MODUL KECEMERLANGAN BAHASA MELAYU PENILAIAN MENENGAH RENDAH

KAJIAN ANTOLOGI KASUT KELOPAK JANTUNG TINGKATAN 1
(PUISI TRADISIONAL)
CIKGU SAZALI BIN IBRAHIM PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMK LALOH, KUALA KRAI, KELANTAN.
M.A (Bahasa Melayu) UPM

“ULI SAPA LET IT”
Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 1

Ikan siakap ikan senohong. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 2 . Kita mesti bertanggungjawab terhadap apa yang kita lakukan. Banyak cakap banyak bohong. Emas perat tembaga suasa. Pecah kaca pecah gelas. Tunggu durian Teluk Emas. Orang yang malas tidak akan berjaya. Kumbang jarak kumbang jagung. Mengharapkan pemberian seterusnya setelah menerima pemberian yang pertama. Orang yang pandai lebih mudah untuk memahami sesuatu. Mengharap agar membalas surat yang diberi. Siapa kemudian kena kemas. kita perlulah berusaha untuk mendapatkannya. Malas bergerak tidak merasa. Berani buat berani tanggung. Jika kita menginginkan sesuatu. Kalau boleh hendak lagi. Orang terakhir perlu mengemaskan semua kerja yang telah dilakukan.PANTUN DUA KERAT (NASIHAT) Maksud Terima kasih daun keladi. Siapa hendak dia datang. Sudah dibaca harap balas. Orang yang banyak bercakap cenderung untuk melakukan kesilapan. Buah cempedak dalam gantang. Hati terang senang faham. Pagi petang siang malam.

Sedar apabila sudah ditegur. Tema Nasihat kepada masyarakat agar melakukan amalan yang baik dalam hidup. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa jua yang telah kita lakukan. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. barulah hendak sedar. buah durian. ii. baru nak diam. Nama seseorang akan terjejas jika menipu dan mencuri. Nilai i. awak kata ayam. iv. Sudah kena jentik. cempedak hati terang nak Pengajaran i. Gaya Bahasa i. iii. Akibat orang yang banyak bercakap Orang yang malas berusaha tidak akan berjaya. iii. Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan. v. v. barulah sedar daripada kesilapan. kumbang jagung. iv. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 3 . iii. Jauhkan diri daripada perbuatan mencuri dan menipu. Bertanggungjawab terhadap perkara yang telah dilakukan. Saya kata itik. Persoalan i. Keberanian Bertanggungjawab Kasih sayang Kerajinan Kejujuran Unsur alam Metafora Sinkope daun keladi. ii. Berfikir dahulu sebelum bercakap. iv. ii. v. ii.Periuk belangan pasu kuali. Orang yang suka menipu dan mencuri akan dipandang hina oleh masyarakat dan akan mendapat balasan yang setimpal. iii. Busuk nama menipu mencuri. Apabila sudah ditegur.

Bagai pohon tidak berbuah. Menangis di pintu kubur. Teringat badan tidak sembahyang. Kemumu di tengah pekan. Jatuh melayang selaranya. Sengsara masuk dalam neraka. Dihembus angin jatuh ke bawah. Tuhan Yang Maha Esa tiada tolok bandingnya. Banyaklah bulan antara bulan. Orang yang tidak menunaikan sembahyang akan menyesal selepas meninggal dunia. Ketiga asam riang-riang. Bendahara Datuk Seri Paduka. Asam kandis asam gelugur. Memerintah kota dan negeri. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 4 . Ilmu yang tidak diamalkan.Maksud PANTUN EMPAT KERAT (AGAMA) Kemumu di dalam semak. Kehidupam manusia yang berilmu menjadi sia-sia jika tidak sembahyang. Tidak bermanfaat jika tidak mempraktikkan ilmu yang kita ada. Tidaklah semulia Tuhan Yang Esa. Banyaklah tuan serupa tuan. Tidak semulia bulan puasa. Hendaklah kita ingatkan diri. Mengingatkan manusia tentang azab Tuhan pada hari kemudian. Tidak sembahyang apa gunanya. Meski ilmu setinggi tegak.

Praktikkanlah ilmu yang kita ada untuk manfaat bersama. ii. iii. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. Hendak masuk dalam syurga. iii. v. neraka (kejahatan) Pengajaran i. Pintu taubat sentiasa terbuka kepada orang yang bertaubat dan insaf. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 5 . ii.mampu berfikir akibat baik dan buruk sesuatu perkara yang dilakukan. Mohonkan ampun dosa yang sudah. Jangan melakukan perbuatan yang dilarang oleh agama. iv. Kita hendaklah sentiasa mengamalkan segala suruhan Tuhan. iv. ii.Pohon di kebun habis berbuah. buah rembega bagai pohon tidak berbuah syurga (kebaikan). Mengingatkan manusia agar bertaubat jika melakukan kesilapan untuk mendapat balasan yang baik di akhirat kelak. Persoalan i. iii. ii. Rasional . Gaya Bahasa i. Hemah tinggi . Sentiasa menginsafi diri dan berdoa agar Tuhan mengampunkan dosa kita. asam gelugur.mengakui kesilapan yang telah dilakukan dan memohon kemaafan daripada Tuhan. Pentingnya mengamalkan suruhan Tuhan dan dan meninggalkan larangan-Nya. Tema Menyentuh unsur-unsur kesedaran terhadap kewajipan manusia berpegang teguh kepada ajaran agama ketika hidup di dunia sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat. Syurga adalah balasan bagi orang yang baik dan neraka adalah balasan bagi orang yang jahat. barulah sedar daripada kesilapan. iv. Segala perbuatan manusia di dunia akan mendapat balasan di akhirat kelak. bulan. iii. Disambut masak buah rembega. Orang yang meninggalkan sembahyang akan mendapat seksaan api neraka. v. Kesyukuran Keinsafan Unsur alam Simile Perlambangan pokok kemumu. Nilai i.

Sikap berjimat amalan mulia.PANTUN EMPAT KERAT (BERJIMAT CERMAT) Maksud Pergi ke belukar memasang pikat. Berjimat cermat merupakan amalan yang terpuji. Dimakan juga buat sayuran. Berjimat cermat suruhan agama. Rezeki secupak terasa segantang. Masak meranum buah ara. Singgah berehat di Kota Lama. Hanya menambah beban kewangan. Orang yang suka berbelanja berlebih-lebihan akan menanggung hutang yang banyak. Inderagiri pasirnya lumat. Jika diamal sejahteralah hidup. Indah nian pemandangan dunia. Jatuh sebiji di atas papan. Sungguh pahit buah peria. Jika berjimat setiap perkara. Baik sedikit tetapi berjimat. Orang yang berjimat cermat dapat menjamin masa depan yang cerah. Kuih dijamah air dihirup. manakala membazir pula merupakan amalan yang keji. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 6 . Berasakan bahawa rezeki yang diperoleh mencukupi jika kita suka mengamalkan sikap berjimat cermat. Membesar belanja sikap sesia. Pulangnya lewat di hujung petang. Memiliki harta yang sedikit tetapi berjimat cermat lebih baik daripada memiliki harta yang banyak tetapi membazir. Jikalau sentiasa berjimat cermat. Dari timur hingga selatan. Orang yang berjimat cermat akan hidup bahagia kerana amalan ini merupakan tuntutan agama. Orang boros sahabat syaitan. Daripada banyak membazir sahaja. Pasti terjamin masa hadapan. Tempat berkelah putera raja.

pasir. iii. Hendak dibuat masak lemak. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 7 . Kesederhanaan . belukar rezeki secupak terasa segantang hanya menambah beban kewangan (pengulangan konsonan ‘n’) jikalau sentiasa berjimat cermat (pengulangan vokal ‘i’) Rasional . Tema Menggalakkan manusia agar berjimat cermat dan mengelakkan pembaziran.bersederhana dalam berbelanja. Nilai i. Rancanglah perbelanjaan dengan bijak. Sikap boros akan membinasakan diri. Unsur alam Metafora Aliterasi Asonansi kacang. iii.bijak dalam merancang perbelanjaan. Amalkan sikap berjimat cermat kerana membazir itu perbuatan syaitan. iv. ii. Amalan berjimat cermat merupakan amalan yang mulia. Gaya Bahasa i. iv. iii. Rancanglah perbelanjaan agar tidak membazir. Segala urusan jika terancang. sayur. iv. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin.Turun ke ladang memetik kacang. Jangan boros dalam berbelanja dan elakkan daripada menanggung hutang.bersyukur dengan apa yang dimiliki. ii. ii. Pengajaran i. Sikap membazir pasti terelak. Orang yang berjimat cermat akan hidup senang. Kesyukuran . ii. Merancang perbelanjaan memberi kebaikan kepada kita. Persoalan i. iii.

Janggut delapan tulangnya satu? Ambil betik potongkan pisau. pucuk rebung. ii. Apa dia tanduk di hidung? Tema PANTUN EMPAT KERAT (TEKA-TEKI) Menguji minda untuk mencari jawapan bagi teka-teki yang disampaikan dalam bentuk pantun. Sudah besar berbaju merah. v. iv. tebu. Kecil-kecil berbaju hijau. Buah masak pokoknya rendah. Apakah itu cubalah teka? Burung nuri burung dara. Setiap persoalan itu pasti ada jawapannya. Setiap jawapan yang diberikan mestilah mempunyai sebab dan alasan yang munasabah. Latihan berfikir diperlukan oleh manusia. Kalau tuan bijak bestari. Melihat orang memotong tebu. Berfikir secara rasional dapat menyelesaikan pelbagai masalah. Hari-hari ke rumah Cik Hitam. Terbang ke sisi taman kayangan. Kalau tuan bawa keladi. iii. Lebar kepala dari badan. (Pengulangan kata ‘berbaju’) 8 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Orang yang bijak dapat berfikir dengan cepat dan tepat. Unsur alam Personafikasi Repetisi Responsi betik. Apa binatang darahnya hitam. Sudah besar berbaju merah. Makin diisi makin ringan. Bawa juga si pucuk rebung.Belayar perahu dari Berandan. Cubalah cari wahai saudara. iv. ii. Gaya Bahasa i. Persoalan i. keladi kecil-kecil berbaju hijau burung nuri burung dara Kecil-kecil berbaju hijau. Menuju arah Selat Melaka. iii.

jujur dalam mengemukakan jawapan dan tidak meniru. iii. Berfikirlah secara rasional dalam mencari sesuatu jawapan. Keberanian . Kita hendaklah berfikir secara logik agar pendapat kita diterima masyarakat. Kebersihan mental Pengajaran i. Kejujuran . iv. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. Rasional . Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 9 .Nilai i. iv.berani untuk mempertahankan jawapan yang diyakini betul. Jangan mudah berputus asa dalam menyelesaikan sesuatu masalah.berupaya membuat penaakulan untuk mencari jawapan yang betul dan tepat. ii. ii. iii.

Laksana perahu bersauh tunggal. Kerana harta tiada berguna. Seorang saudagar dan isterinya tidak dapat bergerak selama tujuh hari kerana sakit. Saudagar berpesan agar anakandanya sentiasa menjaga tingkah laku. Katanya wahai cahaya mataku. Tinggallah tuan buah hatiku. Adalah kiranya tujuh hari. Saudagar berharap anakandanya bijak dalam menguruskan harta pusaka yang ditinggalkan olehnya. Jikalau tidak anakku berakal. Sekalian itu habislah fana. Jikalau tidak akan sempurna. Sampai habis semua diterimakan. Diciumnya kepala dengan tangisnya. Tidak bergerak kanan dan kiri. Tuan seorang yang menyukakan. Saudagar tahu akan dirinya. Faedahnya akan diberikan. Habis harta tinggal badan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 10 . Serta harta aku tinggalkan. Baiklah tuan tingkah dan laku. Sakit saudagar laki isteri. Hampirlah mati kepada rasanya. Jika harta yang ditinggalkan tidak diuruskan dengan baik. akan timbul masalah pada kemudian hari. Saudagar yang sedar hari kematiannya akan tiba memanggil anakandanya dan mencium kepala anakandanya sambil menangis. Lalulah memanggil akan anaknya. Semua harta diserahkan kepada anakandanya dan perlu digunakan sebaik-baiknya. Hanyalah tinggal badan merana.SYAIR WASIAT AYAHANDA SITI ZAWIYAH Maksud Ada kepada suatu hari. Hampirlah mati gerangan aku. Harta pusaka di manakan kekal.

perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. Gaya Bahasa i. ii.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. iii. Kepentingan amalan hormat-menghormati sesama manusia. Kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya. iv. iii. Muliakan olehmu ibu dan bapa.. Kasih sayang . Saudagar berpesan agar anakandanya menjaga budi bahasa terhadap orang tua dan menghormati mereka. Mana yang datang padamu berjumpa.Budi dan bahasa janganlah lupa. ii. mu (kamu) laksana perahu bersauh tunggal Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 11 . Nilai i. ii. buah hati ku (aku). Tiada memandang harta dan benda. Janganlah lambat tuan menyapa. Simpulan bahasa Sinkope Simile cahaya mata. Pesanan agar menjaga harta kekayaan yang ditinggalkan dengan sebaik-baiknya. Kerana adat orang berbeza. Manusia perlu bijak menguruskan harta agar tidak mendatangkan masalah. Tegur dan sapa itu yang ada. Tema Wasiat dan pesanan terakhir seorang bapa kepada anaknya agar menjadi manusia yang berguna dan dipandang mulia. menghargai budi bahasa dan tidak memandang kebendaan agar dipandang mulia. Amanah . Saudagar mengingatkan anaknya agar memahami adat orang lain. Persoalan i.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. Itulah penambah di dalamnya dada. iii. Hormat kepada ibu bapa .

Kita perlu menghormati adat dan budaya orang lain. ii. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan budi bahasa dengan baik.Pengajaran i. Kita hendaklah bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah yang diberi. iii. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 12 .

setelah lama memerintah. Tabib pun selalu datang berulang.SYAIR KEMANGKATAN SULTAN SULAIMAN Maksud Deli tua negerinya itu. Laki-laki konon putera yang tua. Dengan kehendak Tuhan yang satu. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 13 . Dengan kehendak Tuhan. Baginda sakit teruk sehingga badannya kurus. Baginda berputera tiga orang jua. Parasnya elok tiadalah dua. Kotanya kukuh berpagar batu. Adapun akan dulu baginda. Banyak dicari gadis dan janda. baginda Sultan gering. Putera yang bongsu laki-laki jua. Hati baginda penuju tiada. Isterinya lama sudah tiada. Parasnya elok jarang tersua. Mengisahkan sebuah kerajaan bernama Deli Tua yang terbilang. Menarik hati orang semua. Pasarnya ramai bukan suatu. Anaknya yang ketiga seorang lelaki yang kacak dan diminati tidak kira orang tua atau muda. Baginda pun gering suatu waktu. Dikasihi rakyat muda dan tua. Beberapa lama demikian itu. Puteri cantik putera kedua. Mengubati baginda raja terbilang. Tiada berbanding di zaman itu. Banyak tabib yang datang untuk mengubatinya. Anak pertamanya lelaki. dan yang kedua seorang perempuan yang sangat cantik. kukuh dan hebat pada zaman dahulu. Baginda nan gering bukan kepalang. Badannya kurus tinggallah tulang. Di atas takhta konon sang ratu. Baginda Sultan kematian isteri dan enggan berkahwin lagi walaupun sudah dicarikan calon pengganti. Raja Deli mempunyai tiga orang anak.

gering. Penyakit menggoda setiap waktu. rahmatullah. Sudahlah takdir Rabbulizzati.Tabib berusaha bersungguh hati. iii. Ajal baginda hampirlah sudah. Menolong baginda raja berbakti. ii. iv. Usaha tabib tidak berkesan dan baginda semakin tenat dan hampir mangkat. baginda Sultan meninggalkan harta kekayaan dan diserahkan kepada penggantinya. v. Setelah mangkat. iv. Takhta kebesaran semua tinggallah. Dengan kehendak Tuhan. Pertolongan tabib tiada berfaedah. ii. Semakin payah sultan yang syahdah. syahdah badannya kurus tinggallah tulang 14 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Ubat pun tiada dapat membantu. baginda Sultan belum sembuh walaupun tabib telah berusaha bersungguhsungguh. Kepada yang lain diberikan Allah. Imej alam Sinkope Bahasa istana Bahasa Arab Hiperbola batu tak (tidak) baginda. Harta dunia sudah terjumlah. Baginda pun mangkat ketika itu. Dengan hal yang demikian itu. Kuasa Tuhan lebih mengatasi segala-galanya. Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengubati penyakit Ajal dan maut di tangan Tuhan. iii. Ke negeri yang baqa akan berpindah. mangkat baqa. Tema Kisah kemangkatan seorang raja yang telah lama sakit Persoalan i. Akhirnya baginda mangkat setelah derita sakit sekian lama. Penyakit tak dapat lagi diubati. Gaya Bahasa i. Baginda berpulang ke rahmatullah. Cinta sejati tidak ada penggantinya.

Tabah . Taat setia . ii. v. iii.perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. iii. Kita sedar bahawa ajal dan maut di tangan tuhan.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Simpati Reda Hormat-menghormati Pengajaran i. Kasih sayang . Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 15 . iv.Nilai i.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. Kita hendaklah memberikan taat setia kepada raja. vi. ii. Kita hendaklah reda dengan ketentuan dan takdir tuhan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful