P. 1
HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf

HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf

|Views: 47|Likes:
Published by youngming234

More info:

Published by: youngming234 on Jul 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2013

pdf

text

original

HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIK 1: APA ITU PENDIDIKAN INKLUSIF Fokus: (a) Program inklusif berbeza dengan sekolah tradisional

yang memisahkan pelajar yang kelainan upaya dari pelajar biasa. (b) Program inklusif memerlukan guru-guru yang mempunyai latihan, kemahiran dan pengetahuan khusus. (c) Isu-isu yang terlibat dalam penubuhan dan penyelengaraan sekolah inklusif sering berbeza dari isu-isu sekolah biasa. Ini juga bermakna ia sering memerlukan penyelesaian yang tersendiri. Oleh itu, guru-guru program inklusif memerlukan sumber yang khusus untuk menyesaikan masalah berkaitan program inklusif.

Kandungan Asas: (a) (b) Program sekolah inklusif bermula di akhir 1980an dan 1990an. Isu-isu penting apabila membicarakan sekolah inklusif. i. · Perlunya masa yang cukup untuk merancang. Penyediaan program sekolah inklusif memerlukan masa, tenaga dan sumber yang banyak terutama sekali jika ia program menyeluruh. Perancangan perlu sebelum, semasa dan selepas program inklusif dijalankan untuk memastikan segala isu yang timbul ditangani dengan betul untuk memastikan prrogram itu berterusan.

·

ii. ·

Perlunya peningkatan professsional. Bull dan Buechler (1997), mencadangkan peningkatan professional yang berbentuk: Berasaskan sekolah; Menggunakan bimbingan (coaching) dan prosedur berterusan; Berbentuk kolaboratif; Berteraskan hidupan seharian guru untuk memastikan perkembangan berteruskan; dan Berfokuskan pembelajaran dilalui pelajar. Perkara lain yang perlu diambil kira: Kenapa program inklusif diperlukan;

·

dan Program yang beransur-ansur kembali ke pendidikan tradisional. Bentuk kolabirasi yang diperlukan. Kemungkinan ia berjaya.- Bagaimana program akan dijalankan. Program yang perkembangannya terbantut. kerana itulah mereka mungkin memerlukan latihan untuk memberi mereka keseragaman yang membolehkan program berjalan dengan lebih lancar. - - . · Guru-guru yang terlibat dalam pendidikan khas sering datang dari latar belakang yang berlainan. · Isu isu penyelenggaraan sekolah inklusif. Pada lazimnya sekolah sekolah yang memulakan program inklusif akan jatuh dalam salah satu dari tiga kategori: Program yang terus berkembang. Pentingnya peranan guru pendidikan khas. Perlunya perancangan penjadualan dan penggunaan bahan yang teliti. Strategi berdasarkan kumpulan yang diperlukan (pembelajaran koperatif. kumpulan pelbagai umur dan peer-tutoring). dan Isu-isu sekolah (disiplin. konflik dan latihan kemahiran sosial). Memastikan guru yang mengajar program itu dikekalkan dengan keperluan yang cukup. · - Strategi untuk menjadikan program inklusif berjaya perlu: Mengekalkan kumpulan perancangan inklusif yang diberi tugas mengawas perjalanan program dan mencadangkan perubahan yang perlu. Terus melibatkan guru ketika merancang kolaborasi. v. iv. termasuk pasukan mengajar. Pasukan yang perlu dibentuk. Proses perubahan. - iii. · Pengalaman ramai penulis dalam bidang pendidikan inklusif menunjukkan bahawa kakitangan sekolah yang hendak menjalankan program inklusif sering tidak dapat menjangka keperluan bahan dengan tepat.

Dari bacaan dan perbualan anda. adalah penting untuk kita tahu pandangan dan pendapat khalayak ramai. Sila rujuk bacaan asas dan tambahan. 2000). (c) Aktiviti: Sebelum kita boleh menjalankan program inklusif atau apa-apa program pendidikan. warga pendidik yang akan terlibat dan yang penting sekali. (b) Pelajar berkeperluan khas selalunya dinilai sebelum mereka ditempatkan dalam kelas atau program yang membolehkan mereka belajar dengan lebih sempurna. Sila rujuk Bacaan 2. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Pendidikan Inklusif Di Sana Sini (a) Di Malaysia. Baca artikel yang diberi. Tanya beberapa orang dari mereka yang akan terlibat tentang pendapat dan kesedaran mereka tentang program inklusif. para pelajar yang akan terlibat dibawah program yang akan dijalankan. Memastikan penilaian keatas program inklusif berterusan. ii. HBEF3503 Pendidikan InklusIf Topik 2: Membina Kelas Inklusif. Bacaan Utama: Bab 3: Schoolwide Issues in Creating Inclusive School (Mcleskey & Waldron. (a) What is Inclusive Education. Pautan Luar: (a) (b) Pendidikan Inklusif menurut UNESCO.· Pembangunan kakitangan secara berterusan. . pelajar berkeperluan khas tidak dilupakan tetapi mereka selalunya tidak dididik secara inklusif. i. sediakan satu laporan ringkas (tidak lebih dari tiga muka) dan muatkan ke dalam fail reflektif anda – kandungan fail ini boleh digunakan untuk melengkapkan tugasan tugasan anda. Menjalankan pendidikan inklusif memerlukan sumber dan pengetahuan yang tersendiri. Lihat Bacaan 1.. Rujukan Video. Untuk tugasan kecil ini anda perlu menjalankan dua aktiviti.

Tubuh kumpulan / pasukan yang akan menjalankan rancangan. iii. Mula dengan perbincangan tentang persekolahan untuk semua pelajar. viii. Kaji dan kenali sekolah / konteks anda. anda perlu terlebih dahulu tahu keperluan pelajar dan sekolah anda. Kandungan Asas: (a) Langkah-langkah yang dicadangkan McLeskey dan Waldron (2000). Berapa ramai pelajar belajar di sekolah anda? · Apakah kumpulan kumpulan yang ada di sekolah anda (kaum. Jalankan rancangan anda. untuk membina sekolah / program inklusif di sekolah anda.Fokus: (a) Untuk mewujudkan program inklusif di sekolah anda. Kaji sekolah sekolah lain dan lihat apa yang mereka lakukan di sekolah Buat perancangan anda untuk menubuhkan program inklusif di sekolah Runding dan bincangkan rancangan anda dengan seluruh komuniti sekolah. Olah semula perancangan anda dengan mengambil kira maklum balas dari komuniti sekolah. beberapa polisi dan peraturan tentangnya telah diwujudkan. x. vii. iv. v. Monitor. pertimbangkan dan olah program inklusif anda dan buat perubahan di mana perlu. vi. (b) Program inklusif tidak boleh dijalankan dengan efektif tanpa guru yang berminat dan berkebolehan dalam bidang ini. ii. (c) Untuk membolehkan program inklusif diwujudkan dengan baik. i. · Kenali sekolah anda. Buat persediaan. anda. i. (b) Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang sekolah anda dan program inklusif (rujuk poin ketiga diatas: kaji dan kenali sekolah anda). ix. jantina dan lain lain)? · Jumlah kakitangan (guru dan lain lain) di sekolah anda? . mereka.

· Apakah sokongan untuk pelajar berkeperluan khas yand sedia ada di sekolah anda? · Apakah terma terma rujukan yang digunakan dalam program sokongan yang sedia ada di sekolah anda? · Kakitangan yang terlibat dengan program sokongan yang sedia ada? Guru. · Program sokongan yang sedia ada. Bahasa / terma yang digunakan. Sokongan untuk pelajar berkeperluan khas. Penglibatan secara fizikal. · Pelajar pelajar yang berkeperluan khas di sekolah anda. v. iv. dan Fungsi dan peranan guru pendidikan khas. Lain lain informasi yang perlu. · · · · · Pelajar berkeperluan khas dan guru yang terlibat. dan Pelajar yang sedia / sedang membantu. Penglibatan akademik.· Apakah saiz kelas di sekolah anda? · Lain lain informasi yang berkenaan dengan keperluan dan perlunya menubuh program inklusif di sekolah anda? ii. . Kakitangan sukarela. · Dari manakah pelajar pelajar ini datang? iii. Kakitangan sokongan. Penglibatan masyarakat. Berapa ramaikan pelajar berkeperluan khas di sekolah anda? · Bahagikan jumlah pelajar berkeperluan khas menurut tahun dan jenis / tahap kelainan mereka.

(Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Rujukan Video. Bagaimana Pendidikan Inklusif beraksi. Bacaan Utama: (a) Bacaan 3 (b) Bab 9: A Systematic Approach for Developing. Implementing and Monitoring Inclusive School (Mcleskey & Waldron. Polisi dan peraturan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan berkenaan program inklusif. 2000). viii. vii.vi. Masalah disiplin dan hukuman. · · Pendapat dan pegangan berkenaan pendidikan inklusif. 2000). Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang komuniti sekolah dan komuniti di luar sekolah. Kefahaman tentang pendidikan inklusif. (c) Bab 10: Lessons Learned (Mcleskey & Waldron. Bidang kuasa sekolah dalam menjalankan program inklusif. Apakah pelajar berkeperluan khas dikumpul bersama pelajar lain? Apakah sekolah anda mengamalkan pembelajaran koleratif? Apakah amalan amalan yang membantu dan menghalang program inklusif? Apakah polisi sekolah anda berkaitan · Adaptasi teknik pembelajaran. . dan Segala aktiviti inklusif. · · · · · Peraturan dan polisi sekolah Bagaimanakah pelajar dikumpulkan? Pembahagian kelas dan lain lain. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library).

Keluar masuk kelas untuk subjek tertentu dari kelas campuran dengan pelajar biasa dan kelas khas menyukarkan pelajar berkawan. (b) Kenapa program inklusif baik untuk pelajar berkeperluan khas? Sekolah-sekolah yang mempunyai pelajar berkeperluan khas mempunyai beberapa pilihan seperti mengadakan kelas-kelas khas untuk pelajar berkeperluan khas. terutama sekali untuk jangkamasa yang lama. ii. mengadakan kelas khas untuk pelajaran tertentu dan mengadakan kelas inklusif sepenuhnya. · · Prinsip asas Gunakan sokongan yang sedia ada dalam kelas: sokongan semulajadi.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 3: PENUBUHAN SEKOLAH INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Isu isu logistik dalam menubuh program inklusif. i. · Dilihat sebagai efektif oleh pelajar berkeperluan khas dan juga oleh pelajar biasa. Mengadakan kelas berasingan mengurangkan masa mengajar iv. · Untuk sokongan dalam kelas kekal efektif. i. Bergerak dari kelas-kelas mangambil masa dan ini akan mengurangkan masa pelajar untuk satu satu kelas. . · Merupakan nilai tambah dalam repertoire / portfolio teknik pembelajaran guru yang mengajar. iii. Apa yang dianggap “khas” tidak semestinya menonjol dalam konteks kelas yang dijalankan kerana sesuatu yang menonjol biasanya susah untuk diterima dan susah untuk dikekalkan dalam perjalanan seharian kelas. Setiap pilihan ini menimbulkan masalah yang sendiri. Kelas berasingan untuk subjek tertentu menyukarkan pelajar kerana mereka perlu mempelajari peraturan berlainan untuk setiap kelas. untuk guru. Pilih sokongan yang paling kurang intrusif. ii. iii. ia perlu: Sesuai dengan perjalan seharian pembelajaran kelas.

Rujukan Video: Menubuhkan program inklusif. Anggap peranan sekolah sebagai penyedia sokongan untuk pembelajaran dan bukan pemberi ilmu. bukan lagi menganggap guru sebagai pemberi ilmu pengetahuan iii. ii. 1992 dari McLeskey & Walron 2000).(c) Idea asas program inklusif. (b) http://www. kemahiran dan kebolehan mencari ilmu. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 4: KEPERLUAN SOSIAL PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Pelajar dianggap boleh menyesuaikan diri dengan perjalanan dan pembelajaran di sekolah sekiranya ritma hariannya di sekolah selari dengan pelajar-pelajar lain (Mcleskey & Waldron.aspx?fileticket=gVFccZLi%2FtI %3D&tabid=191&mid=484. 2000).gov. Stainback & Jackson. semua pelajar perlu dilibatkan dalam pembelajaran dan komuniti sekolah dan semua perlu menerima kepelbagaian hingga tidak mengasing sesiapa sahaja (Stainback. 2000). Bacaan Utama: (a) Bab 5: Logistic Issues in Developing Inclusive Schools (Mcleskey & Waldron. mencadangkan tiga perubahan asas yang perlu berlaku untuk membolehkan program inklusif diwujudkan: i. ii. Ini dimulakan dari kelas dan pelajar normal dan bukan dari pelajar berkeperluan khas (McLeskey & Waldron 2000). Ini boleh dipanjangkan untuk memberi sokongan supaya membolehkan pelajar menjadi sebahagian dari masyarakat am.education. Dianggap sebagai ahli penuh komuniti sekolah dan seterusnya masyarakat secara amnya. . (d) Cabaran ini adalah cabaran jangka panjang iaitu untuk mencipta kelas yang baru dimana kepelbagaian diterima. Mengurangkan stigma sebagai pelajar berkeperluan khas. Sekolah dan kelas perlu disusun menurut gaya pembelajaran dan kepelbagaian pelajar dan bukan menurut tahap kemahiran dan kebolehan pelajar. Maka cabarannya adalah mewujudkan kepelbagaian pelajar dan pembelajaran di dalam kelas. Beri keutamaan kepada peranan pelajar dalam membina pengetahuan. (b) Kebolehan pelajar berkeperluan khas untuk menyesuaikan diri dengan pelajar lain boleh: i.za/LinkClick. (e) Ferguson (1995).

Keadilan dan kebolehpercayaan di dalam kelas. Mengubah kurikulum. ii. Bacaan Utama: Bab 7: Addressing Students’ Social Needs in the Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. Teknik intervensi yang diolah khas untuk masalah disiplin di kelas. Menangani kepelbagaian: i. pelajar biasa juga. iaitu: i. 2000).(c) Untuk membolehkan pelajar sesuai dengan kelasnnya empat faktor penting perlu diutamakan. (d) Adaptasi kurikulum. Pelajar terlibat dalam membuat keputusan pengurusan kelas. (b) (c) Bahagian ini merangkumi strategi yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. Mengajar semua pelajar tentang hakikat kelainan upaya. iii. (d) Iklim kelas yang sesuai untuk tindak laku positif. iv. Kelas yang predictable. Peraturan yang ditetapkan dan dipelajari semua pelajar terlibat. ii. vi. vii. Menangani kepelbagaian dalam kelas biasa: . Memberi pelajar peluang untuk belajar kemahiran sekolah. iii. dan ada masanya. Pengurusan persekitaran kelas yang baik. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 5: KEPERLUAN AKADEMIK PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Sekolah yang menjalankan program inklusif sering terlepas pandang keperluan pelajar berkeperluan khas. ii. satu sama lain. Masalah disiplin diramal dan ditangani sebelum ia muncul. Memberi peluang untuk pelajar membina persahabatan diantara Ciri ciri lazim kelas inklusif: i. v. iv.

Bacaan Utama: Bab 6: Addressing Students’ Academic Needs in Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. underpinned by abstract visual models. Mengajar pelajar tentang kelainan upaya. Komuniti sosial di sekolah. employment and society. such as the number line. (f) Menangani pelajar bermasalah. Persahabatan. iv. Thus the meaning of numeracy must relate to the social context of its use and the social practices that are adopted in the context” (Baker. iii. . Brown. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 6: NUMERASI DI SEKOLAH RENDAH Fokus: Kandungan Asas: (a) Apa itu numerasi? i. 1999. Iklim positif bilik darjah. Secara asas. “… competence in interpreting and using numbers in daily life. 2004). iii. (e) Mengubah teknik mengajar. Mengajar kemahiran sosial. Mempelbagaikan teknik mengajar. ii.” (Brown 2004). v. vi.i. Makna numerasi. iii. Komuniti akademik di sekolah.. within the home. ii. Definasi UK. “… numeracy was to be defined broadly as the competence and inclination to use number concepts and skills to solve problems in everyday life and employment … at primary level … proficiency in a culturally neutral context-free set of number skills. Menangani keperluan sosial: i. 2000). kebolehan menggunakan dan memahami konsep matematik. numerasi adalah kebolehan menggunakan nombor iaitu mengira atau lebih tepat lagi. Melakukan perubahan. ii.

· Menggunakan nombor: Memberi makna kepada abjad dan nombor yang digunakan dalam pengiraan. Mengira (campur. bahagi dan lain lain). Mencari yang abstrak dari yang konkrit (informasi). Faham menggunakan alat mengukur. Merumuskan algoritma dari masalah kompleks. Ini temasuklah menngunakan numbor dan konsep-konsep matematik lain dalam konteks: · Menyelesaikan masalah: Interpretasi informasi matematik. Menyimpan sesuatu dalam ingatan dan mengingatnya kembali. · Algebra: Melihat. Membina kemahiran persepsi penglihatan. . tolak. mengenal. Faham sistem ukuran yang berbeza. numerasi dibina dalam kalangan pelajar sekolah melalui pengajaran matematik. Kebolehan melihat pilihan yang ada dan memilih jalan kerja terbaik untuk menyelesaikan masalah. meramal dan menceritakan corak dan kaitan matematik. Menggunakan idea dan teknik matematik untuk menyelesaikan masalah. Memahami konsep nombor dan hubungkaitan antara nombor nombor. Menyusun dan mengatur nombor. Secara lazimnya. · - Mengira: Tahu bagaimana mengukur.(b) Bagaimana numerasi diajar di sekolah? i. Berfikir secara logik dan waras.

(eds). baca tentang Program Numerasi Leverhulme and juga cari (melalui google atau Bing) terma asas pendidikan matematik di Malaysia. · - Statistik: Mengumpul. (c) Aktiviti. Menggunakan bahasa dan tulisan yang betul untuk menyampaikan maksud berkaitan nombor dan data.co. Dalam bacaan asas. 2004). graf dan lain lain illustrasi. http://www. Rujuk dokumen PEMANDU dalam bahagian sumber. Mengkategori dan mengenal hubungkait antara data dalam bentuk nombor. Askew & Millett. Mempersembahkan informasi dalam bentuk carta.· - Geometri: Membina kesedaran dan kemahiran spatial (ruang).nz/articles/numeracy/. Apakah kedua ini sama dengan terma yang digunakan di Australia yang tercatit dalam (b)? Bacaan Utama: (a) (b) (c) Margaret Brown 2: The Meaning of Numeracy (Brown.kiwifamilies. Rujukan: a) Numerasi bukan matematik (UK) . menganalisa dan mempersembahkan data. Memahami hubungan geometri dalam bentuk dua dan tiga dimensi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->