Kebanyakkan bahan yang digunakan dalam kehidupan seharian kita merupakan bahan kimia industry yang diproses.

Sabun, detergen, bahan tambah makanan dan ubat-ubatan ialah antara bahan-bahan kimia yang menjadi keperluan harian kita.

Dalam kerja kursus ini , saya telah mempelajari bahan kimia seperti sabun , detergen dan bahan makanan tambahan serta fungsinya. Kita juga akan mempelajari kesan-kesan bahan tambahan makanan dan ubat-ubatan eradap kesihatan kita.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada warga sekolah Menengah Kebangsaan Bongawan kerana telah memberi sokongan dan dorongan kepada saya ketika menyiapkan kerja kursus ini. Saya juga turut ingin berterima kasih dengan guru kimia saya , Puan Lawrance Ailing kerana telah banyak membantu dan memberi tunjuk ajar kepada saya bagi menyiapkan kerja kursus ini. Di samping itu, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada abang dan kakaK saya kerana telah memberi saya semangat dan dorongan untuk menyiapkan kerja kursus ini. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada Cik Nurul yang telah berbesar hati memberi kerjasama dan menolong saya untuk mencetak kerja kursus ini. Akhir sekali, kalungan terima kasih kepada sahabat-sahabat sekelas yang banyak membantu dan memberi komen ketika menyiapkan kerja kursus ini. Tunjuk ajar, kerjasama dan dorongan yang diberikan oleh semua pihak membolehkan saya berjaya menyiapkan kerja kursus KIMIA dengan jayanya.

PENGHARGAAN 

.

2. 3. 5. Pada tahun 1879. akar . MInyak tumbuhan yang biasa digunakan ialah minyak sawit . Sabun mula dihasilkan sejak beberapa ribu tahun dahulu dengan memanaskan lemak haiwan dengan abu tumbuhan (mengandungi kalium atau natrium karbonat) 2. 4.SEJARAH PENEMUAN SABUN 1. Proses penyedian Sabun 1. Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi. Daun . Minyak kelapa adalahsumber asid laurik (12 karbon) yang dapat menghasilkan Natrium Laurat. 4. buah dan kulit kayu digunakan sebagai bahan pencuci pada masa dahulu. minyak kelapa. ahli kimia perancis . Asid lemak dengan hanya 10 atau kurang karbon tidak di gunakan dalam sabun kerana meransangkan kulit dan mempunyai bau yang tidak disenangi. sejak itu . Proses saponifikasi ialah satu proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali. sabun mula dibuat secara besar-besaran. minyak zaitun. Pembuatan sabun dibahagikan dengan dua peringkat: . Nicolas Le Blanc menemui cara menghasilkan natrium hidroksida . 3.

molekul minyak atau lemak .a) Peringkat 1 Kedua-dua bahagian molekul minyak atau lemak di asingkan dengan memanaskan minyak bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis. Contoh : - b) Peringkat 2 Asid lemak yang terbebas dalam peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam Natrium asid lemak iaitu sabun : garam natrium asid lemak + Asid lemak + natrium hidroksida air Contoh : . dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin. Dalam proses ini .

Tindak balas pembuatan sabun diwakili oleh persamaan kimia dalam perkataan seperti berikut : Minyak sayuran + natrium hidroksida lemak + gliserol Contoh : garam natrium asid 6. .5. Sabun yang terhasil dapat dimendak keluar dari campuran dengan menambah garam biasa iaitu natrium klorida. Jenis sabun yang dihasilkan bergantung kepada Jenis asid dan jenis alkali yang digunakan : Jenis sabun Natrium stearat Natrium palmitat Kalium oleat Natrium oleat Natrium linoleat Bil. Atom karbon 18 16 18 12 17 Jenis asid lemak Asid Stearik Asid palmitik Asid oleic Asid laurik Asid linoleik Jenis alkali Natrium hidroksida Natrium hidroksida Kalium hidroksida Natrium hidroksida Natrium hidroksida 7.

terdapat dalam minyak  Digunakan untuk membasuh tumbuhan seperti minyak biji pakaian dan mandi. sabun akan terlerai kepada ion natrium atau ion kalium serta ion sabun atau anion sabun. ditulenkan . Terdapat dua jenis sabun : = sabun cecair & sabun pepejal. Bahagian ekor : terdiri daripada bahagian hidrokarbon merupakan molekul yang bersifat kovalen disebut sebagai bahagian hidrofobik larut dalam gris atau minyak . Bahagian kepala: Terdiri daripada bahagian anion Bersifat ionik Disebut sebagai bahagian hidrofilik Larut dalam air. ditambahkan dengan bahan tambahan seperti enzim biologi . ii. bahan antiseptik . 9. apabila dilarutkan dalam air . minyak wangi dan bahan pewarna. Sabun pepejal Sabun cecair  Dibuat daripada natrium  Di buat daripada kalium hidroksida dan asid hidroksida dan asid karboksilik tepu yang karboksilik tak tepu yang terdapat dalam lemak haiwan.  Digunakan sebagai sabun cecair dank rim pencukur (lebih mahal) Tindakan Pencucian Sabun  sabun ialah agen pencucian yang menanggalkan kotoran . Natrium klorida ditambah untuk mengurangkan keterlarutan sabun dalam air dan menyebabkannya terasing daripada larutan. 10. kapas.  Terdiri kepada dua bahagian : i. Sabun yang terhasil dituras .8. agen pemutih .

.

 Langkah pertama : tindak balas dengan kepekatan asid sulfuric  Langkah kedua : tindak balas peneutralan larutan natrium hidroksida 2.DETERGEN ialah garam yang terhasil daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid sulfonik. Detergen disediakan daripada dodecan -1-ol dipanggil natrium sulfat dodesil (nama IUPAC) atau natrium lauryl sulfat (nama biasa).1-ol. Contoh alkohol rantai panjang adalah didecan . alkil sulfat . CH3 (CH2) 10CH2O-SO3-Na +. . CH3 (CH2) 10CH2OH. Detergen. Detergen juga garam natrium daripada asid sulfonik. natrium alkil sulfat boleh disediakan daripada alkohol dengan panjang rantai antara 12 hingga 18 atom karbon dengan kaedah dua langkah. Contohnya . Penyediaan detergen natrium alkil sulfat 1.

a) Langkah pertama : pengalkilan b) Langkah kedua : : Sulphonation Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan asid sulfurik pekat asid untuk membentuk asid sulphonic Alkylbenzene. Ia boleh disediakan dalam tiga langkah. organik untuk membentuk asid c) Langkah 3: Neutralisation Asid sulphonic Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan natrium hidroksida untuk membentuk natrium Alkylbenzene sulphonate. Sulphonation adalah pengenalan kumpulan asid sulfonik. RCH = CH2. yang diperolehi daripada keretakan petroleum.SO3H kepada molekul sulphonic. mula-mula digunakan dalam tahun 1940-an. detergen.3. Sulphinates Alkylbenzene Sodikum. Bahan-bahan yang bermula untuk membuat pencuci ini dalam alkena rantai panjang. .

yang terdiri daripada dua bahagian: a) 'kepala' adalah kumpulan sulfat (OSO3-). ia berpisah untuk membentuk ion natrium (Na +) ion dan detergen. 2. Minyak tidak boleh dibersihkan dari pakaian dengan air kerana minyak (a molecult0 kovalen tidak larut dalam air. yang bercas negatif dan hidrofilik (larut dengan mudah dalam air tetapi tidak dalam minyak dan gris). Tindakan pembersihan sabun atau detergen bergantung kepada ikatan kimia dan struktur mereka. Pembersihan sabun dan detergen 1. yang neutral dan hidrofobik (larut dengan mudah dalam minyak dan gris. tetapi tidak di dalam air).  'ekor' The hidrokarbon panjang (neutral) adalah tidak larut dalam air (hidrofobik) tetapi larut dalam lapisan berminyak.Struktur molekul detergen Apabila detergen dilarutkan dalam air. Ion detergen mempunyai struktur asas yang sama sebagai ion sabun. b) 'ekor' adalah rantai panjang hidrokarbon. .  'kepala' The ionik (bercas negatif) larut dalam air (hidrofilik) tetapi tidak larut dalam lapisan berminyak.

minyak itu digantung dalam penyelesaian. d) Proses pembersihan menjadi lebih cekap di dalam air yang mengandungi sabun atau detergen penyelesaian dikacau . Menanggalkan kotoran berminyak daripada permukaan kain. Hasilnya. Titisan berminyak menolak yang lain kerana mereka membawa pertuduhan yang sama. Ini disebabkan oleh daya tarikan antara molekul air dan kepala bercas negatif. b) Proses pengemulsian memecah titik besar minyak ke titisan yang lebih kecil yang terapung di dalam air. minyak mula diangkat dari permukaan.  'ekor' The hidrokarbon (hidrofobik) sabun atau detergen ion larut dalam lapisan minyak. Apabila sabun atau detergen ditambah ke permukaan kain yang kotor perlu ditutup dengan lapisan minyak atau gris. .  bercas negatif 'kepala' (hidrofilik) ion sabun atau ion detergen larut dalam air. Mengemulsi kotoran di dalam air a) Sabun dan bahan pencuci boleh bertindak sebagai ejen mengemulsi emulsify minyak dan gris. air sedikit. 5. 4. titisan akan terbawa-bawa.3. c) Apabila kain itu dibilas dengan air.

Contoh addictives dan fungsi mereka adalah dihuraikan seperti berikut: 3. Nama IUPAC natrium hipoklorit adalah natrium klorat (I). warna akan hilang. Bahan-bahan lain adalah tambahan. Hanya kira-kira 20% daripada bahan-bahan dalam detergen adalah ejen cle4ansing (natrium alkil sulfat atau natrium Alkylbenzene sulphonate). o Buat mereka yang menarik dan boleh dijual. natrium hipoklorit. 4. 2. o Tidak seperti klorin. Dengan cara ini. Builders: Sodium Tripolifosfat (Na5P3O10) o Sodium tripolyphospathe adalah usd untuk melembutkan air keras. o Sodium hipoklorit membebaskan klorin yang peluntur dengan kesan kotor. kotoran berlumpur boleh dikeluarkan. o pemutihan (bleaching) ejen yang biasa digunakan dalam detergen adalah natrium perborate (NaH2BO43H2O). Dalam kehadiran natrium tripolifosfat. Apabila stanis berwarna teroksida. o Selain daripada natrium perborate. yang peluntur perborate membuat kain putih daripada peluntur klorin dan pewarna berwarna-warni kain tidak pudar apabila kesan kotor dikeluarkan. Detergen moden yang digunakan untuk mencuci pakaian biasanya mengandungi beberapa jenis bahan tambahan kepada: o Meningkatkan kuasa pembersihan mereka. oksigen tidak peluntur warna pewarna tidak merosakkan fabrik. Pemutihan / pelunturan ejen: natrium perborate o Peluntur (pelunturan ejen) membuang kotoran berwarna oleh proses pengoksidaan. (NaCIO) juga boleh digunakan sebagai peluntur dalam detergen.Tambahan dalam detergen 1. o Sodium Tripolifosfat meningkatkan nilai pH air. Apabila digunakan dengan betul. sering . kepekatan yang tinggi klorin boleh agak merosakkan fabrik. Walau bagaimanapun. Natrium perborate terurai dalam air panas untuk melepaskan oksigen (agen pengoksidaan) yang bertanggungjawab bagi (pelunturan) tindakan pemutihan. Ca2 + ion dan Mg2 + ion dikeluarkan. Ini peluntur tidak berfungsi dengan baik pada kain sintetik (Polyster kain).

5. 8. lipase dan protease o kesan Protein darah seperti. dan sos tomato tidak boleh dikeluarkan oleh bahan cuci biasa kerana jenis kesan tidak larut dalam air.menyebabkan kuning bukannya keinginan pemutihan. Jadi. Enzim biologi: amilase. mencuci serbuk untuk mesin basuh automatik yang dibuat menggunakan bahan pencuci yang baik untuk menghapuskan dan mengemulsi minyak. o Dalam sebuah mesin basuh automatik. Agen pengeringan. tetapi tidak menghasilkan buih. gliserol dan asid amino yang dihasilkan adalah larut dalam air dan dikeluarkan semasa membasuh. Asid lemak. busa yang berlebihan boleh berhenti kerja pam. susu. stabiliser o Fungsi penstabil adalah untuk menghalang pembentukan buih. Juga klorin menyebabkan pewarna pada kain pudar. 7. Natrium sulfat dan natrium silikat Anhydrous natrium sulfat dan natrium silikat (Na2S2O3) digunakan sebagai agen pengeringan untuk memastikan bahawa bahan pencuci dalam firma serbuk sentiasa dalam keadaan yang kering. 6. o enzim biologi dalam detergen boleh memecahkan lemak dan protein molekul dalam kesan makanan. Perfumes Minyak wangi yang ditambah untuk membuat pakaian berbau segar dan bersih .

Ini bermakna bahawa sabun mesra alam. H + ion daripada asid akan bertindak balas dengan ion sabun untuk menghasilkan asid karboksilik saiz molekul yang tidak larut dalam air. sabun tidak berbuih di dalam air keras. Kekurangan sabun o Sabun tidak berkesan dalam air keras. o Sabun tidak juga berkesan dalam air berasid. air yang mengandungi magnesium dan garam kalsium. iaitu mereka boleh terdiri oleh tindakan bakteria. misalnya air hujan yang mengandungi asid larut. . sabun akan bertindak balas dengan Mg2 + dan dengan itu. o Asid stearik dan lain-lain asid karboksilik tidak bertindak sebagai pembersihan ejen kerana mereka wujud terutamanya sebagai molekul dan tidak berakhir hidrofilik anion ('kepala') yang larut dalam air. yang air tidak mengandungi Mg2 + dan Ca2 + ion. iaitu. Ia terdiri daripada stearat magnesium dan kalsium stearat. o Dalam air keras. o Buih adalah pepejal kelabu yang tidak larut dalam air. o Sabun tidak menyebabkan masalah pencemaran alam sekitar.Keberkesanan sabun dan bahan cuci sebagai agen pembersihan Kelebihan sabun o Sabun adalah agen pembersihan yang berkesan di dalam air lembut. Ini adalah kerana sabun yang dibuat dari bahan kimia yang ditemui dalam haiwan dan tumbuhan.

o Tambahan seperti natrium hydrochlorite (pelunturan ejen) melepaskan gas klorin dalam air yang berasid. o Tambahan pula. o Detergen adalah agen pembersihan sintetik.SO3 dan R . mereka tidak boleh diuraikan oleh bakteria. o Detergen ion (R-O .SO3-) bertindak balas dengan Mg + dan Ca2 + ion dalam air keras. Gas klorin adalah sangat toksik dan membunuh hidupan akuatik. buih tidak terbentuk dan detergen masih aktif di dalam air keras dan lathers mudah. Hasilnya. mereka akan digunakan oksigen larut dalam air. o Detergen menghasilkan banyak buih dalam air. Keadaan ini akan menyebabkan ikan dan air lain hidup ti mati akibat kekurangan oksigen.Kelebihan pencuci o Detergen adalah ejen pembersihan yang berkesan dalam air lembut dan air keras. Ini bermakna bahawa struktur rantaian hidrokarbon boleh diubah suai untuk menghasilkan bahan cuci dengan sifat-sifat tertentu. . Walau bagaimanapun. iaitu. Ini adalah kerana bahan cuci yang tidak membentuk buih dengan Mg + dan Ca2 + ion yang terdapat dalam air keras. Lapisan buih yang meliputi permukaan air akan menghalang oksigen daripada terlarut di dalam air. Apabila tumbuhan mati dan reput. detergen tidak terbiodegradasi menyebabkan pencemaran air. bahan pencuci juga berkesan dalam air berasid kerana H + ion adalah air berasid tidak digabungkan dengan bahan cuci ion. garam magnesium dan garam kalsium yang terbentuk adalah larut dalam air. Ini akan mengurangkan kandungan oksigen di dalam air dan membunuh ikan dan kehidupan akuatik lain. pelbagai jenis bahan pencuci telah dihasilkan untuk kegunaan tertentu seperti syampu dan pencuci pinggan. Kekurangan bahan cuci o Kebanyakan bahan cuci yang telah bercabang rantaian hidrokarbon dan bukan mesra alam. Kini. o Fosfat dalam detergen bertindak sebagai baja dan menggalakkan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan air dan alga. Oleh itu.

.

BHT (butylated hydrixitoluene) .Memperkayakan makanan dengan zat yang tertentu Akta makanan hanya membenarkan kuantiti tertentu bahan kimia di tambah ke dalam makanan. sulphur dioxide . Jadual berikut menunjukan beberapa jenis bahan tambhan serta contoh bahan kimia : Type of food additive Preservatives Antioxidants Flavouring agents Stabilisers and thickening agents Dyes (colouring agents) Examples of food additive Sodium nitrite . acacia gum (agar) Azo compounds .Mengawet makanan . citric acid . Bahan Tambahan makanan Asid berzoik (pengawet) Asid askorbik (anti pengoksida) Sulfur dioksida (pengawet) Kuantiti maksimum yang dibenarkan dalam setiap kilogram makanan 350 mg 200 mg 20 mg Pihak berkuasa sentiasa menjalankan kajian ke atas makananmakanan di pasaran untuk memastikan akta makanan dipatuhi .Menjadikan makanan kelihatan lebih menarik . aspartame Gelatin .Penggunaan bahan tambahan dalam makanan Pelbagai bahan tambahan ditambah ke dalam makanan dalam industry makanan bertujuan unuk : . sodium nitrate . BHA (butylated hydroxyanisole) . sodim citrate Monosodium glutamate (MSG) . sodium sulphite . sodium sorbate Ascorbic acid (vitamin C) . tripheny compounds . benzoic acid . sorbic acid .Memperbaiki rasa makanan . sodium benzoate .

. Aspartam dan sakarin adalah contoh pemanis tiruan. Perisa tiruan termasuk pemanis dan perisa lain seperti pudina atau vanila. Apabila lemak dan minyak teroksida. Perisa penambah mempunyai rasa yang sedikit atau tidak mereka sendiri. Mereka ditambah kepada makanan untuk membuat mereka rasa lebih baik. 3. Terdapat dua jenis ejen perisa: perisa tiruan dan penambah perisa. sosej. asid butanoik. Satu contoh adalah penambah perisa monosodium glutamat (MSG). 4. kek. Produk tengik adalah sebatian organik meruap dengan bau busuk (contohnya. 3. 2. Makanan yang mengandungi lemak atau minyak yang teroksida dan menjadi tengik apabila terdedah kepada udara.Bahan tambahan makanan Anti-pengoksidaan Agen perisa huraian 1. 2. 1. C3H7COOH). MSG digunakan untuk menaikkan rasa makanan lain. Ini menjadikan sedap makanan. Antioksidan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk mengelakkan pengoksidaan lemak dan minyak oleh oksigen di udara. Mereka adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk membawa keluar rasa atau untuk meningkatkan rasa makanan. produk tengik terbentuk. 4. minyak. biskut dan makanan goreng untuk melambatkan proses pengoksidaan supaya makanan ini tidak menjadi tengik. Antioksidan ditambah kepada lemak.

Kedua-dua aspartame dan sakarin boleh digunakan sebagai pengganti gula untuk meningkatkan kemanisan dalam makanan dan minuman. Ini bermakna bahawa penstabil meningkatkan kestabilan sesetengah makanan seperti ais krim dan kuah salad (mayonis). 2. Dalam kehadiran penstabil. Ramai ester mempunyai bau dan rasa buah-buahan dan digunakan sebagai perisa tiruan. 4. Aspartam telah banyak menggantikan sakarin sebagai pemanis tiruan atau pilihan. zarah coklat akan menyelesaikan daripada susu coklat. 1. Stabiliser adalah bahan kimia yang digunakan untuk membolehkan minyak dan air dalam makanan untuk bergaul bersama-sama dengan betul untuk membentuk emulsi minyak dan air. Tanpa penstabil. digunakan sakarin diharamkan di banyak negara kerana ia adalah karsinogenik. Stabiliser dan ejen penebalan memperbaiki tekstur dan pengadunan makanan. 6. Stabiliser ditambah untuk memperbaiki tekstur makanan. penstabil ditambah kepada ais krim dan mentega kacang untuk memastikan mereka licin dan berkrim. minyak dan cuka dalam berpakaian salad akan memisahkan . kristal ais akan terbentuk di dalam ais krim. Untuk contoh. 5. Walau bagaimanapun. Contoh penstabil adalah gelatin dan gula akasia. 3. emulsi minyak tidak terpisah dari air.Penstabil dan agen pemekat 5. Jadual di bawah menunjukkan beberapa contoh ester yang digunakan dalam membuat minuman.

6. 2. adalah satu contoh kompaun triphenyl. tetapi warna yang hilang semasa pemprosesan makanan. Pewarna tiruan. Kedua-dua sebatian adalah bahan organik. Pewarna adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memberikan mereka warna supaya dapat memperbaiki penampilan mereka. Ejen penebalan Kebanyakan karbohidrat semula jadi. Ejen penebalan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memekatkan cecair dan untuk mengelakkan makanan daripada menjadi cecair. pewarna dan terbenam kuning adalah contoh-contoh . Pewarna sintetik. Warna-warna sintetik yang digunakan dalam makanan adalah sebatian azo dan triphenyl. untuk meningkatkan daya tarikan makanan. Sesetengah pewarna semulajadi menanam pigmen manakala yang lain sintetik disediakan. Gelatin dan pektin ditambah untuk membantu jem dan jeli untuk menetapkan. Sesetengah makanan yang berwarna semula jadi.pewarna secepat mencampurkan dihentikan. Ejen penebalan (juga dipanggil thickeners) menyerap air dan menebalkan cecair dalam makanan untuk menghasilkan struktur jeli seperti. Industri makanan yang menggunakan warnawarna makanan sintetik kepada: a) Kembalikan warna makanan hilang semasa pemprosesan makanan. b) Meningkatkan warna semula jadi. 3. 4. 7. biru yang cemerlang. 1. c) Berikan warna kepada makanan yang tidak mempunyai warna.

Kesan pengambilan bahan tambahan makanan yang berlebihan dalam makanan Bahan awet •lelah •kulit gatal •menganggu sistem pencernaan •cirit-birit •memusnahkan sesetengah vitamin •kanser pengaktioksidaan kerosakkan hati .sebatian azo. dan biasanya hijau. otak . Biru atau berwarna ungu.N = N -. dan biasanya kuning.-C6H5. Sebatian Triphenyl adalah sebatian organik yang mengandungi tiga kumpulan phenyl. coklat. hitam dalam warna. . ginjal serta keguguran rambut Pewarna •kanser •asma •keracunan makanan •mandul •kerencatan akal bagi kanakkanak •penyakit kulit Perisa •sakit dada •lemah badan •loya •pening •sakit nafas •sakit kepala •menambahkan kadar denyutan jantung . Sebatian azo adalah sebatian organik yang mengandungi kumpulan diazo itu. 5. merah.

.

 Jadual ini menunjukan beberapa jenis ubat tradisional yang biasa di jumpai dan fungsinya : Plant Garlic Part of the plant used Corm Uses  For preventing flu attack  For reducing high blood pressure  For treating stomach pain due to wind in the stomach  For supplying heat energy to keep the body warm  For preventing flu attack  For preventing itchy skin  For treating burns (scalding) on the skin  For treating boils or abscesses on the skin  For preventing flu attack  For treating skin diseases  For treating malaria  For preventing muscle cramps  As a tonic to improve the overall health of human beings  For increasing energy.Ubat moden Ubat Tradisional  Tidak diproses secara kimia  Pengetahuan tentang penggunaan tumbuhan sebagai ubat diturunkan ole nenek moyang .  Sumber ubat tradisional di peroleh dari herba (tumbuhan) dan haiwan. Terdapat 2 jenis ubat yang digunakan untuk merawat penyakit : .UBAT Ubat ilah bahan kimia yang boleh mengubah fungsi bahan. endurance and reducing fatigue  Has antibacterial and antifungal properties  For treating cough  As a tonic for after a birth Ginger Rhizome (horizontal underground stem) and leaves Leaves Aloe vera Lemon (lime) Fruits Quinine Bark of Chinchona tree Roots Ginseng Lemon grass Stem/leaves Tongkat Ali Roots .Ubat tradisional .

 Menurunkan suhu badan kerana demam.  Pengganti bagi Aspirin untuk menurangkan kesakitan dan meredakan demam panas.  Sumber ubat moden diperolehi daripada makanan haiwan atau tumbuhan untuk disentesiskan di dalam makmal.  Di kelaskan mengikut kegunaannya . sakit kepala . dan sakit gigi. Terdapat 3 jenis analgesik dan penerangan ringkas seperti dalam jadual di bawah : Jenis analgesik Aspirin Penerangan  Mengubati kesakitan badan seperti sakit sendi .Ubat Moden  Disediakan daripada bahan kimia untuk merawat penyakit tertentu. sakit otot .  Boleh di ambil oleh kanak-kanak  Digunakan pada ubat sakit kepala dan batuk Parasetamol Kodeina formula struktur Aspirin C6H4COOHCOOCH3 .  Mengurangkan bengkak pada badan  Tidak boleh diambil oleh kanakkanak dan ibu mengandung. iaitu : a) Analgesic b) Antibiotic c) Psikoteraputik Analgesik Ubat yang dapat mengurangkan kesakitan .

tetrasiklina san aureomisin adalah contohcontoh lain antibiotic. Antibiotic tidak dapat membunuh virus . pneumonia (radang peparu ) dan meningitis Dihasilkan oleh bacteria (streptomyces) Menubati penyakit tibi dan pneumonia streptomisin    Info    Penisilin ialah antibiotic yang pertama ditemui oleh Sir Alexander Flemming pada tahun 1928 Ampisilin .Digunakan merawat penyakit disebabkan bacteria . Contoh antibiotic ialah Penisilin dan sterptimism Jadual menerangkan secara ringkas tentang penisilin dan streptimism : Jenis antibiotik Penisilin   Peneragan ringkas Dihasilkan oleh kulat (penicillium notatum) Merawat penyakit seperti gonorea dan silifis (penyakit kelamin) antraks . Antibiotik antibiotik dihasilkan oleh mikroorganisma seperti kulat dan bacteria.

Sukar tidur dengan nyenyak Jenis-jenis ubat psikoteraputik adalah seperti jadual di bawah : Jenis Ubat Psikoteraputik Stimulan Penerangan Ringkas  Amfetamin dan kafein adalah contoh stimulan Fungsi Menambahkan kegiatan badandan otak pesakit Menambahkan denyutan jantung Mengurangkan keletihan pesakit Dapat tidur dengan senang Fikiran menjadi tenang Hilang rasa resah Merasa senang dan puas terhadap diri sendiri    Antidepresan   Mengawal depresen pesakit Barbiturate dan trankulizer contoh antidepresen Barbiturate digunakan dalam ubat tidur Trankulizer menyebabkan rasa mengantuk Gigunakan kepada pesakit yang tidak dapat menerima reality hidup dan senang marah.Cemas . hal ini untuk merawat pesakit jiwa .Resah atau gelisah .Kemurungan . Ubat psikoteraputik Di ambil oleh pesakit yang mengalami masalah psikiatrik (akibat tekanan jiwa) seperti : .Ubat yang bertindak ke atas otak dan dan sistem saraf .Susah hendak tidur .       antipsikotik    Fikiran pesakit waras Pesakit lambat naik marah .

Ubat lain Hormon digunakan untuk merawat menyakit tertentu Hormone ialah bahan yang dihasilkan oleh sel hidup yang mengawal fungsi bahan tertentu. vomiting. Can cause dry mouth. Sedation (make people calmer. sleeplessness. Can cause allergic reactions. grogginess and loss of appetite. skin rashes and asthmatic attacks People who abuse amphetamines are excitable and talkative. Can cause anxiety. urinary retention. Can cause death for people who are allergic to it. aggressive behavior and decrease appetite. dizziness. Can cause tremor and restlessness. Can cause nausea. Can cause addiction. Can cause enlarged pupils. Can cause loss of hearing following long-term use. Psychologically additive and can cause heart attack. asma dan alergi Kortison    Kesan Sampinngan ubat Moden Type of modern drug Aspirin Amphetamines Side effects                  Can cause bleeding in the stomach because aspirin is vey acidic. heavy perspiration and trembling hands. or to make people sleepy) Codeine Penicillin Streptomycin Stimulants Antidepressants Antipsychotic drugs . Can cause addiction. Can cause allergic reactions. constipation. blurred vision. Can cause addiction. Contoh hormone ialah Insulin dan Kortison Hormon Insulin    Penerangan Mengawal kandungan glukosa daklam darah Kekurangan glukosa dalam darah menyebabkan kencing manis Diperoleh daripada haiwan seperti kambing dan lembu serta bacteria melalui teksnik kejuruteraan genetic Tergolong dalam kumpulan steroid Hormon ini bersifat anti-bengkak Mengubati penyakit sendi . Can cause headaches. rashes and fever.

Jangan mengambil ubatubatan selepas tarikh luput. tarikh luput Seperti makanan. Ubat-ubatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak Ubat-ubatan untuk orang dewasa tidak sepatutnya diberikan kepada anak-anak dan sebaliknya. Self-ubat Jangan menetapkan ubat untuk diri sendiri (self ubat) atau untuk orang lain. Ikut arahan yang diberikan Ikut arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi mengenai dos dan kaedah mengambil ubat anda. bagaimana ubat yang perlu digunakan. kita harus mengambil perhatian perkara-perkara berikut: 1.Cara-cara yang betul menggunakan ubat-ubatan Dalam mengambil apa-apa ubat. apakah langkah berjaga-jaga khas harus diikuti. ubat-ubatan juga mempunyai tarikh luput. Di samping itu. 2. apa yang diet khas perlu diikuti. Berbincang dengan doktor anda dan mendengar kepadanya mengenai ubat yang perlu diambil. 4. 5. 3. . dan apa syarat-syarat penyimpanan diperlukan. kita perlu tahu mengapa ubat yang ditetapkan. apa kesan-kesan sampingan. kesan-kesan sampingan Berjumpa doktor dengan segera jika terdapat tanda-tanda alahan atau kesan-kesan lain dadah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful