P. 1
Ukiran Kayu

Ukiran Kayu

|Views: 33|Likes:
Published by zigong65@gmail.com

More info:

Published by: zigong65@gmail.com on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2013

pdf

text

original

UKURAN KAYU TRADISIONAL

PENGENALAN Ukiran kayu atau di seni ukir merupakan seni pertukangan tangan yang menjadi satu tradisi dalam masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Seni ukir akan memperkenalkan teknik dan motif bunga ukir yang menjadi identiti ukiran Melayu tradisi. Menghasikan sebuah karya seni ukir memerlukan kemahiran daripada memilih kayu, memproses kayu, memilih dan melukis motif ukiran hinggalah mengukir silat dengan menggunakan pemahat dan pisau wali.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

blogspot. Terengganu dan Pahang dan Kedah adalah negeri yang mempunyai pengukir dari turun temurun. Istana berukir indah itu digelar oleh rakyat Melaka sebagai ‘Istana Hawa Nafsu’. Ini terbukti ukiran yang terdapat pada belanga. sebuah tempat di Kuala Sungai Kinta. Seni ukir di negara ini telah pun berkembang lebih awal lagi daripada catatan Tun Sri Lanang. tercatat keindahan seni bina istana Sultan Mansur Syah yang memerintah Melaka pada tahun 1459 hingga tahun 1477.1780). http://senivisual1. Satu lagi catatan silam mengenai seni bina ialah Hikayat Misa Melayu. kerana pada suatu masa dahulu negeri ni di bawah pengaruh Siam. wakaf. gelang.SEJARAH PERKEMBANGAN UKIRAN KAYU Sukar untuk melihat catatan untuk mengetahui sejarah awal ukiran kayu. Di negeri Kelantan. Buku yang dikarang oleh Tun Sri Lanang itu ditulis pada abad ke-17. Namun demikian catatan sejarah dari perjumpaan di zaman batu Neolitik di Asia Tenggara menunjukkan terdapatnya pengukir-pengukir handal telah wujud di zaman dahulu. Dalam tulisan Tun Sri Lanang. Ini adalah berdasarkan corak ukiran masjid. Dikata bahawa kebanyakan ukiran kayu adalah terpengaruh dengan motif ukiran negara Siam. Dalam hikayat itu digambarkan mengenai seni ukir di istana yang terletak di Pulau Indera Sakti. namun tidak ada catatan mengenainya. Sejarah awal mengenai ukiran kayu di negara ini boleh diketahui setelah kita membaca buku Sejarah Melayu atau Sulalatus Salatin. Perak Darul Ridzuan semasa pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain (1756 . istana dan rumah-rumah lama banyak persamaan dengan seni ukir negeri Siam.com/2009/11/ukiran-kayu. Tidak menghairankan kalau dikatakan bahawa seni ukir di negara ini telah didatangi dari selatan negeri Thailand iaitu Patani. kendi dan pinggan mangkuk.html .

kaligrafi dan simetri. lambur.blogspot. Bunga ukir yang terdapat pada bentuk ini ialah awan larat. Bentuk bunga ukir ialah awan larat. perabot dan mimbar masjid. dinding.html . bahagian yang menindih serta melengkung keluar ditimbulkan dan bahagian yang melengkung ke dalam serta yang tertindih ditenggelamkan.com/2009/11/ukiran-kayu. pintu. Sesungguhnya silat ialah istilah yang menunjukkan bahagian yang timbul dan tenggelam serta papan tebuk disobek. siling. Bagi ukiran tebuk silat. http://senivisual1. silang dan simetri. Terdapat dua jenis ukiran jenis ini. UKIRAN TEBUK TEMBUS Ukiran tebuk berasal dari sekeping papan atau beberapa keping papan yang ditebuk dengan menggunakan gerudi gergaji (gergaji menggerudi) supaya tembus bentuk-bentuk bunga atau corak. iaitu ukiran tebuk tidak silat dan ukiran tebuk silat. Ukiran tebuk tidak silat banyak terdapat pada rumah-rumah lama iaitu bahagian selasar.BENTUK-BENTUK UKIRAN A.

B. UKIRAN BUNGA TIMBUL Ukiran ini tidak tembus. mimbar masjid. barang hiasan yang diperbuat daripada kayu.html . Terdapat pada perabot.blogspot. http://senivisual1. Bunga ukirnya sama seperti ukiran tebuk.com/2009/11/ukiran-kayu. Ia mengandungi bunga ukir yang disilatkan dan tidak silat. ulu serta sampir senjata.

http://senivisual1. kukur kelapa.html . kotak nelayan dan sebagainya.blogspot. Bunga ukirannya sama seperti ukiran timbul tetapi lebih halus dan kecil. UKIRAN ARCA Ukiran ini banyak terdapat pada ulu senjata seperti ulu keris.C.com/2009/11/ukiran-kayu. kepala tongkat.

blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu. Ukiran idi diperkenalkan oleh Perbadanan Kraf tangan Malaysia. gasing.html . Ukiran ini sering terdapat pada ulu senjata. Ukiran kayu hanyut diukir pada bahagian-bahagian tertentu dan dibentuk menyelupai ikan. Ukiran ini hanya sebagai hiasan semata-mata.D. E. Kayu induknya di ambil dari kayu atau akar yang terdapat dalam sungai. LARIK Melarik merupakan satu cara orang-orang Melayu mengukir kayu. burung dan sebagainya. perabot. UKIRAN KAYU HANYUT Ukiran ini di anggap masih baru. tiang-tiang rumah dan sebagainya. http://senivisual1. tongkat. Ukiran larik berbentuk bulat dengan susunan gerlang-gerlang dan genting-gentat yang menarik.

ENCIK LATIFF BIN LONG Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia.html .TOKOH-TOKOH UKIRAN 1. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu.com/2009/11/ukiran-kayu. RUJUKAN : http://senivisual1. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu. TUAN HAJI WAN SU BIN OTHMAN Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. 2.blogspot. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->