P. 1
HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf

HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf

|Views: 47|Likes:
Published by youngming234

More info:

Published by: youngming234 on Jul 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2013

pdf

text

original

HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIK 1: APA ITU PENDIDIKAN INKLUSIF Fokus: (a) Program inklusif berbeza dengan sekolah tradisional

yang memisahkan pelajar yang kelainan upaya dari pelajar biasa. (b) Program inklusif memerlukan guru-guru yang mempunyai latihan, kemahiran dan pengetahuan khusus. (c) Isu-isu yang terlibat dalam penubuhan dan penyelengaraan sekolah inklusif sering berbeza dari isu-isu sekolah biasa. Ini juga bermakna ia sering memerlukan penyelesaian yang tersendiri. Oleh itu, guru-guru program inklusif memerlukan sumber yang khusus untuk menyesaikan masalah berkaitan program inklusif.

Kandungan Asas: (a) (b) Program sekolah inklusif bermula di akhir 1980an dan 1990an. Isu-isu penting apabila membicarakan sekolah inklusif. i. · Perlunya masa yang cukup untuk merancang. Penyediaan program sekolah inklusif memerlukan masa, tenaga dan sumber yang banyak terutama sekali jika ia program menyeluruh. Perancangan perlu sebelum, semasa dan selepas program inklusif dijalankan untuk memastikan segala isu yang timbul ditangani dengan betul untuk memastikan prrogram itu berterusan.

·

ii. ·

Perlunya peningkatan professsional. Bull dan Buechler (1997), mencadangkan peningkatan professional yang berbentuk: Berasaskan sekolah; Menggunakan bimbingan (coaching) dan prosedur berterusan; Berbentuk kolaboratif; Berteraskan hidupan seharian guru untuk memastikan perkembangan berteruskan; dan Berfokuskan pembelajaran dilalui pelajar. Perkara lain yang perlu diambil kira: Kenapa program inklusif diperlukan;

·

Pasukan yang perlu dibentuk. Pentingnya peranan guru pendidikan khas.- Bagaimana program akan dijalankan. dan Program yang beransur-ansur kembali ke pendidikan tradisional. Memastikan guru yang mengajar program itu dikekalkan dengan keperluan yang cukup. Kemungkinan ia berjaya. - - . kerana itulah mereka mungkin memerlukan latihan untuk memberi mereka keseragaman yang membolehkan program berjalan dengan lebih lancar. Proses perubahan. · - Strategi untuk menjadikan program inklusif berjaya perlu: Mengekalkan kumpulan perancangan inklusif yang diberi tugas mengawas perjalanan program dan mencadangkan perubahan yang perlu. · Guru-guru yang terlibat dalam pendidikan khas sering datang dari latar belakang yang berlainan. konflik dan latihan kemahiran sosial). Strategi berdasarkan kumpulan yang diperlukan (pembelajaran koperatif. · Pengalaman ramai penulis dalam bidang pendidikan inklusif menunjukkan bahawa kakitangan sekolah yang hendak menjalankan program inklusif sering tidak dapat menjangka keperluan bahan dengan tepat. v. iv. dan Isu-isu sekolah (disiplin. Terus melibatkan guru ketika merancang kolaborasi. · Isu isu penyelenggaraan sekolah inklusif. - iii. termasuk pasukan mengajar. Pada lazimnya sekolah sekolah yang memulakan program inklusif akan jatuh dalam salah satu dari tiga kategori: Program yang terus berkembang. Perlunya perancangan penjadualan dan penggunaan bahan yang teliti. kumpulan pelbagai umur dan peer-tutoring). Program yang perkembangannya terbantut. Bentuk kolabirasi yang diperlukan.

· Pembangunan kakitangan secara berterusan. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Pendidikan Inklusif Di Sana Sini (a) Di Malaysia. i. (b) Pelajar berkeperluan khas selalunya dinilai sebelum mereka ditempatkan dalam kelas atau program yang membolehkan mereka belajar dengan lebih sempurna. Tanya beberapa orang dari mereka yang akan terlibat tentang pendapat dan kesedaran mereka tentang program inklusif. Dari bacaan dan perbualan anda. ii. Rujukan Video. adalah penting untuk kita tahu pandangan dan pendapat khalayak ramai. sediakan satu laporan ringkas (tidak lebih dari tiga muka) dan muatkan ke dalam fail reflektif anda – kandungan fail ini boleh digunakan untuk melengkapkan tugasan tugasan anda. pelajar berkeperluan khas tidak dilupakan tetapi mereka selalunya tidak dididik secara inklusif. Sila rujuk Bacaan 2.. Untuk tugasan kecil ini anda perlu menjalankan dua aktiviti. para pelajar yang akan terlibat dibawah program yang akan dijalankan. Lihat Bacaan 1. . (a) What is Inclusive Education. Memastikan penilaian keatas program inklusif berterusan. Menjalankan pendidikan inklusif memerlukan sumber dan pengetahuan yang tersendiri. Baca artikel yang diberi. HBEF3503 Pendidikan InklusIf Topik 2: Membina Kelas Inklusif. 2000). Sila rujuk bacaan asas dan tambahan. warga pendidik yang akan terlibat dan yang penting sekali. Pautan Luar: (a) (b) Pendidikan Inklusif menurut UNESCO. (c) Aktiviti: Sebelum kita boleh menjalankan program inklusif atau apa-apa program pendidikan. Bacaan Utama: Bab 3: Schoolwide Issues in Creating Inclusive School (Mcleskey & Waldron.

Buat persediaan. x. vii. mereka. untuk membina sekolah / program inklusif di sekolah anda. beberapa polisi dan peraturan tentangnya telah diwujudkan. Mula dengan perbincangan tentang persekolahan untuk semua pelajar. (b) Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang sekolah anda dan program inklusif (rujuk poin ketiga diatas: kaji dan kenali sekolah anda). anda perlu terlebih dahulu tahu keperluan pelajar dan sekolah anda. Monitor. Berapa ramai pelajar belajar di sekolah anda? · Apakah kumpulan kumpulan yang ada di sekolah anda (kaum. Tubuh kumpulan / pasukan yang akan menjalankan rancangan. (b) Program inklusif tidak boleh dijalankan dengan efektif tanpa guru yang berminat dan berkebolehan dalam bidang ini. i.Fokus: (a) Untuk mewujudkan program inklusif di sekolah anda. iv. Kaji sekolah sekolah lain dan lihat apa yang mereka lakukan di sekolah Buat perancangan anda untuk menubuhkan program inklusif di sekolah Runding dan bincangkan rancangan anda dengan seluruh komuniti sekolah. ii. · Kenali sekolah anda. (c) Untuk membolehkan program inklusif diwujudkan dengan baik. Jalankan rancangan anda. v. Kaji dan kenali sekolah / konteks anda. anda. pertimbangkan dan olah program inklusif anda dan buat perubahan di mana perlu. Kandungan Asas: (a) Langkah-langkah yang dicadangkan McLeskey dan Waldron (2000). viii. i. iii. vi. jantina dan lain lain)? · Jumlah kakitangan (guru dan lain lain) di sekolah anda? . Olah semula perancangan anda dengan mengambil kira maklum balas dari komuniti sekolah. ix.

· Apakah sokongan untuk pelajar berkeperluan khas yand sedia ada di sekolah anda? · Apakah terma terma rujukan yang digunakan dalam program sokongan yang sedia ada di sekolah anda? · Kakitangan yang terlibat dengan program sokongan yang sedia ada? Guru. Sokongan untuk pelajar berkeperluan khas. Lain lain informasi yang perlu. dan Pelajar yang sedia / sedang membantu. Kakitangan sukarela.· Apakah saiz kelas di sekolah anda? · Lain lain informasi yang berkenaan dengan keperluan dan perlunya menubuh program inklusif di sekolah anda? ii. · Dari manakah pelajar pelajar ini datang? iii. . Penglibatan masyarakat. · Program sokongan yang sedia ada. · Pelajar pelajar yang berkeperluan khas di sekolah anda. Penglibatan secara fizikal. iv. v. Bahasa / terma yang digunakan. Berapa ramaikan pelajar berkeperluan khas di sekolah anda? · Bahagikan jumlah pelajar berkeperluan khas menurut tahun dan jenis / tahap kelainan mereka. Penglibatan akademik. · · · · · Pelajar berkeperluan khas dan guru yang terlibat. Kakitangan sokongan. dan Fungsi dan peranan guru pendidikan khas.

Implementing and Monitoring Inclusive School (Mcleskey & Waldron. Polisi dan peraturan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan berkenaan program inklusif. Bidang kuasa sekolah dalam menjalankan program inklusif.vi. . 2000). Bagaimana Pendidikan Inklusif beraksi. viii. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library) Rujukan Video. Masalah disiplin dan hukuman. Apakah pelajar berkeperluan khas dikumpul bersama pelajar lain? Apakah sekolah anda mengamalkan pembelajaran koleratif? Apakah amalan amalan yang membantu dan menghalang program inklusif? Apakah polisi sekolah anda berkaitan · Adaptasi teknik pembelajaran. Bacaan Utama: (a) Bacaan 3 (b) Bab 9: A Systematic Approach for Developing. · · Pendapat dan pegangan berkenaan pendidikan inklusif. · · · · · Peraturan dan polisi sekolah Bagaimanakah pelajar dikumpulkan? Pembahagian kelas dan lain lain. (c) Bab 10: Lessons Learned (Mcleskey & Waldron. dan Segala aktiviti inklusif. (Dapatkan dari khidmat Ebrary di TSDAS Digital Library). Perkara perkara yang anda perlu tahu tentang komuniti sekolah dan komuniti di luar sekolah. Kefahaman tentang pendidikan inklusif. vii. 2000).

Mengadakan kelas berasingan mengurangkan masa mengajar iv. Kelas berasingan untuk subjek tertentu menyukarkan pelajar kerana mereka perlu mempelajari peraturan berlainan untuk setiap kelas. iii. i. untuk guru. · Dilihat sebagai efektif oleh pelajar berkeperluan khas dan juga oleh pelajar biasa. Pilih sokongan yang paling kurang intrusif. Keluar masuk kelas untuk subjek tertentu dari kelas campuran dengan pelajar biasa dan kelas khas menyukarkan pelajar berkawan.HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 3: PENUBUHAN SEKOLAH INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Isu isu logistik dalam menubuh program inklusif. iii. · · Prinsip asas Gunakan sokongan yang sedia ada dalam kelas: sokongan semulajadi. mengadakan kelas khas untuk pelajaran tertentu dan mengadakan kelas inklusif sepenuhnya. . i. · Merupakan nilai tambah dalam repertoire / portfolio teknik pembelajaran guru yang mengajar. ii. ii. · Untuk sokongan dalam kelas kekal efektif. terutama sekali untuk jangkamasa yang lama. (b) Kenapa program inklusif baik untuk pelajar berkeperluan khas? Sekolah-sekolah yang mempunyai pelajar berkeperluan khas mempunyai beberapa pilihan seperti mengadakan kelas-kelas khas untuk pelajar berkeperluan khas. Apa yang dianggap “khas” tidak semestinya menonjol dalam konteks kelas yang dijalankan kerana sesuatu yang menonjol biasanya susah untuk diterima dan susah untuk dikekalkan dalam perjalanan seharian kelas. Setiap pilihan ini menimbulkan masalah yang sendiri. Bergerak dari kelas-kelas mangambil masa dan ini akan mengurangkan masa pelajar untuk satu satu kelas. ia perlu: Sesuai dengan perjalan seharian pembelajaran kelas.

Beri keutamaan kepada peranan pelajar dalam membina pengetahuan.education. Mengurangkan stigma sebagai pelajar berkeperluan khas. 1992 dari McLeskey & Walron 2000). Ini boleh dipanjangkan untuk memberi sokongan supaya membolehkan pelajar menjadi sebahagian dari masyarakat am. Bacaan Utama: (a) Bab 5: Logistic Issues in Developing Inclusive Schools (Mcleskey & Waldron.gov.(c) Idea asas program inklusif. bukan lagi menganggap guru sebagai pemberi ilmu pengetahuan iii.aspx?fileticket=gVFccZLi%2FtI %3D&tabid=191&mid=484. Ini dimulakan dari kelas dan pelajar normal dan bukan dari pelajar berkeperluan khas (McLeskey & Waldron 2000). . (d) Cabaran ini adalah cabaran jangka panjang iaitu untuk mencipta kelas yang baru dimana kepelbagaian diterima. (b) http://www. Maka cabarannya adalah mewujudkan kepelbagaian pelajar dan pembelajaran di dalam kelas. semua pelajar perlu dilibatkan dalam pembelajaran dan komuniti sekolah dan semua perlu menerima kepelbagaian hingga tidak mengasing sesiapa sahaja (Stainback.za/LinkClick. (b) Kebolehan pelajar berkeperluan khas untuk menyesuaikan diri dengan pelajar lain boleh: i. Stainback & Jackson. ii. mencadangkan tiga perubahan asas yang perlu berlaku untuk membolehkan program inklusif diwujudkan: i. kemahiran dan kebolehan mencari ilmu. 2000). ii. 2000). HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 4: KEPERLUAN SOSIAL PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Pelajar dianggap boleh menyesuaikan diri dengan perjalanan dan pembelajaran di sekolah sekiranya ritma hariannya di sekolah selari dengan pelajar-pelajar lain (Mcleskey & Waldron. (e) Ferguson (1995). Sekolah dan kelas perlu disusun menurut gaya pembelajaran dan kepelbagaian pelajar dan bukan menurut tahap kemahiran dan kebolehan pelajar. Anggap peranan sekolah sebagai penyedia sokongan untuk pembelajaran dan bukan pemberi ilmu. Rujukan Video: Menubuhkan program inklusif. Dianggap sebagai ahli penuh komuniti sekolah dan seterusnya masyarakat secara amnya.

iv. 2000). vi. (d) Adaptasi kurikulum. Menangani kepelbagaian dalam kelas biasa: . Memberi peluang untuk pelajar membina persahabatan diantara Ciri ciri lazim kelas inklusif: i. iii. ii. iaitu: i. Mengubah kurikulum. ii. pelajar biasa juga. Pelajar terlibat dalam membuat keputusan pengurusan kelas. vii. satu sama lain. Masalah disiplin diramal dan ditangani sebelum ia muncul. Peraturan yang ditetapkan dan dipelajari semua pelajar terlibat.(c) Untuk membolehkan pelajar sesuai dengan kelasnnya empat faktor penting perlu diutamakan. Mengajar semua pelajar tentang hakikat kelainan upaya. (d) Iklim kelas yang sesuai untuk tindak laku positif. Memberi pelajar peluang untuk belajar kemahiran sekolah. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 5: KEPERLUAN AKADEMIK PELAJAR DALAM KELAS INKLUSIF Fokus: Kandungan Asas: (a) Sekolah yang menjalankan program inklusif sering terlepas pandang keperluan pelajar berkeperluan khas. iv. Kelas yang predictable. iii. Pengurusan persekitaran kelas yang baik. dan ada masanya. (b) (c) Bahagian ini merangkumi strategi yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini. Teknik intervensi yang diolah khas untuk masalah disiplin di kelas. Menangani kepelbagaian: i. v. Bacaan Utama: Bab 7: Addressing Students’ Social Needs in the Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. Keadilan dan kebolehpercayaan di dalam kelas. ii.

Mengajar kemahiran sosial. ii. employment and society. ii. kebolehan menggunakan dan memahami konsep matematik. ii. Komuniti sosial di sekolah. 1999. 2000).i. 2004). such as the number line. Bacaan Utama: Bab 6: Addressing Students’ Academic Needs in Inclusive Classrooms (Mcleskey & Waldron. underpinned by abstract visual models. “… competence in interpreting and using numbers in daily life. (e) Mengubah teknik mengajar. v. “… numeracy was to be defined broadly as the competence and inclination to use number concepts and skills to solve problems in everyday life and employment … at primary level … proficiency in a culturally neutral context-free set of number skills. iii. Definasi UK. numerasi adalah kebolehan menggunakan nombor iaitu mengira atau lebih tepat lagi. Makna numerasi. HBEF3503 Pendidikan INkLUSIf TOPIk 6: NUMERASI DI SEKOLAH RENDAH Fokus: Kandungan Asas: (a) Apa itu numerasi? i. Brown. Melakukan perubahan. Komuniti akademik di sekolah. within the home. Secara asas. Thus the meaning of numeracy must relate to the social context of its use and the social practices that are adopted in the context” (Baker. Persahabatan. Menangani keperluan sosial: i. Mengajar pelajar tentang kelainan upaya. Iklim positif bilik darjah. iii. (f) Menangani pelajar bermasalah. vi.” (Brown 2004). iii.. iv. . Mempelbagaikan teknik mengajar.

· Menggunakan nombor: Memberi makna kepada abjad dan nombor yang digunakan dalam pengiraan. meramal dan menceritakan corak dan kaitan matematik. Kebolehan melihat pilihan yang ada dan memilih jalan kerja terbaik untuk menyelesaikan masalah.(b) Bagaimana numerasi diajar di sekolah? i. Membina kemahiran persepsi penglihatan. Mengira (campur. Memahami konsep nombor dan hubungkaitan antara nombor nombor. Faham menggunakan alat mengukur. · Algebra: Melihat. · - Mengira: Tahu bagaimana mengukur. Berfikir secara logik dan waras. Menggunakan idea dan teknik matematik untuk menyelesaikan masalah. mengenal. Menyusun dan mengatur nombor. Faham sistem ukuran yang berbeza. Ini temasuklah menngunakan numbor dan konsep-konsep matematik lain dalam konteks: · Menyelesaikan masalah: Interpretasi informasi matematik. tolak. Mencari yang abstrak dari yang konkrit (informasi). bahagi dan lain lain). Merumuskan algoritma dari masalah kompleks. Menyimpan sesuatu dalam ingatan dan mengingatnya kembali. Secara lazimnya. numerasi dibina dalam kalangan pelajar sekolah melalui pengajaran matematik. .

Dalam bacaan asas. · - Statistik: Mengumpul. Menggunakan bahasa dan tulisan yang betul untuk menyampaikan maksud berkaitan nombor dan data. 2004). http://www. Memahami hubungan geometri dalam bentuk dua dan tiga dimensi. Mengkategori dan mengenal hubungkait antara data dalam bentuk nombor. baca tentang Program Numerasi Leverhulme and juga cari (melalui google atau Bing) terma asas pendidikan matematik di Malaysia.kiwifamilies. Rujuk dokumen PEMANDU dalam bahagian sumber. Mempersembahkan informasi dalam bentuk carta.· - Geometri: Membina kesedaran dan kemahiran spatial (ruang). menganalisa dan mempersembahkan data. Rujukan: a) Numerasi bukan matematik (UK) .nz/articles/numeracy/.co. Askew & Millett. (c) Aktiviti. Apakah kedua ini sama dengan terma yang digunakan di Australia yang tercatit dalam (b)? Bacaan Utama: (a) (b) (c) Margaret Brown 2: The Meaning of Numeracy (Brown. (eds). graf dan lain lain illustrasi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->