UKURAN KAYU TRADISIONAL

PENGENALAN Ukiran kayu atau di seni ukir merupakan seni pertukangan tangan yang menjadi satu tradisi dalam masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Seni ukir akan memperkenalkan teknik dan motif bunga ukir yang menjadi identiti ukiran Melayu tradisi. Menghasikan sebuah karya seni ukir memerlukan kemahiran daripada memilih kayu, memproses kayu, memilih dan melukis motif ukiran hinggalah mengukir silat dengan menggunakan pemahat dan pisau wali.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

wakaf. Di negeri Kelantan. Dalam tulisan Tun Sri Lanang. sebuah tempat di Kuala Sungai Kinta. istana dan rumah-rumah lama banyak persamaan dengan seni ukir negeri Siam. Terengganu dan Pahang dan Kedah adalah negeri yang mempunyai pengukir dari turun temurun. tercatat keindahan seni bina istana Sultan Mansur Syah yang memerintah Melaka pada tahun 1459 hingga tahun 1477. Namun demikian catatan sejarah dari perjumpaan di zaman batu Neolitik di Asia Tenggara menunjukkan terdapatnya pengukir-pengukir handal telah wujud di zaman dahulu. Satu lagi catatan silam mengenai seni bina ialah Hikayat Misa Melayu. kerana pada suatu masa dahulu negeri ni di bawah pengaruh Siam. Dikata bahawa kebanyakan ukiran kayu adalah terpengaruh dengan motif ukiran negara Siam. namun tidak ada catatan mengenainya. Dalam hikayat itu digambarkan mengenai seni ukir di istana yang terletak di Pulau Indera Sakti. Ini terbukti ukiran yang terdapat pada belanga. http://senivisual1. Sejarah awal mengenai ukiran kayu di negara ini boleh diketahui setelah kita membaca buku Sejarah Melayu atau Sulalatus Salatin. Seni ukir di negara ini telah pun berkembang lebih awal lagi daripada catatan Tun Sri Lanang. Istana berukir indah itu digelar oleh rakyat Melaka sebagai ‘Istana Hawa Nafsu’. Perak Darul Ridzuan semasa pemerintahan Sultan Iskandar Zulkarnain (1756 .com/2009/11/ukiran-kayu.html . Ini adalah berdasarkan corak ukiran masjid.blogspot. Tidak menghairankan kalau dikatakan bahawa seni ukir di negara ini telah didatangi dari selatan negeri Thailand iaitu Patani. kendi dan pinggan mangkuk.SEJARAH PERKEMBANGAN UKIRAN KAYU Sukar untuk melihat catatan untuk mengetahui sejarah awal ukiran kayu.1780). gelang. Buku yang dikarang oleh Tun Sri Lanang itu ditulis pada abad ke-17.

Bunga ukir yang terdapat pada bentuk ini ialah awan larat. Terdapat dua jenis ukiran jenis ini.blogspot. Sesungguhnya silat ialah istilah yang menunjukkan bahagian yang timbul dan tenggelam serta papan tebuk disobek. pintu. iaitu ukiran tebuk tidak silat dan ukiran tebuk silat. Bagi ukiran tebuk silat.html . silang dan simetri. dinding. Ukiran tebuk tidak silat banyak terdapat pada rumah-rumah lama iaitu bahagian selasar.BENTUK-BENTUK UKIRAN A.com/2009/11/ukiran-kayu. UKIRAN TEBUK TEMBUS Ukiran tebuk berasal dari sekeping papan atau beberapa keping papan yang ditebuk dengan menggunakan gerudi gergaji (gergaji menggerudi) supaya tembus bentuk-bentuk bunga atau corak. Bentuk bunga ukir ialah awan larat. perabot dan mimbar masjid. siling. bahagian yang menindih serta melengkung keluar ditimbulkan dan bahagian yang melengkung ke dalam serta yang tertindih ditenggelamkan. http://senivisual1. lambur. kaligrafi dan simetri.

ulu serta sampir senjata. barang hiasan yang diperbuat daripada kayu. Ia mengandungi bunga ukir yang disilatkan dan tidak silat.com/2009/11/ukiran-kayu. http://senivisual1. Bunga ukirnya sama seperti ukiran tebuk. mimbar masjid.html . Terdapat pada perabot. UKIRAN BUNGA TIMBUL Ukiran ini tidak tembus.B.blogspot.

kotak nelayan dan sebagainya.com/2009/11/ukiran-kayu.C. kukur kelapa.blogspot. kepala tongkat. http://senivisual1. Bunga ukirannya sama seperti ukiran timbul tetapi lebih halus dan kecil.html . UKIRAN ARCA Ukiran ini banyak terdapat pada ulu senjata seperti ulu keris.

gasing. UKIRAN KAYU HANYUT Ukiran ini di anggap masih baru. Ukiran ini hanya sebagai hiasan semata-mata. LARIK Melarik merupakan satu cara orang-orang Melayu mengukir kayu. Ukiran ini sering terdapat pada ulu senjata. http://senivisual1. tongkat. Ukiran idi diperkenalkan oleh Perbadanan Kraf tangan Malaysia. tiang-tiang rumah dan sebagainya. burung dan sebagainya. Kayu induknya di ambil dari kayu atau akar yang terdapat dalam sungai. Ukiran larik berbentuk bulat dengan susunan gerlang-gerlang dan genting-gentat yang menarik. E.html . Ukiran kayu hanyut diukir pada bahagian-bahagian tertentu dan dibentuk menyelupai ikan.com/2009/11/ukiran-kayu. perabot.D.blogspot.

Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu.blogspot.ENCIK LATIFF BIN LONG Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu.TOKOH-TOKOH UKIRAN 1.html . Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu. 2. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. RUJUKAN : http://senivisual1. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir.com/2009/11/ukiran-kayu. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. TUAN HAJI WAN SU BIN OTHMAN Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal.