P. 1
Kumpulan 6 - Bab 2 Ting 5

Kumpulan 6 - Bab 2 Ting 5

|Views: 49|Likes:
Published by Md Firdaus Miena
kertas 3 sjrh spm
kertas 3 sjrh spm

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Md Firdaus Miena on Jul 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2013

pdf

text

original

KUMPULAN 6 NAMA FASILITATOR : 1. EN. ROSLE BIN YASIN 2. PN.

SURAYA ABDULLAH

NO 1 2 3 4 5

NAMA MOHD FIRDAUS BIN MOHD ZIN NORASIKIN BINTI ISMAIL NORAIDAH BINTI SULAIMAN MALYATI BINTI SALLEH RUSMAWATI BINTI ROMLI

SEKOLAH SMK PUTERI WILAYAH SMK CONVENT BUKIT NANAS SMK SETAPAK INDAH SMK SEKSYEN 5 WANGSA MAJU SMK PUTERI TITIWANGSA

Tajuk Umum Tugasan

TAJUK: 10.2 Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua. (Merujuk Tema 10 Huraian Sukatan Pelajaran dan Buku Teks Sejarah Tingkatan 5 Bab 2) Berdasarkan tajuk di atas calon dikehendaki melaksanakan tugasan berikut:

I.

Membuat rujukan untuk mengumpulan maklumat daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku Ilmiah, akhbar majalah, risalah, internet dan lain-lain.

II.

Pada hari peperiksaan, calon dibenarkan membawa masuk buku teks,buku ilmiah, dan bahan bercetak yang berkaitan ke dalam bilik peperiksaan.

III.

Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.

Semangat patriotime mampu mengekalkan 10 . Faktor . a) Huraikan sebab-sebab penentangan.Pengenalan Jelaskan secara umum tentang gerakan nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua . Pejuangan Pemimpin Tempatan menentang British di Malaysia. Tok Janggut(5 M) iii. Mat Salleh (5 M) Menganalisis faktorfaktor pemangkin Nasionalisme. Memahami perjuangan pemimpin tempatan menentang British. Dol Said (5 M) ii. Perincian 1. Peringatan. 3. Tema/ Tajuk: 10. 2. Bincangkan. Jelaskan faktor .TAJUK: 10. Soalan: Perjuangan tokoh-tokoh tempatan menentang penjajahan British telah mencetuskan gerakan nasionalisme dalam kalangan rakyat di negara kita.Perjuangan Pemimpin Tempatan Menentang British. Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah. Format Pengenalan Aspek Memahami latar belakang gerakan nasionalisme di Malaysia. Rentap (5 M) iv.faktor Pemangkin Nasionalisme.2 Bab 2 Tingkatan 5.(15 M) b) Jelaskan peristiwa penentangan tokohtokoh berikut: i.2 NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA.faktor Pemangkin Nasionalisme 35 Markah Markah Penuh 5 Markah Isi dan Huraian 20 Markah Mengaplikasi kepentingan semangat 4.

bangsa dan negara. 7.jelaskan kejayaan yang dicapai oleh negara menerusi perpaduan kaum. bagaimanakah anda dapat mengaplikasikan nilai murni dalam kehidupan seharian.patriotisme dalam mengekalkan kedaulatan negara kedaulatan negara Bagaimanakah semangat patriotisme pada generasi muda hari ini mampu mengekalkan kedaulatan negara? 5. Markah Menilai kejayaan Negara Malaysia menerusi perpaduan kaum.Cabaran dan langkah: i) Jelaskan cabaran yang dihadapi untuk mengekalkan keamanan dan keharmonian negara . Rumusan • Pengetahuan yang diperoleh • Iktibar kepada diri. (5M) ii) Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas. Nilai. 5 Markah Mencipta/Menjana idea menjadikan Malaysia ke arah keamanaan dan keharmonian negara 6.nilai murni atau iktibar daripada perjuangan nasionalisme Berdasarkan perjuangan pemimpin tempatan. • Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang. 5 Markah . ( 5M) 10 Markah Menghayati nilai-nilai murni / ikhtibar daripada pejuangan nasionalisme. Kejayaan Malaysia. Berdasarkan pemerhatian anda. 10 Markah Kesimpulan Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan. 8.

Perjuangan Pemimpin Tempatan Menentang British.Usaha masyarakat tempatan menentang penjajahan kuasa luar F2 .2 . F2 . Markah 1 1 1 1 1 1 2.Antara tokoh tempatan yang terlibat menentang penjajah ialah Mat Salleh. c) Huraikan sebab-sebab penentangan.Kawasan yang jatuh ke tangan British terikat dengan sistem pemerintahan dan peraturannya. Datuk Maharaja Lela. F4 .Didorong hasrat untuk membebabskan Negara daripada kuasa penjajah F3 .Perjuangan mereka menentang penjajah telah berlaku sejak awal kedatangan penjajah British ke Tanah Melayu. 1.PERATURAN PEMARKAHAN : Tajuk 10.Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua.(15 M) Perincian F1 .Penentangan ini merupakan reaksi spontan masyarakat tempatan akibat daripada kepentingan mereka dicerobohi dan dikuasai oleh orang luar F6 . ( 35 Markah) Pejuangan Pemimpin Tempatan menentang British di Malaysia. F3 . Naning dipaksa menjadi tanah jajahan takluk British dan mesti membayar ufti.Apabila Belanda menyerahkan Melaka kepada British melalui perjanjian Inggeris Belanda 1824. Rentap dan Penghulu Naning Dol Said.Gerakan secara menyeluruh bermula pada abad ke-20 F5 .Keengganan Dol Said tunduk kepada dasar British menyebabkan berlakunya peperangan.Dasar penaklukan British telah menyebabkan penentangan masyakarat tempatan. Perincian F1 . F4 . Pengenalan ( 5 Markah) Jelaskan secara umum tentang gerakan nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua . Markah 1 1 1 1 .

F13 . F10 .Kebanyakan pembesar dan pemimpin tempatan dilantik oleh Sultan. F16 .Penentangan terhadap British disebabkan hasrat mereka untuk menguasai ekonomi untuk kepentingan mereka. F6 . F17 . F14 .British memaksa penduduk tempatan menerima nilai dan budaya mereka yang bertentangan dengan masyarakat tempatan.Kesetiaan mereka terhadap pembesar tempatan sebagai ketua mereka telah mendorong mereka bekerjasama dengan pembesar menentang penajajah.Penjajahan British menyebabkan pemimpin tempatan kehilangan kuasa dan pengaruh.Pemimpin tempatan menentang British disebabkan British memaksa sistem pentadbiran Barat kepada penduduk tempatan.Keadaan ini menyebabkan pemimpin tempatan tidak berpuas hati dan menentang British.Telah menyulitkan masyarakat tempatan. F8 . tanpa membayar cukai.F5 . F9 . kehilangan kuasa dan pengaruh apabila British campur tangan.Tanah dibuka mengikut keperluan.Perlaksanaan peraturan dan undang-undang Barat F19 .Penentangan terhadap British disebabkan campur tangan British dalam adat resam tempatan.W. undang-undang dan peraturanperaturan tanah untuk mendapat keuntungan yang besar.British memperkenalkan sistem cukai. F20 . F15 . F18 . F12 .W Birch terhadap adat resam masyarakat Melayu di Perak menyebabkan beliau mati dibunuh oleh penduduk tempatan.Campur tangan J. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .Peraturan yang menetapkan tanah yang dibuka mesti mendapatkan kebenaran penjajah bertentangan dengan amalan tradisi masyarakat tempatan F11 .Antara sebab penentangan di Terengganu adalah pengenalan undangundang tanah.Perjanjian dengan pembesar tempatan telah membolehkan saudagar dari Negeri-negeri Selat menjalankan perlombongan dan perdagangan bijih timah sehingga menyebabkan timbul kemarahan penduduk tempatan F7 .

Pada tahun 1831. Penghulu Remai dan Recat. Tok Janggut.Pada April 1915. Dol Said 1 1 1 1 1 Markah F1 .Berjaya mengalahkan pasukan British yang terdiri seramai 150 orang yang diketuai oleh Kapten Wyllie yang cuba menawan Taboh.Menyerah diri dan dibawa ke Melaka. F3 . British menghantar tentera untuk menakluk Naning. F3 .Pegawai Daerah Pasir Puteh menghantar Sarjan Che Wan untuk menangkap Tok Janggut tetapi gagal. Dol Said sekali lagi menghadapi serangan pasukan British yang lebih besar dipimpin oleh Kolonel Herbert.Dol Said menentang British kerana tidak bersetuju dengan tindakan British meletakkan Naning di bawah penguasaannya. F8 . F4 . Tok Janggut 1 1 1 1 1 F1 -Tok Janggut menentang sistem pungutan cukai yang diperkenalkan oleh British. 1 1 1 1 .Penentangan berlaku antara tahun 1831-1833. ii. Datuk Kelana Sungai Ujong dan Penghulu Gemencheh F6 .d) Jelaskan peristiwa penentangan tokoh-tokoh berikut: v. Dol Said (5 M) vi. Mat Salleh (5 M) Perincian i. F2 .Dol Said enggan membayar satu per sepuluh hasilnya sebagai cukai kepada British. F5 .Sarjan Che Wan dibunuh oleh Tok Janggut. Engku Besar Jeram.Pada tahun 1832. Tok Janggut (5 M) vii. Penghulu Adam. F4 . Syed Sa’aban.Dol Said dikalahkan dan Taboh ditawan oleh British F9 .Dol Said berundur ke Seri Menanti F10 .Dol Said mendapat sokongan Yam Tuan Ali Rembau. F7 . Rentap (5 M) viii. F2 .

Tidak menghiraukan kedudukan Mat Salleh telah menduduki kawasan Mat Salleh 1 1 . iv.Mayatnya telah diarak keseluruh pekan Kota Bharu sebelum digantung di pasar F12 . F6 .Che Ishak sebagai pegawai daerah Pasir Puteh.Rentap menentang Brooke kerana menghapuskan petempatan orang Iban di Sungai Skrang F2 .James Brooke terus menyerang Rentap dan berjaya mengalahkannya pada tahun 1861.Tok Janggut sebagai Perdana Menteri F8 . F5 .Rentap bersama pengikut-pengikutnya berundur ke Bukit Sadok F7 . F2 . iii.Rentap berundur ke Ulu Sungai Entabai dan serangannya semakin lemah.Berjaya menawannya.Rentap telah menyerang kubu James Brooke di Nanga Skrang F4 . Saring.Berjaya membunuh seorang pegawai Brooke Allan Lee. Rentap 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 F1 .James Brooke telah bertindak menyerang dan membakar kubu serta rumah pengikut Rentap. Mat Salleh F1 .Haji Said dan Che Ishak Merbol telah melancarkan serangan ke atas Pasir Puteh F5 .Dengan menggunakan nama Sultan.Brooke menganggap orang Iban sebagai lanun.Dalam keadaan kepala ke bawah sebagai amaran kepada masyarakat tempatan yang berani menentang British. F10 . F8 . F9 .Penentangan terbesar di Sabah dipimpin oleh Mat Salleh pembesar daerah Tambunan dan Sungai Sugut.Tok Janggut terkorban dalam pertempuran tersebut F11 .Mereka mengisytiharkan Engku Besar Jeram sebagai Raja F7 . F3 . British telah menyerang Tok Janggut yang berkubu di Kampung Dalam Pupuh. F6 .

F3 . F5 .British membuat tawaran untuk berdamai.Penjajah Barat telah memperkenalkan sistem politik Barat dan telah memusnahkan sistem politik tradisional tempatan.F3 .British mungkir janji dan menyebabkan Mat Salleh sekali lagi menyerang kubu British.faktor Pemangkin Nasionalisme. Faktor . F9 .Sistem pendidikan Barat dan sistem pendidikan Vernakular.Mat Salleh ke Sandakan untuk berunding dengan pegawai British.SBUB bertindak balas menyerang Mat Salleh F11 . tetapi tidak dilayan.Mat Salleh telah dibenarkan mentadbir wilayah Tambunan. F8 . F5 .Mereka telah menyumbangkan tenaga dan fikiran untuk menyedarkan masyarakat untuk memajukan diri dan menolak penjajahan Barat.Para pembesar telah diberi pencen dan jawatan mereka diambil alih oleh Residen British.Pentadbir British menggalakkan sesiapa sahaja untuk datang ke Tanah Markah 1 1 1 1 1 1 .faktor Pemangkin Nasionalisme Perincian F1 .telah membangkitkan kemarahan penduduk tempatan kerana dianggap mencabar sistem atau amalan tradisi dan menjatuhkan maruah mereka F4 . F6 .Mat Salleh melancarkan tindak balas menyerang kubu British di Pulau Gaya.Dalam pertempuran ini Mat Salleh dikatakan terbunuh pada 31 Januari 1900. ( 20 Markah) Jelaskan faktor . F2 . F4 . F10 .Gabenor Beaufort telah menyerang dan membakar kampung Mat Salleh kerana tersalah anggap tujuan kedatangan Mat Salleh.Memperkenalkan cukai kepala dan perahu. F7 . telah melahirkan golongan intelektual Melayu yang sedar tentang kemajuan Bangsa. F6 . 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3.

F16 . ia mendapat tentangan daripada orang Melayu. F8 .Melayu. majalah dan kitab agama F22 . bekerja seterusnya menetap di Tanah Melayu. F9 . F13 .Tindakan PKM telah mencetuskan konflik perkauman kerana mereka bertindak membunuh ramai orang Melayu dan membakar rumah mereka.PKM yang menguasai tanah air selama 14 hari telah melakukan kekejaman dengan bertindak menangkap dan membunuh sesiapa sahaja yang dianggap sebagai penyokong Jepun. berniaga.Ramai orang asing datang untuk melabur.British memperkenalkan rancangan Malayan Union pada tahun 1946. F20 . F14 . akhbar.Kesengsaraan hidup dan kekejaman pada zaman Jepun telah menyebabkan penduduk Tanah Melayu membenci penjajahan sama ada kuasa Barat atau Timur.Kemunculan mesin cetak telah membolehkan penyebaran ilmu pengetahuan yang lebih luas.seperti peristiwa yang berlaku di Batu Pahat yang dipimpin oleh Kiyai Salleh.Golongan imigran menguasai ekonomi Tanah Melayu sedangkan orang Melayu ketinggalan dan terus kekal dalam ekonomi tradisional yang tidak maju. F12 . F7 . F21 . F11 . menyebabkan masyarakat tempatan terpaksa bersaing dengan mereka. F10.Taraf hidup orang Melayu yang mundur ini telah dijadikan isu oleh golongan intelek Melayu membangkin semangat nasionalisme.Jepun menggalakkan orang tempatan bekerjasama dengan Jepun dan berjanji akan memberi kemerdekaan.Kemunculan mesin cetak telah membolehkan lebih banyak penerbitan buku. berdagang.Kemajuan ekonomi menjarakkan jurang taraf hidup orang tempatan di kawasan luar Bandar dengan golongan imigran yang tinggal di Bandar. F18 . F15 .Kemasukan orang asing telah meningkatkan golongan imigran.Serangan mereka telah menyebabkan orang Melayu bertindak balas F19 . F17 .Jepun telah menggunakan slogan Kawasan Kemakmuran Asia semasa menjajah Asia Tenggara.Membolehkan idea nasionalisme disebarkan untuk menentang 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .

Gerakan ini dipelopori oleh Sheikh Muhammad Abduh.Gerakan Pan Islamisme merupakan gerakan intelektual Islam di seluruh dunia yang bertujuan membangkitkan semangat yang lebih progresif terhadap Islam untuk menentang penjajahan Barat F24 .memajukan ekonomi di peringkat global F6 .menguasai kepakaran sains dan teknologi F3 .Penghijrahan orang Indonesia ke Tanah Melayu memudahkan lagi penerimaan unsur kegiatan nasionalisme di Tanah Melayu.melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang berguna F10 . F27 .mengukuhkan jati diri bangsa Malaysia F2 .menguasai pelbagai kemahiran Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 . pensyarah di Universiti Al-Azhar Mesir.jangan mudah terpengaruh dengan anasir luar F5 . 1 1 1 1 1 4.mempunyai sifat berkerjasama F8 . telah membangkit kesedaran politik di Tanah Melayu.penjajah F23 .mempunyai daya saing yang tinggi F7 .Penulisan penulis besar dan karya nasionalis tentang idea serta kebebasan politik di Indonesia telah tersebar luas di Tanah Melayu dan menjadi rujukan golongan intelektual di Tanah Melayu. Semangat patriotime mampu mengekalkan kedaulatan negara ( 15 Markah) Bagaimanakah semangat patriotisme pada generasi muda hari ini mampu mengekalkan kedaulatan negara? Perincian F1 .Perkembangan semangat nasionalisme di Indonesia. F26 . F25 .sanggup berkorban untuk bangsa F9 .menjaga keamanan negara F4 .

negara makmur F3 . Kejayaan Malaysia.bertanggungjawab menjaga maruah bangsa F13 .tiada peperangan F9 .mengekalkan perpaduan kaum F12 .pendidikan berkualiti F13 . ( 10 Markah) Berdasarkan pemerhatian anda.semangat setia negara yang tinggi ( terima mana-mana jawapan yang munasabah) 1 1 1 1 1 5.pembangunan ekonomi pesat F4 .jati diri kukuh F14 .kestabilan politik F8 .Malaysia terkenal di dunia F5 .kedatangan pelancong F7 .saling hormat-menghormati sesama insan F15 .tiada rusuhan kaum F10 .jelaskan kejayaan yang dicapai oleh negara menerusi perpaduan kaum.patuh kepada ajaran agama F14 . Perincian F1 .F11 .rakyat berjiwa patriotik Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .negara aman F2 .negara bertambah maju F12 .masyarakat hidup harmoni F11 .tumpuan pelabur asing F6 .

melancarkan MSC F17. Cabaran dan langkah: ( 10 Markah) i) Jelaskan cabaran yang dihadapi untuk mengekalkan keamanan dan keharmonian negara .kemajuan sistem pengankutan F19 .penggunaan ICT dalam pendidikan dan pentadbiran (Mana-mana yang munasabah) 1 1 1 1 1 6.F15 . ( 5M) Perincian Cabaran dan langkah: Cabaran : F1 -Masalah perpaduan F2 -Persaingan ekonomi dunia F3 -Masalah kemiskinan F4 -Ancaman dadah F5 -Penyalahgunaan laman sesawang/elektronik F6 -Kemasukan orang asing F7 -Ancaman liberalisme Barat F8 -Keruntuhan akhlak F9 -Kurang didikan agama Langkah : F1 -Memperkukuhkan perpaduan rakyat F2 -Membawa pelabur asing F3 -Subsidi/pinjaman F4 -Mengukuhkan institusi kekeluargaan Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .program angkasawan negara F18 . (5M) ii) Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.sistem perbankan elektronik F16 .

Nilai.Kempen kesedaran F8 -Mengukuhkan asas didikan agama F9 -Pendidikan kekeluargaan (Mana-mana yang munasabah) 1 1 1 1 1 7.nilai murni atau iktibar daripada perjuangan nasionalisme ( 10 Markah) Berdasarkan perjuangan pemimpin tempatan. bagaimanakah anda dapat mengaplikasikan nilai murni dalam kehidupan seharian Perincian F1 -Mengekalkan tradisi F2 -Berani menghadapi cabaran F3 –Bersatupadu F4 –Bekerjasama F5 -Hormat-menghormati F6 –Toleransi F7 –Jatidiri F8 -Berdaya saing F9 -Berani mempertahankan negara F10 -Menghormati lambang negara F11 -Bangga sebagai rakyat Malaysia (mana-mana yang munasabah) Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 8.F5 -Penguatkuasaan undang-undang F6 -Mengurangkan kebergantungan penggunaan pekerja asing F7 . Rumusan • Pengetahuan yang diperoleh .

bangsa dan Negara -Harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang. Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang Perincian Markah Iktibar : Saya dapat menimba ilmu ( 5 Markah) -Pengetahuan yang diperoleh -Kepada diri. bangsa dan negara.• • Iktibar kepada diri. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->