UKURAN KAYU TRADISIONAL

PENGENALAN Ukiran kayu atau di seni ukir merupakan seni pertukangan tangan yang menjadi satu tradisi dalam masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Seni ukir akan memperkenalkan teknik dan motif bunga ukir yang menjadi identiti ukiran Melayu tradisi. Menghasikan sebuah karya seni ukir memerlukan kemahiran daripada memilih kayu, memproses kayu, memilih dan melukis motif ukiran hinggalah mengukir silat dengan menggunakan pemahat dan pisau wali.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

Satu lagi catatan silam mengenai seni bina ialah Hikayat Misa Melayu. istana dan rumah-rumah lama banyak persamaan dengan seni ukir negeri Siam. Ini terbukti ukiran yang terdapat pada belanga. namun tidak ada catatan mengenainya. Tidak menghairankan kalau dikatakan bahawa seni ukir di negara ini telah didatangi dari selatan negeri Thailand iaitu Patani. Dalam hikayat itu digambarkan mengenai seni ukir di istana yang terletak di Pulau Indera Sakti. Di negeri Kelantan. Terengganu dan Pahang dan Kedah adalah negeri yang mempunyai pengukir dari turun temurun. Perak Darul Ridzuan semasa pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain (1756 . http://senivisual1. Buku yang dikarang oleh Tun Sri Lanang itu ditulis pada abad ke-17. Seni ukir di negara ini telah pun berkembang lebih awal lagi daripada catatan Tun Sri Lanang. Sejarah awal mengenai ukiran kayu di negara ini boleh diketahui setelah kita membaca buku Sejarah Melayu atau Sulalatus Salatin.html . gelang.com/2009/11/ukiran-kayu. Dikata bahawa kebanyakan ukiran kayu adalah terpengaruh dengan motif ukiran negara Siam. Ini adalah berdasarkan corak ukiran masjid.SEJARAH PERKEMBANGAN UKIRAN KAYU Sukar untuk melihat catatan untuk mengetahui sejarah awal ukiran kayu. kerana pada suatu masa dahulu negeri ni di bawah pengaruh Siam. Dalam tulisan Tun Sri Lanang. tercatat keindahan seni bina istana Sultan Mansur Syah yang memerintah Melaka pada tahun 1459 hingga tahun 1477.blogspot. wakaf. Istana berukir indah itu digelar oleh rakyat Melaka sebagai ‘Istana Hawa Nafsu’.1780). kendi dan pinggan mangkuk. Namun demikian catatan sejarah dari perjumpaan di zaman batu Neolitik di Asia Tenggara menunjukkan terdapatnya pengukir-pengukir handal telah wujud di zaman dahulu. sebuah tempat di Kuala Sungai Kinta.

BENTUK-BENTUK UKIRAN A. Bagi ukiran tebuk silat. Bunga ukir yang terdapat pada bentuk ini ialah awan larat. pintu. Bentuk bunga ukir ialah awan larat. UKIRAN TEBUK TEMBUS Ukiran tebuk berasal dari sekeping papan atau beberapa keping papan yang ditebuk dengan menggunakan gerudi gergaji (gergaji menggerudi) supaya tembus bentuk-bentuk bunga atau corak. dinding. Sesungguhnya silat ialah istilah yang menunjukkan bahagian yang timbul dan tenggelam serta papan tebuk disobek. Ukiran tebuk tidak silat banyak terdapat pada rumah-rumah lama iaitu bahagian selasar. http://senivisual1.html . iaitu ukiran tebuk tidak silat dan ukiran tebuk silat. perabot dan mimbar masjid. Terdapat dua jenis ukiran jenis ini.com/2009/11/ukiran-kayu.blogspot. silang dan simetri. lambur. kaligrafi dan simetri. siling. bahagian yang menindih serta melengkung keluar ditimbulkan dan bahagian yang melengkung ke dalam serta yang tertindih ditenggelamkan.

blogspot. Ia mengandungi bunga ukir yang disilatkan dan tidak silat. Bunga ukirnya sama seperti ukiran tebuk. mimbar masjid. Terdapat pada perabot. UKIRAN BUNGA TIMBUL Ukiran ini tidak tembus.B. barang hiasan yang diperbuat daripada kayu. ulu serta sampir senjata.html .com/2009/11/ukiran-kayu. http://senivisual1.

html .com/2009/11/ukiran-kayu. http://senivisual1. UKIRAN ARCA Ukiran ini banyak terdapat pada ulu senjata seperti ulu keris.C. kukur kelapa. kotak nelayan dan sebagainya. Bunga ukirannya sama seperti ukiran timbul tetapi lebih halus dan kecil. kepala tongkat.blogspot.

Ukiran ini hanya sebagai hiasan semata-mata. Kayu induknya di ambil dari kayu atau akar yang terdapat dalam sungai. E.com/2009/11/ukiran-kayu. gasing. Ukiran larik berbentuk bulat dengan susunan gerlang-gerlang dan genting-gentat yang menarik.html . http://senivisual1. Ukiran idi diperkenalkan oleh Perbadanan Kraf tangan Malaysia. UKIRAN KAYU HANYUT Ukiran ini di anggap masih baru. tongkat. LARIK Melarik merupakan satu cara orang-orang Melayu mengukir kayu.D. Ukiran ini sering terdapat pada ulu senjata. perabot. burung dan sebagainya. tiang-tiang rumah dan sebagainya. Ukiran kayu hanyut diukir pada bahagian-bahagian tertentu dan dibentuk menyelupai ikan.blogspot.

Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara.blogspot.TOKOH-TOKOH UKIRAN 1.ENCIK LATIFF BIN LONG Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu. 2. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara.com/2009/11/ukiran-kayu. RUJUKAN : http://senivisual1. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir.html . TUAN HAJI WAN SU BIN OTHMAN Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful