Suku kaum ketiga terbesar ialah suku kaum Murut yang tinggal di Selatan Pantai Barat.

Perkataan ‘Murut’ merujuk kepada kumpulan penduduk yang tinggal di lereng bukit atau tanah tinggi di Pedalaman Sabah. Murut terdapat di beberapa kawasan seperti Keningau, Tenom, Pensiangan, Sipitang, Kalabakan dan Kinabatangan. Kaum Murut terbahagi kepada Murut Tahol atau Tagal, Tidung, Timugon, Sembakung, Paluan, Bookan, Kalabakan,dan Murut Serundung. sebanyak 2.9% daripada penduduk di Sabah iaitu lebih kurang 50,000 orang. Suku kaum Murut juga terdapat di Brunei, Sarawak dan sempadan Kalimantan. Kaum Murut mempunyai bahasa tersendiri yang berbeza dengan suku kaum Murut yang lain. Ini disebabkan faktor geografi sebagai penghalang dalam komunikasi bahasa mereka.

Secara uniknya, kaum Murut tinggal di rumah panjang yang berhampiran dengan kawasan sungai atau membuat penempatan sepanjang sungai. Mereka tinggal di dalam rumah panjang yang menempatkan 10 hingga 20 keluarga. Tetapi terdapat juga kaum Murut yang tinggal dan membina penempatan secara individu di sepanjang sungai. Suku kaum Murut pakar dalam membuat perahu dan menurunkan kepakaran mereka kepada generasi seterusnya. Selain itu kaum Murut pakar dalam berburu dan masih mengamalkan tradisi bertatu

Hari Krismas. Semasa membuat adat tina’uh terdapat beberapa upacara yang perlu dilakukan. Kaum Murut juga menyambut perayaan seperti Hari Raya. Majlis harijadi. Adat Tina’uh ini boleh dilakukan selepas 20 atau 30 tahun selepas perkahwinan mereka. Adat ini boleh juga dilakukan semasa perkahwinan berlangsung dan mengikut kemahuan serta kemampuan pihak pengantin lelaki.seperti kaum Iban di Sarawak tetapi tradisi ini semakin kurang di lakukan oleh generasi muda suku kaum ini. Upacara perkahwinan orang Murut terutamanya Murut Tahol atau Tagal adalah sangat unik kerana upacara perkahwinan yang diamalkan penuh dengan adat dan berlangsung di rumah panjang dalam masa yang lama. Adat tina’uh adalah adat hantaran mas kahwin atau barangan perkahwinan yang terakhir oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. Pesta Kalimaran ialah pesta sama seperti kaum kadazan-Dusun yang . Adat ‘barian sampai mati’ juga adalah adat kaum Murut yang sangat unik dan menjadi adat turun-temurun dalam perkahwinan. Terdapat adat istiadat kaum Murut yang masih kekal sehingga kini iaitu adat istiadat semasa upacara perkahwinan. Adat seperti tina’uh atau Bului dan ‘barian sampai mati’ masih diamalkan hingga kini. Adat ‘tina’uh’ adalah adat yang paling tertinggi dalam adat istiadat perkahwinan kaum Murut Tahol atau Tagal. Tahun Baru. pengembumian dan Pesta Kalimaran dan lain-lain.

Kaum Murut masa kini. Ia di sambut selepas mereka menuai padi.menyambut pesta Kaamatan. Mereka juga tinggal di bandar-bandar besar dan mempunyai pekerjaan profsional. Ini trampolin seperti lantai yang dibina di dalam dewan seperti rumah secara umumnya dipanggil sebagai . Namun demikian. Kaum Murut ini masih lagi mengamalkan adat istiadat yang diamalkan oleh nenek moyang mereka sebagai adat turun temurun yang mempunyai nilai estetika tinggi dalam kehidupan. telah mengalami proses kemodenan dan ramai yang berkerja sebagai kakitangan kerajaan dan bukan kerajaan.

yang dipanggil sebagai "maningkawot" untuk mendapatkan kinkilat (hadiah)."lansaran". Permainan Tradisi Suku Kaum Murut : Permainan Lansaran Semasa perayaan Kaamatan di Hongkod Koisan.Lansaran perkataan itu sendiri boleh dipanggil sebagai jenis tarian di mana pada masa yang sama satu kumpulan atau seseorang (bergantung bagaimana pertandingan itu diadakan) akan melompat . impian anda melompat di atas trampolin gergasi akan menjadi .

Biasanya permainan ini melibatkan tiga pasukan dari kampung-kampung yang berbeza. Ia akan mengambil banyak stamina dan kerjasama antara kumpulan yang besar untuk memastikan diri anda melompat ke arah bumbung. Selain menguji kemahiran. Maningkawot memerlukan banyak tenaga dan ketabahan. Maningkawot bermaksud melompat dengan kekuatan dan kuasa yang sebanyak mungkin untuk mendapatkan sasaran diikat tinggi di atas Lansaran. Upacara keseluruhan boleh dilihat sebagai permainan. Sasaran itu sering blok kayu yang diukir ke dalam burung. Tempat yang akan berada di kampung tuan rumah atau kumpulan yang bertanggungjawab untuk membuat pasukan lansaran. Maningkawot biasanya performedon lansaran yang dibuat daripada kayu dan lantai papan.kenyataan.The dari kampung atau kumpulan yang kedua akan gantung sasaran manakala mereka dari kampung ketiga atau kumpulan akan dikehendaki untuk melakukan terjunan. kebolehan dan keupayaan .

ia akan segera diperbaiki oleh peserta itu sendiri. Walau bagaimanapun.peserta. ia juga dilakukan untuk menguji ketukangan yang diperlukan dalam membuat Lansaran. pilihan untuk menggunakan wang tunai atau barang-barang lain dan bukannya kayu atau papan ukiran diterima baik pada masa kini. Lansaran harus memecahkan semasa permainan sedang berjalan dengan lancar. . Dipengaruhi oleh kebimbangan alam sekitar. kejadian seperti itu akan mewujudkan rasa malu dan ejekan untuk kampung atau kumpulan tuan rumah.

.

.

PERMAINAN TRADISIONAL .

SUKU KAUM MURUT : LANSARAN .

MARI MENGENALI .

SUKU KAUM MURUT .