PANDUAN

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN
SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) TAHUN 2013M/1434H

Disusun semula oleh Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam JABATAN PELAJARAN PERAK

tazkirah. 3. 4. MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai. sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah. tadarus al-Quran. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak.2.4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. kepentingan. Pelajar-pelajar 4. 3.1.2 Mewujudkan suasana keakraban. 3. SASARAN 4. Ibu Bapa Pelajar 5. OBJEKTIF 3.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. 3.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. Guru dan staf sokongan 4. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. 3.3. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar 2 . berbudi pekerti. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya. 2.JUN 2013 PANDUAN PROGRAM IHYA RAMADHAN SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) 2013M / 1434H 1. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih. iftar jamaie. PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikanNya. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi.

lauk pauk.6. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6. f. d. c. gubahan bunga coklat. e. Pengisian program ini sekurang-kurangnya seperti berikut : a. Risalah Ramadhan l. Forum Perdana / Ceramah Perdana Iftar Jamaie Tadarus al-Quran / Khatam al-Quran Penyediaan Juadah Berbuka secara gotong-royong ( nasi. Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) c. k. CADANGAN PROGRAM PERDANA IHYA’ RAMADHAN 7.1. BBQ dll jika sesuai ) Penyediaan Bubur Lambuk secara gotong-royong ( jika sesuai ) Solat Tarawih Qiamullail Kuliah subuh Penyampaian hadiah pertandingan 3 . j. g. f.1. b. buku skrap. Ceramah Perdana / Forum Perdana d. h. n. g. Aktiviti Utama a. Sumbangan Fakir Miskin h. i. Qiamullail g. Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz. Majlis Perutusan Aidil Fitri k. i. Kuliah Zohor Kuliah Subuh Tazkirah Murid Usrah Bacaan Ma’thurat Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Kelas tafaqquh staf Forum pelajar Tayangan DVD Penghayatan Dhuha Cenderamata petugas Ihya Ramadhan ( Pelajar ) 7. teka silangkata. Solat Tarawih f. d. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan ) j. Iftar Jamaie i. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. e. b. Program Di Ambang Ramadhan b. l. h.2. menulis khutbah aidil fitri. c. hafazan. khat. Majlis Khatam Al-Quran e. m. Aktiviti Elektif a.

f. s. e. PIBG sekolah e. l.3. Sasaran / penyertaan program ini seperti berikut : a. Pimpinan masyarakat setempat c.7. r. 8.1. Pegawai Jabatan Pelajaran Perak / Pejabat Pelajaran Daerah b. c. b. g. Pengetua / Guru Besar atau wakil sekolah yang berhampiran d. Warga sekolah seluruhnya 7. h. p.2. q. Jawatankuasa Induk Pengerusi Pengetua / Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Penolong Kanan Ko-Kurikulum Setiausaha Setiausaha MAKDIS Penolong Setiausaha Guru Pendidikan Islam 8. i. Tarikh : Ia ditetapkan oleh pihak pengurusan sekolah. JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu 4 . d. Jawatankuasa Pelaksana Program Perdana Ihya Ramadhan 8. m. o.2 Ahli Jawatankuasa a. j. k. n.

3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan.2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan.edu.5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013.spiperak.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah. JK Tugas-Tugas Khas 10. Jabatan Pelajaran Perak memohon semua Pengetua / Guru Besar dan warga sekolah mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan dan menjayakan Program Ihya Ramadhan 1434H / 2013M. Penilaian Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar secara dalam talian melalui portal www.my dan satu salinan (secara hardcopy) kepada Unit Pendidikan Islam. 10.bpi. 10. Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10. 10. 11. Disediakan oleh: Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Perak Lampiran 1 5 . ( Sila rujuk kepada Lampiran 2 ) 12. 10.t. Perkara Yang Dipohon Sektor Pendidikan Islam.

Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh urusetia Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : 30 minit Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin. Menghebahkan program yang dirancang makluman semua warga sekolah. Tadarrus Al-Quran Guru dan Staf Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Objektif : 1.KAEDAH PELAKSANAAN AKTIVITI IHYA’ RAMADHAN 1. 2. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. 2. Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan. 3. sepanjang Ramadhan untuk Kaedah Pelaksanaan : a. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c. 2. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan warga pendidik dan staf dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau qari. Kaedah Pelaksanaan : 6 . 3.

3. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati 7 . c. 2. Guru dan staf dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Selesai tadarrus semua warga pendidik dan staf disarankan solat berjemaah bersama pelajar di Surau. Tadarrus Al-Quran Pelajar Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tarikh: Ditetapkan oleh urusetia Masa : 2 jam Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. d. Bacaan secara tartil. b. disemak dan ditashih oleh fasilitator d. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau guru 3. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk b. Kaedah Pelaksanaan : a.a. Bacaan secara tartil. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan c. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan. 4. disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan.

Pelaksanaan program ini boleh digabungkan dengan Program Perdana Ihya Ramadhan atau ia dilaksanakan secara berasingan mengikut kesesuaian pihak sekolah.Pembentukan Sahsiah Diri Melalui Madrasah Ramadhan iii. kepentingan. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran. f. bunga telur dan paluan kumpulan kompang. b. 8 . Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. Hadiah atau cenderahati disediakan untuk pemenang. d. f. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan. e.keberkatan. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah. b.Mencontohi Kehidupan Generasi Qurani iv. c. 3. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : Ditetapkan oleh pihak sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Tajuk yang dicadangkan seperti berikut : i – Ramadhan Menjana Kecemerlangan Hidup ii. c. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. Disarankan diadakan soalan kuiz selepas sesi ceramah. d. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai. Kaedah Pelaksanaan : a. Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan al-Quran. Kaedah Pelaksanaan : a. (ikut kesesuaian pihak sekolah) e.Lain-lain tajuk yang sesuai. 5. Program ini dicadangkan hanya sekali dalam bulan Ramadhan. 2.

6. Pelajar bergerak ke dewan makan untuk bersahur. taubat. 7.g. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. Membentuk jati diri di kalangan pelajar dengan bermunajat dan berqiamullail. Semua pelajar diarah berkumpul di surau dalam keadaan berwuduk b. c. Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah 9 . 3. Kaedah Pelaksanaan : a. 2. Qiamullail diakhiri dengan doa. d. Objektif : 1. Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. e. Memberi kesedaran dan melatih pelajar untuk menghayati kelebihan ibadat qiamullail. Qiamullail Tarikh : Sekali setiap cuti hujung minggu Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : 1 jam sebelum bersahur Sasaran: Keutamaan pelajar yang tinggal di asrama sahaja manakala pelajar yang tinggal bersama keluarga digalakkan terlibat. keinsafan dan berusaha mencari kelebihan malam Lailatul Qadr. Solat sunnat yang disarankan ialah solat sunat tahajjud. tasbih dan witir. h. Melahirkan kesedaran. Pilih imam di kalangan pelajar atau imam jemputan untuk memimpin qiamullail.

Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. d. Berbuka puasa. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. 8. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib. Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. Kaedah Pelaksanaan : a. b. c. e. c. 9. Mewujudkan suasana keakraban.Objektif : 1. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. b. Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat. d. e. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan. Kaedah Pelaksanaan : a. berbudi pekerti. Membaca doa berbuka. Iftar Jamaie Tarikh : Pada masa program Perdana Ihya Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari pertama persekolahan di bulan Ramadhan. 2. Banner / Seranta 10 .

Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam. b. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. 3. 10. d. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. 11. Kaedah Pelaksanaan : a. b. c. Masak Bubur Lambuk dan Bakar Lauk Pauk (BBQ ) Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : 11 . 2. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : Ditentukan oleh sekolah Tempat : Dewan Besar Sekolah Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1.Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. Kaedah Pelaksanaan : a. c. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik. Objektif : 1.

Masak secara bergotong royong diketuai oleh seorang memilik pengalaman dalam bidang tersebut. Ia diurusetiakan oleh Jawatankuasa Khas yang dilantik b. c. Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. b. Kaedah Pelaksanaan : a. Kaedah Pelaksanaan : a. Mewujudkan suasana keakraban. c. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani. Lantik Jawatankuasa Kecil yang menjayakan program ini. 12 . emosi. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. rohani dan intelek. 2.Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. 12. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1.

tuntutan dan cabaran beramal di Bulan Ramadhan. tadarus al-Quran. Carta Organisasi 3.Lampiran 2 CONTOH FORMAT LAPORAN PROGRAM IHYA’ RAMDAHAN SEKOLAH ___________________ TAHUN _______ 1.2 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. Aktiviti Utama Program Ihya Ramadhan (i ) (ii) (iii) asar b. tazkirah.1 3. sesi pagi solat zohor dan sesi petang solat manakala sekolah berasrama solat berjemaah lima waktu dll Aktiviti Elektif (i ) (ii) c. berbudi pekerti. 4. Amalan sunat seperti solat sunat tarawikh. Kelas Tadarrus al-Quran Mengadakan Majlis Khatam al-Quran Solat berjemaah. berhemah dan cintakan ajaran Islam. Objektif 3. Setiap kumpulan diketuai oleh seorang fasilitator dll Pertandingan hafaz al-Quran Pertandingan Hias Bunga Coklat dll Program Perdana 13 . Pengenalan Bulan Ramadhan adalah tetamu agung dari Allah untuk umat Islam menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan Allah Taala. Sebagai satu medium menjelas dan memberi kefahaman kepentingan. Pelajar dibahagikan kepada 10 kumpulan mengikut tingkatan b. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. Data (i) Tadarrus al-Quran a. 5. 2. iftar jamaie. Aktiviti a.

( ii ) Majlis Khatam al-Quran a. Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Jumlah Terlibat Cadangan / Komentar …………………………………………………………………………………………………………… ……………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………… Tandatangan Pengetua / Guru Besar Sekolah …………………………………… ( ) Cop 14 . Tetamu kehormat yang dijemput ialah YB Ahli Parlimen Kawasan dll. Alamat Sekolah : …………………………………………………… No. 6.. Gambar/ fotografi BORANG MAKLUM BALAS PROGRAM IHYA’ RAMADHAN SEKOLAH _____________________ 2013M/1434H Nama Sekolah : ……………………………………………………. Telefon : …………………………………………………… E-mail Sekolah : ………………………………………………….. Telah diadakan pada 23 Ramadhan 1434H b.

Protokol Tugas dan Sambutan Melantik AJK Kecil Menyediakan pasukan kompang dan silat.Mengurus dan menyediakan bahan edaran . Sila isi dan kembalikan ke Unit Pendidikan Islam. 3.Menyediakan Pengerusi Forum . Rakaman & Dokumentasi 15 . Pelaporan kepada Sektor Pendidikan Islam. Tadarrus al.Memimpin bacaan doa khatam al-Quran.Mengetuai Majlis Khatam al-Quran .. Jabatan Pelajaran Perak adalah secara dalam talian melalui www.Melantik AJK Kecil .spiperak.Menyediakan tempat forum . PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas .Memberi taklimat kepada pelajar.Melantik AJK Kecil .Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum . Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013. Setiausaha dan Urusetia Tugas .Memastikan protokol majlis berjalan lancar. guru dan staf .Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar. Majlis Qiamullail Tugas .Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel .Mengadakan raptai 2.my sebelum atau pada 13 September 2013.Melantik AJK Kecil . . 5. 4.Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus . Roset dan lain-lain yang diperlukan. .Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran . 2.Memilih imam Qiamullail .edu. Menguruskan penyediaan bunga manggar telur.Mengurus surat menyurat .Quran Tugas .Tarikh : ………………………………. Majlis Khatam al-Quran Tugas . bunga rampai.Memastikan peralatan yang diperlukan 7.Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus.Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana . pulut kuning.Menguruskan persiapan majlis 6.bpi. Nota : 1.Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa .

Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu .Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10. .Menguruskan petugas photografi .Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab.Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis -Memimpin bacaan doa -Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha -Menyediakan skrip pengacaraan majlis -Melantik juru acara majlis -Memastikan majlis berjalan lancar.Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu.Melantik AJK Keci.Mengurus taklimat kepada petugas . Hiasan Pentas Tugas .Melantik AJK Kecil . 9. .Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan .Menyediakan tempat duduk VIP.Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai.Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis .Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) .Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu Jamuan Tugas .Menyediakan menu VIP. Seranta dan Siaraya Tugas . Persiapan Tempat dan Khemah Tugas .Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ.Melantik AJK Kecil .Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu .Menyediakan hiasan pentas . 11.Tugas .Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan majlis. tetamu dan jemputan . 8.Memastikan bekalan jamuan mencukupi .Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan . 13. Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas . tetamu jemputan dan peserta .Menentukan tempat dan bentuk jamuan .Hias meja dan tempat duduk VVIP Keselamatan dan Kebajikan Tugas .Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil . 12.Melantik AJK Kecil .Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi .Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan . . 16 .

Menyediakan kad jemputan .Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia .Berbincang dengan JK Hadiah.Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan 17 .Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat . Penyambut tetamu Tugas .Menentukan isi kandungan.Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.Mengurus pemenang setiap pertandingan .Mengurus sambutan Tetamu Kehormat . 17. 15.Menyediakan borang penyertaan pertandingan .Menyediakan cenderamata kepada VVIP . Hadiah dan Cendermata Tugas .Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum .Mengedar Buku Program kepada para jemputan Risalah dan Brosur Tugas . . bentuk dan saiz .Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher . Pertandingan Tugas .Melantik AJK Kecil . 16.Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis.Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ .Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ Jemputan dan Sambutan Tugas .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja .Membuat jemputan kepada para tetamu . . .Melantik AJK Kecil .Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan . 18.Membuat promosi kategori pertandingan .Melantikk AJK Kecil .Mengurus jemputan Tetamu Kehormat .14.Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil . jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19.Membuat penyelarasan dengan urusetia .Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan.Melantik hakim setiap pertandingan .Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat .

Tugas-Tugas Khas Tugas .Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis.Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi. .Membantu melaksanakan tugas-tugas khas.. . 20.Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis. 18 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful