KEGAGALAN CERUN

 NAMA KUMPULAN: KRYPTONITE  AHLI KUMPULAN:
HO KUOK HOW NURUL INSHIRAH BT MOHAMMAD RADZHI WONG TECK SING SITI HAJAR BT ISHAK SUHAANIS BT RAHMAD A128928 A127654 A128163 A128760 A129040

DEFINISI
 Kegagalan cerun ialah satu fenomena di mana cerun turun secara tiba-tiba.  Faktor mempengaruhi : 1. Alam sekitar - Hujan 2.Tektonik - Gempa bumi, sesar

Kegagalan Jatuhan Batuan .Kegagalan Peralihan 3.Kegagalan Putaran 2.Kegagalan Majmuk 4.Jenis-Jenis Cerun  4 Jenis: 1.

bahagian atas cerun akan hilang kestabilannya dan keadaan ini menyebabkan tanah di bahagian atas cerun yang mengalami pergerakan pada satah kegagalan dalam bentuk bulatan akan bergerak ke bawah.  Semasa gelinciran putaran berlaku. http://www.  Keretakan tanah secara bersiri akan mengakibatkan tanah pecah kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil dan fenomena ini seterusnya akan menjejaskan kestabilan cerun.eoearth.Kegagalan Putaran  Apabila wujudnya pergerakan pada satah kegagalan yang berbentuk bulatan.org/article/Landslide .

http://www. permukaan kegagalan adalah berbentuk satah dan selari dengan permukaan cerun.  Fenomena ini terjadi apabila proses luluhawa dan kesan cuaca yang menyebabkan kekuatan tanah di permukaan cerun berkurangan.Kegagalan Peralihan  Berlaku apabila strata tanah yang keras terletak berdekatan dengan permukaan cerun.org/article/Landslide .  Kegagalan cerun jenis ini biasanya dapat dilihat pada kawasan cerun yang mempunyai tekstur tanah yang kasar dan berpasir.eoearth. Dalam gelinciran peralihan.

.Kegagalan Majmuk  Berlaku apabila strata tanah yang keras berada pada jarak yang agak jauh dari permukaan cerun.  Kegagalan cerun ini akan mengakibatkan kegagalan dalam bentuk permukaan lengkuk dan bersatah.  Gelinciran majmuk terbentuk apabila gelinciran putaran dan gelinciran peralihan terjadi di kawasan yang sama.

dan bergolek.  Faktor mempengaruhi ialah cuaca. melantun. http://www.Kegagalan Jatuhan Batuan  Bahan.eoearth.bahan geologi seperti batu yang terpisah daripada cerun akibat daripada sesar. kekar. graviti. dan air dalam celah.org/article/Landslide .  Pergerakan berlaku secara jatuh bebas.

Punca Kegagalan Cerun 1. Faktor Alam Sekitar :  Sifat bahan  Hakisan  Cuaca  Keadaan geologi .

 Contohnya.2. pembinaan kondominium di cerun bukit. Faktor Tindakan Manusia:  Aktiviti–aktiviti pembangunan yang dijalankan di kawasan berhampiran dengan kawasan cerun. .

.

3. Faktor Lain:  Geomorphologi  Hidrogeologi kawasan - .

Kesan kepada infrastruktur : ekonomi negara serta  Ekonomi negara merosot akibat kemusnahan dan kerosakan infrastruktur.  Perindustrian mesin. terganggu akibat kerosakan .Kesan Kegagalan Cerun 1.

2. Kesan terhadap landskap permukaan bumi  Pencetekan sungai akibat sedimentasi berlaku seterusnya menyebabkan kebanjiran akibat keupayaan sungai menampung air berkurangan. .

 Manusia kehilangan orang tersayang. . Kesan terhadap penduduk bumi  Nyawa manusia terkorban.3.

 Mereka bentuk tangga-tangga untuk melandaikan cerun curam.Langkah-langkah Keselamatan  Kerjasama antara ahli geologi dengan jurutera.  Semburan konkrit. .  Penggunaan tumbuh-tumbuhan untuk menguatkan kestabilan cerun.

Penstabilan cerun dengan tumbuhtumbuhan safeharborenv.com .

cn .Penyimenan cerun pmtsh.

mbsa.pdf(27 Oktober 2011) .% 20Slope%20failure%20and%20landslides. (atastalian) http://www.pdf( 27 Oktober 2011)  Zakaria Mohamad.Rujukan  Kean University (tanpa tarikh).edu/~csmart/Observing/12.kean.gov. (26 Julai 2011).my/html/themes/sgr_sa/i mages/upload/perancangan/GEOBENCANATANAH-RUNTUH. Slope Failure (atas talian) http://www. Geobencana Tanah Runtuh.

naturalhazards.org (tanpa tarikh) Slope Failure. (5 Ogos 2011).html . (atas talian) http://www.org/hazards/slope/i ndex. Triggering Events. N.htm (27 Oktober2011)  Natural Hazards.tulane. USA: Jon Van de Grift (atas talian) http://www. Mass Movement Hazards. A.Rujukan  Nelson.edu/~sanelson/geol204/slop estability. Slope Stability.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful