P. 1
Jurnal Reflektif Epic

Jurnal Reflektif Epic

|Views: 64|Likes:
Published by youngming234

More info:

Published by: youngming234 on Jul 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2013

pdf

text

original

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

SEMESTER 6 / SEPTEMBER 2012

JURNAL REFLEKTIF T1A1 HBEF2803 PERKEMBANGAN PROFESIONALISME KEGURUAN

NAMA NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : : :

SUBIYAMIN BIN SULAIMAN 740423115023001 740423-11-5023 019-9327709 youngming234@gmail.com

PUSAT PEMBELAJARAN

: TERENGGANU LEARNING CENTRE

Ada juga responden yang tidak berapa suka apabila saya cuba ajak berbicara tentang perayaan mereka. Pencarian maklumat ini telah membuatkan saya ingin mengetahui lebih mendalam lagi mengenai perayaan-perayaan yang disambut di negara kita terutamanya perayaan kaum saya sendiri seperti perayaan Aidilfitri. telah membuka minda saya tentang cerita sebenar adat resam dan amalan-amalan sambutan Tahun Baru Cina. Kaedah yang terakhir ialah dengan membuat temu ramah secara rawak di mana setiap kali ke kedai milik orang Cina saya cuba berbicara tentang perayaan ini. Walaupun terdapat juga responden yang sukar memberi kerjasama tetapi saya tetap tidak patah semangat dan cuba sedaya saya dengan membuang jauh-jauh perasaan malu yang menebal dalam diri saya ini. Setiap apa yang dilakukan mestilah mempunyai tuah dan menghindarinya daripada mendapat sial atau bala. Dengan maklumat yang saya peroleh ini. Majoritinya. Aidiladha dan sebagainya. guru. Saya juga membaca buku-buku dan majalah-majalah mengenai perayaan ini. dan rakan-rakan sekuliah telah memberikan satu semangat kepada saya untuk menyiapkan tugasan ini. Ada responden yang baik hati dan bercerita dengan lebih mendalam tentang perayaan ini terutamanya cara mereka menyambut perayaan ini dan juga sejarah terjadinya sambutan Tahun Baru Cina. rakan-rakan sekerja. Dengan tanggungjawab yang semakin bertambah ini telah membuat saya kadang-kadang terasa putus asa untuk menyiapkan tugasan ini. Selain itu. isteri tercinta. Lebih-lebih lagi kini saya dikurniakan anak kecil dan bertukar ke sekolah baru yang terletak lebih kurang 80 kilometer dari tempat tinggal saya. Dengan iltizam yang ada pada diri saya ini. ayah.JURNAL REFLEKTIF Aktiviti 1 Tugasan ini betul-betul mencabar kredibiliti saya sebagai seorang anak. orang Cina ini mempunyai banyak pantang larang dan amalan-amalan yang baik semasa perayaan ini. saya juga bertukar bahan maklumat dengan rakan-rakan seperjuangan. dan pelajar. Situasi ini betul-betul menguji saya dalam menyiapkan tugasan ini. saya melayari internet untuk mendapatkan maklumat tentang perayaan ini. mudahlah bagi saya untuk mendapat responden bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan perayaan ini. Justeru. Namun dengan sokongan ahli keluarga. Ini adalah kerana saban tahun kita menyambut . Dengan ini. orang Cina ini percaya kepada ‘tuah’ dan ‘nasib malang’ dalam aktiviti sambutan perayaan mereka. Pada awalnya. saya telah memilih perayaan Tahun Baru Cina kerana di sekitar tempat tinggal saya terdapat ramai juga kaum Cina.

Puan Soh Siyok Hong dan dua orang anak lelakinya itu telah memberi kerjasama yang amat baik sekali walaupun sibuk dengan kerja mereka. Saya disambut dan dilayan dengan baik oleh Puan Soh Siyok Hong. akhirnya saya dapat juga responden yang sanggup memberi kerjasama. memelihara ikan koi. saya telah pergi kedai tayar tersebut untuk membuat temu ramah. Pada tarikh dan masa yang dijanjikan. saya tidak mengetahui apa tujuan sesuatu amalan perayaan ini dilakukan seperti melambung Yee Sang. Alhamdulillah. Secara tidak langsungnya. Ini kerana sebelum ini. Aktiviti 2 Peringkat awal untuk mendapatkan responden yang sanggup ditemu ramah amatlah sukar kerana kebanyakannya mereka tidak sanggup memberi komitmen untuk menjayakan temu ramah ini. permainan mercun dan lain-lain lagi. kita juga perlu mengetahui dengan lebih mendalam tentang perayaan kita sendiri supaya kita dapat menghayati perayaan itu dengan lebih sempurna dan mengetahui apa tujuan amalan itu dilakukan. Keadaan ini berlaku apabila saya pergi ke sebuah kedai tayar untuk membaik pulih tayar kereta saya. Dengan ringan mulut saya cuba bertanya kepada beliau tentang temu ramah ini. amalan ini akan tetap terpelihara dari generasi ke satu generasi dan dapat memupuk rasa cintakan adat resam dan amalan-amalan sesuatu perayaaan itu supaya tidak terhakis dan hilang begitu sahaja. Saya percaya mesti ada terselit sesuatu maklumat yang kita belum tahu sepenuhnya tentang perayaan yang kita sambut saban tahun ini. Antara amalan yang tidak diambil berat dan jarang diamalkan pada masa sekarang ialah majlis makan besar. saya telah membuat temujanji dengan mereka pada 6 Januari 2013.30 petang. Oleh itu. tugasan ini juga telah membuatkan saya akan lebih menghormati perayaan dan adat resam mereka. Berdasarkan temu ramah yang dilakukan banyak maklumat yang saya dapat mengenai perayaan Tahun Baru Cina ini terutamanya berkaitan hakisan nilai atau amalan-amalan yang ditinggalkan oleh generasi kini dalam upacara perayaan ini. Namun dengan berkat kesabaran dan tanpa mengenal erti jemu. Majlis makan besar ini kurang diamalkan oleh keluarga Puan Soh Siyok Hong ini kerana masing-masing ahli keluarga sibuk dengan . Terima kasih diucapkan kepada Puan Soh Siyok Hong dan dua orang anak lelakinya iaitu Ooi Jian Shian dan Ooi Jian Wei. Justeru. Proses temu ramah itu berlangsung hampir satu jam iaitu bermula jam 5.perayaan ini hanya mengikut tradisi turun temurun atau mendapat maklumat daripada kedua-dua ibu bapa kita. beliau dan anak-anaknya sanggup member kerjasama bagi menjayakan temu ramah ini.30 petang dan berakhir jam 6. Oleh itu.

keghairahan untuk bertemu dan berkumpul bersama semakin kurang dirasai. Pada masa sekarang sudah menjadi satu amalan di mana kebanyakan kaum Cina di Malaysia ini menyambut perayaan Tahun Baru Cina ini dengan pergi bercuti ke luar Negara seperti ke Taiwan. Mereka menghidangkan ketupat. Samfoo dan Jubah Labuh. majlis ini akan diadakan mengikut kemampuan masing-masing. Bagi Kaum Cina di Bandar-bandar. Majlis makan besar ini juga dikatakan kurang mendapat sambutan untuk diamalkan kerana kos perbelanjaannya terlalu besar. Sesetengah masyarakat Cina juga telah tidak amalkan pantang larang tertentu semasa menyambut perayaan ini seperti tidak boleh menyapu atau membersihkan apa-apa jua semasa hari pertama sambutan. Generasi sekarang sudah jarang amalkan memakai pakaian tradisi masyarakat Cina semasa menyambut perayaan seperti Cheong Sam. Anak-anak yang meningkat remaja juga sudah tidak suka mengikuti keluarga beraya. namun masih terdapat amalan yang dikekalkan seperti amalan memberi ang pau kepada . Malahan. memakai pakaian baru dan pakaian tradisional seperti Cheong Sam. Justeru. Dengan itu. dengan kesibukan dan kekangan kemampuan ini membuatkan amalan makan besar ini bukan lagi menjadi kewajipan kepada mereka. Amalan ziarah-menziarahi antara sanak saudara juga jarang diamalkan kerana kekangan masa dan kesibukan dengan aktiviti lain. Juadah perayaannya juga semakin lama semakin ditinggalkan mengikut peredaran zaman. Menurut Puan Soh Siyok Hong.pekerjaan dan urusan keluarga masing-masing. Walaupun terdapat amalan-amalan yang terhakis semasa perayaan ini. Namun. Ini telah menjejaskan identiti juadah perayaan Tahun Baru Cina. Justeru. tapai. mereka lebih agung-agungkan hidangan ‘Yee Sang’. Mereka juga lebih mementingkan keuntungan perniagaan masing-masing berbanding dengan menyambut perayaan mereka ini. nasi dagang dan sebagainya. hanya amalan-amalan yang wajib sahaja dikekalkan atau diamalkan sebagai syarat menyambut perayaan tersebut. Mereka lebih suka menghabiskan masa bersama kawankawan mereka. kini perkembangan teknologi perhubungan tanpa wayar yang serba canggih ini telah mendekatkan antara satu sama lain. hidangan ‘Yee Sang’ ini bukanlah tradisi perayaan bagi kaum Cina di Malaysia. Terdapat beberapa lagi amalan yang terhakis dalam perayaan Tahun Baru Cina ini. Antaranya. Kebanyakan hidangan makanan kaum Cina semasa Tahun Baru Cina di sebelah Pantai Timur Semenanjung Malaysia ini dipengaruhi dengan makanan masyarakat Melayu. mereka masih lagi mengamalkan dengan berpakaian warna merah semasa menyambut perayaan ini. China dan Eropah. Susah sekarang untuk kita lihat kuih atau makanan tradisi masyarakat Cina semasa menyambut perayaan ini. Tradisi ini adalah berasal dari negara luar dan diamalkan oleh orang-orang berada sahaja. Secara tidak langsung amalan ziarah menziarahi antara mereka sudah jarang diamalkan. Oleh itu.

Oleh yang demikian. sembahyang pada malam sebelum Tahun Baru Cina dan kini menjadi tradisi masyarakat setempat membuat rumah terbuka. AKTIVITI 3 Untuk menjayakan aktiviti 3 ini saya menghadapi masalah untuk merakamkan suasana perayaan terutama semasa majlis makan besar. . Saya telah meninjau di kawasan Kampung Cina di Bandaraya Kuala Terengganu. saya telah berjalan-jalan malam sebelum sambutan perayaan ini untuk merakamkan suasana ambang perayaan Tahun Baru Cina. Kebanyakan mereka tidak membenarkan dibuat rakaman berkaitan majlis makan besar itu kerana menjaga privasi mereka sekeluarga.individu yang belum berkahwin. tarian Singa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->