BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid.2. a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .Rajah 3 3. a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T. _______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1.

a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal.4. Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas.

Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik. B. Sel kering C. Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I. II dan IV sahaja I. Dinamo 3. Sel kering D. A. Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut. Suis B. yang manakah mewakili X? A. C. III. D. Akumulator B. Lilin D. Wayar penyambung 4. Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. II. Mentol C. III dan IV . Akumulator 2. II. Dinamo B. yang manakah mewakili objek itu? A.BAHAGIAN A 1. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. IV. Sel kering D. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. Janakuasa C.

. Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7.5. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. Sel suria C. B. III. III dan IV sahaj 8. Sel kering D. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. II dan IV sahaja I. Akumulator 6. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A. II. Di antara berikut. Dinamo B. A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. D. C. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A. IV.

Antara pasangan berikut. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar.9. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. Mentol R sahaja akan menyala B. P Q R S . Mentol Q dan R tidak menyala D. D. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11. C. Mentol Q dan R tidak menyala D. Mentol Q akan turut terbakar C. Mentol R sahaja akan menyala B. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. B. Mentol Q akan turut terbakar C. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A.

Rajah 5 menunjukkan alat elektrik. gas asli C. Antara berikut. Gas asli. B. air dan petroleum B. arang batu dan petroleum D. Antara alat elektrik berikut. Air dan angin 13. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15. P dan Q B. Tenaga yang senang digantikan D.12. Tenaga yang sukar dicari B. A. Angin. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi . Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. Arang batu. P dan R 14. R dan S C. Q dan S D. D. yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. C. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. Tenaga yang telah berkurang C.

Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19. Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. C. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC .16. yang manakah perlu dilakukannya? A. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. B. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. C. D. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit. D. B. C. C. Antara yang berikut. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A. D. D. Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A. B. B.

Pembentukan bayang-bayang B.20. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21. B. C. Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A. cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. B. Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. Pergerakan cahaya 22. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang . Pantulan cahaya C. C. D. Rajah menunjukkan satu penyiasatan. Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A. D. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. Antara berikut.

X dan Z C. II dan III D. W dan X B. C. iii. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A. Y dan Z D. W dan Y 25. B. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang. Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. D. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i.23. iv. I dan II A. B. III dan IV . Antara fenomena berikut. ii. Antara yang berikut. Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut. yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. I dan IV C. yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. D. C. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B.

cahaya boleh di pantulkan D. Keadaan ini berlaku kerana? A. kasar dan putih C. cahaya boleh dipantulkan B. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. Cahaya bergerak lurus B. berkilat dan rata B. Lembut. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. cahaya memancar ke semua arah C. Kasar. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28. Licin.27. Keras. Cahaya bergerak lurus . cahaya boleh di biaskan C. cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A. Pembentukan bayang-bayang B. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. putih dan lut sinar D. Antara berikut. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. Pantulan cahaya C. Kebolehan cahaya menembusi objek D. tidak rata dan berkilat 30.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful