FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

SEMESTER 6 / SEPTEMBER 2012

JURNAL REFLEKTIF T1A1 HBEF2803 PERKEMBANGAN PROFESIONALISME KEGURUAN

NAMA NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : : :

SUBIYAMIN BIN SULAIMAN 740423115023001 740423-11-5023 019-9327709 youngming234@gmail.com

PUSAT PEMBELAJARAN

: TERENGGANU LEARNING CENTRE

Aidiladha dan sebagainya. Justeru.JURNAL REFLEKTIF Aktiviti 1 Tugasan ini betul-betul mencabar kredibiliti saya sebagai seorang anak. Kaedah yang terakhir ialah dengan membuat temu ramah secara rawak di mana setiap kali ke kedai milik orang Cina saya cuba berbicara tentang perayaan ini. Dengan maklumat yang saya peroleh ini. ayah. Setiap apa yang dilakukan mestilah mempunyai tuah dan menghindarinya daripada mendapat sial atau bala. saya juga bertukar bahan maklumat dengan rakan-rakan seperjuangan. Ada responden yang baik hati dan bercerita dengan lebih mendalam tentang perayaan ini terutamanya cara mereka menyambut perayaan ini dan juga sejarah terjadinya sambutan Tahun Baru Cina. Majoritinya. Pada awalnya. Selain itu. Saya juga membaca buku-buku dan majalah-majalah mengenai perayaan ini. Ini adalah kerana saban tahun kita menyambut . isteri tercinta. saya melayari internet untuk mendapatkan maklumat tentang perayaan ini. orang Cina ini mempunyai banyak pantang larang dan amalan-amalan yang baik semasa perayaan ini. guru. mudahlah bagi saya untuk mendapat responden bagi mendapatkan maklumat berkaitan dengan perayaan ini. Dengan iltizam yang ada pada diri saya ini. Namun dengan sokongan ahli keluarga. orang Cina ini percaya kepada ‘tuah’ dan ‘nasib malang’ dalam aktiviti sambutan perayaan mereka. Lebih-lebih lagi kini saya dikurniakan anak kecil dan bertukar ke sekolah baru yang terletak lebih kurang 80 kilometer dari tempat tinggal saya. Walaupun terdapat juga responden yang sukar memberi kerjasama tetapi saya tetap tidak patah semangat dan cuba sedaya saya dengan membuang jauh-jauh perasaan malu yang menebal dalam diri saya ini. rakan-rakan sekerja. Pencarian maklumat ini telah membuatkan saya ingin mengetahui lebih mendalam lagi mengenai perayaan-perayaan yang disambut di negara kita terutamanya perayaan kaum saya sendiri seperti perayaan Aidilfitri. Situasi ini betul-betul menguji saya dalam menyiapkan tugasan ini. telah membuka minda saya tentang cerita sebenar adat resam dan amalan-amalan sambutan Tahun Baru Cina. saya telah memilih perayaan Tahun Baru Cina kerana di sekitar tempat tinggal saya terdapat ramai juga kaum Cina. Dengan tanggungjawab yang semakin bertambah ini telah membuat saya kadang-kadang terasa putus asa untuk menyiapkan tugasan ini. Ada juga responden yang tidak berapa suka apabila saya cuba ajak berbicara tentang perayaan mereka. dan pelajar. Dengan ini. dan rakan-rakan sekuliah telah memberikan satu semangat kepada saya untuk menyiapkan tugasan ini.

permainan mercun dan lain-lain lagi. Keadaan ini berlaku apabila saya pergi ke sebuah kedai tayar untuk membaik pulih tayar kereta saya. Namun dengan berkat kesabaran dan tanpa mengenal erti jemu. Berdasarkan temu ramah yang dilakukan banyak maklumat yang saya dapat mengenai perayaan Tahun Baru Cina ini terutamanya berkaitan hakisan nilai atau amalan-amalan yang ditinggalkan oleh generasi kini dalam upacara perayaan ini. Saya disambut dan dilayan dengan baik oleh Puan Soh Siyok Hong. Alhamdulillah. Aktiviti 2 Peringkat awal untuk mendapatkan responden yang sanggup ditemu ramah amatlah sukar kerana kebanyakannya mereka tidak sanggup memberi komitmen untuk menjayakan temu ramah ini. Proses temu ramah itu berlangsung hampir satu jam iaitu bermula jam 5. Ini kerana sebelum ini. Pada tarikh dan masa yang dijanjikan. saya tidak mengetahui apa tujuan sesuatu amalan perayaan ini dilakukan seperti melambung Yee Sang. amalan ini akan tetap terpelihara dari generasi ke satu generasi dan dapat memupuk rasa cintakan adat resam dan amalan-amalan sesuatu perayaaan itu supaya tidak terhakis dan hilang begitu sahaja.perayaan ini hanya mengikut tradisi turun temurun atau mendapat maklumat daripada kedua-dua ibu bapa kita. Oleh itu. kita juga perlu mengetahui dengan lebih mendalam tentang perayaan kita sendiri supaya kita dapat menghayati perayaan itu dengan lebih sempurna dan mengetahui apa tujuan amalan itu dilakukan. Oleh itu.30 petang. Puan Soh Siyok Hong dan dua orang anak lelakinya itu telah memberi kerjasama yang amat baik sekali walaupun sibuk dengan kerja mereka. saya telah pergi kedai tayar tersebut untuk membuat temu ramah. Saya percaya mesti ada terselit sesuatu maklumat yang kita belum tahu sepenuhnya tentang perayaan yang kita sambut saban tahun ini. Justeru. Majlis makan besar ini kurang diamalkan oleh keluarga Puan Soh Siyok Hong ini kerana masing-masing ahli keluarga sibuk dengan . saya telah membuat temujanji dengan mereka pada 6 Januari 2013.30 petang dan berakhir jam 6. akhirnya saya dapat juga responden yang sanggup memberi kerjasama. Secara tidak langsungnya. memelihara ikan koi. Terima kasih diucapkan kepada Puan Soh Siyok Hong dan dua orang anak lelakinya iaitu Ooi Jian Shian dan Ooi Jian Wei. Dengan ringan mulut saya cuba bertanya kepada beliau tentang temu ramah ini. beliau dan anak-anaknya sanggup member kerjasama bagi menjayakan temu ramah ini. tugasan ini juga telah membuatkan saya akan lebih menghormati perayaan dan adat resam mereka. Antara amalan yang tidak diambil berat dan jarang diamalkan pada masa sekarang ialah majlis makan besar.

majlis ini akan diadakan mengikut kemampuan masing-masing. Walaupun terdapat amalan-amalan yang terhakis semasa perayaan ini. Pada masa sekarang sudah menjadi satu amalan di mana kebanyakan kaum Cina di Malaysia ini menyambut perayaan Tahun Baru Cina ini dengan pergi bercuti ke luar Negara seperti ke Taiwan. Dengan itu. Bagi Kaum Cina di Bandar-bandar. dengan kesibukan dan kekangan kemampuan ini membuatkan amalan makan besar ini bukan lagi menjadi kewajipan kepada mereka. Kebanyakan hidangan makanan kaum Cina semasa Tahun Baru Cina di sebelah Pantai Timur Semenanjung Malaysia ini dipengaruhi dengan makanan masyarakat Melayu. Justeru. mereka lebih agung-agungkan hidangan ‘Yee Sang’. mereka masih lagi mengamalkan dengan berpakaian warna merah semasa menyambut perayaan ini. Amalan ziarah-menziarahi antara sanak saudara juga jarang diamalkan kerana kekangan masa dan kesibukan dengan aktiviti lain. Secara tidak langsung amalan ziarah menziarahi antara mereka sudah jarang diamalkan. China dan Eropah. Namun. nasi dagang dan sebagainya. Majlis makan besar ini juga dikatakan kurang mendapat sambutan untuk diamalkan kerana kos perbelanjaannya terlalu besar. Ini telah menjejaskan identiti juadah perayaan Tahun Baru Cina. Menurut Puan Soh Siyok Hong. Tradisi ini adalah berasal dari negara luar dan diamalkan oleh orang-orang berada sahaja. Justeru. Anak-anak yang meningkat remaja juga sudah tidak suka mengikuti keluarga beraya. Mereka menghidangkan ketupat. Oleh itu. Mereka lebih suka menghabiskan masa bersama kawankawan mereka. Generasi sekarang sudah jarang amalkan memakai pakaian tradisi masyarakat Cina semasa menyambut perayaan seperti Cheong Sam. keghairahan untuk bertemu dan berkumpul bersama semakin kurang dirasai. namun masih terdapat amalan yang dikekalkan seperti amalan memberi ang pau kepada . Terdapat beberapa lagi amalan yang terhakis dalam perayaan Tahun Baru Cina ini.pekerjaan dan urusan keluarga masing-masing. hidangan ‘Yee Sang’ ini bukanlah tradisi perayaan bagi kaum Cina di Malaysia. kini perkembangan teknologi perhubungan tanpa wayar yang serba canggih ini telah mendekatkan antara satu sama lain. Juadah perayaannya juga semakin lama semakin ditinggalkan mengikut peredaran zaman. hanya amalan-amalan yang wajib sahaja dikekalkan atau diamalkan sebagai syarat menyambut perayaan tersebut. Malahan. Susah sekarang untuk kita lihat kuih atau makanan tradisi masyarakat Cina semasa menyambut perayaan ini. Antaranya. tapai. memakai pakaian baru dan pakaian tradisional seperti Cheong Sam. Mereka juga lebih mementingkan keuntungan perniagaan masing-masing berbanding dengan menyambut perayaan mereka ini. Samfoo dan Jubah Labuh. Sesetengah masyarakat Cina juga telah tidak amalkan pantang larang tertentu semasa menyambut perayaan ini seperti tidak boleh menyapu atau membersihkan apa-apa jua semasa hari pertama sambutan.

Saya telah meninjau di kawasan Kampung Cina di Bandaraya Kuala Terengganu. Kebanyakan mereka tidak membenarkan dibuat rakaman berkaitan majlis makan besar itu kerana menjaga privasi mereka sekeluarga. saya telah berjalan-jalan malam sebelum sambutan perayaan ini untuk merakamkan suasana ambang perayaan Tahun Baru Cina. AKTIVITI 3 Untuk menjayakan aktiviti 3 ini saya menghadapi masalah untuk merakamkan suasana perayaan terutama semasa majlis makan besar. tarian Singa. .individu yang belum berkahwin. sembahyang pada malam sebelum Tahun Baru Cina dan kini menjadi tradisi masyarakat setempat membuat rumah terbuka. Oleh yang demikian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful