Kebanyakkan bahan yang digunakan dalam kehidupan seharian kita merupakan bahan kimia industry yang diproses.

Sabun, detergen, bahan tambah makanan dan ubat-ubatan ialah antara bahan-bahan kimia yang menjadi keperluan harian kita.

Dalam kerja kursus ini , saya telah mempelajari bahan kimia seperti sabun , detergen dan bahan makanan tambahan serta fungsinya. Kita juga akan mempelajari kesan-kesan bahan tambahan makanan dan ubat-ubatan eradap kesihatan kita.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada warga sekolah Menengah Kebangsaan Bongawan kerana telah memberi sokongan dan dorongan kepada saya ketika menyiapkan kerja kursus ini. Saya juga turut ingin berterima kasih dengan guru kimia saya , Puan Lawrance Ailing kerana telah banyak membantu dan memberi tunjuk ajar kepada saya bagi menyiapkan kerja kursus ini. Di samping itu, saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada abang dan kakaK saya kerana telah memberi saya semangat dan dorongan untuk menyiapkan kerja kursus ini. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada Cik Nurul yang telah berbesar hati memberi kerjasama dan menolong saya untuk mencetak kerja kursus ini. Akhir sekali, kalungan terima kasih kepada sahabat-sahabat sekelas yang banyak membantu dan memberi komen ketika menyiapkan kerja kursus ini. Tunjuk ajar, kerjasama dan dorongan yang diberikan oleh semua pihak membolehkan saya berjaya menyiapkan kerja kursus KIMIA dengan jayanya.

PENGHARGAAN 

.

Daun . Proses penyedian Sabun 1. Proses saponifikasi ialah satu proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali.SEJARAH PENEMUAN SABUN 1. Pada tahun 1879. 2. Pembuatan sabun dibahagikan dengan dua peringkat: . Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi. ahli kimia perancis . 3. 3. minyak kelapa. 5. 4. Nicolas Le Blanc menemui cara menghasilkan natrium hidroksida . minyak zaitun. buah dan kulit kayu digunakan sebagai bahan pencuci pada masa dahulu. sejak itu . 4. sabun mula dibuat secara besar-besaran. Minyak kelapa adalahsumber asid laurik (12 karbon) yang dapat menghasilkan Natrium Laurat. Asid lemak dengan hanya 10 atau kurang karbon tidak di gunakan dalam sabun kerana meransangkan kulit dan mempunyai bau yang tidak disenangi. MInyak tumbuhan yang biasa digunakan ialah minyak sawit . akar . Sabun mula dihasilkan sejak beberapa ribu tahun dahulu dengan memanaskan lemak haiwan dengan abu tumbuhan (mengandungi kalium atau natrium karbonat) 2.

a) Peringkat 1 Kedua-dua bahagian molekul minyak atau lemak di asingkan dengan memanaskan minyak bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis. Dalam proses ini . molekul minyak atau lemak . dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin. Contoh : - b) Peringkat 2 Asid lemak yang terbebas dalam peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam Natrium asid lemak iaitu sabun : garam natrium asid lemak + Asid lemak + natrium hidroksida air Contoh : .

Sabun yang terhasil dapat dimendak keluar dari campuran dengan menambah garam biasa iaitu natrium klorida. Jenis sabun yang dihasilkan bergantung kepada Jenis asid dan jenis alkali yang digunakan : Jenis sabun Natrium stearat Natrium palmitat Kalium oleat Natrium oleat Natrium linoleat Bil. .5. Tindak balas pembuatan sabun diwakili oleh persamaan kimia dalam perkataan seperti berikut : Minyak sayuran + natrium hidroksida lemak + gliserol Contoh : garam natrium asid 6. Atom karbon 18 16 18 12 17 Jenis asid lemak Asid Stearik Asid palmitik Asid oleic Asid laurik Asid linoleik Jenis alkali Natrium hidroksida Natrium hidroksida Kalium hidroksida Natrium hidroksida Natrium hidroksida 7.

10. agen pemutih . sabun akan terlerai kepada ion natrium atau ion kalium serta ion sabun atau anion sabun.8. Sabun yang terhasil dituras . bahan antiseptik . Natrium klorida ditambah untuk mengurangkan keterlarutan sabun dalam air dan menyebabkannya terasing daripada larutan. kapas.  Terdiri kepada dua bahagian : i. Terdapat dua jenis sabun : = sabun cecair & sabun pepejal. Sabun pepejal Sabun cecair  Dibuat daripada natrium  Di buat daripada kalium hidroksida dan asid hidroksida dan asid karboksilik tepu yang karboksilik tak tepu yang terdapat dalam lemak haiwan.  Digunakan sebagai sabun cecair dank rim pencukur (lebih mahal) Tindakan Pencucian Sabun  sabun ialah agen pencucian yang menanggalkan kotoran . ii. Bahagian ekor : terdiri daripada bahagian hidrokarbon merupakan molekul yang bersifat kovalen disebut sebagai bahagian hidrofobik larut dalam gris atau minyak . apabila dilarutkan dalam air . ditambahkan dengan bahan tambahan seperti enzim biologi . terdapat dalam minyak  Digunakan untuk membasuh tumbuhan seperti minyak biji pakaian dan mandi. 9. minyak wangi dan bahan pewarna. Bahagian kepala: Terdiri daripada bahagian anion Bersifat ionik Disebut sebagai bahagian hidrofilik Larut dalam air. ditulenkan .

.

CH3 (CH2) 10CH2O-SO3-Na +.DETERGEN ialah garam yang terhasil daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid sulfonik. alkil sulfat .  Langkah pertama : tindak balas dengan kepekatan asid sulfuric  Langkah kedua : tindak balas peneutralan larutan natrium hidroksida 2. Contoh alkohol rantai panjang adalah didecan .1-ol. natrium alkil sulfat boleh disediakan daripada alkohol dengan panjang rantai antara 12 hingga 18 atom karbon dengan kaedah dua langkah. Detergen disediakan daripada dodecan -1-ol dipanggil natrium sulfat dodesil (nama IUPAC) atau natrium lauryl sulfat (nama biasa). CH3 (CH2) 10CH2OH. Detergen juga garam natrium daripada asid sulfonik. Penyediaan detergen natrium alkil sulfat 1. Detergen. Contohnya . .

detergen. organik untuk membentuk asid c) Langkah 3: Neutralisation Asid sulphonic Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan natrium hidroksida untuk membentuk natrium Alkylbenzene sulphonate. a) Langkah pertama : pengalkilan b) Langkah kedua : : Sulphonation Alkylbenzene dihasilkan bertindak balas dengan asid sulfurik pekat asid untuk membentuk asid sulphonic Alkylbenzene. Ia boleh disediakan dalam tiga langkah.SO3H kepada molekul sulphonic. . yang diperolehi daripada keretakan petroleum. Sulphinates Alkylbenzene Sodikum. Sulphonation adalah pengenalan kumpulan asid sulfonik. Bahan-bahan yang bermula untuk membuat pencuci ini dalam alkena rantai panjang.3. mula-mula digunakan dalam tahun 1940-an. RCH = CH2.

tetapi tidak di dalam air). Tindakan pembersihan sabun atau detergen bergantung kepada ikatan kimia dan struktur mereka.  'ekor' The hidrokarbon panjang (neutral) adalah tidak larut dalam air (hidrofobik) tetapi larut dalam lapisan berminyak. Pembersihan sabun dan detergen 1. yang terdiri daripada dua bahagian: a) 'kepala' adalah kumpulan sulfat (OSO3-).  'kepala' The ionik (bercas negatif) larut dalam air (hidrofilik) tetapi tidak larut dalam lapisan berminyak. 2. .Struktur molekul detergen Apabila detergen dilarutkan dalam air. Minyak tidak boleh dibersihkan dari pakaian dengan air kerana minyak (a molecult0 kovalen tidak larut dalam air. yang bercas negatif dan hidrofilik (larut dengan mudah dalam air tetapi tidak dalam minyak dan gris). ia berpisah untuk membentuk ion natrium (Na +) ion dan detergen. yang neutral dan hidrofobik (larut dengan mudah dalam minyak dan gris. Ion detergen mempunyai struktur asas yang sama sebagai ion sabun. b) 'ekor' adalah rantai panjang hidrokarbon.

air sedikit.  'ekor' The hidrokarbon (hidrofobik) sabun atau detergen ion larut dalam lapisan minyak. b) Proses pengemulsian memecah titik besar minyak ke titisan yang lebih kecil yang terapung di dalam air. Titisan berminyak menolak yang lain kerana mereka membawa pertuduhan yang sama. Apabila sabun atau detergen ditambah ke permukaan kain yang kotor perlu ditutup dengan lapisan minyak atau gris. Mengemulsi kotoran di dalam air a) Sabun dan bahan pencuci boleh bertindak sebagai ejen mengemulsi emulsify minyak dan gris. Menanggalkan kotoran berminyak daripada permukaan kain. Hasilnya.3. . minyak mula diangkat dari permukaan. titisan akan terbawa-bawa. Ini disebabkan oleh daya tarikan antara molekul air dan kepala bercas negatif. 5. 4. c) Apabila kain itu dibilas dengan air.  bercas negatif 'kepala' (hidrofilik) ion sabun atau ion detergen larut dalam air. d) Proses pembersihan menjadi lebih cekap di dalam air yang mengandungi sabun atau detergen penyelesaian dikacau . minyak itu digantung dalam penyelesaian.

kotoran berlumpur boleh dikeluarkan. Nama IUPAC natrium hipoklorit adalah natrium klorat (I). Apabila digunakan dengan betul. kepekatan yang tinggi klorin boleh agak merosakkan fabrik. Walau bagaimanapun. Apabila stanis berwarna teroksida. Hanya kira-kira 20% daripada bahan-bahan dalam detergen adalah ejen cle4ansing (natrium alkil sulfat atau natrium Alkylbenzene sulphonate).Tambahan dalam detergen 1. Pemutihan / pelunturan ejen: natrium perborate o Peluntur (pelunturan ejen) membuang kotoran berwarna oleh proses pengoksidaan. sering . Bahan-bahan lain adalah tambahan. (NaCIO) juga boleh digunakan sebagai peluntur dalam detergen. o Tidak seperti klorin. o Sodium Tripolifosfat meningkatkan nilai pH air. 4. Ca2 + ion dan Mg2 + ion dikeluarkan. Contoh addictives dan fungsi mereka adalah dihuraikan seperti berikut: 3. o pemutihan (bleaching) ejen yang biasa digunakan dalam detergen adalah natrium perborate (NaH2BO43H2O). Detergen moden yang digunakan untuk mencuci pakaian biasanya mengandungi beberapa jenis bahan tambahan kepada: o Meningkatkan kuasa pembersihan mereka. o Buat mereka yang menarik dan boleh dijual. Ini peluntur tidak berfungsi dengan baik pada kain sintetik (Polyster kain). Dalam kehadiran natrium tripolifosfat. natrium hipoklorit. oksigen tidak peluntur warna pewarna tidak merosakkan fabrik. Builders: Sodium Tripolifosfat (Na5P3O10) o Sodium tripolyphospathe adalah usd untuk melembutkan air keras. Natrium perborate terurai dalam air panas untuk melepaskan oksigen (agen pengoksidaan) yang bertanggungjawab bagi (pelunturan) tindakan pemutihan. warna akan hilang. yang peluntur perborate membuat kain putih daripada peluntur klorin dan pewarna berwarna-warni kain tidak pudar apabila kesan kotor dikeluarkan. o Selain daripada natrium perborate. 2. Dengan cara ini. o Sodium hipoklorit membebaskan klorin yang peluntur dengan kesan kotor.

dan sos tomato tidak boleh dikeluarkan oleh bahan cuci biasa kerana jenis kesan tidak larut dalam air. Juga klorin menyebabkan pewarna pada kain pudar. Enzim biologi: amilase. busa yang berlebihan boleh berhenti kerja pam. o Dalam sebuah mesin basuh automatik. Jadi. lipase dan protease o kesan Protein darah seperti. Agen pengeringan. o enzim biologi dalam detergen boleh memecahkan lemak dan protein molekul dalam kesan makanan. Perfumes Minyak wangi yang ditambah untuk membuat pakaian berbau segar dan bersih . 6. 7. mencuci serbuk untuk mesin basuh automatik yang dibuat menggunakan bahan pencuci yang baik untuk menghapuskan dan mengemulsi minyak. stabiliser o Fungsi penstabil adalah untuk menghalang pembentukan buih. tetapi tidak menghasilkan buih. 5. Natrium sulfat dan natrium silikat Anhydrous natrium sulfat dan natrium silikat (Na2S2O3) digunakan sebagai agen pengeringan untuk memastikan bahawa bahan pencuci dalam firma serbuk sentiasa dalam keadaan yang kering.menyebabkan kuning bukannya keinginan pemutihan. 8. Asid lemak. gliserol dan asid amino yang dihasilkan adalah larut dalam air dan dikeluarkan semasa membasuh. susu.

sabun akan bertindak balas dengan Mg2 + dan dengan itu. misalnya air hujan yang mengandungi asid larut. Ini adalah kerana sabun yang dibuat dari bahan kimia yang ditemui dalam haiwan dan tumbuhan. yang air tidak mengandungi Mg2 + dan Ca2 + ion. o Sabun tidak menyebabkan masalah pencemaran alam sekitar. sabun tidak berbuih di dalam air keras. Ia terdiri daripada stearat magnesium dan kalsium stearat. iaitu mereka boleh terdiri oleh tindakan bakteria. air yang mengandungi magnesium dan garam kalsium. o Asid stearik dan lain-lain asid karboksilik tidak bertindak sebagai pembersihan ejen kerana mereka wujud terutamanya sebagai molekul dan tidak berakhir hidrofilik anion ('kepala') yang larut dalam air. o Sabun tidak juga berkesan dalam air berasid. Ini bermakna bahawa sabun mesra alam.Keberkesanan sabun dan bahan cuci sebagai agen pembersihan Kelebihan sabun o Sabun adalah agen pembersihan yang berkesan di dalam air lembut. o Dalam air keras. o Buih adalah pepejal kelabu yang tidak larut dalam air. . Kekurangan sabun o Sabun tidak berkesan dalam air keras. H + ion daripada asid akan bertindak balas dengan ion sabun untuk menghasilkan asid karboksilik saiz molekul yang tidak larut dalam air. iaitu.

Apabila tumbuhan mati dan reput. o Detergen menghasilkan banyak buih dalam air. Ini bermakna bahawa struktur rantaian hidrokarbon boleh diubah suai untuk menghasilkan bahan cuci dengan sifat-sifat tertentu. Walau bagaimanapun. Ini adalah kerana bahan cuci yang tidak membentuk buih dengan Mg + dan Ca2 + ion yang terdapat dalam air keras. o Tambahan pula. o Fosfat dalam detergen bertindak sebagai baja dan menggalakkan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan air dan alga. mereka tidak boleh diuraikan oleh bakteria. Hasilnya. bahan pencuci juga berkesan dalam air berasid kerana H + ion adalah air berasid tidak digabungkan dengan bahan cuci ion. o Detergen adalah agen pembersihan sintetik. Kekurangan bahan cuci o Kebanyakan bahan cuci yang telah bercabang rantaian hidrokarbon dan bukan mesra alam. Keadaan ini akan menyebabkan ikan dan air lain hidup ti mati akibat kekurangan oksigen. buih tidak terbentuk dan detergen masih aktif di dalam air keras dan lathers mudah. Oleh itu. iaitu. o Detergen ion (R-O .Kelebihan pencuci o Detergen adalah ejen pembersihan yang berkesan dalam air lembut dan air keras. mereka akan digunakan oksigen larut dalam air. Lapisan buih yang meliputi permukaan air akan menghalang oksigen daripada terlarut di dalam air. detergen tidak terbiodegradasi menyebabkan pencemaran air. Kini. o Tambahan seperti natrium hydrochlorite (pelunturan ejen) melepaskan gas klorin dalam air yang berasid. Gas klorin adalah sangat toksik dan membunuh hidupan akuatik. Ini akan mengurangkan kandungan oksigen di dalam air dan membunuh ikan dan kehidupan akuatik lain. . garam magnesium dan garam kalsium yang terbentuk adalah larut dalam air.SO3 dan R . pelbagai jenis bahan pencuci telah dihasilkan untuk kegunaan tertentu seperti syampu dan pencuci pinggan.SO3-) bertindak balas dengan Mg + dan Ca2 + ion dalam air keras.

.

BHT (butylated hydrixitoluene) . sodium benzoate .Memperbaiki rasa makanan . sodim citrate Monosodium glutamate (MSG) . citric acid . acacia gum (agar) Azo compounds .Penggunaan bahan tambahan dalam makanan Pelbagai bahan tambahan ditambah ke dalam makanan dalam industry makanan bertujuan unuk : . benzoic acid . Jadual berikut menunjukan beberapa jenis bahan tambhan serta contoh bahan kimia : Type of food additive Preservatives Antioxidants Flavouring agents Stabilisers and thickening agents Dyes (colouring agents) Examples of food additive Sodium nitrite . sodium sulphite . aspartame Gelatin .Mengawet makanan . Bahan Tambahan makanan Asid berzoik (pengawet) Asid askorbik (anti pengoksida) Sulfur dioksida (pengawet) Kuantiti maksimum yang dibenarkan dalam setiap kilogram makanan 350 mg 200 mg 20 mg Pihak berkuasa sentiasa menjalankan kajian ke atas makananmakanan di pasaran untuk memastikan akta makanan dipatuhi .Memperkayakan makanan dengan zat yang tertentu Akta makanan hanya membenarkan kuantiti tertentu bahan kimia di tambah ke dalam makanan. tripheny compounds . BHA (butylated hydroxyanisole) . sorbic acid . sulphur dioxide . sodium nitrate .Menjadikan makanan kelihatan lebih menarik . sodium sorbate Ascorbic acid (vitamin C) .

4. Aspartam dan sakarin adalah contoh pemanis tiruan. Mereka ditambah kepada makanan untuk membuat mereka rasa lebih baik. 1. 2. Antioksidan ditambah kepada lemak. minyak. Ini menjadikan sedap makanan. produk tengik terbentuk. 3. Apabila lemak dan minyak teroksida. Antioksidan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk mengelakkan pengoksidaan lemak dan minyak oleh oksigen di udara. Terdapat dua jenis ejen perisa: perisa tiruan dan penambah perisa. 2. sosej. 3. 4. kek. biskut dan makanan goreng untuk melambatkan proses pengoksidaan supaya makanan ini tidak menjadi tengik. Mereka adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk membawa keluar rasa atau untuk meningkatkan rasa makanan. Perisa penambah mempunyai rasa yang sedikit atau tidak mereka sendiri. MSG digunakan untuk menaikkan rasa makanan lain. . Produk tengik adalah sebatian organik meruap dengan bau busuk (contohnya. Makanan yang mengandungi lemak atau minyak yang teroksida dan menjadi tengik apabila terdedah kepada udara. asid butanoik. Satu contoh adalah penambah perisa monosodium glutamat (MSG).Bahan tambahan makanan Anti-pengoksidaan Agen perisa huraian 1. C3H7COOH). Perisa tiruan termasuk pemanis dan perisa lain seperti pudina atau vanila.

Stabiliser ditambah untuk memperbaiki tekstur makanan. Dalam kehadiran penstabil. 2. Kedua-dua aspartame dan sakarin boleh digunakan sebagai pengganti gula untuk meningkatkan kemanisan dalam makanan dan minuman. 4. Untuk contoh. Ramai ester mempunyai bau dan rasa buah-buahan dan digunakan sebagai perisa tiruan. Stabiliser dan ejen penebalan memperbaiki tekstur dan pengadunan makanan. penstabil ditambah kepada ais krim dan mentega kacang untuk memastikan mereka licin dan berkrim. 1. Walau bagaimanapun.Penstabil dan agen pemekat 5. Tanpa penstabil. 6. Aspartam telah banyak menggantikan sakarin sebagai pemanis tiruan atau pilihan. Jadual di bawah menunjukkan beberapa contoh ester yang digunakan dalam membuat minuman. Ini bermakna bahawa penstabil meningkatkan kestabilan sesetengah makanan seperti ais krim dan kuah salad (mayonis). digunakan sakarin diharamkan di banyak negara kerana ia adalah karsinogenik. Stabiliser adalah bahan kimia yang digunakan untuk membolehkan minyak dan air dalam makanan untuk bergaul bersama-sama dengan betul untuk membentuk emulsi minyak dan air. 3. zarah coklat akan menyelesaikan daripada susu coklat. Contoh penstabil adalah gelatin dan gula akasia. emulsi minyak tidak terpisah dari air. kristal ais akan terbentuk di dalam ais krim. 5. minyak dan cuka dalam berpakaian salad akan memisahkan .

b) Meningkatkan warna semula jadi. Gelatin dan pektin ditambah untuk membantu jem dan jeli untuk menetapkan. Pewarna sintetik. biru yang cemerlang. adalah satu contoh kompaun triphenyl. Sesetengah pewarna semulajadi menanam pigmen manakala yang lain sintetik disediakan. 1. Pewarna tiruan. Industri makanan yang menggunakan warnawarna makanan sintetik kepada: a) Kembalikan warna makanan hilang semasa pemprosesan makanan. pewarna dan terbenam kuning adalah contoh-contoh . untuk meningkatkan daya tarikan makanan.pewarna secepat mencampurkan dihentikan. Pewarna adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memberikan mereka warna supaya dapat memperbaiki penampilan mereka. c) Berikan warna kepada makanan yang tidak mempunyai warna. 6. 4. Sesetengah makanan yang berwarna semula jadi. Warna-warna sintetik yang digunakan dalam makanan adalah sebatian azo dan triphenyl. 3. Ejen penebalan Kebanyakan karbohidrat semula jadi. 7. Ejen penebalan adalah bahan kimia yang ditambah kepada makanan untuk memekatkan cecair dan untuk mengelakkan makanan daripada menjadi cecair. tetapi warna yang hilang semasa pemprosesan makanan. Kedua-dua sebatian adalah bahan organik. Ejen penebalan (juga dipanggil thickeners) menyerap air dan menebalkan cecair dalam makanan untuk menghasilkan struktur jeli seperti. 2.

-C6H5. Kesan pengambilan bahan tambahan makanan yang berlebihan dalam makanan Bahan awet •lelah •kulit gatal •menganggu sistem pencernaan •cirit-birit •memusnahkan sesetengah vitamin •kanser pengaktioksidaan kerosakkan hati . dan biasanya hijau. coklat. merah. . Sebatian Triphenyl adalah sebatian organik yang mengandungi tiga kumpulan phenyl. otak .N = N -. dan biasanya kuning. hitam dalam warna. 5.sebatian azo. ginjal serta keguguran rambut Pewarna •kanser •asma •keracunan makanan •mandul •kerencatan akal bagi kanakkanak •penyakit kulit Perisa •sakit dada •lemah badan •loya •pening •sakit nafas •sakit kepala •menambahkan kadar denyutan jantung . Sebatian azo adalah sebatian organik yang mengandungi kumpulan diazo itu. Biru atau berwarna ungu.

.

 Jadual ini menunjukan beberapa jenis ubat tradisional yang biasa di jumpai dan fungsinya : Plant Garlic Part of the plant used Corm Uses  For preventing flu attack  For reducing high blood pressure  For treating stomach pain due to wind in the stomach  For supplying heat energy to keep the body warm  For preventing flu attack  For preventing itchy skin  For treating burns (scalding) on the skin  For treating boils or abscesses on the skin  For preventing flu attack  For treating skin diseases  For treating malaria  For preventing muscle cramps  As a tonic to improve the overall health of human beings  For increasing energy.  Sumber ubat tradisional di peroleh dari herba (tumbuhan) dan haiwan.Ubat tradisional . Terdapat 2 jenis ubat yang digunakan untuk merawat penyakit : .UBAT Ubat ilah bahan kimia yang boleh mengubah fungsi bahan.Ubat moden Ubat Tradisional  Tidak diproses secara kimia  Pengetahuan tentang penggunaan tumbuhan sebagai ubat diturunkan ole nenek moyang . endurance and reducing fatigue  Has antibacterial and antifungal properties  For treating cough  As a tonic for after a birth Ginger Rhizome (horizontal underground stem) and leaves Leaves Aloe vera Lemon (lime) Fruits Quinine Bark of Chinchona tree Roots Ginseng Lemon grass Stem/leaves Tongkat Ali Roots .

 Di kelaskan mengikut kegunaannya . dan sakit gigi. iaitu : a) Analgesic b) Antibiotic c) Psikoteraputik Analgesik Ubat yang dapat mengurangkan kesakitan .  Mengurangkan bengkak pada badan  Tidak boleh diambil oleh kanakkanak dan ibu mengandung.  Menurunkan suhu badan kerana demam.Ubat Moden  Disediakan daripada bahan kimia untuk merawat penyakit tertentu. sakit otot .  Pengganti bagi Aspirin untuk menurangkan kesakitan dan meredakan demam panas. sakit kepala . Terdapat 3 jenis analgesik dan penerangan ringkas seperti dalam jadual di bawah : Jenis analgesik Aspirin Penerangan  Mengubati kesakitan badan seperti sakit sendi .  Sumber ubat moden diperolehi daripada makanan haiwan atau tumbuhan untuk disentesiskan di dalam makmal.  Boleh di ambil oleh kanak-kanak  Digunakan pada ubat sakit kepala dan batuk Parasetamol Kodeina formula struktur Aspirin C6H4COOHCOOCH3 .

Digunakan merawat penyakit disebabkan bacteria . Contoh antibiotic ialah Penisilin dan sterptimism Jadual menerangkan secara ringkas tentang penisilin dan streptimism : Jenis antibiotik Penisilin   Peneragan ringkas Dihasilkan oleh kulat (penicillium notatum) Merawat penyakit seperti gonorea dan silifis (penyakit kelamin) antraks . tetrasiklina san aureomisin adalah contohcontoh lain antibiotic. pneumonia (radang peparu ) dan meningitis Dihasilkan oleh bacteria (streptomyces) Menubati penyakit tibi dan pneumonia streptomisin    Info    Penisilin ialah antibiotic yang pertama ditemui oleh Sir Alexander Flemming pada tahun 1928 Ampisilin . Antibiotic tidak dapat membunuh virus . Antibiotik antibiotik dihasilkan oleh mikroorganisma seperti kulat dan bacteria.

Sukar tidur dengan nyenyak Jenis-jenis ubat psikoteraputik adalah seperti jadual di bawah : Jenis Ubat Psikoteraputik Stimulan Penerangan Ringkas  Amfetamin dan kafein adalah contoh stimulan Fungsi Menambahkan kegiatan badandan otak pesakit Menambahkan denyutan jantung Mengurangkan keletihan pesakit Dapat tidur dengan senang Fikiran menjadi tenang Hilang rasa resah Merasa senang dan puas terhadap diri sendiri    Antidepresan   Mengawal depresen pesakit Barbiturate dan trankulizer contoh antidepresen Barbiturate digunakan dalam ubat tidur Trankulizer menyebabkan rasa mengantuk Gigunakan kepada pesakit yang tidak dapat menerima reality hidup dan senang marah. Ubat psikoteraputik Di ambil oleh pesakit yang mengalami masalah psikiatrik (akibat tekanan jiwa) seperti : .Cemas .Resah atau gelisah .Susah hendak tidur . hal ini untuk merawat pesakit jiwa .       antipsikotik    Fikiran pesakit waras Pesakit lambat naik marah .Ubat yang bertindak ke atas otak dan dan sistem saraf .Kemurungan .

Can cause enlarged pupils. Psychologically additive and can cause heart attack.Ubat lain Hormon digunakan untuk merawat menyakit tertentu Hormone ialah bahan yang dihasilkan oleh sel hidup yang mengawal fungsi bahan tertentu. Can cause nausea. rashes and fever. Contoh hormone ialah Insulin dan Kortison Hormon Insulin    Penerangan Mengawal kandungan glukosa daklam darah Kekurangan glukosa dalam darah menyebabkan kencing manis Diperoleh daripada haiwan seperti kambing dan lembu serta bacteria melalui teksnik kejuruteraan genetic Tergolong dalam kumpulan steroid Hormon ini bersifat anti-bengkak Mengubati penyakit sendi . Can cause addiction. Can cause dry mouth. aggressive behavior and decrease appetite. Can cause headaches. Can cause death for people who are allergic to it. Can cause allergic reactions. Can cause loss of hearing following long-term use. Can cause addiction. blurred vision. constipation. grogginess and loss of appetite. Can cause anxiety. Sedation (make people calmer. Can cause tremor and restlessness. urinary retention. asma dan alergi Kortison    Kesan Sampinngan ubat Moden Type of modern drug Aspirin Amphetamines Side effects                  Can cause bleeding in the stomach because aspirin is vey acidic. sleeplessness. or to make people sleepy) Codeine Penicillin Streptomycin Stimulants Antidepressants Antipsychotic drugs . vomiting. heavy perspiration and trembling hands. Can cause addiction. dizziness. skin rashes and asthmatic attacks People who abuse amphetamines are excitable and talkative. Can cause allergic reactions.

apa kesan-kesan sampingan. Jangan mengambil ubatubatan selepas tarikh luput. kesan-kesan sampingan Berjumpa doktor dengan segera jika terdapat tanda-tanda alahan atau kesan-kesan lain dadah. dan apa syarat-syarat penyimpanan diperlukan. . bagaimana ubat yang perlu digunakan. Ubat-ubatan untuk orang dewasa dan kanak-kanak Ubat-ubatan untuk orang dewasa tidak sepatutnya diberikan kepada anak-anak dan sebaliknya. kita harus mengambil perhatian perkara-perkara berikut: 1. apa yang diet khas perlu diikuti. kita perlu tahu mengapa ubat yang ditetapkan.Cara-cara yang betul menggunakan ubat-ubatan Dalam mengambil apa-apa ubat. apakah langkah berjaga-jaga khas harus diikuti. ubat-ubatan juga mempunyai tarikh luput. 2. Self-ubat Jangan menetapkan ubat untuk diri sendiri (self ubat) atau untuk orang lain. 5. Ikut arahan yang diberikan Ikut arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi mengenai dos dan kaedah mengambil ubat anda. Di samping itu. 3. 4. Berbincang dengan doktor anda dan mendengar kepadanya mengenai ubat yang perlu diambil. tarikh luput Seperti makanan.