PANDUAN

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN
SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) TAHUN 2013M/1434H

Disusun semula oleh Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam JABATAN PELAJARAN PERAK

berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. 3. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar 2 . tazkirah. 3. PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikanNya.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. berbudi pekerti.3. SASARAN 4. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan.2. Guru dan staf sokongan 4. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. 3. iftar jamaie. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi.2 Mewujudkan suasana keakraban.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. 2. 3.4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan.1. 4.JUN 2013 PANDUAN PROGRAM IHYA RAMADHAN SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) 2013M / 1434H 1. Pelajar-pelajar 4. sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih. Ibu Bapa Pelajar 5. 3. OBJEKTIF 3. tadarus al-Quran.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya. kepentingan. MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai.

lauk pauk. n. b. buku skrap. d. m. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6. j.2. Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) c. khat. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. b. teka silangkata. i. Sumbangan Fakir Miskin h.6. h. Forum Perdana / Ceramah Perdana Iftar Jamaie Tadarus al-Quran / Khatam al-Quran Penyediaan Juadah Berbuka secara gotong-royong ( nasi. k. Aktiviti Utama a. Kuliah Zohor Kuliah Subuh Tazkirah Murid Usrah Bacaan Ma’thurat Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Kelas tafaqquh staf Forum pelajar Tayangan DVD Penghayatan Dhuha Cenderamata petugas Ihya Ramadhan ( Pelajar ) 7. BBQ dll jika sesuai ) Penyediaan Bubur Lambuk secara gotong-royong ( jika sesuai ) Solat Tarawih Qiamullail Kuliah subuh Penyampaian hadiah pertandingan 3 . Solat Tarawih f. Majlis Khatam Al-Quran e. Program Di Ambang Ramadhan b. l. Pengisian program ini sekurang-kurangnya seperti berikut : a. menulis khutbah aidil fitri. Risalah Ramadhan l. e. Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz. Qiamullail g.1. Majlis Perutusan Aidil Fitri k.1. c. hafazan. Iftar Jamaie i. h. g. f. gubahan bunga coklat. c. Aktiviti Elektif a. g. Ceramah Perdana / Forum Perdana d. i. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan ) j. e. f. d. CADANGAN PROGRAM PERDANA IHYA’ RAMADHAN 7.

l. e.7. o. q. g.2.2 Ahli Jawatankuasa a. Warga sekolah seluruhnya 7. f. d. c. Jawatankuasa Induk Pengerusi Pengetua / Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Penolong Kanan Ko-Kurikulum Setiausaha Setiausaha MAKDIS Penolong Setiausaha Guru Pendidikan Islam 8. Pimpinan masyarakat setempat c. k.1. Jawatankuasa Pelaksana Program Perdana Ihya Ramadhan 8. p.3. m. b. n. PIBG sekolah e. 8. h. j. s. Sasaran / penyertaan program ini seperti berikut : a. Pegawai Jabatan Pelajaran Perak / Pejabat Pelajaran Daerah b. i. Tarikh : Ia ditetapkan oleh pihak pengurusan sekolah. Pengetua / Guru Besar atau wakil sekolah yang berhampiran d. r. JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu 4 .

my dan satu salinan (secara hardcopy) kepada Unit Pendidikan Islam. JK Tugas-Tugas Khas 10.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan. 10.edu. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013. Penilaian Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar secara dalam talian melalui portal www.bpi. 10.spiperak.5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah.3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan. ( Sila rujuk kepada Lampiran 2 ) 12.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah. 11.t. Disediakan oleh: Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Perak Lampiran 1 5 . 10.2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan. Jabatan Pelajaran Perak memohon semua Pengetua / Guru Besar dan warga sekolah mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan dan menjayakan Program Ihya Ramadhan 1434H / 2013M. Perkara Yang Dipohon Sektor Pendidikan Islam. 10. Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10.

2. Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan. Tadarrus Al-Quran Guru dan Staf Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Objektif : 1. 2. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c. 3. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan warga pendidik dan staf dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau qari. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin. Kaedah Pelaksanaan : 6 . Menghebahkan program yang dirancang makluman semua warga sekolah. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b.KAEDAH PELAKSANAAN AKTIVITI IHYA’ RAMADHAN 1. 3. Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh urusetia Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : 30 minit Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. sepanjang Ramadhan untuk Kaedah Pelaksanaan : a. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. 2. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan.

3. disemak dan ditashih oleh fasilitator d. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan. c. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk b. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. b. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau guru 3. d. Tadarrus Al-Quran Pelajar Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1. 4.a. Selesai tadarrus semua warga pendidik dan staf disarankan solat berjemaah bersama pelajar di Surau. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan c. Bacaan secara tartil. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati 7 . Bacaan secara tartil. Guru dan staf dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tarikh: Ditetapkan oleh urusetia Masa : 2 jam Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Kaedah Pelaksanaan : a. 2.

f.Pembentukan Sahsiah Diri Melalui Madrasah Ramadhan iii. Disarankan diadakan soalan kuiz selepas sesi ceramah. bunga telur dan paluan kumpulan kompang. Hadiah atau cenderahati disediakan untuk pemenang. f. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah. (ikut kesesuaian pihak sekolah) e.Mencontohi Kehidupan Generasi Qurani iv. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran. Pelaksanaan program ini boleh digabungkan dengan Program Perdana Ihya Ramadhan atau ia dilaksanakan secara berasingan mengikut kesesuaian pihak sekolah. kepentingan. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw. Kaedah Pelaksanaan : a.Lain-lain tajuk yang sesuai. Kaedah Pelaksanaan : a. Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan al-Quran. c. d. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. b. e. 8 . Program ini dicadangkan hanya sekali dalam bulan Ramadhan. Tajuk yang dicadangkan seperti berikut : i – Ramadhan Menjana Kecemerlangan Hidup ii. 3. 5. c. 2. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. d. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai.keberkatan. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. b. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : Ditetapkan oleh pihak sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan.

Solat sunnat yang disarankan ialah solat sunat tahajjud. Pilih imam di kalangan pelajar atau imam jemputan untuk memimpin qiamullail. h. 6. Pelajar bergerak ke dewan makan untuk bersahur. 2. Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah 9 . Kaedah Pelaksanaan : a. c. Membentuk jati diri di kalangan pelajar dengan bermunajat dan berqiamullail. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. Qiamullail Tarikh : Sekali setiap cuti hujung minggu Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : 1 jam sebelum bersahur Sasaran: Keutamaan pelajar yang tinggal di asrama sahaja manakala pelajar yang tinggal bersama keluarga digalakkan terlibat. Semua pelajar diarah berkumpul di surau dalam keadaan berwuduk b. Memberi kesedaran dan melatih pelajar untuk menghayati kelebihan ibadat qiamullail.g. Qiamullail diakhiri dengan doa. Melahirkan kesedaran. taubat. keinsafan dan berusaha mencari kelebihan malam Lailatul Qadr. 3. d. Objektif : 1. e. Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. 7. tasbih dan witir.

Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. Membaca doa berbuka. d.Objektif : 1. 9. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari pertama persekolahan di bulan Ramadhan. berbudi pekerti. Mewujudkan suasana keakraban. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat. b. 2. Iftar Jamaie Tarikh : Pada masa program Perdana Ihya Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Kaedah Pelaksanaan : a. e. Kaedah Pelaksanaan : a. c. Banner / Seranta 10 . Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib. Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. 8. b. Berbuka puasa. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. c. e. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. d. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan.

Objektif : 1. c. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam. b. 11. 3. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. b. 10. Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. Masak Bubur Lambuk dan Bakar Lauk Pauk (BBQ ) Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : 11 . Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. Kaedah Pelaksanaan : a. c. Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : Ditentukan oleh sekolah Tempat : Dewan Besar Sekolah Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1.Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. Kaedah Pelaksanaan : a. d. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik. 2. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik.

Kaedah Pelaksanaan : a. Ia diurusetiakan oleh Jawatankuasa Khas yang dilantik b. b. 12. 2. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. c. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. emosi. Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Mewujudkan suasana keakraban. 12 . Kaedah Pelaksanaan : a. Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani.Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. Lantik Jawatankuasa Kecil yang menjayakan program ini. c. rohani dan intelek. Masak secara bergotong royong diketuai oleh seorang memilik pengalaman dalam bidang tersebut. Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang.

Lampiran 2 CONTOH FORMAT LAPORAN PROGRAM IHYA’ RAMDAHAN SEKOLAH ___________________ TAHUN _______ 1. 4. Setiap kumpulan diketuai oleh seorang fasilitator dll Pertandingan hafaz al-Quran Pertandingan Hias Bunga Coklat dll Program Perdana 13 . Objektif 3. sesi pagi solat zohor dan sesi petang solat manakala sekolah berasrama solat berjemaah lima waktu dll Aktiviti Elektif (i ) (ii) c. iftar jamaie. tazkirah. 5.2 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. Pengenalan Bulan Ramadhan adalah tetamu agung dari Allah untuk umat Islam menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan Allah Taala.1 3. Aktiviti a. Pelajar dibahagikan kepada 10 kumpulan mengikut tingkatan b. Kelas Tadarrus al-Quran Mengadakan Majlis Khatam al-Quran Solat berjemaah. berbudi pekerti. Aktiviti Utama Program Ihya Ramadhan (i ) (ii) (iii) asar b. Data (i) Tadarrus al-Quran a. Sebagai satu medium menjelas dan memberi kefahaman kepentingan. Carta Organisasi 3. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. 2. tadarus al-Quran. berhemah dan cintakan ajaran Islam. tuntutan dan cabaran beramal di Bulan Ramadhan. Amalan sunat seperti solat sunat tarawikh.

Tetamu kehormat yang dijemput ialah YB Ahli Parlimen Kawasan dll..( ii ) Majlis Khatam al-Quran a. Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Jumlah Terlibat Cadangan / Komentar …………………………………………………………………………………………………………… ……………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………… Tandatangan Pengetua / Guru Besar Sekolah …………………………………… ( ) Cop 14 . Telah diadakan pada 23 Ramadhan 1434H b. Telefon : …………………………………………………… E-mail Sekolah : ………………………………………………….. 6. Gambar/ fotografi BORANG MAKLUM BALAS PROGRAM IHYA’ RAMADHAN SEKOLAH _____________________ 2013M/1434H Nama Sekolah : ……………………………………………………. Alamat Sekolah : …………………………………………………… No.

Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013.Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran . 3.Melantik AJK Kecil .Memastikan protokol majlis berjalan lancar.Memilih imam Qiamullail .Memberi taklimat kepada pelajar. Rakaman & Dokumentasi 15 .my sebelum atau pada 13 September 2013. 4.Mengurus surat menyurat .Memimpin bacaan doa khatam al-Quran. Majlis Qiamullail Tugas . pulut kuning.edu. Jabatan Pelajaran Perak adalah secara dalam talian melalui www.Memastikan peralatan yang diperlukan 7.Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus . Pelaporan kepada Sektor Pendidikan Islam.Tarikh : ……………………………….Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum . .Melantik AJK Kecil . bunga rampai.Mengadakan raptai 2.Mengurus dan menyediakan bahan edaran .Menyediakan tempat forum .Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar. Majlis Khatam al-Quran Tugas . 5.Mengetuai Majlis Khatam al-Quran . Protokol Tugas dan Sambutan Melantik AJK Kecil Menyediakan pasukan kompang dan silat. Nota : 1. Sila isi dan kembalikan ke Unit Pendidikan Islam.Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel . . 2. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas .Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa .Melantik AJK Kecil . Menguruskan penyediaan bunga manggar telur. guru dan staf .Menguruskan persiapan majlis 6. PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1.. Setiausaha dan Urusetia Tugas .spiperak. Roset dan lain-lain yang diperlukan.Quran Tugas .Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus.Menyediakan Pengerusi Forum .Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana . Tadarrus al.bpi.

. Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas . 9.Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu . 12.Melantik AJK Keci.Menyediakan menu VIP. 8.Tugas .Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi .Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan . Hiasan Pentas Tugas .Mengurus taklimat kepada petugas .Menentukan tempat dan bentuk jamuan .Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu.Melantik AJK Kecil . 16 .Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab.Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan .Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan .Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ. Seranta dan Siaraya Tugas .Hias meja dan tempat duduk VVIP Keselamatan dan Kebajikan Tugas .Melantik AJK Kecil .Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10. tetamu dan jemputan .Menguruskan petugas photografi .Memastikan bekalan jamuan mencukupi .Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis -Memimpin bacaan doa -Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha -Menyediakan skrip pengacaraan majlis -Melantik juru acara majlis -Memastikan majlis berjalan lancar.Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) .Menyediakan hiasan pentas .Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu Jamuan Tugas . .Melantik AJK Kecil . 13.Melantik AJK Kecil .Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai.Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan majlis.Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu .Menyediakan tempat duduk VIP. . Persiapan Tempat dan Khemah Tugas .Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis . 11. tetamu jemputan dan peserta .Melantik AJK Kecil .

jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19.Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan. Hadiah dan Cendermata Tugas . . 17. bentuk dan saiz .Menentukan isi kandungan.Berbincang dengan JK Hadiah. 16. Pertandingan Tugas .Mengedar Buku Program kepada para jemputan Risalah dan Brosur Tugas .Membuat promosi kategori pertandingan .Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia .Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ Jemputan dan Sambutan Tugas .Melantik AJK Kecil .Mengurus pemenang setiap pertandingan .Menyediakan kad jemputan .Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum . 15.Melantik hakim setiap pertandingan .Menyediakan borang penyertaan pertandingan . .Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat .Melantikk AJK Kecil .Mengurus jemputan Tetamu Kehormat .Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan 17 .Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat . .Melantik AJK Kecil . Penyambut tetamu Tugas .Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan .Mengurus sambutan Tetamu Kehormat .Membuat jemputan kepada para tetamu .Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis.Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Membuat penyelarasan dengan urusetia . 18.Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil .Menyediakan cenderamata kepada VVIP .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja .14.Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ .Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher .

Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi.Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis.Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis. 18 . Tugas-Tugas Khas Tugas .. . 20. .Membantu melaksanakan tugas-tugas khas.