P. 1
Soalan Sains Mei 2013 BAHAGIAN a & B

Soalan Sains Mei 2013 BAHAGIAN a & B

|Views: 9|Likes:
Published by Nor Hanani Saaid

More info:

Published by: Nor Hanani Saaid on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid.2. a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . _______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1. a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T.Rajah 3 3.

Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal.4. Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas. a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A. yang manakah mewakili X? A. IV. Akumulator B. II dan IV sahaja I. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. III. Lilin D. Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I. Dinamo 3.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut. B. Wayar penyambung 4. Sel kering C. Dinamo B. Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik. II. Mentol C. D. Sel kering D. Janakuasa C. A. yang manakah mewakili objek itu? A. Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. C. III dan IV . Suis B. Sel kering D.BAHAGIAN A 1. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. II. Akumulator 2.

Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7. IV. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. Dinamo B. Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. Di antara berikut. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. III dan IV sahaj 8. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A. II. C. III. B. . D. Akumulator 6. Sel kering D. Sel suria C.5. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. II dan IV sahaja I. A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D.

Mentol R sahaja akan menyala B. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A. Mentol R sahaja akan menyala B. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. P Q R S . B. Antara pasangan berikut. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11.9. Mentol Q dan R tidak menyala D. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. C. D. Mentol Q akan turut terbakar C. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. Mentol Q dan R tidak menyala D. Mentol Q akan turut terbakar C. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A.

yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. B. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. P dan Q B. gas asli C. Gas asli. Angin. Rajah 5 menunjukkan alat elektrik. Arang batu. R dan S C. Q dan S D. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15. air dan petroleum B. Tenaga yang telah berkurang C. Antara alat elektrik berikut. A. Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. D. C. Antara berikut. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi . Tenaga yang sukar dicari B. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. Air dan angin 13.12. arang batu dan petroleum D. Tenaga yang senang digantikan D. P dan R 14.

B. D. D. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC . Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19.16. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A. B. C. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. D. yang manakah perlu dilakukannya? A. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit. C. B. D. Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. B. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A. Antara yang berikut. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. C. C. Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain.

Pembentukan bayang-bayang B. C. Pergerakan cahaya 22. B. Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang . Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A. cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. Antara berikut. D.20. Pantulan cahaya C. D. B. C. Rajah menunjukkan satu penyiasatan.

Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut. yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. W dan Y 25. Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. iii. II dan III D. Antara yang berikut. W dan X B. I dan II A. D. B. yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i. X dan Z C. Antara fenomena berikut. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B. C. B. I dan IV C. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A.23. III dan IV . D. ii. Y dan Z D. iv. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang. C.

Cahaya bergerak lurus . Keras. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28.27. cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. kasar dan putih C. putih dan lut sinar D. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. cahaya memancar ke semua arah C. cahaya boleh di pantulkan D. Licin. Antara berikut. cahaya boleh dipantulkan B. berkilat dan rata B. Lembut. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. Kebolehan cahaya menembusi objek D. Keadaan ini berlaku kerana? A. cahaya boleh di biaskan C. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A. Pembentukan bayang-bayang B. Pantulan cahaya C. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. tidak rata dan berkilat 30. Kasar. Cahaya bergerak lurus B.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->