MODUL 2

KREATIF DAN INOVATIF
KURSUS TRANSFORMASIONAL PEMIMPIN PENDIDIKAN NEGERI JOHOR

SKOP PEMBENTANGAN

KREATIVITI DAN INOVASI

PENDAHULUAN
DEFINISI DAN KONSEP KEPENTINGAN KREATIVITI DAN INOVASI HALANGAN MENJADI KREATIF DAN INOVATIF

MERANGSANG KREATIVITI DAN INOVASI DALAM ORG PERKONGSIAN PENGALAMAN

PENGENALAN
KREATIVITI DAN INOVASI
JANTUNG KEHIDUPAN ORGANISASI
“ Dead and boring leader create dead and boring organisation”
Sumber Internet

OBJEKTIF Pada akhir kursus para peserta dapat:  menjelaskan definisi Kreativiti dan inovasi  mengesan keperluan kreatif dan inovatif dalam pengurusan  mengatasi halangan kreativiti dan inovasi  Mengenal pasti cara-cara menjadi insan yang kreatif dan inovatif  mengaplikasikan pendekatan kreatif dan inovatif dalam pengurusan .

JOM KE PANGGUNG Cerita : Kopi Belalang Berdasarkan segmen “Kopi Belalang” kenal pasti : (i) Bahagian Kreativiti (ii) Bahagian Inovasi .

6 .

RUMUSAN KREATIVITI : P. Ramlee minta kopi guna arang : Anak membuat kopi menggunakan arang dan kerak kuali untuk mengatasi masalah INOVASI .

sila lengkapkan untuk tujuan penilaian kendiri SCORING : Berikan markah mengikut markah bagi setiap jawapan yang ditanda SS = 5 markah A = 4 markah TP = 3 markah TS = 2 markah SD = 1 markah .Aktiviti : Berdasarkan soal selidik yang diedarkan.

Individu yang berinovatif suka merancang perubahan dalam organisasi untuk meningkatkan prestasi.Interpretasi : Pencapaian: • 45 hingga 85: Anda inovatif dan bersedia menerima perubahan • 17 hingga 44: status quo Anda memilih untuk mengekalkan Individu yang tidak berinovatif lebih cenderung untuk mengekalkan status quo. .

DEFINISI DAN KONSEP .

Definisi Kreativiti Berasal dari perkataan Inggeris „ create‟ yang bermaksud mencipta. Dari kamus Webster‟s . . Bermaksud kebolehan atau kemampuan mencipta atau menyatukan idea secara unik. pemikiran kreatif ialah „ the ability to bring a new existence ‟.

.Definisi Kreativiti (samb): Dari Kamus Dewan : Pemikiran kreatif ialah manipulasi pengalaman dan pengetahuan sedia ada. Dari pelbagai „input‟ idea maka akan terhasillah „output‟ baru yang lebih baik dari sebelumnya.

Menurut Spencer (1994) inovasi adalah suatu yang dianggap baru dan lebih baik dari yang lama oleh seseorang individu. .Definisi Inovasi Menurut Roger dan shoemakaer (1971) inovasi merupakan idea. amalan atau objek yang dianggap baru oleh seseorang.

Kesimpulan Inovatif bermaksud kebolehan untuk membuat pembaharuan atau mengubahsuai sesuatu untuk menjadikannya lebih baik. berkualiti dan sebagainya. elok. .

KEPENTINGAN KREATIVITI DAN INOVASI DALAM ORGANISASI .

SILA TONTON DAN HAYATI ADEGAN BERIKUT .

??!! .LAGI SALAH LAKU DISIPLIN DI SEKOLAH KITA……..

.

.

.

. BAGAIMANA MAHU MENANGANINYA…… BERJAYAKAH KITA…. MARI KONGSI…..MARI IMBAU DAN FIKIR…..

Aktiviti : Setiap kumpulan diminta berkongsi tindakan yang pernah dijalankan di sekolah bagi mengatasi masalah berkaitan secara kreatif dan inovatif. Apa reaksi dan tindakan kita?.HAKIKATNYA. vandalisme dan salah laku disiplin masih wujud di sekolah. .

4. 2. 5.Pembentangan Kumpulan: 1. ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ . 6. 3.

Rumusan : Selain domain Pengurusan HEM. Dalam mengurus dan menyelesaikan masalah selain „cara konvensional‟ kita juga perlu kreatif dan inovatif. Kreativiti dan Inovasi sesuai diaplikasi dalam semua aspek pengurusan sekolah. .

MENINGKATKAN MENINGKATKAN KECEKAPAN KEPENTINGAN KEPERLUAN MASA DEPAN KEBERKESANAN PERSAINGAN KEPENTINGAN KREATIVITI DAN INOVASI KEPERLUAN MOTIVASI ASPEK KESELAMATAN KEPENTINGAN PERKHIDMATAN KEMAJUAN ORGANISASI 25 .

Contoh : Pengurusan Hal Ehwal Murid di sekolah – Aplikasi Perekodan Data Berpusat bagi mengatasi kelemahan pengumpulan data ponteng murid. Meningkatkan Kecekapan Semua urusan dalam organisasi amat memerlukan kecekapan bagi melahirkan kelancaran proses. 26 .1. Penyediaan standard operation procedures (SOP) mampu menghasilkan sistem kerja yang mantap dan cekap.

27 .2. Meningkatkan Keberkesanan Kreativiti dan inovasi dapat menghasilkan kaedah dalam pengurusan sekolah dengan pelaburan minimum tetapi impak yang besar. Contoh : Program AVADS dalam menangani soal vandalisme dan salah laku disiplin.

Contoh : Blue Ocean Strategy dalam dalam memilih watak ( niche area) sekolah Pasukan Memanah di sekolah. Kepentingan Persaingan Kreativiti dan inovasi dapat melahirkan idea/kaedah dalam mengatasi persaingan glokal/global secara sihat dan berkesan. 28 .3.

 29 .4. Keperluan Motivasi  Amalan kreatif dan inovatif guru atau pasukan guru memberi nilai tambah kepada kualiti. Contoh: Kajian Tindakan terhadap prestasi murid lemah penguasaan Bahasa Malaysia di sekolah.

Contoh : Penilaian prestasi menggunakan mekanisme Sasaran Kerja Tahunan Dalaman 30 .5. Kemajuan Organisasi Kreativiti dan inovasi menghasilkan kaedah yang berkesan untuk memajukan aspek-aspek tertentu dalam sesebuah organisasi.

Kawalan kelas tidak menjadi masalah. 31 . Kepentingan Perkhidmatan Guru yang kreatif dan berinovasi dapat memberikan khidmat yang memenuhi cita rasa dan keperluan pelanggan dan pihak-pihak berkepentingan.6. Contoh : Kaedah Dharab Palang yang menjadi bahan inovasi guru menjadikan murid-murid yang lemah sifir berjaya menguasai operasi dharab. Minat bertambah dan mereka yakin mempelajari matematik.

Aspek Keselamatan Kreativiti dan inovasi dapat mempertingkatkan keselamatan dalam aspek fizikal . Contoh : Penggunaan Kamera Litar Tertutup (CCTV) 32 . prasarana dan warga organisasi tersebut .7. Dalam masa yang sama integriti juga dapat dimantapkan .

33 . Contoh : Kajian oleh sarjana-sarjana pengurusan membuktikan kreativiti dan inovasi dalam arus transformasi berkesan dan perlu bagi persiapan sekolah mendepani perubahan masa depan.8. Keperluan Masa Depan Kreativiti dan inovasi perlu bagi menyediakan organisasi atau sekolah mampu bergerak seiring dengan keperluan masa depan.

KEKANGAN MENJADI KREATIF DAN INOVATIF .

Aktiviti : Dalam kumpulan masing-masing. Pendekatan : Galeri Walk . sila bincangkan kekangan-kekangan yang pernah anda hadapi untuk menjalankan program secara kreatif dan inovatif di sekolah.

Miskin Pemikiran Takut Kepada Kritikan Takut Membuat Kesilapan Kecelaruan Kedegilan 10 HALANGAN KREATIVITI DAN INOVASI Kurang Keyakinan Diri Kurang Dihargai Perbandingan Yang Tidak Sesuai Kurang Tidur Tidak Cukup Rehat .

 Oleh itu be ‟open minded‟ !!  .1.  Semakin jauh perubahan ini keluar dari kepompong kebiasaan. semakin besar tentangan yang bakal kita terima. TAKUT TERHADAP KRITIKAN Khuatir kehilangan rakan yang selama ini menyokong dan menyukai anda??  Anda berbuat sesuatu yang di luar rutin tugasan selama ini.

2. TAKUT MEMBUAT KESILAPAN
Khuatir atau takut tentang idea baru kita tidak dapat memenuhi citarasa semua.  Akhirnya kita akan terfikir „ adalah lebih selamat sekiranya aku kekal seperti yang sediada , secara konvensional‟.

be a C

“Fear of making mistakes can huge obstacle, preventing you from exploring creativity on any innovation freely. Creativity requires the courage to let go of certainties.”
- Quoted by Erich Fromm-

38

3. KECELARUAN

Kecelaruan yang terlampau boleh menjadi tembok kepada kreativiti. Kecelaruan boleh melanda diri seseorang secara mental maupun fizikal. Kecelaruan emosi spt. takut, tuduhan, risau dan malu tidak mungkin memberikan minda yang berpandangan jauh untuk kreatif dan inovatif. Kecelaruan fizikal pula seperti ruang kerja yang berserabut, meja yang bersepah dengan kertas dan alatulis maupun barang kepunyaan individu yang tidak disusun dengan kemas. Keadaan ini tidak memberikan ruang untuk pemikiran kita menjadi kreatif.
39

4. KURANG KEYAKINAN DIRI

Seseorang yang memiliki rasa kurang keyakinan diri, akan percaya bahawa dirinya tidak mampu untuk membuat perubahan. Ia memilih untuk meyakini bahawa dirinya tidak mampu untuk berbuat sesuatu yang berbeza dari biasa. Adakah anda rasa kreativiti datang dari individu yang genius atau pun orang yang lebih baik dari anda? „Mind set” sebegini akan menghadkan pemikiran kita dan mampu menjadi halangan terbesar kepada kreativiti.

40

Cuba sesekali relax dan mencari ketenangan. TIDAK CUKUP REHAT  Otak yang „overworked‟. dan langsung tidak relax akan sukar menjana minda yang kreatif. nescaya idea baru yang kreatif akan mencurah seperti lajunya air terjun. .5.

„Many successful people have received their greatest revelations while in a dream-like state and transformed their own lives or even the world around them‟ . KURANG TIDUR  Kurang tidur boleh menghalang idea kreatif hadir di hari esoknya.6. Fizikal seseorang memerlukan ketenangan pada urat saraf sebelum minda dapat menerawang kreativiti dan membina inovasi.

43 . penerima anugerah di atas kejayaan 1368 inovasi termasuk mentol lampu dan projektor filem. Beliau selalu mengamalkan tidur seketika di waktu tengahari dan kemudian bangun lalu dapat menyelesaikan masalah yang paling sukar. Edison dikenali sebagai orang yang percaya “Ideas come from space”.sambungan  Contoh terbaik ialah Thomas Edison..

Ini akan membuatkan seseorang merasa hambar untuk menjadi kreatif. malah ia akan menimbulkan rasa bosan dalam diri. Kita tidak akan merasa gembira atau enjoy dengan inovasi kita.  .7. KURANG DIHARGAI  Sekiranya inovasi kita tidak menjadi fokus ataupun tidak membawa faedah besar kepada organisasi maka kita akan merasa kreativiti kita tidak dihargai.

 .8. Merasa selesa dengan kebolehan dir dan tidak perlu berubah. KEDEGILAN   Kepercayaan dan pemikiran lama yang tidak dibuang dari kepompong pemikiran akan menghadkan pemikiran yang baru. Bangga dengan identiti dan harga diri akan menjebak kita dalam pemikiran yang jumud dan tidak kreatif. Sepatutnya anda memikirkan bagaimana keistimewaan diri ini boleh digembeling menjadi sesuatu yang lebih kreatif.

9. 46 . MISKIN PEMIKIRAN Kekadang anda mungkin diganggu dengan fikiran seperti  Apa pentingnya menjadi kreatif?  Ia tak mungkin dapat menyelesaikan bil yang tertunggak?  Untuk apa membuang masa membina pemikiran otak kanan (kreatif) jika berfikir secara otak kiri juga kita telah dapat memiliki kehidupan selesa?.

10. Anda merasakan bahawa orang seperti Picasso and Mozart sebagai “gifted” maka anda silap kerana Mozart perlu berhempas pulas selama 16 tahun membina kreativiti sebelum berjaya menghasilkan karya yang berharga.  47 . PERBANDINGAN YANG TIDAK SESUAI  Apabila kita sentiasa memikirkan bahawa hanya orang yang memiliki bakat dan orang yang genius yang dilahirkan kreatif maka anda akan berhenti dari membina kreativiti dalam diri.

Ia perlu diteroka. Kesimpulan Kreativiti adalah paling penting untuk menjadikan inovasi dan ciptaan di mana-mana organisasi. . dibina dan dilatihmelalui pelbagai cara dan inisiatif.

00 pagi esok………… TERIMA KASIH ATAS KEBERSAMAAN TUAN/PUAN 49 .Sampai di sini dahulu…… jumpa lagi 8.

BAHAGIAN 2 50 .

HOW TO MAKE PEOPLE CREATIVE AND INNOVATIVE .

Procedure and intellectual Expertise Creative Thinking Skill Creativity How flexible and imaginative people approach problems Motivation Instrinsic is more effective than extrinsic . technical.THE COMPONENT OF CREATIVITY Knowledge.

53 .

PERMAINAN MINDA KREATIF .

Anda tidak dapat lari daripadanya.Kreativiti wujud di mana-mana sahaja. Apa yang penting ialah mengusahakan sesuatu dan melakukan perubahan Walt Disney 55 .

Bagaimana menjadi kreatif dan inovatif? SCRATCH PAD OF MIND JELAS DENGAN MASALAH YANG BERLAKU MENYATAKANNYA DENGAN JELAS .

Langkah Ke Arah Kreativiti : 57 .

ILMU PENGETAHUAN .

PEMIKIRAN 59 .

PENGERAMAN 60 .

EUREKA 61 .

PERKEMBANGAN 62 .

Susur galurkan tindakan anda.KAJIAN KES (1) PIBG sekolah anda berpiket supaya Guru Penolong Kanan Pentadbiran sekolah lantikan dalaman di sekolah anda diturunkan jawatan kepada guru penolong kerana beliau disyaki membuat hubungan dengan seorang pelajar di sekolah anda. .

kantin dan sebagainya. Bagaimana anda menyelesaikannya.KAJIAN KES (2) Kumpulan gangster di taman perumahan di sekolah anda sering memasuki kawasan sekolah dan memusnahkan kemudahan seperti bilik air. . padang.

Hal tersebut telah membabitkan sensitiviti dalam kalangan ibu bapa dan melibatkan parti pembangkang.KAJIAN KES (3) Seorang guru sekolah anda telah melaksanakan satu program dan secara tidak sengaja telah menyentuh isu-isu berkaitan perkauman. bagaimana cara anda menyelesaikannya tanpa menjejaskan hubungan antara PIBG dan parti. . Sebagai pemimpin.

anda mendapat maklumat adanya gangguan seksual oleh pelatih luar tersebut terhadap pelajar yang menyertai latihan.KAJIAN KES (4) KRS sekolah anda sangat aktif dengan adanya bantuan dari pihak KRS luar yang berdaftar. Pelajar diugut agar tidak memaklumkan kepada guru perkara tersebut. sekolah telah meraih pelbagai anugerah dan menjadi benchmarking di peringkat kebangsaan malahan merupakan niche area sekolah anda. Dengan bantuan mereka. . Walau bagaimanapun. Apa tindakan anda.

KAJIAN KES (5) Seorang pekerja kantin sekolah telah menangkap dan membawa seorang pelajar perempuan dari tingkatan 4Sains 1. anda telah mendengar desas-desus dari murid-murid di sekolah yang mengatakan bahawa murid tersebut adalah pengedar ecstacy di sekolah. . Sebelum ini. Mengikut Akta Dadah Berbahaya 39(b) yang membawa hukuman gantung sampai mati. bersama barang kes iaitu Ecstacy seberat 100g kepada anda. Walau bagaimanapun murid tersebut merupakan seorang yang pintar serta aktif dalam sukan serta berpotensi menjadi pemimpin pelajar tahun hadapan. murid ini oleh kerana di bawah umur akan didakwa di bawah kes juvana yang akan diletakkan dibawah pusat pemulihan jika sabit kesalahan. Senaraikan tindakan anda.

THEY ARE INNATE .CREATIVITY CAN’T BE PLANNED – DIRECTLY.

3 TAHAP KREATIVITI  Dead End   Waktu untuk Rehat dan Pulih Penyelesaian .

Factors That Enhance Creative Potential
Tenacity : working consistently without burning out

Egoless : Minimum self concern and its negative effects

Multi-conscious : Using analytical and meditative thinking

Factors That Enhance Creative Potential
Emotional Tolerance : Appreciate ambiguity and intuition

Abstract thinking : Using abstract thought and methapors

Encouragement : Celebrating creativity not conformity

HOW TO MAKE ORGANISATION CREATIVE AND INNOVATIVE

Aspek Yang Perlu Ada Pada Pemimpin Yang Kreatif dan Inovatif Ciri Pemimpin Peranan Pemimpin .

Ciri Pemimpin Kreatif dan Inovatif Berprinsip Agresif Berwawasan Dominan Berdikari CIRI ORANG KREATIF Sentiasa Bersedia Jackson and Rushton 1987 .

Ciri Pemimpin Kreatif dan Inovatif Emosi Sentiasa memberikan pendapat Asli Orang Kreatif Sentiasa teruja Martindale (1989) .

Ciri Pemimpin Kreatif dan Inovatif Yakin Diri Berdikari Tidak Mahu Terikat Ikut Gerak Hati Martindale (1989) Tegas Orang Kreatif .

.Berdasarkan Klip Video “Never Surrender”. senaraikan sifat-sifat kreatif dan inovatif yang dimiliki oleh jurulatih berkenaan. Bincangkan dalam kumpulan masing-masing dan sediakan bahan untuk pembentangan.

RUMUSAN SENARAI SEMAK SIFAT PEMIMPIN Sentiasa bersedia Dominan Agresif Berpendirian tetap Bercita-cita tinggi Bebas Keaslian Beremosi Teruja Suka memberi pandangan Tegas Yakin diri Tiada ikatan Ikut gerak hati .

Peranan Pemimpin HOW TO MAKE PEOPLE CREATIVE AND INOVATIVE .

Peranan Pemimpin 1 • Dapatkan idea daripada semua lapisan • Galakan dan kebolehan bekerjasama • Embrace diverse perspectives • Berjaga-jaga dengan proses yang panjang 2 3 4 .

.Peranan Pemimpin 5 6 • Map the phases of creative work • Sediakan laluan dalam birokrasi • Mencipta makenisma penyaringan 7 8 • Membuka peluang kepada kakitangan mengemukakan passion mereka.

Peranan Pemimpin O P E N • OPEN MINDED • PERCEPTIVE • EQUAL • NURTURING • ENCOURAGING • DESCRIPTIVE E D .

.  menentukan objektif bagi bidang yang boleh dikembangkan.BAGAIMANA MEWUJUDKAN PENGURUSAN YANG KREATIF DAN INOVATIF  menetapkan dan memperkemaskan dasar dan peraturan berkenaan kreativiti dan inovasi.  mewujudkan struktur organisasi yang mempunyai ciri-ciri yang menggalakkan kreativiti dan inovasi.

sambungan  memberikan latihan agar pekerja mempunyai kesimbangan dari segi kepakaran.. . kelayakan dan pengalaman  menyediakan peruntukan yang cukup bagi membangun mutu perkhidmatan  memberi perhatian kepada bakat dan potensi pekerja  memberikan kepercayaan kepada pekerja supaya tidak takut membuat kesilapan.

SUCCESS STORY .

Pembentangan Success Story .

LAGU KASDIM 1 87 .

LAGU KASDIM 2 88 .

Pembentangan Success Story Bidang Hal Ehwal Murid .

SISTEM TADBIR URUS DISIPLIN MURID .

Menggabungkan program-program Pengurusan Pelajar (HEM) dalam satu Sistem. • SMM (Sistem Maklumat Murid) • SSDM (Sistem Salahlaku Disiplin Murid) • e-PONTENG • e-LAB/Audit Pelajar (SAPD) • Sistem Laporan Adab Belajar (LAB) • e-Nilam • e-Koku .

Kemasukan data dan analisis SSDM ANALISIS IKUT KAUM ANALISIS IKUT KATEGORI KES ANALISIS IKUT BULAN BENTUK CARTA IKUT SUKU TAHUN ANALISIS IKUT PARLIMEN .

PECAHAN KELAS e-Ponteng KLIK UNTUK REKOD PONTENG PAPARAN MURID PONTENG IKUT KELAS SURAT AMARAN SERAGAM ANALISIS MENERUSI CARTA .

.

.Janaan dan cetakan Surat Amaran Ponteng kepada penjaga secara automatik.

.

PENCAPAIAN AKADEMIK ULASAN GURU IKUT SUBJEK (klik) PENCAPAIAN NILAM PENCAPAIAN UPSR PENCAPAIAN KOKO LAPORAN DISIPLIN .

SUCCESS STORY TAMBAHAN TENTANG KREATIF DAN INOVATIF 98 .

.Kreativiti dan inovasi : pelaburan minimum impak maksimum.

SMK TANJUNG DATUK SKUAD AVADDS .

.

Pelancaran dan watikah perlantikan AVADDS .

Pelancaran dan watikah perlantikan AVADDS .

Pelancaran dan watikah perlantikan AVADDS .

Pelancaran dan watikah perlantikan AVADDS .

Pelancaran dan watikah perlantikan AVADDS .

Pelancaran dan watikah perlantikan AVADDS .

.Pelajar-pelajar yang melakukan vandalisma dan salah laku disiplin di kawasan sekolah khasnya.

Mereka bertugas melaporkan kepada pihak pengurusan untuk memastikan siasatan dan tindakan sewajarnya diambil.Sekumpulan pelajar yang dilantik dan dilatih memainkan peranan sebagai ‘mata dan telinga’ pengurusan sekolah. .

kepada sesiapa yang berminat.  Lantikan  Terbuka  Terdiri daripada lelaki dan perempuan dan tidak mengira kaum. Ahli skuad tidak dilantik daripada kalangan pengawas. dibuat berdasarkan 3-5 orang pelajar bagi setiap kelas. ketua tingkatan dan penolong tingkatan. .

  Seramai 220 oarang pelajar SMK Tanjung Datuk. Pencapaian akademik tidak mempengaruhi pemilihan. Pelajar yang lemah untuk mendapat sijil serta memberi ransangan agar mereka lebih cintakan sekolah. .

 Memainkan peranan utama dalam membanteras vandalisma.TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB AVADDS  Sebagai „mata dan telinga‟ guru disiplin. .

 Memain . peranan kedua selepas pengawas dalam membantu tugas-tugas guru mengawal keamanan dan keharmonian sekolah.TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB AVADDS  Mendisiplinkan diri sendiri agar patuh dan taat kepada peraturan sekolah.

Tindakan akan diambil oleh pihak Disiplin sekolah. .SISTEM PELAPORAN 1. Guru penyelaras AVADDS akan merekodkan ke dalam buku pelaporan. Kes disiplin berat akan dilaporkan segera kepada pihak Guru Kanan Disiplin. 2. Ahli skuad membuat laporan bertulis dan dihantar setiap 2 minggu kepada guru penyelaras AVADDS mengikut tingkatan. 3.

.3 bulan kemudian……………. .

Gambar sebelum AVADDS ditubuhkan Gambar terkini AVADDS ditubuhkan .

Gambar sebelum AVADDS ditubuhkan Gambar terkini AVADDS ditubuhkan .

Gambar sebelum AVADDS ditubuhkan Gambar terkini AVADDS ditubuhkan .

SEKIAN TERIMA KASIH .