PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

TAJUK 1 PENGENALAN SENI ALAM MELAYU

1.1 Sinopsis Pengenalan Seni Alam Melayu menerangkan tentang seni tampak masyarakat di Alam Melayu khususnya di Malaysia. Seni tampak yang dimulai dengan lukisan-lukisan gua di Semenanjung Malaysia dan Sarawak. Seterusnya tentang artifak-artifak peninggalan zaman prasejarah. Seni kaum peribumi seperti kaum Jah Hut, Mah meri dan tenunan pua kumbu oleh kaum Iban juga dibincang untuk lebih mengenali seni Alam Melayu. Simbol-simbol yang

digunakan pada karya seni mereka dan maknanya dikaji untuk mentafsirkan mesej yang ingin disampaikan.

1.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis bentuk dan makna hasil lukisan gua, artifak dan Seni Pribumi.

1.3 Kerangka Tajuk-tajuk

Pengenalan Seni Alam Melayu

Lukisan Gua

Artifak

Seni Pribumi

Kaum Jah-hut

Kaum Mah meri

Pua Kumbu

1

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1.4 Pengenalan Seni di Alam Melayu telah lama wujud. Kewujudannya dibuktikan dengan penemuan-penemuan pelbagai artifak sejarah khususnya artifak seni di beberapa tapak arkeologi di seluruh negara. Artifak-artifak sejarah meliputi hasil seni seperti artifak peninggalan Zaman Logam.

Selain artifak-artifak, lukisan-lukisan di gua juga merupakan manisfestasi manusia terhadap kehidupan mereka dan membuktikan bahawa manusia di zaman dahulu telah mempunyai cara untuk mengekspresi perasaan mereka seperti lukisanlukisan gua yang terdapat di Bukit Tambun, Perak, Gua Balambangan, Sabah dan Gua Niah, Sarawak.

Lakaran pada dinding-dinding gua menunjukkan hubungkait yang sangat rapat antara kehidupan dan alam sekitar. Lakaran-lakaran yang dihasilkan kelihatan tidak bertindih di antara satu sama lain. Penceritaan tentang sesuatu peristiwa itu sangat signifikan dan istimewa seolah-olah dirancang.

Pada asalnya seni tampak di Alam Melayu lahir kerana keinginan manusia untuk menghasilkan peralatan bagi memudahkan urusan atau kehidupan seharian mereka. Penghasilan peralatan seperti peralatan memburu dan pertanian telah membuktikannya. Penghasilan patung-patung dikalangan kaum pribumi bukan untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Kaum-kaum pribumi yang masih kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi.

Manusia zaman dahulu juga ingin mengekpresikan hubungan antara alam dan kehidupan mereka. Semangat alam diadun dengan kepercayaan dan disebatikan dalam kehidupan. Kepercayaan mereka terhadap alam telah melahirkan beberapa pantang larang dalam transformasi bentuk alam ke bentuk tampak. Motif-motif pada pua kumbu misalnya, tidak akan dihasilkan sewenang-wenang oleh

2

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI penenunnya. Pelbagai pantang larang masih dipegang untuk menghindarkan penenun daripada ditimpa pelbagai musibah. 1.5 Lukisan Gua Lukisan awal telah ditemui di dinding-dinding gua yang dihasilkan oleh manusia purba. Lukisan tersebut berkisar tentang aktiviti kehidupan seharian seperti perburuan dan pengembaraan. Di Malaysia, lukisan gua telah dijumpai di Gua Tambun di Perak, Gua Niah di Sarawak dan Gua Balambangan di Sabah. Kebanyakan karya lukisan di dinding gua menggunakan gaya yang sama, iaitu imej binatang digambarkan dengan pelbagai kualiti garisan ringkas dengan komposisi yang hampir sama, iaitu memanjang dan berkumpulan serta menggambarkan pelbagai binatang yang mungkin menjadi hasil buruan untuk makanan mereka pada zaman dulu.

Lukisan gua di Bukit Tambun Menurut M. Matthews, seorang penulis yang menulis di dalam terbitan isu „Malaya Dalam Sejarah – Majalah Persatuan Sejarah Malaya‟ pada bulan November 1959 berkata, “Lukisan di Gua Tambun menggunakan satu warna – tidak jelas. Dalam sesetengah kumpulan, warnanya unggu pekat dan dalam kumpulan lain, warnanya merah pudar. Banyak lukisan ini memaparkan individu-individu lelaki yang dilukis kasar. Ada di antara haiwan yang dilukis ini mudah untuk dikenalpasti tetapi ada juga yang kurang jelas dan imaginasi diperlukan untuk membayangkan apa sebenarnya yang cuba digambarkan oleh pelukis tersebut.”

3

Lukisan-lukisan tersebut boleh dikelompokkan ke dalam beberapa bentuk iaitu bentuk manusia. Perak. Ia dihasilkan dengan menggunakan arang. di Pahang dan juga di Kedah. Selain itu. Pada bahagian lain di Gua Kain Hitam. Sungai Siput. unsur alam dan juga bentuk abstrak. terdapat juga lukisan lain di gua tersebut yang dipercayai dilukis oleh masyarakat awal orang asli seperti yang terdapat di Lenggong. lukisan dinding sepanjang 200 kaki telah dijumpai. Garisan-garisan pada lukisan tersebut adalah tebal dan menggambarkan sebuah bot panjang dan 4 . haiwan. dan rusa. tetapi masa dan cuaca telah menghapuskan sebahagian besar lukisan ini. sampan. Kebanyakkan pengkaji percaya bahawa ia telah dilukis oleh masyarakat Zaman Noelitik. lukisan yang membentuk galeri gambar ini terpampang sepanjang lebih dari seratus kaki.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tetapi kebanyakan lukisan di sini agak jelas di lihat dan memaparkan haiwan seperti dugong. tapir. geometrik. Rusa yang dilukis di sini amat menarik kerana kesemuanya kelihatan seperti rusa betina yang sedang bunting dan salah satu darinya juga mempunyai bayangan anak rusa di dalam perutnya! Pada suatu masa dahulu. di Hulu Kelantan. Gambaran haiwan di dinding Gua Tambun Sesetengah kajian mengatakan bahawa hematit (bahan yang menghasilkan warna merah) telah digunakan untuk menghasilkan lukisan-lukisan gua di Gua Tambun. yang terletak berdekatan dengan Gua Niah.

5 . Bentuk- bentuk sebegitu mungkin satu bentuk abstrak yang menggambarkan satu fenomena di ketika itu. 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI susunan manusia yang menari. tembikar China dan manik kaca. Gambaran aktiviti manusia di dinding Gua Kain Hitam Gambaran haiwan di dinding Gua Kain Hitam Manakala lukisan di dinding Gua Balambangan. Lukisan-lukisan ini dilukis menggunakan tanah atau batu merah yang berada tidak jauh dari gua tersebut. sampan dan abstrak. Tempoh prasejarah negara Malaysia bermula daripada kesan-kesan terawal penempatan manusia yang diketahui iaitu di sekitar 40 ribu tahun dahulu dan berlanjutan sehingga terbentuknya Kesultanan Melaka di sekitar tahun 1400. haiwan. Sabah menggambarkan cantuman bentuk laktis ( oval berjalur) dengan garisan memanjang. Di Gua Tasob Madai pula terdapat lukisan gua yang mewakili lukisan gua Zaman Neolitik. unsur alam. Motif-motif ini menjadi bukti tentang aktiviti manusia di ketika dahulu. Turut dijumpai di Gua Kain Hitam tersebut adalah bot-bot lama.6 Artifak Artifak bermaksud barang-barang buatan manusia (terutama alat perkakas dan senjata) yang merupakan peninggalan sesuatu zaman. Lukisan ini menggunakan arang dengan gambaran motifmanusia.

manakala di pantai barat pula adalah berdekatan kawasan sumber bijih timah. termasuklah di Gua Niah di Sarawak. Satu-satunya peninggalan binaan yang masih boleh dilihat adalah batu-batu asas bangunan yang dibina semasa era kerajaan purba di Kedah dan di Santubong. Penemuan-penemuan di bahagian pantai timur pula tertumpu di kawasankawasan yang mempunyai sumber emas. Gua Cha di Kelantan dan Gua Kechil di Pahang. telah ditemui di ruang yang terlindung di dalam gua-gua. Johor. atau di kawasan-kawasan Mesolitik. Kehidupan di Zaman Logam juga dapat dilihat melalui pelbagai barangan yang diperbuat daripada besi seperti sebuah alat berbentuk batang yang panjang yang dikenali dalam kalangan orang Melayu sebagai tulang mawas dan hanya ditemui di Semenanjung Malaysia. Kebanyakan artifak. 6 . termasuk kawasan perkuburan. Sarawak di sekitar abad ke-5 sehingga abad ke-13. Bukti-bukti penghidupan dari zaman Neolitik boleh ditemui di kawasannya sendiri.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Faktor cuaca banyak memberi kesan pada artifak-artifak prasejarah termasuk barangan tembikar tanah dan perkakas-perkakas yang diperbuat daripada batu dan besi.000 tahun dahulu berikutan dengan penemuan kaedah bagi menghasilkan perkakas batu yang digilap dan barangan tembikar tanah. Kawasan-kawasan dari Zaman Logam di Semenanjung juga tertumpu di bahagian utara. Cara hidup berburu dan mengumpul makanan telah berubah dengan begitu dramatik sekali di sekitar 5. melainkan penemuan sebuah loceng yang diperbuat dari gangsa di Muar.

Poyang. topeng adalah tunggak budaya mereka.gov. Bes. (www.7 Seni Pribumi Di kalangan masyarakat Asli tempatan seperti kaum Mah Meri di Pulau Carey dan Jah Hut di Pahang. dan Hantu. Pelbagai jenis topeng yang terdapat dalam masyarakat Asli serta diberi nama tertentu seperti Roh. Moyang.my) 1.muzium negara.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Loceng Gangsa dari Zaman Logam Layari Internet Dapatkan maklumat tentang 10 artifak yang telah didaftar dalam Daftar Warisan Kebangsaan 2009 yang dikenali sebagai Objek Warisan Ketara. Kaum asli ini membuat topeng untuk tujuan penyembahan dan perubatan. Topeng-topeng ini pada mulanya diukir oleh bomoh atau batin. 7 .

Moyang Harimau Berantai 8 . keagamaan. "Mahmeri" bermaksud orang hutan manakala dalam istilah. Mereka juga dikenali sebagai orang laut. Mahmeri memberi maksud bersisik. Setiap ukiran mempunyai pelbagai maksud dari segi kepercayaan. bertam. Kaum ini terkenal dengan hasil anyaman dari mengkuang dan pandan. sesuai dengan lokasi penempatan mereka yang berhampiran dengan laut iaitu di sepanjang pantai Negeri Selangor dan Pulau Carey.1 Kaum Jah-hut Suku kaum Jah-hut adalah suku bangsa Senoi yang mendiami negeri Pahang. mistik. 1. Selain hasil anyaman. buluh dan rotan. Segala ciptaan dari ukiran kayu adalah berasaskan kepada imaginasi dan mimpi yang menggambarkan kuasa baik atau jahat yang ada perkaitan dengan sistem kepercayaan dan kehidupan mereka. Pengukiran kayu merupakan salah satu sumber pendapatan kaum Jah-hut.2 Kaum Mah meri Mah Meri merupakan salah satu daripada 18 suku kaum Orang Asli yang tinggal di Malaysia dan tergolong di dalam kumpulan besar yang digelar orang Senoi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 1.7. lagenda serta gambaran kehidupan mereka.7. kaum Jah-hut juga sememangnya sinonim dengan pengukiran kayu terutama penghasilan arca dan merupakan lanjutan untuk kepercayaan keagamaan mereka.

Kreativiti mengukir patungpatung berbentuk dewa-dewa. figura manusia. Moyang Sauh yang digambarkan dalam ukiran Mah Meri mempunyai bentuk seakan-akan seekor ikan atau naga laut menjadikannya sebuah ukiran yang kelihatan menyeramkan namun sangat indah pada masa yang sama.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Kaum Mah Meri terkenal dengan hasil ukiran topeng kayu serta ukiran yang digunakan di dalam amalan kerohanian tradisi mereka. alam flora dan fauna amat menakjubkan. Kaum Mah Meri yang kuat pegangan animisnya menganggap ukiran-ukiran ini sebagai satu cara untuk berhubung dengan dunia roh yang mereka percayai wujud di dalam alam semulajadi. Ukiran yang dinamakan Moyang Sauh dipercayai berpengaruh ke atas keselamatan para nelayan ketika mereka turun ke laut. Ukiran kayu kaum Mah Meri melambangkan roh atau semangat yang wujud dan mempunyai pengaruh ke atas pelbagai aspek kehidupan mereka sama ada secara positif atau pun negatif. 9 . Untuk memastikan para nelayan selamat pulang. Ukiran kayu Mah Meri bukan dicipta untuk tujuan beribadat atau untuk disembah. Ukiran serta makanan tersebut kemudiannya ditinggalkan di tepi laut setelah upacara tersebut selesai. bomoh Mah Meri akan menghasilkan ukiran Moyang Sauh dan mengadakan satu upacara di tepi pantai dengan menyediakan pulut kuning dan makanan yang lain sambil meminta pertolongan Moyang Sauh agar nelayan mereka selamat di laut hinggalah mereka pulang ke darat.

10 . sakit perut dan penyakit yang berkaitan dengan pembuangan air kecil. Selalunya topeng ini dipakai oleh batin dan bomoh sebagai perantara alam metalizik dan realiti. sentiasa menjadi sebutan. penyembahan dan hiburan. gaya dan piuhan. Nama topeng dalam masyarakat Mah Meri berdasarkan cerita dan kepercayaan masyarakat untuk tujuan perubatan. Bentuk-bentuk topeng masyarakat Asli ini tidak menggunakan warna tetapi rupa topeng dibezakan melalui corak. salah seorang ahli keluarga pesakit tersebut perlu menghasilkan ukiran kayu yang melambangkan roh atau semangat yang dipercayai berpengaruh ke atas penyakit tersebut. Nama seperti Moyang Tetek Lanjut. lalu secara simboliknya „mengeluarkan‟ penyakit itu dari badan pesakit. Ukiran ini kemudian diberikan kepada bomoh mereka yang akan menjalankan upacara bagi „mengalihkan‟ penyakit tersebut dari pesakit kepada ukiran kayu itu dan kemudian membuangnya ke laut atau ke dalam hutan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Moyang Jantung Moyang Sauh Moyang Naga Ukiran Mah Meri juga memainkan peranan yang penting dalam usaha mereka untuk menyembuhkan penyakit seperti demam. Moyang Labi-Labi dan Moyang Katak Kala. Untuk mengubati pesakit.

setiap ukiran yang dihasilkan adalah seunik urat-urat kayu nyireh batu yang membentuk ukiran itu sendiri. Terutamanya topeng untuk tujuan penyembuhan penyakit. 11 . Ukiran topeng Kaum Mah meri Jenis kayu yang paling digemari untuk dibuat ukiran adalah kayu nyireh batu. Selain daripada ukiran kayu. menakut serta melucukan. Keindahan ukiran ini terserlah bukan sahaja pada alunan urat kayu nyireh yang indah atau warna kayu yang menarik tetapi juga pada rekabentuk ukiran itu sendiri yang ringkas tetapi sungguh anggun serta membawa makna di dalam budaya kaum Mah Meri. Kebanyakan bomoh di kalangan masyarakat Asli berperanan sebagai tabib dan hakim.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Terdapat topeng yang dipiuhkan untuk menimbulkan imejan yang menggerun. hasil anyaman juga memainkan peranan yang penting dalam budaya Mah Meri lebih-lebih lagi bagi kaum wanita Mah Meri. Setiap ukiran tertakluk kepada tafsiran pengukir yang menghasilkannya. kepakaran pengukir untuk membentuk kayu ini serta keunikan mutu kerja pengukir tersebut. Ukiran berukuran satu kaki tinggi memakan masa kira-kira dua minggu untuk disiapkan. Oleh sebab ini. maka topeng menjadi mekanisme penjelmaan mereka dari manusia kepada makhluk magis.

motif ini hanya boleh ditenun oleh anak dan isteri ketua rumah panjang Fauna Buaya mempunyai kuasa untuk menjaga 12 . Antara motif-motif yang digunakan: Motif Engkeramba Penerangan Merupakan gambaran figura roh.3 Pua Kumbu Pua Kumbu merupakan salah satu jenis kain pua yang popular di kalangan masyarakat Sarawak. bekas simpanan. Kain tenunan ini berwarna kemerah-merahan atau coklat tua.7. Bagaimanapun.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Sebelum mereka dianggap layak untuk berkahwin. tikar serta perhiasan upacara. ia turut memaparkan corak kehidupan seharian masyarakat Iban. Pua kumbu menjadi kemegahan di kalangan wanita kaum Iban dan jika dilihat dengan teliti. LAYARI INTERNET Layari internet dan dapatkan gambar beserta nama 5 patung kaum Jah-hut dan Mah meri 1. motif-motif itu kerap dikaitkan dengan kepercayaan dan pantang larang mereka. seorang wanita kaum Mah Meri perlu menguasai kemahiran menganyam pelbagai jenis barangan seperti bakul memburu. Kepercayaan Dipercayai berkuasa menghalang bencana atau kuasa jahat daripada menyerang tanam-tanaman dan penghuni rumah panjang Biasanya. Pua kumbu ditenun oleh wanita kaum Iban yang sudah mahir menenun kerana pua jenis ini adalah paling rumit untuk ditenun.

pucuk rebung. bulan. Mempercayai bahawa buaya adalah jelmaan saudara-mara mereka. selampai iaitu roh perempuan sering menjelma sebagai katak dan dikatakan mempunyai kuasa untuk mencipta bayi Harimau dan tikus kasturi sering dikarang dalam bentuk abstrak Dipercayai orang yang memakai kain tenunan ini dianugerahkan keberanian. menurut kepercayaan kaum Iban. buahbuahan. alat tenun Alam & Alatan 13 . pucuk paku. Rusa mendatangkan kejayaan atau tuah semasa berburu Serangga labah-labah. biji benih dan bunghabungaan. kala jengking dan lipan Flora rotan. awan larat. Ular membawa petanda buruk dimana kemunculan ular dikaitkan dengan kuasa jahat atau hantu dantidak ditenun dengan sewenang-wenangnya Katak ditenun dengan gaya seperti manusia. kunang-kunang. Burung pembawa alamat baik kain yang mempunyai motif burung dipercayai boleh menyembuhkan penyakit dan mendatangkan kekayaan dalam apa pekerjaan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Motif Penerangan Kepercayaan tempat berhuma (tanaman padi).

malah kebolehan itu juga pernah menjadi faktor tarikan utama kaum lelaki suatu ketika dulu. Pua kumbu pada zaman dahulu sering digunakan dalam upacara kelahiran. Dahulu jika seseorang wanita Iban yang tidak mempunyai kepandaian menenun kain. menyambut kepala (selepas ngayau/memenggal kepala) dan upacara bercucuk tanam. ia dipercayai akan 'memakan diri' dan kain tersebut tidak dapat dihasilkan. Bagi masyarakat Iban. penenun akan membuat sebuah tatu di tangan yang bermakna penenun tersebut adalah pakar atau telah ditauliahkan. Kini sebahagian kecil sahaja masyarakat Iban yang memiliki kemahiran menenun pua.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mengikut kepercayaan. pua yang dihasilkan adalah antara yang terbaik di kalangan suku kaum Dayak. Kemahiran menghasil kain tenunan merupakan satu kemestian bagi wanita suku kaum Iban. jika seseorang itu berkeras untuk menghasilkan motif atau corak pua kumbu di luar kemampuannya. pengkebumian. 14 . dia tidak akan dipilih sebagai calon isteri dan lambat bertemu jodoh. Penenun yang mahir biasanya memperoleh motif serta corak menerusi mimpi yang kemudiannya diterjemahkan dalam tenunan pua kumbu. perkahwinan. Penenun yang mencapai tahap tertinggi boleh dikenali dengan tatu di badan mereka. Maksud memakan diri itu pula adalah pembuat itu akan jatuh sakit dan ada sahaja perkara lain yang menghalangnya untuk menyiapkan tenunan tersebut. Apabila selesai setiap pua kumbu dihasilkan. Mereka akan mempunyai tatu di beberapa tempat di anggota badannya termasuk di bahagian leher. seni tangan itu bukan sahaja menggambarkan kerajinan dan ketekunan malah sikap bertanggungjawab di dalam rumahtangga. perubatan. Walaubagaimanapun.

motif: buah terabai/Lang Tuai 15 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu.

16 . motif: tangga begi 1. Penggunaan motif atau simbol boleh dikaitkan dengan kepercayaan dan budaya hidup masyarakat di alam Melayu. Ia menggambarkan hubungan antara manusia dan alam secara rohaniah.8 Rumusan Seni di Alam Melayu sangat unik.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pua Kumbu.

3) Menggunakan pengetahuan dan menerangkan kronologi perkembangan Seni Visual Malaysia selepas merdeka.Seni Bina .Seni Arca .Seni Plastik .1 Sinopsis Tajuk ini meliputi maklumat dan latihan berkaitan seni visual di Malaysia merujuk kepada seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka.Seni bina . Ia meliputi tempoh setengah abad.Seniman . Kesenian visual yang menjadi tradisi Melayu adalah daripada pelbagai bidang seni. perkembangan Seni Visual seperti berikut: Maklumat yang dibincangkan adalahh mengikut tajuk-tajuk .Karya-karya terkenal 2. Sejarah perkembangan seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara lain.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 2 PENGENALAN SENI VISUAL MALAYSIA 2.2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis pengaruh Seni Barat dalam Seni Oriental dan Seni Malaysia 2) Membanding beza dan menghubungkaitkan pengaruh Seni Visual Barat dengan Seni Visual Di Malaysia. 4) Menganallisis perkembangan Seni Visual selepas merdeka.Artifak .Catan Cina .Seni Moden .Catan air . 5) Menunjukkan sikap patriotik terhadap karya seni Malaysia 17 .

4.1 Artifak Artifak adalah barang-barang sejarah hasilan manusia seperti peralatan.3 Kerangka Tajuk-tajuk Pengenalan Seni Visual Malaysia Perkembangan Seni Visual Malaysia Sebelum Merdeka Selepas Merdeka Artifak Seni Plastik Catan Cina Seni Arca Catan Air Senibina Senibina Seni Moden Seniman Karya-karya Terkenal 2.1 Perkembangan Seni Visual Sebelum Merdeka Apakah yang anda faham tentang seni visual sebelum merdeka ? 2. 18 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.1.4.4 Kandungan Isi 2. senjata atau ornamen.

2 Catan Cina Sumbangan golongan Cina kepada perkembangan seni Malaysia dan Singapura berpunca daripada pendatang dan pelawat Cina seperti Xu Beihong yang telah bermastautin di Pulau Pinang untuk beberapa tahun. Ulu Tembeling.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI A) Tembikar Seni tembikar telah wujud dalam budaya Melayu di Malaysia sejak beribu tahun dahulu. 19 . Ragam hias pada permukaan pada permukaan serpihan tembikar berbentuk sederhana yang ditemui didapati dibuat secara spontan dan dibakar pada suhu sebarang suhu. Serawak. Perlis. Perak dan Gua Niah. Bukit Tambun. keris juga merupakan satu lambang yang menjadi kemegahan serta kebanggaan bangsa dan negara. Di Johor. dijumpai pecahan tembikar yang dihiasi Para pengkaji sejarah dengan motif geometri berbentuk „tulang ikan‟. Keris Pekaka.1. Contoh keris yang wujud di Malaysia Keris Semenanjung. menggunakan serpihan-serpihan tembikar yang ditemui sebagai petanda untuk menggambarkan tamadun dan budaya zaman silam B) Keris Keris menjadi sejenis senjata warisan Melayu sejati yang telah digunakan di Tanah Melayu sejak lebih daripada 700 tahun yang lalu. Ini terbukti dengan penemuan barangan tembikar seperti di Gua Cha. Mereka telah menerima pendidikan dalam lukisan berus Cina dan kaligrafi di China. Keris Taming Sari. 2. Keris Panjang dan Keris Madura. Pahang. Bukit Tengku Lembu. Mereka juga telah berkunjung ke Singapura untuk sesuatu jangka masa. Kelantan.4. Selain sebagai senjata untuk mempertahankan diri.

Ini disebabkan oleh minat mereka atau sebagai rekod sejarah.1.pengembara Eropah dan Inggeris telah meminta pelukis-pelukis negeri-negeri Selat yang berketurunan Cina atau Melayu untuk melukis gambaran kehidupan tempatan yang bermotifkan flora dan fauna. Chai Horng. Hanya selepas mereka bertapak kukuh dan berjaya dalam kehidupan. 20 . Wang Yau. Lukisanlukisan dan catan-catan tersebut banyak ditempah oleh pegawai-pegawai Syarikat Hindia Timur yang ditempatkan di Malaya. Kesimpulannya pada awal tahu 1920an terdapat pelukis yang mempamerkan hasil karyanya. Terdapat yang terlibat dalam pendidikan Seni dan ada pula yang menjadi pelukis amatur. Antara yang berjaya dalam bidang seni ialah Lee Kah Yeow. Terdapat kepercayaan bahawa pengembara. Ia meliputi tempoh setengah abad.3 Catan air Sejarah seni Malaysia agak baru jika dibandingkan dengan negara-negara jiran. 2. Abdullah Ariff dan lain-lain lagi. Reverend Pak Yuen. Seni lukis Malaysia bermula dalam tahun 1930an dengan terciptanya karya-karya catan awal oleh Yong Mun Seng. Chung Hong Kong dan Zhen Wei Sin. Disusuli pula dengan pameran pastel He Qui Qo pada tahun 1926. barulah terdapat beberapa penghijrahan berdasarkan kretiviti artistik mereka. Pameran seni lukis yang terawal di singapura ialah pameran Lian Xiao Oh pada tahun 1924. Seni halus tidak pernah difikirkan . Kesenian visual bukan menjadi tradisi Melayu.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada mulanya penghijrah-penghijrah awal dari China adalah untuk mencari sara hidup. Reverend Chuk Mor.4. Seni visual ini wujud oleh perintis karya-karya cat air dan cat minyak para pegawai Kolonial British yang berkhidmat di Pulau Pinang pada akhir tahun 1770an yang mengikut estetik zaman Victoria.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pihak Inggeris telah memperkenalkan genre lukisan/ catan lanskap dalam aliran Realisme. Terdapat bangunan-bangunan yang menarik disamping mempunyai reka bentuk seni bina yang unik. (2) Balai Besar di Alor Setar. (3) Muzium Sejarah Nasional di Kuala Lumpur. Melaka (1641). Turner dan Constable. Melaka (1728). estetik. Dianggarkan terdapat lebih kurang 35. pusat pengajian.4. Kedah (1735). ekonomik. tembok. rumah berhala. 1995). Pulau Pinang (1817). (5) Gereja St. Kubisme. istana.1. Contoh senibina sebelum merdeka: (1) Bangunan Stadthuys di Banda Hilir. sekolah. arkeologi. Surealisme. sejarah. Wilayah Persekutuan (1888). Kedah (1893). stesen keretapi. dan lain-lain lagi. monumen. Futurisme dan Konstruktivisme. sosial dan juga politik serta rohani yang simbolik. 21 . Fielden (2000) berpendapat bahawa bangunan bersejarah mempunyai nilai senibina. (6) Balai Seni di Alor Setar. masjid. zaman Pre-Raphelites. bangunan pentadbiran kerajaan.4 Seni bina Tidak dapat dinafikan masyarakat dahulu kala mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam bidang seni bina. dokumentari. Contohnya. 2.000 buah bangunan sebelum perang yang berada di 265 buah bandar yang dikaji di seluruh negara wajar dipulihara (Syed Zainol Abidin Idid. George Anglican di George Town. (4) Masjid Kampung Hulu di Banda Hilir. Ini telah berterusan sehingga abad ke 19 apabile Seni Eropah terutamanya Seni Perancis mula memberi kesannya kepada seluruh rantau dengan pergerakan-pergerakan seni seperti aliran Impresionisme.

Aktiviti seni dipengaruhi oleh suasana penjajah iaitu menekankan genre lukisan dan catan lanskap dalam aliran Realisme. Merupakan zaman baru bagi pelukis Malaysia dan seni halus tidak dipentingkan.1 Bincang dan hasilkan jadual kronologi tentang perkembangan seni visual sebelum merdeka berkaitan : - Stail dan bentuk tema bahan gaya aliran tahun 2. Era baru dalam aliran naturalis dan figura manusia.5 Perkembangan Seni Visual Selepas Merdeka Apakah perbezaan di antara aliran seni visual sebelum merdeka dan selepas merdeka? 2. Seniman mengenalpasti dari aspek perletakan imej di dalam ruang plastik merujuk kepada keperluan 22 .5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rumusan : Perkembangan seni visual Malaysia sebelum merdeka adalah sebagai minat atau rekod sejarah.1 Seni Plastik Istilah plastik digunakan kepada semua imej-imej spatial. Latihan 1.

jalinan. menguli. tenunan senjata dan sebagainya. membentuk. melentur. logam. mencantum dan sebagainya. ukiran. menjalin. tembikar. keluli dan sebagainya. struktur. Bahan yang boleh digunakan untuk aktiviti ini ialah batu.5. sekitar tahun 80-an menghasilkan karya di luar ciri seni plastik konvensional dan tidak terikat pada media. Dalam lewat tahun 50-an telah berlaku konflik dalam seni akibat perbalahan dominasi oleh pengamal aliran abstrak dan ekspresionistik. arca. imbangan dan kestabilan yang merangkumi objek tiga dimensi. ruang. 2. besi. bahan dan proses berkarya. Seniman dan peminat aliran realisme rasa tercabar dan telah bangkit. menempa. Seni plastik di Malaysia melibatkan hasil karya catan. kayu. Seni plastik juga adalah satu terma dalam seni visual yang memberi maksud unsur plastik dalam bahan-bahan yang boleh dibentuk dan dibina. batu dan sebagainya. menyambung.2 Seni Arca Arca dihayati sebagai satu cabang kesenian yang berkaitan dengan pengkajian bentuk-bentuk tiga dimensi yang melibatkan formalistik seni seperti ruang. Bahan yang digunakan ialah kayu.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan dan perasaan seniman. Membentuk ialah teknik menghasilkan karya dengan cara mengukir. Gaya ‟avantgarde‟ yang dipolori oleh penghargaan. dan menggelek. 23 . Dalam tahun 1960-an pemilihan gaya abstrak adalah lebih formalistik dan berbentuk individualistik. senibina. tanah liat. Abstrak Ekspresionisme Amerika telah diberi Sekitar dekad 1980-an dan 1990-an memperlihatkan cubaan serius untuk Seniman pada menerapkan ciri ‟nasional‟ atau keaslian‟ seni plastik moden. mengurut. Membina pula ialah menghasilkan karya seni dalam bentuk tiga dimensi secara mengikat. Unsur plastik ini menjurus kepada aspek seni dari segi bentuk.

Peningkatan minat dan kecenderungan seniman kepada seni arca dan media campuran jelas 24 . Contohnya. Latiff Mohidin. Mad Anuar Ismail. Antara yang turut serta adalah Anthony Lau. Syed Ahmad Jamal. karya Syed Ahmad Jamal “The Link” (1963). struktur dan rupa. Aliran Ekspresionisme dan Abstrak Ekspresionisme meresap ke dalam seni arca. Ariffin Ismail. Institut Teknologi Mara merupakan salah sebuah institusi yang bertanggungjawab dalam melahirkan ramai pengarca ternama dan berpotensi seperti Zakaria Awang. “Forest” (1968) dan “Ecstacy” (1986) Dekad 1970-an memperlihatkan perkembangan arca yang pesat. yang sama tema dengan catannya. Pada tahun 1976 satu pameran “Tinjauan Seni Arca Moden Malaysia” telah diadakan di Balai Seni Lukis Negara. Ramlan Abdullah. Zulkifli Yusof. karya-karya arca Syed Ahmad Jamal. Cheong Laitong. Antara karya awal Anthony Lau adalah arca “Djin Api” (1959). para pengarca berinteraksi terhadap persekitaran seperti persoalan agama. Teo Tien Eng. Kuala Lumpur. Arca-arca yang bersifat figuratif dan representasi dapat dilihat menerusi karyakarya Anthony Lau. Chan Teck Meng. Menurut T.Sabapathy (1976). budaya. Ham Rabeah Kamarun. Dari segi tema. Seni arca di Malaysia boleh dikatakan masih baru Seni arca moden mula berkembang di Malaysia pada sekitar tahun 1960-an. berbanding dengan catan. Wan Ahmad Wan Mohamod. Yeoh Jin Leng dan Tang Tuck Kan membangkitkan halhal yang menghubungkan catan dengan arca. alam dan kehidupan secara umumnya. Cheong Laitong dan Latiff Mohidin. Raja Shahriman dan Bayu Utomo.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI warna. Kajian Seni Lukis dan Seni Reka. Tengku Sabri Tengku Ibrahim.K.

hospital. Para arkitek yang baharu sahaja menamatkan pengajian di luar Negara telah membawa fahaman baru dalam seni bina di bandarbandar utama Negara yang sebelum ini dikuasai oleh gaya rupa senibina kolonial. 2. Bangunan-bangunan perniagaan. Bank Bumiputra. Yang dimaksudkan dengan senibina adalah melingkupi: 1. anglo-Indian. pemasangan (installation) atau pun arca persekitaran. 3. Antara bangunan-bangunan utama yang dapat digolongkan dalam senibina moden ialah bangunan istana raja-raja Melayu di tiap-tiap negeri.5. bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (1959). Masjid Negara. Menjelang era pasca. 5. Bangunan-bangunan awam seperti masjid. Dayabumi. 6. muzium dan sebagainya. 4. 2. Stadium Negara (1964). Aspek-aspek umum seperti pintu gerbang.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kelihatan awal dekad 1990-an. Taman-taman dan kawasan rekreasi. bersifat galeri. 25 . sama ada secara konvensional. Bangunan-bangunan kerajaan. elektik dan sebagainya. senibina Malaysia mengandungi unsur-unsur budaya kebangsaan yang berteraskan kebudayaan masyarakat berbilang kaum. Muzium Negara. Binaan tempat kediaman iaitu rumah atau taman perumahan.3 Seni Bina Sebagai sebuah negara yang mempunyai kebudayaannya sendiri. bangunan parlimen (1963). Bangunan Sultan Abdul Samad. bangunan berkembar Petronas dan Menara Telekom. perpustakaan. suatu aspek yang turut mengalami perubahan ketara ialah gaya rupa seni bina.merdeka. menara. Pelbagai bentuk arca terhasil. tugu peringatan dan sebagainya.

Beberapa orang arkitek seperti Howard Ashley. Mereka memperkenalkan konsep-konsep baru.K. Persepsi masyarakat terhadap seni telah mula berubah. Ini membawa kesan yang mendalam dalam perkembangan seni Malaysia kerana usaha-usaha Sullivan yang bersungguh-sungguh untuk memperkenalkan para pelukis tempatan serta karya-karya mereka. Thursday Art Group telah ditubuhkan di Pulau Pinang dengan matlamat yang sama dengan Wednesday Art Group.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Bentuk dan corak senibina moden memperlihatkan perubahan-perubahan yang nyata tetapi disesuaikan dengan ciri-ciri senibina asli Malaysia. Balai Seni Lukis Negara di 109. Ivor Shipley (arkitek JKR yang merekabentuk bangunan Parlimen) mengadaptasi factor-faktor setempat ke dalam rekabentuk moden. Lee Joo For. Baharuddin Kassim. Lim Tong Juan dan William K. Tay hooi Keat. Dari semasa ke semasa binaan-binaan baru didirikan bagi memenuhi keperluan pembangunan Negara dan keperluan masyarakat. Pada tahun 1957 Frank Sullivan telah dilantik sebagai setiausaha akhbar kepada YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya Chen Wen His. Cheong Lai Tong. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Hisham Albakri (kumpulan arkitek JKR yang mereka bentuk Masjid Negara) dan W.4 Seni Moden Pada tahun 1957. sesi perbincangan dan pameran. 26 . Lau. Menjelang kemerdekaan seni telah menjadi salah satu simbol kepada perpaduan kaum di Malaysia.5. 2. Ahli-ahli terdiri daripada Abdullah Ariff. Chuah Thean Teng. Perdana Menteri Malaya yang pertama. Seni daripada taraf rendah (kedaerahan) meningkat ke peringkat antarabangsa. Kuo Ju Ping. mengadakan kelas-kelas melukis.

Tan Sri Dato‟ Azman Hashim. Guru-guru yang berminat di bidang seni diberi peluang melanjutkan pelajaran melalui kursus sepenuh masa selama satu tahun.G. antara yang telah membangunkan Balai Seni Lukis Negara adalah Tan Sri Mubin Sheppard. Seni lukis aliran utama 1960an adalah dengan nilai-nilai mistikal dan semesta telah menarik perhatian audien untuk menghayatinya kerana mempunyai kelainan. Selain Frank Sullivan yang menjadi setiausaha selama sepuluh tahun. Puan P. pameran dan sebagainya. laporan. Tan Sri Zain Azraii. Acara-acara seni lukis menjadi acara gemilang yang dihadiri oleh pelukis-pelukis. Dengan adanya tradisi seni khat telah membentuk satu pengucapan gambaran yang tersendiri. Patrick Ng. Peter Harris. Lahir pandangan yang kritikal terhadap seni lukis. Special Teachers Training Institute (STTI) ditubuhkan pada tahun 1960 yang kemudiannya ditukar kepada Maktab Perguruan Ilmu Khas (MPIK). Nik Zainal Abidin. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Pelbagai aktiviti dijalankan melalui saluran media massa. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Mereka yang menunjukkan bakat besar dihantar untuk melanjutkan pengajian ke luar negara.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mohd Hoessein Enas. ceramah. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Syed Ahmad Jamal. pencinta seni. Lee Joo For. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Cheong Laitong. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. 27 . Antaranya ialah perbincangan. Lim dan ramai lagi. Anthony Lau. syarahan. Professor Ungku Aziz. ahli politik dan diplomat. Tan Sri Kamarul Ariffin. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Tan Sri Ghazali Shafie.

Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Pendekatan gaya catan mereka yang berasaskan optik dan maklumat telah mengejutkan pelukis-pelukis tempatan dan masyarakat umum. Photography. Textiles. Chong Kam Kow. Pelukis-pelukis bukan sahaja berkarya dalam bidang minimal. Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow. 28 . op dan lain-lain aliran semasa tetapi juga menyarankan seni melibatkan kepintaran. Photography dan Commercial Art. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. Fine Metal. Ceramics. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. pop.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Institusi Senilukis yang pertama ditubuhkan ialah Malayan Institut of Art pada tahun 1966. Tan Teong Eng. nilai-nilai mistika dan metafisika iaitu maklumat dan ilmu yang luar dari bidang catan. Penubuhan Institut Teknologi Mara pada tahun 1967 telah melahirkan sekumpulan tenaga baru pendidik seni dan usahawan-usahawan Melayu dalam bidang seni tertentu. Sulaiman Haji Esa. Fashion dan Industrial Design. Sculpture. Institusi persendirian ini menawarkan kursus-kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Fine Art. Pottery and Ceramics. Chinese Brush Painting. Kuala Lumpur College of Art telah ditubuhkan dalam tahun 1968 dengan menawarkan kursus diploma selama tiga tahun dalam bidang Painting. Commercial Art dan Interior Design di samping kursus-kursus sambilan. Joseph Tan dan lain-lain lagi. Ia menawarkan kursus diploma selama empat tahun dalam bidang Fine Arts (Painting and Sculpture). Kumpulan ini telah mendebarkan keadaan seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar. Graphics.

memperbaiki kedudukan pelukis dan bekerjasama dengan kerajaan mengenai hal-hal yang berkaitan dengan seni lukis di Malaysia dan Luar negara. Ini termasuk USM menawarkan kursus Seni halus bagi Catan. telah mula membeli karya-karya untuk dijadikan koleksi simpanan. Studio Seni lukis dan Sejarah Senilukis dan Kemanusiaan. 29 . Seni Arca. Teori-teori Seni. Persatuan Pelukis Malaysia ditubuhkan pada tahun 1980 dengan hasrat mewujudkan sebuah badan yang betul-betul mewakili pelukis. Awal tahun 1980an mengemukakan bidang kanvas yang lebih luas dan menarik dengan munculnya catan pemandangan yang naif. sambungan akademik aliran realisme dan karya-karya yang menyedut inspirasi dari mitos dan lagenda yang kaya di rantau ini. Penubuhan Pusat Seni di Universiti Sains Malaysia pada tahun 1984 telah melahirkan guru-guru pemegang ijazah bagi institut. Aspek-aspek Keseniaan Asia Moden dan latihan Ilmiah.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. Badanbadan swasta seperti firma-firma petroleum dan para peminat seni yang berada . Fotografi. maktab dan sekolah-sekolah serta para profesional yang lebih maju dan mahir dalam bidang seni halus. Rekabentuk Grafik. Institut dan akademi seni swasta yang ditubuhkan di sekitar negara juga telah memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang. Aspek-aspek Seni Asia Tradisional. Kursus Ijazah selama tiga tahun ditawarkan oleh Jabatan Kemanusiaan. USM juga menawarkan kursus Master of Art dalam Sejarah Senilukis.

Cheong Lai Tong.5. Chuah Thean Teng. Tay Hooi Keat dan Yong Mun Sen. Pelukis Malaysia pertama yang mengadakan pameran solo di seberang laut ialah Chuah Thean Teng yang diadakan di London pada tahun 1959. Syed Ahmad Jamal. Sulaiman Haji Esa. Jolly Koh dan lain-lain lagi memainkan peranan yang penting dalam seni lukis avant-garde di negara ini. Lee Joo For.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Tay Mo Leong dan Toya turut menerima pengiktirafan antarabangsa. Balai Seni Lukis Negara memperolehi koleksi tetapnya secara beransur-ansur. Anthony Lau. Cheong Laitong. Kejayaan Chuan telah membawa seni Malaysia kepada seni antarabangsa. 30 . Peter Harris. Awal tahun 1970an pensyarah-pensyarah Institut Teknologi Mara telah mengambil alih tempat avant-garde. Chong Kam Kow. Mereka terdiri dari kumpulan ‟New Scene‟ seperti Redza Piyadasa. Nik Zainal Abidin. Pameran pembukaan telah memaparkan karya-karya seniman terkenal seperti Chen Wen His. Golongan pelukis-pelukis dan pendidik seni telah menjadi tenaga utama seni lukis pada lewat tahun 1960an. Patrick Ng.5 Seniman Balai Seni Lukis Negara di 109. Seterusnya pelukis-pelukis batik yang lain seperti Khalil Ibrahim. Jalan Ampang telah dibuka dengan rasminya oleh YTM Tunku Abdul Rahman pada 27 Ogos 1958. Tan Teong Eng. dan dipersembahkan oleh Majlis Kesenian Persekutuan. Kakitangan akademik Jabatan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas seperti Syed Ahmad Jamal. Dua koleksi yang menarik ialah gambar foto burung Dato‟ Loke Wan Tho dan Koleksi hasil-hasil kaligrafi dinasti Sung yang didermakan oleh Lee Kah Yeow bernilai 2 juta ringgit. Mohd Hoessein Enas. Joseph Tan dan lain-lain lagi.

5. Rumah Atap Di Tepi Pantai Media : Cat Air Tahun : 1960 2.2 Abdullah Ariff Abdullah Ariff.6.1 Yong Mun Sen (1896 -1962) 1. Pada tahun 1974 Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan yang baru di kalangan ahli-ahli muda dan menubuhkan Kumpulan Anak Alam sebagai kumpulan serpihan Angkatan Pelukis SeMalaysia. Coconut Plantation – Dawn. Pohon-Pohon Kelapa Media : Cat Air Tahun :1951 2. Tan Teong Eng dan Tong Tuck telah mempunyai ikutan yang teguh di awal 1970an. Cat Air.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopori oleh Chong Kam Kow.5.6.6 Karya-karya terkenal 2.5. 1948 31 . 2.

5.3 Dato‟ Mohd Hoessein Enas. Pastel Kapur. Cat Air. Bumi Bahagia Lombong Bijeh Malaya. 1960 Dato‟ Mohd Hoessein Enas 2. Potret Diri.6. 1958 32 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Abdullah Ariff.

6.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Dato‟ Mohd Hoessein Enas .4 1.5. Pengantin Perempuan Iban Media : Cat Minyak Tahun : 1963 2. 1959 3. Datuk Syed Ahmad Jamal Perhubungan ( Arca ) Media : Besi Waja Tahun :1963 33 . Mengutip Daun Tembakau Media : Cat Minyak Tahun : 1963 5. Gadis Melayu. Nobat Media : Cat Minyak Tahun : 1962 4. Cat Minyak.

6. 1959 2. Djin Api. 1957 2.5. Lembu Liar ( Arca ) Media : Batu & Habuk Simen Tahun : 1963 34 .5 Anthony Lau (1933 - ) Anthony Lau. Mandi Laut. Kayu. Cat Minyak Atas Papan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Datuk Syed Ahmad Jamal.

6 1. Pemandangan Pohon Media : Campuran Tahun : 1961 35 . 1968 4.1989) Jalan Pinang Media : Cat Minyak Tahun :1955 2. Hasil Rimba ( Arca ) Media : Besi Tahun : 1966 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Anthony Lau. Pulau Pinang Media : Dakwat Tahun : 1952 3. Besi. Pondok Melayu. Tay Hooi Keat (1910 .6.5. Rimba.

Lembu Berlaga.5. 1958 5. Cat Minyak. Kekecuhan Media : Arkrilik Tahun :1969 Ibrahim Husin. Pak Utih. 1967 36 .6. Campuran. Kapal Haji Media : Cat Minyak Tahun : 1966 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Tay Hooi Keat.7 Ibrahim Husin (1939 - ) 1.

Kelambu. Di Dalam Ruang Rumah Media : Cat Minyak Tahun :1974 2.6. Satu Hari Di Bumi Larangan Media : Cat Imulsi Tahun : 1977 2.6.9 Dzulkifli Buyung (1948 - ) Dzulkifli Buyung. Kapur Pastel 37 . 1969 2. Are You Alone Out There ?. Arkrilik.5.8 Zulkifli Dahalan 1.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ibrahim Husin.5.

1966 4.Latiff Mohidin. Pago – Pago. Latiff Mohidin A. Kapal Kertas. 1962 38 . Lidi Media : Kapur Pastel Tahun : 1962 2. Membakar Semut Media : Kapur Pastel Tahun : 1967 Dzulkifli Buyung.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.10 A.5. Cat Minyak. Kapur Pastel.6.

11 Mazli Mat Som Mazli Mat Som. 1964 39 .6. pastel. Imago Senja ( Cetakan ) Media : Kayu Tahun : 1969 A.Latiff Mohidin.5. Kayu 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Siri Langkawi. Yati.

5.5.6.12 Khaw Sia 1. Waktu Pagi Di Kampung.13 Lai Foong Moi Lai Foong Moi. Menyeberang Sungai Media : Cat Air Tahun :1958 2.6. Cat Minyak. 1965 2. Cat Minyak. Menanti Nelayan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Mazli Mat Som. 1958 40 .

Semangat Angin. Cat Minyak. 1958 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.5.14 Patrick Ng Kah Onn (1932 ) Patrick Ng Kah Onn. Menjemur Kain.15 Yeoh Jin Leng (1929 - ) 1. Gauce.5. Sawah Padi Media : Cat Minyak Tahun :1963 41 .6. Tanah Dan Air. 1961 Patrick Ng Kah Onn.6.

Pantai Timur 1 Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1988 Khalil Ibrahim.5. Paku Kipas. Cat Minyak.17 Khalil Ibrahim 1.5. 1968 2. Lilin Dan Pewarna Batik.6.16 Jolly Koh Jolly Ko.6.1978 42 . Pantai Timur 2.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2.

5.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 2. Kemunculan catan hard-edge. Lilin Dan Pewarna Batik. Institut dan akedemi seni swasta memberi sumbangan mengeluarkan tenaga seni dalam pelbagai bidang. arca dan karya mula menggunakan perisian komputer. Di Tepi Pantai Media : Lilin Dan Pewarna Batik Tahun :1958 Chua Thean Teng. 43 . Seni visual juga menjadi salah satu simbol perpaduan kaum. Persepsi masyarakat terhadap seni visual mula berubah daripada peringkat rendah ke peringkat antarabangsa.18 Chua Thean Teng 1.6. 1968 Rumusan Seni visual selepas merdeka semakin matang dan menjadi bidang professional. Musim Buah.

bentuk aliran karya .bentuk dan makna .tokoh .tahun .stail 44 .1 Bina jadual perbandingan perkembangan seni visual selepas merdeka daripada hasil analisa terhadap bahan bacaan dan internet mengenai : .tema .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 2.

apresiasi seni adalah latihan yang melibatkan deria pandang dan sentuh yang mampu membantu kita menikmati karya dengan lebih seronok lagi. 3. dalam bukunya ‟Pandangan Islam Tentang Seni‟ menerangkan seni adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sekelompok manusia melalui pancaindera kelima ekoran fitrah semula jadi yang cinta kepada seni. Menurut Zakaria Ali. Menghayati seni adalah satu bidang yang perlu diberikan perhatian. Sidi Ghazalba. 2) Mengaplikasikan teori apresiasi untuk melihat dan menghayati karya seni. Penerapan bahasa dalam penghayatan seni adalah dalam bahasa visual atau seni tampak. Manusia memerlukan satu media perantaraan untuk meluahkan perasaaan dan emosi untuk dikongsi bersama manusia lain.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI TAJUK 3 APRESIASI KARYA SENI ORIENTAL 3. Penghayatan karya seni memerlukan bahasa seni iaitu bahasa lisan dan tulisan. 45 .2 Hasil Pembelajaran: 1) Menganalisis penulisan tokoh dengan menggunakan pengetahuan dan pengalaman.1 Sinopsis Menurut Drs.

1 Pengenalan Seni Oriental Di dalam dunia ini terlalu banyak karya-karya seni telah dihasilkan secara individu atau berkumpulan.4.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI 3. Ia termasuklan Seni Islam. Seni China dan Seni India.3 Kerangka Tajuk-Tajuk Apresiasi Seni Oriental Falsafah dan Stail Perbandingan PandanganTokohtokoh Perbandingan Karya-karya Tuliskan esei pendek mengenai pengertian seni oriental dan ciricirinya. Istilah Seni Oriental secara tradisionalnya merujuk kepada aktiviti seni dari daerah Timur Tengah. 3. karya seni yang dihasilkan pada zaman Pra Sejarah lebih menggambarkan situasi dan aktiviti mereka sendiri.4 KANDUNGAN ISI 3. Asia Selatan dan Asia Timur. 46 . Karya seni yang dihasilkan biasanya mempunyai tujuan yang tersirat dan tersurat. Istilah Oriental telah digunakan oleh masyarakat Barat untuk menjelaskan tentang kebudayaan. Sebagai contoh. negara-negara dan peralatan yang berasal dari kawasan tersebut.

Kesenian Islam perlu mempunyai mesej yang jelas. kehendak. Sunnah dan Ijma' Ulama. seni bina dan seni pentas. Islam adalah agama yang nyata (waqi'e) dan sesuai dengan fitrah manusia. Tiada pemisahan antara seni dan agama. Tiada elemen-elemen figura. Seni harus menjurus kepada pengabdian diri kepada Tuhan. zaman dan situasi menepati citarasa. muzik. Kesenian Islam hendaklah memaksimumkan kesedaran tentang keesaan Allah. Kesenian boleh mendidik manusia supaya menjadi insan yang baik dan 47 . Pencapaian yang dibuat oleh seni Islam itu juga merupakan sumbangan daripada tamadun Islam di mana tujuan seni Islam ini adalah kerana Allah swt. sifat. perlu dijaga dan disuburkan dalam ruang dan batasan syariat." Islam adalah agama yang diturunkan oleh Allah swt kepada seluruh manusia tanpa mengenal bangsa yang bersumberkan al-Quran. perasaan dan akal fikiran manusia. pada semua tempat. nurani dan keinginan manusia terbenamnya rasa sukakan keindahan dan keindahan itu adalah seni. Seni Islam terdiri daripada elemen yang diulang-ulang berbentuk geometri. Islam membenarkan umatnya berimiginasi dan berkreativiti dalam pemikiran mereka.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Seni Islam Seni Islam merupakan sebahagian daripada kebudayaan Islam dan perbezaan antara seni Islam dengan bukan Islam ialah dari segi niat atau tujuan dan nilai akhlak yang terkandung dalam hasil seni Islam. nafsu. Seseorang seniman perlu memahami ajaran Islam yang hendak disampaikan melalui seni sama ada seni lukisan. Kesenian Islam berteraskan konsep tauhid dan bertujuan untuk mempertingkatkan agama. keinginan. Dalam jiwa. Firman Allah swt yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas. perasaan. Walaupun seni merupakan salah satu unsur yang disumbangkan tetapi Allah melarang penciptaan seni yang melampaui batas.

Dharma dikaitkan degan tugas. Tembikar Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. Zaman Muslim. Bentuk-bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal dan berbadan kecil. Berasaskan kepada keagamaan dan pemujaan. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Ianya mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. contoh Taj Mahal dan Jami masjid.m. Kepercayaan kepada Tuhan – kepercayaan kepada satu entiti yang melampaui batas pemikiran dan kesedaran manusia merupakan asas pemikiran agama orang Hindu. Seni Bina dan Seni Ukir berkembang maju pada zaman Maurya. contoh Stupa Sanchi. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. 48 . Kesenian Cina yang terawal sekali ditemui pada akhir Zaman Batu ialah Seni Tembikar. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. (b) Seni China Menurut ahli sejarah. Ia berkembang maju pada zaman Maurya. Nilai-Nilai Dharma – dharma masyarakat memerlukan idea tentang fungsi dan peraturan apa yang harus dilakukan. contoh Stupa Sanchi. Para seniman mempunyai tanggungjawap sosial dalam konteks syariah islamiah. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. Karma – prinsip asas bagi aliran pemikiran falsafah dan agama yang berasal dari India. contoh Tiang Asoka.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI insan yang hampir kepada Allah. tanggungjawab dan aturan memberi makna kepada kehidupan manusia iaitu memberi individu identiti dan makna kepada peranannya dlm hidup. Zaman Muslim. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. Bidang Kesenian Cina Seni Tembikar Kebanyakkan tembikar neolitik yang terbaik di dunia datanganya dari negeri Cina. contoh Tiang Asoka. (c) Seni India Kesenian India bermula dari Dinasti Maurya. Dharma individu memerlukan apa yang harus dilakukan oleh seseorang mengikut kelahiran dan peringkat dalam kehidupan. tahun 132 s.

Leonardo da Vinci. Malahan ia juga memberikan gambaran gabungan nilai keindahan. Maka ‟Philosophia‟ secara jelasnya membawa maksud ‟mencintai akan kebijaksanaan‟. Tohoh-tokoh falsafah yang ternama adalah seperti Socrates.1 Jelaskan tentang perzezaan seni Islam dengan seni India dari sudut keagamaan. Falsafah seni pula adalah proses mencari jawapan kepada keindahan. Mohd Taib Osman dan lainlain. Atistotle. Falsafah seni adalah sesuatu yang global dan secara umumnya terbahagi kepada falsafah barat. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seorang pengkarya seni dalam karya yang mereka hasilkan. 3.4. 49 . Plato.2 Falsafah dan Stail Pengenalan ‟Philos‟ dalam bahasa Yunani bermaksud bermaksud kecintaan terhadap sesuatu manakala ‟Sophia‟ kebijaksanaan atau pengetahuan. Idea mereka telah mempengaruhi perkembangan falsafah seni di barat juga di Malaysia. pendapat dan idea tentang keindahan seni kepada para seniman. Falsafah seni bukan sahaja merupakan proses mencari jawapan kepada keindahan malahan juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. Socrates.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Latihan 1. rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. Tokoh-tokoh tersebut boleh diibaratkan sebagai kompas yang memberi panduan. falsfah Islam dan falsafah timur. Plato dan Aristotle merupakan ahlli falsafah Yunani yang terkenal.

ketuhanan dan rohani atau dengan alam fizikal. 50 . Kesenian yang dihasilkan adalah berlandaskan kepercayaan kepada kitab Al Quran dan hadis Nabi. Kesenian Islam terpancar daripada tauhid yang merupakan satu penerimaan dan penyaksian terhadap keesaan Allah swt maka seni yang berpaksikan tauhid dapat menanamkan sifat bertaqwa dan beriman. Sukar untuk mentakrifkan seni secara tepat sesukar untuk menerangkan konsep keindahan dan kesenangan itu sendiri. Al-Ghazali pula menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya. makhluk dan alam sekitar'. Seni juga dapat meningkatkan daya intelek dan bukan sahaja emosi. dapat dipandang. Fungsi seni tidak kurang sama dengan akal supaya manusia menyedari perkaitan antara alam. Konsep seni Islam dan pembawaannya haruslah menjurus ke arah konsep tauhid dan pengabdian kepada Allah swt. didengar dan disentuh oleh jiwa tetapi tidak dapat dinyatakan melalui kata-kata dan bahasa.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI (a) Falsafah Seni Islam Sejarah telah membuktikan bahawa. Seni dalam Islam menanam rasa khusyu' ke pada Allah di samping memberi ketenangan di jiwa manusia sebagai makhluk Allah yang diciptakan dengan fitrah yang gemar kepada kesenian dan keindahan. kesenian Islam berbeza dengan bentuk kesenian lain. Seni adalah sesuatu yang bersifat abstrak. halal dan berakhlak. Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. Oleh sebab itu seni dalam Islam tidak berslogan 'seni untuk seni' tetapi 'seni kerana Allah untuk manusia. Motif berseni haruslah bermatlamatkan perkara-perkara ma'ruf (kebaikan). Jiwa seni mestilah ditundukkan kepada fitrah asal kejadian manusia kerana kebebasan jiwa dalam membentuk seni adalah menurut kesucian fitrahnya yang dikurniakan Allah swt. Lantas ia menyedari keagungan Tuhan dan keunikan penciptaanNya.

Antara Seni Khat yang terkenal ialah Nasakh : diperindah oleh Ibn Muqla Khat Riq'ah : tulisan arab yang dapat ditulis dengan cepat dan sesuai dengan gerakan tangan. mudah dirobah. Seni khat mempunyai kaitan rapat dengan jiwa islam. Nilainya tinggi kerana ianya mudah dirobah mengikut penulisan. konsep seni Islam adalah berlandaskan konsep Tauhid dan pengabdian diri kepada Tuhan. penyusunannya dan cara-cara merangkainya menjadi sebuah tulisan yang tersusun. disandarkan kepada perkara yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci. Seni khat berkembang dengan perkembangan seni ukiran dan kadang-kadang kedua-dua bidang seni ini tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain. Seni Khat Seni khat ialah satu ilmu yang memperkenalkan bentuk-bentuk huruf tunggal. Khat merupakan seni tulisan indah yang mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. Tulisan ini mempunyai nilai-nilai kehalusan dan kesenian. Ia juga menjadi coretan tulisan indah daripada kehalusan rasa seni dan ketajaman daya pemikiran manusia yang mencipta seni tulisan sebagai lambang kepada perkataan yang dituturkan. Ia juga disandarkan pada subjek-subjek yang berkaitan dengan agama dan digunakan untuk menulis ayat-ayat suci dan kata-kata bijak pandai (hukama').PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Manakala menurut Al-Faruqi. Khat Thuluth : digunakan untuk hiasan seperti dalam mushaf Usmani. 51 . nama kitab atau buku . Khat Diwani Jali : Lebih bervariasi berbanding khat diwani. Perbezaannya dengan huruf-huruf lain adalah dari segi keindahannya. Beliau menegaskan bahawa:„Setiap motif „arabesque‟ dengan apa sahaja medium adalah penegasan kebenaran estetika yang tiada Tuhan melainkan Allah. Khat Diwani : Catatan atau antologi karangan. Hanya digunakan untuk hiasan sahaja. inspirasi dari model khat lain. bahkan tulisannya seolah-olah mempunyai irama. memandangkan penulisannya menggunakan huruf-huruf al-quran. Dia adalah Pencipta yang Esa dan Mutlak‟.

jelas serta tidak mengelirukan Khat Farisi mula dikembangkan di Parsi (Persia).PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Jenis-jenis Seni Khat Tamudun Islam kaya dengan seni-seni tulisan tangannya juga dikenali sebagai sei khat. kubah atau menara azan dan ditulis dalam bentuk ukiran timbul. Khatnya mengandungi lapan model utama dan selain itu merupakan cabang dari lapan-lapan model ini. nama buku atau kitab serta untuk tujuan lain. Antaranya khat utama ialah Kufi. Oleh sebab itu ia sering kali digunakan untuk tujuan suat menyurat dan digunakan oleh para pelajar universiti dan madrasah untuk mengambil nota kuliah. Khat Riq'ah dapat ditulis dengan cepat. Riq'ah. Pada zaman Abasiah khat ini digunakan sebagai hiasan pada pelbagai bangunan masjid. Khat Nasakh merupakan tulisan yang paling banyak digunakan dalam penulisan buku-buku berkenaan keagamaan. Ini kerana tulisan khat jenis ini mudah dibaca. Ia digunakan untuk penulisan surat rasmi seperti surat perjanjian. surat penghargaan dan sebagainya. Diwani Jali dan Raihani. Bentuk hurufnya condong sedikit ke kanan. Farisi. Diwani membawa erti catatanatau antologi karangan. nama dan tajuk karangan pada majalah dan surat khabar. Karangan berbahasa Urdu juga biasanya ditulis dengan khat ini. Digunakan secara meluas semasa pemerinatahan Sultan Khedewy sekitar tahun 1220H di Mesir. Ia banyak digunakan untuk penulisan buku kesusasteraan. Fungsinya juga adalah sebagai hiasan. Nasakh. Khat Diwani. Diwani. Thuluth. pemerintahan. 52 . Khat Kufi berasal dari Kufah. Khat Thuluth kebanyakannya digunakan hanya untuk hiasan seperti dalam mashaf thmani (al-Quran).

Buktinya daat dilihat melalui tamadun-tamadun purba yang agung. sejadah. Seni bina bermaksud satu bidang seni untuk mendirikan bangunan. burung dan sebagainya. Seni hias pula biasanya berbentuk seperti kerawang. 53 . Ia digubah dalam bentuk perahu. tikar permaidani. seni bina yang bermutu dihasilkan dan masih lagi wujd waluun dalam bentuk yang telah usang dan hampir runtuh. rumit penulisannya. barang-barang tenunan sutera dan sebagainya.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Khat Diwani Jali. perak dan tembaga contohnya pada mata wang syiling. Seni Bina Satu lagi seni Islam ialah seni bina di mana ianya menapai tahap yang mengagumkan. Begitu juga seni seramik yang juga terdapat pada piring dan tembikar manakala seni sulaman dibuat dalam bentuk kain seperti kain penghias dinding. ia lebih banyak bentuknya . Khat Raihani hampir menyerupai khat thuluth. kulit buku. buyung. tungku dan topi besi perang. bekas air. tembikar. daun pintu. piring. Oleh itu berdasarkan pencapaian ini maka keagungan dan ketinggian sesuatu tamadun itu dapat diukur. reka bentuk yang direka oleh manusia. juka dibandingkan dengan khat diwani. Seni halus ini juga terdapat pada objek-objek seperti berikut antaranya ukiran kayu dan logam yang banyak diperolehi pada zaman kerajaan Fatimiyah. gading dan lain-lain. pohon dan batu mahal dan ukiran seni halus ini juga terdapat pada perabot rumah. Pada zaman tersebut. Logam yang dipilih biasanya bewarna emas. lampu dan bentuk-bentuk geometri pada kubah dan lain-lain. Pelbagai barang seni yang dihasilkan untuk perhiasan yang diperbuat dari emas. makam. cerek. Menurut Ibn Khaldun seni bina merupakan satu daripada asas tamadun yang paling utama yag merupakan lambang atau menifestasi daripada sesuatu tamadun. lebih indah dan estatik. huruf-hurufnya agak lebar dan panjang serta ditambah dengan tanda-tanda syakal. jubin. Lukisan dan Arca ( Ukiran) Seni lukisan dan arca juga dkenali sebagai seni halus. ikan.

Seni lukis Islam biasanya terhad kepada lukisan keindahan alam dan tidak termasuk benda-benda bernyawa yang boleh menjadi pujaan seperti haiwan. Rajah 1. dewa atau patung.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni lukis pula bermula pada zaman khalifah Muawiyah di Damsyik dan ia biasanya tertera pada helaian-helaian safhah a-Quran yang dihiasi dengan corak lukisan bunga dan gambar berbentuk arabesque dengan pilihan warna emas. buku-buku sejarah yang dihiasi dengan gambar-gambar warna yang cantik seperti kitab al-Tarikh Syahnama dan buku hikayat alfun alLaial dan buku-buku cerita.1: Corak-Corak Arabes 7 54 .

Yin dan Yang adalah simbol mengenai keharmonian yang saling bertindak di antara unsur-unsur yang bertentangan dan berpasangan pada alam ini seperti kegelapan dan kecerahan. Kesinambungan dan perhubungan di antara kedua-dua 55 .2 Senaraikan jenis-jenis khat dan dan kegunaannya masing-masing (b) Falsafah Seni China Mencius.2: Khat Thuluth Rajah 1. seorang ahli falsafah China menyatakan bahawa semua benda di dunia ini termasuk ilmu terbahagi kepada dua kategori umum: Yin dan Yang.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Rajah1. langit dan bumi serta lelaki dan perempuan.3: Khat Diwani Rajah 1. kelembapan dan kepanasan.5: Seni Bina 1.

Jika wujud sifat hormat menghormati. Tembikar zaman Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam. masyarakat dan negara. kesusilaan dan tanggungjawab dalam masyarakat maka akan wujudnya keamanan dalam keluarga. Falsafah Toisme juga mempunyai pengaruh yang besar dalam bidang kesusasteraan dan kesenian masyarakat China. Undang-undang dan peraturan yang paling sedikit yang diperkenalkan oleh sesebuah kerajaan itu. Confucius pula mempunyai pendapat bahawa manusia bukan hidup berseorangan atau bersendirian serta terasing daripada masyarakat. kerajaan yang paling berkesan ialah kerajaan yang paling kurang memerintah. kesopanan. Oleh itu. Tembikar Cina zaman akhir Neolithic pula berwarna hitam dan berkilat. Pokok buluh pula adalah simbol kepada kekuatan. Menurut Falsafah Toisme pula. manusia perlu dididik tentang cara bagaimana mereka harus bertindak dalam masyarakat mengikut suatu upacara adat istiadat. Penekanan kepada alam pula telah menggalakkan pengikut Toisme menerokai sains dan teknologi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI unsur yang berpasanagn dan bertentangan ini telah mempengaruhi kehidupan masyarakat China. kesabaran menanggung penderitaan kepada kepantasan pembangunan dan perluasan kebudayaan di China. bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal berbadan kecil. Seni Tembikar Kebanyakan tembikar neolithic yang terbaik di dunia datangnya dari negeri Cina. akan memudahkan kefahaman rakyat. Tembikar Dinasti Chou mempunyai lapisan glaze yang terang pada 56 .

menggunakan glaze kelabu kekuningan yang diperbuat dari timah hitam. Tembikar zaman Wangsa Ha. Seni Tembaga Kesenian tembaga bermula pada zaman Wangsa Shang. Catan Cina lazimnya dibuat di atas kain sutera atau kertas telap dakwat. bejana tersebut digunakan untuk 2 tujuan iaitu kegunaan harian dan istiadat keagamaan Catan Dikatakan catan Cina bermula dengan gambar binatang. diperbuat daripada marmar. Kebanyakan kesenian tembaga ketika itu adalah peralatan rumah dan sebahyang yang ditiru dari bentuk-bentuk tembikar. ada terdapat bukti teknik tuangan bentuk huruf atas bejana-bejana telah dilakukan. Kansu terdapat imej-imej Budha diukir pada dinding gua 57 . Di guagua Tung Huang. Perkembangan seni catan terkenal di Zaman Wangsa Tang yang banyak berunsur ugama Budha. Taoism dan Confucianism.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI permukaan tembikarnya. Shensi. Pada akhir Wangsa Chou. Bentuk-bentuk bejana berasaskan bentuk binatang. Kebayakan catan menggambarkan keindahan panorama alam dan semulajadi. Zaman Sung. pelukis Cina menggunakn ciri-ciri pemandangan san kemanusiaan a) Ciri-ciri catan Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan barat. Catan mempunayi falsafah Arca dan Ukiran Dikesan sejak zaman Wangsa Shang dengan terjumpanya dua arca berbentuk harimau dan burung hantu. Terdapat banyak imej-imej Budha ditemui di candi-candi di Gua Yun Kang.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI tersebut. Arca-arca diperbuat daripada tanah liat yang diwarnakan, batu dan tembaga.

Seni kaligrafi Seni tulis cina yang terawal ditemui pada zaman Wangsa Shang (2000 S.M) yang ditulis di atas permukaan buluh, tulang dan kulit kura-kura. Kehadiran Confucius dan Lao-Tzu pada zaman Wangsa Chao, membantu menggalakkan pertumbuhan falsafah, kesenian dan tulisan orang China. Dalam tahun 1928-221 SM, terdapat banyak tulisan pada permukaan bejana tembaga dan batu. Tulisannya mempunyai ukuran yang sama. Terdapat 3 tulisan dicipta dalam zaman wangsa Han, iaitu tulisan bentuk biasa (pattern script), tulisan bentuk kasar (Rough Script) dan tulisan sambung (Curcive Script) Senibina Senibina di China dikatakan dapat dilihat dengan pesat pada zaman Ming, apabila Peking dijadikan Pusat Pentadbiran menggantikan Nanking

a) Ciri-ciri Senibina

Berdinding kayu beratap genting curam. Bangunan kuil dan pagoda mempunyai pintu gerbang, beratap genting melengkungn ke atas.

Catan lanskap Catan lanskap mendapat tempat yang istimewa sekali dalam perkembangan seni catan China. Catan lanskap China (Shan Shui) membawa maksud gunung dan air. Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung.

a) Ciri-ciri Catan lanskap Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepasda ekspresi yang membawa pengnertian terrhadap keseluruhan catan. Seorang artis harus dapat berinteraksi secara harmoni dengan alam dan dapat menterjemahkan

58

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI falsafahnya melalui catan. Konsep Yin dan Yang menjadi teras kepada catan lanskap China iaitu keseimbangan dengan yang melalui perlambangan kabus, air, awan, burung dan lembah.

Hukum Catan China (Berasaskan Prinsip Shi-Vitalize Spirit). Monokrom: penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad bagi mendapatkan impak mendalam. Komposisi: mementingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. Ton dan suasana: “Chi Yun Sheng Tungn” ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik. Struktur dan sapuan berus: Sapuan awal berus memberi pengertian - dibuat secara spontan dan simbol kepada alam semula jadi. Lakaran: penting sebagai pembentukan awal sesuatu gambaran. Kesesuaian lukisan dengan objek: Walaupun lukisan tidak sama dengan objek sebenar tetapi perlu ada persamaan dalaman.

Seni Bina

59

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI

Seni Arca

Seni Tembikar

60

61 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Seni Catan Rajah : Menunujukkan lukisan zaman klasik China yang banyak memberikan gambaran kawasan pergunungan iaitu pengaruh Yin dan Yang dalam kehidupan mereka.

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI FALSAFAH CHINA Mencius (Ying Yang) Confucius Toisme Rajah : Falsafah China terbahagi kepada Mencius. Yoga. Pengasas aliran ini ialah Kanada (kurun ke-3 SM) dan karyanya berjudul Vaisheshika Sutra. 62 . Terdapat empat sumber ilmu pengetahuan iaitu persepsi (pratyaksha). Confucius dan Toisme Tuliskan satu essei pendek tentang konsep Yin dan Yang berdasarkan catan lanskap . akasha (eter). Nyaya bermaksud pertimbangan logik. Pendukung aliran Nyaya ialah Gautama dan karyanya Nyaya Sutra bertarikh kurun ke-2 SM. kala (masa). api dan udara. Dikenali sebagai astika darshana. (c) Falsafah Seni India Terdapat Enam aliran (sekolah) dalam Sistem Falsafah India iaitu Nyaya. manas (minda) dan atma(jiwa ). Kesemua aliran ini menerima sepenuhnya ajaran kitab Veda. Mimamsa dan Vedanta. Semua benda dikatakan diperbuat daripada 4 jenis paramanu (atom) iaitu atom bumi. Analogi/perbandingan (upamana) dan Testimoni/pembuktian (shabda) Aliran Vaisheshika dikenali sebagai Vaisheshika Darshana. Vaisheshika. Sankhya. Terdapat 5 unsur dlm pembentukan dunia iaitu dik (ruang). air. Inferens (anumana).

PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Aliran Sankhya merupakan Sistem falsafah terawal. jasa dan pengorbanan diri. Mimansa bererti siasatan. Objektif utama ialah menegakkan kewibawaan kitab Veda serta ritualnya. Aliran Ramanuja disebut Vis is tadvaita. sebab dan akibat. Dipelopori oleh Kapila (kurun ke-7SM) dan karyanya ialah Sankhya Sutra.Vedanta. Sankhya bererti bilangan iaitu falsafah yang menghuraikan mengenai realiti dalam bilangan yang terhad dan pengetahuan yang sempurna. Advaita (yang didukung oleh Sankara) menyatakan Atman (jiwa) dan Brahman (Tuhan) bukanlah dua entiti yang berbeza. Pendukungnya ialah Jaimini yang menyusun falsafah ini secara sistematik dan mencipta teks Purva-mimansa Sutra pada 400 SM.Vedanta dan Madhva dikenali sebagai Dvaita. Teks asas ialah karya-karya Upanishad. Penyatuan roh individu dengan roh duniawi menjadi tujuan hidup. Pelopor ialah Badarayana yang mencipta karya Brahma Sutra (400SM) atau juga dikenali sebagai Vedanta Sutra. Rajas . Dua aliran utama iaitu Advai ta (non-dualistic) dan dvaita (dualistic). Mengelak daripada melakukan 63 . Disiplin minda dan fizikal membantu mencapai moksha. Latihan minda dan fizikal iaitu latihan mengawal serta mematikan fungsi anggota badan. belas kasihan. minda. pancaindera. Konsep Tuhan mutlak iaitu memperjelaskan realiti Tuhan.dan Tamas Pendukung Aliran Yoga ialah Patanjali (kurun ke-2 SM) dan karyanya ialah Yoga Sutra. Vedanta dikenali sebagai Uttara Mimansa. Konsep Triguna (tigasifat) alam semesta iaitu Sattva. intelek dan ego tanpa menghilangkan kesedaran diri iaitu pengalaman jiwa. Brahma Sutra dan Bhagavad Gita. Kepentingan – sistem tafsiran Veda. Pendukung falsafah ini yang terkenal ialah Sankara. murah hati. Ahimsa – terdapat unsur-unsur positif seperti kasih sayang. Dvaita (didukung oleh Ramanuja dan Madhva) menyatakan Atman dan Brahman adalah berlainan tetapi tidak terpisah. Dua realiti mutlak iaitu purusha (jiwa) dan prakriti (jirim). simpati.

penting menggalakkan hubungan erat dan keharmonian masyarakat. keadilan. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Satya – kebenaran. Ada juga menggunakan bahan-bahan dari besi dan gangsa. Seni arca bermula dengan patung. Contoh Gua 64 .ucapan dan pemikiran yang benar dan juga realiti mutlak atau Tuhan. Seni Lukis Dalam bidang Seni Lukis pula kesannya boleh dilihat di dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya. Dibuat daripada batu marmar. Patung Lord Siva antara arca seni dalam pergerakan istimewa. Mencapai kegemilangan pada zaman Gupta. Zaman Muslim. maka banyak patung-patung berbentuk manusia yang disimpan di kuil-kuil untuk tujuan keagamaan. contoh Taj Mahal dan Jami masjid. Zaman kegemilangan seni arca India ialah pada zaman Guptas. contoh Tiang Asoka. Telah mendorong ramai tukang-tukang arca India menghasilkan pelbagai bentuk arca. Seni Arca Merupakan kesenian tertua di India dan berkait rapat dengan patung-patung keagamaan. Berkembang maju pada zaman Maurya. contoh Stupa Sanchi. kombinasi gaya Parsi (Islam) dan Hindu berkembang. tindakan yg benar. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI kekejaman atau mencederakan. kerana ia lebih tahan dari tanah liat. Seni Bina dan Seni Ukir Bidang Kesenian India. imej Buddha dan Bodhisattva di India Utara. Pengetahuan benar yg merangkumi kebaikan. Perpaduan – masyarakat dari pelbagai kaum dan agama.

merupakan zaman pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Ellora. Badami dan Bagh. Kuil-kuil dihiasi lukisan bersifat keagamaan. Zaman Muslim. Berasaskan epik klasik India seperti Ramayana dan Mahabhrata. Contoh Gua Ellora. Stupa dan Brobodur Seni Arca 65 . Dinding istana dan ruang dalam rumah golongan kaya.pemulihan seni lukis iaitu menghasilkan seni lukis gaya Indo-Sino-Parsi. Badami dan Bagh. Zaman Muslim.

Al-Ghazali. Beliau menjelaskan seni dengan maksud kerja yang berkaitan dengan rasa jiwa manusia yang sesuai dengan fitrahnya.4.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Lukisan Miniatur Radhe Krishna Lukisan Miniatur Rajasthani Hasilkan satu essei pendek mengenai enam aliran dalam sistem falsafah India 3. keindahan yang terhasil mempunyai nilai tersendiri yang perlu dihayati. Menurut Al Ghazali.3 Perbandingan PandanganTokoh-tokoh (a) Pandangan Tokoh Islam Al-Farabi menjelaskan seni sebagai ciptaan yang berbentuk keindahan. ahli falsafah terkenal Islam. Al Ghazali tidak melihat sesuatu karya seni dari aspek fizikal kerana baginya manusia yang taksub pada kebendaan tidak akan berjaya memperoleh kebahagiaan yang hakiki. juga telah mengemukakan teori estetika yang menyentuh aspek keindahan yang terdapat dalam sesuatu karya seni. 66 .

 Seni yang dinikmati melalui pembacaan seperti hasil karya sastera yang berbentuk puisi dan prosa. Namun pendapat tersebut ditentang oleh Mozi yang menyatakan bahawa seni muzik dan seni 67 .PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI Drs. Seni secara ringkasnya dapat dibahagikan kepada empat bahagian utama :  Seni melaui pendengaran seperti muzik. seni pakaian dan sebagainya. manusia dikatakan sebagai makhluk seni yang cinta kepada sesuatu yang selamat. seni hias. Confucius telah menyumbangkan peranan dalam kesenian dan kemanusiaan (terutama dalam bidang muzik dan puisi). Sidi Gazalba dalam bukunya 'Pandangan Islam Tentang Kesenian' menjelaskan bahawa kesenian adalah sebahagian daripada kebudayaan yang dicetuskan oleh sesuatu kelompok manusia kerana setiap kelompok masyarakat mempunyai fitrah semulajadi yang cinta kepada seni yang menyenangkan hati melalui pancaindera yang lima. tablo. cendekiawan Islam yang dilahirkan di Jaffa Palestin pada tahun 1921 telah membincangkan hal berkaitan karya seni Islam dan estetikanya. Pandangan ahli-ahli falsafah mengenai spentingeni China telah bercanggah sejak zaman China purba lagi. (b) Pandangan Tokoh China Seni China dikatakan mempunyai kepelbagaian gaya.  Seni yang diperolehi melalui penglihatan mata seperti seni lukis.  Seni yang dapat diperolehi melalui pendengaran dan penglihatan seperti drama. memuaskan dan memberi kepuasan melalui pancaindera. Al Faruqi menegaskan bahawa Tauhid merupakan prinsip utama dalam estetika Islam. prosa. seni bina. senia suara dan sebagainya. Justeru itu. deklamasi puisi. beliau turut menegaskan bahawa Tuhan tidak dapat digambarkan dalam bentuk estetika. teater. filem dan sebagainya. Al Faruqi. Estetika yang terhasil adalah berdasarkan daripada pengamatan dan pengalaman manusia itu sendiri.

berhubungkait dengan gambaran simbolisme. Setiap bentuk seni dalam kesenian Hindu ini mempunyai perkaitan antara satu sama lain iaitu gambaran persembahan antara simbol dan bentuk spiritual ang lebih sempurna.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI halus adalah satu pembaziran dan membuang masa kerana ianya dikatakan untuk golongan berada dan bukan golongan miskin. bentuk seni bina klasik Hindu. Latihan 1. adalah gambaran emosi yang diluahkan oleh penulis yang berkaitan dengan sensitiviti penonton. Krya seni ini adalah gambaran keagamaan. Konsep saster Hindu seperti „Rasa‟. muzik dan tarian mempunyai aturan tersendiri. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni mereka. sastera (kaavya). seni catan. Gu Kaizhi telah menjelaskan teori dalam seni lukis yang membantu pengkarya seni dalam menghasilkan karya seni mereka. Keagamaan dan falsafah akan mempengaruhi setiap penghasilan karya seni yang banyak.3 Bincangkan kepentingan estetika dalam penghasilan karya seni 68 . Kalidasa pula menghasilkan puisi yang mengaitkan karya seni beliau dengan „rasa‟ yang mengetengahkan konsep estetika sepenuhnya. Teori „rasa‟ mula berkemba ng dengan teks Sanskrit iaitu Natyashastra iaitu karya seni yang dihasilkan untuk Bharata Muni iaituTuhan dalam persembahan drama ‘Fifth Veda’. seni arca. (c) Pandangan Tokoh India Seni Hindu adalah berbentuk spiritual dan falsafah. Teori „rasa‟ juga berkembang secara signifikan dengan estetika Kashmiri dalam puisi klasik. Berdasarkan Kapila Vatsayan.

rasa dan simbol yang dipersembahkan oleh seseorang pengkarya seni dalam seni yang dihasilkan. di mana hasil seni tidak harus menyerupai apa-apa objek sekalipun.PSV 3110 SEJARAH DAN APRESIASI SENI RUMUSAN Falsafah seni oriental seperti falsafah seni yang lain juga merupakan satu proses mencari jawapan kepada keindahan. spiritual dan percaya bahawa seni berkait rapat dengan masyarakat. Falsafah China mengutamakan kehalusan seni dan direalisasikan dengan sangat abstrak dan kreatif. Falsafah seni Islam lebih berkonsepkan keagamaan. Malahan ia juga memberikan gambaran tentang gabungan nilai keindahan. Maka hasil seni Islam kebanyakannya berbentuk geometrik. Kesenian Islam dilarang meniru bulat-bulat keindahan ciptaan tuhan. Pemahaman falsafah China dipecahkan pula kepada Mencius. Manakala falsafah India pula disebut Darsana. 69 . yang bersifat ketuhanan. Confucius dan Taoisme.