GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

4. 5. 2.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 .0 Bil 1. 4. 3. 2.00 200. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar.3. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru. IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50. 4.0 MATLAMAT 1. Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran. 5. Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru.00 100.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah.00 60.00 RM 510. 3.00 100.

memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. 3. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan. menyusun atur perabot.6. tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. sudut bacaan kelas. 4. 1. serta dari semasa ke semasa. 2. guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik. perlu memastikan tugas membersih. menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. Sudut masing-masing.0 Bil. Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai. Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. kelas.

semakin rak buku dan meja. dan dikemaskini . Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum. 6. Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan. 8. dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat.Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas. Bilik PBSM. dan mencuci memaklumkan kepada PK. dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan. keadaan bersih. 5. dan bahan bacaan. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan. kemas dan mengemop lantai. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama.Perempuan. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan. di bilik rawatan diminta membuang sawang. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. mengelap rak. 7. hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS.

ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa. dan keceriaan bilik 11. 5 . sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9. bersih. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih. 10.disusun atur dengan yang baik.Kebersihan kantin perlu meja dilap.Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria. papan informasi dikemaskini. Guru kaunseling bersama pelajar. kemas dan membersihkan bilik kaunseling. dan menyusun al-Quran dengan baik. kitab-kitab semula langsir. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau. Kantin Kantin sekolah dibersihkan. Tandas surau juga telah dibersihkan. meja. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa. Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop. surau mengelap semula tingkap. Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang. 12.

perkakas-perkakas dan penambahbaikan. dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya. dilakukan. 15. Lantai dan 6 . 14.memastikan kantin sentiasa kebersihannya. kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. 16. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. Baik. dan kabinet radas. bersama pembantu makmal. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. 13. Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur. Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. tetapi masih perlu Kayu-kayu. dan menyusun kerusi setelah digunakan. dan teratur. sampah sarap dibuang. dikemaskini dan diceriakan. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan.

19. Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam.tingkap juga telah dicuci. tumbuhan dengan baik. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan. disusun atur dengan baik. Daun-daun kering juga menghijau. Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. Baik. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. Laman sawit. 18. dan menceriakan dijaga sekolah. 20. sampah dan daun-daun kering dikutip. 22. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. 21. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan. tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. digunakan / tugas pembersihan dijalankan. 17. Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci.

membersihkan sinki. 25. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. 23. menyusun atur perabot-perabot. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan. 24. mengelap papan notis. dan menjalankan kerjakerja pembersihan.1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan. perabot dan peralatan tertentu disusun atur. Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing. Laluan Guru Unggul.0 LAMPIRAN 7. Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik. mengelap. dan semasa. Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik. 7.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 . Laluan Gemilang. dibersihkan. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing. menyapu sampah.

Bagi memastikan objektif program ini tercapai.0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan. Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP). 9 . bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. Oleh yang demikian. indah dan ceria. terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. iaitu Membangunkan Modal Insan. semua pihak. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa. selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu. selamat.8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful