P. 1
Penggunaan Bahasa Melayu Dalam Hikayat Abdullah

Penggunaan Bahasa Melayu Dalam Hikayat Abdullah

|Views: 300|Likes:
Published by Fadhilah Atikah

More info:

Published by: Fadhilah Atikah on Jul 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2015

pdf

text

original

KAJIAN TEKS BAHASA MELAYU KLASIK DAN PERALIHAN

PENGGUNAAN BAHASA MELAYU DALAM HIKAYAT ABDULLAH

SEPINTAS LALU…Abdullah Munsyi
• Abdullah Abdul Kadir Munshi atau lebih dikenali sebagai Abdullah Munshi (17961854) dianggap sebagai 'Bapa Sastera Melayu Moden'. • Dilahirkan di Melaka pada Ogos 1796 dan meninggal dunia di Mekah pada 1854.

 Menterjemah kitab Injil ke dalam bahasa Melayu untuk pergerakan-pergerakan mubaligh Kristian (missionary Christian) di Singapura dan Melaka. Beliau telah bertugas sebagai penyalin dokumen kepada Sir Stamford Raffles. .  Karya beliau banyak mengandungi unsur pengkritikan terhadap pemimpin Melayu. etika penggunaan bahasa dan budaya.

Gagasan utama dalam karya-karyanya ditimba daripada pengamatan. 1988:236). Ini adalah ciri sastera baru yang bersifat individualistik. • Pendeta Za‟ba dalam karangannya “ Moden Development” menyatakan bahawa “ kesusasteraan Melayu moden bermula dengan Abdullah bin Abdul Kadir” ( Hassan. . alam ghaib dan ajaib. pengalaman dan pengetahuan. Karyanya dicipta sendiri untuk dinikmati oleh masyarakat. Kenyataan ini didasarkan daripada karya-karya Abdullah yang tidak lagi menulis tentang dongeng.ANALISIS KANDUNGAN KARYA HIKAYAT ABDULLAH MUNSYI • Karangan Abdullah jauh berbeza dengan karangan orang yang terdahulu daripadanya atau sezaman dengannya seperti Thufata‟nNafis (1865) karangan Raja Ali Haji yang berkisar tentang raja-raja. Dengan pemikiran yang kritis semuanya diolah hingga menjadi karya autobiografi yang penting.

agama. emosi. “Abdullah ialah pemgarang Melayu yang mula-mula keluar dari kebiasaan lama. . Pemikiran yang menyentuh soal-soal masyarakat. tetapi juga sebagai bahan untuk pembaca merenung dan memikir serta mendapatkan panduan dan pengetahuan daripadanya. yang memelingkan penanya dari menceritakan kisahkisah yang ghaib-ghaib atau khayal ke dunia kenyataan. ekonomi dan moral ditimbulkan dan karya-karya Abdullah Munsyi banyak menyentuh hal-hal tersebut.” Sesebuah karya bukan hanya sebagai bahan hiburan. politik. imiginasi.Dalam karya autobiografinya memang terlihat ciri-ciri sastera moden seperti intelek. Sehubungan dengan itu Zuber Usman (1966:9) menyebut. yang melanggar dan memetahkan tradisi yang sudah turun-temurun. dan teknik.

Contohnya pada halaman 119 Hikayat Abdullah yang menjelaskan sikap masyarakat Melayu terhadap bahasa Inggeris pada waktu itu. .

yakni dengan tiada memakai baju sekali-kali.Dalam buku yang sama halaman 348. Seperti kebiasaan yang dilihatnya (Kassim. kuntal-kantil sahaja susunya.) 1960): Maka adalah yang pertama menjadikan ajaib kepadaku sebab melihatkan adap orang dalam negeri itu. Abdullah membuat kesimpulan bahawa adat yang diamalkan orang Melayu dikatakan tidak cerdik dan tidak menambah ilmu kerana tidak mahu membuang karut-marut. Berbeza dengan adat-adat yang diamalkan orang-orang bukan Melayu yang ditemui semasa belayar ke Judah. . (peny. Dia hanya menyebut adat itu tanpa memberi sebarang kritikan. iaitu semuanya perampuan Hindu. tiadalah menjadi aib bagi mereka itu segala perampuan beratus-ratus dan beribu-ribu semuanya bertelanjang. baik yang muda yang tua.

Abdullah membuat sedikit ulasan bahawa adat ini sesuatu yang aib dan memalukan. iaitu tiada berjamban.Dia tidak mengkritik perbuatan tersebut. antara lain disebabkan oleh kepercayaan dan budaya yang terdapat dalam masyarakat Melayu itu sendiri. . Maka adalah adat negeri itu terlalu aib. Dalam buku yang sama pada halaman 141 pula disebutkan. Tidak dapat dinafikan bahawa kemajuan-kemajuan barat telah meresap ke dalam diri Abdullah lantas membuatkan dia mencela budaya Melayu. semua orang pergi buang air ketepi laut berbanjar-banjar duduk dengan tiada bermalu seorang dengan seorang. Walaupun persoalan mengutuk dan menganggap bodoh adat dan kepercayaan orang Melayu tidak banyak dikemukakan tetapi ia memberi kesan yang jelas kepada pembaca. Oleh itu dalam karyanya perbandingan antara timur dan barat adalah menjadi persoalan yang penting dan secara tidak lansung mendedahkan kemunduran-kemunduran orang-orang Melayu. hanya menceritakan apa yang dilihatnya.

)‫ف‬nga ( . Tulisan atau aksara ini dipinjam daripada bahasa Arab. kemudian ditambah dengan huruf baru seperti pa ( .) ‫ک‬nya ( ) ‫ث‬dan ca ( ‫چ‬ . • .ASPEK BAHASA DAN TULISAN DALAM HIKAYAT ABDULLAH MUNSYI • Penulisan Hikayat Abdullah berpegang pada ciri-ciri khusus bahasa Melayu klasik iaitu menggunakan tulisan Jawi.)Ini beerti tulisan tersebut mesih dalam bentuk asalnya dengan menggunakan tulisan dan sistem ejaan Jawi.) ‫غ‬ga ( . Penulisan Hikayat Abdullah juga tidak menggunakan tanda-tanda baris pada tulisannya.

Contohnya dari aspek imbuhan. . penulisan karya Hikayat Abdullah telahpun menggunakan imbukan meN-. Hal ini dapat diperhatihan pada petikan karya Hikayat Abdullah (halaman 69) seperti dibawah.

Hikayat Abdullah (halaman 119) : .

Jelas dari segi bahasa (ayat) Abdullah masih lagi tidak membawa apa-apa pembaharuan. Ayat-ayat daripada hikayatnya ini boleh dijadikan contoh (halaman 16). Ayat-ayat yang panjang begini mengganggu pemahaman pembaca kerana ada waktunya pembaca terpaksa mengulangi pembacaan.Daripada pemerhatian yang dibuat adakalanya Abdullah gemar menggunakan ayat yang panjangpanjang dan menyulitkan pembaca untuk memahaminya. .

Dapat diperhatikan dalam karya Hikayat Abdullah maksud atau pun perkara yang disampaikan melalui makna tersurat. . Dalam bahasa Melayu seringkali apa yang kita ucapkan atau tuliskan tidak serupa dengan apa yang dimaksudkan. dan tidak semuanya hanya memiliki satu makna. Andaian ini tidak selamanya tepat kerana kehadiran ayat yang dibina daripada kata dan kelompok kata. Dimana dalam penulisannya banyak menyatakan terus atau secara lansung apa yang hendak disampaikan kepada masyarakat Melayu ketika itu.Secara umum kita berpendapat bahawa makna sesuatu bahasa akan mudah difahami apabila dalam bentuk ayat. Makna tersurat yang dimaksudkan ialah makna yang diperolehi semata-mata daripada makna yang tertulis atau makna yang diujarkan sahaja.

Halaman 119 Dari contoh diatas perkara pokok disampaikan secara terus tanpa menggunakan sebarang simbolik ataupun kiasan.Hikayat Abdullah. .

(halaman 9) . Bukan sahaja bahasa yang digunakan itu bahasa lama tetapi struktur ayatnya juga masih seperti cerita hikayat.Sebagai karya di peringkat awal. Abdullah masih tidak dapat melepaskan penggunaan kata asli dalam tulisannya.

. Dalam Hikayat Abdullah banyak terdapat kata nasihat. Penggunaan perkataan hikayat itu sendiri membayangkan bahawa Abdullah masih cenderung meneruskan tradisi penulisan lama. Begitu juga apabila dia menggunakan pantun dan syair dalam karyanya. „maka adalah‟. „akan dia‟ dan „maka apabila. Hal ini menunjukkan bahwa Abdullah masih terikut-ikut struktur penulisan sastera lama. „beberapa lamanya‟.Struktur ayat lama ini dikutkan lagi dengan penggunan kata-kata asli seperti „maka‟.

misalnya dalam Hikayat Abdullah (halaman 5) Hikayat Abdullah (halaman 6) Hikayat Abdullah (halaman 6) .Daripada penelitian yang dibuat dalam penghasilan karya-karya Abdullah Munsyi banyak menggunakan kata pinjaman Bahasa Inggeris.

Selain daripada penggunaan kata pinjaman Bahasa Inggeris terdapat juga penggunan kata pinjaman bahasa Arab dalam penulisan karyanya. (halaman 4) (halaman 35) .

.

PERKEMBANGAN BAHASA MELAYU MODEN • Ahli-ahli bahasa dan sejarah berpendapat bahawa. . bahasa Melayu moden berasal daripada bahasa Melayu klasik. • Dikatakan juga bermula pada abad ke19 menerusi Abdullah Munshi dalam karyanya berjudul Hikayat Abdullah (1849). Bahasa Melayu klasik pula berasal daripada bahasa Melayu kuno.

.

dia bukanlah seperti wartawan kerana dia juga mengemukakan cadangan dan nasihat dalam karya-karyanya. yang dilihat dan dialami. Dia melaporkan apa saja yang terjadi pada dirinya.Abdullah Munsyi menggunakan bentuk laporan dalam membina karya-karyanya. Abdullah juga menggunakan dialog dalam penceritaan di samping diksi watakwatak bagi menyampaikan maksud atau persoalan yang dikemukakan. Seperti karya cereka. . Bentuk penulisan kritikan juga terlihat dalam karyanya terutama kritik terhadap raja-raja Melayu. Walau bagaimanpun.

perwatakan. Ini tergambar pada persoalan atau tema yang dikemukakan.Diteliti karya-karya Abdullah Munsyi. latar cerita dan sudut pandangan. Buah tangannya ini boleh dijadikan bahan rujukan dan bahan dokumentasi yang penting. dapat dibuat kesimpulan bahawa Abdullah telah jauh meninggalkan bentuk penulisan sastera lama. Hanya gaya bahasa yang masih kekal seperti gaya bahasa sastera lama. . pada plot cerita.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->