P. 1
Ciri-ciri Bentuk Muka Bumi Dan Potensinya Di

Ciri-ciri Bentuk Muka Bumi Dan Potensinya Di

|Views: 61|Likes:
Published by Chao Dual Blade Lyr

More info:

Published by: Chao Dual Blade Lyr on Jul 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2014

pdf

text

original

TAJUK : CIRI-CIRI BENTUK MUKA BUMI DAN POTENSINYA DI BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG, MALAYSIA DENGAN PERBANDINGANNYA

DI NEGARA MEDAN, INDONESIA. GURU PENILAIAN : SKOR : /50

1 Bentuk muka bumi dan cirinya
a) Tanah tinggi Di daerah Bukit Mertajam terdapat bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi. Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi terdapat di daerah Bukit Mertajam iaitu di Hutan Lipur Bukit Mertajam di daerah Cherok To'kun. b) Tanah pamah Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah pamah juga menyerupai bentuk muka bumi di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia. Di kawasan Bukit Mertajam terdapat tanah pamah yang boleh dilihat di kawasan Permatang Rawa, Taman Pauh Jaya, Kampung Masjid Timah, Kampung Belah Dua, Perda dan sebagainya. c) Saliran Saliran juga adalah salah satu ciri bentuk muka bumi yang terdapat di kawasan Bukit Mertajam. Bentuk muka bumi yang bercirikan saliran dapat dilihat di kawasan Mengkuang. Ia lebih dikenali dengan Empangan Mengkuang. Saliran seperti sungai juga dapat dilihat di Sungai Perai.

Negara yang Dibandingkan ialah Medan, Sumatera Utara, Indonesia. Negara Medan terletak di Pulau Sumatera, Indonesia. Pulau Sumatera terletak di bahagian barat gugusan kepulauan Indonesia. Medan bersempadan dengan Kabupaten Deli Serdang di sebelah barat, timur, dan selatan manakala Selat Melaka di sebelah utara. Kota Medan mempunyai keluasan sebanyak 265, 10 km2 dengan jumlah penduduk kira-kira 1.899.327 orang. Tanah tinggi yang dimaksudkan itu adalah Bukit Barisan di Medan yang membujur dari utara hingga selatan. Hanya sedikit sahaja wilayah dari pulau ini yang boleh digunakan untuk petanian.padi. Antara gunung-gunung berapi yang hingga kini masih aktif adalah Gunung Merapi di Sumatera Barat manakala Bukit Kaba di Bengkulu. Nilai dan Unsur Patriotik Alhamdulillah dengan tiadanya bencana alam di Malaysia, kita dapat meneruskan aktiviti harian kita dengan mudah. Tidak seperti di Negara Indonesia, apabila bencana alam berlaku contohnya gunung berapi meletus, semua tanaman dan aktiviti harian mereka akan musnah dan tergendala

dan pusat pendidikan seperti Sekolah Menengah/Rendah Pauh Jaya. Univesiti Teknologi Mara (UiTM). Di hutan lipur itu terdapat kemudahan untuk pelancong seperti chalet. Pada hari ini hutan lipur itu sudah terkenal dan berjaya menarik perhatian banyak pelancong tempatan mahupun pelancong asing untuk berkunjung ke sana. Kawasan tanah pamah di Bukit Mertajam juga dijadikan sebagai kawasan perindustrian. Udara bukit yang sejuk mengalakkan pertumbuhan paku-pakis. Keluasan hutan lipur itu kira-kira 37 hektar. Terdapat beberapa kemudahan disediakan berdekatan dengan petempatan itu contohnya kedai serbaneka. kedai makan. epifit. Salah satu perindustrian yang dijalankan ialah perindustrian membuat rempah kari. terdapat juga kilang pemprosesan sos kicap di Kampung Baru. Industri itu sangat terkenal di Malaysia. Terdapat kawasan tanah pamah yang dijadikan sebagai petempatan manusia. cafe dan teh spa. Empangan itu juga menjadi sumber nadi utama membekalkan air di Pulau Pinang dan Seberang Perai. a) Tanah tinggi Terdapat Hutan Lipur yang bercirikan tanah tinggi di kawasan Cherok To'kun. Contohnya di Kampung Belah Dua. Selain itu. . Empangan itu siap dibina pada tahun 1985 dan merupakan empangan yang paling besar di Pulau Pinang dengan kapasiti 23. Empangan Mengkuang Bukit Mertajam terletak di dalam daerah Seberang Perai Tengah. burung serta serangga yang biasanya tidak ditemui dikawasan tanah pamah. Bukit Mertajam. dan Politeknik. Produk itu lebih dikenali dengan nama Alagapa. c) Saliran Kawasan saliran di Bukit Mertajam yang dapat kita lihat adalah di Empangan Mengkuang. Ketinggiannya adalah 545 meter dari aras laut. Jarak hutan lipur dari Bandar Bukit Mertajam adalah 6 kilometer. contohnya di Taman Pauh Jaya iaitu tempat kediaman saya sendiri.6 billion liter air. Empangan itu digunakan untuk kegunaan domestik. bunga-bunga hutan. lebih kurang 28 km dari bandar Butterworth. Bukit Mertajam. rama-rama. Hutan Lipur Bukit Mertajam terletak di sebelah timur Pulau Pinang.2 Potensi bentuk muka bumi kepada kegiatan manusia dan pembangunan kawasan kajian. Para pelancong boleh menikmati keindahan dan kesegaran di dalam hutan lipur itu. Kita dapat melihat bahawa dikawasan itu terdapat penanaman sawah padi. b) Tanah pamah Didaerah Bukit Mertajam terdapat kawasan tanah pamah yang boleh dijumpai. Dikawasan tanah pamah juga dijadikan sebagai kawasan pertanian.

Danau Toba juga merupakan tarikan pelancong dan memainkan peranan yang sangat penting disana. Bukit Barisan merupakan tumpuan petempatan penduduk di sana. Saya berasa sangat bangga menjadi rakyat Malaysia. Medan sangat kaya dengan hutan semulajadinya. c) Saliran Kawasan saliran di Medan adalah di Danau Toba. Bukit Barisan juga merupakan tempat pelancongan yang terkenal. Alhamdulillah. kesejahteraan. Indonesia. kemakmuran. Terdapat taman negara yang terkenal di sana dan menjadi tarikan pelancong seperti di Taman Negara Batang Gadis. Taman Nasional Bukit Barisan Selatan adalah sebuah taman nasional yang ditujukan untuk melindungi hutan hujan tropis pulau Sumatera beserta kekayaan alam yang dimilikinya. Selain itu. Kawasan itu menerima hujan yang agak kerap dan kadar yang . Nilai dan Unsur Patriotik Saya sebagai rakyat Malaysia sangat bersyukur dan berasa amat bertuah kerana dapat menikmati keindahan. b) Tanah pamah Kawasan tanah pamah di Medan kebanyakkannya dijadikan sebagai kawasan petempatan. 3 Halangan bentuk muka bumi terhadap kegiatan manusia. Selain itu di Sumatera Utara. Malaysia mempunyai pelbagai keadaan bentuk muka bumi. kita mendapat banyak keuntungan dengan keadaan bentuk muka bumi yang pelbagai ini.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. dan keamanan di negara seperti Malaysia ini. Sumatera Utara. Masyarakat disana juga tidak terlepas memanfaatkan hasil hutan mereka. Hal ini disebabkan negara Medan merupakan penduduk padat. Tanah Pamah Kawasan Kampung Masjid Timah iaitu berdekatan dengan Taman Pauh Jaya merupakan kawasan yang mudah banjir. a) Tanah tinggi Bukit Barisan merupakan kawasan tanah tinggi. Mereka menjalankan beberapa kegiatan pembalakan sambil megawal dan memelihara hutan itu. UNESCO menjadikan Taman Nasional Bukit Barisan Selatan sebagai Warisan Dunia. Saliran merupakan nadi utama kepada penduduk Medan. dan keindahan Malaysia yang tercinta ini. Saya sebagai seorang belia berasa bertanggungjawab untuk memelihara Malaysia tidak kira dari sudut apa pun untuk mengekalkan keamanan.

Indonesia. Sewlain itu. Walaupun pada skala yang agak sederhana sahaja tetapi ia sudah mampu membantutkan aktiviti penduduk di Malaysia. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarahan yang toksik atau radioaktif dalam atmosfera. Bukit Mertajam juga merupakan kawasan petempatan manusia dan mempunyai penduduk yang padat. 4 Kesan Kegiatan Manusia Terhadap Alam Sekitar. Contohnya kepada petani-petani disana. Kandungan air dalam tanah yang banyak telah melemahkan struktur tanah dikawasan itu. masalah banjir adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh beberapa penduduk di kawasan Bukit Mertajam. kita dapat gambarkan dengan gegaran yang berlaku di Malaysia. Aktiviti-aktiviti kilang banyak memberi keburukkan kepada penduduk disana. Selain itu. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Antara kawasan yang mudah berlakunya banjir adalah di kawasan Permatang Rawa dan kawasan Kampung Masjid Timah.tinggi. mempunyai gunung berapi yang akan menyebabkan letusan gunung berapi. Aktiviti-aktiviti kilang akan melepaskan asap hitam yang agak bahaya kepada pernafasan manusia dan asap hitam itu akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Kejadian letusan gunung berapi yang masih hidup akan menghalang aktiviti penduduk tempatan. Kejadian letusan gunung berapi akan menimbulkan banyak masalah. Banjir Selain itu. Indonesia. kebun-kebun mereka akan musnah akibat letusan gunung berapi itu. Kita juga hendaklah tahu menilai dan mencintai Negara Malaysia ini. Oleh sebab itu juga. Banjir dikawasan itu kerap berlaku terutamanya ketika hujan lebat. Tanah pamah Di Negara Medan. Sumatera Utara. Banjir adalah peristiwa terbenamnya daratan (yang biasanya kering) kerana isipadu air yang meningkat. kita juga dapat lihat kemkmuran di negara kita berbanding dengan Negara yang lain. . berlakunya gelinciran tanah. Pencemaran Udara Bukit Mertajam merupakan kawasan perindustrian. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai rakyat Malaysia hendaklah memelihara Negara Malaysia dari segi apa pun. Terdapat kawasan perindustrian yang lain berdekatan dengan Bukit Mertajam iaitu kawasan Juru dan Perai.

Apatah lagi dengan peningkatan aktiviti pembangunan dan petempatan di Negara Medan ketika ini. Peningkatan Suhu Pembakaran hutan secara berluasa bukan sahaja mencemarkan udara sekitarnya malah peningkatan suhu juga terjadi. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai manusia hendaklah sayang dan cinta akan bumi kita yang satu ini. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Alat ini digunakan berdasarkan prinsip dimana satu aliran gas dihubungkan dengan cecair supaya bahan pencemar dapat larut dalam cacair. pencemaran udara terjadi daripada letusan gunung berapi. Hal ini juga yang menyebabkan peningkatan pemanasan global dikawasan ini. Masalah Pencemaran Udara Kita boleh menggunakan alat 'Wet Scrubber' untuk mengurangkan pencemaran udara yang dihasilkan dari kilang-kilang. Pencemaran Udara Negara Medan. Jadi. 5 Langkah mengurangkan kesan kegiatan manusia terhadap alam sekitar. . Pencemaran udara juga akan menyebabkan jelebu.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Sumatera Utara. Sumatera Utara. Kita hendaklah melakukan beberapa tindakan untuk mengatasi kesan-kesan negatif terhadap bumi ini. Keadaan yang berjelebu akan membahayakan manusia terutamanya kepada pengguna jalan raya. Indonesia merupakan kawasan hutan yang dipenuhi pokok-pokok. Gunung berapi yang masih hidup. Selain daripada itu. Indonesia. akan mengeluarkan asap walaupun letusan belum berlaku lagi. Kawasan hutan juga ditebang dan dijadikan petempatan manusia. janganlah cemarkan bumi ini. beberapa langkah perlu dilaksanakan untuk mengurangkan masalah banjir disitu. Indonesia. 'Wet Scrubber' merupakan alat yang paling ketara digunakan dalam industri besar mahupun kecil. Masalah Banjir Oleh kerana Permatang Rawa kerap mengalami banjir. Langkah yang pertama yang perlu dilaksanakan adalah mendalamkan sungai yang ada di Permatang Rawa. Disana juga sering berlakunya pembakaran hutan.

Antaranya adalah melalui kempen. mengetahui dan mempelajari sesuatu mengenai alam sekitar.Masalah Pencemaran Udara Antara langkah yang perlu dilaksanakan dengan masalah pencemaran udara adalah penguatkuasaan undang-undang. Melalui kempen. Nilai dan Unsur Patriotik Setiap kekurangan mesti ada penyelesaian atau langkah untuk mengatasinya. ia dapat mempengaruhi orang ramai untuk mengamalkan. Masalah Peningkatan Suhu Masalah peningkatan suhu dapat diatasi dengan beberapa cara. Kita hendaklah bertanggungjawab untuk melaksanakan setiap langkah penyelesaian itu untuk hidup dengan sihat dan aman. Pencemaran udara itu berlaku bukan sahaja di Indonesia. Kebakaran hutan yang berleluasa menyebabkan pencemaran udara yang agak serius berlaku. . malah negara-negara jiran lain juga terlibat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->