P. 1
81670560-dokumentasi-Gotong-Royong

81670560-dokumentasi-Gotong-Royong

|Views: 30|Likes:
Published by Cai Eeling

More info:

Published by: Cai Eeling on Jun 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2013

pdf

text

original

GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

2. 4. IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50.0 MATLAMAT 1.3.0 Bil 1.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar.00 60. 3. Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru. 2. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru. 4. 4.00 RM 510. 3.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 .00 200. Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran.00 100. 5. 5.00 100.

memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. 2. perlu memastikan tugas membersih.0 Bil. serta dari semasa ke semasa. Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. 4. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan. 3. guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik.6. menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai. tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. sudut bacaan kelas. Sudut masing-masing. Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori. Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. kelas. menyusun atur perabot. 1.

keadaan bersih. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS. hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. 6. 8. 7. Bilik PBSM. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan. dan bahan bacaan. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas. dan mencuci memaklumkan kepada PK. dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat. dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan.Perempuan. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. mengelap rak. langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan. Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum.semakin rak buku dan meja. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama. Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan. kemas dan mengemop lantai. dan dikemaskini . di bilik rawatan diminta membuang sawang.Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum. 5.

masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau. bersih. kitab-kitab semula langsir. 10. 12. dan keceriaan bilik 11. dan menyusun al-Quran dengan baik. meja.disusun atur dengan yang baik. Kantin Kantin sekolah dibersihkan. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang. ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa.Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria.Kebersihan kantin perlu meja dilap. surau mengelap semula tingkap. 5 . Guru kaunseling bersama pelajar. kemas dan membersihkan bilik kaunseling. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa. papan informasi dikemaskini. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih. Tandas surau juga telah dibersihkan. sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop.

memastikan kantin sentiasa kebersihannya. tetapi masih perlu Kayu-kayu. kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. 14. dan teratur. dilakukan. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. 16. dan menyusun kerusi setelah digunakan. perkakas-perkakas dan penambahbaikan. Baik. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya. Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. dan kabinet radas. 15. sampah sarap dibuang. Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur. dikemaskini dan diceriakan. 13. bersama pembantu makmal. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan. Lantai dan 6 .

19. Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. sampah dan daun-daun kering dikutip. Laman sawit. 17. Baik. tumbuhan dengan baik. KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci. Daun-daun kering juga menghijau. disusun atur dengan baik. Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . 18. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan. 20. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. 22. dan menceriakan dijaga sekolah. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang. sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. digunakan / tugas pembersihan dijalankan.tingkap juga telah dicuci. 21.

Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7. menyapu sampah. Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing. Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik. Laluan Gemilang.1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa. perabot dan peralatan tertentu disusun atur. 7. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 . 24. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi. membersihkan sinki. mengelap. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan. Laluan Guru Unggul. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. dan semasa. Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. dan menjalankan kerjakerja pembersihan. dibersihkan. 25.0 LAMPIRAN 7. mengelap papan notis. menyusun atur perabot-perabot.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing. 23. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan.

iaitu Membangunkan Modal Insan. Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP). Oleh yang demikian. selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. Bagi memastikan objektif program ini tercapai. indah dan ceria. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa. sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu.8. selamat. program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. semua pihak.0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan. 9 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->