Definisi obesiti

Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.

Siapakah yang tergolong dalam obesiti
y y y y y

Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal; Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya; Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI); Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan.

Makanan dan kesesuaian
Pemakanan yang sihat sangat penting untuk tubuh kita. Ini kerana diet pemakanan yang sihat sebenarnya dapat membantu menghasilkan tenaga serta dapat membantu tubuh kita bekerja dengan lebih baik. Tentu ramai di kalangan anda yang gemar menghabiskan masa berada di hadapan televisyen. Aktiviti sebegini memang menyeronokkan, tetapi anda harus ingat aktiviti seperti ini sebenarnya tidak bagus untuk tubuh badan anda. Aktiviti ini dipanggil sebagai aktiviti statik kerana anda hanya duduk dan tidak sedikit pun melakukan senaman bagi membakar kalori dalam tubuh badan. Ini mungkin boleh mendatangkan kegemukan. Untuk itu, bagi merangsang tubuh badan supaya bergiat aktif, anda bolehlah melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh seperti bermain, menari, menyertai acara sukan, mengemas rumah atau mencuci kereta di waktu lapang atau apa sahaja aktiviti yang dirasakan sesuai dengan keupayaan anda. Dengan melakukan aktiviti seperti ini, kita juga dapat membantu otot-otot kita menjadi kuat.

kita juga dapat mengetahui bagaimana badan kita bekerja. tidak semua orang mempunyai ketinggian. dan bentuk badan yang berbeza. Jika anda hendakkan berat badan sebegini. tenusu. dan bijirin sebenarnya dapat membantu pertumbuhan serta kesihatan tubuh badan anda. Pemakanan Tahukah anda apa itu asimilasi makanan? Asimilasi makanan ialah proses pencernaan dan penukaran makanan berkhasiat menjadi tisu hidup. Dalam pemakanan ini terkandung semua jenis pengelasan makanan. misalnya vitamin. protein. sayur-sayuran. dan sebagainya. Makanlah dengan cukup. Oleh itu. iaitu tidak gemuk dan tidak pula kurus. Tetapi. lemak. Berat badan sepatutnya dikategorikan sebagai sederhana. banyakkan makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana badan anda amat memerlukan makanan tersebut.Apakah berat badan sepatutnya? Manusia dilahirkan dengan saiz. Sebab itu. anda perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak lemak dan kalori. . dengan adanya pemakanan. dan berat badan yang sama. tinggi. Di samping itu. jangan berlapar sehingga badan berubah menjadi kurus. bentuk. Makanan berkhasiat seperti buah-buahan.

atau merentas desa. Bersukan dengan bermain tenis. lari-lari anak (joging). berenang. Senaman yang dirasakan sesuai untuk meningkatkan lagi aktiviti fizikal anda supaya tidak berlaku masalah kesihatan: y y y y y Berjalan kaki dengan cepat. Berjalan-jalan. Melakukan kerja-kerja rumah. menari. . menaiki tangga. antaranya ialah: y y y y y y y y y y y y y Penyakit kardioviskular (berkaitan dengan jantung) Strok (angin ahmar) Tekanan darah tinggi Batu hempedu Diabetes (kencing manis) Paras kolestrol darah yang tinggi Gout Sakit di bahagian bawah belakang badan Sukar bernafas Osteoartritis spina (tulang belakang). berkebun. bola sepak. dan aktiviti-aktiviti yang lain. Berlari. pinggang atau lutut Gangguan pembuangan air kecil Penyakit hati Barah usus Senaman yang boleh dilakukan Tentu ramai anda yang takut dan bimbang ditimpa pelbagai penyakit bukan? Jangan bimbang. atau skuasy. kalau ada penyakit. bersenam aerobik. pelbagai keadaan serta masalah boleh berlaku. berbasikal. pasti ada penawarnya.Risiko kesihatan Sekiranya berat badan anda bertambah.

Meningkatkan keupayaan badan mengawal paras glukosa darah. Meningkatkan kadar nadi dan mencegah pengerasan arteri. Antara faedah lain daripada bersenam ialah: y y y y y y Senaman dapat meningkatkan kelembutan (kelenturan otot) dan membina kekuatan otot. serta dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Membantu mengawal lipid darah yang tidak normal. Kanak-kanak yang kurus lebih aktif berbanding kanak-kanak yang gemuk. Arteri yang keras merupakan penyebab utama berlakunya tekanan darah tinggi yang boleh membawa penyakit jantung dan angin ahmar (strok). Jantung bekerja lebih cekap ketika bersenam dan berehat. Kita juga akan jauh daripada pelbagai penyakit. Menguatkan tulang dan meningkatkan imbangan. Ini akan membantu mencegah atau memperlahankan proses osteoporosis (kereputan tulang) dan mengurangkan risiko daripada terjatuh yang boleh menyebabkan patah pinggang atau kecederaan yang lain. Dengan bersenam. .Kenapa perlu bersenam? Anda tahu tidak kenapa kita perlu bersenam? Faedahnya banyak. badan kita akan jadi sihat dan kuat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful