SISTEM E-OPERASI : MODUL MAKLUMAT GURU

GURU
Sila kemaskini maklumat anda http://apps.moe.gov.my/eoperasi/

Sekiranya belum berdaftar sila daftar diri pada daftar masuk (click ) .

soalan keselamatan. no gaji (pastikan letak nombor 0 didepan contoh 0999999. jawapan.tarikh lahir. id pengguna (contoh shahril) kata laluan. pengesahan kata laluan . email . kad pengenalan.Isikan nama. CLICK SIMPAN PRINT (Untuk simpanan sendiri) .

Katalaluan dan no.Log in ID . KP .

.Klik pada menu Maklumat Peribadi Maklumat Peribadi “ Disabled”. Guru tidak boleh mengemaskini.

Bersambung Guru dibenarkan untuk mengemaskini “Maklumat Alamat Tinggal Semasa” Sekiranya alamat surat menyurat sama seperti “Maklumat Alamat Tinggal Semasa”. . Kemudian klik butang “ Kemaskini Maklumat Peribadi”. klik pada “checkbox” dan tidak perlu mengisi lagi.

isikan maklumat dan klik butang “Kemaskini Maklumat Peribadi” . klik pada menu “ Padam Maklumat Pasangan”.Klik pada menu Maklumat pasangan Sekiranya tambah maklumat pasangan. Sekiranya maklumat pasangan wujud.kalau ada perubahan. maklumat akan dipaparkan. klik menu “Tambah Pasangan”. Sekiranya maklumat pasangan perlu dibuang.

Apabila selesai. Laporan guru yang tiada dalam senarai ditulis oleh guru PK 1.Skrin Tambah Maklumat Pasangan Isikan maklumat pasangan dan klik butang “Tambah Maklumat Pasangan”. . Klik ‘BATAL’ untuk batal laporan.klik butang ‘HANTAR’ untuk laporan dihantar kepada pegawai yang bertanggungjawab.

Maklumat Akademik klik KEMBALI untuk ke menu utama Maklumat Akademik “ Disabled”. Guru tidak boleh mengemaskini. .

Maklumat Ikhtisas Maklumat Utama Guru.hany a paparan sahaja. Guru Guru. .Jika Nokp ralat. mengemaskini. sila klik Lapor kepada PPD. Tanda * adalah medan-medan yang tidak boleh wajib diisi. Maklumat Ikhtisas “ Skrin Maklumat peribadi Disabled”.

Maklumat Perjawatan Maklumat Perjawatan “ Disabled”.hanya paparan sahaja. . Guru tidak boleh mengemaskini.

Sekiranya padam rekod. Sekiranya ada pengemaskinian. .Maklumat Sejarah Perkhidmatan Sekiranya ada lagi pertambahan maklumat perkhidmatan. klik pada imej “ Kemaskini”. Skrin paparkan maklumat sejarah perkhidmatan guru. klik pada imej “Padam Rekod”. klik pada menu Tambah Sejarah perkhidmatan.

Klik laman Utama Kemaskini. skrin akan paparkan skrin sama. Apabila MAKLUMAT SEJARAH Kemaskini. Kemudian klik Klik Kemaskini Maklumat butang “KEMASKINI Peribadi. .Bersambung …Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan Kemaskini maklumat yang diperlukan.Sila PERKHIDMATAN” pilih menu lain untuk kemaskini data guru.

Bersambung …Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan Isikan maklumat yang diperlukan. Kemudian klik butang “Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan”. .

Maklumat latihan /Kursus Apabila selesai kemaskini maklumat. . Isikan maklumat kursus dan klik butang “TAMBAH MAKLUMAT LATIHAN”. klik menu Keluar untuk ke skrin utama e-Operasi.

Jika masih menghadapi masalah untuk membuat pengemaskinian data. Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat. sila maklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat.Sebelum membuat semakan dan pengemaskinian data pastikan anda telah mendaftar masuk bagi mendapatkan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. telefon di “Bantuan”) . sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing (dapatkan no. Kerahsiaannya Id Pengguna dan Kata Laluan adalah di bawah tanggungjawab anda Semua Guru hendaklah membuat semakan dan pengemaskinian data dengan menggunakan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing.

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful