P. 1
Ciri-ciri Bentuk Muka Bumi Dan Potensinya Di

Ciri-ciri Bentuk Muka Bumi Dan Potensinya Di

|Views: 61|Likes:
Published by Chao Dual Blade Lyr

More info:

Published by: Chao Dual Blade Lyr on Jul 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2014

pdf

text

original

TAJUK : CIRI-CIRI BENTUK MUKA BUMI DAN POTENSINYA DI BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG, MALAYSIA DENGAN PERBANDINGANNYA

DI NEGARA MEDAN, INDONESIA. GURU PENILAIAN : SKOR : /50

1 Bentuk muka bumi dan cirinya
a) Tanah tinggi Di daerah Bukit Mertajam terdapat bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi. Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah tinggi terdapat di daerah Bukit Mertajam iaitu di Hutan Lipur Bukit Mertajam di daerah Cherok To'kun. b) Tanah pamah Bentuk muka bumi yang bercirikan tanah pamah juga menyerupai bentuk muka bumi di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, Malaysia. Di kawasan Bukit Mertajam terdapat tanah pamah yang boleh dilihat di kawasan Permatang Rawa, Taman Pauh Jaya, Kampung Masjid Timah, Kampung Belah Dua, Perda dan sebagainya. c) Saliran Saliran juga adalah salah satu ciri bentuk muka bumi yang terdapat di kawasan Bukit Mertajam. Bentuk muka bumi yang bercirikan saliran dapat dilihat di kawasan Mengkuang. Ia lebih dikenali dengan Empangan Mengkuang. Saliran seperti sungai juga dapat dilihat di Sungai Perai.

Negara yang Dibandingkan ialah Medan, Sumatera Utara, Indonesia. Negara Medan terletak di Pulau Sumatera, Indonesia. Pulau Sumatera terletak di bahagian barat gugusan kepulauan Indonesia. Medan bersempadan dengan Kabupaten Deli Serdang di sebelah barat, timur, dan selatan manakala Selat Melaka di sebelah utara. Kota Medan mempunyai keluasan sebanyak 265, 10 km2 dengan jumlah penduduk kira-kira 1.899.327 orang. Tanah tinggi yang dimaksudkan itu adalah Bukit Barisan di Medan yang membujur dari utara hingga selatan. Hanya sedikit sahaja wilayah dari pulau ini yang boleh digunakan untuk petanian.padi. Antara gunung-gunung berapi yang hingga kini masih aktif adalah Gunung Merapi di Sumatera Barat manakala Bukit Kaba di Bengkulu. Nilai dan Unsur Patriotik Alhamdulillah dengan tiadanya bencana alam di Malaysia, kita dapat meneruskan aktiviti harian kita dengan mudah. Tidak seperti di Negara Indonesia, apabila bencana alam berlaku contohnya gunung berapi meletus, semua tanaman dan aktiviti harian mereka akan musnah dan tergendala

Dikawasan tanah pamah juga dijadikan sebagai kawasan pertanian. Terdapat beberapa kemudahan disediakan berdekatan dengan petempatan itu contohnya kedai serbaneka. Udara bukit yang sejuk mengalakkan pertumbuhan paku-pakis. Salah satu perindustrian yang dijalankan ialah perindustrian membuat rempah kari. lebih kurang 28 km dari bandar Butterworth.6 billion liter air. Terdapat kawasan tanah pamah yang dijadikan sebagai petempatan manusia. rama-rama. burung serta serangga yang biasanya tidak ditemui dikawasan tanah pamah. . dan pusat pendidikan seperti Sekolah Menengah/Rendah Pauh Jaya. cafe dan teh spa. Kita dapat melihat bahawa dikawasan itu terdapat penanaman sawah padi. terdapat juga kilang pemprosesan sos kicap di Kampung Baru. Contohnya di Kampung Belah Dua. Pada hari ini hutan lipur itu sudah terkenal dan berjaya menarik perhatian banyak pelancong tempatan mahupun pelancong asing untuk berkunjung ke sana. Empangan itu digunakan untuk kegunaan domestik. Ketinggiannya adalah 545 meter dari aras laut. Hutan Lipur Bukit Mertajam terletak di sebelah timur Pulau Pinang. Empangan Mengkuang Bukit Mertajam terletak di dalam daerah Seberang Perai Tengah. Para pelancong boleh menikmati keindahan dan kesegaran di dalam hutan lipur itu. epifit. Bukit Mertajam.2 Potensi bentuk muka bumi kepada kegiatan manusia dan pembangunan kawasan kajian. c) Saliran Kawasan saliran di Bukit Mertajam yang dapat kita lihat adalah di Empangan Mengkuang. a) Tanah tinggi Terdapat Hutan Lipur yang bercirikan tanah tinggi di kawasan Cherok To'kun. Bukit Mertajam. Empangan itu juga menjadi sumber nadi utama membekalkan air di Pulau Pinang dan Seberang Perai. Univesiti Teknologi Mara (UiTM). Industri itu sangat terkenal di Malaysia. dan Politeknik. Selain itu. kedai makan. Kawasan tanah pamah di Bukit Mertajam juga dijadikan sebagai kawasan perindustrian. b) Tanah pamah Didaerah Bukit Mertajam terdapat kawasan tanah pamah yang boleh dijumpai. bunga-bunga hutan. Produk itu lebih dikenali dengan nama Alagapa. Di hutan lipur itu terdapat kemudahan untuk pelancong seperti chalet. Jarak hutan lipur dari Bandar Bukit Mertajam adalah 6 kilometer. Keluasan hutan lipur itu kira-kira 37 hektar. Empangan itu siap dibina pada tahun 1985 dan merupakan empangan yang paling besar di Pulau Pinang dengan kapasiti 23. contohnya di Taman Pauh Jaya iaitu tempat kediaman saya sendiri.

Taman Nasional Bukit Barisan Selatan adalah sebuah taman nasional yang ditujukan untuk melindungi hutan hujan tropis pulau Sumatera beserta kekayaan alam yang dimilikinya. Malaysia mempunyai pelbagai keadaan bentuk muka bumi. Terdapat taman negara yang terkenal di sana dan menjadi tarikan pelancong seperti di Taman Negara Batang Gadis. kesejahteraan. Danau Toba juga merupakan tarikan pelancong dan memainkan peranan yang sangat penting disana. c) Saliran Kawasan saliran di Medan adalah di Danau Toba. Saya sebagai seorang belia berasa bertanggungjawab untuk memelihara Malaysia tidak kira dari sudut apa pun untuk mengekalkan keamanan.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. a) Tanah tinggi Bukit Barisan merupakan kawasan tanah tinggi. Selain itu. dan keindahan Malaysia yang tercinta ini. Indonesia. Saliran merupakan nadi utama kepada penduduk Medan. Bukit Barisan merupakan tumpuan petempatan penduduk di sana. Hal ini disebabkan negara Medan merupakan penduduk padat. kemakmuran. Selain itu di Sumatera Utara. Masyarakat disana juga tidak terlepas memanfaatkan hasil hutan mereka. kita mendapat banyak keuntungan dengan keadaan bentuk muka bumi yang pelbagai ini. Tanah Pamah Kawasan Kampung Masjid Timah iaitu berdekatan dengan Taman Pauh Jaya merupakan kawasan yang mudah banjir. Bukit Barisan juga merupakan tempat pelancongan yang terkenal. Saya berasa sangat bangga menjadi rakyat Malaysia. 3 Halangan bentuk muka bumi terhadap kegiatan manusia. Sumatera Utara. Nilai dan Unsur Patriotik Saya sebagai rakyat Malaysia sangat bersyukur dan berasa amat bertuah kerana dapat menikmati keindahan. UNESCO menjadikan Taman Nasional Bukit Barisan Selatan sebagai Warisan Dunia. Medan sangat kaya dengan hutan semulajadinya. Alhamdulillah. b) Tanah pamah Kawasan tanah pamah di Medan kebanyakkannya dijadikan sebagai kawasan petempatan. Mereka menjalankan beberapa kegiatan pembalakan sambil megawal dan memelihara hutan itu. dan keamanan di negara seperti Malaysia ini. Kawasan itu menerima hujan yang agak kerap dan kadar yang .

Pencemaran Udara Bukit Mertajam merupakan kawasan perindustrian. kita dapat gambarkan dengan gegaran yang berlaku di Malaysia. Tanah pamah Di Negara Medan. 4 Kesan Kegiatan Manusia Terhadap Alam Sekitar. Indonesia. mempunyai gunung berapi yang akan menyebabkan letusan gunung berapi. Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan kehadiran sebarang gas atau zarahan yang toksik atau radioaktif dalam atmosfera. . Banjir Selain itu. Walaupun pada skala yang agak sederhana sahaja tetapi ia sudah mampu membantutkan aktiviti penduduk di Malaysia. Oleh sebab itu juga. Antara kawasan yang mudah berlakunya banjir adalah di kawasan Permatang Rawa dan kawasan Kampung Masjid Timah. Sewlain itu. masalah banjir adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh beberapa penduduk di kawasan Bukit Mertajam. Indonesia. Kejadian letusan gunung berapi yang masih hidup akan menghalang aktiviti penduduk tempatan. kebun-kebun mereka akan musnah akibat letusan gunung berapi itu. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai rakyat Malaysia hendaklah memelihara Negara Malaysia dari segi apa pun. Contohnya kepada petani-petani disana. Kejadian letusan gunung berapi akan menimbulkan banyak masalah. Kita juga hendaklah tahu menilai dan mencintai Negara Malaysia ini. Selain itu. Aktiviti-aktiviti kilang akan melepaskan asap hitam yang agak bahaya kepada pernafasan manusia dan asap hitam itu akan menyebabkan pencemaran udara berlaku. Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Sumatera Utara. Bukit Mertajam juga merupakan kawasan petempatan manusia dan mempunyai penduduk yang padat. Kandungan air dalam tanah yang banyak telah melemahkan struktur tanah dikawasan itu. Banjir dikawasan itu kerap berlaku terutamanya ketika hujan lebat.tinggi. kita juga dapat lihat kemkmuran di negara kita berbanding dengan Negara yang lain. berlakunya gelinciran tanah. Terdapat kawasan perindustrian yang lain berdekatan dengan Bukit Mertajam iaitu kawasan Juru dan Perai. Banjir adalah peristiwa terbenamnya daratan (yang biasanya kering) kerana isipadu air yang meningkat. Aktiviti-aktiviti kilang banyak memberi keburukkan kepada penduduk disana.

Negara yang Dibandingkan ialah Medan. 'Wet Scrubber' merupakan alat yang paling ketara digunakan dalam industri besar mahupun kecil. Kawasan hutan juga ditebang dan dijadikan petempatan manusia. Sumatera Utara. . Indonesia. Sumatera Utara. Masalah Banjir Oleh kerana Permatang Rawa kerap mengalami banjir. Masalah Pencemaran Udara Kita boleh menggunakan alat 'Wet Scrubber' untuk mengurangkan pencemaran udara yang dihasilkan dari kilang-kilang. Gunung berapi yang masih hidup. janganlah cemarkan bumi ini. akan mengeluarkan asap walaupun letusan belum berlaku lagi. Peningkatan Suhu Pembakaran hutan secara berluasa bukan sahaja mencemarkan udara sekitarnya malah peningkatan suhu juga terjadi. Apatah lagi dengan peningkatan aktiviti pembangunan dan petempatan di Negara Medan ketika ini. Indonesia merupakan kawasan hutan yang dipenuhi pokok-pokok. beberapa langkah perlu dilaksanakan untuk mengurangkan masalah banjir disitu. Alat ini digunakan berdasarkan prinsip dimana satu aliran gas dihubungkan dengan cecair supaya bahan pencemar dapat larut dalam cacair. Kita hendaklah melakukan beberapa tindakan untuk mengatasi kesan-kesan negatif terhadap bumi ini. Jadi. Pencemaran Udara Negara Medan. Selain daripada itu. Pencemaran udara juga akan menyebabkan jelebu. pencemaran udara terjadi daripada letusan gunung berapi. Langkah yang pertama yang perlu dilaksanakan adalah mendalamkan sungai yang ada di Permatang Rawa. Keadaan yang berjelebu akan membahayakan manusia terutamanya kepada pengguna jalan raya.Negara yang Dibandingkan ialah Medan. Hal ini juga yang menyebabkan peningkatan pemanasan global dikawasan ini. Disana juga sering berlakunya pembakaran hutan. 5 Langkah mengurangkan kesan kegiatan manusia terhadap alam sekitar. Nilai dan Unsur Patriotik Kita sebagai manusia hendaklah sayang dan cinta akan bumi kita yang satu ini. Indonesia.

. malah negara-negara jiran lain juga terlibat. Pencemaran udara itu berlaku bukan sahaja di Indonesia. Antaranya adalah melalui kempen. Kita hendaklah bertanggungjawab untuk melaksanakan setiap langkah penyelesaian itu untuk hidup dengan sihat dan aman. Kebakaran hutan yang berleluasa menyebabkan pencemaran udara yang agak serius berlaku. ia dapat mempengaruhi orang ramai untuk mengamalkan.Masalah Pencemaran Udara Antara langkah yang perlu dilaksanakan dengan masalah pencemaran udara adalah penguatkuasaan undang-undang. mengetahui dan mempelajari sesuatu mengenai alam sekitar. Melalui kempen. Masalah Peningkatan Suhu Masalah peningkatan suhu dapat diatasi dengan beberapa cara. Nilai dan Unsur Patriotik Setiap kekurangan mesti ada penyelesaian atau langkah untuk mengatasinya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->