TAJUK : CIRI-CIRI BENTUK MUKA BUMI DAN POTENSINYA DI BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG, MALAYSIA DENGAN PERBANDINGANNYA

DI NEGARA MEDAN, INDONESIA. GURU PENILAIAN : SKOR : /50

1 Bentuk muka bumi dan cirinya
a) Tanah tinggi Di daerah Bukit Mertajam terdapat bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi. Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi terdapat di daerah Bukit Mertajam iaitu di Hutan Lipur Bukit Mertajam di daerah Cherok To'kun. b) Tanah pamah Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah pamah juga menyerupai bentuk muka bumi di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia. Di kawasan Bukit Mertajam terdapat tanah pamah yang boleh dilihat di kawasan Permatang Rawa, Taman Pauh Jaya, Kampung Masjid Timah, Kampung Belah Dua, Perda dan sebagainya. c) Saliran Saliran juga adalah salah satu ciri bentuk muka bumi yang terdapat di kawasan Bukit Mertajam. Bentuk muka bumi yang bercirikan saliran dapat dilihat di kawasan Mengkuang. Ia lebih dikenali dengan Empangan Mengkuang. Saliran seperti sungai juga dapat dilihat di Sungai Perai.

Negara yang Dibandingkan ialah Medan, Sumatera Utara, Indonesia. Negara Medan terletak di Pulau Sumatera, Indonesia. Pulau Sumatera terletak di bahagian barat gugusan kepulauan Indonesia. Medan bersempadan dengan Kabupaten Deli Serdang di sebelah barat, timur, dan selatan manakala Selat Melaka di sebelah utara. Kota Medan mempunyai keluasan sebanyak 265, 10 km2 dengan jumlah penduduk kira-kira 1.899.327 orang. Tanah tinggi yang dimaksudkan itu adalah Bukit Barisan di Medan yang membujur dari utara hingga selatan. Hanya sedikit sahaja wilayah dari pulau ini yang boleh digunakan untuk petanian.padi. Antara gunung-gunung berapi yang hingga kini masih aktif adalah Gunung Merapi di Sumatera Barat manakala Bukit Kaba di Bengkulu. Nilai dan Unsur Patriotik Alhamdulillah dengan tiadanya bencana alam di Malaysia, kita dapat meneruskan aktiviti harian kita dengan mudah. Tidak seperti di Negara Indonesia, apabila bencana alam berlaku contohnya gunung berapi meletus, semua tanaman dan aktiviti harian mereka akan musnah dan tergendala

Empangan itu siap dibina pada tahun 1985 dan merupakan empangan yang paling besar di Pulau Pinang dengan kapasiti 23. Bukit Mertajam. Empangan itu juga menjadi sumber nadi utama membekalkan air di Pulau Pinang dan Seberang Perai. bunga-bunga hutan. c) Saliran Kawasan saliran di Bukit Mertajam yang dapat kita lihat adalah di Empangan Mengkuang. dan pusat pendidikan seperti Sekolah Menengah/Rendah Pauh Jaya. Produk itu lebih dikenali dengan nama Alagapa. . Selain itu. Empangan Mengkuang Bukit Mertajam terletak di dalam daerah Seberang Perai Tengah. Jarak hutan lipur dari Bandar Bukit Mertajam adalah 6 kilometer. b) Tanah pamah Didaerah Bukit Mertajam terdapat kawasan tanah pamah yang boleh dijumpai. burung serta serangga yang biasanya tidak ditemui dikawasan tanah pamah. Terdapat kawasan tanah pamah yang dijadikan sebagai petempatan manusia. Dikawasan tanah pamah juga dijadikan sebagai kawasan pertanian. Univesiti Teknologi Mara (UiTM). Kita dapat melihat bahawa dikawasan itu terdapat penanaman sawah padi. Industri itu sangat terkenal di Malaysia. Di hutan lipur itu terdapat kemudahan untuk pelancong seperti chalet. Pada hari ini hutan lipur itu sudah terkenal dan berjaya menarik perhatian banyak pelancong tempatan mahupun pelancong asing untuk berkunjung ke sana. Hutan Lipur Bukit Mertajam terletak di sebelah timur Pulau Pinang. Contohnya di Kampung Belah Dua.2 Potensi bentuk muka bumi kepada kegiatan manusia dan pembangunan kawasan kajian. Terdapat beberapa kemudahan disediakan berdekatan dengan petempatan itu contohnya kedai serbaneka. contohnya di Taman Pauh Jaya iaitu tempat kediaman saya sendiri. epifit. terdapat juga kilang pemprosesan sos kicap di Kampung Baru. a) Tanah tinggi Terdapat Hutan Lipur yang bercirikan tanah tinggi di kawasan Cherok To'kun. Salah satu perindustrian yang dijalankan ialah perindustrian membuat rempah kari. Ketinggiannya adalah 545 meter dari aras laut.6 billion liter air. dan Politeknik. lebih kurang 28 km dari bandar Butterworth. Udara bukit yang sejuk mengalakkan pertumbuhan paku-pakis. Keluasan hutan lipur itu kira-kira 37 hektar. rama-rama. Bukit Mertajam. Kawasan tanah pamah di Bukit Mertajam juga dijadikan sebagai kawasan perindustrian. Para pelancong boleh menikmati keindahan dan kesegaran di dalam hutan lipur itu. kedai makan. Empangan itu digunakan untuk kegunaan domestik. cafe dan teh spa.

Bukit Barisan juga merupakan tempat pelancongan yang terkenal. UNESCO menjadikan Taman Nasional Bukit Barisan Selatan sebagai Warisan Dunia. Mereka menjalankan beberapa kegiatan pembalakan sambil megawal dan memelihara hutan itu. Malaysia mempunyai pelbagai keadaan bentuk muka bumi. Hal ini disebabkan negara Medan merupakan penduduk padat. Selain itu di Sumatera Utara. Terdapat taman negara yang terkenal di sana dan menjadi tarikan pelancong seperti di Taman Negara Batang Gadis. Sumatera Utara. Kawasan itu menerima hujan yang agak kerap dan kadar yang . Nilai dan Unsur Patriotik Saya sebagai rakyat Malaysia sangat bersyukur dan berasa amat bertuah kerana dapat menikmati keindahan.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Selain itu. Taman Nasional Bukit Barisan Selatan adalah sebuah taman nasional yang ditujukan untuk melindungi hutan hujan tropis pulau Sumatera beserta kekayaan alam yang dimilikinya. b) Tanah pamah Kawasan tanah pamah di Medan kebanyakkannya dijadikan sebagai kawasan petempatan. Danau Toba juga merupakan tarikan pelancong dan memainkan peranan yang sangat penting disana. Indonesia. Saya sebagai seorang belia berasa bertanggungjawab untuk memelihara Malaysia tidak kira dari sudut apa pun untuk mengekalkan keamanan. dan keindahan Malaysia yang tercinta ini. Saya berasa sangat bangga menjadi rakyat Malaysia. a) Tanah tinggi Bukit Barisan merupakan kawasan tanah tinggi. c) Saliran Kawasan saliran di Medan adalah di Danau Toba. Medan sangat kaya dengan hutan semulajadinya. kemakmuran. 3 Halangan bentuk muka bumi terhadap kegiatan manusia. dan keamanan di negara seperti Malaysia ini. Alhamdulillah. Masyarakat disana juga tidak terlepas memanfaatkan hasil hutan mereka. kesejahteraan. Bukit Barisan merupakan tumpuan petempatan penduduk di sana. Saliran merupakan nadi utama kepada penduduk Medan. kita mendapat banyak keuntungan dengan keadaan bentuk muka bumi yang pelbagai ini. Tanah Pamah Kawasan Kampung Masjid Timah iaitu berdekatan dengan Taman Pauh Jaya merupakan kawasan yang mudah banjir.

Tanah pamah Di Negara Medan. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. kebun-kebun mereka akan musnah akibat letusan gunung berapi itu. Walaupun pada skala yang agak sederhana sahaja tetapi ia sudah mampu membantutkan aktiviti penduduk di Malaysia. Kejadian letusan gunung berapi yang masih hidup akan menghalang aktiviti penduduk tempatan. Kejadian letusan gunung berapi akan menimbulkan banyak masalah. Banjir adalah peristiwa terbenamnya daratan (yang biasanya kering) kerana isipadu air yang meningkat. masalah banjir adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh beberapa penduduk di kawasan Bukit Mertajam. Kandungan air dalam tanah yang banyak telah melemahkan struktur tanah dikawasan itu. Bukit Mertajam juga merupakan kawasan petempatan manusia dan mempunyai penduduk yang padat. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarahan yang toksik atau radioaktif dalam atmosfera. Banjir Selain itu. Contohnya kepada petani-petani disana. Kita juga hendaklah tahu menilai dan mencintai Negara Malaysia ini. Indonesia. Sewlain itu. kita dapat gambarkan dengan gegaran yang berlaku di Malaysia. Aktiviti-aktiviti kilang banyak memberi keburukkan kepada penduduk disana. Selain itu. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai rakyat Malaysia hendaklah memelihara Negara Malaysia dari segi apa pun. 4 Kesan Kegiatan Manusia Terhadap Alam Sekitar. Antara kawasan yang mudah berlakunya banjir adalah di kawasan Permatang Rawa dan kawasan Kampung Masjid Timah. . Terdapat kawasan perindustrian yang lain berdekatan dengan Bukit Mertajam iaitu kawasan Juru dan Perai. Oleh sebab itu juga. Pencemaran Udara Bukit Mertajam merupakan kawasan perindustrian. Indonesia. kita juga dapat lihat kemkmuran di negara kita berbanding dengan Negara yang lain. Sumatera Utara. Banjir dikawasan itu kerap berlaku terutamanya ketika hujan lebat. mempunyai gunung berapi yang akan menyebabkan letusan gunung berapi.tinggi. Aktiviti-aktiviti kilang akan melepaskan asap hitam yang agak bahaya kepada pernafasan manusia dan asap hitam itu akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. berlakunya gelinciran tanah.

beberapa langkah perlu dilaksanakan untuk mengurangkan masalah banjir disitu. Sumatera Utara. Indonesia. Masalah Banjir Oleh kerana Permatang Rawa kerap mengalami banjir. akan mengeluarkan asap walaupun letusan belum berlaku lagi. Masalah Pencemaran Udara Kita boleh menggunakan alat 'Wet Scrubber' untuk mengurangkan pencemaran udara yang dihasilkan dari kilang-kilang. Peningkatan Suhu Pembakaran hutan secara berluasa bukan sahaja mencemarkan udara sekitarnya malah peningkatan suhu juga terjadi. Gunung berapi yang masih hidup. Hal ini juga yang menyebabkan peningkatan pemanasan global dikawasan ini. Keadaan yang berjelebu akan membahayakan manusia terutamanya kepada pengguna jalan raya. pencemaran udara terjadi daripada letusan gunung berapi. Indonesia. 5 Langkah mengurangkan kesan kegiatan manusia terhadap alam sekitar. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai manusia hendaklah sayang dan cinta akan bumi kita yang satu ini. janganlah cemarkan bumi ini. Indonesia merupakan kawasan hutan yang dipenuhi pokok-pokok. Apatah lagi dengan peningkatan aktiviti pembangunan dan petempatan di Negara Medan ketika ini. Alat ini digunakan berdasarkan prinsip dimana satu aliran gas dihubungkan dengan cecair supaya bahan pencemar dapat larut dalam cacair. Disana juga sering berlakunya pembakaran hutan. Jadi. Negara yang Dibandingkan ialah Medan.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Kawasan hutan juga ditebang dan dijadikan petempatan manusia. Pencemaran udara juga akan menyebabkan jelebu. Selain daripada itu. Kita hendaklah melakukan beberapa tindakan untuk mengatasi kesan-kesan negatif terhadap bumi ini. Sumatera Utara. 'Wet Scrubber' merupakan alat yang paling ketara digunakan dalam industri besar mahupun kecil. Pencemaran Udara Negara Medan. . Langkah yang pertama yang perlu dilaksanakan adalah mendalamkan sungai yang ada di Permatang Rawa.

Pencemaran udara itu berlaku bukan sahaja di Indonesia. Melalui kempen. Masalah Peningkatan Suhu Masalah peningkatan suhu dapat diatasi dengan beberapa cara. malah negara-negara jiran lain juga terlibat. Antaranya adalah melalui kempen. Kita hendaklah bertanggungjawab untuk melaksanakan setiap langkah penyelesaian itu untuk hidup dengan sihat dan aman. Nilai dan Unsur Patriotik Setiap kekurangan mesti ada penyelesaian atau langkah untuk mengatasinya. . Kebakaran hutan yang berleluasa menyebabkan pencemaran udara yang agak serius berlaku.Masalah Pencemaran Udara Antara langkah yang perlu dilaksanakan dengan masalah pencemaran udara adalah penguatkuasaan undang-undang. mengetahui dan mempelajari sesuatu mengenai alam sekitar. ia dapat mempengaruhi orang ramai untuk mengamalkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful