KEGAGALAN CERUN

 NAMA KUMPULAN: KRYPTONITE  AHLI KUMPULAN:
HO KUOK HOW NURUL INSHIRAH BT MOHAMMAD RADZHI WONG TECK SING SITI HAJAR BT ISHAK SUHAANIS BT RAHMAD A128928 A127654 A128163 A128760 A129040

DEFINISI
 Kegagalan cerun ialah satu fenomena di mana cerun turun secara tiba-tiba.  Faktor mempengaruhi : 1. Alam sekitar - Hujan 2.Tektonik - Gempa bumi, sesar

Kegagalan Peralihan 3.Kegagalan Majmuk 4.Kegagalan Jatuhan Batuan .Kegagalan Putaran 2.Jenis-Jenis Cerun  4 Jenis: 1.

eoearth. bahagian atas cerun akan hilang kestabilannya dan keadaan ini menyebabkan tanah di bahagian atas cerun yang mengalami pergerakan pada satah kegagalan dalam bentuk bulatan akan bergerak ke bawah. http://www.  Semasa gelinciran putaran berlaku.Kegagalan Putaran  Apabila wujudnya pergerakan pada satah kegagalan yang berbentuk bulatan.org/article/Landslide .  Keretakan tanah secara bersiri akan mengakibatkan tanah pecah kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil dan fenomena ini seterusnya akan menjejaskan kestabilan cerun.

Dalam gelinciran peralihan. http://www. permukaan kegagalan adalah berbentuk satah dan selari dengan permukaan cerun.  Fenomena ini terjadi apabila proses luluhawa dan kesan cuaca yang menyebabkan kekuatan tanah di permukaan cerun berkurangan.org/article/Landslide .  Kegagalan cerun jenis ini biasanya dapat dilihat pada kawasan cerun yang mempunyai tekstur tanah yang kasar dan berpasir.Kegagalan Peralihan  Berlaku apabila strata tanah yang keras terletak berdekatan dengan permukaan cerun.eoearth.

 Gelinciran majmuk terbentuk apabila gelinciran putaran dan gelinciran peralihan terjadi di kawasan yang sama. .Kegagalan Majmuk  Berlaku apabila strata tanah yang keras berada pada jarak yang agak jauh dari permukaan cerun.  Kegagalan cerun ini akan mengakibatkan kegagalan dalam bentuk permukaan lengkuk dan bersatah.

graviti. http://www.  Pergerakan berlaku secara jatuh bebas.org/article/Landslide . dan bergolek.Kegagalan Jatuhan Batuan  Bahan. kekar.eoearth.bahan geologi seperti batu yang terpisah daripada cerun akibat daripada sesar. dan air dalam celah. melantun.  Faktor mempengaruhi ialah cuaca.

Faktor Alam Sekitar :  Sifat bahan  Hakisan  Cuaca  Keadaan geologi .Punca Kegagalan Cerun 1.

2. Faktor Tindakan Manusia:  Aktiviti–aktiviti pembangunan yang dijalankan di kawasan berhampiran dengan kawasan cerun.  Contohnya. . pembinaan kondominium di cerun bukit.

.

Faktor Lain:  Geomorphologi  Hidrogeologi kawasan - .3.

Kesan Kegagalan Cerun 1. terganggu akibat kerosakan .  Perindustrian mesin. Kesan kepada infrastruktur : ekonomi negara serta  Ekonomi negara merosot akibat kemusnahan dan kerosakan infrastruktur.

2. . Kesan terhadap landskap permukaan bumi  Pencetekan sungai akibat sedimentasi berlaku seterusnya menyebabkan kebanjiran akibat keupayaan sungai menampung air berkurangan.

Kesan terhadap penduduk bumi  Nyawa manusia terkorban.3. .  Manusia kehilangan orang tersayang.

 Semburan konkrit. .  Penggunaan tumbuh-tumbuhan untuk menguatkan kestabilan cerun.Langkah-langkah Keselamatan  Kerjasama antara ahli geologi dengan jurutera.  Mereka bentuk tangga-tangga untuk melandaikan cerun curam.

com .Penstabilan cerun dengan tumbuhtumbuhan safeharborenv.

Penyimenan cerun pmtsh.cn .

Geobencana Tanah Runtuh.% 20Slope%20failure%20and%20landslides.mbsa. (atastalian) http://www.gov. Slope Failure (atas talian) http://www. (26 Julai 2011).edu/~csmart/Observing/12.kean.pdf(27 Oktober 2011) .my/html/themes/sgr_sa/i mages/upload/perancangan/GEOBENCANATANAH-RUNTUH.pdf( 27 Oktober 2011)  Zakaria Mohamad.Rujukan  Kean University (tanpa tarikh).

USA: Jon Van de Grift (atas talian) http://www. (atas talian) http://www. Triggering Events. (5 Ogos 2011).org (tanpa tarikh) Slope Failure.html . Slope Stability.htm (27 Oktober2011)  Natural Hazards.naturalhazards.Rujukan  Nelson. A. N. Mass Movement Hazards.tulane.org/hazards/slope/i ndex.edu/~sanelson/geol204/slop estability.

TERIMA KASIH .SEKIAN.