P. 1
Bahan Taklimat Guru Eoperasi

Bahan Taklimat Guru Eoperasi

|Views: 100|Likes:
Published by hudamadani78
eoperasi
eoperasi

More info:

Published by: hudamadani78 on Jul 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

SISTEM E-OPERASI : MODUL MAKLUMAT GURU

GURU
Sila kemaskini maklumat anda http://apps.moe.gov.my/eoperasi/

Sekiranya belum berdaftar sila daftar diri pada daftar masuk (click ) .

soalan keselamatan. kad pengenalan. no gaji (pastikan letak nombor 0 didepan contoh 0999999. email .tarikh lahir. id pengguna (contoh shahril) kata laluan. pengesahan kata laluan .Isikan nama. CLICK SIMPAN PRINT (Untuk simpanan sendiri) . jawapan.

KP . Katalaluan dan no.Log in ID .

Klik pada menu Maklumat Peribadi Maklumat Peribadi “ Disabled”. Guru tidak boleh mengemaskini. .

klik pada “checkbox” dan tidak perlu mengisi lagi.Bersambung Guru dibenarkan untuk mengemaskini “Maklumat Alamat Tinggal Semasa” Sekiranya alamat surat menyurat sama seperti “Maklumat Alamat Tinggal Semasa”. Kemudian klik butang “ Kemaskini Maklumat Peribadi”. .

Sekiranya maklumat pasangan perlu dibuang.Klik pada menu Maklumat pasangan Sekiranya tambah maklumat pasangan. klik pada menu “ Padam Maklumat Pasangan”. klik menu “Tambah Pasangan”. maklumat akan dipaparkan. Sekiranya maklumat pasangan wujud.kalau ada perubahan. isikan maklumat dan klik butang “Kemaskini Maklumat Peribadi” .

. Klik ‘BATAL’ untuk batal laporan.klik butang ‘HANTAR’ untuk laporan dihantar kepada pegawai yang bertanggungjawab. Apabila selesai. Laporan guru yang tiada dalam senarai ditulis oleh guru PK 1.Skrin Tambah Maklumat Pasangan Isikan maklumat pasangan dan klik butang “Tambah Maklumat Pasangan”.

Maklumat Akademik klik KEMBALI untuk ke menu utama Maklumat Akademik “ Disabled”. . Guru tidak boleh mengemaskini.

Tanda * adalah medan-medan yang tidak boleh wajib diisi. .Maklumat Ikhtisas Maklumat Utama Guru.Jika Nokp ralat. sila klik Lapor kepada PPD. mengemaskini. Maklumat Ikhtisas “ Skrin Maklumat peribadi Disabled”.hany a paparan sahaja. Guru Guru.

hanya paparan sahaja. Guru tidak boleh mengemaskini. .Maklumat Perjawatan Maklumat Perjawatan “ Disabled”.

. Skrin paparkan maklumat sejarah perkhidmatan guru. klik pada imej “Padam Rekod”. Sekiranya ada pengemaskinian. Sekiranya padam rekod. klik pada imej “ Kemaskini”.Maklumat Sejarah Perkhidmatan Sekiranya ada lagi pertambahan maklumat perkhidmatan. klik pada menu Tambah Sejarah perkhidmatan.

Kemudian klik Klik Kemaskini Maklumat butang “KEMASKINI Peribadi. Apabila MAKLUMAT SEJARAH Kemaskini.Bersambung …Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan Kemaskini maklumat yang diperlukan. skrin akan paparkan skrin sama. . Klik laman Utama Kemaskini.Sila PERKHIDMATAN” pilih menu lain untuk kemaskini data guru.

Bersambung …Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan Isikan maklumat yang diperlukan. . Kemudian klik butang “Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan”.

klik menu Keluar untuk ke skrin utama e-Operasi. . Isikan maklumat kursus dan klik butang “TAMBAH MAKLUMAT LATIHAN”.Maklumat latihan /Kursus Apabila selesai kemaskini maklumat.

Sebelum membuat semakan dan pengemaskinian data pastikan anda telah mendaftar masuk bagi mendapatkan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. sila maklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat. Jika masih menghadapi masalah untuk membuat pengemaskinian data. Kerahsiaannya Id Pengguna dan Kata Laluan adalah di bawah tanggungjawab anda Semua Guru hendaklah membuat semakan dan pengemaskinian data dengan menggunakan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. telefon di “Bantuan”) . sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing (dapatkan no. Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat.

TAMAT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->