PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

TAJUK 1 PENGENALAN SENI ALAM MELAYU

1.1 Sinopsis Pengenalan Seni Alam Melayu menerangkan tentang seni tampak masyarakat di Alam Melayu khususnya di Malaysia. Seni tampak yang dimulai dengan lukisan-lukisan gua di Semenanjung Malaysia dan Sarawak. Seterusnya tentang artifak-artifak peninggalan zaman prasejarah. Seni kaum peribumi seperti kaum Jah Hut, Mah meri dan tenunan pua kumbu oleh kaum Iban juga dibincang untuk lebih mengenali seni Alam Melayu. Simbol-simbol yang

digunakan pada karya seni mereka dan maknanya dikaji untuk mentafsirkan mesej yang ingin disampaikan.

1.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis bentuk dan makna hasil lukisan gua, artifak dan Seni Pribumi.

1.3 Kerangka Tajuk-tajuk

Pengenalan Seni Alam Melayu

Lukisan Gua

Artifak

Seni Pribumi

Kaum Jah-hut

Kaum Mah meri

Pua Kumbu

1

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1.4 Pengenalan Seni di Alam Melayu telah lama wujud. Kewujudannya dibuktikan dengan penemuan-penemuan pelbagai artifak sejarah khususnya artifak seni di beberapa tapak arkeologi di seluruh negara. Artifak-artifak sejarah meliputi hasil seni seperti artifak peninggalan Zaman Logam.

Selain artifak-artifak, lukisan-lukisan di gua juga merupakan manisfestasi manusia terhadap kehidupan mereka dan membuktikan bahawa manusia di zaman dahulu telah mempunyai cara untuk mengekspresi perasaan mereka seperti lukisanlukisan gua yang terdapat di Bukit Tambun, Perak, Gua Balambangan, Sabah dan Gua Niah, Sarawak.

Lakaran pada dinding-dinding gua menunjukkan hubungkait yang sangat rapat antara kehidupan dan alam sekitar. Lakaran-lakaran yang dihasilkan kelihatan tidak bertindih di antara satu sama lain. Penceritaan tentang sesuatu peristiwa itu sangat signifikan dan istimewa seolah-olah dirancang.

Pada asalnya seni tampak di Alam Melayu lahir kerana keinginan manusia untuk menghasilkan peralatan bagi memudahkan urusan atau kehidupan seharian mereka. Penghasilan peralatan seperti peralatan memburu dan pertanian telah membuktikannya. Penghasilan patung-patung dikalangan kaum pribumi bukan untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Kaum-kaum pribumi yang masih kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi.

Manusia zaman dahulu juga ingin mengekpresikan hubungan antara alam dan kehidupan mereka. Semangat alam diadun dengan kepercayaan dan disebatikan dalam kehidupan. Kepercayaan mereka terhadap alam telah melahirkan beberapa pantang larang dalam transformasi bentuk alam ke bentuk tampak. Motif-motif pada pua kumbu misalnya, tidak akan dihasilkan sewenang-wenang oleh

2

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI penenunnya. Pelbagai pantang larang masih dipegang untuk menghindarkan penenun daripada ditimpa pelbagai musibah. 1.5 Lukisan Gua Lukisan awal telah ditemui di dinding-dinding gua yang dihasilkan oleh manusia purba. Lukisan tersebut berkisar tentang aktiviti kehidupan seharian seperti perburuan dan pengembaraan. Di Malaysia, lukisan gua telah dijumpai di Gua Tambun di Perak, Gua Niah di Sarawak dan Gua Balambangan di Sabah. Kebanyakan karya lukisan di dinding gua menggunakan gaya yang sama, iaitu imej binatang digambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas dengan komposisi yang hampir sama, iaitu memanjang dan berkumpulan serta menggambarkan pelbagai binatang yang mungkin menjadi hasil buruan untuk makanan mereka pada zaman dulu.

Lukisan gua di Bukit Tambun Menurut M. Matthews, seorang penulis yang menulis di dalam terbitan isu „Malaya Dalam Sejarah – Majalah Persatuan Sejarah Malaya‟ pada bulan November 1959 berkata, “Lukisan di Gua Tambun menggunakan satu warna – tidak jelas. Dalam sesetengah kumpulan, warnanya unggu pekat dan dalam kumpulan lain, warnanya merah pudar. Banyak lukisan ini memaparkan individu-individu lelaki yang dilukis kasar. Ada di antara haiwan yang dilukis ini mudah untuk dikenalpasti tetapi ada juga yang kurang jelas dan imaginasi diperlukan untuk membayangkan apa sebenarnya yang cuba digambarkan oleh pelukis tersebut.”

3

Sungai Siput. geometrik. Ia dihasilkan dengan menggunakan arang. Rusa yang dilukis di sini amat menarik kerana kesemuanya kelihatan seperti rusa betina yang sedang bunting dan salah satu darinya juga mempunyai bayangan anak rusa di dalam perutnya! Pada suatu masa dahulu. tapir. lukisan dinding sepanjang 200 kaki telah dijumpai. lukisan yang membentuk galeri gambar ini terpampang sepanjang lebih dari seratus kaki. Gambaran haiwan di dinding Gua Tambun Sesetengah kajian mengatakan bahawa hematit (bahan yang menghasilkan warna merah) telah digunakan untuk menghasilkan lukisan-lukisan gua di Gua Tambun. haiwan. Lukisan-lukisan tersebut boleh dikelompokkan ke dalam beberapa bentuk iaitu bentuk manusia. Kebanyakkan pengkaji percaya bahawa ia telah dilukis oleh masyarakat Zaman Noelitik. Pada bahagian lain di Gua Kain Hitam. terdapat juga lukisan lain di gua tersebut yang dipercayai dilukis oleh masyarakat awal orang asli seperti yang terdapat di Lenggong. di Pahang dan juga di Kedah. yang terletak berdekatan dengan Gua Niah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tetapi kebanyakan lukisan di sini agak jelas di lihat dan memaparkan haiwan seperti dugong. sampan. Perak. dan rusa. di Hulu Kelantan. Selain itu. unsur alam dan juga bentuk abstrak. Garisan-garisan pada lukisan tersebut adalah tebal dan menggambarkan sebuah bot panjang dan 4 . tetapi masa dan cuaca telah menghapuskan sebahagian besar lukisan ini.

haiwan. Turut dijumpai di Gua Kain Hitam tersebut adalah bot-bot lama. Sabah menggambarkan cantuman bentuk laktis ( oval berjalur) dengan garisan memanjang. Bentuk- bentuk sebegitu mungkin satu bentuk abstrak yang menggambarkan satu fenomena di ketika itu. 5 . 1. Gambaran aktiviti manusia di dinding Gua Kain Hitam Gambaran haiwan di dinding Gua Kain Hitam Manakala lukisan di dinding Gua Balambangan. unsur alam. Di Gua Tasob Madai pula terdapat lukisan gua yang mewakili lukisan gua Zaman Neolitik. tembikar China dan manik kaca.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI susunan manusia yang menari.6 Artifak Artifak bermaksud barang-barang buatan manusia (terutama alat perkakas dan senjata) yang merupakan peninggalan sesuatu zaman. Lukisan-lukisan ini dilukis menggunakan tanah atau batu merah yang berada tidak jauh dari gua tersebut. sampan dan abstrak. Lukisan ini menggunakan arang dengan gambaran motifmanusia. Motif-motif ini menjadi bukti tentang aktiviti manusia di ketika dahulu. Tempoh prasejarah negara Malaysia bermula daripada kesan-kesan terawal penempatan manusia yang diketahui iaitu di sekitar 40 ribu tahun dahulu dan berlanjutan sehingga terbentuknya Kesultanan Melaka di sekitar tahun 1400.

Johor. Gua Cha di Kelantan dan Gua Kechil di Pahang.000 tahun dahulu berikutan dengan penemuan kaedah bagi menghasilkan perkakas batu yang digilap dan barangan tembikar tanah. manakala di pantai barat pula adalah berdekatan kawasan sumber bijih timah. termasuk kawasan perkuburan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Faktor cuaca banyak memberi kesan pada artifak-artifak prasejarah termasuk barangan tembikar tanah dan perkakas-perkakas yang diperbuat daripada batu dan besi. Satu-satunya peninggalan binaan yang masih boleh dilihat adalah batu-batu asas bangunan yang dibina semasa era kerajaan purba di Kedah dan di Santubong. Bukti-bukti penghidupan dari zaman Neolitik boleh ditemui di kawasannya sendiri. Cara hidup berburu dan mengumpul makanan telah berubah dengan begitu dramatik sekali di sekitar 5. atau di kawasan-kawasan Mesolitik. termasuklah di Gua Niah di Sarawak. melainkan penemuan sebuah loceng yang diperbuat dari gangsa di Muar. Kebanyakan artifak. 6 . Kawasan-kawasan dari Zaman Logam di Semenanjung juga tertumpu di bahagian utara. Kehidupan di Zaman Logam juga dapat dilihat melalui pelbagai barangan yang diperbuat daripada besi seperti sebuah alat berbentuk batang yang panjang yang dikenali dalam kalangan orang Melayu sebagai tulang mawas dan hanya ditemui di Semenanjung Malaysia. Penemuan-penemuan di bahagian pantai timur pula tertumpu di kawasankawasan yang mempunyai sumber emas. telah ditemui di ruang yang terlindung di dalam gua-gua. Sarawak di sekitar abad ke-5 sehingga abad ke-13.

Moyang.my) 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Loceng Gangsa dari Zaman Logam Layari Internet Dapatkan maklumat tentang 10 artifak yang telah didaftar dalam Daftar Warisan Kebangsaan 2009 yang dikenali sebagai Objek Warisan Ketara. dan Hantu.gov. Kaum asli ini membuat topeng untuk tujuan penyembahan dan perubatan. topeng adalah tunggak budaya mereka. Bes.muzium negara. Pelbagai jenis topeng yang terdapat dalam masyarakat Asli serta diberi nama tertentu seperti Roh. Topeng-topeng ini pada mulanya diukir oleh bomoh atau batin.7 Seni Pribumi Di kalangan masyarakat Asli tempatan seperti kaum Mah Meri di Pulau Carey dan Jah Hut di Pahang. 7 . Poyang. (www.

lagenda serta gambaran kehidupan mereka.7.7. Kaum ini terkenal dengan hasil anyaman dari mengkuang dan pandan. Moyang Harimau Berantai 8 .1 Kaum Jah-hut Suku kaum Jah-hut adalah suku bangsa Senoi yang mendiami negeri Pahang. bertam. Pengukiran kayu merupakan salah satu sumber pendapatan kaum Jah-hut. keagamaan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1. mistik. Mahmeri memberi maksud bersisik. Segala ciptaan dari ukiran kayu adalah berasaskan kepada imaginasi dan mimpi yang menggambarkan kuasa baik atau jahat yang ada perkaitan dengan sistem kepercayaan dan kehidupan mereka. 1. buluh dan rotan. "Mahmeri" bermaksud orang hutan manakala dalam istilah. Selain hasil anyaman. kaum Jah-hut juga sememangnya sinonim dengan pengukiran kayu terutama penghasilan arca dan merupakan lanjutan untuk kepercayaan keagamaan mereka.2 Kaum Mah meri Mah Meri merupakan salah satu daripada 18 suku kaum Orang Asli yang tinggal di Malaysia dan tergolong di dalam kumpulan besar yang digelar orang Senoi. Mereka juga dikenali sebagai orang laut. Setiap ukiran mempunyai pelbagai maksud dari segi kepercayaan. sesuai dengan lokasi penempatan mereka yang berhampiran dengan laut iaitu di sepanjang pantai Negeri Selangor dan Pulau Carey.

Moyang Sauh yang digambarkan dalam ukiran Mah Meri mempunyai bentuk seakan-akan seekor ikan atau naga laut menjadikannya sebuah ukiran yang kelihatan menyeramkan namun sangat indah pada masa yang sama. Ukiran kayu Mah Meri bukan dicipta untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. alam flora dan fauna amat menakjubkan. bomoh Mah Meri akan menghasilkan ukiran Moyang Sauh dan mengadakan satu upacara di tepi pantai dengan menyediakan pulut kuning dan makanan yang lain sambil meminta pertolongan Moyang Sauh agar nelayan mereka selamat di laut hinggalah mereka pulang ke darat. 9 . Ukiran serta makanan tersebut kemudiannya ditinggalkan di tepi laut setelah upacara tersebut selesai. figura manusia. Untuk memastikan para nelayan selamat pulang. Ukiran yang dinamakan Moyang Sauh dipercayai berpengaruh ke atas keselamatan para nelayan ketika mereka turun ke laut. Kreativiti mengukir patungpatung berbentuk dewa-dewa. Kaum Mah Meri yang kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi. Ukiran kayu kaum Mah Meri melambangkan roh atau semangat yang wujud dan mempunyai pengaruh ke atas pelbagai aspek kehidupan mereka sama ada secara positif atau pun negatif.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Kaum Mah Meri terkenal dengan hasil ukiran topeng kayu serta ukiran yang digunakan di dalam amalan kerohanian tradisi mereka.

Nama seperti Moyang Tetek Lanjut. Nama topeng dalam masyarakat Mah Meri berdasarkan cerita dan kepercayaan masyarakat untuk tujuan perubatan. Selalunya topeng ini dipakai oleh batin dan bomoh sebagai perantara alam metalizik dan realiti. Moyang Labi-Labi dan Moyang Katak Kala.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Moyang Jantung Moyang Sauh Moyang Naga Ukiran Mah Meri juga memainkan peranan yang penting dalam usaha mereka untuk menyembuhkan penyakit seperti demam. penyembahan dan hiburan. gaya dan piuhan. 10 . Ukiran ini kemudian diberikan kepada bomoh mereka yang akan menjalankan upacara bagi „mengalihkan‟ penyakit tersebut dari pesakit kepada ukiran kayu itu dan kemudian membuangnya ke laut atau ke dalam hutan. lalu secara simboliknya „mengeluarkan‟ penyakit itu dari badan pesakit. Untuk mengubati pesakit. salah seorang ahli keluarga pesakit tersebut perlu menghasilkan ukiran kayu yang melambangkan roh atau semangat yang dipercayai berpengaruh ke atas penyakit tersebut. sakit perut dan penyakit yang berkaitan dengan pembuangan air kecil. sentiasa menjadi sebutan. Bentuk-bentuk topeng masyarakat Asli ini tidak menggunakan warna tetapi rupa topeng dibezakan melalui corak.

Ukiran berukuran satu kaki tinggi memakan masa kira-kira dua minggu untuk disiapkan. Terutamanya topeng untuk tujuan penyembuhan penyakit. Selain daripada ukiran kayu. Ukiran topeng Kaum Mah meri Jenis kayu yang paling digemari untuk dibuat ukiran adalah kayu nyireh batu. maka topeng menjadi mekanisme penjelmaan mereka dari manusia kepada makhluk magis.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Terdapat topeng yang dipiuhkan untuk menimbulkan imejan yang menggerun. Kebanyakan bomoh di kalangan masyarakat Asli berperanan sebagai tabib dan hakim. 11 . Keindahan ukiran ini terserlah bukan sahaja pada alunan urat kayu nyireh yang indah atau warna kayu yang menarik tetapi juga pada rekabentuk ukiran itu sendiri yang ringkas tetapi sungguh anggun serta membawa makna di dalam budaya kaum Mah Meri. hasil anyaman juga memainkan peranan yang penting dalam budaya Mah Meri lebih-lebih lagi bagi kaum wanita Mah Meri. Setiap ukiran tertakluk kepada tafsiran pengukir yang menghasilkannya. Oleh sebab ini. kepakaran pengukir untuk membentuk kayu ini serta keunikan mutu kerja pengukir tersebut. setiap ukiran yang dihasilkan adalah seunik urat-urat kayu nyireh batu yang membentuk ukiran itu sendiri. menakut serta melucukan.

seorang wanita kaum Mah Meri perlu menguasai kemahiran menganyam pelbagai jenis barangan seperti bakul memburu. bekas simpanan. ia turut memaparkan corak kehidupan seharian masyarakat Iban.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Sebelum mereka dianggap layak untuk berkahwin. Pua kumbu ditenun oleh wanita kaum Iban yang sudah mahir menenun kerana pua jenis ini adalah paling rumit untuk ditenun. Kepercayaan Dipercayai berkuasa menghalang bencana atau kuasa jahat daripada menyerang tanam-tanaman dan penghuni rumah panjang Biasanya. Kain tenunan ini berwarna kemerah-merahan atau coklat tua. tikar serta perhiasan upacara. Antara motif-motif yang digunakan: Motif Engkeramba Penerangan Merupakan gambaran figura roh. LAYARI INTERNET Layari internet dan dapatkan gambar beserta nama 5 patung kaum Jah-hut dan Mah meri 1.3 Pua Kumbu Pua Kumbu merupakan salah satu jenis kain pua yang popular di kalangan masyarakat Sarawak. motif-motif itu kerap dikaitkan dengan kepercayaan dan pantang larang mereka. Bagaimanapun. motif ini hanya boleh ditenun oleh anak dan isteri ketua rumah panjang Fauna Buaya mempunyai kuasa untuk menjaga 12 . Pua kumbu menjadi kemegahan di kalangan wanita kaum Iban dan jika dilihat dengan teliti.7.

Ular membawa petanda buruk dimana kemunculan ular dikaitkan dengan kuasa jahat atau hantu dantidak ditenun dengan sewenang-wenangnya Katak ditenun dengan gaya seperti manusia. menurut kepercayaan kaum Iban. kala jengking dan lipan Flora rotan. selampai iaitu roh perempuan sering menjelma sebagai katak dan dikatakan mempunyai kuasa untuk mencipta bayi Harimau dan tikus kasturi sering dikarang dalam bentuk abstrak Dipercayai orang yang memakai kain tenunan ini dianugerahkan keberanian. Mempercayai bahawa buaya adalah jelmaan saudara-mara mereka. pucuk rebung. alat tenun Alam & Alatan 13 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Motif Penerangan Kepercayaan tempat berhuma (tanaman padi). Burung pembawa alamat baik kain yang mempunyai motif burung dipercayai boleh menyembuhkan penyakit dan mendatangkan kekayaan dalam apa pekerjaan. Rusa mendatangkan kejayaan atau tuah semasa berburu Serangga labah-labah. biji benih dan bunghabungaan. awan larat. kunang-kunang. bulan. pucuk paku. buahbuahan.

penenun akan membuat sebuah tatu di tangan yang bermakna penenun tersebut adalah pakar atau telah ditauliahkan. Dahulu jika seseorang wanita Iban yang tidak mempunyai kepandaian menenun kain. menyambut kepala (selepas ngayau/memenggal kepala) dan upacara bercucuk tanam. seni tangan itu bukan sahaja menggambarkan kerajinan dan ketekunan malah sikap bertanggungjawab di dalam rumahtangga. Kemahiran menghasil kain tenunan merupakan satu kemestian bagi wanita suku kaum Iban. Pua kumbu pada zaman dahulu sering digunakan dalam upacara kelahiran. malah kebolehan itu juga pernah menjadi faktor tarikan utama kaum lelaki suatu ketika dulu. Walaubagaimanapun. Penenun yang mencapai tahap tertinggi boleh dikenali dengan tatu di badan mereka. perkahwinan. ia dipercayai akan 'memakan diri' dan kain tersebut tidak dapat dihasilkan. Mereka akan mempunyai tatu di beberapa tempat di anggota badannya termasuk di bahagian leher. Maksud memakan diri itu pula adalah pembuat itu akan jatuh sakit dan ada sahaja perkara lain yang menghalangnya untuk menyiapkan tenunan tersebut. perubatan. pengkebumian. Penenun yang mahir biasanya memperoleh motif serta corak menerusi mimpi yang kemudiannya diterjemahkan dalam tenunan pua kumbu. Apabila selesai setiap pua kumbu dihasilkan. 14 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mengikut kepercayaan. Bagi masyarakat Iban. dia tidak akan dipilih sebagai calon isteri dan lambat bertemu jodoh. pua yang dihasilkan adalah antara yang terbaik di kalangan suku kaum Dayak. Kini sebahagian kecil sahaja masyarakat Iban yang memiliki kemahiran menenun pua. jika seseorang itu berkeras untuk menghasilkan motif atau corak pua kumbu di luar kemampuannya.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. motif: buah terabai/Lang Tuai 15 .

Ia menggambarkan hubungan antara manusia dan alam secara rohaniah. Penggunaan motif atau simbol boleh dikaitkan dengan kepercayaan dan budaya hidup masyarakat di alam Melayu. 16 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu. motif: tangga begi 1.8 Rumusan Seni di Alam Melayu sangat unik.

Catan air .Seni bina .1 Sinopsis Tajuk ini meliputi maklumat dan latihan berkaitan seni visual di Malaysia merujuk kepada seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka. perkembangan Seni Visual seperti berikut: Maklumat yang dibincangkan adalahh mengikut tajuk-tajuk .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 2 PENGENALAN SENI VISUAL MALAYSIA 2.Seni Moden .Seni Bina . Sejarah perkembangan seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara lain. 3) Menggunakan pengetahuan dan menerangkan kronologi perkembangan Seni Visual Malaysia selepas merdeka. 4) Menganallisis perkembangan Seni Visual selepas merdeka. 5) Menunjukkan sikap patriotik terhadap karya seni Malaysia 17 .Seni Plastik . Kesenian visual yang menjadi tradisi Melayu adalah daripada pelbagai bidang seni.Karya-karya terkenal 2.Seniman .2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis pengaruh Seni Barat dalam Seni Oriental dan Seni Malaysia 2) Membanding beza dan menghubungkaitkan pengaruh Seni Visual Barat dengan Seni Visual Di Malaysia.Seni Arca .Artifak .Catan Cina . Ia meliputi tempoh setengah abad.

4.4 Kandungan Isi 2.4.1 Artifak Artifak adalah barang-barang sejarah hasilan manusia seperti peralatan. 18 .1.3 Kerangka Tajuk-tajuk Pengenalan Seni Visual Malaysia Perkembangan Seni Visual Malaysia Sebelum Merdeka Selepas Merdeka Artifak Seni Plastik Catan Cina Seni Arca Catan Air Senibina Senibina Seni Moden Seniman Karya-karya Terkenal 2. senjata atau ornamen.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.1 Perkembangan Seni Visual Sebelum Merdeka Apakah yang anda faham tentang seni visual sebelum merdeka ? 2.

Bukit Tengku Lembu. Pahang. Bukit Tambun.2 Catan Cina Sumbangan golongan Cina kepada perkembangan seni Malaysia dan Singapura berpunca daripada pendatang dan pelawat Cina seperti Xu Beihong yang telah bermastautin di Pulau Pinang untuk beberapa tahun. Di Johor. Selain sebagai senjata untuk mempertahankan diri. dijumpai pecahan tembikar yang dihiasi Para pengkaji sejarah dengan motif geometri berbentuk „tulang ikan‟. Ini terbukti dengan penemuan barangan tembikar seperti di Gua Cha. Perlis. Ulu Tembeling. Ragam hias pada permukaan pada permukaan serpihan tembikar berbentuk sederhana yang ditemui didapati dibuat secara spontan dan dibakar pada suhu sebarang suhu. 2. Contoh keris yang wujud di Malaysia Keris Semenanjung.4. Keris Panjang dan Keris Madura. keris juga merupakan satu lambang yang menjadi kemegahan serta kebanggaan bangsa dan negara. Mereka telah menerima pendidikan dalam lukisan berus Cina dan kaligrafi di China. menggunakan serpihan-serpihan tembikar yang ditemui sebagai petanda untuk menggambarkan tamadun dan budaya zaman silam B) Keris Keris menjadi sejenis senjata warisan Melayu sejati yang telah digunakan di Tanah Melayu sejak lebih daripada 700 tahun yang lalu. Mereka juga telah berkunjung ke Singapura untuk sesuatu jangka masa. Keris Pekaka.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI A) Tembikar Seni tembikar telah wujud dalam budaya Melayu di Malaysia sejak beribu tahun dahulu.1. Serawak. Keris Taming Sari. Kelantan. 19 . Perak dan Gua Niah.

Lukisanlukisan dan catan-catan tersebut banyak ditempah oleh pegawai-pegawai Syarikat Hindia Timur yang ditempatkan di Malaya. Terdapat kepercayaan bahawa pengembara. Reverend Pak Yuen. barulah terdapat beberapa penghijrahan berdasarkan kretiviti artistik mereka. Seni halus tidak pernah difikirkan . Seni visual ini wujud oleh perintis karya-karya cat air dan cat minyak para pegawai Kolonial British yang berkhidmat di Pulau Pinang pada akhir tahun 1770an yang mengikut estetik zaman Victoria. Ia meliputi tempoh setengah abad. Abdullah Ariff dan lain-lain lagi.4.1. 2. Kesenian visual bukan menjadi tradisi Melayu. Reverend Chuk Mor. Chai Horng. Kesimpulannya pada awal tahu 1920an terdapat pelukis yang mempamerkan hasil karyanya.3 Catan air Sejarah seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara jiran. Pameran seni lukis yang terawal di singapura ialah pameran Lian Xiao Oh pada tahun 1924. Chung Hong Kong dan Zhen Wei Sin.pengembara Eropah dan Inggeris telah meminta pelukis-pelukis negeri-negeri Selat yang berketurunan Cina atau Melayu untuk melukis gambaran kehidupan tempatan yang bermotifkan flora dan fauna. Seni lukis Malaysia bermula dalam tahun 1930an dengan terciptanya karya-karya catan awal oleh Yong Mun Seng. Disusuli pula dengan pameran pastel He Qui Qo pada tahun 1926. Ini disebabkan oleh minat mereka atau sebagai rekod sejarah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada mulanya penghijrah-penghijrah awal dari China adalah untuk mencari sara hidup. Hanya selepas mereka bertapak kukuh dan berjaya dalam kehidupan. Terdapat yang terlibat dalam pendidikan Seni dan ada pula yang menjadi pelukis amatur. 20 . Wang Yau. Antara yang berjaya dalam bidang seni ialah Lee Kah Yeow.

4 Seni bina Tidak dapat dinafikan masyarakat dahulu kala mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam bidang seni bina. stesen keretapi. Melaka (1728). Pulau Pinang (1817).000 buah bangunan sebelum perang yang berada di 265 buah bandar yang dikaji di seluruh negara wajar dipulihara (Syed Zainol Abidin Idid. Melaka (1641). sejarah. zaman Pre-Raphelites. ekonomik. 21 . Surealisme. Terdapat bangunan-bangunan yang menarik disamping mempunyai reka bentuk seni bina yang unik. rumah berhala. Contohnya.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pihak Inggeris telah memperkenalkan genre lukisan/ catan lanskap dalam aliran Realisme. Ini telah berterusan sehingga abad ke 19 apabile Seni Eropah terutamanya Seni Perancis mula memberi kesannya kepada seluruh rantau dengan pergerakan-pergerakan seni seperti aliran Impresionisme. sosial dan juga politik serta rohani yang simbolik. arkeologi. (6) Balai Seni di Alor Setar. 1995). 2. Kubisme. dokumentari.1. bangunan pentadbiran kerajaan. sekolah. tembok. Dianggarkan terdapat lebih kurang 35. istana. (2) Balai Besar di Alor Setar. estetik. (5) Gereja St. George Anglican di George Town. Wilayah Persekutuan (1888). Fielden (2000) berpendapat bahawa bangunan bersejarah mempunyai nilai senibina. Kedah (1893). pusat pengajian. dan lain-lain lagi. (3) Muzium Sejarah Nasional di Kuala Lumpur. (4) Masjid Kampung Hulu di Banda Hilir. Futurisme dan Konstruktivisme. masjid. Turner dan Constable. Kedah (1735). Contoh senibina sebelum merdeka: (1) Bangunan Stadthuys di Banda Hilir. monumen.4.

Merupakan zaman baru bagi pelukis Malaysia dan seni halus tidak dipentingkan.1 Seni Plastik Istilah plastik digunakan kepada semua imej-imej spatial.5. Era baru dalam aliran naturalis dan figura manusia. Aktiviti seni dipengaruhi oleh suasana penjajah iaitu menekankan genre lukisan dan catan lanskap dalam aliran Realisme.1 Bincang dan hasilkan jadual kronologi tentang perkembangan seni visual sebelum merdeka berkaitan : - Stail dan bentuk tema bahan gaya aliran tahun 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rumusan : Perkembangan seni visual Malaysia sebelum merdeka adalah sebagai minat atau rekod sejarah. Latihan 1. Seniman mengenalpasti dari aspek perletakan imej di dalam ruang plastik merujuk kepada keperluan 22 .5 Perkembangan Seni Visual Selepas Merdeka Apakah perbezaan di antara aliran seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka? 2.

kayu.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan dan perasaan seniman. bahan dan proses berkarya. 23 . Gaya ‟avantgarde‟ yang dipolori oleh penghargaan. Seni plastik di Malaysia melibatkan hasil karya catan. arca. imbangan dan kestabilan yang merangkumi objek tiga dimensi. tanah liat. Bahan yang boleh digunakan untuk aktiviti ini ialah batu. keluli dan sebagainya. tenunan senjata dan sebagainya. mengurut. struktur. Seni plastik juga adalah satu terma dalam seni visual yang memberi maksud unsur plastik dalam bahan-bahan yang boleh dibentuk dan dibina. Abstrak Ekspresionisme Amerika telah diberi Sekitar dekad 1980-an dan 1990-an memperlihatkan cubaan serius untuk Seniman pada menerapkan ciri ‟nasional‟ atau keaslian‟ seni plastik moden. tembikar. Unsur plastik ini menjurus kepada aspek seni dari segi bentuk. jalinan. Dalam tahun 1960-an pemilihan gaya abstrak adalah lebih formalistik dan berbentuk individualistik. Dalam lewat tahun 50-an telah berlaku konflik dalam seni akibat perbalahan dominasi oleh pengamal aliran abstrak dan ekspresionistik. senibina. sekitar tahun 80-an menghasilkan karya di luar ciri seni plastik konvensional dan tidak terikat pada media.2 Seni Arca Arca dihayati sebagai satu cabang kesenian yang berkaitan dengan pengkajian bentuk-bentuk tiga dimensi yang melibatkan formalistik seni seperti ruang. Membentuk ialah teknik menghasilkan karya dengan cara mengukir. ruang. Bahan yang digunakan ialah kayu. melentur. menempa. 2. Seniman dan peminat aliran realisme rasa tercabar dan telah bangkit. ukiran. besi.5. logam. membentuk. menjalin. menyambung. mencantum dan sebagainya. Membina pula ialah menghasilkan karya seni dalam bentuk tiga dimensi secara mengikat. menguli. dan menggelek. batu dan sebagainya.

Syed Ahmad Jamal.K. Pada tahun 1976 satu pameran “Tinjauan Seni Arca Moden Malaysia” telah diadakan di Balai Seni Lukis Negara. Chan Teck Meng. budaya. Ariffin Ismail. Arca-arca yang bersifat figuratif dan representasi dapat dilihat menerusi karyakarya Anthony Lau. Dari segi tema. yang sama tema dengan catannya. karya-karya arca Syed Ahmad Jamal. alam dan kehidupan secara umumnya. Raja Shahriman dan Bayu Utomo.Sabapathy (1976). Contohnya. Tengku Sabri Tengku Ibrahim. Aliran Ekspresionisme dan Abstrak Ekspresionisme meresap ke dalam seni arca. Zulkifli Yusof. Wan Ahmad Wan Mohamod. Kajian Seni Lukis dan Seni Reka. Institut Teknologi Mara merupakan salah sebuah institusi yang bertanggungjawab dalam melahirkan ramai pengarca ternama dan berpotensi seperti Zakaria Awang. Peningkatan minat dan kecenderungan seniman kepada seni arca dan media campuran jelas 24 . para pengarca berinteraksi terhadap persekitaran seperti persoalan agama. Antara karya awal Anthony Lau adalah arca “Djin Api” (1959). Latiff Mohidin. Ham Rabeah Kamarun. Cheong Laitong dan Latiff Mohidin.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI warna. “Forest” (1968) dan “Ecstacy” (1986) Dekad 1970-an memperlihatkan perkembangan arca yang pesat. Teo Tien Eng. karya Syed Ahmad Jamal “The Link” (1963). struktur dan rupa. Seni arca di Malaysia boleh dikatakan masih baru Seni arca moden mula berkembang di Malaysia pada sekitar tahun 1960-an. Kuala Lumpur. Mad Anuar Ismail. Yeoh Jin Leng dan Tang Tuck Kan membangkitkan halhal yang menghubungkan catan dengan arca. Cheong Laitong. Menurut T. Ramlan Abdullah. Antara yang turut serta adalah Anthony Lau. berbanding dengan catan.

sama ada secara konvensional. muzium dan sebagainya. bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (1959). Binaan tempat kediaman iaitu rumah atau taman perumahan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kelihatan awal dekad 1990-an. Bangunan Sultan Abdul Samad.5. senibina Malaysia mengandungi unsur-unsur budaya kebangsaan yang berteraskan kebudayaan masyarakat berbilang kaum. Antara bangunan-bangunan utama yang dapat digolongkan dalam senibina moden ialah bangunan istana raja-raja Melayu di tiap-tiap negeri. pemasangan (installation) atau pun arca persekitaran. 3. Bank Bumiputra. Bangunan-bangunan perniagaan. bangunan berkembar Petronas dan Menara Telekom. Yang dimaksudkan dengan senibina adalah melingkupi: 1. Aspek-aspek umum seperti pintu gerbang. Dayabumi. Pelbagai bentuk arca terhasil. Taman-taman dan kawasan rekreasi. bangunan parlimen (1963). perpustakaan. tugu peringatan dan sebagainya. 2. Para arkitek yang baharu sahaja menamatkan pengajian di luar Negara telah membawa fahaman baru dalam seni bina di bandarbandar utama Negara yang sebelum ini dikuasai oleh gaya rupa senibina kolonial. Stadium Negara (1964). Bangunan-bangunan kerajaan. Menjelang era pasca. Bangunan-bangunan awam seperti masjid. 2. elektik dan sebagainya. 4. suatu aspek yang turut mengalami perubahan ketara ialah gaya rupa seni bina. 6. Muzium Negara.merdeka.3 Seni Bina Sebagai sebuah negara yang mempunyai kebudayaannya sendiri. 25 . Masjid Negara. anglo-Indian. menara. bersifat galeri. hospital. 5.

Ahli-ahli terdiri daripada Abdullah Ariff.K. Pada tahun 1957 Frank Sullivan telah dilantik sebagai setiausaha akhbar kepada YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Lee Joo For. Cheong Lai Tong. Menjelang kemerdekaan seni telah menjadi salah satu simbol kepada perpaduan kaum di Malaysia. Seni daripada taraf rendah (kedaerahan) meningkat ke peringkat antarabangsa. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Mereka memperkenalkan konsep-konsep baru. Tay hooi Keat. Hisham Albakri (kumpulan arkitek JKR yang mereka bentuk Masjid Negara) dan W.5. Ivor Shipley (arkitek JKR yang merekabentuk bangunan Parlimen) mengadaptasi factor-faktor setempat ke dalam rekabentuk moden. 2. Ini membawa kesan yang mendalam dalam perkembangan seni Malaysia kerana usaha-usaha Sullivan yang bersungguh-sungguh untuk memperkenalkan para pelukis tempatan serta karya-karya mereka.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Bentuk dan corak senibina moden memperlihatkan perubahan-perubahan yang nyata tetapi disesuaikan dengan ciri-ciri senibina asli Malaysia. sesi perbincangan dan pameran. 26 . Beberapa orang arkitek seperti Howard Ashley. Baharuddin Kassim. Chuah Thean Teng. Persepsi masyarakat terhadap seni telah mula berubah. Lau. Dari semasa ke semasa binaan-binaan baru didirikan bagi memenuhi keperluan pembangunan Negara dan keperluan masyarakat. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya Chen Wen His. Perdana Menteri Malaya yang pertama. mengadakan kelas-kelas melukis. Thursday Art Group telah ditubuhkan di Pulau Pinang dengan matlamat yang sama dengan Wednesday Art Group. Kuo Ju Ping. Balai Seni Lukis Negara di 109. Lim Tong Juan dan William K.4 Seni Moden Pada tahun 1957.

pencinta seni. 27 . Lee Joo For. Guru-guru yang berminat di bidang seni diberi peluang melanjutkan pelajaran melalui kursus sepenuh masa selama satu tahun. Tan Sri Zain Azraii. ahli politik dan diplomat. syarahan. Lim dan ramai lagi. ceramah. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Pelbagai aktiviti dijalankan melalui saluran media massa. Syed Ahmad Jamal. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. Peter Harris. Patrick Ng. Selain Frank Sullivan yang menjadi setiausaha selama sepuluh tahun. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen.G. Antaranya ialah perbincangan. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Puan P. Special Teachers Training Institute (STTI) ditubuhkan pada tahun 1960 yang kemudiannya ditukar kepada Maktab Perguruan Ilmu Khas (MPIK). Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. antara yang telah membangunkan Balai Seni Lukis Negara adalah Tan Sri Mubin Sheppard. Acara-acara seni lukis menjadi acara gemilang yang dihadiri oleh pelukis-pelukis. Tan Sri Kamarul Ariffin. Anthony Lau. Tan Sri Dato‟ Azman Hashim. pameran dan sebagainya. Seni lukis aliran utama 1960an adalah dengan nilai-nilai mistikal dan semesta telah menarik perhatian audien untuk menghayatinya kerana mempunyai kelainan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mohd Hoessein Enas. Nik Zainal Abidin. laporan. Lahir pandangan yang kritikal terhadap seni lukis. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Tan Sri Ghazali Shafie. Dengan adanya tradisi seni khat telah membentuk satu pengucapan gambaran yang tersendiri. Cheong Laitong. Mereka yang menunjukkan bakat besar dihantar untuk melanjutkan pengajian ke luar negara. Professor Ungku Aziz.

Chinese Brush Painting. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Pendekatan gaya catan mereka yang berasaskan optik dan maklumat telah mengejutkan pelukis-pelukis tempatan dan masyarakat umum.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Institusi Senilukis yang pertama ditubuhkan ialah Malayan Institut of Art pada tahun 1966. Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. 28 . Textiles. Institusi persendirian ini menawarkan kursus-kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Fine Art. Sulaiman Haji Esa. Photography. Fine Metal. Sculpture. Kumpulan ini telah mendebarkan keadaan seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar. Joseph Tan dan lain-lain lagi. Pelukis-pelukis bukan sahaja berkarya dalam bidang minimal. Graphics. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. op dan lain-lain aliran semasa tetapi juga menyarankan seni melibatkan kepintaran. pop. Commercial Art dan Interior Design di samping kursus-kursus sambilan. Pottery and Ceramics. Kuala Lumpur College of Art telah ditubuhkan dalam tahun 1968 dengan menawarkan kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Painting. nilai-nilai mistika dan metafisika iaitu maklumat dan ilmu yang luar dari bidang catan. Ia menawarkan kursus diploma selama empat tahun dalam bidang Fine Arts (Painting and Sculpture). Fashion dan Industrial Design. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. Tan Teong Eng. Ceramics. Chong Kam Kow. Photography dan Commercial Art. Penubuhan Institut Teknologi Mara pada tahun 1967 telah melahirkan sekumpulan tenaga baru pendidik seni dan usahawan-usahawan Melayu dalam bidang seni tertentu.

Badanbadan swasta seperti firma-firma petroleum dan para peminat seni yang berada . Penubuhan Pusat Seni di Universiti Sains Malaysia pada tahun 1984 telah melahirkan guru-guru pemegang ijazah bagi institut. telah mula membeli karya-karya untuk dijadikan koleksi simpanan. maktab dan sekolah-sekolah serta para profesional yang lebih maju dan mahir dalam bidang seni halus. Teori-teori Seni. Seni Arca. Kursus Ijazah selama tiga tahun ditawarkan oleh Jabatan Kemanusiaan. sambungan akademik aliran realisme dan karya-karya yang menyedut inspirasi dari mitos dan lagenda yang kaya di rantau ini. Aspek-aspek Keseniaan Asia Moden dan latihan Ilmiah. Aspek-aspek Seni Asia Tradisional. Rekabentuk Grafik. Persatuan Pelukis Malaysia ditubuhkan pada tahun 1980 dengan hasrat mewujudkan sebuah badan yang betul-betul mewakili pelukis. memperbaiki kedudukan pelukis dan bekerjasama dengan kerajaan mengenai hal-hal yang berkaitan dengan seni lukis di Malaysia dan Luar negara. 29 . Fotografi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. Institut dan akademi seni swasta yang ditubuhkan di sekitar negara juga telah memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang. Ini termasuk USM menawarkan kursus Seni halus bagi Catan. Awal tahun 1980an mengemukakan bidang kanvas yang lebih luas dan menarik dengan munculnya catan pemandangan yang naif. Studio Seni lukis dan Sejarah Senilukis dan Kemanusiaan. USM juga menawarkan kursus Master of Art dalam Sejarah Senilukis.

Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Peter Harris. Nik Zainal Abidin. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Syed Ahmad Jamal. 30 . Cheong Laitong. Patrick Ng. Chuah Thean Teng. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Kejayaan Chuan telah membawa seni Malaysia kepada seni antarabangsa. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Sulaiman Haji Esa. Chong Kam Kow.5 Seniman Balai Seni Lukis Negara di 109. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Seterusnya pelukis-pelukis batik yang lain seperti Khalil Ibrahim. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Mohd Hoessein Enas. dan dipersembahkan oleh Majlis Kesenian Persekutuan. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. Joseph Tan dan lain-lain lagi. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Tan Teong Eng. Cheong Lai Tong.5. Lee Joo For. Anthony Lau. Tay Mo Leong dan Toya turut menerima pengiktirafan antarabangsa. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya seniman terkenal seperti Chen Wen His. Pelukis Malaysia pertama yang mengadakan pameran solo di seberang laut ialah Chuah Thean Teng yang diadakan di London pada tahun 1959.

5.5. Pohon-Pohon Kelapa Media : Cat Air Tahun :1951 2.6 Karya-karya terkenal 2. Coconut Plantation – Dawn. Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. 2. 1948 31 . Cat Air.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow.5. Rumah Atap Di Tepi Pantai Media : Cat Air Tahun : 1960 2.1 Yong Mun Sen (1896 -1962) 1. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an.6.6.2 Abdullah Ariff Abdullah Ariff.

1958 32 . Cat Air.5. Pastel Kapur.3 Dato‟ Mohd Hoessein Enas. Bumi Bahagia Lombong Bijeh Malaya.6. Potret Diri.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Abdullah Ariff. 1960 Dato‟ Mohd Hoessein Enas 2.

Gadis Melayu.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Dato‟ Mohd Hoessein Enas .6.4 1. Datuk Syed Ahmad Jamal Perhubungan ( Arca ) Media : Besi Waja Tahun :1963 33 .5. Cat Minyak. 1959 3. Pengantin Perempuan Iban Media : Cat Minyak Tahun : 1963 2. Mengutip Daun Tembakau Media : Cat Minyak Tahun : 1963 5. Nobat Media : Cat Minyak Tahun : 1962 4.

1959 2.6.5 Anthony Lau (1933 - ) Anthony Lau.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Datuk Syed Ahmad Jamal. 1957 2.5. Lembu Liar ( Arca ) Media : Batu & Habuk Simen Tahun : 1963 34 . Cat Minyak Atas Papan. Mandi Laut. Kayu. Djin Api.

5. Tay Hooi Keat (1910 .1989) Jalan Pinang Media : Cat Minyak Tahun :1955 2. Besi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Anthony Lau. Pulau Pinang Media : Dakwat Tahun : 1952 3. Hasil Rimba ( Arca ) Media : Besi Tahun : 1966 2. Pondok Melayu. Pemandangan Pohon Media : Campuran Tahun : 1961 35 . Rimba.6. 1968 4.6 1.

1967 36 .5. Kekecuhan Media : Arkrilik Tahun :1969 Ibrahim Husin.7 Ibrahim Husin (1939 - ) 1. Cat Minyak. 1958 5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tay Hooi Keat.6. Campuran. Pak Utih. Kapal Haji Media : Cat Minyak Tahun : 1966 2. Lembu Berlaga.

5.6. Kapur Pastel 37 .9 Dzulkifli Buyung (1948 - ) Dzulkifli Buyung. 1969 2.6. Arkrilik.8 Zulkifli Dahalan 1. Are You Alone Out There ?.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ibrahim Husin. Di Dalam Ruang Rumah Media : Cat Minyak Tahun :1974 2. Satu Hari Di Bumi Larangan Media : Cat Imulsi Tahun : 1977 2. Kelambu.5.

Membakar Semut Media : Kapur Pastel Tahun : 1967 Dzulkifli Buyung. 1966 4.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Latiff Mohidin A.Latiff Mohidin.6. Kapur Pastel. Lidi Media : Kapur Pastel Tahun : 1962 2. Cat Minyak.5. 1962 38 . Pago – Pago. Kapal Kertas.10 A.

6.5. Imago Senja ( Cetakan ) Media : Kayu Tahun : 1969 A.11 Mazli Mat Som Mazli Mat Som. 1964 39 . pastel.Latiff Mohidin. Kayu 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Yati. Siri Langkawi.

Waktu Pagi Di Kampung. 1958 40 . Menyeberang Sungai Media : Cat Air Tahun :1958 2.5. Cat Minyak.5. Menanti Nelayan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mazli Mat Som.6. 1965 2.13 Lai Foong Moi Lai Foong Moi. Cat Minyak.6.12 Khaw Sia 1.

6. Cat Minyak. Tanah Dan Air.15 Yeoh Jin Leng (1929 - ) 1.6. 1961 Patrick Ng Kah Onn. Semangat Angin.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.5. 1958 2.5. Sawah Padi Media : Cat Minyak Tahun :1963 41 . Gauce.14 Patrick Ng Kah Onn (1932 ) Patrick Ng Kah Onn. Menjemur Kain.

Pantai Timur 2.5.16 Jolly Koh Jolly Ko.6. Cat Minyak.6.17 Khalil Ibrahim 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.5. Paku Kipas. Pantai Timur 1 Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1988 Khalil Ibrahim.1978 42 . 1968 2. Lilin Dan Pewarna Batik.

5. Musim Buah. arca dan karya mula menggunakan perisian komputer. Seni visual juga menjadi salah satu simbol perpaduan kaum. Institut dan akedemi seni swasta memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang. Lilin Dan Pewarna Batik. Di Tepi Pantai Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1958 Chua Thean Teng. 43 .6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.18 Chua Thean Teng 1. Persepsi masyarakat terhadap seni visual mula berubah daripada peringkat rendah ke peringkat antarabangsa. 1968 Rumusan Seni visual selepas merdeka semakin matang dan menjadi bidang professional. Kemunculan catan hard-edge.

stail 44 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 2.1 Bina jadual perbandingan perkembangan seni visual selepas merdeka daripada hasil analisa terhadap bahan bacaan dan internet mengenai : .bentuk aliran karya .tema .tahun .bentuk dan makna .tokoh .

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 3 APRESIASI KARYA SENI ORIENTAL 3. 45 . Menghayati seni adalah satu bidang yang perlu diberikan perhatian. 3.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis penulisan tokoh dengan menggunakan pengetahuan dan pengalaman.1 Sinopsis Menurut Drs. Penerapan bahasa dalam penghayatan seni adalah dalam bahasa visual atau seni tampak. 2) Mengaplikasikan teori apresiasi untuk melihat dan menghayati karya seni. Penghayatan karya seni memerlukan bahasa seni iaitu bahasa lisan dan tulisan. dalam bukunya ‟Pandangan Islam Tentang Seni‟ menerangkan seni adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sekelompok manusia melalui pancaindera kelima ekoran fitrah semula jadi yang cinta kepada seni. apresiasi seni adalah latihan yang melibatkan deria pandang dan sentuh yang mampu membantu kita menikmati karya dengan lebih seronok lagi. Manusia memerlukan satu media perantaraan untuk meluahkan perasaaan dan emosi untuk dikongsi bersama manusia lain. Menurut Zakaria Ali. Sidi Ghazalba.

3 Kerangka Tajuk-Tajuk Apresiasi Seni Oriental Falsafah dan Stail Perbandingan PandanganTokohtokoh Perbandingan Karya-karya Tuliskan esei pendek mengenai pengertian seni oriental dan ciricirinya. Sebagai contoh.1 Pengenalan Seni Oriental Di dalam dunia ini terlalu banyak karya-karya seni telah dihasilkan secara individu atau berkumpulan. negara-negara dan peralatan yang berasal dari kawasan tersebut. 3. Istilah Oriental telah digunakan oleh masyarakat Barat untuk menjelaskan tentang kebudayaan.4 KANDUNGAN ISI 3. karya seni yang dihasilkan pada zaman Pra Sejarah lebih menggambarkan situasi dan aktiviti mereka sendiri.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 3. Asia Selatan dan Asia Timur. Seni China dan Seni India. Istilah Seni Oriental secara tradisionalnya merujuk kepada aktiviti seni dari daerah Timur Tengah. 46 . Karya seni yang dihasilkan biasanya mempunyai tujuan yang tersirat dan tersurat.4. Ia termasuklan Seni Islam.

nurani dan keinginan manusia terbenamnya rasa sukakan keindahan dan keindahan itu adalah seni. perasaan. sifat. Seseorang seniman perlu memahami ajaran Islam yang hendak disampaikan melalui seni sama ada seni lukisan. Kesenian boleh mendidik manusia supaya menjadi insan yang baik dan 47 . Kesenian Islam berteraskan konsep tauhid dan bertujuan untuk mempertingkatkan agama. muzik. perlu dijaga dan disuburkan dalam ruang dan batasan syariat. keinginan. Tiada pemisahan antara seni dan agama. pada semua tempat. Kesenian Islam hendaklah memaksimumkan kesedaran tentang keesaan Allah. Seni harus menjurus kepada pengabdian diri kepada Tuhan. Walaupun seni merupakan salah satu unsur yang disumbangkan tetapi Allah melarang penciptaan seni yang melampaui batas. nafsu. Firman Allah swt yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas. Dalam jiwa. zaman dan situasi menepati citarasa." Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah swt kepada seluruh manusia tanpa mengenal bangsa yang bersumberkan al-Quran. Pencapaian yang dibuat oleh seni Islam itu juga merupakan sumbangan daripada tamadun Islam di mana tujuan seni Islam ini adalah kerana Allah swt. Seni Islam terdiri daripada elemen yang diulang-ulang berbentuk geometri. Tiada elemen-elemen figura. Islam adalah agama yang nyata (waqi'e) dan sesuai dengan fitrah manusia. seni bina dan seni pentas.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Seni Islam Seni Islam merupakan sebahagian daripada kebudayaan Islam dan perbezaan antara seni Islam dengan bukan Islam ialah dari segi niat atau tujuan dan nilai akhlak yang terkandung dalam hasil seni Islam. Sunnah dan Ijma' Ulama. perasaan dan akal fikiran manusia. Kesenian Islam perlu mempunyai mesej yang jelas. Islam membenarkan umatnya berimiginasi dan berkreativiti dalam pemikiran mereka. kehendak.

Zaman Muslim. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. tahun 132 s.m. Bentuk-bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal dan berbadan kecil. contoh Tiang Asoka. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. contoh Stupa Sanchi. Tembikar Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. Ia berkembang maju pada zaman Maurya. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. contoh Stupa Sanchi. Karma – prinsip asas bagi aliran pemikiran falsafah dan agama yang berasal dari India. Dharma dikaitkan degan tugas. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. Kesenian Cina yang terawal sekali ditemui pada akhir Zaman Batu ialah Seni Tembikar. Dharma individu memerlukan apa yang harus dilakukan oleh seseorang mengikut kelahiran dan peringkat dalam kehidupan. contoh Tiang Asoka. Bidang Kesenian Cina Seni Tembikar Kebanyakkan tembikar neolitik yang terbaik di dunia datanganya dari negeri Cina. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI insan yang hampir kepada Allah. (b) Seni China Menurut ahli sejarah. tanggungjawab dan aturan memberi makna kepada kehidupan manusia iaitu memberi individu identiti dan makna kepada peranannya dlm hidup. Para seniman mempunyai tanggungjawap sosial dalam konteks syariah islamiah. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. Zaman Muslim. 48 . Nilai-Nilai Dharma – dharma masyarakat memerlukan idea tentang fungsi dan peraturan apa yang harus dilakukan. Seni Bina dan Seni Ukir berkembang maju pada zaman Maurya. Kepercayaan kepada Tuhan – kepercayaan kepada satu entiti yang melampaui batas pemikiran dan kesedaran manusia merupakan asas pemikiran agama orang Hindu. (c) Seni India Kesenian India bermula dari Dinasti Maurya. Ianya mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Berasaskan kepada keagamaan dan pemujaan.

Socrates. Malahan ia juga memberikan gambaran gabungan nilai keindahan.1 Jelaskan tentang perzezaan seni Islam dengan seni India dari sudut keagamaan. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seorang pengkarya seni dalam karya yang mereka hasilkan. falsfah Islam dan falsafah timur. pendapat dan idea tentang keindahan seni kepada para seniman. Plato. Idea mereka telah mempengaruhi perkembangan falsafah seni di barat juga di Malaysia. Falsafah seni adalah sesuatu yang global dan secara umumnya terbahagi kepada falsafah barat.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 1. Falsafah seni pula adalah proses mencari jawapan kepada keindahan. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. 3. Tokoh-tokoh tersebut boleh diibaratkan sebagai kompas yang memberi panduan. Leonardo da Vinci. Maka ‟Philosophia‟ secara jelasnya membawa maksud ‟mencintai akan kebijaksanaan‟. Mohd Taib Osman dan lainlain. Plato dan Aristotle merupakan ahlli falsafah Yunani yang terkenal. Falsafah seni bukan sahaja merupakan proses mencari jawapan kepada keindahan malahan juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan.4. Tohoh-tokoh falsafah yang ternama adalah seperti Socrates.2 Falsafah dan Stail Pengenalan ‟Philos‟ dalam bahasa Yunani bermaksud bermaksud kecintaan terhadap sesuatu manakala ‟Sophia‟ kebijaksanaan atau pengetahuan. Atistotle. 49 .

didengar dan disentuh oleh jiwa tetapi tidak dapat dinyatakan melalui kata-kata dan bahasa. Fungsi seni tidak kurang sama dengan akal supaya manusia menyedari perkaitan antara alam. Motif berseni haruslah bermatlamatkan perkara-perkara ma'ruf (kebaikan). halal dan berakhlak. Sukar untuk mentakrifkan seni secara tepat sesukar untuk menerangkan konsep keindahan dan kesenangan itu sendiri. Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. Seni juga dapat meningkatkan daya intelek dan bukan sahaja emosi. Kesenian yang dihasilkan adalah berlandaskan kepercayaan kepada kitab Al Quran dan hadis Nabi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Falsafah Seni Islam Sejarah telah membuktikan bahawa. Jiwa seni mestilah ditundukkan kepada fitrah asal kejadian manusia kerana kebebasan jiwa dalam membentuk seni adalah menurut kesucian fitrahnya yang dikurniakan Allah swt. ketuhanan dan rohani atau dengan alam fizikal. Konsep seni Islam dan pembawaannya haruslah menjurus ke arah konsep tauhid dan pengabdian kepada Allah swt. dapat dipandang. Oleh sebab itu seni dalam Islam tidak berslogan 'seni untuk seni' tetapi 'seni kerana Allah untuk manusia. Kesenian Islam terpancar daripada tauhid yang merupakan satu penerimaan dan penyaksian terhadap keesaan Allah swt maka seni yang berpaksikan tauhid dapat menanamkan sifat bertaqwa dan beriman. Lantas ia menyedari keagungan Tuhan dan keunikan penciptaanNya. Seni dalam Islam menanam rasa khusyu' ke pada Allah di samping memberi ketenangan di jiwa manusia sebagai makhluk Allah yang diciptakan dengan fitrah yang gemar kepada kesenian dan keindahan. Al-Ghazali pula menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya. kesenian Islam berbeza dengan bentuk kesenian lain. Seni adalah sesuatu yang bersifat abstrak. 50 . makhluk dan alam sekitar'.

nama kitab atau buku .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Manakala menurut Al-Faruqi. Tulisan ini mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. Dia adalah Pencipta yang Esa dan Mutlak‟. Hanya digunakan untuk hiasan sahaja. Khat Diwani : Catatan atau antologi karangan. penyusunannya dan cara-cara merangkainya menjadi sebuah tulisan yang tersusun. konsep seni Islam adalah berlandaskan konsep Tauhid dan pengabdian diri kepada Tuhan. Beliau menegaskan bahawa:„Setiap motif „arabesque‟ dengan apa sahaja medium adalah penegasan kebenaran estetika yang tiada Tuhan melainkan Allah. bahkan tulisannya seolah-olah mempunyai irama. Ia juga disandarkan pada subjek-subjek yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci dan kata-kata bijak pandai (hukama'). inspirasi dari model khat lain. Perbezaannya dengan huruf-huruf lain adalah dari segi keindahannya. Seni khat berkembang dengan perkembangan seni ukiran dan kadang-kadang kedua-dua bidang seni ini tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain. disandarkan kepada perkara yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci. Khat Diwani Jali : Lebih bervariasi berbanding khat diwani. Khat merupakan seni tulisan indah yang mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. 51 . Khat Thuluth : digunakan untuk hiasan seperti dalam mushaf Usmani. Seni khat mempunyai kaitan rapat dengan jiwa islam. mudah dirobah. Seni Khat Seni khat ialah satu ilmu yang memperkenalkan bentuk-bentuk huruf tunggal. Antara Seni Khat yang terkenal ialah Nasakh : diperindah oleh Ibn Muqla Khat Riq'ah : tulisan arab yang dapat ditulis dengan cepat dan sesuai dengan gerakan tangan. Ia juga menjadi coretan tulisan indah daripada kehalusan rasa seni dan ketajaman daya pemikiran manusia yang mencipta seni tulisan sebagai lambang kepada perkataan yang dituturkan. memandangkan penulisannya menggunakan huruf-huruf al-quran. Nilainya tinggi kerana ianya mudah dirobah mengikut penulisan.

Pada zaman Abasiah khat ini digunakan sebagai hiasan pada pelbagai bangunan masjid. Ia digunakan untuk penulisan surat rasmi seperti surat perjanjian. Khat Nasakh merupakan tulisan yang paling banyak digunakan dalam penulisan buku-buku berkenaan keagamaan. Khat Kufi berasal dari Kufah. Khat Diwani.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Jenis-jenis Seni Khat Tamudun Islam kaya dengan seni-seni tulisan tangannya juga dikenali sebagai sei khat. jelas serta tidak mengelirukan Khat Farisi mula dikembangkan di Parsi (Persia). nama buku atau kitab serta untuk tujuan lain. Bentuk hurufnya condong sedikit ke kanan. Antaranya khat utama ialah Kufi. Diwani membawa erti catatanatau antologi karangan. Oleh sebab itu ia sering kali digunakan untuk tujuan suat menyurat dan digunakan oleh para pelajar universiti dan madrasah untuk mengambil nota kuliah. Thuluth. Ia banyak digunakan untuk penulisan buku kesusasteraan. surat penghargaan dan sebagainya. Khat Thuluth kebanyakannya digunakan hanya untuk hiasan seperti dalam mashaf thmani (al-Quran). Nasakh. Diwani Jali dan Raihani. Khat Riq'ah dapat ditulis dengan cepat. Karangan berbahasa Urdu juga biasanya ditulis dengan khat ini. 52 . Digunakan secara meluas semasa pemerinatahan Sultan Khedewy sekitar tahun 1220H di Mesir. Riq'ah. Ini kerana tulisan khat jenis ini mudah dibaca. pemerintahan. Khatnya mengandungi lapan model utama dan selain itu merupakan cabang dari lapan-lapan model ini. Diwani. Farisi. nama dan tajuk karangan pada majalah dan surat khabar. Fungsinya juga adalah sebagai hiasan. kubah atau menara azan dan ditulis dalam bentuk ukiran timbul.

tungku dan topi besi perang. cerek. Seni halus ini juga terdapat pada objek-objek seperti berikut antaranya ukiran kayu dan logam yang banyak diperolehi pada zaman kerajaan Fatimiyah. tembikar. Seni bina bermaksud satu bidang seni untuk mendirikan bangunan. ia lebih banyak bentuknya . perak dan tembaga contohnya pada mata wang syiling. jubin. burung dan sebagainya. Seni hias pula biasanya berbentuk seperti kerawang. piring. reka bentuk yang direka oleh manusia. barang-barang tenunan sutera dan sebagainya. seni bina yang bermutu dihasilkan dan masih lagi wujd waluun dalam bentuk yang telah usang dan hampir runtuh.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Khat Diwani Jali. makam. Seni Bina Satu lagi seni Islam ialah seni bina di mana ianya menapai tahap yang mengagumkan. gading dan lain-lain. bekas air. buyung. rumit penulisannya. Oleh itu berdasarkan pencapaian ini maka keagungan dan ketinggian sesuatu tamadun itu dapat diukur. Begitu juga seni seramik yang juga terdapat pada piring dan tembikar manakala seni sulaman dibuat dalam bentuk kain seperti kain penghias dinding. sejadah. Khat Raihani hampir menyerupai khat thuluth. kulit buku. Pada zaman tersebut. Buktinya daat dilihat melalui tamadun-tamadun purba yang agung. juka dibandingkan dengan khat diwani. Menurut Ibn Khaldun seni bina merupakan satu daripada asas tamadun yang paling utama yag merupakan lambang atau menifestasi daripada sesuatu tamadun. pohon dan batu mahal dan ukiran seni halus ini juga terdapat pada perabot rumah. huruf-hurufnya agak lebar dan panjang serta ditambah dengan tanda-tanda syakal. Ia digubah dalam bentuk perahu. lebih indah dan estatik. Lukisan dan Arca ( Ukiran) Seni lukisan dan arca juga dkenali sebagai seni halus. 53 . ikan. Pelbagai barang seni yang dihasilkan untuk perhiasan yang diperbuat dari emas. daun pintu. Logam yang dipilih biasanya bewarna emas. tikar permaidani. lampu dan bentuk-bentuk geometri pada kubah dan lain-lain.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni lukis pula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk arabesque dengan pilihan warna emas. dewa atau patung.1: Corak-Corak Arabes 7 54 . buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita. Rajah 1. Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yang boleh menjadi pujaan seperti haiwan.

3: Khat Diwani Rajah 1.5: Seni Bina 1.2: Khat Thuluth Rajah 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rajah1. kelembapan dan kepanasan. langit dan bumi serta lelaki dan perempuan. Yin dan Yang adalah simbol mengenai keharmonian yang saling bertindak di antara unsur-unsur yang bertentangan dan berpasangan pada alam ini seperti kegelapan dan kecerahan. Kesinambungan dan perhubungan di antara kedua-dua 55 .2 Senaraikan jenis-jenis khat dan dan kegunaannya masing-masing (b) Falsafah Seni China Mencius. seorang ahli falsafah China menyatakan bahawa semua benda di dunia ini termasuk ilmu terbahagi kepada dua kategori umum: Yin dan Yang.

Pokok buluh pula adalah simbol kepada kekuatan. Seni Tembikar Kebanyakan tembikar neolithic yang terbaik di dunia datangnya dari negeri Cina.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI unsur yang berpasanagn dan bertentangan ini telah mempengaruhi kehidupan masyarakat China. Falsafah Toisme juga mempunyai pengaruh yang besar dalam bidang kesusasteraan dan kesenian masyarakat China. Tembikar Cina zaman akhir Neolithic pula berwarna hitam dan berkilat. kesabaran menanggung penderitaan kepada kepantasan pembangunan dan perluasan kebudayaan di China. Jika wujud sifat hormat menghormati. Tembikar zaman Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. kerajaan yang paling berkesan ialah kerajaan yang paling kurang memerintah. bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal berbadan kecil. akan memudahkan kefahaman rakyat. Menurut Falsafah Toisme pula. Tembikar Dinasti Chou mempunyai lapisan glaze yang terang pada 56 . Penekanan kepada alam pula telah menggalakkan pengikut Toisme menerokai sains dan teknologi. kesopanan. kesusilaan dan tanggungjawab dalam masyarakat maka akan wujudnya keamanan dalam keluarga. Confucius pula mempunyai pendapat bahawa manusia bukan hidup berseorangan atau bersendirian serta terasing daripada masyarakat. manusia perlu dididik tentang cara bagaimana mereka harus bertindak dalam masyarakat mengikut suatu upacara adat istiadat. masyarakat dan negara. Undang-undang dan peraturan yang paling sedikit yang diperkenalkan oleh sesebuah kerajaan itu. Oleh itu.

Pada akhir Wangsa Chou. bejana tersebut digunakan untuk 2 tujuan iaitu kegunaan harian dan istiadat keagamaan Catan Dikatakan catan Cina bermula dengan gambar binatang. Kebanyakan kesenian tembaga ketika itu adalah peralatan rumah dan sebahyang yang ditiru dari bentuk-bentuk tembikar. pelukis Cina menggunakn ciri-ciri pemandangan san kemanusiaan a) Ciri-ciri catan Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan barat. Kebayakan catan menggambarkan keindahan panorama alam dan semulajadi. Tembikar zaman Wangsa Ha.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan tembikarnya. menggunakan glaze kelabu kekuningan yang diperbuat dari timah hitam. Taoism dan Confucianism. Di guagua Tung Huang. Perkembangan seni catan terkenal di Zaman Wangsa Tang yang banyak berunsur ugama Budha. diperbuat daripada marmar. Shensi. Bentuk-bentuk bejana berasaskan bentuk binatang. Catan mempunayi falsafah Arca dan Ukiran Dikesan sejak zaman Wangsa Shang dengan terjumpanya dua arca berbentuk harimau dan burung hantu. Seni Tembaga Kesenian tembaga bermula pada zaman Wangsa Shang. Kansu terdapat imej-imej Budha diukir pada dinding gua 57 . ada terdapat bukti teknik tuangan bentuk huruf atas bejana-bejana telah dilakukan. Zaman Sung. Terdapat banyak imej-imej Budha ditemui di candi-candi di Gua Yun Kang. Catan Cina lazimnya dibuat di atas kain sutera atau kertas telap dakwat.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI tersebut. Arca-arca diperbuat daripada tanah liat yang diwarnakan, batu dan tembaga.

Seni kaligrafi Seni tulis cina yang terawal ditemui pada zaman Wangsa Shang (2000 S.M) yang ditulis di atas permukaan buluh, tulang dan kulit kura-kura. Kehadiran Confucius dan Lao-Tzu pada zaman Wangsa Chao, membantu menggalakkan pertumbuhan falsafah, kesenian dan tulisan orang China. Dalam tahun 1928-221 SM, terdapat banyak tulisan pada permukaan bejana tembaga dan batu. Tulisannya mempunyai ukuran yang sama. Terdapat 3 tulisan dicipta dalam zaman wangsa Han, iaitu tulisan bentuk biasa (pattern script), tulisan bentuk kasar (Rough Script) dan tulisan sambung (Curcive Script) Senibina Senibina di China dikatakan dapat dilihat dengan pesat pada zaman Ming, apabila Peking dijadikan Pusat Pentadbiran menggantikan Nanking

a) Ciri-ciri Senibina

Berdinding kayu beratap genting curam. Bangunan kuil dan pagoda mempunyai pintu gerbang, beratap genting melengkungn ke atas.

Catan lanskap Catan lanskap mendapat tempat yang istimewa sekali dalam perkembangan seni catan China. Catan lanskap China (Shan Shui) membawa maksud gunung dan air. Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung.

a) Ciri-ciri Catan lanskap Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepasda ekspresi yang membawa pengnertian terrhadap keseluruhan catan. Seorang artis harus dapat berinteraksi secara harmoni dengan alam dan dapat menterjemahkan

58

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI falsafahnya melalui catan. Konsep Yin dan Yang menjadi teras kepada catan lanskap China iaitu keseimbangan dengan yang melalui perlambangan kabus, air, awan, burung dan lembah.

Hukum Catan China (Berasaskan Prinsip Shi-Vitalize Spirit). Monokrom: penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad bagi mendapatkan impak mendalam. Komposisi: mementingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. Ton dan suasana: “Chi Yun Sheng Tungn” ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik. Struktur dan sapuan berus: Sapuan awal berus memberi pengertian - dibuat secara spontan dan simbol kepada alam semula jadi. Lakaran: penting sebagai pembentukan awal sesuatu gambaran. Kesesuaian lukisan dengan objek: Walaupun lukisan tidak sama dengan objek sebenar tetapi perlu ada persamaan dalaman.

Seni Bina

59

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

Seni Arca

Seni Tembikar

60

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni Catan Rajah : Menunujukkan lukisan zaman klasik China yang banyak memberikan gambaran kawasan pergunungan iaitu pengaruh Yin dan Yang dalam kehidupan mereka. 61 .

Inferens (anumana). api dan udara. Pengasas aliran ini ialah Kanada (kurun ke-3 SM) dan karyanya berjudul Vaisheshika Sutra. 62 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI FALSAFAH CHINA Mencius (Ying Yang) Confucius Toisme Rajah : Falsafah China terbahagi kepada Mencius. Semua benda dikatakan diperbuat daripada 4 jenis paramanu (atom) iaitu atom bumi. kala (masa). akasha (eter). Mimamsa dan Vedanta. air. Terdapat 5 unsur dlm pembentukan dunia iaitu dik (ruang). Yoga. Dikenali sebagai astika darshana. manas (minda) dan atma(jiwa ). (c) Falsafah Seni India Terdapat Enam aliran (sekolah) dalam Sistem Falsafah India iaitu Nyaya. Kesemua aliran ini menerima sepenuhnya ajaran kitab Veda. Pendukung aliran Nyaya ialah Gautama dan karyanya Nyaya Sutra bertarikh kurun ke-2 SM. Nyaya bermaksud pertimbangan logik. Confucius dan Toisme Tuliskan satu essei pendek tentang konsep Yin dan Yang berdasarkan catan lanskap . Terdapat empat sumber ilmu pengetahuan iaitu persepsi (pratyaksha). Sankhya. Analogi/perbandingan (upamana) dan Testimoni/pembuktian (shabda) Aliran Vaisheshika dikenali sebagai Vaisheshika Darshana. Vaisheshika.

Dipelopori oleh Kapila (kurun ke-7SM) dan karyanya ialah Sankhya Sutra. Ahimsa – terdapat unsur-unsur positif seperti kasih sayang. Mimansa bererti siasatan. pancaindera. Latihan minda dan fizikal iaitu latihan mengawal serta mematikan fungsi anggota badan. Sankhya bererti bilangan iaitu falsafah yang menghuraikan mengenai realiti dalam bilangan yang terhad dan pengetahuan yang sempurna. Teks asas ialah karya-karya Upanishad. Disiplin minda dan fizikal membantu mencapai moksha. Mengelak daripada melakukan 63 . simpati. Aliran Ramanuja disebut Vis is tadvaita. Konsep Tuhan mutlak iaitu memperjelaskan realiti Tuhan. Advaita (yang didukung oleh Sankara) menyatakan Atman (jiwa) dan Brahman (Tuhan) bukanlah dua entiti yang berbeza.Vedanta dan Madhva dikenali sebagai Dvaita. Pendukungnya ialah Jaimini yang menyusun falsafah ini secara sistematik dan mencipta teks Purva-mimansa Sutra pada 400 SM. intelek dan ego tanpa menghilangkan kesedaran diri iaitu pengalaman jiwa. Objektif utama ialah menegakkan kewibawaan kitab Veda serta ritualnya. Pendukung falsafah ini yang terkenal ialah Sankara.dan Tamas Pendukung Aliran Yoga ialah Patanjali (kurun ke-2 SM) dan karyanya ialah Yoga Sutra. Brahma Sutra dan Bhagavad Gita. belas kasihan. Konsep Triguna (tigasifat) alam semesta iaitu Sattva. Rajas .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Aliran Sankhya merupakan Sistem falsafah terawal. jasa dan pengorbanan diri. Dua aliran utama iaitu Advai ta (non-dualistic) dan dvaita (dualistic). Dvaita (didukung oleh Ramanuja dan Madhva) menyatakan Atman dan Brahman adalah berlainan tetapi tidak terpisah. Kepentingan – sistem tafsiran Veda. murah hati. Dua realiti mutlak iaitu purusha (jiwa) dan prakriti (jirim). minda. Penyatuan roh individu dengan roh duniawi menjadi tujuan hidup.Vedanta. Pelopor ialah Badarayana yang mencipta karya Brahma Sutra (400SM) atau juga dikenali sebagai Vedanta Sutra. Vedanta dikenali sebagai Uttara Mimansa. sebab dan akibat.

Perpaduan – masyarakat dari pelbagai kaum dan agama. tindakan yg benar. Berkembang maju pada zaman Maurya. maka banyak patung-patung berbentuk manusia yang disimpan di kuil-kuil untuk tujuan keagamaan. Seni Bina dan Seni Ukir Bidang Kesenian India. Satya – kebenaran.ucapan dan pemikiran yang benar dan juga realiti mutlak atau Tuhan. Zaman Muslim. keadilan. penting menggalakkan hubungan erat dan keharmonian masyarakat. Patung Lord Siva antara arca seni dalam pergerakan istimewa. Zaman kegemilangan seni arca India ialah pada zaman Guptas. Seni Lukis Dalam bidang Seni Lukis pula kesannya boleh dilihat di dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. Pengetahuan benar yg merangkumi kebaikan. Seni arca bermula dengan patung. contoh Stupa Sanchi. kerana ia lebih tahan dari tanah liat. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Telah mendorong ramai tukang-tukang arca India menghasilkan pelbagai bentuk arca. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. Seni Arca Merupakan kesenian tertua di India dan berkait rapat dengan patung-patung keagamaan. Dibuat daripada batu marmar.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kekejaman atau mencederakan. Contoh Gua 64 . contoh Tiang Asoka. Ada juga menggunakan bahan-bahan dari besi dan gangsa. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ellora. Dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya.pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan. Stupa dan Brobodur Seni Arca 65 . Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Badami dan Bagh. Zaman Muslim. Zaman Muslim. Badami dan Bagh.merupakan zaman pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Contoh Gua Ellora.

Al-Ghazali. Al Ghazali tidak melihat sesuatu karya seni dari aspek fizikal kerana baginya manusia yang taksub pada kebendaan tidak akan berjaya memperoleh kebahagiaan yang hakiki.3 Perbandingan PandanganTokoh-tokoh (a) Pandangan Tokoh Islam Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. keindahan yang terhasil mempunyai nilai tersendiri yang perlu dihayati. Beliau menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Lukisan Miniatur Radhe Krishna Lukisan Miniatur Rajasthani Hasilkan satu essei pendek mengenai enam aliran dalam sistem falsafah India 3. 66 . ahli falsafah terkenal Islam.4. juga telah mengemukakan teori estetika yang menyentuh aspek keindahan yang terdapat dalam sesuatu karya seni. Menurut Al Ghazali.

senia suara dan sebagainya. cendekiawan Islam yang dilahirkan di Jaffa Palestin pada tahun 1921 telah membincangkan hal berkaitan karya seni Islam dan estetikanya. seni hias. teater. filem dan sebagainya. Pandangan ahli-ahli falsafah mengenai spentingeni China telah bercanggah sejak zaman China purba lagi. prosa. beliau turut menegaskan bahawa Tuhan tidak dapat digambarkan dalam bentuk estetika.  Seni yang dinikmati melalui pembacaan seperti hasil karya sastera yang berbentuk puisi dan prosa. memuaskan dan memberi kepuasan melalui pancaindera.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Drs. Al Faruqi. deklamasi puisi. Seni secara ringkasnya dapat dibahagikan kepada empat bahagian utama :  Seni melaui pendengaran seperti muzik. tablo. Al Faruqi menegaskan bahawa Tauhid merupakan prinsip utama dalam estetika Islam. Confucius telah menyumbangkan peranan dalam kesenian dan kemanusiaan (terutama dalam bidang muzik dan puisi). seni pakaian dan sebagainya. Namun pendapat tersebut ditentang oleh Mozi yang menyatakan bahawa seni muzik dan seni 67 . manusia dikatakan sebagai makhluk seni yang cinta kepada sesuatu yang selamat. Sidi Gazalba dalam bukunya 'Pandangan Islam Tentang Kesenian' menjelaskan bahawa kesenian adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sesuatu kelompok manusia kerana setiap kelompok masyarakat mempunyai fitrah semulajadi yang cinta kepada seni yang menyenangkan hati melalui pancaindera yang lima. (b) Pandangan Tokoh China Seni China dikatakan mempunyai kepelbagaian gaya. Estetika yang terhasil adalah berdasarkan daripada pengamatan dan pengalaman manusia itu sendiri.  Seni yang diperolehi melalui penglihatan mata seperti seni lukis.  Seni yang dapat diperolehi melalui pendengaran dan penglihatan seperti drama. Justeru itu. seni bina.

muzik dan tarian mempunyai aturan tersendiri. sastera (kaavya). Konsep saster Hindu seperti „Rasa‟. Setiap bentuk seni dalam kesenian Hindu ini mempunyai perkaitan antara satu sama lain iaitu gambaran persembahan antara simbol dan bentuk spiritual ang lebih sempurna. bentuk seni bina klasik Hindu. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni yang banyak. Berdasarkan Kapila Vatsayan.3 Bincangkan kepentingan estetika dalam penghasilan karya seni 68 . seni arca. (c) Pandangan Tokoh India Seni Hindu adalah berbentuk spiritual dan falsafah. Kalidasa pula menghasilkan puisi yang mengaitkan karya seni beliau dengan „rasa‟ yang mengetengahkan konsep estetika sepenuhnya.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI halus adalah satu pembaziran dan membuang masa kerana ianya dikatakan untuk golongan berada dan bukan golongan miskin. Teori „rasa‟ mula berkemba ng dengan teks Sanskrit iaitu Natyashastra iaitu karya seni yang dihasilkan untuk Bharata Muni iaituTuhan dalam persembahan drama ‘Fifth Veda’. Krya seni ini adalah gambaran keagamaan. Latihan 1. adalah gambaran emosi yang diluahkan oleh penulis yang berkaitan dengan sensitiviti penonton. Gu Kaizhi telah menjelaskan teori dalam seni lukis yang membantu pengkarya seni dalam menghasilkan karya seni mereka. seni catan. berhubungkait dengan gambaran simbolisme. Teori „rasa‟ juga berkembang secara signifikan dengan estetika Kashmiri dalam puisi klasik. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni mereka.

spiritual dan percaya bahawa seni berkait rapat dengan masyarakat. 69 . di mana hasil seni tidak harus menyerupai apa-apa objek sekalipun. Pemahaman falsafah China dipecahkan pula kepada Mencius. Malahan ia juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. Maka hasil seni Islam kebanyakannya berbentuk geometrik. Kesenian Islam dilarang meniru bulat-bulat keindahan ciptaan tuhan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI RUMUSAN Falsafah seni oriental seperti falsafah seni yang lain juga merupakan satu proses mencari jawapan kepada keindahan. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. Falsafah China mengutamakan kehalusan seni dan direalisasikan dengan sangat abstrak dan kreatif. Confucius dan Taoisme. Manakala falsafah India pula disebut Darsana. yang bersifat ketuhanan. Falsafah seni Islam lebih berkonsepkan keagamaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful