Disediakan oleh: Muhammad Fakhri Azam B. Mohd Fadzil

. Perkara tercemar tersebut akan memberikan kesan-kesan yang buruk kepada alam sekitar. budaya dan bangsa sekiranya tidak di tangani. Pencemaran boleh dimaksudkan sebagai percampuran sesuatu benda atau perkara yang tercemar masuk ke dalam sesuatu perkara yang positif.

 Sulfur diksida  Karbon monoksida  Nitrogen dioksida  Ozon  Allergen  plumbum .

 Peembakaran hutan berleluasa . Asap kereta  Bahan pencemar dari kilang  Simen  Bateri kereta  Pembakaran terbuka di bandar.

Udara dan bahan cemar yang terperangkap didalamnya akan memasuki hidung atau mulut manusia dan memasuki paru-paru melalui trakea. Selain itu.asap. bahan cemar gas ozon (O3) boleh menimbulkan kerengsaan. Habuk. kabus. kesan utama yang menimpa manusia akibat daripada pencemaran udara ialah terhadap sistem pernafasan. Karbon monoksida (CO) adalah antara gas yang dapat meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dengan begitu berkesan sekali. . wap atau bahanbahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia. bahan cemar Nitrogen Oksida (NO2) boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari.

Selain itu. barli. kapas. bayam dan kentang juga mengalami kerosakan dengan adanya gas ozon di udara . Klorosis (Pertukaran warna). tomato. kekacang. Tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan dengan tiga cara iaitu Nekrosis(Keguguran daun). Alfalfa. gandum dan epal adalah antara tumbuhan yang mudah mengalami kerosakan dengan bahan cemar sulfur dioksida. dan perubahan pertumbuhan5.

lembu. Mexico. di Poza Rica. ayam. Kematian haiwan itu disebabkan oleh penghadaman makanan haiwan yang tercemar setelah terdedah kepada bahan–bahan toksid yang terdapat di dalam udara .angsa dan anjing telah mati akibat terdedah kepada sulfur dioksida (SO2) yang dilepaskan ke udara oleh sebuah loji penapisan pada tahun 19506. Sebagai contoh. itik. sekumpulan burung kenari.

.

 . Akta Kualiti Alam Sekitar 1974.  Peraturan Kualiti Alam Sekitar (Udara Bersih. Peraturan Kenderaan Bermotor dan Peraturan Kualiti Alam Sekitar. Antaranya ialah. Contohnya.1985(pindaan) Peraturan ini dibahagikan kepada 6 bahagian.Pelbagai undang undang digubal dengan tujuan mengawal kualiti alam sekitar.1977) Peraturan ini menghadkan perlepasan asap kenderaan iaitu dihadkan kepada 50 HDU. Jarak industri dengan kawasan kediaman di hadkan kepada 1000 meter.1978) Di bawah peraturan ini.  Peraturan Kenderaan Bermotor (Kawalan perlepasan asap.

sisa pepejal seperti surat khabar lama. . kain. Sebagai contohnya. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. tanpa teknologi moden. majalah lama. Dengan adanya teknologi moden. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. kertas.

 Pengurangan di punca Aktivti mengurangkan atau menghapuskan penghasilan sisa di dalam proses semula Aktiviti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa dengan penghasilan bahan berguna  Guna .

 Rawatan Aktivti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa tanpa penghasilan bahan berguna Pengubahsuaian produk  Ubah komposisi produk  Ubah formula  Ubah kegunaan produk  Reka produk supaya boleh diguna semula  .

penggunaan kenderaan menggunakan kuasa elektrik sedang dikaji secara giat di negara-negara barat. . tenaga elektrik adalah mahal dan kesannya terhadap alam sekitar mungkin bergantung kepada cara tenaga elektrik tersebut dihasilkan. Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah pencemaran bunyi. Walaubagaimanapun. Dengan adanya teknologi moden.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful