P. 1
Apa Itu Grafik

Apa Itu Grafik

|Views: 6|Likes:
Published by Bridget Cheng

More info:

Published by: Bridget Cheng on Jul 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/01/2014

pdf

text

original

Ahli Kumpulan: Yek Rong Ing Lau Yun Hee Bridget Cheng Eugenia Lee

 Merupakan bahan yang dilukis sebagai karangan visual. Perkataan grafik sebenarnya berasal dari perkataan Greek “graphikos” bererti lukisan. "Graphier" pula ialah perbuatan dan ertinya menulis dengan perkataan. Ia dapat memberi satu atau lebih keterangan visual. .

lakaran yang dijadikan satu media untuk memberi konsep dan idea dari pengirim kepada sasarannya dalam proses menyampaikan maklumat. lukisan. . lambang-lambang. perkataan. angka. Kombinasi gambar-gambar. simbol-simbol. huruf.

Penggunaan grafik sama ada dulu dan sekarang adalah sangat penting untuk seseorang individu atau sesebuah organisasi itu menyampaikan sesuatu maklumat atau mesej kepada orang ramai. . kehebatan dan keberkesanan sesebuah aplikasi multimedia. Media yang paling utama digunakan bagi memperlihatkan keterampilan.

 Grafik dihasilkan hanya menggunakan kaedah manual seperti penggunaan berus dan kanvas tetapi berubah mengikut perkembangan teknologi. bentuk dan reka letak yang mampu memberikan impak yang lebih hebat berbanding grafik konvensional.  Merujuk kepada imej yang dilukis termasuk grafik digital pelbagai format. .

Ciri-Ciri Penting Penyediaan Grafik  Objektif  Perancangan teliti  Kemudahan alat/bahan  Saiz bahan/alat yang digunakan  Rekabentuk visual .

penekanan  Bentuk . daya tarikan.membayangkan perasaan.Elemen-Elemen Grafik  Garisan .kesan khas dan minat  Ruang . simbolik dan menyampaikan perasaan .kesan yang baik dan tidak terlalu padat  Tetalan .sebagai warna dan hiasan  Warna .

Bentuk-bentuk grafik :  Graf  Gambar  Carta  Poster  Kartun  Peta/Glob  Slaid .

Peranan Grafik  Teks  Carta  Poster  Animasi  Illustrasi .

 Rekaan grafik juga seharusnya mempunyai kesatuan(unity). .  Rekaan sepatutnya menunjukkan penekanan(emphasis).Prinsip Rekabentuk Bahan Grafik  Penggunaan grafik dalam pengajaran haruslah bersifat sederhana.  Rekaan grafik dalam pengajaran hendaklah juga mempunyai imbangan.

mekanikal atau teknikal .India atau China  Marker. pemadam.teknikal. isograf  Dakwat . gam  Penghurufan . pisau. set bofa  Kertas.graphite atau lead  Pen .Peralatan  Komputer  Pensil . pembaris  Papan lukisan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->