PANDUAN

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN
SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) TAHUN 2013M/1434H

Disusun semula oleh Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam JABATAN PELAJARAN PERAK

4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. 3. MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai. Pelajar-pelajar 4.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah. 2. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. 3. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. Ibu Bapa Pelajar 5. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar 2 . Guru dan staf sokongan 4.2.3. 3.JUN 2013 PANDUAN PROGRAM IHYA RAMADHAN SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) 2013M / 1434H 1. PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikanNya. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih. kepentingan.1.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. 3. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. OBJEKTIF 3. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya. SASARAN 4.2 Mewujudkan suasana keakraban. berbudi pekerti. 3. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. 4. iftar jamaie. tazkirah. tadarus al-Quran.

Risalah Ramadhan l.6. BBQ dll jika sesuai ) Penyediaan Bubur Lambuk secara gotong-royong ( jika sesuai ) Solat Tarawih Qiamullail Kuliah subuh Penyampaian hadiah pertandingan 3 . Sumbangan Fakir Miskin h. i. khat. g. menulis khutbah aidil fitri. i. buku skrap. CADANGAN PROGRAM PERDANA IHYA’ RAMADHAN 7. j. Program Di Ambang Ramadhan b. Kuliah Zohor Kuliah Subuh Tazkirah Murid Usrah Bacaan Ma’thurat Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Kelas tafaqquh staf Forum pelajar Tayangan DVD Penghayatan Dhuha Cenderamata petugas Ihya Ramadhan ( Pelajar ) 7. c. f. Ceramah Perdana / Forum Perdana d. b. gubahan bunga coklat. Iftar Jamaie i.1. l. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6. d. k. c. Qiamullail g.2. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan ) j. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. hafazan. Majlis Khatam Al-Quran e. Pengisian program ini sekurang-kurangnya seperti berikut : a. n.1. Aktiviti Elektif a. Solat Tarawih f. g. e. Majlis Perutusan Aidil Fitri k. m. lauk pauk. Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) c. Forum Perdana / Ceramah Perdana Iftar Jamaie Tadarus al-Quran / Khatam al-Quran Penyediaan Juadah Berbuka secara gotong-royong ( nasi. Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz. e. Aktiviti Utama a. h. d. f. b. h. teka silangkata.

8.7. Jawatankuasa Pelaksana Program Perdana Ihya Ramadhan 8.3. PIBG sekolah e. s. Jawatankuasa Induk Pengerusi Pengetua / Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Penolong Kanan Ko-Kurikulum Setiausaha Setiausaha MAKDIS Penolong Setiausaha Guru Pendidikan Islam 8. Warga sekolah seluruhnya 7. Pengetua / Guru Besar atau wakil sekolah yang berhampiran d. k. j.2 Ahli Jawatankuasa a.1. o. Tarikh : Ia ditetapkan oleh pihak pengurusan sekolah. m.2. p. Sasaran / penyertaan program ini seperti berikut : a. n. f. q. Pimpinan masyarakat setempat c. Pegawai Jabatan Pelajaran Perak / Pejabat Pelajaran Daerah b. e. d. r. l. i. JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu 4 . h. g. c. b.

Penilaian Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar secara dalam talian melalui portal www. Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10. 11.t.my dan satu salinan (secara hardcopy) kepada Unit Pendidikan Islam. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013. 10.3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan.edu. JK Tugas-Tugas Khas 10.bpi.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah. 10. ( Sila rujuk kepada Lampiran 2 ) 12. 10. Disediakan oleh: Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Perak Lampiran 1 5 .2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan. Perkara Yang Dipohon Sektor Pendidikan Islam.5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah. Jabatan Pelajaran Perak memohon semua Pengetua / Guru Besar dan warga sekolah mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan dan menjayakan Program Ihya Ramadhan 1434H / 2013M. 10.spiperak.

Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Kaedah Pelaksanaan : 6 . 3. 2. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. sepanjang Ramadhan untuk Kaedah Pelaksanaan : a.KAEDAH PELAKSANAAN AKTIVITI IHYA’ RAMADHAN 1. 3. 2. Menghebahkan program yang dirancang makluman semua warga sekolah. Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan warga pendidik dan staf dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau qari. 2. Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh urusetia Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : 30 minit Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Tadarrus Al-Quran Guru dan Staf Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Objektif : 1. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c.

d. c. 2. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tarikh: Ditetapkan oleh urusetia Masa : 2 jam Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Kaedah Pelaksanaan : a. Selesai tadarrus semua warga pendidik dan staf disarankan solat berjemaah bersama pelajar di Surau. Tadarrus Al-Quran Pelajar Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1. 3. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. disemak dan ditashih oleh fasilitator d. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati 7 . Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan. Bacaan secara tartil. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan c. disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru. Bacaan secara tartil. b. Guru dan staf dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau guru 3. 4.a. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk b.

f. (ikut kesesuaian pihak sekolah) e.Lain-lain tajuk yang sesuai. Kaedah Pelaksanaan : a. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran. Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan al-Quran. d. b.Pembentukan Sahsiah Diri Melalui Madrasah Ramadhan iii. 3. b. Tajuk yang dicadangkan seperti berikut : i – Ramadhan Menjana Kecemerlangan Hidup ii. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw. 5. d. kepentingan. 2. Kaedah Pelaksanaan : a. f.keberkatan. Hadiah atau cenderahati disediakan untuk pemenang. Disarankan diadakan soalan kuiz selepas sesi ceramah. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. c. Pelaksanaan program ini boleh digabungkan dengan Program Perdana Ihya Ramadhan atau ia dilaksanakan secara berasingan mengikut kesesuaian pihak sekolah. Program ini dicadangkan hanya sekali dalam bulan Ramadhan. bunga telur dan paluan kumpulan kompang. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : Ditetapkan oleh pihak sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1.Mencontohi Kehidupan Generasi Qurani iv. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. 8 . tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. c. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. e. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan.

2. Solat sunnat yang disarankan ialah solat sunat tahajjud. Memberi kesedaran dan melatih pelajar untuk menghayati kelebihan ibadat qiamullail. Pilih imam di kalangan pelajar atau imam jemputan untuk memimpin qiamullail. d. 6. Qiamullail diakhiri dengan doa. Membentuk jati diri di kalangan pelajar dengan bermunajat dan berqiamullail. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. Kaedah Pelaksanaan : a. Objektif : 1. 7. Qiamullail Tarikh : Sekali setiap cuti hujung minggu Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : 1 jam sebelum bersahur Sasaran: Keutamaan pelajar yang tinggal di asrama sahaja manakala pelajar yang tinggal bersama keluarga digalakkan terlibat. Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. h. Semua pelajar diarah berkumpul di surau dalam keadaan berwuduk b. taubat. tasbih dan witir. Pelajar bergerak ke dewan makan untuk bersahur. Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah 9 . Melahirkan kesedaran.g. keinsafan dan berusaha mencari kelebihan malam Lailatul Qadr. c. 3. e.

Kaedah Pelaksanaan : a. berbudi pekerti. Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. 9. Iftar Jamaie Tarikh : Pada masa program Perdana Ihya Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. c. 8. Membaca doa berbuka. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan. d. b. e.Objektif : 1. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib. e. c. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Mewujudkan suasana keakraban. d. 2. Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. Banner / Seranta 10 . Kaedah Pelaksanaan : a. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. b. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari pertama persekolahan di bulan Ramadhan. Berbuka puasa.

Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. d. Objektif : 1.Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan. Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. b. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : Ditentukan oleh sekolah Tempat : Dewan Besar Sekolah Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Masak Bubur Lambuk dan Bakar Lauk Pauk (BBQ ) Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : 11 . Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. 2. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik. b. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam. c. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. 10. 11. Kaedah Pelaksanaan : a. 3. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. Kaedah Pelaksanaan : a. Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik. c.

Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. Ia diurusetiakan oleh Jawatankuasa Khas yang dilantik b. c. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. Kaedah Pelaksanaan : a. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani. b. Kaedah Pelaksanaan : a. 12. Mewujudkan suasana keakraban. Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. emosi. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang. 2. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. c. Masak secara bergotong royong diketuai oleh seorang memilik pengalaman dalam bidang tersebut. 12 . Lantik Jawatankuasa Kecil yang menjayakan program ini.Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. rohani dan intelek.

Amalan sunat seperti solat sunat tarawikh. tazkirah. iftar jamaie. tuntutan dan cabaran beramal di Bulan Ramadhan. 5. tadarus al-Quran. sesi pagi solat zohor dan sesi petang solat manakala sekolah berasrama solat berjemaah lima waktu dll Aktiviti Elektif (i ) (ii) c. 4. Aktiviti Utama Program Ihya Ramadhan (i ) (ii) (iii) asar b. Aktiviti a. Objektif 3. Data (i) Tadarrus al-Quran a. berbudi pekerti. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. Carta Organisasi 3. Pelajar dibahagikan kepada 10 kumpulan mengikut tingkatan b. Sebagai satu medium menjelas dan memberi kefahaman kepentingan. Pengenalan Bulan Ramadhan adalah tetamu agung dari Allah untuk umat Islam menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan Allah Taala. Kelas Tadarrus al-Quran Mengadakan Majlis Khatam al-Quran Solat berjemaah.1 3. Setiap kumpulan diketuai oleh seorang fasilitator dll Pertandingan hafaz al-Quran Pertandingan Hias Bunga Coklat dll Program Perdana 13 . 2.2 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia.Lampiran 2 CONTOH FORMAT LAPORAN PROGRAM IHYA’ RAMDAHAN SEKOLAH ___________________ TAHUN _______ 1. berhemah dan cintakan ajaran Islam.

Tetamu kehormat yang dijemput ialah YB Ahli Parlimen Kawasan dll.( ii ) Majlis Khatam al-Quran a. Alamat Sekolah : …………………………………………………… No. Telefon : …………………………………………………… E-mail Sekolah : …………………………………………………. Gambar/ fotografi BORANG MAKLUM BALAS PROGRAM IHYA’ RAMADHAN SEKOLAH _____________________ 2013M/1434H Nama Sekolah : …………………………………………………….. Telah diadakan pada 23 Ramadhan 1434H b. 6. Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Jumlah Terlibat Cadangan / Komentar …………………………………………………………………………………………………………… ……………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………… Tandatangan Pengetua / Guru Besar Sekolah …………………………………… ( ) Cop 14 ..

PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1. . pulut kuning.Memilih imam Qiamullail .Memimpin bacaan doa khatam al-Quran.Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel . Majlis Khatam al-Quran Tugas ..edu.Memastikan protokol majlis berjalan lancar.Memastikan peralatan yang diperlukan 7.Menguruskan persiapan majlis 6.bpi.Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana .Mengetuai Majlis Khatam al-Quran .Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa .Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum .Mengurus surat menyurat . 5.Mengadakan raptai 2.Menyediakan Pengerusi Forum .Mengurus dan menyediakan bahan edaran . Sila isi dan kembalikan ke Unit Pendidikan Islam. .spiperak.Menyediakan tempat forum . Menguruskan penyediaan bunga manggar telur. 4.Melantik AJK Kecil .Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus. bunga rampai. Rakaman & Dokumentasi 15 . Jabatan Pelajaran Perak adalah secara dalam talian melalui www. Setiausaha dan Urusetia Tugas . 3.Melantik AJK Kecil . Protokol Tugas dan Sambutan Melantik AJK Kecil Menyediakan pasukan kompang dan silat. Roset dan lain-lain yang diperlukan. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas . Nota : 1.Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran . Pelaporan kepada Sektor Pendidikan Islam.Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus .Quran Tugas . guru dan staf . Tadarrus al.Memberi taklimat kepada pelajar. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013.my sebelum atau pada 13 September 2013. 2.Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar.Tarikh : ………………………………. Majlis Qiamullail Tugas .Melantik AJK Kecil .

Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis -Memimpin bacaan doa -Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha -Menyediakan skrip pengacaraan majlis -Melantik juru acara majlis -Memastikan majlis berjalan lancar.Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis .Melantik AJK Kecil . tetamu dan jemputan .Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan .Menyediakan menu VIP.Mengurus taklimat kepada petugas .Hias meja dan tempat duduk VVIP Keselamatan dan Kebajikan Tugas .Menyediakan tempat duduk VIP. 8. .Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) .Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu .Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab.Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan .Tugas .Melantik AJK Kecil .Menyediakan hiasan pentas . Persiapan Tempat dan Khemah Tugas .Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi .Melantik AJK Keci. tetamu jemputan dan peserta .Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10. 12.Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu. .Melantik AJK Kecil . 13.Memastikan bekalan jamuan mencukupi . .Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan majlis.Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu .Menentukan tempat dan bentuk jamuan .Melantik AJK Kecil . Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas . Hiasan Pentas Tugas .Menguruskan petugas photografi .Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai.Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ.Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan . Seranta dan Siaraya Tugas . 11. 16 .Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu Jamuan Tugas . 9.Melantik AJK Kecil .

Melantik AJK Kecil .Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ .Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja .Mengurus jemputan Tetamu Kehormat .Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis. bentuk dan saiz .Membuat promosi kategori pertandingan .Berbincang dengan JK Hadiah.Mengedar Buku Program kepada para jemputan Risalah dan Brosur Tugas . 17.Menyediakan cenderamata kepada VVIP . Pertandingan Tugas .Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia .Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan 17 .Melantik AJK Kecil .Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat .Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan. 15.Menentukan isi kandungan. Hadiah dan Cendermata Tugas .Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan .Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ Jemputan dan Sambutan Tugas . . jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19. .Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat .Menyediakan kad jemputan .Mengurus sambutan Tetamu Kehormat .Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum . Penyambut tetamu Tugas .Melantikk AJK Kecil .Melantik AJK Kecil .Membuat jemputan kepada para tetamu . .Menyediakan borang penyertaan pertandingan .Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Melantik hakim setiap pertandingan . 16.Melantik AJK Kecil .14. 18.Membuat penyelarasan dengan urusetia .Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Mengurus pemenang setiap pertandingan .

.Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi.Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis.Membantu melaksanakan tugas-tugas khas. .Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis. 20. 18 .. Tugas-Tugas Khas Tugas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful