Kebanyakkan bahan yang digunakan dalam kehidupan seharian kita merupakan bahan kimia industry yang diproses.

Sabun, detergen, bahan tambah makanan dan ubat-ubatan ialah antara bahan-bahan kimia yang menjadi keperluan harian kita.

Dalam kerja kursus ini , saya telah mempelajari bahan kimia seperti sabun , detergen dan bahan makanan tambahan serta fungsinya. Kita juga akan mempelajari kesan-kesan bahan tambahan makanan dan ubat-ubatan eradap kesihatan kita.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada warga sekolah Menengah Kebangsaan Bongawan kerana telah memberi sokongan dan dorongan kepada saya ketika menyiapkan kerja kursus ini. Saya juga turut ingin berterima kasih dengan guru kimia saya , Puan Lawrance Ailing kerana telah banyak membantu dan memberi tunjuk ajar kepada saya bagi menyiapkan kerja kursus ini. Di samping itu, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada abang dan kakaK saya kerana telah memberi saya semangat dan dorongan untuk menyiapkan kerja kursus ini. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada Cik Nurul yang telah berbesar hati memberi kerjasama dan menolong saya untuk mencetak kerja kursus ini. Akhir sekali, kalungan terima kasih kepada sahabat-sahabat sekelas yang banyak membantu dan memberi komen ketika menyiapkan kerja kursus ini. Tunjuk ajar, kerjasama dan dorongan yang diberikan oleh semua pihak membolehkan saya berjaya menyiapkan kerja kursus KIMIA dengan jayanya.

PENGHARGAAN 

.

Nicolas Le Blanc menemui cara menghasilkan natrium hidroksida . MInyak tumbuhan yang biasa digunakan ialah minyak sawit . Asid lemak dengan hanya 10 atau kurang karbon tidak di gunakan dalam sabun kerana meransangkan kulit dan mempunyai bau yang tidak disenangi. 4. 4. Sabun mula dihasilkan sejak beberapa ribu tahun dahulu dengan memanaskan lemak haiwan dengan abu tumbuhan (mengandungi kalium atau natrium karbonat) 2. 3. Pembuatan sabun dibahagikan dengan dua peringkat: . akar . minyak kelapa. 3. Pada tahun 1879. 2. Minyak kelapa adalahsumber asid laurik (12 karbon) yang dapat menghasilkan Natrium Laurat. Daun .SEJARAH PENEMUAN SABUN 1. buah dan kulit kayu digunakan sebagai bahan pencuci pada masa dahulu. minyak zaitun. ahli kimia perancis . 5. Proses penyedian Sabun 1. sabun mula dibuat secara besar-besaran. Proses saponifikasi ialah satu proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali. Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi. sejak itu .

dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin. molekul minyak atau lemak .a) Peringkat 1 Kedua-dua bahagian molekul minyak atau lemak di asingkan dengan memanaskan minyak bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis. Dalam proses ini . Contoh : - b) Peringkat 2 Asid lemak yang terbebas dalam peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam Natrium asid lemak iaitu sabun : garam natrium asid lemak + Asid lemak + natrium hidroksida air Contoh : .

Jenis sabun yang dihasilkan bergantung kepada Jenis asid dan jenis alkali yang digunakan : Jenis sabun Natrium stearat Natrium palmitat Kalium oleat Natrium oleat Natrium linoleat Bil. . Atom karbon 18 16 18 12 17 Jenis asid lemak Asid Stearik Asid palmitik Asid oleic Asid laurik Asid linoleik Jenis alkali Natrium hidroksida Natrium hidroksida Kalium hidroksida Natrium hidroksida Natrium hidroksida 7. Tindak balas pembuatan sabun diwakili oleh persamaan kimia dalam perkataan seperti berikut : Minyak sayuran + natrium hidroksida lemak + gliserol Contoh : garam natrium asid 6. Sabun yang terhasil dapat dimendak keluar dari campuran dengan menambah garam biasa iaitu natrium klorida.5.

10. bahan antiseptik . Natrium klorida ditambah untuk mengurangkan keterlarutan sabun dalam air dan menyebabkannya terasing daripada larutan. kapas.  Terdiri kepada dua bahagian : i. Bahagian ekor : terdiri daripada bahagian hidrokarbon merupakan molekul yang bersifat kovalen disebut sebagai bahagian hidrofobik larut dalam gris atau minyak . Terdapat dua jenis sabun : = sabun cecair & sabun pepejal. terdapat dalam minyak  Digunakan untuk membasuh tumbuhan seperti minyak biji pakaian dan mandi. 9. ditulenkan . Sabun yang terhasil dituras . sabun akan terlerai kepada ion natrium atau ion kalium serta ion sabun atau anion sabun. Bahagian kepala: Terdiri daripada bahagian anion Bersifat ionik Disebut sebagai bahagian hidrofilik Larut dalam air. ditambahkan dengan bahan tambahan seperti enzim biologi . agen pemutih . ii.  Digunakan sebagai sabun cecair dank rim pencukur (lebih mahal) Tindakan Pencucian Sabun  sabun ialah agen pencucian yang menanggalkan kotoran .8. apabila dilarutkan dalam air . Sabun pepejal Sabun cecair  Dibuat daripada natrium  Di buat daripada kalium hidroksida dan asid hidroksida dan asid karboksilik tepu yang karboksilik tak tepu yang terdapat dalam lemak haiwan. minyak wangi dan bahan pewarna.

.

Contohnya . CH3 (CH2) 10CH2O-SO3-Na +. .DETERGEN ialah garam yang terhasil daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid sulfonik. Detergen. Penyediaan detergen natrium alkil sulfat 1. natrium alkil sulfat boleh disediakan daripada alkohol dengan panjang rantai antara 12 hingga 18 atom karbon dengan kaedah dua langkah. alkil sulfat . Detergen disediakan daripada dodecan -1-ol dipanggil natrium sulfat dodesil (nama IUPAC) atau natrium lauryl sulfat (nama biasa). CH3 (CH2) 10CH2OH.  Langkah pertama : tindak balas dengan kepekatan asid sulfuric  Langkah kedua : tindak balas peneutralan larutan natrium hidroksida 2.1-ol. Contoh alkohol rantai panjang adalah didecan . Detergen juga garam natrium daripada asid sulfonik.

Sulphonation adalah pengenalan kumpulan asid sulfonik. mula-mula digunakan dalam tahun 1940-an. Sulphinates Alkylbenzene Sodikum.3. Ia boleh disediakan dalam tiga langkah.SO3H kepada molekul sulphonic. yang diperolehi daripada keretakan petroleum. organik untuk membentuk asid c) Langkah 3: Neutralisation Asid sulphonic Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan natrium hidroksida untuk membentuk natrium Alkylbenzene sulphonate. detergen. RCH = CH2. Bahan-bahan yang bermula untuk membuat pencuci ini dalam alkena rantai panjang. . a) Langkah pertama : pengalkilan b) Langkah kedua : : Sulphonation Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan asid sulfurik pekat asid untuk membentuk asid sulphonic Alkylbenzene.

Struktur molekul detergen Apabila detergen dilarutkan dalam air. Pembersihan sabun dan detergen 1. Tindakan pembersihan sabun atau detergen bergantung kepada ikatan kimia dan struktur mereka. 2. ia berpisah untuk membentuk ion natrium (Na +) ion dan detergen. Ion detergen mempunyai struktur asas yang sama sebagai ion sabun. . yang bercas negatif dan hidrofilik (larut dengan mudah dalam air tetapi tidak dalam minyak dan gris).  'kepala' The ionik (bercas negatif) larut dalam air (hidrofilik) tetapi tidak larut dalam lapisan berminyak.  'ekor' The hidrokarbon panjang (neutral) adalah tidak larut dalam air (hidrofobik) tetapi larut dalam lapisan berminyak. b) 'ekor' adalah rantai panjang hidrokarbon. tetapi tidak di dalam air). yang terdiri daripada dua bahagian: a) 'kepala' adalah kumpulan sulfat (OSO3-). yang neutral dan hidrofobik (larut dengan mudah dalam minyak dan gris. Minyak tidak boleh dibersihkan dari pakaian dengan air kerana minyak (a molecult0 kovalen tidak larut dalam air.

minyak itu digantung dalam penyelesaian.  bercas negatif 'kepala' (hidrofilik) ion sabun atau ion detergen larut dalam air.  'ekor' The hidrokarbon (hidrofobik) sabun atau detergen ion larut dalam lapisan minyak. minyak mula diangkat dari permukaan. c) Apabila kain itu dibilas dengan air. Titisan berminyak menolak yang lain kerana mereka membawa pertuduhan yang sama. d) Proses pembersihan menjadi lebih cekap di dalam air yang mengandungi sabun atau detergen penyelesaian dikacau . Apabila sabun atau detergen ditambah ke permukaan kain yang kotor perlu ditutup dengan lapisan minyak atau gris. Ini disebabkan oleh daya tarikan antara molekul air dan kepala bercas negatif. Menanggalkan kotoran berminyak daripada permukaan kain. Mengemulsi kotoran di dalam air a) Sabun dan bahan pencuci boleh bertindak sebagai ejen mengemulsi emulsify minyak dan gris. b) Proses pengemulsian memecah titik besar minyak ke titisan yang lebih kecil yang terapung di dalam air. titisan akan terbawa-bawa. 5. air sedikit. 4. . Hasilnya.3.

o Selain daripada natrium perborate. Apabila stanis berwarna teroksida. Pemutihan / pelunturan ejen: natrium perborate o Peluntur (pelunturan ejen) membuang kotoran berwarna oleh proses pengoksidaan. Hanya kira-kira 20% daripada bahan-bahan dalam detergen adalah ejen cle4ansing (natrium alkil sulfat atau natrium Alkylbenzene sulphonate). Nama IUPAC natrium hipoklorit adalah natrium klorat (I). Dalam kehadiran natrium tripolifosfat. Detergen moden yang digunakan untuk mencuci pakaian biasanya mengandungi beberapa jenis bahan tambahan kepada: o Meningkatkan kuasa pembersihan mereka. Dengan cara ini. oksigen tidak peluntur warna pewarna tidak merosakkan fabrik. o Sodium hipoklorit membebaskan klorin yang peluntur dengan kesan kotor. kotoran berlumpur boleh dikeluarkan. Ca2 + ion dan Mg2 + ion dikeluarkan. sering . Builders: Sodium Tripolifosfat (Na5P3O10) o Sodium tripolyphospathe adalah usd untuk melembutkan air keras. Walau bagaimanapun. natrium hipoklorit. Ini peluntur tidak berfungsi dengan baik pada kain sintetik (Polyster kain). kepekatan yang tinggi klorin boleh agak merosakkan fabrik. Apabila digunakan dengan betul. 2. Natrium perborate terurai dalam air panas untuk melepaskan oksigen (agen pengoksidaan) yang bertanggungjawab bagi (pelunturan) tindakan pemutihan. yang peluntur perborate membuat kain putih daripada peluntur klorin dan pewarna berwarna-warni kain tidak pudar apabila kesan kotor dikeluarkan. o Tidak seperti klorin. (NaCIO) juga boleh digunakan sebagai peluntur dalam detergen. o Sodium Tripolifosfat meningkatkan nilai pH air. warna akan hilang. o pemutihan (bleaching) ejen yang biasa digunakan dalam detergen adalah natrium perborate (NaH2BO43H2O). Contoh addictives dan fungsi mereka adalah dihuraikan seperti berikut: 3. o Buat mereka yang menarik dan boleh dijual. Bahan-bahan lain adalah tambahan.Tambahan dalam detergen 1. 4.

Jadi. lipase dan protease o kesan Protein darah seperti. o Dalam sebuah mesin basuh automatik. 5. mencuci serbuk untuk mesin basuh automatik yang dibuat menggunakan bahan pencuci yang baik untuk menghapuskan dan mengemulsi minyak. Agen pengeringan. o enzim biologi dalam detergen boleh memecahkan lemak dan protein molekul dalam kesan makanan. stabiliser o Fungsi penstabil adalah untuk menghalang pembentukan buih. busa yang berlebihan boleh berhenti kerja pam. Enzim biologi: amilase. Asid lemak. tetapi tidak menghasilkan buih. dan sos tomato tidak boleh dikeluarkan oleh bahan cuci biasa kerana jenis kesan tidak larut dalam air. susu. 7. Juga klorin menyebabkan pewarna pada kain pudar. Perfumes Minyak wangi yang ditambah untuk membuat pakaian berbau segar dan bersih . 8. Natrium sulfat dan natrium silikat Anhydrous natrium sulfat dan natrium silikat (Na2S2O3) digunakan sebagai agen pengeringan untuk memastikan bahawa bahan pencuci dalam firma serbuk sentiasa dalam keadaan yang kering. gliserol dan asid amino yang dihasilkan adalah larut dalam air dan dikeluarkan semasa membasuh. 6.menyebabkan kuning bukannya keinginan pemutihan.

sabun akan bertindak balas dengan Mg2 + dan dengan itu.Keberkesanan sabun dan bahan cuci sebagai agen pembersihan Kelebihan sabun o Sabun adalah agen pembersihan yang berkesan di dalam air lembut. o Dalam air keras. iaitu. o Sabun tidak juga berkesan dalam air berasid. Kekurangan sabun o Sabun tidak berkesan dalam air keras. o Sabun tidak menyebabkan masalah pencemaran alam sekitar. Ini adalah kerana sabun yang dibuat dari bahan kimia yang ditemui dalam haiwan dan tumbuhan. air yang mengandungi magnesium dan garam kalsium. Ini bermakna bahawa sabun mesra alam. misalnya air hujan yang mengandungi asid larut. o Buih adalah pepejal kelabu yang tidak larut dalam air. H + ion daripada asid akan bertindak balas dengan ion sabun untuk menghasilkan asid karboksilik saiz molekul yang tidak larut dalam air. Ia terdiri daripada stearat magnesium dan kalsium stearat. yang air tidak mengandungi Mg2 + dan Ca2 + ion. . iaitu mereka boleh terdiri oleh tindakan bakteria. o Asid stearik dan lain-lain asid karboksilik tidak bertindak sebagai pembersihan ejen kerana mereka wujud terutamanya sebagai molekul dan tidak berakhir hidrofilik anion ('kepala') yang larut dalam air. sabun tidak berbuih di dalam air keras.

Hasilnya. Walau bagaimanapun. Ini akan mengurangkan kandungan oksigen di dalam air dan membunuh ikan dan kehidupan akuatik lain. iaitu. Apabila tumbuhan mati dan reput. Gas klorin adalah sangat toksik dan membunuh hidupan akuatik. . Oleh itu. Keadaan ini akan menyebabkan ikan dan air lain hidup ti mati akibat kekurangan oksigen. o Tambahan pula. Kini. Ini adalah kerana bahan cuci yang tidak membentuk buih dengan Mg + dan Ca2 + ion yang terdapat dalam air keras. Ini bermakna bahawa struktur rantaian hidrokarbon boleh diubah suai untuk menghasilkan bahan cuci dengan sifat-sifat tertentu. mereka akan digunakan oksigen larut dalam air. o Detergen menghasilkan banyak buih dalam air. pelbagai jenis bahan pencuci telah dihasilkan untuk kegunaan tertentu seperti syampu dan pencuci pinggan. o Detergen ion (R-O . detergen tidak terbiodegradasi menyebabkan pencemaran air. Lapisan buih yang meliputi permukaan air akan menghalang oksigen daripada terlarut di dalam air. o Fosfat dalam detergen bertindak sebagai baja dan menggalakkan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan air dan alga. bahan pencuci juga berkesan dalam air berasid kerana H + ion adalah air berasid tidak digabungkan dengan bahan cuci ion.Kelebihan pencuci o Detergen adalah ejen pembersihan yang berkesan dalam air lembut dan air keras. buih tidak terbentuk dan detergen masih aktif di dalam air keras dan lathers mudah.SO3-) bertindak balas dengan Mg + dan Ca2 + ion dalam air keras. mereka tidak boleh diuraikan oleh bakteria. Kekurangan bahan cuci o Kebanyakan bahan cuci yang telah bercabang rantaian hidrokarbon dan bukan mesra alam. o Detergen adalah agen pembersihan sintetik. garam magnesium dan garam kalsium yang terbentuk adalah larut dalam air.SO3 dan R . o Tambahan seperti natrium hydrochlorite (pelunturan ejen) melepaskan gas klorin dalam air yang berasid.

.

sulphur dioxide . acacia gum (agar) Azo compounds . aspartame Gelatin . sodium nitrate . citric acid . sodium sorbate Ascorbic acid (vitamin C) . sorbic acid .Penggunaan bahan tambahan dalam makanan Pelbagai bahan tambahan ditambah ke dalam makanan dalam industry makanan bertujuan unuk : . tripheny compounds . Jadual berikut menunjukan beberapa jenis bahan tambhan serta contoh bahan kimia : Type of food additive Preservatives Antioxidants Flavouring agents Stabilisers and thickening agents Dyes (colouring agents) Examples of food additive Sodium nitrite . BHA (butylated hydroxyanisole) .Memperkayakan makanan dengan zat yang tertentu Akta makanan hanya membenarkan kuantiti tertentu bahan kimia di tambah ke dalam makanan. sodim citrate Monosodium glutamate (MSG) .Memperbaiki rasa makanan .Mengawet makanan . sodium sulphite . benzoic acid . BHT (butylated hydrixitoluene) . sodium benzoate . Bahan Tambahan makanan Asid berzoik (pengawet) Asid askorbik (anti pengoksida) Sulfur dioksida (pengawet) Kuantiti maksimum yang dibenarkan dalam setiap kilogram makanan 350 mg 200 mg 20 mg Pihak berkuasa sentiasa menjalankan kajian ke atas makananmakanan di pasaran untuk memastikan akta makanan dipatuhi .Menjadikan makanan kelihatan lebih menarik .

4. sosej. Aspartam dan sakarin adalah contoh pemanis tiruan. asid butanoik. Makanan yang mengandungi lemak atau minyak yang teroksida dan menjadi tengik apabila terdedah kepada udara. biskut dan makanan goreng untuk melambatkan proses pengoksidaan supaya makanan ini tidak menjadi tengik. Mereka ditambah kepada makanan untuk membuat mereka rasa lebih baik. Ini menjadikan sedap makanan. Produk tengik adalah sebatian organik meruap dengan bau busuk (contohnya. Terdapat dua jenis ejen perisa: perisa tiruan dan penambah perisa. 2. kek. Perisa tiruan termasuk pemanis dan perisa lain seperti pudina atau vanila. 2. 3. 1. Antioksidan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk mengelakkan pengoksidaan lemak dan minyak oleh oksigen di udara. . Mereka adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk membawa keluar rasa atau untuk meningkatkan rasa makanan. Apabila lemak dan minyak teroksida. 4. 3.Bahan tambahan makanan Anti-pengoksidaan Agen perisa huraian 1. Satu contoh adalah penambah perisa monosodium glutamat (MSG). MSG digunakan untuk menaikkan rasa makanan lain. C3H7COOH). produk tengik terbentuk. minyak. Perisa penambah mempunyai rasa yang sedikit atau tidak mereka sendiri. Antioksidan ditambah kepada lemak.

Aspartam telah banyak menggantikan sakarin sebagai pemanis tiruan atau pilihan. Kedua-dua aspartame dan sakarin boleh digunakan sebagai pengganti gula untuk meningkatkan kemanisan dalam makanan dan minuman. 5. Stabiliser ditambah untuk memperbaiki tekstur makanan. Stabiliser adalah bahan kimia yang digunakan untuk membolehkan minyak dan air dalam makanan untuk bergaul bersama-sama dengan betul untuk membentuk emulsi minyak dan air. 4. minyak dan cuka dalam berpakaian salad akan memisahkan . Dalam kehadiran penstabil. zarah coklat akan menyelesaikan daripada susu coklat. kristal ais akan terbentuk di dalam ais krim. Ramai ester mempunyai bau dan rasa buah-buahan dan digunakan sebagai perisa tiruan. Untuk contoh. penstabil ditambah kepada ais krim dan mentega kacang untuk memastikan mereka licin dan berkrim. Jadual di bawah menunjukkan beberapa contoh ester yang digunakan dalam membuat minuman. digunakan sakarin diharamkan di banyak negara kerana ia adalah karsinogenik. emulsi minyak tidak terpisah dari air. 1.Penstabil dan agen pemekat 5. 6. Contoh penstabil adalah gelatin dan gula akasia. Tanpa penstabil. Ini bermakna bahawa penstabil meningkatkan kestabilan sesetengah makanan seperti ais krim dan kuah salad (mayonis). Walau bagaimanapun. Stabiliser dan ejen penebalan memperbaiki tekstur dan pengadunan makanan. 2. 3.

Pewarna adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memberikan mereka warna supaya dapat memperbaiki penampilan mereka. biru yang cemerlang. Industri makanan yang menggunakan warnawarna makanan sintetik kepada: a) Kembalikan warna makanan hilang semasa pemprosesan makanan. 6. 3. Ejen penebalan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memekatkan cecair dan untuk mengelakkan makanan daripada menjadi cecair. Ejen penebalan Kebanyakan karbohidrat semula jadi. tetapi warna yang hilang semasa pemprosesan makanan.pewarna secepat mencampurkan dihentikan. 7. 4. Kedua-dua sebatian adalah bahan organik. c) Berikan warna kepada makanan yang tidak mempunyai warna. 1. 2. Warna-warna sintetik yang digunakan dalam makanan adalah sebatian azo dan triphenyl. Sesetengah pewarna semulajadi menanam pigmen manakala yang lain sintetik disediakan. b) Meningkatkan warna semula jadi. adalah satu contoh kompaun triphenyl. Sesetengah makanan yang berwarna semula jadi. Ejen penebalan (juga dipanggil thickeners) menyerap air dan menebalkan cecair dalam makanan untuk menghasilkan struktur jeli seperti. Pewarna sintetik. untuk meningkatkan daya tarikan makanan. Pewarna tiruan. pewarna dan terbenam kuning adalah contoh-contoh . Gelatin dan pektin ditambah untuk membantu jem dan jeli untuk menetapkan.

Biru atau berwarna ungu. dan biasanya kuning. . dan biasanya hijau. Sebatian azo adalah sebatian organik yang mengandungi kumpulan diazo itu.sebatian azo. ginjal serta keguguran rambut Pewarna •kanser •asma •keracunan makanan •mandul •kerencatan akal bagi kanakkanak •penyakit kulit Perisa •sakit dada •lemah badan •loya •pening •sakit nafas •sakit kepala •menambahkan kadar denyutan jantung . Kesan pengambilan bahan tambahan makanan yang berlebihan dalam makanan Bahan awet •lelah •kulit gatal •menganggu sistem pencernaan •cirit-birit •memusnahkan sesetengah vitamin •kanser pengaktioksidaan kerosakkan hati .-C6H5. hitam dalam warna. otak .N = N -. 5. coklat. merah. Sebatian Triphenyl adalah sebatian organik yang mengandungi tiga kumpulan phenyl.

.

UBAT Ubat ilah bahan kimia yang boleh mengubah fungsi bahan.Ubat moden Ubat Tradisional  Tidak diproses secara kimia  Pengetahuan tentang penggunaan tumbuhan sebagai ubat diturunkan ole nenek moyang .Ubat tradisional . endurance and reducing fatigue  Has antibacterial and antifungal properties  For treating cough  As a tonic for after a birth Ginger Rhizome (horizontal underground stem) and leaves Leaves Aloe vera Lemon (lime) Fruits Quinine Bark of Chinchona tree Roots Ginseng Lemon grass Stem/leaves Tongkat Ali Roots . Terdapat 2 jenis ubat yang digunakan untuk merawat penyakit : .  Sumber ubat tradisional di peroleh dari herba (tumbuhan) dan haiwan.  Jadual ini menunjukan beberapa jenis ubat tradisional yang biasa di jumpai dan fungsinya : Plant Garlic Part of the plant used Corm Uses  For preventing flu attack  For reducing high blood pressure  For treating stomach pain due to wind in the stomach  For supplying heat energy to keep the body warm  For preventing flu attack  For preventing itchy skin  For treating burns (scalding) on the skin  For treating boils or abscesses on the skin  For preventing flu attack  For treating skin diseases  For treating malaria  For preventing muscle cramps  As a tonic to improve the overall health of human beings  For increasing energy.

 Menurunkan suhu badan kerana demam.  Pengganti bagi Aspirin untuk menurangkan kesakitan dan meredakan demam panas. iaitu : a) Analgesic b) Antibiotic c) Psikoteraputik Analgesik Ubat yang dapat mengurangkan kesakitan .  Sumber ubat moden diperolehi daripada makanan haiwan atau tumbuhan untuk disentesiskan di dalam makmal.  Di kelaskan mengikut kegunaannya .Ubat Moden  Disediakan daripada bahan kimia untuk merawat penyakit tertentu.  Mengurangkan bengkak pada badan  Tidak boleh diambil oleh kanakkanak dan ibu mengandung. dan sakit gigi.  Boleh di ambil oleh kanak-kanak  Digunakan pada ubat sakit kepala dan batuk Parasetamol Kodeina formula struktur Aspirin C6H4COOHCOOCH3 . Terdapat 3 jenis analgesik dan penerangan ringkas seperti dalam jadual di bawah : Jenis analgesik Aspirin Penerangan  Mengubati kesakitan badan seperti sakit sendi . sakit otot . sakit kepala .

Digunakan merawat penyakit disebabkan bacteria . Contoh antibiotic ialah Penisilin dan sterptimism Jadual menerangkan secara ringkas tentang penisilin dan streptimism : Jenis antibiotik Penisilin   Peneragan ringkas Dihasilkan oleh kulat (penicillium notatum) Merawat penyakit seperti gonorea dan silifis (penyakit kelamin) antraks . Antibiotik antibiotik dihasilkan oleh mikroorganisma seperti kulat dan bacteria. tetrasiklina san aureomisin adalah contohcontoh lain antibiotic. pneumonia (radang peparu ) dan meningitis Dihasilkan oleh bacteria (streptomyces) Menubati penyakit tibi dan pneumonia streptomisin    Info    Penisilin ialah antibiotic yang pertama ditemui oleh Sir Alexander Flemming pada tahun 1928 Ampisilin . Antibiotic tidak dapat membunuh virus .

Ubat psikoteraputik Di ambil oleh pesakit yang mengalami masalah psikiatrik (akibat tekanan jiwa) seperti : .Ubat yang bertindak ke atas otak dan dan sistem saraf .Kemurungan .Cemas .Susah hendak tidur .Resah atau gelisah .Sukar tidur dengan nyenyak Jenis-jenis ubat psikoteraputik adalah seperti jadual di bawah : Jenis Ubat Psikoteraputik Stimulan Penerangan Ringkas  Amfetamin dan kafein adalah contoh stimulan Fungsi Menambahkan kegiatan badandan otak pesakit Menambahkan denyutan jantung Mengurangkan keletihan pesakit Dapat tidur dengan senang Fikiran menjadi tenang Hilang rasa resah Merasa senang dan puas terhadap diri sendiri    Antidepresan   Mengawal depresen pesakit Barbiturate dan trankulizer contoh antidepresen Barbiturate digunakan dalam ubat tidur Trankulizer menyebabkan rasa mengantuk Gigunakan kepada pesakit yang tidak dapat menerima reality hidup dan senang marah.       antipsikotik    Fikiran pesakit waras Pesakit lambat naik marah . hal ini untuk merawat pesakit jiwa .

vomiting. skin rashes and asthmatic attacks People who abuse amphetamines are excitable and talkative. dizziness. urinary retention. grogginess and loss of appetite. Can cause nausea. Can cause anxiety. or to make people sleepy) Codeine Penicillin Streptomycin Stimulants Antidepressants Antipsychotic drugs . aggressive behavior and decrease appetite. Can cause tremor and restlessness. asma dan alergi Kortison    Kesan Sampinngan ubat Moden Type of modern drug Aspirin Amphetamines Side effects                  Can cause bleeding in the stomach because aspirin is vey acidic. heavy perspiration and trembling hands. Can cause addiction. Sedation (make people calmer. rashes and fever. Can cause death for people who are allergic to it. Can cause dry mouth. Contoh hormone ialah Insulin dan Kortison Hormon Insulin    Penerangan Mengawal kandungan glukosa daklam darah Kekurangan glukosa dalam darah menyebabkan kencing manis Diperoleh daripada haiwan seperti kambing dan lembu serta bacteria melalui teksnik kejuruteraan genetic Tergolong dalam kumpulan steroid Hormon ini bersifat anti-bengkak Mengubati penyakit sendi . Can cause allergic reactions. Can cause addiction. Can cause addiction. Can cause loss of hearing following long-term use. constipation. Psychologically additive and can cause heart attack. Can cause enlarged pupils.Ubat lain Hormon digunakan untuk merawat menyakit tertentu Hormone ialah bahan yang dihasilkan oleh sel hidup yang mengawal fungsi bahan tertentu. Can cause allergic reactions. blurred vision. sleeplessness. Can cause headaches.

Ikut arahan yang diberikan Ikut arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi mengenai dos dan kaedah mengambil ubat anda. 5. Ubat-ubatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak Ubat-ubatan untuk orang dewasa tidak sepatutnya diberikan kepada anak-anak dan sebaliknya. Di samping itu. Berbincang dengan doktor anda dan mendengar kepadanya mengenai ubat yang perlu diambil. apa yang diet khas perlu diikuti. . 4. Self-ubat Jangan menetapkan ubat untuk diri sendiri (self ubat) atau untuk orang lain. bagaimana ubat yang perlu digunakan. apakah langkah berjaga-jaga khas harus diikuti. tarikh luput Seperti makanan.Cara-cara yang betul menggunakan ubat-ubatan Dalam mengambil apa-apa ubat. 3. 2. kita harus mengambil perhatian perkara-perkara berikut: 1. apa kesan-kesan sampingan. ubat-ubatan juga mempunyai tarikh luput. Jangan mengambil ubatubatan selepas tarikh luput. kesan-kesan sampingan Berjumpa doktor dengan segera jika terdapat tanda-tanda alahan atau kesan-kesan lain dadah. dan apa syarat-syarat penyimpanan diperlukan. kita perlu tahu mengapa ubat yang ditetapkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful