KOMPONEN DAN ALATAN YANG DIGUNAKAN NAMA ALATAN /GAMBAR KEGUNAAN Papan lapis dijual dalam saiz yang

besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal : dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air Kayu Papan Lapis » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik, perabot, pintu, rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah Kayu = Bahan semulajadi daripada pokok yang dipotong kepada saiz yang sesuai untuk pembinaan projek. Terdapat dalam tiga jenis iaitu : 1. Papan 2. Kayu beroti 3. Kayu Jerjak Kayu Bingkai

Papan II. .100 mm » Lebar 75 mm 150 mm » Panjang 3m-4m IV. Tebal »Tebal 38 mm . Papan Nipis » Tebal 10 mm 38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3m-6m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm 38 mm » Lebar 25 mm 76 mm » Panjang 3m-6m III.100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3m-6m Kayu Beroti Tebal 38 mm .Saiz Kayu I.

Gergaji Puting Digunakan untuk mengikir dan membentuk hujung kayu. Gandin Kayu Digunakan untuk mengetuk paku pada alatan kerja kayu Penukul Besi Digunakan untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya. Kikir Parut .ALATAN TANGAN KERJA KAYU NAMA ALATAN /GAMBAR KEGUNAAN Digunakan untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek.

Digunakan untuk mengukur serta memindahkan jarak Saiz : 30cm dan 15cm Pembaris Besi Binaan: Dibuat daripada keluli Digunakan untuk mengapit papan projek pada meja ketika karja memotog dan menggerudi Saiz : Terdapat dalam saiz seperti 1’ dan Apit G 6’ Digunakan untuk membuka atau menanggalkan skru yang dipasang pada papan kayu. untuk menguji kerataan dan juga ketepatan sesuatu ukuran. Saiz: 3M dan 6M Pita Pengukur Digunakan untuk membuat garisan lurus bersudut tepat. Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Sesiku L . Pemutar Skru Digunakan untuk mengukur jarak sesuatu bahagian kerja kayu.

Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan. Gerudi Tangan .Digunakan untuk menanda garisan yang dibuat pada kayu sebelum menggergaji kayu Pisau Pemotong (Cutter) Digunakan untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis.

ALATAN PEMASANGAN ALATAN KEGUNAAN Merupakan bahan pemasangan untuk mengikat kepingan-kepingan kayu bersama kepingan-kepingan kayu bersama. Digunakan untuk melekatan dua keping bahan secara kekal. Engsel . Kebaikan glu ini ialah ia boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Glu PVA Digunakan bagi membuka serta menutup bahagian pembuka kotak serbaguna. Saiz : ditentukan panjang batangnya Jenis: Paku Kepala Rata Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu. Contoh MDF dengan papan lapis.

00) Digunakan sebagai cermin penghias kepada kotak serbaguna kayu yang dihasilkan. Plastik jernih yang diletakkan pada penutup kotak kayu serbaguna ini akan memudahkan sesiapa sahaja melihat jenisjenis barangan di dalamnya tanpa perlu Plastik Jernih membuka penutup kotak tersebut.1) dan disudahi Kertas Pasir / Kertas Las dengan gred kekasaran yang halus (0. Cara menggunakannya ialah dengan dibalut ada bongkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. Digunakan untuk memberikan kepelbagaian tona warna. melindungi dan memelihara permukaan kayu.2. Cara menggunakannya : Bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. Dimulakan dengan gred kekasaran kasar (3. . Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya Berus Syelek (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan.ALATAN KEMASAN ALATAN KEGUNAAN Digunakan untuk menyapu syelek dan lekar. Syelek Digunakan untuk melicinkan permukaan kayu.

Digunakan bagi membantu proses pengeringan cat serta untuk mendapatkan hasil akhir (Kerja Kayu) yang berkilat. Thinner . Juga digunakan untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar.

LANGKAH 2 Cantumkan kayu G dengan kayu A.PROSES PENGHASILAN LANGKAH-LANGKAH PENYAMBUNGAN BAHAN.C dan D dengan menggunakan paku dan glu.B. Licin dan ratakan permukaan dengan menggunakan mesin pelelas dan kertas pasir. . LANGKAH 1 Ukur dan potong kayu mengikut saiz yang dikehendaki.

LANGKAH 4 Pasangkan engsel dan cermin di atas rak kayu tersebut sebagai penutup kotak kayu serbaguna tersebut. .J dan K dengan menggunakan paku. Seterusnya cantumkan kayu I.HAKGNAL 3 Cantumkan kayu G dengan kayu E dan F.

LANGKAH 5 Hasil reka cipta kemudiannya disyelek dan terhasil. .

G A H K B C I D E J F .Pecahan Bahagian Kayu Yang Digunakan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful