Ahad 23.6.

2013 Tema Topik : Mensyiasat Bumi dan Alam Semesta : Kejadian Siang dan Malam

Bahan/ Alatan : Kertas hitam, kertas putih, lampu cerah, pen marker, pita pelekat dan gunting. KPS KMS Cara Kerja : 1 (C1, C2, C3), 4 (C1,C2,C3) 6 (C1) dan 7 (C4,C6) : 1 (C1,C2,C3,C4) :

1. Tutup tingkap dengan kertas hitam untuk menggelapkan bilik. 2. Balut helaian kertas putih pada seorang murid. 3. Letakkan sekeping pelekat pada bahagian dada murid tersebut untuk mewakili sekolah. 4. Biarkan hanya satu lampu bilik menyala dan tutup semua lampu lain. 5. Ubah posisi murid itu sehingga lampu menerangi hanya pada bahagian hadapannya. 6. Arahkan murid itu berputar perlahan- lahan. 7. Perhatikan kawasan yang cerah dan gelap serta pelekat tersebut.

Pemerhatian/ Keputusan:

Kedudukan lampu Cahaya menyinari bahagian hadapan murid itu Cahaya menyinari bahagian belakang murid itu
Perbincangan:

Pemerhatian pada pelekat

nampak

Tidak Nampak

lahan? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Kesimpulan: . Apabila lampu menyinari pelekat pada dada murid itu. Berapa banyakkah murid itu menerima cahaya yang terang pada suatu masa? ________________________________________________________________ 5. apakah waktu ketika itu? ________________________________________________________________ 3. Apabila lampu menyinari bahagian belakang murid. apakah waktu ketika itu? ________________________________________________________________ 4. apakah yang diwakili oleh a) Murid itu? ____________________________________ b) Lampu ? ____________________________________ 2.1. Dalam simulasi kejadian siang dan malam. Apakah yang akan terjadi pada bahagian yang menerima cahaya apabila murid itu berputar perlahan.