Syarat –Syarat Pertandingan 1.

Nama: Pertandingan ini dinamakan Karnival Indoor Hoki Lima (5) sebelah tertutup UPSI 2002. Penganjur : Kelab Hoki UPSI 2 Undang-undang permainan: Pertandingan ini dijalankan mengikut undang-undang Antarabangsa FIH dan peraturan yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Kecil Pertandingan. 3. Pertandingan: Pertandingan ini tertutup kepada semua pasukan di Universiti Pendidikan Sultan Idris yang ingin memasuki pertandingan tersebut. 4. Bayaran: Bayaran masuk pertandingan ialah sebanyak RM16.00 (ENAM BELAS RINGGIT SAHAJA) bagi setiap pasukan. 5.Pendaftaran: Setiap pasukan boleh mendaftar seramai 8 orang pemain sahaja termasuk pemain simpanan. 6. Kelayakan Penyertaan seorang pemain: Pendaftaran pemain adalah tertutup seperti yang telah ditetapkan. (Merujuk perkara 3) Pendaftaran pemain adalah diwajibkan disertakan bersama nombor KAD MATRIK setiap pemain yang hendak bermain. Mana-mana pasukan yang menggunakan pemain yang tidak didaftarkan seperti pendaftaran asal pasukan , maka pasukan tersebut akan didenda atau disingkirkan dari pertandingan tanpa menunggu bantahan.(Rujuk 19.2) 7. Masa: Semua perlawanan akan di jalankan selama 5 minit x 5 minit = 10 minit bagi tiaptiap separuh masa dengan rehat selama 3 minit. 8. Perlawanan: Semua perlawanan akan dimulakan pada masa yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pertandingan dan Teknik. Sebarang pertukaran masa akan diberitahu lebih awal kepada pasukan yang terlibat.

Format pertandingan: Pertandingan ini akan dijalankan secara liga satu pusingan. Bilangan pemain: Semua pasukan hendaklah mengandungi sekurang-kurangnya empat (4) orang pemain semasa hendak dimulakan perlawanan. 9.00. Ini tertakluk kepada undang-undang ceraian 14. Jersi / alatan keselamatan: Penganjur akan menyediakan bip untuk menggantikan jersi. Ketua pasukan hendaklah memakai ARM BAND. Jika pasukan melebihi 10 pasukan maka pihak penganjur akan mengadakan dua kumpulan. maka kemenangan akan diberi kepada pasukan yang hadir di dalam padang. Tiga (3) mata akan diberi untuk setiap kemenangan dan satu mata untuk permainan . Tuan Rumah: Pasukan yang namanya mula-mula tertulis didalam jadual pertandingan ialah menjadi pasukan tuan rumah. 10. Senarai nama pemain: Ketua pasukan hendaklah meyerahkan satu senarai nama pemain tidak lebih daripada 8 orang pemain serta dengan nombor baju yang dipakainya kepada pengawai teknikal sepuluh minit sebelum perlawanan dimulakan. Ini tertakluk kepada undangundang ceraian 14. 14.3 dengan jumlah 2 gol dan 3 mata. Jika gagal berbuat demikian. 13. 12. Sekiranya kedua-dua pasukan mengandungi kurang daripada empat orang pemain maka perlawanan akan ditunda dan kedua – dua pasukan akan didenda RM10. Pemain diwajibkan memakai “shin guard” atas tujuan keselamatan. 11. Pertukaran: Pertukaran di jalankan secara “rolling” sistem.Hanya lima minit sahaja lanjutan masa tambahan daripada masa yang ditetapkan akan diberi kepada pasukan-pasukan untuk hadir di dalam padang sebelum perlawanan dimulakan. Pasukan yang mengandungi kurang daripada empat orang pemain akan dikira kalah dan diberi kemenangan percuma kepada pasukan lawannya.3. Johan setiap kumpulan layak memasuki pertandingan akhir.

Jikalau kedua-dua pasukan memperolehi bilangan yang sama juga. Sudden Death: Jika perlawanan akhir berkesudahan seri selepas masa sebenar maka “MASA TAMBAHAN” 3-1-3 MINIT akan diberikan. Sekiranya terdapat pasukan yang memperolehi bilangan gol yang sama . Perbezaan gol yang lebih (goal difference) akan dianggap sebagai pemenang. 15.”PERATURAN SUDDEN DEATH” AKAN DIKUATKUASAKAN yang mana perlawanan ini akan ditamatkan jika mana-mana pasukan menjaringkan gol pertama. Jika kedua-dua pasukan telah mencapai keputusan seri dalam pertandingan mereka. Jadual Pertandingan: Jadual pertandingan akan disusun oleh Jawatankuasa Pertandingan dan akan disebarkan kepada pasukan-pasukan yang berkenaan. (goal difference is the same) pasukan yang menjaringkan bilangan terbanyak sekali akan di anggap sebagai pemenang. Jika kedudukan masih seri tanpa jaringan gol maka “SISTEM PENALTI STROKE” hendaklah dijalankan bagi menentukan “MENANG KALAH” pasukan tersebut. Dalam masa tambahan ini. Pasukan-pasukan adalah bertanggungjawab sendiri untuk mendapatkan jadual tersebut. Pasukan yang gagal bermain dengan alasan tidak menerima Jadual Pertandingan tidak akan dipertimbangkan oleh Jawatankuasa.yang seri. Sekiranya terdapat pasukan yang memperolehi perbezaan gol yang sama. (goal conceded is the same) pasukan yang mengalahkan lawannya akan dianggap sebagai pemenang. pasukan yang kena (goal conceded) bilangan gol yang kurang akan di anggap sebagai pemenang. Jawatankuasa Pertandingan akan menentukan masa setiap perlawanan dan berhak membuat pindaan kepada jadual tersebut pada bila-bila masa sekiranya didapati perlu. 17. keputusan muktamad akan diambil dengan penalti stroke 3 pemain secara sudden death. Jumlah penalti stroke ialah 3 untuk setiap pasukan. Jika keputusan kekal maka penalti stroke sudden death akan dijalankan. 16. Permohonan Penangguhan: Jawatankuasa berhak untuk menangguh atau meminda mana-mana perlawanan .

19. Bantahan: Segala bantahan yang berkaitan dengan perlawanan hendaklah dibuat dengan bersurat selewat-lewatnya 10 minit selepas perlawanan untuk pertandingan awal dan akhir selepas permainan tamat. 18.00 selepas perlawanan tersebut. Kuasa Jawatankuasa: Penggantungan 1 perlawanan Penggantungan 2 perlawanan Penggantungan 3 perlawanan . 6 mata 8 mata 14 mata 20. 22. wang tersebut tidak akan dikembalikan. Jika perlawanan ditangguhkan sebelum separuh masa pertama permainan ditamatkan maka perlawanan semula akan diadakan dengan tidak mengambilkira apa-apa keputusan yang berlaku. Kad Kuning Kad Merah 3 mata 8 mata Tindakan tatatertib akan diambil berdasarkan system mata demerit. Perlawanan Yang Ditunda Dan Dihentikan: Sekiranya pengadil berpendapat padang tidak sesuai untuk permainan disebabkan oleh keadaan cuaca atau kerana hal-hal lain yang tidak dijangkakan maka perlawanan tersebut akan dihentikan dan Jawatankuasa Pertandingan akan menetapkan tarikh / masa yang lain untuk perlawanan yang ditangguhkan itu.tanpa memberi sebarang alasan. Wang itu akan dikembalikan sebanyak 70% jika benar bantahannya dan jika tidak. Lembaga Tatatertib: Sistem mata demerit akan dijalankan untuk dikuatkuasakan sepanjang kejohanan ini. Jika perlawanan ditangguhkan selepas separuh masa kedua berlangsung maka keputusan perlawanan semasa kekal. Rayuan hendaklah disampaikan kepada Pengerusi Jawatankuasa Bantahan/Rayuan beserta dengan ‘WANG BANTAHAN’ tunai sebanyak RM 20. Keputusan Jawatankuasa Bantahan/Rayuan adalah muktamad.

b) rehat c) pemain tercedera (iii) Jumlah masa permainan selama 5 minit setiap satu.5–3-5 (Masa dihentikan apabila bola 2 bahagian masa yang sama (ii) . pengadilan atau dalam hal lain. Semua keputusan dan ketetapan oleh Jawatankuasa adalah muktamad dan tidak lagi tertakluk kepada apa-apa rayuan. Sewaktu perlawanan setiap pasukan mesti mempunyai minimum 4 orang pemain maksimum 5 orang pemain Pertukaran pemain hanya dibenarkan apabila a) gol dijaringkan atau melintasi garisan belakang. Hal-hal lain Yang tidak Diperuntukkan: Setiap pasukan yang menyertai pertandingan ini tidak layak untuk membuat tuntutan gantirugi dan sebagainya dimana-mana mahkamah sekalipun jika berlaku sebarang kemalangan sebelum semasa dan selepas pertandingan. 1. Jawatankuasa Rayuan a) b) c) Jawatankuasa rayuan terdiri daripada : Pengarah Pertandingan Ketua Pengadil Dua orang pengurus yang tidak terlibat.Jawatankuasa adalah berkuasa bagi mentafsirkan Undang-undang kecil yang tidak tercatat. 23. Pertandingan Hoki “Indoor”(Ubahsuai) Perkara yang berbeza dari undang-undang hoki. Segala hal yang tidak diperuntukkan dibawah peraturan-peraturan ini atau soal perbezaan taksiran mengenai peraturan ini hendaklah diambil tindakan oleh Jawatankuasa yang keputusannya adalah muktamad. 24. (i) Pasukan dan jumlah masa permainan 2 pasukan mengandungi 8 orang pemain setiap satu. Pindaan: Pindaan atau tambahan kepada undang-undang kecil tidak boleh dibuat melainkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan ini.

Permainan advantej digalakkan namun permainan bahaya menggunakan kayu. Menjaringkan gol Hanya tolakan dan menceduk yang tidak merbahaya untuk menjaringkan gol sahaja dibenarkan. * Permulaan pihak lawan berada 3 meter dari bola * Buli Semua pemain yang tidak mengambil buli mesti berada sekurang-kurangnya 3 meter dari tempat buli. . Permulaan permainan dan memulakan semula permainan. pengadil yang bertanggungjawab akan dibantu oleh rakannya yang akan hanya meniup apabila jelas ternampak kesalahan dilakukan oleh penyerang. (i) (ii) (iii) Salahlaku permainan Pemain tidak dibenarkan memukul bola. Pemain tidak dibenarkan berada dalam kawasan kecil gol pada sepanjang masa. Penalti stroke bermakna masa dihentikan. 3. Berlaku kekalutan dalam D maka buli diadakan di luar D bertentangan garisan tengah gol. Kapten – Tiada perubahan Pengadil dan penjaga masa Sewaktu penalti corner. Pemain tidak dibenarkan baring di atas padang sewaktu permainan. 6. 5. Bangku pemain simpanan Jumlah orang yang dibenarkan berada di bangku pemain simpanan maksima 4 orang pemain Maksima 2 orang pegawai pasukan. 7. Semua peralatan perlu diletakkan di belakang kerusi pemain simpanan.C terhadap pasukan terbabit 2. (i) (ii) (iii) 4. badan atau sebagainya perlu diambil tindakan.keluar padang permainan) penalti stroke dan penalti corner ditamatkan (rehat/masa penuh tamat) * Melanggar undang – undang diatas – P.

Kad merah (permainan semasa) – Sama seperti kad kuning tetapi pasukan akan menamatkan permainan dengan kekurangan seorang pemain. Melambatkan masa permainan. Kesalahan dalam D – P. Jika tiada gol maka tolakan percuma untuk pertahanan. Penalti Stroke-Ubahsuai (i) P. Sewaktu P. Dalam jarak 3 meter dari D untuk penyerang – semua pemain mesti berada dalam jarak 3 meter dari bola.C – bola mesti dimatikan seketika (dalam atau luar D) sebelum cubaan menjaringkan gol dibenarkan. Jika bola melintasi garisan tengah maka undang-undang P.C jika diluar D.C atau P. 8. . 10.S – hanya tolakan sahaja dibenarkan. Jika kesalahan berlaku dalam D oleh penyerang – tolakan boleh diambil dari dalam D. Bola diluar padang permainan (A) Keluar garisan tepi (ii) (iii) (iv) (i) (ii) dimana sahaja – tolakan dikawasan bola keluar Berhampiran D – Semua pemain mesti berada 3 meter jauh dari bola kecuali pemain yang mengambil tolakan. Jika pemain simpanan dikenakan kad kuning maka salah seorang pemain di dalam padang permainan perlu dikeluarkan dan tidak boleh digantikan.* (i) (ii) (iii) (iv) (v) Penalti Kesalahan yang disengajakan dalam kawasan sendiri – P.S jika kesalahan disengajakan Kad kuning – Tidak kurang dari 2 minit dan tidak lebih dari 5 minit.C untuk penyerang. Tidak dibenarkan mengheret bola sewaktu P.P.S boleh dikenakan jika pemain terbabit melakukan kesalahan serius dengan sengaja atau tidak bersemangat kesukanan dimana sahaja dalam padang permainan. 9. Sewaktu P.C tamat. Ia hanya boleh dimasukkan semula bila masa penggantungan tamat.S. • • • • • • Tolakan percuma di mana sahaja kawasan permainan – pihak lawan berada sejauh 3 meter dari tempat tolakan. (B) Keluar garisan gol atau garisan belakang (i) Oleh penyerang atau secara tidak sengaja oleh pertahanan – tolakan percuma untuk pihak pertahanan. Kedudukan sama seperti permainan padang biasa.

We could not recover from these setbacks. as the ball was not even stopped cleanly. Barry Middleton (4th minute) and Richard Mantell (10th) struck for Britain who then showed the discipline and character to withstand intense pressure in the late night match to emerge deserving winners while qualifying for the 2008 Beijing Olympics. it was Britain who showed a lot of steel in dealing with the massive pressure they were subjected to by the Indian forwards. I am firm in my decision to step down along with assistant coaches Mohinder Pal Singh and Ramesh Parameswaran. while the Indians did not. I will have to give everything a lot of thought. capitalized on the two early chances that came their way. When asked whether he would re-consider his decision if asked by the IHF. In fact.com. The difference was that Britain. We now have to start from scratch and renew our attempt to become one of the top teams in the World. midfielder Sardara Singh and forward Prabhjot Singh filled their cup of woe. who had beaten India 3-2 in the league. It brought the number of yellow cards to five in three matches. Carvalho said his failure to 'deliver result' prompted him to resign. now.hockey365. for the moment. I had said I would resign if I cannot deliver results. Yes." he said. The Press Trust of India) http://www.php? . I am as disappointed and hurt as any other Indian hockey fan. "We must retain the core team and perhaps even induct a few junior players. India also blew five penalty corners with neither Ramachandra Raghunath with his drag-flicks nor Dilip Tirkey with his direct hits able to convert. but asserted that his decision was final. (Courtesy. So. India failed to qualify for the Olympic Games for the first time in 80 years since their debut in 1928. heads bowed. There are a few issues too that the IHF will first have to straighten out." The coach opined that there was still a lot of potential in the current team and that there was no need to press the panic button. the Indian." he said. Speaking after India's 3-2 loss to Great Britain in the final of the Qualifying Tournament last night. On the day. Carvalho said he was still to speak to Indian Hockey Federation president KPS Gill about his resignation. Carvalho said. Having said that. Eight times gold medallists India thus failed to make it to the Olympics for the first time since their debut in 1928. Some of the seniors in the team might have to think hard about their future in international hockey. failure to qualify for the Olympics is not the end of the road for Indian hockey.my/index. "When I took over 11 months ago. could only watch the jubilant scenes of a team that played smarter if not better hockey.C akan diberikan. "I don't know. India could never really settle down and the two yellow cards to their key players.geocities. Joaquim Carvalho has decided to step down along with his support staff following India's failure to qualify for the 2008 Beijing Olympics for the first time in 80 years. "In any case.(ii) Secara sengaja oleh pertahanan – dari mana–mana bahagian padang maka P. here. Scoring twice in the first-half. their set-piece drill in the second-half was rather pathetic. Following the defeat.com/upsikarnivalsukan/ Chief Hockey Coach Joaquim Carvalho has blamed India's below-par performance and some serious blunders for their 0-2 defeat in the World Hockey Olympic qualifying final at the hands of Great Britain. Britain ended India's Olympic dreams with a 2-0 win in the final of the World Hockey qualifying tournament at the Prince of Wales Country Club." Carvalho said after the match. Our defence made a silly mistake in the very first minute that led to a goal and another error on the flanks resulted in a second goal against us. shoulders slumped. In contrast. I am keeping my word. While the Britain players celebrated to the accompaniment of the song "We are the Champions". "We played to just 50 per cent of potential today. http://www. who also did not put up an extra ordinary performance.

000 BC. . After having made its first appearance in the 1908 Games. The modern game of hockey evolved in England in the mid-18th century. Léautey. but this was not considered sufficient. Belgium. Various museums offer evidence that a form of the game was played by Romans and Greeks. Czechoslovakia. Hungary.option=com_content&task=view&id=187&Itemid=2&PHPSESSID=c639932f403aafbd027d48446e3d 5bd4 History of Hockey and FIH The roots of hockey are buried deep in antiquity. France.000 years ago. was founded in Paris under the initiative of Frenchman. Spain and Switzerland. Paul Léautey. was motivated to action following hockey's omission from the program of the 1924 Paris Games. The first Olympic Hockey Competition for men was held in London in 1908 with England. Léautey called together representatives from seven national federations to form the sport's international governing body. Hockey had made its first steps toward an international federation when in 1909 the Hockey Association in England and the Belgium Hockey Association agreed to mutually recognise each other to regulate international hockey relations. Ireland and Scotland competing separately. Mr. primarily around schools. Mr. who would become the first President of the FIH. the world governing body for the sport. which represented both men's and women's hockey in their countries. Hockey took its most important step forward in 1924 when the International Hockey Federation. the Fédération Internationale de Hockey sur Gazon. and in Ethiopia around 1. Historical records show that a crude form of hockey was played in Egypt 4. and by the Aztec Indians in South America several centuries before Columbus landed in the New World. The Paris organisers refused to include hockey on the basis that the sport had no International Federation. and reappeared in 1920 in Antwerp before being omitted again in Paris in 1924. The six founding members. hockey was subsequently dropped from the 1912 Stockholm Games. The French Association followed soon after. were Austria.

It works in co-operation with both the national and continental organisations to ensure consistency and unity in hockey around the world.the two organisations came together in 1982 to form the FIH. the United States and Wales. The growth of the International Hockey Federation from its early beginnings has been most impressive. . and in 1928 . The FIH not only regulates the sport. England. but is also responsible for its development and promotion so as to guarantee a secure future for hockey. as well as three continental associations . Poland. In many ways. Secretary General and Treasurer. After celebrating their respective Golden Jubilees .The women's game developed quickly in many countries and in 1927. Denmark. and the professional staff in its Lausanne headquarters. Scotland. there were already 50 countries affiliated with the FIH. Today. the work of the International Hockey Federation is accomplished through the efforts of the FIH President. there were 71 members. India's addition marked the membership of the first non-European country. the Dutch men in 1926. The founding members were Australia. a number of instrumental Committees. Today. Ireland. Pan America and Asia and in 1974. the FIH serves as the 'guardian' of the sport.Africa. the International Federation of Women's Hockey Associations (IFWHA) was formed. Denmark joined in 1925. South Africa. the FIH Council. Portugal and India joined.Germany.the FIH in 1974 and the IFWHA in 1980 .Europe and Oceania have since joined . the International Hockey Federation consists of five Continental associations . working together with an Executive Board.the year of the Amsterdam Olympics .and 118 member associations. Turkey in 1927. By 1964.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful