PANDUAN

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN
SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) TAHUN 2013M/1434H

Disusun semula oleh Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam JABATAN PELAJARAN PERAK

OBJEKTIF 3. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. 3. kepentingan. Pelajar-pelajar 4. Ibu Bapa Pelajar 5.2 Mewujudkan suasana keakraban. 2. 4.2.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. 3. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar 2 . PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikanNya. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih. 3.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. Guru dan staf sokongan 4. iftar jamaie. berbudi pekerti.1. sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya.JUN 2013 PANDUAN PROGRAM IHYA RAMADHAN SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) 2013M / 1434H 1.4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. tazkirah. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. SASARAN 4. MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai. 3.3. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. 3. tadarus al-Quran.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia.

2. khat. Solat Tarawih f. buku skrap. d. menulis khutbah aidil fitri. Program Di Ambang Ramadhan b. f. e. Qiamullail g. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan ) j. Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) c. Ceramah Perdana / Forum Perdana d. c. d. l. e. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. hafazan. h. j. f. CADANGAN PROGRAM PERDANA IHYA’ RAMADHAN 7. Sumbangan Fakir Miskin h. c. m. g.1. Pengisian program ini sekurang-kurangnya seperti berikut : a. k.1. b. Aktiviti Utama a. Aktiviti Elektif a. n.6. gubahan bunga coklat. Iftar Jamaie i. Risalah Ramadhan l. lauk pauk. Kuliah Zohor Kuliah Subuh Tazkirah Murid Usrah Bacaan Ma’thurat Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Kelas tafaqquh staf Forum pelajar Tayangan DVD Penghayatan Dhuha Cenderamata petugas Ihya Ramadhan ( Pelajar ) 7. h. Forum Perdana / Ceramah Perdana Iftar Jamaie Tadarus al-Quran / Khatam al-Quran Penyediaan Juadah Berbuka secara gotong-royong ( nasi. i. b. Majlis Khatam Al-Quran e. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6. Majlis Perutusan Aidil Fitri k. g. teka silangkata. i. BBQ dll jika sesuai ) Penyediaan Bubur Lambuk secara gotong-royong ( jika sesuai ) Solat Tarawih Qiamullail Kuliah subuh Penyampaian hadiah pertandingan 3 . Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz.

o. Jawatankuasa Induk Pengerusi Pengetua / Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Penolong Kanan Ko-Kurikulum Setiausaha Setiausaha MAKDIS Penolong Setiausaha Guru Pendidikan Islam 8. l. JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu 4 . c. n. d.2. g.7. PIBG sekolah e. p. m. s.1. Pengetua / Guru Besar atau wakil sekolah yang berhampiran d. i. Warga sekolah seluruhnya 7. e. f. 8. j. k. r. Pimpinan masyarakat setempat c. h. Sasaran / penyertaan program ini seperti berikut : a.2 Ahli Jawatankuasa a.3. q. b. Tarikh : Ia ditetapkan oleh pihak pengurusan sekolah. Pegawai Jabatan Pelajaran Perak / Pejabat Pelajaran Daerah b. Jawatankuasa Pelaksana Program Perdana Ihya Ramadhan 8.

Disediakan oleh: Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Perak Lampiran 1 5 .5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah. Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10. 10. Perkara Yang Dipohon Sektor Pendidikan Islam.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan. 10.spiperak.bpi. 10. ( Sila rujuk kepada Lampiran 2 ) 12.t. 10.3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan.edu. 11. JK Tugas-Tugas Khas 10.2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013.my dan satu salinan (secara hardcopy) kepada Unit Pendidikan Islam.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah. Jabatan Pelajaran Perak memohon semua Pengetua / Guru Besar dan warga sekolah mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan dan menjayakan Program Ihya Ramadhan 1434H / 2013M. Penilaian Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar secara dalam talian melalui portal www.

Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. sepanjang Ramadhan untuk Kaedah Pelaksanaan : a. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. 2. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan.KAEDAH PELAKSANAAN AKTIVITI IHYA’ RAMADHAN 1. 2. 3. 2. Menghebahkan program yang dirancang makluman semua warga sekolah. Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh urusetia Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : 30 minit Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan warga pendidik dan staf dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau qari. 3. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin. Kaedah Pelaksanaan : 6 . Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b. Tadarrus Al-Quran Guru dan Staf Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Objektif : 1.

Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau guru 3. 3. Bacaan secara tartil. d. 2. Kaedah Pelaksanaan : a. disemak dan ditashih oleh fasilitator d. b. Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati 7 . Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Guru dan staf dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tarikh: Ditetapkan oleh urusetia Masa : 2 jam Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Selesai tadarrus semua warga pendidik dan staf disarankan solat berjemaah bersama pelajar di Surau. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan c. c. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan. disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru.a. Tadarrus Al-Quran Pelajar Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1. Bacaan secara tartil. 4. Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk b.

c. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. (ikut kesesuaian pihak sekolah) e. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan. d. Tajuk yang dicadangkan seperti berikut : i – Ramadhan Menjana Kecemerlangan Hidup ii. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai. Kaedah Pelaksanaan : a. 5. f. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : Ditetapkan oleh pihak sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Hadiah atau cenderahati disediakan untuk pemenang. b.Pembentukan Sahsiah Diri Melalui Madrasah Ramadhan iii. e. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran. c.Mencontohi Kehidupan Generasi Qurani iv. Pelaksanaan program ini boleh digabungkan dengan Program Perdana Ihya Ramadhan atau ia dilaksanakan secara berasingan mengikut kesesuaian pihak sekolah.Lain-lain tajuk yang sesuai. 2. b. 8 . Kaedah Pelaksanaan : a. d. Disarankan diadakan soalan kuiz selepas sesi ceramah.keberkatan. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. f. Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan al-Quran. kepentingan. bunga telur dan paluan kumpulan kompang. 3. Program ini dicadangkan hanya sekali dalam bulan Ramadhan. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw.

Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. 7. Objektif : 1. keinsafan dan berusaha mencari kelebihan malam Lailatul Qadr. Memberi kesedaran dan melatih pelajar untuk menghayati kelebihan ibadat qiamullail. taubat. Qiamullail diakhiri dengan doa. Solat sunnat yang disarankan ialah solat sunat tahajjud. Pelajar bergerak ke dewan makan untuk bersahur. Membentuk jati diri di kalangan pelajar dengan bermunajat dan berqiamullail. Melahirkan kesedaran. Qiamullail Tarikh : Sekali setiap cuti hujung minggu Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : 1 jam sebelum bersahur Sasaran: Keutamaan pelajar yang tinggal di asrama sahaja manakala pelajar yang tinggal bersama keluarga digalakkan terlibat. 3. 6. 2. d. Semua pelajar diarah berkumpul di surau dalam keadaan berwuduk b. tasbih dan witir. Kaedah Pelaksanaan : a. c. h. Pilih imam di kalangan pelajar atau imam jemputan untuk memimpin qiamullail.g. e. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah 9 .

b. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. e. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. 8. berbudi pekerti. Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik.Objektif : 1. 2. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib. Mewujudkan suasana keakraban. d. 9. Kaedah Pelaksanaan : a. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari pertama persekolahan di bulan Ramadhan. Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. Kaedah Pelaksanaan : a. d. Banner / Seranta 10 . c. Berbuka puasa. c. Membaca doa berbuka. b. Iftar Jamaie Tarikh : Pada masa program Perdana Ihya Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. e. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat.

11. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik. c. b. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. Objektif : 1.Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan. b. 10. Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. Kaedah Pelaksanaan : a. 2. 3. Kaedah Pelaksanaan : a. Masak Bubur Lambuk dan Bakar Lauk Pauk (BBQ ) Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : 11 . Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam. c. Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. d. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : Ditentukan oleh sekolah Tempat : Dewan Besar Sekolah Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1.

Masak secara bergotong royong diketuai oleh seorang memilik pengalaman dalam bidang tersebut. Kaedah Pelaksanaan : a. Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. b. Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani. Kaedah Pelaksanaan : a. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. 12 . Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Ia diurusetiakan oleh Jawatankuasa Khas yang dilantik b. Lantik Jawatankuasa Kecil yang menjayakan program ini.Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. emosi. c. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. rohani dan intelek. 12. Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. c. 2. Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang. Mewujudkan suasana keakraban.

Lampiran 2 CONTOH FORMAT LAPORAN PROGRAM IHYA’ RAMDAHAN SEKOLAH ___________________ TAHUN _______ 1. sesi pagi solat zohor dan sesi petang solat manakala sekolah berasrama solat berjemaah lima waktu dll Aktiviti Elektif (i ) (ii) c.1 3. Data (i) Tadarrus al-Quran a. tadarus al-Quran. Kelas Tadarrus al-Quran Mengadakan Majlis Khatam al-Quran Solat berjemaah. 5. Aktiviti Utama Program Ihya Ramadhan (i ) (ii) (iii) asar b. Objektif 3. Amalan sunat seperti solat sunat tarawikh. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. tuntutan dan cabaran beramal di Bulan Ramadhan. 4. Aktiviti a. Sebagai satu medium menjelas dan memberi kefahaman kepentingan. berhemah dan cintakan ajaran Islam. 2. Pelajar dibahagikan kepada 10 kumpulan mengikut tingkatan b. Setiap kumpulan diketuai oleh seorang fasilitator dll Pertandingan hafaz al-Quran Pertandingan Hias Bunga Coklat dll Program Perdana 13 . iftar jamaie. berbudi pekerti. Carta Organisasi 3. tazkirah.2 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. Pengenalan Bulan Ramadhan adalah tetamu agung dari Allah untuk umat Islam menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan Allah Taala.

. Telah diadakan pada 23 Ramadhan 1434H b. Alamat Sekolah : …………………………………………………… No.. Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Jumlah Terlibat Cadangan / Komentar …………………………………………………………………………………………………………… ……………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………… Tandatangan Pengetua / Guru Besar Sekolah …………………………………… ( ) Cop 14 .( ii ) Majlis Khatam al-Quran a. Gambar/ fotografi BORANG MAKLUM BALAS PROGRAM IHYA’ RAMADHAN SEKOLAH _____________________ 2013M/1434H Nama Sekolah : ……………………………………………………. Tetamu kehormat yang dijemput ialah YB Ahli Parlimen Kawasan dll. 6. Telefon : …………………………………………………… E-mail Sekolah : ………………………………………………….

.Quran Tugas . bunga rampai.. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas . guru dan staf .Memilih imam Qiamullail . 4. Protokol Tugas dan Sambutan Melantik AJK Kecil Menyediakan pasukan kompang dan silat. Setiausaha dan Urusetia Tugas . Pelaporan kepada Sektor Pendidikan Islam. Jabatan Pelajaran Perak adalah secara dalam talian melalui www.Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana .Mengurus surat menyurat .Memastikan peralatan yang diperlukan 7.Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus . Nota : 1. Sila isi dan kembalikan ke Unit Pendidikan Islam. PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1.bpi.my sebelum atau pada 13 September 2013.Menyediakan Pengerusi Forum .Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran .Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar. .Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel . Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013.Menguruskan persiapan majlis 6.edu.Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum .Mengadakan raptai 2.Menyediakan tempat forum . Rakaman & Dokumentasi 15 .Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa .Melantik AJK Kecil .Mengetuai Majlis Khatam al-Quran . Majlis Qiamullail Tugas .Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus. Majlis Khatam al-Quran Tugas .Mengurus dan menyediakan bahan edaran .Memberi taklimat kepada pelajar.Memimpin bacaan doa khatam al-Quran. pulut kuning.spiperak. Tadarrus al.Memastikan protokol majlis berjalan lancar. Menguruskan penyediaan bunga manggar telur.Tarikh : ………………………………. 5.Melantik AJK Kecil . Roset dan lain-lain yang diperlukan. 3.Melantik AJK Kecil . 2.

16 .Melantik AJK Kecil .Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab. tetamu jemputan dan peserta .Hias meja dan tempat duduk VVIP Keselamatan dan Kebajikan Tugas . Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas .Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu .Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10.Melantik AJK Kecil .Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis .Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu .Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu.Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Keci.Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan . 11.Melantik AJK Kecil .Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi .Tugas .Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ. 9.Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) . 13. .Mengurus taklimat kepada petugas .Menyediakan hiasan pentas . . Persiapan Tempat dan Khemah Tugas .Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan . 8.Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu Jamuan Tugas . 12.Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan . Seranta dan Siaraya Tugas .Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan majlis. .Menentukan tempat dan bentuk jamuan .Memastikan bekalan jamuan mencukupi .Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis -Memimpin bacaan doa -Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha -Menyediakan skrip pengacaraan majlis -Melantik juru acara majlis -Memastikan majlis berjalan lancar.Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai. tetamu dan jemputan .Menguruskan petugas photografi .Melantik AJK Kecil .Menyediakan menu VIP.Menyediakan tempat duduk VIP. Hiasan Pentas Tugas .

Melantik AJK Kecil .Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja .Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis. 15. Penyambut tetamu Tugas .Berbincang dengan JK Hadiah.Mengedar Buku Program kepada para jemputan Risalah dan Brosur Tugas .Melantik AJK Kecil .14.Mengurus sambutan Tetamu Kehormat .Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat .Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher .Menyediakan kad jemputan .Mengurus pemenang setiap pertandingan .Melantikk AJK Kecil .Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan 17 . 17.Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ .Melantik AJK Kecil . .Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ Jemputan dan Sambutan Tugas . Pertandingan Tugas .Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan .Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia .Menyediakan cenderamata kepada VVIP . . .Menyediakan borang penyertaan pertandingan .Melantik hakim setiap pertandingan .Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Membuat promosi kategori pertandingan .Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat .Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum .Membuat jemputan kepada para tetamu . Hadiah dan Cendermata Tugas .Melantik AJK Kecil . bentuk dan saiz .Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan. 16. jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19. 18.Mengurus jemputan Tetamu Kehormat .Membuat penyelarasan dengan urusetia .Menentukan isi kandungan.

20. .Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis.Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi.. 18 .Membantu melaksanakan tugas-tugas khas.Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis. Tugas-Tugas Khas Tugas . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful