Tarikh Tahun

: 15.11. 2009 : Tahun 4 Bestari

Masa Bil. Murid

: 0745 – 0815 pagi : 40 orang

Lokasi Jantina

: Gimnasium Sekolah : Lelaki – 20 orang Perempuan – 20 orang

Tunjang Tajuk Objektif

: Kemahiran (Pendidikan Pergerakan) dan Komponen Kecergasan (Daya Tahan Otot) : Gimnastik Artistik : 1. Psikomotor : Melakukan aktiviti melompat dan pendaratan 3 daripada 5 kali percubaan dengan betul pada aras ketinggian 1 meter. 2. Kognitif : Menyatakan tujuan dan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan. 3. Afektif : Menunjukkan semangat keyakinan diri yang tinggi semasa menjalankan aktiviti yang diajar.

Kemahiran : Melompat dan Mendarat Di akhir pelajaran, para pelajar dapat;

Pengalaman Sediada : Para pelajar telah menguasai aktiviti pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor – berjalan, berlari, lompat, skip, galop dan lain-lain.

1

tilam mendarat. papan lonjakan. gelong rotan. jangan putus asa dan berani serta kerjasama dalam kumpulan. untaian getah 2 . Bahasa Inggeris – Counting one – two – three … Peralatan yang digunakan : Peti lombol.Kemahiran Berfikir : Kemahiran berfikir secara kritis – membuat analisis Penerapan Nilai Murni : Para pelajar dapat memperlihatkan nilai daya saing. trampolin mini. Penerapan Mata Pelajaran Lain : Sains – Daya dan momentum dalam melompat dan penyerapan daya semasa mendarat. bangku panjang. skittle.

mendarat dihujung kaki .Kepentingan memanaskan badan .gelong rotan dan juga tayar kereta lama digunakan untuk membuat kawasan ketingting . .lompatan guna sebelah kaki kanan & kiri. . Lari Bebas Butiran Mengajar / Strategi Pembelajaran Pengelolaan Catatan 1. nafas seperti biasa.lutut dibengkokkan sedikit 3 3. Bahagian otot kaki Ikut kemampuan.hayunan tangan . Berkumpulan kecil bertiga .Bahagian Permulaan 0745 – 0751 (6 Minit) Isi Pelajaran / Aktiviti Aktiviti Memanaskan Badan AK1. hitung kiraan 1-2-3-4-5-67-8 dalam bahasa inggeris 2. skittle AK2.Peralatan genderang seperti gendang.hayunan kaki . Regangan statik Bahagian kaki dalam keadaan duduk 2.Soalan analisis dalam kemahiran berfikir : Apakah tujuan dan fungsi regangan dalam memanaskan badan? AK3. Permainan Kecil – Ketingting 3. Berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan dengan skittle . Pelajar berada kawasan yang telah ditentukan oleh guru.ikut rentak gendang 1. Perlakuan motor .Penerapan nilai : kerjasama dalam kumpulan .hayunan kedua belah tangan bantu dapat ketinggian . Aktiviti lari bebas ikut rentak (perlahan dan sederhana laju) .

Refleksi Guru : ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN I FUNGSI MEMANASKAN & MENYEJUKAN BADAN Padankan kepentingan memanaskan badan dan menyejukan badan 4 .

lutut 5. tumit kaki 4. hujung kaki 2. bebola kaki 3. Pinggang 5 .LAMPIRAN 2 ANALISIS PERGERAKAN Prinsip penerapan daya semasa mendarat 1.

LAMPIRAN 3 Kemahiran Mendarat 6 .