BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid. a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .2.

a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T. d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .Rajah 3 3. _______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1.

4. a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal. Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas.

Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. IV. D. Sel kering D. Wayar penyambung 4. III. Lilin D. Mentol C. Sel kering C. Sel kering D. Dinamo B. II dan IV sahaja I. C. yang manakah mewakili X? A. B. yang manakah mewakili objek itu? A. Akumulator 2. Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I. Suis B. A. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. II. Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut. III dan IV . Akumulator B. II. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. Dinamo 3.BAHAGIAN A 1. Janakuasa C. Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A.

B. A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Akumulator 6.5. III dan IV sahaj 8. III. Dinamo B. C. Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7. Sel suria C. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D. Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. Di antara berikut. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. D. IV. . II dan IV sahaja I. Sel kering D. II. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A.

D. C. Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11. Mentol Q dan R tidak menyala D. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A. B.9. Mentol Q dan R tidak menyala D. Antara pasangan berikut. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. P Q R S . Mentol Q akan turut terbakar C. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Mentol Q akan turut terbakar C.

A. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. Angin. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi . Q dan S D. Arang batu. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. P dan R 14. Rajah 5 menunjukkan alat elektrik. Air dan angin 13. arang batu dan petroleum D. C. yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. B. gas asli C. Tenaga yang telah berkurang C. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15. D. R dan S C. Antara berikut. Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. air dan petroleum B. Tenaga yang senang digantikan D. P dan Q B. Tenaga yang sukar dicari B.12. Antara alat elektrik berikut. Gas asli.

B. B. B. Antara yang berikut. D. Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A. D. yang manakah perlu dilakukannya? A. C. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC . Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A. C. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit. D. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain. C.16. C. D. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. B.

Pergerakan cahaya 22. Pembentukan bayang-bayang B. B.20. C. B. Antara berikut. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21. Pantulan cahaya C. Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. D. Rajah menunjukkan satu penyiasatan. D. Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang . C. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A.

Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. Antara yang berikut.23. W dan X B. III dan IV . Antara fenomena berikut. C. B. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. X dan Z C. Y dan Z D. iv. W dan Y 25. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A. I dan IV C. iii. D. B. D. ii. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i. C. yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang. II dan III D. I dan II A. yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut.

putih dan lut sinar D. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. kasar dan putih C. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. tidak rata dan berkilat 30. Keadaan ini berlaku kerana? A. Pantulan cahaya C. Lembut. Cahaya bergerak lurus B. Kebolehan cahaya menembusi objek D. Pembentukan bayang-bayang B. cahaya boleh di biaskan C. Kasar. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. cahaya boleh dipantulkan B. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. Licin. Cahaya bergerak lurus . cahaya memancar ke semua arah C. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28. cahaya boleh di pantulkan D. cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. Antara berikut. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A. berkilat dan rata B. Keras.27.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful