GOTONG-ROYONG PERDANA S.M.K. AMINUDDIN BAKI 2009 1.

0 PENDAHULUAN
Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Kementerian Pelajaran Malaysia Tahun 2006-2010 merupakan satu dokumen perancangan pendidikan yang bersepadu, komprehensif dan menyeluruh yang menjadi garis panduan kepada semua warga pendidik agar matlamat menghasilkan pendidikan berkualiti untuk semua dapat dicapai. Enam teras strategik telah dikenalpasti untuk memperkukuh sistem pendidikan negara. Berpandukan kepada teras strategik kedua, iaitu Membangunkan Modal Insan, program 3K (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan) wajib diperkukuhkan dan diperkembangkan di sekolah agar amalan kebersihan yang disemai dan dipupuk sejak awal dari rumah akan menjadi amalan sepanjang hayat. Sekolah yang bersih ialah sekolah yang ceria, indah dan wangi, tanpa contengan, sampah, sawang serta tidak berbau, berhabuk dan berlumut. Kemudahan sekolah juga perlu dijaga dan diselenggarakan dengan baik agar ia terus berfungsi. Sekolah juga perlu selamat dan tidak menjadi tempat pembiakan serangga atau haiwan perosak.

2.0

OBJEKTIF
Antara objektif program yang ingin dicapai adalah: 1. 2. Membina perlakuan amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani kehidupan seharian. Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah terhadap kebersihan, keindahan dan keceriaan, serta menghargai kemudahan yang disediakan. 3. 4. 5. Memupuk semangat kepunyaan serta kesediaan bekerja sebagai satu pasukan. Melaksanakan aktiviti amalan kebersihan sekolah. Mewujudkan iklim serta identiti sekolah sebagai institusi yang sihat, bersih, indah dan ceria.

1

00 100.00 RM 510. 2. 5.00 200.00 100.0 KUMPULAN SASARAN Semua warga sekolah.00 Sumber Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum Suwa Kokurikulum PIBG Suwa Kokurikulum JUMLAH PERBELANJAAN 2 . IMPLIKASI KEWANGAN Perkara 100 keping beg plastik sampah besar 10 pasang sarung tangan pembersihan 5 pasang penyepit sampah Wang saguhati kepada pekerja DBKL Pelbagai Jumlah (RM) 50. 3. 3.0 Bil 1. 5. Mewujudkan semangat cinta akan sekolah yang kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran. 4.0 MATLAMAT 1. Menerapkan nilai-nilai mencintai alam sekitar dalam diri pelajar dan guru. 2. Mewujudkan perasaan cinta akan kebersihan fizikal dan mental dalam diri pelajar. Mewujudkan semangat kerjasama dan amalan bergotong-royong dalam kalangan pelajar dan guru.00 60. 4. 4.3.

Sabun pencuci bagi memantau kebersihan tangan turut dibekalkan bagi tandas. guru-guru dan Aktiviti membersih dan para pelajar telah menjalankan menceriakan setiap kelas tugas membersih dan menceriakan telah dilaksanakan dengan kelas seperti baik. 1.6. Sudut masing-masing. kenyataan juga telah dikemaskini terutamanya Tingkatan 6 dengan maklumat yang pelbagai. 3. 4. tetapi perlu dipantau mengelap tingkap dan kipas. rendah masih perlu Sudut bacaan kelas juga ditambah dikemaskini. serta dari semasa ke semasa. Bilik Air Blok A & E Bilik air bagi Blok A & E telah Penyeliaan perlu dilaksana dibersihkan dan keadaan lebih dari semasa ke semasa baik dengan adanya doa masuk oleh guru yang bertugas dan keluar tandas. sudut bacaan kelas. menyusun atur perabot-perabot di dalam papan Sudut papan kenyataan.0 Bil. Terdapat juga dengan bahan-bahan bacaan yang beberapa kelas yang masih pelbagai. memastikan kebersihan individu dan warga sekolah terjamin. mengemaskini pelajar dan guru merekod serta penggunaan komputer ke dalam buku yang telah disediakan. Perabot yang telah rosak belum menambahbaik dihantar ke tempat pelupusan. kelas. perlu memastikan tugas membersih. 2. Makmal Komputer & Pusat Akses Brigade Bestari telah menjalankan AJK kerja-kerja inventori. Bilik Rawatan Lelaki & 3 . menyusun atur perabot. LAPORAN GOTONG-ROYONG Tempat Aktiviti Laporan Guru Penyelia Penilaian Semua Bilik Darjah Secara keseluruhan.

hiasan pada Pihak yang menggunakan dinding telah dibaiki keadaannya. 5. Aktiviti mengelap pembersihan tingkap dan seperti Pelajar sakit yang berehat kipas. mengelap rak. BOSS Guru dan AJK SPBT telah sama. langsir dan sarung bantal kerusi guru bertugas atau guru settee telah dilaksanakan. 7. menyusun dan aktiviti mengemaskini semula buku-buku dijalankan.Bilik BOSS berada dalam sama membersihkan bilik BOSS. kemas dan mengemop lantai. dan mencuci memaklumkan kepada PK.semakin rak buku dan meja. bilik mesyuarat diingatkan dan kerusi-kerusi di dalam bilik supaya memastikan suis mesyuarat juga telah disusun ditutup setelah digunakan. dan bahan bacaan. Theatrette Peralatan yang terdapat di dalam Pemantauan bilik theatrette theatrette telah dikemaskini dan perlu lantai telah divakum. serta menghias dan menceriakan bilik BOSS. di bilik rawatan diminta membuang sawang. keadaan bersih. Gimnasium & Bilik Kecergasan Peralatan-peralatan gimnasium 4 di dalam Memuaskan.Perempuan. 6. Bilik Mesyuarat Lantai telah divakum. ceria selepas pembersihan theatrette dengan baik dan teratur. rawatan dengan juga telah diceriakan dan hiasan poster mengemaskini papan kenyataan. dan menjaga kebersihan bilik mesyuarat. Bilik PBSM. dilakukan dari semasa ke semasa bagi memastikan selesa digunakan. dan dikemaskini . 8.

sampah dan sisa sentiasa makanan juga telah dibersihkan. ditambah telah dibersihkan dan Mana-mana pihak yang Label bagi bermaklumat menggunakan menambahkan bahasa perlu makmal menjaga keceriaan makmal bahasa. kemas dan membersihkan bilik kaunseling. Bilik Kaunseling kebersihan bilik bahasa. papan informasi dikemaskini. kitab-kitab semula langsir. Makmal Bahasa 1 & 2 Lantai dimop.disusun atur dengan yang baik. dan keceriaan bilik 11. Kantin Kantin sekolah dibersihkan. Surau dan Bilik Pendidikan Islam Guru bersama pelajar kawasan telah Guru-guru dan pelajar membersihkan sekitar Islam yang menggunakan sentiasa berada surau. 5 . Tandas surau juga telah dibersihkan.Kebersihan kantin perlu meja dilap. meja. 10. dipantau dari semasa ke semasa bagi memasang dalam keadaan bersih. bersih.Bilik kaunseling kelihatan pelajar PRS sama-sama membantu lebih ceria. Guru kaunseling bersama pelajar. dan menyusun al-Quran dengan baik. dan hiasan bunga diletakkan dalam bilik kaunseling bagi menambah keserian tersebut. masih Peralatan-peralatan berfungsi dengan baik diperiksa bagi memastikan boleh digunakan 9. Pelajar membantu guru surau perlu memastikan membuang habuk dan sawang. 12. surau mengelap semula tingkap.

Makmal Sains Tugas kerja pembersihan mengelap dilakukan Kemas dan teratur. 15. Kemas dan barang-barang barang-barang disusun atur semula kelihatan tersusun dengan dengan baik di rak-rak. dan kabinet radas. 13. Lantai dan 6 . kerusi-kerusi meletakkan semula bahan disusun dengan teratur. Baik. dan setiap bacaan yang telah dibaca sudut dalam pusat sumber di tempat yang sepatutnya. Kerjaperalatan disusun dengan baik dan secara teratur di tempat yang selamat. dilakukan. perkakas-perkakas dan penambahbaikan. 14. dan menyusun kerusi setelah digunakan. peralatan yang telah rosak dihantar ke tempat pelupusan. rak-rak serta peralatan dan diberi peralatan label. bersama pembantu makmal. Bengkel Kemahiran Hidup & Bilik LKJ Habuk dan sawang dibersihkan. tetapi masih perlu Kayu-kayu. Koperasi Lantai disapu dan dibersihkan.memastikan kantin sentiasa kebersihannya. Pusat Sumber Sekolah Bahan-bahan bacaan yang terdapat Pelajar-pelajar di dalam pusat sumber disusun diingatkan kawasan terjaga perlu supaya semula dengan baik. 16. sampah sarap dibuang. serta Perkakas bangku yang rosak dihantar ke tempat pelupusan. dan teratur. dikemaskini dan diceriakan.

Dewan setelah kelihatan untuk aktiviti lebih sampah dikutip. sekitar berhampiran Herba dibersihkan oleh guru dan pelajar-pelajar Persatuan Pencinta Alam. Bilik Guru Guru-guru telah bekerjasama Bilik guru telah berjaya 7 . dan menceriakan dijaga sekolah. Bilik Seni Lantai dan tingkap dicuci. digunakan / tugas pembersihan dijalankan. 18. disusun atur dengan baik. tumbuhan dengan baik. dan longkang juga selesa telah dibersihkan. cantik sampah di sekitar kawasan semua bangunan kelihatan bersih royong dijalankan. dan pasu-pasu bunga disusun atur dengan baik. Taman Bumi Hijau & kawasan sekitar berhampiran Tumbuhan perosak dicabut dan Sekitar dibuang. 17. Bengkel dan bilik LKJ dikemaskini. kawasan sekitar semua blok bangunan Pelajar-pelajar blok bangunan. Sekitar Dewan Sekitar dewan dibersihkan.tingkap juga telah dicuci. KRS mengutip Kawasan sekitar blok-blok setelah aktiviti gotongPokok-pokok disiram dan taman kelihatan dan kawasan dicantas. sampah dan daun-daun kering dikutip. 20. tetapi masih perlu Perkakas-perkakas dan peralatan diperbaiki. Daun-daun kering juga menghijau. Laman sawit. Baik. 21. 19. 22. Taman Herba & kawasan Sekitar kawasan dan tapak Taman Memuaskan.

Laluan Perkasa dan pekerja kebersihan Memuaskan.membersihkan bilik guru dengan dikemaskini dengan baik. 7. dan menjalankan kerjakerja pembersihan. perabot dan peralatan tertentu disusun atur. 23.2 Gambar-gambar pada hari gotong-royong (Rujuk Lampiran II) 8 . menyusun atur perabot-perabot. mengelap.1 Jadual Kerja Jawatankuasa Gotong-Royong 2009: Ahli Jawatankuasa. Guru dan pengawas sekolah telah Memuaskan. membersihkan sinki. Bilik Pengurusan Peperiksaan Bilik pengurusan peperiksaan telah Baik.0 LAMPIRAN 7. 24. Agihan dan Spesifikasi Tugas (Rujuk Lampiran I) 7. mengelap papan notis. dan fail-fail telah disusun semula dan dikemaskini. menyapu sampah. Bilik Pengurusan HEM & Bilik Pengawas menjaga masing. Perabot yang telah rosak kebersihan bilik guru bagi memastikan keselesaan. mengelap meja tetapi masih perlu dan tingkap. mengemaskini papanpapan kenyataan dan lain-lain lagi.bersama-sama dibawa ke tempat pelupusan. Guru-guru perlu mengemas meja guru masing. diperbaiki dari semasa ke membuang sawang-sawang. 25. dibersihkan. Laluan Guru Unggul. dan semasa. Laluan Gemilang. cermin sekolah telah menjalankan kerja pembersihan.

Selaras dengan teras strategik kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP). Oleh yang demikian. selamat dan berkualiti kepada setiap warga sekolah. semua pihak. terutamanya warga sekolah seharusnya sama-sama berganding bahu dan menggembleng tenaga dalam menjayakan matlamat program ini demi kesejahteraan bersama. bagi melahirkan dan melatih individu dan masyarakat yang mengamalkan tanggungjawab menjaga kebersihan sepanjang hayat walau di mana sekalipun berada. sewajarnya projek gotong-royong ini dilaksanakan dan diperkembangkan secara berkesan.0 PENUTUP Gotong-royong Perdana 2009 merupakan suatu usaha berterusan dalam merealisasikan program 3 K (Kebersihan. Bagi memastikan objektif program ini tercapai. indah dan ceria. Ini sekaligus dapat mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang selesa.8. Kesihatan dan Keselamatan) di sekolah bagi memupuk amalan kebersihan sejak dari awal dalam diri setiap individu. program gotong-royong peringkat sekolah ini diharapkan mampu mendidik dan menyemai rasa tanggungjawab dan kerjasama setiap individu dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada dalam keadaan bersih. 9 . selamat. iaitu Membangunkan Modal Insan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful