BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid.2. a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

Rajah 3 3. _______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1. a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T. d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

4. Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal. a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas.

Dinamo 3. Mentol C. A. Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik. Akumulator 2. Sel kering D. B. Sel kering C. Suis B. III. II dan IV sahaja I. Wayar penyambung 4. Janakuasa C. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. Akumulator B. D.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut. II. Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. Lilin D.BAHAGIAN A 1. II. Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. Dinamo B. yang manakah mewakili objek itu? A. yang manakah mewakili X? A. C. Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I. Sel kering D. IV. III dan IV .

Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. II. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D. Di antara berikut. D. Sel suria C. B. III dan IV sahaj 8. II dan IV sahaja I. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A.5. Akumulator 6. Sel kering D. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A. C. Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7. Dinamo B. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. IV. III. . A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I.

Mentol Q dan R tidak menyala D. Mentol Q akan turut terbakar C. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol Q akan turut terbakar C.9. Mentol R sahaja akan menyala B. D. Mentol Q dan R tidak menyala D. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. B. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. Antara pasangan berikut. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11. P Q R S . C.

Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. Gas asli. P dan R 14. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. Arang batu. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. Antara berikut. gas asli C. arang batu dan petroleum D. yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. C. D. Rajah 5 menunjukkan alat elektrik. Tenaga yang telah berkurang C. Tenaga yang sukar dicari B. Tenaga yang senang digantikan D. Angin. air dan petroleum B. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15. R dan S C. Air dan angin 13. A. B.12. Q dan S D. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi . Antara alat elektrik berikut. P dan Q B.

D. C. C. D. Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19. B. B. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A.16. D. Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. B. yang manakah perlu dilakukannya? A. Antara yang berikut. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. C. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. D. C. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A. Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain. B. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC .

cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A. D. Pergerakan cahaya 22. B. C.20. Antara berikut. C. B. Pantulan cahaya C. D. Pembentukan bayang-bayang B. Rajah menunjukkan satu penyiasatan. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang . Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21.

yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. W dan Y 25. I dan IV C. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A. yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. I dan II A. II dan III D. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B. B. D. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i. Antara fenomena berikut. iv. B. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang. C. Antara yang berikut.23. III dan IV . Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut. C. ii. iii. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. W dan X B. D. X dan Z C. Y dan Z D.

kasar dan putih C. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. cahaya boleh di pantulkan D. tidak rata dan berkilat 30. Cahaya bergerak lurus B. putih dan lut sinar D. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28. Lembut. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. Licin. Keras. cahaya boleh di biaskan C. Pantulan cahaya C. Antara berikut. cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A. Keadaan ini berlaku kerana? A. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. berkilat dan rata B. cahaya memancar ke semua arah C. Kebolehan cahaya menembusi objek D. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. Kasar. Cahaya bergerak lurus . cahaya boleh dipantulkan B. Pembentukan bayang-bayang B.27.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful