KEGAGALAN CERUN

 NAMA KUMPULAN: KRYPTONITE  AHLI KUMPULAN:
HO KUOK HOW NURUL INSHIRAH BT MOHAMMAD RADZHI WONG TECK SING SITI HAJAR BT ISHAK SUHAANIS BT RAHMAD A128928 A127654 A128163 A128760 A129040

DEFINISI
 Kegagalan cerun ialah satu fenomena di mana cerun turun secara tiba-tiba.  Faktor mempengaruhi : 1. Alam sekitar - Hujan 2.Tektonik - Gempa bumi, sesar

Jenis-Jenis Cerun  4 Jenis: 1.Kegagalan Jatuhan Batuan .Kegagalan Peralihan 3.Kegagalan Putaran 2.Kegagalan Majmuk 4.

org/article/Landslide .  Keretakan tanah secara bersiri akan mengakibatkan tanah pecah kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil dan fenomena ini seterusnya akan menjejaskan kestabilan cerun.  Semasa gelinciran putaran berlaku. bahagian atas cerun akan hilang kestabilannya dan keadaan ini menyebabkan tanah di bahagian atas cerun yang mengalami pergerakan pada satah kegagalan dalam bentuk bulatan akan bergerak ke bawah.Kegagalan Putaran  Apabila wujudnya pergerakan pada satah kegagalan yang berbentuk bulatan. http://www.eoearth.

Dalam gelinciran peralihan. permukaan kegagalan adalah berbentuk satah dan selari dengan permukaan cerun.org/article/Landslide .eoearth.Kegagalan Peralihan  Berlaku apabila strata tanah yang keras terletak berdekatan dengan permukaan cerun.  Kegagalan cerun jenis ini biasanya dapat dilihat pada kawasan cerun yang mempunyai tekstur tanah yang kasar dan berpasir. http://www.  Fenomena ini terjadi apabila proses luluhawa dan kesan cuaca yang menyebabkan kekuatan tanah di permukaan cerun berkurangan.

Kegagalan Majmuk  Berlaku apabila strata tanah yang keras berada pada jarak yang agak jauh dari permukaan cerun.  Kegagalan cerun ini akan mengakibatkan kegagalan dalam bentuk permukaan lengkuk dan bersatah. .  Gelinciran majmuk terbentuk apabila gelinciran putaran dan gelinciran peralihan terjadi di kawasan yang sama.

dan air dalam celah.org/article/Landslide .  Faktor mempengaruhi ialah cuaca. melantun.Kegagalan Jatuhan Batuan  Bahan. graviti.bahan geologi seperti batu yang terpisah daripada cerun akibat daripada sesar.  Pergerakan berlaku secara jatuh bebas.eoearth. dan bergolek. http://www. kekar.

Faktor Alam Sekitar :  Sifat bahan  Hakisan  Cuaca  Keadaan geologi .Punca Kegagalan Cerun 1.

pembinaan kondominium di cerun bukit. .2.  Contohnya. Faktor Tindakan Manusia:  Aktiviti–aktiviti pembangunan yang dijalankan di kawasan berhampiran dengan kawasan cerun.

.

Faktor Lain:  Geomorphologi  Hidrogeologi kawasan - .3.

Kesan kepada infrastruktur : ekonomi negara serta  Ekonomi negara merosot akibat kemusnahan dan kerosakan infrastruktur.  Perindustrian mesin. terganggu akibat kerosakan .Kesan Kegagalan Cerun 1.

2. Kesan terhadap landskap permukaan bumi  Pencetekan sungai akibat sedimentasi berlaku seterusnya menyebabkan kebanjiran akibat keupayaan sungai menampung air berkurangan. .

. Kesan terhadap penduduk bumi  Nyawa manusia terkorban.3.  Manusia kehilangan orang tersayang.

 Penggunaan tumbuh-tumbuhan untuk menguatkan kestabilan cerun. .  Semburan konkrit.Langkah-langkah Keselamatan  Kerjasama antara ahli geologi dengan jurutera.  Mereka bentuk tangga-tangga untuk melandaikan cerun curam.

com .Penstabilan cerun dengan tumbuhtumbuhan safeharborenv.

cn .Penyimenan cerun pmtsh.

mbsa.edu/~csmart/Observing/12. (26 Julai 2011).my/html/themes/sgr_sa/i mages/upload/perancangan/GEOBENCANATANAH-RUNTUH.pdf( 27 Oktober 2011)  Zakaria Mohamad. Geobencana Tanah Runtuh.gov.Rujukan  Kean University (tanpa tarikh).kean.% 20Slope%20failure%20and%20landslides.pdf(27 Oktober 2011) . Slope Failure (atas talian) http://www. (atastalian) http://www.

Rujukan  Nelson.html .tulane.htm (27 Oktober2011)  Natural Hazards. USA: Jon Van de Grift (atas talian) http://www. N.org/hazards/slope/i ndex. Triggering Events. Mass Movement Hazards. (5 Ogos 2011).naturalhazards. Slope Stability. A.org (tanpa tarikh) Slope Failure. (atas talian) http://www.edu/~sanelson/geol204/slop estability.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful