Kebanyakkan bahan yang digunakan dalam kehidupan seharian kita merupakan bahan kimia industry yang diproses.

Sabun, detergen, bahan tambah makanan dan ubat-ubatan ialah antara bahan-bahan kimia yang menjadi keperluan harian kita.

Dalam kerja kursus ini , saya telah mempelajari bahan kimia seperti sabun , detergen dan bahan makanan tambahan serta fungsinya. Kita juga akan mempelajari kesan-kesan bahan tambahan makanan dan ubat-ubatan eradap kesihatan kita.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada warga sekolah Menengah Kebangsaan Bongawan kerana telah memberi sokongan dan dorongan kepada saya ketika menyiapkan kerja kursus ini. Saya juga turut ingin berterima kasih dengan guru kimia saya , Puan Lawrance Ailing kerana telah banyak membantu dan memberi tunjuk ajar kepada saya bagi menyiapkan kerja kursus ini. Di samping itu, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada abang dan kakaK saya kerana telah memberi saya semangat dan dorongan untuk menyiapkan kerja kursus ini. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada Cik Nurul yang telah berbesar hati memberi kerjasama dan menolong saya untuk mencetak kerja kursus ini. Akhir sekali, kalungan terima kasih kepada sahabat-sahabat sekelas yang banyak membantu dan memberi komen ketika menyiapkan kerja kursus ini. Tunjuk ajar, kerjasama dan dorongan yang diberikan oleh semua pihak membolehkan saya berjaya menyiapkan kerja kursus KIMIA dengan jayanya.

PENGHARGAAN 

.

SEJARAH PENEMUAN SABUN 1. minyak kelapa. Pada tahun 1879. minyak zaitun. 3. 3. Proses saponifikasi ialah satu proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali. Proses penyedian Sabun 1. 4. Daun . 5. sejak itu . akar . MInyak tumbuhan yang biasa digunakan ialah minyak sawit . Pembuatan sabun dibahagikan dengan dua peringkat: . sabun mula dibuat secara besar-besaran. Sabun mula dihasilkan sejak beberapa ribu tahun dahulu dengan memanaskan lemak haiwan dengan abu tumbuhan (mengandungi kalium atau natrium karbonat) 2. 4. buah dan kulit kayu digunakan sebagai bahan pencuci pada masa dahulu. ahli kimia perancis . 2. Asid lemak dengan hanya 10 atau kurang karbon tidak di gunakan dalam sabun kerana meransangkan kulit dan mempunyai bau yang tidak disenangi. Nicolas Le Blanc menemui cara menghasilkan natrium hidroksida . Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi. Minyak kelapa adalahsumber asid laurik (12 karbon) yang dapat menghasilkan Natrium Laurat.

Contoh : - b) Peringkat 2 Asid lemak yang terbebas dalam peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam Natrium asid lemak iaitu sabun : garam natrium asid lemak + Asid lemak + natrium hidroksida air Contoh : . Dalam proses ini . dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin. molekul minyak atau lemak .a) Peringkat 1 Kedua-dua bahagian molekul minyak atau lemak di asingkan dengan memanaskan minyak bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis.

. Tindak balas pembuatan sabun diwakili oleh persamaan kimia dalam perkataan seperti berikut : Minyak sayuran + natrium hidroksida lemak + gliserol Contoh : garam natrium asid 6.5. Sabun yang terhasil dapat dimendak keluar dari campuran dengan menambah garam biasa iaitu natrium klorida. Jenis sabun yang dihasilkan bergantung kepada Jenis asid dan jenis alkali yang digunakan : Jenis sabun Natrium stearat Natrium palmitat Kalium oleat Natrium oleat Natrium linoleat Bil. Atom karbon 18 16 18 12 17 Jenis asid lemak Asid Stearik Asid palmitik Asid oleic Asid laurik Asid linoleik Jenis alkali Natrium hidroksida Natrium hidroksida Kalium hidroksida Natrium hidroksida Natrium hidroksida 7.

9. Bahagian ekor : terdiri daripada bahagian hidrokarbon merupakan molekul yang bersifat kovalen disebut sebagai bahagian hidrofobik larut dalam gris atau minyak . ditambahkan dengan bahan tambahan seperti enzim biologi . Bahagian kepala: Terdiri daripada bahagian anion Bersifat ionik Disebut sebagai bahagian hidrofilik Larut dalam air. Terdapat dua jenis sabun : = sabun cecair & sabun pepejal. sabun akan terlerai kepada ion natrium atau ion kalium serta ion sabun atau anion sabun.  Terdiri kepada dua bahagian : i. 10. terdapat dalam minyak  Digunakan untuk membasuh tumbuhan seperti minyak biji pakaian dan mandi. Sabun yang terhasil dituras . ditulenkan . Sabun pepejal Sabun cecair  Dibuat daripada natrium  Di buat daripada kalium hidroksida dan asid hidroksida dan asid karboksilik tepu yang karboksilik tak tepu yang terdapat dalam lemak haiwan. apabila dilarutkan dalam air . Natrium klorida ditambah untuk mengurangkan keterlarutan sabun dalam air dan menyebabkannya terasing daripada larutan. ii. bahan antiseptik . minyak wangi dan bahan pewarna.8. kapas.  Digunakan sebagai sabun cecair dank rim pencukur (lebih mahal) Tindakan Pencucian Sabun  sabun ialah agen pencucian yang menanggalkan kotoran . agen pemutih .

.

Detergen disediakan daripada dodecan -1-ol dipanggil natrium sulfat dodesil (nama IUPAC) atau natrium lauryl sulfat (nama biasa). CH3 (CH2) 10CH2O-SO3-Na +. Contohnya . CH3 (CH2) 10CH2OH. Penyediaan detergen natrium alkil sulfat 1.1-ol. alkil sulfat . Detergen juga garam natrium daripada asid sulfonik. natrium alkil sulfat boleh disediakan daripada alkohol dengan panjang rantai antara 12 hingga 18 atom karbon dengan kaedah dua langkah.DETERGEN ialah garam yang terhasil daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid sulfonik. .  Langkah pertama : tindak balas dengan kepekatan asid sulfuric  Langkah kedua : tindak balas peneutralan larutan natrium hidroksida 2. Detergen. Contoh alkohol rantai panjang adalah didecan .

3. a) Langkah pertama : pengalkilan b) Langkah kedua : : Sulphonation Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan asid sulfurik pekat asid untuk membentuk asid sulphonic Alkylbenzene. organik untuk membentuk asid c) Langkah 3: Neutralisation Asid sulphonic Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan natrium hidroksida untuk membentuk natrium Alkylbenzene sulphonate.SO3H kepada molekul sulphonic. yang diperolehi daripada keretakan petroleum. RCH = CH2. Sulphonation adalah pengenalan kumpulan asid sulfonik. detergen. Sulphinates Alkylbenzene Sodikum. mula-mula digunakan dalam tahun 1940-an. . Bahan-bahan yang bermula untuk membuat pencuci ini dalam alkena rantai panjang. Ia boleh disediakan dalam tiga langkah.

yang neutral dan hidrofobik (larut dengan mudah dalam minyak dan gris. yang bercas negatif dan hidrofilik (larut dengan mudah dalam air tetapi tidak dalam minyak dan gris).  'kepala' The ionik (bercas negatif) larut dalam air (hidrofilik) tetapi tidak larut dalam lapisan berminyak. . yang terdiri daripada dua bahagian: a) 'kepala' adalah kumpulan sulfat (OSO3-).  'ekor' The hidrokarbon panjang (neutral) adalah tidak larut dalam air (hidrofobik) tetapi larut dalam lapisan berminyak.Struktur molekul detergen Apabila detergen dilarutkan dalam air. Pembersihan sabun dan detergen 1. ia berpisah untuk membentuk ion natrium (Na +) ion dan detergen. 2. tetapi tidak di dalam air). Tindakan pembersihan sabun atau detergen bergantung kepada ikatan kimia dan struktur mereka. b) 'ekor' adalah rantai panjang hidrokarbon. Ion detergen mempunyai struktur asas yang sama sebagai ion sabun. Minyak tidak boleh dibersihkan dari pakaian dengan air kerana minyak (a molecult0 kovalen tidak larut dalam air.

b) Proses pengemulsian memecah titik besar minyak ke titisan yang lebih kecil yang terapung di dalam air. Apabila sabun atau detergen ditambah ke permukaan kain yang kotor perlu ditutup dengan lapisan minyak atau gris. 5. d) Proses pembersihan menjadi lebih cekap di dalam air yang mengandungi sabun atau detergen penyelesaian dikacau . Hasilnya.  bercas negatif 'kepala' (hidrofilik) ion sabun atau ion detergen larut dalam air. Titisan berminyak menolak yang lain kerana mereka membawa pertuduhan yang sama. titisan akan terbawa-bawa. Menanggalkan kotoran berminyak daripada permukaan kain. . c) Apabila kain itu dibilas dengan air. Ini disebabkan oleh daya tarikan antara molekul air dan kepala bercas negatif. 4. Mengemulsi kotoran di dalam air a) Sabun dan bahan pencuci boleh bertindak sebagai ejen mengemulsi emulsify minyak dan gris. minyak mula diangkat dari permukaan. air sedikit. minyak itu digantung dalam penyelesaian.3.  'ekor' The hidrokarbon (hidrofobik) sabun atau detergen ion larut dalam lapisan minyak.

Nama IUPAC natrium hipoklorit adalah natrium klorat (I).Tambahan dalam detergen 1. o Sodium Tripolifosfat meningkatkan nilai pH air. Bahan-bahan lain adalah tambahan. o Selain daripada natrium perborate. Ini peluntur tidak berfungsi dengan baik pada kain sintetik (Polyster kain). natrium hipoklorit. Dalam kehadiran natrium tripolifosfat. o Tidak seperti klorin. kepekatan yang tinggi klorin boleh agak merosakkan fabrik. Pemutihan / pelunturan ejen: natrium perborate o Peluntur (pelunturan ejen) membuang kotoran berwarna oleh proses pengoksidaan. Apabila digunakan dengan betul. o Sodium hipoklorit membebaskan klorin yang peluntur dengan kesan kotor. 4. Detergen moden yang digunakan untuk mencuci pakaian biasanya mengandungi beberapa jenis bahan tambahan kepada: o Meningkatkan kuasa pembersihan mereka. Hanya kira-kira 20% daripada bahan-bahan dalam detergen adalah ejen cle4ansing (natrium alkil sulfat atau natrium Alkylbenzene sulphonate). yang peluntur perborate membuat kain putih daripada peluntur klorin dan pewarna berwarna-warni kain tidak pudar apabila kesan kotor dikeluarkan. 2. oksigen tidak peluntur warna pewarna tidak merosakkan fabrik. sering . warna akan hilang. Natrium perborate terurai dalam air panas untuk melepaskan oksigen (agen pengoksidaan) yang bertanggungjawab bagi (pelunturan) tindakan pemutihan. Builders: Sodium Tripolifosfat (Na5P3O10) o Sodium tripolyphospathe adalah usd untuk melembutkan air keras. Contoh addictives dan fungsi mereka adalah dihuraikan seperti berikut: 3. o pemutihan (bleaching) ejen yang biasa digunakan dalam detergen adalah natrium perborate (NaH2BO43H2O). kotoran berlumpur boleh dikeluarkan. Dengan cara ini. Walau bagaimanapun. Apabila stanis berwarna teroksida. Ca2 + ion dan Mg2 + ion dikeluarkan. (NaCIO) juga boleh digunakan sebagai peluntur dalam detergen. o Buat mereka yang menarik dan boleh dijual.

Natrium sulfat dan natrium silikat Anhydrous natrium sulfat dan natrium silikat (Na2S2O3) digunakan sebagai agen pengeringan untuk memastikan bahawa bahan pencuci dalam firma serbuk sentiasa dalam keadaan yang kering. Jadi. dan sos tomato tidak boleh dikeluarkan oleh bahan cuci biasa kerana jenis kesan tidak larut dalam air. gliserol dan asid amino yang dihasilkan adalah larut dalam air dan dikeluarkan semasa membasuh. 8. 5. susu. 7. Agen pengeringan. Perfumes Minyak wangi yang ditambah untuk membuat pakaian berbau segar dan bersih . o Dalam sebuah mesin basuh automatik.menyebabkan kuning bukannya keinginan pemutihan. Juga klorin menyebabkan pewarna pada kain pudar. mencuci serbuk untuk mesin basuh automatik yang dibuat menggunakan bahan pencuci yang baik untuk menghapuskan dan mengemulsi minyak. Enzim biologi: amilase. stabiliser o Fungsi penstabil adalah untuk menghalang pembentukan buih. 6. busa yang berlebihan boleh berhenti kerja pam. o enzim biologi dalam detergen boleh memecahkan lemak dan protein molekul dalam kesan makanan. lipase dan protease o kesan Protein darah seperti. tetapi tidak menghasilkan buih. Asid lemak.

. misalnya air hujan yang mengandungi asid larut. o Sabun tidak menyebabkan masalah pencemaran alam sekitar. air yang mengandungi magnesium dan garam kalsium. o Buih adalah pepejal kelabu yang tidak larut dalam air. sabun akan bertindak balas dengan Mg2 + dan dengan itu. o Sabun tidak juga berkesan dalam air berasid. Kekurangan sabun o Sabun tidak berkesan dalam air keras.Keberkesanan sabun dan bahan cuci sebagai agen pembersihan Kelebihan sabun o Sabun adalah agen pembersihan yang berkesan di dalam air lembut. iaitu mereka boleh terdiri oleh tindakan bakteria. o Asid stearik dan lain-lain asid karboksilik tidak bertindak sebagai pembersihan ejen kerana mereka wujud terutamanya sebagai molekul dan tidak berakhir hidrofilik anion ('kepala') yang larut dalam air. Ini bermakna bahawa sabun mesra alam. iaitu. H + ion daripada asid akan bertindak balas dengan ion sabun untuk menghasilkan asid karboksilik saiz molekul yang tidak larut dalam air. Ia terdiri daripada stearat magnesium dan kalsium stearat. sabun tidak berbuih di dalam air keras. Ini adalah kerana sabun yang dibuat dari bahan kimia yang ditemui dalam haiwan dan tumbuhan. o Dalam air keras. yang air tidak mengandungi Mg2 + dan Ca2 + ion.

Ini adalah kerana bahan cuci yang tidak membentuk buih dengan Mg + dan Ca2 + ion yang terdapat dalam air keras.SO3-) bertindak balas dengan Mg + dan Ca2 + ion dalam air keras. Oleh itu. o Detergen ion (R-O . Kini. iaitu. Keadaan ini akan menyebabkan ikan dan air lain hidup ti mati akibat kekurangan oksigen. pelbagai jenis bahan pencuci telah dihasilkan untuk kegunaan tertentu seperti syampu dan pencuci pinggan. Walau bagaimanapun. Ini bermakna bahawa struktur rantaian hidrokarbon boleh diubah suai untuk menghasilkan bahan cuci dengan sifat-sifat tertentu. mereka akan digunakan oksigen larut dalam air. Hasilnya. mereka tidak boleh diuraikan oleh bakteria. Lapisan buih yang meliputi permukaan air akan menghalang oksigen daripada terlarut di dalam air.Kelebihan pencuci o Detergen adalah ejen pembersihan yang berkesan dalam air lembut dan air keras. garam magnesium dan garam kalsium yang terbentuk adalah larut dalam air. o Detergen adalah agen pembersihan sintetik. Gas klorin adalah sangat toksik dan membunuh hidupan akuatik. Apabila tumbuhan mati dan reput. . Ini akan mengurangkan kandungan oksigen di dalam air dan membunuh ikan dan kehidupan akuatik lain. o Tambahan pula.SO3 dan R . o Detergen menghasilkan banyak buih dalam air. o Fosfat dalam detergen bertindak sebagai baja dan menggalakkan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan air dan alga. Kekurangan bahan cuci o Kebanyakan bahan cuci yang telah bercabang rantaian hidrokarbon dan bukan mesra alam. detergen tidak terbiodegradasi menyebabkan pencemaran air. buih tidak terbentuk dan detergen masih aktif di dalam air keras dan lathers mudah. o Tambahan seperti natrium hydrochlorite (pelunturan ejen) melepaskan gas klorin dalam air yang berasid. bahan pencuci juga berkesan dalam air berasid kerana H + ion adalah air berasid tidak digabungkan dengan bahan cuci ion.

.

tripheny compounds .Penggunaan bahan tambahan dalam makanan Pelbagai bahan tambahan ditambah ke dalam makanan dalam industry makanan bertujuan unuk : .Menjadikan makanan kelihatan lebih menarik . sodium sulphite . acacia gum (agar) Azo compounds . sodium nitrate . sodium benzoate . BHT (butylated hydrixitoluene) . sodim citrate Monosodium glutamate (MSG) . Jadual berikut menunjukan beberapa jenis bahan tambhan serta contoh bahan kimia : Type of food additive Preservatives Antioxidants Flavouring agents Stabilisers and thickening agents Dyes (colouring agents) Examples of food additive Sodium nitrite . citric acid .Mengawet makanan . BHA (butylated hydroxyanisole) . sorbic acid . Bahan Tambahan makanan Asid berzoik (pengawet) Asid askorbik (anti pengoksida) Sulfur dioksida (pengawet) Kuantiti maksimum yang dibenarkan dalam setiap kilogram makanan 350 mg 200 mg 20 mg Pihak berkuasa sentiasa menjalankan kajian ke atas makananmakanan di pasaran untuk memastikan akta makanan dipatuhi . benzoic acid . sodium sorbate Ascorbic acid (vitamin C) . sulphur dioxide .Memperbaiki rasa makanan .Memperkayakan makanan dengan zat yang tertentu Akta makanan hanya membenarkan kuantiti tertentu bahan kimia di tambah ke dalam makanan. aspartame Gelatin .

minyak. Ini menjadikan sedap makanan. C3H7COOH). Antioksidan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk mengelakkan pengoksidaan lemak dan minyak oleh oksigen di udara. Satu contoh adalah penambah perisa monosodium glutamat (MSG). MSG digunakan untuk menaikkan rasa makanan lain. Produk tengik adalah sebatian organik meruap dengan bau busuk (contohnya. Perisa tiruan termasuk pemanis dan perisa lain seperti pudina atau vanila. Makanan yang mengandungi lemak atau minyak yang teroksida dan menjadi tengik apabila terdedah kepada udara. 4. Aspartam dan sakarin adalah contoh pemanis tiruan.Bahan tambahan makanan Anti-pengoksidaan Agen perisa huraian 1. sosej. Mereka ditambah kepada makanan untuk membuat mereka rasa lebih baik. Apabila lemak dan minyak teroksida. 3. biskut dan makanan goreng untuk melambatkan proses pengoksidaan supaya makanan ini tidak menjadi tengik. produk tengik terbentuk. Perisa penambah mempunyai rasa yang sedikit atau tidak mereka sendiri. 2. asid butanoik. Mereka adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk membawa keluar rasa atau untuk meningkatkan rasa makanan. Terdapat dua jenis ejen perisa: perisa tiruan dan penambah perisa. . 1. Antioksidan ditambah kepada lemak. 2. kek. 4. 3.

Jadual di bawah menunjukkan beberapa contoh ester yang digunakan dalam membuat minuman. Stabiliser ditambah untuk memperbaiki tekstur makanan. zarah coklat akan menyelesaikan daripada susu coklat. Untuk contoh. Walau bagaimanapun. Kedua-dua aspartame dan sakarin boleh digunakan sebagai pengganti gula untuk meningkatkan kemanisan dalam makanan dan minuman. Stabiliser adalah bahan kimia yang digunakan untuk membolehkan minyak dan air dalam makanan untuk bergaul bersama-sama dengan betul untuk membentuk emulsi minyak dan air. minyak dan cuka dalam berpakaian salad akan memisahkan . 5. Tanpa penstabil. 1. Ramai ester mempunyai bau dan rasa buah-buahan dan digunakan sebagai perisa tiruan. kristal ais akan terbentuk di dalam ais krim. 6.Penstabil dan agen pemekat 5. digunakan sakarin diharamkan di banyak negara kerana ia adalah karsinogenik. 4. penstabil ditambah kepada ais krim dan mentega kacang untuk memastikan mereka licin dan berkrim. Stabiliser dan ejen penebalan memperbaiki tekstur dan pengadunan makanan. emulsi minyak tidak terpisah dari air. Contoh penstabil adalah gelatin dan gula akasia. 2. Aspartam telah banyak menggantikan sakarin sebagai pemanis tiruan atau pilihan. 3. Ini bermakna bahawa penstabil meningkatkan kestabilan sesetengah makanan seperti ais krim dan kuah salad (mayonis). Dalam kehadiran penstabil.

2. Industri makanan yang menggunakan warnawarna makanan sintetik kepada: a) Kembalikan warna makanan hilang semasa pemprosesan makanan. 4. Sesetengah pewarna semulajadi menanam pigmen manakala yang lain sintetik disediakan. c) Berikan warna kepada makanan yang tidak mempunyai warna. 3. adalah satu contoh kompaun triphenyl. Pewarna adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memberikan mereka warna supaya dapat memperbaiki penampilan mereka. Sesetengah makanan yang berwarna semula jadi. 1. untuk meningkatkan daya tarikan makanan.pewarna secepat mencampurkan dihentikan. Gelatin dan pektin ditambah untuk membantu jem dan jeli untuk menetapkan. Warna-warna sintetik yang digunakan dalam makanan adalah sebatian azo dan triphenyl. 6. Ejen penebalan Kebanyakan karbohidrat semula jadi. Pewarna sintetik. 7. Ejen penebalan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memekatkan cecair dan untuk mengelakkan makanan daripada menjadi cecair. biru yang cemerlang. Pewarna tiruan. Ejen penebalan (juga dipanggil thickeners) menyerap air dan menebalkan cecair dalam makanan untuk menghasilkan struktur jeli seperti. b) Meningkatkan warna semula jadi. pewarna dan terbenam kuning adalah contoh-contoh . Kedua-dua sebatian adalah bahan organik. tetapi warna yang hilang semasa pemprosesan makanan.

coklat. Sebatian azo adalah sebatian organik yang mengandungi kumpulan diazo itu. merah. dan biasanya kuning. hitam dalam warna. . ginjal serta keguguran rambut Pewarna •kanser •asma •keracunan makanan •mandul •kerencatan akal bagi kanakkanak •penyakit kulit Perisa •sakit dada •lemah badan •loya •pening •sakit nafas •sakit kepala •menambahkan kadar denyutan jantung .sebatian azo. otak .N = N -. Biru atau berwarna ungu. Sebatian Triphenyl adalah sebatian organik yang mengandungi tiga kumpulan phenyl.-C6H5. Kesan pengambilan bahan tambahan makanan yang berlebihan dalam makanan Bahan awet •lelah •kulit gatal •menganggu sistem pencernaan •cirit-birit •memusnahkan sesetengah vitamin •kanser pengaktioksidaan kerosakkan hati . 5. dan biasanya hijau.

.

endurance and reducing fatigue  Has antibacterial and antifungal properties  For treating cough  As a tonic for after a birth Ginger Rhizome (horizontal underground stem) and leaves Leaves Aloe vera Lemon (lime) Fruits Quinine Bark of Chinchona tree Roots Ginseng Lemon grass Stem/leaves Tongkat Ali Roots .UBAT Ubat ilah bahan kimia yang boleh mengubah fungsi bahan.Ubat tradisional .  Sumber ubat tradisional di peroleh dari herba (tumbuhan) dan haiwan.  Jadual ini menunjukan beberapa jenis ubat tradisional yang biasa di jumpai dan fungsinya : Plant Garlic Part of the plant used Corm Uses  For preventing flu attack  For reducing high blood pressure  For treating stomach pain due to wind in the stomach  For supplying heat energy to keep the body warm  For preventing flu attack  For preventing itchy skin  For treating burns (scalding) on the skin  For treating boils or abscesses on the skin  For preventing flu attack  For treating skin diseases  For treating malaria  For preventing muscle cramps  As a tonic to improve the overall health of human beings  For increasing energy. Terdapat 2 jenis ubat yang digunakan untuk merawat penyakit : .Ubat moden Ubat Tradisional  Tidak diproses secara kimia  Pengetahuan tentang penggunaan tumbuhan sebagai ubat diturunkan ole nenek moyang .

Ubat Moden  Disediakan daripada bahan kimia untuk merawat penyakit tertentu. sakit kepala . sakit otot . dan sakit gigi.  Boleh di ambil oleh kanak-kanak  Digunakan pada ubat sakit kepala dan batuk Parasetamol Kodeina formula struktur Aspirin C6H4COOHCOOCH3 . Terdapat 3 jenis analgesik dan penerangan ringkas seperti dalam jadual di bawah : Jenis analgesik Aspirin Penerangan  Mengubati kesakitan badan seperti sakit sendi . iaitu : a) Analgesic b) Antibiotic c) Psikoteraputik Analgesik Ubat yang dapat mengurangkan kesakitan .  Menurunkan suhu badan kerana demam.  Pengganti bagi Aspirin untuk menurangkan kesakitan dan meredakan demam panas.  Di kelaskan mengikut kegunaannya .  Sumber ubat moden diperolehi daripada makanan haiwan atau tumbuhan untuk disentesiskan di dalam makmal.  Mengurangkan bengkak pada badan  Tidak boleh diambil oleh kanakkanak dan ibu mengandung.

Antibiotik antibiotik dihasilkan oleh mikroorganisma seperti kulat dan bacteria. tetrasiklina san aureomisin adalah contohcontoh lain antibiotic. pneumonia (radang peparu ) dan meningitis Dihasilkan oleh bacteria (streptomyces) Menubati penyakit tibi dan pneumonia streptomisin    Info    Penisilin ialah antibiotic yang pertama ditemui oleh Sir Alexander Flemming pada tahun 1928 Ampisilin .Digunakan merawat penyakit disebabkan bacteria . Contoh antibiotic ialah Penisilin dan sterptimism Jadual menerangkan secara ringkas tentang penisilin dan streptimism : Jenis antibiotik Penisilin   Peneragan ringkas Dihasilkan oleh kulat (penicillium notatum) Merawat penyakit seperti gonorea dan silifis (penyakit kelamin) antraks . Antibiotic tidak dapat membunuh virus .

Sukar tidur dengan nyenyak Jenis-jenis ubat psikoteraputik adalah seperti jadual di bawah : Jenis Ubat Psikoteraputik Stimulan Penerangan Ringkas  Amfetamin dan kafein adalah contoh stimulan Fungsi Menambahkan kegiatan badandan otak pesakit Menambahkan denyutan jantung Mengurangkan keletihan pesakit Dapat tidur dengan senang Fikiran menjadi tenang Hilang rasa resah Merasa senang dan puas terhadap diri sendiri    Antidepresan   Mengawal depresen pesakit Barbiturate dan trankulizer contoh antidepresen Barbiturate digunakan dalam ubat tidur Trankulizer menyebabkan rasa mengantuk Gigunakan kepada pesakit yang tidak dapat menerima reality hidup dan senang marah.Susah hendak tidur . Ubat psikoteraputik Di ambil oleh pesakit yang mengalami masalah psikiatrik (akibat tekanan jiwa) seperti : .Kemurungan .Ubat yang bertindak ke atas otak dan dan sistem saraf . hal ini untuk merawat pesakit jiwa .Resah atau gelisah .       antipsikotik    Fikiran pesakit waras Pesakit lambat naik marah .Cemas .

sleeplessness. vomiting.Ubat lain Hormon digunakan untuk merawat menyakit tertentu Hormone ialah bahan yang dihasilkan oleh sel hidup yang mengawal fungsi bahan tertentu. Can cause addiction. Can cause allergic reactions. Can cause death for people who are allergic to it. aggressive behavior and decrease appetite. Sedation (make people calmer. Can cause enlarged pupils. Can cause dry mouth. Can cause nausea. Can cause anxiety. Can cause headaches. or to make people sleepy) Codeine Penicillin Streptomycin Stimulants Antidepressants Antipsychotic drugs . Can cause tremor and restlessness. urinary retention. Contoh hormone ialah Insulin dan Kortison Hormon Insulin    Penerangan Mengawal kandungan glukosa daklam darah Kekurangan glukosa dalam darah menyebabkan kencing manis Diperoleh daripada haiwan seperti kambing dan lembu serta bacteria melalui teksnik kejuruteraan genetic Tergolong dalam kumpulan steroid Hormon ini bersifat anti-bengkak Mengubati penyakit sendi . Can cause addiction. Can cause loss of hearing following long-term use. blurred vision. Can cause addiction. grogginess and loss of appetite. constipation. dizziness. asma dan alergi Kortison    Kesan Sampinngan ubat Moden Type of modern drug Aspirin Amphetamines Side effects                  Can cause bleeding in the stomach because aspirin is vey acidic. rashes and fever. Psychologically additive and can cause heart attack. skin rashes and asthmatic attacks People who abuse amphetamines are excitable and talkative. Can cause allergic reactions. heavy perspiration and trembling hands.

tarikh luput Seperti makanan. Self-ubat Jangan menetapkan ubat untuk diri sendiri (self ubat) atau untuk orang lain. 4. apa yang diet khas perlu diikuti. dan apa syarat-syarat penyimpanan diperlukan. ubat-ubatan juga mempunyai tarikh luput. kita perlu tahu mengapa ubat yang ditetapkan. Ubat-ubatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak Ubat-ubatan untuk orang dewasa tidak sepatutnya diberikan kepada anak-anak dan sebaliknya. apa kesan-kesan sampingan. Berbincang dengan doktor anda dan mendengar kepadanya mengenai ubat yang perlu diambil. 5. kita harus mengambil perhatian perkara-perkara berikut: 1. .Cara-cara yang betul menggunakan ubat-ubatan Dalam mengambil apa-apa ubat. 2. kesan-kesan sampingan Berjumpa doktor dengan segera jika terdapat tanda-tanda alahan atau kesan-kesan lain dadah. Ikut arahan yang diberikan Ikut arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi mengenai dos dan kaedah mengambil ubat anda. bagaimana ubat yang perlu digunakan. Di samping itu. 3. apakah langkah berjaga-jaga khas harus diikuti. Jangan mengambil ubatubatan selepas tarikh luput.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful