Tarikh Tahun

: 15.11. 2009 : Tahun 4 Bestari

Masa Bil. Murid

: 0745 – 0815 pagi : 40 orang

Lokasi Jantina

: Gimnasium Sekolah : Lelaki – 20 orang Perempuan – 20 orang

Tunjang Tajuk Objektif

: Kemahiran (Pendidikan Pergerakan) dan Komponen Kecergasan (Daya Tahan Otot) : Gimnastik Artistik : 1. Psikomotor : Melakukan aktiviti melompat dan pendaratan 3 daripada 5 kali percubaan dengan betul pada aras ketinggian 1 meter. 2. Kognitif : Menyatakan tujuan dan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan. 3. Afektif : Menunjukkan semangat keyakinan diri yang tinggi semasa menjalankan aktiviti yang diajar.

Kemahiran : Melompat dan Mendarat Di akhir pelajaran, para pelajar dapat;

Pengalaman Sediada : Para pelajar telah menguasai aktiviti pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor – berjalan, berlari, lompat, skip, galop dan lain-lain.

1

papan lonjakan. tilam mendarat.Kemahiran Berfikir : Kemahiran berfikir secara kritis – membuat analisis Penerapan Nilai Murni : Para pelajar dapat memperlihatkan nilai daya saing. Bahasa Inggeris – Counting one – two – three … Peralatan yang digunakan : Peti lombol. trampolin mini. untaian getah 2 . bangku panjang. gelong rotan. Penerapan Mata Pelajaran Lain : Sains – Daya dan momentum dalam melompat dan penyerapan daya semasa mendarat. jangan putus asa dan berani serta kerjasama dalam kumpulan. skittle.

nafas seperti biasa.Soalan analisis dalam kemahiran berfikir : Apakah tujuan dan fungsi regangan dalam memanaskan badan? AK3. Pelajar berada kawasan yang telah ditentukan oleh guru.hayunan tangan . skittle AK2.Peralatan genderang seperti gendang. Lari Bebas Butiran Mengajar / Strategi Pembelajaran Pengelolaan Catatan 1.hayunan kedua belah tangan bantu dapat ketinggian .gelong rotan dan juga tayar kereta lama digunakan untuk membuat kawasan ketingting .mendarat dihujung kaki . Berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan dengan skittle . Regangan statik Bahagian kaki dalam keadaan duduk 2. hitung kiraan 1-2-3-4-5-67-8 dalam bahasa inggeris 2. Perlakuan motor . Bahagian otot kaki Ikut kemampuan. Aktiviti lari bebas ikut rentak (perlahan dan sederhana laju) . Berkumpulan kecil bertiga .lutut dibengkokkan sedikit 3 3. .ikut rentak gendang 1.hayunan kaki .Kepentingan memanaskan badan . Permainan Kecil – Ketingting 3. .Penerapan nilai : kerjasama dalam kumpulan .lompatan guna sebelah kaki kanan & kiri.Bahagian Permulaan 0745 – 0751 (6 Minit) Isi Pelajaran / Aktiviti Aktiviti Memanaskan Badan AK1.

Refleksi Guru : ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN I FUNGSI MEMANASKAN & MENYEJUKAN BADAN Padankan kepentingan memanaskan badan dan menyejukan badan 4 .

Pinggang 5 . bebola kaki 3. hujung kaki 2. lutut 5.LAMPIRAN 2 ANALISIS PERGERAKAN Prinsip penerapan daya semasa mendarat 1. tumit kaki 4.

LAMPIRAN 3 Kemahiran Mendarat 6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful