Rancangan Tahunan Pend. Muzik Tahun Dua

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN DUA

MINGGU

ASPEK

ITEM

HASIL PEMBELAJARAN Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.

CADANGAN AKTIVITI Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar. Memainkan permainan detik seperti melambung bola atau pundi kacang.

CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Bunyi Semua Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu: Kami Murid Darjah Dua Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang Contoh Lagu: Bunyi Semua Bekerjasama

1-4

1

1.1.1

2

2.1.1

Mempraktikkan postur,sebutan dan pernafasan yang betul ketika menyanyi secara berpandu.

Latihan persediaan diri sebelum menyanyi. Latihan vokal atau menyebut lirik lagu secara berirama. Latihan pernafasan dan kawalan nafas.

3

3.1

Menghasilkan dua bunyi menggunakan bahagian anggota badan.

Menghasilkan bunyi dengan jari, tangan, kaki dan mulut. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.

Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu:Angin Kebebasan KBKK

4

4.1

Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.

Memberi reaksi secara lisan, bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar.

5-8

1

1.1.2

Menyatakan pembezaan tempo lagu yang diperdengarkan dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Menyatakan tempo lagulagu yang diperdengarkan atau dinyanyikan.

Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Muzik

1
Unit Kurikulum, Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. . September 2003.

Mnegecam corak irama yang diperdengar. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan ikon yang dibaca. Contoh Lagu: Kasih Ibu Berdisiplin Belajar Cara BelajarMengingat Kemahiran Berfikir Contoh Lagu: Hormatkan Bendera Kita Bekerjasama Pembelajaran Masteri 2 2.1. .1. melukis.4 Mengecam not panjang dan not pendek dengan betul dalam sekumpulan bunyi yang diperdengarkan. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.2 3 3. Sektor Pengurusan Akademik. 2 Unit Kurikulum. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Menyatakan tentang konsep muzik ekspresi yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan baetul. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. Mempraktikkan teknik memegang dan memainkan alat perkusi sambil menyanyi.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Memegang alat perkusi dengan teknik yang betul. menulis dan mencatat.1. Menyanyikan pelbagai jenis lagu Memainkan alat perkusi dalam kumpulan.1 Hormatmenghormati Sayang Pada Haiwan KBKK 9 – 12 1 1. Aktiviti bertulis: Mewarna. . Mendengar contoh corak irama. CADANGAN AKTIVITI Meneroka alat secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikan. Contoh Lagu: Hidup Burung Layang-layangku Berdisiplin KBKK 4 4. CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Pembelajaran Masteri 2 2.4 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berkumpulan. menanda pada senarai semak. Kuala Lumpur. Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi satu jawapan yang sesuai. membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik. September 2003.

Kuala Lumpur. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Contoh Lagu: Mana-mana lagu yang telah dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang -Logik Matematik Mengikut arahan 3 3.4 Dapat menunjukkan disiplin dalam persembahan nyanyian dan permainan muzik instrumental.1 Menonton video persembahan muzik instrumental. 4 4 CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama Contoh ikon untuk mewakili perkusi badan: -Tepuk pipi -Tepuk tangan -Petik jari CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Main Lompat Berdikari Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 3 3. . Memberi reaksi terhadap lagu dengan cara lisan atau gerakan. .1. September 2003.2 Memberi respon tempo yang sesuai kepada lagu yang diperdengar secara berpandu.3 4 4. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan. Mendengar muzik nyanyian yang sesuai.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai sepanjang satu bar dengan meter 2 atau 4 berpandu.4 Mengecam rentak mac dan masri dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Membuat persembahan – menyanyikan pelbagai jenis lagu. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu berentak Mac dan Masri.1.1 Menghasilkan tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. 3 Unit Kurikulum. Contoh Lagu: Bila Dewasa (Mac) Kebebasan KBKK 2 2. Sektor Pengurusan Akademik. Contoh Lagu: Aku Burung Tiung Bekerjasama ICT Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 13 – 16 1 1. Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh :Rakaman vdeo orkestra yang mempunyai persembahan yang melibatkan 4 4.

Membuat lakaran grafik menunjukkan pic tinggi dan rendah. 4 4. Menyanyi pelbagai jenis lagu secara solo atau berkumpulan. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.2. Sektor Pengurusan Akademik. Kuala Lumpur.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi dua jawapan yang sesuai. melodi dan ekspresi dengan betul. .MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) pelbagai kumpulan alat Belajar dengan mendengar muzik Belajar Cara Belajar 17 . . Contoh Lagu: Angin Sabar KBKK Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik -Visual ruang Contoh Lagu: Ada Kawan Bekerjasama 2 2. Contoh Lagu: Bunga Mawar Berdisiplin Belajar Cara Belajar 4 Unit Kurikulum. membunyikan.2. Mengecam corak irama yang diperdengarkan. Mendengar.1 Menyanyi lagu mengikut irama. dinamik dan mud Belajar Cara Belajar KBKK Contoh Lagu: Bergalop Cita-Cita Berdisiplin Kinestetik KBKK 3 3. pic.2 Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengarkan secara berpandu.20 1 1.1 Mengenalpasti aras pic tinggi dan rendah dengan betul secara grafik. September 2003. memainkan pic tinggi dan rendah. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo.

2 Contoh Lagu: Kebersihan Diri Sang Kambing Berdisiplin Belajar Cara Belajar 5 Unit Kurikulum.2 Memainkan detik mengikut tempo yang ditetapkan dengan betul. Contoh: -tepuk pipi -petik jari Contoh Lagu: Kulihat Bulan Berdisilpin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 4 4. Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama. Menghantar pundi kacang kepada rakan di sebelah mengikut detik dan tekanan. Sektor Pengurusan Akademik.3 2 2. CADANGAN AKTIVITI Mendengar bunyi daripada alat perkusi yang berlainan. 3 3. Memainkan tekanan dalam lagu meter 2 dan 4 4 dengan betul. September 2003. .2. Mengecam dan mengenalpasti bunyi alat perkusi. Contoh: -melontar -meleret CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Rasa Sayang Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK 21 .2.3 Membina corak irama yang sesuai sepanjang dua bar dengan meter 2 atau 4 secara 4 4 berpandu. . Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Kuala Lumpur. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental dalam meter 2 4 4 dan 4 Contoh Lagu: Kuala Lumpur Bekerjasama 2 2. Contoh Lagu: Bunyi Piano Bekerjasama Belajar Cara Belajar KBKK 25 – 28 1 1.2 Menyatakan tentang konsep muzik tekstur yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul secara berpandu.24 1 1. 4 Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.6 Mengenal pasti frasa dalam lagu dengaan betul secara berpandu.2.2.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menyatakan dengan sesuai perbezaan bunyi dua alat perkusi yang dimainkan secara terasing.

Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Membuat gerakan kreatif mengikut seksyen. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Berdisiplin Belajar Cara Belajar 3.2. . kaki. mulut dalam satu kumpulan kecil. CADANGAN AKTIVITI Menghasilkan bunyi dengan jari.1 Memberi reaksi secara lisan atau bertulis terhadap lagu yang diperdengarkan. 29 . Menghasilkan bunyi dengan jari. Contoh Lagu: Menampi Padi Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK Contoh Lagu: Rakaman Muzik Intrumental Bekerjasama Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Mana-mana Lagu Yang Telah Dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. Memberi reaksi secara lisan.1 4 4. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar -yang mempunyai pelbagai mud. . September 2003. Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar. Sektor Pengurusan Akademik. kaki dan mulut.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan.1 4 4.6 Mengenal pasti seksyen ‘A’ dan ‘B’ dalam sesebuah lagu dengan betul secara berpandu. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Memainkan alat perkusi mengiringi muzik instrumental.2. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.32 1 1. Memberi reaksi secara lisan.1 6 Unit Kurikulum. 3 3. Kuala Lumpur. tangan.2 Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar yang mempunyai pelbgai mud. tangan.

Membanding beza dinamik dalam lagu-lagu yang didengari atau dinyanyikan. Memilih dan memainkan alat perkusi yang sesuai untuk menunjukkan mud.2. Menyatakan tentang konsep muzik (warna ton. 2 2. tekstur. .2 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Mengikut Arahan Kecerdasan Pelbagai Bertekun Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai Bekerjasama Bersimpati Kecerdaasan Pelbagai -Logik Matematik Bertekun KBKK 33 . Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. . Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. 7 Unit Kurikulum.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi lebih daripada dua jawapan yang sesuai. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. Memainkan lebih daripada 2 jenis alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik Instrumental. 4 4. Sektor Pengurusan Akademik. ekspresi) yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu.2 Memainkan corak irama dengan betul dalam tempo dan dengan dinamik yang ditetapkan menggunakan alat perkusi. Kuala Lumpur. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu yang mempamerkan dinamik lembut dan kuat.36 1 1. tempo. 3 3. September 2003.2 Contoh Lagu: Kunang-kunang Mencintai Alam Semulajadi Mengikut Arahan KBKK 37 – 40 1 1.2.1 Memberi respon terhadap dinamik dengan betul pada lagu yang diperdengar.2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan betul.3. Membuat gerakan kreatif untuk menunjukkan mud. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu pelbagai mud.3. Contoh Lagu: Berkelah (riang) Rumah Kecil Ditepi Sawah (Sederhana) Kebebasan Bantu-Membantu KBKK Contoh Lagu: Lenggang Kangkung Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2.

CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon/ not untuk mencipta irama. tempo. Sektor Pengurusan Akademik. Bersyukur Berdisiplin ICT 8 Unit Kurikulum. . Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.2 Menyatakan tentang konsep konsep (warna ton. Menonton video persembahan muzik instrumental. .MINGGU ASPEK 3 ITEM 3. September 2003.3 HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai dengan panjangnya melebihi dua bar dengan meter 2 4 4 dan 4 secara berpandu. ekspresi) muzik yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. tekstur. Kuala Lumpur. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Contoh Lagu: Geylang Si Paku Geylang Buah Mempelam Bertekun Mengikut Arahan Bantu-Membantu KBKK 4 4. Soal jawab dengan rakan dan guru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful