SISTEM E-OPERASI : MODUL MAKLUMAT GURU

GURU
Sila kemaskini maklumat anda http://apps.moe.gov.my/eoperasi/

Sekiranya belum berdaftar sila daftar diri pada daftar masuk (click ) .

Isikan nama. pengesahan kata laluan . CLICK SIMPAN PRINT (Untuk simpanan sendiri) . id pengguna (contoh shahril) kata laluan. email . jawapan. kad pengenalan. no gaji (pastikan letak nombor 0 didepan contoh 0999999.tarikh lahir. soalan keselamatan.

KP .Log in ID . Katalaluan dan no.

Klik pada menu Maklumat Peribadi Maklumat Peribadi “ Disabled”. . Guru tidak boleh mengemaskini.

Bersambung Guru dibenarkan untuk mengemaskini “Maklumat Alamat Tinggal Semasa” Sekiranya alamat surat menyurat sama seperti “Maklumat Alamat Tinggal Semasa”. klik pada “checkbox” dan tidak perlu mengisi lagi. . Kemudian klik butang “ Kemaskini Maklumat Peribadi”.

isikan maklumat dan klik butang “Kemaskini Maklumat Peribadi” . klik pada menu “ Padam Maklumat Pasangan”.kalau ada perubahan. Sekiranya maklumat pasangan perlu dibuang.Klik pada menu Maklumat pasangan Sekiranya tambah maklumat pasangan. klik menu “Tambah Pasangan”. Sekiranya maklumat pasangan wujud. maklumat akan dipaparkan.

Klik ‘BATAL’ untuk batal laporan. .klik butang ‘HANTAR’ untuk laporan dihantar kepada pegawai yang bertanggungjawab. Laporan guru yang tiada dalam senarai ditulis oleh guru PK 1.Skrin Tambah Maklumat Pasangan Isikan maklumat pasangan dan klik butang “Tambah Maklumat Pasangan”. Apabila selesai.

. Guru tidak boleh mengemaskini.Maklumat Akademik klik KEMBALI untuk ke menu utama Maklumat Akademik “ Disabled”.

hany a paparan sahaja. Guru Guru.Jika Nokp ralat. Tanda * adalah medan-medan yang tidak boleh wajib diisi. .Maklumat Ikhtisas Maklumat Utama Guru. mengemaskini. Maklumat Ikhtisas “ Skrin Maklumat peribadi Disabled”. sila klik Lapor kepada PPD.

Maklumat Perjawatan Maklumat Perjawatan “ Disabled”. . Guru tidak boleh mengemaskini.hanya paparan sahaja.

klik pada imej “ Kemaskini”. . klik pada menu Tambah Sejarah perkhidmatan. klik pada imej “Padam Rekod”. Sekiranya ada pengemaskinian. Skrin paparkan maklumat sejarah perkhidmatan guru. Sekiranya padam rekod.Maklumat Sejarah Perkhidmatan Sekiranya ada lagi pertambahan maklumat perkhidmatan.

. Klik laman Utama Kemaskini.Bersambung …Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan Kemaskini maklumat yang diperlukan. Apabila MAKLUMAT SEJARAH Kemaskini. Kemudian klik Klik Kemaskini Maklumat butang “KEMASKINI Peribadi.Sila PERKHIDMATAN” pilih menu lain untuk kemaskini data guru. skrin akan paparkan skrin sama.

Bersambung …Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan Isikan maklumat yang diperlukan. Kemudian klik butang “Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan”. .

Isikan maklumat kursus dan klik butang “TAMBAH MAKLUMAT LATIHAN”. .Maklumat latihan /Kursus Apabila selesai kemaskini maklumat. klik menu Keluar untuk ke skrin utama e-Operasi.

Jika masih menghadapi masalah untuk membuat pengemaskinian data. sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing (dapatkan no.Sebelum membuat semakan dan pengemaskinian data pastikan anda telah mendaftar masuk bagi mendapatkan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat. Kerahsiaannya Id Pengguna dan Kata Laluan adalah di bawah tanggungjawab anda Semua Guru hendaklah membuat semakan dan pengemaskinian data dengan menggunakan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. telefon di “Bantuan”) . sila maklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat.

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful