P. 1
sejarah kertas 3 tingkatan 4

sejarah kertas 3 tingkatan 4

|Views: 811|Likes:
contoh jawapan kertas 3 sejarah
contoh jawapan kertas 3 sejarah

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Rajasree Karunamoorthy on Jun 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/08/2014

pdf

text

original

TAJUK 7.0 – TAMADUN AWAL MANUSIA Tema/Tajuk : 7.

1 Bab 1 Tingkatan 4 Soalan : Pembentukan tamadun awal manusia telah menyumbangkan pelbagai kemajuan pada dunia. Bincangkan. Peringatan ; Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah. Format Pengenalan Aspek Memahami kehendak tugasan soalan Perincian 1. Pengenalan Jelaskan secara konsep tamadun. ringkas tentang 5 markah Markah Penuh

Isi dan Huraian

Memahami ciri- 2. Ciri-ciri tamadun awal ciri tamadun awal Terangkan ciri-ciri tamadun dunia. dunia iaitu ; (a) Mesopotamia ( 15 M ) (b) Mesir Purba ( 15 M ) Menganalisis sumbangan tamadun dunia.

awal 30 markah

3. Sumbangan tamadun awal dunia Terangkan sumbangan tamadun awal 15 markah awal dunia. 4. Langkah ke arah matlamat Malaysia sebagai negara yang maju pada tahun 2020. Cadangkan langkah-langkah untuk 15 markah menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang maju pada tahun 2020. 5. Kejayaan Malaysia dalam usaha meningkatkan tamadun. Berdasarkan pengetahuan anda, jelaskan kejayaan yang telah dicapai 10 markah oleh negara kita dalam usaha menjadi masyarakat yang bertamadun tinggi. Perincian Markah Penuh

Mengaplikasi matlamat Malaysia sebagai sebuah negara yang maju. Menilai kejayaan Malaysia dalam usaha menjadi masyarakat bertamadun tinggi

Format

Aspek

Kesimpulan Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan. Rumusan (a) Pengetahuan yang diperoleh. (b) Iktibar kepada diri.Mencipta/menjana idea usaha-usaha Malaysia ke arah menghadapi cabaran menjadi negara yang maju pada tahun 2020. ( 5 M ) (b) Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas. Nilai-nilai murni murni/iktibar/patriotisme tamadun awal dunia. 6. daripada daripada kemajuan Nyatakan nilai-nilai murni atau 10 markah tamadun dunia. 5 markah Cadangan Soalan Kertas 1249/3 . (c) Harapan untuk masa depan negara Malaysia supaya lebih cemerlang. iktibar yang diperoleh daripada tamadun awal dunia demi kemajuan negara kita. (a) Jelaskan cabaran dihadapi oleh Malaysia yang 15 markah untuk menjadi negara yang maju pada tahun 2020. bangsa dan negara. ( 5M ) Menghayati nilai-nilai 7. Cabaran dan langkah untuk mewujudkan negara maju pada tahun 2020. 8.

9. Perkataan arab iaitu mudun dan madain. Bahasa Inggeris iaitu civilization yang berasal daripada bahasa Greek iaitu civitas yang bermaksud bandar. ada negara kota 2. 7. (Dari segi Islam) – pembangunan lahiriah dan rohaniah. Pusat kota ialah rumah ibadat. luar kota dan pelabuhan. Jalan laut. 3. Negara kota terbahagi kepada kawasan utama iaitu pusat kota. 8. Madana mempuyai dua maksud iaitu tinggi budi bahasa dan pembukaan bandar. Bermaksud peradaban. 5. 8. Buchanan 7. bandar atau negara menghubungkan wilayah di sekitarnya. Soalan Isi dan Huraian 1 Pengenalan / Konsep tamadun 1. 3.pembangunan lahiriah terutamanya dalam hal-hal kebudayaan( penulisan.A. Pelbagai pintu gerbang menunjukkan kekayaan 5. Sarjana Barat – Gordon Childe. Sarjana Islam – Syed Naquib al-Attas dan Sarjana Barat – Richard Sullivan 9. 6. Darcy Riberio dan R. tembok kota. Jalan Sumeria dan kota Mari. 6. Dalam kota terdapat istana/ rumah kediaman/ rumah ibadat/ rumah kedai/ pasar/ jalan yang lurus dan lebar. undang-undang. 2. terbahagi kepada golongan pemerintah dan golongan rakyat. Markah 5 2 Ciri-ciri tamadun awal (a) Mesopotamia 1. (Dari segi Barat ) . 15 . Setiap Negara kota ada kubu pertahanan 4. Setiap kota ada unit politik dan agama tersendiri.Soalan : Pembentukan tamadun awal manusia telah menyumbangkan pelbagai kemajuan pada dunia. 10. Bincangkan. 4. Ibnu Khaldun – dalam karyanya Muqaddimahmenggunakan istilah umran (tanah yang didiami secara tetap) dan istilah hadarah (hidup di bandar). kesenian dan pembandaran.

Bandar adalah tempat kediaman firaun. Pelabuhan penting 7. pendeta. bentuk teokrasi 15. artisan. 19. (b) Mesir Purba 1. Perdagangan amat penting 21. 17. Fayoum dan Abydos. 5. Pusat keagamaan 8. emas. tulisan bergambar berbentuk symbol 28. kayu kayan. berbentuk pepaku 30. Raja sebagai ketua agama. Bandar penting seperti Heliopolis. dikenali cuneiform 29. Kecuali Raja Naramsin memaksa penduduk Akkad menyembahnya. Tukang rumah untuk rumah kediaman yang banyak 27.Pemerintah – raja. ketua tentera dan golongan bangsawan. 2. . Raja sebagai ketua pentadbir/ ketua tentera/ ketua pendeta. Barang tembikar 25.petani. Barangan yang dibawa masuk seperti logam. 23. Pusat pemerintahan 6. 20. pedagang dan hamba. 16. 3. meninggalkan pekerjaan dari petani ke peniaga. Raja berkuasa melantik ahli keluarga diraja memegang jawatan di ziggurat. 11. Digelar Raja Empat Penjuru Alam. Pusat tumpuan penduduk. 32. Tidak menghasilkan bahan mentah 22. 14. 4. 13. Masyarakat Mesopotamia tidak menyembah tuhan mereka. 12. 18.ketua. Fungsi ziggurat sebagai pusat ibadat. Alat keperluan harian 26. raja dianggap tuhan/ wakil tuhan/ pemilik negara kota. Pengusaha/ pembuat tekstil 24. lebihan hasil pertanian. pusat perdagangan dan pusat penyimpanan khazanah negara. ada nome atau daerah pusat pentadbiran bermula di Thinis berhampiran sungai Nil kemudian ke Bandar Thebes. Rakyat bebas. Rakyat terbahagi kepada dua iaitu rakyat bebas dan hamba. dan perak. 31.

hamba. 31. Fayoum dan Heliopolis. 15. pedagang dan artisan. Memphis. Percaya kehidupan selepas mati. penasihat dan gabenor. Rahib mentadbir hal keagamaan 22.petani. 17.petani. Mayat disolek dan dipakaikan alat kebesaran 15 . Percaya kepada konsep 35. Jurutulis – menulis rekod kerajaan. Rakyat terbahagi kepada dua iaitu rakyat bebas dan hamba. tekstil 27. berkembang dari hieroglif. tuhan mesir dikait dengan unsur alam seperti Re (Tuhan Matahari). 18. 10. 12. anak tuhan Matahari Amon-Re. 34. pengangkutan air 30. mengurus dan mengagihkan penghasilan makanan. hieratik dan demotic. pembuatan tembikar 26. perlombongan emas 29. Lapisan bawah. 13. Firaun adalah raja berkuasa mutlak dan dianggap suci. Rakyat bebas. artisan. 14. 37. tulisan kombinasi gambar dan simbol 32.9. 38. 11. Keperluan selepas mati ditanam bersama mayat 40. 16. Firaun digelar Raja Matahari. 20. dikenali hieroglif 33. Firaun dianggap jelmaan Tuhan Horus. ketua hakim dan ketua pahlawan. Penenunan 25. pemilik tanah. Golongan rakyat bebas. kertas 28. pedagang dan hamba. Ra-Atum(Tuhan Langit) dan Amun(Tuhan Angin). Golongan bangsawan – pegawai. Mayat disimpan dan dijaga dengan baik 39. Wanita memiliki status yang tinggi.menjaga keamanan. Firaun juga ketua pendeta. 21. Firaun Hathepshut 24. 19. politeisme 36. 23. Jawatan firaun diwarisi turun-temurun. Golongan bangsawan – menjalankan pentadbiran. Diterajui oleh firaun. pelabuhan-pelabuhan seperti Thebes.

Seorang bangsawan patah tangan bangsawan lain. 18. Mengandungi 282 undang-undang. 8. Katalog 500 jenis ubat-ubatan dan sampel penggunaannya. 15. Untuk mengalirkan air ke kawasan tandus / meningkatkan hasil pertanian/mengawal banjir. 25. 9. Epik mengandungi falsafah dan cara hidup.3 Sumbangan tamadun awal dunia 1. Ilmu matematik. Ilmu astronomi. nota dan surat kredit. 10. 24. Berteraskan hak rakyat terhadap keadilan. 2. 6. Pengangkutan beroda. 22. Melahirkan jurutulis. 17. 23. Seorang bangsawan cedera mata /patah tangan rakyat biasa. Sistem tulisan. 7. Dalam perdagangan. Mengukuhkan sistem organisasi dalam kehidupan masyarakat. urusan jual beli ada resit. 20. 28. Melahirkan tradisi kesusasteraan. 3. Membantu peradaban Mesopotamia bertahan dalam jangka masa yang panjang. 11. Hukuman dan denda setimpal dengan kesalahan. Dipahat pada tembok dan tiang besar. Kod Undang-undang Hammurabi. Penciptaan kincir air. 19. 12. Penciptaan roda. 4. 14. 5. Kapal layar. 13. 29. 27. Berjaya elak permasalahan di kalangan masyarakat. Menjadi dasar perundangan dalam tamadun Mesopotamia. 16. Contoh epik Gilgamesh. Penciptaan kalendar berasaskan sistem solar. 15 . 21. Digunakan untuk peperangan / aman. tulangnya akan dipatahkan. 26. Jurutulis membolehkan urusan pentadbiran dan perniagaan dicatat agar dapat direkodkan. bangsawan didenda satu wang perak. Berbeza mengikut susun lapis masyarakat.

54. Pengawalan aliran air Sungai Nil. 32. penciptaan cangkul dan sabit 65. 41. pembinaan sistem pengairan 62. 33. Institut pendidikan diuruskan oleh rumah ibadat. Pengawalan air sungai Nil. 48. 42. 35. terusan untuk mengelakkan banjir 63. Pembentukan masyarakat yang berestetika. 43. 51. 55. Percaya kuasa raja merupakan mandat daripada tuhan. gelaran raja ke maharaja 61. Penciptaan kertas memudahkan penyimpanan. 36. 56. Mampu menguasai jalan darat / jalan laut. 44. Sistem hieroglif. 49. sistem tulisan ideogram berkembang secara evolusi 66. Mampu berhubung dengan wilayah India /wilayah kawasan laut Mediterranean. 40. 38. Seni bina piramid. Seni bina zigurat. Mengamalkan pemujaan roh nenek . 57. Konsep anak syurga 59. 53. Pembinaan terusan. Cara membuat batu bata daripada tanah liat. Melahirkan pengamal perubatan. Mencipta system pengairan. 46.30. Sistem calendar 365 hari. Sistem pendidikan untuk kanak-kanak. 45. Mencipta kertas menggunakan pokok papyrus. Contoh patung Raja Gudea. 37. sistem pemerintahan monarki 60. 50. 47. matematik dan sains. Proses memumiakan mayat. Pendidikan bertujuan melahirkan pegawai kerajaan. Mencipta arca / tiang batu. Ilmu geometri. 34. teknologi pembajakan 64. Mewujudkan empayar pertama di dunia semasa kerajaan Akkad. Pembinaan tembok pengairan. 58. Raja Sargon berjaya menakluk dan menyatukan wilayah-wilayah kerajaan Sumeria di selatan Mesopotamia. Teknik pembinaan bangunan menggunakan batu bata. Perkembangan ilmu matematik. 39. 52. 31.

10. 78. 5. Pembinaan batu bata menggunakan pembakaran suhu yang tinggi. Sifat keterbukaan. bukit dan gunung. 69. karyanya ialah The art of war. 85. 82. 73. Menguasai ilmu pengetahuan Menguasai kemahiran Menjamin keamanan dan kedaulatan negara Mengekalkan perpaduan kaum Mengukuhkan jati diri bangsa Malaysia Kreatif dan inovatif Menggalakkan pelaburan asing Memperkukuhkan pusat kewangan Menaik taraf infrastuktur Menambah tenaga mahir Mewujudkan perdagangan bebas Meningkatkan kecekapan pentadbiran kerajaan Mengurangkan karenah birokrasi 15 . 7.moyang 67. 79. 76. 77. Upacara penilikan / ramalan menggunakan tulangoracle. Hubungan dengan pihak lain membolehkan pertukaran teknologi. Membuat hubungan dan bertukar pandangan dengan pihak lain. Upacara penyembahan diketuai oleh golongan bomoh. Mempercayai konsep Yin dan Yang. 72. Peningkatan mutu bahan binaan. 75. tarian dan upacara korban. Upacara penyembahan melibatkan permainan muzik. 6. 4. Kesesuaian pengaruh dari luar dengan keadaan dan suasana tempatan. 71. Cadangkan langkah-langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang maju pada tahun 2020. 83. Perancangan bandar. 12. 74. 11. Sistem calendar 30 hari sebulan 360 hari setahun. 70. 84. 3. 2. 9. 68. 8. 13. Menyembah tuhan syurga (shang-ti) dan tuhan bumi (Tu). Falsafah perang Sun Tzu. 80. Mempercayai konsep Feng Hsui. Keamanan dan kedamaian menjadi tunjang kekuatan sesebuah bangsa. Mempercayai ramalan. 4 1. 81. Melakukan penyembahan terhadap sungai. kesenian dan matematik. Pemahaman tentang ilmu geometri.

Hubungan pendidikan bermutu 2. Pusat pengeluaran herba Perlombongan 22. Mengadakan pertukaran teknologi 23. Menjadikan pertanian satu industri 21. Pengangkutan 19. Industri elektronik 10. Menyediakan zon perdagangan bebas 8. Pusat kewangan Islam 14. Memajukan pertahanan 22. Pembangunan wilayah pembangunan ekonomi (NCER/ECER/WPI) 11. Koridor raya multimedia 12. Industry perkapalan 10 . Bioteknologi 20. Peningkatan pendidikan 17. Memberikan bantuan modal 15. jelaskan kejayaan yang telah dicapai oleh negara kita dalam usaha menjadi masyarakat yang bertamadun tinggi Pendidikan 1. Perkhidmatan cemerlang peringkat dunia 26. Memajukan pelancongan (mana-mana yang munasabah) 5 Berdasarkan pengetahuan anda. Pusat tumpuan ekonomi 16. Menarik pelabur asing 24. Perlu pembaharuan 18. Pelopor hub halal dunia 17. Membina universiti di setiap negeri di Malaysia Pelancongan 5. Pengangkutan tambang murah 25. Meningkatkan teknologi ICT 16. Penganjuran sukan antarabangsa Pusat Kewangan 13. System bank pusat kukuh Pertanian 18. Pusat kecemerlangan pendidikan 3.14. Unversiti berkembar dengan universiti terkenal di luar negara 4. Pengeluar komoditi dunia (koko/getah/kelpa sawit) 19. Pelaburan dalam petroleum di luar negara Sistem pengangkutan dan perhubungan 24. Pusat kewangan 15. Sektor perkilangan 9. Petrokimia 23. Program galak rakyat 26. Perhubungan 20. Kesihatan 21. Dihantar belajar ke luar Negara 25. Pengiktirafan UNESCO Perindustrian 6. Pembuatan otomobil/indusri berat 7.

Kurang mahir 15. Menembusi pasaran antarabangsa 12. Teknologi masih rendah 7. Kurang pengetahuan Gejala sosial 18. Gejala sosial 31. Pasaran terhad 13. Memperkukuhkan perpaduan rakyat 5 5 . Kekurangan modal 2. Industry pembuatan kapal 28. Masih bergantung kepada teknologi luar Globalisasi 8. Menjadi hubungan pendidikan 22. Ramai tenaga mahir 17. Masalah menarik pelabur asing Teknologi 6. Mengubahsuai kurikulum untuk memenuhi keperluan semasa 23. Persaingan dengan negara maju 10. Kadar pengangguran tinggi 33. Pelabur berpindah ke negara lain 5. Teknologi rendah (mana-mana yang munasabah) 6 Cabaran dan langkah untuk mewujudkan negara maju pada tahun 2020 A) Cabaran Kewangan: 1. Keruntuhan ahklak 19. Masalah kemiskinan 32. Dadah 20. Kejatuhan pasaran saham 4.27. Bergantung kepada negara luar 16. Penguasaan ICT 28. Pendidikan sepanjang hayat 24. Tekanan/sekatan negara maju Tenaga kerja 14. Eksport 30. Nilai mata wang turun naik/spekulasi Pelaburan: 3. Melahirkan modal insan 25. Pendidikan ke luar negara Kemahiran 27. Nilai-nilai kemanusiaan pudar B) Langkah Penguasaan ilmu 21. Salah guna laman sesawang Pasaran 11. Pendidikan maya 26. Sumber asli 29. Pengiktirafan oleh negara-negara maju 9.

Nilai-nilai murni 1. 13. 8. 5. Nilai-nilai murni daripada tamadun awal dunia. pengetahuan yang diperoleh kepada diri.29. 9. 10. bangsa dan Negara cx faktor perdagangan persahabatan mencapai hasrat wawasan 2020 5 . 6. bekerja kerjasama/ perpaduan kegigihan/kesunggiuhan bekerja/ rajin jati diri kebijaksanaan pemimpin berdaya saing pembangunan dan penyelidikan penguasaan ilmu pengetahuan berkemahiran memanfaatkan kurniaan Tuhan bersifat inovatif dan reaktif bersifat kreatif cekal pentadbiran teratur berani bercita-cita/ berwawasan 3. Rumusan 1. 2. 4. Meneroka pasaran baru 37. 11. 4. Memperkukuhkan peranan negara sebagai hub halal 36. Meningkatkan mutu pendidikan 35. Menjadi pusat kecemerlangan ilmu 7 7. 3. 2. 14. Meneroka teknologi baru 30. 5. 15. 7. Meningkatkan R&D 31. Meneruskan dasar ekonomi baru 34. Memastikan Wawasan 2020 dicapai 32. Konsep 1 Malaysia 33. 10 8 8. 12. Menjadikan minda rakyat kelas pertama 38.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->