TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

TOPIK 1 :
1.1 TERMOKIMIA
Pengenalan Termokimia

1.1.1

1.1.2 Perubahan Tenaga Dalam Tindak Balas Kimia

1.2HUKUM PERTAMA TERMODINAMIK
1.2.1 Hukum Keabadian Tenaga

1

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

1.2.2 1.2.3

Tenaga Dalaman Haba Tindak Balas

2

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

1.1

TERMOKIMIA

1.1.1 PENGENALAN TENAGA - Keupayaan untuk melakukan kerja/perubahan

Kerja, W = Daya (F) × Jarak (d)

Dalam kimia, Kerja W - Perubahan tenaga yang terarah hasil daripada sesuatu proses. Tenaga dan Kerja mempunyai unit yang sama, dalam SI, joule (J) Ada pelbagai bentuk tenaga: Tenaga kinetik

Tenaga radiasi Tenaga

Tenaga terma

Tenaga kimia Tenaga Kinetik Tenaga Tenaga keupayaan halaju. mempunyai Tenaga Radiasi yang bersekutu dengan

objek yang bergerak, iaitu yang

Tenaga solar, tenaga yang berasal daripada pancaran cahaya matahari. Tenaga ini memanaskan atmosfera dan permukaan

3

Hasil tindak balas dan bahan tindak balas mempunyai tenaga yang berbeza.Kajian tentang perubahan haba semasa tindak balas kimia. Haba adalah satu bentuk tenaga terma.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 bumi dan menyebabkan pelbagai aktiviti berlaku.Tenaga yang bersekutu dengan kedudukan sesuatu objek.2. 1.1. misalnya ketinggian. Tenaga Terma Tenaga yang bersekutu dengan pergerakan rawak zarah-zarah dalam sesuatu sistem. Termokimia . Tenaga Keupayaan .1 HUKUM KEABADIAN TENAGA . ia cuma 4 .Menyatakan bahawa tenaga tidak boleh dicipta maupun dimusnahkan. Haba adalah pemindahan tenaga terma daripada dua jasad yang mempunyai suhu yang berlainan.2 HUKUM PERTAMA TERMODINAMIK 1. Tenaga Kimia Tenaga yang tersimpan di dalam bahan kimia. 1.2 PERUBAHAN TENAGA DALAM TINDAK BALAS KIMIA Semua tindak balas kimia mengalami perubahan tenaga. Hampir semua perubahan tenaga yang berlaku dalam tindak balas kimia berupa HABA.

Penukar bentuk tenaga adalah mesin (semula jadi atau buatan).3 HABA TINDAK BALAS Perubahan kandungan tenaga apabila 1 mol bahan tindak balas bertindak balas atau 1 mol hasil tindak balas terbentuk dipanggil haba tindak balas dan diberi simbol ∆ H.Semua bentuk tenaga boleh saling bertukar bentuk.2 TENAGA DALAMAN . MUATAN HABA TENTU 5 . tidak bertambah. . Unit tenaga bagi haba tindak balas ialah joule (J).2.Jumlah tenaga kinetik dan tenaga keupayaan 1. atau berkurang. Semasa tenaga bertukar bentuk. magnitudnya kekal. 1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 berubah bentuk.2.

Q = perubahan haba m = jisim bahan (g) t = perubahan suhu c = muatan haba tentu Entalpi ialah kandungan haba dalam sistem = perubahan haba 6 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Kapasiti haba sesuatu bahan ialah kuantiti haba yang diperlukan untuk menaikkan suhunya sebanyak 1K.

.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TINDAK BALAS EKSOTERMIK .Contoh-contoh : • • • • Tindak balas pembakaran bahan api Tindak balas pemendakan Tindak balas penyesaran Tindak balas peneutralan Haba terbebas 7 .Tenaga haba yang dibebaskan akan menyebakan bekas yang menampung tindak balas itu terasa panas apabila disentuh dengan tangan. Perubahan tenaga tindak balas Eksotermik akan menunjukkan nilai negatif . iaitu • • Perubahan Tenaga = Tenaga Hasil Tindak Balas .Suhu campuran bahan-bahan tindak balas eksotermik akan menaik. .Tenaga Bahan Tindak Balas ΔH = Hh .Tindak balas eksotermik adalah disertai dengan pembebasan tenaga haba ke sekelilingnya.Hb . ∆ H = negatif.

Tenaga Bahan Tindak Balas ΔH = Hh . .Suhu campuran bahan-bahan tindak balas endotermik akan menurun.Contoh-contoh: • Penguraian kalsium karbonat apabila dipanaskan dengan kuat.Tenaga haba yang diserap daripada sekeliling akan menyebabkan bekas yang menampung tindak balas itu terasa sejuk apabila disentuh dengan tangan.Tindak balas endotermik adalah disertai dengan penyerapan tenaga haba daripada sekeliling.Hb .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TINDAK BALAS ENDOTERMIK . ∆ H = positif. . iaitu • • Perubahan Tenaga = Tenaga Hasil Tindak Balas . • Melarutkan garam ammonium klorida di dalam air Haba diserap 8 .Perubahan tenaga tindak balas Endotermik akan menunjukan nilai positif . .

Tulis persamaan termokimia bagi tindak balas ini. b) Manakah ada entalpi yang lebih besar. bahan atau hasil tindak balas? c) Apakah nilai ∆H bagi tindak balas. 2. Diberi H2 (g) + O2 (g) H2O.8kJ. ? 2H2O ( g) 2H2 (g) + O2 (g) 9 . ∆H= -287kJ a) Apakah jenis tindak balas di atas. ∆ bagi pembentukan 2mol air daripada hidrogen dan oksigen ialah -517.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN 1.

suhu meningkat sebanyak 6. TOPIK 2: 10 . Apabila serbuk zink ditambah ke dalam cawan plastik yang mengandungi 50cm3 larutan Cu2+ .2 a) Tulis persamaan tindak balas yang berlaku. . b) Kira haba yang terbebas semasa tindak balas.2 Jg-1. Kapasiti haba tentu air ialah 4.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 3.

1 Kalorimeter 2.1.1.1 TERMOKIMIA 2.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 2.2 Muatan Haba 11 .

a.  Ia direka menggunakan cawan polistirena dan termometer.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 2. 2) Kalorimeter ialah sebagai alat yang digunakan untuk mengira haba tindak balas ketika menjelaskan proses tindak balas kimia yang berlaku. 3) Terdapat dua jenis kalorimeter iaitu “Coffee-Cup Calorimeter” and “Bomb Calorimeter”. “Coffee-Cup Calorimeter”  Alat ini merupakan satu alat yang ringkas yang direka untuk digunakan di dalam makmal.1 TERMOKIMIA 2.1 KALORIMETER 1) Kalorimeter ialah pengiraan kuantitatif bagi haba yang diperlukan atau dihasilkan semasa proses tidak balas kimia. perubahan fizikal dan muatan haba. 12 .1.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 “Coffee-Cup Calorimeter” 13 .

Contohnya ialah pembakaran yang dinyalakan.  Cawan polistirena digunakan kerana ia merupakan bahan yang mempunyai dinding penebat haba yang baik yang dapat mencegah haba terbebas ke persekitaran. 14 .  Apabila tindak balas berlaku pada tekanan tetap di dalam “CoffeeCup Calorimeter”. b. perubahan entalpi akan melibatkan haba dan sedikit haba akan dibebaskan ke persekitaran (eksotermik) atau diserap dari persekitaran (endotermik).  Larutan tersebut perlu dimasukkan ke dalam kalorimeter dan catat suhu awal dan suhu akhir setelah tindak balas selesai. “Bomb Calorimeter”  Jenis kalorimeter ini merupakan alat penyukat tindak balas haba yang jitu dan ia mempunyai isi padu tetap.  Digunakan untuk menyukat perubahan tenaga untuk tindak balas yang tidak akan berlaku sehingga dimulakan dengan sengaja.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109  Alat ini digunakan untuk mencari perubahan haba sesuatu bahan yang terdiri daripada dua larutan.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 15 .

haba yang dilepaskan akan di serap oleh periuk api (“bomb”).  Daripada perubahan suhu dan muatan haba kalorimeter (air dan semua yang terdapat di dalam air).1. 2.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109  Bahan tindak balas akan diletakkan di dalam “bomb”. 2) Muatan haba sesuatu objek bergantung pada jisim objek dan jenis objek. suhu keseluruhan bahan di dalam tangki akan meningkat. suhu yang dibebaskan telah dikira. iaitu diletakkan di dalam bekas yang ditutup dan di rendamkan di dalam tangki air.  Muatan Haba Tentu (Specific Heat Capacity) 16 . Seterusnya.  Pengacau (stirrer) akan memastikan haba yang dibebaskan akan disebarkan secara sekata sebelum suhu akhir akan diambil.  Apabila tindak balas berakhir.  Tangki air tersebut besar dan bertindak sebagai penebat sepenuhnya.2 MUATAN HABA (HEAT CAPASITY) 1) Muatan haba ialah kuantiti haba sesuatu bahan yang diperlukan untuk menaikkan suhunya sebanyak 1 . air dan sebarang kelengkapan yang terdapat di dalam air.

TENAGA DALAM KIMIA o SCE 3109 Muatan haba tentu suatu bahan ialah haba yang diperlukan untuk menaikkan suhu sebanyak 1 bagi 1kg bahan itu. o Formulanya ialah: c = muatan haba tentu Q = kuantiti haba yang diserap atau dibebaskan m = jisim objek = perubahan suhu o Unitnya ialah  Haba Pendam Tentu (Molar Heat Capacity) o Kuantiti haba yang diperlukan untuk mengubah keadaan jirim sesuatu bahan bergantung pada jisim bahan dan jenis bahan tersebut. o Formulanya ialah: L = haba pendam tentu Q = kuantiti haba yang diserap atau dibebaskan m = jisim o 17 Unitnya ialah .

00 M HCl pada 28.0 g air. 50. 18 . Ketumpatan air ialah 1. kita menganggap muatan haba tentu ialah hampir kepada air iaitu 4. Kalorimeter mengandungi 982.44 .00g/mL dan larutan tersebut mempunyai ketumpatan yang hampir kepada air.00 M NaOH larutan telah ditambah di mana suhunya juga 28. HCl (aq) + NAOH(aq) NaCl (aq) + (l) Dalam satu eksperimen.45 kepada 31. 50.184 J/g . Pembakaran glukosa ialah jaw ap an Pembakaran 2.06g glukosa di dalam “bomb calorimeter” menyebabkan suhu air meningkat daripada 29. Campuran telah dikacau serta merta dan suhu larutan campuran telah meningkat kepada 35.00mL daripada 1.00 mL daripada 1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN 1) Tidak balas antara asid hidroklorik (HCl) dan natrium hidroksida (NaOH) dalam air melibatkan tidak balas eksotermik. Seterusnya.5 . kita menganggap 2) Glukosa merupakan punca tenaga kepada badan kita.4 . Apakah haba tindak balas? Oleh sebab larutan adalah cair.5 telah diletakkan di dalam “coffee-cup calorimeter”.

Muatan haba tentu air ialah 4. Ia telah menyerap 35.0 ? 19 .2 J tenaga sebagai haba.0 g sampel daripada 30.0g besi telah dipanaskan daripada 0 . Apakah muatan haba tentu bagi besi tersebut.0 kepada 45.184 J/g Kira haba pembakaran bagi 1 mol glukosa.20 . 3) Sampel bagi 4.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Muatan haba bagi kalorimeter ialah 814 J/ .0 J haba diperlukan untuk menaikkan suhu bagi 80. 4) Berapakah muatan haba tentu bagi etanol apabila 700.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 3 : 3.1 TERMOKIMIA Entalpi Tindak Balas Entalpi 3.2 20 .1 3.1.1.

3 kPa = 1. Haba pemendakan  Perubahan haba yang berlaku apabila 1 mol mendakan terbentuk daripada tindak balas larutan ionnya pada keadaan piawai  21 Contoh: .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 3.1 ENTALPI 1) Definisi haba (entalpi) o Kandungan tenaga yang tersimpan dalam sesuatu bahan atau sistem o Simbol = ∆H 2) Definisi haba tindak balas o Perubahan haba yang berlaku apabila bilangan mol bahan tindak balas seperti yang ditunjukkan dalam persamaan kimia bertindak bersama pada keadaan piawai untuk membentuk hasil tindakbalas dalam keadaan piawai o Keadaan piawai ialah keadaan di mana:     Suhu Tekanan Kepekatan = 25° C atau 298 K = 1 atm atau 101.1.0 mol dm-3 Bahan dan hasil tindakbalas mesti berada pada keadaan fizik yang biasa pada suhu 25°C dan tekanan 1 atm 3) Jenis haba tindak balas i.

5 KJmol-1 ii.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Ag+ (ak) + Cl. Haba penyesaran  Perubahan haba yang berlaku apabila satu mol logam disesarkan daripada larutan garamnya pada keadaan piawai oleh logam yang lebih elektropositif  Contoh: Fe (p) + CuSO4 (ak) FeSO4 (ak) + Cu (p) ∆H= -150 KJmol-1 iii. Haba pembakaran  Haba yang dibebaskan apabila satu mol bahan dibakar dengan lengkap dalam oksigen pada keadaan piawai  Contoh: CH4 (g) + 202 (g) CO2 (g) + 2H2O (ce) ∆H= -890 KJmol-1 22 .(ak) AgCl (p) ∆H= -65. Haba peneutralan  Haba yang dibebaskan apabila satu mol ion hidrogen daripada asid bergabung dengan satu mol hidroksida untuk membentuk satu mol air pada keadaan piawai  Contoh: HNO3 (ak) + NaOH (ak) NaNO3 (ak) + H2 (ce) ∆H= -57 KJmol-1 iv.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 4) Contoh soalan dan pengiraan SOALAN: Seorang pelajar menjalankan satu eksperimen untuk menentukan haba pemendakan batrium sulfat di dalam makmal. Kemudian. JAWAPAN: 1) Menulis persamaan tindak balas BaCI2(ak) + Na2SO4(ak) BaSO4(p) + 2NaCI(ak) 23 .0 mol dm -3 dan 25cm3 larutan natrium sulfat 1. kedua.0 moldm-3 dicatatkan. Kemudian. Keputusan eksperimen berikut diperoleh. Suhu awal larutan barium klorida Suhu awal larutan natrium sulfat Suhu tertinggi yang dicapai oleh campuran larutan = 28° C = 30° C = 34 °C Hitungkan haba pemendakan bagi barium sulfat dalam eksperimen ini.Campuran dikacau dan suhu yang tertinggi yang dicapai dicatatkan. Suhu awal 25cm3 larutan barium klorida 1. lakarkan gambar rajah aras tenaganya. Langkah berikut dilakukan.dua larutan tersebut dicampurkan.

025 mol BaCI2 bertindak balas dengan 0.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 2) Menghitung bilangan mol barium sulfat yang termendak Bil mol BaCI2 dalam 25cm3 larutan = = = 0.025 mol Bil mol Na2SO4 dalam 25cm3 larutan = = = 0. 1 mol BaCI2 bertindak balas dengan 1 mol Na2SO4 untuk membentuk 1mol BaSO4 Jadi.025 mol BaSO4 3) Menghitung perubahan haba dalam tindak balas Jumlah isipadu larutan campuran = 25cm3+ 25cm3 = 50cm3 24 .025 mol Na2SO4 untuk membentuk 0. 0.025 mol Menurut persamaan.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Jisim larutan campuran.05 kJ haba 25 .m = isipadu larutan x ketumpatan larutan = 50cm3 x 1 = 50 g Suhu awal larutan = purata suhu awal kedua.dua larutan = =29° C Perubahan suhu larutan = suhu tertinggi.025 mol BaSO4 akan membebaskan 1.05 kJ 4) Menghitung haba pemendakan Pemendakan 0.29 = 5° C Haba yang dibebaskan oleh tindakbalas pemendakan = haba yang diserap oleh larutan = mcƟ = 50 g x 4.suhu awal = 34.2 x 5 = 1050 kJ = 1.

bahan tindak balas ditukarkan kepada hasil tindak balas o Kandungan tenaga bahan tindak balas berbeza daripada kandungan tenaga hasil tindak balas. terdapat suatu perubahan tenaga yang berlaku semasa tindak balas kimia o Perubahan tenaga ini diberikan simbol = ∆H ∆H = jumlah kandungan tenaga hasil tindak balas – jumlah kandungan tenaga bahan tindak balas 26 . Jadi. BaCI2(ak) + Na2SO4(ak) BaSO4(p) + 2NaCI(ak) ∆H= -42 KJmol-1 BaCI2(ak) + Na2SO4(ak) ∆H= -42 KJmol-1 BaSO4(p) + 2NaCI(ak) 5) Gambarajah aras tenaga o Apabila tindak balas kimia berlaku.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Oleh itu. pemendakan 1 mol BaSO4 akan membebaskan = 42 kJ haba Maka.

Tindak balas eksotermik 27 . Maka.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 o Bagi tindak balas eksotermik. jumlah kandungan tenaga hasil tindak balas adalah lebih tinggi daripada jumlah kandungan tenaga bahan tindak balas. Maka. ∆H adalah negatif o Bagi tindak balas endotermik. jumlah kandungan tenaga hasil tindak balas adalah kurang daripada jumlah kandungan tenaga bahan tindak balas. ∆H adalah positif o Perubahan tenaga dalam tindak balas eksotermik dan endotermik dapat ditunjukkan dengan jelas dengan menggunakan gambarajah aras tenaga.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Tindak balas endotermik 28 .

Fe. . S. 64. kirakan i. 56. 32.25 mol dm -3. O. iii. v. ii. iv. [Jmr = Cu. 16] Haba yang dibebaskan Peningkatan suhu Jisim kuprum yang disesarkan Jisim garam yang terbentuk Lukis gambarajah aras tenaga mcm mana nk dapat jisim? 29 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN Kaji persamaan di bawah Fe (s) + CuSO4 (aq) → Cu (s) + FeSO4 (aq) ∆H = -250 kJ mol-1 Jika serbuk besi ditambah kepada 100 cm 3 larutan kuprum(II) sulfat 0.

1 4.1.2 Entalpi Hukum Hess 30 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 4 : 4.1 TERMOKIMIA 4.1.

1.3 Entalpi Pembentukan 31 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 4.

1 ENTALPI Entalpi. H merupakan perubahan haba yang berlaku apabila 1 mol bahan terbentuk daripada unsur-unsurnya pada tekanan tetap. ΔH1 = ΔH2 + ΔH3 + ΔH4 Untuk menentukan entalpi suatu tindak balas. Haba keseluruhan atau akhir tindak balas adalah sama dengan jumlah haba proses tindak balas. Hasil yang diperolehi akan menunjukkan nilai yang sama. H ditakrifkan Di mana H adalah entalpi system @ tindak balas dalam Joules U adalah tenaga dalaman system @ tindak balas dalam Joules P adalah tekanan yang bertindak ke atas system @ tindak balas V adalah isipadu system @ tindak balas dalam meter padu 4.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 4. Contoh untuk menentukan entalpi : 32 .1. kita boleh menambah beberapa tindak balas.2 HUKUM HESS Hukum Hess menyatakan bahawa. Entalpi.1.

5 kJ mol–1 + (–283.0 kJ mol–1) = –393. maka kita boleh menghitung nilai entalpi untuk tindak balas diatas. kita dapat mengira nilai entalpi sesuatu bahan dan unsur yang sukar ditentukan dalam makmal.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 a) NO2 : Jadi.5 kJ mol–1 = ΔH1 + ΔH2 Jadi.5 kJ mol–1 = ΔH1 ΔHm = –283.5 kJ mol–1 Dengan mengetahui entalpi standard pembentukan NO 2. Melalui hukum Hess. 33 .-> 2NO2(g) b) CO2 C(s) + ½O2(g) → CO(g) CO(g) + ½O2(g) → CO2(g) ΔHm = –110. persamaan termokimia yang tepat adalah : N2(g) + O2(g) -. persamaan termokimia yang tepat adalah : C(s) + O2(g) → CO2(g) ΔHm = –393.0 kJ mol–1 = ΔH2 ΔH = 68 KJ ΔHnet = –110.

Perubahan entalpi pembentukan piawai ialah haba yang diserapkan atau dibebaskan apabila satu mol bahan dibentuk daripada unsur-unsurnya di bawah keadaan piawai. perubahan entalpi pembentukan piawai bagi unsur-unsur di bawah keadaan piawai diberikan nilai sifar. Sebagai contoh. PERUBAHAN ENTALPI PEMBENTUKAN PIAWAI Δ . 285.5 kJ mol –1. Ini merujuk kepada perubahan berikut : H2(g) + ½O2 (g) → H2O(l) Δ = –285.5 kJ haba dibebaskan (tindak balas eksotermik) Secara lazim. Maka.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian semasa mengaplikasikan hukum Hess. entalpi pembentukan piawai bagi air ialah –285. perubahan entalpi pembentukan piawai bagi air boleh diwakili oleh profil tenaga berikut : 34 . Perubahan entalpi pembentukan piawai bagi bahan diberi symbol Δ . Antaranya kita dapat menggabungkan beberapa tindak balas yang telah diketahui entalpinya untuk memperoleh entalpi tindak balas yang dicari.5 kJ mol–1 Ini bererti apabila 1 mol air (cecair) terbentuk daripada hydrogen (H) dan oksigen (O) dalam keadaan bergas.

2C (p) + H2 (g) → C2H2 (g) Δ .296 kJ mol–1 . Misalnya.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 H2(g) + ½O2 (g) ΔH = –296 kJ mol–1 H2O(l) Sesetengah perubahan entalpi pembentukan piawai adalah bernilai positif. = .0 kJ mol–1 Perubahan entalpi pembentukan piawai sesetengah bahan tidak boleh ditentukan secara langsung oleh eksperimen. C 2H2 adalah + 227 kJ mol–1. karbon tidak berpadu secara langsung dengan dengan gas hydrogen di bawah sebarang keadaan untuk menghasilkan etana. perubahan entalpi pembentukan piawai bagi etana. Perubahan entalpi pembentukan piawai bagi etana sebenarnya diperoleh dengan menggunakan hukum Hess seperti berikut C (p ) + O 2 (g ) → CO2 (g) Δ = . Contohnya. = + 227.394 kJ mol–1 H 2 (g ) + 35 O2 (g) → H2 O(g) Δ .

1311 kJ mol–1 ΔH1.kitaran 2C (p) -394 2 + H2 -296 C2H2 (g) -1311 2CO2 (p) + H2 O Mengikut Hukum Hess : + ( .3 ENTALPI TINDAK BALAS DAN ENTALPI PEMBENTUKAN Bagi suatu tindak balas am. = . A + B = C + D 36 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 C2H2 (g) + O2 (g) → 2CO2 (p) + H2 O(ce) Δ . ΔH2 dan ΔH3 semuanya termokimia berikut digunakan : boleh ditentukan secara terus dalam makmal.1311) = 2(-394) + (-296) = + 227 kJ mol-1 4.1.

( .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Maka. perubahan entalpi.541 kJ. Jawapan yang sama juga dapat diperoleh dengan menggunakan Hukum Hess : 37 .1669 = ( .1669 + 0 ) . Δ tindak balas diberikan oleh formula berikut : Δ = Δ (hasil) + Δ (bahan tindak balas) Contoh : 2 Al (p) + Cr2O3 (p) → 2 Cr (p) + Al2O3 (p) Diberikan : Δ (Al2O3) = .1669 kJ mol–1 Δ (Cr2O3) = -1128 kJ mol–1 2 Al (p) + Cr2O3 (p) → 2 Cr (p) + Al2O3 (p) ΔH : ΔH 0 -1128 0 .1128 + 0 ) = .

Δ (karbon) C (p ) + O 2 (g ) → CO2 (g) Δ = .1128) = .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 x 2 Al + Cr2O3 Al2O3 + 2 Cr -1128 Al2O3 + Cr2O3 Mengikut Hukum Hess : + ( . 2.541 kJ PERUBAHAN ENTALPI PEMBAKARAN PIAWAI Δ 1. Perubahan entalpi pembakaran piawai beberapa bahan diberikan berikut : a. Perubahan entalpi pembakaran piawai adalah haba yang dibebaskan apabila 1 mol bahan dibakar dengan lengkap dalam oksigen berlebihan di bawah keadaan piawai.394 kJ mol–1 38 .1169 = .

dibakar dengan lengkap. C3H7OH. Δ (asid etanoik) CH3COOH (ce) + 2O2(g) → 2CO2 (g) + 2H2O(ce) Δ . Δ (etanol) C2H2OH (ce) + 3O2 (g) → 2CO2 (g) + 3H2 (ce) Δ . hitungkan perubahan entalpi pembakaran piawai propanol. (kapasiti haba tentu air = 4.876 kJ mol–1 CONTOH : Apabila 1.2 0C.2 Jg -1K-1) Haba yang dibebaskan = mcΔt 39 .1368 kJ mol–1 d. = .2202 kJ mol–1 c. = . = .5 g propanol.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 b. haba yang dibebaskan menaikkan suhu 1500 g air sebanyak 9. Δ (propana) C3H8 (g) + 5O2 (g) → 3CO2 (g) + 4H2 O(ce) Δ .

Sebatian yang sangat eksotermik dengan nilai Δ yang paling negatif biasanya paling stabil dan tidak mudah terurai menjadi unsur-unsurnya.017 mol Perubahan entalpi pembakaran piawai = = .2 = 57. 40 . 3.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 = 1500 4. Haba pembentukan piawai bagi sebatian mewakili tenaga yang dipindah dari atau kepada persekitaran apabila ikatan kimia dalam unsur berpecah dan ikatan terbaru terbentuk dalam sebatian itu. Nilai Δ sebatian memberi maklumat yang baik tentang kestabilannya dan penguraian kepada unsur-unsurnya.3409 kJ mol-1 MENGGUNAKAN NILAI Δ UNTUK MERAMALKAN KESTABILAN RELATIF SEBATIAN 1.2 9. 2.96 kJ Bilangan mol propanol yang yang digunakan = = 0.

Contoh sebatian stabil dan tidak stabil: Sebatian stabil Al2O3 NaCl HF Δ kJ mol-1 Sebatian tak stabil Cl2O7 NCl3 SnH4 Δ mol-1 -1679 -411 -271 -75. Ini menerangkan sifat penurunan yang kuat bagi magnesium dan aluminium dan ketakstabilan diklorin heptoksida. Perhatikan perkara berikut : 41 . Manakala.1670 -911 -3012 -395 + 265 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 4. Oksida Na2O MgO Al2O3 SiO2 P4O10 SO4 Cl2O7 Δ kJ mol-1 sebatian Δ mol-1 oksigen . 5. sebatian yang paling endotermik dengan nilai Δ yang paling positif adalah tidak stabil dan cenderung untuk terurai (mungkin secara meletup) dengan pemanasan sedikit ataupun pada keadaan biasa.832 .416 .7 -230 -163 Haba pembentukan piawai dan kestabilan Perubahan entalpi pembentukan piawai bagi oksida dalam Kala 3 Jadual Berkala Unsur ditunjukkan dalam jadual berikut.602 .1113 -911 -602 -264 + 76 Perubahan kestabilan dari segi tenaga bertambah daripada Na2O hingga Al2O3 dan menyusut daripada SiO2 hingga Cl2O7. Cl 2O7 yang mudah meletup.1204 .

5 Haba pembentukan hydrogen peroksida ialah -186 kJ mol-.186 kJ mol–1 Daripada data ini kita menyangka bahawa hydrogen peroksida sangat stabil. Ini berbeza dengan hidrida halogen. F Cl Br I Sebatian stabil Δ kJ mol-1 HF (g) -271 HCl (g) -92 HBr -36 HI (g) + 26. H2 (g) + O2 (g) → H2 O2(c) Δ . Tidak berguna untuk membandingkan nilai Δ bagi sebatian yang tidak mengandungi unsur yang sama. Lebih kecil saiz halogen. Oleh itu apabila hydrogen peroksida terurai. = . Ia adalah kerana Δ hanya menghuraikan kestabilan hydrogen peroksida secara relative terhadap unsureunsurnya. namun mudah terurai menjadi air dan oksigen. bahan itu tidak menghasilkan hydrogen dan oksigen tetapi menghasilkan air dan oksigen: 42 . Bahan yang paling stabil terhadap penguraian kepada unsure-unsurnya (iaitu sangat eksotermik) mungkin paling reaktif sebagai reagen. lebih stabil hidrida halogen itu. misalnya CO dengan SiCl4. b. Nilai Δ berguna untuk menunjukkan kesan penambahan saiz atom halogen terhadap kestabilan.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 a.

ΔH bagi tindak balas berikut 2 CO(g) + O2 (g) → 2 CO2 (g) adalah -566 kJ Diberi bahawa ΔH bagi CO2 = . Hitung H bagi persamaan : NH3(g) + HCl(g) -----> NH4Cl(s) Diberi : ½N2(g) + 1½H2(g) -----> NH3(g) 43 H = -46. Perubahan entalpi beberapa tindak balas penyesaran diberikan berikut : Cu(p) + 2 Ag+ (ak) → Cu2+ (g) + Ag (ak) ΔH1 = –148 kJ + 2+ Zn(p) + 2 Ag (ak) → Zn (ak) + 2Ag (p) ΔH2= – 363 kJ Hitung ΔH bagi tindak balas berikut : Zn(p) + Cu2+ (ak) → Zn2+ (ak) + Cu (p) 2.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 H2O2 (c) → H2O (c) + ½O2 (g) Δ = –98 kJ mol–1 Ini bererti hydrogen peroksida tidak stabil secara tenaga berbanding air dan oksigen.394 KJ mol–1 . SOALAN 1. Contoh ini menunjukkan betapa pentingnya untuk menentukan terhadap bahan apa sebatian itu stabil atau tidak stabil. 3. Hitung ΔH bagi CO.1 kJ/mol .

394 kJ H2 (g) + O2 (g) → H2O (ce) .286 kJ C6H6 (ce) + O2 (g) → 6CO2 (g) + 3H2O (ce) .3 kJ/mol H = -314.4 kJ/mol 4.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 ½H2(g) + ½Cl2(g) ------> HCl(g) ½N2(g) + 2H2(g) + ½Cl2(g) -----> NH4Cl(s) H = -92.3 273 kJ TOPIK 5 : 44 . Hitung H benzene C6H6 daripada data-data berikut : C (p) + O2 (g) → CO2 (g) .

1. Jumlah tenaga untuk tiga kelas makanan yang utama ialah Karbohidrat: 22.1.1 MAKANAN DAN BAHAN API MAKANAN 1. Jumlah tenaga boleh ditentukan dengan formula berikut: Jumlah tenaga makanan = kuantiti air (ml) x pertambahan suhu (oC) x 4. 2. 3.2 kJg-1 Proteins: 17. Tenaga yang terkandung dalam sesuatu makanan ialah kuantiti haba yang dihasilkan apabila 1 gram makanan dioksidakan.2 kJg-1 Lipids: 38. 5 kJg-1 Makanan dan Bahan Api Tenaga Solar 4.1 5.2 Jg-1C-1 45 .2 5.1 TERMOKIMIA 5. Unit untuk jumlah tenaga ialah joules per gram (Jg -1) atau kalori.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 5.1 TERMOKIMIA 5.1.

2. Bahan api yang berbeza mempunyai haba pembakaran yang berlainan.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Kuantiti makanan(gram) 5. 3. BAHAN API 1. gas asli dan petroleum. Bahan api ialah bahan kimia yang dapat dibakar untuk membebaskan tenaga haba. Jumlah tenaga makanan juga boleh ditentukan dengan bomb calorimeter. Pemilihan bahan api untuk kegunaan industri adalah berdasarkan faktor berikut: a) Haba pembakaran b) Kos tenaga c) Sumber bahan api d) Kesan kepada alam sekitar 5. 4. Ini bermakna bahan api yang digunakan mestilah merupakan bahan api yang a) Menghasilkan tenaga haba yang banyak b) Mempunyai harga yang rendah c) Mudah diperoleh d) Tidak mencemarkan alam sekitar PETROLEUM 46 . Kebanyakan bahan api yang digunakan adalah bahan api fosil seperti arang batu.

4. Kegunaan utama petroleum ialah sebagai sumber tenaga untuk menggerakkan kenderaan. Terbentuk daripada pereputan sisa haiwan dan tumbuhan yang tenggelam ke dasar laut berjuta-juta tahun dahulu. 3. 2. 47 . sabun dan detergen. 6. plastik. oleh itu setiap komponen mempunyai takat lebur dan takat didih tersendiri. iaitu cara penyulingan pada julat suhu yang berlainan. 5. pewangi. Proses industri bagi pengasingan komponen-komponen di dalam petroleum dipanggil penapisan petroleum.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 1. petroleum turut digunakan dalam pelbagai industri seperti pembuatan pelarut. dan biasanya didapati di bahagian atas kerak bumi. terutamanya siri alkana. Komponen-komponen petroleum berbeza dari segi saiz. baja serta racun perosak. bahan letupan dan lain-lain. 7. Perbezaan dalam takat didih ini membolehkan komponen-komponen petroleum diasingkan melalui penyulingan berperingkat. Selain sebagai bahan bakar dan pelincir. Petroleum biasanya merupakan sebatian pelbagai hidrokarbon.

o makin likat pecahan itu o makin gelap warnanya o makin sukar pecahan itu terbakar o makin berjelaga nyalanya.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Sifat Pecahan-Pecahan Petroleum Yang Diperolehi Makin rendah takat didih pecahan petroleum itu . 48 . o makin kurang likat pecahan itu o makin cerah warnanya o makin mudah pecahan itu terbakar o makin bersih nyalanya ( kurang berjelaga ) Makin tinggi takat didih pecahan petroleum itu .

Pecahan Petroleum Gas-gas petroleum Kegunaan Dicairkan di bawah tekanan dan digunakan sebagai (takat didih paling rendah) gas untuk memasak.1. Sumber bagi pembuatan plastik. Digunakan sebagai pelincir untuk mengurangkan geseran Digunakan untuk membuat lilin. 5. Petrol Digunakan sebagai bahan api untuk kereta dan Nafta kenderaan ringan. dadah. dan kain sintetik dalam industri petrokimia dan sebagai Kerosin pelarut Digunakan sebagai bahan api untuk pesawat terbang serta untuk pemanasan dan pencahayaan Diesel Minyak pelincir Parafin Minyak Bahan Api Bitumen (takat didih paling tinggi) (lampu kerosin ) Digunakan sebagai bahan api untuk kenderaan berat seperti bas .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Pecahan-pecahan Petroleum Dan Kegunaannya. lori dan kereta api. mesin kilang dan stesen jana kuasa Digunakan untuk membuat jalan raya dan bahan kalis air.2 TENAGA SOLAR 49 .bahan penggilap dan bahan pencuci Digunakan sebagai bahan api dalam kapal .

seperti di kawasan terpencil dan di angkasa lepas. masakan) Generasi elektrik (fotovoltaik. Kegunaannya semakin meluas tatkala kesedaran mengenai kos persekitaran dan bekalan terhad oleh sumber tenaga lain seperti bahan api fosil yang semakin terasa. enjin pemanasan) Penyahmasinan air laut. Tenaga matahari sekarang digunakan dalam beberapa pengunaan: Pemanasan (air panas. 2.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 1. pemanasan bangunan. Tenaga matahari telah digunakan dalam banyak teknologi tradisional sejak beberapa abad dan telah digunakan secara meluas ketika ketiadaan bekalan tenaga lain. Tenaga suria atau tenaga solar adalah teknologi untuk mendapatkan tenaga berguna daripada cahaya matahari. 3. 4. 50 .

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN 1. Berikan dua pecahan komponen petroleum dan nyatakan kegunaannya. Berikan definisi tenaga yang terkandung dalam makanan? 2. 4. 51 . Nyatakan definisi petroleum. Terangkan secara ringkas mengenai bahan api 3.

1 Tindakbalas Pengoksidaan Dan Penurunan 52 .1 ELEKTROKIMIA 6.1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 6 : 6.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 6.1 TINDAKBALAS PENGOKSIDAAN DAN PENURUNAN 53 .1.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 PERSAMAAN KIMIA PENGOKSIDAAN Hilang Hidrogen H2S(g) + CL2(g) 2HCL(g) + S(s) hilang hidrogen penambahan hidrogen PENURUNAN Terima Hidrogen H2 (g) + CL2 (g)  2HCL (g) Terima Oksigen 2Ca (s) + O2  2CaO (s) Hilang Oksigen Zn (s) + CuO (s)  ZnO (s) + Cu (s) penambahan oksigen kehilangan oksigen PERSAMAAN ION PENGOKSIDAAN Fe2+ .-2e -----> Br2 2I.2e ------> Zn2+ Cu .2e ------> Cu2+ 2Br.e -----> Fe3+ PENURUNAN Fe3+ + e -------> Fe2+ Cu2+ + 2e ----> Cu Ag+ + e -----> Ag Zn .-2e -----> I2 Br2 + 2e ------> 2BrCl2 + 2e -------> 2Cl- 54 .

2e -----> Fe2+ 2H2O + O2 + 4e ----> 4OH- TINDAK BALAS REDOKS Satu tindak balas dimana proses pengoksidaan dan penurunan berlaku secara serentak. 1) Tindak balas yang melibatkan penambahan dan kehilangan oksigen. 2) Tindak balas yang melibatkan kehilangan dan penambahan electron 55 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Fe .

Peraturan penentuan nombor pengoksidaan  Atomatom dan molekulmolekul unsur bebas mempunyai nombor pengoksidaan sifar. H2. NOMBOR PENGOKSIDAAN Nombor pengoksidaan suatu unsur dalam suatu sebatian ialah cas yang diperolehi oleh unsur itu apabila unsur itu wujud sebagai ion dalam sebatian tersebut dengan membuat anggapan semua ikatan yang wujud dalam sebatian itu tidak dikira sebatian ion atau kovalen.contohnya H+ = +1 Petua-petua yang perlu dipatuhi apabila menentukan nombor pengoksidaan (N.P. CL2  Nombor pengoksidaan unsur dalam ion monoatom adalah sama dengan cas pada ion tersebut. Ianya merupaan ikatan ion. O2. Contohnya.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 3) Tindak balas redoks yang melibatkan penambahan nombor pengoksidaan dan pengurangan nombor pengoksidaan.) atom di dalam bahan kimia 56 .

H2SO4.P.P. S = +6 . S) + 4(-2) = -2 (N. H2.P. Cl. O2. CO2.P. S) = (-2) + (+8) N. PbO. atom sulfur( S ). S) + (-8) = -2 57 (N.P. H2SO4. CuO. CH4.P. Apakah N. Cl. oksigen O = -2 Cas pada ion sulfat = 2Oleh itu. Pb2+ = +2. H2O2…… H2O. N3. HCl. …. Na2CO3. O2. Al3+ = +3…. Na2O. Na+ = +1. HNO3.= -1 . Peroksida: NaO. Cl2.= -2. CaH2……. Ion kompleks Petua ini boleh digunakan untuk menentukan N.P. SO42-? Penyelesaian: N.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 JENIS BAHAN Atom dalam unsur 0 NOMBOR PENGOKSIDAAN CONTOH Na. C. H. H3PO4…….. atom yang tidak diketahui di dalam suatu ion atau sebatian ion yang mengandungi ion kompleks.. Hidrida logam: NaH. (N. O. Atom oksigen -2 di dalam sebatian (kecuali di dalam peroksida = -1) Atom hidrogen di dalam sebatian Ion tunggal +1 (kecuali di dalam hidrida logam = -1) Sama dengan cas pada ion itu Jumlah nombor pengoksidaan setiap atom = cas pada ion itu H2O. Pb…. S) + 4(N..= -3….P. di dalam ion sulfat. Zn. H3PO4. O) = -2 (N.P.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN 1) Persamaan tindak balas antara Ferum (iii) Oksida dan Karbon Monoksida ditunjukkan di bawah. 2) Nyatakan samada unsur kimia yang digariskan di bawah telah mengalami penurunan ataupun pengoksidaan. KMnO 4? 4) Apakah nombor pengoksidaan bagi Sulfur di dalam ion thiosulfat. I. III. Fe2O3 (p) + 3CO (g)  2Fe (p) + 3CO2 (g) Kenalpastikan agen penurunan dan agen pengoksidaan di dalam tindak balas di atas. S 2O32-? 58 . II. Zn + CuSO4  ZnSO4 + Cu PbO + CO  Pb + CO2 4NH3 + 5O2  4NO + 6H2O 3) Apakah nombor pengoksidaan bagi Mangan di dalam sebatian Mangan.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 59 .

1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 7 : 7.1 60 .1 ELEKTROKIMIA Sel Voltan 7.

Elektrokimia merupakan kajian tentang tindak balas kimia yang berlaku di dalam larutan dan melibatkan pengaliran elektron di antara elektrod dan elektrolit. Tindak balas pengoksidaan Tindak balas penurunan 4. Di dalam elektrokimia. tindak balas kimia hanya berlaku apabila terdapat pengaliran arus elektrik dan menghasilkan perubahan kimia di dalam sesuatu larutan. b. Terdapat dua jenis tindak balas di dalam tindak balas redoks: a. Ia juga dipanggil tindak balas redoks.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Apakah maksud elektrokimia??? 1. 61 . Sel voltan merupakan contoh sel elektrokimia yang menghasilkan arus elektrik hasil daripada pembebasan tenaga oleh tindak balas redoks. 2. 5. 3.

jarum voltmeter galvanometer. voltan adalah Sel 62 . 3. voltmeter atau galvanometer. Arus elektrik yang terhasil dalam sel dapat dikesan melalui nyalaan mentol dan pesongan atau 4. Contoh sel Daniell. Mencelupkan dua kepingan logam berlainan ke dalam suatu elektrolit. Menyambungkan dua kepingan logam itu melalui litar luar kepada sebuah mentol. Sel voltan ialah sel yang menghasilkan tenaga elektrik melalui tindak balas kimia yang berlaku di dalamnya. Struktur sel ringkas dibina dengan: a. Tenaga kimia Tenaga elektrik 2. b.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Sel Voltan 1.

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

RAJAH 1: PEMBINAAN SEL VOLTAN YANG RINGKAS

Bagaimana tindak balas elektrokimia berlaku dalam sel voltan?

1. Logam yang berada di atas dalam SEK lebih bersifat elektropositif . itu atom ini mudah membebaskan elektron untuk membentuk ion.

Oleh

2. Penghasilan elektron yang banyak pada logam ini menyebabkan ia bertindak sebagai terminal negatif dan dikenali sebagai katod. 3. Logam yang berada di bawah dalam SEK kurang bersifat elektropositif. Oleh itu ion logam yang kurang elektropositif akan menerima elektron dan berubah menjadi atom.

63

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

4. Logam ini akan bertindak sebagai terminal positif dan dikenali sebagai anod. 5. Elektron akan bergerak daripada logam yang lebih elektropositif yang kurang elektropositif. 6. Pengaliran elektron yang berterusan dari terminal negatif ke terminal positif melalui litar luar akan menghasilkan arus. 7. Logam yang lebih elektropositif akan melarut/ menjadi nipis/ jisimnya. 8. Kepekatan larutan garam logam yang lebih elektropositif akan kerana atom logam berubah menjadi ion. 9. Logam yang kurang elektropositif akan menebal/ bertambah jisim. 10. Kepekatan larutan garam logam akan berkurang kerana ion logam berubah menjadi atom logam. 11. Persamaan sel kimia boleh ditulis sebagai: A/A+ // B+/B bertambah berkurang ke logam

Perbandingan antara sel elektrolisis dengan sel voltan

Sel elektrolisis

Sel voltan

64

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

Jenis elektrod: Grafit atau dua jenis logam yang sama/ berbeza Tindak balas di terminal positif: Kehilangan elektron Tindak balas di terminal negatif: Penerimaan elektron Perubahan bentuk tenaga: Tenaga elektrik Aliran elektron: Elektrod positif Elektrod negatif Tenaga kimia

Jenis elektrod: Dua jenis logam yang berbeza

Tindak balas di terminal positif: Penerimaan electron Tindak balas di terminal negatif: Kehilangan electron Perubahan bentuk tenaga: Tenaga kimia Aliran elektron: Elektrod negatif Elektrod positif Tenaga elektrik

Tindak balas di anod (Elektrod positif) 4OHPengoksidaan 2H2O + O2 + 4e

Tindak balas di anod (Elektrod negatif) Zn Zn2+ + 2e

Pengoksidaan

65

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

Tindak balas di katod ( Elektrod negatif) Tindak balas di katod ( Elektrod positif) Cu2+ + 2e Penurunan Cu 2H+ + 2e H2

Penurunan

PERSAMAAN • • • • Mengandungi elektrolit Terdiri daripada dua elektrod Melibatkan tindak balas kehilangan dan penerimaan elektron Mempunyai elektrod positif dan negatif

66

Sel Kering

pembalut zink (terminal negatif) menderma elektron untuk membentuk ion Zn 2+ . Tindak balas yang berlaku dalam sel kering ialah a. Fungsi setiap strukturnya adalah seperti berikut: Struktur Rod karbon Pembalut zink Mangan (IV) oksida Serbuk karbon Fungsi Bertindak sebagai terminal positif Bertindak sebagai terminal negative Mengurangkan pengutuban sel Menambahkan luas permukaan elektrod karbon Pasta ammonium klorida Bertindak sebagai elektrolit 4.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 RAJAH 2: BINAAN SEL KERING 1. Apabila sel digunakan (dinyahcas). Sel kering ialah sel yang tidak menggunakan sebarang cecair. 2. 3. Rod karbon dikelilingi oleh campuran mangan (IV) oksida dan serbuk karbon. 67 .

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Zn (p) Zn2+ + 2e- b. Elektron yang dibebaskan akan mengalir melalui litar luar dan diterima oleh ion NH4+ di rod karbon (terminal positif) untuk membentuk ammonia dan hidrogen. 5. Ringkasan nyahcas sel kering: RAJAH 3 Kebaikan sel kering: 68 . 2NH4+(ak) + 2ePersamaan ion keseluruhan: Zn (p) + 2NH4+(ak) 2NH3(ak) + H2(g) + Zn2+ 2NH3(ak) + H2(g) c. Pengaliran elektron dari pembalut zink melalui litar luar ke rod karbon menghasilkan arus elektrik.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 • • • • • tiada tumpahan elektrolit mudah dibawa murah bersaiz kecil voltan yang terhasil agak malar sebab tiada pengutuban sel Kelemahan sel kering: • • • tidak dapat dicas semula menghasilkan arus yang rendah elektrolit keluar melalui pembalut zink yang bocor setelah sel digunakan beberapa lama 69 .

Namakan logam yang lebih elektropositif dan yang kurang elektropositif? b. Apakah yang berlaku pada kepekatan larutan garam logam pada terminal negatif? 70 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN Rajah 2: Tindak balas elektrokimia bagi Fe-Cu a. Logam apakah yang bertindak sebagai terminal negatif? e. Tuliskan persamaan setengah bagi tindak balas yang berlaku di terminal negatif dan terminal positif? g. Logam apakah yang bertindak sebagai terminal positif? f. Apakah larutan-larutan yang sesuai digunakan bagi A dan B? c. Bagaimanakah arah pergerakan elektron? d. Apakah yang berlaku pada logam yang bertindak sebagai terminal negatif ? h. Apakah yang berlaku pada logam yang bertindak sebagai terminal positif? i.

1 ELEKTROKIMIA 71 . Tuliskan persamaan sel kimia bagi tindak balas elektrokimia di atas.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 j. Apakah yang berlaku kepada kepekatan larutan garam logam pada terminal positif? k. TOPIK 8 : 8.

m.1.3 Keupayaan Elektrod Piawai 72 .1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 8.1.f) Keupayaan Penurunan Piawai 8.1 8.2 Daya Gerak Elektrik (e.

- D.E) - Sumber elektrik dari sel elektrik mengubahkan tenaga kimia kepada tenaga keupayaan elektrik. - Daya gerak elektrik (d. Sel voltan = E0katod-E0anod E0sel 73 = E0kanan-E0kiri .e.g.e juga boleh ditakrifkan sebagai beza keupayaan yang merentasi sel dalam keadaan litar terbuka. - D. Dalam tindak balas yang berlaku dalam sel voltan. Hasilnya. - Sel voltan ialah kombinasi dua setengah potensi sel dalam keadaan piawai ( 250C.g.g. 1 tekanan atmosfera dan ion dalam elektrolit mempunyai kepekatan 1M).TENAGA DALAM KIMIA 8. - D. ditakrifkan sebagai jumlah tenaga yang dibekalkan oleh suatu sel untuk menggerakkan satu coulomb cas dari satu terminal ke terminal yang lain.g.1. - Unit d.e boleh diukur dengan menggunakan sebuah voltmeter berintangan tinggi yang disambung secara terus kepada terminal –terminal sel atau beteri itu.e ialah volt (V). iaitu semasa tiada arus mengalir. - Nilai beza keupayaan yang dilabel pada satu sumber elektrik ialah daya gerak elektrik bagi sumber itu.G. - Anod mempunyai tenaga keupayaan yang tinggi berbanding dengan katod.1 SCE 3109 VOLTAN SEL / DAYA GERAK ELEKTRIK (D.g.e) ialah keupayaan atau tenaga sesuatu punca erlektrik untuk menggerakkan cas-cas elektrik dari satu terminal ke terminal yang lain. elektron akan mengalir dari anod ke katod melalui litar terbuka kepada tenaga keupayaan yang rendah. elektron akan mengalir dari anod ke katod berdasarkan beza keupayaan tenaganya.

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

-

Arus elektrik terhasil dengan gerakan electron daripada anod , melalui dawai ke katod.

-

Gerakan elektron menghasilkan daya elektromotif (emf)→ • • • • Emf sel dipanggil juga keupayaan sel. E0 sel Keupayaan.piawai sel E0 sel jika larutan garam diguna adalah 1M. emf diukur dalam volt (V) IV = 1J/1C emf bergantung kepada: - kepekatan sepsis yang mengalami tindak balas penurunan dan pengoksidaan. - suhu

8.1.2 KEUPAYAAN PENURUNAN PIAWAI

-

Potensi penurunan standard adalah potensi untuk elektrod di mana semua komponen berada dalam keadaan standard pada suhu 25 º C, dengan kepekatan ion 1 M dantekanan gas satu atm.

-

Jika proses pengoksidaan digunakan, maka tanda E 0 harus disongsangkan.
74

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

Misalnya :

K+ (ak) + e = K (p) tetapi K (p) = K+ + e

Proses penurunan E 0=-2.92 V Proses pengoksidaan E 0=+2.92 V

75

TENAGA DALAM KIMIA

SCE 3109

76

Suhu - Keadaan untuk mengukur keupayaan elektrod haruslah sama. Kepekatan ion berair (akues) 1. Keadaan piawai yang dipilih ialah: a. Nilai Eo adalah menunjukkan kuasa pengoksidaan sesuatu bahan dibandingkan dengan pengoksidaan atom hydrogen.0 atm/101 kpac.P a.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 8. Tekanan c. - Dalam pengukuran itu elektrod hydrogen di sifatkan sebagai titik bandingan. Kepekatan ion dalam larutan b.1. Tekananluar atau tekanan gas yang digunakanmestilah 1. E 0 Faktor yang mempengaruhi K. dimana tindak balas pengoksidaan hydrogen diberikan keupayaan sifar - Nilai keupayaan elektrod yang diukur pada keadaan piawai.0 mol dm -3 b. adalah hasil pengukuran satu sel dimana salah satu daripada elektrodnya dibuat daripada elektrod hydrogen.3 KEUPAYAAN ELEKTROD PIAWAI - Proses penurunan berlaku di elektrod. Suhu ditetapkan pada 298K atau 25oC d. Plantinumdigunakansebagaielektrod lengai bagisistem keseimbangan yang tidak termasuk logam 77 . - Nilai Eo.E. c.

Agen pengoksidaan ialah pada sebelah kiri danagen penurunan pada sebelah kanan sel separa(half-cell) ‡ Zn2+(ak) + 2eCl2(g) + 2eFe3+(ak) + eagen pengoksidaan Zn (s) 2Cl-(ak) Fe2+(ak) agen penurunan Contoh 1 : ‡ K. ‡Tindak balas yang berlaku pada elektrod zink dan elektrod hydrogen ialah : Zn(p) Zn2+(ak) + 2e H2(g) 2H+(ak) + 2e ‡ Kedudukan zink dalam siri K. Contoh 2 : 78 . zink merupakan agen penurunan yang lebih kuat daripadahidrogen .E.P adalah lebih tinggi berbanding hydrogen.E. Maka .atau ion hidrogen akan menjadi agen pengoksidaan yanglebih kuat berbanding ion zink.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 - Semua ion adalah ion akues.P zink ialah -0.76V ‡Zink merupakan kutub negatif apabila sambungkan pada elektrod hidrogen.

--> Cu 79 Eo = -0.340V .257V Eo= 0.257V Cu2+ + 2e. reduction = cathode) Langkah 1: Tulis persamaan yang lengkap Dua setengah potensi sel : 1) Ni/Ni2+ Jadi : Ni --> Ni2+ + 2 elektron (e-) 2) Cu/Cu2+ Jadi : Cu --> Cu2+ + 2e- Langkah 2 : Cari nilai Eo dalam jadual ( standard REDUCTION potentials ) Ni2+ + 2e.340V Langkah 3 : Kira keupayaan sel piawai E sel = E katod .--> Cu Eo = 0.--> Ni Eo = -0.E anod Anod : Ni --> Ni2+ + 2eKatod : Cu2+ + 2e.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 1) LEO goes GER (Losing Electrons Oxidation. Gaining Electrons Reduction) 2) OARC (Oxidation = anode.

Eanod = 0. Bagi agen penurunan.E.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 E sel = Ekatod . Contoh : Zn2+(ak) + 2e Ini bermakna : a.P.340V . kuasa Zn sebagai agen penurunan ialah -0. semakin negatif nilaiK.g. Apakah yang dimaksudkan dengan daya gerak elektrik (d. Semasa perbandingan.257V) = 0. semakin kuat kuasa penurunan.597V KEGUNAAN SIRI KEUPAYAAN ELEKTROD PIAWAI Siri ini digunakan untuk membandingkankekuatan relatif agen pengoksidaan dan penurunan. k u a s a Z n 2+ sebagai agen pengoksidaan ialah -0.e)? 80 .76V Zn (p) E0= -0.76V b .E.P tidak diubah. tanda nilai K.(-0.76V SOALAN 1.

Ag (s) Fe (s) E0 = 0.44 V 3.80 V E0 = -0.77 V Adakah Zn menurunkan ion Fe3+ kepada ion Fe2+ ? 81 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 2. Diberi keupayaan penurunan piawai ion perak dan ion besi(II) Ag+ (aq) + eFe2+ (aq) + 2eCari E0sel sel elektrik.76 V E0 = +0. Diberi keupayaan penurunan piawai seperti berikut : Zn2+ (aq) + 2eFe3+ (aq) + eZn (s) Fe2+ (aq) E0 = -0.

2 Persamaan Nernst dan Penggunaannya 82 .1 ELEKTROKIMIA 9.1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 9 : 9.1 Perubahan Spontan Tindak Balas Redoks 9.1.

1 PERUBAHAN SPONTAN TINDAK BALAS REDOKS. Contohnya. Kemungkinan tindak balas dan siri elektrokimia Agen pengoksidaan di sebelah kiri siri elektrokimia dapat mengoksidakan mana-mana agen penurunan di sebelah kanan jika agen penurunan itu berada di atasnya dalam siri elektrokimia.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 9.1. Contohnya tindak balas yang berlaku pada suhu bilik dan tekanan atmosfera. PROSES TAK SPONTAN Tindak balas yang berlaku dalam keadaan tertentu. merkuri (II) oksida tidak mengurai pada suhu bilik. 83 . sebatian ini akan mengurai secara spontan untuk membentuk merkuri dan oksigen. Contoh tindak balas spontan: o Air membeku pada suhu 0oC o Kalium bertindak balas dengan air pada suhu bilik. PROSES SPONTAN Tindak balas yang berlaku apabila bahan-bahan tindak balas dibiarkan bercampur dalam keadaan tertentu. tetapi jika dipanaskan. 2HgO(p) -> 2 Hg (g) + O2 (g) Kemungkinan berlakunya tindak balas ini boleh diramal dengan menggunakan o Siri elektrokimia o Nilai Eθ bagi tindak balas keseluruhan.

o Jika sekeping Magnesium terendam di dalam larutan kuprum sulfat. sebahagian daripada Magnesium itu akan larut dan logam kuprum akan terenap di permukaan yang tertinggal dan warna biru larutan Cu 2+ hilang jika magnesium berlebihan digunakan. Kemungkinan tindak balas dan nilai Eθ sel.77V = +0. Contoh. maka tindak balas ini boleh berlaku.yang terletak di bawahnya.62 V ( Eθ adalah positif. (rujuk siri elektrokimia).15 V + 0. a) Sn 2+ (ak) + 2Fe3+ (ak)  Sn 4+ (ak) + 2Fe2+ (ak) Sn 2+ (ak) = Sn 4+ (ak) + 2e 2Fe3+ (ak) + e = 2Fe2+ (ak) Sn 2+ (ak) + 2Fe3+ (ak) Eθ = -0.15 V Eθ = +0. Br2 boleh mengoksidakan iodida (I-) kepada iodin tetapi tidak dapat bertindak balas dengan ion Cl.77V  Sn 4+ (ak) + 2Fe2+ (ak) Eθ = -0.) 84 . Keupayaan elektrod piawai bagi dua sistem boleh digabungkan untuk menentukan sama ada tindak balas redoks di bawah keadaan piawai boleh berlaku secara spontan. - Agen penurunan di sebelah kanan siri dapat menurunkan mana-mana agen pengoksidaan di sebelah kiri jika agen pengoksidaan itu berada di bawahnya dalam siri elektrokimia.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 o Contoh.

keupayaan elektrod ( E) akan berubah dan d. Nilai Eθ bergantung pada • • • Kepekatan ion dan suhu Nilai pH (keasidan) larutan E = Eθ + ln [ion] atau Kesan pembentukan kompleks 3.0.2 PERSAMAAN NERNST DAN PENGGUNAANNYA 1. 2. + ln [Mz+] E= keupayaan elektrod baru (V) Eθ = keupayaan elektrod piawai (V) R = pemalar gas (8.(ak) + O2 (g) H2O2 (ak)  2H+ (ak) + O2 (g) + 2e I2 (p) + 2e  2I.68 V Eθ = +0. Jika kepekatan ion atau suhu berubah.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 b) H2O2 (ak) + I2 (p)  2H+ (ak) + 2I.14V (Eθ adalah negatif. Hubungan di antara kepekatan ion dan keupayaan elektrod diberi dalam θ persamaan E = ENernst.54V) = .31J K-1) 85 T = suhu (K) F = pemalar Faraday (96500C) z = cas pada ion logam dalam sel .1.g.(ak) Eθ =-0.(ak) + O2 (g) Eθ = (-0.54 V H2O2 (ak) + I2 (p)  2H+ (ak) + 2I.e sel akan berubah juga.68V) + (0. maka tindak balas ini tidak boleh berlaku) 9.

iaitu lebih + Ag (ak) besar + e =daripada Ag (p) + 0. Contoh: Cu (p) / Cu2+ (ak) Ag+ (ak)/ Ag (p) Setengah tindak balas sel ialah :  Jika kepekatan setengah Cu2+ (ak) + 2e = Cu (p)ion Cu2+ dalam Eθ = + 0.e sel bertambah.46V (pada keadaan piawai) seperti berikut.80 V boleh diramalkan prinsip Le Chartelier d. Kesan kepekatan ion terhadap d.80V) – (0.34 sel V kuprum dikurangkan.34V) = daripada 0. iaitu E menjadi lebih positif. Eθ = + 0.g. θ maka E Cu dikurangkan dan d.g.e selIni = (0. Keupayaan elektrod menjadi lebih positif apabila kepekatan ion-ion dalam setengah sel bertambah dan kurang positif apabila kepekatannya berkurangan.46V. Tindak balas keseluruhan bagi sel ini adalah.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 4. 5. Persamaan ini menunjukkan bahawa kenaikan suhu menaikkan nilai keupayaan elektrod (E).e sel. 86 Cu (p) + 2 Ag+ (ak)  2Ag(p) + Cu2+ (ak) .g.

0 = Eθ sel + lg atau 0 = Eθ sel 87 lg .g.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Pemalar keseimbangan dan persamaan Nernst.e sel = 0. Tindak balas redoks yang berlaku dalam sel Daniel ialah. Zn (p) + Cu2+ (ak)  Zn2+ (ak) + Cu (p) K c bagi sistem keseimbangan heterogen = Dengan menggunakan persamaan Nernst. Esel = Eθ sel + lg Apabila tindak balas redoks dalam sel Daniel mencapai keseimbangan. d. 1. Maka. kita dapati.

Eθ sel = lg Eθ sel daniel = lg K c Contoh : Pada suhu 298 K.9 x 1037 88 .303 x 8. (1CV = 1J) = 2.e sel Dainel = 1.0295 JC-1 Eθ sel = 0.65 x 104 (Cmol-1) = 0. Hitungkan K c bagi tindak balas redoks dalam sel ini.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Iaitu.0295 lg K c lg K c = 37.31 (JK-1 mol-1 ) x 298(K) 2 x 9. nilai d.10V.g.3 K c = 1.

(ak) d. Tuliskan persamaan ion bagi pasangan bahan yang bertindak balas. hitungkan Kc bagi tindak balas redoks dalam sel ini.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN 1. (a) Dengan merujuk siri elektrokimia hitung nilai Eθ bagi tindak balas antara: i. iii. ramalkan sama ada bahan-bahan berikut boleh bertindak balas dengan satu sama lain.10V. Dengan menggunakan nilai Eθ yang terdapat dalam siri elektrokimia. Fe2+ (ak)+ Cu(p) 2. a. ii.e sel Daniel = 1. Pada suhu 298K. KMnO4 dan KBr Fe2(SO4)3 dan Cl2 VO2Cl dan SnCl2 (b) Nyatakan sama ada tindak balas boleh berlaku secara spontan. 3. Br2 (ak)+I. Sn2+ (ak) + Zn (p) b.g. (1CV=1J) 89 . I2 (ak)+Cl.(ak) c. d.

2 Aplikasi Elektrokimia 90 .1 ELEKTROKIMIA 10.1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 10 : 10.1 Penggunaan Elektrokimia 10.1.

3 Bateri 10.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 10.1.1.4 Kakisan Besi 91 .

2 APLIKASI ELEKTROKIMIA • • Pembuatan dan penggunaan bateri Prinsip elektrokimia dalam tampalan gigi .1 PENGGUNAAN ELEKTROKIMIA • • • Meramalkan kebolehan suatu logam menyesarkan logam lain daripada larutan garamnya.penggunaan bahan tampalan gigi (Amalgam) iaitu amalgam argentum (campuran argentum+merkuri) & amalgam stanum (campuran stanum+merkuri).TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 10.1.1. Membuat perbandingan kualitatif voltan sel – berdasarkan kedudukan relatif logam dalam Siri Elektrokimia (SE). 10.1. Menentukan kekutuban terminal sel ringkas – – (ke atas SE: terminal –ve) sel kimia (ke bwh SE: terminal +ve) sel kimia 10.3 BATERI Voltan sel Penerangan Terminal Negatif (-) Terminal Positif (+) Elektrolit Penggunaan 92 .

membekalkan arus 1. .sama sepert sel kering tetapi ia menggunakan elektrolit yang berbeza.menghasilkan tenaga elektrik 12V Terminal Negatif (-) Plumbum Terminal Positif (+) Plumbum (IV) oksida Elektrolit Asid sulfurik cair Penggunaan . 3) Sel merkuri .telefon 5) Sel NikelKadmium .2 V Zink Mercury (II) oksida Campuran zink hidroksida dan larutan kalium hidroksida Litium oksida/kaliu m hidroksida/ larutan natrium hidroksida Larutan Kalium hidroksida .digunakan dlm perkakas elektrik seperti bor .menghasilkan tenaga elektrik 1. kalkulator.TENAGA DALAM KIMIA 1) Sel kering 1.digunakan dalam kamera dan jam tangan 4) Sel Alkali .berbentuk seperti butang . lampu picit dan pencukur elektrik Voltan sel 2) Akumulator Plumbum.mempunyai prinsip yg sama spt akumulator 93 Kadmium Nikel (IV) oksida . radio.5 V .Asid Penerangan . lampu picit.5V zink Rod karbon Campuran ammonium klorida dan zink klorida SCE 3109 Diguna dalam perkakas elektrik seperti radio.Sebagai bateri kenderaan untuk lori & kereta.membekalkan tenaga elektrik kepada kapal selam & peralatan kecemasan di hospital.sel yang biasa digunakan . mainan kanakkanak . Zink Mangan (IV) oksida .digunakan dalam perkakas elektrik seperti jam loceng.

sistem lampu kecemasan. SCE 3109 bimbit.3 KAKISAN BESI Tindak balas kakisan  tindak balas redoks logam dengan beberapa bahan dalam keadaan tertentu ditukarkan kepada sebatian yang tidak diingini. 3) Apabila besi berkarat. 4) Besi akan terkakis jika atom besi melepaskan elektronnya. ia bertindakbalas dengan oksigen dan air untuk membentuk Ferum (III) oksida terhidrat.1. 94 . yang dipanggil karat.TENAGA DALAM KIMIA plumbum-asid ttp menggunakan larutan kimia yg berbeza. a) Pengaratan Besi 1) Pengaratan  proses elektrolisis yang berlaku apabila logam terdedah kepada oksigen dan air. Suatu logam terkakis melalui proses pengoksidaan apabila atom logam itu melepaskan elektron. 2) Ferum berkarat apabila kelembapan permukaannya mengandungi kepekataan oksigen yang berbeza. Fe2O3.xH2O. 5) Besi hanya akan terkakis jika oksigen dan air yang bertindak sebagai agen pengoksidaan bersentuhan dengan besi. Elektron dipindah dari tempat kandungan O2 rendahtinggi. 10.

maka atom besi di bahagian tengah titisan air mengalami proses pengoksidaan: i) di Anod / terminal –ve (kurang udara) Fe (p)  Fe2+ (ak) + 2e 7) Elektron yang dilepaskan oleh atom besi bergerak ke pinggir titisan air.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 6) Oleh kerana kepekatan oksigen terlarut di bahagian tengah titisan air adalah lebih rendah daripada bahagian pinggirnya. 4Fe2+ (ak) + 2H2O + O2  4Fe (OH)3 (p) 2Fe (OH)3 (p)  Fe2O3. Molekul oksigen dan molekul air mengalami proses penurunan: ii) di Katod / terminal +ve (banyak udara) O2+ 2H2O + 4e  4OH- 8) Ion ferum(II) yang terhasil akan berpadu dengan ion hidroksida untuk membentuk mendakan ferum(II) hidroksida: Fe2+ (ak) + 2OH-(ak)  Fe (OH)2 (p) 9) Ferum (II) hidroksida akan dioksidakan oleh oksigen di udara kepada ferum (III) oksida terhidrat yang berwarna perang yang dipanggil karat besi.xH2O (p) + (3-x) H2O karat besi 95 .

kelembapan. ii) - Penggunaan lapisan perlindungan Kaedah ini menghalang logam bersentuhan dengan kelembapan dan udara dengan menutup permukaan besi dengan: i) lapisan cat ii) lapisan minyak atau gris iii) menyadur dengan logam kalis karat seperti Ni. gas seperti SO2 and CO2 4) Kehadiran elektrolit c) Pencegahan Pengaratan Besi i) Pembentukan aloi Besi dialoikan dengan logam lain untuk membentuk aloi yang tahan kakisan. Zn. sebatian berasid. Logam-logam pengaloi termasuk kromium. emas 96 . Cr. nikel dan mangan dan keluli nirkarat. Al.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 b) Faktor Pengaratan Besi 1) Kereaktifan sesuatu logam 2) Kehadiran kekotoran (impurities) pada logam 3) Kehadiran udara (oksigen). Sn.

Satu lapisan Zn (OH)2 cepat terbentuk dan menghentikan kakisan yang seterusnya. Contohnya. Zn (p) Zn2+ (ak) + 2e (anod: pengoksidaan berlaku) H2O + ½O2 (ak) + 2e  2OH. 97 .TENAGA DALAM KIMIA iv) lapisan larutan fosfat beralkali (antikarat). Jika permukaan besi bergalvani itu tercalar dan besi itu terdedah kepada udara lembap. Penggalvainian melindungi besi daripada berkarat biarpun selepas permukaan salutan dipecahkan. Zn larut dan bukan besi kerana Zn lebih elektroposiitif. SCE 3109 ii) Penggunaan logam/elektrod korban Teknik ini menggunakan prinsip yang mana jika sesuatu logam yang lebih reaktif bersentuhan dengan besi logam yang lebih reaktif itu akan dioksidakan dan bukan besi.(ak) Zn2+ + 2OH. proses penggalvanian menyalut permukaan besi dengan suatu lapisan nipis zink. Zn (OH)2 - Perlindungan seperti ini disebut perlindungan katod dan elektrod zink disebut elektrod korban.

i) ___________________________________ ii) ___________________________________ iii)___________________________________ iv)___________________________________ v) ___________________________________ 2) Nyatakan definisi pengaratan. i) ii) iii) iv) _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ 4) Nyatakan tiga langkah mencegah pengaratan.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 SOALAN 1) Senaraikan jenis-jenis bateri yang digunakan dalam kehidupan seharian kita. ___________________________________________________________ 3) Nyatakan faktor-faktor yang boleh menyebabkan pengaratan besi. i) ___________________________________ ii) ___________________________________ iii)___________________________________ 98 .

1.1.2 Elektrolisis 99 .1 11.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 11 : 11.1 ELEKTROKIMIA Elektrolisis Aspek Kuantitatif 11.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 100 .

Proses ini disebut elektrolisis. tindakbalas kimia akan berlaku pada elektrod-elektrod. 2. Gambar rajah ringkas bagi suatu sel elektrolisis ditunjukkan dalam rajah berikut: 3. tetapi sel elektrolisis menggunakan tenaga elektrik untuk menghasilkan tindak balas redoks.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 11. Sel elektrokimia menggunakan tindakbalas redoks untuk menghasilkan tenaga elektrik. Pada anod tindak balas pengoksidaan berlaku.1 ELEKTROLISIS 1. Apabila suatu arus terus dialir melalui suatu elektrolit. 2.Elektrod yang disambungkan kepada kutub negatif sel disebut katod. Sel Elektrolisis 1. Pada katod tindakbalas penurunan berlaku. Elektrod yang disambungkan kebada kutub positif sel disebut anod. Elektrolisis Plumbum (II) Bromida Lebur 1. Elektrolisis ialah proses penguraian elektrolit oleh arus elektrik.1. 4. Gambar rajah berikut menunjukkan susunan radas elektrolisis plumbum(II) bromida lebur menggunakan elektrod-elektrod platinum (elektrod lengai) 101 .

CuSO 4 . Ion-ion Br. Pertimbangkan elektrolisis suatu larutan berair kuprum (II) sulfat(VI).(anion) ditarik kepada anod di mana ia membebaskan elektron dan dioksidakan menjadi bromin: 2Br-(c) Br2(c)+2e 4.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 2. Apabila pepejal plumbum(II) bromida dileburkan. ion-ion Pb2+ dan Brdibebaskan untuk menghasilkan suatu elektrolit: PbBr2(p) Pb2+(c) + 2Br-(c) 3. Ion-ion yang hadir dalam larutan elektrolit ialah: CuSO4(ak) H2O(c) Cu2+(ak) + SO42-(ak) H+(ak) + OH-(ak) 102 . dengan menggunakan elektrod-elektrod platinum. 2. Ion-ion Pb2+ (kation) ditarik kepada katod di mana ia menerima elektron dan diturunkan menjadi logam (atom) plumbum: Pb2+(c)+2e Pb(p) Faktor-faktor yang mempengaruhi elektrolisis 1.

Cu2+ dan H+ akan ditarik kepada katod di mana dua tindak balas mungkin berlaku: Cu2+ (ak) + 2e 2H+ (ak) + 2e Cu(p) H2 (g) Tetapi proes yang manakah sebenarnya berlaku? Gas hidrogen dibebaskan atau kuprum dienapkan? 4.2 ASPEK KUANTITATIF ELEKTROLISIS Pengenalan 103 . gas oksigen akan dibebaskan atau ion peroksodisulfat(VI) akan terbentuk? 5.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 3. Antara factor-faktor utama yang mungkin mempengaruhi hail elektrolisis ialah: a. Ion-ion positif. Nilai keupayaan elektrod biawai spesies-spesies berkenaan b. Kepekatan ion c.(ak) 2SO42-(ak) 2H2O(c) + O2(g) + 4e S2O82-(ak) + 2e Sekali lagi. Jenis elektrod yang digunakan 11. OH.akan ditarik kepada anod di mana dua tindak balas mungkin berlaku: 4OH. Ion-ion negative.dan SO42.1.

Ia mendermakan sebahagian elektronnya yang berlebihan kepada kataion.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Elektrod yang bercas negatif akan menarik ion positif ke arahnya dari larutan. tindakbalas sampingan turut berlaku di dalam sistem. apabila elektrik aras terus dialirkan melalui 1 M HCl. menurunkannya kepada Cl2: 2Cl– → Cl2 + 2e– (1b) Semasa elektrolisis gas H2(g) dan Cl2(g) terhasil di kedua-dua katod dan anod. namun ketika elektrolisis sebenar. elektrod katod ini adalah agen penurunan dan mengoksidakan bahan larutan yang tertarik ke arahnya. Di katod. 2H+(aq) + 2Cl–(aq) → H2(g) + Cl2(g) (1) + – 2H3O (aq) + 2Cl (aq) → H2(g) + Cl2(g) + 2H2O(l) atau Tindakbalas [Eq. elektron akan diterima daripada ion Cl – . ion H3O+ dalam larutan ini akan tertarik kepada katod dan ion Cl – menuju ke anod. Hasil ini hanya terhasil daripada elektrolisis sempurna. H3O+ akan diturunkan kepada gas hidrogen berdasarkan persamaan separa tersebut. iaitu menurunkan larutan yang tertarik ke arahnya. 2H+ + 2e– → H2 (1a) Di anod. Elektrod positif pula akan menarik ion negatif dan menerima elektron daripada ion-ion tersebut. menjadikannya agen pengoksidaan. Persamaan penuh adalah seperti di bawah. Maka. (1)] adalah unduran daripada tindakbalas spontan daripada gabungan H2(g) dengan Cl2(g) membentuk HCl(aq). Contohnya. Ini kerana molekur air juga boleh mengion dan menderma atau 104 .

Maka. 2H2O(l) → O2(g) + 4H+(aq) + 4e– (3b) Maka.suka jadi ion -mudah terkakis -kurang elektropositif -suka menjadi atom/molekul -mudah dinyahcas -tahan kakis 105 . persamaan penuh yang terhasil adalah seperti berikut: 2H2O(l) → 2H2(g) + O2(g) (3) Siri Elektrokimia K Na Ca Mg Al Zn Fe Sn Pb H Cu Hg Ag Au Kalium Natrium Kalsium Magnesium Aluminium Zink Ferum Stanum Plumbum Hidrogen Kuprum Merkuri Argentum Emas/ Gold -Lebih elektropositif . LiF. maka separuh persamaan yang terhasil adalah seperti berikut. Kita mungkin menjangkakan penurunan Li + di katod da pengoksidaan F– di anod. Li+ adalah penerima elektron yang sangat lemah dan adalah amat sukar untuk bahan tersebut bertindakbalas. Ini sudah tentu menyebabkannya dioksidakan atau diturunkan. elektron berlebihan daripada katod akan diterima oleh molekul air 2H2O(l) + 2e– → 2OH–(aq) + H2(g) (3a) Sama seperti situasi di atas. Li+(aq) + e– → Li(s) (2a) – – 2F (aq) → F2(g) + 2e (2b) Walaubagaimanapun. lebih lemah daripada molekul air. menyekat bahan elektrolisi sebenar daripada bertindakbalas.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 menerima ion seperti kebanyakan larutan kimia yang lain. . ion F– adalah agen penurunan yang terlalu lemah. Contohnya ialah lithium florida.

terkarut atau terkumpul dengan kuantiti elektrik yang sama adalah berkadar lansung dengan jumlah jisinmya. maka : WµQ dan Q = I(arus) x t(masa) Hukum Kedua Elektrolisis Faraday Hukum kedua elektrolisi Faraday menyatakan : Jisim bahan yang berlainan. jika ‘W’ adalah gram bahan yang terkumpul atau terlarut apabila ‘Q’ coulumb elektrik melalui larutan. Secara matematik.5 39 40 56 64 65 80 127 207 Hukum Pertama Elektrolisis Faraday Hukum ini menyatakan : Jisim bahan yang terkumpul atau terlarut pada mana-mana elektrod semasa elektrolisis adalah berkadar lansung dengan kuantiti elektrik yang melalui larutan tersebut.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 JAR H He C N O Ne Na Mg Al S Cl K Ca Fe Cu Zn Br I Pb Hidrogen Helium Karbon Nitrogen Oksigen Neon Natrium Magnesium Aluminium Sulfur Klorin Kalium Kalsium Ferum Kuprum Zink Bromin Iodin Plumbum 1 4 12 14 16 20 23 24 27 32 35. 106 .

x NA = (1.02 x 10-23 rnol-1) 1F = 96488 C mol-1 Jisim bahan yang terkumpul adalah berkadar lansung dengan kuantiti arus elektrik yang melaluinya. 1F = Cas pada elektron x Nombor Avogadro or 1F = e. 1 Faraday = 1F = Cas elektrik bagi satu mol elektron. Contohnya. apabila arus elektrik yang sama melalui larutan asid sulfurik (H 2SO4). Maka..TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Maka. kuprum sulfat (CuSO4) dan (AgNO3) pada jangka waktu yang sama. Selalunya nilai 96500 C mol-1 digunakan sebagai nilai Faraday.602 x l0-19 C) x (6. apabila jumlah elektrik yang sama melalui larutan elektrolisis. 107 . Jisin kuprum terenap jisim gas hidrogen terhasil = jisim persamaan kuprum jisim persamaan hidrogen jisim persamaan = jisim molekul relatif nombor elektron yang terlibat Satu Faraday adalah bersamaan 96487 coulomb bagi setiap mol cas elektrik. jisim hasil bahan yang berlainan tersebut yang terhasil pada setiap elektrod adalah berkadar dengan jumlah jisimnya.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Jika Wg = jisim bahan I = arus ampere t = masa dalam saat Z = keseimbangan elektrokimia SOALAN 1. Berapah jisim perak yang terenap dalam gram? 108 .0 minit. 2. Ramalkan hasil elektrolisis larutan berair natrium sulfat (VI) menggunakan elektrod-elektrod platinum. Voltan tersebutnya dapat menyebabkan enapan perak di katod. Arus 1.50 ampere mengalir melalui larutan mengandungi ion perak selama 15.

Mengapa hasil yang berbeza didapati apabila MgCl 2 cair dan larutan akues MgCl2 dielektrolisis. (c) Apakah daya elektromagnet minimum yang diperlukan? TOPIK 12 : 109 . (b) anggarkan hasil di dalam setiap kes.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 3.

1.1 ELEKTROKIMIA 12.1 Penggunaan Komersial Elektrolisis 12.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 12.2 Kerja Elektrik 110 .1.

iv. Grafit digunakan sebagai elektrod.1. ion O2.1 PENGGUNAAN KOMERSIAL ELEKTROLISIS 1. Di katod. ion Al3+ dinyahcas untuk menghasilkan aluminium manakala di anod. Pengesktrakan logam • Logam-logam yang kurang reaktif dapat diestrak melalui proses penurunan oksidanya oleh karbon. Aluminium oksida dileburkan bersama kriolit. Rajah pengekstrakkan logam aluminium ii. • Misalnya. pengestrakkan logam aluminium Pengekstrakan logam aluminium i. Aluminium diekstrak daripada bijih bauksit yang mengandungi aluminium oksida. iii. Na 3AlF6 yang berfungsi untuk merendahkan takat lebur aluminium oksida daripada 20450C kepada 9800C.dinyahcas untuk menghasilkan gas oksigen.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 12. 111 .

→ Al (p) Anod: 2O2. ii. Anod terdiri daripada grafit manakala katod terdiri daripada ferum.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Katod: Al3+(ce) + 3e. iv.→ O2 (g) + 4 eKeseluruhan : 2Al3O3 (ce) → 4Al (p) + 3O2(g) Pengekstrakkan logam natrium i. Kalsium klorida berfungsi untuk merendahkan takat lebur natrium klorida daripada 9000C kepada 6000C. Semasa elektrolisis. ion Na+ dinyahcas untuk menghasilkan logam natrium manakala di anod. Natrium klorida dileburkan bersama kalsium klorida. ion Cl. ion Na+ bergerak ke katod dan ion Cl. Rajah pengekstrakan logam natrium. iii. 112 . Natrium diekstrak daripada garam natrium klorida lebur. v.bergerak ke anod. Di katod.dinyahcas untuk menghasilkan gas klorin.

Logam yang diekstrak daripada mineral mungkin mengandungi logam lain sebagai benda asing. Klorin. Pembuatan Bahan Kimia I. iii.→ Na (p) Anod: 2 Cl. 113 . natrium klorat (I) atau natrium klorat (V) boleh dihasilkan dengan elektrolisis larutan air garam.(ce) → Cl2 (g) + 2eKeseluruhan: 2NaCl (ce) → 2 Na (p) + Cl2 (g) 2. iii. Elektrolit yang digunakan ialah larutan akueus yang mengandungi ion logam penyadur. Elektrolit yang digunakan ialah larutan akueus yang mengandungi ion logam yang hendak ditulenkan. 4.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Katod: Na+ (ce) + e. Elektrolisis larutan pekat air garam degan katod merkuri (sel merkuri) menghasilkan hidrogen. II. Penyaduran logam i. klorin dan natrium hidroksida. logam tak tulen dijadikan anod dan logam tulen dijadikan katod. ii. Semasa penulenan logam. bahan yang hendak disadur dijadikan katod manakala logam penyadur dijadikan anod. Semasa penyaduran logam. Penulenan logam i. iv. Elektrolisis dapat digunakan untuk menulenkan logam ini. Suatu logam dapat disaur dengan logam lain melalui elektrolisis dan proses ini dinamakan penyaduran logam. 3. Tujuan penyaduran logam adalah untuk mengelakkan kakisan logam reaktif dan memperbaiki rupa logam tertentu. ii. natrium hidroksida.

Penganodan i.→ Cl2 + 2e 5. 114 . Bekalan minuman air kita berasal dari sungai. Cl - Amod (titanium) 2Cl. Namun proses elektroplating masih terhad kerana pengendaliannya memerlukan tenaga kerja yang berpengalaman. Elektroplating merupakan suatu proses yang digunakan untuk memanipulasi sifat suatu substrat dengan cara melapisinya dengan logam lain. tasik. 6. ii. dan air bawah tanah.Hg + 2H20 + 2H2O + H2 + 2Hg OH .Hg (c) Na. iii. Proses elektroplating banyak diperlukan oleh industri penghasilan benda logam. Elektroplating i. peralatan dapur. diantaranya industri komponen elektronik. Sebelum air itu boleh digunakan untuk memasak dan meminum. 7. Barang aluminium dianodkan supaya barang itu lebih tahan terhadap kakisan dan boleh diwarnakan. air tersebut mesti dirawat melalui • • • proses fizikal untuk menyingkirkan bahan-bahan terampai proses kimia untuk membunuh bacteria proses elektrolisis (rawatan efluen) untuk menyingkirkan logam seperti nikel (Ni).TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Katod (merkuri) Na+. dan sebagainya. Rawatan efluen i. cadmium (Cd) dan kromium (Cr). H+ Na+ + e → Na Na + Hg → Na.

kerja minima diperlukan untuk membolehkan sesuatu proses elektrolisis itu berlaku. Berikan satu contoh larutan yang boleh digunakan untuk menulenkan logam kuprum.1. 2. Rumus yang boleh digunakan ialah dimana q ialah cas partikel E ialah kekuatan medan elektrik r ialah jarak 3.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 12.2 KERJA ELEKTRIK 1. Untuk melakukan sesuatu proses elektrolisis. Berikan dua contoh kesan/pencemaran alam disebabkan proses elektrolisis dalam industri. Apakah peranan yang dimainkan oleh kriolit dalam pengekstrakan logam aluminium? 115 . 2. Kerja elektrik adalah kerja yang dilakukan oleh partikel cas yang bergerak dalam medan elektrik. SOALAN 1. 3.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 116 .

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 TOPIK 13 : 13.1.1 KIMIA NUKLEAR Keradioaktifan Tindakbalas Nuklear Jenis Pereputan Radioaktif 13.1.2 13.3 117 .1.1 13.

3 JENIS PEREPUTAN RADIOAKTIF Terbahagi kepada 3: A.1. 13. satu atau lebih daripada satu jenis sinaran radioaktif dipancarkan.1. tetapi kemungkinan untuk tiga atau lebih teras bertemu pada waktu yang sama di tempat yang sama adalah jarang berbanding dengan dua teras. Reputan gama 118 . Reputan beta C. Unsur radioaktif ialah unsur yang mempunyai nukleus yang tidak stabil.4 13. Tindakbalas ini boleh melibatkan lebih daripada tiga zarah untuk berlanggar.1. Terdapat tiga jenis sinaran radioaktif iaitu alfa (α).1.5 Pola Kestabilan Nuklear Trasmutasi Nuklear 13.2 TINDAKBALAS NUKLEAR Tindakbalas nuklear adalah proses di mana dua teras (seperti proton.1. atau elektron bertenaga tinggi) berlanggar untuk menghasilkan produk yang berbeza. beta (β) dan gama ( ). Reputan alfa B.1 KERADIOAKTIFAN Satu proses pereputan nukleus yang tidak stabil melalui pemancaran sinaran radioaktif secara spontan dan rawak untuk membentuk nukleus baru yang lebih stabil.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 13. 13. Semasa reputan radioaktif.

1. SIRI RADIOAKTIF) • • • Proton mempunyai jisim dan cas yang tinggi Oleh itu.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Aspek Jenis sinaran yang dipancarkan Reputan alfa Zarah alfa ( ) Reputan beta Zarah beta ( ) Reputan gama Sinaran gama (sinaran elektromagnet berfrekuensi tinggi) Perubahan pada : (a) Nombor nukleon. daya tolakan antara proton adalah kuat Di nukleus.4 POLA KESTABILAN NUKLEAR (NISBAH NEUTRON KE PROTON. Z Persamaan umum Kurang dua unit (2) → + Kurang empat unit (-4) Tiada perubahan Tambah satu unit (+1) Tiada perubahan Tiada perubahan → + (tenaga rendah) tinggi) + → (tenaga Contoh reputan → + → + → + 13. jarak antara proton adalah sangat rapat 119 . A (b) Nombor proton.

semakin banyak neutron yang diperlukan untuk menstabilkannya • 1:1 proton dan neutron merupakan penanda aras yang selamat untuk memastikan nukleus menjadi stabil. Bi mempunyai 83 proton dan ini menyebabkan nukleusnya tidak stabil. Semakin berat nukleus tersebut. daya tolakan anatara proton menjadi semakin kuat. • Sebagai contoh.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 • Semakin banyak proton yang ditambah (nukleus menjadi bertambah berat). - Nukleus yang berada diatas penanda aras selamat akan melalui pembebasan dimana satu elektron akan hilang dan nombor nuetron akan berkurangan dan nombor proton meningkat - Nukleus yang berada dibawah paras stabil akan melalu pembebasan + dimana nombor neutron akan meningkat dan nombor proton berkurangan - Nukleus dengan nombor atom yang melebihi 83 selalunya akan melalui pembebasan dimana nombor proton dan neutron akan berkurangan Siri radioaktif • Nukleus biasanya mengalami lebih daripada satu peralihan untuk memastikan ianya stabil • Siri radioaktif adalah siri tindakbalas nuklear dalam memastikan nukleus menjadi lebih stabil 120 .

Hal ini terjadi 121 melalui reaksi nuklear (dimana zarah luar diperlukan). atom dari satu elemen dapat diubah menjadi atom daripada elemen lain dengan transmutasi. atau melalui pereputan radioaktif (di mana zarah luar tidak diperlukan). Dengan kata lain. .1.5 TRANSMUTASI NUKLEAR Transmutasi nuklear adalah penukaran satu unsur kimia atau isotop ke unsur yang lain.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 13.

SOALAN 1. Contoh tindak balas semulajadi adalah kalium-40 ke argon 40 dimana ianya membentuk sebahagian besar argon di udara. Apakah yang dimaksudkan dengan keradioaktifan? 122 .TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Unsur yang mengalami tindakbalas semulajadi akibat proses pereputan setelah melalui jangka masa yang tertentu akan berubah menjadi unsur yang lain.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 2. → → → → → Turutan diatas menunjukan sebahagian daripada siri reputan uranium-238 yang radioaktif. berapakah bilangan zarah alfa dan zarah beta yang dipancarkan? 4. Tindakan balas nuklear merupakan salah satu proses dalam keradioaktifan. sinaran-sinaran itu dikeluarkan dan unsurunsur radioaktif yang baru dihasilkan. Apakah sinaran reputan X itu? Jelaskan jawapan itu berdasarkan persamaan diatas. Dalam siri pereputan itu. Terangkan proses itu secara ringkas? 3. a) Namakan zarah yang dikeluarkan ketika menyusut kepada b) Apakah yang dimaksudkan dengan isotop c) Berdasarkan siri pereputan di atas berikan satu pasangan nuklues yang merupakan isotop 123 . a) → +X Persamaan di atas menunjukan proses pereputan bahan radioaktif yang membentuk sinaran reputan X. b) Apabila mereput menjadi .

1 14.J.1.A) Kadar Pereputan Radioaktif 14.3 124 .1.2 14.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 5. dengan mengambil satu contoh radioaktif yang sesuai terangkan bagaimanakah proses ini terjadi? TOPIK 14 : 14.1. Proses Transmutasi nuklear adalah pernukaran satu unsur kimia ke unsur yang lain.1 KIMIA NUKLEAR Tenaga Nuklear Unit Jisim Atom (U.

4 14.1.5 Pembelahan Nukleus Pelakuran Nukleus 125 .1.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 14.

A) • Dalam tindak balas nuklear atau reputan radioaktif.a). 3.j. • • 1 u.993 x 10 -26 kg Maka 1 u.J.1 TENAGA NUKLEAR • • Dalam tindak balas nuklear atau reputan radioaktif. Hukum keabadian jisim-tenaga Eistein menyatakan bahawa jisim m dan tenaga E boleh bertukar anatara satu dengan yang lain. = daripada jisim 1 atom karbon-12 ( ) Daripada eksperimen.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 14.j. • Jumlah tenaga haba yang dibebaskan diberi oleh rumus.993 x 10-26 kg 126 .a.1.j. jumlah jisim zarah-zarah terhasil adalah lebih kecil daripada jisim zarah asal. Tindak balas nuklear atau reputan radioaktif itu mengalami suatu kehilangan jisim atau cacat jisim. jisim zarah diukur dalam unit jisim atom (u.1. • • Jisim yang hilang itu telah bertukar kepada tenaga.0 x 108 ms-1 14. E=mc 2 E = jumlah tenaga haba yang dibebaskan/ J m = jisim nukleus yang hilang/ kg c = halaju cahaya. jisim 1 atom karbon-12 = 1.a.2 UNIT JISIM ATOM (U. = x 1.

Dapatkan a) Jumlah jisim sebelum dan selepas reputan b) Cacat jisim dalam unit kg c) Tenaga yang dibebaskan dalam unit J Penyelesaian a) Jisim zarah sebelum reputan = 226.0254 u.j.a.a Radon-222 = 222.j. Zarah alfa = 4. b) Cacat jisim = perbezaan jisim sebelum dan selepas reputan m = 226.a.0026) u.0201 = 0.j.a.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Contoh 1  Pertimbangkan reputan 1 nukleus radium-226.j. Jumlah jisim selepas reputan = (222.92 x 10-13 J 127 .66 x 10-27 kg = 8.0175 + 4.798 x 10-30 x (3. E = mc2 E = 8.0175 u.798 x 10-30 kg c) Tenaga yang dibebaskan. = 0.a = 226.j.0053 u.0201 u.  + Diberi jisim setiap atom : Radium-226 = 226.0026 u.j.0254 – 226.00 x 108) J = 7.a.a.0254 u.j.0053 x 1.

• Apabila suatu sampel radioaktif mereput.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 14.  bilangan atom yang belum reput semakin berkurang  bilangan atom yang sudah reput semakin bertambah  jumlah bilangan atom adalah tetap. Kadar reputan = Bilangan reputan per saat = Bilangan zarah yang dipancarkan sesaat • Unsur radioaktif yang berlainan mereput pada kadar yang berbeza. Apabila bilangan atom yang belum reput semakin kurang dengan masa.1. • Pereputan adalah proses tertib satu =t dimana = bilangan atom pada masa t = bilangan atom pada masa t=0 = 128 . • Setengah hayat = masa yang diambil untuk keaktifan suatu unsur radioaktif berkurang menjadi setengah daripada nilai asalnya. • Keaktifan suatu bahan radioaktif bergantung kepada bilangan atom yang belum mereput. Kadar reputan berubah secara langsung dengan bilangan atom yang radioaktif.3 KADAR PEREPUTAN RADIOAKTIF • • Keaktifan suatu sampel radioaktif ialah kadar reputan sampel radioaktif tersebut. keaktifan berkurang dengan masa.

TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Contoh : Keaktifan 1 sampel radioaktif berkurang dengan masa.4 PEMBELAHAN NUKLEUS • • Pembelahan nukleus ialah proses pemecahan satu nukleus berjisim besar kepada dua nukleus yang lebih ringan disertai dengan pembebasan tenaga.5%  6. • • Pembelahan nukleus menghasilkan suatu cacat jisim atau jisim yang hilang. • Pembelahan biasaya berlaku apabila satu nukleus berjisim besar dihentam oleh satu nuetron. Jisim yang hilang itu bertukar kepada tenaga kinetik nukleus hasilan pembelahan.25% 4T = 288 s T= 72 s T T T T 14.25% daripada nilai asalnya. Nukleus-nukleus ringan itu mempunyai jisim yang hampir sama antara satu sama lain. • Tenaga yang dibebaskan oleh pembelahan nukleus adalah sangat besar berbanding dengan tenaga yang dibebaskan oleh tindak balas kimia. satu nukleus uranium-235 yang dihentam dengan satu neutron akan dibelah kepada dua nukleus yang besar dan tiga neutron baru dihasilkan. Keaktifannya tinggal 6. • Apabila satu nukleus hasilan pembelahan ini berlanggar dengan atom-atom sekeliling. 129 .1. tenaga kinetikya ditukar kepada tenaga haba. • Contohnya. Didapati selepas 288 s. Berapakah setengah hayat sampel itu? Penyelesaian Setengah hayat = T 100%  50%  25%  12.

01) 130 . = 1.a = 91.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109  1 neutron diserap oleh nukleus uranium kemudian menjadi tidak stabil dan membelah kepada 2 atom baru dengan membebaskan tenaga dan beberapa neutron. Contoh 2  + + + tenaga Diberi jisim setiap atom = 235.j.91 u.91 + 3(1.01) – [140. m = = (235.01 u.a = 140.a.04 + 1.91+ 91.j.j.91.04 u.j. Dapatkan cacat jisim dan tenaga yang dibebaskan Penyelesaian Cacat jisim. u.a.

j.a.0 x 108)2 J = 2.988 x 10-11 J 131 .20 u.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 = 0.66 x 10-27 kg = 3.20 x 1. E = = 3. = 0.32 x 10-28 kg Tenaga yang dibebaskan.32 x 10-28 kg x (3.

mengurangkan belahan terlepas radioaktif itu.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Tindak balas berantai • Proses pembelahan nukleus menghasilkan beberapa neutron yang baru yang dikenali sebagai neutron belahan. keluar daripada sampel 132 . • Jisim genting bagi sampel berbentuk sfera lebih kecil daripada jisim genting bagi sampel berbentuk cakera atau bentuk lain. Jisim genting bagi sampel uranium itu bergantung kepada bentuknya. • Kerana 1 isipadu mempunyai Luas luas yang permukaan yang berbentuk paling kemungkinan sfera kecil neutron permukaan yang paling kecil. • Proses pembelahan itu akan berterusan jika secara purata 1 daripada neutron belahan dapat membelah 1 nukleus baru dengan itu 1 tindak balas berantai akan terjadi. Sebahagian daripada neutron belahan akan terlepas keluar daripada permukaan sampel radioaktif itu. • Tindak balas berantai hanya berlaku jika jisim sampel uranium itu melebihi suatu nilai minimum yang tertentu yang dikenali sebagai jisim genting.

2) 1 daripada neutron itu diserap oleh atom uranium-238 dan 1 neutron hilang dan tidak berlanggar dengan apa-apa tidak meneruskan tindak balas. membelah dan membebaskan 2 neutron baru dan tenaga. kerana terdapat banyak gas hidrogen dan suhunya yang amat tinggi.1. 1 neutron lagi berlanggar dengan atom Uranium-235. 133 . 3) Kedua-dua neutron baru itu berlanggar dengan atom Uranium-235.  Tindakbalas pelakuran biasanya berlaku di permukaan matahari. membelah dan membebaskan 3 neutron baru dan tenaga. Contoh 3 Dapatkan cacat jisim dan tenaga yang dibebaskan. 14.  Pelakuran berlaku pada suhu yang sangat tinggi supaya nukleus-nukleus mempunyai tenaga kinetik yang cukup besar untuk mengatasi tolakan elektrik antara satu dengan yang lain. Tindak balas berlaku berterusan.5 PELAKURAN NUKLEUS  Pelakuran nukleus ialah proses percantuman nukleus-nukleus ringan untukmembentuk satu nukleus yang lebih berat diikuti dengan pembebasan neutron dan tenaga haba yang besar.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 1) 1 atom Uranium-235 menyerap neutron. Setiap pembelahan membebaskan antara 1 hingga neutron baru.

Penyelesaian Cacat jisim.00260 + 1.134 x 10-29 x (3. e = 4. Perbezaan tindak balas pembelahan dan pelakuran nukleus.a. Pembelahan Proses pemecahan suatu nukleus berat kepada 2 nukleus yang lebih ringan diikuti penghasilan neutron pembebasan tenaga Berlaku tindak balas berantai Tidak memerlukan neutron laju Aplikasinya dalam reaktor nuklear dan bom atom 134 Pelakuran Proses percantuman nukleus-nukleus ringan untuk membentuk satu nukleus yang lebih berat diikuti dengan pembebasan neutron dan tenaga haba yang besar Tidak berlaku Memerlukan suhu tinggi Aplikasinya dalam pembuatan bom hidrogen .66 x 10-27 kg = 3. m = (2.  menghasilkan sinaran radioaktif.01605 ) – (4.  mengalami penyusutan jisim nukleus. = 1.j. = 3.j.  menghasilkan neutron.a.  menghasilkan jumlah tenaga yang besar.01888 = 0.134 x 10-29 kg Tenaga yang dibebaskan. E = 3.00867 ) = 0.0 x 108)2 J = 2.00260 u.82 x 10-12 Persamaan tindak balas pembelahan dengan pelakuran nukleus.a.TENAGA DALAM KIMIA SCE 3109 Diberi jisim setiap atom adalah = 2.01410 u.01888 x 1.a.01605 u.01410 + 3.00867 u.j.j.

043 924 u.j. Tentukan nilai x .66 x 10-27 kg Laju cahaya.915 367 u.921 620 u.a. Strontium-94 = 93.j.a. 3) Nyatakan perbezaan-perbezaan yang terdapat antara pembelahan dan pelakuran nukleus 4) Lengkapkan persamaan bagi pembelahan uranium-235 a. = 1.j. 2) Nyatakan kesamaan-kesamaan yang terdapat antara pembelahan dan pelakuran nukleus. Neutron = 1. Cacat jisim dalam unit kg ii.00 x 108 ms-1 J .SOALAN 1) Nyatakan maksud pembelahan dan pelakuran nukleus.c = 3. Xenon-140 = 139.a.a.008 655 u.a.j. 1 u. Tenaga yang dibebaskan apabila 1 atom uranium-235 mengalami pembelahan seperti persamaan di atas       Jisim uranium-235 = 235. +  + +2 n 5) Satu daripada tindak balas pembelahan yang berlaku dalam teras reaktor nuklear ialah  + +x a. Hitungkan i. iaitu bilangan neutron baru yang dibebaskan b.j.

j. Cacat jisim dalam unit kg ii. b.00 x 108 ms-1 J TOPIK 15 : . Tenaga yang dibebaskan dalam J      Jisim helium-3 Helium-4 Proton 1 u. Hitungkan i. Laju cahaya. a.j. = 1. Tuliskan persamaan bagi pelakuran itu.00728 u.00260 u. c = 3. Dua nukleus helium-3 bercantum untuk membentuk satu nukleus helium-4 dan 2 proton.j.a.a.a. = 4.j.6) Tindak balas pelakuran berlaku di permukaan matahari. = 1.a.01603 u.66 x 10-27 kg = 3.

3 Kesan Biologikal Aplikasi Kimia Nuklear .15.2 15.1 KIMIA NUKLEAR 15.1 Mengesan dan Mengira Radioaktiviti 15.1.1.1.

Prinsip kerja lencana ini: . Digunakan sebagai lencana khas oleh pekerja yang di tempat kerja yang mempunyai bahan radioaktif.1 MENGESAN DAN MENGIRA RADIOAKTIVITI • Sinar rarioaktif tidak berbau. Alat ini dapat mengesan ketiga-tiga jenis sinar radioaktif. Merupaka alat terawal dalam mengesan sinar radioaktif. 3. 2. 5. Lencana ini terdiri daripada satu filem fotograf yang disaluti dengan argentums bromida dan pemegang plastic yang terdiri daripada beberapa jenis penapis dan tingkap.1.15. Alatan mengesan radioaktiviti: 1) Plat/filem fotograf 1. alat pengesan radioaktif dicipta bagi memudahkan manusia untuk mengesan sinar radioaktif tersebut. 4. tidak mempunyai rasa dan tidak dapat dikesan dengan mata kasar • Pendedahan kepada sinar radioaktif pada dos yang tinggi atau satu jangka yang lama boleh memudaratkan kesihatan. • Oleh itu.

o Sinar radioaktif dengan tenaga tertentu menembusi penapis dan mengenai filem. Elektroskop dicas positif dengan bahan dielektrik atau bateri. Zarah-zarah alfa mengionkan molekul-molekul udara di sekitar ceper dan menghasilkan pasangan ion. disebabkan oleh kuasa pengionannya yang tinggi berbanding zarah beta dan gama. Kerajang emas mencapah b. Prinsip Kerja elektroskop: a. . d. kemudian maklumat itu akan diproses untuk pengiraan dos yang tersera 2) Elektroskop 1. c. Ion negatif yang terhasil meneutralkan cas positif pada ceper. o Unsur argentum akan menghitamkan filem selepas diproses. . 2.Pengukuran darjah kehitaman pada filem member nilai keamatan sinar bagi julat tenaga. Elektroskop ialah alat pengesan yang paling sesuai untuk mengesan zarah alfa. Sumber alfa dibawa mendekati ceper yang terletak diatas batang besi.

Elektroskop dapat digunakan untuk mengesan sinaran radioaktif dengan memerhatikan pencapahan kerajang emas. . Pencapahan kerajang emas semakin berkurangan apabila semakin banyak cas positif dineutralkan oleh ion negatif. f.e. Keranjang emas menguncup apabila semua ion positif dinyahcaskan. 3.

d. Sebuah kotak plastik lut cahaya berbentuk silinder b.3) Kebuk Awan 1. Kepingan kain felt dibasahi alkohol dan air diletak mengelilingi bahagian atas. 2. 4. Dengan memerhatikan runut-runut yang terhasil kita akan menentukan julat tenaga dan jenis sinaran radioaktif . Tudung perspeks c. Baji-naji getah diletakkan pada dasar kebuk unutk memastikannya mendatar. Pepejal karbon dioksida di ruang bawah kebuk awan untuk menyejukkan ruang atas. 3. Satu dasar logam (plat logam hitam) ynag membahagikan kotak plastik lut cahaya kepada dua ruang e. Kebuk awan dapat mengesan ketiga-tiga jenis sinaran radioaktif dengan menunjukkan lintasan yang dilaluinya. Kebuk awan terdiri daripada: a. dasarnya mestilah sentiasa mendatar untuk mengelakkan penghasilan arus olakan udara. Semasa menggunakan Kebuk awan.

Sinar gama 1. Tiub G-M ialah alat pengesan yang sangat peka dan sesuai untuk mengesan zarah beta dan sinar gama kerana kuasa penembusan kedua-dua sinaran adalah tinggi. Struktur Tiub G-M : • Satu tiub aluminium yang berisi gas neon bertekanan rendah dengan dinding tiub bertindak sebagai katod. .1. Zaraf alfa 4) Tiub Geiger-Muller (Tiub G-M) 2. • Satu dawai tungsten halus di duang tengah tiub yang bertindak sebagai anod • Tingkap mika yang nipif pada hujung hadapan tiub. Zaraf beta 3.

2. Prinsip kerja sebuah tiub G-M: a. Sinaran radioktif memasuki tiub G-m melalui tingkap mika. b. Sinaran radioaktif mengionkan atom-atom neon untuk menghasilkan pasangan ion positif dan negative. c. Ion-ion positif dipecutkan ke katod, manakala ion-ion negatif dipecutkan kea nod dibawah kuasa medan elektrik. d. ion-ion negative yang menghampiri anod mempunyai tenaga yang mencukupi unutk menyebabkan pengionan sekunder melalui perlanggaran dengan atom-atom neon lain. Maka, lebih banyak ion-ion negative akan sampai ke anod e. Semua ion negative yang terkumpuldi anod akan menghasilkan satu denyutan arus kecil dan denyutan arus akan diperkuatkan dengan amplifier f. Denyutan yang telah diperkuatkan dihantar ke pembilang atau meter kadar untuk merekodkan bilangan denyutan arus dalam selang masa tertentu

3. Keamatan sinaran radioaktif yang memasuki tiub G-M diketahui melalui bilangan denyutan yang direkodkan.

5) Pembilang bunga api

1. Pembilang bunga api hanya sesuai digunakan untuk mengesan sinaran radioaktif yang mempunyai kuasa pengionan yang tinggi. (zarah alfa) 2. Prinsip kerja pembilang bunga api: a. Beza keupayaan bagi bekalan voltan lampau tinggi (VLT) ditambah secara perlahan sehingga bunga api mula merentasi ruang dia antara kasa dawai dengan dawai halus secara spontan. Kemudian, voltan di kurangkan sehingga bunga api berhenti. b. Sumber alfa didekatkan kepada kasa dawai. c. Zarah-zarah alfa mengionkan molekul-molekul udara di ruang antara kasa dawai dan dawai halus. d. Ion positif tertarik ke kasa dawai dan ion negative tertarik ke dawai halus dengan cepat e. pengionan sekunder berlaku berhampiran kasa dawai dan dawai halus apabila ion-ion yang bergerak dengan pantas kearah bertentangan berlanggar dengan molekul-molekul udara lain. f. Kadar penghasilan pasangan ion yang tinggi menyebabkan ion-ion membentiuk satu plasma merentasi ruang diantara kasa dawai dan dawai halus.

3. Keamatan sinaran radioaktif ditentukan oleh bilangan bunga api dan merentasi ruang dia antara kasa dawai dan dawai halus 4. Penghasilan bunga api tidak berlaku pada selang masa yang sekata, ini menunjukkan bahawa keradioaktifan adalah proses rawak.

15.1.1 KESAN BIOLOGIKAL Tubuh badan manusia terdiri daripada banyak organ dan setiap organ pada tubuh manusia di bina oleh beribu- ribu sel. Radiasi mempunyai kemungkinan besar untuk memberi kesan yang buruk kepada tubuh badan manusia yang terdedah kepada radiasi. Kesan Radiasi Kepada Sel Kesan Biologikal bermula daripada proses pengionan atom. Radiasi ion yang diserap ke dalam badan manusia mempunyai tenaga yang cukup banyak bagi menyingkirkan atom yang membina molekul tisu manusia. Apabila radiasi ion berinteraksi bersama sel, ianya mungkin akan menghentam atau menyasarkan kepada sel- sel yang kritikal. Kita menganggarkan bahawa kromosom merupakan sel kritikal yang mengandungi maklumat genetik dan menghantar arahan kepada sel untuk bertindak dengan berkesan.

Pendedahan yang tinggi dalam masa yang singkat menimbulkan kesan akut dengan serta merta. Zarah alfa yang memasuki badan melalui makanan atau pernafasan memberi kesan yang lebih serius berbanding dengan kesannya di luar badan . Cara kemasukan sinaran radioaktif ke dalam tubuh i. c. Pendedahan berterusan kepada dos sederhana tinggi akan menimbulkan kesan kronik selepas beberapa tahun. Zarah beta dan gama mempunyai kuasa penembusan yang tinggi dan amat berbahaya kepada badan yang berdekatan dengan sinaran ini. Bahaya sinaran radioaktif terhadap manusia bergantung kepada: a.Sinaran radioaktif yang berkeaktifan tinggi mampu memusnahkan banyak sel badan sehingga mengakibatkan kematian. Jenis sinaran radioaktif i. Punca zarah alfa yang tidak berdekatan dengan badan tidak mendatangkan kesan buruk kerana kuasa penembusannya yang rendah di udara tidak dapat menembusi kulit manusia ii. b. Tempoh pendedahan dan kadar dos sinaran radioaktif i. ii.

isotop lain yang bukan radioaktif • Membunuh sel Perubatan A.1.3 APLIKASI KIMIA NUKLEAR Kegunaan Radioisotop Radioisotope digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang disebabkan oleh sifat berikut: • • • Memancarkan sinaran radioaktif Mereput dengan keaktifan yang kurang terhadap masa Mempunyai kuasa penembusan sinaran yang berbeza terhada ketebalan dan ketumpatan bahan yang berbeza • Mempunyai sifat kimia yang sama dengan isotop. Fosforus -32 digunakan untuk mengesan tumor otak 3. Rawatan Penyakit . B. Diagnosis Penyakit 1. Ini kerana kuasa pengionannya yang tinggi akan menghasilkan banyak pasangan ion dalam badan iii. Teknik penyurihan radioisotope digunakan untuk mengdiagnosis pelbagai jenis penyakit 2. Ion.ion ini menyebabkan kecederaan dan kemusnahan biologi yang parah disekitar sumber. 15.ii. Iodine-131 digunakan untuk memeriksa keadaan kelenjar tiroid.

Sinar gama yang dipancarkan oleh kobalt-60 digunakan untuk memusnahkan sel-sel kanser dalam rawatan radioterapi C. Sinaran radioaktif digunakan untuk menyebabkan perubahan genetic dalam tumbuhan agar menghasilkan baka yang lebih baik dari segi penghasilan atau ketahanan terhadap serangan penyakit C. Pengawetan Makanan 1. Meningkatkan Hasil Pertanian 1. Pengawalan Serangga Perosak 1. Penghasilan Vaksin 1. Pertanian A. dos gama yang kecil juga digunakan untuk megawal pembiakan serangga perosak di lading melalui pemandulan. Penyinaran mikroorganisma hidup dilakukan untuk menjadikannya tidak aktif sebelum digunakan dalam penghasilan vaksin 2.1. B. Sinar gama digunakan untuk membunuh bacteria dan virus dalam pemprosesan makanan di kilang supaya tempoh penyimpanan dapat dipanjangkan . sinar gama digunakan untuk memunuh kumbang dan serangga perosak dalam stor bijiran 2. Mikroorganisma yang telah disinari masih boleh menyebabkan pembentukan antibodi yang sama banyak serta tidak menyebabkan penyakit.

Makanan laut seperti udang dan kerang disinari sinar gama untuk memanjangkan tempoh penyimpanan pada suhu biasa.2. untuk menjimatkan kos kerana tidak perlu disejukbekukan. .

SOALAN A B C 1. Rajah diatas menunjukkan renut-renut yang terhasil didalam kebuk awan. Nyatakan apakah jenis sinaran radioaktif yang ditunjukkan diatas? A: _______________________ B: _______________________ C: _______________________ 2. Nyatakan bilakah kerajang emas pada elektroskop menjauhi antara satu sama lain? . Rajah diatas menunjukkan sebuah elektroskop.

Terangkan secara ringkas bagaimana sinar radioaktif boleh merosakkan tubuh manusia? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________ . Sinar radioaktif sangat merbahaya sekiranya ia terdedah terlalu lama kepada tubuh manusia. namakan kedua-dua alat tersebut? ___________________________________________________________________ 4.______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ _____________________________________________________________ 3. Gamarajah diatas menunjukkan dua jenis alat untuk mengesan sinaran radioaktif.

5. Berikan 2 contoh kegunaan radioisotop dalam kehidupan seharian kita dari segi: A) Pertanian: 1) _________________________________________________________________ 2) ________________________________________________________________ B) Perubatan: 1) _________________________________________________________________ 2) _________________________________________________________________ . Mengapakah sinar beta dan gama lebih merbahaya daripada sinar alfa sekiranya terkena pada tubuh badan manusia? ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ _________________________________________________________ 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful