KEGAGALAN CERUN

 NAMA KUMPULAN: KRYPTONITE  AHLI KUMPULAN:
HO KUOK HOW NURUL INSHIRAH BT MOHAMMAD RADZHI WONG TECK SING SITI HAJAR BT ISHAK SUHAANIS BT RAHMAD A128928 A127654 A128163 A128760 A129040

DEFINISI
 Kegagalan cerun ialah satu fenomena di mana cerun turun secara tiba-tiba.  Faktor mempengaruhi : 1. Alam sekitar - Hujan 2.Tektonik - Gempa bumi, sesar

Kegagalan Peralihan 3.Kegagalan Putaran 2.Jenis-Jenis Cerun  4 Jenis: 1.Kegagalan Majmuk 4.Kegagalan Jatuhan Batuan .

eoearth. http://www.  Semasa gelinciran putaran berlaku.Kegagalan Putaran  Apabila wujudnya pergerakan pada satah kegagalan yang berbentuk bulatan.  Keretakan tanah secara bersiri akan mengakibatkan tanah pecah kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil dan fenomena ini seterusnya akan menjejaskan kestabilan cerun.org/article/Landslide . bahagian atas cerun akan hilang kestabilannya dan keadaan ini menyebabkan tanah di bahagian atas cerun yang mengalami pergerakan pada satah kegagalan dalam bentuk bulatan akan bergerak ke bawah.

 Fenomena ini terjadi apabila proses luluhawa dan kesan cuaca yang menyebabkan kekuatan tanah di permukaan cerun berkurangan. Dalam gelinciran peralihan. http://www. permukaan kegagalan adalah berbentuk satah dan selari dengan permukaan cerun.org/article/Landslide .eoearth.Kegagalan Peralihan  Berlaku apabila strata tanah yang keras terletak berdekatan dengan permukaan cerun.  Kegagalan cerun jenis ini biasanya dapat dilihat pada kawasan cerun yang mempunyai tekstur tanah yang kasar dan berpasir.

 Kegagalan cerun ini akan mengakibatkan kegagalan dalam bentuk permukaan lengkuk dan bersatah.  Gelinciran majmuk terbentuk apabila gelinciran putaran dan gelinciran peralihan terjadi di kawasan yang sama.Kegagalan Majmuk  Berlaku apabila strata tanah yang keras berada pada jarak yang agak jauh dari permukaan cerun. .

dan air dalam celah. melantun.bahan geologi seperti batu yang terpisah daripada cerun akibat daripada sesar. dan bergolek. graviti.eoearth.org/article/Landslide .Kegagalan Jatuhan Batuan  Bahan.  Pergerakan berlaku secara jatuh bebas.  Faktor mempengaruhi ialah cuaca. http://www. kekar.

Punca Kegagalan Cerun 1. Faktor Alam Sekitar :  Sifat bahan  Hakisan  Cuaca  Keadaan geologi .

.  Contohnya. pembinaan kondominium di cerun bukit. Faktor Tindakan Manusia:  Aktiviti–aktiviti pembangunan yang dijalankan di kawasan berhampiran dengan kawasan cerun.2.

.

Faktor Lain:  Geomorphologi  Hidrogeologi kawasan - .3.

Kesan Kegagalan Cerun 1. terganggu akibat kerosakan . Kesan kepada infrastruktur : ekonomi negara serta  Ekonomi negara merosot akibat kemusnahan dan kerosakan infrastruktur.  Perindustrian mesin.

. Kesan terhadap landskap permukaan bumi  Pencetekan sungai akibat sedimentasi berlaku seterusnya menyebabkan kebanjiran akibat keupayaan sungai menampung air berkurangan.2.

.3. Kesan terhadap penduduk bumi  Nyawa manusia terkorban.  Manusia kehilangan orang tersayang.

.  Semburan konkrit.  Mereka bentuk tangga-tangga untuk melandaikan cerun curam.  Penggunaan tumbuh-tumbuhan untuk menguatkan kestabilan cerun.Langkah-langkah Keselamatan  Kerjasama antara ahli geologi dengan jurutera.

com .Penstabilan cerun dengan tumbuhtumbuhan safeharborenv.

cn .Penyimenan cerun pmtsh.

my/html/themes/sgr_sa/i mages/upload/perancangan/GEOBENCANATANAH-RUNTUH.pdf(27 Oktober 2011) . (atastalian) http://www.kean.edu/~csmart/Observing/12.Rujukan  Kean University (tanpa tarikh).pdf( 27 Oktober 2011)  Zakaria Mohamad.mbsa.% 20Slope%20failure%20and%20landslides. Slope Failure (atas talian) http://www. Geobencana Tanah Runtuh.gov. (26 Julai 2011).

Mass Movement Hazards.htm (27 Oktober2011)  Natural Hazards. N.edu/~sanelson/geol204/slop estability.org (tanpa tarikh) Slope Failure. (atas talian) http://www. Slope Stability.tulane. A.html . Triggering Events. (5 Ogos 2011).Rujukan  Nelson. USA: Jon Van de Grift (atas talian) http://www.naturalhazards.org/hazards/slope/i ndex.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful