SEJARAH PERKEMBANGAN FOTOGRAFI

Disediakan oleh: Muhammad Najib Bin Hassan Basri Nur Na‟ilah Binti Samsor Fatimah Azzahra Binti Mohamed Sharif

PENDAHULUAN

Perkataan fotografi berasal dari “phos” perkataan Yunani : cahaya, dan gráphein, untuk menulis. Perkataan ini dicipta oleh Sir John Frederick William Herschel pada tahun 1839 Langford (1973) dalam Muhammad Hassan Abdul Rahman: 32, mengatakan fotografi mengandungi bahasanya tersendiri dan dapat menyelami perasaan seseorang.

  . Apabila pada dinding ruangan yang gelap terdapat lubang kecil (pinhole). maka di bahagian dalam ruang itu akan terlihat pemandangan yang ada di luar akan terbias secara terbalik melalui lubang tadi. banyak ilmuwan menyedari serta mengagumi fenomena pinhole tadi. seorang Ahli Falsafah Cina bernama Mo Ti. Selang beberapa abad kemudian. Kira-kira abad ke-5 sebelum Masehi. Bidang fotografi yang kita sedia maklum sekarang ini mempunyai sejarah perjalanan yang panjang. telah menemukan sesuatu gejala fotografi.

.

AKHIR ABAD KE 10 M  Sebelum masyarakat barat menemukannya. al-Haitham telah berjaya menemukan sebuah ciptaan yang digelarkan sebagai kamera. Pada akhir abad ke-10 M. Penemuan itu kemudian dilanjutkan dan dikembangkan sehingga terhasil sebuah kamera yang dinamakan kamera obscura yang juga merupakan salah satu karya al-Haitham yang paling menumental.  . prinsip-prinsip dasar pembuatan kamera telah dicetuskan oleh seorang sarjana Muslim sekitar 1000 tahun silam oleh seorang saintis legendaris muslim bernama Ibnu al-Haitham. Berpunca dari kehairanannya setelah menyaksikan gambar unta terbalik di dalam khemahnya melalui sebuah lubang kecil.

Kajian ilmu optik yang serupa dengan kamera obscura itulah yang menjadi asas cara kerja kamera yang pada masa ini digunakan umat manusia. Al-Haitham membuat lubang kecil pada dinding yang membenarkan cahaya matahari masuk melalui permukaan datar. . Penemuan yang sangat inspiratif itu berjaya dilakukan al-Haitham bersama Kamaluddin alFarisi ketika mempelajari fenomena gerhana matahari. Untuk mempelajari fenomena gerhana.

perkataan kamera yang kita digunakan ketika ini berasal daripada bahasa Arab. . saat Dinasti Buwaih dari Persia menguasai khalifah Abbasiyah. Persia. Lagenda pakar fizik islam itu terlahir dengan nama Abu Ali alHasan Ibnu al-Hasan Ibnu al-Haitham di Kota Basrah. Tahukah Anda. iaitu qamara? Istilah itu muncul berkat kerja keras al-Haitham.

1727  Penemuan Johann Heinrich Schultz pada tahun 1727 bahawa silver nitrate/ argentum nitrate. (AgNO3) akan beransur gelap apabila terdedah kepada cahaya. .

yang beliau kemudian dilarutkan dalam putih petroleum. memberi imej yang positif dengan kawasan cahaya bitumen mengeras dan kawasankawasan gelap pewter terdedah. Bahan unhardened kemudian boleh dihilangkan apabila plat logam digilap. .1826  Gambar tetap (permanent) yang pertama adalah imej yang dihasilkan pada tahun 1826 oleh pencipta Perancis Joseph Nicéphore Niépce. Bitumen mengeras dengan pendedahan kepada cahaya. Gambar beliau telah dihasilkan di atas pinggan pewter coated plat digilap yang ditutup dengan derivatif petroleum yang dipanggil bitumen Yudea.

Foto ini biasanya diperbaiki supaya jelas tetapi versi yang seperti inilah wujud sebenarnya. Untuk “film” .1826   FOTO PERTAMA Foto pertama di dunia dibuat dalam tahun 1826 oleh Joseph Nicephore Niepce dari sebuah jendela ruang kerjanya di Perancis.Niepce menggunakan lempengan campuran timah yang dipekakan dan ia mendapat gambaran kabur dari puncakpuncak atap yang digambarkan di sebelah. Di bawah ini merupakan hasil pemotretan yang telah diperbaiki. Image of a Set Table ini dibuat Niepce tahun 1827  . Dibiarkan selama 8 jam terdedah pada cahaya.

Beliau mendapati . Daguerre. akan menghasilkan bahan yang sensitiv kepada cahaya iaitu silver iodin. sekitar1839 akhirnya berjaya membuat satu gambar yang tetap dan tidak pudar dalam masa 30 minit untuk terdedah kepada cahaya. Louis Jacque. Daguerre telah membuat satu demonstrasi yang memerlukan satu lapisan tembaga dan ditempelkan bersama perak dan didedahkan dengan wap iodin.1839  Dalam masa yang sama seorang lagi tokoh membuat satu ekperimen lain untuk menangkap imej.Mande. 12 tahun selepas itu.

D AGUERRETYPE  Pada 7 Januari. Tetapi terdapat imej dua figura yang berjaya ditangkap. gambar lalu lintas bandar telah bergerak terlalu banyak sehingga kabur. . yang diambil oleh Louis Daguerre pada lewat 1838 adalah imej orang pada jalan yang sibuk buat pertama kalinya. Tetapi kerana masa pendedahan adalah lebih dari sepuluh minit. tahun 1839 Daguerre mengumumkan bahawa dia telah mencipta satu proses menggunakan perak pada plat tembaga yang dipanggil “Daguerretype”  " Boulevard du Temple".

1839 P ENCAHAYAAN J ANGKA LAMA .

  . atau sekarang natrium thiosulfate) yang akan melarutkan garam perak. yang mengkaji hyposulfite soda (dikenali juga sebagai hipo. John Herschel. Kemudian Herschel telah menghasilkan membuat kaca negatif yang pertama. Beliau mendapat ilham dari ahli astronomi.1839  William Fox Talbot bekerja untuk menyempurnakan proses beliau sendiri.

Tidak seperti Daguerretype.  . seperti kebanyakan filem kimia pada hari ini.1840  Menjelang tahun 1840. calotype negatif boleh digunakan untuk memperbanyak cetakan positif. William Henry Fox Talbot telah mencipta proses calotype (Kertas bersalut dengan argentum klorida untuk mewujudkan imej negatif ).

Semasa 1880-an proses collodion. sebahagian besar plat perak digantikan dengan plat kaca emulsi gelatin kering (gelatin kering dengan emulsi fotografi halida perak digantung dalam gelatin).    Ia adalah lebih mudah digunakan dan tetapi lebih sensitif (mengurangkan masa pendedahan. telah berkembang. Proses yang diperkenalkan ini akhirnya menggantikan proses pertama praktikal fotografi.1851  1851 Frederick Scott Archer mencipta proses Collodion (proses fotografi yang awal).) . iaitu Daguerretype.

. yang menghasilkan imej yang positif satu-satu jenis dan tidak boleh digunakan semula. yang bergantung pada negatif kertas. Proses collodion menghasilkan imej negatif terhadap sokongan yang telus (kaca). Proses collodion. adalah gabungan  1)proses calotype (membolehkan jurugambar untuk membuat beberapa teorinya tidak terhad cetakan dari negatif tunggal) 2) Daguerretype (mewujudkan ketajaman dan kejelasan yang tidak dapat dicapai dengan negatif kertas). dan Daguerretype.  Ini adalah peningkatan sepanjang proses calotype.

oleh Thomas Sutton. eksperimen awal dalam warna menghasilkan imej sementara. Gambar warna pertama. telah diambil pada tahun 1861 oleh ahli fizik Scotland James Clerk Maxwell.  . 1861. Walaupun fotografi warna diterokai sepanjang abad ke-19. Lebih-lebih lagi sehingga tahun 1870-an emulsi didapati tidak sensitif kepada lampu merah atau hijau. berbanding dengan imej warna kekal.1861   Warna imej yang pertama.

hijau. dan biru. Sistem lain fotografi warna termasuk yang digunakan oleh Sergei Mikhailovich ProkudinGorskii. yang melibatkan tiga pendedahan berasingan monokrom ('negatif pemisahan') iaitu melalui penapis merah. .

dan fotografi menjadi tersedia untuk pasaran semasa pada tahun 1901 dengan pengenalan Brownie Kodak. telah mencipta gel kering di atas kertas. atau filem. Julai 1888 kamera Eastman Kodak muncul di pasaran dengan slogan "Anda menekan butang.1888  Akhirnya. Kini sesiapa sahaja boleh mengambil gambar dan meninggalkan bahagian proses yang kompleks kepada orang lain. kami lakukan yang lain".  .George Eastman (1884) . dalam tempoh 20 tahun pertama . New York. untuk menggantikan plat fotografi supaya seorang jurugambar tidak perlu lagi untuk membawa kotak plat dan bahan kimia toksik ke manamana.

VAN F OTOGRAFI .

1892  kodak “Lebar 35 mm” telah mula digunakan pada tahun 1892 oleh William Dickson dan Thomas Edison. Lebar 35 mm dengan 4 tebukan diterima dalam piawaian antarabangsa pada tahun 1909. . menggunakan stok filem yang dibekalkan oleh George Eastman.

Kirsch. Walden Kirsch.1957  Gambar imbasan digital pertama telah dihasilkan pada tahun 1957. Gambar tersebut telah ditetapkan pada 176x176 piksel. Proses pengimbasan digital telah dicipta oleh Russell A. Beliau membangunkan sistem yang mampu mempamerkan imej kamera ke dalam komputer. perintis komputer di Institut Piawaian dan Teknologi Kebangsaan. Imej digital pertama beliau adalah anak beliau. .

perkembangan fotografi lebih tertumpu kepada proses penciptaan dan penambahbaikan terhadap sistem kamera itu sendiri. Fotografi dan kamera dicipta menerusi sains. mereka tidak menerima karya fotografi sebagai satu karya seni. . Pada era itu juga. fungsi gambar foto lebih kepada untuk merekod sesuatu. Artis visual pada ketika itu berpendapat. karya foto dihasilkan oleh kamera. Pada zaman awalnya. Oleh itu. Ianya tidak dianggap sebagai satu karya seni visual sepertimana seni lukisan atau seni arca pada waktu itu. bukan dengan kemahiran tangan jurufoto.

Alfred Stieglitz adalah seorang tokoh penting dalam memperjuangkan fotografi untuk diterima sebagai karya seni ketika era ini. Pada sekitar abad ke 20. Jurufoto Pictorialism memanipulasikan foto yang dirakam bagi menghasilkan foto dengan gaya seakan-akan lukisan. . satu aliran yang dinamakan Pictorialism dipraktikkan bagi membolehkan fotografi diterima sebagai satu karya seni pada zaman itu.

2) Membuat cetakan tona sepia dan membuat manipulasi foto di dalam bilik gelap agar foto yang dihasilkan menyamai karya lukisan. menggunakan filter untuk kesan tertentu. Sumber foto dari Wikimedia Commons . Foto ini bertajuk „Beppy‟ karya Helen W.Gambar foto dengan aliran Pictorialism menggunakan beberapa teknik. Drew. antaranya : 1) Sengaja mengkaburkan fokus.

. Oleh itu. sekumpulan jurufoto yang tidak bersetuju dengan gaya Pictorialism telah menubuhkan satu kumpulan yang diberi nama Group f/64 dimana Ansel Adams adalah salah seorang dari ahlinya. Ada pihak menganggap aliran fotografi dengan gaya Pictorialism tidak menampakkan identiti sebenar fotografi dan tidak menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada media fotografi.

walau kita tidak menamakannya lagi sebagai ‘straight photography’ . Kumpulan ini telah mengadakan pameran fotografi pertama mereka pada tahun 1932. Mereka memperjuangkan idea ‘straight photography’ dimana karya foto yang dihasilkan tidak lagi cuba meniru gaya sebuah karya lukisan. Aliran ‘straight photography’ ini menjadi asas kepada seni fotografi yang dipraktikkan secara meluas sehingga ke hari ini.

A New History of Photography.blogspot. Michel. Frizot. Pikajo http://pikajopipel. Media Pengajaran .html diakses pada 18 Julai 2012. mexico University of New Mexico Press.com/2010_04_01_archive.blogspot. editor. Muhammad Hassan Abdul Rahman (2000). Serdang: Universiti Putra Malaysia. Koln: Konemann.com/2009/06/sejarah-dan-perkembanganfotografi.html diakses pada 18 Julai 2012 . Tiada Nama Pengarang http://qenzzndinzz.R UJUKAN Alma Davenport (1991) The History of Photography. 1998.

com/2012/06/bagaimanapencipta-muslim-mengubah.Tiada Nama Pengarang http://www.html diakses pada 18 Julai 2012 Novia risdayani.com/profile/04461439313637549272 diakses pada 18 Julai 2012 Tiada Nama Pengarang .blogger. http://www.com/doc/51001012/SEJARAHPERKEMBANGAN-FOTOGRAFI diakses pada 18 Julai 2012 Tiada Nama Pengarang http://wanhazel.scribd.blogspot.