P. 1
Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional

Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional

|Views: 9|Likes:
Published by eric swa

More info:

Published by: eric swa on Jun 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2014

pdf

text

original

MODUL KECEMERLANGAN BAHASA MELAYU PENILAIAN MENENGAH RENDAH

KAJIAN ANTOLOGI KASUT KELOPAK JANTUNG TINGKATAN 1
(PUISI TRADISIONAL)
CIKGU SAZALI BIN IBRAHIM PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMK LALOH, KUALA KRAI, KELANTAN.
M.A (Bahasa Melayu) UPM

“ULI SAPA LET IT”
Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 1

Malas bergerak tidak merasa. Berani buat berani tanggung. Emas perat tembaga suasa. Hati terang senang faham. Kalau boleh hendak lagi. Siapa hendak dia datang. Orang yang banyak bercakap cenderung untuk melakukan kesilapan. Orang yang malas tidak akan berjaya. Orang yang pandai lebih mudah untuk memahami sesuatu. Sudah dibaca harap balas. Pecah kaca pecah gelas. Pagi petang siang malam. Banyak cakap banyak bohong. Tunggu durian Teluk Emas. kita perlulah berusaha untuk mendapatkannya. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 2 . Siapa kemudian kena kemas. Mengharap agar membalas surat yang diberi. Kumbang jarak kumbang jagung.PANTUN DUA KERAT (NASIHAT) Maksud Terima kasih daun keladi. Buah cempedak dalam gantang. Jika kita menginginkan sesuatu. Mengharapkan pemberian seterusnya setelah menerima pemberian yang pertama. Orang terakhir perlu mengemaskan semua kerja yang telah dilakukan. Kita mesti bertanggungjawab terhadap apa yang kita lakukan. Ikan siakap ikan senohong.

ii. Gaya Bahasa i. Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan. iii. Nama seseorang akan terjejas jika menipu dan mencuri. Jauhkan diri daripada perbuatan mencuri dan menipu. barulah hendak sedar.Periuk belangan pasu kuali. v. awak kata ayam. Busuk nama menipu mencuri. iv. baru nak diam. Saya kata itik. Tema Nasihat kepada masyarakat agar melakukan amalan yang baik dalam hidup. ii. Keberanian Bertanggungjawab Kasih sayang Kerajinan Kejujuran Unsur alam Metafora Sinkope daun keladi. Akibat orang yang banyak bercakap Orang yang malas berusaha tidak akan berjaya. iii. iii. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. buah durian. ii. iv. Apabila sudah ditegur. ii. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa jua yang telah kita lakukan. cempedak hati terang nak Pengajaran i. Nilai i. iv. kumbang jagung. v. Bertanggungjawab terhadap perkara yang telah dilakukan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 3 . Sudah kena jentik. iii. v. barulah sedar daripada kesilapan. Berfikir dahulu sebelum bercakap. Orang yang suka menipu dan mencuri akan dipandang hina oleh masyarakat dan akan mendapat balasan yang setimpal. Persoalan i. Sedar apabila sudah ditegur.

Tidak semulia bulan puasa. Kehidupam manusia yang berilmu menjadi sia-sia jika tidak sembahyang. Menangis di pintu kubur. Kemumu di tengah pekan. Banyaklah bulan antara bulan. Bagai pohon tidak berbuah. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 4 .Maksud PANTUN EMPAT KERAT (AGAMA) Kemumu di dalam semak. Teringat badan tidak sembahyang. Meski ilmu setinggi tegak. Ilmu yang tidak diamalkan. Tidaklah semulia Tuhan Yang Esa. Tuhan Yang Maha Esa tiada tolok bandingnya. Memerintah kota dan negeri. Orang yang tidak menunaikan sembahyang akan menyesal selepas meninggal dunia. Ketiga asam riang-riang. Asam kandis asam gelugur. Tidak bermanfaat jika tidak mempraktikkan ilmu yang kita ada. Jatuh melayang selaranya. Sengsara masuk dalam neraka. Dihembus angin jatuh ke bawah. Hendaklah kita ingatkan diri. Mengingatkan manusia tentang azab Tuhan pada hari kemudian. Bendahara Datuk Seri Paduka. Tidak sembahyang apa gunanya. Banyaklah tuan serupa tuan.

Segala perbuatan manusia di dunia akan mendapat balasan di akhirat kelak. iii. Gaya Bahasa i. barulah sedar daripada kesilapan. ii. Jangan melakukan perbuatan yang dilarang oleh agama. asam gelugur. Kita hendaklah sentiasa mengamalkan segala suruhan Tuhan. v. v. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur.mengakui kesilapan yang telah dilakukan dan memohon kemaafan daripada Tuhan.mampu berfikir akibat baik dan buruk sesuatu perkara yang dilakukan. Pentingnya mengamalkan suruhan Tuhan dan dan meninggalkan larangan-Nya. neraka (kejahatan) Pengajaran i. iii. Nilai i.Pohon di kebun habis berbuah. Hendak masuk dalam syurga. ii. Hemah tinggi . Disambut masak buah rembega. ii. iv. iii. Rasional . ii. Syurga adalah balasan bagi orang yang baik dan neraka adalah balasan bagi orang yang jahat. Pintu taubat sentiasa terbuka kepada orang yang bertaubat dan insaf. iv. Kesyukuran Keinsafan Unsur alam Simile Perlambangan pokok kemumu. Sentiasa menginsafi diri dan berdoa agar Tuhan mengampunkan dosa kita. bulan. Mohonkan ampun dosa yang sudah. Orang yang meninggalkan sembahyang akan mendapat seksaan api neraka. buah rembega bagai pohon tidak berbuah syurga (kebaikan). iv. Mengingatkan manusia agar bertaubat jika melakukan kesilapan untuk mendapat balasan yang baik di akhirat kelak. Persoalan i. Tema Menyentuh unsur-unsur kesedaran terhadap kewajipan manusia berpegang teguh kepada ajaran agama ketika hidup di dunia sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 5 . Praktikkanlah ilmu yang kita ada untuk manfaat bersama. iii.

Jika diamal sejahteralah hidup. Orang boros sahabat syaitan. Jatuh sebiji di atas papan. Jikalau sentiasa berjimat cermat. Masak meranum buah ara. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 6 . Orang yang berjimat cermat akan hidup bahagia kerana amalan ini merupakan tuntutan agama. Berjimat cermat merupakan amalan yang terpuji. Hanya menambah beban kewangan. Dari timur hingga selatan. Tempat berkelah putera raja. Berasakan bahawa rezeki yang diperoleh mencukupi jika kita suka mengamalkan sikap berjimat cermat. Sungguh pahit buah peria. Rezeki secupak terasa segantang. Singgah berehat di Kota Lama. Membesar belanja sikap sesia. Jika berjimat setiap perkara. Pulangnya lewat di hujung petang. Berjimat cermat suruhan agama. Memiliki harta yang sedikit tetapi berjimat cermat lebih baik daripada memiliki harta yang banyak tetapi membazir. Sikap berjimat amalan mulia. Baik sedikit tetapi berjimat. Inderagiri pasirnya lumat. Orang yang berjimat cermat dapat menjamin masa depan yang cerah. Indah nian pemandangan dunia. Kuih dijamah air dihirup. Daripada banyak membazir sahaja. Pasti terjamin masa hadapan.PANTUN EMPAT KERAT (BERJIMAT CERMAT) Maksud Pergi ke belukar memasang pikat. Orang yang suka berbelanja berlebih-lebihan akan menanggung hutang yang banyak. Dimakan juga buat sayuran. manakala membazir pula merupakan amalan yang keji.

iii. Segala urusan jika terancang.bijak dalam merancang perbelanjaan. Rancanglah perbelanjaan dengan bijak. belukar rezeki secupak terasa segantang hanya menambah beban kewangan (pengulangan konsonan ‘n’) jikalau sentiasa berjimat cermat (pengulangan vokal ‘i’) Rasional . Orang yang berjimat cermat akan hidup senang. ii. ii. Gaya Bahasa i. ii. sayur. Hendak dibuat masak lemak. Amalkan sikap berjimat cermat kerana membazir itu perbuatan syaitan. Unsur alam Metafora Aliterasi Asonansi kacang.bersederhana dalam berbelanja.Turun ke ladang memetik kacang. Sikap boros akan membinasakan diri. pasir. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 7 . iii.bersyukur dengan apa yang dimiliki. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. iv. Nilai i. iii. iii. Kesederhanaan . Merancang perbelanjaan memberi kebaikan kepada kita. Kesyukuran . Rancanglah perbelanjaan agar tidak membazir. ii. iv. Persoalan i. Jangan boros dalam berbelanja dan elakkan daripada menanggung hutang. Sikap membazir pasti terelak. Tema Menggalakkan manusia agar berjimat cermat dan mengelakkan pembaziran. iv. Pengajaran i. Amalan berjimat cermat merupakan amalan yang mulia.

iii. (Pengulangan kata ‘berbaju’) 8 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Sudah besar berbaju merah. Orang yang bijak dapat berfikir dengan cepat dan tepat. v. Apa binatang darahnya hitam. Apakah itu cubalah teka? Burung nuri burung dara. Janggut delapan tulangnya satu? Ambil betik potongkan pisau. Terbang ke sisi taman kayangan. ii. Bawa juga si pucuk rebung. Makin diisi makin ringan. keladi kecil-kecil berbaju hijau burung nuri burung dara Kecil-kecil berbaju hijau. Kalau tuan bijak bestari. Hari-hari ke rumah Cik Hitam. Apa dia tanduk di hidung? Tema PANTUN EMPAT KERAT (TEKA-TEKI) Menguji minda untuk mencari jawapan bagi teka-teki yang disampaikan dalam bentuk pantun. Sudah besar berbaju merah. ii. Kecil-kecil berbaju hijau. Kalau tuan bawa keladi. Lebar kepala dari badan. Persoalan i. Cubalah cari wahai saudara. Gaya Bahasa i. Berfikir secara rasional dapat menyelesaikan pelbagai masalah. pucuk rebung. iv. iii. tebu.Belayar perahu dari Berandan. Buah masak pokoknya rendah. Unsur alam Personafikasi Repetisi Responsi betik. Menuju arah Selat Melaka. iv. Latihan berfikir diperlukan oleh manusia. Setiap persoalan itu pasti ada jawapannya. Setiap jawapan yang diberikan mestilah mempunyai sebab dan alasan yang munasabah. Melihat orang memotong tebu.

Berfikirlah secara rasional dalam mencari sesuatu jawapan. Jangan mudah berputus asa dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Rasional . iv. ii. Kejujuran .jujur dalam mengemukakan jawapan dan tidak meniru.Nilai i. iii.berupaya membuat penaakulan untuk mencari jawapan yang betul dan tepat. Kebersihan mental Pengajaran i. ii. iii. Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 9 . Keberanian . iv.berani untuk mempertahankan jawapan yang diyakini betul. Kita hendaklah berfikir secara logik agar pendapat kita diterima masyarakat.

Sekalian itu habislah fana. Tuan seorang yang menyukakan. Semua harta diserahkan kepada anakandanya dan perlu digunakan sebaik-baiknya. Hanyalah tinggal badan merana. Jikalau tidak akan sempurna. Laksana perahu bersauh tunggal. Hampirlah mati gerangan aku. Habis harta tinggal badan. Saudagar yang sedar hari kematiannya akan tiba memanggil anakandanya dan mencium kepala anakandanya sambil menangis. Baiklah tuan tingkah dan laku. Faedahnya akan diberikan. Tinggallah tuan buah hatiku. Sakit saudagar laki isteri. Harta pusaka di manakan kekal. Saudagar berpesan agar anakandanya sentiasa menjaga tingkah laku. Lalulah memanggil akan anaknya. Kerana harta tiada berguna. Tidak bergerak kanan dan kiri.SYAIR WASIAT AYAHANDA SITI ZAWIYAH Maksud Ada kepada suatu hari. Seorang saudagar dan isterinya tidak dapat bergerak selama tujuh hari kerana sakit. Serta harta aku tinggalkan. akan timbul masalah pada kemudian hari. Saudagar tahu akan dirinya. Diciumnya kepala dengan tangisnya. Sampai habis semua diterimakan. Saudagar berharap anakandanya bijak dalam menguruskan harta pusaka yang ditinggalkan olehnya. Hampirlah mati kepada rasanya. Katanya wahai cahaya mataku. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 10 . Jika harta yang ditinggalkan tidak diuruskan dengan baik. Jikalau tidak anakku berakal. Adalah kiranya tujuh hari.

buah hati ku (aku). Kepentingan amalan hormat-menghormati sesama manusia. Saudagar berpesan agar anakandanya menjaga budi bahasa terhadap orang tua dan menghormati mereka.Budi dan bahasa janganlah lupa. mu (kamu) laksana perahu bersauh tunggal Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 11 ..perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. Tiada memandang harta dan benda. Itulah penambah di dalamnya dada. Janganlah lambat tuan menyapa. Simpulan bahasa Sinkope Simile cahaya mata. ii. menghargai budi bahasa dan tidak memandang kebendaan agar dipandang mulia. ii. ii. iii. Kasih sayang . Nilai i. Muliakan olehmu ibu dan bapa. Amanah .tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. iv. Mana yang datang padamu berjumpa. Pesanan agar menjaga harta kekayaan yang ditinggalkan dengan sebaik-baiknya. Tema Wasiat dan pesanan terakhir seorang bapa kepada anaknya agar menjadi manusia yang berguna dan dipandang mulia. Saudagar mengingatkan anaknya agar memahami adat orang lain. Kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya. Persoalan i. Kerana adat orang berbeza.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Hormat kepada ibu bapa . iii. Manusia perlu bijak menguruskan harta agar tidak mendatangkan masalah. Tegur dan sapa itu yang ada. iii. Gaya Bahasa i.

Pengajaran i. Kita perlu menghormati adat dan budaya orang lain. Kita hendaklah bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah yang diberi. iii. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan budi bahasa dengan baik. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 12 . ii.

Isterinya lama sudah tiada. Baginda Sultan kematian isteri dan enggan berkahwin lagi walaupun sudah dicarikan calon pengganti. setelah lama memerintah. Anak pertamanya lelaki. Hati baginda penuju tiada. Parasnya elok tiadalah dua. Kotanya kukuh berpagar batu. Mengubati baginda raja terbilang. Puteri cantik putera kedua. Banyak tabib yang datang untuk mengubatinya. Dengan kehendak Tuhan yang satu. Mengisahkan sebuah kerajaan bernama Deli Tua yang terbilang. Dengan kehendak Tuhan. Anaknya yang ketiga seorang lelaki yang kacak dan diminati tidak kira orang tua atau muda. Menarik hati orang semua.SYAIR KEMANGKATAN SULTAN SULAIMAN Maksud Deli tua negerinya itu. Putera yang bongsu laki-laki jua. dan yang kedua seorang perempuan yang sangat cantik. Beberapa lama demikian itu. Tiada berbanding di zaman itu. Baginda pun gering suatu waktu. Parasnya elok jarang tersua. Badannya kurus tinggallah tulang. kukuh dan hebat pada zaman dahulu. Adapun akan dulu baginda. Pasarnya ramai bukan suatu. Baginda nan gering bukan kepalang. Di atas takhta konon sang ratu. baginda Sultan gering. Baginda berputera tiga orang jua. Laki-laki konon putera yang tua. Banyak dicari gadis dan janda. Dikasihi rakyat muda dan tua. Raja Deli mempunyai tiga orang anak. Tabib pun selalu datang berulang. Baginda sakit teruk sehingga badannya kurus. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 13 .

mangkat baqa. rahmatullah. Kepada yang lain diberikan Allah. Tema Kisah kemangkatan seorang raja yang telah lama sakit Persoalan i. Kuasa Tuhan lebih mengatasi segala-galanya. Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengubati penyakit Ajal dan maut di tangan Tuhan. ii. Cinta sejati tidak ada penggantinya. ii. Baginda berpulang ke rahmatullah. Dengan kehendak Tuhan. iv. Sudahlah takdir Rabbulizzati. Akhirnya baginda mangkat setelah derita sakit sekian lama. Penyakit tak dapat lagi diubati. baginda Sultan meninggalkan harta kekayaan dan diserahkan kepada penggantinya. Usaha tabib tidak berkesan dan baginda semakin tenat dan hampir mangkat. Takhta kebesaran semua tinggallah. Setelah mangkat. Semakin payah sultan yang syahdah. v. baginda Sultan belum sembuh walaupun tabib telah berusaha bersungguhsungguh. Menolong baginda raja berbakti. Pertolongan tabib tiada berfaedah. syahdah badannya kurus tinggallah tulang 14 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Imej alam Sinkope Bahasa istana Bahasa Arab Hiperbola batu tak (tidak) baginda. iv. gering. Gaya Bahasa i.Tabib berusaha bersungguh hati. Ubat pun tiada dapat membantu. Baginda pun mangkat ketika itu. iii. iii. Ke negeri yang baqa akan berpindah. Dengan hal yang demikian itu. Harta dunia sudah terjumlah. Ajal baginda hampirlah sudah. Penyakit menggoda setiap waktu.

v. Kita sedar bahawa ajal dan maut di tangan tuhan. Kasih sayang . Kita hendaklah reda dengan ketentuan dan takdir tuhan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 15 . Tabah .Nilai i. ii. Simpati Reda Hormat-menghormati Pengajaran i.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. vi. Taat setia .perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. ii. iii.manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. iii. Kita hendaklah memberikan taat setia kepada raja. iv.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->