GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran.00 100. 4.3. 3. 2.00 100. 5. 3.0 MATLAMAT 1.00 200. 4. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru.00 RM 510.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah.0 Bil 1. 5. 2. IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 . Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru. 4.00 60.

kelas. 1. Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. serta dari semasa ke semasa. perlu memastikan tugas membersih. mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. 4. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. 3. menyusun atur perabot.6. 2. Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. sudut bacaan kelas. Sudut masing-masing. menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan.0 Bil. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai. Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori. tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik.

langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama.semakin rak buku dan meja. 6. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum. mengelap rak. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan. 8. dan dikemaskini . dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat. dan bahan bacaan. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan. hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS. Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum. 7. kemas dan mengemop lantai. dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan. Bilik PBSM. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. di bilik rawatan diminta membuang sawang. dan mencuci memaklumkan kepada PK. keadaan bersih. 5.Perempuan.Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS.

Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria. kemas dan membersihkan bilik kaunseling. 10.disusun atur dengan yang baik. Tandas surau juga telah dibersihkan. dan keceriaan bilik 11. Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang. sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. papan informasi dikemaskini. 5 . masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9. Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop. 12. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau. surau mengelap semula tingkap. Kantin Kantin sekolah dibersihkan. meja. kitab-kitab semula langsir. Guru kaunseling bersama pelajar. ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa.Kebersihan kantin perlu meja dilap. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. dan menyusun al-Quran dengan baik. bersih.

Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. tetapi masih perlu Kayu-kayu. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. dan kabinet radas. perkakas-perkakas dan penambahbaikan. 14. Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan. Baik. sampah sarap dibuang. dilakukan. dan teratur. dan menyusun kerusi setelah digunakan. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur. bersama pembantu makmal. kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya.memastikan kantin sentiasa kebersihannya. 16. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. 13. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. Lantai dan 6 . 15. dikemaskini dan diceriakan.

sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam. Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci. tumbuhan dengan baik. disusun atur dengan baik. Daun-daun kering juga menghijau. Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. 17. Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . 22. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. 20. 19. Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan. sampah dan daun-daun kering dikutip. 21. digunakan / tugas pembersihan dijalankan. KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. 18. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang.tingkap juga telah dicuci. Baik. dan menceriakan dijaga sekolah. Laman sawit.

1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa. dan menjalankan kerjakerja pembersihan.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan. membersihkan sinki. perabot dan peralatan tertentu disusun atur. Laluan Guru Unggul. mengelap. menyapu sampah. mengelap papan notis. Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan. Laluan Gemilang. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 . Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. dibersihkan. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. 7.0 LAMPIRAN 7. 24. Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. menyusun atur perabot-perabot. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi. Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan. 23.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik. 25. dan semasa. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing.

0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan. Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP). terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa. semua pihak. program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu. selamat. 9 . Oleh yang demikian.8. bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. Bagi memastikan objektif program ini tercapai. indah dan ceria. selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. iaitu Membangunkan Modal Insan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful