P. 1
Soalan Sains Mei 2013 BAHAGIAN a & B

Soalan Sains Mei 2013 BAHAGIAN a & B

|Views: 9|Likes:
Published by Nor Hanani Saaid

More info:

Published by: Nor Hanani Saaid on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

2. Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid. a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

_______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1. a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T. d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .Rajah 3 3.

4. a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal. Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas.

Sel kering D. Mentol C. A. Sel kering D.BAHAGIAN A 1. D. II dan IV sahaja I. IV. Akumulator B. II. Janakuasa C. Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. Akumulator 2. Dinamo B. yang manakah mewakili objek itu? A. III dan IV . Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I. yang manakah mewakili X? A. Sel kering C.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut. III. II. B. Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A. Dinamo 3. Lilin D. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik. Suis B. C. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. Wayar penyambung 4.

5. III. Akumulator 6. Sel kering D. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D. Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7. C. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A. . Di antara berikut. II. II dan IV sahaja I. IV. Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. Sel suria C. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. B. D. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A. A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. III dan IV sahaj 8. Dinamo B.

Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A. D. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. C. Mentol Q dan R tidak menyala D. Antara pasangan berikut. P Q R S . B. Mentol Q akan turut terbakar C. Mentol Q dan R tidak menyala D. Mentol Q akan turut terbakar C. Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol R sahaja akan menyala B. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A.9.

Antara berikut. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15. Rajah 5 menunjukkan alat elektrik. B. C. P dan Q B. Tenaga yang telah berkurang C. Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. gas asli C. P dan R 14. Tenaga yang senang digantikan D. A. Air dan angin 13. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. arang batu dan petroleum D. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi . yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. air dan petroleum B.12. R dan S C. Antara alat elektrik berikut. Tenaga yang sukar dicari B. Angin. Arang batu. Q dan S D. Gas asli. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. D.

D. Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. D. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit. Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19. C. C. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. yang manakah perlu dilakukannya? A. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A. B. C.16. B. B. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. D. Antara yang berikut. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC . C. Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain. B. D.

D. Rajah menunjukkan satu penyiasatan. B. Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. Pantulan cahaya C. Pembentukan bayang-bayang B. C. cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang . Antara berikut. Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A.20. Pergerakan cahaya 22. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21. Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. D. B. C.

Antara yang berikut.23. yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. W dan Y 25. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. I dan IV C. iii. I dan II A. C. Y dan Z D. W dan X B. II dan III D. C. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B. ii. B. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A. iv. yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. X dan Z C. Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut. D. Antara fenomena berikut. Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. B. III dan IV . D.

berkilat dan rata B.27. Licin. putih dan lut sinar D. Lembut. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. kasar dan putih C. cahaya boleh di pantulkan D. cahaya boleh dipantulkan B. Antara berikut. tidak rata dan berkilat 30. Pantulan cahaya C. Cahaya bergerak lurus . Keadaan ini berlaku kerana? A. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. Kebolehan cahaya menembusi objek D. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28. Cahaya bergerak lurus B. Pembentukan bayang-bayang B. cahaya memancar ke semua arah C. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A. Keras. cahaya boleh di biaskan C. Kasar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->