P. 1
kuiz Ramadhan

kuiz Ramadhan

|Views: 186|Likes:
Published by manrimau
puasa
puasa

More info:

Published by: manrimau on Jun 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

MURID TAHAP 1 ( TAHUN 1-3) Soalan kuiz Agama Sempena Ihya Ramadhan 2008 1.

Umat Islam menyambut Bulan puasa pada bulan ___________. 2. Apakah hukum berpuasa bagi umat Islam yang sudah cukup umur @ syarat-syarat berpuasa._______________. 3. Al-Quran adalah ____________ Allah yang diturunkan kepada Nabi _____________ sebagai _________________. 4. Al-Quran di turunkan melalui perantaraan iaitu malaikat_____________. 5. Al-Quran yang diturunkan adalah di dalam Bahasa apa? ______________ 6. Apakah yang perlu dilakukan sebelum membawa dan menyentuh Al-Quran? ________________ 7. Nabi kita yang terakhir ialah Nabi 8. __________________.

Nabi dilahirkan di dalam keadaan ____________________.

Selamat menjawab dan semoga berjaya!

W adalah berbangsa _______ _______. Dari 1 hingga 5 dengan sempurna. ( ________ ( ________ 1 ( ________ ( ________ ( ________ ) Menunaikan haji . ) Mengucap dua kalimah syahadah. ) Menunaikan zakat ) Solat lima waktu. Berapakah bilangan waktu solat yang wajib dilakukan oleh seluruh umat Islam sehari semalam. __________ ertinya menahan diri daripada makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa. Nabi Muhammad S. Selamat menjawab dan semoga berjaya! . 5. ________________. Susun rukun islam di bawah mengikut urutan.MURID TAHAP 1 ( TAHUN 1-3) Soalan kuiz Agama Sempena Ihya Ramadhan 2008 1.A. 2. mulai dari terbit fajar hinggalah terbenam _____________. Rukun Islam ada berapa perkara? _____________ 4. ) Berpuasa di bulan Ramadhan . 3.

1 Bercakap dengan sopan dan lemah lembut.__ 1. ____________ Selamat menjawab dan semoga berjaya! . Selepas berakhirnya bulan Ramadhan umat Islam akan berhari raya.3 Memandang wajah ibu bapa ketika bercakap dengan mereka.2 Tidak mengendahkan panggilan ibu bapa.__ 2.__ 1.__ 1. 1. __ 1. Apakah nama bulan itu.MURID TAHAP 1 ( TAHUN 1-3) Soalan kuiz Agama Sempena Ihya Ramadhan 2008 1.4 Meminta izin ibu bapa sebelum keluar rumah Segera menyahut panggilan ibu bapa. Tanda ( / )adab bercakap dengan ibu bapa dan (X ) pada yang bukan.5 Bercakap dengan kasar atau menengking.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->