P. 1
Pencemaran Udara

Pencemaran Udara

|Views: 4|Likes:
PBS
PBS

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Hafidzah Ahmad Abidin on Jun 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2015

pdf

text

original

Disediakan oleh: Muhammad Fakhri Azam B. Mohd Fadzil

budaya dan bangsa sekiranya tidak di tangani. . Perkara tercemar tersebut akan memberikan kesan-kesan yang buruk kepada alam sekitar. Pencemaran boleh dimaksudkan sebagai percampuran sesuatu benda atau perkara yang tercemar masuk ke dalam sesuatu perkara yang positif.

 Sulfur diksida  Karbon monoksida  Nitrogen dioksida  Ozon  Allergen  plumbum .

 Asap kereta  Bahan pencemar dari kilang  Simen  Bateri kereta  Pembakaran terbuka di bandar.  Peembakaran hutan berleluasa .

bahan cemar Nitrogen Oksida (NO2) boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. kesan utama yang menimpa manusia akibat daripada pencemaran udara ialah terhadap sistem pernafasan. wap atau bahanbahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia. . Selain itu.asap. kabus. Habuk. bahan cemar gas ozon (O3) boleh menimbulkan kerengsaan. Udara dan bahan cemar yang terperangkap didalamnya akan memasuki hidung atau mulut manusia dan memasuki paru-paru melalui trakea. Karbon monoksida (CO) adalah antara gas yang dapat meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dengan begitu berkesan sekali.

gandum dan epal adalah antara tumbuhan yang mudah mengalami kerosakan dengan bahan cemar sulfur dioksida. bayam dan kentang juga mengalami kerosakan dengan adanya gas ozon di udara . tomato. Selain itu. barli. dan perubahan pertumbuhan5. Alfalfa. kekacang. kapas. Tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan dengan tiga cara iaitu Nekrosis(Keguguran daun). Klorosis (Pertukaran warna).

di Poza Rica. lembu. Sebagai contoh.angsa dan anjing telah mati akibat terdedah kepada sulfur dioksida (SO2) yang dilepaskan ke udara oleh sebuah loji penapisan pada tahun 19506. Kematian haiwan itu disebabkan oleh penghadaman makanan haiwan yang tercemar setelah terdedah kepada bahan–bahan toksid yang terdapat di dalam udara . ayam. sekumpulan burung kenari. itik. Mexico.

.

 Peraturan Kenderaan Bermotor (Kawalan perlepasan asap.  Peraturan Kualiti Alam Sekitar (Udara Bersih.1978) Di bawah peraturan ini.Pelbagai undang undang digubal dengan tujuan mengawal kualiti alam sekitar.1985(pindaan) Peraturan ini dibahagikan kepada 6 bahagian. Antaranya ialah. Contohnya.1977) Peraturan ini menghadkan perlepasan asap kenderaan iaitu dihadkan kepada 50 HDU.  . Jarak industri dengan kawasan kediaman di hadkan kepada 1000 meter. Peraturan Kenderaan Bermotor dan Peraturan Kualiti Alam Sekitar. Akta Kualiti Alam Sekitar 1974.

Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. sisa pepejal seperti surat khabar lama. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. kain. untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. kertas. majalah lama. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. tanpa teknologi moden. Sebagai contohnya. . Dengan adanya teknologi moden.

 Pengurangan di punca Aktivti mengurangkan atau menghapuskan penghasilan sisa di dalam proses semula Aktiviti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa dengan penghasilan bahan berguna  Guna .

 Rawatan Aktivti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa tanpa penghasilan bahan berguna Pengubahsuaian produk  Ubah komposisi produk  Ubah formula  Ubah kegunaan produk  Reka produk supaya boleh diguna semula  .

penggunaan kenderaan menggunakan kuasa elektrik sedang dikaji secara giat di negara-negara barat. Walaubagaimanapun. Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah pencemaran bunyi. Dengan adanya teknologi moden. tenaga elektrik adalah mahal dan kesannya terhadap alam sekitar mungkin bergantung kepada cara tenaga elektrik tersebut dihasilkan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->