MODUL KECEMERLANGAN BAHASA MELAYU PENILAIAN MENENGAH RENDAH

KAJIAN ANTOLOGI KASUT KELOPAK JANTUNG TINGKATAN 1
(PUISI TRADISIONAL)
CIKGU SAZALI BIN IBRAHIM PENOLONG KANAN PENTADBIRAN SMK LALOH, KUALA KRAI, KELANTAN.
M.A (Bahasa Melayu) UPM

“ULI SAPA LET IT”
Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 1

Pecah kaca pecah gelas. Mengharapkan pemberian seterusnya setelah menerima pemberian yang pertama. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 2 . Orang terakhir perlu mengemaskan semua kerja yang telah dilakukan. kita perlulah berusaha untuk mendapatkannya. Siapa hendak dia datang. Orang yang pandai lebih mudah untuk memahami sesuatu.PANTUN DUA KERAT (NASIHAT) Maksud Terima kasih daun keladi. Ikan siakap ikan senohong. Berani buat berani tanggung. Sudah dibaca harap balas. Kita mesti bertanggungjawab terhadap apa yang kita lakukan. Tunggu durian Teluk Emas. Hati terang senang faham. Banyak cakap banyak bohong. Kalau boleh hendak lagi. Orang yang banyak bercakap cenderung untuk melakukan kesilapan. Mengharap agar membalas surat yang diberi. Pagi petang siang malam. Siapa kemudian kena kemas. Orang yang malas tidak akan berjaya. Malas bergerak tidak merasa. Kumbang jarak kumbang jagung. Emas perat tembaga suasa. Jika kita menginginkan sesuatu. Buah cempedak dalam gantang.

ii. Gaya Bahasa i. iii. Akibat orang yang banyak bercakap Orang yang malas berusaha tidak akan berjaya. buah durian. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. ii. Bertanggungjawab terhadap perkara yang telah dilakukan. ii. Tema Nasihat kepada masyarakat agar melakukan amalan yang baik dalam hidup.Periuk belangan pasu kuali. Persoalan i. Berfikir dahulu sebelum bercakap. awak kata ayam. iii. Jauhkan diri daripada perbuatan mencuri dan menipu. Kita hendaklah bertanggungjawab terhadap apa jua yang telah kita lakukan. Orang yang suka menipu dan mencuri akan dipandang hina oleh masyarakat dan akan mendapat balasan yang setimpal. baru nak diam. Nama seseorang akan terjejas jika menipu dan mencuri. cempedak hati terang nak Pengajaran i. v. kumbang jagung. v. Busuk nama menipu mencuri. Keberanian Bertanggungjawab Kasih sayang Kerajinan Kejujuran Unsur alam Metafora Sinkope daun keladi. iii. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 3 . Sedar apabila sudah ditegur. iv. Apabila sudah ditegur. Saya kata itik. ii. iii. Sudah kena jentik. iv. Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai apa yang diimpikan. barulah hendak sedar. barulah sedar daripada kesilapan. v. Nilai i. iv.

Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 4 . Tidak bermanfaat jika tidak mempraktikkan ilmu yang kita ada. Bendahara Datuk Seri Paduka. Meski ilmu setinggi tegak. Tidak sembahyang apa gunanya. Memerintah kota dan negeri. Kehidupam manusia yang berilmu menjadi sia-sia jika tidak sembahyang. Tidak semulia bulan puasa. Menangis di pintu kubur. Sengsara masuk dalam neraka.Maksud PANTUN EMPAT KERAT (AGAMA) Kemumu di dalam semak. Ketiga asam riang-riang. Orang yang tidak menunaikan sembahyang akan menyesal selepas meninggal dunia. Banyaklah bulan antara bulan. Tuhan Yang Maha Esa tiada tolok bandingnya. Asam kandis asam gelugur. Ilmu yang tidak diamalkan. Teringat badan tidak sembahyang. Banyaklah tuan serupa tuan. Kemumu di tengah pekan. Tidaklah semulia Tuhan Yang Esa. Mengingatkan manusia tentang azab Tuhan pada hari kemudian. Hendaklah kita ingatkan diri. Jatuh melayang selaranya. Bagai pohon tidak berbuah. Dihembus angin jatuh ke bawah.

Kita hendaklah sentiasa mengamalkan segala suruhan Tuhan. Tema Menyentuh unsur-unsur kesedaran terhadap kewajipan manusia berpegang teguh kepada ajaran agama ketika hidup di dunia sebagai bekalan untuk dibawa ke akhirat. Jangan melakukan perbuatan yang dilarang oleh agama. Gaya Bahasa i. Janganlah kita bersikap apabila sudah ditegur. iv.mengakui kesilapan yang telah dilakukan dan memohon kemaafan daripada Tuhan. ii. Kesyukuran Keinsafan Unsur alam Simile Perlambangan pokok kemumu. Orang yang meninggalkan sembahyang akan mendapat seksaan api neraka. Rasional . Hendak masuk dalam syurga. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 5 . Praktikkanlah ilmu yang kita ada untuk manfaat bersama. Sentiasa menginsafi diri dan berdoa agar Tuhan mengampunkan dosa kita. iv. bulan.mampu berfikir akibat baik dan buruk sesuatu perkara yang dilakukan. iii. ii. neraka (kejahatan) Pengajaran i. asam gelugur. Mohonkan ampun dosa yang sudah. Mengingatkan manusia agar bertaubat jika melakukan kesilapan untuk mendapat balasan yang baik di akhirat kelak. iii. iii. barulah sedar daripada kesilapan. Pintu taubat sentiasa terbuka kepada orang yang bertaubat dan insaf. buah rembega bagai pohon tidak berbuah syurga (kebaikan). Pentingnya mengamalkan suruhan Tuhan dan dan meninggalkan larangan-Nya. Hemah tinggi . Nilai i. Segala perbuatan manusia di dunia akan mendapat balasan di akhirat kelak. Disambut masak buah rembega.Pohon di kebun habis berbuah. Persoalan i. ii. Syurga adalah balasan bagi orang yang baik dan neraka adalah balasan bagi orang yang jahat. v. ii. iii. iv. v.

Masak meranum buah ara. Kuih dijamah air dihirup. Jikalau sentiasa berjimat cermat. Inderagiri pasirnya lumat. Daripada banyak membazir sahaja. Orang yang berjimat cermat dapat menjamin masa depan yang cerah. Singgah berehat di Kota Lama. Tempat berkelah putera raja. Sikap berjimat amalan mulia. Jatuh sebiji di atas papan. Berasakan bahawa rezeki yang diperoleh mencukupi jika kita suka mengamalkan sikap berjimat cermat. Berjimat cermat suruhan agama. Pulangnya lewat di hujung petang. manakala membazir pula merupakan amalan yang keji. Orang yang suka berbelanja berlebih-lebihan akan menanggung hutang yang banyak. Orang boros sahabat syaitan. Pasti terjamin masa hadapan. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 6 . Indah nian pemandangan dunia. Orang yang berjimat cermat akan hidup bahagia kerana amalan ini merupakan tuntutan agama. Berjimat cermat merupakan amalan yang terpuji. Dimakan juga buat sayuran.PANTUN EMPAT KERAT (BERJIMAT CERMAT) Maksud Pergi ke belukar memasang pikat. Hanya menambah beban kewangan. Memiliki harta yang sedikit tetapi berjimat cermat lebih baik daripada memiliki harta yang banyak tetapi membazir. Baik sedikit tetapi berjimat. Jika berjimat setiap perkara. Sungguh pahit buah peria. Dari timur hingga selatan. Membesar belanja sikap sesia. Rezeki secupak terasa segantang. Jika diamal sejahteralah hidup.

ii. Sikap boros akan membinasakan diri. Kesyukuran . iii. ii.bersederhana dalam berbelanja. ii. Gaya Bahasa i. iii. Pengajaran i. Amalan berjimat cermat merupakan amalan yang mulia. iv. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 7 . iii. Kesederhanaan . Rancanglah perbelanjaan dengan bijak.Turun ke ladang memetik kacang. ii. Rancanglah perbelanjaan agar tidak membazir. Unsur alam Metafora Aliterasi Asonansi kacang. iii.bersyukur dengan apa yang dimiliki. Tema Menggalakkan manusia agar berjimat cermat dan mengelakkan pembaziran.bijak dalam merancang perbelanjaan. Segala urusan jika terancang. Merancang perbelanjaan memberi kebaikan kepada kita. iv. Sikap membazir pasti terelak. iv. Jangan boros dalam berbelanja dan elakkan daripada menanggung hutang. Hendak dibuat masak lemak. Amalkan sikap berjimat cermat kerana membazir itu perbuatan syaitan. Nilai i. pasir. belukar rezeki secupak terasa segantang hanya menambah beban kewangan (pengulangan konsonan ‘n’) jikalau sentiasa berjimat cermat (pengulangan vokal ‘i’) Rasional . Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. Persoalan i. Orang yang berjimat cermat akan hidup senang. sayur.

Setiap jawapan yang diberikan mestilah mempunyai sebab dan alasan yang munasabah. Gaya Bahasa i. ii. iv. Cubalah cari wahai saudara. Janggut delapan tulangnya satu? Ambil betik potongkan pisau. (Pengulangan kata ‘berbaju’) 8 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Kalau tuan bawa keladi. tebu. Terbang ke sisi taman kayangan. Apa binatang darahnya hitam. Buah masak pokoknya rendah. Setiap persoalan itu pasti ada jawapannya. iv. Sudah besar berbaju merah. pucuk rebung. Unsur alam Personafikasi Repetisi Responsi betik. iii. ii. Apa dia tanduk di hidung? Tema PANTUN EMPAT KERAT (TEKA-TEKI) Menguji minda untuk mencari jawapan bagi teka-teki yang disampaikan dalam bentuk pantun. Bawa juga si pucuk rebung. Orang yang bijak dapat berfikir dengan cepat dan tepat. v. Persoalan i. Melihat orang memotong tebu. Hari-hari ke rumah Cik Hitam. iii. Apakah itu cubalah teka? Burung nuri burung dara. Menuju arah Selat Melaka. Berfikir secara rasional dapat menyelesaikan pelbagai masalah. Lebar kepala dari badan.Belayar perahu dari Berandan. Sudah besar berbaju merah. Kalau tuan bijak bestari. Makin diisi makin ringan. Kecil-kecil berbaju hijau. keladi kecil-kecil berbaju hijau burung nuri burung dara Kecil-kecil berbaju hijau. Latihan berfikir diperlukan oleh manusia.

iv.berani untuk mempertahankan jawapan yang diyakini betul.jujur dalam mengemukakan jawapan dan tidak meniru. ii. Kita hendaklah berfikir secara logik agar pendapat kita diterima masyarakat. Rasional . Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 9 . Amalkan sikap berjimat cermat agar masa depan lebih selamat dan terjamin. iii.berupaya membuat penaakulan untuk mencari jawapan yang betul dan tepat. Kebersihan mental Pengajaran i. iv. ii. Jangan mudah berputus asa dalam menyelesaikan sesuatu masalah. iii. Berfikirlah secara rasional dalam mencari sesuatu jawapan. Keberanian .Nilai i. Kejujuran .

Hanyalah tinggal badan merana. Habis harta tinggal badan. Faedahnya akan diberikan. Jikalau tidak anakku berakal. akan timbul masalah pada kemudian hari. Harta pusaka di manakan kekal. Saudagar tahu akan dirinya. Hampirlah mati gerangan aku. Katanya wahai cahaya mataku. Seorang saudagar dan isterinya tidak dapat bergerak selama tujuh hari kerana sakit. Saudagar berharap anakandanya bijak dalam menguruskan harta pusaka yang ditinggalkan olehnya. Hampirlah mati kepada rasanya. Jika harta yang ditinggalkan tidak diuruskan dengan baik. Baiklah tuan tingkah dan laku. Saudagar yang sedar hari kematiannya akan tiba memanggil anakandanya dan mencium kepala anakandanya sambil menangis. Adalah kiranya tujuh hari. Tidak bergerak kanan dan kiri. Sakit saudagar laki isteri. Laksana perahu bersauh tunggal. Semua harta diserahkan kepada anakandanya dan perlu digunakan sebaik-baiknya. Serta harta aku tinggalkan. Saudagar berpesan agar anakandanya sentiasa menjaga tingkah laku. Sekalian itu habislah fana. Kerana harta tiada berguna. Tuan seorang yang menyukakan. Lalulah memanggil akan anaknya. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 10 . Jikalau tidak akan sempurna. Diciumnya kepala dengan tangisnya. Sampai habis semua diterimakan. Tinggallah tuan buah hatiku.SYAIR WASIAT AYAHANDA SITI ZAWIYAH Maksud Ada kepada suatu hari.

Janganlah lambat tuan menyapa. Hormat kepada ibu bapa . Amanah . Tegur dan sapa itu yang ada. ii. Kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya. Gaya Bahasa i. Saudagar berpesan agar anakandanya menjaga budi bahasa terhadap orang tua dan menghormati mereka. Tema Wasiat dan pesanan terakhir seorang bapa kepada anaknya agar menjadi manusia yang berguna dan dipandang mulia. Mana yang datang padamu berjumpa. mu (kamu) laksana perahu bersauh tunggal Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 11 . buah hati ku (aku). Simpulan bahasa Sinkope Simile cahaya mata.Budi dan bahasa janganlah lupa. Persoalan i. iv. Itulah penambah di dalamnya dada. Saudagar mengingatkan anaknya agar memahami adat orang lain. menghargai budi bahasa dan tidak memandang kebendaan agar dipandang mulia. Kasih sayang .manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka. Muliakan olehmu ibu dan bapa. ii. Tiada memandang harta dan benda. iii. iii. iii. Kepentingan amalan hormat-menghormati sesama manusia.perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. ii. Pesanan agar menjaga harta kekayaan yang ditinggalkan dengan sebaik-baiknya.tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. Manusia perlu bijak menguruskan harta agar tidak mendatangkan masalah.. Nilai i. Kerana adat orang berbeza.

iii. Kita perlu menghormati adat dan budaya orang lain.Pengajaran i. ii. Kita hendaklah menjaga tingkah laku dan budi bahasa dengan baik. Kita hendaklah bertanggungjawab dalam melaksanakan amanah yang diberi. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 12 .

setelah lama memerintah. dan yang kedua seorang perempuan yang sangat cantik. Puteri cantik putera kedua. Isterinya lama sudah tiada. Baginda berputera tiga orang jua. Tabib pun selalu datang berulang. Hati baginda penuju tiada.SYAIR KEMANGKATAN SULTAN SULAIMAN Maksud Deli tua negerinya itu. Raja Deli mempunyai tiga orang anak. kukuh dan hebat pada zaman dahulu. Dengan kehendak Tuhan yang satu. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 13 . Pasarnya ramai bukan suatu. Di atas takhta konon sang ratu. Baginda sakit teruk sehingga badannya kurus. Laki-laki konon putera yang tua. Dengan kehendak Tuhan. Putera yang bongsu laki-laki jua. Tiada berbanding di zaman itu. Menarik hati orang semua. Kotanya kukuh berpagar batu. baginda Sultan gering. Banyak tabib yang datang untuk mengubatinya. Mengisahkan sebuah kerajaan bernama Deli Tua yang terbilang. Adapun akan dulu baginda. Mengubati baginda raja terbilang. Baginda pun gering suatu waktu. Anaknya yang ketiga seorang lelaki yang kacak dan diminati tidak kira orang tua atau muda. Anak pertamanya lelaki. Parasnya elok jarang tersua. Banyak dicari gadis dan janda. Parasnya elok tiadalah dua. Baginda Sultan kematian isteri dan enggan berkahwin lagi walaupun sudah dicarikan calon pengganti. Baginda nan gering bukan kepalang. Badannya kurus tinggallah tulang. Beberapa lama demikian itu. Dikasihi rakyat muda dan tua.

Akhirnya baginda mangkat setelah derita sakit sekian lama. Penyakit tak dapat lagi diubati.Tabib berusaha bersungguh hati. Imej alam Sinkope Bahasa istana Bahasa Arab Hiperbola batu tak (tidak) baginda. Ajal baginda hampirlah sudah. Semakin payah sultan yang syahdah. Dengan hal yang demikian itu. Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengubati penyakit Ajal dan maut di tangan Tuhan. Tema Kisah kemangkatan seorang raja yang telah lama sakit Persoalan i. ii. Usaha tabib tidak berkesan dan baginda semakin tenat dan hampir mangkat. Takhta kebesaran semua tinggallah. Baginda berpulang ke rahmatullah. iii. v. Menolong baginda raja berbakti. Kuasa Tuhan lebih mengatasi segala-galanya. Harta dunia sudah terjumlah. baginda Sultan belum sembuh walaupun tabib telah berusaha bersungguhsungguh. baginda Sultan meninggalkan harta kekayaan dan diserahkan kepada penggantinya. Pertolongan tabib tiada berfaedah. gering. Baginda pun mangkat ketika itu. iii. Cinta sejati tidak ada penggantinya. Kepada yang lain diberikan Allah. Ke negeri yang baqa akan berpindah. rahmatullah. Setelah mangkat. Sudahlah takdir Rabbulizzati. Ubat pun tiada dapat membantu. iv. ii. iv. Penyakit menggoda setiap waktu. syahdah badannya kurus tinggallah tulang 14 Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional . Gaya Bahasa i. mangkat baqa. Dengan kehendak Tuhan.

Kita sedar bahawa ajal dan maut di tangan tuhan. iv. v. vi. Antologi Kasut Kelopak Jantung Puisi Tradisional 15 .tanggungjawab anak memuliakan ibu bapanya. Kita hendaklah reda dengan ketentuan dan takdir tuhan. Kasih sayang . iii. ii.Nilai i. Taat setia .perasaan sayang seorang bapa terhadap anaknya. ii. Kita hendaklah memberikan taat setia kepada raja. iii. Simpati Reda Hormat-menghormati Pengajaran i. Tabah .manusia mestilah amanah dalam menguruskan harta pusaka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful