UKURAN KAYU TRADISIONAL

PENGENALAN Ukiran kayu atau di seni ukir merupakan seni pertukangan tangan yang menjadi satu tradisi dalam masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Seni ukir akan memperkenalkan teknik dan motif bunga ukir yang menjadi identiti ukiran Melayu tradisi. Menghasikan sebuah karya seni ukir memerlukan kemahiran daripada memilih kayu, memproses kayu, memilih dan melukis motif ukiran hinggalah mengukir silat dengan menggunakan pemahat dan pisau wali.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

Satu lagi catatan silam mengenai seni bina ialah Hikayat Misa Melayu. kendi dan pinggan mangkuk. Dalam hikayat itu digambarkan mengenai seni ukir di istana yang terletak di Pulau Indera Sakti.html . namun tidak ada catatan mengenainya. Dikata bahawa kebanyakan ukiran kayu adalah terpengaruh dengan motif ukiran negara Siam. Ini adalah berdasarkan corak ukiran masjid. Istana berukir indah itu digelar oleh rakyat Melaka sebagai ‘Istana Hawa Nafsu’.SEJARAH PERKEMBANGAN UKIRAN KAYU Sukar untuk melihat catatan untuk mengetahui sejarah awal ukiran kayu. istana dan rumah-rumah lama banyak persamaan dengan seni ukir negeri Siam. Buku yang dikarang oleh Tun Sri Lanang itu ditulis pada abad ke-17.com/2009/11/ukiran-kayu. gelang. Ini terbukti ukiran yang terdapat pada belanga. tercatat keindahan seni bina istana Sultan Mansur Syah yang memerintah Melaka pada tahun 1459 hingga tahun 1477. sebuah tempat di Kuala Sungai Kinta. Tidak menghairankan kalau dikatakan bahawa seni ukir di negara ini telah didatangi dari selatan negeri Thailand iaitu Patani.1780). Namun demikian catatan sejarah dari perjumpaan di zaman batu Neolitik di Asia Tenggara menunjukkan terdapatnya pengukir-pengukir handal telah wujud di zaman dahulu.blogspot. Perak Darul Ridzuan semasa pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain (1756 . Sejarah awal mengenai ukiran kayu di negara ini boleh diketahui setelah kita membaca buku Sejarah Melayu atau Sulalatus Salatin. Seni ukir di negara ini telah pun berkembang lebih awal lagi daripada catatan Tun Sri Lanang. Terengganu dan Pahang dan Kedah adalah negeri yang mempunyai pengukir dari turun temurun. kerana pada suatu masa dahulu negeri ni di bawah pengaruh Siam. Di negeri Kelantan. wakaf. Dalam tulisan Tun Sri Lanang. http://senivisual1.

iaitu ukiran tebuk tidak silat dan ukiran tebuk silat. kaligrafi dan simetri. http://senivisual1.html . Terdapat dua jenis ukiran jenis ini. Bentuk bunga ukir ialah awan larat.BENTUK-BENTUK UKIRAN A. pintu. Ukiran tebuk tidak silat banyak terdapat pada rumah-rumah lama iaitu bahagian selasar. UKIRAN TEBUK TEMBUS Ukiran tebuk berasal dari sekeping papan atau beberapa keping papan yang ditebuk dengan menggunakan gerudi gergaji (gergaji menggerudi) supaya tembus bentuk-bentuk bunga atau corak. Bunga ukir yang terdapat pada bentuk ini ialah awan larat. Sesungguhnya silat ialah istilah yang menunjukkan bahagian yang timbul dan tenggelam serta papan tebuk disobek. siling.blogspot. bahagian yang menindih serta melengkung keluar ditimbulkan dan bahagian yang melengkung ke dalam serta yang tertindih ditenggelamkan. silang dan simetri.com/2009/11/ukiran-kayu. Bagi ukiran tebuk silat. dinding. perabot dan mimbar masjid. lambur.

Bunga ukirnya sama seperti ukiran tebuk. mimbar masjid.B. http://senivisual1. Terdapat pada perabot. Ia mengandungi bunga ukir yang disilatkan dan tidak silat. UKIRAN BUNGA TIMBUL Ukiran ini tidak tembus.blogspot. barang hiasan yang diperbuat daripada kayu. ulu serta sampir senjata.com/2009/11/ukiran-kayu.html .

http://senivisual1.html . Bunga ukirannya sama seperti ukiran timbul tetapi lebih halus dan kecil.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu. UKIRAN ARCA Ukiran ini banyak terdapat pada ulu senjata seperti ulu keris. kukur kelapa. kepala tongkat.C. kotak nelayan dan sebagainya.

burung dan sebagainya.html .com/2009/11/ukiran-kayu. Ukiran kayu hanyut diukir pada bahagian-bahagian tertentu dan dibentuk menyelupai ikan. gasing.D. tiang-tiang rumah dan sebagainya. http://senivisual1. LARIK Melarik merupakan satu cara orang-orang Melayu mengukir kayu. Ukiran idi diperkenalkan oleh Perbadanan Kraf tangan Malaysia. UKIRAN KAYU HANYUT Ukiran ini di anggap masih baru.blogspot. Ukiran ini sering terdapat pada ulu senjata. Ukiran ini hanya sebagai hiasan semata-mata. tongkat. Kayu induknya di ambil dari kayu atau akar yang terdapat dalam sungai. perabot. E. Ukiran larik berbentuk bulat dengan susunan gerlang-gerlang dan genting-gentat yang menarik.

com/2009/11/ukiran-kayu. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu.ENCIK LATIFF BIN LONG Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. 2. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir.html .blogspot. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu.TOKOH-TOKOH UKIRAN 1. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. TUAN HAJI WAN SU BIN OTHMAN Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. RUJUKAN : http://senivisual1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful