GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

4. 3. 2.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah.00 200. 5. 2. 3. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru. 4.00 100.3. Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar. 5.00 60. Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran.00 RM 510.0 MATLAMAT 1.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 .0 Bil 1.00 100. IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50. 4.

Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. Sudut masing-masing. sudut bacaan kelas. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai.6. menyusun atur perabot. kelas.0 Bil. memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori. 3. Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. 2. Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. 1. menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. perlu memastikan tugas membersih. 4. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik. serta dari semasa ke semasa.

dan mencuci memaklumkan kepada PK. di bilik rawatan diminta membuang sawang. keadaan bersih. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. dan bahan bacaan. dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat.semakin rak buku dan meja. 5. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas. mengelap rak. dan dikemaskini . Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum. 6. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama. 7.Perempuan. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. 8. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan. hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS. Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan. kemas dan mengemop lantai. langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan. Bilik PBSM.Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan.

Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang. Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop. 12.Kebersihan kantin perlu meja dilap. meja. 5 . Kantin Kantin sekolah dibersihkan.disusun atur dengan yang baik. 10. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih. bersih. sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9. dan keceriaan bilik 11. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. surau mengelap semula tingkap. dan menyusun al-Quran dengan baik. Guru kaunseling bersama pelajar.Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria. kemas dan membersihkan bilik kaunseling. papan informasi dikemaskini. ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa. kitab-kitab semula langsir. Tandas surau juga telah dibersihkan. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau.

memastikan kantin sentiasa kebersihannya. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan. Baik. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. 15. Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. dilakukan. dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya. 13. Lantai dan 6 . 14. perkakas-perkakas dan penambahbaikan. dikemaskini dan diceriakan. kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. tetapi masih perlu Kayu-kayu. Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. dan kabinet radas. bersama pembantu makmal. dan menyusun kerusi setelah digunakan. sampah sarap dibuang. dan teratur. 16.

Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. Daun-daun kering juga menghijau. Laman sawit. Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci. sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam. 17.tingkap juga telah dicuci. 22. tumbuhan dengan baik. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan. digunakan / tugas pembersihan dijalankan. dan menceriakan dijaga sekolah. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang. Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . 21. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. 18. disusun atur dengan baik. 20. sampah dan daun-daun kering dikutip. 19. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. Baik.

dan menjalankan kerjakerja pembersihan. Laluan Gemilang. mengelap. Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan. 7.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik. mengelap papan notis. menyapu sampah. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang.0 LAMPIRAN 7. 24. Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan. Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 . menyusun atur perabot-perabot. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi. dibersihkan. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan.1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa. dan semasa. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. membersihkan sinki. Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7. 25. Laluan Guru Unggul. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing. 23. perabot dan peralatan tertentu disusun atur. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan.

Oleh yang demikian. bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu.0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan. terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. semua pihak. selamat. selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. Bagi memastikan objektif program ini tercapai. sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan. iaitu Membangunkan Modal Insan. 9 . program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa. Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP).8. indah dan ceria.