RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN DUA

MINGGU

ASPEK

ITEM

HASIL PEMBELAJARAN Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.

CADANGAN AKTIVITI Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar. Memainkan permainan detik seperti melambung bola atau pundi kacang.

CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Bunyi Semua Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu: Kami Murid Darjah Dua Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang Contoh Lagu: Bunyi Semua Bekerjasama

1-4

1

1.1.1

2

2.1.1

Mempraktikkan postur,sebutan dan pernafasan yang betul ketika menyanyi secara berpandu.

Latihan persediaan diri sebelum menyanyi. Latihan vokal atau menyebut lirik lagu secara berirama. Latihan pernafasan dan kawalan nafas.

3

3.1

Menghasilkan dua bunyi menggunakan bahagian anggota badan.

Menghasilkan bunyi dengan jari, tangan, kaki dan mulut. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.

Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu:Angin Kebebasan KBKK

4

4.1

Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.

Memberi reaksi secara lisan, bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar.

5-8

1

1.1.2

Menyatakan pembezaan tempo lagu yang diperdengarkan dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Menyatakan tempo lagulagu yang diperdengarkan atau dinyanyikan.

Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Muzik

1
Unit Kurikulum, Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. . September 2003.

menulis dan mencatat. Menyanyikan pelbagai jenis lagu Memainkan alat perkusi dalam kumpulan. Contoh Lagu: Kasih Ibu Berdisiplin Belajar Cara BelajarMengingat Kemahiran Berfikir Contoh Lagu: Hormatkan Bendera Kita Bekerjasama Pembelajaran Masteri 2 2. Mnegecam corak irama yang diperdengar.1. membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik. 2 Unit Kurikulum. .MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Memegang alat perkusi dengan teknik yang betul. melukis. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.1.4 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berkumpulan. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.1 Hormatmenghormati Sayang Pada Haiwan KBKK 9 – 12 1 1.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi satu jawapan yang sesuai. Kuala Lumpur. Mendengar contoh corak irama. menanda pada senarai semak.2 3 3. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan ikon yang dibaca. Menyatakan tentang konsep muzik ekspresi yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan baetul. Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul. Mempraktikkan teknik memegang dan memainkan alat perkusi sambil menyanyi. CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Pembelajaran Masteri 2 2. Contoh Lagu: Hidup Burung Layang-layangku Berdisiplin KBKK 4 4. Sektor Pengurusan Akademik.1. September 2003. .4 Mengecam not panjang dan not pendek dengan betul dalam sekumpulan bunyi yang diperdengarkan. Aktiviti bertulis: Mewarna. CADANGAN AKTIVITI Meneroka alat secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikan.

.1.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai sepanjang satu bar dengan meter 2 atau 4 berpandu. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.1. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh :Rakaman vdeo orkestra yang mempunyai persembahan yang melibatkan 4 4. .1 Menonton video persembahan muzik instrumental.3 4 4. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu berentak Mac dan Masri. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Membuat persembahan – menyanyikan pelbagai jenis lagu. 4 4 CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama Contoh ikon untuk mewakili perkusi badan: -Tepuk pipi -Tepuk tangan -Petik jari CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Main Lompat Berdikari Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 3 3.4 Dapat menunjukkan disiplin dalam persembahan nyanyian dan permainan muzik instrumental. Kuala Lumpur. Memberi reaksi terhadap lagu dengan cara lisan atau gerakan. Mendengar muzik nyanyian yang sesuai. Contoh Lagu: Aku Burung Tiung Bekerjasama ICT Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 13 – 16 1 1. 3 Unit Kurikulum. Contoh Lagu: Mana-mana lagu yang telah dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang -Logik Matematik Mengikut arahan 3 3. September 2003.1 Menghasilkan tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. Sektor Pengurusan Akademik.4 Mengecam rentak mac dan masri dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul.2 Memberi respon tempo yang sesuai kepada lagu yang diperdengar secara berpandu. Contoh Lagu: Bila Dewasa (Mac) Kebebasan KBKK 2 2.

2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi dua jawapan yang sesuai. memainkan pic tinggi dan rendah. pic. Sektor Pengurusan Akademik. Kuala Lumpur. Membuat lakaran grafik menunjukkan pic tinggi dan rendah. . dinamik dan mud Belajar Cara Belajar KBKK Contoh Lagu: Bergalop Cita-Cita Berdisiplin Kinestetik KBKK 3 3. Mengecam corak irama yang diperdengarkan. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan.1 Mengenalpasti aras pic tinggi dan rendah dengan betul secara grafik.2 Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengarkan secara berpandu. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. September 2003.1 Menyanyi lagu mengikut irama. Contoh Lagu: Bunga Mawar Berdisiplin Belajar Cara Belajar 4 Unit Kurikulum. membunyikan. Menyanyi pelbagai jenis lagu secara solo atau berkumpulan. 4 4.2.20 1 1. . melodi dan ekspresi dengan betul. Contoh Lagu: Angin Sabar KBKK Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik -Visual ruang Contoh Lagu: Ada Kawan Bekerjasama 2 2. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo. Mendengar.2.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) pelbagai kumpulan alat Belajar dengan mendengar muzik Belajar Cara Belajar 17 .

Contoh: -tepuk pipi -petik jari Contoh Lagu: Kulihat Bulan Berdisilpin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 4 4. Contoh Lagu: Bunyi Piano Bekerjasama Belajar Cara Belajar KBKK 25 – 28 1 1. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Menghantar pundi kacang kepada rakan di sebelah mengikut detik dan tekanan. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental dalam meter 2 4 4 dan 4 Contoh Lagu: Kuala Lumpur Bekerjasama 2 2.2 Menyatakan tentang konsep muzik tekstur yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul secara berpandu.2. . Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Kuala Lumpur.3 2 2.2.2.2 Memainkan detik mengikut tempo yang ditetapkan dengan betul.24 1 1. Sektor Pengurusan Akademik. 4 Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.6 Mengenal pasti frasa dalam lagu dengaan betul secara berpandu. Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama.2. 3 3. . Memainkan tekanan dalam lagu meter 2 dan 4 4 dengan betul.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menyatakan dengan sesuai perbezaan bunyi dua alat perkusi yang dimainkan secara terasing. September 2003.3 Membina corak irama yang sesuai sepanjang dua bar dengan meter 2 atau 4 secara 4 4 berpandu.2 Contoh Lagu: Kebersihan Diri Sang Kambing Berdisiplin Belajar Cara Belajar 5 Unit Kurikulum. CADANGAN AKTIVITI Mendengar bunyi daripada alat perkusi yang berlainan. Contoh: -melontar -meleret CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Rasa Sayang Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK 21 . Mengecam dan mengenalpasti bunyi alat perkusi.

Memberi reaksi secara lisan. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar yang mempunyai pelbgai mud.1 4 4.2. kaki dan mulut.2.1 Memberi reaksi secara lisan atau bertulis terhadap lagu yang diperdengarkan. CADANGAN AKTIVITI Menghasilkan bunyi dengan jari. tangan. Menghasilkan bunyi dengan jari. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Berdisiplin Belajar Cara Belajar 3. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul.1 6 Unit Kurikulum. September 2003. . 29 . Membuat gerakan kreatif mengikut seksyen. Contoh Lagu: Menampi Padi Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK Contoh Lagu: Rakaman Muzik Intrumental Bekerjasama Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Mana-mana Lagu Yang Telah Dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2.32 1 1. Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar. 3 3.1 4 4. kaki. Kuala Lumpur. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Memainkan alat perkusi mengiringi muzik instrumental. Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. .MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. tangan.6 Mengenal pasti seksyen ‘A’ dan ‘B’ dalam sesebuah lagu dengan betul secara berpandu. mulut dalam satu kumpulan kecil. Memberi reaksi secara lisan.2 Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul. Sektor Pengurusan Akademik. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar -yang mempunyai pelbagai mud.

36 1 1. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu pelbagai mud. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu yang mempamerkan dinamik lembut dan kuat. . Memilih dan memainkan alat perkusi yang sesuai untuk menunjukkan mud. Memainkan lebih daripada 2 jenis alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik Instrumental.2 Memainkan corak irama dengan betul dalam tempo dan dengan dinamik yang ditetapkan menggunakan alat perkusi. ekspresi) yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. 4 4.1 Memberi respon terhadap dinamik dengan betul pada lagu yang diperdengar.2. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. September 2003. Menyatakan tentang konsep muzik (warna ton. 2 2. tekstur. .3.2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan betul.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi lebih daripada dua jawapan yang sesuai. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental.2. Kuala Lumpur. Membuat gerakan kreatif untuk menunjukkan mud. Sektor Pengurusan Akademik.2 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Mengikut Arahan Kecerdasan Pelbagai Bertekun Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai Bekerjasama Bersimpati Kecerdaasan Pelbagai -Logik Matematik Bertekun KBKK 33 .2 Contoh Lagu: Kunang-kunang Mencintai Alam Semulajadi Mengikut Arahan KBKK 37 – 40 1 1. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. 3 3. Membanding beza dinamik dalam lagu-lagu yang didengari atau dinyanyikan. Contoh Lagu: Berkelah (riang) Rumah Kecil Ditepi Sawah (Sederhana) Kebebasan Bantu-Membantu KBKK Contoh Lagu: Lenggang Kangkung Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. tempo.3. 7 Unit Kurikulum.

Menonton video persembahan muzik instrumental.3 HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai dengan panjangnya melebihi dua bar dengan meter 2 4 4 dan 4 secara berpandu. Sektor Pengurusan Akademik. September 2003.2 Menyatakan tentang konsep konsep (warna ton. Bersyukur Berdisiplin ICT 8 Unit Kurikulum.MINGGU ASPEK 3 ITEM 3. . tekstur. Kuala Lumpur. ekspresi) muzik yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon/ not untuk mencipta irama. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Contoh Lagu: Geylang Si Paku Geylang Buah Mempelam Bertekun Mengikut Arahan Bantu-Membantu KBKK 4 4. . tempo. Soal jawab dengan rakan dan guru. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful