Definisi obesiti

Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.

Siapakah yang tergolong dalam obesiti
y y y y y

Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal; Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya; Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI); Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan.

Makanan dan kesesuaian
Pemakanan yang sihat sangat penting untuk tubuh kita. Ini kerana diet pemakanan yang sihat sebenarnya dapat membantu menghasilkan tenaga serta dapat membantu tubuh kita bekerja dengan lebih baik. Tentu ramai di kalangan anda yang gemar menghabiskan masa berada di hadapan televisyen. Aktiviti sebegini memang menyeronokkan, tetapi anda harus ingat aktiviti seperti ini sebenarnya tidak bagus untuk tubuh badan anda. Aktiviti ini dipanggil sebagai aktiviti statik kerana anda hanya duduk dan tidak sedikit pun melakukan senaman bagi membakar kalori dalam tubuh badan. Ini mungkin boleh mendatangkan kegemukan. Untuk itu, bagi merangsang tubuh badan supaya bergiat aktif, anda bolehlah melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh seperti bermain, menari, menyertai acara sukan, mengemas rumah atau mencuci kereta di waktu lapang atau apa sahaja aktiviti yang dirasakan sesuai dengan keupayaan anda. Dengan melakukan aktiviti seperti ini, kita juga dapat membantu otot-otot kita menjadi kuat.

Tetapi. dan sebagainya. . Makanan berkhasiat seperti buah-buahan. Makanlah dengan cukup. tidak semua orang mempunyai ketinggian. jangan berlapar sehingga badan berubah menjadi kurus. bentuk. anda perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak lemak dan kalori. Dalam pemakanan ini terkandung semua jenis pengelasan makanan. Di samping itu. protein. tenusu. tinggi. iaitu tidak gemuk dan tidak pula kurus. sayur-sayuran.Apakah berat badan sepatutnya? Manusia dilahirkan dengan saiz. Sebab itu. Oleh itu. Berat badan sepatutnya dikategorikan sebagai sederhana. dan berat badan yang sama. kita juga dapat mengetahui bagaimana badan kita bekerja. Pemakanan Tahukah anda apa itu asimilasi makanan? Asimilasi makanan ialah proses pencernaan dan penukaran makanan berkhasiat menjadi tisu hidup. dengan adanya pemakanan. dan bentuk badan yang berbeza. Jika anda hendakkan berat badan sebegini. lemak. banyakkan makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana badan anda amat memerlukan makanan tersebut. misalnya vitamin. dan bijirin sebenarnya dapat membantu pertumbuhan serta kesihatan tubuh badan anda.

pinggang atau lutut Gangguan pembuangan air kecil Penyakit hati Barah usus Senaman yang boleh dilakukan Tentu ramai anda yang takut dan bimbang ditimpa pelbagai penyakit bukan? Jangan bimbang. Bersukan dengan bermain tenis. lari-lari anak (joging). Berlari. bersenam aerobik. menaiki tangga.Risiko kesihatan Sekiranya berat badan anda bertambah. pasti ada penawarnya. berkebun. . atau skuasy. Melakukan kerja-kerja rumah. atau merentas desa. dan aktiviti-aktiviti yang lain. menari. antaranya ialah: y y y y y y y y y y y y y Penyakit kardioviskular (berkaitan dengan jantung) Strok (angin ahmar) Tekanan darah tinggi Batu hempedu Diabetes (kencing manis) Paras kolestrol darah yang tinggi Gout Sakit di bahagian bawah belakang badan Sukar bernafas Osteoartritis spina (tulang belakang). berbasikal. Senaman yang dirasakan sesuai untuk meningkatkan lagi aktiviti fizikal anda supaya tidak berlaku masalah kesihatan: y y y y y Berjalan kaki dengan cepat. berenang. pelbagai keadaan serta masalah boleh berlaku. Berjalan-jalan. bola sepak. kalau ada penyakit.

Membantu mengawal lipid darah yang tidak normal. Meningkatkan keupayaan badan mengawal paras glukosa darah. Kanak-kanak yang kurus lebih aktif berbanding kanak-kanak yang gemuk. Meningkatkan kadar nadi dan mencegah pengerasan arteri. . badan kita akan jadi sihat dan kuat. Kita juga akan jauh daripada pelbagai penyakit. Antara faedah lain daripada bersenam ialah: y y y y y y Senaman dapat meningkatkan kelembutan (kelenturan otot) dan membina kekuatan otot. Menguatkan tulang dan meningkatkan imbangan. Arteri yang keras merupakan penyebab utama berlakunya tekanan darah tinggi yang boleh membawa penyakit jantung dan angin ahmar (strok). Jantung bekerja lebih cekap ketika bersenam dan berehat. serta dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Ini akan membantu mencegah atau memperlahankan proses osteoporosis (kereputan tulang) dan mengurangkan risiko daripada terjatuh yang boleh menyebabkan patah pinggang atau kecederaan yang lain. Dengan bersenam.Kenapa perlu bersenam? Anda tahu tidak kenapa kita perlu bersenam? Faedahnya banyak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful