Suku Kaum Ketiga Terbesar Ialah Suku Kaum Murut Yang Tinggal Di Selatan Pantai Barat

Suku kaum ketiga terbesar ialah suku kaum Murut yang tinggal di Selatan Pantai Barat.

Perkataan ‘Murut’ merujuk kepada kumpulan penduduk yang tinggal di lereng bukit atau tanah tinggi di Pedalaman Sabah. Murut terdapat di beberapa kawasan seperti Keningau, Tenom, Pensiangan, Sipitang, Kalabakan dan Kinabatangan. Kaum Murut terbahagi kepada Murut Tahol atau Tagal, Tidung, Timugon, Sembakung, Paluan, Bookan, Kalabakan,dan Murut Serundung. sebanyak 2.9% daripada penduduk di Sabah iaitu lebih kurang 50,000 orang. Suku kaum Murut juga terdapat di Brunei, Sarawak dan sempadan Kalimantan. Kaum Murut mempunyai bahasa tersendiri yang berbeza dengan suku kaum Murut yang lain. Ini disebabkan faktor geografi sebagai penghalang dalam komunikasi bahasa mereka.

Secara uniknya, kaum Murut tinggal di rumah panjang yang berhampiran dengan kawasan sungai atau membuat penempatan sepanjang sungai. Mereka tinggal di dalam rumah panjang yang menempatkan 10 hingga 20 keluarga. Tetapi terdapat juga kaum Murut yang tinggal dan membina penempatan secara individu di sepanjang sungai. Suku kaum Murut pakar dalam membuat perahu dan menurunkan kepakaran mereka kepada generasi seterusnya. Selain itu kaum Murut pakar dalam berburu dan masih mengamalkan tradisi bertatu

Adat ‘barian sampai mati’ juga adalah adat kaum Murut yang sangat unik dan menjadi adat turun-temurun dalam perkahwinan. Adat tina’uh adalah adat hantaran mas kahwin atau barangan perkahwinan yang terakhir oleh pengantin lelaki kepada pengantin perempuan. pengembumian dan Pesta Kalimaran dan lain-lain. Semasa membuat adat tina’uh terdapat beberapa upacara yang perlu dilakukan. Hari Krismas. Majlis harijadi. Terdapat adat istiadat kaum Murut yang masih kekal sehingga kini iaitu adat istiadat semasa upacara perkahwinan. Pesta Kalimaran ialah pesta sama seperti kaum kadazan-Dusun yang . Upacara perkahwinan orang Murut terutamanya Murut Tahol atau Tagal adalah sangat unik kerana upacara perkahwinan yang diamalkan penuh dengan adat dan berlangsung di rumah panjang dalam masa yang lama. Tahun Baru. Adat ini boleh juga dilakukan semasa perkahwinan berlangsung dan mengikut kemahuan serta kemampuan pihak pengantin lelaki. Adat seperti tina’uh atau Bului dan ‘barian sampai mati’ masih diamalkan hingga kini. Kaum Murut juga menyambut perayaan seperti Hari Raya. Adat ‘tina’uh’ adalah adat yang paling tertinggi dalam adat istiadat perkahwinan kaum Murut Tahol atau Tagal. Adat Tina’uh ini boleh dilakukan selepas 20 atau 30 tahun selepas perkahwinan mereka.seperti kaum Iban di Sarawak tetapi tradisi ini semakin kurang di lakukan oleh generasi muda suku kaum ini.

Ia di sambut selepas mereka menuai padi. telah mengalami proses kemodenan dan ramai yang berkerja sebagai kakitangan kerajaan dan bukan kerajaan. Namun demikian. Mereka juga tinggal di bandar-bandar besar dan mempunyai pekerjaan profsional. Kaum Murut ini masih lagi mengamalkan adat istiadat yang diamalkan oleh nenek moyang mereka sebagai adat turun temurun yang mempunyai nilai estetika tinggi dalam kehidupan.menyambut pesta Kaamatan. Kaum Murut masa kini. Ini trampolin seperti lantai yang dibina di dalam dewan seperti rumah secara umumnya dipanggil sebagai .

impian anda melompat di atas trampolin gergasi akan menjadi . Permainan Tradisi Suku Kaum Murut : Permainan Lansaran Semasa perayaan Kaamatan di Hongkod Koisan."lansaran".yang dipanggil sebagai "maningkawot" untuk mendapatkan kinkilat (hadiah).Lansaran perkataan itu sendiri boleh dipanggil sebagai jenis tarian di mana pada masa yang sama satu kumpulan atau seseorang (bergantung bagaimana pertandingan itu diadakan) akan melompat .

Biasanya permainan ini melibatkan tiga pasukan dari kampung-kampung yang berbeza. Tempat yang akan berada di kampung tuan rumah atau kumpulan yang bertanggungjawab untuk membuat pasukan lansaran. Maningkawot biasanya performedon lansaran yang dibuat daripada kayu dan lantai papan. Selain menguji kemahiran. Upacara keseluruhan boleh dilihat sebagai permainan. Ia akan mengambil banyak stamina dan kerjasama antara kumpulan yang besar untuk memastikan diri anda melompat ke arah bumbung. Sasaran itu sering blok kayu yang diukir ke dalam burung.kenyataan. kebolehan dan keupayaan .The dari kampung atau kumpulan yang kedua akan gantung sasaran manakala mereka dari kampung ketiga atau kumpulan akan dikehendaki untuk melakukan terjunan. Maningkawot bermaksud melompat dengan kekuatan dan kuasa yang sebanyak mungkin untuk mendapatkan sasaran diikat tinggi di atas Lansaran. Maningkawot memerlukan banyak tenaga dan ketabahan.

Dipengaruhi oleh kebimbangan alam sekitar. Lansaran harus memecahkan semasa permainan sedang berjalan dengan lancar. Walau bagaimanapun. . pilihan untuk menggunakan wang tunai atau barang-barang lain dan bukannya kayu atau papan ukiran diterima baik pada masa kini.peserta. kejadian seperti itu akan mewujudkan rasa malu dan ejekan untuk kampung atau kumpulan tuan rumah. ia akan segera diperbaiki oleh peserta itu sendiri. ia juga dilakukan untuk menguji ketukangan yang diperlukan dalam membuat Lansaran.

.

.

PERMAINAN TRADISIONAL .

SUKU KAUM MURUT : LANSARAN .

MARI MENGENALI .

SUKU KAUM MURUT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful