TAJUK : CIRI-CIRI BENTUK MUKA BUMI DAN POTENSINYA DI BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG, MALAYSIA DENGAN PERBANDINGANNYA

DI NEGARA MEDAN, INDONESIA. GURU PENILAIAN : SKOR : /50

1 Bentuk muka bumi dan cirinya
a) Tanah tinggi Di daerah Bukit Mertajam terdapat bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi. Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi terdapat di daerah Bukit Mertajam iaitu di Hutan Lipur Bukit Mertajam di daerah Cherok To'kun. b) Tanah pamah Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah pamah juga menyerupai bentuk muka bumi di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia. Di kawasan Bukit Mertajam terdapat tanah pamah yang boleh dilihat di kawasan Permatang Rawa, Taman Pauh Jaya, Kampung Masjid Timah, Kampung Belah Dua, Perda dan sebagainya. c) Saliran Saliran juga adalah salah satu ciri bentuk muka bumi yang terdapat di kawasan Bukit Mertajam. Bentuk muka bumi yang bercirikan saliran dapat dilihat di kawasan Mengkuang. Ia lebih dikenali dengan Empangan Mengkuang. Saliran seperti sungai juga dapat dilihat di Sungai Perai.

Negara yang Dibandingkan ialah Medan, Sumatera Utara, Indonesia. Negara Medan terletak di Pulau Sumatera, Indonesia. Pulau Sumatera terletak di bahagian barat gugusan kepulauan Indonesia. Medan bersempadan dengan Kabupaten Deli Serdang di sebelah barat, timur, dan selatan manakala Selat Melaka di sebelah utara. Kota Medan mempunyai keluasan sebanyak 265, 10 km2 dengan jumlah penduduk kira-kira 1.899.327 orang. Tanah tinggi yang dimaksudkan itu adalah Bukit Barisan di Medan yang membujur dari utara hingga selatan. Hanya sedikit sahaja wilayah dari pulau ini yang boleh digunakan untuk petanian.padi. Antara gunung-gunung berapi yang hingga kini masih aktif adalah Gunung Merapi di Sumatera Barat manakala Bukit Kaba di Bengkulu. Nilai dan Unsur Patriotik Alhamdulillah dengan tiadanya bencana alam di Malaysia, kita dapat meneruskan aktiviti harian kita dengan mudah. Tidak seperti di Negara Indonesia, apabila bencana alam berlaku contohnya gunung berapi meletus, semua tanaman dan aktiviti harian mereka akan musnah dan tergendala

Hutan Lipur Bukit Mertajam terletak di sebelah timur Pulau Pinang. . Empangan itu digunakan untuk kegunaan domestik. Empangan itu siap dibina pada tahun 1985 dan merupakan empangan yang paling besar di Pulau Pinang dengan kapasiti 23. Selain itu. Jarak hutan lipur dari Bandar Bukit Mertajam adalah 6 kilometer. c) Saliran Kawasan saliran di Bukit Mertajam yang dapat kita lihat adalah di Empangan Mengkuang. cafe dan teh spa. b) Tanah pamah Didaerah Bukit Mertajam terdapat kawasan tanah pamah yang boleh dijumpai. Pada hari ini hutan lipur itu sudah terkenal dan berjaya menarik perhatian banyak pelancong tempatan mahupun pelancong asing untuk berkunjung ke sana.6 billion liter air. contohnya di Taman Pauh Jaya iaitu tempat kediaman saya sendiri. kedai makan. Salah satu perindustrian yang dijalankan ialah perindustrian membuat rempah kari. Kawasan tanah pamah di Bukit Mertajam juga dijadikan sebagai kawasan perindustrian. Univesiti Teknologi Mara (UiTM). dan Politeknik.2 Potensi bentuk muka bumi kepada kegiatan manusia dan pembangunan kawasan kajian. Keluasan hutan lipur itu kira-kira 37 hektar. rama-rama. Kita dapat melihat bahawa dikawasan itu terdapat penanaman sawah padi. a) Tanah tinggi Terdapat Hutan Lipur yang bercirikan tanah tinggi di kawasan Cherok To'kun. Terdapat beberapa kemudahan disediakan berdekatan dengan petempatan itu contohnya kedai serbaneka. Empangan itu juga menjadi sumber nadi utama membekalkan air di Pulau Pinang dan Seberang Perai. burung serta serangga yang biasanya tidak ditemui dikawasan tanah pamah. Para pelancong boleh menikmati keindahan dan kesegaran di dalam hutan lipur itu. Dikawasan tanah pamah juga dijadikan sebagai kawasan pertanian. Terdapat kawasan tanah pamah yang dijadikan sebagai petempatan manusia. Ketinggiannya adalah 545 meter dari aras laut. Empangan Mengkuang Bukit Mertajam terletak di dalam daerah Seberang Perai Tengah. Udara bukit yang sejuk mengalakkan pertumbuhan paku-pakis. Di hutan lipur itu terdapat kemudahan untuk pelancong seperti chalet. epifit. Bukit Mertajam. Bukit Mertajam. terdapat juga kilang pemprosesan sos kicap di Kampung Baru. Contohnya di Kampung Belah Dua. lebih kurang 28 km dari bandar Butterworth. Industri itu sangat terkenal di Malaysia. bunga-bunga hutan. Produk itu lebih dikenali dengan nama Alagapa. dan pusat pendidikan seperti Sekolah Menengah/Rendah Pauh Jaya.

Malaysia mempunyai pelbagai keadaan bentuk muka bumi. b) Tanah pamah Kawasan tanah pamah di Medan kebanyakkannya dijadikan sebagai kawasan petempatan. Mereka menjalankan beberapa kegiatan pembalakan sambil megawal dan memelihara hutan itu. Bukit Barisan merupakan tumpuan petempatan penduduk di sana. a) Tanah tinggi Bukit Barisan merupakan kawasan tanah tinggi. c) Saliran Kawasan saliran di Medan adalah di Danau Toba. 3 Halangan bentuk muka bumi terhadap kegiatan manusia. Saya berasa sangat bangga menjadi rakyat Malaysia. Indonesia. kesejahteraan. Danau Toba juga merupakan tarikan pelancong dan memainkan peranan yang sangat penting disana. Masyarakat disana juga tidak terlepas memanfaatkan hasil hutan mereka. Saliran merupakan nadi utama kepada penduduk Medan. Tanah Pamah Kawasan Kampung Masjid Timah iaitu berdekatan dengan Taman Pauh Jaya merupakan kawasan yang mudah banjir. Bukit Barisan juga merupakan tempat pelancongan yang terkenal. Selain itu di Sumatera Utara. Alhamdulillah. dan keamanan di negara seperti Malaysia ini. dan keindahan Malaysia yang tercinta ini. Terdapat taman negara yang terkenal di sana dan menjadi tarikan pelancong seperti di Taman Negara Batang Gadis. kemakmuran. kita mendapat banyak keuntungan dengan keadaan bentuk muka bumi yang pelbagai ini. Medan sangat kaya dengan hutan semulajadinya. Saya sebagai seorang belia berasa bertanggungjawab untuk memelihara Malaysia tidak kira dari sudut apa pun untuk mengekalkan keamanan. Taman Nasional Bukit Barisan Selatan adalah sebuah taman nasional yang ditujukan untuk melindungi hutan hujan tropis pulau Sumatera beserta kekayaan alam yang dimilikinya.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Nilai dan Unsur Patriotik Saya sebagai rakyat Malaysia sangat bersyukur dan berasa amat bertuah kerana dapat menikmati keindahan. Sumatera Utara. UNESCO menjadikan Taman Nasional Bukit Barisan Selatan sebagai Warisan Dunia. Hal ini disebabkan negara Medan merupakan penduduk padat. Kawasan itu menerima hujan yang agak kerap dan kadar yang . Selain itu.

Antara kawasan yang mudah berlakunya banjir adalah di kawasan Permatang Rawa dan kawasan Kampung Masjid Timah. masalah banjir adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh beberapa penduduk di kawasan Bukit Mertajam. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai rakyat Malaysia hendaklah memelihara Negara Malaysia dari segi apa pun.tinggi. Sewlain itu. 4 Kesan Kegiatan Manusia Terhadap Alam Sekitar. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarahan yang toksik atau radioaktif dalam atmosfera. Kita juga hendaklah tahu menilai dan mencintai Negara Malaysia ini. Banjir Selain itu. Terdapat kawasan perindustrian yang lain berdekatan dengan Bukit Mertajam iaitu kawasan Juru dan Perai. kebun-kebun mereka akan musnah akibat letusan gunung berapi itu. Indonesia. Kejadian letusan gunung berapi yang masih hidup akan menghalang aktiviti penduduk tempatan. Pencemaran Udara Bukit Mertajam merupakan kawasan perindustrian. kita dapat gambarkan dengan gegaran yang berlaku di Malaysia. Indonesia. Aktiviti-aktiviti kilang banyak memberi keburukkan kepada penduduk disana. Sumatera Utara. Selain itu. mempunyai gunung berapi yang akan menyebabkan letusan gunung berapi. Contohnya kepada petani-petani disana. Banjir dikawasan itu kerap berlaku terutamanya ketika hujan lebat. berlakunya gelinciran tanah. Bukit Mertajam juga merupakan kawasan petempatan manusia dan mempunyai penduduk yang padat. Kandungan air dalam tanah yang banyak telah melemahkan struktur tanah dikawasan itu. Banjir adalah peristiwa terbenamnya daratan (yang biasanya kering) kerana isipadu air yang meningkat. Tanah pamah Di Negara Medan. Aktiviti-aktiviti kilang akan melepaskan asap hitam yang agak bahaya kepada pernafasan manusia dan asap hitam itu akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. kita juga dapat lihat kemkmuran di negara kita berbanding dengan Negara yang lain. Kejadian letusan gunung berapi akan menimbulkan banyak masalah. . Walaupun pada skala yang agak sederhana sahaja tetapi ia sudah mampu membantutkan aktiviti penduduk di Malaysia. Oleh sebab itu juga.

Keadaan yang berjelebu akan membahayakan manusia terutamanya kepada pengguna jalan raya. Apatah lagi dengan peningkatan aktiviti pembangunan dan petempatan di Negara Medan ketika ini. Indonesia. Kawasan hutan juga ditebang dan dijadikan petempatan manusia. Indonesia. Peningkatan Suhu Pembakaran hutan secara berluasa bukan sahaja mencemarkan udara sekitarnya malah peningkatan suhu juga terjadi.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Sumatera Utara. akan mengeluarkan asap walaupun letusan belum berlaku lagi. Pencemaran udara juga akan menyebabkan jelebu. 'Wet Scrubber' merupakan alat yang paling ketara digunakan dalam industri besar mahupun kecil. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Hal ini juga yang menyebabkan peningkatan pemanasan global dikawasan ini. . Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai manusia hendaklah sayang dan cinta akan bumi kita yang satu ini. pencemaran udara terjadi daripada letusan gunung berapi. Kita hendaklah melakukan beberapa tindakan untuk mengatasi kesan-kesan negatif terhadap bumi ini. Masalah Banjir Oleh kerana Permatang Rawa kerap mengalami banjir. Disana juga sering berlakunya pembakaran hutan. Pencemaran Udara Negara Medan. Masalah Pencemaran Udara Kita boleh menggunakan alat 'Wet Scrubber' untuk mengurangkan pencemaran udara yang dihasilkan dari kilang-kilang. Jadi. beberapa langkah perlu dilaksanakan untuk mengurangkan masalah banjir disitu. janganlah cemarkan bumi ini. Alat ini digunakan berdasarkan prinsip dimana satu aliran gas dihubungkan dengan cecair supaya bahan pencemar dapat larut dalam cacair. Langkah yang pertama yang perlu dilaksanakan adalah mendalamkan sungai yang ada di Permatang Rawa. Gunung berapi yang masih hidup. Selain daripada itu. Sumatera Utara. Indonesia merupakan kawasan hutan yang dipenuhi pokok-pokok. 5 Langkah mengurangkan kesan kegiatan manusia terhadap alam sekitar.

Antaranya adalah melalui kempen. ia dapat mempengaruhi orang ramai untuk mengamalkan. Kita hendaklah bertanggungjawab untuk melaksanakan setiap langkah penyelesaian itu untuk hidup dengan sihat dan aman. . Masalah Peningkatan Suhu Masalah peningkatan suhu dapat diatasi dengan beberapa cara. malah negara-negara jiran lain juga terlibat. Kebakaran hutan yang berleluasa menyebabkan pencemaran udara yang agak serius berlaku.Masalah Pencemaran Udara Antara langkah yang perlu dilaksanakan dengan masalah pencemaran udara adalah penguatkuasaan undang-undang. mengetahui dan mempelajari sesuatu mengenai alam sekitar. Melalui kempen. Nilai dan Unsur Patriotik Setiap kekurangan mesti ada penyelesaian atau langkah untuk mengatasinya. Pencemaran udara itu berlaku bukan sahaja di Indonesia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful