BAHAGIAN B 1. Rajah 1 menunjukkan tiga litar P, Q dan R. Kecerahan mentol-mentol itu direkodkan.

a) Apakah tujuan penyiasatan ini? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah corak perubahan kecerahan mentol-mentol dalam litar, P, Q dan R? __________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimanipulasikan(diubah) __________________________ d) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan (ditetapkan ) __________________________ e) Nyatakan satu kesimpulan yang boleh dibuat dalam penyiasatan ini ? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ( 10 markah )

a) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi? _____________________________ b) Nyatakan pemboleh ubah yang dibergerak balas? _____________________________ c) Nyatakan pemboleh ubah yang dimalarkan? _____________________________ d) Apakah inferens terhadap pemerhatian keadaan paku dalam tabung uji x? ________________________________________________________________________ e) Berikan satu kesimpulan yang berdasarkan ekperimen di atas ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . Rajah 2 menunjukkan satu eksperimen yang dijalankan oleh seorang murid.2.

d) Apakah corak perubahan masa untuk air kering apabila isipadu air semakin bertambah ? ________________________ e) Apakah kesimpulan yang boleh diperolehi mengikut eksperiment tersebut ? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ( 10 markah ) . a) Namakan proses yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? __________________________ b) Nyatakan keadaan bahan U ? _______________________ c) Nyatakan keadaan bahan T.Rajah 3 3. _______________________ Rajah 4 menunjukkan air yang mempunyai isipadu berlainan dipanaskan dalam bekas Masa semua air kering dicatatkan dalam Jadual 1.

Rajah 4 menunjukkan bacaan termometer makmal.4. Eksperimen ini dijalankan di dalam bikar yang dipanas dan keputusannya dicatatkan seperti dalam Jadual di atas. a) Apakah tujuan penyiasatan itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Nyatakan pembolehubah yang dimanipulasi ? ___________________________________ c) Nyatakan pembolehubah yang bergerak balas ? ___________________________________ d) Ramalkan suhu air jika eksperimen ini diteruskan sehingga minit ke 12? ___________________________________ e) Apakah kesimpulan yang dapat dibuat berdasarkan eksperimen itu? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( 10 markah ) .

Maklumat berikut menunjukkan beberapa ciri satu komponen dalam litar elektrik ? X ialah ahli dalam satu litar elektrik. Janakuasa C. Sel kering D. Akumulator B.BAHAGIAN A 1. Dinamo B. sel kering mentol suis wayar penyambung I dan II sahaja II dan III sahaja I. Sel kering D. III. D. Sel kering C. Maklumat berikut merujuk kepada sejenis sumber tenaga ? Ia mempunyai kuasa 1. B. Ia merupakan bahan konduktor dan fungsi X adalah mengawal aliran arus elektrik Antara yang berikut. Mentol C. C. Dinamo 3. Akumulator 2. III dan IV . yang manakah mewakili X? A. Litar elektrik ringkas terdiri daripada ? I. II dan IV sahaja I. II. Tenaga elektrik yang digunakan di rumah kita dibekalkan oleh ? A. Wayar penyambung 4. Suis B. IV. II. yang manakah mewakili objek itu? A. A. Lilin D.5 V Ia ringan dan mudah dibawa Ia murah dan mudah diperolehi Antara yang berikut.

II. Apakah yang dimaksudkan dengan litar elektrik lengkap? A. Akumulator 6. . Dinamo B. Antara kenyataan di bawah yang manakah benar tentang tenaga elektrik? I. Sel kering D. sumber tenaga elektrik yang manakah mendapatkan kuasanya daripada cahaya matahari? A.5. A B C D Dinamo dapat menghasilkan tenaga elektrik Tenaga elektrik dapat diubah kepada tenaga lain seperti tenaga cahaya Tenaga elektrik dapat dihapuskan Cahaya matahari adalah salah satu sumber tenaga elektrik I dan IV sahaja III dan IV sahaja I. Litar yang boleh mengalirkan arus elektrik D. IV. Litar yang menyimpan arus elektrik dengan banyak B. III dan IV sahaj 8. II dan IV sahaja I. Di antara berikut. Antara mentol berikut yang manakah akan menyala apabila suis ditutup? A. Sel suria C. Litar yang tidak dapat menyalakan mentol 7. D. Litar yang menghalang arus elektrik melaluinya C. C. III. B.

Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 10. Mentol Q dan R tidak menyala D. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A. Mentol Q dan R tidak menyala D. Apakah yang akan berlaku jika suis S ditutup? A.9. P Q R S . Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol Q akan turut terbakar C. Mentol R sahaja akan menyala B. Mentol Q akan turut terbakar C. yang manakah betul tentang penggunaan tenaga? A. Rajah 1 menunjukkan mentol P di dalam litar elektrik telah terbakar. C. B. Mentol R menyala sekejap kemudian padam 11. Antara pasangan berikut. D.

P dan R 14. gas asli C. Angin. A. Tenaga yang senang digantikan D. Air dan angin 13. B. Antara alat elektrik berikut. yang manakah merupakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui? A. Tenaga yang sukar dicari B. Q dan S D. Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga cahaya Tenaga kinetik ---> tenaga haba Tenaga haba ---> tenaga bunyi .12. R dan S C. arang batu dan petroleum D. Tenaga yang telah berkurang C. Gas asli. Apakah yang dimaksudkan dengan tenaga yang tidak boleh diperbaharui? A. C. Rajah 1 menunjukkan beberapa alat elektrik. Rajah 5 menunjukkan alat elektrik. Arang batu. yang manakah menggunakan kesan pemanasan? A. Antara berikut. P dan Q B. air dan petroleum B. D. Tenaga yang tidak boleh digantikan apabila habis 15.

Panaskan bebola besi Panaskan mulut bekas besi Celupkan kedua objek tersebut ke dalam air panas Celupkan mulut bekas besi ke dalam air sejuk 18. B. Apakah perubahan tenaga yang berlaku apabila seterika elektrik dihidupkan? A. D. Antara yang berikut. D. Seorang murid mendapati sukar untuk memasukkan bebola besi ke dalam mulut bekas besi yang lain. yang manakah perlu dilakukannya? A. C. C. B. D. C. Jadual 5 menunjukkan bacaan suhu air itu Berapakah bacaan suhu air pada minit yang ke 15? A. C. Mengapakah perlu diwujudkan ruang antara rel-rel besi landasan keretapi? A. Satu bikar yang mengandungi air diletakkan di tengah padang. Tenaga haba ---> tenaga elektrik Tenaga elektrik ---> tenaga haba Tenaga elektrik ---> tenaga bunyi Tenaga elektrik ---> tenaga kinetik 17. 34 oC 37 oC 40 oC 45 oC . B. D.16. Menambahkan kelajuan keretapi Mengurangkan geseran antara roda keretapi dengan rel-rel landasan Mengelakkan landasan keretapi menjadi bengkok pada hari yang panas Memudahkan keretapi berhenti secara mengejut 19. B. Suhu air itu dicatatkan setiap 5 minit.

B. cara yang manakah paling sesuai digunakan untuk membuka penutup botol itu? A. Pergerakan cahaya 22. Antara berikut. C. Apakah yang ditunjukkan di rajah tersebut? A. B. D. Botol direndam air panas Botol dimasukkan ke dalam peti sejuk Penutup botol disapu minyak pelincir Penutup botol dijirus dengan air panas 21. Rajah 1 menunjukkan satu penyiasatan. Cahaya tidak boleh menembusi semua objek Cahaya boleh menembusi beberapa jenis objek Cahaya boleh dipantulkan Cahaya terhalang membentuk bayang-bayang .20. Pantulan cahaya C. Apakah yang dibuktikan dalam penyiasatan ini? A. Kebolehan cahaya menembusi objek lutsinar D. D. Rajah 6 menunjukkan botol dengan penutup botol yang susah untuk dibuka. C. Rajah menunjukkan satu penyiasatan. Pembentukan bayang-bayang B.

Maklumat berikut menunjukkan beberapa kegunaan cahaya? Antara yang berikut. W dan Y 25. Rajah menunjukkan satu penyiasatan untuk mengkaji tentang bayang-bayang. B. I dan II A. C.23. iv. Bayang-bayang bergerak lurus Bayang-bayang mengikut bentuk objeknya Bayang-bayang boleh dipantul Bayang-bayang tidak boleh menembusi cahaya 24. yang manakah menunjukkan cahaya di pantulkan? Penyerakan cahaya oleh prisma kaca 26. Melihat diri dalam cermin Dasar kolam kelihatan cetek Pembentukan bayang-bayang B. Antara fenomena berikut. II dan III D. Apakah sifat bayang-bayang yang hendak dibuktikan pada penyiasatan di atas? A. ii. yang manakah menunjukkan prinsip cahaya bergerak lurus? A. III dan IV . C. B. X dan Z C. Boleh melalui objek legap Bergerak lurus Boleh dipantul Boleh dibengkokkan A. I dan IV C. iii. Y dan Z D. Antara yang berikut. yang manakah menerangkan sifat cahaya? i. D. W dan X B. D.

Kasar. Licin. cahaya tidak bergerak bengkang-bengkok D. Cahaya bergerak lurus B. Kebolehan cahaya menembusi objek D. Keras.27. Lembut. putih dan lut sinar D. berkilat dan rata B. Pembentukan bayang-bayang B. Berikut adalah sifat-sifat cahaya kecuali A. Pantulan cahaya C. yang manakah menerangkan ciri pemantul cahaya yang baik? A. Keadaan ini berlaku kerana? A. cahaya boleh dipantulkan B. Cahaya bergerak lurus . cahaya boleh melalui objek lutsinar 29. cahaya boleh di pantulkan D. Rajah 10 menunjukkan satu penyiasatan Apakah perkara yang dikaji? A. Rajah 4 menunjukkan cahaya menembusi payung yang berlubang. cahaya boleh di biaskan C. cahaya bergerak lurus dan tidak boleh dipantulkan 28. tidak rata dan berkilat 30. cahaya memancar ke semua arah C. kasar dan putih C. Antara berikut.