BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid.2.

Rajah 3 3. d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . _______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1. a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T.

4. Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas. a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal.

yang manakah mewakili X? A. Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A. Mentol C. Sel kering D. B. C. yang manakah mewakili objek itu? A. IV. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. III dan IV . Suis B. Lilin D. II. Akumulator B. D. Dinamo 3. III. Wayar penyambung 4. Janakuasa C. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. Akumulator 2. II. Sel kering C.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut. II dan IV sahaja I. Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. A. Dinamo B. Sel kering D. Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik.BAHAGIAN A 1. Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I.

5. Sel suria C. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D. D. Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A. Akumulator 6. II. Di antara berikut. IV. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. Sel kering D. III dan IV sahaj 8. Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. Dinamo B. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A. A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. III. II dan IV sahaja I. . C. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. B.

Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. C. B.9. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A. P Q R S . Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. Mentol Q dan R tidak menyala D. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Mentol R sahaja akan menyala B. Antara pasangan berikut. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Mentol Q dan R tidak menyala D. Mentol Q akan turut terbakar C. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11. D. Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol Q akan turut terbakar C.

P dan Q B. Tenaga yang telah berkurang C. Angin. Tenaga yang sukar dicari B. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. Antara alat elektrik berikut. Gas asli. Rajah 5 menunjukkan alat elektrik. Q dan S D.12. arang batu dan petroleum D. R dan S C. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi . Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15. air dan petroleum B. Arang batu. P dan R 14. D. B. C. gas asli C. yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. A. Antara berikut. Air dan angin 13. Tenaga yang senang digantikan D.

Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19. D. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A. B. Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. B. C.16. C. C. D. D. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC . yang manakah perlu dilakukannya? A. B. D. Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. C. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. B. Antara yang berikut. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A.

Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. B. Rajah menunjukkan satu penyiasatan. Pembentukan bayang-bayang B. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. D. Pantulan cahaya C. Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A. Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A. Pergerakan cahaya 22. B. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21.20. C. C. D. cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang . Antara berikut.

Antara fenomena berikut. B. I dan IV C. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A. iv. iii. D. III dan IV . W dan X B. yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i. Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. B. I dan II A. yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. C. C. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang. Y dan Z D. Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut.23. D. ii. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B. II dan III D. X dan Z C. Antara yang berikut. W dan Y 25.

Kasar. cahaya boleh dipantulkan B. cahaya boleh di biaskan C. Kebolehan cahaya menembusi objek D. Keras. Cahaya bergerak lurus . Licin. kasar dan putih C. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. berkilat dan rata B. Keadaan ini berlaku kerana? A. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A.27. putih dan lut sinar D. Pembentukan bayang-bayang B. cahaya memancar ke semua arah C. cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. Lembut. Pantulan cahaya C. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. Antara berikut. tidak rata dan berkilat 30. Cahaya bergerak lurus B. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. cahaya boleh di pantulkan D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful