P. 1
sejarah kertas 3 tingkatan 4

sejarah kertas 3 tingkatan 4

|Views: 816|Likes:
contoh jawapan kertas 3 sejarah
contoh jawapan kertas 3 sejarah

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Rajasree Karunamoorthy on Jun 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/08/2014

pdf

text

original

TAJUK 7.0 – TAMADUN AWAL MANUSIA Tema/Tajuk : 7.

1 Bab 1 Tingkatan 4 Soalan : Pembentukan tamadun awal manusia telah menyumbangkan pelbagai kemajuan pada dunia. Bincangkan. Peringatan ; Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah. Format Pengenalan Aspek Memahami kehendak tugasan soalan Perincian 1. Pengenalan Jelaskan secara konsep tamadun. ringkas tentang 5 markah Markah Penuh

Isi dan Huraian

Memahami ciri- 2. Ciri-ciri tamadun awal ciri tamadun awal Terangkan ciri-ciri tamadun dunia. dunia iaitu ; (a) Mesopotamia ( 15 M ) (b) Mesir Purba ( 15 M ) Menganalisis sumbangan tamadun dunia.

awal 30 markah

3. Sumbangan tamadun awal dunia Terangkan sumbangan tamadun awal 15 markah awal dunia. 4. Langkah ke arah matlamat Malaysia sebagai negara yang maju pada tahun 2020. Cadangkan langkah-langkah untuk 15 markah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang maju pada tahun 2020. 5. Kejayaan Malaysia dalam usaha meningkatkan tamadun. Berdasarkan pengetahuan anda, jelaskan kejayaan yang telah dicapai 10 markah oleh negara kita dalam usaha menjadi masyarakat yang bertamadun tinggi. Perincian Markah Penuh

Mengaplikasi matlamat Malaysia sebagai sebuah negara yang maju. Menilai kejayaan Malaysia dalam usaha menjadi masyarakat bertamadun tinggi

Format

Aspek

Rumusan (a) Pengetahuan yang diperoleh. 8. (c) Harapan untuk masa depan negara Malaysia supaya lebih cemerlang. Nilai-nilai murni murni/iktibar/patriotisme tamadun awal dunia. Cabaran dan langkah untuk mewujudkan negara maju pada tahun 2020. bangsa dan negara. 6. (b) Iktibar kepada diri. daripada daripada kemajuan Nyatakan nilai-nilai murni atau 10 markah tamadun dunia.Mencipta/menjana idea usaha-usaha Malaysia ke arah menghadapi cabaran menjadi negara yang maju pada tahun 2020. Kesimpulan Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan. (a) Jelaskan cabaran dihadapi oleh Malaysia yang 15 markah untuk menjadi negara yang maju pada tahun 2020. iktibar yang diperoleh daripada tamadun awal dunia demi kemajuan negara kita. ( 5M ) Menghayati nilai-nilai 7. ( 5 M ) (b) Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas. 5 markah Cadangan Soalan Kertas 1249/3 .

Madana mempuyai dua maksud iaitu tinggi budi bahasa dan pembukaan bandar. Bermaksud peradaban. 3. Jalan laut. 8. luar kota dan pelabuhan. Buchanan 7. Bahasa Inggeris iaitu civilization yang berasal daripada bahasa Greek iaitu civitas yang bermaksud bandar. Bincangkan. Ibnu Khaldun – dalam karyanya Muqaddimahmenggunakan istilah umran (tanah yang didiami secara tetap) dan istilah hadarah (hidup di bandar). Perkataan arab iaitu mudun dan madain. ada negara kota 2. 6. (Dari segi Barat ) . kesenian dan pembandaran. Setiap kota ada unit politik dan agama tersendiri. terbahagi kepada golongan pemerintah dan golongan rakyat. 3. 2. 4. Markah 5 2 Ciri-ciri tamadun awal (a) Mesopotamia 1. 15 . (Dari segi Islam) – pembangunan lahiriah dan rohaniah. Sarjana Islam – Syed Naquib al-Attas dan Sarjana Barat – Richard Sullivan 9. Pelbagai pintu gerbang menunjukkan kekayaan 5. tembok kota. 7. 6. Jalan Sumeria dan kota Mari.A. Setiap Negara kota ada kubu pertahanan 4. 5. Soalan Isi dan Huraian 1 Pengenalan / Konsep tamadun 1. Sarjana Barat – Gordon Childe. Dalam kota terdapat istana/ rumah kediaman/ rumah ibadat/ rumah kedai/ pasar/ jalan yang lurus dan lebar. undang-undang. 9. 8. Darcy Riberio dan R. 10.Soalan : Pembentukan tamadun awal manusia telah menyumbangkan pelbagai kemajuan pada dunia. Negara kota terbahagi kepada kawasan utama iaitu pusat kota. bandar atau negara menghubungkan wilayah di sekitarnya.pembangunan lahiriah terutamanya dalam hal-hal kebudayaan( penulisan. Pusat kota ialah rumah ibadat.

18. Raja sebagai ketua agama.petani. 32. berbentuk pepaku 30. 16. bentuk teokrasi 15. 31. 23. Pelabuhan penting 7. dikenali cuneiform 29. Pusat keagamaan 8. 20. Pusat pemerintahan 6. 4. 17. Raja sebagai ketua pentadbir/ ketua tentera/ ketua pendeta. Bandar penting seperti Heliopolis.ketua. . meninggalkan pekerjaan dari petani ke peniaga. Fayoum dan Abydos. emas. 13. Pengusaha/ pembuat tekstil 24. tulisan bergambar berbentuk symbol 28. Tukang rumah untuk rumah kediaman yang banyak 27. kayu kayan. Pusat tumpuan penduduk. Rakyat terbahagi kepada dua iaitu rakyat bebas dan hamba. pusat perdagangan dan pusat penyimpanan khazanah negara. Perdagangan amat penting 21. Raja berkuasa melantik ahli keluarga diraja memegang jawatan di ziggurat. Barang tembikar 25. raja dianggap tuhan/ wakil tuhan/ pemilik negara kota. Bandar adalah tempat kediaman firaun.Pemerintah – raja. 19. Tidak menghasilkan bahan mentah 22. 12. pendeta. pedagang dan hamba. dan perak. lebihan hasil pertanian. Digelar Raja Empat Penjuru Alam. Masyarakat Mesopotamia tidak menyembah tuhan mereka. ketua tentera dan golongan bangsawan. Barangan yang dibawa masuk seperti logam. ada nome atau daerah pusat pentadbiran bermula di Thinis berhampiran sungai Nil kemudian ke Bandar Thebes. Alat keperluan harian 26. 5. 3. Kecuali Raja Naramsin memaksa penduduk Akkad menyembahnya. artisan. Rakyat bebas. 11. 14. 2. Fungsi ziggurat sebagai pusat ibadat. (b) Mesir Purba 1.

tuhan mesir dikait dengan unsur alam seperti Re (Tuhan Matahari). Memphis. 18. ketua hakim dan ketua pahlawan. tulisan kombinasi gambar dan simbol 32. Firaun digelar Raja Matahari. pedagang dan artisan. pengangkutan air 30. 12. pedagang dan hamba. 13. pemilik tanah. pelabuhan-pelabuhan seperti Thebes. hieratik dan demotic. 10. Lapisan bawah. Jawatan firaun diwarisi turun-temurun. 34. dikenali hieroglif 33. Firaun juga ketua pendeta. Rakyat bebas. politeisme 36. Wanita memiliki status yang tinggi. 17. Percaya kepada konsep 35. Fayoum dan Heliopolis. mengurus dan mengagihkan penghasilan makanan. perlombongan emas 29. Ra-Atum(Tuhan Langit) dan Amun(Tuhan Angin).hamba. Firaun Hathepshut 24. kertas 28. artisan. berkembang dari hieroglif. 14. Golongan rakyat bebas. tekstil 27. Mayat disolek dan dipakaikan alat kebesaran 15 . 23. 31. Penenunan 25. 38. Golongan bangsawan – menjalankan pentadbiran. 20. 19. 15. Diterajui oleh firaun. Firaun dianggap jelmaan Tuhan Horus. 21. Percaya kehidupan selepas mati. 37. pembuatan tembikar 26. Golongan bangsawan – pegawai. anak tuhan Matahari Amon-Re. penasihat dan gabenor.petani.petani.9. Jurutulis – menulis rekod kerajaan. Firaun adalah raja berkuasa mutlak dan dianggap suci. Rakyat terbahagi kepada dua iaitu rakyat bebas dan hamba.menjaga keamanan. Keperluan selepas mati ditanam bersama mayat 40. 16. Rahib mentadbir hal keagamaan 22. Mayat disimpan dan dijaga dengan baik 39. 11.

27. Berjaya elak permasalahan di kalangan masyarakat. 5. Dalam perdagangan. 15 . 2. 17. 19. Melahirkan jurutulis. tulangnya akan dipatahkan. 13. 28. 18. Penciptaan kalendar berasaskan sistem solar. Contoh epik Gilgamesh. Hukuman dan denda setimpal dengan kesalahan. Digunakan untuk peperangan / aman. Jurutulis membolehkan urusan pentadbiran dan perniagaan dicatat agar dapat direkodkan. Epik mengandungi falsafah dan cara hidup. 29. Membantu peradaban Mesopotamia bertahan dalam jangka masa yang panjang. 25. 12. Ilmu astronomi. Kapal layar. Seorang bangsawan patah tangan bangsawan lain. Sistem tulisan. bangsawan didenda satu wang perak. Mengukuhkan sistem organisasi dalam kehidupan masyarakat. Katalog 500 jenis ubat-ubatan dan sampel penggunaannya. 6. 15. Untuk mengalirkan air ke kawasan tandus / meningkatkan hasil pertanian/mengawal banjir. 23. Kod Undang-undang Hammurabi. Berteraskan hak rakyat terhadap keadilan. Penciptaan roda. 26. Ilmu matematik. Penciptaan kincir air. 21. Menjadi dasar perundangan dalam tamadun Mesopotamia. Seorang bangsawan cedera mata /patah tangan rakyat biasa. 7. 8. Berbeza mengikut susun lapis masyarakat. 16. 24. Mengandungi 282 undang-undang. 9. 20.3 Sumbangan tamadun awal dunia 1. 14. 4. urusan jual beli ada resit. 11. 22. Melahirkan tradisi kesusasteraan. Dipahat pada tembok dan tiang besar. 3. 10. nota dan surat kredit. Pengangkutan beroda.

48. Proses memumiakan mayat. 43. Mencipta kertas menggunakan pokok papyrus. penciptaan cangkul dan sabit 65. 54. 42. Pengawalan aliran air Sungai Nil. terusan untuk mengelakkan banjir 63. Pendidikan bertujuan melahirkan pegawai kerajaan. Pembentukan masyarakat yang berestetika. 37. Ilmu geometri. teknologi pembajakan 64. Mampu menguasai jalan darat / jalan laut. Sistem hieroglif. 32. matematik dan sains. sistem tulisan ideogram berkembang secara evolusi 66. Mengamalkan pemujaan roh nenek . 38. pembinaan sistem pengairan 62. Seni bina zigurat.30. Perkembangan ilmu matematik. 57. 40. Sistem pendidikan untuk kanak-kanak. 34. Pembinaan terusan. 41. gelaran raja ke maharaja 61. Penciptaan kertas memudahkan penyimpanan. 44. Konsep anak syurga 59. 58. Pengawalan air sungai Nil. 49. Percaya kuasa raja merupakan mandat daripada tuhan. Contoh patung Raja Gudea. Cara membuat batu bata daripada tanah liat. 51. 36. 52. Raja Sargon berjaya menakluk dan menyatukan wilayah-wilayah kerajaan Sumeria di selatan Mesopotamia. sistem pemerintahan monarki 60. Mencipta arca / tiang batu. 45. 47. Pembinaan tembok pengairan. Teknik pembinaan bangunan menggunakan batu bata. 46. 50. 31. Seni bina piramid. Melahirkan pengamal perubatan. Sistem calendar 365 hari. 55. Mewujudkan empayar pertama di dunia semasa kerajaan Akkad. Mencipta system pengairan. Institut pendidikan diuruskan oleh rumah ibadat. 56. 35. Mampu berhubung dengan wilayah India /wilayah kawasan laut Mediterranean. 33. 39. 53.

9. 5. bukit dan gunung. 83. 75. 8. 78. 11. tarian dan upacara korban. Falsafah perang Sun Tzu. 79. Melakukan penyembahan terhadap sungai. Kesesuaian pengaruh dari luar dengan keadaan dan suasana tempatan. 68. 2.moyang 67. 80. Membuat hubungan dan bertukar pandangan dengan pihak lain. Sifat keterbukaan. karyanya ialah The art of war. 4. Pembinaan batu bata menggunakan pembakaran suhu yang tinggi. Pemahaman tentang ilmu geometri. 10. 85. Upacara penilikan / ramalan menggunakan tulangoracle. 76. Mempercayai konsep Yin dan Yang. Mempercayai ramalan. 72. Peningkatan mutu bahan binaan. kesenian dan matematik. 7. 69. 70. Upacara penyembahan diketuai oleh golongan bomoh. 77. 12. 82. Menguasai ilmu pengetahuan Menguasai kemahiran Menjamin keamanan dan kedaulatan negara Mengekalkan perpaduan kaum Mengukuhkan jati diri bangsa Malaysia Kreatif dan inovatif Menggalakkan pelaburan asing Memperkukuhkan pusat kewangan Menaik taraf infrastuktur Menambah tenaga mahir Mewujudkan perdagangan bebas Meningkatkan kecekapan pentadbiran kerajaan Mengurangkan karenah birokrasi 15 . Sistem calendar 30 hari sebulan 360 hari setahun. 6. Hubungan dengan pihak lain membolehkan pertukaran teknologi. 4 1. Upacara penyembahan melibatkan permainan muzik. Menyembah tuhan syurga (shang-ti) dan tuhan bumi (Tu). 84. Perancangan bandar. 74. Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang maju pada tahun 2020. 3. 81. 73. 13. 71. Mempercayai konsep Feng Hsui. Keamanan dan kedamaian menjadi tunjang kekuatan sesebuah bangsa.

Meningkatkan teknologi ICT 16. Pelopor hub halal dunia 17. Memberikan bantuan modal 15. Unversiti berkembar dengan universiti terkenal di luar negara 4. Pelaburan dalam petroleum di luar negara Sistem pengangkutan dan perhubungan 24. Perhubungan 20.14. Pengangkutan 19. Perlu pembaharuan 18. Pengeluar komoditi dunia (koko/getah/kelpa sawit) 19. Hubungan pendidikan bermutu 2. Menyediakan zon perdagangan bebas 8. Menarik pelabur asing 24. Pusat tumpuan ekonomi 16. Pusat kewangan Islam 14. Petrokimia 23. Kesihatan 21. Memajukan pertahanan 22. Pengangkutan tambang murah 25. System bank pusat kukuh Pertanian 18. Pusat kewangan 15. Koridor raya multimedia 12. Industri elektronik 10. Menjadikan pertanian satu industri 21. Perkhidmatan cemerlang peringkat dunia 26. Penganjuran sukan antarabangsa Pusat Kewangan 13. Program galak rakyat 26. Industry perkapalan 10 . Pembangunan wilayah pembangunan ekonomi (NCER/ECER/WPI) 11. Sektor perkilangan 9. Membina universiti di setiap negeri di Malaysia Pelancongan 5. Memajukan pelancongan (mana-mana yang munasabah) 5 Berdasarkan pengetahuan anda. Pusat pengeluaran herba Perlombongan 22. Pengiktirafan UNESCO Perindustrian 6. Pembuatan otomobil/indusri berat 7. Bioteknologi 20. Dihantar belajar ke luar Negara 25. Mengadakan pertukaran teknologi 23. jelaskan kejayaan yang telah dicapai oleh negara kita dalam usaha menjadi masyarakat yang bertamadun tinggi Pendidikan 1. Pusat kecemerlangan pendidikan 3. Peningkatan pendidikan 17.

Mengubahsuai kurikulum untuk memenuhi keperluan semasa 23. Memperkukuhkan perpaduan rakyat 5 5 . Persaingan dengan negara maju 10. Teknologi masih rendah 7. Tekanan/sekatan negara maju Tenaga kerja 14. Dadah 20. Sumber asli 29. Kurang pengetahuan Gejala sosial 18. Pelabur berpindah ke negara lain 5. Gejala sosial 31. Menjadi hubungan pendidikan 22. Pendidikan sepanjang hayat 24. Melahirkan modal insan 25. Ramai tenaga mahir 17. Kekurangan modal 2. Kurang mahir 15. Masalah menarik pelabur asing Teknologi 6. Nilai-nilai kemanusiaan pudar B) Langkah Penguasaan ilmu 21. Pasaran terhad 13. Menembusi pasaran antarabangsa 12. Nilai mata wang turun naik/spekulasi Pelaburan: 3. Masalah kemiskinan 32. Pengiktirafan oleh negara-negara maju 9. Industry pembuatan kapal 28. Salah guna laman sesawang Pasaran 11. Bergantung kepada negara luar 16. Keruntuhan ahklak 19. Penguasaan ICT 28. Pendidikan maya 26. Kadar pengangguran tinggi 33.27. Teknologi rendah (mana-mana yang munasabah) 6 Cabaran dan langkah untuk mewujudkan negara maju pada tahun 2020 A) Cabaran Kewangan: 1. Masih bergantung kepada teknologi luar Globalisasi 8. Pendidikan ke luar negara Kemahiran 27. Eksport 30. Kejatuhan pasaran saham 4.

15. 10 8 8. pengetahuan yang diperoleh kepada diri. 2. 9. Menjadikan minda rakyat kelas pertama 38. 8.29. Meningkatkan R&D 31. Meneruskan dasar ekonomi baru 34. Memperkukuhkan peranan negara sebagai hub halal 36. 2. 11. Rumusan 1. Nilai-nilai murni daripada tamadun awal dunia. Memastikan Wawasan 2020 dicapai 32. 14. 3. Menjadi pusat kecemerlangan ilmu 7 7. 5. 4. 13. 12. Meneroka teknologi baru 30. bangsa dan Negara cx faktor perdagangan persahabatan mencapai hasrat wawasan 2020 5 . 7. Nilai-nilai murni 1. 6. Meneroka pasaran baru 37. bekerja kerjasama/ perpaduan kegigihan/kesunggiuhan bekerja/ rajin jati diri kebijaksanaan pemimpin berdaya saing pembangunan dan penyelidikan penguasaan ilmu pengetahuan berkemahiran memanfaatkan kurniaan Tuhan bersifat inovatif dan reaktif bersifat kreatif cekal pentadbiran teratur berani bercita-cita/ berwawasan 3. Meningkatkan mutu pendidikan 35. 5. Konsep 1 Malaysia 33. 4. 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->