SISTEM E-OPERASI : MODUL MAKLUMAT GURU

GURU
Sila kemaskini maklumat anda http://apps.moe.gov.my/eoperasi/

Sekiranya belum berdaftar sila daftar diri pada daftar masuk (click ) .

email .tarikh lahir. no gaji (pastikan letak nombor 0 didepan contoh 0999999. pengesahan kata laluan . soalan keselamatan. id pengguna (contoh shahril) kata laluan. kad pengenalan.Isikan nama. jawapan. CLICK SIMPAN PRINT (Untuk simpanan sendiri) .

Log in ID . Katalaluan dan no. KP .

Guru tidak boleh mengemaskini. .Klik pada menu Maklumat Peribadi Maklumat Peribadi “ Disabled”.

. Kemudian klik butang “ Kemaskini Maklumat Peribadi”. klik pada “checkbox” dan tidak perlu mengisi lagi.Bersambung Guru dibenarkan untuk mengemaskini “Maklumat Alamat Tinggal Semasa” Sekiranya alamat surat menyurat sama seperti “Maklumat Alamat Tinggal Semasa”.

Sekiranya maklumat pasangan perlu dibuang. maklumat akan dipaparkan. Sekiranya maklumat pasangan wujud. klik menu “Tambah Pasangan”.Klik pada menu Maklumat pasangan Sekiranya tambah maklumat pasangan. klik pada menu “ Padam Maklumat Pasangan”. isikan maklumat dan klik butang “Kemaskini Maklumat Peribadi” .kalau ada perubahan.

Laporan guru yang tiada dalam senarai ditulis oleh guru PK 1.Skrin Tambah Maklumat Pasangan Isikan maklumat pasangan dan klik butang “Tambah Maklumat Pasangan”. Apabila selesai.klik butang ‘HANTAR’ untuk laporan dihantar kepada pegawai yang bertanggungjawab. . Klik ‘BATAL’ untuk batal laporan.

Maklumat Akademik klik KEMBALI untuk ke menu utama Maklumat Akademik “ Disabled”. Guru tidak boleh mengemaskini. .

Maklumat Ikhtisas Maklumat Utama Guru.Jika Nokp ralat. Tanda * adalah medan-medan yang tidak boleh wajib diisi. Guru Guru. . mengemaskini. Maklumat Ikhtisas “ Skrin Maklumat peribadi Disabled”.hany a paparan sahaja. sila klik Lapor kepada PPD.

.hanya paparan sahaja. Guru tidak boleh mengemaskini.Maklumat Perjawatan Maklumat Perjawatan “ Disabled”.

klik pada imej “ Kemaskini”. klik pada imej “Padam Rekod”. klik pada menu Tambah Sejarah perkhidmatan. Sekiranya padam rekod. . Skrin paparkan maklumat sejarah perkhidmatan guru.Maklumat Sejarah Perkhidmatan Sekiranya ada lagi pertambahan maklumat perkhidmatan. Sekiranya ada pengemaskinian.

skrin akan paparkan skrin sama. Kemudian klik Klik Kemaskini Maklumat butang “KEMASKINI Peribadi. .Sila PERKHIDMATAN” pilih menu lain untuk kemaskini data guru. Apabila MAKLUMAT SEJARAH Kemaskini.Bersambung …Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan Kemaskini maklumat yang diperlukan. Klik laman Utama Kemaskini.

Kemudian klik butang “Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan”. .Bersambung …Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan Isikan maklumat yang diperlukan.

Isikan maklumat kursus dan klik butang “TAMBAH MAKLUMAT LATIHAN”. .Maklumat latihan /Kursus Apabila selesai kemaskini maklumat. klik menu Keluar untuk ke skrin utama e-Operasi.

Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat. sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing (dapatkan no. sila maklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat.Sebelum membuat semakan dan pengemaskinian data pastikan anda telah mendaftar masuk bagi mendapatkan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. Kerahsiaannya Id Pengguna dan Kata Laluan adalah di bawah tanggungjawab anda Semua Guru hendaklah membuat semakan dan pengemaskinian data dengan menggunakan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. Jika masih menghadapi masalah untuk membuat pengemaskinian data. telefon di “Bantuan”) .

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful