P. 1
Pelaksanaan Mentor Mentee

Pelaksanaan Mentor Mentee

|Views: 18|Likes:
Published by Ahmad Nadzlee
mentor
mentor

More info:

Published by: Ahmad Nadzlee on Jul 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/29/2013

pdf

text

original

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PANDUAN PELAKSANAAN PROGRAM MENTOR

1.0 PENGENALAN Kementerian Pelajaran Malaysia berusaha melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketerampilan , berakhlak mulia, bertanggungjawab, dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri. Program mentor mentee merupakan satu proses interaksi antara guru dan murid melibatkan tindakan seperti membimbing, menyokong dan memberi nasihat . Mentor bukan sahaja menitikberatkan individu ( mentee) dan perhubungan psikologi menteenya, tetapi juga membimbing, memberi penghargaan, kasih sayang dan mengasah kemahiran -kemahiran lain seperti membuat keputusan, menghadapi masalah atau mengatasi tekanan dan berusaha membimbing menteenya menjadi individu yang berguna kepada masyarakat dan negara. 2.0 KONSEP

Membangun Penyayang.

Sahsiah

Diri

Murid

Melalui

Budaya

Amalan

3.0

RASIONAL 3.1 Setiap murid mempunyai kebolehan membangun potensi diri bagi meningkatkan pencapaian sahsiah diri melalui bimbingan dan panduan mentor. 3.2 Murid masa kini terdedah dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi tuntutan remaja yang sudah pasti amat memerlukan sokongan, bimbingan, mereka panduan menikmati dan perhatian dengan bagi lebih membolehkan kehidupan

optimis dan menyeronokkan. 1

5.4.1 Program dilaksanakan kepada semua murid sekolah rendah dan menengah 5. murid diharapkan dapat. 5. a. Pembangunan Sahsiah Diri Murid 2 .0 PELAKSANAAN 5.2 4. Jangka masa perjumpaan adalah antara 30 hingga 40 minit dan 1 kali dalam sebulan.1 4. 4.2 Melaksanakan program mentor mentee sebagai aktiviti rasmi sekolah mengikut kesesuaian masa seperti: a. Mengamalkan budaya penyayang dan saling menghargai Membina keyakinan diri dalam menghadapi masalah. 5. Selepas waktu persekolahan.3 Mewujudkan semangat kekeluargaan yang kukuh dan saling hormat-menghormati antara mentor dan mentee. Waktu kokurikulum. hasil dari bimbingan dan sentuhan dari mentor yang sentiasa mengambil berat (caring) terhadap kebajikan mereka antara satu sama lain.3 Perjumpaan adalah berdasarkan Modul Pelaksanaan Mentor Mentee yang mengandungi pengisian dari aspek. b. Waktu perhimpunan rasmi .2 Perjumpaan diadakan sekurang-kurangnya 10 kali setahun . c.0 OBJEKTIF Melalui program ini.

Perjumpaan diadakan di dalam kelas atau mengikut kesesuaian sekolah. peranan. 6. Mengambil tahu dan menjaga kebajikan mentee. Setiap kelas mempunyai sekurang-kurangnya 2 orang mentor.6 Tugas Mentor a. 6. Mengendalikan sesi perjumpaan dengan mentee di dalam kelas. d. c. c. 6 Peningkatan Disiplin Murid Psikososial dan Kesejahteraan Mental dan Perkembangan Kerjaya STRATEGI PELAKSANAAN 6.5 Pengagihan mentee. Mentee adalah terdiri daripada murid di dalam kelas.4 Pelantikan mentor a. Semua guru dilantik menjadi mentor. 3 aktiviti mengikut modul yang telah . c. 6.3 Mengadakan majlis penyerahan mentee kepada mentor. b. Melaksanakan disediakan.2 6. b. Pelantikan mentor dibuat secara rasmi( bertulis).1 Mengadakan taklimat penerangan tentang konsep. b. Setiap mentor diberikan senarai tugas.modul dan senarai mentee. objektif dan kepentingan perlaksanaan kepada murid dan guru. a.b. 6.

7. Mengambil kehadiran mentee. selamat dan sejahtera dalam kalangan murid. 4 . e.d.0 PENUTUP Program ini diharap akan dapat meningkatkan pembangunan sahsiah diri murid dan secara tidak langsung akan dapat mengeratkan hubungan guru dan murid. f. Mengisi borang pertemuan mentor mentee. di samping dapat mewujudkan perasaan kasih sayang. selesa. Membantu mentee yang memerlukan perhatian.

LAMPIRAN 1 JAWATANKUASA MENTOR MENTEE Pengerusi Timbalan Pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Setiausaha Penolong setiausaha AJK : Pengetua/ Guru Besar. Guru Bimbingan dan Kaunseling 5 . : Guru Penolong Kanan Ko Kurikulum : Guru Penolong Kanan Petang. : Guru Bimbingan dan Kaunseling 1. : Guru Penolong Kanan Tingkatan 6. Penyelaras tingkatan/tahun/ guru tingkatan. : Guru Kanan Matapelajaran / ketua panitia. : Guru Bimbingan dan Kaunseling 2. : Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid : Guru Penolong Kanan Akademik.

LAMPIRAN 2 CARTA ALIRAN PROSES PELAKSANAAN PROGRAM MENTOR MENTEE Mul a Menyediakan kertas cadangan Membentangkan kertas cadangan dalam mesyuarat pengurusan Menentukan pemilihan mentor dan mentee Taklimat pelaksanaan Penyerahan mentor kepada mentee Pelaksanaan program Laporan Tam at 6 .

3. 7 . Mengetahui cara-cara untuk meningkatkan kebolehan diri serta membaiki kelemahan diri. 2. Menyenaraikan kebolehan dan kelemahan diri. Falsafah : 1. Anggaplah kebolehan sebagai batu loncatan mencapai kejayaan dan kelemahan sebagai peluang untuk membaiki diri. Soal jawab dan sumbang saran tentang bagaimana untuk meningkatkan kebolehan diri dan membaiki kelemahan diri. Setiap individu mempunyai kebolehan dan kelemahan masingmasing. 3. Mentee yang sukarela menyatakan kelebihan dan kelemahan diri sendiri. 2. 2. Mentor membuat rumusan . Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah : : : : 30 minit Tahun 6 Tiada 1. Setiap orang tidak seharusnya merasa rendah diri terhadap kelemahan yang ada.LAMPIRAN 3 CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TAHUN ENAM Tajuk Objektif : : Potensi Diri – ‘Aku Boleh!’ Pada akhir aktiviti. mentee dapat : 1. 4. Mentee diberi masa oleh mentor untuk berfikir tentang kelebihan dan kelemahan diri sendiri.

Menyatakan apa yang menyebabkan emosinya terganggu. 8 . Kita mestilah bijak bertindakbalas terhadap emosi yang dialami. 4. 2. Mentee membuat mimik muka gembira. 2.CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TAHUN ENAM Tajuk Objektif : : Kawal Diri Pada akhir aktiviti. 2. Falsafah : 1. Segala emosi yang dihadapi akan mematangkan diri kita jika kita berjaya menanganinya secara positif. marah dan sedih untuk menggambarkan situasi emosi yang dialami. Mentor membuat rumusan. apabila Masa Sasaran Bahan Langkahlangkah : : : : 30 minit Tahun 6 Tiada 1. Mengetahui bagaimana untuk mengawal emosi berdepan dengan situasi yang menganggu emosinya. Mentee bersoal jawab tentang aktiviti 1. Mentee menyatakan emosi yang dialami dan tindakan yang perlu dilakukan sekiranya berada dalam situasi tersebut. mentee dapat : 1. 3.

IV. mentee dapat: I. II. Menghargai kelebihan diri. Mentor menunjukkan contoh dan menyatakan setiap abjad pada nama mempunyai nilai positif. Mentor bertanya makna dan kelebihan nama setiap mentee. Falsafah : Setiap individu unik dan keunikan dirinya membentuk diri yang cemerlang. AHMAD A = Amanah A = Akhlak H = Hormat D = Dedikasi M = Mulia 9 . Mentor membuat rumusan. V.CONTOH MODUL MENTOR MENTEE TINGKATAN EMPAT Modul 3 Objektif : : Harga Diri Ku Pada akhir aktiviti. Mentor meminta beberapa mentee secara sukarela menjelaskan nilai positif diri berdasarkan abjad nama. Memanfaatkan potensi atau fitrah diri secara sihat. Mentor meminta setiap mentee menulis nilai positif mengikut abjad nama. II. Langkahlangkah : I. Contoh. III.

2. 5. Saya gembira mengikuti program mentor mentee NEGERI : ………………………………………. 8.. Mentor menghargai saya. 3. :………………………………… ITEM Program ini memberi kesan positif kepada saya Perhubungan saya amat mesra dengan mentor saya Mentor merupakan tempat rujukan apabila saya menghadapi masalah. Mentor dapat membantu ke arah peningkatan sahsiah saya Saya sentiasa memberi kerjasama pada setiap kali perjumpaan bersama mentor saya.LAMPIRAN 4 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA INSTRUMEN PENILAIAN KEBERKESANAN PROGRAM MENTOR MENTEE (MENTEE) NAMA SEKOLAH DAERAH BIL 1. :………………………………. SKOR 1 -3 4-6 7-8 TAHAP KEBERKESANAN KURANG BERKESAN BERKESAN SANGAT BERKESAN 10 . 7. Program Mentor Mentee merapatkan hubungan saya dengan rakan-rakan. 2. YA TIDAK T/Tangan Mentee ----------------------------------------------Tarikh : CATATAN : Analisis Skor BIL 1. 6. 4. 3.

7. 2. 8. :………………………………… ITEM Program ini memberi kesan positif kepada mentee. Mentee menerima saya sebagai mentornya dengan baik Modul yang dibekalkan dapat membantu saya ke arah pengendalian perjumpaan yang lebih sempurna. Modul yang digunakan dapat mengubah tingkah laku mentee ke arah yang lebih positif Saya gembira mengendalikan program mentor mentee NEGERI : ………………………………………. 5. SKOR 1 -3 4-6 7-8 TAHAP KEBERKESANAN KURANG BERKESAN BERKESAN SANGAT BERKESAN 11 . Saya sentiasa membantu mentee ke arah peningkatan sahsiah.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA INSTRUMEN PENILAIAN KEBERKESANAN PROGRAM MENTOR MENTEE (MENTOR) NAMA SEKOLAH DAERAH BIL 1. Mentee menjadikan saya sebagai tempat rujukan apabila beliau menghadapi masalah. :………………………………. 3. Perhubungan saya amat mesra dengan mentee. YA TIDAK T/Tangan Mentor ----------------------------------------------Tarikh : CATATAN : Analisis Skor BIL 1. 4.. 6. 2. 3.

Taklimat pelaksanaan Program Guru Penyayang (Mentor 2. 3. 2. ditetapkan dengan maksima T/Tangan Pemantau ----------------------------------------------Tarikh : CATATAN : Analisis Skor BIL 1. program Semua guru terlibat dalam perlaksanaan program dan 7. Program Mentor Mentee Pihak sekolah mematuhi garis panduan perlaksanaan 4. YA TIDAK ITEM Jawatankuasa Pelaksana Guru Penyayang (Mentor Mentee) 1.KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA INSTRUMEN PENILAIAN PELAKSANAN PROGRAM MENTOR MENTEE (PEMANTAUAN) NAMA SEKOLAH DAERAH BIL :………………………………. Mentee) telah disampaikan kepada semua guru. program mentor mentee yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia Perlaksanaan program mentor mentee berpandukan modul 5. SKOR 1 -3 4-6 7-8 TAHAP PELAKSANAAN KURANG DILAKSANAKAN PELAKSANAAN DI TAHAP SEDERHANA DILAKSANAKAN DENGAN BAIK 12 . memberi kerjasama yang baik Mentor dan mentee menggunakan masa perjumpaan yang 8. telah ditubuhkan.. Sekolah mengadakan promosi yang sesuai berkaitan 3. yang diberi Pengurusan sekolah turut sama terlibat dalam perlaksanaan 6. :………………………………… NEGERI : ……………………………………….

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->