INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS IPOH 31150 HULU KINTA PERAK DARUL RIDZUAN

KERTAS KERJA
PROGRAM EKSPLORASI QALBI MELALUI KESEMPURNAAN SOLAT (EQ SOLAT)

TARIKH : 7 MAC 2013 (KHAMIS)

TEMPAT : SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPUNG BAHAGIA,KM 9 JALAN SG MANIK,36000 TELUK INTAN,PERAK DARUL RIDZUAN

diharap agar pelatih dapat bersedia membantu murid-murid di dalam proses pembelajaran supaya dapat membangunkan diri sebagai insan guru yang berintegriti.umum mengetahui bahawa dalam melahirkan murid-murid yang cemerlang di dunia dan di akhirat serta insan yang bertaqwa kepada Allah mestilah didedahkan kepada mereka tentang ciri-ciri anak soleh dan diterapkan pelbagai ilmu .Sekolah Kebangsaan Rendah yang akan memfokuskan berkaitan kaedah dan cara bagi mempertingkatkan mutu komunikasi dan kemahiran sosial bakal guru serta untuk memberi galakan motivasi kepada murid .murid. PENGENALAN Guru adalah Pembina generasi Malaysia. malah berperanan untuk memberikan motivasi galakan kepada pelajar dalam usaha memberi kecemerlangan kepada setiap murid. Selain itu. berkemahiran serta memiliki kekuatan spiritual dan sahsiah yang unggul. Melalui pengalaman yang diperoleh. melalui program khidmat masyarakat ini pelajar akan lebih mengetahui bahawa peranan seorang guru adalah sebagai pembina generasi Malaysia dan menyedari bahawa pembangunan modal insan berkualiti tinggi merupakan suatu keperluan dalam usaha melahirkan rakyat yang berilmu. Selain itu. Selain itu. berkemahiran serta memiliki kekuatan spiritual dan sahsiah yang unggul. Justeru Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini merupakan suatu usaha ke arah pembinaan dan pembentukan kualiti insan guru yang dihasratkan selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) dan Falsafah Pandidikan Guru (FPG).KERTAS KERJA PROGRAM EKSPLORASI QALBI MELALUI KESEMPURNAAN SOLAT (EQ SOLAT) 1. Program ini direalisasikan melalui satu aktiviti dalaman yang akan dianjurkan di Sekolah . Pembangunan modal insan berkualiti tinggi merupakan satu keperluan dalam usaha melahirkan rakyat yang berilmu. peranan guru juga bukan sahaja dalam mendidik pelajar.

Di samping itu.Dengan adanya program ini. bekerjasama. program ini juga berperanan sebagai wadah pembenihan nilai jatidiri murid melalui solat.duniawi dan ukhrawi agar terserlah keperibadian yang terpuji dan menjadi personaliti yang berwibawa dan matang. unit k 18 mengadakan Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini untuk membimbing murid-murid ke arah pendekatan rohani di samping melatih diri bakal-bakal guru untuk lebih professional dalam mengendalikan murid-murid yang bakal mereka didik kelak. guru dan akauntabiliti profesionalisme. RASIONAL Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini diadakan adalah untuk melatih bakal-bakal guru untuk lebih proaktif dalam memantapkan kemahiran mereka untuk berhadapan dengan situasi sebenar di alam kerjaya pendidikan kelak. kreatif dan inovatif. 3. ilmu. jenis khidmat kemasyarakatan. khidmat pendidikan kepada komuniti. Oleh sebab itu. berakauntabiliti.murid-murid akan lebih sedar mengenai pentingnya solat dalam kehidupan mereka dan mereka akan belajar cara- .ia juga bertujuan untuk meneroka sanubari murid-murid mengenai indahnya ibadah solat itu seterusnya melatih mereka untuk lebih cakna mengenai tanggungjawab menunaikan solat. guru dan hubungan dengan komuniti. TUJUAN Program ini bertujuan untuk mendedahkan pelajar dengan domain pembangunan diri insan guru yang seimbang. taqwa dan amal ibadah serta berperibadi mulia. 2. aktiviti kemasyarakatan. Di samping itu. amanah. sahsiah dan rohani mereka juga perlu dilengkapkan dengan iman. Program ini merupakan usaha berterusan sepanjang tempoh program pendidikan keguruan berasaskan kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan guru sebagai pembina generasi negara.Di samping itu.

4.2 Menghayati nilai-nilai murni serta mengamalkan sikap positif berterusan melalui penglibatan aktif dalam aktiviti. daya tahan diri yang tinggi serta aura keguruan yang selaras dengan Prinsip Rukan Negara. Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru. OBJEKTIF Di antara objektif program ialah : 4. dan sentiasa bersyukur dengan nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT dengan melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangan Allah. 4.1 Melahirkan guru-guru yang mempunyai kemantapan akhlak.3 Menyedarkan para peserta tentang kepentingan Solat dan Ibadah serta memupuk disiplin yang mantap. 4. bersabar. peserta untuk 4. 4.6 Melatih para peserta agar bertanggungjawab.5 Menyemai keimanan.4 Memantapkan rohani dan jasmani para peserta melalui aktiviti-aktiviti yang berkaitan ibadah seterusnya mengajar mendirikan solat dengan cara yang sempurna. 4.cara untuk mendirikan solat dengan betul dan melihat kesannya terhadap pembangunan sahsiah dan personaliti diri mereka. . nilai nilai kerohanian dan keguruan. keyakinan diri dan berfikiran positif apabila menghadapi kekangan dan dugaan dalam kehidupan.

MASA : 7. dan 6 seramai: Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 : 64 Orang : 81 Orang 7. KUMPULAN SASARAN Pelatih PISMP Pengajian Agama Islam (K18) Tutor Jumlah : 1 Orang : 21 Orang : 20 Orang (10 Lelaki. Setiausaha Program Eksplorasi Qalbi Melaui kesempurnaan Solat (Unit K18).3 Jumlah Keseluruhan yang Terlibat (Murid & Fasilitator ) = 165 Orang ALAMAT SURAT– MENYURAT : 8.Murid Tahun 5.36000 Teluk Intan.Perak. Perak.1 Terdiri daripada Murid. Tel : 05-5331311 (sambungan 32) Atau Ismail Anas Bin Nurdin. Unit Kokurikulum. 31150 Hulu Kinta.00 Petang 6. 31150 Hulu Kinta. BUTIRAN PROGRAM : TARIKH : 7 Mac 2013 TEMPAT : Sekolah Kebangsaan Kampung bahagia. Penyelaras Bina Insan Guru. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh. 10 Perempuan) 7. BILANGAN PESERTA 7.00 Pagi – 6.2 20 Orang Fasilitator (Guru Pelatin Unit K18) 7. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh.5. Perak. Tel : 011-14732286 .

Zakariah Bin Nasiruddin : Nurul Fatin Binti Abu Bakar : Noor A’zimah Binti Mhd Shafer . Yusri bin Mat Johor En. JAWATANKUASA KERJA Pengerusi Jawatankuasa Kerohanian / Moral Pengerusi Jawatankuasa Peralatan Pengerusi Jawatankuasa Data / Maklumat Pengerusi Jawatankuasa Makanan Pengerusi Jawatankuasa Aktiviti Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan Pengerusi Jawatankuasa Penilaian : (Wakil JAPIM) : (Unit Kokurikulum) : (Wakil HEP) : (Lantikan bebas) : (Ketua Jurulatih) : (Lantikan bebas) : (Wakil SUP) 12. Zulkiply bin Mohd Nor En. Abdullah (Penaung) En. 10. Mat Akhir bin Hj. Pengerusi Penyelaras Setiausaha Tutor : : : : : Tn. Zakariah Bin Nasiruddin 11. Mohd Radzi bin Johari En. PENGANGKUTAN Bas IPG Kampus Ipoh. JAWATANKUASA INDUK Pengerusi Timb. JAWATANKUASA PELAJAR Tutor Pengerusi Naib Pengerusi : En. Hj.9. Perak.

Setiausaha Bendahari AJK Pengangkutan : Ismail Anas Bin Nurdin : Ahmad Zul Fahmi Bin Rukman : Mohd Shafirul Bin Sharifudin : Ismail Anas Bin Nurdin AJK Peralatan : Ahmad Zul Fahmi Bin Rukman : Fikri Aizat Bin Hamzah AJK Makanan : Nurul Nadiah Binti Mohd Isa : Nor Ashikin Binti Haros AJK Hadiah : Aini Husna Binti Ismail : Siti Nadhrah Binti Ismail AJK Buku Program : Muhamad Zamir Bin Mohd Zunaidi : Ahmad Nazrin Bin Razak AJK Kebajikan dan Keselamatan AJK Aktiviti & Program : Muhammad Syakir Bin Abdullah : Noor A’zimah Binti Mhd Shafer : Ahmad Syahir Bin Mohd Yassin : Muhamad Zharif Bin Badaruddin AJK Dokumentasi : Abdul Munir Bin Jamil : Nur Hazirah Binti Ahmad Razali : Nur Fazriena Binti Faizul Rizal AJK Multimedia : Nor Zahirah Binti Zakaria : Intan Aimi Syahirah Binti Mat Saad Pengerusi Majlis : Aini Husna Binti Ismail .

 8. TENTATIF PROGRAM MASA  6.00 .30 – 11.00 pagi Pelajar Unit K18 Penolong Kanan  8.13.30 pagi Pendaftaran Fasilitator & murid 8.30 pagi 11.15 pagi Menerima taklimat daripada pihak Hal Ehwal Murid SK pentadbiran sekolah Kampung Bahagia.11.30 – 01.50 pagi    Berkumpul di Kantin Fasilitator & murid “ Ice Breaking” Pembahagian Kumpulan 9.30 pagi AKTIVITI Bertolak ke Sekolah Kebangsaan Kampung Bahagia.00 pagi SLOT 1  Motivasi Umum  Aktivti Fasilitator & Murid 11. TINDAKAN Pemandu / Mentor 8.00 petangi REHAT SLOT 2  Kepimpinan  Aktiviti Pengusaha Kantin Fasilitator & Murid .  Dijangka tiba di Sekolah Kebangsaan Kampung bahagia.

00 – 1.30 petang    Rehat Makan tengah Hari Solat 1.00 – 4.00 Petang Slot 3   Kerohanian & Muhasabah Diri Aktiviti Fasilitator dan Murid  4.Fasilitator & murid 01.00 petang  Majlis Penutupan & Penyampaian Hadiah Pelajar Unit K18 6.30 – 6.00 – 9.00 – 7.30 – 4.00 petang   Sesi bergambar Pulang ke IPG Kampus Ipoh Pelajar Unit K18 Pemandu / Mentor 7.30 petang  Amali wudhu’ Solat Fasilitator dan Murid 4.00 petang  Di jangka Tiba di IPG Kampus Ipoh Pelajar Unit K18 .

00 .14.00 RM 3. ANGGARAN PERBELANJAAN BIL 1 PERKARA Makan dan minum pelajar KUANTITI JUMLAH PAGI Guru Pelatih & Tutor REHAT Guru Pelatih & Tutor Tengah Hari Guru Pelatih & Tutor RM 4.00 X 21 Orang RM 84.00 X 21 Orang RM 42.00 X 21 Orang Rm 63.00 JUMLAH RM 189.00 RM 2.

.lebih gemar untuk melakukan amal ibadah serta kebaikan dalam kehidupan dan akan berjaya mengekplorasi qalbi mereka ke arah sifat mahmudah.dalam usaha mendapatkan halawatul iman.Diharapkan agar para peserta akan menjadi lebih tahu dan lebih faham mengenai cara untuk mendirikan solat dengan sempurna. SENARAI NAMA PELAJAR Sila rujuk Lampiran A 16 . diharapkan agar para peserta Program Eksplorasi Qalbi Melalui Kesempurnaan Solat ini akan mampu mendapat sesuatu yang berguna dalam program ini untuk diaplikasikan dalam kehidupan mereka kelak. Selain itu.15. PENUTUP Adalah diharapkan program ini dapat memberikan pendedahan kepada para pelatih k18 dengan menunjukkan kepatuhan dan memahami serta menghayati nilai etika keguruan.

....... Perak.. (ENCIK ZULKIPLY BIN MOHD NOR) Ketua Unit Kokurikulum....... MAT AKHIR BIN HJ.... 31150 Hulu Kinta....... Diluluskan oleh : . ABDULLAH) Timb...... IPG Kampus Ipoh....... Perak............. (TUAN HJ...Disediakan oleh: ..... .... Pengarah.... Disahkan oleh : ………………………………….... Disemak oleh : .............. 31150 Hulu Kinta............ IPG Kampus Ipoh............. 31150 Hulu Kinta..... PISMP K18.. (ISMAIL ANAS BIN NURDIN) Setiausaha Program EQ Solat...... 31150 Hulu Kinta.... (ENCIK MOHD RADZI BIN HJ. IPG Kampus Ipoh......... IPG Kampus Ipoh. Perak..... JOHARI) Penyelaras Program EQ Solat....... Perak.......

LAMPIRAN A SENARAI NAMA UNIT K18 PENDIDIKAN ISLAM PENDIDIKAN RENDAH (SK) BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 NAMA ABDUL MUNIR BIN JAMIL AHMAD NAZRIN BIN RAZAK AHMAD SYAHIR BIN MOHD YASSIN AHMAD ZUL FAHMI BIN RUKMAN AINI HUSNA BINTI ISMAIL FIKRI AIZAT BIN HAMZAH INTAN AIMI SYAHIRAH BINTI MAT SAAD ISMAIL ANAS BIN NURDIN MOHD SHAFIRUL BIN SHARIFUDIN MUHAMAD ZAMIR BIN MOHD ZUNAIDI MUHAMAD ZHARIF BIN BADARUDDIN MUHAMMAD SYAKIR BIN ABDULLAH NOOR A’ZIMAH BINTI MHD SHAFER NOR ASHIKIN BINTI HAROS NOR ZAHIRAH BINTI ZAKARIA NUR FAZRIENA BINTI FAIZUL RIZAL NUR HAZIRAH BINTI AHMAD RAZALI NURUL FATIN BINTI ABU BAKAR NURUL NADIAH BINTI MOHD ISA SITI NADHRAH BINTI ISMAIL NO KP 910314-04-5029 920913-08-6657 910530-08-6255 910112-03-5041 920328-07-5340 921212-08-5277 920101-12-5972 920522-08-5913 921018-08-6479 920525-08-5089 920531-08-5851 920124-08-5539 921024-02-5656 920327-11-5320 920628-02-5302 920821-08-5120 920526-08-5208 911128-14-5258 920603-02-6042 920928-02-5742 NO HP 017-4439495 013-4163620 013-4653371 014-5447790 013-4250387 013-4160535 019-6339739 017-5700959 013-4293715 013-3324230 013-4194351 013-5213156 013-6606949 019-9557120 013-5347100 013-5826398 019-5577696 011-14732286 013-4133142 011-14718566 .