PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

TAJUK 1 PENGENALAN SENI ALAM MELAYU

1.1 Sinopsis Pengenalan Seni Alam Melayu menerangkan tentang seni tampak masyarakat di Alam Melayu khususnya di Malaysia. Seni tampak yang dimulai dengan lukisan-lukisan gua di Semenanjung Malaysia dan Sarawak. Seterusnya tentang artifak-artifak peninggalan zaman prasejarah. Seni kaum peribumi seperti kaum Jah Hut, Mah meri dan tenunan pua kumbu oleh kaum Iban juga dibincang untuk lebih mengenali seni Alam Melayu. Simbol-simbol yang

digunakan pada karya seni mereka dan maknanya dikaji untuk mentafsirkan mesej yang ingin disampaikan.

1.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis bentuk dan makna hasil lukisan gua, artifak dan Seni Pribumi.

1.3 Kerangka Tajuk-tajuk

Pengenalan Seni Alam Melayu

Lukisan Gua

Artifak

Seni Pribumi

Kaum Jah-hut

Kaum Mah meri

Pua Kumbu

1

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1.4 Pengenalan Seni di Alam Melayu telah lama wujud. Kewujudannya dibuktikan dengan penemuan-penemuan pelbagai artifak sejarah khususnya artifak seni di beberapa tapak arkeologi di seluruh negara. Artifak-artifak sejarah meliputi hasil seni seperti artifak peninggalan Zaman Logam.

Selain artifak-artifak, lukisan-lukisan di gua juga merupakan manisfestasi manusia terhadap kehidupan mereka dan membuktikan bahawa manusia di zaman dahulu telah mempunyai cara untuk mengekspresi perasaan mereka seperti lukisanlukisan gua yang terdapat di Bukit Tambun, Perak, Gua Balambangan, Sabah dan Gua Niah, Sarawak.

Lakaran pada dinding-dinding gua menunjukkan hubungkait yang sangat rapat antara kehidupan dan alam sekitar. Lakaran-lakaran yang dihasilkan kelihatan tidak bertindih di antara satu sama lain. Penceritaan tentang sesuatu peristiwa itu sangat signifikan dan istimewa seolah-olah dirancang.

Pada asalnya seni tampak di Alam Melayu lahir kerana keinginan manusia untuk menghasilkan peralatan bagi memudahkan urusan atau kehidupan seharian mereka. Penghasilan peralatan seperti peralatan memburu dan pertanian telah membuktikannya. Penghasilan patung-patung dikalangan kaum pribumi bukan untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Kaum-kaum pribumi yang masih kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi.

Manusia zaman dahulu juga ingin mengekpresikan hubungan antara alam dan kehidupan mereka. Semangat alam diadun dengan kepercayaan dan disebatikan dalam kehidupan. Kepercayaan mereka terhadap alam telah melahirkan beberapa pantang larang dalam transformasi bentuk alam ke bentuk tampak. Motif-motif pada pua kumbu misalnya, tidak akan dihasilkan sewenang-wenang oleh

2

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI penenunnya. Pelbagai pantang larang masih dipegang untuk menghindarkan penenun daripada ditimpa pelbagai musibah. 1.5 Lukisan Gua Lukisan awal telah ditemui di dinding-dinding gua yang dihasilkan oleh manusia purba. Lukisan tersebut berkisar tentang aktiviti kehidupan seharian seperti perburuan dan pengembaraan. Di Malaysia, lukisan gua telah dijumpai di Gua Tambun di Perak, Gua Niah di Sarawak dan Gua Balambangan di Sabah. Kebanyakan karya lukisan di dinding gua menggunakan gaya yang sama, iaitu imej binatang digambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas dengan komposisi yang hampir sama, iaitu memanjang dan berkumpulan serta menggambarkan pelbagai binatang yang mungkin menjadi hasil buruan untuk makanan mereka pada zaman dulu.

Lukisan gua di Bukit Tambun Menurut M. Matthews, seorang penulis yang menulis di dalam terbitan isu „Malaya Dalam Sejarah – Majalah Persatuan Sejarah Malaya‟ pada bulan November 1959 berkata, “Lukisan di Gua Tambun menggunakan satu warna – tidak jelas. Dalam sesetengah kumpulan, warnanya unggu pekat dan dalam kumpulan lain, warnanya merah pudar. Banyak lukisan ini memaparkan individu-individu lelaki yang dilukis kasar. Ada di antara haiwan yang dilukis ini mudah untuk dikenalpasti tetapi ada juga yang kurang jelas dan imaginasi diperlukan untuk membayangkan apa sebenarnya yang cuba digambarkan oleh pelukis tersebut.”

3

unsur alam dan juga bentuk abstrak. Rusa yang dilukis di sini amat menarik kerana kesemuanya kelihatan seperti rusa betina yang sedang bunting dan salah satu darinya juga mempunyai bayangan anak rusa di dalam perutnya! Pada suatu masa dahulu. Sungai Siput. terdapat juga lukisan lain di gua tersebut yang dipercayai dilukis oleh masyarakat awal orang asli seperti yang terdapat di Lenggong. lukisan yang membentuk galeri gambar ini terpampang sepanjang lebih dari seratus kaki. yang terletak berdekatan dengan Gua Niah. dan rusa. Garisan-garisan pada lukisan tersebut adalah tebal dan menggambarkan sebuah bot panjang dan 4 . Perak. lukisan dinding sepanjang 200 kaki telah dijumpai. haiwan. Ia dihasilkan dengan menggunakan arang. sampan. geometrik. tapir. tetapi masa dan cuaca telah menghapuskan sebahagian besar lukisan ini. Lukisan-lukisan tersebut boleh dikelompokkan ke dalam beberapa bentuk iaitu bentuk manusia. di Hulu Kelantan. di Pahang dan juga di Kedah. Kebanyakkan pengkaji percaya bahawa ia telah dilukis oleh masyarakat Zaman Noelitik.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tetapi kebanyakan lukisan di sini agak jelas di lihat dan memaparkan haiwan seperti dugong. Pada bahagian lain di Gua Kain Hitam. Gambaran haiwan di dinding Gua Tambun Sesetengah kajian mengatakan bahawa hematit (bahan yang menghasilkan warna merah) telah digunakan untuk menghasilkan lukisan-lukisan gua di Gua Tambun. Selain itu.

Bentuk- bentuk sebegitu mungkin satu bentuk abstrak yang menggambarkan satu fenomena di ketika itu. 5 . Motif-motif ini menjadi bukti tentang aktiviti manusia di ketika dahulu. tembikar China dan manik kaca. unsur alam. Lukisan-lukisan ini dilukis menggunakan tanah atau batu merah yang berada tidak jauh dari gua tersebut. Turut dijumpai di Gua Kain Hitam tersebut adalah bot-bot lama. 1. Sabah menggambarkan cantuman bentuk laktis ( oval berjalur) dengan garisan memanjang. Tempoh prasejarah negara Malaysia bermula daripada kesan-kesan terawal penempatan manusia yang diketahui iaitu di sekitar 40 ribu tahun dahulu dan berlanjutan sehingga terbentuknya Kesultanan Melaka di sekitar tahun 1400. Lukisan ini menggunakan arang dengan gambaran motifmanusia.6 Artifak Artifak bermaksud barang-barang buatan manusia (terutama alat perkakas dan senjata) yang merupakan peninggalan sesuatu zaman.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI susunan manusia yang menari. Di Gua Tasob Madai pula terdapat lukisan gua yang mewakili lukisan gua Zaman Neolitik. Gambaran aktiviti manusia di dinding Gua Kain Hitam Gambaran haiwan di dinding Gua Kain Hitam Manakala lukisan di dinding Gua Balambangan. sampan dan abstrak. haiwan.

Johor. melainkan penemuan sebuah loceng yang diperbuat dari gangsa di Muar. telah ditemui di ruang yang terlindung di dalam gua-gua. Cara hidup berburu dan mengumpul makanan telah berubah dengan begitu dramatik sekali di sekitar 5. Kawasan-kawasan dari Zaman Logam di Semenanjung juga tertumpu di bahagian utara. manakala di pantai barat pula adalah berdekatan kawasan sumber bijih timah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Faktor cuaca banyak memberi kesan pada artifak-artifak prasejarah termasuk barangan tembikar tanah dan perkakas-perkakas yang diperbuat daripada batu dan besi. termasuk kawasan perkuburan. Penemuan-penemuan di bahagian pantai timur pula tertumpu di kawasankawasan yang mempunyai sumber emas. Satu-satunya peninggalan binaan yang masih boleh dilihat adalah batu-batu asas bangunan yang dibina semasa era kerajaan purba di Kedah dan di Santubong.000 tahun dahulu berikutan dengan penemuan kaedah bagi menghasilkan perkakas batu yang digilap dan barangan tembikar tanah. termasuklah di Gua Niah di Sarawak. Sarawak di sekitar abad ke-5 sehingga abad ke-13. Kehidupan di Zaman Logam juga dapat dilihat melalui pelbagai barangan yang diperbuat daripada besi seperti sebuah alat berbentuk batang yang panjang yang dikenali dalam kalangan orang Melayu sebagai tulang mawas dan hanya ditemui di Semenanjung Malaysia. Kebanyakan artifak. atau di kawasan-kawasan Mesolitik. 6 . Bukti-bukti penghidupan dari zaman Neolitik boleh ditemui di kawasannya sendiri. Gua Cha di Kelantan dan Gua Kechil di Pahang.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Loceng Gangsa dari Zaman Logam Layari Internet Dapatkan maklumat tentang 10 artifak yang telah didaftar dalam Daftar Warisan Kebangsaan 2009 yang dikenali sebagai Objek Warisan Ketara. dan Hantu.muzium negara. Moyang. topeng adalah tunggak budaya mereka. Pelbagai jenis topeng yang terdapat dalam masyarakat Asli serta diberi nama tertentu seperti Roh. Kaum asli ini membuat topeng untuk tujuan penyembahan dan perubatan. (www. Topeng-topeng ini pada mulanya diukir oleh bomoh atau batin. 7 .7 Seni Pribumi Di kalangan masyarakat Asli tempatan seperti kaum Mah Meri di Pulau Carey dan Jah Hut di Pahang.my) 1. Bes. Poyang.gov.

7. Pengukiran kayu merupakan salah satu sumber pendapatan kaum Jah-hut.1 Kaum Jah-hut Suku kaum Jah-hut adalah suku bangsa Senoi yang mendiami negeri Pahang. Selain hasil anyaman. 1. sesuai dengan lokasi penempatan mereka yang berhampiran dengan laut iaitu di sepanjang pantai Negeri Selangor dan Pulau Carey. "Mahmeri" bermaksud orang hutan manakala dalam istilah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1. bertam. lagenda serta gambaran kehidupan mereka. keagamaan. kaum Jah-hut juga sememangnya sinonim dengan pengukiran kayu terutama penghasilan arca dan merupakan lanjutan untuk kepercayaan keagamaan mereka. Segala ciptaan dari ukiran kayu adalah berasaskan kepada imaginasi dan mimpi yang menggambarkan kuasa baik atau jahat yang ada perkaitan dengan sistem kepercayaan dan kehidupan mereka. buluh dan rotan. mistik. Mahmeri memberi maksud bersisik. Setiap ukiran mempunyai pelbagai maksud dari segi kepercayaan.2 Kaum Mah meri Mah Meri merupakan salah satu daripada 18 suku kaum Orang Asli yang tinggal di Malaysia dan tergolong di dalam kumpulan besar yang digelar orang Senoi. Mereka juga dikenali sebagai orang laut.7. Kaum ini terkenal dengan hasil anyaman dari mengkuang dan pandan. Moyang Harimau Berantai 8 .

Kreativiti mengukir patungpatung berbentuk dewa-dewa. Untuk memastikan para nelayan selamat pulang. Moyang Sauh yang digambarkan dalam ukiran Mah Meri mempunyai bentuk seakan-akan seekor ikan atau naga laut menjadikannya sebuah ukiran yang kelihatan menyeramkan namun sangat indah pada masa yang sama. 9 . figura manusia. alam flora dan fauna amat menakjubkan. Ukiran kayu Mah Meri bukan dicipta untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Ukiran kayu kaum Mah Meri melambangkan roh atau semangat yang wujud dan mempunyai pengaruh ke atas pelbagai aspek kehidupan mereka sama ada secara positif atau pun negatif. bomoh Mah Meri akan menghasilkan ukiran Moyang Sauh dan mengadakan satu upacara di tepi pantai dengan menyediakan pulut kuning dan makanan yang lain sambil meminta pertolongan Moyang Sauh agar nelayan mereka selamat di laut hinggalah mereka pulang ke darat. Ukiran serta makanan tersebut kemudiannya ditinggalkan di tepi laut setelah upacara tersebut selesai. Ukiran yang dinamakan Moyang Sauh dipercayai berpengaruh ke atas keselamatan para nelayan ketika mereka turun ke laut. Kaum Mah Meri yang kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Kaum Mah Meri terkenal dengan hasil ukiran topeng kayu serta ukiran yang digunakan di dalam amalan kerohanian tradisi mereka.

sakit perut dan penyakit yang berkaitan dengan pembuangan air kecil. Selalunya topeng ini dipakai oleh batin dan bomoh sebagai perantara alam metalizik dan realiti. gaya dan piuhan. penyembahan dan hiburan. Ukiran ini kemudian diberikan kepada bomoh mereka yang akan menjalankan upacara bagi „mengalihkan‟ penyakit tersebut dari pesakit kepada ukiran kayu itu dan kemudian membuangnya ke laut atau ke dalam hutan. sentiasa menjadi sebutan. Moyang Labi-Labi dan Moyang Katak Kala. Nama seperti Moyang Tetek Lanjut. Bentuk-bentuk topeng masyarakat Asli ini tidak menggunakan warna tetapi rupa topeng dibezakan melalui corak. 10 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Moyang Jantung Moyang Sauh Moyang Naga Ukiran Mah Meri juga memainkan peranan yang penting dalam usaha mereka untuk menyembuhkan penyakit seperti demam. salah seorang ahli keluarga pesakit tersebut perlu menghasilkan ukiran kayu yang melambangkan roh atau semangat yang dipercayai berpengaruh ke atas penyakit tersebut. lalu secara simboliknya „mengeluarkan‟ penyakit itu dari badan pesakit. Nama topeng dalam masyarakat Mah Meri berdasarkan cerita dan kepercayaan masyarakat untuk tujuan perubatan. Untuk mengubati pesakit.

maka topeng menjadi mekanisme penjelmaan mereka dari manusia kepada makhluk magis.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Terdapat topeng yang dipiuhkan untuk menimbulkan imejan yang menggerun. Setiap ukiran tertakluk kepada tafsiran pengukir yang menghasilkannya. 11 . Ukiran berukuran satu kaki tinggi memakan masa kira-kira dua minggu untuk disiapkan. hasil anyaman juga memainkan peranan yang penting dalam budaya Mah Meri lebih-lebih lagi bagi kaum wanita Mah Meri. Selain daripada ukiran kayu. Kebanyakan bomoh di kalangan masyarakat Asli berperanan sebagai tabib dan hakim. Keindahan ukiran ini terserlah bukan sahaja pada alunan urat kayu nyireh yang indah atau warna kayu yang menarik tetapi juga pada rekabentuk ukiran itu sendiri yang ringkas tetapi sungguh anggun serta membawa makna di dalam budaya kaum Mah Meri. Ukiran topeng Kaum Mah meri Jenis kayu yang paling digemari untuk dibuat ukiran adalah kayu nyireh batu. menakut serta melucukan. setiap ukiran yang dihasilkan adalah seunik urat-urat kayu nyireh batu yang membentuk ukiran itu sendiri. kepakaran pengukir untuk membentuk kayu ini serta keunikan mutu kerja pengukir tersebut. Oleh sebab ini. Terutamanya topeng untuk tujuan penyembuhan penyakit.

bekas simpanan. seorang wanita kaum Mah Meri perlu menguasai kemahiran menganyam pelbagai jenis barangan seperti bakul memburu. LAYARI INTERNET Layari internet dan dapatkan gambar beserta nama 5 patung kaum Jah-hut dan Mah meri 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Sebelum mereka dianggap layak untuk berkahwin.7. motif ini hanya boleh ditenun oleh anak dan isteri ketua rumah panjang Fauna Buaya mempunyai kuasa untuk menjaga 12 . tikar serta perhiasan upacara. motif-motif itu kerap dikaitkan dengan kepercayaan dan pantang larang mereka. Bagaimanapun.3 Pua Kumbu Pua Kumbu merupakan salah satu jenis kain pua yang popular di kalangan masyarakat Sarawak. Pua kumbu ditenun oleh wanita kaum Iban yang sudah mahir menenun kerana pua jenis ini adalah paling rumit untuk ditenun. ia turut memaparkan corak kehidupan seharian masyarakat Iban. Kain tenunan ini berwarna kemerah-merahan atau coklat tua. Kepercayaan Dipercayai berkuasa menghalang bencana atau kuasa jahat daripada menyerang tanam-tanaman dan penghuni rumah panjang Biasanya. Antara motif-motif yang digunakan: Motif Engkeramba Penerangan Merupakan gambaran figura roh. Pua kumbu menjadi kemegahan di kalangan wanita kaum Iban dan jika dilihat dengan teliti.

Mempercayai bahawa buaya adalah jelmaan saudara-mara mereka. awan larat. kunang-kunang. alat tenun Alam & Alatan 13 . biji benih dan bunghabungaan. Rusa mendatangkan kejayaan atau tuah semasa berburu Serangga labah-labah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Motif Penerangan Kepercayaan tempat berhuma (tanaman padi). menurut kepercayaan kaum Iban. selampai iaitu roh perempuan sering menjelma sebagai katak dan dikatakan mempunyai kuasa untuk mencipta bayi Harimau dan tikus kasturi sering dikarang dalam bentuk abstrak Dipercayai orang yang memakai kain tenunan ini dianugerahkan keberanian. pucuk rebung. Burung pembawa alamat baik kain yang mempunyai motif burung dipercayai boleh menyembuhkan penyakit dan mendatangkan kekayaan dalam apa pekerjaan. kala jengking dan lipan Flora rotan. Ular membawa petanda buruk dimana kemunculan ular dikaitkan dengan kuasa jahat atau hantu dantidak ditenun dengan sewenang-wenangnya Katak ditenun dengan gaya seperti manusia. buahbuahan. bulan. pucuk paku.

Dahulu jika seseorang wanita Iban yang tidak mempunyai kepandaian menenun kain. ia dipercayai akan 'memakan diri' dan kain tersebut tidak dapat dihasilkan. perkahwinan. dia tidak akan dipilih sebagai calon isteri dan lambat bertemu jodoh. pengkebumian. pua yang dihasilkan adalah antara yang terbaik di kalangan suku kaum Dayak. 14 . Mereka akan mempunyai tatu di beberapa tempat di anggota badannya termasuk di bahagian leher. Penenun yang mencapai tahap tertinggi boleh dikenali dengan tatu di badan mereka. jika seseorang itu berkeras untuk menghasilkan motif atau corak pua kumbu di luar kemampuannya. Kini sebahagian kecil sahaja masyarakat Iban yang memiliki kemahiran menenun pua. Penenun yang mahir biasanya memperoleh motif serta corak menerusi mimpi yang kemudiannya diterjemahkan dalam tenunan pua kumbu. seni tangan itu bukan sahaja menggambarkan kerajinan dan ketekunan malah sikap bertanggungjawab di dalam rumahtangga. Maksud memakan diri itu pula adalah pembuat itu akan jatuh sakit dan ada sahaja perkara lain yang menghalangnya untuk menyiapkan tenunan tersebut. Pua kumbu pada zaman dahulu sering digunakan dalam upacara kelahiran. Apabila selesai setiap pua kumbu dihasilkan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mengikut kepercayaan. penenun akan membuat sebuah tatu di tangan yang bermakna penenun tersebut adalah pakar atau telah ditauliahkan. perubatan. menyambut kepala (selepas ngayau/memenggal kepala) dan upacara bercucuk tanam. Bagi masyarakat Iban. Kemahiran menghasil kain tenunan merupakan satu kemestian bagi wanita suku kaum Iban. Walaubagaimanapun. malah kebolehan itu juga pernah menjadi faktor tarikan utama kaum lelaki suatu ketika dulu.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. motif: buah terabai/Lang Tuai 15 .

Penggunaan motif atau simbol boleh dikaitkan dengan kepercayaan dan budaya hidup masyarakat di alam Melayu.8 Rumusan Seni di Alam Melayu sangat unik. Ia menggambarkan hubungan antara manusia dan alam secara rohaniah. 16 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. motif: tangga begi 1.

2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis pengaruh Seni Barat dalam Seni Oriental dan Seni Malaysia 2) Membanding beza dan menghubungkaitkan pengaruh Seni Visual Barat dengan Seni Visual Di Malaysia. 5) Menunjukkan sikap patriotik terhadap karya seni Malaysia 17 . Kesenian visual yang menjadi tradisi Melayu adalah daripada pelbagai bidang seni.Seni bina .Karya-karya terkenal 2.Catan Cina .Seni Arca .Seniman . perkembangan Seni Visual seperti berikut: Maklumat yang dibincangkan adalahh mengikut tajuk-tajuk . 3) Menggunakan pengetahuan dan menerangkan kronologi perkembangan Seni Visual Malaysia selepas merdeka.Catan air . 4) Menganallisis perkembangan Seni Visual selepas merdeka.Artifak .Seni Moden .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 2 PENGENALAN SENI VISUAL MALAYSIA 2. Ia meliputi tempoh setengah abad.1 Sinopsis Tajuk ini meliputi maklumat dan latihan berkaitan seni visual di Malaysia merujuk kepada seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka.Seni Bina .Seni Plastik . Sejarah perkembangan seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara lain.

1.4.4 Kandungan Isi 2.1 Perkembangan Seni Visual Sebelum Merdeka Apakah yang anda faham tentang seni visual sebelum merdeka ? 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. 18 .3 Kerangka Tajuk-tajuk Pengenalan Seni Visual Malaysia Perkembangan Seni Visual Malaysia Sebelum Merdeka Selepas Merdeka Artifak Seni Plastik Catan Cina Seni Arca Catan Air Senibina Senibina Seni Moden Seniman Karya-karya Terkenal 2.4. senjata atau ornamen.1 Artifak Artifak adalah barang-barang sejarah hasilan manusia seperti peralatan.

19 . dijumpai pecahan tembikar yang dihiasi Para pengkaji sejarah dengan motif geometri berbentuk „tulang ikan‟. Keris Taming Sari. Ragam hias pada permukaan pada permukaan serpihan tembikar berbentuk sederhana yang ditemui didapati dibuat secara spontan dan dibakar pada suhu sebarang suhu.4.2 Catan Cina Sumbangan golongan Cina kepada perkembangan seni Malaysia dan Singapura berpunca daripada pendatang dan pelawat Cina seperti Xu Beihong yang telah bermastautin di Pulau Pinang untuk beberapa tahun. Mereka telah menerima pendidikan dalam lukisan berus Cina dan kaligrafi di China. Bukit Tengku Lembu. Serawak. Contoh keris yang wujud di Malaysia Keris Semenanjung.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI A) Tembikar Seni tembikar telah wujud dalam budaya Melayu di Malaysia sejak beribu tahun dahulu. Di Johor. Mereka juga telah berkunjung ke Singapura untuk sesuatu jangka masa. Kelantan. 2. Ulu Tembeling. Perlis. Bukit Tambun. Keris Panjang dan Keris Madura. Ini terbukti dengan penemuan barangan tembikar seperti di Gua Cha.1. Perak dan Gua Niah. Selain sebagai senjata untuk mempertahankan diri. keris juga merupakan satu lambang yang menjadi kemegahan serta kebanggaan bangsa dan negara. Pahang. menggunakan serpihan-serpihan tembikar yang ditemui sebagai petanda untuk menggambarkan tamadun dan budaya zaman silam B) Keris Keris menjadi sejenis senjata warisan Melayu sejati yang telah digunakan di Tanah Melayu sejak lebih daripada 700 tahun yang lalu. Keris Pekaka.

Pameran seni lukis yang terawal di singapura ialah pameran Lian Xiao Oh pada tahun 1924.1. Wang Yau.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada mulanya penghijrah-penghijrah awal dari China adalah untuk mencari sara hidup. Chung Hong Kong dan Zhen Wei Sin. Kesenian visual bukan menjadi tradisi Melayu. barulah terdapat beberapa penghijrahan berdasarkan kretiviti artistik mereka. Ia meliputi tempoh setengah abad. Lukisanlukisan dan catan-catan tersebut banyak ditempah oleh pegawai-pegawai Syarikat Hindia Timur yang ditempatkan di Malaya. Terdapat kepercayaan bahawa pengembara.3 Catan air Sejarah seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara jiran. Seni lukis Malaysia bermula dalam tahun 1930an dengan terciptanya karya-karya catan awal oleh Yong Mun Seng. Reverend Chuk Mor. Seni halus tidak pernah difikirkan .4. Chai Horng. 2. Kesimpulannya pada awal tahu 1920an terdapat pelukis yang mempamerkan hasil karyanya. Antara yang berjaya dalam bidang seni ialah Lee Kah Yeow.pengembara Eropah dan Inggeris telah meminta pelukis-pelukis negeri-negeri Selat yang berketurunan Cina atau Melayu untuk melukis gambaran kehidupan tempatan yang bermotifkan flora dan fauna. Seni visual ini wujud oleh perintis karya-karya cat air dan cat minyak para pegawai Kolonial British yang berkhidmat di Pulau Pinang pada akhir tahun 1770an yang mengikut estetik zaman Victoria. Terdapat yang terlibat dalam pendidikan Seni dan ada pula yang menjadi pelukis amatur. Disusuli pula dengan pameran pastel He Qui Qo pada tahun 1926. Ini disebabkan oleh minat mereka atau sebagai rekod sejarah. 20 . Reverend Pak Yuen. Abdullah Ariff dan lain-lain lagi. Hanya selepas mereka bertapak kukuh dan berjaya dalam kehidupan.

(3) Muzium Sejarah Nasional di Kuala Lumpur.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pihak Inggeris telah memperkenalkan genre lukisan/ catan lanskap dalam aliran Realisme.4. Terdapat bangunan-bangunan yang menarik disamping mempunyai reka bentuk seni bina yang unik. Fielden (2000) berpendapat bahawa bangunan bersejarah mempunyai nilai senibina. (6) Balai Seni di Alor Setar. sekolah. dokumentari. Pulau Pinang (1817). bangunan pentadbiran kerajaan. stesen keretapi. Ini telah berterusan sehingga abad ke 19 apabile Seni Eropah terutamanya Seni Perancis mula memberi kesannya kepada seluruh rantau dengan pergerakan-pergerakan seni seperti aliran Impresionisme.4 Seni bina Tidak dapat dinafikan masyarakat dahulu kala mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam bidang seni bina. (5) Gereja St. dan lain-lain lagi. estetik. Melaka (1641). Kubisme.1. George Anglican di George Town. zaman Pre-Raphelites. Turner dan Constable. Kedah (1735). pusat pengajian. ekonomik. (2) Balai Besar di Alor Setar. monumen. arkeologi. Contohnya. sejarah. Dianggarkan terdapat lebih kurang 35.000 buah bangunan sebelum perang yang berada di 265 buah bandar yang dikaji di seluruh negara wajar dipulihara (Syed Zainol Abidin Idid. Contoh senibina sebelum merdeka: (1) Bangunan Stadthuys di Banda Hilir. Surealisme. rumah berhala. sosial dan juga politik serta rohani yang simbolik. Wilayah Persekutuan (1888). istana. masjid. 21 . Futurisme dan Konstruktivisme. Melaka (1728). 1995). Kedah (1893). tembok. 2. (4) Masjid Kampung Hulu di Banda Hilir.

1 Bincang dan hasilkan jadual kronologi tentang perkembangan seni visual sebelum merdeka berkaitan : - Stail dan bentuk tema bahan gaya aliran tahun 2.5. Latihan 1. Seniman mengenalpasti dari aspek perletakan imej di dalam ruang plastik merujuk kepada keperluan 22 .1 Seni Plastik Istilah plastik digunakan kepada semua imej-imej spatial.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rumusan : Perkembangan seni visual Malaysia sebelum merdeka adalah sebagai minat atau rekod sejarah. Merupakan zaman baru bagi pelukis Malaysia dan seni halus tidak dipentingkan. Aktiviti seni dipengaruhi oleh suasana penjajah iaitu menekankan genre lukisan dan catan lanskap dalam aliran Realisme. Era baru dalam aliran naturalis dan figura manusia.5 Perkembangan Seni Visual Selepas Merdeka Apakah perbezaan di antara aliran seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka? 2.

besi. tanah liat. Membentuk ialah teknik menghasilkan karya dengan cara mengukir. struktur. tembikar. Dalam tahun 1960-an pemilihan gaya abstrak adalah lebih formalistik dan berbentuk individualistik. Seniman dan peminat aliran realisme rasa tercabar dan telah bangkit. Bahan yang boleh digunakan untuk aktiviti ini ialah batu. batu dan sebagainya. menyambung. dan menggelek. menguli. logam. menjalin. Membina pula ialah menghasilkan karya seni dalam bentuk tiga dimensi secara mengikat. 2. melentur. mengurut. Unsur plastik ini menjurus kepada aspek seni dari segi bentuk. senibina. Seni plastik juga adalah satu terma dalam seni visual yang memberi maksud unsur plastik dalam bahan-bahan yang boleh dibentuk dan dibina. menempa. arca. Dalam lewat tahun 50-an telah berlaku konflik dalam seni akibat perbalahan dominasi oleh pengamal aliran abstrak dan ekspresionistik. kayu. Seni plastik di Malaysia melibatkan hasil karya catan.5. Gaya ‟avantgarde‟ yang dipolori oleh penghargaan. Abstrak Ekspresionisme Amerika telah diberi Sekitar dekad 1980-an dan 1990-an memperlihatkan cubaan serius untuk Seniman pada menerapkan ciri ‟nasional‟ atau keaslian‟ seni plastik moden.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan dan perasaan seniman. jalinan. Bahan yang digunakan ialah kayu. mencantum dan sebagainya. 23 . ukiran. bahan dan proses berkarya. imbangan dan kestabilan yang merangkumi objek tiga dimensi. sekitar tahun 80-an menghasilkan karya di luar ciri seni plastik konvensional dan tidak terikat pada media.2 Seni Arca Arca dihayati sebagai satu cabang kesenian yang berkaitan dengan pengkajian bentuk-bentuk tiga dimensi yang melibatkan formalistik seni seperti ruang. keluli dan sebagainya. tenunan senjata dan sebagainya. membentuk. ruang.

Cheong Laitong dan Latiff Mohidin. Institut Teknologi Mara merupakan salah sebuah institusi yang bertanggungjawab dalam melahirkan ramai pengarca ternama dan berpotensi seperti Zakaria Awang. Mad Anuar Ismail. Peningkatan minat dan kecenderungan seniman kepada seni arca dan media campuran jelas 24 . alam dan kehidupan secara umumnya.K. Pada tahun 1976 satu pameran “Tinjauan Seni Arca Moden Malaysia” telah diadakan di Balai Seni Lukis Negara. yang sama tema dengan catannya. Chan Teck Meng. Ariffin Ismail. Wan Ahmad Wan Mohamod. Dari segi tema. Syed Ahmad Jamal. Seni arca di Malaysia boleh dikatakan masih baru Seni arca moden mula berkembang di Malaysia pada sekitar tahun 1960-an. budaya. Zulkifli Yusof. Antara yang turut serta adalah Anthony Lau. Yeoh Jin Leng dan Tang Tuck Kan membangkitkan halhal yang menghubungkan catan dengan arca. Contohnya. Aliran Ekspresionisme dan Abstrak Ekspresionisme meresap ke dalam seni arca. Latiff Mohidin. Menurut T. Raja Shahriman dan Bayu Utomo. “Forest” (1968) dan “Ecstacy” (1986) Dekad 1970-an memperlihatkan perkembangan arca yang pesat. karya Syed Ahmad Jamal “The Link” (1963). berbanding dengan catan. Cheong Laitong. Ramlan Abdullah. Teo Tien Eng. struktur dan rupa. karya-karya arca Syed Ahmad Jamal. Kuala Lumpur. Arca-arca yang bersifat figuratif dan representasi dapat dilihat menerusi karyakarya Anthony Lau. Tengku Sabri Tengku Ibrahim. Ham Rabeah Kamarun. para pengarca berinteraksi terhadap persekitaran seperti persoalan agama. Kajian Seni Lukis dan Seni Reka.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI warna. Antara karya awal Anthony Lau adalah arca “Djin Api” (1959).Sabapathy (1976).

menara. 3. 5.merdeka. Aspek-aspek umum seperti pintu gerbang. bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (1959). Para arkitek yang baharu sahaja menamatkan pengajian di luar Negara telah membawa fahaman baru dalam seni bina di bandarbandar utama Negara yang sebelum ini dikuasai oleh gaya rupa senibina kolonial. bangunan berkembar Petronas dan Menara Telekom. hospital. suatu aspek yang turut mengalami perubahan ketara ialah gaya rupa seni bina. tugu peringatan dan sebagainya. Masjid Negara. pemasangan (installation) atau pun arca persekitaran. bersifat galeri. 2. 25 . Muzium Negara. Bangunan-bangunan perniagaan. Stadium Negara (1964). perpustakaan. senibina Malaysia mengandungi unsur-unsur budaya kebangsaan yang berteraskan kebudayaan masyarakat berbilang kaum. Antara bangunan-bangunan utama yang dapat digolongkan dalam senibina moden ialah bangunan istana raja-raja Melayu di tiap-tiap negeri. muzium dan sebagainya. 2. 6. elektik dan sebagainya. Dayabumi.5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kelihatan awal dekad 1990-an. Pelbagai bentuk arca terhasil. Bangunan Sultan Abdul Samad.3 Seni Bina Sebagai sebuah negara yang mempunyai kebudayaannya sendiri. bangunan parlimen (1963). Binaan tempat kediaman iaitu rumah atau taman perumahan. anglo-Indian. sama ada secara konvensional. 4. Yang dimaksudkan dengan senibina adalah melingkupi: 1. Taman-taman dan kawasan rekreasi. Menjelang era pasca. Bangunan-bangunan awam seperti masjid. Bangunan-bangunan kerajaan. Bank Bumiputra.

Hisham Albakri (kumpulan arkitek JKR yang mereka bentuk Masjid Negara) dan W. Cheong Lai Tong. Baharuddin Kassim. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958.K. Ivor Shipley (arkitek JKR yang merekabentuk bangunan Parlimen) mengadaptasi factor-faktor setempat ke dalam rekabentuk moden. sesi perbincangan dan pameran. Perdana Menteri Malaya yang pertama. mengadakan kelas-kelas melukis. Kuo Ju Ping. Ahli-ahli terdiri daripada Abdullah Ariff. Persepsi masyarakat terhadap seni telah mula berubah. Dari semasa ke semasa binaan-binaan baru didirikan bagi memenuhi keperluan pembangunan Negara dan keperluan masyarakat. Seni daripada taraf rendah (kedaerahan) meningkat ke peringkat antarabangsa.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Bentuk dan corak senibina moden memperlihatkan perubahan-perubahan yang nyata tetapi disesuaikan dengan ciri-ciri senibina asli Malaysia. Beberapa orang arkitek seperti Howard Ashley. Mereka memperkenalkan konsep-konsep baru. Chuah Thean Teng. Lau. Lee Joo For. Balai Seni Lukis Negara di 109. Ini membawa kesan yang mendalam dalam perkembangan seni Malaysia kerana usaha-usaha Sullivan yang bersungguh-sungguh untuk memperkenalkan para pelukis tempatan serta karya-karya mereka. 26 .4 Seni Moden Pada tahun 1957. Tay hooi Keat.5. Menjelang kemerdekaan seni telah menjadi salah satu simbol kepada perpaduan kaum di Malaysia. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya Chen Wen His. Thursday Art Group telah ditubuhkan di Pulau Pinang dengan matlamat yang sama dengan Wednesday Art Group. Pada tahun 1957 Frank Sullivan telah dilantik sebagai setiausaha akhbar kepada YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. 2. Lim Tong Juan dan William K.

Guru-guru yang berminat di bidang seni diberi peluang melanjutkan pelajaran melalui kursus sepenuh masa selama satu tahun. Patrick Ng. Cheong Laitong. Tan Sri Kamarul Ariffin. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Special Teachers Training Institute (STTI) ditubuhkan pada tahun 1960 yang kemudiannya ditukar kepada Maktab Perguruan Ilmu Khas (MPIK). Mereka yang menunjukkan bakat besar dihantar untuk melanjutkan pengajian ke luar negara.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mohd Hoessein Enas. Syed Ahmad Jamal. antara yang telah membangunkan Balai Seni Lukis Negara adalah Tan Sri Mubin Sheppard. ceramah. Professor Ungku Aziz. ahli politik dan diplomat. Tan Sri Ghazali Shafie.G. 27 . laporan. Peter Harris. pameran dan sebagainya. Lahir pandangan yang kritikal terhadap seni lukis. Selain Frank Sullivan yang menjadi setiausaha selama sepuluh tahun. Tan Sri Dato‟ Azman Hashim. Dengan adanya tradisi seni khat telah membentuk satu pengucapan gambaran yang tersendiri. syarahan. Lee Joo For. pencinta seni. Puan P. Seni lukis aliran utama 1960an adalah dengan nilai-nilai mistikal dan semesta telah menarik perhatian audien untuk menghayatinya kerana mempunyai kelainan. Lim dan ramai lagi. Nik Zainal Abidin. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Anthony Lau. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Tan Sri Zain Azraii. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. Pelbagai aktiviti dijalankan melalui saluran media massa. Antaranya ialah perbincangan. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Acara-acara seni lukis menjadi acara gemilang yang dihadiri oleh pelukis-pelukis.

Kuala Lumpur College of Art telah ditubuhkan dalam tahun 1968 dengan menawarkan kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Painting. Joseph Tan dan lain-lain lagi. Commercial Art dan Interior Design di samping kursus-kursus sambilan. Chinese Brush Painting. Photography. Textiles. nilai-nilai mistika dan metafisika iaitu maklumat dan ilmu yang luar dari bidang catan. Pottery and Ceramics. Pelukis-pelukis bukan sahaja berkarya dalam bidang minimal. Fine Metal.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Institusi Senilukis yang pertama ditubuhkan ialah Malayan Institut of Art pada tahun 1966. 28 . Penubuhan Institut Teknologi Mara pada tahun 1967 telah melahirkan sekumpulan tenaga baru pendidik seni dan usahawan-usahawan Melayu dalam bidang seni tertentu. Sculpture. Pendekatan gaya catan mereka yang berasaskan optik dan maklumat telah mengejutkan pelukis-pelukis tempatan dan masyarakat umum. Graphics. Tan Teong Eng. Kumpulan ini telah mendebarkan keadaan seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar. Photography dan Commercial Art. op dan lain-lain aliran semasa tetapi juga menyarankan seni melibatkan kepintaran. Sulaiman Haji Esa. Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. Institusi persendirian ini menawarkan kursus-kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Fine Art. Ceramics. Fashion dan Industrial Design. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. pop. Ia menawarkan kursus diploma selama empat tahun dalam bidang Fine Arts (Painting and Sculpture). Chong Kam Kow.

Badanbadan swasta seperti firma-firma petroleum dan para peminat seni yang berada . Ini termasuk USM menawarkan kursus Seni halus bagi Catan. USM juga menawarkan kursus Master of Art dalam Sejarah Senilukis. Aspek-aspek Seni Asia Tradisional. sambungan akademik aliran realisme dan karya-karya yang menyedut inspirasi dari mitos dan lagenda yang kaya di rantau ini. Seni Arca. Aspek-aspek Keseniaan Asia Moden dan latihan Ilmiah. telah mula membeli karya-karya untuk dijadikan koleksi simpanan. memperbaiki kedudukan pelukis dan bekerjasama dengan kerajaan mengenai hal-hal yang berkaitan dengan seni lukis di Malaysia dan Luar negara. Studio Seni lukis dan Sejarah Senilukis dan Kemanusiaan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. Kursus Ijazah selama tiga tahun ditawarkan oleh Jabatan Kemanusiaan. Teori-teori Seni. Institut dan akademi seni swasta yang ditubuhkan di sekitar negara juga telah memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang. Persatuan Pelukis Malaysia ditubuhkan pada tahun 1980 dengan hasrat mewujudkan sebuah badan yang betul-betul mewakili pelukis. 29 . Penubuhan Pusat Seni di Universiti Sains Malaysia pada tahun 1984 telah melahirkan guru-guru pemegang ijazah bagi institut. Rekabentuk Grafik. Awal tahun 1980an mengemukakan bidang kanvas yang lebih luas dan menarik dengan munculnya catan pemandangan yang naif. Fotografi. maktab dan sekolah-sekolah serta para profesional yang lebih maju dan mahir dalam bidang seni halus.

Joseph Tan dan lain-lain lagi. Mohd Hoessein Enas. Chuah Thean Teng. Peter Harris. Nik Zainal Abidin. Chong Kam Kow. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Seterusnya pelukis-pelukis batik yang lain seperti Khalil Ibrahim. Lee Joo For. Cheong Lai Tong. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya seniman terkenal seperti Chen Wen His.5 Seniman Balai Seni Lukis Negara di 109. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Kejayaan Chuan telah membawa seni Malaysia kepada seni antarabangsa. Cheong Laitong. Anthony Lau. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Patrick Ng. Syed Ahmad Jamal. Sulaiman Haji Esa. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Tan Teong Eng.5. dan dipersembahkan oleh Majlis Kesenian Persekutuan. Tay Mo Leong dan Toya turut menerima pengiktirafan antarabangsa. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Pelukis Malaysia pertama yang mengadakan pameran solo di seberang laut ialah Chuah Thean Teng yang diadakan di London pada tahun 1959. 30 .

6. 1948 31 .2 Abdullah Ariff Abdullah Ariff. 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an.5. Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia.1 Yong Mun Sen (1896 -1962) 1.5. Coconut Plantation – Dawn. Rumah Atap Di Tepi Pantai Media : Cat Air Tahun : 1960 2. Cat Air.6 Karya-karya terkenal 2.5. Pohon-Pohon Kelapa Media : Cat Air Tahun :1951 2.6.

Cat Air.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Abdullah Ariff. Potret Diri. Bumi Bahagia Lombong Bijeh Malaya.5.3 Dato‟ Mohd Hoessein Enas.6. 1958 32 . Pastel Kapur. 1960 Dato‟ Mohd Hoessein Enas 2.

6. 1959 3.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Dato‟ Mohd Hoessein Enas . Cat Minyak. Gadis Melayu.5.4 1. Pengantin Perempuan Iban Media : Cat Minyak Tahun : 1963 2. Datuk Syed Ahmad Jamal Perhubungan ( Arca ) Media : Besi Waja Tahun :1963 33 . Nobat Media : Cat Minyak Tahun : 1962 4. Mengutip Daun Tembakau Media : Cat Minyak Tahun : 1963 5.

Cat Minyak Atas Papan.6. 1959 2. Lembu Liar ( Arca ) Media : Batu & Habuk Simen Tahun : 1963 34 . 1957 2.5 Anthony Lau (1933 - ) Anthony Lau.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Datuk Syed Ahmad Jamal. Djin Api. Mandi Laut.5. Kayu.

Pemandangan Pohon Media : Campuran Tahun : 1961 35 . Besi.6.6 1.1989) Jalan Pinang Media : Cat Minyak Tahun :1955 2. 1968 4.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Anthony Lau. Pulau Pinang Media : Dakwat Tahun : 1952 3. Tay Hooi Keat (1910 . Pondok Melayu.5. Hasil Rimba ( Arca ) Media : Besi Tahun : 1966 2. Rimba.

Lembu Berlaga. Cat Minyak. 1967 36 . Kapal Haji Media : Cat Minyak Tahun : 1966 2. Pak Utih.6. Kekecuhan Media : Arkrilik Tahun :1969 Ibrahim Husin. 1958 5. Campuran.7 Ibrahim Husin (1939 - ) 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tay Hooi Keat.5.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ibrahim Husin.8 Zulkifli Dahalan 1. Kelambu.6. Kapur Pastel 37 .6. Are You Alone Out There ?.5. Arkrilik. Satu Hari Di Bumi Larangan Media : Cat Imulsi Tahun : 1977 2.5. 1969 2. Di Dalam Ruang Rumah Media : Cat Minyak Tahun :1974 2.9 Dzulkifli Buyung (1948 - ) Dzulkifli Buyung.

1966 4. Kapur Pastel.10 A.Latiff Mohidin. Lidi Media : Kapur Pastel Tahun : 1962 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.6. Kapal Kertas. Latiff Mohidin A. Membakar Semut Media : Kapur Pastel Tahun : 1967 Dzulkifli Buyung. Pago – Pago. Cat Minyak. 1962 38 .5.

Yati. Kayu 2. pastel. 1964 39 .5.6. Imago Senja ( Cetakan ) Media : Kayu Tahun : 1969 A.Latiff Mohidin. Siri Langkawi.11 Mazli Mat Som Mazli Mat Som.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.

Waktu Pagi Di Kampung.12 Khaw Sia 1.13 Lai Foong Moi Lai Foong Moi.6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mazli Mat Som.6. Menyeberang Sungai Media : Cat Air Tahun :1958 2. Cat Minyak.5.5. Cat Minyak. Menanti Nelayan. 1965 2. 1958 40 .

Semangat Angin.14 Patrick Ng Kah Onn (1932 ) Patrick Ng Kah Onn. Sawah Padi Media : Cat Minyak Tahun :1963 41 .6.15 Yeoh Jin Leng (1929 - ) 1. Gauce.6. 1961 Patrick Ng Kah Onn. Tanah Dan Air. Menjemur Kain.5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Cat Minyak. 1958 2.5.

Cat Minyak.5. 1968 2.1978 42 . Lilin Dan Pewarna Batik. Paku Kipas. Pantai Timur 2.5.17 Khalil Ibrahim 1.6. Pantai Timur 1 Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1988 Khalil Ibrahim.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.6.16 Jolly Koh Jolly Ko.

Institut dan akedemi seni swasta memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Seni visual juga menjadi salah satu simbol perpaduan kaum. Musim Buah. Kemunculan catan hard-edge.5. 43 . Persepsi masyarakat terhadap seni visual mula berubah daripada peringkat rendah ke peringkat antarabangsa. Di Tepi Pantai Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1958 Chua Thean Teng. arca dan karya mula menggunakan perisian komputer. 1968 Rumusan Seni visual selepas merdeka semakin matang dan menjadi bidang professional. Lilin Dan Pewarna Batik.18 Chua Thean Teng 1.6.

stail 44 .1 Bina jadual perbandingan perkembangan seni visual selepas merdeka daripada hasil analisa terhadap bahan bacaan dan internet mengenai : .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 2.tahun .bentuk aliran karya .bentuk dan makna .tema .tokoh .

3. Penerapan bahasa dalam penghayatan seni adalah dalam bahasa visual atau seni tampak. Sidi Ghazalba. Menurut Zakaria Ali. apresiasi seni adalah latihan yang melibatkan deria pandang dan sentuh yang mampu membantu kita menikmati karya dengan lebih seronok lagi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 3 APRESIASI KARYA SENI ORIENTAL 3.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis penulisan tokoh dengan menggunakan pengetahuan dan pengalaman. dalam bukunya ‟Pandangan Islam Tentang Seni‟ menerangkan seni adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sekelompok manusia melalui pancaindera kelima ekoran fitrah semula jadi yang cinta kepada seni. Penghayatan karya seni memerlukan bahasa seni iaitu bahasa lisan dan tulisan. 2) Mengaplikasikan teori apresiasi untuk melihat dan menghayati karya seni. Manusia memerlukan satu media perantaraan untuk meluahkan perasaaan dan emosi untuk dikongsi bersama manusia lain.1 Sinopsis Menurut Drs. Menghayati seni adalah satu bidang yang perlu diberikan perhatian. 45 .

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 3.1 Pengenalan Seni Oriental Di dalam dunia ini terlalu banyak karya-karya seni telah dihasilkan secara individu atau berkumpulan. Seni China dan Seni India. karya seni yang dihasilkan pada zaman Pra Sejarah lebih menggambarkan situasi dan aktiviti mereka sendiri. Istilah Seni Oriental secara tradisionalnya merujuk kepada aktiviti seni dari daerah Timur Tengah. Ia termasuklan Seni Islam. negara-negara dan peralatan yang berasal dari kawasan tersebut.4. 3.4 KANDUNGAN ISI 3. Karya seni yang dihasilkan biasanya mempunyai tujuan yang tersirat dan tersurat. Sebagai contoh. 46 .3 Kerangka Tajuk-Tajuk Apresiasi Seni Oriental Falsafah dan Stail Perbandingan PandanganTokohtokoh Perbandingan Karya-karya Tuliskan esei pendek mengenai pengertian seni oriental dan ciricirinya. Istilah Oriental telah digunakan oleh masyarakat Barat untuk menjelaskan tentang kebudayaan. Asia Selatan dan Asia Timur.

Seni Islam terdiri daripada elemen yang diulang-ulang berbentuk geometri. nurani dan keinginan manusia terbenamnya rasa sukakan keindahan dan keindahan itu adalah seni. Walaupun seni merupakan salah satu unsur yang disumbangkan tetapi Allah melarang penciptaan seni yang melampaui batas. seni bina dan seni pentas. Tiada elemen-elemen figura." Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah swt kepada seluruh manusia tanpa mengenal bangsa yang bersumberkan al-Quran. perlu dijaga dan disuburkan dalam ruang dan batasan syariat. Dalam jiwa. Firman Allah swt yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas. Kesenian Islam berteraskan konsep tauhid dan bertujuan untuk mempertingkatkan agama. perasaan. Kesenian Islam hendaklah memaksimumkan kesedaran tentang keesaan Allah. kehendak. zaman dan situasi menepati citarasa. muzik. Tiada pemisahan antara seni dan agama. Islam adalah agama yang nyata (waqi'e) dan sesuai dengan fitrah manusia. perasaan dan akal fikiran manusia. Pencapaian yang dibuat oleh seni Islam itu juga merupakan sumbangan daripada tamadun Islam di mana tujuan seni Islam ini adalah kerana Allah swt. Kesenian Islam perlu mempunyai mesej yang jelas. pada semua tempat. Kesenian boleh mendidik manusia supaya menjadi insan yang baik dan 47 . Seseorang seniman perlu memahami ajaran Islam yang hendak disampaikan melalui seni sama ada seni lukisan. Islam membenarkan umatnya berimiginasi dan berkreativiti dalam pemikiran mereka. nafsu. keinginan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Seni Islam Seni Islam merupakan sebahagian daripada kebudayaan Islam dan perbezaan antara seni Islam dengan bukan Islam ialah dari segi niat atau tujuan dan nilai akhlak yang terkandung dalam hasil seni Islam. Sunnah dan Ijma' Ulama. sifat. Seni harus menjurus kepada pengabdian diri kepada Tuhan.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI insan yang hampir kepada Allah. Berasaskan kepada keagamaan dan pemujaan. Kesenian Cina yang terawal sekali ditemui pada akhir Zaman Batu ialah Seni Tembikar. Ianya mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. Seni Bina dan Seni Ukir berkembang maju pada zaman Maurya. Kepercayaan kepada Tuhan – kepercayaan kepada satu entiti yang melampaui batas pemikiran dan kesedaran manusia merupakan asas pemikiran agama orang Hindu. Nilai-Nilai Dharma – dharma masyarakat memerlukan idea tentang fungsi dan peraturan apa yang harus dilakukan. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. contoh Stupa Sanchi. tanggungjawab dan aturan memberi makna kepada kehidupan manusia iaitu memberi individu identiti dan makna kepada peranannya dlm hidup. Bentuk-bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal dan berbadan kecil. (b) Seni China Menurut ahli sejarah. contoh Stupa Sanchi. Karma – prinsip asas bagi aliran pemikiran falsafah dan agama yang berasal dari India. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. 48 . Tembikar Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. contoh Tiang Asoka. Para seniman mempunyai tanggungjawap sosial dalam konteks syariah islamiah. Zaman Muslim.m. Dharma individu memerlukan apa yang harus dilakukan oleh seseorang mengikut kelahiran dan peringkat dalam kehidupan. tahun 132 s. Zaman Muslim. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. (c) Seni India Kesenian India bermula dari Dinasti Maurya. Dharma dikaitkan degan tugas. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. contoh Tiang Asoka. Bidang Kesenian Cina Seni Tembikar Kebanyakkan tembikar neolitik yang terbaik di dunia datanganya dari negeri Cina. Ia berkembang maju pada zaman Maurya. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang.

Plato. Tohoh-tokoh falsafah yang ternama adalah seperti Socrates. Malahan ia juga memberikan gambaran gabungan nilai keindahan. Atistotle. Falsafah seni pula adalah proses mencari jawapan kepada keindahan. Maka ‟Philosophia‟ secara jelasnya membawa maksud ‟mencintai akan kebijaksanaan‟.2 Falsafah dan Stail Pengenalan ‟Philos‟ dalam bahasa Yunani bermaksud bermaksud kecintaan terhadap sesuatu manakala ‟Sophia‟ kebijaksanaan atau pengetahuan. Mohd Taib Osman dan lainlain. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seorang pengkarya seni dalam karya yang mereka hasilkan. Idea mereka telah mempengaruhi perkembangan falsafah seni di barat juga di Malaysia. pendapat dan idea tentang keindahan seni kepada para seniman.4. Socrates. Falsafah seni bukan sahaja merupakan proses mencari jawapan kepada keindahan malahan juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. Falsafah seni adalah sesuatu yang global dan secara umumnya terbahagi kepada falsafah barat.1 Jelaskan tentang perzezaan seni Islam dengan seni India dari sudut keagamaan. falsfah Islam dan falsafah timur.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 1. Leonardo da Vinci. 49 . rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. 3. Plato dan Aristotle merupakan ahlli falsafah Yunani yang terkenal. Tokoh-tokoh tersebut boleh diibaratkan sebagai kompas yang memberi panduan.

Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. Seni dalam Islam menanam rasa khusyu' ke pada Allah di samping memberi ketenangan di jiwa manusia sebagai makhluk Allah yang diciptakan dengan fitrah yang gemar kepada kesenian dan keindahan. Fungsi seni tidak kurang sama dengan akal supaya manusia menyedari perkaitan antara alam. Seni juga dapat meningkatkan daya intelek dan bukan sahaja emosi. Kesenian Islam terpancar daripada tauhid yang merupakan satu penerimaan dan penyaksian terhadap keesaan Allah swt maka seni yang berpaksikan tauhid dapat menanamkan sifat bertaqwa dan beriman. kesenian Islam berbeza dengan bentuk kesenian lain. Jiwa seni mestilah ditundukkan kepada fitrah asal kejadian manusia kerana kebebasan jiwa dalam membentuk seni adalah menurut kesucian fitrahnya yang dikurniakan Allah swt. Sukar untuk mentakrifkan seni secara tepat sesukar untuk menerangkan konsep keindahan dan kesenangan itu sendiri. didengar dan disentuh oleh jiwa tetapi tidak dapat dinyatakan melalui kata-kata dan bahasa. Oleh sebab itu seni dalam Islam tidak berslogan 'seni untuk seni' tetapi 'seni kerana Allah untuk manusia. halal dan berakhlak. 50 . Al-Ghazali pula menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya. Seni adalah sesuatu yang bersifat abstrak. Konsep seni Islam dan pembawaannya haruslah menjurus ke arah konsep tauhid dan pengabdian kepada Allah swt. Kesenian yang dihasilkan adalah berlandaskan kepercayaan kepada kitab Al Quran dan hadis Nabi. Lantas ia menyedari keagungan Tuhan dan keunikan penciptaanNya. Motif berseni haruslah bermatlamatkan perkara-perkara ma'ruf (kebaikan).PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Falsafah Seni Islam Sejarah telah membuktikan bahawa. ketuhanan dan rohani atau dengan alam fizikal. makhluk dan alam sekitar'. dapat dipandang.

Tulisan ini mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Manakala menurut Al-Faruqi. Khat Diwani Jali : Lebih bervariasi berbanding khat diwani. Khat Thuluth : digunakan untuk hiasan seperti dalam mushaf Usmani. penyusunannya dan cara-cara merangkainya menjadi sebuah tulisan yang tersusun. memandangkan penulisannya menggunakan huruf-huruf al-quran. disandarkan kepada perkara yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci. Nilainya tinggi kerana ianya mudah dirobah mengikut penulisan. Antara Seni Khat yang terkenal ialah Nasakh : diperindah oleh Ibn Muqla Khat Riq'ah : tulisan arab yang dapat ditulis dengan cepat dan sesuai dengan gerakan tangan. Dia adalah Pencipta yang Esa dan Mutlak‟. Ia juga disandarkan pada subjek-subjek yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci dan kata-kata bijak pandai (hukama'). 51 . mudah dirobah. bahkan tulisannya seolah-olah mempunyai irama. Perbezaannya dengan huruf-huruf lain adalah dari segi keindahannya. Seni khat mempunyai kaitan rapat dengan jiwa islam. konsep seni Islam adalah berlandaskan konsep Tauhid dan pengabdian diri kepada Tuhan. Seni khat berkembang dengan perkembangan seni ukiran dan kadang-kadang kedua-dua bidang seni ini tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain. Khat Diwani : Catatan atau antologi karangan. Ia juga menjadi coretan tulisan indah daripada kehalusan rasa seni dan ketajaman daya pemikiran manusia yang mencipta seni tulisan sebagai lambang kepada perkataan yang dituturkan. Seni Khat Seni khat ialah satu ilmu yang memperkenalkan bentuk-bentuk huruf tunggal. Hanya digunakan untuk hiasan sahaja. inspirasi dari model khat lain. Khat merupakan seni tulisan indah yang mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. nama kitab atau buku . Beliau menegaskan bahawa:„Setiap motif „arabesque‟ dengan apa sahaja medium adalah penegasan kebenaran estetika yang tiada Tuhan melainkan Allah.

Digunakan secara meluas semasa pemerinatahan Sultan Khedewy sekitar tahun 1220H di Mesir. surat penghargaan dan sebagainya. Farisi. 52 . nama buku atau kitab serta untuk tujuan lain. Thuluth. Bentuk hurufnya condong sedikit ke kanan. Diwani membawa erti catatanatau antologi karangan. Khat Diwani. Ia digunakan untuk penulisan surat rasmi seperti surat perjanjian. Khatnya mengandungi lapan model utama dan selain itu merupakan cabang dari lapan-lapan model ini. Nasakh. nama dan tajuk karangan pada majalah dan surat khabar. Oleh sebab itu ia sering kali digunakan untuk tujuan suat menyurat dan digunakan oleh para pelajar universiti dan madrasah untuk mengambil nota kuliah. Ia banyak digunakan untuk penulisan buku kesusasteraan. Fungsinya juga adalah sebagai hiasan. Riq'ah. Khat Nasakh merupakan tulisan yang paling banyak digunakan dalam penulisan buku-buku berkenaan keagamaan. kubah atau menara azan dan ditulis dalam bentuk ukiran timbul. Khat Thuluth kebanyakannya digunakan hanya untuk hiasan seperti dalam mashaf thmani (al-Quran). Karangan berbahasa Urdu juga biasanya ditulis dengan khat ini. Diwani Jali dan Raihani. Ini kerana tulisan khat jenis ini mudah dibaca.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Jenis-jenis Seni Khat Tamudun Islam kaya dengan seni-seni tulisan tangannya juga dikenali sebagai sei khat. Pada zaman Abasiah khat ini digunakan sebagai hiasan pada pelbagai bangunan masjid. Khat Riq'ah dapat ditulis dengan cepat. jelas serta tidak mengelirukan Khat Farisi mula dikembangkan di Parsi (Persia). Antaranya khat utama ialah Kufi. Khat Kufi berasal dari Kufah. pemerintahan. Diwani.

Seni hias pula biasanya berbentuk seperti kerawang. Buktinya daat dilihat melalui tamadun-tamadun purba yang agung. Pelbagai barang seni yang dihasilkan untuk perhiasan yang diperbuat dari emas. lebih indah dan estatik. reka bentuk yang direka oleh manusia.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Khat Diwani Jali. Khat Raihani hampir menyerupai khat thuluth. Pada zaman tersebut. jubin. ia lebih banyak bentuknya . Begitu juga seni seramik yang juga terdapat pada piring dan tembikar manakala seni sulaman dibuat dalam bentuk kain seperti kain penghias dinding. sejadah. perak dan tembaga contohnya pada mata wang syiling. pohon dan batu mahal dan ukiran seni halus ini juga terdapat pada perabot rumah. cerek. huruf-hurufnya agak lebar dan panjang serta ditambah dengan tanda-tanda syakal. seni bina yang bermutu dihasilkan dan masih lagi wujd waluun dalam bentuk yang telah usang dan hampir runtuh. makam. Ia digubah dalam bentuk perahu. daun pintu. burung dan sebagainya. juka dibandingkan dengan khat diwani. tembikar. 53 . kulit buku. Oleh itu berdasarkan pencapaian ini maka keagungan dan ketinggian sesuatu tamadun itu dapat diukur. tungku dan topi besi perang. barang-barang tenunan sutera dan sebagainya. buyung. Seni Bina Satu lagi seni Islam ialah seni bina di mana ianya menapai tahap yang mengagumkan. tikar permaidani. gading dan lain-lain. Logam yang dipilih biasanya bewarna emas. Menurut Ibn Khaldun seni bina merupakan satu daripada asas tamadun yang paling utama yag merupakan lambang atau menifestasi daripada sesuatu tamadun. bekas air. lampu dan bentuk-bentuk geometri pada kubah dan lain-lain. Seni halus ini juga terdapat pada objek-objek seperti berikut antaranya ukiran kayu dan logam yang banyak diperolehi pada zaman kerajaan Fatimiyah. piring. rumit penulisannya. Lukisan dan Arca ( Ukiran) Seni lukisan dan arca juga dkenali sebagai seni halus. Seni bina bermaksud satu bidang seni untuk mendirikan bangunan. ikan.

1: Corak-Corak Arabes 7 54 . buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita. Rajah 1. dewa atau patung. Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yang boleh menjadi pujaan seperti haiwan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni lukis pula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk arabesque dengan pilihan warna emas.

2 Senaraikan jenis-jenis khat dan dan kegunaannya masing-masing (b) Falsafah Seni China Mencius.5: Seni Bina 1. kelembapan dan kepanasan.2: Khat Thuluth Rajah 1. seorang ahli falsafah China menyatakan bahawa semua benda di dunia ini termasuk ilmu terbahagi kepada dua kategori umum: Yin dan Yang. Kesinambungan dan perhubungan di antara kedua-dua 55 . Yin dan Yang adalah simbol mengenai keharmonian yang saling bertindak di antara unsur-unsur yang bertentangan dan berpasangan pada alam ini seperti kegelapan dan kecerahan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rajah1. langit dan bumi serta lelaki dan perempuan.3: Khat Diwani Rajah 1.

masyarakat dan negara. Penekanan kepada alam pula telah menggalakkan pengikut Toisme menerokai sains dan teknologi. Tembikar Cina zaman akhir Neolithic pula berwarna hitam dan berkilat. Tembikar zaman Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. Undang-undang dan peraturan yang paling sedikit yang diperkenalkan oleh sesebuah kerajaan itu. Seni Tembikar Kebanyakan tembikar neolithic yang terbaik di dunia datangnya dari negeri Cina. manusia perlu dididik tentang cara bagaimana mereka harus bertindak dalam masyarakat mengikut suatu upacara adat istiadat. Tembikar Dinasti Chou mempunyai lapisan glaze yang terang pada 56 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI unsur yang berpasanagn dan bertentangan ini telah mempengaruhi kehidupan masyarakat China. kesopanan. Confucius pula mempunyai pendapat bahawa manusia bukan hidup berseorangan atau bersendirian serta terasing daripada masyarakat. Falsafah Toisme juga mempunyai pengaruh yang besar dalam bidang kesusasteraan dan kesenian masyarakat China. Menurut Falsafah Toisme pula. akan memudahkan kefahaman rakyat. bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal berbadan kecil. kesabaran menanggung penderitaan kepada kepantasan pembangunan dan perluasan kebudayaan di China. Jika wujud sifat hormat menghormati. kerajaan yang paling berkesan ialah kerajaan yang paling kurang memerintah. Oleh itu. Pokok buluh pula adalah simbol kepada kekuatan. kesusilaan dan tanggungjawab dalam masyarakat maka akan wujudnya keamanan dalam keluarga.

Kebayakan catan menggambarkan keindahan panorama alam dan semulajadi. diperbuat daripada marmar. Di guagua Tung Huang.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan tembikarnya. bejana tersebut digunakan untuk 2 tujuan iaitu kegunaan harian dan istiadat keagamaan Catan Dikatakan catan Cina bermula dengan gambar binatang. Pada akhir Wangsa Chou. Taoism dan Confucianism. Catan Cina lazimnya dibuat di atas kain sutera atau kertas telap dakwat. Catan mempunayi falsafah Arca dan Ukiran Dikesan sejak zaman Wangsa Shang dengan terjumpanya dua arca berbentuk harimau dan burung hantu. Kebanyakan kesenian tembaga ketika itu adalah peralatan rumah dan sebahyang yang ditiru dari bentuk-bentuk tembikar. menggunakan glaze kelabu kekuningan yang diperbuat dari timah hitam. Bentuk-bentuk bejana berasaskan bentuk binatang. Tembikar zaman Wangsa Ha. Seni Tembaga Kesenian tembaga bermula pada zaman Wangsa Shang. Terdapat banyak imej-imej Budha ditemui di candi-candi di Gua Yun Kang. pelukis Cina menggunakn ciri-ciri pemandangan san kemanusiaan a) Ciri-ciri catan Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan barat. Shensi. Perkembangan seni catan terkenal di Zaman Wangsa Tang yang banyak berunsur ugama Budha. ada terdapat bukti teknik tuangan bentuk huruf atas bejana-bejana telah dilakukan. Zaman Sung. Kansu terdapat imej-imej Budha diukir pada dinding gua 57 .

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI tersebut. Arca-arca diperbuat daripada tanah liat yang diwarnakan, batu dan tembaga.

Seni kaligrafi Seni tulis cina yang terawal ditemui pada zaman Wangsa Shang (2000 S.M) yang ditulis di atas permukaan buluh, tulang dan kulit kura-kura. Kehadiran Confucius dan Lao-Tzu pada zaman Wangsa Chao, membantu menggalakkan pertumbuhan falsafah, kesenian dan tulisan orang China. Dalam tahun 1928-221 SM, terdapat banyak tulisan pada permukaan bejana tembaga dan batu. Tulisannya mempunyai ukuran yang sama. Terdapat 3 tulisan dicipta dalam zaman wangsa Han, iaitu tulisan bentuk biasa (pattern script), tulisan bentuk kasar (Rough Script) dan tulisan sambung (Curcive Script) Senibina Senibina di China dikatakan dapat dilihat dengan pesat pada zaman Ming, apabila Peking dijadikan Pusat Pentadbiran menggantikan Nanking

a) Ciri-ciri Senibina

Berdinding kayu beratap genting curam. Bangunan kuil dan pagoda mempunyai pintu gerbang, beratap genting melengkungn ke atas.

Catan lanskap Catan lanskap mendapat tempat yang istimewa sekali dalam perkembangan seni catan China. Catan lanskap China (Shan Shui) membawa maksud gunung dan air. Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung.

a) Ciri-ciri Catan lanskap Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepasda ekspresi yang membawa pengnertian terrhadap keseluruhan catan. Seorang artis harus dapat berinteraksi secara harmoni dengan alam dan dapat menterjemahkan

58

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI falsafahnya melalui catan. Konsep Yin dan Yang menjadi teras kepada catan lanskap China iaitu keseimbangan dengan yang melalui perlambangan kabus, air, awan, burung dan lembah.

Hukum Catan China (Berasaskan Prinsip Shi-Vitalize Spirit). Monokrom: penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad bagi mendapatkan impak mendalam. Komposisi: mementingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. Ton dan suasana: “Chi Yun Sheng Tungn” ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik. Struktur dan sapuan berus: Sapuan awal berus memberi pengertian - dibuat secara spontan dan simbol kepada alam semula jadi. Lakaran: penting sebagai pembentukan awal sesuatu gambaran. Kesesuaian lukisan dengan objek: Walaupun lukisan tidak sama dengan objek sebenar tetapi perlu ada persamaan dalaman.

Seni Bina

59

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

Seni Arca

Seni Tembikar

60

61 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni Catan Rajah : Menunujukkan lukisan zaman klasik China yang banyak memberikan gambaran kawasan pergunungan iaitu pengaruh Yin dan Yang dalam kehidupan mereka.

62 . kala (masa). Pendukung aliran Nyaya ialah Gautama dan karyanya Nyaya Sutra bertarikh kurun ke-2 SM. Kesemua aliran ini menerima sepenuhnya ajaran kitab Veda. (c) Falsafah Seni India Terdapat Enam aliran (sekolah) dalam Sistem Falsafah India iaitu Nyaya. Confucius dan Toisme Tuliskan satu essei pendek tentang konsep Yin dan Yang berdasarkan catan lanskap . Sankhya. Pengasas aliran ini ialah Kanada (kurun ke-3 SM) dan karyanya berjudul Vaisheshika Sutra. Terdapat empat sumber ilmu pengetahuan iaitu persepsi (pratyaksha). Semua benda dikatakan diperbuat daripada 4 jenis paramanu (atom) iaitu atom bumi. Inferens (anumana). air. Yoga. Terdapat 5 unsur dlm pembentukan dunia iaitu dik (ruang). Dikenali sebagai astika darshana. Mimamsa dan Vedanta. akasha (eter). manas (minda) dan atma(jiwa ). api dan udara. Nyaya bermaksud pertimbangan logik.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI FALSAFAH CHINA Mencius (Ying Yang) Confucius Toisme Rajah : Falsafah China terbahagi kepada Mencius. Vaisheshika. Analogi/perbandingan (upamana) dan Testimoni/pembuktian (shabda) Aliran Vaisheshika dikenali sebagai Vaisheshika Darshana.

Pelopor ialah Badarayana yang mencipta karya Brahma Sutra (400SM) atau juga dikenali sebagai Vedanta Sutra. Vedanta dikenali sebagai Uttara Mimansa. minda. Aliran Ramanuja disebut Vis is tadvaita. Disiplin minda dan fizikal membantu mencapai moksha.Vedanta dan Madhva dikenali sebagai Dvaita. Latihan minda dan fizikal iaitu latihan mengawal serta mematikan fungsi anggota badan. Pendukung falsafah ini yang terkenal ialah Sankara. Brahma Sutra dan Bhagavad Gita.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Aliran Sankhya merupakan Sistem falsafah terawal. Ahimsa – terdapat unsur-unsur positif seperti kasih sayang. Kepentingan – sistem tafsiran Veda. Dua aliran utama iaitu Advai ta (non-dualistic) dan dvaita (dualistic). simpati. Teks asas ialah karya-karya Upanishad. sebab dan akibat. Sankhya bererti bilangan iaitu falsafah yang menghuraikan mengenai realiti dalam bilangan yang terhad dan pengetahuan yang sempurna. belas kasihan. Konsep Triguna (tigasifat) alam semesta iaitu Sattva. jasa dan pengorbanan diri. Konsep Tuhan mutlak iaitu memperjelaskan realiti Tuhan. Pendukungnya ialah Jaimini yang menyusun falsafah ini secara sistematik dan mencipta teks Purva-mimansa Sutra pada 400 SM. Mengelak daripada melakukan 63 . Objektif utama ialah menegakkan kewibawaan kitab Veda serta ritualnya. intelek dan ego tanpa menghilangkan kesedaran diri iaitu pengalaman jiwa. Dvaita (didukung oleh Ramanuja dan Madhva) menyatakan Atman dan Brahman adalah berlainan tetapi tidak terpisah. Penyatuan roh individu dengan roh duniawi menjadi tujuan hidup. murah hati.Vedanta. Dipelopori oleh Kapila (kurun ke-7SM) dan karyanya ialah Sankhya Sutra. Dua realiti mutlak iaitu purusha (jiwa) dan prakriti (jirim). Advaita (yang didukung oleh Sankara) menyatakan Atman (jiwa) dan Brahman (Tuhan) bukanlah dua entiti yang berbeza. pancaindera.dan Tamas Pendukung Aliran Yoga ialah Patanjali (kurun ke-2 SM) dan karyanya ialah Yoga Sutra. Mimansa bererti siasatan. Rajas .

penting menggalakkan hubungan erat dan keharmonian masyarakat.ucapan dan pemikiran yang benar dan juga realiti mutlak atau Tuhan. Ada juga menggunakan bahan-bahan dari besi dan gangsa. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. Perpaduan – masyarakat dari pelbagai kaum dan agama. contoh Stupa Sanchi. Seni arca bermula dengan patung. Pengetahuan benar yg merangkumi kebaikan. Satya – kebenaran. kerana ia lebih tahan dari tanah liat. keadilan. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan. contoh Tiang Asoka. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Dibuat daripada batu marmar. Seni Lukis Dalam bidang Seni Lukis pula kesannya boleh dilihat di dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya. Patung Lord Siva antara arca seni dalam pergerakan istimewa. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. maka banyak patung-patung berbentuk manusia yang disimpan di kuil-kuil untuk tujuan keagamaan. Telah mendorong ramai tukang-tukang arca India menghasilkan pelbagai bentuk arca. tindakan yg benar. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kekejaman atau mencederakan. Zaman Muslim. Seni Bina dan Seni Ukir Bidang Kesenian India. Seni Arca Merupakan kesenian tertua di India dan berkait rapat dengan patung-patung keagamaan. Zaman kegemilangan seni arca India ialah pada zaman Guptas. Berkembang maju pada zaman Maurya. Contoh Gua 64 .

Dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya.pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Badami dan Bagh. Contoh Gua Ellora.merupakan zaman pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Zaman Muslim. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Zaman Muslim. Stupa dan Brobodur Seni Arca 65 . Badami dan Bagh. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ellora.

Menurut Al Ghazali. Al Ghazali tidak melihat sesuatu karya seni dari aspek fizikal kerana baginya manusia yang taksub pada kebendaan tidak akan berjaya memperoleh kebahagiaan yang hakiki. keindahan yang terhasil mempunyai nilai tersendiri yang perlu dihayati. Al-Ghazali.3 Perbandingan PandanganTokoh-tokoh (a) Pandangan Tokoh Islam Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Lukisan Miniatur Radhe Krishna Lukisan Miniatur Rajasthani Hasilkan satu essei pendek mengenai enam aliran dalam sistem falsafah India 3.4. ahli falsafah terkenal Islam. Beliau menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya. juga telah mengemukakan teori estetika yang menyentuh aspek keindahan yang terdapat dalam sesuatu karya seni. 66 .

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Drs. deklamasi puisi. filem dan sebagainya. (b) Pandangan Tokoh China Seni China dikatakan mempunyai kepelbagaian gaya.  Seni yang dapat diperolehi melalui pendengaran dan penglihatan seperti drama. Estetika yang terhasil adalah berdasarkan daripada pengamatan dan pengalaman manusia itu sendiri. memuaskan dan memberi kepuasan melalui pancaindera. Confucius telah menyumbangkan peranan dalam kesenian dan kemanusiaan (terutama dalam bidang muzik dan puisi). Sidi Gazalba dalam bukunya 'Pandangan Islam Tentang Kesenian' menjelaskan bahawa kesenian adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sesuatu kelompok manusia kerana setiap kelompok masyarakat mempunyai fitrah semulajadi yang cinta kepada seni yang menyenangkan hati melalui pancaindera yang lima. Namun pendapat tersebut ditentang oleh Mozi yang menyatakan bahawa seni muzik dan seni 67 . Al Faruqi. cendekiawan Islam yang dilahirkan di Jaffa Palestin pada tahun 1921 telah membincangkan hal berkaitan karya seni Islam dan estetikanya. prosa. Pandangan ahli-ahli falsafah mengenai spentingeni China telah bercanggah sejak zaman China purba lagi. seni bina. Al Faruqi menegaskan bahawa Tauhid merupakan prinsip utama dalam estetika Islam. teater. Justeru itu. seni hias. seni pakaian dan sebagainya. Seni secara ringkasnya dapat dibahagikan kepada empat bahagian utama :  Seni melaui pendengaran seperti muzik.  Seni yang dinikmati melalui pembacaan seperti hasil karya sastera yang berbentuk puisi dan prosa. beliau turut menegaskan bahawa Tuhan tidak dapat digambarkan dalam bentuk estetika.  Seni yang diperolehi melalui penglihatan mata seperti seni lukis. senia suara dan sebagainya. tablo. manusia dikatakan sebagai makhluk seni yang cinta kepada sesuatu yang selamat.

Teori „rasa‟ juga berkembang secara signifikan dengan estetika Kashmiri dalam puisi klasik. adalah gambaran emosi yang diluahkan oleh penulis yang berkaitan dengan sensitiviti penonton. Setiap bentuk seni dalam kesenian Hindu ini mempunyai perkaitan antara satu sama lain iaitu gambaran persembahan antara simbol dan bentuk spiritual ang lebih sempurna. seni catan. Berdasarkan Kapila Vatsayan. Gu Kaizhi telah menjelaskan teori dalam seni lukis yang membantu pengkarya seni dalam menghasilkan karya seni mereka. seni arca. berhubungkait dengan gambaran simbolisme. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni yang banyak. (c) Pandangan Tokoh India Seni Hindu adalah berbentuk spiritual dan falsafah. Latihan 1. bentuk seni bina klasik Hindu.3 Bincangkan kepentingan estetika dalam penghasilan karya seni 68 . sastera (kaavya).PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI halus adalah satu pembaziran dan membuang masa kerana ianya dikatakan untuk golongan berada dan bukan golongan miskin. Konsep saster Hindu seperti „Rasa‟. Teori „rasa‟ mula berkemba ng dengan teks Sanskrit iaitu Natyashastra iaitu karya seni yang dihasilkan untuk Bharata Muni iaituTuhan dalam persembahan drama ‘Fifth Veda’. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni mereka. Kalidasa pula menghasilkan puisi yang mengaitkan karya seni beliau dengan „rasa‟ yang mengetengahkan konsep estetika sepenuhnya. muzik dan tarian mempunyai aturan tersendiri. Krya seni ini adalah gambaran keagamaan.

Falsafah seni Islam lebih berkonsepkan keagamaan. Manakala falsafah India pula disebut Darsana. yang bersifat ketuhanan. Kesenian Islam dilarang meniru bulat-bulat keindahan ciptaan tuhan. Confucius dan Taoisme. Malahan ia juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. Maka hasil seni Islam kebanyakannya berbentuk geometrik. spiritual dan percaya bahawa seni berkait rapat dengan masyarakat. di mana hasil seni tidak harus menyerupai apa-apa objek sekalipun. Falsafah China mengutamakan kehalusan seni dan direalisasikan dengan sangat abstrak dan kreatif. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. 69 . Pemahaman falsafah China dipecahkan pula kepada Mencius.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI RUMUSAN Falsafah seni oriental seperti falsafah seni yang lain juga merupakan satu proses mencari jawapan kepada keindahan.