P. 1
Rancangan Tahunan Pend. Muzik Tahun Dua

Rancangan Tahunan Pend. Muzik Tahun Dua

|Views: 25|Likes:
Published by Zharm Muhamad
rpt
rpt

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Zharm Muhamad on Jul 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/09/2014

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN DUA

MINGGU

ASPEK

ITEM

HASIL PEMBELAJARAN Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.

CADANGAN AKTIVITI Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar. Memainkan permainan detik seperti melambung bola atau pundi kacang.

CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Bunyi Semua Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu: Kami Murid Darjah Dua Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang Contoh Lagu: Bunyi Semua Bekerjasama

1-4

1

1.1.1

2

2.1.1

Mempraktikkan postur,sebutan dan pernafasan yang betul ketika menyanyi secara berpandu.

Latihan persediaan diri sebelum menyanyi. Latihan vokal atau menyebut lirik lagu secara berirama. Latihan pernafasan dan kawalan nafas.

3

3.1

Menghasilkan dua bunyi menggunakan bahagian anggota badan.

Menghasilkan bunyi dengan jari, tangan, kaki dan mulut. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.

Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu:Angin Kebebasan KBKK

4

4.1

Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.

Memberi reaksi secara lisan, bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar.

5-8

1

1.1.2

Menyatakan pembezaan tempo lagu yang diperdengarkan dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Menyatakan tempo lagulagu yang diperdengarkan atau dinyanyikan.

Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Muzik

1
Unit Kurikulum, Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. . September 2003.

menanda pada senarai semak. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. menulis dan mencatat. 2 Unit Kurikulum. Menyatakan tentang konsep muzik ekspresi yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan baetul. . Kuala Lumpur.1. Mempraktikkan teknik memegang dan memainkan alat perkusi sambil menyanyi.1. Mendengar contoh corak irama. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. Mnegecam corak irama yang diperdengar. Contoh Lagu: Kasih Ibu Berdisiplin Belajar Cara BelajarMengingat Kemahiran Berfikir Contoh Lagu: Hormatkan Bendera Kita Bekerjasama Pembelajaran Masteri 2 2. September 2003. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. melukis.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi satu jawapan yang sesuai.1 Hormatmenghormati Sayang Pada Haiwan KBKK 9 – 12 1 1. Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul. .1.2 3 3. CADANGAN AKTIVITI Meneroka alat secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikan. Aktiviti bertulis: Mewarna. Contoh Lagu: Hidup Burung Layang-layangku Berdisiplin KBKK 4 4. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan ikon yang dibaca.4 Mengecam not panjang dan not pendek dengan betul dalam sekumpulan bunyi yang diperdengarkan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Memegang alat perkusi dengan teknik yang betul. CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Pembelajaran Masteri 2 2. Sektor Pengurusan Akademik. Menyanyikan pelbagai jenis lagu Memainkan alat perkusi dalam kumpulan.4 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berkumpulan. membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik.

. Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh :Rakaman vdeo orkestra yang mempunyai persembahan yang melibatkan 4 4.3 4 4. Contoh Lagu: Aku Burung Tiung Bekerjasama ICT Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 13 – 16 1 1. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu berentak Mac dan Masri. Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Mendengar muzik nyanyian yang sesuai.1.1 Menonton video persembahan muzik instrumental. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. 4 4 CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama Contoh ikon untuk mewakili perkusi badan: -Tepuk pipi -Tepuk tangan -Petik jari CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Main Lompat Berdikari Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 3 3. Membuat persembahan – menyanyikan pelbagai jenis lagu. Contoh Lagu: Mana-mana lagu yang telah dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang -Logik Matematik Mengikut arahan 3 3.4 Dapat menunjukkan disiplin dalam persembahan nyanyian dan permainan muzik instrumental. 3 Unit Kurikulum. Kuala Lumpur.1 Menghasilkan tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan.2 Memberi respon tempo yang sesuai kepada lagu yang diperdengar secara berpandu.4 Mengecam rentak mac dan masri dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan. Memberi reaksi terhadap lagu dengan cara lisan atau gerakan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai sepanjang satu bar dengan meter 2 atau 4 berpandu.1. . September 2003. Contoh Lagu: Bila Dewasa (Mac) Kebebasan KBKK 2 2.

20 1 1. memainkan pic tinggi dan rendah.1 Mengenalpasti aras pic tinggi dan rendah dengan betul secara grafik. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo. . Membuat lakaran grafik menunjukkan pic tinggi dan rendah. Contoh Lagu: Bunga Mawar Berdisiplin Belajar Cara Belajar 4 Unit Kurikulum. Menyanyi pelbagai jenis lagu secara solo atau berkumpulan. Contoh Lagu: Angin Sabar KBKK Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik -Visual ruang Contoh Lagu: Ada Kawan Bekerjasama 2 2. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi dua jawapan yang sesuai. Mengecam corak irama yang diperdengarkan.1 Menyanyi lagu mengikut irama. dinamik dan mud Belajar Cara Belajar KBKK Contoh Lagu: Bergalop Cita-Cita Berdisiplin Kinestetik KBKK 3 3.2 Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengarkan secara berpandu. Kuala Lumpur. September 2003. melodi dan ekspresi dengan betul.2.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) pelbagai kumpulan alat Belajar dengan mendengar muzik Belajar Cara Belajar 17 .2. . membunyikan. Mendengar. 4 4. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Sektor Pengurusan Akademik. pic.

2 Menyatakan tentang konsep muzik tekstur yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul secara berpandu. 4 Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.2.2. . Contoh: -melontar -meleret CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Rasa Sayang Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK 21 . Contoh Lagu: Bunyi Piano Bekerjasama Belajar Cara Belajar KBKK 25 – 28 1 1. 3 3.6 Mengenal pasti frasa dalam lagu dengaan betul secara berpandu. Kuala Lumpur. September 2003.3 Membina corak irama yang sesuai sepanjang dua bar dengan meter 2 atau 4 secara 4 4 berpandu. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Menghantar pundi kacang kepada rakan di sebelah mengikut detik dan tekanan.2. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental dalam meter 2 4 4 dan 4 Contoh Lagu: Kuala Lumpur Bekerjasama 2 2.24 1 1. Sektor Pengurusan Akademik.3 2 2. Mengecam dan mengenalpasti bunyi alat perkusi.2 Contoh Lagu: Kebersihan Diri Sang Kambing Berdisiplin Belajar Cara Belajar 5 Unit Kurikulum.2 Memainkan detik mengikut tempo yang ditetapkan dengan betul. CADANGAN AKTIVITI Mendengar bunyi daripada alat perkusi yang berlainan.2. Contoh: -tepuk pipi -petik jari Contoh Lagu: Kulihat Bulan Berdisilpin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 4 4. . Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menyatakan dengan sesuai perbezaan bunyi dua alat perkusi yang dimainkan secara terasing. Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama. Memainkan tekanan dalam lagu meter 2 dan 4 4 dengan betul.

Kuala Lumpur. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Berdisiplin Belajar Cara Belajar 3. .2. CADANGAN AKTIVITI Menghasilkan bunyi dengan jari. Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.1 Memberi reaksi secara lisan atau bertulis terhadap lagu yang diperdengarkan. Memainkan alat perkusi mengiringi muzik instrumental.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. kaki. . Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan.6 Mengenal pasti seksyen ‘A’ dan ‘B’ dalam sesebuah lagu dengan betul secara berpandu. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. 29 . Memberi reaksi secara lisan. kaki dan mulut.1 6 Unit Kurikulum. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar -yang mempunyai pelbagai mud.1 4 4. tangan. Memberi reaksi secara lisan. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar yang mempunyai pelbgai mud.32 1 1. Menghasilkan bunyi dengan jari. Sektor Pengurusan Akademik. Contoh Lagu: Menampi Padi Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK Contoh Lagu: Rakaman Muzik Intrumental Bekerjasama Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Mana-mana Lagu Yang Telah Dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul. 3 3.2.2 Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul.1 4 4. September 2003. Membuat gerakan kreatif mengikut seksyen. tangan. mulut dalam satu kumpulan kecil.

3. . Memilih dan memainkan alat perkusi yang sesuai untuk menunjukkan mud. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu yang mempamerkan dinamik lembut dan kuat. Sektor Pengurusan Akademik.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi lebih daripada dua jawapan yang sesuai. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu pelbagai mud.2 Contoh Lagu: Kunang-kunang Mencintai Alam Semulajadi Mengikut Arahan KBKK 37 – 40 1 1.2. Memainkan lebih daripada 2 jenis alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik Instrumental. 7 Unit Kurikulum.2 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar.2 Memainkan corak irama dengan betul dalam tempo dan dengan dinamik yang ditetapkan menggunakan alat perkusi. tekstur.3. Membuat gerakan kreatif untuk menunjukkan mud.36 1 1.2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan betul. tempo. Kuala Lumpur. 4 4. Menyatakan tentang konsep muzik (warna ton. September 2003. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. 2 2.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Mengikut Arahan Kecerdasan Pelbagai Bertekun Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai Bekerjasama Bersimpati Kecerdaasan Pelbagai -Logik Matematik Bertekun KBKK 33 . ekspresi) yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. . 3 3.2. Contoh Lagu: Berkelah (riang) Rumah Kecil Ditepi Sawah (Sederhana) Kebebasan Bantu-Membantu KBKK Contoh Lagu: Lenggang Kangkung Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.1 Memberi respon terhadap dinamik dengan betul pada lagu yang diperdengar. Membanding beza dinamik dalam lagu-lagu yang didengari atau dinyanyikan.

CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Contoh Lagu: Geylang Si Paku Geylang Buah Mempelam Bertekun Mengikut Arahan Bantu-Membantu KBKK 4 4. Bersyukur Berdisiplin ICT 8 Unit Kurikulum. . Soal jawab dengan rakan dan guru.2 Menyatakan tentang konsep konsep (warna ton.3 HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai dengan panjangnya melebihi dua bar dengan meter 2 4 4 dan 4 secara berpandu.MINGGU ASPEK 3 ITEM 3. Kuala Lumpur. . ekspresi) muzik yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. September 2003. Sektor Pengurusan Akademik. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. tekstur. tempo. CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon/ not untuk mencipta irama. Menonton video persembahan muzik instrumental.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->