Syarat –Syarat Pertandingan 1.

Nama: Pertandingan ini dinamakan Karnival Indoor Hoki Lima (5) sebelah tertutup UPSI 2002. Penganjur : Kelab Hoki UPSI 2 Undang-undang permainan: Pertandingan ini dijalankan mengikut undang-undang Antarabangsa FIH dan peraturan yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Kecil Pertandingan. 3. Pertandingan: Pertandingan ini tertutup kepada semua pasukan di Universiti Pendidikan Sultan Idris yang ingin memasuki pertandingan tersebut. 4. Bayaran: Bayaran masuk pertandingan ialah sebanyak RM16.00 (ENAM BELAS RINGGIT SAHAJA) bagi setiap pasukan. 5.Pendaftaran: Setiap pasukan boleh mendaftar seramai 8 orang pemain sahaja termasuk pemain simpanan. 6. Kelayakan Penyertaan seorang pemain: Pendaftaran pemain adalah tertutup seperti yang telah ditetapkan. (Merujuk perkara 3) Pendaftaran pemain adalah diwajibkan disertakan bersama nombor KAD MATRIK setiap pemain yang hendak bermain. Mana-mana pasukan yang menggunakan pemain yang tidak didaftarkan seperti pendaftaran asal pasukan , maka pasukan tersebut akan didenda atau disingkirkan dari pertandingan tanpa menunggu bantahan.(Rujuk 19.2) 7. Masa: Semua perlawanan akan di jalankan selama 5 minit x 5 minit = 10 minit bagi tiaptiap separuh masa dengan rehat selama 3 minit. 8. Perlawanan: Semua perlawanan akan dimulakan pada masa yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pertandingan dan Teknik. Sebarang pertukaran masa akan diberitahu lebih awal kepada pasukan yang terlibat.

Johan setiap kumpulan layak memasuki pertandingan akhir.Hanya lima minit sahaja lanjutan masa tambahan daripada masa yang ditetapkan akan diberi kepada pasukan-pasukan untuk hadir di dalam padang sebelum perlawanan dimulakan. Sekiranya kedua-dua pasukan mengandungi kurang daripada empat orang pemain maka perlawanan akan ditunda dan kedua – dua pasukan akan didenda RM10. Jika gagal berbuat demikian. Format pertandingan: Pertandingan ini akan dijalankan secara liga satu pusingan. 13. Pasukan yang mengandungi kurang daripada empat orang pemain akan dikira kalah dan diberi kemenangan percuma kepada pasukan lawannya. maka kemenangan akan diberi kepada pasukan yang hadir di dalam padang. Tiga (3) mata akan diberi untuk setiap kemenangan dan satu mata untuk permainan . 9.3 dengan jumlah 2 gol dan 3 mata. 11. 12. Pemain diwajibkan memakai “shin guard” atas tujuan keselamatan. Tuan Rumah: Pasukan yang namanya mula-mula tertulis didalam jadual pertandingan ialah menjadi pasukan tuan rumah. Pertukaran: Pertukaran di jalankan secara “rolling” sistem. Ini tertakluk kepada undang-undang ceraian 14. Bilangan pemain: Semua pasukan hendaklah mengandungi sekurang-kurangnya empat (4) orang pemain semasa hendak dimulakan perlawanan. Senarai nama pemain: Ketua pasukan hendaklah meyerahkan satu senarai nama pemain tidak lebih daripada 8 orang pemain serta dengan nombor baju yang dipakainya kepada pengawai teknikal sepuluh minit sebelum perlawanan dimulakan. 14. Jersi / alatan keselamatan: Penganjur akan menyediakan bip untuk menggantikan jersi. 10. Ketua pasukan hendaklah memakai ARM BAND.3.00. Ini tertakluk kepada undangundang ceraian 14. Jika pasukan melebihi 10 pasukan maka pihak penganjur akan mengadakan dua kumpulan.

Jika keputusan kekal maka penalti stroke sudden death akan dijalankan. Sekiranya terdapat pasukan yang memperolehi bilangan gol yang sama . Sekiranya terdapat pasukan yang memperolehi perbezaan gol yang sama. Dalam masa tambahan ini. keputusan muktamad akan diambil dengan penalti stroke 3 pemain secara sudden death. Jawatankuasa Pertandingan akan menentukan masa setiap perlawanan dan berhak membuat pindaan kepada jadual tersebut pada bila-bila masa sekiranya didapati perlu. (goal conceded is the same) pasukan yang mengalahkan lawannya akan dianggap sebagai pemenang. Perbezaan gol yang lebih (goal difference) akan dianggap sebagai pemenang. Jika kedua-dua pasukan telah mencapai keputusan seri dalam pertandingan mereka.yang seri. (goal difference is the same) pasukan yang menjaringkan bilangan terbanyak sekali akan di anggap sebagai pemenang. 16. Jadual Pertandingan: Jadual pertandingan akan disusun oleh Jawatankuasa Pertandingan dan akan disebarkan kepada pasukan-pasukan yang berkenaan. Jumlah penalti stroke ialah 3 untuk setiap pasukan. Jikalau kedua-dua pasukan memperolehi bilangan yang sama juga. pasukan yang kena (goal conceded) bilangan gol yang kurang akan di anggap sebagai pemenang. 15. Pasukan yang gagal bermain dengan alasan tidak menerima Jadual Pertandingan tidak akan dipertimbangkan oleh Jawatankuasa. 17.”PERATURAN SUDDEN DEATH” AKAN DIKUATKUASAKAN yang mana perlawanan ini akan ditamatkan jika mana-mana pasukan menjaringkan gol pertama. Jika kedudukan masih seri tanpa jaringan gol maka “SISTEM PENALTI STROKE” hendaklah dijalankan bagi menentukan “MENANG KALAH” pasukan tersebut. Pasukan-pasukan adalah bertanggungjawab sendiri untuk mendapatkan jadual tersebut. Sudden Death: Jika perlawanan akhir berkesudahan seri selepas masa sebenar maka “MASA TAMBAHAN” 3-1-3 MINIT akan diberikan. Permohonan Penangguhan: Jawatankuasa berhak untuk menangguh atau meminda mana-mana perlawanan .

Jika perlawanan ditangguhkan sebelum separuh masa pertama permainan ditamatkan maka perlawanan semula akan diadakan dengan tidak mengambilkira apa-apa keputusan yang berlaku. 6 mata 8 mata 14 mata 20. Keputusan Jawatankuasa Bantahan/Rayuan adalah muktamad. Kuasa Jawatankuasa: Penggantungan 1 perlawanan Penggantungan 2 perlawanan Penggantungan 3 perlawanan . Perlawanan Yang Ditunda Dan Dihentikan: Sekiranya pengadil berpendapat padang tidak sesuai untuk permainan disebabkan oleh keadaan cuaca atau kerana hal-hal lain yang tidak dijangkakan maka perlawanan tersebut akan dihentikan dan Jawatankuasa Pertandingan akan menetapkan tarikh / masa yang lain untuk perlawanan yang ditangguhkan itu.00 selepas perlawanan tersebut. Jika perlawanan ditangguhkan selepas separuh masa kedua berlangsung maka keputusan perlawanan semasa kekal. 19. Bantahan: Segala bantahan yang berkaitan dengan perlawanan hendaklah dibuat dengan bersurat selewat-lewatnya 10 minit selepas perlawanan untuk pertandingan awal dan akhir selepas permainan tamat. 18. 22.tanpa memberi sebarang alasan. Rayuan hendaklah disampaikan kepada Pengerusi Jawatankuasa Bantahan/Rayuan beserta dengan ‘WANG BANTAHAN’ tunai sebanyak RM 20. wang tersebut tidak akan dikembalikan. Lembaga Tatatertib: Sistem mata demerit akan dijalankan untuk dikuatkuasakan sepanjang kejohanan ini. Wang itu akan dikembalikan sebanyak 70% jika benar bantahannya dan jika tidak. Kad Kuning Kad Merah 3 mata 8 mata Tindakan tatatertib akan diambil berdasarkan system mata demerit.

Pertandingan Hoki “Indoor”(Ubahsuai) Perkara yang berbeza dari undang-undang hoki. Sewaktu perlawanan setiap pasukan mesti mempunyai minimum 4 orang pemain maksimum 5 orang pemain Pertukaran pemain hanya dibenarkan apabila a) gol dijaringkan atau melintasi garisan belakang. Segala hal yang tidak diperuntukkan dibawah peraturan-peraturan ini atau soal perbezaan taksiran mengenai peraturan ini hendaklah diambil tindakan oleh Jawatankuasa yang keputusannya adalah muktamad.5–3-5 (Masa dihentikan apabila bola 2 bahagian masa yang sama (ii) . Pindaan: Pindaan atau tambahan kepada undang-undang kecil tidak boleh dibuat melainkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan ini.Jawatankuasa adalah berkuasa bagi mentafsirkan Undang-undang kecil yang tidak tercatat. pengadilan atau dalam hal lain. (i) Pasukan dan jumlah masa permainan 2 pasukan mengandungi 8 orang pemain setiap satu. Jawatankuasa Rayuan a) b) c) Jawatankuasa rayuan terdiri daripada : Pengarah Pertandingan Ketua Pengadil Dua orang pengurus yang tidak terlibat. 24. Hal-hal lain Yang tidak Diperuntukkan: Setiap pasukan yang menyertai pertandingan ini tidak layak untuk membuat tuntutan gantirugi dan sebagainya dimana-mana mahkamah sekalipun jika berlaku sebarang kemalangan sebelum semasa dan selepas pertandingan. 23. b) rehat c) pemain tercedera (iii) Jumlah masa permainan selama 5 minit setiap satu. 1. Semua keputusan dan ketetapan oleh Jawatankuasa adalah muktamad dan tidak lagi tertakluk kepada apa-apa rayuan.

Bangku pemain simpanan Jumlah orang yang dibenarkan berada di bangku pemain simpanan maksima 4 orang pemain Maksima 2 orang pegawai pasukan. 6. (i) (ii) (iii) 4. (i) (ii) (iii) Salahlaku permainan Pemain tidak dibenarkan memukul bola. 5. 7. 3.keluar padang permainan) penalti stroke dan penalti corner ditamatkan (rehat/masa penuh tamat) * Melanggar undang – undang diatas – P. . Penalti stroke bermakna masa dihentikan. Berlaku kekalutan dalam D maka buli diadakan di luar D bertentangan garisan tengah gol. Menjaringkan gol Hanya tolakan dan menceduk yang tidak merbahaya untuk menjaringkan gol sahaja dibenarkan. Semua peralatan perlu diletakkan di belakang kerusi pemain simpanan.C terhadap pasukan terbabit 2. Permainan advantej digalakkan namun permainan bahaya menggunakan kayu. Pemain tidak dibenarkan baring di atas padang sewaktu permainan. badan atau sebagainya perlu diambil tindakan. pengadil yang bertanggungjawab akan dibantu oleh rakannya yang akan hanya meniup apabila jelas ternampak kesalahan dilakukan oleh penyerang. * Permulaan pihak lawan berada 3 meter dari bola * Buli Semua pemain yang tidak mengambil buli mesti berada sekurang-kurangnya 3 meter dari tempat buli. Permulaan permainan dan memulakan semula permainan. Pemain tidak dibenarkan berada dalam kawasan kecil gol pada sepanjang masa. Kapten – Tiada perubahan Pengadil dan penjaga masa Sewaktu penalti corner.

Melambatkan masa permainan. Kedudukan sama seperti permainan padang biasa. Jika pemain simpanan dikenakan kad kuning maka salah seorang pemain di dalam padang permainan perlu dikeluarkan dan tidak boleh digantikan.P. 9.S – hanya tolakan sahaja dibenarkan. 8.S. Bola diluar padang permainan (A) Keluar garisan tepi (ii) (iii) (iv) (i) (ii) dimana sahaja – tolakan dikawasan bola keluar Berhampiran D – Semua pemain mesti berada 3 meter jauh dari bola kecuali pemain yang mengambil tolakan.C jika diluar D. Sewaktu P. (B) Keluar garisan gol atau garisan belakang (i) Oleh penyerang atau secara tidak sengaja oleh pertahanan – tolakan percuma untuk pihak pertahanan. Dalam jarak 3 meter dari D untuk penyerang – semua pemain mesti berada dalam jarak 3 meter dari bola. Jika bola melintasi garisan tengah maka undang-undang P. Kad merah (permainan semasa) – Sama seperti kad kuning tetapi pasukan akan menamatkan permainan dengan kekurangan seorang pemain. • • • • • • Tolakan percuma di mana sahaja kawasan permainan – pihak lawan berada sejauh 3 meter dari tempat tolakan. .C tamat.C atau P. 10. Jika tiada gol maka tolakan percuma untuk pertahanan.C – bola mesti dimatikan seketika (dalam atau luar D) sebelum cubaan menjaringkan gol dibenarkan.* (i) (ii) (iii) (iv) (v) Penalti Kesalahan yang disengajakan dalam kawasan sendiri – P. Tidak dibenarkan mengheret bola sewaktu P.S boleh dikenakan jika pemain terbabit melakukan kesalahan serius dengan sengaja atau tidak bersemangat kesukanan dimana sahaja dalam padang permainan. Kesalahan dalam D – P.S jika kesalahan disengajakan Kad kuning – Tidak kurang dari 2 minit dan tidak lebih dari 5 minit. Penalti Stroke-Ubahsuai (i) P. Sewaktu P. Ia hanya boleh dimasukkan semula bila masa penggantungan tamat. Jika kesalahan berlaku dalam D oleh penyerang – tolakan boleh diambil dari dalam D.C untuk penyerang.

Eight times gold medallists India thus failed to make it to the Olympics for the first time since their debut in 1928. We could not recover from these setbacks.com/upsikarnivalsukan/ Chief Hockey Coach Joaquim Carvalho has blamed India's below-par performance and some serious blunders for their 0-2 defeat in the World Hockey Olympic qualifying final at the hands of Great Britain. "I don't know. Our defence made a silly mistake in the very first minute that led to a goal and another error on the flanks resulted in a second goal against us.C akan diberikan.php? . It brought the number of yellow cards to five in three matches. "When I took over 11 months ago.my/index. I am firm in my decision to step down along with assistant coaches Mohinder Pal Singh and Ramesh Parameswaran. Barry Middleton (4th minute) and Richard Mantell (10th) struck for Britain who then showed the discipline and character to withstand intense pressure in the late night match to emerge deserving winners while qualifying for the 2008 Beijing Olympics. Carvalho said he was still to speak to Indian Hockey Federation president KPS Gill about his resignation. I am keeping my word. could only watch the jubilant scenes of a team that played smarter if not better hockey. Speaking after India's 3-2 loss to Great Britain in the final of the Qualifying Tournament last night.(ii) Secara sengaja oleh pertahanan – dari mana–mana bahagian padang maka P. Scoring twice in the first-half. I had said I would resign if I cannot deliver results. http://www. who also did not put up an extra ordinary performance. Following the defeat. I am as disappointed and hurt as any other Indian hockey fan. Britain ended India's Olympic dreams with a 2-0 win in the final of the World Hockey qualifying tournament at the Prince of Wales Country Club. failure to qualify for the Olympics is not the end of the road for Indian hockey. India failed to qualify for the Olympic Games for the first time in 80 years since their debut in 1928. On the day. midfielder Sardara Singh and forward Prabhjot Singh filled their cup of woe. Joaquim Carvalho has decided to step down along with his support staff following India's failure to qualify for the 2008 Beijing Olympics for the first time in 80 years. India could never really settle down and the two yellow cards to their key players." he said. here." The coach opined that there was still a lot of potential in the current team and that there was no need to press the panic button. who had beaten India 3-2 in the league. capitalized on the two early chances that came their way. I will have to give everything a lot of thought. "We must retain the core team and perhaps even induct a few junior players. There are a few issues too that the IHF will first have to straighten out. now. it was Britain who showed a lot of steel in dealing with the massive pressure they were subjected to by the Indian forwards. Having said that. In fact. (Courtesy. "In any case. for the moment. So.geocities.hockey365. Carvalho said his failure to 'deliver result' prompted him to resign. When asked whether he would re-consider his decision if asked by the IHF. "We played to just 50 per cent of potential today. the Indian." Carvalho said after the match. Yes. as the ball was not even stopped cleanly. Carvalho said. The difference was that Britain.com. India also blew five penalty corners with neither Ramachandra Raghunath with his drag-flicks nor Dilip Tirkey with his direct hits able to convert. their set-piece drill in the second-half was rather pathetic. while the Indians did not. While the Britain players celebrated to the accompaniment of the song "We are the Champions". We now have to start from scratch and renew our attempt to become one of the top teams in the World. Some of the seniors in the team might have to think hard about their future in international hockey. shoulders slumped. heads bowed. In contrast. but asserted that his decision was final." he said. The Press Trust of India) http://www.

000 BC. Léautey. After having made its first appearance in the 1908 Games. was motivated to action following hockey's omission from the program of the 1924 Paris Games. Spain and Switzerland.option=com_content&task=view&id=187&Itemid=2&PHPSESSID=c639932f403aafbd027d48446e3d 5bd4 History of Hockey and FIH The roots of hockey are buried deep in antiquity. primarily around schools. Historical records show that a crude form of hockey was played in Egypt 4. hockey was subsequently dropped from the 1912 Stockholm Games. and in Ethiopia around 1. Léautey called together representatives from seven national federations to form the sport's international governing body. Czechoslovakia. Ireland and Scotland competing separately. The French Association followed soon after. The six founding members. which represented both men's and women's hockey in their countries.000 years ago. Hockey took its most important step forward in 1924 when the International Hockey Federation. The first Olympic Hockey Competition for men was held in London in 1908 with England. but this was not considered sufficient. and by the Aztec Indians in South America several centuries before Columbus landed in the New World. Belgium. The Paris organisers refused to include hockey on the basis that the sport had no International Federation. Hockey had made its first steps toward an international federation when in 1909 the Hockey Association in England and the Belgium Hockey Association agreed to mutually recognise each other to regulate international hockey relations. was founded in Paris under the initiative of Frenchman. The modern game of hockey evolved in England in the mid-18th century. the Fédération Internationale de Hockey sur Gazon. France. . Paul Léautey. Hungary. the world governing body for the sport. Various museums offer evidence that a form of the game was played by Romans and Greeks. who would become the first President of the FIH. Mr. were Austria. and reappeared in 1920 in Antwerp before being omitted again in Paris in 1924. Mr.

Denmark. India's addition marked the membership of the first non-European country. a number of instrumental Committees. Portugal and India joined.Africa.Europe and Oceania have since joined . the United States and Wales. Turkey in 1927. the work of the International Hockey Federation is accomplished through the efforts of the FIH President. Ireland.The women's game developed quickly in many countries and in 1927.the FIH in 1974 and the IFWHA in 1980 .Germany. After celebrating their respective Golden Jubilees . Secretary General and Treasurer. In many ways. the International Hockey Federation consists of five Continental associations . It works in co-operation with both the national and continental organisations to ensure consistency and unity in hockey around the world. the International Federation of Women's Hockey Associations (IFWHA) was formed. By 1964. Pan America and Asia and in 1974. the FIH serves as the 'guardian' of the sport. England. . but is also responsible for its development and promotion so as to guarantee a secure future for hockey. the FIH Council. Poland. South Africa. as well as three continental associations . and the professional staff in its Lausanne headquarters.the year of the Amsterdam Olympics . The FIH not only regulates the sport. there were already 50 countries affiliated with the FIH. and in 1928 . The founding members were Australia. Scotland.the two organisations came together in 1982 to form the FIH. The growth of the International Hockey Federation from its early beginnings has been most impressive. there were 71 members. the Dutch men in 1926. Today. working together with an Executive Board. Denmark joined in 1925. Today.and 118 member associations.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful