalam menghasilkan larian mendatar dan menegak. dan pendaratan. Larian yang baik boleh dipelajari dan dilatih. terdapat empat aspek penting yang harus diberikan perhatian utama. Kelajuan larian Kelajuan larian yang sesuai penting untuk menghasilkan daya lompatan yang kuat dan mungkin juga jauh. yang boleh menyebabkan lompatan batal. Penting juga diketahui bahawa kelajuan larian secara mendatar yang stabil akan membantu pergerakan menegak yang kuat semasa lompatan dibuat.gaya bada di fasa layangan adalah untuk mengimbangkan badan dan membolehkan pelompat membuat persediaan untuk mendarat dengan selamat dan berkesan. lompatan di udara. tidak mungkin seseorang itu dapat melompat jauh. tidak kira samada seseorang itu baru mempelajari acara ini ataupun yang sudah lama melibatkan diri didalamnya. Pendapat ini salah kerana tanpa larian deras yang sesuai.  Penggunaan tenaga yang maksimum sebelum lompatan yang dibuat. iaitu kelajuan larian. Larian yang tidak sesuai boleh menyebabkan perkara tersebut:  Corak langkah larian menjadi tidak konsisten dan boleh menganggu lompatan. pelepasan lomptan. . Semua aspek ini perlu dimiliki oleh setiap pelompat jauh.

Ini selanjutnya akan menjejaskan konsistensilarian yang telah diukur tadi. seorang pembantu diperlukan untuk menanda titik yang paling sesuai dengan langkah yang bakal dibuat. Kajian yang pernah dibuat oleh beberapa pakar sukan Amerika Syarikat menunjukkan bahawa dalam jangka masa pelepasan ini. Check-mark ini dibuat untuk memudahkan serta memberikan ketepatan antara larian mula dengan papan pelepas. Pelepasan Lompatan Pelepasan lompatan penting dalam menentukan pencapaian momentum menegak maksimum. Dalam hal ini. Kesesuaian dalam kelajuan larian dan daya konsentrasi yang tinggi akan dapat membantu menghasilkan pelepasan yang baik. Tedapat dua kaedah untuk melakukan check-mark. Keadaan pengurangan momentum ini dikenal sebagai sudut hentian. larian yang mengandungi antara 18-22 langkah atau jarak 25-40 meter diambil oleh pelompat.11 saat sahaja pada tahap ini. Pertama. ia penting untuk menentukan daya lompatan yang baik. Penghasilan sudut hentian yang sesuai . Penghasilan sudut hentian yang searas dengan corak larian akan dapat mengurangkan kehilangan momentum apabila berlaku perubahan pergerakan daripada mendatar kepada menegak. check-mark dilakukan sebelum membuat lompatan. Untuk kelajuan ini. sebanyak 12% daripada momentum mendatar telah dikurangkan sebelum lompatan dibuat. Kaedah kedua ini bagaimanapun tidak sesuai sekiranya tiupan angin terlalu kuat.Biasanya. Manakala untuk ketepatan yang tinggi. Walaupun dianggarkan bahawa pelompat akan berada selam 0. Kaedah kedua ialah mencari konsistensi melalui larian dari papan pelepas. pelompat perlu melakukan sebanyak larian sehingga ketepatan diperoleh. Dan seterusnya dalam membuat lompatan dengan baik dan berkesan. pelompat harus mencari konsistensi melalui larian yang berulang-ulang ke papan pelepas. atau lompatan yang batal.

pergerakan menegak ini juga akan dikurangkan. 2. Teknik ini dilakukan dengan mengangkat kedua-dua belah tangan dari atas ke bawah. Pergerakan ayunan punggung ( hip-swing ) . Melalui pemerhatian corak dan teknik lompatan yang dibuat oleh jaguh-jaguh yang terkemuka peringkat antrabangsa. Daya pergerakan menegak ini bagaimanapun telah dikurangkan akibat daripada sudut hentian yang berlaku pada awal pelepasan. 1. Pergerakan mengayuh (hitch-kick atau running in the air ) 3. Teknik berikut disarankan. Pusat graviti semasa lompatan di udara adalah pada badan pelompat. 3.dapat dilakukan melaluiaplikasi teknik yang baik. momentum menegak mula mengambil tempat pada diri pelompat. Pada umumnya. 1. Selanjutnya. Untuk mengatasi rintangan ini. tetapi ia adalah kecil berbanding pusat graviti yang ada pada badan seseorang pelompat. Bahu dan dada membantu dalam membuat pelepasan . teknik larian di udara ( running in the air ) dan mengayuh ( hitch-kick) biasanya digunakan untuk menghasilkan jarak yang maksimum. dan pada kaki pula sudut hentian yang wujud perlulah diubah. Perlu ada konsentrasi yang tinggi daripada pelompat pada tahap pelepasan lompatan. Semasa Di Udara Selepas pelepasan lompatan dibuat. terdapat tiga jenis pergerakan yang boleh dilakukan oleh seseorang pelompat jauh semasa berada di udara. Walaupun wujud rintangan udara. iaitu oleh daya graviti. Pergerakan belayar ( sailing) 2. iaitu dengan kedua-duanya diangkat ke atas.

rintangan yang terdapat pada badan pelompat akan dapat dipindahkan ke bahagian kaki dan sebahagian kecilnya ke tangan.blogspot. Mengayuh atau berlari di udara adalah yang paling licin dan banyak digunakan dalam lompatan bagi acara lompat jauh pada peringkat yang lebih tinggi seperti peringkat antarabangsa. Teknik ini dapat mengimbangkan pergerakan ke hadapan dengan pendaratan yang dilakukan. Pendaratan Aspek pendaratan tidak kurang pentingnya dalam menentukan pencapaian jarak yang maksimum. Melalui cara ini. tetapi dapat mengelakkan gangguan pada momentum. Teknik pendaratan yang dikenal sebagai jack-knifing adalah disarankan untuk tujuan ini.html .com/2010/04/lompat-jauh.Daripada ketiga-tiga jenis pergerakan ini. khususnya momentum menegak. Ini seterusnya dapat membantu pendaratan yang baik lagi stabil. http://notakuliahpismp. Pergerakan yang sesuai bukan sahaja mampu menghasilkan jarak. Teknik ini dilakukan dengan membentuk ayunan kaki dan tangan ke bahagian hadapan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful