P. 1
Modul Seni 3110

Modul Seni 3110

|Views: 128|Likes:
Published by Fahmi Zakari
psv3117
psv3117

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Fahmi Zakari on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2013

pdf

text

original

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

TAJUK 1 PENGENALAN SENI ALAM MELAYU

1.1 Sinopsis Pengenalan Seni Alam Melayu menerangkan tentang seni tampak masyarakat di Alam Melayu khususnya di Malaysia. Seni tampak yang dimulai dengan lukisan-lukisan gua di Semenanjung Malaysia dan Sarawak. Seterusnya tentang artifak-artifak peninggalan zaman prasejarah. Seni kaum peribumi seperti kaum Jah Hut, Mah meri dan tenunan pua kumbu oleh kaum Iban juga dibincang untuk lebih mengenali seni Alam Melayu. Simbol-simbol yang

digunakan pada karya seni mereka dan maknanya dikaji untuk mentafsirkan mesej yang ingin disampaikan.

1.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis bentuk dan makna hasil lukisan gua, artifak dan Seni Pribumi.

1.3 Kerangka Tajuk-tajuk

Pengenalan Seni Alam Melayu

Lukisan Gua

Artifak

Seni Pribumi

Kaum Jah-hut

Kaum Mah meri

Pua Kumbu

1

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1.4 Pengenalan Seni di Alam Melayu telah lama wujud. Kewujudannya dibuktikan dengan penemuan-penemuan pelbagai artifak sejarah khususnya artifak seni di beberapa tapak arkeologi di seluruh negara. Artifak-artifak sejarah meliputi hasil seni seperti artifak peninggalan Zaman Logam.

Selain artifak-artifak, lukisan-lukisan di gua juga merupakan manisfestasi manusia terhadap kehidupan mereka dan membuktikan bahawa manusia di zaman dahulu telah mempunyai cara untuk mengekspresi perasaan mereka seperti lukisanlukisan gua yang terdapat di Bukit Tambun, Perak, Gua Balambangan, Sabah dan Gua Niah, Sarawak.

Lakaran pada dinding-dinding gua menunjukkan hubungkait yang sangat rapat antara kehidupan dan alam sekitar. Lakaran-lakaran yang dihasilkan kelihatan tidak bertindih di antara satu sama lain. Penceritaan tentang sesuatu peristiwa itu sangat signifikan dan istimewa seolah-olah dirancang.

Pada asalnya seni tampak di Alam Melayu lahir kerana keinginan manusia untuk menghasilkan peralatan bagi memudahkan urusan atau kehidupan seharian mereka. Penghasilan peralatan seperti peralatan memburu dan pertanian telah membuktikannya. Penghasilan patung-patung dikalangan kaum pribumi bukan untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Kaum-kaum pribumi yang masih kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi.

Manusia zaman dahulu juga ingin mengekpresikan hubungan antara alam dan kehidupan mereka. Semangat alam diadun dengan kepercayaan dan disebatikan dalam kehidupan. Kepercayaan mereka terhadap alam telah melahirkan beberapa pantang larang dalam transformasi bentuk alam ke bentuk tampak. Motif-motif pada pua kumbu misalnya, tidak akan dihasilkan sewenang-wenang oleh

2

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI penenunnya. Pelbagai pantang larang masih dipegang untuk menghindarkan penenun daripada ditimpa pelbagai musibah. 1.5 Lukisan Gua Lukisan awal telah ditemui di dinding-dinding gua yang dihasilkan oleh manusia purba. Lukisan tersebut berkisar tentang aktiviti kehidupan seharian seperti perburuan dan pengembaraan. Di Malaysia, lukisan gua telah dijumpai di Gua Tambun di Perak, Gua Niah di Sarawak dan Gua Balambangan di Sabah. Kebanyakan karya lukisan di dinding gua menggunakan gaya yang sama, iaitu imej binatang digambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas dengan komposisi yang hampir sama, iaitu memanjang dan berkumpulan serta menggambarkan pelbagai binatang yang mungkin menjadi hasil buruan untuk makanan mereka pada zaman dulu.

Lukisan gua di Bukit Tambun Menurut M. Matthews, seorang penulis yang menulis di dalam terbitan isu „Malaya Dalam Sejarah – Majalah Persatuan Sejarah Malaya‟ pada bulan November 1959 berkata, “Lukisan di Gua Tambun menggunakan satu warna – tidak jelas. Dalam sesetengah kumpulan, warnanya unggu pekat dan dalam kumpulan lain, warnanya merah pudar. Banyak lukisan ini memaparkan individu-individu lelaki yang dilukis kasar. Ada di antara haiwan yang dilukis ini mudah untuk dikenalpasti tetapi ada juga yang kurang jelas dan imaginasi diperlukan untuk membayangkan apa sebenarnya yang cuba digambarkan oleh pelukis tersebut.”

3

lukisan dinding sepanjang 200 kaki telah dijumpai. Selain itu. lukisan yang membentuk galeri gambar ini terpampang sepanjang lebih dari seratus kaki. di Pahang dan juga di Kedah. tetapi masa dan cuaca telah menghapuskan sebahagian besar lukisan ini. Rusa yang dilukis di sini amat menarik kerana kesemuanya kelihatan seperti rusa betina yang sedang bunting dan salah satu darinya juga mempunyai bayangan anak rusa di dalam perutnya! Pada suatu masa dahulu. Perak. Lukisan-lukisan tersebut boleh dikelompokkan ke dalam beberapa bentuk iaitu bentuk manusia. Pada bahagian lain di Gua Kain Hitam.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tetapi kebanyakan lukisan di sini agak jelas di lihat dan memaparkan haiwan seperti dugong. Garisan-garisan pada lukisan tersebut adalah tebal dan menggambarkan sebuah bot panjang dan 4 . Kebanyakkan pengkaji percaya bahawa ia telah dilukis oleh masyarakat Zaman Noelitik. sampan. unsur alam dan juga bentuk abstrak. di Hulu Kelantan. Gambaran haiwan di dinding Gua Tambun Sesetengah kajian mengatakan bahawa hematit (bahan yang menghasilkan warna merah) telah digunakan untuk menghasilkan lukisan-lukisan gua di Gua Tambun. dan rusa. haiwan. Sungai Siput. tapir. yang terletak berdekatan dengan Gua Niah. geometrik. Ia dihasilkan dengan menggunakan arang. terdapat juga lukisan lain di gua tersebut yang dipercayai dilukis oleh masyarakat awal orang asli seperti yang terdapat di Lenggong.

Motif-motif ini menjadi bukti tentang aktiviti manusia di ketika dahulu. unsur alam. Tempoh prasejarah negara Malaysia bermula daripada kesan-kesan terawal penempatan manusia yang diketahui iaitu di sekitar 40 ribu tahun dahulu dan berlanjutan sehingga terbentuknya Kesultanan Melaka di sekitar tahun 1400. Turut dijumpai di Gua Kain Hitam tersebut adalah bot-bot lama. tembikar China dan manik kaca. Bentuk- bentuk sebegitu mungkin satu bentuk abstrak yang menggambarkan satu fenomena di ketika itu. sampan dan abstrak. haiwan. 1. Lukisan ini menggunakan arang dengan gambaran motifmanusia.6 Artifak Artifak bermaksud barang-barang buatan manusia (terutama alat perkakas dan senjata) yang merupakan peninggalan sesuatu zaman. Di Gua Tasob Madai pula terdapat lukisan gua yang mewakili lukisan gua Zaman Neolitik. Lukisan-lukisan ini dilukis menggunakan tanah atau batu merah yang berada tidak jauh dari gua tersebut. Sabah menggambarkan cantuman bentuk laktis ( oval berjalur) dengan garisan memanjang.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI susunan manusia yang menari. Gambaran aktiviti manusia di dinding Gua Kain Hitam Gambaran haiwan di dinding Gua Kain Hitam Manakala lukisan di dinding Gua Balambangan. 5 .

Cara hidup berburu dan mengumpul makanan telah berubah dengan begitu dramatik sekali di sekitar 5. telah ditemui di ruang yang terlindung di dalam gua-gua. manakala di pantai barat pula adalah berdekatan kawasan sumber bijih timah. Kebanyakan artifak. termasuklah di Gua Niah di Sarawak. termasuk kawasan perkuburan. 6 . Kawasan-kawasan dari Zaman Logam di Semenanjung juga tertumpu di bahagian utara.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Faktor cuaca banyak memberi kesan pada artifak-artifak prasejarah termasuk barangan tembikar tanah dan perkakas-perkakas yang diperbuat daripada batu dan besi.000 tahun dahulu berikutan dengan penemuan kaedah bagi menghasilkan perkakas batu yang digilap dan barangan tembikar tanah. Sarawak di sekitar abad ke-5 sehingga abad ke-13. melainkan penemuan sebuah loceng yang diperbuat dari gangsa di Muar. Johor. Satu-satunya peninggalan binaan yang masih boleh dilihat adalah batu-batu asas bangunan yang dibina semasa era kerajaan purba di Kedah dan di Santubong. Kehidupan di Zaman Logam juga dapat dilihat melalui pelbagai barangan yang diperbuat daripada besi seperti sebuah alat berbentuk batang yang panjang yang dikenali dalam kalangan orang Melayu sebagai tulang mawas dan hanya ditemui di Semenanjung Malaysia. atau di kawasan-kawasan Mesolitik. Penemuan-penemuan di bahagian pantai timur pula tertumpu di kawasankawasan yang mempunyai sumber emas. Gua Cha di Kelantan dan Gua Kechil di Pahang. Bukti-bukti penghidupan dari zaman Neolitik boleh ditemui di kawasannya sendiri.

muzium negara.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Loceng Gangsa dari Zaman Logam Layari Internet Dapatkan maklumat tentang 10 artifak yang telah didaftar dalam Daftar Warisan Kebangsaan 2009 yang dikenali sebagai Objek Warisan Ketara.gov. topeng adalah tunggak budaya mereka. (www. Bes.my) 1. Pelbagai jenis topeng yang terdapat dalam masyarakat Asli serta diberi nama tertentu seperti Roh. dan Hantu. 7 . Kaum asli ini membuat topeng untuk tujuan penyembahan dan perubatan. Topeng-topeng ini pada mulanya diukir oleh bomoh atau batin. Moyang. Poyang.7 Seni Pribumi Di kalangan masyarakat Asli tempatan seperti kaum Mah Meri di Pulau Carey dan Jah Hut di Pahang.

Mereka juga dikenali sebagai orang laut.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1. 1. Pengukiran kayu merupakan salah satu sumber pendapatan kaum Jah-hut. Setiap ukiran mempunyai pelbagai maksud dari segi kepercayaan.2 Kaum Mah meri Mah Meri merupakan salah satu daripada 18 suku kaum Orang Asli yang tinggal di Malaysia dan tergolong di dalam kumpulan besar yang digelar orang Senoi. bertam.7. kaum Jah-hut juga sememangnya sinonim dengan pengukiran kayu terutama penghasilan arca dan merupakan lanjutan untuk kepercayaan keagamaan mereka. Selain hasil anyaman. Kaum ini terkenal dengan hasil anyaman dari mengkuang dan pandan. lagenda serta gambaran kehidupan mereka.7. Mahmeri memberi maksud bersisik. buluh dan rotan. keagamaan. sesuai dengan lokasi penempatan mereka yang berhampiran dengan laut iaitu di sepanjang pantai Negeri Selangor dan Pulau Carey.1 Kaum Jah-hut Suku kaum Jah-hut adalah suku bangsa Senoi yang mendiami negeri Pahang. mistik. Segala ciptaan dari ukiran kayu adalah berasaskan kepada imaginasi dan mimpi yang menggambarkan kuasa baik atau jahat yang ada perkaitan dengan sistem kepercayaan dan kehidupan mereka. Moyang Harimau Berantai 8 . "Mahmeri" bermaksud orang hutan manakala dalam istilah.

alam flora dan fauna amat menakjubkan. Ukiran kayu kaum Mah Meri melambangkan roh atau semangat yang wujud dan mempunyai pengaruh ke atas pelbagai aspek kehidupan mereka sama ada secara positif atau pun negatif. Untuk memastikan para nelayan selamat pulang. bomoh Mah Meri akan menghasilkan ukiran Moyang Sauh dan mengadakan satu upacara di tepi pantai dengan menyediakan pulut kuning dan makanan yang lain sambil meminta pertolongan Moyang Sauh agar nelayan mereka selamat di laut hinggalah mereka pulang ke darat.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Kaum Mah Meri terkenal dengan hasil ukiran topeng kayu serta ukiran yang digunakan di dalam amalan kerohanian tradisi mereka. 9 . Ukiran kayu Mah Meri bukan dicipta untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Ukiran serta makanan tersebut kemudiannya ditinggalkan di tepi laut setelah upacara tersebut selesai. figura manusia. Kaum Mah Meri yang kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi. Moyang Sauh yang digambarkan dalam ukiran Mah Meri mempunyai bentuk seakan-akan seekor ikan atau naga laut menjadikannya sebuah ukiran yang kelihatan menyeramkan namun sangat indah pada masa yang sama. Ukiran yang dinamakan Moyang Sauh dipercayai berpengaruh ke atas keselamatan para nelayan ketika mereka turun ke laut. Kreativiti mengukir patungpatung berbentuk dewa-dewa.

Ukiran ini kemudian diberikan kepada bomoh mereka yang akan menjalankan upacara bagi „mengalihkan‟ penyakit tersebut dari pesakit kepada ukiran kayu itu dan kemudian membuangnya ke laut atau ke dalam hutan. penyembahan dan hiburan. Nama topeng dalam masyarakat Mah Meri berdasarkan cerita dan kepercayaan masyarakat untuk tujuan perubatan. gaya dan piuhan. Untuk mengubati pesakit. sakit perut dan penyakit yang berkaitan dengan pembuangan air kecil. sentiasa menjadi sebutan. 10 . Bentuk-bentuk topeng masyarakat Asli ini tidak menggunakan warna tetapi rupa topeng dibezakan melalui corak. Nama seperti Moyang Tetek Lanjut. lalu secara simboliknya „mengeluarkan‟ penyakit itu dari badan pesakit. Selalunya topeng ini dipakai oleh batin dan bomoh sebagai perantara alam metalizik dan realiti. salah seorang ahli keluarga pesakit tersebut perlu menghasilkan ukiran kayu yang melambangkan roh atau semangat yang dipercayai berpengaruh ke atas penyakit tersebut.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Moyang Jantung Moyang Sauh Moyang Naga Ukiran Mah Meri juga memainkan peranan yang penting dalam usaha mereka untuk menyembuhkan penyakit seperti demam. Moyang Labi-Labi dan Moyang Katak Kala.

Kebanyakan bomoh di kalangan masyarakat Asli berperanan sebagai tabib dan hakim. Keindahan ukiran ini terserlah bukan sahaja pada alunan urat kayu nyireh yang indah atau warna kayu yang menarik tetapi juga pada rekabentuk ukiran itu sendiri yang ringkas tetapi sungguh anggun serta membawa makna di dalam budaya kaum Mah Meri. Ukiran topeng Kaum Mah meri Jenis kayu yang paling digemari untuk dibuat ukiran adalah kayu nyireh batu. Selain daripada ukiran kayu. Oleh sebab ini. menakut serta melucukan. Setiap ukiran tertakluk kepada tafsiran pengukir yang menghasilkannya. setiap ukiran yang dihasilkan adalah seunik urat-urat kayu nyireh batu yang membentuk ukiran itu sendiri. Terutamanya topeng untuk tujuan penyembuhan penyakit. hasil anyaman juga memainkan peranan yang penting dalam budaya Mah Meri lebih-lebih lagi bagi kaum wanita Mah Meri. Ukiran berukuran satu kaki tinggi memakan masa kira-kira dua minggu untuk disiapkan. kepakaran pengukir untuk membentuk kayu ini serta keunikan mutu kerja pengukir tersebut. maka topeng menjadi mekanisme penjelmaan mereka dari manusia kepada makhluk magis. 11 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Terdapat topeng yang dipiuhkan untuk menimbulkan imejan yang menggerun.

Bagaimanapun. motif ini hanya boleh ditenun oleh anak dan isteri ketua rumah panjang Fauna Buaya mempunyai kuasa untuk menjaga 12 . Kain tenunan ini berwarna kemerah-merahan atau coklat tua. Pua kumbu ditenun oleh wanita kaum Iban yang sudah mahir menenun kerana pua jenis ini adalah paling rumit untuk ditenun. ia turut memaparkan corak kehidupan seharian masyarakat Iban. bekas simpanan. LAYARI INTERNET Layari internet dan dapatkan gambar beserta nama 5 patung kaum Jah-hut dan Mah meri 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Sebelum mereka dianggap layak untuk berkahwin. Pua kumbu menjadi kemegahan di kalangan wanita kaum Iban dan jika dilihat dengan teliti. tikar serta perhiasan upacara.7. Antara motif-motif yang digunakan: Motif Engkeramba Penerangan Merupakan gambaran figura roh. Kepercayaan Dipercayai berkuasa menghalang bencana atau kuasa jahat daripada menyerang tanam-tanaman dan penghuni rumah panjang Biasanya. motif-motif itu kerap dikaitkan dengan kepercayaan dan pantang larang mereka.3 Pua Kumbu Pua Kumbu merupakan salah satu jenis kain pua yang popular di kalangan masyarakat Sarawak. seorang wanita kaum Mah Meri perlu menguasai kemahiran menganyam pelbagai jenis barangan seperti bakul memburu.

menurut kepercayaan kaum Iban. biji benih dan bunghabungaan. buahbuahan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Motif Penerangan Kepercayaan tempat berhuma (tanaman padi). bulan. pucuk rebung. Mempercayai bahawa buaya adalah jelmaan saudara-mara mereka. alat tenun Alam & Alatan 13 . pucuk paku. Rusa mendatangkan kejayaan atau tuah semasa berburu Serangga labah-labah. Burung pembawa alamat baik kain yang mempunyai motif burung dipercayai boleh menyembuhkan penyakit dan mendatangkan kekayaan dalam apa pekerjaan. kala jengking dan lipan Flora rotan. kunang-kunang. selampai iaitu roh perempuan sering menjelma sebagai katak dan dikatakan mempunyai kuasa untuk mencipta bayi Harimau dan tikus kasturi sering dikarang dalam bentuk abstrak Dipercayai orang yang memakai kain tenunan ini dianugerahkan keberanian. Ular membawa petanda buruk dimana kemunculan ular dikaitkan dengan kuasa jahat atau hantu dantidak ditenun dengan sewenang-wenangnya Katak ditenun dengan gaya seperti manusia. awan larat.

Maksud memakan diri itu pula adalah pembuat itu akan jatuh sakit dan ada sahaja perkara lain yang menghalangnya untuk menyiapkan tenunan tersebut. menyambut kepala (selepas ngayau/memenggal kepala) dan upacara bercucuk tanam. perubatan. jika seseorang itu berkeras untuk menghasilkan motif atau corak pua kumbu di luar kemampuannya. Apabila selesai setiap pua kumbu dihasilkan. ia dipercayai akan 'memakan diri' dan kain tersebut tidak dapat dihasilkan. pengkebumian. Kemahiran menghasil kain tenunan merupakan satu kemestian bagi wanita suku kaum Iban. penenun akan membuat sebuah tatu di tangan yang bermakna penenun tersebut adalah pakar atau telah ditauliahkan. perkahwinan. Pua kumbu pada zaman dahulu sering digunakan dalam upacara kelahiran. Penenun yang mencapai tahap tertinggi boleh dikenali dengan tatu di badan mereka. Walaubagaimanapun. Dahulu jika seseorang wanita Iban yang tidak mempunyai kepandaian menenun kain. 14 . Kini sebahagian kecil sahaja masyarakat Iban yang memiliki kemahiran menenun pua. seni tangan itu bukan sahaja menggambarkan kerajinan dan ketekunan malah sikap bertanggungjawab di dalam rumahtangga. Penenun yang mahir biasanya memperoleh motif serta corak menerusi mimpi yang kemudiannya diterjemahkan dalam tenunan pua kumbu. dia tidak akan dipilih sebagai calon isteri dan lambat bertemu jodoh. Mereka akan mempunyai tatu di beberapa tempat di anggota badannya termasuk di bahagian leher.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mengikut kepercayaan. malah kebolehan itu juga pernah menjadi faktor tarikan utama kaum lelaki suatu ketika dulu. pua yang dihasilkan adalah antara yang terbaik di kalangan suku kaum Dayak. Bagi masyarakat Iban.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. motif: buah terabai/Lang Tuai 15 .

Penggunaan motif atau simbol boleh dikaitkan dengan kepercayaan dan budaya hidup masyarakat di alam Melayu.8 Rumusan Seni di Alam Melayu sangat unik.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. 16 . Ia menggambarkan hubungan antara manusia dan alam secara rohaniah. motif: tangga begi 1.

Seni Arca .Seni Plastik .Artifak .Seni Bina .Catan Cina .Catan air .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 2 PENGENALAN SENI VISUAL MALAYSIA 2.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis pengaruh Seni Barat dalam Seni Oriental dan Seni Malaysia 2) Membanding beza dan menghubungkaitkan pengaruh Seni Visual Barat dengan Seni Visual Di Malaysia. 3) Menggunakan pengetahuan dan menerangkan kronologi perkembangan Seni Visual Malaysia selepas merdeka. perkembangan Seni Visual seperti berikut: Maklumat yang dibincangkan adalahh mengikut tajuk-tajuk . Kesenian visual yang menjadi tradisi Melayu adalah daripada pelbagai bidang seni.Seni bina .Karya-karya terkenal 2.Seni Moden . Sejarah perkembangan seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara lain. Ia meliputi tempoh setengah abad.Seniman .1 Sinopsis Tajuk ini meliputi maklumat dan latihan berkaitan seni visual di Malaysia merujuk kepada seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka. 4) Menganallisis perkembangan Seni Visual selepas merdeka. 5) Menunjukkan sikap patriotik terhadap karya seni Malaysia 17 .

1 Artifak Artifak adalah barang-barang sejarah hasilan manusia seperti peralatan.3 Kerangka Tajuk-tajuk Pengenalan Seni Visual Malaysia Perkembangan Seni Visual Malaysia Sebelum Merdeka Selepas Merdeka Artifak Seni Plastik Catan Cina Seni Arca Catan Air Senibina Senibina Seni Moden Seniman Karya-karya Terkenal 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.4. senjata atau ornamen.1 Perkembangan Seni Visual Sebelum Merdeka Apakah yang anda faham tentang seni visual sebelum merdeka ? 2.4 Kandungan Isi 2.1. 18 .4.

19 . Selain sebagai senjata untuk mempertahankan diri. Perlis. Ulu Tembeling. Mereka telah menerima pendidikan dalam lukisan berus Cina dan kaligrafi di China. menggunakan serpihan-serpihan tembikar yang ditemui sebagai petanda untuk menggambarkan tamadun dan budaya zaman silam B) Keris Keris menjadi sejenis senjata warisan Melayu sejati yang telah digunakan di Tanah Melayu sejak lebih daripada 700 tahun yang lalu. Keris Taming Sari. Keris Panjang dan Keris Madura. Bukit Tambun.2 Catan Cina Sumbangan golongan Cina kepada perkembangan seni Malaysia dan Singapura berpunca daripada pendatang dan pelawat Cina seperti Xu Beihong yang telah bermastautin di Pulau Pinang untuk beberapa tahun. 2. Bukit Tengku Lembu. keris juga merupakan satu lambang yang menjadi kemegahan serta kebanggaan bangsa dan negara. Ragam hias pada permukaan pada permukaan serpihan tembikar berbentuk sederhana yang ditemui didapati dibuat secara spontan dan dibakar pada suhu sebarang suhu. dijumpai pecahan tembikar yang dihiasi Para pengkaji sejarah dengan motif geometri berbentuk „tulang ikan‟. Kelantan.4.1. Perak dan Gua Niah. Serawak. Mereka juga telah berkunjung ke Singapura untuk sesuatu jangka masa.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI A) Tembikar Seni tembikar telah wujud dalam budaya Melayu di Malaysia sejak beribu tahun dahulu. Contoh keris yang wujud di Malaysia Keris Semenanjung. Ini terbukti dengan penemuan barangan tembikar seperti di Gua Cha. Pahang. Keris Pekaka. Di Johor.

Kesimpulannya pada awal tahu 1920an terdapat pelukis yang mempamerkan hasil karyanya. Seni visual ini wujud oleh perintis karya-karya cat air dan cat minyak para pegawai Kolonial British yang berkhidmat di Pulau Pinang pada akhir tahun 1770an yang mengikut estetik zaman Victoria. Reverend Pak Yuen. Kesenian visual bukan menjadi tradisi Melayu. Wang Yau. 2. 20 . Seni halus tidak pernah difikirkan . Ia meliputi tempoh setengah abad. Antara yang berjaya dalam bidang seni ialah Lee Kah Yeow. Hanya selepas mereka bertapak kukuh dan berjaya dalam kehidupan.1. Terdapat kepercayaan bahawa pengembara. barulah terdapat beberapa penghijrahan berdasarkan kretiviti artistik mereka. Abdullah Ariff dan lain-lain lagi. Disusuli pula dengan pameran pastel He Qui Qo pada tahun 1926.pengembara Eropah dan Inggeris telah meminta pelukis-pelukis negeri-negeri Selat yang berketurunan Cina atau Melayu untuk melukis gambaran kehidupan tempatan yang bermotifkan flora dan fauna. Reverend Chuk Mor. Seni lukis Malaysia bermula dalam tahun 1930an dengan terciptanya karya-karya catan awal oleh Yong Mun Seng. Chung Hong Kong dan Zhen Wei Sin. Lukisanlukisan dan catan-catan tersebut banyak ditempah oleh pegawai-pegawai Syarikat Hindia Timur yang ditempatkan di Malaya. Pameran seni lukis yang terawal di singapura ialah pameran Lian Xiao Oh pada tahun 1924. Chai Horng.4. Terdapat yang terlibat dalam pendidikan Seni dan ada pula yang menjadi pelukis amatur.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada mulanya penghijrah-penghijrah awal dari China adalah untuk mencari sara hidup.3 Catan air Sejarah seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara jiran. Ini disebabkan oleh minat mereka atau sebagai rekod sejarah.

pusat pengajian. estetik. sosial dan juga politik serta rohani yang simbolik. masjid. (5) Gereja St. (4) Masjid Kampung Hulu di Banda Hilir.000 buah bangunan sebelum perang yang berada di 265 buah bandar yang dikaji di seluruh negara wajar dipulihara (Syed Zainol Abidin Idid. Surealisme. Kedah (1893). istana. 1995). 2. stesen keretapi.4.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pihak Inggeris telah memperkenalkan genre lukisan/ catan lanskap dalam aliran Realisme. zaman Pre-Raphelites. Dianggarkan terdapat lebih kurang 35. Kubisme. monumen. Futurisme dan Konstruktivisme. rumah berhala. Melaka (1728). 21 .1. Kedah (1735).4 Seni bina Tidak dapat dinafikan masyarakat dahulu kala mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam bidang seni bina. bangunan pentadbiran kerajaan. Fielden (2000) berpendapat bahawa bangunan bersejarah mempunyai nilai senibina. dan lain-lain lagi. Wilayah Persekutuan (1888). sejarah. George Anglican di George Town. (2) Balai Besar di Alor Setar. Melaka (1641). Pulau Pinang (1817). dokumentari. Contohnya. (3) Muzium Sejarah Nasional di Kuala Lumpur. (6) Balai Seni di Alor Setar. Turner dan Constable. Terdapat bangunan-bangunan yang menarik disamping mempunyai reka bentuk seni bina yang unik. sekolah. arkeologi. ekonomik. Contoh senibina sebelum merdeka: (1) Bangunan Stadthuys di Banda Hilir. Ini telah berterusan sehingga abad ke 19 apabile Seni Eropah terutamanya Seni Perancis mula memberi kesannya kepada seluruh rantau dengan pergerakan-pergerakan seni seperti aliran Impresionisme. tembok.

Era baru dalam aliran naturalis dan figura manusia. Merupakan zaman baru bagi pelukis Malaysia dan seni halus tidak dipentingkan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rumusan : Perkembangan seni visual Malaysia sebelum merdeka adalah sebagai minat atau rekod sejarah.5 Perkembangan Seni Visual Selepas Merdeka Apakah perbezaan di antara aliran seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka? 2. Aktiviti seni dipengaruhi oleh suasana penjajah iaitu menekankan genre lukisan dan catan lanskap dalam aliran Realisme.1 Bincang dan hasilkan jadual kronologi tentang perkembangan seni visual sebelum merdeka berkaitan : - Stail dan bentuk tema bahan gaya aliran tahun 2. Latihan 1.1 Seni Plastik Istilah plastik digunakan kepada semua imej-imej spatial. Seniman mengenalpasti dari aspek perletakan imej di dalam ruang plastik merujuk kepada keperluan 22 .5.

logam. kayu. menguli. menjalin. membentuk. 2.5. senibina. mengurut. ruang. besi. tembikar. Dalam lewat tahun 50-an telah berlaku konflik dalam seni akibat perbalahan dominasi oleh pengamal aliran abstrak dan ekspresionistik. Seni plastik di Malaysia melibatkan hasil karya catan. jalinan. bahan dan proses berkarya. arca. 23 . Membentuk ialah teknik menghasilkan karya dengan cara mengukir. mencantum dan sebagainya.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan dan perasaan seniman. menempa. batu dan sebagainya. Bahan yang digunakan ialah kayu. Unsur plastik ini menjurus kepada aspek seni dari segi bentuk. Seniman dan peminat aliran realisme rasa tercabar dan telah bangkit. melentur. Seni plastik juga adalah satu terma dalam seni visual yang memberi maksud unsur plastik dalam bahan-bahan yang boleh dibentuk dan dibina. tanah liat. sekitar tahun 80-an menghasilkan karya di luar ciri seni plastik konvensional dan tidak terikat pada media. Gaya ‟avantgarde‟ yang dipolori oleh penghargaan. imbangan dan kestabilan yang merangkumi objek tiga dimensi.2 Seni Arca Arca dihayati sebagai satu cabang kesenian yang berkaitan dengan pengkajian bentuk-bentuk tiga dimensi yang melibatkan formalistik seni seperti ruang. menyambung. Dalam tahun 1960-an pemilihan gaya abstrak adalah lebih formalistik dan berbentuk individualistik. Bahan yang boleh digunakan untuk aktiviti ini ialah batu. keluli dan sebagainya. dan menggelek. ukiran. struktur. tenunan senjata dan sebagainya. Membina pula ialah menghasilkan karya seni dalam bentuk tiga dimensi secara mengikat. Abstrak Ekspresionisme Amerika telah diberi Sekitar dekad 1980-an dan 1990-an memperlihatkan cubaan serius untuk Seniman pada menerapkan ciri ‟nasional‟ atau keaslian‟ seni plastik moden.

Chan Teck Meng. yang sama tema dengan catannya. Cheong Laitong. Aliran Ekspresionisme dan Abstrak Ekspresionisme meresap ke dalam seni arca. karya Syed Ahmad Jamal “The Link” (1963). Kajian Seni Lukis dan Seni Reka. Dari segi tema. Zulkifli Yusof. Wan Ahmad Wan Mohamod. para pengarca berinteraksi terhadap persekitaran seperti persoalan agama. Cheong Laitong dan Latiff Mohidin. “Forest” (1968) dan “Ecstacy” (1986) Dekad 1970-an memperlihatkan perkembangan arca yang pesat. Mad Anuar Ismail. struktur dan rupa.K. Arca-arca yang bersifat figuratif dan representasi dapat dilihat menerusi karyakarya Anthony Lau. Antara karya awal Anthony Lau adalah arca “Djin Api” (1959). Antara yang turut serta adalah Anthony Lau. Syed Ahmad Jamal. Ariffin Ismail. alam dan kehidupan secara umumnya. Latiff Mohidin. Yeoh Jin Leng dan Tang Tuck Kan membangkitkan halhal yang menghubungkan catan dengan arca. karya-karya arca Syed Ahmad Jamal. Institut Teknologi Mara merupakan salah sebuah institusi yang bertanggungjawab dalam melahirkan ramai pengarca ternama dan berpotensi seperti Zakaria Awang. Peningkatan minat dan kecenderungan seniman kepada seni arca dan media campuran jelas 24 . Ramlan Abdullah. berbanding dengan catan. Ham Rabeah Kamarun.Sabapathy (1976). Seni arca di Malaysia boleh dikatakan masih baru Seni arca moden mula berkembang di Malaysia pada sekitar tahun 1960-an. Pada tahun 1976 satu pameran “Tinjauan Seni Arca Moden Malaysia” telah diadakan di Balai Seni Lukis Negara. Teo Tien Eng. Tengku Sabri Tengku Ibrahim. budaya. Raja Shahriman dan Bayu Utomo. Kuala Lumpur. Contohnya.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI warna. Menurut T.

Aspek-aspek umum seperti pintu gerbang. bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (1959).5. Bank Bumiputra. Bangunan-bangunan perniagaan. Muzium Negara. Masjid Negara. Antara bangunan-bangunan utama yang dapat digolongkan dalam senibina moden ialah bangunan istana raja-raja Melayu di tiap-tiap negeri. tugu peringatan dan sebagainya. menara.merdeka. 5. 25 . 4. Binaan tempat kediaman iaitu rumah atau taman perumahan. Bangunan-bangunan kerajaan. muzium dan sebagainya. Yang dimaksudkan dengan senibina adalah melingkupi: 1. 2. Bangunan-bangunan awam seperti masjid. Dayabumi. sama ada secara konvensional. pemasangan (installation) atau pun arca persekitaran. hospital. Pelbagai bentuk arca terhasil. Bangunan Sultan Abdul Samad. 6. bangunan parlimen (1963).PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kelihatan awal dekad 1990-an. 3. bersifat galeri. anglo-Indian. elektik dan sebagainya. senibina Malaysia mengandungi unsur-unsur budaya kebangsaan yang berteraskan kebudayaan masyarakat berbilang kaum.3 Seni Bina Sebagai sebuah negara yang mempunyai kebudayaannya sendiri. Para arkitek yang baharu sahaja menamatkan pengajian di luar Negara telah membawa fahaman baru dalam seni bina di bandarbandar utama Negara yang sebelum ini dikuasai oleh gaya rupa senibina kolonial. suatu aspek yang turut mengalami perubahan ketara ialah gaya rupa seni bina. 2. Taman-taman dan kawasan rekreasi. Menjelang era pasca. perpustakaan. bangunan berkembar Petronas dan Menara Telekom. Stadium Negara (1964).

Tay hooi Keat. Lau. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958.4 Seni Moden Pada tahun 1957. Seni daripada taraf rendah (kedaerahan) meningkat ke peringkat antarabangsa. Perdana Menteri Malaya yang pertama. 26 .5. Ini membawa kesan yang mendalam dalam perkembangan seni Malaysia kerana usaha-usaha Sullivan yang bersungguh-sungguh untuk memperkenalkan para pelukis tempatan serta karya-karya mereka. mengadakan kelas-kelas melukis. Ahli-ahli terdiri daripada Abdullah Ariff. Baharuddin Kassim.K. Ivor Shipley (arkitek JKR yang merekabentuk bangunan Parlimen) mengadaptasi factor-faktor setempat ke dalam rekabentuk moden. Mereka memperkenalkan konsep-konsep baru. 2. Menjelang kemerdekaan seni telah menjadi salah satu simbol kepada perpaduan kaum di Malaysia. Chuah Thean Teng. Lim Tong Juan dan William K. Pada tahun 1957 Frank Sullivan telah dilantik sebagai setiausaha akhbar kepada YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Lee Joo For. Kuo Ju Ping. Balai Seni Lukis Negara di 109. Persepsi masyarakat terhadap seni telah mula berubah. Beberapa orang arkitek seperti Howard Ashley. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya Chen Wen His. sesi perbincangan dan pameran.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Bentuk dan corak senibina moden memperlihatkan perubahan-perubahan yang nyata tetapi disesuaikan dengan ciri-ciri senibina asli Malaysia. Hisham Albakri (kumpulan arkitek JKR yang mereka bentuk Masjid Negara) dan W. Thursday Art Group telah ditubuhkan di Pulau Pinang dengan matlamat yang sama dengan Wednesday Art Group. Cheong Lai Tong. Dari semasa ke semasa binaan-binaan baru didirikan bagi memenuhi keperluan pembangunan Negara dan keperluan masyarakat.

G. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Professor Ungku Aziz. Puan P. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Tan Sri Kamarul Ariffin. Guru-guru yang berminat di bidang seni diberi peluang melanjutkan pelajaran melalui kursus sepenuh masa selama satu tahun. Tan Sri Dato‟ Azman Hashim. syarahan. Anthony Lau. Dengan adanya tradisi seni khat telah membentuk satu pengucapan gambaran yang tersendiri. Acara-acara seni lukis menjadi acara gemilang yang dihadiri oleh pelukis-pelukis. ahli politik dan diplomat. pencinta seni. Nik Zainal Abidin. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Antaranya ialah perbincangan. Special Teachers Training Institute (STTI) ditubuhkan pada tahun 1960 yang kemudiannya ditukar kepada Maktab Perguruan Ilmu Khas (MPIK). antara yang telah membangunkan Balai Seni Lukis Negara adalah Tan Sri Mubin Sheppard. Tan Sri Ghazali Shafie. ceramah. pameran dan sebagainya. Patrick Ng. Lee Joo For. Seni lukis aliran utama 1960an adalah dengan nilai-nilai mistikal dan semesta telah menarik perhatian audien untuk menghayatinya kerana mempunyai kelainan. Pelbagai aktiviti dijalankan melalui saluran media massa. Mereka yang menunjukkan bakat besar dihantar untuk melanjutkan pengajian ke luar negara. Selain Frank Sullivan yang menjadi setiausaha selama sepuluh tahun. Cheong Laitong. Lahir pandangan yang kritikal terhadap seni lukis. Peter Harris.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mohd Hoessein Enas. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Syed Ahmad Jamal. 27 . Tan Sri Zain Azraii. Lim dan ramai lagi. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. laporan.

Pendekatan gaya catan mereka yang berasaskan optik dan maklumat telah mengejutkan pelukis-pelukis tempatan dan masyarakat umum. Institusi persendirian ini menawarkan kursus-kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Fine Art. Photography. Chong Kam Kow. Sculpture. 28 . nilai-nilai mistika dan metafisika iaitu maklumat dan ilmu yang luar dari bidang catan. Ia menawarkan kursus diploma selama empat tahun dalam bidang Fine Arts (Painting and Sculpture). op dan lain-lain aliran semasa tetapi juga menyarankan seni melibatkan kepintaran.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Institusi Senilukis yang pertama ditubuhkan ialah Malayan Institut of Art pada tahun 1966. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. Ceramics. Textiles. Pottery and Ceramics. Penubuhan Institut Teknologi Mara pada tahun 1967 telah melahirkan sekumpulan tenaga baru pendidik seni dan usahawan-usahawan Melayu dalam bidang seni tertentu. Fashion dan Industrial Design. Kuala Lumpur College of Art telah ditubuhkan dalam tahun 1968 dengan menawarkan kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Painting. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Commercial Art dan Interior Design di samping kursus-kursus sambilan. Sulaiman Haji Esa. Fine Metal. Tan Teong Eng. Graphics. Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. pop. Joseph Tan dan lain-lain lagi. Chinese Brush Painting. Photography dan Commercial Art. Pelukis-pelukis bukan sahaja berkarya dalam bidang minimal. Kumpulan ini telah mendebarkan keadaan seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar.

USM juga menawarkan kursus Master of Art dalam Sejarah Senilukis. Persatuan Pelukis Malaysia ditubuhkan pada tahun 1980 dengan hasrat mewujudkan sebuah badan yang betul-betul mewakili pelukis. Rekabentuk Grafik.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. memperbaiki kedudukan pelukis dan bekerjasama dengan kerajaan mengenai hal-hal yang berkaitan dengan seni lukis di Malaysia dan Luar negara. Aspek-aspek Keseniaan Asia Moden dan latihan Ilmiah. Studio Seni lukis dan Sejarah Senilukis dan Kemanusiaan. Badanbadan swasta seperti firma-firma petroleum dan para peminat seni yang berada . maktab dan sekolah-sekolah serta para profesional yang lebih maju dan mahir dalam bidang seni halus. Penubuhan Pusat Seni di Universiti Sains Malaysia pada tahun 1984 telah melahirkan guru-guru pemegang ijazah bagi institut. Institut dan akademi seni swasta yang ditubuhkan di sekitar negara juga telah memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang. Ini termasuk USM menawarkan kursus Seni halus bagi Catan. telah mula membeli karya-karya untuk dijadikan koleksi simpanan. Awal tahun 1980an mengemukakan bidang kanvas yang lebih luas dan menarik dengan munculnya catan pemandangan yang naif. Teori-teori Seni. Aspek-aspek Seni Asia Tradisional. sambungan akademik aliran realisme dan karya-karya yang menyedut inspirasi dari mitos dan lagenda yang kaya di rantau ini. 29 . Fotografi. Kursus Ijazah selama tiga tahun ditawarkan oleh Jabatan Kemanusiaan. Seni Arca.

Syed Ahmad Jamal. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Anthony Lau. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya seniman terkenal seperti Chen Wen His.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. dan dipersembahkan oleh Majlis Kesenian Persekutuan. Chong Kam Kow. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Kejayaan Chuan telah membawa seni Malaysia kepada seni antarabangsa. Cheong Lai Tong. Chuah Thean Teng. Pelukis Malaysia pertama yang mengadakan pameran solo di seberang laut ialah Chuah Thean Teng yang diadakan di London pada tahun 1959. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Patrick Ng.5 Seniman Balai Seni Lukis Negara di 109. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Lee Joo For. Mohd Hoessein Enas. Sulaiman Haji Esa.5. Seterusnya pelukis-pelukis batik yang lain seperti Khalil Ibrahim. Peter Harris. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Cheong Laitong. 30 . Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. Tan Teong Eng. Nik Zainal Abidin. Tay Mo Leong dan Toya turut menerima pengiktirafan antarabangsa. Joseph Tan dan lain-lain lagi.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow.5.5. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an.6. 2.2 Abdullah Ariff Abdullah Ariff. Rumah Atap Di Tepi Pantai Media : Cat Air Tahun : 1960 2.6.6 Karya-karya terkenal 2. Pohon-Pohon Kelapa Media : Cat Air Tahun :1951 2. Coconut Plantation – Dawn.1 Yong Mun Sen (1896 -1962) 1. 1948 31 .5. Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. Cat Air.

6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Abdullah Ariff. Bumi Bahagia Lombong Bijeh Malaya. 1960 Dato‟ Mohd Hoessein Enas 2.3 Dato‟ Mohd Hoessein Enas.5. Cat Air. Pastel Kapur. Potret Diri. 1958 32 .

Gadis Melayu. Cat Minyak.6.5. 1959 3.4 1. Pengantin Perempuan Iban Media : Cat Minyak Tahun : 1963 2. Datuk Syed Ahmad Jamal Perhubungan ( Arca ) Media : Besi Waja Tahun :1963 33 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Dato‟ Mohd Hoessein Enas . Mengutip Daun Tembakau Media : Cat Minyak Tahun : 1963 5. Nobat Media : Cat Minyak Tahun : 1962 4.

Lembu Liar ( Arca ) Media : Batu & Habuk Simen Tahun : 1963 34 . Kayu. Cat Minyak Atas Papan. Mandi Laut. 1957 2. 1959 2. Djin Api.5 Anthony Lau (1933 - ) Anthony Lau.5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Datuk Syed Ahmad Jamal.6.

5. Hasil Rimba ( Arca ) Media : Besi Tahun : 1966 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Anthony Lau. Pondok Melayu.6.6 1.1989) Jalan Pinang Media : Cat Minyak Tahun :1955 2. 1968 4. Tay Hooi Keat (1910 . Besi. Pulau Pinang Media : Dakwat Tahun : 1952 3. Pemandangan Pohon Media : Campuran Tahun : 1961 35 . Rimba.

1958 5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tay Hooi Keat.7 Ibrahim Husin (1939 - ) 1. Pak Utih. Kekecuhan Media : Arkrilik Tahun :1969 Ibrahim Husin. Kapal Haji Media : Cat Minyak Tahun : 1966 2. Campuran.5. Cat Minyak. Lembu Berlaga.6. 1967 36 .

Satu Hari Di Bumi Larangan Media : Cat Imulsi Tahun : 1977 2. Kapur Pastel 37 . 1969 2.5.5.6.9 Dzulkifli Buyung (1948 - ) Dzulkifli Buyung.6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ibrahim Husin. Di Dalam Ruang Rumah Media : Cat Minyak Tahun :1974 2. Arkrilik. Are You Alone Out There ?.8 Zulkifli Dahalan 1. Kelambu.

Kapur Pastel. 1962 38 . Latiff Mohidin A. Pago – Pago.5. Cat Minyak.10 A. Kapal Kertas. Membakar Semut Media : Kapur Pastel Tahun : 1967 Dzulkifli Buyung. Lidi Media : Kapur Pastel Tahun : 1962 2. 1966 4.Latiff Mohidin.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.6.

Latiff Mohidin. 1964 39 . Kayu 2.11 Mazli Mat Som Mazli Mat Som. pastel.5.6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Imago Senja ( Cetakan ) Media : Kayu Tahun : 1969 A. Siri Langkawi. Yati.

Cat Minyak. Cat Minyak. Menyeberang Sungai Media : Cat Air Tahun :1958 2.13 Lai Foong Moi Lai Foong Moi. 1965 2.5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mazli Mat Som. Waktu Pagi Di Kampung.5.6.6.12 Khaw Sia 1. 1958 40 . Menanti Nelayan.

5. 1958 2. Tanah Dan Air. Gauce. Sawah Padi Media : Cat Minyak Tahun :1963 41 . 1961 Patrick Ng Kah Onn.6. Menjemur Kain.5. Semangat Angin.15 Yeoh Jin Leng (1929 - ) 1.14 Patrick Ng Kah Onn (1932 ) Patrick Ng Kah Onn. Cat Minyak.6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.

16 Jolly Koh Jolly Ko. Paku Kipas. Pantai Timur 2.6. Lilin Dan Pewarna Batik.5.17 Khalil Ibrahim 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.5. Pantai Timur 1 Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1988 Khalil Ibrahim.6.1978 42 . Cat Minyak. 1968 2.

Seni visual juga menjadi salah satu simbol perpaduan kaum. Lilin Dan Pewarna Batik.6. 43 . Kemunculan catan hard-edge. Persepsi masyarakat terhadap seni visual mula berubah daripada peringkat rendah ke peringkat antarabangsa. Di Tepi Pantai Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1958 Chua Thean Teng. arca dan karya mula menggunakan perisian komputer. 1968 Rumusan Seni visual selepas merdeka semakin matang dan menjadi bidang professional. Musim Buah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Institut dan akedemi seni swasta memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang.18 Chua Thean Teng 1.5.

tahun .tema .1 Bina jadual perbandingan perkembangan seni visual selepas merdeka daripada hasil analisa terhadap bahan bacaan dan internet mengenai : .stail 44 .tokoh .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 2.bentuk dan makna .bentuk aliran karya .

Sidi Ghazalba. Menurut Zakaria Ali. 3.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis penulisan tokoh dengan menggunakan pengetahuan dan pengalaman. Manusia memerlukan satu media perantaraan untuk meluahkan perasaaan dan emosi untuk dikongsi bersama manusia lain. apresiasi seni adalah latihan yang melibatkan deria pandang dan sentuh yang mampu membantu kita menikmati karya dengan lebih seronok lagi. Penerapan bahasa dalam penghayatan seni adalah dalam bahasa visual atau seni tampak. dalam bukunya ‟Pandangan Islam Tentang Seni‟ menerangkan seni adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sekelompok manusia melalui pancaindera kelima ekoran fitrah semula jadi yang cinta kepada seni.1 Sinopsis Menurut Drs.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 3 APRESIASI KARYA SENI ORIENTAL 3. 45 . 2) Mengaplikasikan teori apresiasi untuk melihat dan menghayati karya seni. Menghayati seni adalah satu bidang yang perlu diberikan perhatian. Penghayatan karya seni memerlukan bahasa seni iaitu bahasa lisan dan tulisan.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 3. Sebagai contoh. Istilah Oriental telah digunakan oleh masyarakat Barat untuk menjelaskan tentang kebudayaan. karya seni yang dihasilkan pada zaman Pra Sejarah lebih menggambarkan situasi dan aktiviti mereka sendiri. negara-negara dan peralatan yang berasal dari kawasan tersebut. Ia termasuklan Seni Islam. 3. Karya seni yang dihasilkan biasanya mempunyai tujuan yang tersirat dan tersurat.4.1 Pengenalan Seni Oriental Di dalam dunia ini terlalu banyak karya-karya seni telah dihasilkan secara individu atau berkumpulan. 46 . Istilah Seni Oriental secara tradisionalnya merujuk kepada aktiviti seni dari daerah Timur Tengah. Asia Selatan dan Asia Timur.3 Kerangka Tajuk-Tajuk Apresiasi Seni Oriental Falsafah dan Stail Perbandingan PandanganTokohtokoh Perbandingan Karya-karya Tuliskan esei pendek mengenai pengertian seni oriental dan ciricirinya. Seni China dan Seni India.4 KANDUNGAN ISI 3.

Islam membenarkan umatnya berimiginasi dan berkreativiti dalam pemikiran mereka. muzik. Seseorang seniman perlu memahami ajaran Islam yang hendak disampaikan melalui seni sama ada seni lukisan. Tiada pemisahan antara seni dan agama. zaman dan situasi menepati citarasa. perasaan. Firman Allah swt yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas. Kesenian Islam hendaklah memaksimumkan kesedaran tentang keesaan Allah. Tiada elemen-elemen figura. keinginan. Pencapaian yang dibuat oleh seni Islam itu juga merupakan sumbangan daripada tamadun Islam di mana tujuan seni Islam ini adalah kerana Allah swt. kehendak. seni bina dan seni pentas. nurani dan keinginan manusia terbenamnya rasa sukakan keindahan dan keindahan itu adalah seni. perlu dijaga dan disuburkan dalam ruang dan batasan syariat. Kesenian Islam perlu mempunyai mesej yang jelas. Seni Islam terdiri daripada elemen yang diulang-ulang berbentuk geometri. Seni harus menjurus kepada pengabdian diri kepada Tuhan. pada semua tempat. Kesenian Islam berteraskan konsep tauhid dan bertujuan untuk mempertingkatkan agama.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Seni Islam Seni Islam merupakan sebahagian daripada kebudayaan Islam dan perbezaan antara seni Islam dengan bukan Islam ialah dari segi niat atau tujuan dan nilai akhlak yang terkandung dalam hasil seni Islam. Kesenian boleh mendidik manusia supaya menjadi insan yang baik dan 47 ." Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah swt kepada seluruh manusia tanpa mengenal bangsa yang bersumberkan al-Quran. Dalam jiwa. Sunnah dan Ijma' Ulama. sifat. nafsu. Islam adalah agama yang nyata (waqi'e) dan sesuai dengan fitrah manusia. perasaan dan akal fikiran manusia. Walaupun seni merupakan salah satu unsur yang disumbangkan tetapi Allah melarang penciptaan seni yang melampaui batas.

Nilai-Nilai Dharma – dharma masyarakat memerlukan idea tentang fungsi dan peraturan apa yang harus dilakukan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI insan yang hampir kepada Allah. Seni Bina dan Seni Ukir berkembang maju pada zaman Maurya. Ia berkembang maju pada zaman Maurya. Zaman Muslim. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. contoh Tiang Asoka. tanggungjawab dan aturan memberi makna kepada kehidupan manusia iaitu memberi individu identiti dan makna kepada peranannya dlm hidup. Berasaskan kepada keagamaan dan pemujaan. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. 48 . Kepercayaan kepada Tuhan – kepercayaan kepada satu entiti yang melampaui batas pemikiran dan kesedaran manusia merupakan asas pemikiran agama orang Hindu. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. tahun 132 s. Karma – prinsip asas bagi aliran pemikiran falsafah dan agama yang berasal dari India. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. Dharma dikaitkan degan tugas. Bentuk-bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal dan berbadan kecil. (b) Seni China Menurut ahli sejarah. Kesenian Cina yang terawal sekali ditemui pada akhir Zaman Batu ialah Seni Tembikar. Ianya mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Zaman Muslim. Bidang Kesenian Cina Seni Tembikar Kebanyakkan tembikar neolitik yang terbaik di dunia datanganya dari negeri Cina.m. contoh Tiang Asoka. (c) Seni India Kesenian India bermula dari Dinasti Maurya. contoh Stupa Sanchi. contoh Stupa Sanchi. Tembikar Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. Para seniman mempunyai tanggungjawap sosial dalam konteks syariah islamiah. Dharma individu memerlukan apa yang harus dilakukan oleh seseorang mengikut kelahiran dan peringkat dalam kehidupan. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara.

pendapat dan idea tentang keindahan seni kepada para seniman. Tohoh-tokoh falsafah yang ternama adalah seperti Socrates. Plato dan Aristotle merupakan ahlli falsafah Yunani yang terkenal. Malahan ia juga memberikan gambaran gabungan nilai keindahan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 1. Socrates. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. Atistotle. Falsafah seni pula adalah proses mencari jawapan kepada keindahan. Tokoh-tokoh tersebut boleh diibaratkan sebagai kompas yang memberi panduan. falsfah Islam dan falsafah timur.2 Falsafah dan Stail Pengenalan ‟Philos‟ dalam bahasa Yunani bermaksud bermaksud kecintaan terhadap sesuatu manakala ‟Sophia‟ kebijaksanaan atau pengetahuan. Idea mereka telah mempengaruhi perkembangan falsafah seni di barat juga di Malaysia. 3. Maka ‟Philosophia‟ secara jelasnya membawa maksud ‟mencintai akan kebijaksanaan‟.4. 49 . rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seorang pengkarya seni dalam karya yang mereka hasilkan. Plato. Falsafah seni bukan sahaja merupakan proses mencari jawapan kepada keindahan malahan juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan.1 Jelaskan tentang perzezaan seni Islam dengan seni India dari sudut keagamaan. Falsafah seni adalah sesuatu yang global dan secara umumnya terbahagi kepada falsafah barat. Leonardo da Vinci. Mohd Taib Osman dan lainlain.

makhluk dan alam sekitar'. Seni juga dapat meningkatkan daya intelek dan bukan sahaja emosi. Lantas ia menyedari keagungan Tuhan dan keunikan penciptaanNya. didengar dan disentuh oleh jiwa tetapi tidak dapat dinyatakan melalui kata-kata dan bahasa.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Falsafah Seni Islam Sejarah telah membuktikan bahawa. Seni dalam Islam menanam rasa khusyu' ke pada Allah di samping memberi ketenangan di jiwa manusia sebagai makhluk Allah yang diciptakan dengan fitrah yang gemar kepada kesenian dan keindahan. halal dan berakhlak. Jiwa seni mestilah ditundukkan kepada fitrah asal kejadian manusia kerana kebebasan jiwa dalam membentuk seni adalah menurut kesucian fitrahnya yang dikurniakan Allah swt. Kesenian yang dihasilkan adalah berlandaskan kepercayaan kepada kitab Al Quran dan hadis Nabi. Al-Ghazali pula menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya. dapat dipandang. Sukar untuk mentakrifkan seni secara tepat sesukar untuk menerangkan konsep keindahan dan kesenangan itu sendiri. Kesenian Islam terpancar daripada tauhid yang merupakan satu penerimaan dan penyaksian terhadap keesaan Allah swt maka seni yang berpaksikan tauhid dapat menanamkan sifat bertaqwa dan beriman. kesenian Islam berbeza dengan bentuk kesenian lain. Seni adalah sesuatu yang bersifat abstrak. Motif berseni haruslah bermatlamatkan perkara-perkara ma'ruf (kebaikan). Oleh sebab itu seni dalam Islam tidak berslogan 'seni untuk seni' tetapi 'seni kerana Allah untuk manusia. Fungsi seni tidak kurang sama dengan akal supaya manusia menyedari perkaitan antara alam. Konsep seni Islam dan pembawaannya haruslah menjurus ke arah konsep tauhid dan pengabdian kepada Allah swt. Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. ketuhanan dan rohani atau dengan alam fizikal. 50 .

Antara Seni Khat yang terkenal ialah Nasakh : diperindah oleh Ibn Muqla Khat Riq'ah : tulisan arab yang dapat ditulis dengan cepat dan sesuai dengan gerakan tangan. Ia juga disandarkan pada subjek-subjek yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci dan kata-kata bijak pandai (hukama').PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Manakala menurut Al-Faruqi. nama kitab atau buku . Khat Thuluth : digunakan untuk hiasan seperti dalam mushaf Usmani. disandarkan kepada perkara yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci. Hanya digunakan untuk hiasan sahaja. konsep seni Islam adalah berlandaskan konsep Tauhid dan pengabdian diri kepada Tuhan. Seni khat berkembang dengan perkembangan seni ukiran dan kadang-kadang kedua-dua bidang seni ini tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain. inspirasi dari model khat lain. Khat merupakan seni tulisan indah yang mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. Ia juga menjadi coretan tulisan indah daripada kehalusan rasa seni dan ketajaman daya pemikiran manusia yang mencipta seni tulisan sebagai lambang kepada perkataan yang dituturkan. Beliau menegaskan bahawa:„Setiap motif „arabesque‟ dengan apa sahaja medium adalah penegasan kebenaran estetika yang tiada Tuhan melainkan Allah. Perbezaannya dengan huruf-huruf lain adalah dari segi keindahannya. Nilainya tinggi kerana ianya mudah dirobah mengikut penulisan. Tulisan ini mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. Seni khat mempunyai kaitan rapat dengan jiwa islam. Dia adalah Pencipta yang Esa dan Mutlak‟. penyusunannya dan cara-cara merangkainya menjadi sebuah tulisan yang tersusun. Khat Diwani Jali : Lebih bervariasi berbanding khat diwani. 51 . Khat Diwani : Catatan atau antologi karangan. Seni Khat Seni khat ialah satu ilmu yang memperkenalkan bentuk-bentuk huruf tunggal. bahkan tulisannya seolah-olah mempunyai irama. memandangkan penulisannya menggunakan huruf-huruf al-quran. mudah dirobah.

Diwani. Diwani Jali dan Raihani. surat penghargaan dan sebagainya. Ia banyak digunakan untuk penulisan buku kesusasteraan. Diwani membawa erti catatanatau antologi karangan. Oleh sebab itu ia sering kali digunakan untuk tujuan suat menyurat dan digunakan oleh para pelajar universiti dan madrasah untuk mengambil nota kuliah. jelas serta tidak mengelirukan Khat Farisi mula dikembangkan di Parsi (Persia). Khatnya mengandungi lapan model utama dan selain itu merupakan cabang dari lapan-lapan model ini. Khat Nasakh merupakan tulisan yang paling banyak digunakan dalam penulisan buku-buku berkenaan keagamaan. 52 . Khat Kufi berasal dari Kufah. nama dan tajuk karangan pada majalah dan surat khabar. Khat Thuluth kebanyakannya digunakan hanya untuk hiasan seperti dalam mashaf thmani (al-Quran). Bentuk hurufnya condong sedikit ke kanan. pemerintahan. Riq'ah. Nasakh. kubah atau menara azan dan ditulis dalam bentuk ukiran timbul. Karangan berbahasa Urdu juga biasanya ditulis dengan khat ini. Khat Diwani. Thuluth. Antaranya khat utama ialah Kufi. nama buku atau kitab serta untuk tujuan lain. Farisi. Fungsinya juga adalah sebagai hiasan. Pada zaman Abasiah khat ini digunakan sebagai hiasan pada pelbagai bangunan masjid. Digunakan secara meluas semasa pemerinatahan Sultan Khedewy sekitar tahun 1220H di Mesir.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Jenis-jenis Seni Khat Tamudun Islam kaya dengan seni-seni tulisan tangannya juga dikenali sebagai sei khat. Khat Riq'ah dapat ditulis dengan cepat. Ia digunakan untuk penulisan surat rasmi seperti surat perjanjian. Ini kerana tulisan khat jenis ini mudah dibaca.

Pelbagai barang seni yang dihasilkan untuk perhiasan yang diperbuat dari emas. ia lebih banyak bentuknya . Seni Bina Satu lagi seni Islam ialah seni bina di mana ianya menapai tahap yang mengagumkan. bekas air. perak dan tembaga contohnya pada mata wang syiling. Logam yang dipilih biasanya bewarna emas. Menurut Ibn Khaldun seni bina merupakan satu daripada asas tamadun yang paling utama yag merupakan lambang atau menifestasi daripada sesuatu tamadun. ikan. lebih indah dan estatik. pohon dan batu mahal dan ukiran seni halus ini juga terdapat pada perabot rumah. Seni hias pula biasanya berbentuk seperti kerawang. Seni bina bermaksud satu bidang seni untuk mendirikan bangunan. seni bina yang bermutu dihasilkan dan masih lagi wujd waluun dalam bentuk yang telah usang dan hampir runtuh. Lukisan dan Arca ( Ukiran) Seni lukisan dan arca juga dkenali sebagai seni halus. Ia digubah dalam bentuk perahu. makam. 53 . tembikar. sejadah. tikar permaidani. Buktinya daat dilihat melalui tamadun-tamadun purba yang agung. Oleh itu berdasarkan pencapaian ini maka keagungan dan ketinggian sesuatu tamadun itu dapat diukur. buyung. Begitu juga seni seramik yang juga terdapat pada piring dan tembikar manakala seni sulaman dibuat dalam bentuk kain seperti kain penghias dinding. Khat Raihani hampir menyerupai khat thuluth. Pada zaman tersebut. rumit penulisannya. huruf-hurufnya agak lebar dan panjang serta ditambah dengan tanda-tanda syakal. daun pintu. gading dan lain-lain. cerek. burung dan sebagainya. kulit buku. reka bentuk yang direka oleh manusia. tungku dan topi besi perang. Seni halus ini juga terdapat pada objek-objek seperti berikut antaranya ukiran kayu dan logam yang banyak diperolehi pada zaman kerajaan Fatimiyah. piring. jubin. juka dibandingkan dengan khat diwani. barang-barang tenunan sutera dan sebagainya. lampu dan bentuk-bentuk geometri pada kubah dan lain-lain.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Khat Diwani Jali.

buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita. Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yang boleh menjadi pujaan seperti haiwan. Rajah 1. dewa atau patung.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni lukis pula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk arabesque dengan pilihan warna emas.1: Corak-Corak Arabes 7 54 .

langit dan bumi serta lelaki dan perempuan.2 Senaraikan jenis-jenis khat dan dan kegunaannya masing-masing (b) Falsafah Seni China Mencius. Kesinambungan dan perhubungan di antara kedua-dua 55 .3: Khat Diwani Rajah 1.2: Khat Thuluth Rajah 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rajah1. kelembapan dan kepanasan. Yin dan Yang adalah simbol mengenai keharmonian yang saling bertindak di antara unsur-unsur yang bertentangan dan berpasangan pada alam ini seperti kegelapan dan kecerahan.5: Seni Bina 1. seorang ahli falsafah China menyatakan bahawa semua benda di dunia ini termasuk ilmu terbahagi kepada dua kategori umum: Yin dan Yang.

masyarakat dan negara. Seni Tembikar Kebanyakan tembikar neolithic yang terbaik di dunia datangnya dari negeri Cina. Undang-undang dan peraturan yang paling sedikit yang diperkenalkan oleh sesebuah kerajaan itu. kerajaan yang paling berkesan ialah kerajaan yang paling kurang memerintah. akan memudahkan kefahaman rakyat. Confucius pula mempunyai pendapat bahawa manusia bukan hidup berseorangan atau bersendirian serta terasing daripada masyarakat. Tembikar Dinasti Chou mempunyai lapisan glaze yang terang pada 56 . Menurut Falsafah Toisme pula. manusia perlu dididik tentang cara bagaimana mereka harus bertindak dalam masyarakat mengikut suatu upacara adat istiadat.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI unsur yang berpasanagn dan bertentangan ini telah mempengaruhi kehidupan masyarakat China. Tembikar zaman Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. kesopanan. Tembikar Cina zaman akhir Neolithic pula berwarna hitam dan berkilat. Jika wujud sifat hormat menghormati. kesabaran menanggung penderitaan kepada kepantasan pembangunan dan perluasan kebudayaan di China. bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal berbadan kecil. kesusilaan dan tanggungjawab dalam masyarakat maka akan wujudnya keamanan dalam keluarga. Oleh itu. Falsafah Toisme juga mempunyai pengaruh yang besar dalam bidang kesusasteraan dan kesenian masyarakat China. Penekanan kepada alam pula telah menggalakkan pengikut Toisme menerokai sains dan teknologi. Pokok buluh pula adalah simbol kepada kekuatan.

Catan mempunayi falsafah Arca dan Ukiran Dikesan sejak zaman Wangsa Shang dengan terjumpanya dua arca berbentuk harimau dan burung hantu. Pada akhir Wangsa Chou. Shensi. Seni Tembaga Kesenian tembaga bermula pada zaman Wangsa Shang. Di guagua Tung Huang. Kansu terdapat imej-imej Budha diukir pada dinding gua 57 . Kebanyakan kesenian tembaga ketika itu adalah peralatan rumah dan sebahyang yang ditiru dari bentuk-bentuk tembikar. Kebayakan catan menggambarkan keindahan panorama alam dan semulajadi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan tembikarnya. pelukis Cina menggunakn ciri-ciri pemandangan san kemanusiaan a) Ciri-ciri catan Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan barat. Terdapat banyak imej-imej Budha ditemui di candi-candi di Gua Yun Kang. Bentuk-bentuk bejana berasaskan bentuk binatang. Perkembangan seni catan terkenal di Zaman Wangsa Tang yang banyak berunsur ugama Budha. Tembikar zaman Wangsa Ha. Taoism dan Confucianism. bejana tersebut digunakan untuk 2 tujuan iaitu kegunaan harian dan istiadat keagamaan Catan Dikatakan catan Cina bermula dengan gambar binatang. Zaman Sung. Catan Cina lazimnya dibuat di atas kain sutera atau kertas telap dakwat. diperbuat daripada marmar. ada terdapat bukti teknik tuangan bentuk huruf atas bejana-bejana telah dilakukan. menggunakan glaze kelabu kekuningan yang diperbuat dari timah hitam.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI tersebut. Arca-arca diperbuat daripada tanah liat yang diwarnakan, batu dan tembaga.

Seni kaligrafi Seni tulis cina yang terawal ditemui pada zaman Wangsa Shang (2000 S.M) yang ditulis di atas permukaan buluh, tulang dan kulit kura-kura. Kehadiran Confucius dan Lao-Tzu pada zaman Wangsa Chao, membantu menggalakkan pertumbuhan falsafah, kesenian dan tulisan orang China. Dalam tahun 1928-221 SM, terdapat banyak tulisan pada permukaan bejana tembaga dan batu. Tulisannya mempunyai ukuran yang sama. Terdapat 3 tulisan dicipta dalam zaman wangsa Han, iaitu tulisan bentuk biasa (pattern script), tulisan bentuk kasar (Rough Script) dan tulisan sambung (Curcive Script) Senibina Senibina di China dikatakan dapat dilihat dengan pesat pada zaman Ming, apabila Peking dijadikan Pusat Pentadbiran menggantikan Nanking

a) Ciri-ciri Senibina

Berdinding kayu beratap genting curam. Bangunan kuil dan pagoda mempunyai pintu gerbang, beratap genting melengkungn ke atas.

Catan lanskap Catan lanskap mendapat tempat yang istimewa sekali dalam perkembangan seni catan China. Catan lanskap China (Shan Shui) membawa maksud gunung dan air. Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung.

a) Ciri-ciri Catan lanskap Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepasda ekspresi yang membawa pengnertian terrhadap keseluruhan catan. Seorang artis harus dapat berinteraksi secara harmoni dengan alam dan dapat menterjemahkan

58

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI falsafahnya melalui catan. Konsep Yin dan Yang menjadi teras kepada catan lanskap China iaitu keseimbangan dengan yang melalui perlambangan kabus, air, awan, burung dan lembah.

Hukum Catan China (Berasaskan Prinsip Shi-Vitalize Spirit). Monokrom: penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad bagi mendapatkan impak mendalam. Komposisi: mementingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. Ton dan suasana: “Chi Yun Sheng Tungn” ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik. Struktur dan sapuan berus: Sapuan awal berus memberi pengertian - dibuat secara spontan dan simbol kepada alam semula jadi. Lakaran: penting sebagai pembentukan awal sesuatu gambaran. Kesesuaian lukisan dengan objek: Walaupun lukisan tidak sama dengan objek sebenar tetapi perlu ada persamaan dalaman.

Seni Bina

59

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

Seni Arca

Seni Tembikar

60

61 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni Catan Rajah : Menunujukkan lukisan zaman klasik China yang banyak memberikan gambaran kawasan pergunungan iaitu pengaruh Yin dan Yang dalam kehidupan mereka.

Pendukung aliran Nyaya ialah Gautama dan karyanya Nyaya Sutra bertarikh kurun ke-2 SM. Nyaya bermaksud pertimbangan logik. 62 . Yoga. Terdapat 5 unsur dlm pembentukan dunia iaitu dik (ruang). manas (minda) dan atma(jiwa ). kala (masa). Inferens (anumana). akasha (eter). Kesemua aliran ini menerima sepenuhnya ajaran kitab Veda. Vaisheshika. Confucius dan Toisme Tuliskan satu essei pendek tentang konsep Yin dan Yang berdasarkan catan lanskap . api dan udara. (c) Falsafah Seni India Terdapat Enam aliran (sekolah) dalam Sistem Falsafah India iaitu Nyaya. Analogi/perbandingan (upamana) dan Testimoni/pembuktian (shabda) Aliran Vaisheshika dikenali sebagai Vaisheshika Darshana. air.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI FALSAFAH CHINA Mencius (Ying Yang) Confucius Toisme Rajah : Falsafah China terbahagi kepada Mencius. Dikenali sebagai astika darshana. Terdapat empat sumber ilmu pengetahuan iaitu persepsi (pratyaksha). Sankhya. Semua benda dikatakan diperbuat daripada 4 jenis paramanu (atom) iaitu atom bumi. Pengasas aliran ini ialah Kanada (kurun ke-3 SM) dan karyanya berjudul Vaisheshika Sutra. Mimamsa dan Vedanta.

Advaita (yang didukung oleh Sankara) menyatakan Atman (jiwa) dan Brahman (Tuhan) bukanlah dua entiti yang berbeza. Pendukung falsafah ini yang terkenal ialah Sankara. Sankhya bererti bilangan iaitu falsafah yang menghuraikan mengenai realiti dalam bilangan yang terhad dan pengetahuan yang sempurna.dan Tamas Pendukung Aliran Yoga ialah Patanjali (kurun ke-2 SM) dan karyanya ialah Yoga Sutra. Dvaita (didukung oleh Ramanuja dan Madhva) menyatakan Atman dan Brahman adalah berlainan tetapi tidak terpisah. Dua realiti mutlak iaitu purusha (jiwa) dan prakriti (jirim). Pendukungnya ialah Jaimini yang menyusun falsafah ini secara sistematik dan mencipta teks Purva-mimansa Sutra pada 400 SM. belas kasihan. Latihan minda dan fizikal iaitu latihan mengawal serta mematikan fungsi anggota badan. pancaindera. minda.Vedanta dan Madhva dikenali sebagai Dvaita. Mimansa bererti siasatan. Mengelak daripada melakukan 63 . Aliran Ramanuja disebut Vis is tadvaita. sebab dan akibat. Ahimsa – terdapat unsur-unsur positif seperti kasih sayang. simpati. Disiplin minda dan fizikal membantu mencapai moksha. Konsep Tuhan mutlak iaitu memperjelaskan realiti Tuhan. Vedanta dikenali sebagai Uttara Mimansa. Teks asas ialah karya-karya Upanishad. murah hati. Pelopor ialah Badarayana yang mencipta karya Brahma Sutra (400SM) atau juga dikenali sebagai Vedanta Sutra. Dua aliran utama iaitu Advai ta (non-dualistic) dan dvaita (dualistic). Brahma Sutra dan Bhagavad Gita. Dipelopori oleh Kapila (kurun ke-7SM) dan karyanya ialah Sankhya Sutra. Penyatuan roh individu dengan roh duniawi menjadi tujuan hidup. Konsep Triguna (tigasifat) alam semesta iaitu Sattva.Vedanta. intelek dan ego tanpa menghilangkan kesedaran diri iaitu pengalaman jiwa. Rajas .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Aliran Sankhya merupakan Sistem falsafah terawal. Kepentingan – sistem tafsiran Veda. Objektif utama ialah menegakkan kewibawaan kitab Veda serta ritualnya. jasa dan pengorbanan diri.

Berkembang maju pada zaman Maurya. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. penting menggalakkan hubungan erat dan keharmonian masyarakat. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Contoh Gua 64 . Seni Arca Merupakan kesenian tertua di India dan berkait rapat dengan patung-patung keagamaan. Perpaduan – masyarakat dari pelbagai kaum dan agama. Dibuat daripada batu marmar. Seni Lukis Dalam bidang Seni Lukis pula kesannya boleh dilihat di dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya. Zaman kegemilangan seni arca India ialah pada zaman Guptas. Ada juga menggunakan bahan-bahan dari besi dan gangsa. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. maka banyak patung-patung berbentuk manusia yang disimpan di kuil-kuil untuk tujuan keagamaan. keadilan. kerana ia lebih tahan dari tanah liat. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan. Zaman Muslim. Pengetahuan benar yg merangkumi kebaikan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kekejaman atau mencederakan. Telah mendorong ramai tukang-tukang arca India menghasilkan pelbagai bentuk arca. Patung Lord Siva antara arca seni dalam pergerakan istimewa. contoh Stupa Sanchi. Seni Bina dan Seni Ukir Bidang Kesenian India. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. contoh Tiang Asoka. Satya – kebenaran. Seni arca bermula dengan patung. tindakan yg benar.ucapan dan pemikiran yang benar dan juga realiti mutlak atau Tuhan. contoh Taj Mahal dan Jami masjid.

Zaman Muslim. Contoh Gua Ellora.pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya. Badami dan Bagh. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Stupa dan Brobodur Seni Arca 65 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ellora.merupakan zaman pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Badami dan Bagh. Zaman Muslim. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan.

juga telah mengemukakan teori estetika yang menyentuh aspek keindahan yang terdapat dalam sesuatu karya seni. Al-Ghazali. ahli falsafah terkenal Islam.3 Perbandingan PandanganTokoh-tokoh (a) Pandangan Tokoh Islam Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Lukisan Miniatur Radhe Krishna Lukisan Miniatur Rajasthani Hasilkan satu essei pendek mengenai enam aliran dalam sistem falsafah India 3. 66 . Al Ghazali tidak melihat sesuatu karya seni dari aspek fizikal kerana baginya manusia yang taksub pada kebendaan tidak akan berjaya memperoleh kebahagiaan yang hakiki.4. Menurut Al Ghazali. keindahan yang terhasil mempunyai nilai tersendiri yang perlu dihayati. Beliau menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya.

 Seni yang dapat diperolehi melalui pendengaran dan penglihatan seperti drama. tablo.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Drs. teater. Estetika yang terhasil adalah berdasarkan daripada pengamatan dan pengalaman manusia itu sendiri.  Seni yang diperolehi melalui penglihatan mata seperti seni lukis. prosa. Sidi Gazalba dalam bukunya 'Pandangan Islam Tentang Kesenian' menjelaskan bahawa kesenian adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sesuatu kelompok manusia kerana setiap kelompok masyarakat mempunyai fitrah semulajadi yang cinta kepada seni yang menyenangkan hati melalui pancaindera yang lima. Justeru itu. manusia dikatakan sebagai makhluk seni yang cinta kepada sesuatu yang selamat. (b) Pandangan Tokoh China Seni China dikatakan mempunyai kepelbagaian gaya. Seni secara ringkasnya dapat dibahagikan kepada empat bahagian utama :  Seni melaui pendengaran seperti muzik. Pandangan ahli-ahli falsafah mengenai spentingeni China telah bercanggah sejak zaman China purba lagi. seni hias. Al Faruqi.  Seni yang dinikmati melalui pembacaan seperti hasil karya sastera yang berbentuk puisi dan prosa. Namun pendapat tersebut ditentang oleh Mozi yang menyatakan bahawa seni muzik dan seni 67 . Confucius telah menyumbangkan peranan dalam kesenian dan kemanusiaan (terutama dalam bidang muzik dan puisi). seni pakaian dan sebagainya. senia suara dan sebagainya. filem dan sebagainya. memuaskan dan memberi kepuasan melalui pancaindera. Al Faruqi menegaskan bahawa Tauhid merupakan prinsip utama dalam estetika Islam. seni bina. beliau turut menegaskan bahawa Tuhan tidak dapat digambarkan dalam bentuk estetika. deklamasi puisi. cendekiawan Islam yang dilahirkan di Jaffa Palestin pada tahun 1921 telah membincangkan hal berkaitan karya seni Islam dan estetikanya.

Teori „rasa‟ mula berkemba ng dengan teks Sanskrit iaitu Natyashastra iaitu karya seni yang dihasilkan untuk Bharata Muni iaituTuhan dalam persembahan drama ‘Fifth Veda’. Konsep saster Hindu seperti „Rasa‟. seni catan. berhubungkait dengan gambaran simbolisme. Setiap bentuk seni dalam kesenian Hindu ini mempunyai perkaitan antara satu sama lain iaitu gambaran persembahan antara simbol dan bentuk spiritual ang lebih sempurna. Kalidasa pula menghasilkan puisi yang mengaitkan karya seni beliau dengan „rasa‟ yang mengetengahkan konsep estetika sepenuhnya. adalah gambaran emosi yang diluahkan oleh penulis yang berkaitan dengan sensitiviti penonton. Gu Kaizhi telah menjelaskan teori dalam seni lukis yang membantu pengkarya seni dalam menghasilkan karya seni mereka. seni arca.3 Bincangkan kepentingan estetika dalam penghasilan karya seni 68 . Krya seni ini adalah gambaran keagamaan. Latihan 1. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni yang banyak. Berdasarkan Kapila Vatsayan. muzik dan tarian mempunyai aturan tersendiri. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni mereka. sastera (kaavya). Teori „rasa‟ juga berkembang secara signifikan dengan estetika Kashmiri dalam puisi klasik. bentuk seni bina klasik Hindu. (c) Pandangan Tokoh India Seni Hindu adalah berbentuk spiritual dan falsafah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI halus adalah satu pembaziran dan membuang masa kerana ianya dikatakan untuk golongan berada dan bukan golongan miskin.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI RUMUSAN Falsafah seni oriental seperti falsafah seni yang lain juga merupakan satu proses mencari jawapan kepada keindahan. Manakala falsafah India pula disebut Darsana. yang bersifat ketuhanan. Falsafah China mengutamakan kehalusan seni dan direalisasikan dengan sangat abstrak dan kreatif. spiritual dan percaya bahawa seni berkait rapat dengan masyarakat. Kesenian Islam dilarang meniru bulat-bulat keindahan ciptaan tuhan. Malahan ia juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. Falsafah seni Islam lebih berkonsepkan keagamaan. Pemahaman falsafah China dipecahkan pula kepada Mencius. Maka hasil seni Islam kebanyakannya berbentuk geometrik. 69 . di mana hasil seni tidak harus menyerupai apa-apa objek sekalipun. Confucius dan Taoisme.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->