KESELAMATAN DAN KESIHATAN KOMPUTER

BAB 1

:
KESELAMATAN DAN KESIHATAN KOMPUTER
1.1 Keselamatan Fizikal 1.2 Peraturan Penggunaan Peralatan Komputer 1.3 Risiko Berkaitan Komputer

KESELAMATAN FIZIKAL
1.1.1 Aspek- aspek Keselamatan dan Kesihatan  Definisi Keselamatan Komputer - Keselamatan komputer boleh ditakrifkan sebagai menjaga keamanan atau kesejahteraan komputer sama ada dari segi sistem dan perisian data mahupun perkakasan. - Keselamatan fizikal komputer merujuk kepada kesediaan infrastruktur dan peralatan untuk menjaga keselamatan pengguna, mencegah kehilangan atau kerosakan alat seperti gril, kawalan kunci, kestabilan elektrik, dan alat pemadam api.

aspek Keselamatan dan Kesihatan  Aspek-aspek Keselamatan Komputer Antara aspek keselamatan komputer yang perlu dititikberatkan ialah: a) Suhu di dalam makmal komputer mestilah tidak lebih daripada 400C.1. Penggunaan alat pendingin udara adalah digalakkan. . Elakkan dari terlalu banyak menggunakan “socket extention”. d) Jangan biarkan unit sistem terdedah terlalu lama tanpa “casing”. elakkan dari terhantuk.KESELAMATAN FIZIKAL 1. b) Komputer perlu menggunakan alat pelaras arus elektrik seperti AVR dan UPS supaya voltan elektrik ke komputer sentiasa terkawal dan stabil.1 Aspek. tergegar dengan kuat atau terjatuh. c) Jika perlu memindahkan komputer.

g) Elakkan papan kekunci daripada terkena air dan terdedah kepada habuk. terpatah atau termasuk ke dalam. g) “Shut down” unit sistem dahulu sebelum menyambung sebarang peranti ke komputer. f) Tanggalkan palam 3-pin dari soket pada dinding setelah selesai menggunakan komputer.KESELAMATAN FIZIKAL e) Gunakan peralatan “can-air” untuk kerja-kerja membersihkan habuk di bahagian dalam unit sistem. . h) Penyambungan kabel-kabel ke unit sistem perlu dilakukan dengan berhati-hati supaya pin kabel tidak terliuk.

.Peningkatan penggunaan komputer di kalangan masyarakat samada untuk tujuan kerja.KESELAMATAN FIZIKAL 1.1. melayari internet atau pencarian maklumat telah menimbulkan kebimbangan akan tentang kesannya terhadap fungsi penglihatan secara khususnya. serta kesihatan umum secara amnya.tujuan lain seperti permainan komputer.1 Aspek. pembelajaran mahupun bagi tujuan.aspek Keselamatan dan Kesihatan  Komputer Dan Kesihatan .

monitor perlu dimatikan.2 Penjimatan Tenaga Komputer  Antara perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menjimatkan tenaga komputer: a) b) c) d) Jika sedang download.1. Matikan dan cabut plug selepas habis menggunakan komputer. Gunakan bekalan kuasa yang rendah untuk dekstop. .KESELAMATAN FIZIKAL 1. Banyakkan “hibernate” komputer jika meninggalkan sebentar komputer.

Gigabait dan Terabait .1.3 Keperluan Manual dan Storan  Definasi storan komputer .Segala maklumat dan dokumen disimpan di dalam storan komputer. Kilobait. . Bait.Storan adalah ruang simpanan data bagi sistem komputer pada saat pemprosesan. .KESELAMATAN FIZIKAL 1. Megabait . oleh itu maklumat mudah diperolehi apabila diperlukan. .Saiz storan diukur dalam skala Bit.Storan komputer merupakan pemegang data dalam bentuk elektromagnetik untuk di akses oleh pemproses komputer.

Ia juga sangat berguna untuk menyimpan data semasa sementara diproses oleh pemprosesor sehingga maklumat tersebut selamat disimpan ke dalam storan media seperti cakera keras (hard disk) dan juga pen pemacu ( pen drive) .1.KESELAMATAN FIZIKAL 1.3 Keperluan Manual dan Storan  Fungsi storan komputer .Storan komputer adalah penting untuk membantu pengguna menyimpan segala program dan maklumat yang akan digunakan pada masa akan datang. .

h. g. Dinding makmal mampu menyerap suara yang ditimbulkan dalam ruang. . f. Tidak diletakkan di kawasan lantai yang airnya tidak boleh dikawal dengan baik. Jauh dari kawasan mesin yang menimbulkan sumber getaran. Jauh dari kawasan panas dan asap. Jauh dari kawasan yang ada sumber medan magnet dan elektrik. c.PERALATAN KOMPUTER 1. seperti pembuatan printed dengan proses etching. dan menahan suara serta panas dari luar ruangan. Tidak diletakkan di kawasan lantai yang banyak kandungan air atau kegiatan yang menggunakan banyak air. Jauh dari kawasan yang menjalankan kegiatan proses kimia. Pemilihan material untuk pembuatan ruang dianjurkan memenuhi ketentuan ketahanan terhadap api mengikut standard yang dibenarkan. d. e. b.2.4 Susunatur Makmal Komputer a.

RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.1 Risiko utama berkaitan komputer: kesihatan  Gejala dan Tanda . f) Simptom-simptom lain yang turut disebabkan oleh penggunaan komputer seperti sakit dibahagian tengkuk dan juga belakang badan (back and neck pain).3. .Diantara simptom-simptom yang biasa dialami oleh pengguna komputer tegar ialah: a) Sengal-sengal mata (eyestrain) b) Kabur penglihatan c) Mata kering (dry eyes) d) Ketidakselesaan penglihatan e) Sakit kepala.

. peranan optometrist sebagai pengamal jagarawatan mata primer untuk penglihatan adalah amat penting.Semua simptom-simptom ini boleh digolongkan sebagai tanda-tanda klasik bagi sindrom penglihatan penggunaan komputer (computer vision syndrome). .RISIKO UTAMA KOMPUTER .Bagi mengatasi dan menyelesaikan masalahmasalah yang dihadapi oleh pengguna komputer ini.

RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.1 Risiko utama berkaitan komputer:  Kaedah Pencegahan dan Rawatan i) Pemeriksaan penglihatan . .Pemeriksaan penglihatan khususnya oleh optometrist secara menyeluruh dan komprehensif mampu memberikan jalan penyelesaian bagi mereka yang menghadapi simptomsimptom yang berkaitan dengan penggunaan komputer. sindrom penglihatan komputer memerlukan pendekatan multidisiplin yang bukan sahaja melibatkan terapi secara ocular malahan juga beberapa perubahan ergonomik khususnya dari segi pengubahsuaian tempat kerja supaya dapat mengurangkan. simptomsimptom yang berkaitan dengan penggunaan komputer. jika tidak melenyapkan. .3. tidak dinafikan bahawa selain pendekatan optometrik.Namun begitu.

.  Mempunyai tahap kecerahan yang sekata pada keseluruhan medan penglihatan pengguna komputer adalah diperlukan. Lampu kalimantang (fluorescence lighting) yang terlalu terang perlu dikurangkan kecerahannya dengan mengurangkan penggunaan jumlah tiub lampu.3. .RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.Pencahayaan adalah amat penting di dalam menentukan keselesaan penggunaan komputer.1 Risiko utama berkaitan komputer:  Kaedah Pencegahan dan Rawatan ii) Pencahayaan .Pencahayaan yang sesuai dapat membolehkan pengguna komputer meningkatkan tahap keselesaan serta prestasi dan juga meminimumkan gangguan serta keletihan visual (visual fatigue).

Pencahayaan yang betul . pengubahsuaian terhadap tempat kerja komputer perlu dibuat. Sekiranya sumber-sumber cahaya yang berlebihan berkenaan tidak dapat dielakkan.  Penggunaan penapis anti-silau juga dapat membantu mengurangkan silau dan meningkatkan kontras paparan komputer.RISIKO UTAMA KOMPUTER  Sumber cahaya yang berlebihan yang datang dari tingkap perlu dikurangkan dengan penggunaan langsir atau menggelapkan tingkap terbabit. yang berpunca daripada sumber cahaya yang berlebihan.

RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.3. .Suailetak paparan komputer juga memainkan peranan dalam memberikan keselesaan terhadap penggunaan komputer.Prinsip asas seperti berikut boleh diamalkan :  Jarak skrin paparan daripada mata supaya berada di antara 16 hingga 30 inci. .1 Risiko utama berkaitan komputer:  Kaedah Pencegahan dan Rawatan iii) Ergonomik .

Di antaranya ialah cermin mata jenis bifokal. multifocal. iii) Rabun Penglihatan .3. trifoxal dan juga progresif. ii) Sindrom Mata Kering (Dry Eye Syndrome) .1 Risiko utama berkaitan komputer:  Masalah dan Penyelesaian i) Penglihatan Lesu (Visual Fatigue) . .Memandang objek-objek jauh dua kali setiap jam selama satu hingga dua minit sebelum meneruskan tugasan komputer.Memakai cermin mata khusus bagi penggunaan komputer (computer glasses).Penggunaan titisan lubrikasi seperti titisan air mata tiruan (artificial tears) yang boleh didapati di farmasifarmasi serta prakris-praktis optometri yang berhampiran.RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.

Masa dan Tenaga iv) Kesesakan Sistem Rangkaian v) Mengurangkan Produktiviti dan Daya Saing .1 Risiko utama berkaitan komputer: keselamatan  Ancaman keselamatan pada sistem komputer boleh mengakibatkan pelbagai masalah serius seperti: i) Risiko Keselamatan Data ii) Risiko Kehilangan Data iii) Merugikan Kos.RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.3.

1 Risiko utama berkaitan komputer: keselamatan  Tanda-tanda berlakunya Serangan Komputer  prestasi komputer menjadi perlahan  muncul ‘pop-up message’ dengan sendiri di luar kawalan pengguna  muncul ‘pop-up browser’ secara tiba-tiba ke laman web tertentu  ‘task manager’ menunjukkan penggunaan CPU yang luar biasa tinggi  ‘restart’ sendiri secara tiba-tiba dan berulangulang  perisian ‘anti virus’ memaparkan ‘alert’ berkaitan virus yang berjaya dikesan  Ikon-ikon pelik muncul atas ‘desktop’ .RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.3.

browser. . aktifkan ‘auto protect’. buat ‘live update’ ‘install’ Pengimbas ‘Adware/Spyware’ Laksanakan langkah-langkah tambahan dalam penggunaan email.RISIKO UTAMA KOMPUTER 1.1 Risiko utama berkaitan komputer: keselamatan  Teknik-teknik Mencegah Serangan Komputer       ‘backup’ data secara berkala ‘update windows’ sekurang-kurangnya sekali seminggu ‘install’ Perisian ‘Antivirus’ imbas. dan komputer.3.

THE END… THANKS FOR YOUR ATTENTION .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful