RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN DUA

MINGGU

ASPEK

ITEM

HASIL PEMBELAJARAN Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.

CADANGAN AKTIVITI Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar. Memainkan permainan detik seperti melambung bola atau pundi kacang.

CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Bunyi Semua Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu: Kami Murid Darjah Dua Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang Contoh Lagu: Bunyi Semua Bekerjasama

1-4

1

1.1.1

2

2.1.1

Mempraktikkan postur,sebutan dan pernafasan yang betul ketika menyanyi secara berpandu.

Latihan persediaan diri sebelum menyanyi. Latihan vokal atau menyebut lirik lagu secara berirama. Latihan pernafasan dan kawalan nafas.

3

3.1

Menghasilkan dua bunyi menggunakan bahagian anggota badan.

Menghasilkan bunyi dengan jari, tangan, kaki dan mulut. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.

Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu:Angin Kebebasan KBKK

4

4.1

Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.

Memberi reaksi secara lisan, bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar.

5-8

1

1.1.2

Menyatakan pembezaan tempo lagu yang diperdengarkan dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Menyatakan tempo lagulagu yang diperdengarkan atau dinyanyikan.

Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Muzik

1
Unit Kurikulum, Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. . September 2003.

Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul.4 Mengecam not panjang dan not pendek dengan betul dalam sekumpulan bunyi yang diperdengarkan. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Pembelajaran Masteri 2 2. Menyanyikan pelbagai jenis lagu Memainkan alat perkusi dalam kumpulan.4 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berkumpulan. Mnegecam corak irama yang diperdengar. melukis. Mendengar contoh corak irama. 2 Unit Kurikulum. Menyatakan tentang konsep muzik ekspresi yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan baetul. menulis dan mencatat.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi satu jawapan yang sesuai.2 3 3.1. . Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan ikon yang dibaca. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Memegang alat perkusi dengan teknik yang betul. CADANGAN AKTIVITI Meneroka alat secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikan. Aktiviti bertulis: Mewarna. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. Sektor Pengurusan Akademik.1 Hormatmenghormati Sayang Pada Haiwan KBKK 9 – 12 1 1. Contoh Lagu: Hidup Burung Layang-layangku Berdisiplin KBKK 4 4. membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik. menanda pada senarai semak. Mempraktikkan teknik memegang dan memainkan alat perkusi sambil menyanyi. September 2003. . Kuala Lumpur. Contoh Lagu: Kasih Ibu Berdisiplin Belajar Cara BelajarMengingat Kemahiran Berfikir Contoh Lagu: Hormatkan Bendera Kita Bekerjasama Pembelajaran Masteri 2 2.1.1.

4 Dapat menunjukkan disiplin dalam persembahan nyanyian dan permainan muzik instrumental. September 2003. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu berentak Mac dan Masri. Memberi reaksi terhadap lagu dengan cara lisan atau gerakan. 4 4 CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama Contoh ikon untuk mewakili perkusi badan: -Tepuk pipi -Tepuk tangan -Petik jari CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Main Lompat Berdikari Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 3 3.1. Contoh Lagu: Mana-mana lagu yang telah dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang -Logik Matematik Mengikut arahan 3 3.4 Mengecam rentak mac dan masri dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul.2 Memberi respon tempo yang sesuai kepada lagu yang diperdengar secara berpandu. Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh :Rakaman vdeo orkestra yang mempunyai persembahan yang melibatkan 4 4. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. .1 Menghasilkan tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. Contoh Lagu: Bila Dewasa (Mac) Kebebasan KBKK 2 2.1. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Mendengar muzik nyanyian yang sesuai. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.3 4 4. Membuat persembahan – menyanyikan pelbagai jenis lagu. 3 Unit Kurikulum. . Kuala Lumpur.1 Menonton video persembahan muzik instrumental. Sektor Pengurusan Akademik.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai sepanjang satu bar dengan meter 2 atau 4 berpandu. Contoh Lagu: Aku Burung Tiung Bekerjasama ICT Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 13 – 16 1 1.

Menyanyi pelbagai jenis lagu secara solo atau berkumpulan. September 2003.2.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi dua jawapan yang sesuai. Kuala Lumpur. 4 4. memainkan pic tinggi dan rendah. membunyikan.20 1 1. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo. melodi dan ekspresi dengan betul. Membuat lakaran grafik menunjukkan pic tinggi dan rendah.1 Menyanyi lagu mengikut irama. Contoh Lagu: Angin Sabar KBKK Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik -Visual ruang Contoh Lagu: Ada Kawan Bekerjasama 2 2. . Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) pelbagai kumpulan alat Belajar dengan mendengar muzik Belajar Cara Belajar 17 .2. dinamik dan mud Belajar Cara Belajar KBKK Contoh Lagu: Bergalop Cita-Cita Berdisiplin Kinestetik KBKK 3 3. Contoh Lagu: Bunga Mawar Berdisiplin Belajar Cara Belajar 4 Unit Kurikulum. Sektor Pengurusan Akademik. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan.1 Mengenalpasti aras pic tinggi dan rendah dengan betul secara grafik.2 Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengarkan secara berpandu. pic. Mendengar. Mengecam corak irama yang diperdengarkan. .

September 2003. CADANGAN AKTIVITI Mendengar bunyi daripada alat perkusi yang berlainan.2. Contoh: -tepuk pipi -petik jari Contoh Lagu: Kulihat Bulan Berdisilpin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 4 4. .2 Menyatakan tentang konsep muzik tekstur yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul secara berpandu.2 Contoh Lagu: Kebersihan Diri Sang Kambing Berdisiplin Belajar Cara Belajar 5 Unit Kurikulum.3 2 2. Sektor Pengurusan Akademik.24 1 1. Kuala Lumpur.2 Memainkan detik mengikut tempo yang ditetapkan dengan betul. 3 3. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. 4 Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.6 Mengenal pasti frasa dalam lagu dengaan betul secara berpandu. Menghantar pundi kacang kepada rakan di sebelah mengikut detik dan tekanan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menyatakan dengan sesuai perbezaan bunyi dua alat perkusi yang dimainkan secara terasing. Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama. . Memainkan tekanan dalam lagu meter 2 dan 4 4 dengan betul.3 Membina corak irama yang sesuai sepanjang dua bar dengan meter 2 atau 4 secara 4 4 berpandu.2. Contoh: -melontar -meleret CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Rasa Sayang Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK 21 . Contoh Lagu: Bunyi Piano Bekerjasama Belajar Cara Belajar KBKK 25 – 28 1 1.2.2. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental dalam meter 2 4 4 dan 4 Contoh Lagu: Kuala Lumpur Bekerjasama 2 2. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Mengecam dan mengenalpasti bunyi alat perkusi.

mulut dalam satu kumpulan kecil.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Menghasilkan bunyi dengan jari. Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar. Kuala Lumpur.2 Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul. September 2003. Contoh Lagu: Menampi Padi Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK Contoh Lagu: Rakaman Muzik Intrumental Bekerjasama Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Mana-mana Lagu Yang Telah Dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. Sektor Pengurusan Akademik. tangan. CADANGAN AKTIVITI Menghasilkan bunyi dengan jari.1 4 4.6 Mengenal pasti seksyen ‘A’ dan ‘B’ dalam sesebuah lagu dengan betul secara berpandu. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul. 3 3. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar -yang mempunyai pelbagai mud. Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan.1 6 Unit Kurikulum. tangan. 29 . . Membuat gerakan kreatif mengikut seksyen. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar yang mempunyai pelbgai mud.1 Memberi reaksi secara lisan atau bertulis terhadap lagu yang diperdengarkan.32 1 1. Memainkan alat perkusi mengiringi muzik instrumental. Memberi reaksi secara lisan. kaki dan mulut.2. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Berdisiplin Belajar Cara Belajar 3.2. .1 4 4. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Memberi reaksi secara lisan. kaki.

2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi lebih daripada dua jawapan yang sesuai. ekspresi) yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. Memainkan lebih daripada 2 jenis alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik Instrumental. . Contoh Lagu: Berkelah (riang) Rumah Kecil Ditepi Sawah (Sederhana) Kebebasan Bantu-Membantu KBKK Contoh Lagu: Lenggang Kangkung Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. Membuat gerakan kreatif untuk menunjukkan mud. September 2003.2 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar.2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan betul. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. tekstur. Menyatakan tentang konsep muzik (warna ton. Kuala Lumpur. 3 3.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Mengikut Arahan Kecerdasan Pelbagai Bertekun Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai Bekerjasama Bersimpati Kecerdaasan Pelbagai -Logik Matematik Bertekun KBKK 33 . Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. Membanding beza dinamik dalam lagu-lagu yang didengari atau dinyanyikan.36 1 1. 7 Unit Kurikulum.2. Sektor Pengurusan Akademik. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu yang mempamerkan dinamik lembut dan kuat. tempo.2. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu pelbagai mud.1 Memberi respon terhadap dinamik dengan betul pada lagu yang diperdengar.2 Memainkan corak irama dengan betul dalam tempo dan dengan dinamik yang ditetapkan menggunakan alat perkusi.3. 4 4.3. Memilih dan memainkan alat perkusi yang sesuai untuk menunjukkan mud. .2 Contoh Lagu: Kunang-kunang Mencintai Alam Semulajadi Mengikut Arahan KBKK 37 – 40 1 1. 2 2. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan.

2 Menyatakan tentang konsep konsep (warna ton. ekspresi) muzik yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon/ not untuk mencipta irama. Bersyukur Berdisiplin ICT 8 Unit Kurikulum. . September 2003. . Menonton video persembahan muzik instrumental. Kuala Lumpur. tekstur. Sektor Pengurusan Akademik. tempo. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Soal jawab dengan rakan dan guru.3 HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai dengan panjangnya melebihi dua bar dengan meter 2 4 4 dan 4 secara berpandu.MINGGU ASPEK 3 ITEM 3. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Contoh Lagu: Geylang Si Paku Geylang Buah Mempelam Bertekun Mengikut Arahan Bantu-Membantu KBKK 4 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful