MODUL KECEMERLANGAN BAHASA MELAYU PENILAIAN MENENGAH RENDAH

KAJIAN ANTOLOGI KASUT KELOPAK JANTUNG TINGKATAN 1
(PUISI TRADISIONAL)
CIKGU SAZALI BIN IBRAHIM PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMK LALOH, KUALA KRAI, KELANTAN.
M.A (Bahasa Melayu) UPM

“ULI SAPA LET IT”
Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 1

PANTUN DUA KERAT (NASIHAT) Maksud Terima kasih daun keladi. Orang terakhir perlu mengemaskan semua kerja yang telah dilakukan. Banyak cakap banyak bohong. Hati terang senang faham. Pecah kaca pecah gelas. Orang yang pandai lebih mudah untuk memahami sesuatu. Siapa hendak dia datang. Tunggu durian Teluk Emas. Orang yang malas tidak akan berjaya. Emas perat tembaga suasa. Berani buat berani tanggung. kita perlulah berusaha untuk mendapatkannya. Pagi petang siang malam. Buah cempedak dalam gantang. Siapa kemudian kena kemas. Sudah dibaca harap balas. Kita mesti bertanggungjawab terhadap apa yang kita lakukan. Orang yang banyak bercakap cenderung untuk melakukan kesilapan. Kalau boleh hendak lagi. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 2 . Malas bergerak tidak merasa. Ikan siakap ikan senohong. Kumbang jarak kumbang jagung. Jika kita menginginkan sesuatu. Mengharapkan pemberian seterusnya setelah menerima pemberian yang pertama. Mengharap agar membalas surat yang diberi.

Jauhkan diri daripada perbuatan mencuri dan menipu. v.Periuk belangan pasu kuali. Sudah kena jentik. iv. v. Keberanian Bertanggungjawab Kasih sayang Kerajinan Kejujuran Unsur alam Metafora Sinkope daun keladi. iii. Orang yang suka menipu dan mencuri akan dipandang hina oleh masyarakat dan akan mendapat balasan yang setimpal. baru nak diam. iv. iii. ii. ii. Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan. Saya kata itik. v. iii. Persoalan i. Gaya Bahasa i. Akibat orang yang banyak bercakap Orang yang malas berusaha tidak akan berjaya. Apabila sudah ditegur. Sedar apabila sudah ditegur. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 3 . iii. ii. Nama seseorang akan terjejas jika menipu dan mencuri. Tema Nasihat kepada masyarakat agar melakukan amalan yang baik dalam hidup. iv. awak kata ayam. buah durian. kumbang jagung. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. cempedak hati terang nak Pengajaran i. ii. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa jua yang telah kita lakukan. barulah hendak sedar. barulah sedar daripada kesilapan. Busuk nama menipu mencuri. Bertanggungjawab terhadap perkara yang telah dilakukan. Nilai i. Berfikir dahulu sebelum bercakap.

Hendaklah kita ingatkan diri. Jatuh melayang selaranya. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 4 . Tidaklah semulia Tuhan Yang Esa. Bagai pohon tidak berbuah. Ketiga asam riang-riang. Menangis di pintu kubur. Tidak bermanfaat jika tidak mempraktikkan ilmu yang kita ada. Mengingatkan manusia tentang azab Tuhan pada hari kemudian. Sengsara masuk dalam neraka. Bendahara Datuk Seri Paduka. Kehidupam manusia yang berilmu menjadi sia-sia jika tidak sembahyang. Tuhan Yang Maha Esa tiada tolok bandingnya. Tidak sembahyang apa gunanya. Orang yang tidak menunaikan sembahyang akan menyesal selepas meninggal dunia.Maksud PANTUN EMPAT KERAT (AGAMA) Kemumu di dalam semak. Tidak semulia bulan puasa. Memerintah kota dan negeri. Banyaklah tuan serupa tuan. Meski ilmu setinggi tegak. Teringat badan tidak sembahyang. Kemumu di tengah pekan. Asam kandis asam gelugur. Ilmu yang tidak diamalkan. Dihembus angin jatuh ke bawah. Banyaklah bulan antara bulan.

Mengingatkan manusia agar bertaubat jika melakukan kesilapan untuk mendapat balasan yang baik di akhirat kelak. Sentiasa menginsafi diri dan berdoa agar Tuhan mengampunkan dosa kita. Gaya Bahasa i. Persoalan i. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 5 .mengakui kesilapan yang telah dilakukan dan memohon kemaafan daripada Tuhan. Kita hendaklah sentiasa mengamalkan segala suruhan Tuhan. Praktikkanlah ilmu yang kita ada untuk manfaat bersama. ii. barulah sedar daripada kesilapan. Syurga adalah balasan bagi orang yang baik dan neraka adalah balasan bagi orang yang jahat. Pentingnya mengamalkan suruhan Tuhan dan dan meninggalkan larangan-Nya. ii. ii. ii. Nilai i. Rasional . iv. asam gelugur. iii. v. Tema Menyentuh unsur-unsur kesedaran terhadap kewajipan manusia berpegang teguh kepada ajaran agama ketika hidup di dunia sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat. Mohonkan ampun dosa yang sudah. bulan. neraka (kejahatan) Pengajaran i. Hendak masuk dalam syurga. Kesyukuran Keinsafan Unsur alam Simile Perlambangan pokok kemumu. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. buah rembega bagai pohon tidak berbuah syurga (kebaikan). iv. iii. Orang yang meninggalkan sembahyang akan mendapat seksaan api neraka.Pohon di kebun habis berbuah. Segala perbuatan manusia di dunia akan mendapat balasan di akhirat kelak.mampu berfikir akibat baik dan buruk sesuatu perkara yang dilakukan. iii. Pintu taubat sentiasa terbuka kepada orang yang bertaubat dan insaf. Hemah tinggi . v. Disambut masak buah rembega. iv. iii. Jangan melakukan perbuatan yang dilarang oleh agama.

Jika berjimat setiap perkara. Kuih dijamah air dihirup. Dari timur hingga selatan. Baik sedikit tetapi berjimat. Pasti terjamin masa hadapan. Sikap berjimat amalan mulia.PANTUN EMPAT KERAT (BERJIMAT CERMAT) Maksud Pergi ke belukar memasang pikat. Orang yang berjimat cermat dapat menjamin masa depan yang cerah. Rezeki secupak terasa segantang. Indah nian pemandangan dunia. Jika diamal sejahteralah hidup. Tempat berkelah putera raja. Hanya menambah beban kewangan. Masak meranum buah ara. Membesar belanja sikap sesia. Berjimat cermat suruhan agama. Berasakan bahawa rezeki yang diperoleh mencukupi jika kita suka mengamalkan sikap berjimat cermat. manakala membazir pula merupakan amalan yang keji. Berjimat cermat merupakan amalan yang terpuji. Inderagiri pasirnya lumat. Orang boros sahabat syaitan. Singgah berehat di Kota Lama. Dimakan juga buat sayuran. Jatuh sebiji di atas papan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 6 . Orang yang berjimat cermat akan hidup bahagia kerana amalan ini merupakan tuntutan agama. Memiliki harta yang sedikit tetapi berjimat cermat lebih baik daripada memiliki harta yang banyak tetapi membazir. Daripada banyak membazir sahaja. Sungguh pahit buah peria. Pulangnya lewat di hujung petang. Jikalau sentiasa berjimat cermat. Orang yang suka berbelanja berlebih-lebihan akan menanggung hutang yang banyak.

ii. iii. iii. Unsur alam Metafora Aliterasi Asonansi kacang. ii. Rancanglah perbelanjaan dengan bijak. Amalkan sikap berjimat cermat kerana membazir itu perbuatan syaitan. Kesederhanaan . Sikap boros akan membinasakan diri. Kesyukuran . Amalan berjimat cermat merupakan amalan yang mulia. Tema Menggalakkan manusia agar berjimat cermat dan mengelakkan pembaziran.bijak dalam merancang perbelanjaan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 7 . Segala urusan jika terancang. pasir. Persoalan i. Nilai i. ii. Merancang perbelanjaan memberi kebaikan kepada kita. Pengajaran i. ii. Jangan boros dalam berbelanja dan elakkan daripada menanggung hutang. belukar rezeki secupak terasa segantang hanya menambah beban kewangan (pengulangan konsonan ‘n’) jikalau sentiasa berjimat cermat (pengulangan vokal ‘i’) Rasional .Turun ke ladang memetik kacang. sayur. Gaya Bahasa i. iv.bersyukur dengan apa yang dimiliki. iv. iii. Rancanglah perbelanjaan agar tidak membazir. iv. iii.bersederhana dalam berbelanja. Hendak dibuat masak lemak. Sikap membazir pasti terelak. Orang yang berjimat cermat akan hidup senang. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin.

Orang yang bijak dapat berfikir dengan cepat dan tepat. Kalau tuan bijak bestari. tebu. pucuk rebung. Setiap jawapan yang diberikan mestilah mempunyai sebab dan alasan yang munasabah. Gaya Bahasa i. Terbang ke sisi taman kayangan. Unsur alam Personafikasi Repetisi Responsi betik. Apa dia tanduk di hidung? Tema PANTUN EMPAT KERAT (TEKA-TEKI) Menguji minda untuk mencari jawapan bagi teka-teki yang disampaikan dalam bentuk pantun. Setiap persoalan itu pasti ada jawapannya. iii. Janggut delapan tulangnya satu? Ambil betik potongkan pisau. ii.Belayar perahu dari Berandan. Buah masak pokoknya rendah. iv. iii. iv. Berfikir secara rasional dapat menyelesaikan pelbagai masalah. Persoalan i. keladi kecil-kecil berbaju hijau burung nuri burung dara Kecil-kecil berbaju hijau. Apakah itu cubalah teka? Burung nuri burung dara. ii. Kecil-kecil berbaju hijau. (Pengulangan kata ‘berbaju’) 8 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Cubalah cari wahai saudara. Latihan berfikir diperlukan oleh manusia. v. Hari-hari ke rumah Cik Hitam. Makin diisi makin ringan. Sudah besar berbaju merah. Apa binatang darahnya hitam. Kalau tuan bawa keladi. Menuju arah Selat Melaka. Bawa juga si pucuk rebung. Sudah besar berbaju merah. Melihat orang memotong tebu. Lebar kepala dari badan.

iv. Kejujuran . Berfikirlah secara rasional dalam mencari sesuatu jawapan. Kebersihan mental Pengajaran i. Rasional .jujur dalam mengemukakan jawapan dan tidak meniru. ii. iv.Nilai i. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. Kita hendaklah berfikir secara logik agar pendapat kita diterima masyarakat. Jangan mudah berputus asa dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Keberanian . ii. iii. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 9 .berupaya membuat penaakulan untuk mencari jawapan yang betul dan tepat.berani untuk mempertahankan jawapan yang diyakini betul. iii.

Baiklah tuan tingkah dan laku. Sekalian itu habislah fana. Seorang saudagar dan isterinya tidak dapat bergerak selama tujuh hari kerana sakit. Saudagar berharap anakandanya bijak dalam menguruskan harta pusaka yang ditinggalkan olehnya. Faedahnya akan diberikan. Sakit saudagar laki isteri. Diciumnya kepala dengan tangisnya. Hampirlah mati kepada rasanya. Habis harta tinggal badan. Jika harta yang ditinggalkan tidak diuruskan dengan baik. Tinggallah tuan buah hatiku. Tuan seorang yang menyukakan. Jikalau tidak akan sempurna. Hampirlah mati gerangan aku. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 10 . Saudagar tahu akan dirinya. Adalah kiranya tujuh hari. Jikalau tidak anakku berakal. Laksana perahu bersauh tunggal. Saudagar yang sedar hari kematiannya akan tiba memanggil anakandanya dan mencium kepala anakandanya sambil menangis. Kerana harta tiada berguna. Semua harta diserahkan kepada anakandanya dan perlu digunakan sebaik-baiknya. Tidak bergerak kanan dan kiri. Hanyalah tinggal badan merana. akan timbul masalah pada kemudian hari. Sampai habis semua diterimakan. Harta pusaka di manakan kekal. Lalulah memanggil akan anaknya. Serta harta aku tinggalkan. Katanya wahai cahaya mataku. Saudagar berpesan agar anakandanya sentiasa menjaga tingkah laku.SYAIR WASIAT AYAHANDA SITI ZAWIYAH Maksud Ada kepada suatu hari.

Kerana adat orang berbeza. Mana yang datang padamu berjumpa. ii. Gaya Bahasa i. Manusia perlu bijak menguruskan harta agar tidak mendatangkan masalah. Simpulan bahasa Sinkope Simile cahaya mata. Nilai i.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Saudagar berpesan agar anakandanya menjaga budi bahasa terhadap orang tua dan menghormati mereka. iv. iii. Janganlah lambat tuan menyapa. Pesanan agar menjaga harta kekayaan yang ditinggalkan dengan sebaik-baiknya. Kepentingan amalan hormat-menghormati sesama manusia.perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. Saudagar mengingatkan anaknya agar memahami adat orang lain. Hormat kepada ibu bapa .tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. ii. Kasih sayang . Kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya. iii. Persoalan i. Amanah . Tema Wasiat dan pesanan terakhir seorang bapa kepada anaknya agar menjadi manusia yang berguna dan dipandang mulia.. iii. menghargai budi bahasa dan tidak memandang kebendaan agar dipandang mulia. ii. mu (kamu) laksana perahu bersauh tunggal Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 11 . Tiada memandang harta dan benda. Itulah penambah di dalamnya dada. Muliakan olehmu ibu dan bapa. Tegur dan sapa itu yang ada.Budi dan bahasa janganlah lupa. buah hati ku (aku).

Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan budi bahasa dengan baik. Kita perlu menghormati adat dan budaya orang lain. Kita hendaklah bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah yang diberi.Pengajaran i. ii. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 12 . iii.

Kotanya kukuh berpagar batu. Laki-laki konon putera yang tua. Badannya kurus tinggallah tulang. Banyak tabib yang datang untuk mengubatinya. Parasnya elok jarang tersua. Raja Deli mempunyai tiga orang anak. Putera yang bongsu laki-laki jua. Tiada berbanding di zaman itu. Baginda Sultan kematian isteri dan enggan berkahwin lagi walaupun sudah dicarikan calon pengganti. Dengan kehendak Tuhan yang satu. Baginda nan gering bukan kepalang. Puteri cantik putera kedua. Banyak dicari gadis dan janda. Hati baginda penuju tiada. Pasarnya ramai bukan suatu. Isterinya lama sudah tiada. Anaknya yang ketiga seorang lelaki yang kacak dan diminati tidak kira orang tua atau muda. kukuh dan hebat pada zaman dahulu.SYAIR KEMANGKATAN SULTAN SULAIMAN Maksud Deli tua negerinya itu. Mengubati baginda raja terbilang. Mengisahkan sebuah kerajaan bernama Deli Tua yang terbilang. Parasnya elok tiadalah dua. Baginda pun gering suatu waktu. Beberapa lama demikian itu. Dengan kehendak Tuhan. Di atas takhta konon sang ratu. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 13 . Menarik hati orang semua. baginda Sultan gering. Anak pertamanya lelaki. Baginda berputera tiga orang jua. dan yang kedua seorang perempuan yang sangat cantik. Baginda sakit teruk sehingga badannya kurus. Adapun akan dulu baginda. Dikasihi rakyat muda dan tua. setelah lama memerintah. Tabib pun selalu datang berulang.

Pertolongan tabib tiada berfaedah. Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengubati penyakit Ajal dan maut di tangan Tuhan. Ubat pun tiada dapat membantu. Dengan kehendak Tuhan. Baginda pun mangkat ketika itu. iii. iii. ii. ii. syahdah badannya kurus tinggallah tulang 14 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Tema Kisah kemangkatan seorang raja yang telah lama sakit Persoalan i. Cinta sejati tidak ada penggantinya. Dengan hal yang demikian itu. Ajal baginda hampirlah sudah. iv. baginda Sultan belum sembuh walaupun tabib telah berusaha bersungguhsungguh. Gaya Bahasa i. Setelah mangkat. v.Tabib berusaha bersungguh hati. baginda Sultan meninggalkan harta kekayaan dan diserahkan kepada penggantinya. Ke negeri yang baqa akan berpindah. Penyakit tak dapat lagi diubati. Kepada yang lain diberikan Allah. Menolong baginda raja berbakti. Penyakit menggoda setiap waktu. Akhirnya baginda mangkat setelah derita sakit sekian lama. gering. Takhta kebesaran semua tinggallah. rahmatullah. Usaha tabib tidak berkesan dan baginda semakin tenat dan hampir mangkat. Kuasa Tuhan lebih mengatasi segala-galanya. iv. Sudahlah takdir Rabbulizzati. Harta dunia sudah terjumlah. mangkat baqa. Imej alam Sinkope Bahasa istana Bahasa Arab Hiperbola batu tak (tidak) baginda. Baginda berpulang ke rahmatullah. Semakin payah sultan yang syahdah.

iii. ii.Nilai i. iv. ii. Tabah . Kasih sayang . Kita sedar bahawa ajal dan maut di tangan tuhan. Taat setia . vi.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 15 . iii. Simpati Reda Hormat-menghormati Pengajaran i.perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. v. Kita hendaklah reda dengan ketentuan dan takdir tuhan. Kita hendaklah memberikan taat setia kepada raja.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya.