P. 1
81670560-dokumentasi-Gotong-Royong

81670560-dokumentasi-Gotong-Royong

|Views: 30|Likes:
Published by Cai Eeling

More info:

Published by: Cai Eeling on Jun 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2013

pdf

text

original

GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah. 3. 2.00 200. IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50.00 60.3.00 100. 5. 2. 4. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar.0 MATLAMAT 1. Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru. 3. 5. Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran. 4.0 Bil 1.00 RM 510. 4.00 100. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 .

Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. Sudut masing-masing.6. sudut bacaan kelas. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan. Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai. perlu memastikan tugas membersih. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. 3. Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori. 2. mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan. memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. 4. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. 1. menyusun atur perabot. kelas. serta dari semasa ke semasa. guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik.0 Bil.

Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS. Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum. langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan. Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan. 7. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan. hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama. di bilik rawatan diminta membuang sawang. dan dikemaskini . dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. 6. 8.Perempuan. Bilik PBSM. dan bahan bacaan. kemas dan mengemop lantai. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. keadaan bersih. mengelap rak. 5. dan mencuci memaklumkan kepada PK. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum.semakin rak buku dan meja. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan.

surau mengelap semula tingkap. 5 . Guru kaunseling bersama pelajar. kemas dan membersihkan bilik kaunseling. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa. dan keceriaan bilik 11. sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9.Kebersihan kantin perlu meja dilap. papan informasi dikemaskini. 10. dan menyusun al-Quran dengan baik. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih.disusun atur dengan yang baik. bersih. 12. Kantin Kantin sekolah dibersihkan. ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau.Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria. Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop. Tandas surau juga telah dibersihkan. meja. Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang. kitab-kitab semula langsir.

13. dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya. tetapi masih perlu Kayu-kayu. kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. 14. 15. Lantai dan 6 . sampah sarap dibuang. dilakukan. Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur.memastikan kantin sentiasa kebersihannya. Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. 16. Baik. dan kabinet radas. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. bersama pembantu makmal. Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. dan menyusun kerusi setelah digunakan. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. dan teratur. perkakas-perkakas dan penambahbaikan. dikemaskini dan diceriakan.

KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. 22. Daun-daun kering juga menghijau. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci. 17. 21. tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. digunakan / tugas pembersihan dijalankan.tingkap juga telah dicuci. sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam. 20. Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . tumbuhan dengan baik. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan. 19. dan menceriakan dijaga sekolah. Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang. disusun atur dengan baik. 18. Baik. Laman sawit. sampah dan daun-daun kering dikutip. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan.

mengelap. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan. mengelap papan notis. 25. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. menyapu sampah.0 LAMPIRAN 7. Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 . Laluan Guru Unggul. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan. dan semasa. Laluan Gemilang. membersihkan sinki. Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik. 7. menyusun atur perabot-perabot. 24.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik.1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. dan menjalankan kerjakerja pembersihan. 23. Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang. dibersihkan. Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing. perabot dan peralatan tertentu disusun atur.

iaitu Membangunkan Modal Insan.0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa. Bagi memastikan objektif program ini tercapai.8. semua pihak. indah dan ceria. terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu. sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan. selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. selamat. program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP). bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. Oleh yang demikian. 9 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->