SISTEM E-OPERASI : MODUL MAKLUMAT GURU

GURU
Sila kemaskini maklumat anda http://apps.moe.gov.my/eoperasi/

Sekiranya belum berdaftar sila daftar diri pada daftar masuk (click ) .

jawapan. pengesahan kata laluan . email .tarikh lahir.Isikan nama. kad pengenalan. no gaji (pastikan letak nombor 0 didepan contoh 0999999. soalan keselamatan. id pengguna (contoh shahril) kata laluan. CLICK SIMPAN PRINT (Untuk simpanan sendiri) .

Log in ID . KP . Katalaluan dan no.

Klik pada menu Maklumat Peribadi Maklumat Peribadi “ Disabled”. Guru tidak boleh mengemaskini. .

.Bersambung Guru dibenarkan untuk mengemaskini “Maklumat Alamat Tinggal Semasa” Sekiranya alamat surat menyurat sama seperti “Maklumat Alamat Tinggal Semasa”. klik pada “checkbox” dan tidak perlu mengisi lagi. Kemudian klik butang “ Kemaskini Maklumat Peribadi”.

isikan maklumat dan klik butang “Kemaskini Maklumat Peribadi” . Sekiranya maklumat pasangan perlu dibuang. klik menu “Tambah Pasangan”.kalau ada perubahan. klik pada menu “ Padam Maklumat Pasangan”.Klik pada menu Maklumat pasangan Sekiranya tambah maklumat pasangan. Sekiranya maklumat pasangan wujud. maklumat akan dipaparkan.

Laporan guru yang tiada dalam senarai ditulis oleh guru PK 1. Apabila selesai. .Skrin Tambah Maklumat Pasangan Isikan maklumat pasangan dan klik butang “Tambah Maklumat Pasangan”. Klik ‘BATAL’ untuk batal laporan.klik butang ‘HANTAR’ untuk laporan dihantar kepada pegawai yang bertanggungjawab.

Guru tidak boleh mengemaskini.Maklumat Akademik klik KEMBALI untuk ke menu utama Maklumat Akademik “ Disabled”. .

Tanda * adalah medan-medan yang tidak boleh wajib diisi. mengemaskini.Jika Nokp ralat.Maklumat Ikhtisas Maklumat Utama Guru. . Guru Guru. Maklumat Ikhtisas “ Skrin Maklumat peribadi Disabled”.hany a paparan sahaja. sila klik Lapor kepada PPD.

hanya paparan sahaja. .Maklumat Perjawatan Maklumat Perjawatan “ Disabled”. Guru tidak boleh mengemaskini.

Maklumat Sejarah Perkhidmatan Sekiranya ada lagi pertambahan maklumat perkhidmatan. klik pada imej “Padam Rekod”. klik pada imej “ Kemaskini”. Skrin paparkan maklumat sejarah perkhidmatan guru. . klik pada menu Tambah Sejarah perkhidmatan. Sekiranya padam rekod. Sekiranya ada pengemaskinian.

Bersambung …Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan Kemaskini maklumat yang diperlukan. skrin akan paparkan skrin sama. Klik laman Utama Kemaskini. Kemudian klik Klik Kemaskini Maklumat butang “KEMASKINI Peribadi.Sila PERKHIDMATAN” pilih menu lain untuk kemaskini data guru. Apabila MAKLUMAT SEJARAH Kemaskini. .

Kemudian klik butang “Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan”. .Bersambung …Tambah Maklumat Sejarah Perkhidmatan Isikan maklumat yang diperlukan.

Isikan maklumat kursus dan klik butang “TAMBAH MAKLUMAT LATIHAN”.Maklumat latihan /Kursus Apabila selesai kemaskini maklumat. . klik menu Keluar untuk ke skrin utama e-Operasi.

Sebelum membuat semakan dan pengemaskinian data pastikan anda telah mendaftar masuk bagi mendapatkan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing. telefon di “Bantuan”) . Jika masih menghadapi masalah untuk membuat pengemaskinian data. sila hubungi Pejabat Pelajaran Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing (dapatkan no. Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat. sila maklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk tindakan pembetulan maklumat. Kerahsiaannya Id Pengguna dan Kata Laluan adalah di bawah tanggungjawab anda Semua Guru hendaklah membuat semakan dan pengemaskinian data dengan menggunakan Id Pengguna dan Kata Laluan masing-masing.

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful