ACARA CAMPURAN

1 Lelaki Junior
a)

2

a)

Pentatlon - 5 acara berjalan dalam 1 hari mengikut susunan: Lompat jauh, merejam lembing, 200m, melepar cakera, 1500m Lelaki Dekatlon - 10 acara dijalankan dalam 2 hari mengikut susunan: Hari 1: 100m, Lompat Jauh, Lontar peluru, lompat tinggi, 400m Hari 2: 110m L/berpagar, lempar cakera,, lompat bergalah, merejam lembing, 1500m

400m Hari 2 : 100m L/berpagar. 800m 4 Dekatlon . lontar peluru.Wanita Junior a) Heptatlon . lempar cakera. 1500m 3 . rejam lembing. rejam lembing. 200m Hari 2 : lompat jauh. lompat jauh. Lompat tinggi.7 acara berlangsung dalam 2 hari berturut-turut dalam susunan: Hari 1 : 100m L/berpagar.10 acara dijalankan dalam 2 hari berturut-turut mengikut susunan: Hari 1 : 100m. lontar peluru. lompat bergalah. lompat tinggi.

Peraturan Am : 1. 5. Masa rehat antara acara sekurang-kurangnya 30 minit Masa rehat antara acara terakhir hari pertama dengan acara permulaan hari kedua sekurang-kurangnya 10 jam Saringan dan kumpulan pertandingan disusun oleh wakilwakil teknik atau referi acara bercampur Bagi acara terakhir dalam acara bercampur. 3. 2. pesertapesaerta yang terbaik akan berada dalam satu kumpulan yang sama Wakil-wakil teknik atau referi acara bercampur mempunyai kuasa menyusun semula sebarang kumpulan . 4.

hanya 3 percubaan dilakukan.Pertandingan 1 Acara lompat jauh dan balingan. 2 3 penjaga masa perlu mengambil masa bagi setiap peserta dalam acara larian 3 Peserta akan dibatalkan apabila melakukan 2 salah mula dalam acara larian 4 Hanya satu sistem masa boleh digunakan untuk pengiraan mata 5 Peserta yang gagal memulakan atau membuat percubaan dalam sesuatu acara tidak dibenarkan untuk meneruskan pertandingan 6 Peserta yang hendak menarik diri dari pertandingan hendaklah memaklumkan kepada referi acara bercampur 7 Mata yang diperolehi oleh peserta perlu diumumkan selepas setiap acara dan juga mata keseluruhannya 8 Seri: a) Peserta yang mendapat mata yang tinggi dalam banyak acara b) Peserta yang mempunyai mata yang tertinggi dalam salah satu acara .

Lumba Jalan Kaki Takrif: 1 Lumba jalan kaki – pergerakan langkah yang berterusan 2 Kaki hadapan mesti lurus Penghakiman: 1 Hakim-hakim jalan kaki yang dilantik akan memilih ketua hakim 2 Semua hakim bertindak secara bersendirian 3 Acara di luar stadium. minimum 6 dan maksimum 9 termasuk ketua 4 Dalam stadium. 6 orang hakim termasuk seorang ketua hakim Ketua Hakim Jalan Kaki 1 Mempunyai kuasa untuk membatalkan seseorang peserta 2 Bertindak sebagai penyelia pertandingan .

Lumba Jalan Kaki 3 Seorang pegawai bertugas di papan maklumat 4 Seorang sebagai pencatat ketua hakim Simbol jalan kaki Teguran 1 Seseorang hakim hanya boleh memberi satu amaran kepada seorang peserta. dengan memaparkan tanda kesalahan. 2 Hakim jalan kaki perlu memaklumkan kepada ketua jalan kaki .

hakim akan menghantarkan kad merah kepada ketua hakim jalan kaki Pembatalan 1 3 kad merah daripada 3 hakim jalan kaki berlainan 2 Ketua hakim atau penolong hakim jalan kaki menunjukkan papan merah 3 Satu atau lebih papan maklumat untuk menunjukkan simbol kesalahan bagi setiap peserta Permulaan Dengan tembakan pistol .Lumba Jalan Kaki Kad Merah Kegagalan mematuhi peraturan-peratuan jalan kaki.

atlit boleh meninggalkan laluan dengan kebenaran dan pengawasan seorang pegawai 2 Laluan tersebut tidak boleh kurang daripada jarak yang sepatutnya 3 Atlit boleh dibatalkan oleh referi jika beliau berpuas hati dengan laporan hakim atau pengadil .5 km dan tidak kurang dari 2km Perjalanan Perlumbaan 1 Lebih daripada 20 km.Laluan Jalan Raya 1 Sirkit tidak melebihi 2.

Merentas Desa Musim Musim padang dan balapan ditutup Tempat Laluan 1 Kawasan terdedah/ kawasan hutan kayu 2 Haluan berlengaran antara 1750m dan 2000m 3 Halangan asli jika boleh digunakan 4 Laluan pertama 1500m perlu dielakkan dari sebarang halangan Jarak Larian Jarak Jauh Jarak dekat Lelaki Junior Lelaki 12km 4km 8km Wanita junior Wanita 8km 4km 6km .

kedudukan peserta yang terakhir akan dikira .Perlumbaan 1 Dengan tembakan pistol 2 Kata perintah jarak jauh Minuman/Pembasahan dan Stesen Persegaran Disediakan di tempat permulaan dan penamat Penskoran 1 Jumlah agregat yang terendah diumumkan johan 2 Jika seri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful