GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran. 3. Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru.3.0 Bil 1. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah. 4. 3. 2.00 60.00 200. 4.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 .00 RM 510.00 100.0 MATLAMAT 1. 2. 5.00 100. 4. 5. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar. IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50.

2. Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik. 4. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. serta dari semasa ke semasa. kelas.0 Bil. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan. Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. sudut bacaan kelas. perlu memastikan tugas membersih. 3. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori. 1. menyusun atur perabot.6. menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan. memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai. tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. Sudut masing-masing.

keadaan bersih. dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum. dan dikemaskini . Bilik PBSM. 8. mengelap rak. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama. hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. 5.semakin rak buku dan meja. Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan.Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS. dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan. di bilik rawatan diminta membuang sawang. 7. kemas dan mengemop lantai. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan. dan mencuci memaklumkan kepada PK. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas.Perempuan. Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum. 6. dan bahan bacaan. langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan.

Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang.Kebersihan kantin perlu meja dilap. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih. bersih. ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa. 10. dan keceriaan bilik 11. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau. 12. kemas dan membersihkan bilik kaunseling.Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria. 5 . Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop.disusun atur dengan yang baik. Tandas surau juga telah dibersihkan. surau mengelap semula tingkap. masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9. papan informasi dikemaskini. Guru kaunseling bersama pelajar. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. meja. kitab-kitab semula langsir. dan menyusun al-Quran dengan baik. Kantin Kantin sekolah dibersihkan. sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa.

dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya. 16. bersama pembantu makmal. Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan. dilakukan. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan. Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur. 15. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. sampah sarap dibuang. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. dan teratur. Lantai dan 6 . 14. 13. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. perkakas-perkakas dan penambahbaikan. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. dan kabinet radas. kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. dan menyusun kerusi setelah digunakan.memastikan kantin sentiasa kebersihannya. tetapi masih perlu Kayu-kayu. dikemaskini dan diceriakan. Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. Baik.

sampah dan daun-daun kering dikutip. 22. Baik. 21. 20. Laman sawit. Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. 19. 17. sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam. dan menceriakan dijaga sekolah.tingkap juga telah dicuci. Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. 18. KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. digunakan / tugas pembersihan dijalankan. Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang. disusun atur dengan baik. Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. Daun-daun kering juga menghijau. tumbuhan dengan baik. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan.

Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik. dan menjalankan kerjakerja pembersihan. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan. Laluan Gemilang. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. dan semasa. menyusun atur perabot-perabot. menyapu sampah. Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik. 7. membersihkan sinki. mengelap. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan. mengelap papan notis.0 LAMPIRAN 7. 23. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang. Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7. dibersihkan. Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing. Laluan Guru Unggul. perabot dan peralatan tertentu disusun atur. 25.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan.1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. 24.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 .

selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih.0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan. selamat. sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa. Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP).8. Oleh yang demikian. semua pihak. iaitu Membangunkan Modal Insan. 9 . bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. indah dan ceria. Bagi memastikan objektif program ini tercapai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful