20/12/2011

KAEDAH DAN TEKNIK BELAJAR

Definisi Simulasi adalah suatu situasi Pembelajaran dalam keadaan yang terkawal dan sengaja diwujudkan sama dengan situasi yang sebenar dengan tujuan menjalankan latihan menyelesaikan satu-satu masalah.
Seterusnya

Kaedah Simulasi & Main Peranan
DEFINISI JENIS-JENIS SIMULASI TUJUAN PRINSIP LANGKAH-LANGKAH PERLAKSANAAN KELEBIHAN KELEMAHAN NAMA PEMBENTANG

Simulasi dalam bilik darjah, digunakan untuk membolehkan murid-murid menjalankan aktiviti lakonan dalam keadaan yang teratur dan terkawal dengan tujuan mengemukakan cara penyelesaian untuk satu-satu masalah yang ditimbulkan
Semula Ke Laman

Jenis-jenis Simulasi Teknik Simulasi yang biasa digunakan dalam aktiviti pembelajaran di bilik darjah. ialah

Sosiodrama Main Peranan
Semula Ke Laman

Sosiodrama merupakan satu aktiviti lakonan yang menarik. Aktiviti lakonan dalam sosiodrama adalah berdasarkan sesuatu cerita yang menggambarkan situasi atau isu berkonflik, mempunyai perwatakan yang menentang nilai sosial, Contoh : Cerita Hang Tuah dan Hang Jebat
Seterusnya

Situasi yang berkonflik akan mengajar Murid-murid berfikir bagaimana cara-cara Menyelesaikan masalah. Murid juga di ajar Untuk menyatakan sikap, perasaan, menyusun idea dan melatih mereka bertindak balas. Keadaan ini akan membangkitkan semangat murid-murid untuk menjiwai babak .
Semula Ke Laman

1

Kesukaran membuat rumusan. Pilih murid yang telah mahir 4. Membawa situasai sebenar ke dalam bilik darjah. Guru harus mewujudkan situasi 2.Murid-murid membayangkan situasi yang timbul. Pelakon yang tidak baik menimbulkan suasana bising 3. Guru berbincang denagn murid cara atasi masalah 6. Penerangan ringkas 3. Membina pemikiran yang analitis dan kritis. Mengaitkan isi pelajaran dengan aspek afektif 5. 3. Kawal situasi murid yang menonton 7.20/12/2011 Main Peranan lakonan spontan yang melibatkan sekumpulan murid tanpa menggunakan sebarang skrip. Murid memainkan peranan dalam sesi simulasi 5. kemudian melakonkannya mengikut situasi yang dibayangkan dengan secara spontan Semula Ke Laman Tujuan 1. Membina sikap positif 4. Pengalaman hanya wujud pada murid yang selalu berlakon 4. Guru meminta tindakbalas murid 8. Menguasai kemahiran 2. Guru terangkan secara ringkas tentang situasi 4. Contoh . Edarkan skrip ( sosiodrama ) 5. Aktiviti lakonan ini adalah berdasarkan kepada situasi atau masalah yang timbul. 6. Mempelbagaikan aktiviti pembelajaran Semula Ke Laman Prinsip 1. Perlu persediaan yang rapi 5. Sediakan peralatan tambahan 6. Guru bimbing murid membuat rumusan Semula Ke Laman a) b) c) d) e) f) g) h) Kelebihan Beri peluang pada murid Mempertingkatkan kemahiran bertutur Galak PNP lebih berkesan Boleh berlakon dengan cara yang betul Bersedia untuk situasi sebenar Interaki dan hubungan yang sihat Ubah sikap negitif Mengabungjalinkan pengalaman Semula Ke Laman Kelemahan 1. Gelisah bagi murid yang tidak pernah berlakon 2. Rumusan seharusnya mencapai objektif Semula Ke Laman Langkah-langkah perlaksanaan 1. Semula Ke Laman 2 . Guru wujudkan satu situasi bermasalah 2.

MOHD ISA BIN HADJARAT EN. AZMAN BIN ALAM Dua tiga kucing berlari Ingin berlakon jumpa kami Semula Ke Laman 3 . TERIMA KASIH DISEDIAKAN OLEH: EN.20/12/2011 SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful