GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran.00 200. 5.00 100.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah. 2.00 100. 3. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 . 2. 4. Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru.0 MATLAMAT 1.3. 5. 4.00 60. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru.00 RM 510.0 Bil 1. 4. IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50. 3.

tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. serta dari semasa ke semasa. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. 1.6. guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik. kelas. sudut bacaan kelas. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan. 3. Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. perlu memastikan tugas membersih. 2. 4. Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan. Sudut masing-masing.0 Bil. Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. menyusun atur perabot. mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori.

dan dikemaskini . Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan. langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan. kemas dan mengemop lantai. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan.Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS. Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum. Bilik PBSM.semakin rak buku dan meja. dan mencuci memaklumkan kepada PK. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan. dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan.Perempuan. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS. 5. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. mengelap rak. dan bahan bacaan. 8. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas. dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat. di bilik rawatan diminta membuang sawang. 7. 6. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum. keadaan bersih.

meja. dan menyusun al-Quran dengan baik. kitab-kitab semula langsir. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau. 10.disusun atur dengan yang baik. 5 . Guru kaunseling bersama pelajar. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa.Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria. masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9. papan informasi dikemaskini. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop. kemas dan membersihkan bilik kaunseling. Tandas surau juga telah dibersihkan.Kebersihan kantin perlu meja dilap. surau mengelap semula tingkap. ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa. Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang. Kantin Kantin sekolah dibersihkan. dan keceriaan bilik 11. bersih. 12.

dan menyusun kerusi setelah digunakan.memastikan kantin sentiasa kebersihannya. kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. dikemaskini dan diceriakan. Lantai dan 6 . Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan. sampah sarap dibuang. dan teratur. 14. Baik. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan. 16. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. perkakas-perkakas dan penambahbaikan. 13. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. dilakukan. dan kabinet radas. 15. bersama pembantu makmal. tetapi masih perlu Kayu-kayu. Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur. dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya.

Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci. Laman sawit. tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. disusun atur dengan baik. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. tumbuhan dengan baik. 19. sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam. Daun-daun kering juga menghijau. sampah dan daun-daun kering dikutip.tingkap juga telah dicuci. digunakan / tugas pembersihan dijalankan. dan menceriakan dijaga sekolah. 21. 18. Baik. 20. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan. Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. 22. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan. 17. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang.

1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa. perabot dan peralatan tertentu disusun atur. menyusun atur perabot-perabot. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan. membersihkan sinki. 25. Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing. mengelap papan notis. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. mengelap. Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang. dibersihkan.0 LAMPIRAN 7. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan. dan semasa. Laluan Gemilang.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan. 7. menyapu sampah. Laluan Guru Unggul. Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan. 23. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. dan menjalankan kerjakerja pembersihan.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 . 24. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing.

sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan. selamat. Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP). indah dan ceria. program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa. semua pihak. 9 . terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. iaitu Membangunkan Modal Insan. Oleh yang demikian.0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan.8. Bagi memastikan objektif program ini tercapai. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful