Tarikh Tahun

: 15.11. 2009 : Tahun 4 Bestari

Masa Bil. Murid

: 0745 – 0815 pagi : 40 orang

Lokasi Jantina

: Gimnasium Sekolah : Lelaki – 20 orang Perempuan – 20 orang

Tunjang Tajuk Objektif

: Kemahiran (Pendidikan Pergerakan) dan Komponen Kecergasan (Daya Tahan Otot) : Gimnastik Artistik : 1. Psikomotor : Melakukan aktiviti melompat dan pendaratan 3 daripada 5 kali percubaan dengan betul pada aras ketinggian 1 meter. 2. Kognitif : Menyatakan tujuan dan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan. 3. Afektif : Menunjukkan semangat keyakinan diri yang tinggi semasa menjalankan aktiviti yang diajar.

Kemahiran : Melompat dan Mendarat Di akhir pelajaran, para pelajar dapat;

Pengalaman Sediada : Para pelajar telah menguasai aktiviti pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor – berjalan, berlari, lompat, skip, galop dan lain-lain.

1

Bahasa Inggeris – Counting one – two – three … Peralatan yang digunakan : Peti lombol. papan lonjakan. Penerapan Mata Pelajaran Lain : Sains – Daya dan momentum dalam melompat dan penyerapan daya semasa mendarat. trampolin mini. gelong rotan. jangan putus asa dan berani serta kerjasama dalam kumpulan. bangku panjang. untaian getah 2 .Kemahiran Berfikir : Kemahiran berfikir secara kritis – membuat analisis Penerapan Nilai Murni : Para pelajar dapat memperlihatkan nilai daya saing. tilam mendarat. skittle.

Penerapan nilai : kerjasama dalam kumpulan . skittle AK2. Berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan dengan skittle .hayunan tangan .Bahagian Permulaan 0745 – 0751 (6 Minit) Isi Pelajaran / Aktiviti Aktiviti Memanaskan Badan AK1. Berkumpulan kecil bertiga .Peralatan genderang seperti gendang. .lompatan guna sebelah kaki kanan & kiri. .mendarat dihujung kaki .ikut rentak gendang 1. Regangan statik Bahagian kaki dalam keadaan duduk 2. Pelajar berada kawasan yang telah ditentukan oleh guru.gelong rotan dan juga tayar kereta lama digunakan untuk membuat kawasan ketingting .Kepentingan memanaskan badan .Soalan analisis dalam kemahiran berfikir : Apakah tujuan dan fungsi regangan dalam memanaskan badan? AK3. Lari Bebas Butiran Mengajar / Strategi Pembelajaran Pengelolaan Catatan 1. Bahagian otot kaki Ikut kemampuan.lutut dibengkokkan sedikit 3 3. hitung kiraan 1-2-3-4-5-67-8 dalam bahasa inggeris 2.hayunan kaki .hayunan kedua belah tangan bantu dapat ketinggian . Permainan Kecil – Ketingting 3. nafas seperti biasa. Perlakuan motor . Aktiviti lari bebas ikut rentak (perlahan dan sederhana laju) .

Refleksi Guru : ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN I FUNGSI MEMANASKAN & MENYEJUKAN BADAN Padankan kepentingan memanaskan badan dan menyejukan badan 4 .

bebola kaki 3. tumit kaki 4. lutut 5. hujung kaki 2.LAMPIRAN 2 ANALISIS PERGERAKAN Prinsip penerapan daya semasa mendarat 1. Pinggang 5 .

LAMPIRAN 3 Kemahiran Mendarat 6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful