BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid.2. a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . _______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1. a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T.Rajah 3 3.

Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas. a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .4. Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal.

III dan IV . II. III. Suis B. C. D.BAHAGIAN A 1. Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I. Akumulator B. Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A. yang manakah mewakili objek itu? A. Lilin D. B.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut. Sel kering D. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. Dinamo B. II dan IV sahaja I. Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. Mentol C. Janakuasa C. Sel kering C. A. Sel kering D. IV. Akumulator 2. Dinamo 3. Wayar penyambung 4. yang manakah mewakili X? A. Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. II.

IV. . Sel kering D. Di antara berikut. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. Dinamo B. III dan IV sahaj 8. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A. II.5. Sel suria C. B. Akumulator 6. III. Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7. D. Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. C. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A. A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja I.

Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11. Mentol R sahaja akan menyala B. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. D. Mentol Q dan R tidak menyala D. P Q R S . Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. B. Mentol Q akan turut terbakar C. Mentol Q akan turut terbakar C. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. C. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A. Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. Mentol Q dan R tidak menyala D.9. Antara pasangan berikut.

Tenaga yang senang digantikan D. Air dan angin 13. arang batu dan petroleum D. R dan S C. A. Tenaga yang telah berkurang C. Tenaga yang sukar dicari B.12. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi . D. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. Q dan S D. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15. Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. P dan Q B. Gas asli. P dan R 14. Arang batu. Antara berikut. Angin. B. yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. air dan petroleum B. Antara alat elektrik berikut. C. gas asli C. Rajah 5 menunjukkan alat elektrik.

D.16. B. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. D. yang manakah perlu dilakukannya? A. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A. D. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. C. B. Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19. C. C. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC . Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit. Antara yang berikut. D. B. B. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A. C.

Pergerakan cahaya 22. D. C. Rajah menunjukkan satu penyiasatan. Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. Antara berikut. cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. B. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang . C. Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A.20. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. Pantulan cahaya C. Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. Pembentukan bayang-bayang B. D. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21. B.

yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. W dan Y 25. Y dan Z D.23. B. D. Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut. iii. ii. X dan Z C. Antara fenomena berikut. W dan X B. B. yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. C. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B. III dan IV . I dan IV C. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A. iv. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i. Antara yang berikut. D. I dan II A. C. II dan III D. Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang.

Licin. cahaya boleh di biaskan C. cahaya boleh di pantulkan D. Kasar. Cahaya bergerak lurus B. Lembut.27. Pembentukan bayang-bayang B. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. Keras. berkilat dan rata B. Kebolehan cahaya menembusi objek D. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. cahaya boleh dipantulkan B. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. kasar dan putih C. putih dan lut sinar D. tidak rata dan berkilat 30. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. Pantulan cahaya C. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A. Cahaya bergerak lurus . Antara berikut. Keadaan ini berlaku kerana? A. cahaya memancar ke semua arah C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful