ACARA CAMPURAN

1 Lelaki Junior
a)

2

a)

Pentatlon - 5 acara berjalan dalam 1 hari mengikut susunan: Lompat jauh, merejam lembing, 200m, melepar cakera, 1500m Lelaki Dekatlon - 10 acara dijalankan dalam 2 hari mengikut susunan: Hari 1: 100m, Lompat Jauh, Lontar peluru, lompat tinggi, 400m Hari 2: 110m L/berpagar, lempar cakera,, lompat bergalah, merejam lembing, 1500m

400m Hari 2 : 100m L/berpagar. lompat jauh. rejam lembing. 200m Hari 2 : lompat jauh. rejam lembing. lontar peluru. lempar cakera. lompat tinggi. lontar peluru.10 acara dijalankan dalam 2 hari berturut-turut mengikut susunan: Hari 1 : 100m. 800m 4 Dekatlon .7 acara berlangsung dalam 2 hari berturut-turut dalam susunan: Hari 1 : 100m L/berpagar.Wanita Junior a) Heptatlon . Lompat tinggi. 1500m 3 . lompat bergalah.

3.Peraturan Am : 1. pesertapesaerta yang terbaik akan berada dalam satu kumpulan yang sama Wakil-wakil teknik atau referi acara bercampur mempunyai kuasa menyusun semula sebarang kumpulan . 5. Masa rehat antara acara sekurang-kurangnya 30 minit Masa rehat antara acara terakhir hari pertama dengan acara permulaan hari kedua sekurang-kurangnya 10 jam Saringan dan kumpulan pertandingan disusun oleh wakilwakil teknik atau referi acara bercampur Bagi acara terakhir dalam acara bercampur. 4. 2.

Pertandingan 1 Acara lompat jauh dan balingan. 2 3 penjaga masa perlu mengambil masa bagi setiap peserta dalam acara larian 3 Peserta akan dibatalkan apabila melakukan 2 salah mula dalam acara larian 4 Hanya satu sistem masa boleh digunakan untuk pengiraan mata 5 Peserta yang gagal memulakan atau membuat percubaan dalam sesuatu acara tidak dibenarkan untuk meneruskan pertandingan 6 Peserta yang hendak menarik diri dari pertandingan hendaklah memaklumkan kepada referi acara bercampur 7 Mata yang diperolehi oleh peserta perlu diumumkan selepas setiap acara dan juga mata keseluruhannya 8 Seri: a) Peserta yang mendapat mata yang tinggi dalam banyak acara b) Peserta yang mempunyai mata yang tertinggi dalam salah satu acara . hanya 3 percubaan dilakukan.

Lumba Jalan Kaki Takrif: 1 Lumba jalan kaki – pergerakan langkah yang berterusan 2 Kaki hadapan mesti lurus Penghakiman: 1 Hakim-hakim jalan kaki yang dilantik akan memilih ketua hakim 2 Semua hakim bertindak secara bersendirian 3 Acara di luar stadium. 6 orang hakim termasuk seorang ketua hakim Ketua Hakim Jalan Kaki 1 Mempunyai kuasa untuk membatalkan seseorang peserta 2 Bertindak sebagai penyelia pertandingan . minimum 6 dan maksimum 9 termasuk ketua 4 Dalam stadium.

2 Hakim jalan kaki perlu memaklumkan kepada ketua jalan kaki .Lumba Jalan Kaki 3 Seorang pegawai bertugas di papan maklumat 4 Seorang sebagai pencatat ketua hakim Simbol jalan kaki Teguran 1 Seseorang hakim hanya boleh memberi satu amaran kepada seorang peserta. dengan memaparkan tanda kesalahan.

Lumba Jalan Kaki Kad Merah Kegagalan mematuhi peraturan-peratuan jalan kaki. hakim akan menghantarkan kad merah kepada ketua hakim jalan kaki Pembatalan 1 3 kad merah daripada 3 hakim jalan kaki berlainan 2 Ketua hakim atau penolong hakim jalan kaki menunjukkan papan merah 3 Satu atau lebih papan maklumat untuk menunjukkan simbol kesalahan bagi setiap peserta Permulaan Dengan tembakan pistol .

atlit boleh meninggalkan laluan dengan kebenaran dan pengawasan seorang pegawai 2 Laluan tersebut tidak boleh kurang daripada jarak yang sepatutnya 3 Atlit boleh dibatalkan oleh referi jika beliau berpuas hati dengan laporan hakim atau pengadil .5 km dan tidak kurang dari 2km Perjalanan Perlumbaan 1 Lebih daripada 20 km.Laluan Jalan Raya 1 Sirkit tidak melebihi 2.

Merentas Desa Musim Musim padang dan balapan ditutup Tempat Laluan 1 Kawasan terdedah/ kawasan hutan kayu 2 Haluan berlengaran antara 1750m dan 2000m 3 Halangan asli jika boleh digunakan 4 Laluan pertama 1500m perlu dielakkan dari sebarang halangan Jarak Larian Jarak Jauh Jarak dekat Lelaki Junior Lelaki 12km 4km 8km Wanita junior Wanita 8km 4km 6km .

kedudukan peserta yang terakhir akan dikira .Perlumbaan 1 Dengan tembakan pistol 2 Kata perintah jarak jauh Minuman/Pembasahan dan Stesen Persegaran Disediakan di tempat permulaan dan penamat Penskoran 1 Jumlah agregat yang terendah diumumkan johan 2 Jika seri.