P. 1
Pelaksanaan Mentor Mentee

Pelaksanaan Mentor Mentee

|Views: 18|Likes:
Published by Ahmad Nadzlee
mentor
mentor

More info:

Published by: Ahmad Nadzlee on Jul 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/29/2013

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PANDUAN PELAKSANAAN PROGRAM MENTOR

1.0 PENGENALAN Kementerian Pelajaran Malaysia berusaha melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketerampilan , berakhlak mulia, bertanggungjawab, dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri. Program mentor mentee merupakan satu proses interaksi antara guru dan murid melibatkan tindakan seperti membimbing, menyokong dan memberi nasihat . Mentor bukan sahaja menitikberatkan individu ( mentee) dan perhubungan psikologi menteenya, tetapi juga membimbing, memberi penghargaan, kasih sayang dan mengasah kemahiran -kemahiran lain seperti membuat keputusan, menghadapi masalah atau mengatasi tekanan dan berusaha membimbing menteenya menjadi individu yang berguna kepada masyarakat dan negara. 2.0 KONSEP

Membangun Penyayang.

Sahsiah

Diri

Murid

Melalui

Budaya

Amalan

3.0

RASIONAL 3.1 Setiap murid mempunyai kebolehan membangun potensi diri bagi meningkatkan pencapaian sahsiah diri melalui bimbingan dan panduan mentor. 3.2 Murid masa kini terdedah dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi tuntutan remaja yang sudah pasti amat memerlukan sokongan, bimbingan, mereka panduan menikmati dan perhatian dengan bagi lebih membolehkan kehidupan

optimis dan menyeronokkan. 1

3 Perjumpaan adalah berdasarkan Modul Pelaksanaan Mentor Mentee yang mengandungi pengisian dari aspek. Jangka masa perjumpaan adalah antara 30 hingga 40 minit dan 1 kali dalam sebulan. Selepas waktu persekolahan. 5. hasil dari bimbingan dan sentuhan dari mentor yang sentiasa mengambil berat (caring) terhadap kebajikan mereka antara satu sama lain.1 Program dilaksanakan kepada semua murid sekolah rendah dan menengah 5. 5.2 Melaksanakan program mentor mentee sebagai aktiviti rasmi sekolah mengikut kesesuaian masa seperti: a. Waktu perhimpunan rasmi . a. b. Waktu kokurikulum.1 4. c.0 OBJEKTIF Melalui program ini.4.0 PELAKSANAAN 5. Pembangunan Sahsiah Diri Murid 2 .2 4. Mengamalkan budaya penyayang dan saling menghargai Membina keyakinan diri dalam menghadapi masalah. 4.3 Mewujudkan semangat kekeluargaan yang kukuh dan saling hormat-menghormati antara mentor dan mentee. 5.2 Perjumpaan diadakan sekurang-kurangnya 10 kali setahun . murid diharapkan dapat.

b. 6. 6. b.b. objektif dan kepentingan perlaksanaan kepada murid dan guru. 3 aktiviti mengikut modul yang telah . Perjumpaan diadakan di dalam kelas atau mengikut kesesuaian sekolah. Mengendalikan sesi perjumpaan dengan mentee di dalam kelas.modul dan senarai mentee. c. Setiap mentor diberikan senarai tugas. 6.1 Mengadakan taklimat penerangan tentang konsep. c. b.5 Pengagihan mentee. 6 Peningkatan Disiplin Murid Psikososial dan Kesejahteraan Mental dan Perkembangan Kerjaya STRATEGI PELAKSANAAN 6.6 Tugas Mentor a. Pelantikan mentor dibuat secara rasmi( bertulis). c. Mentee adalah terdiri daripada murid di dalam kelas. d. 6. Setiap kelas mempunyai sekurang-kurangnya 2 orang mentor. Mengambil tahu dan menjaga kebajikan mentee. Semua guru dilantik menjadi mentor.4 Pelantikan mentor a.2 6.3 Mengadakan majlis penyerahan mentee kepada mentor. a. peranan. Melaksanakan disediakan.

selesa. Mengambil kehadiran mentee. Mengisi borang pertemuan mentor mentee. e.d. 7. 4 . Membantu mentee yang memerlukan perhatian. selamat dan sejahtera dalam kalangan murid.0 PENUTUP Program ini diharap akan dapat meningkatkan pembangunan sahsiah diri murid dan secara tidak langsung akan dapat mengeratkan hubungan guru dan murid. f. di samping dapat mewujudkan perasaan kasih sayang.

: Guru Kanan Matapelajaran / ketua panitia. Penyelaras tingkatan/tahun/ guru tingkatan. : Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid : Guru Penolong Kanan Akademik. Guru Bimbingan dan Kaunseling 5 .LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA MENTOR MENTEE Pengerusi Timbalan Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Setiausaha Penolong setiausaha AJK : Pengetua/ Guru Besar. : Guru Bimbingan dan Kaunseling 2. : Guru Penolong Kanan Tingkatan 6. : Guru Bimbingan dan Kaunseling 1. : Guru Penolong Kanan Ko Kurikulum : Guru Penolong Kanan Petang.

LAMPIRAN 2 CARTA ALIRAN PROSES PELAKSANAAN PROGRAM MENTOR MENTEE Mul a Menyediakan kertas cadangan Membentangkan kertas cadangan dalam mesyuarat pengurusan Menentukan pemilihan mentor dan mentee Taklimat pelaksanaan Penyerahan mentor kepada mentee Pelaksanaan program Laporan Tam at 6 .

Mentee yang sukarela menyatakan kelebihan dan kelemahan diri sendiri. Mentor membuat rumusan . 3. mentee dapat : 1. Soal jawab dan sumbang saran tentang bagaimana untuk meningkatkan kebolehan diri dan membaiki kelemahan diri.LAMPIRAN 3 CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TAHUN ENAM Tajuk Objektif : : Potensi Diri – ‘Aku Boleh!’ Pada akhir aktiviti. Setiap individu mempunyai kebolehan dan kelemahan masingmasing. 3. Falsafah : 1. Menyenaraikan kebolehan dan kelemahan diri. Setiap orang tidak seharusnya merasa rendah diri terhadap kelemahan yang ada. Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah : : : : 30 minit Tahun 6 Tiada 1. Mengetahui cara-cara untuk meningkatkan kebolehan diri serta membaiki kelemahan diri. 2. 4. 2. Anggaplah kebolehan sebagai batu loncatan mencapai kejayaan dan kelemahan sebagai peluang untuk membaiki diri. 2. Mentee diberi masa oleh mentor untuk berfikir tentang kelebihan dan kelemahan diri sendiri. 7 .

2. Mentee membuat mimik muka gembira. 3. Mentor membuat rumusan. Menyatakan apa yang menyebabkan emosinya terganggu. apabila Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah : : : : 30 minit Tahun 6 Tiada 1. 2. mentee dapat : 1. Falsafah : 1. 2. marah dan sedih untuk menggambarkan situasi emosi yang dialami. 4. 8 . Mentee menyatakan emosi yang dialami dan tindakan yang perlu dilakukan sekiranya berada dalam situasi tersebut. Mentee bersoal jawab tentang aktiviti 1. Mengetahui bagaimana untuk mengawal emosi berdepan dengan situasi yang menganggu emosinya. Segala emosi yang dihadapi akan mematangkan diri kita jika kita berjaya menanganinya secara positif.CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TAHUN ENAM Tajuk Objektif : : Kawal Diri Pada akhir aktiviti. Kita mestilah bijak bertindakbalas terhadap emosi yang dialami.

V. Mentor menunjukkan contoh dan menyatakan setiap abjad pada nama mempunyai nilai positif. Memanfaatkan potensi atau fitrah diri secara sihat. Contoh. II. Mentor membuat rumusan. Mentor bertanya makna dan kelebihan nama setiap mentee. Langkahlangkah : I. Mentor meminta setiap mentee menulis nilai positif mengikut abjad nama. II. AHMAD A = Amanah A = Akhlak H = Hormat D = Dedikasi M = Mulia 9 . mentee dapat: I. Mentor meminta beberapa mentee secara sukarela menjelaskan nilai positif diri berdasarkan abjad nama. IV. Menghargai kelebihan diri.CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TINGKATAN EMPAT Modul 3 Objektif : : Harga Diri Ku Pada akhir aktiviti. Falsafah : Setiap individu unik dan keunikan dirinya membentuk diri yang cemerlang. III.

3. 5. 7. Program Mentor Mentee merapatkan hubungan saya dengan rakan-rakan. Saya gembira mengikuti program mentor mentee NEGERI : ………………………………………. Mentor dapat membantu ke arah peningkatan sahsiah saya Saya sentiasa memberi kerjasama pada setiap kali perjumpaan bersama mentor saya. :………………………………… ITEM Program ini memberi kesan positif kepada saya Perhubungan saya amat mesra dengan mentor saya Mentor merupakan tempat rujukan apabila saya menghadapi masalah. 2. :………………………………. 2. 4.LAMPIRAN 4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA INSTRUMEN PENILAIAN KEBERKESANAN PROGRAM MENTOR MENTEE (MENTEE) NAMA SEKOLAH DAERAH BIL 1. YA TIDAK T/Tangan Mentee ----------------------------------------------Tarikh : CATATAN : Analisis Skor BIL 1. 8. Mentor menghargai saya.. 3. SKOR 1 -3 4-6 7-8 TAHAP KEBERKESANAN KURANG BERKESAN BERKESAN SANGAT BERKESAN 10 . 6.

8. 6.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA INSTRUMEN PENILAIAN KEBERKESANAN PROGRAM MENTOR MENTEE (MENTOR) NAMA SEKOLAH DAERAH BIL 1. Saya sentiasa membantu mentee ke arah peningkatan sahsiah. 3. 2.. Modul yang digunakan dapat mengubah tingkah laku mentee ke arah yang lebih positif Saya gembira mengendalikan program mentor mentee NEGERI : ………………………………………. Mentee menerima saya sebagai mentornya dengan baik Modul yang dibekalkan dapat membantu saya ke arah pengendalian perjumpaan yang lebih sempurna. SKOR 1 -3 4-6 7-8 TAHAP KEBERKESANAN KURANG BERKESAN BERKESAN SANGAT BERKESAN 11 . 3. YA TIDAK T/Tangan Mentor ----------------------------------------------Tarikh : CATATAN : Analisis Skor BIL 1. 5. 2. 4. Mentee menjadikan saya sebagai tempat rujukan apabila beliau menghadapi masalah. :………………………………… ITEM Program ini memberi kesan positif kepada mentee. 7. Perhubungan saya amat mesra dengan mentee. :……………………………….

yang diberi Pengurusan sekolah turut sama terlibat dalam perlaksanaan 6. :………………………………… NEGERI : ………………………………………. program Semua guru terlibat dalam perlaksanaan program dan 7. 2. 3. SKOR 1 -3 4-6 7-8 TAHAP PELAKSANAAN KURANG DILAKSANAKAN PELAKSANAAN DI TAHAP SEDERHANA DILAKSANAKAN DENGAN BAIK 12 .. Taklimat pelaksanaan Program Guru Penyayang (Mentor 2. Mentee) telah disampaikan kepada semua guru. telah ditubuhkan. Sekolah mengadakan promosi yang sesuai berkaitan 3.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA INSTRUMEN PENILAIAN PELAKSANAN PROGRAM MENTOR MENTEE (PEMANTAUAN) NAMA SEKOLAH DAERAH BIL :………………………………. YA TIDAK ITEM Jawatankuasa Pelaksana Guru Penyayang (Mentor Mentee) 1. ditetapkan dengan maksima T/Tangan Pemantau ----------------------------------------------Tarikh : CATATAN : Analisis Skor BIL 1. memberi kerjasama yang baik Mentor dan mentee menggunakan masa perjumpaan yang 8. Program Mentor Mentee Pihak sekolah mematuhi garis panduan perlaksanaan 4. program mentor mentee yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia Perlaksanaan program mentor mentee berpandukan modul 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->