P. 1
KUMP Sejarah Perkembangan Fotografi 2

KUMP Sejarah Perkembangan Fotografi 2

|Views: 6|Likes:

More info:

Published by: Saya Fatimah Azzahra on Jul 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2014

pdf

text

original

SEJARAH PERKEMBANGAN FOTOGRAFI

Disediakan oleh: Muhammad Najib Bin Hassan Basri Nur Na‟ilah Binti Samsor Fatimah Azzahra Binti Mohamed Sharif

PENDAHULUAN

Perkataan fotografi berasal dari “phos” perkataan Yunani : cahaya, dan gráphein, untuk menulis. Perkataan ini dicipta oleh Sir John Frederick William Herschel pada tahun 1839 Langford (1973) dalam Muhammad Hassan Abdul Rahman: 32, mengatakan fotografi mengandungi bahasanya tersendiri dan dapat menyelami perasaan seseorang.

Kira-kira abad ke-5 sebelum Masehi. seorang Ahli Falsafah Cina bernama Mo Ti. telah menemukan sesuatu gejala fotografi. Selang beberapa abad kemudian. Bidang fotografi yang kita sedia maklum sekarang ini mempunyai sejarah perjalanan yang panjang. maka di bahagian dalam ruang itu akan terlihat pemandangan yang ada di luar akan terbias secara terbalik melalui lubang tadi.   . banyak ilmuwan menyedari serta mengagumi fenomena pinhole tadi. Apabila pada dinding ruangan yang gelap terdapat lubang kecil (pinhole).

.

prinsip-prinsip dasar pembuatan kamera telah dicetuskan oleh seorang sarjana Muslim sekitar 1000 tahun silam oleh seorang saintis legendaris muslim bernama Ibnu al-Haitham. Penemuan itu kemudian dilanjutkan dan dikembangkan sehingga terhasil sebuah kamera yang dinamakan kamera obscura yang juga merupakan salah satu karya al-Haitham yang paling menumental. Pada akhir abad ke-10 M.AKHIR ABAD KE 10 M  Sebelum masyarakat barat menemukannya.  . al-Haitham telah berjaya menemukan sebuah ciptaan yang digelarkan sebagai kamera. Berpunca dari kehairanannya setelah menyaksikan gambar unta terbalik di dalam khemahnya melalui sebuah lubang kecil.

 Penemuan yang sangat inspiratif itu berjaya dilakukan al-Haitham bersama Kamaluddin alFarisi ketika mempelajari fenomena gerhana matahari. Al-Haitham membuat lubang kecil pada dinding yang membenarkan cahaya matahari masuk melalui permukaan datar. . Untuk mempelajari fenomena gerhana. Kajian ilmu optik yang serupa dengan kamera obscura itulah yang menjadi asas cara kerja kamera yang pada masa ini digunakan umat manusia.

iaitu qamara? Istilah itu muncul berkat kerja keras al-Haitham. saat Dinasti Buwaih dari Persia menguasai khalifah Abbasiyah. Lagenda pakar fizik islam itu terlahir dengan nama Abu Ali alHasan Ibnu al-Hasan Ibnu al-Haitham di Kota Basrah. Tahukah Anda. perkataan kamera yang kita digunakan ketika ini berasal daripada bahasa Arab. . Persia.

. (AgNO3) akan beransur gelap apabila terdedah kepada cahaya.1727  Penemuan Johann Heinrich Schultz pada tahun 1727 bahawa silver nitrate/ argentum nitrate.

memberi imej yang positif dengan kawasan cahaya bitumen mengeras dan kawasankawasan gelap pewter terdedah. Bitumen mengeras dengan pendedahan kepada cahaya. yang beliau kemudian dilarutkan dalam putih petroleum.1826  Gambar tetap (permanent) yang pertama adalah imej yang dihasilkan pada tahun 1826 oleh pencipta Perancis Joseph Nicéphore Niépce. . Bahan unhardened kemudian boleh dihilangkan apabila plat logam digilap. Gambar beliau telah dihasilkan di atas pinggan pewter coated plat digilap yang ditutup dengan derivatif petroleum yang dipanggil bitumen Yudea.

Dibiarkan selama 8 jam terdedah pada cahaya.1826   FOTO PERTAMA Foto pertama di dunia dibuat dalam tahun 1826 oleh Joseph Nicephore Niepce dari sebuah jendela ruang kerjanya di Perancis. Image of a Set Table ini dibuat Niepce tahun 1827  .Niepce menggunakan lempengan campuran timah yang dipekakan dan ia mendapat gambaran kabur dari puncakpuncak atap yang digambarkan di sebelah. Di bawah ini merupakan hasil pemotretan yang telah diperbaiki. Untuk “film” . Foto ini biasanya diperbaiki supaya jelas tetapi versi yang seperti inilah wujud sebenarnya.

Beliau mendapati . Daguerre.1839  Dalam masa yang sama seorang lagi tokoh membuat satu ekperimen lain untuk menangkap imej.Mande. Louis Jacque. sekitar1839 akhirnya berjaya membuat satu gambar yang tetap dan tidak pudar dalam masa 30 minit untuk terdedah kepada cahaya. akan menghasilkan bahan yang sensitiv kepada cahaya iaitu silver iodin. Daguerre telah membuat satu demonstrasi yang memerlukan satu lapisan tembaga dan ditempelkan bersama perak dan didedahkan dengan wap iodin. 12 tahun selepas itu.

tahun 1839 Daguerre mengumumkan bahawa dia telah mencipta satu proses menggunakan perak pada plat tembaga yang dipanggil “Daguerretype”  " Boulevard du Temple". yang diambil oleh Louis Daguerre pada lewat 1838 adalah imej orang pada jalan yang sibuk buat pertama kalinya. . gambar lalu lintas bandar telah bergerak terlalu banyak sehingga kabur. Tetapi kerana masa pendedahan adalah lebih dari sepuluh minit.D AGUERRETYPE  Pada 7 Januari. Tetapi terdapat imej dua figura yang berjaya ditangkap.

1839 P ENCAHAYAAN J ANGKA LAMA .

Kemudian Herschel telah menghasilkan membuat kaca negatif yang pertama. Beliau mendapat ilham dari ahli astronomi. yang mengkaji hyposulfite soda (dikenali juga sebagai hipo.   . atau sekarang natrium thiosulfate) yang akan melarutkan garam perak.1839  William Fox Talbot bekerja untuk menyempurnakan proses beliau sendiri. John Herschel.

calotype negatif boleh digunakan untuk memperbanyak cetakan positif. Tidak seperti Daguerretype.  . William Henry Fox Talbot telah mencipta proses calotype (Kertas bersalut dengan argentum klorida untuk mewujudkan imej negatif ).1840  Menjelang tahun 1840. seperti kebanyakan filem kimia pada hari ini.

Semasa 1880-an proses collodion. sebahagian besar plat perak digantikan dengan plat kaca emulsi gelatin kering (gelatin kering dengan emulsi fotografi halida perak digantung dalam gelatin). Proses yang diperkenalkan ini akhirnya menggantikan proses pertama praktikal fotografi.    Ia adalah lebih mudah digunakan dan tetapi lebih sensitif (mengurangkan masa pendedahan.) . iaitu Daguerretype. telah berkembang.1851  1851 Frederick Scott Archer mencipta proses Collodion (proses fotografi yang awal).

 Proses collodion menghasilkan imej negatif terhadap sokongan yang telus (kaca). adalah gabungan  1)proses calotype (membolehkan jurugambar untuk membuat beberapa teorinya tidak terhad cetakan dari negatif tunggal) 2) Daguerretype (mewujudkan ketajaman dan kejelasan yang tidak dapat dicapai dengan negatif kertas). Proses collodion. yang bergantung pada negatif kertas.  Ini adalah peningkatan sepanjang proses calotype. yang menghasilkan imej yang positif satu-satu jenis dan tidak boleh digunakan semula. dan Daguerretype. .

Lebih-lebih lagi sehingga tahun 1870-an emulsi didapati tidak sensitif kepada lampu merah atau hijau. 1861. Gambar warna pertama.  . eksperimen awal dalam warna menghasilkan imej sementara.1861   Warna imej yang pertama. oleh Thomas Sutton. berbanding dengan imej warna kekal. telah diambil pada tahun 1861 oleh ahli fizik Scotland James Clerk Maxwell. Walaupun fotografi warna diterokai sepanjang abad ke-19.

 Sistem lain fotografi warna termasuk yang digunakan oleh Sergei Mikhailovich ProkudinGorskii. dan biru. yang melibatkan tiga pendedahan berasingan monokrom ('negatif pemisahan') iaitu melalui penapis merah. hijau. .

telah mencipta gel kering di atas kertas. Kini sesiapa sahaja boleh mengambil gambar dan meninggalkan bahagian proses yang kompleks kepada orang lain.1888  Akhirnya.  . untuk menggantikan plat fotografi supaya seorang jurugambar tidak perlu lagi untuk membawa kotak plat dan bahan kimia toksik ke manamana. atau filem. New York.George Eastman (1884) . Julai 1888 kamera Eastman Kodak muncul di pasaran dengan slogan "Anda menekan butang. dalam tempoh 20 tahun pertama . kami lakukan yang lain". dan fotografi menjadi tersedia untuk pasaran semasa pada tahun 1901 dengan pengenalan Brownie Kodak.

VAN F OTOGRAFI .

. Lebar 35 mm dengan 4 tebukan diterima dalam piawaian antarabangsa pada tahun 1909.1892  kodak “Lebar 35 mm” telah mula digunakan pada tahun 1892 oleh William Dickson dan Thomas Edison. menggunakan stok filem yang dibekalkan oleh George Eastman.

Beliau membangunkan sistem yang mampu mempamerkan imej kamera ke dalam komputer. Proses pengimbasan digital telah dicipta oleh Russell A.1957  Gambar imbasan digital pertama telah dihasilkan pada tahun 1957. . Imej digital pertama beliau adalah anak beliau. Gambar tersebut telah ditetapkan pada 176x176 piksel. Kirsch. Walden Kirsch. perintis komputer di Institut Piawaian dan Teknologi Kebangsaan.

 Fotografi dan kamera dicipta menerusi sains. fungsi gambar foto lebih kepada untuk merekod sesuatu. karya foto dihasilkan oleh kamera. . Artis visual pada ketika itu berpendapat. Pada era itu juga. perkembangan fotografi lebih tertumpu kepada proses penciptaan dan penambahbaikan terhadap sistem kamera itu sendiri. bukan dengan kemahiran tangan jurufoto. Pada zaman awalnya. Oleh itu. mereka tidak menerima karya fotografi sebagai satu karya seni. Ianya tidak dianggap sebagai satu karya seni visual sepertimana seni lukisan atau seni arca pada waktu itu.

. Pada sekitar abad ke 20. satu aliran yang dinamakan Pictorialism dipraktikkan bagi membolehkan fotografi diterima sebagai satu karya seni pada zaman itu. Alfred Stieglitz adalah seorang tokoh penting dalam memperjuangkan fotografi untuk diterima sebagai karya seni ketika era ini. Jurufoto Pictorialism memanipulasikan foto yang dirakam bagi menghasilkan foto dengan gaya seakan-akan lukisan.

menggunakan filter untuk kesan tertentu. Foto ini bertajuk „Beppy‟ karya Helen W.Gambar foto dengan aliran Pictorialism menggunakan beberapa teknik. 2) Membuat cetakan tona sepia dan membuat manipulasi foto di dalam bilik gelap agar foto yang dihasilkan menyamai karya lukisan. Drew. Sumber foto dari Wikimedia Commons . antaranya : 1) Sengaja mengkaburkan fokus.

sekumpulan jurufoto yang tidak bersetuju dengan gaya Pictorialism telah menubuhkan satu kumpulan yang diberi nama Group f/64 dimana Ansel Adams adalah salah seorang dari ahlinya. . Oleh itu. Ada pihak menganggap aliran fotografi dengan gaya Pictorialism tidak menampakkan identiti sebenar fotografi dan tidak menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada media fotografi.

walau kita tidak menamakannya lagi sebagai ‘straight photography’ . Kumpulan ini telah mengadakan pameran fotografi pertama mereka pada tahun 1932. Mereka memperjuangkan idea ‘straight photography’ dimana karya foto yang dihasilkan tidak lagi cuba meniru gaya sebuah karya lukisan. Aliran ‘straight photography’ ini menjadi asas kepada seni fotografi yang dipraktikkan secara meluas sehingga ke hari ini.

Michel.html diakses pada 18 Julai 2012.R UJUKAN Alma Davenport (1991) The History of Photography.blogspot.com/2010_04_01_archive. Pikajo http://pikajopipel. 1998. Serdang: Universiti Putra Malaysia. Koln: Konemann.com/2009/06/sejarah-dan-perkembanganfotografi. Muhammad Hassan Abdul Rahman (2000). Frizot.blogspot. Tiada Nama Pengarang http://qenzzndinzz. mexico University of New Mexico Press. A New History of Photography.html diakses pada 18 Julai 2012 . Media Pengajaran . editor.

blogspot.com/profile/04461439313637549272 diakses pada 18 Julai 2012 Tiada Nama Pengarang .com/doc/51001012/SEJARAHPERKEMBANGAN-FOTOGRAFI diakses pada 18 Julai 2012 Tiada Nama Pengarang http://wanhazel.html diakses pada 18 Julai 2012 Novia risdayani.scribd. http://www.Tiada Nama Pengarang http://www.blogger.com/2012/06/bagaimanapencipta-muslim-mengubah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->