SISTEM E-OPERASI : MODUL MAKLUMAT GURU

GURU
Sila kemaskini maklumat anda http://apps.moe.gov.my/eoperasi/

Sekiranya belum berdaftar sila daftar diri pada daftar masuk (click ) .

soalan keselamatan.Isikan nama. no gaji (pastikan letak nombor 0 didepan contoh 0999999. kad pengenalan. CLICK SIMPAN PRINT (Untuk simpanan sendiri) . pengesahan kata laluan . id pengguna (contoh shahril) kata laluan.tarikh lahir. email . jawapan.

Log in ID . Katalaluan dan no. KP .

Guru tidak boleh mengemaskini.Klik pada menu Maklumat Peribadi Maklumat Peribadi “ Disabled”. .

klik pada “checkbox” dan tidak perlu mengisi lagi. .Bersambung Guru dibenarkan untuk mengemaskini “Maklumat Alamat Tinggal Semasa” Sekiranya alamat surat menyurat sama seperti “Maklumat Alamat Tinggal Semasa”. Kemudian klik butang “ Kemaskini Maklumat Peribadi”.

kalau ada perubahan. isikan maklumat dan klik butang “Kemaskini Maklumat Peribadi” . klik pada menu “ Padam Maklumat Pasangan”.Klik pada menu Maklumat pasangan Sekiranya tambah maklumat pasangan. maklumat akan dipaparkan. klik menu “Tambah Pasangan”. Sekiranya maklumat pasangan perlu dibuang. Sekiranya maklumat pasangan wujud.

Skrin Tambah Maklumat Pasangan Isikan maklumat pasangan dan klik butang “Tambah Maklumat Pasangan”.klik butang ‘HANTAR’ untuk laporan dihantar kepada pegawai yang bertanggungjawab. . Apabila selesai. Klik ‘BATAL’ untuk batal laporan. Laporan guru yang tiada dalam senarai ditulis oleh guru PK 1.

Guru tidak boleh mengemaskini. .Maklumat Akademik klik KEMBALI untuk ke menu utama Maklumat Akademik “ Disabled”.

Guru Guru.Maklumat Ikhtisas Maklumat Utama Guru. mengemaskini. . sila klik Lapor kepada PPD.Jika Nokp ralat.hany a paparan sahaja. Maklumat Ikhtisas “ Skrin Maklumat peribadi Disabled”. Tanda * adalah medan-medan yang tidak boleh wajib diisi.

Maklumat Perjawatan Maklumat Perjawatan “ Disabled”. .hanya paparan sahaja. Guru tidak boleh mengemaskini.

.Maklumat Sejarah Perkhidmatan Sekiranya ada lagi pertambahan maklumat perkhidmatan. klik pada imej “Padam Rekod”. Sekiranya ada pengemaskinian. Sekiranya padam rekod. Skrin paparkan maklumat sejarah perkhidmatan guru. klik pada imej “ Kemaskini”. klik pada menu Tambah Sejarah perkhidmatan.

Sila PERKHIDMATAN” pilih menu lain untuk kemaskini data guru. Apabila MAKLUMAT SEJARAH Kemaskini. Kemudian klik Klik Kemaskini Maklumat butang “KEMASKINI Peribadi. Klik laman Utama Kemaskini.Bersambung …Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan Kemaskini maklumat yang diperlukan. . skrin akan paparkan skrin sama.

Bersambung …Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan Isikan maklumat yang diperlukan. . Kemudian klik butang “Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan”.

Isikan maklumat kursus dan klik butang “TAMBAH MAKLUMAT LATIHAN”.Maklumat latihan /Kursus Apabila selesai kemaskini maklumat. . klik menu Keluar untuk ke skrin utama e-Operasi.

telefon di “Bantuan”) . sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing (dapatkan no. Kerahsiaannya Id Pengguna dan Kata Laluan adalah di bawah tanggungjawab anda Semua Guru hendaklah membuat semakan dan pengemaskinian data dengan menggunakan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. sila maklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat. Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat.Sebelum membuat semakan dan pengemaskinian data pastikan anda telah mendaftar masuk bagi mendapatkan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. Jika masih menghadapi masalah untuk membuat pengemaskinian data.

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful