PANDUAN

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN
SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) TAHUN 2013M/1434H

Disusun semula oleh Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam JABATAN PELAJARAN PERAK

OBJEKTIF 3.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. Ibu Bapa Pelajar 5.2. PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikanNya.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. iftar jamaie. sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah.2 Mewujudkan suasana keakraban. 3.1. berbudi pekerti. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya.JUN 2013 PANDUAN PROGRAM IHYA RAMADHAN SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) 2013M / 1434H 1. 3. 3. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. 4.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. tadarus al-Quran. 3.3. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar 2 . Pelajar-pelajar 4. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih. kepentingan. 2. tazkirah. SASARAN 4. 3. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan.4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. Guru dan staf sokongan 4. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi.

Ceramah Perdana / Forum Perdana d. BBQ dll jika sesuai ) Penyediaan Bubur Lambuk secara gotong-royong ( jika sesuai ) Solat Tarawih Qiamullail Kuliah subuh Penyampaian hadiah pertandingan 3 . Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) c. b. teka silangkata. CADANGAN PROGRAM PERDANA IHYA’ RAMADHAN 7.6.2. i. k. Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz. Solat Tarawih f. e. Majlis Khatam Al-Quran e. f. d. e. c. h. c. Forum Perdana / Ceramah Perdana Iftar Jamaie Tadarus al-Quran / Khatam al-Quran Penyediaan Juadah Berbuka secara gotong-royong ( nasi. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan ) j. b. Majlis Perutusan Aidil Fitri k. n. khat. l.1. Risalah Ramadhan l. Aktiviti Elektif a. h. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. gubahan bunga coklat. buku skrap. Qiamullail g. Aktiviti Utama a. d. f. g. Sumbangan Fakir Miskin h. m. menulis khutbah aidil fitri. Iftar Jamaie i. Kuliah Zohor Kuliah Subuh Tazkirah Murid Usrah Bacaan Ma’thurat Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Kelas tafaqquh staf Forum pelajar Tayangan DVD Penghayatan Dhuha Cenderamata petugas Ihya Ramadhan ( Pelajar ) 7. i. Pengisian program ini sekurang-kurangnya seperti berikut : a. j. hafazan. lauk pauk.1. g. Program Di Ambang Ramadhan b. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6.

o. 8. r. Sasaran / penyertaan program ini seperti berikut : a. c. p. l.3.2 Ahli Jawatankuasa a. Pimpinan masyarakat setempat c. f. PIBG sekolah e. h. g.7. Warga sekolah seluruhnya 7. n. i. Jawatankuasa Pelaksana Program Perdana Ihya Ramadhan 8. k. m.2. JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu 4 . s. d. Pengetua / Guru Besar atau wakil sekolah yang berhampiran d.1. q. b. Tarikh : Ia ditetapkan oleh pihak pengurusan sekolah. e. Jawatankuasa Induk Pengerusi Pengetua / Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Penolong Kanan Ko-Kurikulum Setiausaha Setiausaha MAKDIS Penolong Setiausaha Guru Pendidikan Islam 8. Pegawai Jabatan Pelajaran Perak / Pejabat Pelajaran Daerah b. j.

Perkara Yang Dipohon Sektor Pendidikan Islam. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013. 10. JK Tugas-Tugas Khas 10.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan. 11. Penilaian Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar secara dalam talian melalui portal www.t. Disediakan oleh: Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Perak Lampiran 1 5 . ( Sila rujuk kepada Lampiran 2 ) 12.spiperak.3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan. Jabatan Pelajaran Perak memohon semua Pengetua / Guru Besar dan warga sekolah mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan dan menjayakan Program Ihya Ramadhan 1434H / 2013M.my dan satu salinan (secara hardcopy) kepada Unit Pendidikan Islam.5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah.edu. 10. 10. Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10.bpi. 10.2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan.

sepanjang Ramadhan untuk Kaedah Pelaksanaan : a. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c. 2. 2.KAEDAH PELAKSANAAN AKTIVITI IHYA’ RAMADHAN 1. Menghebahkan program yang dirancang makluman semua warga sekolah. Kaedah Pelaksanaan : 6 . Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh urusetia Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : 30 minit Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. 2. Tadarrus Al-Quran Guru dan Staf Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Objektif : 1. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. 3. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b. Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. 3. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan warga pendidik dan staf dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau qari. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin.

Selesai tadarrus semua warga pendidik dan staf disarankan solat berjemaah bersama pelajar di Surau. 2. Bacaan secara tartil. c. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati 7 . d. 4. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan c. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. disemak dan ditashih oleh fasilitator d. Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk b. disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru. b. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tarikh: Ditetapkan oleh urusetia Masa : 2 jam Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Guru dan staf dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Kaedah Pelaksanaan : a. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau guru 3. 3. Tadarrus Al-Quran Pelajar Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1.a. Bacaan secara tartil. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan.

tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan.Lain-lain tajuk yang sesuai. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. Pelaksanaan program ini boleh digabungkan dengan Program Perdana Ihya Ramadhan atau ia dilaksanakan secara berasingan mengikut kesesuaian pihak sekolah. 5. Hadiah atau cenderahati disediakan untuk pemenang. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Kaedah Pelaksanaan : a. kepentingan. f. 8 . Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan al-Quran.Mencontohi Kehidupan Generasi Qurani iv. d. 3. Program ini dicadangkan hanya sekali dalam bulan Ramadhan. b.Pembentukan Sahsiah Diri Melalui Madrasah Ramadhan iii. c. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai. Kaedah Pelaksanaan : a. bunga telur dan paluan kumpulan kompang. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran. Disarankan diadakan soalan kuiz selepas sesi ceramah. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : Ditetapkan oleh pihak sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw. b. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan. e. 2. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah. f. Tajuk yang dicadangkan seperti berikut : i – Ramadhan Menjana Kecemerlangan Hidup ii. (ikut kesesuaian pihak sekolah) e. c. d.keberkatan.

7. taubat. h. Melahirkan kesedaran. Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. Memberi kesedaran dan melatih pelajar untuk menghayati kelebihan ibadat qiamullail. 2. Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah 9 .g. d. Solat sunnat yang disarankan ialah solat sunat tahajjud. Membentuk jati diri di kalangan pelajar dengan bermunajat dan berqiamullail. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. 6. 3. c. Kaedah Pelaksanaan : a. Pilih imam di kalangan pelajar atau imam jemputan untuk memimpin qiamullail. Semua pelajar diarah berkumpul di surau dalam keadaan berwuduk b. Objektif : 1. Qiamullail diakhiri dengan doa. Pelajar bergerak ke dewan makan untuk bersahur. e. Qiamullail Tarikh : Sekali setiap cuti hujung minggu Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : 1 jam sebelum bersahur Sasaran: Keutamaan pelajar yang tinggal di asrama sahaja manakala pelajar yang tinggal bersama keluarga digalakkan terlibat. tasbih dan witir. keinsafan dan berusaha mencari kelebihan malam Lailatul Qadr.

8. c. c. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. 9. Kaedah Pelaksanaan : a. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari pertama persekolahan di bulan Ramadhan. berbudi pekerti. Berbuka puasa. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan. b. Membaca doa berbuka. 2. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. Iftar Jamaie Tarikh : Pada masa program Perdana Ihya Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat. Banner / Seranta 10 . Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. e. d. Mewujudkan suasana keakraban. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib. Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. d. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Kaedah Pelaksanaan : a. e.Objektif : 1. b.

Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. 11. Kaedah Pelaksanaan : a. Masak Bubur Lambuk dan Bakar Lauk Pauk (BBQ ) Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : 11 . Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : Ditentukan oleh sekolah Tempat : Dewan Besar Sekolah Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. b. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. 10. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. b. 2. Kaedah Pelaksanaan : a. c. Objektif : 1. 3. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam. d. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. c.Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan.

Masak secara bergotong royong diketuai oleh seorang memilik pengalaman dalam bidang tersebut. Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. c. Kaedah Pelaksanaan : a. rohani dan intelek. 12. Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. Mewujudkan suasana keakraban. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. 12 . Lantik Jawatankuasa Kecil yang menjayakan program ini. c. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani. 2. Ia diurusetiakan oleh Jawatankuasa Khas yang dilantik b.Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. b. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang. Kaedah Pelaksanaan : a. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. emosi.

5. 2. Data (i) Tadarrus al-Quran a. berbudi pekerti. iftar jamaie. Aktiviti Utama Program Ihya Ramadhan (i ) (ii) (iii) asar b. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. tuntutan dan cabaran beramal di Bulan Ramadhan. Carta Organisasi 3.1 3. Aktiviti a. tazkirah. 4. Setiap kumpulan diketuai oleh seorang fasilitator dll Pertandingan hafaz al-Quran Pertandingan Hias Bunga Coklat dll Program Perdana 13 . sesi pagi solat zohor dan sesi petang solat manakala sekolah berasrama solat berjemaah lima waktu dll Aktiviti Elektif (i ) (ii) c. Amalan sunat seperti solat sunat tarawikh. Pelajar dibahagikan kepada 10 kumpulan mengikut tingkatan b. tadarus al-Quran. Sebagai satu medium menjelas dan memberi kefahaman kepentingan. Objektif 3.2 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia.Lampiran 2 CONTOH FORMAT LAPORAN PROGRAM IHYA’ RAMDAHAN SEKOLAH ___________________ TAHUN _______ 1. berhemah dan cintakan ajaran Islam. Kelas Tadarrus al-Quran Mengadakan Majlis Khatam al-Quran Solat berjemaah. Pengenalan Bulan Ramadhan adalah tetamu agung dari Allah untuk umat Islam menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan Allah Taala.

Alamat Sekolah : …………………………………………………… No.. Telah diadakan pada 23 Ramadhan 1434H b. Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Jumlah Terlibat Cadangan / Komentar …………………………………………………………………………………………………………… ……………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………… Tandatangan Pengetua / Guru Besar Sekolah …………………………………… ( ) Cop 14 . Telefon : …………………………………………………… E-mail Sekolah : ………………………………………………….( ii ) Majlis Khatam al-Quran a.. Gambar/ fotografi BORANG MAKLUM BALAS PROGRAM IHYA’ RAMADHAN SEKOLAH _____________________ 2013M/1434H Nama Sekolah : ……………………………………………………. 6. Tetamu kehormat yang dijemput ialah YB Ahli Parlimen Kawasan dll.

Menguruskan penyediaan bunga manggar telur. bunga rampai. PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1.Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum .Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus .Melantik AJK Kecil . .Quran Tugas . 2.Melantik AJK Kecil .edu.Menguruskan persiapan majlis 6.Mengetuai Majlis Khatam al-Quran .Mengurus dan menyediakan bahan edaran . Roset dan lain-lain yang diperlukan. Majlis Khatam al-Quran Tugas .Mengurus surat menyurat .Memberi taklimat kepada pelajar. 4.Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran .my sebelum atau pada 13 September 2013. Nota : 1. pulut kuning.Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus.Melantik AJK Kecil .Mengadakan raptai 2. Protokol Tugas dan Sambutan Melantik AJK Kecil Menyediakan pasukan kompang dan silat. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas .Memastikan peralatan yang diperlukan 7. 3. Rakaman & Dokumentasi 15 . Tadarrus al. Pelaporan kepada Sektor Pendidikan Islam.Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel .Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa .Memilih imam Qiamullail . Jabatan Pelajaran Perak adalah secara dalam talian melalui www.Menyediakan Pengerusi Forum .Tarikh : ……………………………….Memimpin bacaan doa khatam al-Quran.Menyediakan tempat forum . Setiausaha dan Urusetia Tugas .Memastikan protokol majlis berjalan lancar.bpi. Majlis Qiamullail Tugas ..spiperak. .Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana . Sila isi dan kembalikan ke Unit Pendidikan Islam. 5. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013.Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar. guru dan staf .

Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) .Menguruskan petugas photografi .Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil . . Hiasan Pentas Tugas . 8.Mengurus taklimat kepada petugas .Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ.Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu.Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu Jamuan Tugas . 12.Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis . tetamu dan jemputan .Menentukan tempat dan bentuk jamuan .Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu .Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis -Memimpin bacaan doa -Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha -Menyediakan skrip pengacaraan majlis -Melantik juru acara majlis -Memastikan majlis berjalan lancar.Hias meja dan tempat duduk VVIP Keselamatan dan Kebajikan Tugas .Menyediakan hiasan pentas . Seranta dan Siaraya Tugas .Menyediakan menu VIP. .Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu .Menyediakan tempat duduk VIP.Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil . 9.Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan .Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi .Memastikan bekalan jamuan mencukupi . 13. 16 .Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai.Melantik AJK Keci.Tugas .Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan majlis. 11.Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan . Persiapan Tempat dan Khemah Tugas . . Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas .Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10.Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab.Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan . tetamu jemputan dan peserta .

Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil . . jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19.Menentukan isi kandungan.Menyediakan kad jemputan . 18.Membuat penyelarasan dengan urusetia . 15.Berbincang dengan JK Hadiah.Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis.Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ .Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Melantik hakim setiap pertandingan .Menyediakan cenderamata kepada VVIP .Menyediakan borang penyertaan pertandingan .14.Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan.Mengurus pemenang setiap pertandingan .Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum . . Hadiah dan Cendermata Tugas .Mengurus jemputan Tetamu Kehormat . 16. bentuk dan saiz .Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat .Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat .Mengedar Buku Program kepada para jemputan Risalah dan Brosur Tugas .Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Melantik AJK Kecil . Pertandingan Tugas .Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan 17 .Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja .Mengurus sambutan Tetamu Kehormat .Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher . 17.Melantikk AJK Kecil .Melantik AJK Kecil .Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan .Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.Membuat jemputan kepada para tetamu . Penyambut tetamu Tugas .Membuat promosi kategori pertandingan .Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ Jemputan dan Sambutan Tugas . .

. 18 .Membantu melaksanakan tugas-tugas khas. Tugas-Tugas Khas Tugas .Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis.. 20.Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi. .Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful