Disediakan oleh: Muhammad Fakhri Azam B. Mohd Fadzil

Perkara tercemar tersebut akan memberikan kesan-kesan yang buruk kepada alam sekitar. budaya dan bangsa sekiranya tidak di tangani. . Pencemaran boleh dimaksudkan sebagai percampuran sesuatu benda atau perkara yang tercemar masuk ke dalam sesuatu perkara yang positif.

 Sulfur diksida  Karbon monoksida  Nitrogen dioksida  Ozon  Allergen  plumbum .

 Asap kereta  Bahan pencemar dari kilang  Simen  Bateri kereta  Pembakaran terbuka di bandar.  Peembakaran hutan berleluasa .

Udara dan bahan cemar yang terperangkap didalamnya akan memasuki hidung atau mulut manusia dan memasuki paru-paru melalui trakea. wap atau bahanbahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia. Karbon monoksida (CO) adalah antara gas yang dapat meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dengan begitu berkesan sekali. Habuk. bahan cemar Nitrogen Oksida (NO2) boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. Selain itu. . kabus. kesan utama yang menimpa manusia akibat daripada pencemaran udara ialah terhadap sistem pernafasan. bahan cemar gas ozon (O3) boleh menimbulkan kerengsaan.asap.

kekacang. dan perubahan pertumbuhan5. Klorosis (Pertukaran warna). Selain itu. kapas. barli. Tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan dengan tiga cara iaitu Nekrosis(Keguguran daun). Alfalfa. gandum dan epal adalah antara tumbuhan yang mudah mengalami kerosakan dengan bahan cemar sulfur dioksida. bayam dan kentang juga mengalami kerosakan dengan adanya gas ozon di udara . tomato.

itik. ayam. lembu. Sebagai contoh. sekumpulan burung kenari. Kematian haiwan itu disebabkan oleh penghadaman makanan haiwan yang tercemar setelah terdedah kepada bahan–bahan toksid yang terdapat di dalam udara . di Poza Rica.angsa dan anjing telah mati akibat terdedah kepada sulfur dioksida (SO2) yang dilepaskan ke udara oleh sebuah loji penapisan pada tahun 19506. Mexico.

.

 . Antaranya ialah.  Peraturan Kenderaan Bermotor (Kawalan perlepasan asap. Peraturan Kenderaan Bermotor dan Peraturan Kualiti Alam Sekitar. Contohnya.1985(pindaan) Peraturan ini dibahagikan kepada 6 bahagian.1977) Peraturan ini menghadkan perlepasan asap kenderaan iaitu dihadkan kepada 50 HDU.Pelbagai undang undang digubal dengan tujuan mengawal kualiti alam sekitar.  Peraturan Kualiti Alam Sekitar (Udara Bersih.1978) Di bawah peraturan ini. Jarak industri dengan kawasan kediaman di hadkan kepada 1000 meter. Akta Kualiti Alam Sekitar 1974.

kertas. adalah tidak mungkin untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar adalah amat penting. kain. sisa pepejal seperti surat khabar lama. majalah lama. Ini sudah tentu dapat mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh pengurusan sisa pepejal yang tidak sempurna. bahan plastik dan kaca dapat dikitar semula. tanpa teknologi moden. Dengan adanya teknologi moden. Sebagai contohnya. .

 Pengurangan di punca Aktivti mengurangkan atau menghapuskan penghasilan sisa di dalam proses semula Aktiviti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa dengan penghasilan bahan berguna  Guna .

 Rawatan Aktivti mengurangkan isi padu dan ketoksikan sisa tanpa penghasilan bahan berguna Pengubahsuaian produk  Ubah komposisi produk  Ubah formula  Ubah kegunaan produk  Reka produk supaya boleh diguna semula  .

 Dengan adanya teknologi moden. Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah pencemaran bunyi. . Walaubagaimanapun. tenaga elektrik adalah mahal dan kesannya terhadap alam sekitar mungkin bergantung kepada cara tenaga elektrik tersebut dihasilkan. penggunaan kenderaan menggunakan kuasa elektrik sedang dikaji secara giat di negara-negara barat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful