MODUL KECEMERLANGAN BAHASA MELAYU PENILAIAN MENENGAH RENDAH

KAJIAN ANTOLOGI KASUT KELOPAK JANTUNG TINGKATAN 1
(PUISI TRADISIONAL)
CIKGU SAZALI BIN IBRAHIM PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMK LALOH, KUALA KRAI, KELANTAN.
M.A (Bahasa Melayu) UPM

“ULI SAPA LET IT”
Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 1

Mengharapkan pemberian seterusnya setelah menerima pemberian yang pertama. Orang yang banyak bercakap cenderung untuk melakukan kesilapan. Tunggu durian Teluk Emas. Hati terang senang faham. Sudah dibaca harap balas. Mengharap agar membalas surat yang diberi.PANTUN DUA KERAT (NASIHAT) Maksud Terima kasih daun keladi. Pagi petang siang malam. Malas bergerak tidak merasa. Orang yang pandai lebih mudah untuk memahami sesuatu. Buah cempedak dalam gantang. Orang yang malas tidak akan berjaya. Kalau boleh hendak lagi. Banyak cakap banyak bohong. Pecah kaca pecah gelas. Ikan siakap ikan senohong. Orang terakhir perlu mengemaskan semua kerja yang telah dilakukan. Siapa hendak dia datang. Berani buat berani tanggung. Jika kita menginginkan sesuatu. Kita mesti bertanggungjawab terhadap apa yang kita lakukan. Emas perat tembaga suasa. Siapa kemudian kena kemas. Kumbang jarak kumbang jagung. kita perlulah berusaha untuk mendapatkannya. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 2 .

iv. ii. iii. Tema Nasihat kepada masyarakat agar melakukan amalan yang baik dalam hidup. Saya kata itik. Jauhkan diri daripada perbuatan mencuri dan menipu. v. buah durian. iv. iv. iii. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 3 . Akibat orang yang banyak bercakap Orang yang malas berusaha tidak akan berjaya. baru nak diam. ii. Nilai i. Nama seseorang akan terjejas jika menipu dan mencuri. cempedak hati terang nak Pengajaran i. v. v. barulah hendak sedar. Persoalan i. ii. Apabila sudah ditegur. Sudah kena jentik. Orang yang suka menipu dan mencuri akan dipandang hina oleh masyarakat dan akan mendapat balasan yang setimpal. Sedar apabila sudah ditegur. Bertanggungjawab terhadap perkara yang telah dilakukan. Busuk nama menipu mencuri. iii. ii. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa jua yang telah kita lakukan. iii. Keberanian Bertanggungjawab Kasih sayang Kerajinan Kejujuran Unsur alam Metafora Sinkope daun keladi.Periuk belangan pasu kuali. awak kata ayam. Gaya Bahasa i. barulah sedar daripada kesilapan. Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan. Berfikir dahulu sebelum bercakap. kumbang jagung. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur.

Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 4 . Banyaklah bulan antara bulan. Tidaklah semulia Tuhan Yang Esa. Orang yang tidak menunaikan sembahyang akan menyesal selepas meninggal dunia.Maksud PANTUN EMPAT KERAT (AGAMA) Kemumu di dalam semak. Meski ilmu setinggi tegak. Sengsara masuk dalam neraka. Mengingatkan manusia tentang azab Tuhan pada hari kemudian. Hendaklah kita ingatkan diri. Banyaklah tuan serupa tuan. Tidak bermanfaat jika tidak mempraktikkan ilmu yang kita ada. Menangis di pintu kubur. Tidak semulia bulan puasa. Memerintah kota dan negeri. Bendahara Datuk Seri Paduka. Dihembus angin jatuh ke bawah. Ketiga asam riang-riang. Kemumu di tengah pekan. Teringat badan tidak sembahyang. Tidak sembahyang apa gunanya. Jatuh melayang selaranya. Tuhan Yang Maha Esa tiada tolok bandingnya. Kehidupam manusia yang berilmu menjadi sia-sia jika tidak sembahyang. Asam kandis asam gelugur. Bagai pohon tidak berbuah. Ilmu yang tidak diamalkan.

bulan. iv. iv. Nilai i. v. barulah sedar daripada kesilapan.mampu berfikir akibat baik dan buruk sesuatu perkara yang dilakukan. ii. iii. neraka (kejahatan) Pengajaran i. Kita hendaklah sentiasa mengamalkan segala suruhan Tuhan. Persoalan i. ii. Gaya Bahasa i. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. Pentingnya mengamalkan suruhan Tuhan dan dan meninggalkan larangan-Nya. Rasional . Tema Menyentuh unsur-unsur kesedaran terhadap kewajipan manusia berpegang teguh kepada ajaran agama ketika hidup di dunia sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat. iii. v. Mengingatkan manusia agar bertaubat jika melakukan kesilapan untuk mendapat balasan yang baik di akhirat kelak. Sentiasa menginsafi diri dan berdoa agar Tuhan mengampunkan dosa kita. Jangan melakukan perbuatan yang dilarang oleh agama. Pintu taubat sentiasa terbuka kepada orang yang bertaubat dan insaf. Praktikkanlah ilmu yang kita ada untuk manfaat bersama. iii. Hemah tinggi . iv. asam gelugur. ii. Syurga adalah balasan bagi orang yang baik dan neraka adalah balasan bagi orang yang jahat. Kesyukuran Keinsafan Unsur alam Simile Perlambangan pokok kemumu.mengakui kesilapan yang telah dilakukan dan memohon kemaafan daripada Tuhan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 5 . ii.Pohon di kebun habis berbuah. Orang yang meninggalkan sembahyang akan mendapat seksaan api neraka. iii. buah rembega bagai pohon tidak berbuah syurga (kebaikan). Mohonkan ampun dosa yang sudah. Disambut masak buah rembega. Segala perbuatan manusia di dunia akan mendapat balasan di akhirat kelak. Hendak masuk dalam syurga.

Jikalau sentiasa berjimat cermat. Orang boros sahabat syaitan. Kuih dijamah air dihirup. Berjimat cermat suruhan agama. Daripada banyak membazir sahaja. Hanya menambah beban kewangan.PANTUN EMPAT KERAT (BERJIMAT CERMAT) Maksud Pergi ke belukar memasang pikat. Baik sedikit tetapi berjimat. Inderagiri pasirnya lumat. Dari timur hingga selatan. Tempat berkelah putera raja. Sikap berjimat amalan mulia. Orang yang suka berbelanja berlebih-lebihan akan menanggung hutang yang banyak. Orang yang berjimat cermat dapat menjamin masa depan yang cerah. manakala membazir pula merupakan amalan yang keji. Membesar belanja sikap sesia. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 6 . Jatuh sebiji di atas papan. Jika diamal sejahteralah hidup. Berasakan bahawa rezeki yang diperoleh mencukupi jika kita suka mengamalkan sikap berjimat cermat. Dimakan juga buat sayuran. Orang yang berjimat cermat akan hidup bahagia kerana amalan ini merupakan tuntutan agama. Singgah berehat di Kota Lama. Pulangnya lewat di hujung petang. Memiliki harta yang sedikit tetapi berjimat cermat lebih baik daripada memiliki harta yang banyak tetapi membazir. Masak meranum buah ara. Sungguh pahit buah peria. Pasti terjamin masa hadapan. Indah nian pemandangan dunia. Berjimat cermat merupakan amalan yang terpuji. Rezeki secupak terasa segantang. Jika berjimat setiap perkara.

iv. iv. Orang yang berjimat cermat akan hidup senang. Kesederhanaan .bersyukur dengan apa yang dimiliki. Jangan boros dalam berbelanja dan elakkan daripada menanggung hutang. ii. Sikap boros akan membinasakan diri. Amalkan sikap berjimat cermat kerana membazir itu perbuatan syaitan. ii. Hendak dibuat masak lemak. iii.Turun ke ladang memetik kacang. iii. Persoalan i. Nilai i. Kesyukuran . Unsur alam Metafora Aliterasi Asonansi kacang. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 7 . Rancanglah perbelanjaan agar tidak membazir. iii. Pengajaran i. iv. Rancanglah perbelanjaan dengan bijak. Sikap membazir pasti terelak. sayur.bersederhana dalam berbelanja. ii. Gaya Bahasa i.bijak dalam merancang perbelanjaan. iii. Tema Menggalakkan manusia agar berjimat cermat dan mengelakkan pembaziran. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. ii. belukar rezeki secupak terasa segantang hanya menambah beban kewangan (pengulangan konsonan ‘n’) jikalau sentiasa berjimat cermat (pengulangan vokal ‘i’) Rasional . Segala urusan jika terancang. Merancang perbelanjaan memberi kebaikan kepada kita. pasir. Amalan berjimat cermat merupakan amalan yang mulia.

Orang yang bijak dapat berfikir dengan cepat dan tepat. Gaya Bahasa i. iv. Hari-hari ke rumah Cik Hitam. Bawa juga si pucuk rebung. iv. Apakah itu cubalah teka? Burung nuri burung dara. Setiap persoalan itu pasti ada jawapannya. Menuju arah Selat Melaka. v. Sudah besar berbaju merah. pucuk rebung. tebu. Makin diisi makin ringan. Melihat orang memotong tebu. Persoalan i. Latihan berfikir diperlukan oleh manusia. Terbang ke sisi taman kayangan. Setiap jawapan yang diberikan mestilah mempunyai sebab dan alasan yang munasabah. Kecil-kecil berbaju hijau. keladi kecil-kecil berbaju hijau burung nuri burung dara Kecil-kecil berbaju hijau. Berfikir secara rasional dapat menyelesaikan pelbagai masalah. Apa dia tanduk di hidung? Tema PANTUN EMPAT KERAT (TEKA-TEKI) Menguji minda untuk mencari jawapan bagi teka-teki yang disampaikan dalam bentuk pantun. Apa binatang darahnya hitam. (Pengulangan kata ‘berbaju’) 8 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . ii. iii. Unsur alam Personafikasi Repetisi Responsi betik. Janggut delapan tulangnya satu? Ambil betik potongkan pisau. Buah masak pokoknya rendah. Sudah besar berbaju merah. Kalau tuan bawa keladi.Belayar perahu dari Berandan. Kalau tuan bijak bestari. Cubalah cari wahai saudara. iii. ii. Lebar kepala dari badan.

Kebersihan mental Pengajaran i. Jangan mudah berputus asa dalam menyelesaikan sesuatu masalah. ii.berani untuk mempertahankan jawapan yang diyakini betul.Nilai i.berupaya membuat penaakulan untuk mencari jawapan yang betul dan tepat. Berfikirlah secara rasional dalam mencari sesuatu jawapan. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. iv. ii. iii. Keberanian .jujur dalam mengemukakan jawapan dan tidak meniru. Kejujuran . iv. Kita hendaklah berfikir secara logik agar pendapat kita diterima masyarakat. iii. Rasional . Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 9 .

Jikalau tidak anakku berakal. Adalah kiranya tujuh hari. Tinggallah tuan buah hatiku. Jikalau tidak akan sempurna. Saudagar yang sedar hari kematiannya akan tiba memanggil anakandanya dan mencium kepala anakandanya sambil menangis. Semua harta diserahkan kepada anakandanya dan perlu digunakan sebaik-baiknya. Saudagar berpesan agar anakandanya sentiasa menjaga tingkah laku. Faedahnya akan diberikan. Sampai habis semua diterimakan. Lalulah memanggil akan anaknya. Hampirlah mati kepada rasanya. Katanya wahai cahaya mataku. Baiklah tuan tingkah dan laku. Kerana harta tiada berguna. Tuan seorang yang menyukakan. Jika harta yang ditinggalkan tidak diuruskan dengan baik. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 10 . Saudagar tahu akan dirinya. Diciumnya kepala dengan tangisnya. Tidak bergerak kanan dan kiri. Habis harta tinggal badan. akan timbul masalah pada kemudian hari. Laksana perahu bersauh tunggal. Sakit saudagar laki isteri. Harta pusaka di manakan kekal. Serta harta aku tinggalkan. Hampirlah mati gerangan aku. Seorang saudagar dan isterinya tidak dapat bergerak selama tujuh hari kerana sakit.SYAIR WASIAT AYAHANDA SITI ZAWIYAH Maksud Ada kepada suatu hari. Sekalian itu habislah fana. Saudagar berharap anakandanya bijak dalam menguruskan harta pusaka yang ditinggalkan olehnya. Hanyalah tinggal badan merana.

tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. iv. Kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya. Nilai i. menghargai budi bahasa dan tidak memandang kebendaan agar dipandang mulia. iii. Pesanan agar menjaga harta kekayaan yang ditinggalkan dengan sebaik-baiknya. Saudagar mengingatkan anaknya agar memahami adat orang lain. Amanah . Tegur dan sapa itu yang ada.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Tema Wasiat dan pesanan terakhir seorang bapa kepada anaknya agar menjadi manusia yang berguna dan dipandang mulia. Muliakan olehmu ibu dan bapa. Kepentingan amalan hormat-menghormati sesama manusia. Mana yang datang padamu berjumpa.perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. Simpulan bahasa Sinkope Simile cahaya mata. ii. buah hati ku (aku). Hormat kepada ibu bapa . Gaya Bahasa i. iii.Budi dan bahasa janganlah lupa. Tiada memandang harta dan benda. Kerana adat orang berbeza. Janganlah lambat tuan menyapa. Manusia perlu bijak menguruskan harta agar tidak mendatangkan masalah. ii.. ii. Itulah penambah di dalamnya dada. mu (kamu) laksana perahu bersauh tunggal Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 11 . iii. Persoalan i. Kasih sayang . Saudagar berpesan agar anakandanya menjaga budi bahasa terhadap orang tua dan menghormati mereka.

Kita hendaklah bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah yang diberi. Kita perlu menghormati adat dan budaya orang lain.Pengajaran i. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 12 . ii. iii. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan budi bahasa dengan baik.

Mengubati baginda raja terbilang. setelah lama memerintah. Adapun akan dulu baginda. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 13 . Dikasihi rakyat muda dan tua. kukuh dan hebat pada zaman dahulu. Anaknya yang ketiga seorang lelaki yang kacak dan diminati tidak kira orang tua atau muda. Baginda pun gering suatu waktu. Baginda Sultan kematian isteri dan enggan berkahwin lagi walaupun sudah dicarikan calon pengganti. Beberapa lama demikian itu. dan yang kedua seorang perempuan yang sangat cantik. Mengisahkan sebuah kerajaan bernama Deli Tua yang terbilang. Parasnya elok tiadalah dua. Badannya kurus tinggallah tulang. Puteri cantik putera kedua. Di atas takhta konon sang ratu. Menarik hati orang semua. Anak pertamanya lelaki. Laki-laki konon putera yang tua. Baginda berputera tiga orang jua. Dengan kehendak Tuhan. Baginda sakit teruk sehingga badannya kurus. Banyak tabib yang datang untuk mengubatinya. Banyak dicari gadis dan janda. Putera yang bongsu laki-laki jua. Raja Deli mempunyai tiga orang anak. Kotanya kukuh berpagar batu. Pasarnya ramai bukan suatu. Isterinya lama sudah tiada. Parasnya elok jarang tersua. baginda Sultan gering. Hati baginda penuju tiada. Tiada berbanding di zaman itu. Tabib pun selalu datang berulang.SYAIR KEMANGKATAN SULTAN SULAIMAN Maksud Deli tua negerinya itu. Dengan kehendak Tuhan yang satu. Baginda nan gering bukan kepalang.

gering. Baginda berpulang ke rahmatullah. ii. iv. Dengan hal yang demikian itu. Setelah mangkat. Imej alam Sinkope Bahasa istana Bahasa Arab Hiperbola batu tak (tidak) baginda. syahdah badannya kurus tinggallah tulang 14 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Kepada yang lain diberikan Allah. baginda Sultan belum sembuh walaupun tabib telah berusaha bersungguhsungguh. Menolong baginda raja berbakti. Usaha tabib tidak berkesan dan baginda semakin tenat dan hampir mangkat. Penyakit tak dapat lagi diubati. iv. Ke negeri yang baqa akan berpindah. Tema Kisah kemangkatan seorang raja yang telah lama sakit Persoalan i. iii. Akhirnya baginda mangkat setelah derita sakit sekian lama. Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengubati penyakit Ajal dan maut di tangan Tuhan. Takhta kebesaran semua tinggallah. Pertolongan tabib tiada berfaedah. Cinta sejati tidak ada penggantinya. Penyakit menggoda setiap waktu. Ubat pun tiada dapat membantu.Tabib berusaha bersungguh hati. rahmatullah. Sudahlah takdir Rabbulizzati. iii. ii. baginda Sultan meninggalkan harta kekayaan dan diserahkan kepada penggantinya. Baginda pun mangkat ketika itu. mangkat baqa. Gaya Bahasa i. Harta dunia sudah terjumlah. v. Semakin payah sultan yang syahdah. Ajal baginda hampirlah sudah. Dengan kehendak Tuhan. Kuasa Tuhan lebih mengatasi segala-galanya.

Kita sedar bahawa ajal dan maut di tangan tuhan. Kita hendaklah reda dengan ketentuan dan takdir tuhan. iii. Kita hendaklah memberikan taat setia kepada raja.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya.Nilai i. Simpati Reda Hormat-menghormati Pengajaran i. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 15 . Taat setia . Tabah . iv. ii. Kasih sayang .perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. vi. v. iii.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. ii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful