RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN DUA

MINGGU

ASPEK

ITEM

HASIL PEMBELAJARAN Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.

CADANGAN AKTIVITI Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar. Memainkan permainan detik seperti melambung bola atau pundi kacang.

CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Bunyi Semua Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu: Kami Murid Darjah Dua Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang Contoh Lagu: Bunyi Semua Bekerjasama

1-4

1

1.1.1

2

2.1.1

Mempraktikkan postur,sebutan dan pernafasan yang betul ketika menyanyi secara berpandu.

Latihan persediaan diri sebelum menyanyi. Latihan vokal atau menyebut lirik lagu secara berirama. Latihan pernafasan dan kawalan nafas.

3

3.1

Menghasilkan dua bunyi menggunakan bahagian anggota badan.

Menghasilkan bunyi dengan jari, tangan, kaki dan mulut. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.

Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu:Angin Kebebasan KBKK

4

4.1

Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.

Memberi reaksi secara lisan, bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar.

5-8

1

1.1.2

Menyatakan pembezaan tempo lagu yang diperdengarkan dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Menyatakan tempo lagulagu yang diperdengarkan atau dinyanyikan.

Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Muzik

1
Unit Kurikulum, Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. . September 2003.

Aktiviti bertulis: Mewarna. . Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Memegang alat perkusi dengan teknik yang betul. 2 Unit Kurikulum. Kuala Lumpur. Mendengar contoh corak irama. Mnegecam corak irama yang diperdengar. CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Pembelajaran Masteri 2 2. menulis dan mencatat. CADANGAN AKTIVITI Meneroka alat secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikan. membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik. Contoh Lagu: Kasih Ibu Berdisiplin Belajar Cara BelajarMengingat Kemahiran Berfikir Contoh Lagu: Hormatkan Bendera Kita Bekerjasama Pembelajaran Masteri 2 2. melukis.4 Mengecam not panjang dan not pendek dengan betul dalam sekumpulan bunyi yang diperdengarkan. Contoh Lagu: Hidup Burung Layang-layangku Berdisiplin KBKK 4 4.1. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan ikon yang dibaca. September 2003. Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul. Menyatakan tentang konsep muzik ekspresi yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan baetul.1 Hormatmenghormati Sayang Pada Haiwan KBKK 9 – 12 1 1. Sektor Pengurusan Akademik. Menyanyikan pelbagai jenis lagu Memainkan alat perkusi dalam kumpulan. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.4 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berkumpulan. menanda pada senarai semak. .2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi satu jawapan yang sesuai.1.1. Mempraktikkan teknik memegang dan memainkan alat perkusi sambil menyanyi. Mendengar contoh not panjang dan not pendek.2 3 3.

Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Contoh Lagu: Aku Burung Tiung Bekerjasama ICT Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 13 – 16 1 1. Kuala Lumpur. 4 4 CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama Contoh ikon untuk mewakili perkusi badan: -Tepuk pipi -Tepuk tangan -Petik jari CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Main Lompat Berdikari Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 3 3. Membuat persembahan – menyanyikan pelbagai jenis lagu. Memberi reaksi terhadap lagu dengan cara lisan atau gerakan.1.3 4 4.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai sepanjang satu bar dengan meter 2 atau 4 berpandu. Contoh Lagu: Mana-mana lagu yang telah dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang -Logik Matematik Mengikut arahan 3 3. September 2003. Sektor Pengurusan Akademik.1.1 Menonton video persembahan muzik instrumental.2 Memberi respon tempo yang sesuai kepada lagu yang diperdengar secara berpandu. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu berentak Mac dan Masri. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.4 Dapat menunjukkan disiplin dalam persembahan nyanyian dan permainan muzik instrumental.1 Menghasilkan tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. .4 Mengecam rentak mac dan masri dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh :Rakaman vdeo orkestra yang mempunyai persembahan yang melibatkan 4 4. Mendengar muzik nyanyian yang sesuai. 3 Unit Kurikulum. Contoh Lagu: Bila Dewasa (Mac) Kebebasan KBKK 2 2. .

Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi dua jawapan yang sesuai. Membuat lakaran grafik menunjukkan pic tinggi dan rendah. Contoh Lagu: Angin Sabar KBKK Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik -Visual ruang Contoh Lagu: Ada Kawan Bekerjasama 2 2. September 2003. 4 4.2. Mengecam corak irama yang diperdengarkan.20 1 1. memainkan pic tinggi dan rendah. . dinamik dan mud Belajar Cara Belajar KBKK Contoh Lagu: Bergalop Cita-Cita Berdisiplin Kinestetik KBKK 3 3. Kuala Lumpur.1 Menyanyi lagu mengikut irama. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Contoh Lagu: Bunga Mawar Berdisiplin Belajar Cara Belajar 4 Unit Kurikulum.1 Mengenalpasti aras pic tinggi dan rendah dengan betul secara grafik. .2 Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengarkan secara berpandu.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) pelbagai kumpulan alat Belajar dengan mendengar muzik Belajar Cara Belajar 17 . Menyanyi pelbagai jenis lagu secara solo atau berkumpulan. Sektor Pengurusan Akademik. Mendengar. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo. pic. melodi dan ekspresi dengan betul.2. membunyikan.

Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.2 Menyatakan tentang konsep muzik tekstur yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul secara berpandu. . Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama.2.2 Contoh Lagu: Kebersihan Diri Sang Kambing Berdisiplin Belajar Cara Belajar 5 Unit Kurikulum.3 2 2. .3 Membina corak irama yang sesuai sepanjang dua bar dengan meter 2 atau 4 secara 4 4 berpandu. Contoh: -tepuk pipi -petik jari Contoh Lagu: Kulihat Bulan Berdisilpin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 4 4.2.2. Contoh Lagu: Bunyi Piano Bekerjasama Belajar Cara Belajar KBKK 25 – 28 1 1. Menghantar pundi kacang kepada rakan di sebelah mengikut detik dan tekanan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menyatakan dengan sesuai perbezaan bunyi dua alat perkusi yang dimainkan secara terasing. Memainkan tekanan dalam lagu meter 2 dan 4 4 dengan betul. September 2003. CADANGAN AKTIVITI Mendengar bunyi daripada alat perkusi yang berlainan. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental dalam meter 2 4 4 dan 4 Contoh Lagu: Kuala Lumpur Bekerjasama 2 2.2. 3 3. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Kuala Lumpur.2 Memainkan detik mengikut tempo yang ditetapkan dengan betul. Contoh: -melontar -meleret CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Rasa Sayang Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK 21 . Mengecam dan mengenalpasti bunyi alat perkusi. 4 Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.24 1 1.6 Mengenal pasti frasa dalam lagu dengaan betul secara berpandu. Sektor Pengurusan Akademik.

CADANGAN AKTIVITI Menghasilkan bunyi dengan jari. kaki dan mulut.2.1 4 4.1 Memberi reaksi secara lisan atau bertulis terhadap lagu yang diperdengarkan. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar -yang mempunyai pelbagai mud.32 1 1. kaki. . 29 .MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Berdisiplin Belajar Cara Belajar 3. Menghasilkan bunyi dengan jari. Memberi reaksi secara lisan. Kuala Lumpur. September 2003.2. Memainkan alat perkusi mengiringi muzik instrumental.2 Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Membuat gerakan kreatif mengikut seksyen. Sektor Pengurusan Akademik.6 Mengenal pasti seksyen ‘A’ dan ‘B’ dalam sesebuah lagu dengan betul secara berpandu. Memberi reaksi secara lisan. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar yang mempunyai pelbgai mud. Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar. tangan. Contoh Lagu: Menampi Padi Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK Contoh Lagu: Rakaman Muzik Intrumental Bekerjasama Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Mana-mana Lagu Yang Telah Dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2.1 6 Unit Kurikulum.1 4 4. tangan. Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. . 3 3. mulut dalam satu kumpulan kecil.

3 3.3. Kuala Lumpur. September 2003. . ekspresi) yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu.2. Contoh Lagu: Berkelah (riang) Rumah Kecil Ditepi Sawah (Sederhana) Kebebasan Bantu-Membantu KBKK Contoh Lagu: Lenggang Kangkung Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2.3. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. Sektor Pengurusan Akademik. 2 2. Menyatakan tentang konsep muzik (warna ton. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.2 Memainkan corak irama dengan betul dalam tempo dan dengan dinamik yang ditetapkan menggunakan alat perkusi. Memilih dan memainkan alat perkusi yang sesuai untuk menunjukkan mud. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Membanding beza dinamik dalam lagu-lagu yang didengari atau dinyanyikan.2 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar.1 Memberi respon terhadap dinamik dengan betul pada lagu yang diperdengar.2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan betul.36 1 1. 4 4. Memainkan lebih daripada 2 jenis alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik Instrumental. tekstur. .2.2 Contoh Lagu: Kunang-kunang Mencintai Alam Semulajadi Mengikut Arahan KBKK 37 – 40 1 1. 7 Unit Kurikulum. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Mengikut Arahan Kecerdasan Pelbagai Bertekun Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai Bekerjasama Bersimpati Kecerdaasan Pelbagai -Logik Matematik Bertekun KBKK 33 .2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi lebih daripada dua jawapan yang sesuai. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu yang mempamerkan dinamik lembut dan kuat. Membuat gerakan kreatif untuk menunjukkan mud. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu pelbagai mud. tempo.

CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon/ not untuk mencipta irama. tempo. ekspresi) muzik yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. tekstur. . Kuala Lumpur. .MINGGU ASPEK 3 ITEM 3. Menonton video persembahan muzik instrumental. Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. September 2003.2 Menyatakan tentang konsep konsep (warna ton.3 HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai dengan panjangnya melebihi dua bar dengan meter 2 4 4 dan 4 secara berpandu. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Contoh Lagu: Geylang Si Paku Geylang Buah Mempelam Bertekun Mengikut Arahan Bantu-Membantu KBKK 4 4. Soal jawab dengan rakan dan guru. Bersyukur Berdisiplin ICT 8 Unit Kurikulum.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful