Disediakan oleh: Muhammad Fakhri Azam B. Mohd Fadzil

. Perkara tercemar tersebut akan memberikan kesan-kesan yang buruk kepada alam sekitar. budaya dan bangsa sekiranya tidak di tangani. Pencemaran boleh dimaksudkan sebagai percampuran sesuatu benda atau perkara yang tercemar masuk ke dalam sesuatu perkara yang positif.

 Sulfur diksida  Karbon monoksida  Nitrogen dioksida  Ozon  Allergen  plumbum .

 Asap kereta  Bahan pencemar dari kilang  Simen  Bateri kereta  Pembakaran terbuka di bandar.  Peembakaran hutan berleluasa .

Karbon monoksida (CO) adalah antara gas yang dapat meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dengan begitu berkesan sekali. kesan utama yang menimpa manusia akibat daripada pencemaran udara ialah terhadap sistem pernafasan. . kabus. Habuk. bahan cemar Nitrogen Oksida (NO2) boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. Udara dan bahan cemar yang terperangkap didalamnya akan memasuki hidung atau mulut manusia dan memasuki paru-paru melalui trakea. Selain itu.asap. wap atau bahanbahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia. bahan cemar gas ozon (O3) boleh menimbulkan kerengsaan.

gandum dan epal adalah antara tumbuhan yang mudah mengalami kerosakan dengan bahan cemar sulfur dioksida. barli. Klorosis (Pertukaran warna). Tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan dengan tiga cara iaitu Nekrosis(Keguguran daun). Selain itu. kekacang. kapas. bayam dan kentang juga mengalami kerosakan dengan adanya gas ozon di udara . tomato. Alfalfa. dan perubahan pertumbuhan5.

sekumpulan burung kenari. Kematian haiwan itu disebabkan oleh penghadaman makanan haiwan yang tercemar setelah terdedah kepada bahan–bahan toksid yang terdapat di dalam udara . itik. ayam.angsa dan anjing telah mati akibat terdedah kepada sulfur dioksida (SO2) yang dilepaskan ke udara oleh sebuah loji penapisan pada tahun 19506. Mexico. lembu. di Poza Rica. Sebagai contoh.

.

1977) Peraturan ini menghadkan perlepasan asap kenderaan iaitu dihadkan kepada 50 HDU. Antaranya ialah.  Peraturan Kualiti Alam Sekitar (Udara Bersih.1978) Di bawah peraturan ini. Akta Kualiti Alam Sekitar 1974. Contohnya. Jarak industri dengan kawasan kediaman di hadkan kepada 1000 meter.  .Pelbagai undang undang digubal dengan tujuan mengawal kualiti alam sekitar.1985(pindaan) Peraturan ini dibahagikan kepada 6 bahagian.  Peraturan Kenderaan Bermotor (Kawalan perlepasan asap. Peraturan Kenderaan Bermotor dan Peraturan Kualiti Alam Sekitar.

kertas. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. kain. . adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. sisa pepejal seperti surat khabar lama. Sebagai contohnya. Dengan adanya teknologi moden. majalah lama. untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. tanpa teknologi moden.

 Pengurangan di punca Aktivti mengurangkan atau menghapuskan penghasilan sisa di dalam proses semula Aktiviti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa dengan penghasilan bahan berguna  Guna .

 Rawatan Aktivti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa tanpa penghasilan bahan berguna Pengubahsuaian produk  Ubah komposisi produk  Ubah formula  Ubah kegunaan produk  Reka produk supaya boleh diguna semula  .

Walaubagaimanapun. tenaga elektrik adalah mahal dan kesannya terhadap alam sekitar mungkin bergantung kepada cara tenaga elektrik tersebut dihasilkan. Dengan adanya teknologi moden. . penggunaan kenderaan menggunakan kuasa elektrik sedang dikaji secara giat di negara-negara barat. Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah pencemaran bunyi.