P. 1
Modul Seni 3110

Modul Seni 3110

|Views: 128|Likes:
Published by Fahmi Zakari
psv3117
psv3117

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Fahmi Zakari on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2013

pdf

text

original

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

TAJUK 1 PENGENALAN SENI ALAM MELAYU

1.1 Sinopsis Pengenalan Seni Alam Melayu menerangkan tentang seni tampak masyarakat di Alam Melayu khususnya di Malaysia. Seni tampak yang dimulai dengan lukisan-lukisan gua di Semenanjung Malaysia dan Sarawak. Seterusnya tentang artifak-artifak peninggalan zaman prasejarah. Seni kaum peribumi seperti kaum Jah Hut, Mah meri dan tenunan pua kumbu oleh kaum Iban juga dibincang untuk lebih mengenali seni Alam Melayu. Simbol-simbol yang

digunakan pada karya seni mereka dan maknanya dikaji untuk mentafsirkan mesej yang ingin disampaikan.

1.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis bentuk dan makna hasil lukisan gua, artifak dan Seni Pribumi.

1.3 Kerangka Tajuk-tajuk

Pengenalan Seni Alam Melayu

Lukisan Gua

Artifak

Seni Pribumi

Kaum Jah-hut

Kaum Mah meri

Pua Kumbu

1

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1.4 Pengenalan Seni di Alam Melayu telah lama wujud. Kewujudannya dibuktikan dengan penemuan-penemuan pelbagai artifak sejarah khususnya artifak seni di beberapa tapak arkeologi di seluruh negara. Artifak-artifak sejarah meliputi hasil seni seperti artifak peninggalan Zaman Logam.

Selain artifak-artifak, lukisan-lukisan di gua juga merupakan manisfestasi manusia terhadap kehidupan mereka dan membuktikan bahawa manusia di zaman dahulu telah mempunyai cara untuk mengekspresi perasaan mereka seperti lukisanlukisan gua yang terdapat di Bukit Tambun, Perak, Gua Balambangan, Sabah dan Gua Niah, Sarawak.

Lakaran pada dinding-dinding gua menunjukkan hubungkait yang sangat rapat antara kehidupan dan alam sekitar. Lakaran-lakaran yang dihasilkan kelihatan tidak bertindih di antara satu sama lain. Penceritaan tentang sesuatu peristiwa itu sangat signifikan dan istimewa seolah-olah dirancang.

Pada asalnya seni tampak di Alam Melayu lahir kerana keinginan manusia untuk menghasilkan peralatan bagi memudahkan urusan atau kehidupan seharian mereka. Penghasilan peralatan seperti peralatan memburu dan pertanian telah membuktikannya. Penghasilan patung-patung dikalangan kaum pribumi bukan untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Kaum-kaum pribumi yang masih kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi.

Manusia zaman dahulu juga ingin mengekpresikan hubungan antara alam dan kehidupan mereka. Semangat alam diadun dengan kepercayaan dan disebatikan dalam kehidupan. Kepercayaan mereka terhadap alam telah melahirkan beberapa pantang larang dalam transformasi bentuk alam ke bentuk tampak. Motif-motif pada pua kumbu misalnya, tidak akan dihasilkan sewenang-wenang oleh

2

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI penenunnya. Pelbagai pantang larang masih dipegang untuk menghindarkan penenun daripada ditimpa pelbagai musibah. 1.5 Lukisan Gua Lukisan awal telah ditemui di dinding-dinding gua yang dihasilkan oleh manusia purba. Lukisan tersebut berkisar tentang aktiviti kehidupan seharian seperti perburuan dan pengembaraan. Di Malaysia, lukisan gua telah dijumpai di Gua Tambun di Perak, Gua Niah di Sarawak dan Gua Balambangan di Sabah. Kebanyakan karya lukisan di dinding gua menggunakan gaya yang sama, iaitu imej binatang digambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas dengan komposisi yang hampir sama, iaitu memanjang dan berkumpulan serta menggambarkan pelbagai binatang yang mungkin menjadi hasil buruan untuk makanan mereka pada zaman dulu.

Lukisan gua di Bukit Tambun Menurut M. Matthews, seorang penulis yang menulis di dalam terbitan isu „Malaya Dalam Sejarah – Majalah Persatuan Sejarah Malaya‟ pada bulan November 1959 berkata, “Lukisan di Gua Tambun menggunakan satu warna – tidak jelas. Dalam sesetengah kumpulan, warnanya unggu pekat dan dalam kumpulan lain, warnanya merah pudar. Banyak lukisan ini memaparkan individu-individu lelaki yang dilukis kasar. Ada di antara haiwan yang dilukis ini mudah untuk dikenalpasti tetapi ada juga yang kurang jelas dan imaginasi diperlukan untuk membayangkan apa sebenarnya yang cuba digambarkan oleh pelukis tersebut.”

3

Rusa yang dilukis di sini amat menarik kerana kesemuanya kelihatan seperti rusa betina yang sedang bunting dan salah satu darinya juga mempunyai bayangan anak rusa di dalam perutnya! Pada suatu masa dahulu.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tetapi kebanyakan lukisan di sini agak jelas di lihat dan memaparkan haiwan seperti dugong. dan rusa. terdapat juga lukisan lain di gua tersebut yang dipercayai dilukis oleh masyarakat awal orang asli seperti yang terdapat di Lenggong. tapir. lukisan dinding sepanjang 200 kaki telah dijumpai. haiwan. Perak. tetapi masa dan cuaca telah menghapuskan sebahagian besar lukisan ini. yang terletak berdekatan dengan Gua Niah. Garisan-garisan pada lukisan tersebut adalah tebal dan menggambarkan sebuah bot panjang dan 4 . Lukisan-lukisan tersebut boleh dikelompokkan ke dalam beberapa bentuk iaitu bentuk manusia. Ia dihasilkan dengan menggunakan arang. di Hulu Kelantan. di Pahang dan juga di Kedah. sampan. Gambaran haiwan di dinding Gua Tambun Sesetengah kajian mengatakan bahawa hematit (bahan yang menghasilkan warna merah) telah digunakan untuk menghasilkan lukisan-lukisan gua di Gua Tambun. Selain itu. Pada bahagian lain di Gua Kain Hitam. geometrik. Sungai Siput. lukisan yang membentuk galeri gambar ini terpampang sepanjang lebih dari seratus kaki. unsur alam dan juga bentuk abstrak. Kebanyakkan pengkaji percaya bahawa ia telah dilukis oleh masyarakat Zaman Noelitik.

1. 5 . Gambaran aktiviti manusia di dinding Gua Kain Hitam Gambaran haiwan di dinding Gua Kain Hitam Manakala lukisan di dinding Gua Balambangan. Lukisan ini menggunakan arang dengan gambaran motifmanusia. haiwan. sampan dan abstrak. Bentuk- bentuk sebegitu mungkin satu bentuk abstrak yang menggambarkan satu fenomena di ketika itu. unsur alam. tembikar China dan manik kaca. Tempoh prasejarah negara Malaysia bermula daripada kesan-kesan terawal penempatan manusia yang diketahui iaitu di sekitar 40 ribu tahun dahulu dan berlanjutan sehingga terbentuknya Kesultanan Melaka di sekitar tahun 1400.6 Artifak Artifak bermaksud barang-barang buatan manusia (terutama alat perkakas dan senjata) yang merupakan peninggalan sesuatu zaman. Di Gua Tasob Madai pula terdapat lukisan gua yang mewakili lukisan gua Zaman Neolitik. Turut dijumpai di Gua Kain Hitam tersebut adalah bot-bot lama. Lukisan-lukisan ini dilukis menggunakan tanah atau batu merah yang berada tidak jauh dari gua tersebut. Sabah menggambarkan cantuman bentuk laktis ( oval berjalur) dengan garisan memanjang. Motif-motif ini menjadi bukti tentang aktiviti manusia di ketika dahulu.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI susunan manusia yang menari.

6 . Penemuan-penemuan di bahagian pantai timur pula tertumpu di kawasankawasan yang mempunyai sumber emas.000 tahun dahulu berikutan dengan penemuan kaedah bagi menghasilkan perkakas batu yang digilap dan barangan tembikar tanah. telah ditemui di ruang yang terlindung di dalam gua-gua. termasuklah di Gua Niah di Sarawak. Kehidupan di Zaman Logam juga dapat dilihat melalui pelbagai barangan yang diperbuat daripada besi seperti sebuah alat berbentuk batang yang panjang yang dikenali dalam kalangan orang Melayu sebagai tulang mawas dan hanya ditemui di Semenanjung Malaysia. manakala di pantai barat pula adalah berdekatan kawasan sumber bijih timah. Kebanyakan artifak. Satu-satunya peninggalan binaan yang masih boleh dilihat adalah batu-batu asas bangunan yang dibina semasa era kerajaan purba di Kedah dan di Santubong. Sarawak di sekitar abad ke-5 sehingga abad ke-13. Kawasan-kawasan dari Zaman Logam di Semenanjung juga tertumpu di bahagian utara. Bukti-bukti penghidupan dari zaman Neolitik boleh ditemui di kawasannya sendiri. termasuk kawasan perkuburan. atau di kawasan-kawasan Mesolitik.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Faktor cuaca banyak memberi kesan pada artifak-artifak prasejarah termasuk barangan tembikar tanah dan perkakas-perkakas yang diperbuat daripada batu dan besi. Gua Cha di Kelantan dan Gua Kechil di Pahang. melainkan penemuan sebuah loceng yang diperbuat dari gangsa di Muar. Cara hidup berburu dan mengumpul makanan telah berubah dengan begitu dramatik sekali di sekitar 5. Johor.

Kaum asli ini membuat topeng untuk tujuan penyembahan dan perubatan.muzium negara. Pelbagai jenis topeng yang terdapat dalam masyarakat Asli serta diberi nama tertentu seperti Roh. dan Hantu. topeng adalah tunggak budaya mereka.my) 1. Moyang. Poyang. Topeng-topeng ini pada mulanya diukir oleh bomoh atau batin. (www.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Loceng Gangsa dari Zaman Logam Layari Internet Dapatkan maklumat tentang 10 artifak yang telah didaftar dalam Daftar Warisan Kebangsaan 2009 yang dikenali sebagai Objek Warisan Ketara. Bes. 7 .7 Seni Pribumi Di kalangan masyarakat Asli tempatan seperti kaum Mah Meri di Pulau Carey dan Jah Hut di Pahang.gov.

Moyang Harimau Berantai 8 . Selain hasil anyaman.1 Kaum Jah-hut Suku kaum Jah-hut adalah suku bangsa Senoi yang mendiami negeri Pahang. sesuai dengan lokasi penempatan mereka yang berhampiran dengan laut iaitu di sepanjang pantai Negeri Selangor dan Pulau Carey. Setiap ukiran mempunyai pelbagai maksud dari segi kepercayaan. Kaum ini terkenal dengan hasil anyaman dari mengkuang dan pandan. "Mahmeri" bermaksud orang hutan manakala dalam istilah. lagenda serta gambaran kehidupan mereka. Segala ciptaan dari ukiran kayu adalah berasaskan kepada imaginasi dan mimpi yang menggambarkan kuasa baik atau jahat yang ada perkaitan dengan sistem kepercayaan dan kehidupan mereka. Pengukiran kayu merupakan salah satu sumber pendapatan kaum Jah-hut.7. buluh dan rotan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1.2 Kaum Mah meri Mah Meri merupakan salah satu daripada 18 suku kaum Orang Asli yang tinggal di Malaysia dan tergolong di dalam kumpulan besar yang digelar orang Senoi.7. Mereka juga dikenali sebagai orang laut. bertam. mistik. Mahmeri memberi maksud bersisik. keagamaan. kaum Jah-hut juga sememangnya sinonim dengan pengukiran kayu terutama penghasilan arca dan merupakan lanjutan untuk kepercayaan keagamaan mereka. 1.

figura manusia. bomoh Mah Meri akan menghasilkan ukiran Moyang Sauh dan mengadakan satu upacara di tepi pantai dengan menyediakan pulut kuning dan makanan yang lain sambil meminta pertolongan Moyang Sauh agar nelayan mereka selamat di laut hinggalah mereka pulang ke darat. Ukiran serta makanan tersebut kemudiannya ditinggalkan di tepi laut setelah upacara tersebut selesai.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Kaum Mah Meri terkenal dengan hasil ukiran topeng kayu serta ukiran yang digunakan di dalam amalan kerohanian tradisi mereka. 9 . Ukiran kayu Mah Meri bukan dicipta untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Moyang Sauh yang digambarkan dalam ukiran Mah Meri mempunyai bentuk seakan-akan seekor ikan atau naga laut menjadikannya sebuah ukiran yang kelihatan menyeramkan namun sangat indah pada masa yang sama. Ukiran yang dinamakan Moyang Sauh dipercayai berpengaruh ke atas keselamatan para nelayan ketika mereka turun ke laut. alam flora dan fauna amat menakjubkan. Ukiran kayu kaum Mah Meri melambangkan roh atau semangat yang wujud dan mempunyai pengaruh ke atas pelbagai aspek kehidupan mereka sama ada secara positif atau pun negatif. Kaum Mah Meri yang kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi. Kreativiti mengukir patungpatung berbentuk dewa-dewa. Untuk memastikan para nelayan selamat pulang.

sentiasa menjadi sebutan. 10 . Moyang Labi-Labi dan Moyang Katak Kala.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Moyang Jantung Moyang Sauh Moyang Naga Ukiran Mah Meri juga memainkan peranan yang penting dalam usaha mereka untuk menyembuhkan penyakit seperti demam. Selalunya topeng ini dipakai oleh batin dan bomoh sebagai perantara alam metalizik dan realiti. Bentuk-bentuk topeng masyarakat Asli ini tidak menggunakan warna tetapi rupa topeng dibezakan melalui corak. Nama topeng dalam masyarakat Mah Meri berdasarkan cerita dan kepercayaan masyarakat untuk tujuan perubatan. Untuk mengubati pesakit. gaya dan piuhan. Nama seperti Moyang Tetek Lanjut. penyembahan dan hiburan. salah seorang ahli keluarga pesakit tersebut perlu menghasilkan ukiran kayu yang melambangkan roh atau semangat yang dipercayai berpengaruh ke atas penyakit tersebut. lalu secara simboliknya „mengeluarkan‟ penyakit itu dari badan pesakit. sakit perut dan penyakit yang berkaitan dengan pembuangan air kecil. Ukiran ini kemudian diberikan kepada bomoh mereka yang akan menjalankan upacara bagi „mengalihkan‟ penyakit tersebut dari pesakit kepada ukiran kayu itu dan kemudian membuangnya ke laut atau ke dalam hutan.

Keindahan ukiran ini terserlah bukan sahaja pada alunan urat kayu nyireh yang indah atau warna kayu yang menarik tetapi juga pada rekabentuk ukiran itu sendiri yang ringkas tetapi sungguh anggun serta membawa makna di dalam budaya kaum Mah Meri.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Terdapat topeng yang dipiuhkan untuk menimbulkan imejan yang menggerun. Oleh sebab ini. kepakaran pengukir untuk membentuk kayu ini serta keunikan mutu kerja pengukir tersebut. Ukiran berukuran satu kaki tinggi memakan masa kira-kira dua minggu untuk disiapkan. 11 . Ukiran topeng Kaum Mah meri Jenis kayu yang paling digemari untuk dibuat ukiran adalah kayu nyireh batu. Terutamanya topeng untuk tujuan penyembuhan penyakit. setiap ukiran yang dihasilkan adalah seunik urat-urat kayu nyireh batu yang membentuk ukiran itu sendiri. menakut serta melucukan. Setiap ukiran tertakluk kepada tafsiran pengukir yang menghasilkannya. Kebanyakan bomoh di kalangan masyarakat Asli berperanan sebagai tabib dan hakim. Selain daripada ukiran kayu. hasil anyaman juga memainkan peranan yang penting dalam budaya Mah Meri lebih-lebih lagi bagi kaum wanita Mah Meri. maka topeng menjadi mekanisme penjelmaan mereka dari manusia kepada makhluk magis.

Pua kumbu menjadi kemegahan di kalangan wanita kaum Iban dan jika dilihat dengan teliti. tikar serta perhiasan upacara.7. Kain tenunan ini berwarna kemerah-merahan atau coklat tua. seorang wanita kaum Mah Meri perlu menguasai kemahiran menganyam pelbagai jenis barangan seperti bakul memburu. Pua kumbu ditenun oleh wanita kaum Iban yang sudah mahir menenun kerana pua jenis ini adalah paling rumit untuk ditenun. Bagaimanapun. ia turut memaparkan corak kehidupan seharian masyarakat Iban. bekas simpanan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Sebelum mereka dianggap layak untuk berkahwin. motif ini hanya boleh ditenun oleh anak dan isteri ketua rumah panjang Fauna Buaya mempunyai kuasa untuk menjaga 12 .3 Pua Kumbu Pua Kumbu merupakan salah satu jenis kain pua yang popular di kalangan masyarakat Sarawak. LAYARI INTERNET Layari internet dan dapatkan gambar beserta nama 5 patung kaum Jah-hut dan Mah meri 1. Antara motif-motif yang digunakan: Motif Engkeramba Penerangan Merupakan gambaran figura roh. Kepercayaan Dipercayai berkuasa menghalang bencana atau kuasa jahat daripada menyerang tanam-tanaman dan penghuni rumah panjang Biasanya. motif-motif itu kerap dikaitkan dengan kepercayaan dan pantang larang mereka.

alat tenun Alam & Alatan 13 . Burung pembawa alamat baik kain yang mempunyai motif burung dipercayai boleh menyembuhkan penyakit dan mendatangkan kekayaan dalam apa pekerjaan. pucuk rebung. awan larat. Rusa mendatangkan kejayaan atau tuah semasa berburu Serangga labah-labah. menurut kepercayaan kaum Iban. bulan. biji benih dan bunghabungaan. kala jengking dan lipan Flora rotan. Ular membawa petanda buruk dimana kemunculan ular dikaitkan dengan kuasa jahat atau hantu dantidak ditenun dengan sewenang-wenangnya Katak ditenun dengan gaya seperti manusia. Mempercayai bahawa buaya adalah jelmaan saudara-mara mereka. selampai iaitu roh perempuan sering menjelma sebagai katak dan dikatakan mempunyai kuasa untuk mencipta bayi Harimau dan tikus kasturi sering dikarang dalam bentuk abstrak Dipercayai orang yang memakai kain tenunan ini dianugerahkan keberanian.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Motif Penerangan Kepercayaan tempat berhuma (tanaman padi). pucuk paku. buahbuahan. kunang-kunang.

Apabila selesai setiap pua kumbu dihasilkan. jika seseorang itu berkeras untuk menghasilkan motif atau corak pua kumbu di luar kemampuannya. seni tangan itu bukan sahaja menggambarkan kerajinan dan ketekunan malah sikap bertanggungjawab di dalam rumahtangga. pengkebumian. perubatan. penenun akan membuat sebuah tatu di tangan yang bermakna penenun tersebut adalah pakar atau telah ditauliahkan. Kini sebahagian kecil sahaja masyarakat Iban yang memiliki kemahiran menenun pua. Kemahiran menghasil kain tenunan merupakan satu kemestian bagi wanita suku kaum Iban. Mereka akan mempunyai tatu di beberapa tempat di anggota badannya termasuk di bahagian leher. dia tidak akan dipilih sebagai calon isteri dan lambat bertemu jodoh. Pua kumbu pada zaman dahulu sering digunakan dalam upacara kelahiran. Maksud memakan diri itu pula adalah pembuat itu akan jatuh sakit dan ada sahaja perkara lain yang menghalangnya untuk menyiapkan tenunan tersebut. ia dipercayai akan 'memakan diri' dan kain tersebut tidak dapat dihasilkan. Bagi masyarakat Iban. Penenun yang mencapai tahap tertinggi boleh dikenali dengan tatu di badan mereka. perkahwinan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mengikut kepercayaan. malah kebolehan itu juga pernah menjadi faktor tarikan utama kaum lelaki suatu ketika dulu. menyambut kepala (selepas ngayau/memenggal kepala) dan upacara bercucuk tanam. Penenun yang mahir biasanya memperoleh motif serta corak menerusi mimpi yang kemudiannya diterjemahkan dalam tenunan pua kumbu. Walaubagaimanapun. 14 . pua yang dihasilkan adalah antara yang terbaik di kalangan suku kaum Dayak. Dahulu jika seseorang wanita Iban yang tidak mempunyai kepandaian menenun kain.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. motif: buah terabai/Lang Tuai 15 .

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. 16 . Ia menggambarkan hubungan antara manusia dan alam secara rohaniah. Penggunaan motif atau simbol boleh dikaitkan dengan kepercayaan dan budaya hidup masyarakat di alam Melayu. motif: tangga begi 1.8 Rumusan Seni di Alam Melayu sangat unik.

Catan air .Seni Bina . Kesenian visual yang menjadi tradisi Melayu adalah daripada pelbagai bidang seni.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis pengaruh Seni Barat dalam Seni Oriental dan Seni Malaysia 2) Membanding beza dan menghubungkaitkan pengaruh Seni Visual Barat dengan Seni Visual Di Malaysia.1 Sinopsis Tajuk ini meliputi maklumat dan latihan berkaitan seni visual di Malaysia merujuk kepada seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka. 3) Menggunakan pengetahuan dan menerangkan kronologi perkembangan Seni Visual Malaysia selepas merdeka. Sejarah perkembangan seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara lain.Seni Plastik . Ia meliputi tempoh setengah abad. 5) Menunjukkan sikap patriotik terhadap karya seni Malaysia 17 .Seniman .Artifak .Karya-karya terkenal 2.Seni Moden .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 2 PENGENALAN SENI VISUAL MALAYSIA 2.Seni bina .Catan Cina .Seni Arca . 4) Menganallisis perkembangan Seni Visual selepas merdeka. perkembangan Seni Visual seperti berikut: Maklumat yang dibincangkan adalahh mengikut tajuk-tajuk .

senjata atau ornamen.3 Kerangka Tajuk-tajuk Pengenalan Seni Visual Malaysia Perkembangan Seni Visual Malaysia Sebelum Merdeka Selepas Merdeka Artifak Seni Plastik Catan Cina Seni Arca Catan Air Senibina Senibina Seni Moden Seniman Karya-karya Terkenal 2.1 Perkembangan Seni Visual Sebelum Merdeka Apakah yang anda faham tentang seni visual sebelum merdeka ? 2.4. 18 .1 Artifak Artifak adalah barang-barang sejarah hasilan manusia seperti peralatan.4.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.1.4 Kandungan Isi 2.

Bukit Tengku Lembu. Pahang. dijumpai pecahan tembikar yang dihiasi Para pengkaji sejarah dengan motif geometri berbentuk „tulang ikan‟. Serawak. Perlis. 2. Di Johor.2 Catan Cina Sumbangan golongan Cina kepada perkembangan seni Malaysia dan Singapura berpunca daripada pendatang dan pelawat Cina seperti Xu Beihong yang telah bermastautin di Pulau Pinang untuk beberapa tahun. Kelantan. Bukit Tambun. Mereka juga telah berkunjung ke Singapura untuk sesuatu jangka masa.1. Keris Taming Sari. menggunakan serpihan-serpihan tembikar yang ditemui sebagai petanda untuk menggambarkan tamadun dan budaya zaman silam B) Keris Keris menjadi sejenis senjata warisan Melayu sejati yang telah digunakan di Tanah Melayu sejak lebih daripada 700 tahun yang lalu. Keris Pekaka. Ini terbukti dengan penemuan barangan tembikar seperti di Gua Cha. Mereka telah menerima pendidikan dalam lukisan berus Cina dan kaligrafi di China. Perak dan Gua Niah. Contoh keris yang wujud di Malaysia Keris Semenanjung. Ulu Tembeling.4. keris juga merupakan satu lambang yang menjadi kemegahan serta kebanggaan bangsa dan negara. Keris Panjang dan Keris Madura. 19 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI A) Tembikar Seni tembikar telah wujud dalam budaya Melayu di Malaysia sejak beribu tahun dahulu. Selain sebagai senjata untuk mempertahankan diri. Ragam hias pada permukaan pada permukaan serpihan tembikar berbentuk sederhana yang ditemui didapati dibuat secara spontan dan dibakar pada suhu sebarang suhu.

Kesimpulannya pada awal tahu 1920an terdapat pelukis yang mempamerkan hasil karyanya. Chung Hong Kong dan Zhen Wei Sin. Ini disebabkan oleh minat mereka atau sebagai rekod sejarah. Ia meliputi tempoh setengah abad. 2.1. Chai Horng. barulah terdapat beberapa penghijrahan berdasarkan kretiviti artistik mereka. Wang Yau. Terdapat kepercayaan bahawa pengembara. Seni halus tidak pernah difikirkan . Hanya selepas mereka bertapak kukuh dan berjaya dalam kehidupan.pengembara Eropah dan Inggeris telah meminta pelukis-pelukis negeri-negeri Selat yang berketurunan Cina atau Melayu untuk melukis gambaran kehidupan tempatan yang bermotifkan flora dan fauna. Disusuli pula dengan pameran pastel He Qui Qo pada tahun 1926. Kesenian visual bukan menjadi tradisi Melayu.4. Antara yang berjaya dalam bidang seni ialah Lee Kah Yeow. Lukisanlukisan dan catan-catan tersebut banyak ditempah oleh pegawai-pegawai Syarikat Hindia Timur yang ditempatkan di Malaya. Terdapat yang terlibat dalam pendidikan Seni dan ada pula yang menjadi pelukis amatur.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada mulanya penghijrah-penghijrah awal dari China adalah untuk mencari sara hidup.3 Catan air Sejarah seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara jiran. Reverend Pak Yuen. Pameran seni lukis yang terawal di singapura ialah pameran Lian Xiao Oh pada tahun 1924. Abdullah Ariff dan lain-lain lagi. Reverend Chuk Mor. 20 . Seni visual ini wujud oleh perintis karya-karya cat air dan cat minyak para pegawai Kolonial British yang berkhidmat di Pulau Pinang pada akhir tahun 1770an yang mengikut estetik zaman Victoria. Seni lukis Malaysia bermula dalam tahun 1930an dengan terciptanya karya-karya catan awal oleh Yong Mun Seng.

1. Pulau Pinang (1817). estetik. (3) Muzium Sejarah Nasional di Kuala Lumpur. Futurisme dan Konstruktivisme. Melaka (1641).4 Seni bina Tidak dapat dinafikan masyarakat dahulu kala mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam bidang seni bina. Kubisme. istana. Melaka (1728). Surealisme. (4) Masjid Kampung Hulu di Banda Hilir. Dianggarkan terdapat lebih kurang 35.000 buah bangunan sebelum perang yang berada di 265 buah bandar yang dikaji di seluruh negara wajar dipulihara (Syed Zainol Abidin Idid. dokumentari. (2) Balai Besar di Alor Setar. stesen keretapi. monumen. bangunan pentadbiran kerajaan. 21 . zaman Pre-Raphelites. sosial dan juga politik serta rohani yang simbolik. arkeologi. 2. masjid. (5) Gereja St.4. 1995). sejarah. Fielden (2000) berpendapat bahawa bangunan bersejarah mempunyai nilai senibina. George Anglican di George Town. Contohnya. dan lain-lain lagi. Wilayah Persekutuan (1888). Terdapat bangunan-bangunan yang menarik disamping mempunyai reka bentuk seni bina yang unik. (6) Balai Seni di Alor Setar. Contoh senibina sebelum merdeka: (1) Bangunan Stadthuys di Banda Hilir. rumah berhala. Kedah (1735). sekolah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pihak Inggeris telah memperkenalkan genre lukisan/ catan lanskap dalam aliran Realisme. Kedah (1893). Turner dan Constable. ekonomik. Ini telah berterusan sehingga abad ke 19 apabile Seni Eropah terutamanya Seni Perancis mula memberi kesannya kepada seluruh rantau dengan pergerakan-pergerakan seni seperti aliran Impresionisme. pusat pengajian. tembok.

Merupakan zaman baru bagi pelukis Malaysia dan seni halus tidak dipentingkan. Era baru dalam aliran naturalis dan figura manusia.5 Perkembangan Seni Visual Selepas Merdeka Apakah perbezaan di antara aliran seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka? 2. Aktiviti seni dipengaruhi oleh suasana penjajah iaitu menekankan genre lukisan dan catan lanskap dalam aliran Realisme.5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rumusan : Perkembangan seni visual Malaysia sebelum merdeka adalah sebagai minat atau rekod sejarah. Latihan 1.1 Seni Plastik Istilah plastik digunakan kepada semua imej-imej spatial. Seniman mengenalpasti dari aspek perletakan imej di dalam ruang plastik merujuk kepada keperluan 22 .1 Bincang dan hasilkan jadual kronologi tentang perkembangan seni visual sebelum merdeka berkaitan : - Stail dan bentuk tema bahan gaya aliran tahun 2.

jalinan. dan menggelek. besi. kayu. menguli. senibina. batu dan sebagainya. Gaya ‟avantgarde‟ yang dipolori oleh penghargaan. melentur. imbangan dan kestabilan yang merangkumi objek tiga dimensi. Seniman dan peminat aliran realisme rasa tercabar dan telah bangkit. arca. Bahan yang boleh digunakan untuk aktiviti ini ialah batu. mencantum dan sebagainya.2 Seni Arca Arca dihayati sebagai satu cabang kesenian yang berkaitan dengan pengkajian bentuk-bentuk tiga dimensi yang melibatkan formalistik seni seperti ruang. struktur. keluli dan sebagainya.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan dan perasaan seniman. mengurut. sekitar tahun 80-an menghasilkan karya di luar ciri seni plastik konvensional dan tidak terikat pada media.5. ukiran. membentuk. menempa. tenunan senjata dan sebagainya. Dalam tahun 1960-an pemilihan gaya abstrak adalah lebih formalistik dan berbentuk individualistik. menjalin. bahan dan proses berkarya. Membina pula ialah menghasilkan karya seni dalam bentuk tiga dimensi secara mengikat. tembikar. ruang. 23 . Seni plastik juga adalah satu terma dalam seni visual yang memberi maksud unsur plastik dalam bahan-bahan yang boleh dibentuk dan dibina. Seni plastik di Malaysia melibatkan hasil karya catan. 2. logam. Membentuk ialah teknik menghasilkan karya dengan cara mengukir. menyambung. tanah liat. Bahan yang digunakan ialah kayu. Abstrak Ekspresionisme Amerika telah diberi Sekitar dekad 1980-an dan 1990-an memperlihatkan cubaan serius untuk Seniman pada menerapkan ciri ‟nasional‟ atau keaslian‟ seni plastik moden. Unsur plastik ini menjurus kepada aspek seni dari segi bentuk. Dalam lewat tahun 50-an telah berlaku konflik dalam seni akibat perbalahan dominasi oleh pengamal aliran abstrak dan ekspresionistik.

Zulkifli Yusof.Sabapathy (1976). Yeoh Jin Leng dan Tang Tuck Kan membangkitkan halhal yang menghubungkan catan dengan arca. struktur dan rupa. Cheong Laitong. “Forest” (1968) dan “Ecstacy” (1986) Dekad 1970-an memperlihatkan perkembangan arca yang pesat. Chan Teck Meng.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI warna.K. Seni arca di Malaysia boleh dikatakan masih baru Seni arca moden mula berkembang di Malaysia pada sekitar tahun 1960-an. budaya. Tengku Sabri Tengku Ibrahim. Cheong Laitong dan Latiff Mohidin. karya-karya arca Syed Ahmad Jamal. Pada tahun 1976 satu pameran “Tinjauan Seni Arca Moden Malaysia” telah diadakan di Balai Seni Lukis Negara. Latiff Mohidin. Antara karya awal Anthony Lau adalah arca “Djin Api” (1959). Antara yang turut serta adalah Anthony Lau. Aliran Ekspresionisme dan Abstrak Ekspresionisme meresap ke dalam seni arca. Kuala Lumpur. karya Syed Ahmad Jamal “The Link” (1963). Wan Ahmad Wan Mohamod. para pengarca berinteraksi terhadap persekitaran seperti persoalan agama. Peningkatan minat dan kecenderungan seniman kepada seni arca dan media campuran jelas 24 . Mad Anuar Ismail. Ham Rabeah Kamarun. Ramlan Abdullah. Syed Ahmad Jamal. Kajian Seni Lukis dan Seni Reka. Raja Shahriman dan Bayu Utomo. Dari segi tema. berbanding dengan catan. Arca-arca yang bersifat figuratif dan representasi dapat dilihat menerusi karyakarya Anthony Lau. Teo Tien Eng. Ariffin Ismail. Institut Teknologi Mara merupakan salah sebuah institusi yang bertanggungjawab dalam melahirkan ramai pengarca ternama dan berpotensi seperti Zakaria Awang. Menurut T. alam dan kehidupan secara umumnya. Contohnya. yang sama tema dengan catannya.

pemasangan (installation) atau pun arca persekitaran. 6. menara. bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (1959). Masjid Negara. Para arkitek yang baharu sahaja menamatkan pengajian di luar Negara telah membawa fahaman baru dalam seni bina di bandarbandar utama Negara yang sebelum ini dikuasai oleh gaya rupa senibina kolonial. 5. sama ada secara konvensional. muzium dan sebagainya. Bangunan-bangunan awam seperti masjid. Aspek-aspek umum seperti pintu gerbang. Bank Bumiputra. bangunan berkembar Petronas dan Menara Telekom. 3. Binaan tempat kediaman iaitu rumah atau taman perumahan. Taman-taman dan kawasan rekreasi. 4. anglo-Indian.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kelihatan awal dekad 1990-an. Menjelang era pasca. suatu aspek yang turut mengalami perubahan ketara ialah gaya rupa seni bina. Antara bangunan-bangunan utama yang dapat digolongkan dalam senibina moden ialah bangunan istana raja-raja Melayu di tiap-tiap negeri. Bangunan Sultan Abdul Samad. bersifat galeri. tugu peringatan dan sebagainya.merdeka.3 Seni Bina Sebagai sebuah negara yang mempunyai kebudayaannya sendiri. Pelbagai bentuk arca terhasil. 2. 2. Muzium Negara. Yang dimaksudkan dengan senibina adalah melingkupi: 1. senibina Malaysia mengandungi unsur-unsur budaya kebangsaan yang berteraskan kebudayaan masyarakat berbilang kaum. bangunan parlimen (1963). hospital. 25 . elektik dan sebagainya. Stadium Negara (1964). Bangunan-bangunan perniagaan.5. Bangunan-bangunan kerajaan. perpustakaan. Dayabumi.

2. mengadakan kelas-kelas melukis. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Pada tahun 1957 Frank Sullivan telah dilantik sebagai setiausaha akhbar kepada YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Kuo Ju Ping. Ivor Shipley (arkitek JKR yang merekabentuk bangunan Parlimen) mengadaptasi factor-faktor setempat ke dalam rekabentuk moden. sesi perbincangan dan pameran. Ini membawa kesan yang mendalam dalam perkembangan seni Malaysia kerana usaha-usaha Sullivan yang bersungguh-sungguh untuk memperkenalkan para pelukis tempatan serta karya-karya mereka. Cheong Lai Tong. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya Chen Wen His. Thursday Art Group telah ditubuhkan di Pulau Pinang dengan matlamat yang sama dengan Wednesday Art Group. Seni daripada taraf rendah (kedaerahan) meningkat ke peringkat antarabangsa. Lee Joo For.5. Persepsi masyarakat terhadap seni telah mula berubah. Dari semasa ke semasa binaan-binaan baru didirikan bagi memenuhi keperluan pembangunan Negara dan keperluan masyarakat. Lim Tong Juan dan William K. Menjelang kemerdekaan seni telah menjadi salah satu simbol kepada perpaduan kaum di Malaysia. Ahli-ahli terdiri daripada Abdullah Ariff. Lau. Beberapa orang arkitek seperti Howard Ashley.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Bentuk dan corak senibina moden memperlihatkan perubahan-perubahan yang nyata tetapi disesuaikan dengan ciri-ciri senibina asli Malaysia. Balai Seni Lukis Negara di 109. Perdana Menteri Malaya yang pertama. Tay hooi Keat. Mereka memperkenalkan konsep-konsep baru. Chuah Thean Teng. 26 . Hisham Albakri (kumpulan arkitek JKR yang mereka bentuk Masjid Negara) dan W.4 Seni Moden Pada tahun 1957.K. Baharuddin Kassim.

ceramah. ahli politik dan diplomat. Anthony Lau. Tan Sri Kamarul Ariffin. Tan Sri Ghazali Shafie.G. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mohd Hoessein Enas. Selain Frank Sullivan yang menjadi setiausaha selama sepuluh tahun. Tan Sri Zain Azraii. Antaranya ialah perbincangan. 27 . antara yang telah membangunkan Balai Seni Lukis Negara adalah Tan Sri Mubin Sheppard. Acara-acara seni lukis menjadi acara gemilang yang dihadiri oleh pelukis-pelukis. pencinta seni. Patrick Ng. Seni lukis aliran utama 1960an adalah dengan nilai-nilai mistikal dan semesta telah menarik perhatian audien untuk menghayatinya kerana mempunyai kelainan. Puan P. Pelbagai aktiviti dijalankan melalui saluran media massa. Lim dan ramai lagi. Guru-guru yang berminat di bidang seni diberi peluang melanjutkan pelajaran melalui kursus sepenuh masa selama satu tahun. Peter Harris. laporan. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Tan Sri Dato‟ Azman Hashim. Special Teachers Training Institute (STTI) ditubuhkan pada tahun 1960 yang kemudiannya ditukar kepada Maktab Perguruan Ilmu Khas (MPIK). syarahan. pameran dan sebagainya. Syed Ahmad Jamal. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Cheong Laitong. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Lee Joo For. Professor Ungku Aziz. Dengan adanya tradisi seni khat telah membentuk satu pengucapan gambaran yang tersendiri. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Lahir pandangan yang kritikal terhadap seni lukis. Nik Zainal Abidin. Mereka yang menunjukkan bakat besar dihantar untuk melanjutkan pengajian ke luar negara.

Institusi persendirian ini menawarkan kursus-kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Fine Art. op dan lain-lain aliran semasa tetapi juga menyarankan seni melibatkan kepintaran. Photography. Textiles. Sculpture. Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. Penubuhan Institut Teknologi Mara pada tahun 1967 telah melahirkan sekumpulan tenaga baru pendidik seni dan usahawan-usahawan Melayu dalam bidang seni tertentu. Pendekatan gaya catan mereka yang berasaskan optik dan maklumat telah mengejutkan pelukis-pelukis tempatan dan masyarakat umum. Ia menawarkan kursus diploma selama empat tahun dalam bidang Fine Arts (Painting and Sculpture). Tan Teong Eng. Commercial Art dan Interior Design di samping kursus-kursus sambilan. Photography dan Commercial Art. Ceramics. Fashion dan Industrial Design. pop. Chong Kam Kow. Kumpulan ini telah mendebarkan keadaan seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar. Joseph Tan dan lain-lain lagi. 28 . Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. Graphics. Fine Metal. Pelukis-pelukis bukan sahaja berkarya dalam bidang minimal. Chinese Brush Painting. nilai-nilai mistika dan metafisika iaitu maklumat dan ilmu yang luar dari bidang catan. Kuala Lumpur College of Art telah ditubuhkan dalam tahun 1968 dengan menawarkan kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Painting. Sulaiman Haji Esa.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Institusi Senilukis yang pertama ditubuhkan ialah Malayan Institut of Art pada tahun 1966. Pottery and Ceramics. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde.

29 . sambungan akademik aliran realisme dan karya-karya yang menyedut inspirasi dari mitos dan lagenda yang kaya di rantau ini. Ini termasuk USM menawarkan kursus Seni halus bagi Catan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. Persatuan Pelukis Malaysia ditubuhkan pada tahun 1980 dengan hasrat mewujudkan sebuah badan yang betul-betul mewakili pelukis. Seni Arca. telah mula membeli karya-karya untuk dijadikan koleksi simpanan. Kursus Ijazah selama tiga tahun ditawarkan oleh Jabatan Kemanusiaan. USM juga menawarkan kursus Master of Art dalam Sejarah Senilukis. Penubuhan Pusat Seni di Universiti Sains Malaysia pada tahun 1984 telah melahirkan guru-guru pemegang ijazah bagi institut. Aspek-aspek Keseniaan Asia Moden dan latihan Ilmiah. Badanbadan swasta seperti firma-firma petroleum dan para peminat seni yang berada . Awal tahun 1980an mengemukakan bidang kanvas yang lebih luas dan menarik dengan munculnya catan pemandangan yang naif. Studio Seni lukis dan Sejarah Senilukis dan Kemanusiaan. Fotografi. Teori-teori Seni. Institut dan akademi seni swasta yang ditubuhkan di sekitar negara juga telah memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang. Aspek-aspek Seni Asia Tradisional. Rekabentuk Grafik. maktab dan sekolah-sekolah serta para profesional yang lebih maju dan mahir dalam bidang seni halus. memperbaiki kedudukan pelukis dan bekerjasama dengan kerajaan mengenai hal-hal yang berkaitan dengan seni lukis di Malaysia dan Luar negara.

Chong Kam Kow. Chuah Thean Teng. Peter Harris. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa.5 Seniman Balai Seni Lukis Negara di 109. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya seniman terkenal seperti Chen Wen His. Kejayaan Chuan telah membawa seni Malaysia kepada seni antarabangsa. Syed Ahmad Jamal. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Pelukis Malaysia pertama yang mengadakan pameran solo di seberang laut ialah Chuah Thean Teng yang diadakan di London pada tahun 1959. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Joseph Tan dan lain-lain lagi. Seterusnya pelukis-pelukis batik yang lain seperti Khalil Ibrahim. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Anthony Lau.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Patrick Ng. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Mohd Hoessein Enas. Tay Mo Leong dan Toya turut menerima pengiktirafan antarabangsa.5. Nik Zainal Abidin. dan dipersembahkan oleh Majlis Kesenian Persekutuan. Lee Joo For. Cheong Laitong. Sulaiman Haji Esa. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Cheong Lai Tong. 30 . Tan Teong Eng. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini.

1 Yong Mun Sen (1896 -1962) 1.5.6 Karya-karya terkenal 2.6. Coconut Plantation – Dawn.5.6. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. 1948 31 . Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. 2. Rumah Atap Di Tepi Pantai Media : Cat Air Tahun : 1960 2.2 Abdullah Ariff Abdullah Ariff. Cat Air. Pohon-Pohon Kelapa Media : Cat Air Tahun :1951 2.5.

5. 1958 32 .6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Abdullah Ariff. Pastel Kapur. Cat Air.3 Dato‟ Mohd Hoessein Enas. Potret Diri. 1960 Dato‟ Mohd Hoessein Enas 2. Bumi Bahagia Lombong Bijeh Malaya.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Dato‟ Mohd Hoessein Enas . 1959 3. Gadis Melayu.6. Pengantin Perempuan Iban Media : Cat Minyak Tahun : 1963 2. Datuk Syed Ahmad Jamal Perhubungan ( Arca ) Media : Besi Waja Tahun :1963 33 . Cat Minyak.4 1.5. Nobat Media : Cat Minyak Tahun : 1962 4. Mengutip Daun Tembakau Media : Cat Minyak Tahun : 1963 5.

6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Datuk Syed Ahmad Jamal. Mandi Laut. 1957 2.5.5 Anthony Lau (1933 - ) Anthony Lau. Lembu Liar ( Arca ) Media : Batu & Habuk Simen Tahun : 1963 34 . Djin Api. Cat Minyak Atas Papan. Kayu. 1959 2.

Tay Hooi Keat (1910 . 1968 4. Hasil Rimba ( Arca ) Media : Besi Tahun : 1966 2. Pondok Melayu.6 1. Rimba.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Anthony Lau. Pulau Pinang Media : Dakwat Tahun : 1952 3.1989) Jalan Pinang Media : Cat Minyak Tahun :1955 2. Besi.6.5. Pemandangan Pohon Media : Campuran Tahun : 1961 35 .

Campuran. 1958 5. Kapal Haji Media : Cat Minyak Tahun : 1966 2. Pak Utih. Cat Minyak.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tay Hooi Keat.7 Ibrahim Husin (1939 - ) 1. 1967 36 .5.6. Kekecuhan Media : Arkrilik Tahun :1969 Ibrahim Husin. Lembu Berlaga.

Satu Hari Di Bumi Larangan Media : Cat Imulsi Tahun : 1977 2. Kapur Pastel 37 . Arkrilik. Are You Alone Out There ?.5.5. Kelambu.9 Dzulkifli Buyung (1948 - ) Dzulkifli Buyung.6. 1969 2. Di Dalam Ruang Rumah Media : Cat Minyak Tahun :1974 2.8 Zulkifli Dahalan 1.6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ibrahim Husin.

10 A. Kapur Pastel.Latiff Mohidin. 1962 38 .5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Cat Minyak. Pago – Pago. Kapal Kertas.6. 1966 4. Lidi Media : Kapur Pastel Tahun : 1962 2. Latiff Mohidin A. Membakar Semut Media : Kapur Pastel Tahun : 1967 Dzulkifli Buyung.

6.11 Mazli Mat Som Mazli Mat Som. Imago Senja ( Cetakan ) Media : Kayu Tahun : 1969 A. pastel.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Yati.5.Latiff Mohidin. Siri Langkawi. Kayu 2. 1964 39 .

Waktu Pagi Di Kampung.13 Lai Foong Moi Lai Foong Moi.12 Khaw Sia 1. 1958 40 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mazli Mat Som.6. Cat Minyak. 1965 2.5. Menyeberang Sungai Media : Cat Air Tahun :1958 2. Cat Minyak. Menanti Nelayan.6.5.

Menjemur Kain.14 Patrick Ng Kah Onn (1932 ) Patrick Ng Kah Onn.5. Sawah Padi Media : Cat Minyak Tahun :1963 41 .5.6.6. 1958 2. Gauce.15 Yeoh Jin Leng (1929 - ) 1. Tanah Dan Air.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Cat Minyak. Semangat Angin. 1961 Patrick Ng Kah Onn.

Lilin Dan Pewarna Batik.6. Cat Minyak. Pantai Timur 1 Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1988 Khalil Ibrahim. Paku Kipas.6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.16 Jolly Koh Jolly Ko.5.5. 1968 2. Pantai Timur 2.1978 42 .17 Khalil Ibrahim 1.

Seni visual juga menjadi salah satu simbol perpaduan kaum. Persepsi masyarakat terhadap seni visual mula berubah daripada peringkat rendah ke peringkat antarabangsa.5.6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. 1968 Rumusan Seni visual selepas merdeka semakin matang dan menjadi bidang professional. 43 . Lilin Dan Pewarna Batik. Di Tepi Pantai Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1958 Chua Thean Teng. Musim Buah. Institut dan akedemi seni swasta memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang.18 Chua Thean Teng 1. Kemunculan catan hard-edge. arca dan karya mula menggunakan perisian komputer.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 2.tokoh .stail 44 .1 Bina jadual perbandingan perkembangan seni visual selepas merdeka daripada hasil analisa terhadap bahan bacaan dan internet mengenai : .bentuk dan makna .bentuk aliran karya .tahun .tema .

45 . Menurut Zakaria Ali. Sidi Ghazalba. Penerapan bahasa dalam penghayatan seni adalah dalam bahasa visual atau seni tampak. Menghayati seni adalah satu bidang yang perlu diberikan perhatian. 2) Mengaplikasikan teori apresiasi untuk melihat dan menghayati karya seni.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 3 APRESIASI KARYA SENI ORIENTAL 3. Penghayatan karya seni memerlukan bahasa seni iaitu bahasa lisan dan tulisan.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis penulisan tokoh dengan menggunakan pengetahuan dan pengalaman. apresiasi seni adalah latihan yang melibatkan deria pandang dan sentuh yang mampu membantu kita menikmati karya dengan lebih seronok lagi. dalam bukunya ‟Pandangan Islam Tentang Seni‟ menerangkan seni adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sekelompok manusia melalui pancaindera kelima ekoran fitrah semula jadi yang cinta kepada seni. 3.1 Sinopsis Menurut Drs. Manusia memerlukan satu media perantaraan untuk meluahkan perasaaan dan emosi untuk dikongsi bersama manusia lain.

Karya seni yang dihasilkan biasanya mempunyai tujuan yang tersirat dan tersurat. Sebagai contoh. negara-negara dan peralatan yang berasal dari kawasan tersebut. Seni China dan Seni India.3 Kerangka Tajuk-Tajuk Apresiasi Seni Oriental Falsafah dan Stail Perbandingan PandanganTokohtokoh Perbandingan Karya-karya Tuliskan esei pendek mengenai pengertian seni oriental dan ciricirinya. 3. Ia termasuklan Seni Islam. Istilah Oriental telah digunakan oleh masyarakat Barat untuk menjelaskan tentang kebudayaan.4. 46 . Asia Selatan dan Asia Timur.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 3.4 KANDUNGAN ISI 3.1 Pengenalan Seni Oriental Di dalam dunia ini terlalu banyak karya-karya seni telah dihasilkan secara individu atau berkumpulan. Istilah Seni Oriental secara tradisionalnya merujuk kepada aktiviti seni dari daerah Timur Tengah. karya seni yang dihasilkan pada zaman Pra Sejarah lebih menggambarkan situasi dan aktiviti mereka sendiri.

keinginan. sifat. nurani dan keinginan manusia terbenamnya rasa sukakan keindahan dan keindahan itu adalah seni. perasaan dan akal fikiran manusia. Seni harus menjurus kepada pengabdian diri kepada Tuhan. pada semua tempat. seni bina dan seni pentas. zaman dan situasi menepati citarasa. Islam adalah agama yang nyata (waqi'e) dan sesuai dengan fitrah manusia. Kesenian Islam perlu mempunyai mesej yang jelas. Tiada elemen-elemen figura. Firman Allah swt yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas. Kesenian boleh mendidik manusia supaya menjadi insan yang baik dan 47 . Walaupun seni merupakan salah satu unsur yang disumbangkan tetapi Allah melarang penciptaan seni yang melampaui batas. Seseorang seniman perlu memahami ajaran Islam yang hendak disampaikan melalui seni sama ada seni lukisan. Islam membenarkan umatnya berimiginasi dan berkreativiti dalam pemikiran mereka. Kesenian Islam hendaklah memaksimumkan kesedaran tentang keesaan Allah. perasaan." Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah swt kepada seluruh manusia tanpa mengenal bangsa yang bersumberkan al-Quran. kehendak. muzik. Sunnah dan Ijma' Ulama. Tiada pemisahan antara seni dan agama. perlu dijaga dan disuburkan dalam ruang dan batasan syariat. nafsu. Seni Islam terdiri daripada elemen yang diulang-ulang berbentuk geometri. Kesenian Islam berteraskan konsep tauhid dan bertujuan untuk mempertingkatkan agama. Dalam jiwa. Pencapaian yang dibuat oleh seni Islam itu juga merupakan sumbangan daripada tamadun Islam di mana tujuan seni Islam ini adalah kerana Allah swt.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Seni Islam Seni Islam merupakan sebahagian daripada kebudayaan Islam dan perbezaan antara seni Islam dengan bukan Islam ialah dari segi niat atau tujuan dan nilai akhlak yang terkandung dalam hasil seni Islam.

48 . contoh Tiang Asoka. Tembikar Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. Bentuk-bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal dan berbadan kecil. Zaman Muslim. Dharma individu memerlukan apa yang harus dilakukan oleh seseorang mengikut kelahiran dan peringkat dalam kehidupan.m. contoh Stupa Sanchi. Kesenian Cina yang terawal sekali ditemui pada akhir Zaman Batu ialah Seni Tembikar. (c) Seni India Kesenian India bermula dari Dinasti Maurya. contoh Stupa Sanchi. Zaman Muslim. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. Dharma dikaitkan degan tugas. Nilai-Nilai Dharma – dharma masyarakat memerlukan idea tentang fungsi dan peraturan apa yang harus dilakukan. tanggungjawab dan aturan memberi makna kepada kehidupan manusia iaitu memberi individu identiti dan makna kepada peranannya dlm hidup. Kepercayaan kepada Tuhan – kepercayaan kepada satu entiti yang melampaui batas pemikiran dan kesedaran manusia merupakan asas pemikiran agama orang Hindu. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. tahun 132 s. Ianya mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Berasaskan kepada keagamaan dan pemujaan. Ia berkembang maju pada zaman Maurya. Bidang Kesenian Cina Seni Tembikar Kebanyakkan tembikar neolitik yang terbaik di dunia datanganya dari negeri Cina.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI insan yang hampir kepada Allah. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. Seni Bina dan Seni Ukir berkembang maju pada zaman Maurya. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. contoh Tiang Asoka. Para seniman mempunyai tanggungjawap sosial dalam konteks syariah islamiah. (b) Seni China Menurut ahli sejarah. Karma – prinsip asas bagi aliran pemikiran falsafah dan agama yang berasal dari India. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara.

Falsafah seni adalah sesuatu yang global dan secara umumnya terbahagi kepada falsafah barat. pendapat dan idea tentang keindahan seni kepada para seniman.1 Jelaskan tentang perzezaan seni Islam dengan seni India dari sudut keagamaan. Falsafah seni bukan sahaja merupakan proses mencari jawapan kepada keindahan malahan juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. Mohd Taib Osman dan lainlain. Maka ‟Philosophia‟ secara jelasnya membawa maksud ‟mencintai akan kebijaksanaan‟.2 Falsafah dan Stail Pengenalan ‟Philos‟ dalam bahasa Yunani bermaksud bermaksud kecintaan terhadap sesuatu manakala ‟Sophia‟ kebijaksanaan atau pengetahuan. Idea mereka telah mempengaruhi perkembangan falsafah seni di barat juga di Malaysia. Socrates. 3. Malahan ia juga memberikan gambaran gabungan nilai keindahan. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seorang pengkarya seni dalam karya yang mereka hasilkan. falsfah Islam dan falsafah timur. Leonardo da Vinci.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 1. Tokoh-tokoh tersebut boleh diibaratkan sebagai kompas yang memberi panduan. Tohoh-tokoh falsafah yang ternama adalah seperti Socrates. Plato dan Aristotle merupakan ahlli falsafah Yunani yang terkenal. Atistotle. Plato.4. 49 . rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. Falsafah seni pula adalah proses mencari jawapan kepada keindahan.

makhluk dan alam sekitar'. Seni juga dapat meningkatkan daya intelek dan bukan sahaja emosi. Seni dalam Islam menanam rasa khusyu' ke pada Allah di samping memberi ketenangan di jiwa manusia sebagai makhluk Allah yang diciptakan dengan fitrah yang gemar kepada kesenian dan keindahan. Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. Konsep seni Islam dan pembawaannya haruslah menjurus ke arah konsep tauhid dan pengabdian kepada Allah swt. dapat dipandang. kesenian Islam berbeza dengan bentuk kesenian lain. Kesenian Islam terpancar daripada tauhid yang merupakan satu penerimaan dan penyaksian terhadap keesaan Allah swt maka seni yang berpaksikan tauhid dapat menanamkan sifat bertaqwa dan beriman. Kesenian yang dihasilkan adalah berlandaskan kepercayaan kepada kitab Al Quran dan hadis Nabi. halal dan berakhlak. Lantas ia menyedari keagungan Tuhan dan keunikan penciptaanNya. didengar dan disentuh oleh jiwa tetapi tidak dapat dinyatakan melalui kata-kata dan bahasa. Motif berseni haruslah bermatlamatkan perkara-perkara ma'ruf (kebaikan). ketuhanan dan rohani atau dengan alam fizikal. Fungsi seni tidak kurang sama dengan akal supaya manusia menyedari perkaitan antara alam. Oleh sebab itu seni dalam Islam tidak berslogan 'seni untuk seni' tetapi 'seni kerana Allah untuk manusia. Jiwa seni mestilah ditundukkan kepada fitrah asal kejadian manusia kerana kebebasan jiwa dalam membentuk seni adalah menurut kesucian fitrahnya yang dikurniakan Allah swt. Al-Ghazali pula menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya. Seni adalah sesuatu yang bersifat abstrak.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Falsafah Seni Islam Sejarah telah membuktikan bahawa. 50 . Sukar untuk mentakrifkan seni secara tepat sesukar untuk menerangkan konsep keindahan dan kesenangan itu sendiri.

nama kitab atau buku . Khat Diwani Jali : Lebih bervariasi berbanding khat diwani. konsep seni Islam adalah berlandaskan konsep Tauhid dan pengabdian diri kepada Tuhan. penyusunannya dan cara-cara merangkainya menjadi sebuah tulisan yang tersusun. Ia juga menjadi coretan tulisan indah daripada kehalusan rasa seni dan ketajaman daya pemikiran manusia yang mencipta seni tulisan sebagai lambang kepada perkataan yang dituturkan. Khat merupakan seni tulisan indah yang mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. Antara Seni Khat yang terkenal ialah Nasakh : diperindah oleh Ibn Muqla Khat Riq'ah : tulisan arab yang dapat ditulis dengan cepat dan sesuai dengan gerakan tangan. bahkan tulisannya seolah-olah mempunyai irama. Tulisan ini mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. Khat Thuluth : digunakan untuk hiasan seperti dalam mushaf Usmani. Hanya digunakan untuk hiasan sahaja. Perbezaannya dengan huruf-huruf lain adalah dari segi keindahannya. Seni khat mempunyai kaitan rapat dengan jiwa islam. memandangkan penulisannya menggunakan huruf-huruf al-quran. disandarkan kepada perkara yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci. Nilainya tinggi kerana ianya mudah dirobah mengikut penulisan. 51 . Ia juga disandarkan pada subjek-subjek yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci dan kata-kata bijak pandai (hukama'). Seni khat berkembang dengan perkembangan seni ukiran dan kadang-kadang kedua-dua bidang seni ini tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain. Khat Diwani : Catatan atau antologi karangan. Dia adalah Pencipta yang Esa dan Mutlak‟. Beliau menegaskan bahawa:„Setiap motif „arabesque‟ dengan apa sahaja medium adalah penegasan kebenaran estetika yang tiada Tuhan melainkan Allah. mudah dirobah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Manakala menurut Al-Faruqi. inspirasi dari model khat lain. Seni Khat Seni khat ialah satu ilmu yang memperkenalkan bentuk-bentuk huruf tunggal.

Nasakh. Ia digunakan untuk penulisan surat rasmi seperti surat perjanjian. Diwani membawa erti catatanatau antologi karangan. Riq'ah. Pada zaman Abasiah khat ini digunakan sebagai hiasan pada pelbagai bangunan masjid. nama dan tajuk karangan pada majalah dan surat khabar. Khatnya mengandungi lapan model utama dan selain itu merupakan cabang dari lapan-lapan model ini. nama buku atau kitab serta untuk tujuan lain. 52 . Khat Riq'ah dapat ditulis dengan cepat. Digunakan secara meluas semasa pemerinatahan Sultan Khedewy sekitar tahun 1220H di Mesir. Thuluth. Khat Nasakh merupakan tulisan yang paling banyak digunakan dalam penulisan buku-buku berkenaan keagamaan. Khat Thuluth kebanyakannya digunakan hanya untuk hiasan seperti dalam mashaf thmani (al-Quran). jelas serta tidak mengelirukan Khat Farisi mula dikembangkan di Parsi (Persia).PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Jenis-jenis Seni Khat Tamudun Islam kaya dengan seni-seni tulisan tangannya juga dikenali sebagai sei khat. Diwani. Bentuk hurufnya condong sedikit ke kanan. Antaranya khat utama ialah Kufi. Diwani Jali dan Raihani. Khat Kufi berasal dari Kufah. Farisi. kubah atau menara azan dan ditulis dalam bentuk ukiran timbul. Karangan berbahasa Urdu juga biasanya ditulis dengan khat ini. surat penghargaan dan sebagainya. Ia banyak digunakan untuk penulisan buku kesusasteraan. Oleh sebab itu ia sering kali digunakan untuk tujuan suat menyurat dan digunakan oleh para pelajar universiti dan madrasah untuk mengambil nota kuliah. Khat Diwani. Ini kerana tulisan khat jenis ini mudah dibaca. Fungsinya juga adalah sebagai hiasan. pemerintahan.

Seni bina bermaksud satu bidang seni untuk mendirikan bangunan. reka bentuk yang direka oleh manusia. barang-barang tenunan sutera dan sebagainya. Begitu juga seni seramik yang juga terdapat pada piring dan tembikar manakala seni sulaman dibuat dalam bentuk kain seperti kain penghias dinding. tikar permaidani. piring. cerek. ia lebih banyak bentuknya . perak dan tembaga contohnya pada mata wang syiling. bekas air. jubin. Lukisan dan Arca ( Ukiran) Seni lukisan dan arca juga dkenali sebagai seni halus. 53 . daun pintu. kulit buku. Khat Raihani hampir menyerupai khat thuluth. Oleh itu berdasarkan pencapaian ini maka keagungan dan ketinggian sesuatu tamadun itu dapat diukur. tembikar. Ia digubah dalam bentuk perahu. pohon dan batu mahal dan ukiran seni halus ini juga terdapat pada perabot rumah. Pada zaman tersebut.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Khat Diwani Jali. Menurut Ibn Khaldun seni bina merupakan satu daripada asas tamadun yang paling utama yag merupakan lambang atau menifestasi daripada sesuatu tamadun. seni bina yang bermutu dihasilkan dan masih lagi wujd waluun dalam bentuk yang telah usang dan hampir runtuh. buyung. juka dibandingkan dengan khat diwani. tungku dan topi besi perang. ikan. sejadah. gading dan lain-lain. lebih indah dan estatik. Seni halus ini juga terdapat pada objek-objek seperti berikut antaranya ukiran kayu dan logam yang banyak diperolehi pada zaman kerajaan Fatimiyah. huruf-hurufnya agak lebar dan panjang serta ditambah dengan tanda-tanda syakal. Seni Bina Satu lagi seni Islam ialah seni bina di mana ianya menapai tahap yang mengagumkan. Seni hias pula biasanya berbentuk seperti kerawang. Pelbagai barang seni yang dihasilkan untuk perhiasan yang diperbuat dari emas. burung dan sebagainya. Buktinya daat dilihat melalui tamadun-tamadun purba yang agung. lampu dan bentuk-bentuk geometri pada kubah dan lain-lain. makam. rumit penulisannya. Logam yang dipilih biasanya bewarna emas.

Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yang boleh menjadi pujaan seperti haiwan. buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni lukis pula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk arabesque dengan pilihan warna emas.1: Corak-Corak Arabes 7 54 . Rajah 1. dewa atau patung.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rajah1.2 Senaraikan jenis-jenis khat dan dan kegunaannya masing-masing (b) Falsafah Seni China Mencius. kelembapan dan kepanasan.2: Khat Thuluth Rajah 1. Kesinambungan dan perhubungan di antara kedua-dua 55 . seorang ahli falsafah China menyatakan bahawa semua benda di dunia ini termasuk ilmu terbahagi kepada dua kategori umum: Yin dan Yang.5: Seni Bina 1.3: Khat Diwani Rajah 1. Yin dan Yang adalah simbol mengenai keharmonian yang saling bertindak di antara unsur-unsur yang bertentangan dan berpasangan pada alam ini seperti kegelapan dan kecerahan. langit dan bumi serta lelaki dan perempuan.

Jika wujud sifat hormat menghormati. bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal berbadan kecil. Oleh itu. kesusilaan dan tanggungjawab dalam masyarakat maka akan wujudnya keamanan dalam keluarga. kesopanan. kerajaan yang paling berkesan ialah kerajaan yang paling kurang memerintah. Tembikar Dinasti Chou mempunyai lapisan glaze yang terang pada 56 . akan memudahkan kefahaman rakyat. Confucius pula mempunyai pendapat bahawa manusia bukan hidup berseorangan atau bersendirian serta terasing daripada masyarakat. Falsafah Toisme juga mempunyai pengaruh yang besar dalam bidang kesusasteraan dan kesenian masyarakat China. Penekanan kepada alam pula telah menggalakkan pengikut Toisme menerokai sains dan teknologi. Tembikar Cina zaman akhir Neolithic pula berwarna hitam dan berkilat.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI unsur yang berpasanagn dan bertentangan ini telah mempengaruhi kehidupan masyarakat China. kesabaran menanggung penderitaan kepada kepantasan pembangunan dan perluasan kebudayaan di China. Tembikar zaman Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. Undang-undang dan peraturan yang paling sedikit yang diperkenalkan oleh sesebuah kerajaan itu. Pokok buluh pula adalah simbol kepada kekuatan. Menurut Falsafah Toisme pula. masyarakat dan negara. manusia perlu dididik tentang cara bagaimana mereka harus bertindak dalam masyarakat mengikut suatu upacara adat istiadat. Seni Tembikar Kebanyakan tembikar neolithic yang terbaik di dunia datangnya dari negeri Cina.

Pada akhir Wangsa Chou.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan tembikarnya. pelukis Cina menggunakn ciri-ciri pemandangan san kemanusiaan a) Ciri-ciri catan Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan barat. Perkembangan seni catan terkenal di Zaman Wangsa Tang yang banyak berunsur ugama Budha. Zaman Sung. Di guagua Tung Huang. Bentuk-bentuk bejana berasaskan bentuk binatang. ada terdapat bukti teknik tuangan bentuk huruf atas bejana-bejana telah dilakukan. Catan Cina lazimnya dibuat di atas kain sutera atau kertas telap dakwat. Terdapat banyak imej-imej Budha ditemui di candi-candi di Gua Yun Kang. Kansu terdapat imej-imej Budha diukir pada dinding gua 57 . Shensi. Kebanyakan kesenian tembaga ketika itu adalah peralatan rumah dan sebahyang yang ditiru dari bentuk-bentuk tembikar. Taoism dan Confucianism. Tembikar zaman Wangsa Ha. diperbuat daripada marmar. bejana tersebut digunakan untuk 2 tujuan iaitu kegunaan harian dan istiadat keagamaan Catan Dikatakan catan Cina bermula dengan gambar binatang. menggunakan glaze kelabu kekuningan yang diperbuat dari timah hitam. Seni Tembaga Kesenian tembaga bermula pada zaman Wangsa Shang. Catan mempunayi falsafah Arca dan Ukiran Dikesan sejak zaman Wangsa Shang dengan terjumpanya dua arca berbentuk harimau dan burung hantu. Kebayakan catan menggambarkan keindahan panorama alam dan semulajadi.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI tersebut. Arca-arca diperbuat daripada tanah liat yang diwarnakan, batu dan tembaga.

Seni kaligrafi Seni tulis cina yang terawal ditemui pada zaman Wangsa Shang (2000 S.M) yang ditulis di atas permukaan buluh, tulang dan kulit kura-kura. Kehadiran Confucius dan Lao-Tzu pada zaman Wangsa Chao, membantu menggalakkan pertumbuhan falsafah, kesenian dan tulisan orang China. Dalam tahun 1928-221 SM, terdapat banyak tulisan pada permukaan bejana tembaga dan batu. Tulisannya mempunyai ukuran yang sama. Terdapat 3 tulisan dicipta dalam zaman wangsa Han, iaitu tulisan bentuk biasa (pattern script), tulisan bentuk kasar (Rough Script) dan tulisan sambung (Curcive Script) Senibina Senibina di China dikatakan dapat dilihat dengan pesat pada zaman Ming, apabila Peking dijadikan Pusat Pentadbiran menggantikan Nanking

a) Ciri-ciri Senibina

Berdinding kayu beratap genting curam. Bangunan kuil dan pagoda mempunyai pintu gerbang, beratap genting melengkungn ke atas.

Catan lanskap Catan lanskap mendapat tempat yang istimewa sekali dalam perkembangan seni catan China. Catan lanskap China (Shan Shui) membawa maksud gunung dan air. Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung.

a) Ciri-ciri Catan lanskap Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepasda ekspresi yang membawa pengnertian terrhadap keseluruhan catan. Seorang artis harus dapat berinteraksi secara harmoni dengan alam dan dapat menterjemahkan

58

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI falsafahnya melalui catan. Konsep Yin dan Yang menjadi teras kepada catan lanskap China iaitu keseimbangan dengan yang melalui perlambangan kabus, air, awan, burung dan lembah.

Hukum Catan China (Berasaskan Prinsip Shi-Vitalize Spirit). Monokrom: penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad bagi mendapatkan impak mendalam. Komposisi: mementingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. Ton dan suasana: “Chi Yun Sheng Tungn” ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik. Struktur dan sapuan berus: Sapuan awal berus memberi pengertian - dibuat secara spontan dan simbol kepada alam semula jadi. Lakaran: penting sebagai pembentukan awal sesuatu gambaran. Kesesuaian lukisan dengan objek: Walaupun lukisan tidak sama dengan objek sebenar tetapi perlu ada persamaan dalaman.

Seni Bina

59

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

Seni Arca

Seni Tembikar

60

61 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni Catan Rajah : Menunujukkan lukisan zaman klasik China yang banyak memberikan gambaran kawasan pergunungan iaitu pengaruh Yin dan Yang dalam kehidupan mereka.

(c) Falsafah Seni India Terdapat Enam aliran (sekolah) dalam Sistem Falsafah India iaitu Nyaya. Terdapat empat sumber ilmu pengetahuan iaitu persepsi (pratyaksha). Dikenali sebagai astika darshana. Kesemua aliran ini menerima sepenuhnya ajaran kitab Veda. Pendukung aliran Nyaya ialah Gautama dan karyanya Nyaya Sutra bertarikh kurun ke-2 SM. Yoga. Mimamsa dan Vedanta. Inferens (anumana). Sankhya. api dan udara. Nyaya bermaksud pertimbangan logik. 62 . kala (masa). manas (minda) dan atma(jiwa ). akasha (eter). Semua benda dikatakan diperbuat daripada 4 jenis paramanu (atom) iaitu atom bumi. Analogi/perbandingan (upamana) dan Testimoni/pembuktian (shabda) Aliran Vaisheshika dikenali sebagai Vaisheshika Darshana. Terdapat 5 unsur dlm pembentukan dunia iaitu dik (ruang). Vaisheshika. air. Confucius dan Toisme Tuliskan satu essei pendek tentang konsep Yin dan Yang berdasarkan catan lanskap .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI FALSAFAH CHINA Mencius (Ying Yang) Confucius Toisme Rajah : Falsafah China terbahagi kepada Mencius. Pengasas aliran ini ialah Kanada (kurun ke-3 SM) dan karyanya berjudul Vaisheshika Sutra.

Konsep Tuhan mutlak iaitu memperjelaskan realiti Tuhan. Penyatuan roh individu dengan roh duniawi menjadi tujuan hidup. Aliran Ramanuja disebut Vis is tadvaita. Kepentingan – sistem tafsiran Veda. Pendukungnya ialah Jaimini yang menyusun falsafah ini secara sistematik dan mencipta teks Purva-mimansa Sutra pada 400 SM.Vedanta dan Madhva dikenali sebagai Dvaita. Mimansa bererti siasatan. Advaita (yang didukung oleh Sankara) menyatakan Atman (jiwa) dan Brahman (Tuhan) bukanlah dua entiti yang berbeza. Pendukung falsafah ini yang terkenal ialah Sankara. simpati. Dipelopori oleh Kapila (kurun ke-7SM) dan karyanya ialah Sankhya Sutra. Objektif utama ialah menegakkan kewibawaan kitab Veda serta ritualnya. sebab dan akibat. intelek dan ego tanpa menghilangkan kesedaran diri iaitu pengalaman jiwa. pancaindera. Brahma Sutra dan Bhagavad Gita. murah hati. Teks asas ialah karya-karya Upanishad. Disiplin minda dan fizikal membantu mencapai moksha.dan Tamas Pendukung Aliran Yoga ialah Patanjali (kurun ke-2 SM) dan karyanya ialah Yoga Sutra. Dvaita (didukung oleh Ramanuja dan Madhva) menyatakan Atman dan Brahman adalah berlainan tetapi tidak terpisah.Vedanta. Latihan minda dan fizikal iaitu latihan mengawal serta mematikan fungsi anggota badan. Mengelak daripada melakukan 63 . Pelopor ialah Badarayana yang mencipta karya Brahma Sutra (400SM) atau juga dikenali sebagai Vedanta Sutra. Rajas . Vedanta dikenali sebagai Uttara Mimansa. belas kasihan. Dua aliran utama iaitu Advai ta (non-dualistic) dan dvaita (dualistic). jasa dan pengorbanan diri. Konsep Triguna (tigasifat) alam semesta iaitu Sattva. Ahimsa – terdapat unsur-unsur positif seperti kasih sayang. Dua realiti mutlak iaitu purusha (jiwa) dan prakriti (jirim).PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Aliran Sankhya merupakan Sistem falsafah terawal. minda. Sankhya bererti bilangan iaitu falsafah yang menghuraikan mengenai realiti dalam bilangan yang terhad dan pengetahuan yang sempurna.

keadilan. contoh Stupa Sanchi. contoh Taj Mahal dan Jami masjid.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kekejaman atau mencederakan. Pengetahuan benar yg merangkumi kebaikan. Seni arca bermula dengan patung. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. Seni Arca Merupakan kesenian tertua di India dan berkait rapat dengan patung-patung keagamaan. Ada juga menggunakan bahan-bahan dari besi dan gangsa. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Seni Bina dan Seni Ukir Bidang Kesenian India. Berkembang maju pada zaman Maurya. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. Dibuat daripada batu marmar. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan. Perpaduan – masyarakat dari pelbagai kaum dan agama. kerana ia lebih tahan dari tanah liat. contoh Tiang Asoka. Patung Lord Siva antara arca seni dalam pergerakan istimewa. Zaman Muslim. tindakan yg benar. maka banyak patung-patung berbentuk manusia yang disimpan di kuil-kuil untuk tujuan keagamaan.ucapan dan pemikiran yang benar dan juga realiti mutlak atau Tuhan. Zaman kegemilangan seni arca India ialah pada zaman Guptas. Satya – kebenaran. Telah mendorong ramai tukang-tukang arca India menghasilkan pelbagai bentuk arca. Contoh Gua 64 . Seni Lukis Dalam bidang Seni Lukis pula kesannya boleh dilihat di dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. penting menggalakkan hubungan erat dan keharmonian masyarakat.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ellora. Contoh Gua Ellora. Zaman Muslim. Dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya. Badami dan Bagh. Zaman Muslim. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan.merupakan zaman pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Stupa dan Brobodur Seni Arca 65 . Badami dan Bagh.pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi.

juga telah mengemukakan teori estetika yang menyentuh aspek keindahan yang terdapat dalam sesuatu karya seni. 66 . keindahan yang terhasil mempunyai nilai tersendiri yang perlu dihayati.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Lukisan Miniatur Radhe Krishna Lukisan Miniatur Rajasthani Hasilkan satu essei pendek mengenai enam aliran dalam sistem falsafah India 3. Al-Ghazali. ahli falsafah terkenal Islam. Menurut Al Ghazali. Beliau menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya.3 Perbandingan PandanganTokoh-tokoh (a) Pandangan Tokoh Islam Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. Al Ghazali tidak melihat sesuatu karya seni dari aspek fizikal kerana baginya manusia yang taksub pada kebendaan tidak akan berjaya memperoleh kebahagiaan yang hakiki.4.

manusia dikatakan sebagai makhluk seni yang cinta kepada sesuatu yang selamat. prosa. Namun pendapat tersebut ditentang oleh Mozi yang menyatakan bahawa seni muzik dan seni 67 . memuaskan dan memberi kepuasan melalui pancaindera. senia suara dan sebagainya. Confucius telah menyumbangkan peranan dalam kesenian dan kemanusiaan (terutama dalam bidang muzik dan puisi). teater. beliau turut menegaskan bahawa Tuhan tidak dapat digambarkan dalam bentuk estetika. seni bina. deklamasi puisi.  Seni yang diperolehi melalui penglihatan mata seperti seni lukis. seni hias.  Seni yang dapat diperolehi melalui pendengaran dan penglihatan seperti drama. Seni secara ringkasnya dapat dibahagikan kepada empat bahagian utama :  Seni melaui pendengaran seperti muzik. Justeru itu.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Drs. Estetika yang terhasil adalah berdasarkan daripada pengamatan dan pengalaman manusia itu sendiri. Al Faruqi menegaskan bahawa Tauhid merupakan prinsip utama dalam estetika Islam. Al Faruqi. seni pakaian dan sebagainya. tablo. cendekiawan Islam yang dilahirkan di Jaffa Palestin pada tahun 1921 telah membincangkan hal berkaitan karya seni Islam dan estetikanya.  Seni yang dinikmati melalui pembacaan seperti hasil karya sastera yang berbentuk puisi dan prosa. (b) Pandangan Tokoh China Seni China dikatakan mempunyai kepelbagaian gaya. Pandangan ahli-ahli falsafah mengenai spentingeni China telah bercanggah sejak zaman China purba lagi. filem dan sebagainya. Sidi Gazalba dalam bukunya 'Pandangan Islam Tentang Kesenian' menjelaskan bahawa kesenian adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sesuatu kelompok manusia kerana setiap kelompok masyarakat mempunyai fitrah semulajadi yang cinta kepada seni yang menyenangkan hati melalui pancaindera yang lima.

Gu Kaizhi telah menjelaskan teori dalam seni lukis yang membantu pengkarya seni dalam menghasilkan karya seni mereka. Berdasarkan Kapila Vatsayan. Latihan 1. seni catan. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni mereka.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI halus adalah satu pembaziran dan membuang masa kerana ianya dikatakan untuk golongan berada dan bukan golongan miskin. Teori „rasa‟ juga berkembang secara signifikan dengan estetika Kashmiri dalam puisi klasik. Krya seni ini adalah gambaran keagamaan. Setiap bentuk seni dalam kesenian Hindu ini mempunyai perkaitan antara satu sama lain iaitu gambaran persembahan antara simbol dan bentuk spiritual ang lebih sempurna. muzik dan tarian mempunyai aturan tersendiri. Teori „rasa‟ mula berkemba ng dengan teks Sanskrit iaitu Natyashastra iaitu karya seni yang dihasilkan untuk Bharata Muni iaituTuhan dalam persembahan drama ‘Fifth Veda’. Konsep saster Hindu seperti „Rasa‟.3 Bincangkan kepentingan estetika dalam penghasilan karya seni 68 . sastera (kaavya). Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni yang banyak. (c) Pandangan Tokoh India Seni Hindu adalah berbentuk spiritual dan falsafah. adalah gambaran emosi yang diluahkan oleh penulis yang berkaitan dengan sensitiviti penonton. berhubungkait dengan gambaran simbolisme. bentuk seni bina klasik Hindu. Kalidasa pula menghasilkan puisi yang mengaitkan karya seni beliau dengan „rasa‟ yang mengetengahkan konsep estetika sepenuhnya. seni arca.

Maka hasil seni Islam kebanyakannya berbentuk geometrik. Confucius dan Taoisme. Manakala falsafah India pula disebut Darsana. Pemahaman falsafah China dipecahkan pula kepada Mencius. 69 . spiritual dan percaya bahawa seni berkait rapat dengan masyarakat. Falsafah seni Islam lebih berkonsepkan keagamaan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI RUMUSAN Falsafah seni oriental seperti falsafah seni yang lain juga merupakan satu proses mencari jawapan kepada keindahan. di mana hasil seni tidak harus menyerupai apa-apa objek sekalipun. Malahan ia juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. Falsafah China mengutamakan kehalusan seni dan direalisasikan dengan sangat abstrak dan kreatif. yang bersifat ketuhanan. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. Kesenian Islam dilarang meniru bulat-bulat keindahan ciptaan tuhan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->