P. 1
Tafsir Ayat Aqidah

Tafsir Ayat Aqidah

|Views: 196|Likes:
Published by Zul Aiman
PQE
PQE

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Zul Aiman on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/05/2013

pdf

text

original

PQE 3101 TILAWAH DAN TAFSIR AL-QURAN

TAJUK: Tafsir ayat aqidah
NAMA PENSYARAH PEMBIMBING: PUAN HAJJAH CHE NAZRAH BINTI YUSOF NOR WAHIDAH BINTI MOHD KAHAR SITI NOR FATIMAH BINTI AZIK

Surah al-Baqarah ayat 1-5

Kitab Al-Quran ini. Miim. Iaitu orang-orang Yang beriman kepada perkara-perkara Yang ghaib. mereka itulah Yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka. Alif. serta mereka yakin akan (adanya) hari akhirat (dengan sepenuhnya). . 4. Laam. dan merekalah orang-orang Yang berjaya. 5. ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang Yang (hendak) bertaqwa 3. 2.Maksudnya: 1. tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya). dan juga orang-orang Yang beriman kepada Kitab "Al-Quran" Yang diturunkan kepadamu (Wahai Muhammad). dan Kitab-kitab Yang diturunkan dahulu daripadamu. dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang serta membelanjakan (mendermakan) sebahagian dari rezeki Yang Kami berikan kepada mereka.

Makna huruf-huruf itu hanya Allah yang Tahu. Diriwayatkan: al-Farabi dan Ibnu Jarir .  Dalam suatu riwayat dikemukakan bahawa empat ayat yang pertama diturunkan dari surah al-Baqarah iaitu ayat 2. Alif Lam Ra dan sebagainya. Beberapa surah dalam al-Quran dibuka dengan huruf abjad seperti Alif lam Mim.3.4 dan 5 membicarakan sifat-sifat dan perbuatan orang mu’min. Ada yang berpendapat bahawa huruf-huruf itu adalah nama surah dan ada pula yang berpendapat bahawa gunanya untuk menarik perhatian atau untuk mengisyaratkan bshawa al-Quran itu diturunkan dalam bahasa arab yang tersusun dari huruf-huruf abjad tersebut.

pusat penyelidikan ilmiah dan lain-lain -Mereka yang mendapat petunjuk Allah ialah orang yang beruntung . pembangunan pendidikan. -Orang mu’min ialah orang yang bertaqwa dan menjauhi segala larangan-Nya -Menginfa’kan harta dijalan Allah.Pengajaran -Orang yang beriman melaksanakan Ibadah solat dengan sempurna. rumah-rumah sakit. meliputi perbelanjaan untuk kepentingan jihad.

Kaitan dengan isu semasa .

Lahirnya pejuang-pejuang agama • Lahirnya Para ilmuan • Meneruskan tampuk pemerintahan Islam • Menjadikan Allah dan Rasul sebagai sandaran .

• Ikhlas dalam beribadah .• Hanya takut akan Allah dan Rasul • Melakukan sesuatu kerana cinta akan Allah dan Rasul • Sentiasa mendalami ilmu agama sebagai jalan mendekatkan diri kepada Allah dan Rasul.

Tidak Bertaqwa Kepada Allah dan Rasul .

.

Surah Al-Baqarah ayat 138-141 .

Katakanlah (Wahai Muhammad): "Patutkah kamu (hai kaum Yahudi dan Nasrani) membuat bantahan terhadap Kami mengenai pilihan Allah dan pengurniaanNya ? padahal Dia lah Tuhan Kami dan Tuhan kamu. Yang Kami telah sebati dengannya ialah): celupan Allah Yang mencorakkan seluruh kehidupan Kami Dengan corak Islam). bagi Kami (faedah) amal Kami dan bagi kamu pula (faedah) amal kamu (kalau diikhlaskan). dan siapakah Yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah Kami beribadat". 139. dan Kami adalah (mengerjakan amal dengan) ikhlas kepadanya. (Katakanlah Wahai orang-orang Yang beriman: "Ugama Islam.Maksudnya: 138. .

mereka semua adalah orang-orang Yahudi atau Nasrani. dan Nabi Ishak. "Atau Patutkah kamu mengatakan. Bahawa Nabi Ibrahim. 141. dan Nabi Yaakub beserta anak-anaknya. mereka itu adalah satu umat Yang telah lalu sejarahnya.140. dan kamu tidak akan ditanya (atau dipertanggungjawabkan) tentang apa Yang mereka telah lakukan. dan bagi kamu pula (balasan) apa Yang kamu usahakan. . Allah tidak sekali-kali lalai akan apa Yang telah kamu lakukan. dan Nabi Ismail. bagi mereka (balasan) apa Yang telah mereka usahakan. (padahal ugama mereka telahpun ada sebelum adanya ugama Yahudi atau ugama Kristian itu)?" Katakanlah (Wahai Muhammad): "Adakah kamu Yang lebih mengetahui atau Allah? dan siapakah Yang lebih zalim daripada orang Yang menyembunyikan keterangan (saksi dan bukti) Yang telah diberikan Allah kepadanya?" dan (ingatlah).

Ikhlas dalam kehidupan .Pengajaran Jangan mensyirikkan Allah Allah sebaik-baik sandaran Setiap perbuatan diiringi dengan balasan.

iv. Hujah kesesatan: Rukun Iman Ayah Pin i. vi. Pegangan Ayah Pin ialah setelah dia buat semua. dapatlah Qada' dan Qadar masing-masing bahagian. .Kaitan dengan isu semasa Ajaran sesat • Contoh: Kerajaan Langit( Ariffin Mohamad) • -Mengaku dilantik sebagai wakil kerajaan langit • -Memantau keadaan dunia supaya selamat dan tiada sengketa sesama sendiri baik. Malaikat dijadikan daripada Nur Muhammad dan malaikat seperti manusia. ii. Ayah Pin tidak percaya adanya langit dan bumi digulung atau dihancurkan pada hari kiamat sebab belum berjumpa lagi. iii. v. Beriman kepada Rasul ialah dengan cara berjumpa dengan Rasul-Rasul. Percaya kepada Allah ialah dengan kita kenal atau cam dia. Kitab Al-Quran adalah cantuman daripada empat kitab.

.

Surah al-An’am ayat 11-19 .

Katakanlah (Wahai Muhammad): "Mengembaralah kamu di muka bumi. kemudian perhatikanlah Bagaimana akibat buruk (yang menimpa) orang-orang Yang mendustakan (Rasul-rasul) itu. Bertanyalah (Wahai Muhammad): "Hak milik siapakah Segala Yang ada di langit dan di bumi?" katakanlah: "(Semuanya itu) adalah milik Allah. orang-orang Yang merugikan diri sendiri (dangan mensia-siakan pengurniaan Allah). ia telah menetapkan atas dirinya memberi rahmat. . Demi Sesungguhnya ia akan menghimpunkan kamu pada hari kiamat Yang tidak ada sebarang syak padanya"." 12.Maksudnya: 11. maka mereka (dengan sebab Yang tersebut) tidak beriman.

' " 15. dan ia pula Yang memberi makan dan bukan ia Yang diberi makan?" katakanlah: "Sesungguhnya Aku diperintahkan supaya menjadi orang Yang pertama sekali menyerah diri kepada Allah (Islam). (akan dikenakan) azab hari Yang besar (hari kiamat)". . dan bagi Allah jualah apa Yang ada pada waktu malam dan siang. Katakanlah (Wahai Muhammad): "Patutkah Aku mengambil (memilih) Pelindung Yang lain dari Allah Yang menciptakan langit dan bumi. lagi Maha mengetahui. dan (aku diperintahkan Dengan firmanNya): `Jangan sekali-kali Engkau menjadi dari golongan orang-orang musyrik itu. katakanlah: "Sesungguhnya Aku takut jika Aku derhaka kepada Tuhanku. 14. dan Dia lah Yang Maha Mendengar.13.

maka sesugguhnya Allah telah memberi rahmat kepadanya. dan jika Allah mengenakan (menimpakan) Engkau Dengan bahaya bencana. dan Dia lah Yang Maha Bijaksana serta amat mendalam pengetahuanNya.16. dan jika ia mengenakan (melimpahkan) Engkau Dengan kebaikan. dan Dia lah Yang berkuasa atas sekalian hambaNya (dangan tadbir dan takdir). maka ia adalah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. dan itulah kejayaan Yang jelas nyata. . sesiapa Yang dijauhkan azab daripadanya pada hari itu. 18. 17. maka tidak ada sesiapa pun Yang dapat menghapuskannya melainkan Dia sendiri.

Katakanlah lagi: "Hanyasanya Dia lah sahaja Tuhan Yang Maha Esa. Adakah kamu sungguh-sungguh mengakui Bahawa ada beberapa Tuhan Yang lain bersama-sama Allah?" katakanlah: "Aku tidak mengakuinya". Bertanyalah (Wahai Muhammad): "Apakah sesuatu Yang lebih besar persaksiannya?" (bagi menjawabnya) katakanlah: "Allah menjadi saksi antaraku Dengan kamu.19. dan Sesungguhnya Aku adalah berlepas diri apa Yang kamu sekutukan (dengan Allah Azza Wa Jalla)". supaya Aku memberi amaran dengannya kepada kamu dan juga (kepada) sesiapa Yang telah sampai kepadanya seruan AlQuran itu. . dan diwahyukan kepadaKu Al-Quran ini.

maka aku diutuskan dan kepada kepercayaan itu aku berdakwah”. Diriwayatkan oleh Ibnu Ishaq dan Ibnu Jarir dari Said atau Ikrimah dari Ibnu Abbas.  Maka Allah menurunkan ayat ini (Surah al-An’am : 19-20) sebagai penjelasan bahawa Allah Tuhan Yang Maha Esa. Qardum bin Kaab dan Bahri bin Umair datang menghadap Rasulullah dan berkata: “Hai Muhammad! Engkau tidak mengetahui bahawa ada Tuhan selain Allah. dan sebagaimana yang mereka ketahui dari kitab Taurat. .Asbab an-nuzul  Dalam suatu riwayat ada dikemukakan bahawa an Nahham bin Zaid. Dengan penjelasan itu. Kemudian Rasulullah bersabda: “ Tidak ada Tuhan melainkan Allah.

Allah yang berkuasa ke atas segala sesuatu. .Pengajaran ayat Mengembara ke tempat bersejarah untuk mengambil iktibar daripada umat terdahulu.

Pengajaran ayat Amar ma’ruf Nahi munkar Nabi Muhammad sebagai utusan Allah .

Palestin dan Mesir. Mekah • Contoh: Kiblat Umat Islam Madinah • Contoh: Masjid Nabawi • Tempat kelahiran nabi .Isu semasa Mengembara ke tempat bersejarah • Contoh: Mekah. Madinah.

.

com/ • http://diniahfalahiah.com/penulisan/isu- semasa/45-perjalanan-ke-bumi-anbiya-al-qudspart-1- • http://bumianbiya2u.blogspot.html .blogspot.wardinasafiyyah.Rujukan • http://www.com/2010/11/sye d-qutb-perjuangan-dan-sumbangan-bhg.

com/2008/07/tok oh-sayyid-qutb-rela-mati-membela.blogspot.blogspot.com/2012/05/s iapa-ustaz-azhar-idrus-sebelum.com/2012/08/biodata-dansiapakah-ustaz-azhar-idrus-sebelum-bergelar- pendakwah/ • http://azizulhakim91.html • http://ohartis.• http://hassanadlio.html .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->