P. 1
Syarat Hoki

Syarat Hoki

|Views: 16|Likes:
Published by Rawdhah Hamdan
syarat hoki
syarat hoki

More info:

Published by: Rawdhah Hamdan on Jul 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2014

pdf

text

original

Syarat –Syarat Pertandingan 1.

Nama: Pertandingan ini dinamakan Karnival Indoor Hoki Lima (5) sebelah tertutup UPSI 2002. Penganjur : Kelab Hoki UPSI 2 Undang-undang permainan: Pertandingan ini dijalankan mengikut undang-undang Antarabangsa FIH dan peraturan yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Kecil Pertandingan. 3. Pertandingan: Pertandingan ini tertutup kepada semua pasukan di Universiti Pendidikan Sultan Idris yang ingin memasuki pertandingan tersebut. 4. Bayaran: Bayaran masuk pertandingan ialah sebanyak RM16.00 (ENAM BELAS RINGGIT SAHAJA) bagi setiap pasukan. 5.Pendaftaran: Setiap pasukan boleh mendaftar seramai 8 orang pemain sahaja termasuk pemain simpanan. 6. Kelayakan Penyertaan seorang pemain: Pendaftaran pemain adalah tertutup seperti yang telah ditetapkan. (Merujuk perkara 3) Pendaftaran pemain adalah diwajibkan disertakan bersama nombor KAD MATRIK setiap pemain yang hendak bermain. Mana-mana pasukan yang menggunakan pemain yang tidak didaftarkan seperti pendaftaran asal pasukan , maka pasukan tersebut akan didenda atau disingkirkan dari pertandingan tanpa menunggu bantahan.(Rujuk 19.2) 7. Masa: Semua perlawanan akan di jalankan selama 5 minit x 5 minit = 10 minit bagi tiaptiap separuh masa dengan rehat selama 3 minit. 8. Perlawanan: Semua perlawanan akan dimulakan pada masa yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pertandingan dan Teknik. Sebarang pertukaran masa akan diberitahu lebih awal kepada pasukan yang terlibat.

Tiga (3) mata akan diberi untuk setiap kemenangan dan satu mata untuk permainan . Jika gagal berbuat demikian. Pasukan yang mengandungi kurang daripada empat orang pemain akan dikira kalah dan diberi kemenangan percuma kepada pasukan lawannya. Ini tertakluk kepada undang-undang ceraian 14.3 dengan jumlah 2 gol dan 3 mata. Ini tertakluk kepada undangundang ceraian 14. 12. Bilangan pemain: Semua pasukan hendaklah mengandungi sekurang-kurangnya empat (4) orang pemain semasa hendak dimulakan perlawanan. 14.Hanya lima minit sahaja lanjutan masa tambahan daripada masa yang ditetapkan akan diberi kepada pasukan-pasukan untuk hadir di dalam padang sebelum perlawanan dimulakan. Jersi / alatan keselamatan: Penganjur akan menyediakan bip untuk menggantikan jersi. Senarai nama pemain: Ketua pasukan hendaklah meyerahkan satu senarai nama pemain tidak lebih daripada 8 orang pemain serta dengan nombor baju yang dipakainya kepada pengawai teknikal sepuluh minit sebelum perlawanan dimulakan.3. 9. 11. Pertukaran: Pertukaran di jalankan secara “rolling” sistem. Ketua pasukan hendaklah memakai ARM BAND.00. 13. 10. Johan setiap kumpulan layak memasuki pertandingan akhir. Sekiranya kedua-dua pasukan mengandungi kurang daripada empat orang pemain maka perlawanan akan ditunda dan kedua – dua pasukan akan didenda RM10. maka kemenangan akan diberi kepada pasukan yang hadir di dalam padang. Tuan Rumah: Pasukan yang namanya mula-mula tertulis didalam jadual pertandingan ialah menjadi pasukan tuan rumah. Format pertandingan: Pertandingan ini akan dijalankan secara liga satu pusingan. Pemain diwajibkan memakai “shin guard” atas tujuan keselamatan. Jika pasukan melebihi 10 pasukan maka pihak penganjur akan mengadakan dua kumpulan.

Jumlah penalti stroke ialah 3 untuk setiap pasukan. Pasukan yang gagal bermain dengan alasan tidak menerima Jadual Pertandingan tidak akan dipertimbangkan oleh Jawatankuasa. Sekiranya terdapat pasukan yang memperolehi bilangan gol yang sama . Sudden Death: Jika perlawanan akhir berkesudahan seri selepas masa sebenar maka “MASA TAMBAHAN” 3-1-3 MINIT akan diberikan. Dalam masa tambahan ini. Jikalau kedua-dua pasukan memperolehi bilangan yang sama juga. Jika kedua-dua pasukan telah mencapai keputusan seri dalam pertandingan mereka. 17.”PERATURAN SUDDEN DEATH” AKAN DIKUATKUASAKAN yang mana perlawanan ini akan ditamatkan jika mana-mana pasukan menjaringkan gol pertama. Pasukan-pasukan adalah bertanggungjawab sendiri untuk mendapatkan jadual tersebut. Permohonan Penangguhan: Jawatankuasa berhak untuk menangguh atau meminda mana-mana perlawanan . (goal difference is the same) pasukan yang menjaringkan bilangan terbanyak sekali akan di anggap sebagai pemenang. Jawatankuasa Pertandingan akan menentukan masa setiap perlawanan dan berhak membuat pindaan kepada jadual tersebut pada bila-bila masa sekiranya didapati perlu. Perbezaan gol yang lebih (goal difference) akan dianggap sebagai pemenang. Jadual Pertandingan: Jadual pertandingan akan disusun oleh Jawatankuasa Pertandingan dan akan disebarkan kepada pasukan-pasukan yang berkenaan. Jika kedudukan masih seri tanpa jaringan gol maka “SISTEM PENALTI STROKE” hendaklah dijalankan bagi menentukan “MENANG KALAH” pasukan tersebut. Jika keputusan kekal maka penalti stroke sudden death akan dijalankan. (goal conceded is the same) pasukan yang mengalahkan lawannya akan dianggap sebagai pemenang. pasukan yang kena (goal conceded) bilangan gol yang kurang akan di anggap sebagai pemenang. 15.yang seri. 16. Sekiranya terdapat pasukan yang memperolehi perbezaan gol yang sama. keputusan muktamad akan diambil dengan penalti stroke 3 pemain secara sudden death.

Bantahan: Segala bantahan yang berkaitan dengan perlawanan hendaklah dibuat dengan bersurat selewat-lewatnya 10 minit selepas perlawanan untuk pertandingan awal dan akhir selepas permainan tamat. Perlawanan Yang Ditunda Dan Dihentikan: Sekiranya pengadil berpendapat padang tidak sesuai untuk permainan disebabkan oleh keadaan cuaca atau kerana hal-hal lain yang tidak dijangkakan maka perlawanan tersebut akan dihentikan dan Jawatankuasa Pertandingan akan menetapkan tarikh / masa yang lain untuk perlawanan yang ditangguhkan itu. Kuasa Jawatankuasa: Penggantungan 1 perlawanan Penggantungan 2 perlawanan Penggantungan 3 perlawanan . 6 mata 8 mata 14 mata 20. 18. Jika perlawanan ditangguhkan selepas separuh masa kedua berlangsung maka keputusan perlawanan semasa kekal. Jika perlawanan ditangguhkan sebelum separuh masa pertama permainan ditamatkan maka perlawanan semula akan diadakan dengan tidak mengambilkira apa-apa keputusan yang berlaku. 19. Rayuan hendaklah disampaikan kepada Pengerusi Jawatankuasa Bantahan/Rayuan beserta dengan ‘WANG BANTAHAN’ tunai sebanyak RM 20. Keputusan Jawatankuasa Bantahan/Rayuan adalah muktamad.tanpa memberi sebarang alasan. Lembaga Tatatertib: Sistem mata demerit akan dijalankan untuk dikuatkuasakan sepanjang kejohanan ini. 22.00 selepas perlawanan tersebut. Kad Kuning Kad Merah 3 mata 8 mata Tindakan tatatertib akan diambil berdasarkan system mata demerit. Wang itu akan dikembalikan sebanyak 70% jika benar bantahannya dan jika tidak. wang tersebut tidak akan dikembalikan.

23. Sewaktu perlawanan setiap pasukan mesti mempunyai minimum 4 orang pemain maksimum 5 orang pemain Pertukaran pemain hanya dibenarkan apabila a) gol dijaringkan atau melintasi garisan belakang. Pindaan: Pindaan atau tambahan kepada undang-undang kecil tidak boleh dibuat melainkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan ini.Jawatankuasa adalah berkuasa bagi mentafsirkan Undang-undang kecil yang tidak tercatat. Jawatankuasa Rayuan a) b) c) Jawatankuasa rayuan terdiri daripada : Pengarah Pertandingan Ketua Pengadil Dua orang pengurus yang tidak terlibat. 24. Pertandingan Hoki “Indoor”(Ubahsuai) Perkara yang berbeza dari undang-undang hoki. (i) Pasukan dan jumlah masa permainan 2 pasukan mengandungi 8 orang pemain setiap satu.5–3-5 (Masa dihentikan apabila bola 2 bahagian masa yang sama (ii) . Semua keputusan dan ketetapan oleh Jawatankuasa adalah muktamad dan tidak lagi tertakluk kepada apa-apa rayuan. 1. Segala hal yang tidak diperuntukkan dibawah peraturan-peraturan ini atau soal perbezaan taksiran mengenai peraturan ini hendaklah diambil tindakan oleh Jawatankuasa yang keputusannya adalah muktamad. b) rehat c) pemain tercedera (iii) Jumlah masa permainan selama 5 minit setiap satu. pengadilan atau dalam hal lain. Hal-hal lain Yang tidak Diperuntukkan: Setiap pasukan yang menyertai pertandingan ini tidak layak untuk membuat tuntutan gantirugi dan sebagainya dimana-mana mahkamah sekalipun jika berlaku sebarang kemalangan sebelum semasa dan selepas pertandingan.

6. Menjaringkan gol Hanya tolakan dan menceduk yang tidak merbahaya untuk menjaringkan gol sahaja dibenarkan. Penalti stroke bermakna masa dihentikan. badan atau sebagainya perlu diambil tindakan. 5. 3. Kapten – Tiada perubahan Pengadil dan penjaga masa Sewaktu penalti corner. . Permainan advantej digalakkan namun permainan bahaya menggunakan kayu. Pemain tidak dibenarkan berada dalam kawasan kecil gol pada sepanjang masa. Permulaan permainan dan memulakan semula permainan. Bangku pemain simpanan Jumlah orang yang dibenarkan berada di bangku pemain simpanan maksima 4 orang pemain Maksima 2 orang pegawai pasukan. * Permulaan pihak lawan berada 3 meter dari bola * Buli Semua pemain yang tidak mengambil buli mesti berada sekurang-kurangnya 3 meter dari tempat buli. (i) (ii) (iii) Salahlaku permainan Pemain tidak dibenarkan memukul bola. 7. Berlaku kekalutan dalam D maka buli diadakan di luar D bertentangan garisan tengah gol. (i) (ii) (iii) 4. Semua peralatan perlu diletakkan di belakang kerusi pemain simpanan.keluar padang permainan) penalti stroke dan penalti corner ditamatkan (rehat/masa penuh tamat) * Melanggar undang – undang diatas – P. pengadil yang bertanggungjawab akan dibantu oleh rakannya yang akan hanya meniup apabila jelas ternampak kesalahan dilakukan oleh penyerang.C terhadap pasukan terbabit 2. Pemain tidak dibenarkan baring di atas padang sewaktu permainan.

S.C untuk penyerang. Sewaktu P. Melambatkan masa permainan. Kedudukan sama seperti permainan padang biasa. 10. 9.C jika diluar D. • • • • • • Tolakan percuma di mana sahaja kawasan permainan – pihak lawan berada sejauh 3 meter dari tempat tolakan.S jika kesalahan disengajakan Kad kuning – Tidak kurang dari 2 minit dan tidak lebih dari 5 minit.S – hanya tolakan sahaja dibenarkan. Ia hanya boleh dimasukkan semula bila masa penggantungan tamat. Kesalahan dalam D – P.C atau P. Bola diluar padang permainan (A) Keluar garisan tepi (ii) (iii) (iv) (i) (ii) dimana sahaja – tolakan dikawasan bola keluar Berhampiran D – Semua pemain mesti berada 3 meter jauh dari bola kecuali pemain yang mengambil tolakan.C – bola mesti dimatikan seketika (dalam atau luar D) sebelum cubaan menjaringkan gol dibenarkan. Jika kesalahan berlaku dalam D oleh penyerang – tolakan boleh diambil dari dalam D. 8. . Tidak dibenarkan mengheret bola sewaktu P.S boleh dikenakan jika pemain terbabit melakukan kesalahan serius dengan sengaja atau tidak bersemangat kesukanan dimana sahaja dalam padang permainan. Penalti Stroke-Ubahsuai (i) P.C tamat. (B) Keluar garisan gol atau garisan belakang (i) Oleh penyerang atau secara tidak sengaja oleh pertahanan – tolakan percuma untuk pihak pertahanan. Kad merah (permainan semasa) – Sama seperti kad kuning tetapi pasukan akan menamatkan permainan dengan kekurangan seorang pemain. Jika bola melintasi garisan tengah maka undang-undang P. Sewaktu P.* (i) (ii) (iii) (iv) (v) Penalti Kesalahan yang disengajakan dalam kawasan sendiri – P. Dalam jarak 3 meter dari D untuk penyerang – semua pemain mesti berada dalam jarak 3 meter dari bola. Jika pemain simpanan dikenakan kad kuning maka salah seorang pemain di dalam padang permainan perlu dikeluarkan dan tidak boleh digantikan.P. Jika tiada gol maka tolakan percuma untuk pertahanan.

Following the defeat. "When I took over 11 months ago. The difference was that Britain. I will have to give everything a lot of thought. I am as disappointed and hurt as any other Indian hockey fan." he said. Britain ended India's Olympic dreams with a 2-0 win in the final of the World Hockey qualifying tournament at the Prince of Wales Country Club. Speaking after India's 3-2 loss to Great Britain in the final of the Qualifying Tournament last night. "We must retain the core team and perhaps even induct a few junior players. Carvalho said he was still to speak to Indian Hockey Federation president KPS Gill about his resignation.C akan diberikan. On the day. (Courtesy. it was Britain who showed a lot of steel in dealing with the massive pressure they were subjected to by the Indian forwards. heads bowed. We could not recover from these setbacks. In contrast. midfielder Sardara Singh and forward Prabhjot Singh filled their cup of woe. as the ball was not even stopped cleanly. I am keeping my word. Some of the seniors in the team might have to think hard about their future in international hockey. who also did not put up an extra ordinary performance. failure to qualify for the Olympics is not the end of the road for Indian hockey.php? . Eight times gold medallists India thus failed to make it to the Olympics for the first time since their debut in 1928. In fact. Having said that. Yes. I had said I would resign if I cannot deliver results.my/index. shoulders slumped. but asserted that his decision was final. I am firm in my decision to step down along with assistant coaches Mohinder Pal Singh and Ramesh Parameswaran.(ii) Secara sengaja oleh pertahanan – dari mana–mana bahagian padang maka P. So. while the Indians did not. It brought the number of yellow cards to five in three matches. We now have to start from scratch and renew our attempt to become one of the top teams in the World. India could never really settle down and the two yellow cards to their key players." Carvalho said after the match. their set-piece drill in the second-half was rather pathetic.com/upsikarnivalsukan/ Chief Hockey Coach Joaquim Carvalho has blamed India's below-par performance and some serious blunders for their 0-2 defeat in the World Hockey Olympic qualifying final at the hands of Great Britain." he said. capitalized on the two early chances that came their way. "We played to just 50 per cent of potential today. Scoring twice in the first-half.com. Joaquim Carvalho has decided to step down along with his support staff following India's failure to qualify for the 2008 Beijing Olympics for the first time in 80 years. The Press Trust of India) http://www. here. India also blew five penalty corners with neither Ramachandra Raghunath with his drag-flicks nor Dilip Tirkey with his direct hits able to convert. Carvalho said his failure to 'deliver result' prompted him to resign.geocities. now. While the Britain players celebrated to the accompaniment of the song "We are the Champions". India failed to qualify for the Olympic Games for the first time in 80 years since their debut in 1928." The coach opined that there was still a lot of potential in the current team and that there was no need to press the panic button. Carvalho said. There are a few issues too that the IHF will first have to straighten out. the Indian. http://www. could only watch the jubilant scenes of a team that played smarter if not better hockey. "I don't know. "In any case. for the moment. Our defence made a silly mistake in the very first minute that led to a goal and another error on the flanks resulted in a second goal against us. Barry Middleton (4th minute) and Richard Mantell (10th) struck for Britain who then showed the discipline and character to withstand intense pressure in the late night match to emerge deserving winners while qualifying for the 2008 Beijing Olympics. who had beaten India 3-2 in the league. When asked whether he would re-consider his decision if asked by the IHF.hockey365.

Hockey took its most important step forward in 1924 when the International Hockey Federation. Hockey had made its first steps toward an international federation when in 1909 the Hockey Association in England and the Belgium Hockey Association agreed to mutually recognise each other to regulate international hockey relations. who would become the first President of the FIH. The French Association followed soon after. Historical records show that a crude form of hockey was played in Egypt 4. the world governing body for the sport. were Austria. primarily around schools. hockey was subsequently dropped from the 1912 Stockholm Games. but this was not considered sufficient. Léautey called together representatives from seven national federations to form the sport's international governing body. The first Olympic Hockey Competition for men was held in London in 1908 with England. was founded in Paris under the initiative of Frenchman. which represented both men's and women's hockey in their countries.000 years ago. and by the Aztec Indians in South America several centuries before Columbus landed in the New World. Mr. The modern game of hockey evolved in England in the mid-18th century. The six founding members. The Paris organisers refused to include hockey on the basis that the sport had no International Federation. Mr.000 BC. the Fédération Internationale de Hockey sur Gazon. and in Ethiopia around 1. Czechoslovakia. Various museums offer evidence that a form of the game was played by Romans and Greeks. Hungary. Léautey. and reappeared in 1920 in Antwerp before being omitted again in Paris in 1924. Paul Léautey. was motivated to action following hockey's omission from the program of the 1924 Paris Games. Belgium. After having made its first appearance in the 1908 Games. France. Spain and Switzerland. Ireland and Scotland competing separately. .option=com_content&task=view&id=187&Itemid=2&PHPSESSID=c639932f403aafbd027d48446e3d 5bd4 History of Hockey and FIH The roots of hockey are buried deep in antiquity.

and the professional staff in its Lausanne headquarters. The FIH not only regulates the sport. but is also responsible for its development and promotion so as to guarantee a secure future for hockey. Poland. the International Federation of Women's Hockey Associations (IFWHA) was formed.Africa. Portugal and India joined. Pan America and Asia and in 1974. Denmark.the FIH in 1974 and the IFWHA in 1980 . Denmark joined in 1925. The founding members were Australia. Today. Scotland.Germany. working together with an Executive Board. a number of instrumental Committees.The women's game developed quickly in many countries and in 1927. and in 1928 . the FIH Council. the International Hockey Federation consists of five Continental associations . It works in co-operation with both the national and continental organisations to ensure consistency and unity in hockey around the world.and 118 member associations. the United States and Wales. . there were 71 members. Secretary General and Treasurer.the year of the Amsterdam Olympics . there were already 50 countries affiliated with the FIH. In many ways. The growth of the International Hockey Federation from its early beginnings has been most impressive. India's addition marked the membership of the first non-European country. Turkey in 1927. After celebrating their respective Golden Jubilees . the FIH serves as the 'guardian' of the sport. Today. as well as three continental associations . South Africa. By 1964. the Dutch men in 1926. the work of the International Hockey Federation is accomplished through the efforts of the FIH President. Ireland.the two organisations came together in 1982 to form the FIH.Europe and Oceania have since joined . England.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->