P. 1
Panduan Ihya Ramadhan SR SM 2013

Panduan Ihya Ramadhan SR SM 2013

|Views: 8|Likes:
Published by Fahmi Parit
ok
ok

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Fahmi Parit on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2014

pdf

text

original

PANDUAN

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN
SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) TAHUN 2013M/1434H

Disusun semula oleh Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam JABATAN PELAJARAN PERAK

OBJEKTIF 3. tadarus al-Quran. Ibu Bapa Pelajar 5.JUN 2013 PANDUAN PROGRAM IHYA RAMADHAN SEKOLAH RENDAH (SK/SJK) DAN SEKOLAH MENENGAH (SMK/SMJK/SBP) 2013M / 1434H 1. 2. Pelajar-pelajar 4. Amalan sunat seperti solat sunat tarawih. tazkirah.5 Memantap dan menyemarakkan lagi ukhuwah islamiah antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dan para ibu bapa pelajar. iftar jamaie. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan.1.1 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. 4.2 Mewujudkan suasana keakraban. Oleh itu pelbagai aktiviti agama seharusnya dilaksanakan di dalam bulan Ramadhan ini khususnya. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak.3. 3. 3.2.3 Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah serta turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. TEMPAT Premis sekolah dan kawasan sekitar 2 . MATLAMAT Menjana dan menyelaras program pembangunan modal insan di semua sekolah agar penghayatan Ramadhan dapat meningkatkan keutuhan sahsiah peribadi dan kredibiliti warga sekolah supaya cita-cita melahirkan generasi khaira ummah tercapai. 3. kepentingan. Guru dan staf sokongan 4. 3.4 Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati keberkatan. sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah. PENGENALAN Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah untuk umat Islam seluruhnya bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikanNya. SASARAN 4. berbudi pekerti. 3.

Forum Perdana / Ceramah Perdana Iftar Jamaie Tadarus al-Quran / Khatam al-Quran Penyediaan Juadah Berbuka secara gotong-royong ( nasi. f. Program Di Ambang Ramadhan b. Solat Tarawih f. hafazan.1. Ceramah Perdana / Forum Perdana d. c. Iftar Jamaie i. anyaman ketupat dan lain-lain yang berasaskan Ihya' Ramadhan dan Aidil Fitri 6. m. gubahan bunga coklat.2. khat. buku skrap. Pengisian program ini sekurang-kurangnya seperti berikut : a.1. d. h. h. BBQ dll jika sesuai ) Penyediaan Bubur Lambuk secara gotong-royong ( jika sesuai ) Solat Tarawih Qiamullail Kuliah subuh Penyampaian hadiah pertandingan 3 . teka silangkata. Majlis Perutusan Aidil Fitri k. e. f. menulis khutbah aidil fitri. l. Aktiviti Elektif a. i. k. g. Banner ( Labbaika Ya Ramadhan ) j. c. Risalah Ramadhan l. g. lauk pauk. Pertandingan-pertandingan seperti : kuiz. j. e. Tadarus Quran Pelajar dan guru-guru serta staf sokongan ( Sepanjang Bulan Ramadhan) c. Qiamullail g. CADANGAN PROGRAM PERDANA IHYA’ RAMADHAN 7. i. CADANGAN PROGRAM IHYA’ RAMADHAN 6. Kuliah Zohor Kuliah Subuh Tazkirah Murid Usrah Bacaan Ma’thurat Ceramah Nuzul al-Quran / Badar Kubra Gotong Royong / Keceriaan Surau Majlis Tahlil Tazkirah 5 minit Perhimpunan Pagi Kelas tafaqquh staf Forum pelajar Tayangan DVD Penghayatan Dhuha Cenderamata petugas Ihya Ramadhan ( Pelajar ) 7. b. n. b. Aktiviti Utama a. Majlis Khatam Al-Quran e.6. Sumbangan Fakir Miskin h. d.

JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK JK Urusetia Protokol dan Sambutan Tadarus al-Quran Majlis Khatam al-Quran Majlis Qiamulail Solat Tarawih Ceramah Perdana Rakaman & Dokumentasi Pengacaraan dan Bacaan Doa Persiapan Dewan dan Khemah Hiasan Pentas Keselamatan dan Kebajikan Seranta dan Siaraya Jamuan Hadiah dan Cenderamata Cenderahati Risalah dan Brosur Pertandingan Penyambut Tetamu 4 . j.3.2 Ahli Jawatankuasa a. m. Pengetua / Guru Besar atau wakil sekolah yang berhampiran d. 8. Pimpinan masyarakat setempat c.2. Jawatankuasa Pelaksana Program Perdana Ihya Ramadhan 8. Tarikh : Ia ditetapkan oleh pihak pengurusan sekolah. k. h. n. g. i. Sasaran / penyertaan program ini seperti berikut : a. s. PIBG sekolah e. f. c.1.7. Jawatankuasa Induk Pengerusi Pengetua / Guru Besar Timbalan Pengerusi Penolong Kanan Pentadbiran Naib Pengerusi 1 Penolong Kanan HEM Naib Pengerusi 11 Penolong Kanan Ko-Kurikulum Setiausaha Setiausaha MAKDIS Penolong Setiausaha Guru Pendidikan Islam 8. l. d. b. q. r. o. e. Warga sekolah seluruhnya 7. Pegawai Jabatan Pelajaran Perak / Pejabat Pelajaran Daerah b. p.

edu. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013. ( Sila rujuk kepada Lampiran 2 ) 12. 11. Penilaian Laporan pelaksanaan program hendaklah dihantar secara dalam talian melalui portal www. Faedah-Faedah Yang Dijangka Diperolehi 10. 10. 10.3 Melahirkan rasa simpati dan prihatin di antara warga sekolah kepada orang yang kurang bernasib baik dan yang memerlukan pertolongan.2 Dapat menerapkan cinta kepada sumber ilmu dan menghayati kepentingan beramal dengan ajaran Islam khususnya di sepanjang Ramadhan. JK Tugas-Tugas Khas 10. 10.1 Dapat menjana kemesraan dan semangat ukhuwah yang mantap antara warga sekolah. Disediakan oleh: Unit Pengurusan Dakwah dan Syiar Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Perak Lampiran 1 5 . Perkara Yang Dipohon Sektor Pendidikan Islam. Jabatan Pelajaran Perak memohon semua Pengetua / Guru Besar dan warga sekolah mengambil maklum dan bekerjasama untuk melaksanakan dan menjayakan Program Ihya Ramadhan 1434H / 2013M.bpi. 10.my dan satu salinan (secara hardcopy) kepada Unit Pendidikan Islam.5 Mewujudkan kembali budaya bergotong royong mengendalikan majlis antara warga sekolah.4 Mendapat pengetahuan dan pengalaman secara langsung dari ilmuan dalam slot rawdhatul ilmi seketika bersama ilmuan.t.spiperak.

2. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. Tadarrus Al-Quran Guru dan Staf Tarikh : Setiap hari bekerja dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Objektif : 1. Melahirkan rasa syukur dengan kedatangan bulan yang penuh berkat dan menambat jiwa raga warga sekolah rasa seronok untuk beramal ibadat sepanjang Ramadhan. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan bulan Ramadhan dan amalan yang wajar digarap untuk mencapai maqam muttaqin. 3. Menghebahkan program yang dirancang makluman semua warga sekolah. Program Di Ambang Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh urusetia Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : 30 minit Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. 2. 2. Kaedah Pelaksanaan : 6 . Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan warga pendidik dan staf dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau qari. sepanjang Ramadhan untuk Kaedah Pelaksanaan : a. 3. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar c. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah b.KAEDAH PELAKSANAAN AKTIVITI IHYA’ RAMADHAN 1. Tayang Multimedia berkaitan aktiviti sepanjang Ramadhan.

Sebagai satu wadah menjelas dan berkongsi ilmu serta pengalaman dalam menghayati 7 . Ceramah Perdana / Forum Perdana Tarikh: Ditetapkan oleh urusetia Masa : 2 jam Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Melaksanakan tahsin al-Quran di kalangan pelajar dengan dibimbing oleh seorang fasilitator atau guru 3. 3. Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Memahami dan menghayati intisari ayat-ayat al-Quran yang dibaca untuk diamalkan dalam kehidupan. c. Melahirkan rasa cinta dan seronok membaca al-Quran secara berkumpulan. 2. Bacaan secara tartil. Tadarrus Al-Quran Pelajar Tarikh : Setiap hari persekolahan dalam bulan Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Pelajar yang telah membaca al-Quran Objektif : 1. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan. 4. b. d. disemak dan ditashih oleh fasilitator atau guru. Semua pelajar diarah berkumpul di surau/kelas dalam keadaan berwuduk b.a. Selesai tadarrus semua warga pendidik dan staf disarankan solat berjemaah bersama pelajar di Surau. Bacaan secara tartil. disemak dan ditashih oleh fasilitator d. Guru dan staf dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang ditetapkan oleh urusetia. Setiap kumpulan membaca mengikut juzuk yang ditetapkan c. Kaedah Pelaksanaan : a.

8 .Lain-lain tajuk yang sesuai. d. f.keberkatan. e. b. Program ini dicadangkan hanya sekali dalam bulan Ramadhan. c. Tajuk yang dicadangkan seperti berikut : i – Ramadhan Menjana Kecemerlangan Hidup ii. Keutamaan peserta Khatam al-Quran dipilih di kalangan pelajar yang lancar bacaan al-Quran. c. b. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di Surau atau Dewan Sekolah. Menzahirkan rasa syukur kerana dapat mengkhatam bacaan al-Quran khususnya di bulan Ramadhan. (ikut kesesuaian pihak sekolah) e. kepentingan. Pelaksanaan program ini boleh digabungkan dengan Program Perdana Ihya Ramadhan atau ia dilaksanakan secara berasingan mengikut kesesuaian pihak sekolah. 2. Hadiah atau cenderahati disediakan untuk pemenang. Majlis dipimpin oleh seorang khalifah atau guru pembimbing dan diikuti oleh semua peserta khatam al-Quran sehingga selesai. Kaedah Pelaksanaan : a. bunga telur dan paluan kumpulan kompang.Pembentukan Sahsiah Diri Melalui Madrasah Ramadhan iii. 5. 3. Majlis boleh dilaksanakan pada hari Program Perdana Ihya Ramadhan atau dibuat secara berasingan mengikut kesesuaian perancangan pihak sekolah. d. Menyemarak rasa cinta dan menjunjung tinggi ajaran Islam yang disarankan al-Quran. Kaedah Pelaksanaan : a. Majlis Khatam Al-Quran Tarikh : Ditetapkan oleh pihak sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran : Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Peserta Khatam al-Quran diarak dengan diiringi oleh bunga manggar. Menyuburkan budaya membaca al-Quran selaras dengan saranan Rasulullah saw. Disarankan diadakan soalan kuiz selepas sesi ceramah.Mencontohi Kehidupan Generasi Qurani iv. Pilih pelajar mengikut kelas sebagai peserta Khatam al-Quran. Penceramah ditetapkan oleh pihak sekolah. tuntutan dan cabaran beramal sepanjang Ramadhan. f.

c. Semua pelajar diarah berkumpul di surau dalam keadaan berwuduk b. Melahirkan kesedaran. 6. Majlis diakhiri dengan bacaan doa khatam dan selawat beramai-ramai dan bunga telur dan bunga rampai diedarkan kepada semua hadirin. 2. 7. Qiamullail diakhiri dengan doa. Qiamullail Tarikh : Sekali setiap cuti hujung minggu Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : 1 jam sebelum bersahur Sasaran: Keutamaan pelajar yang tinggal di asrama sahaja manakala pelajar yang tinggal bersama keluarga digalakkan terlibat. d. Memberi kesedaran dan melatih pelajar untuk menghayati kelebihan ibadat qiamullail. Pilih imam di kalangan pelajar atau imam jemputan untuk memimpin qiamullail.g. Solat sunnat yang disarankan ialah solat sunat tahajjud. Kaedah Pelaksanaan : a. Pelajar bergerak ke dewan makan untuk bersahur. Membentuk jati diri di kalangan pelajar dengan bermunajat dan berqiamullail. 3. keinsafan dan berusaha mencari kelebihan malam Lailatul Qadr. h. e. Semua hadirin disarankan berpakaian kebangsaan di majlis berkenaan. taubat. tasbih dan witir. Objektif : 1. Tabung Sumbangan Fakir Miskin Tarikh : Sepanjang Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah 9 .

Banner / Seranta 10 . Kempen mengisi tabung setiap hari melalui tazkirah ringkas di perhimpunan pagi atau selepas solat. Iftar Jamaie Tarikh : Pada masa program Perdana Ihya Ramadhan Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Masa : Ditetapkan oleh urusetia Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Kaedah Pelaksanaan : a. berbudi pekerti. c. Membaca doa berbuka. berhemah dan cintakan ajaran Islam khususnya di dalam Ramadhan al Mubarak.Objektif : 1. JK Tabung berusaha mendapatkan sumbangan dari individu atau syarikat. e. Pelancaran tabung dilancarkan oleh Pengetua / Guru Besar pada hari pertama persekolahan di bulan Ramadhan. Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. d. Semua warga sekolah dan tetamu berkumpul di dewan makan / tempat majlis. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. b. 2. Kaedah Pelaksanaan : a. Melahirkan rasa bersyukur dengan nikmat keselesaan hidup dan kesihatan di kalangan warga sekolah turut sama bersimpati memberi sumbangan untuk mereka yang kurang bernasib baik. Tazkirah / ceramah mengenai fadhilat Ramadhan oleh seorang guru Pendidikan Islam / penceramah jemputan. c. Penyampaian sumbangan dilaksanakan pada hari Perutusan Aidil Fitri oleh Pengetua / Guru Besar. d. b. 8. e. Warga sekolah dan tetamu bergerak ke surau untuk solat Maghrib. JK Tabung mendapatkan senarai pelajar miskin dari setiap guru kelas. Berbuka puasa. 9. Mewujudkan suasana keakraban.

c. Memantapkan kefahaman cara menyambut perayaan di dalam Islam.Tarikh : Akhir Syaaban Tempat: Ditetapkan oleh urusetia Masa : Sepanjang Ramadhan. 10. Kaedah Pelaksanaan : a. c. b. b. Ucapan Khas oleh Pengetua / Guru Besar. Letakkan banner dilokasi yang strategik dan dapat dibaca oleh semua warga sekolah. JK Banner memilih cogankata atau slogan yang menarik untuk diletak dalam kain banner. Memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan kelebihan puasa 6 hari bulan syawal. Melahirkan rasa syukur dengan kemenangan berjaya melaksanakan ibadat sepanjang Ramadhan. 3. Masak Bubur Lambuk dan Bakar Lauk Pauk (BBQ ) Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : 11 . Layout banner berasaskan kreativiti pihak sekolah dan sesuai dengan suasana Ramadhan. Objektif : 1. 11. Tayang Multimedia rakaman aktiviti sepanjang Ramadhan. Diadakan sempena Perhimpunan Mingguan atau Perhimpunan Pagi Sekolah. Penyampaian Sumbangan Tabung kepada pelajar yang kurang bernasib baik. Untuk menyemarakkan bulan keberkatan melalui slogan yang menarik. d. Kaedah Pelaksanaan : a. Majlis Perutusan Aidil Fitri Oleh Pengetua / Guru Besar Tarikh : Ditentukan oleh sekolah Tempat : Dewan Besar Sekolah Tempoh Masa : 1 jam Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. 2.

rohani dan intelek.Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. b. Lantik Jawatankuasa Kecil yang menjayakan program ini. Pihak sekolah disarankan untuk memilih melaksanakan aktiviti elektif mengikut kesesuaian pihak sekolah. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Sasaran: Seluruh warga sekolah Objektif : 1. Pelaksanaan Aktiviti Elektif Ihya’ Ramadhan Tarikh : Ditetapkan oleh sekolah Tempat : Ditetapkan oleh urusetia Tempoh Masa : Ditetapkan oleh urusetia. Pelaksanaan program tersebut berasaskan kreativiti pihak sekolah. emosi. Mewujudkan suasana keakraban. kemesraan dan seronok beramal ibadat dalam bulan Ramadhan demi menyemarakkan amalan secara jamaie serta seimbang dalam mengendalikan urusan duniawi dan ukhurawi. c. Kaedah Pelaksanaan : a. c. 2. 12 . Setiap warga pendidik dan staf digarap tenaga dan fikiran mereka secara aktif untuk menjayakan setiap aktiviti yang dirancang. Menyemarakkan lagi bulan keberkatan dengan pelbagai aktiviti yang bermanafaat. Membangunkan pembinaan modal insan yang seimbang dari segi jasmani. 12. Kaedah Pelaksanaan : a. Setiap pelajar diberi peluang untuk membangunkan bakat dan daya kepimpinan melalui slot tazkirah ringkas dalam perhimpunan pagi atau selepas solat d. Ia diurusetiakan oleh Jawatankuasa Khas yang dilantik b. Masak secara bergotong royong diketuai oleh seorang memilik pengalaman dalam bidang tersebut.

2. Objektif 3. Data (i) Tadarrus al-Quran a. Sebagai satu medium menjelas dan memberi kefahaman kepentingan. tazkirah. iftar jamaie. Setiap kumpulan diketuai oleh seorang fasilitator dll Pertandingan hafaz al-Quran Pertandingan Hias Bunga Coklat dll Program Perdana 13 . Pengenalan Bulan Ramadhan adalah tetamu agung dari Allah untuk umat Islam menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketaqwaan yang dijanjikan Allah Taala. tuntutan dan cabaran beramal di Bulan Ramadhan. Pelajar dibahagikan kepada 10 kumpulan mengikut tingkatan b. Aktiviti a. Carta Organisasi 3.Lampiran 2 CONTOH FORMAT LAPORAN PROGRAM IHYA’ RAMDAHAN SEKOLAH ___________________ TAHUN _______ 1. Kelas Tadarrus al-Quran Mengadakan Majlis Khatam al-Quran Solat berjemaah. Aktiviti Utama Program Ihya Ramadhan (i ) (ii) (iii) asar b. 4. 5. berhemah dan cintakan ajaran Islam. tadarus al-Quran.1 3. sedekah dan seumpamanya adalah amat digalakkan dilaksanakan khususnya di dalam bulan Ramadhan al-Mubarak. sesi pagi solat zohor dan sesi petang solat manakala sekolah berasrama solat berjemaah lima waktu dll Aktiviti Elektif (i ) (ii) c. berbudi pekerti.2 Melahirkan warga sekolah yang memiliki sahsiah diri yang mulia. Amalan sunat seperti solat sunat tarawikh.

Bil Aktiviti Tarikh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran Jumlah Terlibat Cadangan / Komentar …………………………………………………………………………………………………………… ……………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………… Tandatangan Pengetua / Guru Besar Sekolah …………………………………… ( ) Cop 14 . Telefon : …………………………………………………… E-mail Sekolah : ………………………………………………….. Telah diadakan pada 23 Ramadhan 1434H b. Alamat Sekolah : …………………………………………………… No.( ii ) Majlis Khatam al-Quran a. 6.. Gambar/ fotografi BORANG MAKLUM BALAS PROGRAM IHYA’ RAMADHAN SEKOLAH _____________________ 2013M/1434H Nama Sekolah : ……………………………………………………. Tetamu kehormat yang dijemput ialah YB Ahli Parlimen Kawasan dll.

Menentukan pengagihan atau sukatan kumpulan tadarrus . pulut kuning. Tadarrus al. Rakaman & Dokumentasi 15 . Majlis Khatam al-Quran Tugas .Melantik JK Pengelola / JK Pelaksana . Jabatan Pelajaran Perak adalah secara dalam talian melalui www.Memastikan peralatan yang diperlukan 7. Nota : 1.Mengurus surat menyurat .Menguruskan persiapan majlis 6.Mengurus dan membimbing pelajar khatam Alquran . Roset dan lain-lain yang diperlukan. .Menyediakan Pengerusi Forum .Memilih imam Qiamullail .Tarikh : ………………………………. guru dan staf .Mengurus dan menyediakan bahan edaran . Protokol Tugas dan Sambutan Melantik AJK Kecil Menyediakan pasukan kompang dan silat.Mengetuai Majlis Khatam al-Quran .Menguruskan pembahagian kumpulan tadarrus. 3.edu.spiperak. Ceramah Perdana / Forum Perdana Tugas .Melantik AJK Kecil ..Mengadakan raptai 2. 4. Pejabat Pelajaran Daerah sebelum atau pada 13 September 2013.Quran Tugas .Memastikan protokol majlis berjalan lancar.Memberi taklimat kepada pelajar. 2.Melantik AJK Kecil . Majlis Qiamullail Tugas . .bpi.my sebelum atau pada 13 September 2013. 5. Sila isi dan kembalikan ke Unit Pendidikan Islam.Menyediakan soalan-soalan untuk dikemukakan kepada ahli panel .Memberi cadangan senarai nama ahli forum dan tajuk forum . Menguruskan penyediaan bunga manggar telur.Menyelaras dan menyelia persiapan Jawatankuasa . Setiausaha dan Urusetia Tugas .Melantik AJK Kecil .Menyediakan tempat forum .Memimpin bacaan doa khatam al-Quran.Memastikan perjalanan tadarrus berjalan lancar. bunga rampai. Pelaporan kepada Sektor Pendidikan Islam. PANDUAN TUGAS JAWATANKUASA PROGRAM IHYA RAMADHAN 1.

Menentukan tempat dan bentuk jamuan .Mengurus bil pembayaran tempahan jamuan kepada pihak bertangunggjawab. tetamu dan jemputan .Memastikan alat siaran berfungsi dengan baik ketika majlis berjalan dan mencukupi .Menyediakan peralatan kecemasan jika perlu. 13.Menyediakan sepanduk dan memasangnya di tempat-tempat tertentu .Menghubungi pihak media untuk membuat liputan jika perlu Jamuan Tugas . Seranta dan Siaraya Tugas . 12. Persiapan Tempat dan Khemah Tugas .Mengurus taklimat kepada petugas .Menyediakan teks doa yang sesuai dengan majlis -Memimpin bacaan doa -Menyediakan Aturcara Pentadbiran setelah berbincang dengan Setiausaha -Menyediakan skrip pengacaraan majlis -Melantik juru acara majlis -Memastikan majlis berjalan lancar.Menyediakan anggaran dan tempahan menu jamuan .Menyediakan hiasan pentas .Memastikan kekemasan dewan semasa dan selepas majlis .Menguruskan petugas photografi .Memastikan bekalan jamuan mencukupi .Menguruskan penyediaan latar pentas ( backdrop ) .Melantik AJK Kecil .Menyediakan tempat parking kenderaan yang sesuai. Pengacaraan dan Bacaan Doa Tugas . Hiasan Pentas Tugas .Menyusun atur kedudukan mengikut keutamaan .Hias meja dan tempat duduk VVIP Keselamatan dan Kebajikan Tugas . 16 .Menguruskan rakaman video sepanjang majlis berjalan . .Melantik AJK Kecil . tetamu jemputan dan peserta .Menguruskan persiapan dan hidangan bubur lambuk dan BBQ. 11. .Mengurus dan menyimpan segala bahan dokumentasi yang berkaitan majlis. 9. .Melantik AJK Kecil . 8.Menyediakan petugas jamuan VIP dan tetamu .Melantik AJK Keci.Tugas .Menyediakan menu VIP.Menyediakan alternatif lain sekiranya berlaku gangguan elektrik 10.Menyediakan tempat duduk VIP.Melantik AJK Kecil .Melantik AJK Kecil .

Mengurus layout broucher yang sesuai dengan majlis. .Melantik AJK Kecil .Melantikk AJK Kecil .Mengurus ‘ door gift ’ kepada tetamu jika disediakan.Menyediakan hadiah / cenderamata untuk penceramah / panel forum . 15.Menyediakan cenderamata kepada VVIP .Melantik AJK Kecil .Mengurus sambutan Tetamu Kehormat .14.Mengurus pemenang setiap pertandingan .Menyedia tempat rehat Tetamu Kehormat . Hadiah dan Cendermata Tugas .Mengiringi tetamu dan memandu arah tetamu untuk ke tempat duduk yang disediakan 17 . 18.Mengurus hadiah/ cenderamata ketika penyampaian hadiah Bubur Lambuk dan BBQ Tugas .Membuat penyelarasan dengan urusetia .Melantik hakim setiap pertandingan .Bekerjasama dengan JK Persiapan Tempat untuk menentukan tempat duduk mengikut susun atur keutamaan .Menyenaraikan nama para jemputan untuk diberikan kepada JK Urusetia .Mendapatkan senarai nama jawatankuasa kerja . 16. bentuk dan saiz .Mengurus pembelian bahan yang diperlukan untuk bubur lambuk dan BBQ Jemputan dan Sambutan Tugas .Menentukan isi kandungan.Mengurus jemputan Tetamu Kehormat .Menyediakan kad jemputan .Mengurus penyediaan bahan dan peralatan untuk menyediakan bubur lambuk dan BBQ .Berbincang dengan JK Hadiah. jenis hadiah yang sesuai untuk setiap pemenang 19. 17. Pertandingan Tugas . .Berbincang dengan pengerusi dan setiausaha kontens broucher .Membuat jemputan kepada para tetamu .Membuat promosi kategori pertandingan .Mengiringi dan menunjuk arah Tetamu Kehormat . .Menyediakan borang penyertaan pertandingan .Mengurus penyerahan cenderahati kepada petugas di kalangan pelajar sepanjang Ramadhan. Penyambut tetamu Tugas .Melantik AJK Kecil .Mengedar Buku Program kepada para jemputan Risalah dan Brosur Tugas .Melantik AJK Kecil .Menyambut Tetamu semasa majlis diadakan.

. .Menyelaras mana-mana tugas yang dipertanggungjawabkan oleh Pengerusi.Membantu melaksanakan tugas-tugas khas. Tugas-Tugas Khas Tugas .Membantu Urusetia dalam melancarkan lagi persiapan dan penyediaan majlis. 18 ..Mengiringi tetamu atau jemputan khas sehingga selesai majlis. 20.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->