Disediakan oleh: Muhammad Fakhri Azam B. Mohd Fadzil

budaya dan bangsa sekiranya tidak di tangani. Pencemaran boleh dimaksudkan sebagai percampuran sesuatu benda atau perkara yang tercemar masuk ke dalam sesuatu perkara yang positif. . Perkara tercemar tersebut akan memberikan kesan-kesan yang buruk kepada alam sekitar.

 Sulfur diksida  Karbon monoksida  Nitrogen dioksida  Ozon  Allergen  plumbum .

 Peembakaran hutan berleluasa . Asap kereta  Bahan pencemar dari kilang  Simen  Bateri kereta  Pembakaran terbuka di bandar.

 kesan utama yang menimpa manusia akibat daripada pencemaran udara ialah terhadap sistem pernafasan. Udara dan bahan cemar yang terperangkap didalamnya akan memasuki hidung atau mulut manusia dan memasuki paru-paru melalui trakea. Karbon monoksida (CO) adalah antara gas yang dapat meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dengan begitu berkesan sekali. kabus. wap atau bahanbahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia. Habuk. bahan cemar Nitrogen Oksida (NO2) boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. .asap. bahan cemar gas ozon (O3) boleh menimbulkan kerengsaan. Selain itu.

tomato. dan perubahan pertumbuhan5. Alfalfa. barli. Klorosis (Pertukaran warna). Selain itu. gandum dan epal adalah antara tumbuhan yang mudah mengalami kerosakan dengan bahan cemar sulfur dioksida. kekacang. Tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan dengan tiga cara iaitu Nekrosis(Keguguran daun). kapas. bayam dan kentang juga mengalami kerosakan dengan adanya gas ozon di udara .

Mexico. di Poza Rica. lembu.angsa dan anjing telah mati akibat terdedah kepada sulfur dioksida (SO2) yang dilepaskan ke udara oleh sebuah loji penapisan pada tahun 19506. Kematian haiwan itu disebabkan oleh penghadaman makanan haiwan yang tercemar setelah terdedah kepada bahan–bahan toksid yang terdapat di dalam udara . ayam. itik. sekumpulan burung kenari. Sebagai contoh.

.

Akta Kualiti Alam Sekitar 1974. Antaranya ialah. Contohnya.1978) Di bawah peraturan ini.  Peraturan Kenderaan Bermotor (Kawalan perlepasan asap.  .  Peraturan Kualiti Alam Sekitar (Udara Bersih. Peraturan Kenderaan Bermotor dan Peraturan Kualiti Alam Sekitar.1977) Peraturan ini menghadkan perlepasan asap kenderaan iaitu dihadkan kepada 50 HDU.1985(pindaan) Peraturan ini dibahagikan kepada 6 bahagian. Jarak industri dengan kawasan kediaman di hadkan kepada 1000 meter.Pelbagai undang undang digubal dengan tujuan mengawal kualiti alam sekitar.

bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. sisa pepejal seperti surat khabar lama. Sebagai contohnya. majalah lama. untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. . adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. tanpa teknologi moden. kain. kertas. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. Dengan adanya teknologi moden.

 Pengurangan di punca Aktivti mengurangkan atau menghapuskan penghasilan sisa di dalam proses semula Aktiviti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa dengan penghasilan bahan berguna  Guna .

 Rawatan Aktivti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa tanpa penghasilan bahan berguna Pengubahsuaian produk  Ubah komposisi produk  Ubah formula  Ubah kegunaan produk  Reka produk supaya boleh diguna semula  .

tenaga elektrik adalah mahal dan kesannya terhadap alam sekitar mungkin bergantung kepada cara tenaga elektrik tersebut dihasilkan. Walaubagaimanapun. Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah pencemaran bunyi. . Dengan adanya teknologi moden. penggunaan kenderaan menggunakan kuasa elektrik sedang dikaji secara giat di negara-negara barat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful