INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS IPOH 31150 HULU KINTA PERAK DARUL RIDZUAN

KERTAS KERJA
PROGRAM EKSPLORASI QALBI MELALUI KESEMPURNAAN SOLAT (EQ SOLAT)

TARIKH : 7 MAC 2013 (KHAMIS)

TEMPAT : SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPUNG BAHAGIA,KM 9 JALAN SG MANIK,36000 TELUK INTAN,PERAK DARUL RIDZUAN

Selain itu. peranan guru juga bukan sahaja dalam mendidik pelajar. Selain itu. PENGENALAN Guru adalah Pembina generasi Malaysia. berkemahiran serta memiliki kekuatan spiritual dan sahsiah yang unggul. Pembangunan modal insan berkualiti tinggi merupakan satu keperluan dalam usaha melahirkan rakyat yang berilmu.umum mengetahui bahawa dalam melahirkan murid-murid yang cemerlang di dunia dan di akhirat serta insan yang bertaqwa kepada Allah mestilah didedahkan kepada mereka tentang ciri-ciri anak soleh dan diterapkan pelbagai ilmu . Program ini direalisasikan melalui satu aktiviti dalaman yang akan dianjurkan di Sekolah . malah berperanan untuk memberikan motivasi galakan kepada pelajar dalam usaha memberi kecemerlangan kepada setiap murid. berkemahiran serta memiliki kekuatan spiritual dan sahsiah yang unggul. diharap agar pelatih dapat bersedia membantu murid-murid di dalam proses pembelajaran supaya dapat membangunkan diri sebagai insan guru yang berintegriti. Melalui pengalaman yang diperoleh.murid.KERTAS KERJA PROGRAM EKSPLORASI QALBI MELALUI KESEMPURNAAN SOLAT (EQ SOLAT) 1. Selain itu. Justeru Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini merupakan suatu usaha ke arah pembinaan dan pembentukan kualiti insan guru yang dihasratkan selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) dan Falsafah Pandidikan Guru (FPG).Sekolah Kebangsaan Rendah yang akan memfokuskan berkaitan kaedah dan cara bagi mempertingkatkan mutu komunikasi dan kemahiran sosial bakal guru serta untuk memberi galakan motivasi kepada murid . melalui program khidmat masyarakat ini pelajar akan lebih mengetahui bahawa peranan seorang guru adalah sebagai pembina generasi Malaysia dan menyedari bahawa pembangunan modal insan berkualiti tinggi merupakan suatu keperluan dalam usaha melahirkan rakyat yang berilmu.

amanah. ilmu. bekerjasama. unit k 18 mengadakan Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini untuk membimbing murid-murid ke arah pendekatan rohani di samping melatih diri bakal-bakal guru untuk lebih professional dalam mengendalikan murid-murid yang bakal mereka didik kelak. TUJUAN Program ini bertujuan untuk mendedahkan pelajar dengan domain pembangunan diri insan guru yang seimbang. taqwa dan amal ibadah serta berperibadi mulia. RASIONAL Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini diadakan adalah untuk melatih bakal-bakal guru untuk lebih proaktif dalam memantapkan kemahiran mereka untuk berhadapan dengan situasi sebenar di alam kerjaya pendidikan kelak. Di samping itu. 3. sahsiah dan rohani mereka juga perlu dilengkapkan dengan iman. 2.Dengan adanya program ini. Oleh sebab itu.duniawi dan ukhrawi agar terserlah keperibadian yang terpuji dan menjadi personaliti yang berwibawa dan matang. kreatif dan inovatif. khidmat pendidikan kepada komuniti. aktiviti kemasyarakatan.ia juga bertujuan untuk meneroka sanubari murid-murid mengenai indahnya ibadah solat itu seterusnya melatih mereka untuk lebih cakna mengenai tanggungjawab menunaikan solat. Program ini merupakan usaha berterusan sepanjang tempoh program pendidikan keguruan berasaskan kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan guru sebagai pembina generasi negara.Di samping itu. guru dan hubungan dengan komuniti. jenis khidmat kemasyarakatan. guru dan akauntabiliti profesionalisme. berakauntabiliti. program ini juga berperanan sebagai wadah pembenihan nilai jatidiri murid melalui solat. Di samping itu.murid-murid akan lebih sedar mengenai pentingnya solat dalam kehidupan mereka dan mereka akan belajar cara- .

6 Melatih para peserta agar bertanggungjawab. nilai nilai kerohanian dan keguruan. dan sentiasa bersyukur dengan nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT dengan melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangan Allah.cara untuk mendirikan solat dengan betul dan melihat kesannya terhadap pembangunan sahsiah dan personaliti diri mereka. 4.5 Menyemai keimanan.1 Melahirkan guru-guru yang mempunyai kemantapan akhlak. 4. OBJEKTIF Di antara objektif program ialah : 4. 4. . peserta untuk 4. bersabar.3 Menyedarkan para peserta tentang kepentingan Solat dan Ibadah serta memupuk disiplin yang mantap. keyakinan diri dan berfikiran positif apabila menghadapi kekangan dan dugaan dalam kehidupan.2 Menghayati nilai-nilai murni serta mengamalkan sikap positif berterusan melalui penglibatan aktif dalam aktiviti. 4. Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru. 4.4 Memantapkan rohani dan jasmani para peserta melalui aktiviti-aktiviti yang berkaitan ibadah seterusnya mengajar mendirikan solat dengan cara yang sempurna. daya tahan diri yang tinggi serta aura keguruan yang selaras dengan Prinsip Rukan Negara.

Perak. Perak. Setiausaha Program Eksplorasi Qalbi Melaui kesempurnaan Solat (Unit K18).00 Petang 6.00 Pagi – 6. MASA : 7.36000 Teluk Intan. dan 6 seramai: Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 : 64 Orang : 81 Orang 7. BILANGAN PESERTA 7. Penyelaras Bina Insan Guru. 10 Perempuan) 7.5. Tel : 05-5331311 (sambungan 32) Atau Ismail Anas Bin Nurdin. Unit Kokurikulum. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh.2 20 Orang Fasilitator (Guru Pelatin Unit K18) 7. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh.3 Jumlah Keseluruhan yang Terlibat (Murid & Fasilitator ) = 165 Orang ALAMAT SURAT– MENYURAT : 8. 31150 Hulu Kinta.Murid Tahun 5. Perak. Tel : 011-14732286 . 31150 Hulu Kinta. KUMPULAN SASARAN Pelatih PISMP Pengajian Agama Islam (K18) Tutor Jumlah : 1 Orang : 21 Orang : 20 Orang (10 Lelaki. BUTIRAN PROGRAM : TARIKH : 7 Mac 2013 TEMPAT : Sekolah Kebangsaan Kampung bahagia.1 Terdiri daripada Murid.

10. Mat Akhir bin Hj. Perak. Yusri bin Mat Johor En. Abdullah (Penaung) En. Zulkiply bin Mohd Nor En. JAWATANKUASA PELAJAR Tutor Pengerusi Naib Pengerusi : En. Zakariah Bin Nasiruddin : Nurul Fatin Binti Abu Bakar : Noor A’zimah Binti Mhd Shafer . PENGANGKUTAN Bas IPG Kampus Ipoh. Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tutor : : : : : Tn. JAWATANKUASA INDUK Pengerusi Timb. Hj. JAWATANKUASA KERJA Pengerusi Jawatankuasa Kerohanian / Moral Pengerusi Jawatankuasa Peralatan Pengerusi Jawatankuasa Data / Maklumat Pengerusi Jawatankuasa Makanan Pengerusi Jawatankuasa Aktiviti Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan Pengerusi Jawatankuasa Penilaian : (Wakil JAPIM) : (Unit Kokurikulum) : (Wakil HEP) : (Lantikan bebas) : (Ketua Jurulatih) : (Lantikan bebas) : (Wakil SUP) 12.9. Mohd Radzi bin Johari En. Zakariah Bin Nasiruddin 11.

Setiausaha Bendahari AJK Pengangkutan : Ismail Anas Bin Nurdin : Ahmad Zul Fahmi Bin Rukman : Mohd Shafirul Bin Sharifudin : Ismail Anas Bin Nurdin AJK Peralatan : Ahmad Zul Fahmi Bin Rukman : Fikri Aizat Bin Hamzah AJK Makanan : Nurul Nadiah Binti Mohd Isa : Nor Ashikin Binti Haros AJK Hadiah : Aini Husna Binti Ismail : Siti Nadhrah Binti Ismail AJK Buku Program : Muhamad Zamir Bin Mohd Zunaidi : Ahmad Nazrin Bin Razak AJK Kebajikan dan Keselamatan AJK Aktiviti & Program : Muhammad Syakir Bin Abdullah : Noor A’zimah Binti Mhd Shafer : Ahmad Syahir Bin Mohd Yassin : Muhamad Zharif Bin Badaruddin AJK Dokumentasi : Abdul Munir Bin Jamil : Nur Hazirah Binti Ahmad Razali : Nur Fazriena Binti Faizul Rizal AJK Multimedia : Nor Zahirah Binti Zakaria : Intan Aimi Syahirah Binti Mat Saad Pengerusi Majlis : Aini Husna Binti Ismail .

30 pagi 11.00 pagi SLOT 1  Motivasi Umum  Aktivti Fasilitator & Murid 11.  Dijangka tiba di Sekolah Kebangsaan Kampung bahagia.  8.00 pagi Pelajar Unit K18 Penolong Kanan  8.30 pagi Pendaftaran Fasilitator & murid 8.30 pagi AKTIVITI Bertolak ke Sekolah Kebangsaan Kampung Bahagia. TENTATIF PROGRAM MASA  6.11.15 pagi Menerima taklimat daripada pihak Hal Ehwal Murid SK pentadbiran sekolah Kampung Bahagia.00 .30 – 01.00 petangi REHAT SLOT 2  Kepimpinan  Aktiviti Pengusaha Kantin Fasilitator & Murid .30 – 11.50 pagi    Berkumpul di Kantin Fasilitator & murid “ Ice Breaking” Pembahagian Kumpulan 9. TINDAKAN Pemandu / Mentor 8.13.

30 – 4.00 petang  Majlis Penutupan & Penyampaian Hadiah Pelajar Unit K18 6.30 petang    Rehat Makan tengah Hari Solat 1.00 – 9.00 – 7.00 – 4.00 Petang Slot 3   Kerohanian & Muhasabah Diri Aktiviti Fasilitator dan Murid  4.Fasilitator & murid 01.00 petang  Di jangka Tiba di IPG Kampus Ipoh Pelajar Unit K18 .30 – 6.00 petang   Sesi bergambar Pulang ke IPG Kampus Ipoh Pelajar Unit K18 Pemandu / Mentor 7.30 petang  Amali wudhu’ Solat Fasilitator dan Murid 4.00 – 1.

00 X 21 Orang Rm 63.00 .00 X 21 Orang RM 84.00 JUMLAH RM 189.00 RM 2.00 RM 3. ANGGARAN PERBELANJAAN BIL 1 PERKARA Makan dan minum pelajar KUANTITI JUMLAH PAGI Guru Pelatih & Tutor REHAT Guru Pelatih & Tutor Tengah Hari Guru Pelatih & Tutor RM 4.14.00 X 21 Orang RM 42.

SENARAI NAMA PELAJAR Sila rujuk Lampiran A 16 . diharapkan agar para peserta Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini akan mampu mendapat sesuatu yang berguna dalam program ini untuk diaplikasikan dalam kehidupan mereka kelak. PENUTUP Adalah diharapkan program ini dapat memberikan pendedahan kepada para pelatih k18 dengan menunjukkan kepatuhan dan memahami serta menghayati nilai etika keguruan.lebih gemar untuk melakukan amal ibadah serta kebaikan dalam kehidupan dan akan berjaya mengekplorasi qalbi mereka ke arah sifat mahmudah.Diharapkan agar para peserta akan menjadi lebih tahu dan lebih faham mengenai cara untuk mendirikan solat dengan sempurna.dalam usaha mendapatkan halawatul iman. .15. Selain itu.

PISMP K18............ Diluluskan oleh : .... ........ Perak...Disediakan oleh: .... IPG Kampus Ipoh.......... Disemak oleh : ...................... IPG Kampus Ipoh...... MAT AKHIR BIN HJ............ Perak. IPG Kampus Ipoh... (ENCIK MOHD RADZI BIN HJ... (ENCIK ZULKIPLY BIN MOHD NOR) Ketua Unit Kokurikulum.... (ISMAIL ANAS BIN NURDIN) Setiausaha Program EQ Solat.. (TUAN HJ.......... 31150 Hulu Kinta....... 31150 Hulu Kinta. ABDULLAH) Timb.... Perak... IPG Kampus Ipoh....... Pengarah.. JOHARI) Penyelaras Program EQ Solat... 31150 Hulu Kinta.. Disahkan oleh : …………………………………. Perak.... 31150 Hulu Kinta......................

LAMPIRAN A SENARAI NAMA UNIT K18 PENDIDIKAN ISLAM PENDIDIKAN RENDAH (SK) BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 NAMA ABDUL MUNIR BIN JAMIL AHMAD NAZRIN BIN RAZAK AHMAD SYAHIR BIN MOHD YASSIN AHMAD ZUL FAHMI BIN RUKMAN AINI HUSNA BINTI ISMAIL FIKRI AIZAT BIN HAMZAH INTAN AIMI SYAHIRAH BINTI MAT SAAD ISMAIL ANAS BIN NURDIN MOHD SHAFIRUL BIN SHARIFUDIN MUHAMAD ZAMIR BIN MOHD ZUNAIDI MUHAMAD ZHARIF BIN BADARUDDIN MUHAMMAD SYAKIR BIN ABDULLAH NOOR A’ZIMAH BINTI MHD SHAFER NOR ASHIKIN BINTI HAROS NOR ZAHIRAH BINTI ZAKARIA NUR FAZRIENA BINTI FAIZUL RIZAL NUR HAZIRAH BINTI AHMAD RAZALI NURUL FATIN BINTI ABU BAKAR NURUL NADIAH BINTI MOHD ISA SITI NADHRAH BINTI ISMAIL NO KP 910314-04-5029 920913-08-6657 910530-08-6255 910112-03-5041 920328-07-5340 921212-08-5277 920101-12-5972 920522-08-5913 921018-08-6479 920525-08-5089 920531-08-5851 920124-08-5539 921024-02-5656 920327-11-5320 920628-02-5302 920821-08-5120 920526-08-5208 911128-14-5258 920603-02-6042 920928-02-5742 NO HP 017-4439495 013-4163620 013-4653371 014-5447790 013-4250387 013-4160535 019-6339739 017-5700959 013-4293715 013-3324230 013-4194351 013-5213156 013-6606949 019-9557120 013-5347100 013-5826398 019-5577696 011-14732286 013-4133142 011-14718566 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful