RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN DUA

MINGGU

ASPEK

ITEM

HASIL PEMBELAJARAN Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.

CADANGAN AKTIVITI Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar. Memainkan permainan detik seperti melambung bola atau pundi kacang.

CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Bunyi Semua Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu: Kami Murid Darjah Dua Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang Contoh Lagu: Bunyi Semua Bekerjasama

1-4

1

1.1.1

2

2.1.1

Mempraktikkan postur,sebutan dan pernafasan yang betul ketika menyanyi secara berpandu.

Latihan persediaan diri sebelum menyanyi. Latihan vokal atau menyebut lirik lagu secara berirama. Latihan pernafasan dan kawalan nafas.

3

3.1

Menghasilkan dua bunyi menggunakan bahagian anggota badan.

Menghasilkan bunyi dengan jari, tangan, kaki dan mulut. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.

Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu:Angin Kebebasan KBKK

4

4.1

Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.

Memberi reaksi secara lisan, bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar.

5-8

1

1.1.2

Menyatakan pembezaan tempo lagu yang diperdengarkan dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Menyatakan tempo lagulagu yang diperdengarkan atau dinyanyikan.

Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Muzik

1
Unit Kurikulum, Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. . September 2003.

Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul. Mempraktikkan teknik memegang dan memainkan alat perkusi sambil menyanyi. melukis.1. Kuala Lumpur. Menyanyikan pelbagai jenis lagu Memainkan alat perkusi dalam kumpulan. .MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Memegang alat perkusi dengan teknik yang betul.1. CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Pembelajaran Masteri 2 2. membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik. . Sektor Pengurusan Akademik. menanda pada senarai semak.1 Hormatmenghormati Sayang Pada Haiwan KBKK 9 – 12 1 1.4 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berkumpulan. Menyatakan tentang konsep muzik ekspresi yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan baetul. 2 Unit Kurikulum.1. Aktiviti bertulis: Mewarna. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan ikon yang dibaca. Mendengar contoh corak irama.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi satu jawapan yang sesuai. Mnegecam corak irama yang diperdengar. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. menulis dan mencatat. Contoh Lagu: Kasih Ibu Berdisiplin Belajar Cara BelajarMengingat Kemahiran Berfikir Contoh Lagu: Hormatkan Bendera Kita Bekerjasama Pembelajaran Masteri 2 2. Contoh Lagu: Hidup Burung Layang-layangku Berdisiplin KBKK 4 4.2 3 3. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.4 Mengecam not panjang dan not pendek dengan betul dalam sekumpulan bunyi yang diperdengarkan. September 2003. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. CADANGAN AKTIVITI Meneroka alat secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikan.

3 Unit Kurikulum. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Contoh Lagu: Bila Dewasa (Mac) Kebebasan KBKK 2 2.4 Mengecam rentak mac dan masri dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu berentak Mac dan Masri. 4 4 CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama Contoh ikon untuk mewakili perkusi badan: -Tepuk pipi -Tepuk tangan -Petik jari CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Main Lompat Berdikari Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 3 3. Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh :Rakaman vdeo orkestra yang mempunyai persembahan yang melibatkan 4 4.1.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai sepanjang satu bar dengan meter 2 atau 4 berpandu. Contoh Lagu: Aku Burung Tiung Bekerjasama ICT Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 13 – 16 1 1.2 Memberi respon tempo yang sesuai kepada lagu yang diperdengar secara berpandu. September 2003. Kuala Lumpur.1 Menonton video persembahan muzik instrumental. Membuat persembahan – menyanyikan pelbagai jenis lagu. Sektor Pengurusan Akademik. . Memberi reaksi terhadap lagu dengan cara lisan atau gerakan.3 4 4.1.1 Menghasilkan tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. Contoh Lagu: Mana-mana lagu yang telah dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang -Logik Matematik Mengikut arahan 3 3. Mendengar muzik nyanyian yang sesuai. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. .4 Dapat menunjukkan disiplin dalam persembahan nyanyian dan permainan muzik instrumental.

dinamik dan mud Belajar Cara Belajar KBKK Contoh Lagu: Bergalop Cita-Cita Berdisiplin Kinestetik KBKK 3 3.2. September 2003. pic.2.2 Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengarkan secara berpandu. melodi dan ekspresi dengan betul. memainkan pic tinggi dan rendah. Contoh Lagu: Angin Sabar KBKK Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik -Visual ruang Contoh Lagu: Ada Kawan Bekerjasama 2 2. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. . Membuat lakaran grafik menunjukkan pic tinggi dan rendah. Menyanyi pelbagai jenis lagu secara solo atau berkumpulan. . Mengecam corak irama yang diperdengarkan.1 Menyanyi lagu mengikut irama. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. membunyikan.20 1 1. 4 4.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi dua jawapan yang sesuai.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) pelbagai kumpulan alat Belajar dengan mendengar muzik Belajar Cara Belajar 17 . Contoh Lagu: Bunga Mawar Berdisiplin Belajar Cara Belajar 4 Unit Kurikulum. Sektor Pengurusan Akademik.1 Mengenalpasti aras pic tinggi dan rendah dengan betul secara grafik. Mendengar. Kuala Lumpur.

3 Membina corak irama yang sesuai sepanjang dua bar dengan meter 2 atau 4 secara 4 4 berpandu. September 2003. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama. .2 Contoh Lagu: Kebersihan Diri Sang Kambing Berdisiplin Belajar Cara Belajar 5 Unit Kurikulum.24 1 1.2. Kuala Lumpur. Memainkan tekanan dalam lagu meter 2 dan 4 4 dengan betul. Contoh: -tepuk pipi -petik jari Contoh Lagu: Kulihat Bulan Berdisilpin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 4 4.3 2 2. Contoh: -melontar -meleret CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Rasa Sayang Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK 21 . 3 3. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental dalam meter 2 4 4 dan 4 Contoh Lagu: Kuala Lumpur Bekerjasama 2 2.2 Memainkan detik mengikut tempo yang ditetapkan dengan betul. 4 Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.2 Menyatakan tentang konsep muzik tekstur yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul secara berpandu. CADANGAN AKTIVITI Mendengar bunyi daripada alat perkusi yang berlainan.6 Mengenal pasti frasa dalam lagu dengaan betul secara berpandu. Contoh Lagu: Bunyi Piano Bekerjasama Belajar Cara Belajar KBKK 25 – 28 1 1. Sektor Pengurusan Akademik.2. . Menghantar pundi kacang kepada rakan di sebelah mengikut detik dan tekanan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menyatakan dengan sesuai perbezaan bunyi dua alat perkusi yang dimainkan secara terasing.2. Mengecam dan mengenalpasti bunyi alat perkusi.2. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.

September 2003. Kuala Lumpur.1 Memberi reaksi secara lisan atau bertulis terhadap lagu yang diperdengarkan. Menghasilkan bunyi dengan jari.6 Mengenal pasti seksyen ‘A’ dan ‘B’ dalam sesebuah lagu dengan betul secara berpandu. Membuat gerakan kreatif mengikut seksyen.2. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul. . . 3 3. Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar. kaki dan mulut. 29 . CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Berdisiplin Belajar Cara Belajar 3. Memberi reaksi secara lisan.2 Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul. Contoh Lagu: Menampi Padi Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK Contoh Lagu: Rakaman Muzik Intrumental Bekerjasama Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Mana-mana Lagu Yang Telah Dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2.32 1 1. tangan.1 6 Unit Kurikulum.1 4 4. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar yang mempunyai pelbgai mud. Memberi reaksi secara lisan.2. mulut dalam satu kumpulan kecil. Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. CADANGAN AKTIVITI Menghasilkan bunyi dengan jari. Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. tangan. kaki.1 4 4. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar -yang mempunyai pelbagai mud. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Memainkan alat perkusi mengiringi muzik instrumental.

Membanding beza dinamik dalam lagu-lagu yang didengari atau dinyanyikan. 4 4. Contoh Lagu: Berkelah (riang) Rumah Kecil Ditepi Sawah (Sederhana) Kebebasan Bantu-Membantu KBKK Contoh Lagu: Lenggang Kangkung Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. 7 Unit Kurikulum.2 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar. tekstur.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi lebih daripada dua jawapan yang sesuai. Memilih dan memainkan alat perkusi yang sesuai untuk menunjukkan mud. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu pelbagai mud. ekspresi) yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. Kuala Lumpur.2 Contoh Lagu: Kunang-kunang Mencintai Alam Semulajadi Mengikut Arahan KBKK 37 – 40 1 1. . Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Sektor Pengurusan Akademik.2. Memainkan lebih daripada 2 jenis alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik Instrumental. tempo.1 Memberi respon terhadap dinamik dengan betul pada lagu yang diperdengar.3. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu yang mempamerkan dinamik lembut dan kuat. .36 1 1. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. Membuat gerakan kreatif untuk menunjukkan mud.2.2 Memainkan corak irama dengan betul dalam tempo dan dengan dinamik yang ditetapkan menggunakan alat perkusi. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. 2 2.2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan betul.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Mengikut Arahan Kecerdasan Pelbagai Bertekun Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai Bekerjasama Bersimpati Kecerdaasan Pelbagai -Logik Matematik Bertekun KBKK 33 . Menyatakan tentang konsep muzik (warna ton. September 2003. 3 3.3.

September 2003. tempo. Menonton video persembahan muzik instrumental. Bersyukur Berdisiplin ICT 8 Unit Kurikulum.MINGGU ASPEK 3 ITEM 3. CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon/ not untuk mencipta irama. . CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Contoh Lagu: Geylang Si Paku Geylang Buah Mempelam Bertekun Mengikut Arahan Bantu-Membantu KBKK 4 4. ekspresi) muzik yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu.3 HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai dengan panjangnya melebihi dua bar dengan meter 2 4 4 dan 4 secara berpandu. . Sektor Pengurusan Akademik. Kuala Lumpur. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.2 Menyatakan tentang konsep konsep (warna ton. Soal jawab dengan rakan dan guru. tekstur.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.