P. 1
Pencemaran Udara

Pencemaran Udara

|Views: 4|Likes:
PBS
PBS

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Hafidzah Ahmad Abidin on Jun 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2015

pdf

text

original

Disediakan oleh: Muhammad Fakhri Azam B. Mohd Fadzil

Perkara tercemar tersebut akan memberikan kesan-kesan yang buruk kepada alam sekitar. . Pencemaran boleh dimaksudkan sebagai percampuran sesuatu benda atau perkara yang tercemar masuk ke dalam sesuatu perkara yang positif. budaya dan bangsa sekiranya tidak di tangani.

 Sulfur diksida  Karbon monoksida  Nitrogen dioksida  Ozon  Allergen  plumbum .

 Peembakaran hutan berleluasa . Asap kereta  Bahan pencemar dari kilang  Simen  Bateri kereta  Pembakaran terbuka di bandar.

Habuk. bahan cemar gas ozon (O3) boleh menimbulkan kerengsaan. wap atau bahanbahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia. kesan utama yang menimpa manusia akibat daripada pencemaran udara ialah terhadap sistem pernafasan.asap. kabus. bahan cemar Nitrogen Oksida (NO2) boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. . Selain itu. Karbon monoksida (CO) adalah antara gas yang dapat meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dengan begitu berkesan sekali. Udara dan bahan cemar yang terperangkap didalamnya akan memasuki hidung atau mulut manusia dan memasuki paru-paru melalui trakea.

bayam dan kentang juga mengalami kerosakan dengan adanya gas ozon di udara . dan perubahan pertumbuhan5. kapas. Alfalfa. kekacang. Tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan dengan tiga cara iaitu Nekrosis(Keguguran daun). gandum dan epal adalah antara tumbuhan yang mudah mengalami kerosakan dengan bahan cemar sulfur dioksida. tomato. Selain itu. Klorosis (Pertukaran warna). barli.

Mexico. sekumpulan burung kenari. lembu.angsa dan anjing telah mati akibat terdedah kepada sulfur dioksida (SO2) yang dilepaskan ke udara oleh sebuah loji penapisan pada tahun 19506. Sebagai contoh. Kematian haiwan itu disebabkan oleh penghadaman makanan haiwan yang tercemar setelah terdedah kepada bahan–bahan toksid yang terdapat di dalam udara . ayam. itik. di Poza Rica.

.

1985(pindaan) Peraturan ini dibahagikan kepada 6 bahagian.Pelbagai undang undang digubal dengan tujuan mengawal kualiti alam sekitar.1978) Di bawah peraturan ini.  .  Peraturan Kualiti Alam Sekitar (Udara Bersih. Akta Kualiti Alam Sekitar 1974. Peraturan Kenderaan Bermotor dan Peraturan Kualiti Alam Sekitar.1977) Peraturan ini menghadkan perlepasan asap kenderaan iaitu dihadkan kepada 50 HDU.  Peraturan Kenderaan Bermotor (Kawalan perlepasan asap. Contohnya. Jarak industri dengan kawasan kediaman di hadkan kepada 1000 meter. Antaranya ialah.

Dengan adanya teknologi moden. untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. Sebagai contohnya. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. kain. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. kertas. tanpa teknologi moden. majalah lama. sisa pepejal seperti surat khabar lama. .

 Pengurangan di punca Aktivti mengurangkan atau menghapuskan penghasilan sisa di dalam proses semula Aktiviti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa dengan penghasilan bahan berguna  Guna .

 Rawatan Aktivti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa tanpa penghasilan bahan berguna Pengubahsuaian produk  Ubah komposisi produk  Ubah formula  Ubah kegunaan produk  Reka produk supaya boleh diguna semula  .

 Dengan adanya teknologi moden. Walaubagaimanapun. tenaga elektrik adalah mahal dan kesannya terhadap alam sekitar mungkin bergantung kepada cara tenaga elektrik tersebut dihasilkan. Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah pencemaran bunyi. . penggunaan kenderaan menggunakan kuasa elektrik sedang dikaji secara giat di negara-negara barat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->