PERBANDINGAN ANTARA SISTEM PERNOMBORAN ORANG MESIR DAN ROMAN.

SISTEM PERNOMBORAN CIRI-CIRI PERBANDINGAN Angka

PERNOMBORAN MESIR

PERNOMBORAN ROMAN

I II III IIII IIIII IIIIII IIIIIII IIIIIIII IIIIIIIII

i ii iii iv v vi vii viii ix x

Sistem tulisan

hieroglifik

Abjad Rumi

Sistem angka

 

Asas 10

Angka Rom Kuno

Operasi Matematik

Simbol

Mempunyai sistem „unary‟(berterusan  menambahkan garisan mewakili unitunit,dan 10 simbol untuk sepuluh sehingga mendapat angka 100 yang memerlukan simbol yang baru. 

Tiada

Tiada

Sumbangan

Tiada

Tiada

Ciri-ciri

    

Menggunakan sistem hiroglifik ( pengumpulan

semula) Cara merekod kuantiti berdasarkan  asas 10 Mengikut sifat penambahan.(aditif

Menggunakan prinsip penolakan untuk perwakilan nombor yang lebih ringkas. Menggunakan prinsip pendaraban untuk memudahkan perwakilan nombor yang lebih besar.

  Mempunyai kemahiran darab. Mempunyai simbol khusus untuk mewakilkan nombor yang lebih besar.    Perwakilan nombor yang lebih ringkas. Kurang menggunakan symbol Harus mematuhi beberapa peraturan tertentu jika menggunakannya Tiada simbol sifar    Kelemahan  Tiada simbol sifar  I 1 II 2 III 3 IIII 4 IIIII 5 IIIIII 6 IIIIIII 7 IIIIIIII 8 IIIIIIIII 9 . Prinsip pendaraban (“multiplicative principle”) yang memudahkan untuk menulis nombor yang bernilai besar.sistem) Kekuatan      Penggunaan sistem hiroglifik memudahkan proses penambahan. Kerajaan Mesir juga mempunyai simbol pecahan. Sifat penolakan dan penambahan yang membolehkan nombor diwakili secara lebih ringkas.  Memperkenalkan konsep infiniti Kemahiran Matematik yang tinggi sehingga dapat membina pyramid  (salah satu Tujuh Keajaiban Dunia) Boleh melakukan penambahan untuk angka-angka yang besar nilainya.

(b) Sistem angka Rumi berbentuk perpuluhan dan tidak mempunyai simbol sifar. (d) Orang Mesir tidak mempunyai simbol sifar. (d) Contoh nombor : I bersamaan dengan 1 .muka jam.puluh. SISTEM (c) Orang Mesir mempunyai simbol infiniti iaitu bulatan(kita akan terus mengelilingi bulatan tanpa penghujungnya).bulan dalam setahun.ratus . MESIR (b) Orang Mesir menggunakan sistem angka perpuluhan (asas 10) dan membolehkan prinsip aditif. dibelakang naama waris pemimpin politik dan monarki yang mempunyai nama yang sama dan penomboran aktiviti tahunan. (e) Setiap urutan magnitud (sa.ribu dan sebagainya) memiliki tanda khusus.muka surat sebelum halaman 1 sesebuah buku. (c) Penggunaannya : Digunakan dalam senarai yang dinomborkan (seperti garis bentuk format untuk sesebuah rencana). SISTEM (a) Sistem Pernomboran Roman ialah sistem angka Rom kuno yang PERNOMBORAN berdasarkan huruf-huruf abjad Rumi yang digabungkan untuk ROMAN menunjukkan sesuatu nilai. (f) Gandaan nilai-nilai dalam sistem pernomboran Mesir diungkapkan dengan mengulang simbol-simbol berdasarkan nilai yang dikehendaki.PENERANGAN SISTEM PERNOMBORAN ORANG MESIR DAN ROMAN SISTEM PERNOMBORAN RINGKASAN (a) Tulisan orang Mesir adalah berdasarkan “hieroglyphs” yang bermaksud PERNOMBORAN gambar-gambar kecil mewakili perkataan.

V bersamaan dengan 5 X bersamaan dengan 10 L bersamaan dengan 50 C bersamaan dengan 100 D bersamaan dengan 500 M bersamaan dengan 1000 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful