KEGAGALAN CERUN

 NAMA KUMPULAN: KRYPTONITE  AHLI KUMPULAN:
HO KUOK HOW NURUL INSHIRAH BT MOHAMMAD RADZHI WONG TECK SING SITI HAJAR BT ISHAK SUHAANIS BT RAHMAD A128928 A127654 A128163 A128760 A129040

DEFINISI
 Kegagalan cerun ialah satu fenomena di mana cerun turun secara tiba-tiba.  Faktor mempengaruhi : 1. Alam sekitar - Hujan 2.Tektonik - Gempa bumi, sesar

Kegagalan Majmuk 4.Kegagalan Jatuhan Batuan .Jenis-Jenis Cerun  4 Jenis: 1.Kegagalan Peralihan 3.Kegagalan Putaran 2.

 Semasa gelinciran putaran berlaku.  Keretakan tanah secara bersiri akan mengakibatkan tanah pecah kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil dan fenomena ini seterusnya akan menjejaskan kestabilan cerun.org/article/Landslide . http://www. bahagian atas cerun akan hilang kestabilannya dan keadaan ini menyebabkan tanah di bahagian atas cerun yang mengalami pergerakan pada satah kegagalan dalam bentuk bulatan akan bergerak ke bawah.Kegagalan Putaran  Apabila wujudnya pergerakan pada satah kegagalan yang berbentuk bulatan.eoearth.

eoearth. permukaan kegagalan adalah berbentuk satah dan selari dengan permukaan cerun. http://www.  Kegagalan cerun jenis ini biasanya dapat dilihat pada kawasan cerun yang mempunyai tekstur tanah yang kasar dan berpasir.  Fenomena ini terjadi apabila proses luluhawa dan kesan cuaca yang menyebabkan kekuatan tanah di permukaan cerun berkurangan.org/article/Landslide .Kegagalan Peralihan  Berlaku apabila strata tanah yang keras terletak berdekatan dengan permukaan cerun. Dalam gelinciran peralihan.

Kegagalan Majmuk  Berlaku apabila strata tanah yang keras berada pada jarak yang agak jauh dari permukaan cerun. .  Gelinciran majmuk terbentuk apabila gelinciran putaran dan gelinciran peralihan terjadi di kawasan yang sama.  Kegagalan cerun ini akan mengakibatkan kegagalan dalam bentuk permukaan lengkuk dan bersatah.

eoearth. graviti.org/article/Landslide . dan air dalam celah.  Pergerakan berlaku secara jatuh bebas. melantun.  Faktor mempengaruhi ialah cuaca.Kegagalan Jatuhan Batuan  Bahan. dan bergolek. kekar. http://www.bahan geologi seperti batu yang terpisah daripada cerun akibat daripada sesar.

Faktor Alam Sekitar :  Sifat bahan  Hakisan  Cuaca  Keadaan geologi .Punca Kegagalan Cerun 1.

 Contohnya.2. pembinaan kondominium di cerun bukit. . Faktor Tindakan Manusia:  Aktiviti–aktiviti pembangunan yang dijalankan di kawasan berhampiran dengan kawasan cerun.

.

3. Faktor Lain:  Geomorphologi  Hidrogeologi kawasan - .

Kesan Kegagalan Cerun 1. terganggu akibat kerosakan . Kesan kepada infrastruktur : ekonomi negara serta  Ekonomi negara merosot akibat kemusnahan dan kerosakan infrastruktur.  Perindustrian mesin.

Kesan terhadap landskap permukaan bumi  Pencetekan sungai akibat sedimentasi berlaku seterusnya menyebabkan kebanjiran akibat keupayaan sungai menampung air berkurangan. .2.

Kesan terhadap penduduk bumi  Nyawa manusia terkorban.  Manusia kehilangan orang tersayang.3. .

 Semburan konkrit.  Mereka bentuk tangga-tangga untuk melandaikan cerun curam.Langkah-langkah Keselamatan  Kerjasama antara ahli geologi dengan jurutera.  Penggunaan tumbuh-tumbuhan untuk menguatkan kestabilan cerun. .

com .Penstabilan cerun dengan tumbuhtumbuhan safeharborenv.

cn .Penyimenan cerun pmtsh.

(26 Julai 2011). (atastalian) http://www. Geobencana Tanah Runtuh.mbsa.gov.Rujukan  Kean University (tanpa tarikh).edu/~csmart/Observing/12.% 20Slope%20failure%20and%20landslides.my/html/themes/sgr_sa/i mages/upload/perancangan/GEOBENCANATANAH-RUNTUH.kean. Slope Failure (atas talian) http://www.pdf( 27 Oktober 2011)  Zakaria Mohamad.pdf(27 Oktober 2011) .

Slope Stability. (atas talian) http://www. N.htm (27 Oktober2011)  Natural Hazards. Triggering Events.tulane.naturalhazards.html .org/hazards/slope/i ndex.org (tanpa tarikh) Slope Failure. Mass Movement Hazards.edu/~sanelson/geol204/slop estability.Rujukan  Nelson. USA: Jon Van de Grift (atas talian) http://www. A. (5 Ogos 2011).

TERIMA KASIH .SEKIAN.