P. 1
Suku Kaum Ketiga Terbesar Ialah Suku Kaum Murut Yang Tinggal Di Selatan Pantai Barat

Suku Kaum Ketiga Terbesar Ialah Suku Kaum Murut Yang Tinggal Di Selatan Pantai Barat

|Views: 8|Likes:
Published by MarEzzahDang

More info:

Published by: MarEzzahDang on Jun 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/01/2014

pdf

text

original

Suku kaum ketiga terbesar ialah suku kaum Murut yang tinggal di Selatan Pantai Barat.

Perkataan ‘Murut’ merujuk kepada kumpulan penduduk yang tinggal di lereng bukit atau tanah tinggi di Pedalaman Sabah. Murut terdapat di beberapa kawasan seperti Keningau, Tenom, Pensiangan, Sipitang, Kalabakan dan Kinabatangan. Kaum Murut terbahagi kepada Murut Tahol atau Tagal, Tidung, Timugon, Sembakung, Paluan, Bookan, Kalabakan,dan Murut Serundung. sebanyak 2.9% daripada penduduk di Sabah iaitu lebih kurang 50,000 orang. Suku kaum Murut juga terdapat di Brunei, Sarawak dan sempadan Kalimantan. Kaum Murut mempunyai bahasa tersendiri yang berbeza dengan suku kaum Murut yang lain. Ini disebabkan faktor geografi sebagai penghalang dalam komunikasi bahasa mereka.

Secara uniknya, kaum Murut tinggal di rumah panjang yang berhampiran dengan kawasan sungai atau membuat penempatan sepanjang sungai. Mereka tinggal di dalam rumah panjang yang menempatkan 10 hingga 20 keluarga. Tetapi terdapat juga kaum Murut yang tinggal dan membina penempatan secara individu di sepanjang sungai. Suku kaum Murut pakar dalam membuat perahu dan menurunkan kepakaran mereka kepada generasi seterusnya. Selain itu kaum Murut pakar dalam berburu dan masih mengamalkan tradisi bertatu

pengembumian dan Pesta Kalimaran dan lain-lain. Adat ‘barian sampai mati’ juga adalah adat kaum Murut yang sangat unik dan menjadi adat turun-temurun dalam perkahwinan. Adat ini boleh juga dilakukan semasa perkahwinan berlangsung dan mengikut kemahuan serta kemampuan pihak pengantin lelaki. Semasa membuat adat tina’uh terdapat beberapa upacara yang perlu dilakukan. Pesta Kalimaran ialah pesta sama seperti kaum kadazan-Dusun yang . Adat tina’uh adalah adat hantaran mas kahwin atau barangan perkahwinan yang terakhir oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. Majlis harijadi.seperti kaum Iban di Sarawak tetapi tradisi ini semakin kurang di lakukan oleh generasi muda suku kaum ini. Hari Krismas. Adat ‘tina’uh’ adalah adat yang paling tertinggi dalam adat istiadat perkahwinan kaum Murut Tahol atau Tagal. Terdapat adat istiadat kaum Murut yang masih kekal sehingga kini iaitu adat istiadat semasa upacara perkahwinan. Tahun Baru. Adat Tina’uh ini boleh dilakukan selepas 20 atau 30 tahun selepas perkahwinan mereka. Kaum Murut juga menyambut perayaan seperti Hari Raya. Upacara perkahwinan orang Murut terutamanya Murut Tahol atau Tagal adalah sangat unik kerana upacara perkahwinan yang diamalkan penuh dengan adat dan berlangsung di rumah panjang dalam masa yang lama. Adat seperti tina’uh atau Bului dan ‘barian sampai mati’ masih diamalkan hingga kini.

Ini trampolin seperti lantai yang dibina di dalam dewan seperti rumah secara umumnya dipanggil sebagai . Kaum Murut masa kini. Mereka juga tinggal di bandar-bandar besar dan mempunyai pekerjaan profsional. Ia di sambut selepas mereka menuai padi. telah mengalami proses kemodenan dan ramai yang berkerja sebagai kakitangan kerajaan dan bukan kerajaan. Namun demikian.menyambut pesta Kaamatan. Kaum Murut ini masih lagi mengamalkan adat istiadat yang diamalkan oleh nenek moyang mereka sebagai adat turun temurun yang mempunyai nilai estetika tinggi dalam kehidupan.

"lansaran".Lansaran perkataan itu sendiri boleh dipanggil sebagai jenis tarian di mana pada masa yang sama satu kumpulan atau seseorang (bergantung bagaimana pertandingan itu diadakan) akan melompat .yang dipanggil sebagai "maningkawot" untuk mendapatkan kinkilat (hadiah). impian anda melompat di atas trampolin gergasi akan menjadi . Permainan Tradisi Suku Kaum Murut : Permainan Lansaran Semasa perayaan Kaamatan di Hongkod Koisan.

The dari kampung atau kumpulan yang kedua akan gantung sasaran manakala mereka dari kampung ketiga atau kumpulan akan dikehendaki untuk melakukan terjunan. Tempat yang akan berada di kampung tuan rumah atau kumpulan yang bertanggungjawab untuk membuat pasukan lansaran. Ia akan mengambil banyak stamina dan kerjasama antara kumpulan yang besar untuk memastikan diri anda melompat ke arah bumbung. Maningkawot bermaksud melompat dengan kekuatan dan kuasa yang sebanyak mungkin untuk mendapatkan sasaran diikat tinggi di atas Lansaran. Biasanya permainan ini melibatkan tiga pasukan dari kampung-kampung yang berbeza. Maningkawot biasanya performedon lansaran yang dibuat daripada kayu dan lantai papan.kenyataan. Maningkawot memerlukan banyak tenaga dan ketabahan. Sasaran itu sering blok kayu yang diukir ke dalam burung. Selain menguji kemahiran. kebolehan dan keupayaan . Upacara keseluruhan boleh dilihat sebagai permainan.

ia akan segera diperbaiki oleh peserta itu sendiri. . Lansaran harus memecahkan semasa permainan sedang berjalan dengan lancar. ia juga dilakukan untuk menguji ketukangan yang diperlukan dalam membuat Lansaran.peserta. kejadian seperti itu akan mewujudkan rasa malu dan ejekan untuk kampung atau kumpulan tuan rumah. Dipengaruhi oleh kebimbangan alam sekitar. Walau bagaimanapun. pilihan untuk menggunakan wang tunai atau barang-barang lain dan bukannya kayu atau papan ukiran diterima baik pada masa kini.

.

.

PERMAINAN TRADISIONAL .

SUKU KAUM MURUT : LANSARAN .

MARI MENGENALI .

SUKU KAUM MURUT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->