SISTEM E-OPERASI : MODUL MAKLUMAT GURU

GURU
Sila kemaskini maklumat anda http://apps.moe.gov.my/eoperasi/

Sekiranya belum berdaftar sila daftar diri pada daftar masuk (click ) .

tarikh lahir. no gaji (pastikan letak nombor 0 didepan contoh 0999999. id pengguna (contoh shahril) kata laluan.Isikan nama. kad pengenalan. CLICK SIMPAN PRINT (Untuk simpanan sendiri) . soalan keselamatan. jawapan. pengesahan kata laluan . email .

Katalaluan dan no.Log in ID . KP .

Klik pada menu Maklumat Peribadi Maklumat Peribadi “ Disabled”. . Guru tidak boleh mengemaskini.

.Bersambung Guru dibenarkan untuk mengemaskini “Maklumat Alamat Tinggal Semasa” Sekiranya alamat surat menyurat sama seperti “Maklumat Alamat Tinggal Semasa”. Kemudian klik butang “ Kemaskini Maklumat Peribadi”. klik pada “checkbox” dan tidak perlu mengisi lagi.

Klik pada menu Maklumat pasangan Sekiranya tambah maklumat pasangan. Sekiranya maklumat pasangan wujud. klik menu “Tambah Pasangan”. klik pada menu “ Padam Maklumat Pasangan”.kalau ada perubahan. Sekiranya maklumat pasangan perlu dibuang. maklumat akan dipaparkan. isikan maklumat dan klik butang “Kemaskini Maklumat Peribadi” .

Klik ‘BATAL’ untuk batal laporan. Laporan guru yang tiada dalam senarai ditulis oleh guru PK 1.klik butang ‘HANTAR’ untuk laporan dihantar kepada pegawai yang bertanggungjawab.Skrin Tambah Maklumat Pasangan Isikan maklumat pasangan dan klik butang “Tambah Maklumat Pasangan”. Apabila selesai. .

.Maklumat Akademik klik KEMBALI untuk ke menu utama Maklumat Akademik “ Disabled”. Guru tidak boleh mengemaskini.

Guru Guru. Maklumat Ikhtisas “ Skrin Maklumat peribadi Disabled”.hany a paparan sahaja. Tanda * adalah medan-medan yang tidak boleh wajib diisi.Jika Nokp ralat. . sila klik Lapor kepada PPD. mengemaskini.Maklumat Ikhtisas Maklumat Utama Guru.

Guru tidak boleh mengemaskini.Maklumat Perjawatan Maklumat Perjawatan “ Disabled”. .hanya paparan sahaja.

Maklumat Sejarah Perkhidmatan Sekiranya ada lagi pertambahan maklumat perkhidmatan. klik pada imej “Padam Rekod”. Sekiranya ada pengemaskinian. klik pada menu Tambah Sejarah perkhidmatan. Skrin paparkan maklumat sejarah perkhidmatan guru. . klik pada imej “ Kemaskini”. Sekiranya padam rekod.

Kemudian klik Klik Kemaskini Maklumat butang “KEMASKINI Peribadi.Sila PERKHIDMATAN” pilih menu lain untuk kemaskini data guru. skrin akan paparkan skrin sama. Klik laman Utama Kemaskini. Apabila MAKLUMAT SEJARAH Kemaskini.Bersambung …Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan Kemaskini maklumat yang diperlukan. .

. Kemudian klik butang “Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan”.Bersambung …Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan Isikan maklumat yang diperlukan.

klik menu Keluar untuk ke skrin utama e-Operasi. . Isikan maklumat kursus dan klik butang “TAMBAH MAKLUMAT LATIHAN”.Maklumat latihan /Kursus Apabila selesai kemaskini maklumat.

sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing (dapatkan no. Kerahsiaannya Id Pengguna dan Kata Laluan adalah di bawah tanggungjawab anda Semua Guru hendaklah membuat semakan dan pengemaskinian data dengan menggunakan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing.Sebelum membuat semakan dan pengemaskinian data pastikan anda telah mendaftar masuk bagi mendapatkan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat. sila maklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat. Jika masih menghadapi masalah untuk membuat pengemaskinian data. telefon di “Bantuan”) .

TAMAT .