MODUL KECEMERLANGAN BAHASA MELAYU PENILAIAN MENENGAH RENDAH

KAJIAN ANTOLOGI KASUT KELOPAK JANTUNG TINGKATAN 1
(PUISI TRADISIONAL)
CIKGU SAZALI BIN IBRAHIM PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMK LALOH, KUALA KRAI, KELANTAN.
M.A (Bahasa Melayu) UPM

“ULI SAPA LET IT”
Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 1

Pagi petang siang malam. Ikan siakap ikan senohong. Kita mesti bertanggungjawab terhadap apa yang kita lakukan. Tunggu durian Teluk Emas. Banyak cakap banyak bohong. Buah cempedak dalam gantang. Siapa hendak dia datang. Orang yang malas tidak akan berjaya. Berani buat berani tanggung. Kumbang jarak kumbang jagung. Orang yang banyak bercakap cenderung untuk melakukan kesilapan. Sudah dibaca harap balas. Orang terakhir perlu mengemaskan semua kerja yang telah dilakukan. Hati terang senang faham. Pecah kaca pecah gelas. kita perlulah berusaha untuk mendapatkannya. Siapa kemudian kena kemas. Malas bergerak tidak merasa. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 2 .PANTUN DUA KERAT (NASIHAT) Maksud Terima kasih daun keladi. Jika kita menginginkan sesuatu. Mengharapkan pemberian seterusnya setelah menerima pemberian yang pertama. Orang yang pandai lebih mudah untuk memahami sesuatu. Kalau boleh hendak lagi. Emas perat tembaga suasa. Mengharap agar membalas surat yang diberi.

Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan. iv. iv. ii. iii. Keberanian Bertanggungjawab Kasih sayang Kerajinan Kejujuran Unsur alam Metafora Sinkope daun keladi. barulah hendak sedar. Saya kata itik. Gaya Bahasa i. buah durian. Jauhkan diri daripada perbuatan mencuri dan menipu. iv. v. Orang yang suka menipu dan mencuri akan dipandang hina oleh masyarakat dan akan mendapat balasan yang setimpal. Nama seseorang akan terjejas jika menipu dan mencuri. kumbang jagung. barulah sedar daripada kesilapan. Tema Nasihat kepada masyarakat agar melakukan amalan yang baik dalam hidup. iii. Persoalan i. Akibat orang yang banyak bercakap Orang yang malas berusaha tidak akan berjaya. Apabila sudah ditegur. v. ii. cempedak hati terang nak Pengajaran i. v. iii. Bertanggungjawab terhadap perkara yang telah dilakukan. ii. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. Sedar apabila sudah ditegur. Busuk nama menipu mencuri. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 3 . Berfikir dahulu sebelum bercakap. awak kata ayam. Nilai i. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa jua yang telah kita lakukan.Periuk belangan pasu kuali. Sudah kena jentik. iii. ii. baru nak diam.

Mengingatkan manusia tentang azab Tuhan pada hari kemudian. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 4 . Jatuh melayang selaranya. Hendaklah kita ingatkan diri. Bagai pohon tidak berbuah. Asam kandis asam gelugur. Sengsara masuk dalam neraka. Dihembus angin jatuh ke bawah. Ketiga asam riang-riang.Maksud PANTUN EMPAT KERAT (AGAMA) Kemumu di dalam semak. Memerintah kota dan negeri. Orang yang tidak menunaikan sembahyang akan menyesal selepas meninggal dunia. Banyaklah tuan serupa tuan. Tuhan Yang Maha Esa tiada tolok bandingnya. Ilmu yang tidak diamalkan. Banyaklah bulan antara bulan. Tidak bermanfaat jika tidak mempraktikkan ilmu yang kita ada. Kemumu di tengah pekan. Meski ilmu setinggi tegak. Kehidupam manusia yang berilmu menjadi sia-sia jika tidak sembahyang. Menangis di pintu kubur. Teringat badan tidak sembahyang. Tidak sembahyang apa gunanya. Tidaklah semulia Tuhan Yang Esa. Tidak semulia bulan puasa. Bendahara Datuk Seri Paduka.

Kita hendaklah sentiasa mengamalkan segala suruhan Tuhan.mengakui kesilapan yang telah dilakukan dan memohon kemaafan daripada Tuhan. iii. Gaya Bahasa i. Pentingnya mengamalkan suruhan Tuhan dan dan meninggalkan larangan-Nya. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. Praktikkanlah ilmu yang kita ada untuk manfaat bersama. Sentiasa menginsafi diri dan berdoa agar Tuhan mengampunkan dosa kita. Rasional . Pintu taubat sentiasa terbuka kepada orang yang bertaubat dan insaf. Disambut masak buah rembega. Kesyukuran Keinsafan Unsur alam Simile Perlambangan pokok kemumu. Mengingatkan manusia agar bertaubat jika melakukan kesilapan untuk mendapat balasan yang baik di akhirat kelak. iii. iii. Nilai i.mampu berfikir akibat baik dan buruk sesuatu perkara yang dilakukan. Segala perbuatan manusia di dunia akan mendapat balasan di akhirat kelak. Orang yang meninggalkan sembahyang akan mendapat seksaan api neraka. ii. Jangan melakukan perbuatan yang dilarang oleh agama.Pohon di kebun habis berbuah. Hemah tinggi . ii. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 5 . ii. Hendak masuk dalam syurga. v. buah rembega bagai pohon tidak berbuah syurga (kebaikan). iv. Mohonkan ampun dosa yang sudah. neraka (kejahatan) Pengajaran i. v. ii. Syurga adalah balasan bagi orang yang baik dan neraka adalah balasan bagi orang yang jahat. asam gelugur. bulan. iv. barulah sedar daripada kesilapan. Persoalan i. iii. iv. Tema Menyentuh unsur-unsur kesedaran terhadap kewajipan manusia berpegang teguh kepada ajaran agama ketika hidup di dunia sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat.

Memiliki harta yang sedikit tetapi berjimat cermat lebih baik daripada memiliki harta yang banyak tetapi membazir. Berjimat cermat suruhan agama. Jika berjimat setiap perkara. Kuih dijamah air dihirup. Jatuh sebiji di atas papan. Sungguh pahit buah peria. Berjimat cermat merupakan amalan yang terpuji. Dari timur hingga selatan. Hanya menambah beban kewangan. Baik sedikit tetapi berjimat. manakala membazir pula merupakan amalan yang keji.PANTUN EMPAT KERAT (BERJIMAT CERMAT) Maksud Pergi ke belukar memasang pikat. Pulangnya lewat di hujung petang. Masak meranum buah ara. Pasti terjamin masa hadapan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 6 . Orang yang berjimat cermat dapat menjamin masa depan yang cerah. Orang boros sahabat syaitan. Tempat berkelah putera raja. Jikalau sentiasa berjimat cermat. Daripada banyak membazir sahaja. Orang yang berjimat cermat akan hidup bahagia kerana amalan ini merupakan tuntutan agama. Dimakan juga buat sayuran. Inderagiri pasirnya lumat. Indah nian pemandangan dunia. Sikap berjimat amalan mulia. Berasakan bahawa rezeki yang diperoleh mencukupi jika kita suka mengamalkan sikap berjimat cermat. Membesar belanja sikap sesia. Jika diamal sejahteralah hidup. Rezeki secupak terasa segantang. Orang yang suka berbelanja berlebih-lebihan akan menanggung hutang yang banyak. Singgah berehat di Kota Lama.

iii.bersederhana dalam berbelanja.bijak dalam merancang perbelanjaan. Kesyukuran . Gaya Bahasa i. Unsur alam Metafora Aliterasi Asonansi kacang. ii. Persoalan i. Merancang perbelanjaan memberi kebaikan kepada kita. Kesederhanaan . sayur. pasir. Rancanglah perbelanjaan agar tidak membazir. Sikap membazir pasti terelak. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. Tema Menggalakkan manusia agar berjimat cermat dan mengelakkan pembaziran.bersyukur dengan apa yang dimiliki. Amalan berjimat cermat merupakan amalan yang mulia. ii. Orang yang berjimat cermat akan hidup senang. ii. belukar rezeki secupak terasa segantang hanya menambah beban kewangan (pengulangan konsonan ‘n’) jikalau sentiasa berjimat cermat (pengulangan vokal ‘i’) Rasional . Nilai i. iv. iv. ii. iii. iii. iv. Sikap boros akan membinasakan diri. Jangan boros dalam berbelanja dan elakkan daripada menanggung hutang. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 7 .Turun ke ladang memetik kacang. iii. Pengajaran i. Amalkan sikap berjimat cermat kerana membazir itu perbuatan syaitan. Hendak dibuat masak lemak. Segala urusan jika terancang. Rancanglah perbelanjaan dengan bijak.

Janggut delapan tulangnya satu? Ambil betik potongkan pisau. pucuk rebung. v. iv. Bawa juga si pucuk rebung. Apa binatang darahnya hitam. (Pengulangan kata ‘berbaju’) 8 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Apakah itu cubalah teka? Burung nuri burung dara. Lebar kepala dari badan. Menuju arah Selat Melaka. Melihat orang memotong tebu. Sudah besar berbaju merah. Setiap persoalan itu pasti ada jawapannya. Kalau tuan bawa keladi. Kalau tuan bijak bestari. Unsur alam Personafikasi Repetisi Responsi betik. Latihan berfikir diperlukan oleh manusia. Buah masak pokoknya rendah. iii. iii. ii.Belayar perahu dari Berandan. Sudah besar berbaju merah. ii. keladi kecil-kecil berbaju hijau burung nuri burung dara Kecil-kecil berbaju hijau. Makin diisi makin ringan. tebu. Terbang ke sisi taman kayangan. Setiap jawapan yang diberikan mestilah mempunyai sebab dan alasan yang munasabah. Orang yang bijak dapat berfikir dengan cepat dan tepat. Hari-hari ke rumah Cik Hitam. Apa dia tanduk di hidung? Tema PANTUN EMPAT KERAT (TEKA-TEKI) Menguji minda untuk mencari jawapan bagi teka-teki yang disampaikan dalam bentuk pantun. iv. Cubalah cari wahai saudara. Persoalan i. Gaya Bahasa i. Berfikir secara rasional dapat menyelesaikan pelbagai masalah. Kecil-kecil berbaju hijau.

Nilai i.jujur dalam mengemukakan jawapan dan tidak meniru. ii. ii. Berfikirlah secara rasional dalam mencari sesuatu jawapan. Kita hendaklah berfikir secara logik agar pendapat kita diterima masyarakat. Kejujuran . iv. Kebersihan mental Pengajaran i. Keberanian .berani untuk mempertahankan jawapan yang diyakini betul. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 9 . Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. iii. iv.berupaya membuat penaakulan untuk mencari jawapan yang betul dan tepat. iii. Jangan mudah berputus asa dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Rasional .

Saudagar yang sedar hari kematiannya akan tiba memanggil anakandanya dan mencium kepala anakandanya sambil menangis. Jika harta yang ditinggalkan tidak diuruskan dengan baik. Adalah kiranya tujuh hari. Jikalau tidak akan sempurna. Serta harta aku tinggalkan. Baiklah tuan tingkah dan laku. Tuan seorang yang menyukakan. Jikalau tidak anakku berakal. Diciumnya kepala dengan tangisnya. Sampai habis semua diterimakan. akan timbul masalah pada kemudian hari. Habis harta tinggal badan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 10 . Hanyalah tinggal badan merana. Seorang saudagar dan isterinya tidak dapat bergerak selama tujuh hari kerana sakit. Faedahnya akan diberikan. Kerana harta tiada berguna. Tinggallah tuan buah hatiku. Lalulah memanggil akan anaknya. Hampirlah mati gerangan aku. Sekalian itu habislah fana. Saudagar tahu akan dirinya. Hampirlah mati kepada rasanya. Sakit saudagar laki isteri. Harta pusaka di manakan kekal. Tidak bergerak kanan dan kiri. Katanya wahai cahaya mataku.SYAIR WASIAT AYAHANDA SITI ZAWIYAH Maksud Ada kepada suatu hari. Laksana perahu bersauh tunggal. Saudagar berharap anakandanya bijak dalam menguruskan harta pusaka yang ditinggalkan olehnya. Semua harta diserahkan kepada anakandanya dan perlu digunakan sebaik-baiknya. Saudagar berpesan agar anakandanya sentiasa menjaga tingkah laku.

ii. buah hati ku (aku). Amanah . Kerana adat orang berbeza. menghargai budi bahasa dan tidak memandang kebendaan agar dipandang mulia.perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. Saudagar berpesan agar anakandanya menjaga budi bahasa terhadap orang tua dan menghormati mereka. Pesanan agar menjaga harta kekayaan yang ditinggalkan dengan sebaik-baiknya. iii. Muliakan olehmu ibu dan bapa. ii. Gaya Bahasa i. mu (kamu) laksana perahu bersauh tunggal Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 11 . Janganlah lambat tuan menyapa. iii.Budi dan bahasa janganlah lupa. Persoalan i. Simpulan bahasa Sinkope Simile cahaya mata.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. Kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya.. ii. iv. Tegur dan sapa itu yang ada. iii.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Kepentingan amalan hormat-menghormati sesama manusia. Kasih sayang . Nilai i. Itulah penambah di dalamnya dada. Hormat kepada ibu bapa . Tema Wasiat dan pesanan terakhir seorang bapa kepada anaknya agar menjadi manusia yang berguna dan dipandang mulia. Saudagar mengingatkan anaknya agar memahami adat orang lain. Mana yang datang padamu berjumpa. Manusia perlu bijak menguruskan harta agar tidak mendatangkan masalah. Tiada memandang harta dan benda.

iii. Kita perlu menghormati adat dan budaya orang lain. ii. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan budi bahasa dengan baik.Pengajaran i. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 12 . Kita hendaklah bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah yang diberi.

Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 13 . Anak pertamanya lelaki. Baginda berputera tiga orang jua. Putera yang bongsu laki-laki jua. Tiada berbanding di zaman itu. Di atas takhta konon sang ratu.SYAIR KEMANGKATAN SULTAN SULAIMAN Maksud Deli tua negerinya itu. Laki-laki konon putera yang tua. Puteri cantik putera kedua. setelah lama memerintah. Menarik hati orang semua. Dengan kehendak Tuhan. Mengisahkan sebuah kerajaan bernama Deli Tua yang terbilang. Hati baginda penuju tiada. Tabib pun selalu datang berulang. Badannya kurus tinggallah tulang. Dikasihi rakyat muda dan tua. Raja Deli mempunyai tiga orang anak. Isterinya lama sudah tiada. Pasarnya ramai bukan suatu. Dengan kehendak Tuhan yang satu. Baginda pun gering suatu waktu. Anaknya yang ketiga seorang lelaki yang kacak dan diminati tidak kira orang tua atau muda. Baginda Sultan kematian isteri dan enggan berkahwin lagi walaupun sudah dicarikan calon pengganti. Mengubati baginda raja terbilang. Adapun akan dulu baginda. Banyak tabib yang datang untuk mengubatinya. Kotanya kukuh berpagar batu. Baginda nan gering bukan kepalang. Parasnya elok tiadalah dua. Parasnya elok jarang tersua. dan yang kedua seorang perempuan yang sangat cantik. Banyak dicari gadis dan janda. Beberapa lama demikian itu. Baginda sakit teruk sehingga badannya kurus. baginda Sultan gering. kukuh dan hebat pada zaman dahulu.

baginda Sultan meninggalkan harta kekayaan dan diserahkan kepada penggantinya. Ke negeri yang baqa akan berpindah. Kuasa Tuhan lebih mengatasi segala-galanya. Baginda berpulang ke rahmatullah. Dengan kehendak Tuhan. Semakin payah sultan yang syahdah. baginda Sultan belum sembuh walaupun tabib telah berusaha bersungguhsungguh. Takhta kebesaran semua tinggallah. Setelah mangkat. ii. Ubat pun tiada dapat membantu. Dengan hal yang demikian itu. Imej alam Sinkope Bahasa istana Bahasa Arab Hiperbola batu tak (tidak) baginda. Sudahlah takdir Rabbulizzati. rahmatullah. Cinta sejati tidak ada penggantinya. Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengubati penyakit Ajal dan maut di tangan Tuhan. iv. v. iii. mangkat baqa.Tabib berusaha bersungguh hati. Pertolongan tabib tiada berfaedah. syahdah badannya kurus tinggallah tulang 14 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Ajal baginda hampirlah sudah. Usaha tabib tidak berkesan dan baginda semakin tenat dan hampir mangkat. Penyakit tak dapat lagi diubati. gering. Gaya Bahasa i. Baginda pun mangkat ketika itu. Penyakit menggoda setiap waktu. Akhirnya baginda mangkat setelah derita sakit sekian lama. Kepada yang lain diberikan Allah. Harta dunia sudah terjumlah. Menolong baginda raja berbakti. ii. iv. iii. Tema Kisah kemangkatan seorang raja yang telah lama sakit Persoalan i.

Kita hendaklah reda dengan ketentuan dan takdir tuhan. vi.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya.perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Tabah . Simpati Reda Hormat-menghormati Pengajaran i. ii. iii. iii. iv. Kita hendaklah memberikan taat setia kepada raja. Kasih sayang . Kita sedar bahawa ajal dan maut di tangan tuhan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 15 . ii. v. Taat setia .Nilai i.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful