TAJUK : CIRI-CIRI BENTUK MUKA BUMI DAN POTENSINYA DI BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG, MALAYSIA DENGAN PERBANDINGANNYA

DI NEGARA MEDAN, INDONESIA. GURU PENILAIAN : SKOR : /50

1 Bentuk muka bumi dan cirinya
a) Tanah tinggi Di daerah Bukit Mertajam terdapat bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi. Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi terdapat di daerah Bukit Mertajam iaitu di Hutan Lipur Bukit Mertajam di daerah Cherok To'kun. b) Tanah pamah Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah pamah juga menyerupai bentuk muka bumi di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia. Di kawasan Bukit Mertajam terdapat tanah pamah yang boleh dilihat di kawasan Permatang Rawa, Taman Pauh Jaya, Kampung Masjid Timah, Kampung Belah Dua, Perda dan sebagainya. c) Saliran Saliran juga adalah salah satu ciri bentuk muka bumi yang terdapat di kawasan Bukit Mertajam. Bentuk muka bumi yang bercirikan saliran dapat dilihat di kawasan Mengkuang. Ia lebih dikenali dengan Empangan Mengkuang. Saliran seperti sungai juga dapat dilihat di Sungai Perai.

Negara yang Dibandingkan ialah Medan, Sumatera Utara, Indonesia. Negara Medan terletak di Pulau Sumatera, Indonesia. Pulau Sumatera terletak di bahagian barat gugusan kepulauan Indonesia. Medan bersempadan dengan Kabupaten Deli Serdang di sebelah barat, timur, dan selatan manakala Selat Melaka di sebelah utara. Kota Medan mempunyai keluasan sebanyak 265, 10 km2 dengan jumlah penduduk kira-kira 1.899.327 orang. Tanah tinggi yang dimaksudkan itu adalah Bukit Barisan di Medan yang membujur dari utara hingga selatan. Hanya sedikit sahaja wilayah dari pulau ini yang boleh digunakan untuk petanian.padi. Antara gunung-gunung berapi yang hingga kini masih aktif adalah Gunung Merapi di Sumatera Barat manakala Bukit Kaba di Bengkulu. Nilai dan Unsur Patriotik Alhamdulillah dengan tiadanya bencana alam di Malaysia, kita dapat meneruskan aktiviti harian kita dengan mudah. Tidak seperti di Negara Indonesia, apabila bencana alam berlaku contohnya gunung berapi meletus, semua tanaman dan aktiviti harian mereka akan musnah dan tergendala

Keluasan hutan lipur itu kira-kira 37 hektar. lebih kurang 28 km dari bandar Butterworth. Bukit Mertajam. Bukit Mertajam.2 Potensi bentuk muka bumi kepada kegiatan manusia dan pembangunan kawasan kajian. Jarak hutan lipur dari Bandar Bukit Mertajam adalah 6 kilometer. Kawasan tanah pamah di Bukit Mertajam juga dijadikan sebagai kawasan perindustrian.6 billion liter air. Produk itu lebih dikenali dengan nama Alagapa. Dikawasan tanah pamah juga dijadikan sebagai kawasan pertanian. bunga-bunga hutan. rama-rama. Pada hari ini hutan lipur itu sudah terkenal dan berjaya menarik perhatian banyak pelancong tempatan mahupun pelancong asing untuk berkunjung ke sana. terdapat juga kilang pemprosesan sos kicap di Kampung Baru. Di hutan lipur itu terdapat kemudahan untuk pelancong seperti chalet. Terdapat kawasan tanah pamah yang dijadikan sebagai petempatan manusia. Empangan Mengkuang Bukit Mertajam terletak di dalam daerah Seberang Perai Tengah. b) Tanah pamah Didaerah Bukit Mertajam terdapat kawasan tanah pamah yang boleh dijumpai. burung serta serangga yang biasanya tidak ditemui dikawasan tanah pamah. contohnya di Taman Pauh Jaya iaitu tempat kediaman saya sendiri. epifit. Industri itu sangat terkenal di Malaysia. Hutan Lipur Bukit Mertajam terletak di sebelah timur Pulau Pinang. Ketinggiannya adalah 545 meter dari aras laut. Terdapat beberapa kemudahan disediakan berdekatan dengan petempatan itu contohnya kedai serbaneka. Salah satu perindustrian yang dijalankan ialah perindustrian membuat rempah kari. Para pelancong boleh menikmati keindahan dan kesegaran di dalam hutan lipur itu. cafe dan teh spa. Udara bukit yang sejuk mengalakkan pertumbuhan paku-pakis. Empangan itu siap dibina pada tahun 1985 dan merupakan empangan yang paling besar di Pulau Pinang dengan kapasiti 23. Selain itu. c) Saliran Kawasan saliran di Bukit Mertajam yang dapat kita lihat adalah di Empangan Mengkuang. a) Tanah tinggi Terdapat Hutan Lipur yang bercirikan tanah tinggi di kawasan Cherok To'kun. Kita dapat melihat bahawa dikawasan itu terdapat penanaman sawah padi. Empangan itu digunakan untuk kegunaan domestik. kedai makan. dan Politeknik. Empangan itu juga menjadi sumber nadi utama membekalkan air di Pulau Pinang dan Seberang Perai. . Univesiti Teknologi Mara (UiTM). Contohnya di Kampung Belah Dua. dan pusat pendidikan seperti Sekolah Menengah/Rendah Pauh Jaya.

dan keindahan Malaysia yang tercinta ini. dan keamanan di negara seperti Malaysia ini. Selain itu. Masyarakat disana juga tidak terlepas memanfaatkan hasil hutan mereka. Selain itu di Sumatera Utara. Taman Nasional Bukit Barisan Selatan adalah sebuah taman nasional yang ditujukan untuk melindungi hutan hujan tropis pulau Sumatera beserta kekayaan alam yang dimilikinya. Medan sangat kaya dengan hutan semulajadinya. a) Tanah tinggi Bukit Barisan merupakan kawasan tanah tinggi. b) Tanah pamah Kawasan tanah pamah di Medan kebanyakkannya dijadikan sebagai kawasan petempatan. 3 Halangan bentuk muka bumi terhadap kegiatan manusia. c) Saliran Kawasan saliran di Medan adalah di Danau Toba. Bukit Barisan merupakan tumpuan petempatan penduduk di sana.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Tanah Pamah Kawasan Kampung Masjid Timah iaitu berdekatan dengan Taman Pauh Jaya merupakan kawasan yang mudah banjir. Sumatera Utara. kesejahteraan. Mereka menjalankan beberapa kegiatan pembalakan sambil megawal dan memelihara hutan itu. Saliran merupakan nadi utama kepada penduduk Medan. UNESCO menjadikan Taman Nasional Bukit Barisan Selatan sebagai Warisan Dunia. Saya sebagai seorang belia berasa bertanggungjawab untuk memelihara Malaysia tidak kira dari sudut apa pun untuk mengekalkan keamanan. Malaysia mempunyai pelbagai keadaan bentuk muka bumi. Kawasan itu menerima hujan yang agak kerap dan kadar yang . Bukit Barisan juga merupakan tempat pelancongan yang terkenal. kita mendapat banyak keuntungan dengan keadaan bentuk muka bumi yang pelbagai ini. Danau Toba juga merupakan tarikan pelancong dan memainkan peranan yang sangat penting disana. Hal ini disebabkan negara Medan merupakan penduduk padat. Terdapat taman negara yang terkenal di sana dan menjadi tarikan pelancong seperti di Taman Negara Batang Gadis. Saya berasa sangat bangga menjadi rakyat Malaysia. Indonesia. Alhamdulillah. Nilai dan Unsur Patriotik Saya sebagai rakyat Malaysia sangat bersyukur dan berasa amat bertuah kerana dapat menikmati keindahan. kemakmuran.

Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarahan yang toksik atau radioaktif dalam atmosfera. Banjir adalah peristiwa terbenamnya daratan (yang biasanya kering) kerana isipadu air yang meningkat. kita dapat gambarkan dengan gegaran yang berlaku di Malaysia. Oleh sebab itu juga. Kejadian letusan gunung berapi akan menimbulkan banyak masalah.tinggi. Aktiviti-aktiviti kilang banyak memberi keburukkan kepada penduduk disana. berlakunya gelinciran tanah. . mempunyai gunung berapi yang akan menyebabkan letusan gunung berapi. Sumatera Utara. Tanah pamah Di Negara Medan. Terdapat kawasan perindustrian yang lain berdekatan dengan Bukit Mertajam iaitu kawasan Juru dan Perai. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai rakyat Malaysia hendaklah memelihara Negara Malaysia dari segi apa pun. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Pencemaran Udara Bukit Mertajam merupakan kawasan perindustrian. kita juga dapat lihat kemkmuran di negara kita berbanding dengan Negara yang lain. Aktiviti-aktiviti kilang akan melepaskan asap hitam yang agak bahaya kepada pernafasan manusia dan asap hitam itu akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Kita juga hendaklah tahu menilai dan mencintai Negara Malaysia ini. Contohnya kepada petani-petani disana. Banjir dikawasan itu kerap berlaku terutamanya ketika hujan lebat. masalah banjir adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh beberapa penduduk di kawasan Bukit Mertajam. Walaupun pada skala yang agak sederhana sahaja tetapi ia sudah mampu membantutkan aktiviti penduduk di Malaysia. Bukit Mertajam juga merupakan kawasan petempatan manusia dan mempunyai penduduk yang padat. Kejadian letusan gunung berapi yang masih hidup akan menghalang aktiviti penduduk tempatan. Indonesia. Banjir Selain itu. 4 Kesan Kegiatan Manusia Terhadap Alam Sekitar. Selain itu. Kandungan air dalam tanah yang banyak telah melemahkan struktur tanah dikawasan itu. kebun-kebun mereka akan musnah akibat letusan gunung berapi itu. Sewlain itu. Antara kawasan yang mudah berlakunya banjir adalah di kawasan Permatang Rawa dan kawasan Kampung Masjid Timah. Indonesia.

janganlah cemarkan bumi ini. Selain daripada itu. 5 Langkah mengurangkan kesan kegiatan manusia terhadap alam sekitar. pencemaran udara terjadi daripada letusan gunung berapi. Indonesia. Hal ini juga yang menyebabkan peningkatan pemanasan global dikawasan ini. Langkah yang pertama yang perlu dilaksanakan adalah mendalamkan sungai yang ada di Permatang Rawa. Indonesia merupakan kawasan hutan yang dipenuhi pokok-pokok. Sumatera Utara. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Pencemaran udara juga akan menyebabkan jelebu. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai manusia hendaklah sayang dan cinta akan bumi kita yang satu ini. Peningkatan Suhu Pembakaran hutan secara berluasa bukan sahaja mencemarkan udara sekitarnya malah peningkatan suhu juga terjadi. 'Wet Scrubber' merupakan alat yang paling ketara digunakan dalam industri besar mahupun kecil. Masalah Pencemaran Udara Kita boleh menggunakan alat 'Wet Scrubber' untuk mengurangkan pencemaran udara yang dihasilkan dari kilang-kilang. Kawasan hutan juga ditebang dan dijadikan petempatan manusia. Apatah lagi dengan peningkatan aktiviti pembangunan dan petempatan di Negara Medan ketika ini. Kita hendaklah melakukan beberapa tindakan untuk mengatasi kesan-kesan negatif terhadap bumi ini. Sumatera Utara. Gunung berapi yang masih hidup. beberapa langkah perlu dilaksanakan untuk mengurangkan masalah banjir disitu. Masalah Banjir Oleh kerana Permatang Rawa kerap mengalami banjir. Pencemaran Udara Negara Medan. Alat ini digunakan berdasarkan prinsip dimana satu aliran gas dihubungkan dengan cecair supaya bahan pencemar dapat larut dalam cacair.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Keadaan yang berjelebu akan membahayakan manusia terutamanya kepada pengguna jalan raya. . akan mengeluarkan asap walaupun letusan belum berlaku lagi. Indonesia. Disana juga sering berlakunya pembakaran hutan. Jadi.

Kita hendaklah bertanggungjawab untuk melaksanakan setiap langkah penyelesaian itu untuk hidup dengan sihat dan aman. Nilai dan Unsur Patriotik Setiap kekurangan mesti ada penyelesaian atau langkah untuk mengatasinya. Masalah Peningkatan Suhu Masalah peningkatan suhu dapat diatasi dengan beberapa cara. . malah negara-negara jiran lain juga terlibat. Pencemaran udara itu berlaku bukan sahaja di Indonesia. ia dapat mempengaruhi orang ramai untuk mengamalkan.Masalah Pencemaran Udara Antara langkah yang perlu dilaksanakan dengan masalah pencemaran udara adalah penguatkuasaan undang-undang. Antaranya adalah melalui kempen. Kebakaran hutan yang berleluasa menyebabkan pencemaran udara yang agak serius berlaku. Melalui kempen. mengetahui dan mempelajari sesuatu mengenai alam sekitar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful