P. 1
Panduan Ihya Ramadhan SR SM 2013

Panduan Ihya Ramadhan SR SM 2013

|Views: 8|Likes:
Published by Fahmi Parit
ok
ok

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Fahmi Parit on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2014

pdf

text

original

PANDUAN

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN
SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) TAHUN 2013M/1434H

Disusun semula oleh Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam JABATAN PELAJARAN PERAK

OBJEKTIF 3. 3. iftar jamaie.JUN 2013 PANDUAN PROGRAM IHYA RAMADHAN SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) 2013M / 1434H 1.1. 3. tadarus al-Quran. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya.3. 3.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. 3.4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. 3. berbudi pekerti.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. SASARAN 4.2. Guru dan staf sokongan 4. Pelajar-pelajar 4. 4. Ibu Bapa Pelajar 5. 2.2 Mewujudkan suasana keakraban. MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar 2 . tazkirah. PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikanNya. kepentingan.

2. Qiamullail g. Pengisian program ini sekurang-kurangnya seperti berikut : a. g. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6. h. Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) c. c. buku skrap. Majlis Perutusan Aidil Fitri k. b. Kuliah Zohor Kuliah Subuh Tazkirah Murid Usrah Bacaan Ma’thurat Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Kelas tafaqquh staf Forum pelajar Tayangan DVD Penghayatan Dhuha Cenderamata petugas Ihya Ramadhan ( Pelajar ) 7. i. k. f. hafazan. Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz. c. m. Risalah Ramadhan l. gubahan bunga coklat.1. Solat Tarawih f. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan ) j. e. e. Majlis Khatam Al-Quran e. Aktiviti Elektif a. d. CADANGAN PROGRAM PERDANA IHYA’ RAMADHAN 7. h. Forum Perdana / Ceramah Perdana Iftar Jamaie Tadarus al-Quran / Khatam al-Quran Penyediaan Juadah Berbuka secara gotong-royong ( nasi. g. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. lauk pauk. BBQ dll jika sesuai ) Penyediaan Bubur Lambuk secara gotong-royong ( jika sesuai ) Solat Tarawih Qiamullail Kuliah subuh Penyampaian hadiah pertandingan 3 . Aktiviti Utama a. f.6. khat. i. Ceramah Perdana / Forum Perdana d. l. j. menulis khutbah aidil fitri. d. teka silangkata. n. Program Di Ambang Ramadhan b. b. Iftar Jamaie i.1. Sumbangan Fakir Miskin h.

Pengetua / Guru Besar atau wakil sekolah yang berhampiran d. j. l. e. Jawatankuasa Pelaksana Program Perdana Ihya Ramadhan 8. i. b. Tarikh : Ia ditetapkan oleh pihak pengurusan sekolah. s.1. d. Pegawai Jabatan Pelajaran Perak / Pejabat Pelajaran Daerah b. f.7. n. h. 8.2 Ahli Jawatankuasa a.3. Warga sekolah seluruhnya 7. PIBG sekolah e.2. o. k. m. g. p. c. Pimpinan masyarakat setempat c. Sasaran / penyertaan program ini seperti berikut : a. JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu 4 . r. Jawatankuasa Induk Pengerusi Pengetua / Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Penolong Kanan Ko-Kurikulum Setiausaha Setiausaha MAKDIS Penolong Setiausaha Guru Pendidikan Islam 8. q.

10.5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah. Disediakan oleh: Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Perak Lampiran 1 5 . 10.my dan satu salinan (secara hardcopy) kepada Unit Pendidikan Islam.edu. Jabatan Pelajaran Perak memohon semua Pengetua / Guru Besar dan warga sekolah mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan dan menjayakan Program Ihya Ramadhan 1434H / 2013M.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah. Perkara Yang Dipohon Sektor Pendidikan Islam.t.3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan.spiperak. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013. Penilaian Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar secara dalam talian melalui portal www.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan.bpi. Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10. 10. JK Tugas-Tugas Khas 10.2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan. ( Sila rujuk kepada Lampiran 2 ) 12. 10. 11.

2. 2. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. 2. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Tadarrus Al-Quran Guru dan Staf Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Objektif : 1. 3. Kaedah Pelaksanaan : 6 .KAEDAH PELAKSANAAN AKTIVITI IHYA’ RAMADHAN 1. sepanjang Ramadhan untuk Kaedah Pelaksanaan : a. Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan. 3. Menghebahkan program yang dirancang makluman semua warga sekolah. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin. Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh urusetia Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : 30 minit Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan warga pendidik dan staf dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau qari.

Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan c. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tarikh: Ditetapkan oleh urusetia Masa : 2 jam Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Bacaan secara tartil. Kaedah Pelaksanaan : a. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. 2. d. Selesai tadarrus semua warga pendidik dan staf disarankan solat berjemaah bersama pelajar di Surau. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan. 3. Guru dan staf dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia.a. Bacaan secara tartil. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau guru 3. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati 7 . c. Tadarrus Al-Quran Pelajar Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1. Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk b. disemak dan ditashih oleh fasilitator d. disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru. b. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. 4.

c.keberkatan. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. bunga telur dan paluan kumpulan kompang. e. 8 . b.Lain-lain tajuk yang sesuai. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw. 2. f. kepentingan. (ikut kesesuaian pihak sekolah) e. d. Program ini dicadangkan hanya sekali dalam bulan Ramadhan. b. Hadiah atau cenderahati disediakan untuk pemenang. f. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai. Kaedah Pelaksanaan : a. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : Ditetapkan oleh pihak sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan al-Quran. 5.Mencontohi Kehidupan Generasi Qurani iv. 3. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. Pelaksanaan program ini boleh digabungkan dengan Program Perdana Ihya Ramadhan atau ia dilaksanakan secara berasingan mengikut kesesuaian pihak sekolah. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan. Disarankan diadakan soalan kuiz selepas sesi ceramah. Kaedah Pelaksanaan : a. d. c. Tajuk yang dicadangkan seperti berikut : i – Ramadhan Menjana Kecemerlangan Hidup ii. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah.Pembentukan Sahsiah Diri Melalui Madrasah Ramadhan iii.

d. 3. h. Pilih imam di kalangan pelajar atau imam jemputan untuk memimpin qiamullail. Kaedah Pelaksanaan : a. Qiamullail Tarikh : Sekali setiap cuti hujung minggu Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : 1 jam sebelum bersahur Sasaran: Keutamaan pelajar yang tinggal di asrama sahaja manakala pelajar yang tinggal bersama keluarga digalakkan terlibat. 6. Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. Melahirkan kesedaran. 7. Membentuk jati diri di kalangan pelajar dengan bermunajat dan berqiamullail. 2. Solat sunnat yang disarankan ialah solat sunat tahajjud. Objektif : 1. Pelajar bergerak ke dewan makan untuk bersahur.g. e. c. tasbih dan witir. Semua pelajar diarah berkumpul di surau dalam keadaan berwuduk b. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. Memberi kesedaran dan melatih pelajar untuk menghayati kelebihan ibadat qiamullail. Qiamullail diakhiri dengan doa. Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah 9 . keinsafan dan berusaha mencari kelebihan malam Lailatul Qadr. taubat.

kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Banner / Seranta 10 . b. Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. d. berbudi pekerti. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat. Berbuka puasa. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib. Mewujudkan suasana keakraban. c. e. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan. Kaedah Pelaksanaan : a. 8. 2. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari pertama persekolahan di bulan Ramadhan.Objektif : 1. Kaedah Pelaksanaan : a. Iftar Jamaie Tarikh : Pada masa program Perdana Ihya Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. c. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. e. d. Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. b. Membaca doa berbuka. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. 9. Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik.

Kaedah Pelaksanaan : a. d. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. 10. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik. 2. Objektif : 1. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. c. 11. Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. b. Kaedah Pelaksanaan : a. c. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : Ditentukan oleh sekolah Tempat : Dewan Besar Sekolah Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. 3. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam.Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan. Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. b. Masak Bubur Lambuk dan Bakar Lauk Pauk (BBQ ) Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : 11 .

Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. 2. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. emosi. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Kaedah Pelaksanaan : a. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. Kaedah Pelaksanaan : a. c. Lantik Jawatankuasa Kecil yang menjayakan program ini. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani. Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. Ia diurusetiakan oleh Jawatankuasa Khas yang dilantik b.Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. 12. Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. b. Mewujudkan suasana keakraban. 12 . rohani dan intelek. c. Masak secara bergotong royong diketuai oleh seorang memilik pengalaman dalam bidang tersebut. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1.

Objektif 3. Carta Organisasi 3. Setiap kumpulan diketuai oleh seorang fasilitator dll Pertandingan hafaz al-Quran Pertandingan Hias Bunga Coklat dll Program Perdana 13 . tadarus al-Quran. Aktiviti a. berbudi pekerti. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. Aktiviti Utama Program Ihya Ramadhan (i ) (ii) (iii) asar b.1 3. Data (i) Tadarrus al-Quran a. tuntutan dan cabaran beramal di Bulan Ramadhan. 2.2 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. tazkirah. Sebagai satu medium menjelas dan memberi kefahaman kepentingan. Pengenalan Bulan Ramadhan adalah tetamu agung dari Allah untuk umat Islam menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan Allah Taala. iftar jamaie.Lampiran 2 CONTOH FORMAT LAPORAN PROGRAM IHYA’ RAMDAHAN SEKOLAH ___________________ TAHUN _______ 1. 5. Kelas Tadarrus al-Quran Mengadakan Majlis Khatam al-Quran Solat berjemaah. sesi pagi solat zohor dan sesi petang solat manakala sekolah berasrama solat berjemaah lima waktu dll Aktiviti Elektif (i ) (ii) c. 4. Amalan sunat seperti solat sunat tarawikh. Pelajar dibahagikan kepada 10 kumpulan mengikut tingkatan b. berhemah dan cintakan ajaran Islam.

Telefon : …………………………………………………… E-mail Sekolah : …………………………………………………. Tetamu kehormat yang dijemput ialah YB Ahli Parlimen Kawasan dll. Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Jumlah Terlibat Cadangan / Komentar …………………………………………………………………………………………………………… ……………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………… Tandatangan Pengetua / Guru Besar Sekolah …………………………………… ( ) Cop 14 . Alamat Sekolah : …………………………………………………… No. Telah diadakan pada 23 Ramadhan 1434H b.. 6.( ii ) Majlis Khatam al-Quran a.. Gambar/ fotografi BORANG MAKLUM BALAS PROGRAM IHYA’ RAMADHAN SEKOLAH _____________________ 2013M/1434H Nama Sekolah : …………………………………………………….

. bunga rampai.Mengurus surat menyurat . Jabatan Pelajaran Perak adalah secara dalam talian melalui www.spiperak. 5.Memberi taklimat kepada pelajar. guru dan staf .Melantik AJK Kecil . Nota : 1.Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus. .Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar.Memimpin bacaan doa khatam al-Quran.Melantik AJK Kecil .Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus . Pelaporan kepada Sektor Pendidikan Islam. 4.bpi.my sebelum atau pada 13 September 2013.Memastikan protokol majlis berjalan lancar..Menguruskan persiapan majlis 6. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013. 3.Tarikh : ………………………………. Setiausaha dan Urusetia Tugas .Quran Tugas .Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel . 2.Mengetuai Majlis Khatam al-Quran . pulut kuning.edu.Mengurus dan menyediakan bahan edaran .Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran .Memilih imam Qiamullail . Menguruskan penyediaan bunga manggar telur. Majlis Qiamullail Tugas .Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum .Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana . Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas . Protokol Tugas dan Sambutan Melantik AJK Kecil Menyediakan pasukan kompang dan silat. Rakaman & Dokumentasi 15 . Roset dan lain-lain yang diperlukan.Memastikan peralatan yang diperlukan 7.Menyediakan Pengerusi Forum . Majlis Khatam al-Quran Tugas .Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa .Melantik AJK Kecil .Menyediakan tempat forum .Mengadakan raptai 2. Tadarrus al. PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1. Sila isi dan kembalikan ke Unit Pendidikan Islam.

Memastikan bekalan jamuan mencukupi .Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan .Melantik AJK Kecil .Mengurus taklimat kepada petugas .Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab.Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) . .Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ. 9. tetamu dan jemputan .Melantik AJK Kecil .Menguruskan petugas photografi .Menyediakan hiasan pentas . tetamu jemputan dan peserta .Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Keci. .Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis .Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan .Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu Jamuan Tugas . Seranta dan Siaraya Tugas .Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan .Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu.Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi . 11.Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai.Menyediakan tempat duduk VIP.Menentukan tempat dan bentuk jamuan .Melantik AJK Kecil . 8.Tugas .Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu .Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan majlis.Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis -Memimpin bacaan doa -Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha -Menyediakan skrip pengacaraan majlis -Melantik juru acara majlis -Memastikan majlis berjalan lancar. Hiasan Pentas Tugas . . 13. Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas . 12.Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu . Persiapan Tempat dan Khemah Tugas .Hias meja dan tempat duduk VVIP Keselamatan dan Kebajikan Tugas . 16 .Melantik AJK Kecil .Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10.Menyediakan menu VIP.

Membuat promosi kategori pertandingan . Pertandingan Tugas .Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan . 17.Menyediakan kad jemputan .Melantik AJK Kecil . jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19. 18.Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan 17 . .Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan.Mengurus jemputan Tetamu Kehormat .Mengurus pemenang setiap pertandingan . bentuk dan saiz .Mengurus sambutan Tetamu Kehormat .Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis.Membuat penyelarasan dengan urusetia .Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ . .Melantikk AJK Kecil .Melantik AJK Kecil .Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia .Berbincang dengan JK Hadiah.Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher .Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat . Penyambut tetamu Tugas . . 16. Hadiah dan Cendermata Tugas .Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.Mengedar Buku Program kepada para jemputan Risalah dan Brosur Tugas .Menyediakan cenderamata kepada VVIP .Melantik hakim setiap pertandingan .Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat .Melantik AJK Kecil .Menyediakan borang penyertaan pertandingan .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja .Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum .Membuat jemputan kepada para tetamu .Menentukan isi kandungan. 15.Melantik AJK Kecil .14.Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ Jemputan dan Sambutan Tugas .

Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis..Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi. Tugas-Tugas Khas Tugas . 18 . 20.Membantu melaksanakan tugas-tugas khas. .Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->