P. 1
Ukiran Kayu

Ukiran Kayu

|Views: 32|Likes:
Published by zigong65@gmail.com

More info:

Published by: zigong65@gmail.com on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2013

pdf

text

original

UKURAN KAYU TRADISIONAL

PENGENALAN Ukiran kayu atau di seni ukir merupakan seni pertukangan tangan yang menjadi satu tradisi dalam masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Seni ukir akan memperkenalkan teknik dan motif bunga ukir yang menjadi identiti ukiran Melayu tradisi. Menghasikan sebuah karya seni ukir memerlukan kemahiran daripada memilih kayu, memproses kayu, memilih dan melukis motif ukiran hinggalah mengukir silat dengan menggunakan pemahat dan pisau wali.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

sebuah tempat di Kuala Sungai Kinta. Istana berukir indah itu digelar oleh rakyat Melaka sebagai ‘Istana Hawa Nafsu’.blogspot. Sejarah awal mengenai ukiran kayu di negara ini boleh diketahui setelah kita membaca buku Sejarah Melayu atau Sulalatus Salatin. wakaf.com/2009/11/ukiran-kayu. tercatat keindahan seni bina istana Sultan Mansur Syah yang memerintah Melaka pada tahun 1459 hingga tahun 1477. Terengganu dan Pahang dan Kedah adalah negeri yang mempunyai pengukir dari turun temurun. Ini terbukti ukiran yang terdapat pada belanga. Satu lagi catatan silam mengenai seni bina ialah Hikayat Misa Melayu. Ini adalah berdasarkan corak ukiran masjid.1780). Namun demikian catatan sejarah dari perjumpaan di zaman batu Neolitik di Asia Tenggara menunjukkan terdapatnya pengukir-pengukir handal telah wujud di zaman dahulu. http://senivisual1. Di negeri Kelantan. Seni ukir di negara ini telah pun berkembang lebih awal lagi daripada catatan Tun Sri Lanang. Dalam tulisan Tun Sri Lanang. Buku yang dikarang oleh Tun Sri Lanang itu ditulis pada abad ke-17. Perak Darul Ridzuan semasa pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain (1756 . namun tidak ada catatan mengenainya. istana dan rumah-rumah lama banyak persamaan dengan seni ukir negeri Siam. kerana pada suatu masa dahulu negeri ni di bawah pengaruh Siam. gelang. Dalam hikayat itu digambarkan mengenai seni ukir di istana yang terletak di Pulau Indera Sakti.html .SEJARAH PERKEMBANGAN UKIRAN KAYU Sukar untuk melihat catatan untuk mengetahui sejarah awal ukiran kayu. kendi dan pinggan mangkuk. Tidak menghairankan kalau dikatakan bahawa seni ukir di negara ini telah didatangi dari selatan negeri Thailand iaitu Patani. Dikata bahawa kebanyakan ukiran kayu adalah terpengaruh dengan motif ukiran negara Siam.

Bunga ukir yang terdapat pada bentuk ini ialah awan larat. UKIRAN TEBUK TEMBUS Ukiran tebuk berasal dari sekeping papan atau beberapa keping papan yang ditebuk dengan menggunakan gerudi gergaji (gergaji menggerudi) supaya tembus bentuk-bentuk bunga atau corak. Ukiran tebuk tidak silat banyak terdapat pada rumah-rumah lama iaitu bahagian selasar. perabot dan mimbar masjid. siling.html . pintu.blogspot. iaitu ukiran tebuk tidak silat dan ukiran tebuk silat. bahagian yang menindih serta melengkung keluar ditimbulkan dan bahagian yang melengkung ke dalam serta yang tertindih ditenggelamkan.com/2009/11/ukiran-kayu. dinding. Terdapat dua jenis ukiran jenis ini. Bentuk bunga ukir ialah awan larat. Sesungguhnya silat ialah istilah yang menunjukkan bahagian yang timbul dan tenggelam serta papan tebuk disobek. kaligrafi dan simetri. lambur. Bagi ukiran tebuk silat. silang dan simetri.BENTUK-BENTUK UKIRAN A. http://senivisual1.

ulu serta sampir senjata. barang hiasan yang diperbuat daripada kayu. mimbar masjid.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu. UKIRAN BUNGA TIMBUL Ukiran ini tidak tembus. Bunga ukirnya sama seperti ukiran tebuk. Ia mengandungi bunga ukir yang disilatkan dan tidak silat. Terdapat pada perabot.B. http://senivisual1.html .

blogspot. UKIRAN ARCA Ukiran ini banyak terdapat pada ulu senjata seperti ulu keris.html .com/2009/11/ukiran-kayu. http://senivisual1. kukur kelapa. kotak nelayan dan sebagainya. kepala tongkat. Bunga ukirannya sama seperti ukiran timbul tetapi lebih halus dan kecil.C.

http://senivisual1. gasing. Ukiran larik berbentuk bulat dengan susunan gerlang-gerlang dan genting-gentat yang menarik. tiang-tiang rumah dan sebagainya. LARIK Melarik merupakan satu cara orang-orang Melayu mengukir kayu.com/2009/11/ukiran-kayu. Ukiran idi diperkenalkan oleh Perbadanan Kraf tangan Malaysia. burung dan sebagainya. Kayu induknya di ambil dari kayu atau akar yang terdapat dalam sungai. UKIRAN KAYU HANYUT Ukiran ini di anggap masih baru. E. perabot. Ukiran ini sering terdapat pada ulu senjata. Ukiran kayu hanyut diukir pada bahagian-bahagian tertentu dan dibentuk menyelupai ikan. tongkat.blogspot.html . Ukiran ini hanya sebagai hiasan semata-mata.D.

Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu.TOKOH-TOKOH UKIRAN 1. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. RUJUKAN : http://senivisual1. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia.html . Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu.ENCIK LATIFF BIN LONG Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara. 2. TUAN HAJI WAN SU BIN OTHMAN Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->