UKURAN KAYU TRADISIONAL

PENGENALAN Ukiran kayu atau di seni ukir merupakan seni pertukangan tangan yang menjadi satu tradisi dalam masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Seni ukir akan memperkenalkan teknik dan motif bunga ukir yang menjadi identiti ukiran Melayu tradisi. Menghasikan sebuah karya seni ukir memerlukan kemahiran daripada memilih kayu, memproses kayu, memilih dan melukis motif ukiran hinggalah mengukir silat dengan menggunakan pemahat dan pisau wali.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

istana dan rumah-rumah lama banyak persamaan dengan seni ukir negeri Siam. namun tidak ada catatan mengenainya. wakaf. Satu lagi catatan silam mengenai seni bina ialah Hikayat Misa Melayu. Di negeri Kelantan. Seni ukir di negara ini telah pun berkembang lebih awal lagi daripada catatan Tun Sri Lanang.com/2009/11/ukiran-kayu. http://senivisual1. kendi dan pinggan mangkuk. sebuah tempat di Kuala Sungai Kinta. Dalam hikayat itu digambarkan mengenai seni ukir di istana yang terletak di Pulau Indera Sakti.html . Perak Darul Ridzuan semasa pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain (1756 . Namun demikian catatan sejarah dari perjumpaan di zaman batu Neolitik di Asia Tenggara menunjukkan terdapatnya pengukir-pengukir handal telah wujud di zaman dahulu.1780). Sejarah awal mengenai ukiran kayu di negara ini boleh diketahui setelah kita membaca buku Sejarah Melayu atau Sulalatus Salatin. Dalam tulisan Tun Sri Lanang.blogspot. kerana pada suatu masa dahulu negeri ni di bawah pengaruh Siam. Dikata bahawa kebanyakan ukiran kayu adalah terpengaruh dengan motif ukiran negara Siam. Ini terbukti ukiran yang terdapat pada belanga. Istana berukir indah itu digelar oleh rakyat Melaka sebagai ‘Istana Hawa Nafsu’. Tidak menghairankan kalau dikatakan bahawa seni ukir di negara ini telah didatangi dari selatan negeri Thailand iaitu Patani. Ini adalah berdasarkan corak ukiran masjid. gelang. Terengganu dan Pahang dan Kedah adalah negeri yang mempunyai pengukir dari turun temurun. Buku yang dikarang oleh Tun Sri Lanang itu ditulis pada abad ke-17.SEJARAH PERKEMBANGAN UKIRAN KAYU Sukar untuk melihat catatan untuk mengetahui sejarah awal ukiran kayu. tercatat keindahan seni bina istana Sultan Mansur Syah yang memerintah Melaka pada tahun 1459 hingga tahun 1477.

Sesungguhnya silat ialah istilah yang menunjukkan bahagian yang timbul dan tenggelam serta papan tebuk disobek. iaitu ukiran tebuk tidak silat dan ukiran tebuk silat. bahagian yang menindih serta melengkung keluar ditimbulkan dan bahagian yang melengkung ke dalam serta yang tertindih ditenggelamkan.com/2009/11/ukiran-kayu. lambur.html . silang dan simetri. Terdapat dua jenis ukiran jenis ini. dinding. pintu. Bagi ukiran tebuk silat. UKIRAN TEBUK TEMBUS Ukiran tebuk berasal dari sekeping papan atau beberapa keping papan yang ditebuk dengan menggunakan gerudi gergaji (gergaji menggerudi) supaya tembus bentuk-bentuk bunga atau corak.blogspot.BENTUK-BENTUK UKIRAN A. http://senivisual1. kaligrafi dan simetri. siling. Bunga ukir yang terdapat pada bentuk ini ialah awan larat. perabot dan mimbar masjid. Bentuk bunga ukir ialah awan larat. Ukiran tebuk tidak silat banyak terdapat pada rumah-rumah lama iaitu bahagian selasar.

ulu serta sampir senjata. barang hiasan yang diperbuat daripada kayu.html . mimbar masjid. UKIRAN BUNGA TIMBUL Ukiran ini tidak tembus.B. Bunga ukirnya sama seperti ukiran tebuk. http://senivisual1. Terdapat pada perabot.com/2009/11/ukiran-kayu.blogspot. Ia mengandungi bunga ukir yang disilatkan dan tidak silat.

kepala tongkat. kotak nelayan dan sebagainya. http://senivisual1. UKIRAN ARCA Ukiran ini banyak terdapat pada ulu senjata seperti ulu keris. kukur kelapa.C.blogspot.html . Bunga ukirannya sama seperti ukiran timbul tetapi lebih halus dan kecil.com/2009/11/ukiran-kayu.

http://senivisual1. gasing. tiang-tiang rumah dan sebagainya. Ukiran idi diperkenalkan oleh Perbadanan Kraf tangan Malaysia. E. Ukiran ini hanya sebagai hiasan semata-mata. burung dan sebagainya. perabot. Ukiran kayu hanyut diukir pada bahagian-bahagian tertentu dan dibentuk menyelupai ikan. Ukiran ini sering terdapat pada ulu senjata. Ukiran larik berbentuk bulat dengan susunan gerlang-gerlang dan genting-gentat yang menarik.D.com/2009/11/ukiran-kayu. Kayu induknya di ambil dari kayu atau akar yang terdapat dalam sungai. tongkat.blogspot. UKIRAN KAYU HANYUT Ukiran ini di anggap masih baru. LARIK Melarik merupakan satu cara orang-orang Melayu mengukir kayu.html .

blogspot. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. 2. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu.com/2009/11/ukiran-kayu. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal.ENCIK LATIFF BIN LONG Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu. TUAN HAJI WAN SU BIN OTHMAN Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu.TOKOH-TOKOH UKIRAN 1. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu. Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. RUJUKAN : http://senivisual1. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara.html . Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful