KEGAGALAN CERUN

 NAMA KUMPULAN: KRYPTONITE  AHLI KUMPULAN:
HO KUOK HOW NURUL INSHIRAH BT MOHAMMAD RADZHI WONG TECK SING SITI HAJAR BT ISHAK SUHAANIS BT RAHMAD A128928 A127654 A128163 A128760 A129040

DEFINISI
 Kegagalan cerun ialah satu fenomena di mana cerun turun secara tiba-tiba.  Faktor mempengaruhi : 1. Alam sekitar - Hujan 2.Tektonik - Gempa bumi, sesar

Kegagalan Jatuhan Batuan .Kegagalan Peralihan 3.Kegagalan Majmuk 4.Kegagalan Putaran 2.Jenis-Jenis Cerun  4 Jenis: 1.

bahagian atas cerun akan hilang kestabilannya dan keadaan ini menyebabkan tanah di bahagian atas cerun yang mengalami pergerakan pada satah kegagalan dalam bentuk bulatan akan bergerak ke bawah.  Semasa gelinciran putaran berlaku.  Keretakan tanah secara bersiri akan mengakibatkan tanah pecah kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil dan fenomena ini seterusnya akan menjejaskan kestabilan cerun.org/article/Landslide .Kegagalan Putaran  Apabila wujudnya pergerakan pada satah kegagalan yang berbentuk bulatan. http://www.eoearth.

eoearth. permukaan kegagalan adalah berbentuk satah dan selari dengan permukaan cerun.org/article/Landslide .  Kegagalan cerun jenis ini biasanya dapat dilihat pada kawasan cerun yang mempunyai tekstur tanah yang kasar dan berpasir.Kegagalan Peralihan  Berlaku apabila strata tanah yang keras terletak berdekatan dengan permukaan cerun. Dalam gelinciran peralihan.  Fenomena ini terjadi apabila proses luluhawa dan kesan cuaca yang menyebabkan kekuatan tanah di permukaan cerun berkurangan. http://www.

 Kegagalan cerun ini akan mengakibatkan kegagalan dalam bentuk permukaan lengkuk dan bersatah. .Kegagalan Majmuk  Berlaku apabila strata tanah yang keras berada pada jarak yang agak jauh dari permukaan cerun.  Gelinciran majmuk terbentuk apabila gelinciran putaran dan gelinciran peralihan terjadi di kawasan yang sama.

bahan geologi seperti batu yang terpisah daripada cerun akibat daripada sesar. graviti.  Pergerakan berlaku secara jatuh bebas.  Faktor mempengaruhi ialah cuaca. melantun. dan bergolek.Kegagalan Jatuhan Batuan  Bahan. http://www.org/article/Landslide .eoearth. dan air dalam celah. kekar.

Faktor Alam Sekitar :  Sifat bahan  Hakisan  Cuaca  Keadaan geologi .Punca Kegagalan Cerun 1.

 Contohnya. pembinaan kondominium di cerun bukit.2. Faktor Tindakan Manusia:  Aktiviti–aktiviti pembangunan yang dijalankan di kawasan berhampiran dengan kawasan cerun. .

.

Faktor Lain:  Geomorphologi  Hidrogeologi kawasan - .3.

Kesan kepada infrastruktur : ekonomi negara serta  Ekonomi negara merosot akibat kemusnahan dan kerosakan infrastruktur. terganggu akibat kerosakan .  Perindustrian mesin.Kesan Kegagalan Cerun 1.

Kesan terhadap landskap permukaan bumi  Pencetekan sungai akibat sedimentasi berlaku seterusnya menyebabkan kebanjiran akibat keupayaan sungai menampung air berkurangan.2. .

.  Manusia kehilangan orang tersayang. Kesan terhadap penduduk bumi  Nyawa manusia terkorban.3.

.Langkah-langkah Keselamatan  Kerjasama antara ahli geologi dengan jurutera.  Penggunaan tumbuh-tumbuhan untuk menguatkan kestabilan cerun.  Semburan konkrit.  Mereka bentuk tangga-tangga untuk melandaikan cerun curam.

Penstabilan cerun dengan tumbuhtumbuhan safeharborenv.com .

cn .Penyimenan cerun pmtsh.

pdf(27 Oktober 2011) . Slope Failure (atas talian) http://www.gov.kean. (atastalian) http://www.pdf( 27 Oktober 2011)  Zakaria Mohamad.edu/~csmart/Observing/12.Rujukan  Kean University (tanpa tarikh).% 20Slope%20failure%20and%20landslides. (26 Julai 2011). Geobencana Tanah Runtuh.my/html/themes/sgr_sa/i mages/upload/perancangan/GEOBENCANATANAH-RUNTUH.mbsa.

USA: Jon Van de Grift (atas talian) http://www.org/hazards/slope/i ndex.htm (27 Oktober2011)  Natural Hazards. (atas talian) http://www. A. Slope Stability. Triggering Events.tulane.org (tanpa tarikh) Slope Failure.Rujukan  Nelson.html . (5 Ogos 2011).edu/~sanelson/geol204/slop estability.naturalhazards. Mass Movement Hazards. N.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful