P. 1
Rancangan Tahunan Pend. Muzik Tahun Dua

Rancangan Tahunan Pend. Muzik Tahun Dua

|Views: 25|Likes:
Published by Zharm Muhamad
rpt
rpt

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Zharm Muhamad on Jul 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/09/2014

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN DUA

MINGGU

ASPEK

ITEM

HASIL PEMBELAJARAN Mengenal pasti detik lagu yang diperdengar dengan betul.

CADANGAN AKTIVITI Membuat gerakan atau perkusi badan untuk merasa detik lagu yang diperdengar. Memainkan permainan detik seperti melambung bola atau pundi kacang.

CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Bunyi Semua Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu: Kami Murid Darjah Dua Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang Contoh Lagu: Bunyi Semua Bekerjasama

1-4

1

1.1.1

2

2.1.1

Mempraktikkan postur,sebutan dan pernafasan yang betul ketika menyanyi secara berpandu.

Latihan persediaan diri sebelum menyanyi. Latihan vokal atau menyebut lirik lagu secara berirama. Latihan pernafasan dan kawalan nafas.

3

3.1

Menghasilkan dua bunyi menggunakan bahagian anggota badan.

Menghasilkan bunyi dengan jari, tangan, kaki dan mulut. Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan.

Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh Lagu:Angin Kebebasan KBKK

4

4.1

Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar.

Memberi reaksi secara lisan, bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar.

5-8

1

1.1.2

Menyatakan pembezaan tempo lagu yang diperdengarkan dengan betul.

Mendengar dan menyanyi lagu-lagu dalam berlainan tempo. Mengecam tempo lambat dan tempo cepat. Menyatakan tempo lagulagu yang diperdengarkan atau dinyanyikan.

Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Muzik

1
Unit Kurikulum, Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. . September 2003.

1. CADANGAN AKTIVITI Meneroka alat secara bebas dari segi cara memegang dan membunyikan. Contoh Lagu: Kasih Ibu Berdisiplin Belajar Cara BelajarMengingat Kemahiran Berfikir Contoh Lagu: Hormatkan Bendera Kita Bekerjasama Pembelajaran Masteri 2 2. CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Burung Tukang Berdisiplin Pembelajaran Masteri 2 2. Menyanyikan pelbagai jenis lagu Memainkan alat perkusi dalam kumpulan. membuat gerakan kreatif dan mendengar muzik.1 Hormatmenghormati Sayang Pada Haiwan KBKK 9 – 12 1 1. Aktiviti bertulis: Mewarna.1. melukis. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Memegang alat perkusi dengan teknik yang betul. menanda pada senarai semak.4 Mengekalkan keseimbangan suara dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berkumpulan. Sektor Pengurusan Akademik.2 3 3.1. Mempraktikkan teknik memegang dan memainkan alat perkusi sambil menyanyi. Contoh Lagu: Hidup Burung Layang-layangku Berdisiplin KBKK 4 4. menulis dan mencatat. Mendengar contoh not panjang dan not pendek. Mnegecam corak irama yang diperdengar. 2 Unit Kurikulum.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi satu jawapan yang sesuai. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan. . . Menyatakan tentang konsep muzik ekspresi yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan baetul.4 Mengecam not panjang dan not pendek dengan betul dalam sekumpulan bunyi yang diperdengarkan. September 2003. Memainkan alat perkusi mengikut teknik yang betul. Mendengar contoh corak irama. Kuala Lumpur. Memainkan corak irama menggunakan alat perkusi ringan berdasarkan ikon yang dibaca.

Meneroka dan merasai pelbagai kesan bunyi dengan anggota badan. September 2003. Mendengar muzik nyanyian yang sesuai. 3 Unit Kurikulum. Contoh Lagu: Aku Burung Tiung Bekerjasama ICT Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 13 – 16 1 1. Sektor Pengurusan Akademik.4 Dapat menunjukkan disiplin dalam persembahan nyanyian dan permainan muzik instrumental. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul.1.1 Menghasilkan tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan.1 Menonton video persembahan muzik instrumental.4 Mengecam rentak mac dan masri dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul. Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Contoh :Rakaman vdeo orkestra yang mempunyai persembahan yang melibatkan 4 4.2 Memberi respon tempo yang sesuai kepada lagu yang diperdengar secara berpandu. . Kuala Lumpur. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan.1. Membuat persembahan – menyanyikan pelbagai jenis lagu. Contoh Lagu: Bila Dewasa (Mac) Kebebasan KBKK 2 2.3 4 4. . Memberi reaksi terhadap lagu dengan cara lisan atau gerakan. Mendengar dan menyanyi lagu-lagu berentak Mac dan Masri.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai sepanjang satu bar dengan meter 2 atau 4 berpandu. Contoh Lagu: Mana-mana lagu yang telah dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang -Logik Matematik Mengikut arahan 3 3. 4 4 CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama Contoh ikon untuk mewakili perkusi badan: -Tepuk pipi -Tepuk tangan -Petik jari CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Contoh Lagu: Main Lompat Berdikari Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 3 3.

1 Mengenalpasti aras pic tinggi dan rendah dengan betul secara grafik.20 1 1. September 2003. 4 4. membunyikan. Contoh Lagu: Angin Sabar KBKK Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik -Visual ruang Contoh Lagu: Ada Kawan Bekerjasama 2 2. . Contoh Lagu: Bunga Mawar Berdisiplin Belajar Cara Belajar 4 Unit Kurikulum.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) pelbagai kumpulan alat Belajar dengan mendengar muzik Belajar Cara Belajar 17 .2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi dua jawapan yang sesuai. Menyanyi pelbagai jenis lagu secara solo atau berkumpulan.2. Membuat lakaran grafik menunjukkan pic tinggi dan rendah. Mendengar. Menyanyi secara hafalan mengikut tempo. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan.2.1 Menyanyi lagu mengikut irama. pic. dinamik dan mud Belajar Cara Belajar KBKK Contoh Lagu: Bergalop Cita-Cita Berdisiplin Kinestetik KBKK 3 3. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Mengecam corak irama yang diperdengarkan. memainkan pic tinggi dan rendah. Sektor Pengurusan Akademik. melodi dan ekspresi dengan betul.2 Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengarkan secara berpandu. . Kuala Lumpur.

Contoh: -tepuk pipi -petik jari Contoh Lagu: Kulihat Bulan Berdisilpin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik KBKK 4 4.2 Memainkan detik mengikut tempo yang ditetapkan dengan betul. .MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menyatakan dengan sesuai perbezaan bunyi dua alat perkusi yang dimainkan secara terasing.2.2 Menyatakan tentang konsep muzik tekstur yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul secara berpandu. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental dalam meter 2 4 4 dan 4 Contoh Lagu: Kuala Lumpur Bekerjasama 2 2. Contoh: -melontar -meleret CATATAN (NILAI MURNI/ STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Rasa Sayang Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK 21 .6 Mengenal pasti frasa dalam lagu dengaan betul secara berpandu. 4 Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.3 Membina corak irama yang sesuai sepanjang dua bar dengan meter 2 atau 4 secara 4 4 berpandu. September 2003. CADANGAN AKTIVITI Mendengar bunyi daripada alat perkusi yang berlainan.24 1 1.2. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan.2. Kuala Lumpur.3 2 2. Sektor Pengurusan Akademik. Contoh Lagu: Bunyi Piano Bekerjasama Belajar Cara Belajar KBKK 25 – 28 1 1. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Menggunakan ikon untuk mencipta corak irama. Menghantar pundi kacang kepada rakan di sebelah mengikut detik dan tekanan.2 Contoh Lagu: Kebersihan Diri Sang Kambing Berdisiplin Belajar Cara Belajar 5 Unit Kurikulum. . Memainkan tekanan dalam lagu meter 2 dan 4 4 dengan betul. 3 3.2. Mengecam dan mengenalpasti bunyi alat perkusi.

1 6 Unit Kurikulum. Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan. Memberi reaksi secara lisan. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.1 4 4.1 Memberi reaksi secara lisan atau bertulis terhadap lagu yang diperdengarkan. Contoh Lagu: Menampi Padi Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Visual Ruang KBKK Contoh Lagu: Rakaman Muzik Intrumental Bekerjasama Belajar Cara Belajar Contoh Lagu: Mana-mana Lagu Yang Telah Dipelajari Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. . tangan. Memberi respon yang sesuai kepada lagu yang diperdengar. CADANGAN AKTIVITI Menghasilkan bunyi dengan jari.1 4 4. Menyatakan tentang konsep muzik warna ton yang terdapat dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Menghasilkan bunyi dengan jari. Membuat gerakan kreatif mengikut seksyen.2.6 Mengenal pasti seksyen ‘A’ dan ‘B’ dalam sesebuah lagu dengan betul secara berpandu. September 2003. Memainkan alat perkusi mengiringi muzik instrumental. CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Berdisiplin Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik Berdisiplin Belajar Cara Belajar 3.MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN Menghasilkan melebihi tiga bunyi menggunakan bahagian anggota badan.2 Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul.32 1 1. . kaki. Kuala Lumpur. 29 . tangan. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. 3 3.2. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar yang mempunyai pelbgai mud. bertulis dan gerakan kreatif terhadap lagu yang diperdengar -yang mempunyai pelbagai mud. mulut dalam satu kumpulan kecil. Sektor Pengurusan Akademik. Memberi reaksi secara lisan. kaki dan mulut.

. Sektor Pengurusan Akademik.2 Contoh Lagu: Kunang-kunang Mencintai Alam Semulajadi Mengikut Arahan KBKK 37 – 40 1 1.3. tempo. Menyatakan tentang konsep muzik (warna ton.2 Membalas corak irama yang diperdengarkan dengan memberi lebih daripada dua jawapan yang sesuai. Kuala Lumpur. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. 2 2. ekspresi) yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu.36 1 1. Membuat gerakan kreatif untuk menunjukkan mud.1 Memberi respon terhadap dinamik dengan betul pada lagu yang diperdengar. Membanding beza dinamik dalam lagu-lagu yang didengari atau dinyanyikan. Memberi reaksi terhadap lagu dengan secara lisan atau gerakan. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu yang mempamerkan dinamik lembut dan kuat. Membalas corak irama menggunakan perkusi badan dan alat perkusi ringan.3.2 Memberi respon yang sesuai terhadap mud lagu yang diperdengar. tekstur.2 Memainkan corak irama dengan betul dalam tempo dan dengan dinamik yang ditetapkan menggunakan alat perkusi. Contoh Lagu: Berkelah (riang) Rumah Kecil Ditepi Sawah (Sederhana) Kebebasan Bantu-Membantu KBKK Contoh Lagu: Lenggang Kangkung Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai -Kinestetik 2 2. 7 Unit Kurikulum.2.2. .MINGGU ASPEK ITEM HASIL PEMBELAJARAN CADANGAN AKTIVITI CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Mengikut Arahan Kecerdasan Pelbagai Bertekun Bekerjasama Kecerdasan Pelbagai Bekerjasama Bersimpati Kecerdaasan Pelbagai -Logik Matematik Bertekun KBKK 33 .2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan betul. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu pelbagai mud. 3 3. Memainkan lebih daripada 2 jenis alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik Instrumental. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental. 4 4. September 2003. Memilih dan memainkan alat perkusi yang sesuai untuk menunjukkan mud.

Bersyukur Berdisiplin ICT 8 Unit Kurikulum. September 2003. tekstur.2 Menyatakan tentang konsep konsep (warna ton.MINGGU ASPEK 3 ITEM 3. Soal jawab dengan rakan dan guru.3 HASIL PEMBELAJARAN Membina corak irama yang sesuai dengan panjangnya melebihi dua bar dengan meter 2 4 4 dan 4 secara berpandu. Menonton video persembahan muzik instrumental. ekspresi) muzik yang terdapat dalam lagu yang diperdengarkan dengan betul secara berpandu. tempo. . Sektor Pengurusan Akademik. CADANGAN AKTIVITI Menggunakan ikon/ not untuk mencipta irama. . CATATAN (NILAI MURNI / STRATEGI) Contoh Lagu: Geylang Si Paku Geylang Buah Mempelam Bertekun Mengikut Arahan Bantu-Membantu KBKK 4 4. Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan. Kuala Lumpur.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->