P. 1
36509516-PERTOLONGAN-CEMAS-LENGKAP

36509516-PERTOLONGAN-CEMAS-LENGKAP

|Views: 4|Likes:
Published by hope&faith

More info:

Published by: hope&faith on Jul 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2014

pdf

text

original

PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap.e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan. PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. Semasa melakukan pembebatan. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. c) Mencegah jangkitan di tempat luka. Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih. .

b) Pembalut lebar (broad bandage).Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. 5 Antara jenis-jenis . c) Mengampu bahagian yang cedera. d) Dapat digunakan sebagai pengipas. pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage). c) Pembalut panjang (narrow bandage). b) Menghenti atau menahan pendarahan. b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan. Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. d) Pembalut gulung (rollar bandage). c) Menetapkan bahagian yang cedera. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1. d) Membantu menghentikan pendarahan. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. e) Mengurangkan bengkak.4 meter. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah.

mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera.menahan pendarahan anggota atas.Mengampu anggota atas yang cedera. b) Anduh tiga segi/Anduh St.mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal. John’s (triangular sling) . Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) . . 6 . . d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) .mengampu kecederaan di bahagian bahu. . .Mengampu tulang klavikal yang cedera. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk.Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula.e) Menutup tempat yang luka atau cedera.Mengampu anggota atas yang cedera. . c) Anduh kecil (small arm sling) .mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas.

7 . Jantung terbina dari 3 lapisan otot. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. saluran-saluran darah dan limpa. vena dan kapilari. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan. Oleh yang demikian.

aurikal kanan. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. elastik dan kuat. Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah. Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri. Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. ventrikal kiri dan ventrikal kanan.b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. 8 Dinding arteri sebagai . Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri.

b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. Apabila telah pengoksigenan. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. 9 . Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung.

Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut). 10 . maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0.8 saat bagi setiap kali. Kumpulan B. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu. Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer. Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. Kumpulan O. Diastol – istilah peringkat jantung berehat.Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa. Kumpulan AB. antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A.

Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Sistem saraf terdiri dari otak. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges.SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 . Berat otak adalah kira-kira 31bs.

Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh. 12 . Menguasai gerak geri otot jalur. Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya. Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak. Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. Menyelaras segala gerak-geri otot.c) Otak tengah. Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. Mengawal keseimbangan badan.

Setelah oksigen digunakan.SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel. b. Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. f. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 . d. e. 2. c. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida.

Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak). bulu hidung. Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik. Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Faring. Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. 14 .g. Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru. b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. tulang lembut dan tulang hidung.membantu menentukan sifat bunyi suara. Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. .

krikoid. Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”. Tugas Laring : .penyaluran udara . Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi.5 inci. Terbina dari otot bebas (involuntary muscle). Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. Struktur binaan sama seperti struktur trakea. Terbina dari rawan hailin.menentukan sifat bunyi suara. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium. Panjangnya kira-kira 4.5 dan 6 tulang cervical). Terbina dari rawan. Alveoli Merupakan penghujung bronchioles. 15 . anteoid dan epiglotis.Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid.

Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup. peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause). Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. otot-otot intercostal dan tulang rusuk. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration). Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping. Manakala otot diaghparam menjadi 16 . Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru.

Peringkat hembusan keluar . Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit.luas. Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas. 17 . Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%.

c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 . Contohnya penyakit jantung. lelah. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. gangguan sistem saraf. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. pertumbuhan pada saluran pernafasan. sekatan saluran pernafasan.Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. radang paru-paru.

a) Sukar bernafas. Sekiranya pernafasan terhenti. sekiranya tiada. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . c) Muka menjadi pucat. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan. mulut ke hidung. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. Holger Neilson atau Selvesters. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. lihat dan rasa. h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa berkeadaan gelisah. Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik.

Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan bantuan perubatan segera. Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. Selimutkan mangsa.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. 20 . Longgarkan pakaian mangsa. f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa. Dapatkan bantuan perubatan segera.

Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Sekiranya terhenti. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. 1. . Dapatkan rawatan perubatan segera. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa.  Perhatikan keadaan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan. 21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan. Longgarkan pakaian mangsa. lakukan CPR.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar. Buka pintu atau tingkap. Lakukan CPR. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar.b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak. Rawat kecederaan sekiranya ada.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu.

 Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu.  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak. 22 .  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya.Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang. Jika tiada lakukan CPR. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar. Lakukannya sehingga bendasing keluar.  Dapatkan bantuan perubatan.  Setelah keluar. 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah. periksa gerak nadi mangsa.

PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang. putus. sama ada ianya retak.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti.  Dapatkan bantuan perubatan segera. Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. 23 . Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan. serpihan atau sebagainya. Periksa pernafasan dan gerak nadi. pecah. Dapatkan rawatan perubatan segera. remok.

d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. Contohnya. tendangan atau kemalangan. pukulan. 24 . e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. menyebabkan tulang patah. b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit. Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah.Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. Contohnya kena tembakan.

Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. Contohnya. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran.f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. 25 .

Nafas berbunyi kuat. Mangsa berkeadaan gelisah. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian.c) Sekiranya mangsa pengsan. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. Muntah. 26 . Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. Keluar darah dari hidung. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah. Dapatkan bantuan perubatan segera.Apabila mangsa pulih. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. tekak atau telinga. periksa pernafasan dan nadinya. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring.

Dapatkan bantuan perubatan segera. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Bengkak dan lebam di bahagian belakang. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Gigi mangsa berselisih. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan bantuan perubatan. 27 . Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa. Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik.b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa.

Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. Susah bernafas.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Tidak berupaya menggerakkan anggota badan. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. Bengkak dan lebam di tempat cedera. Tenangkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. 28 .

alas dengan kain yang lembut dan bersih. Patah Anggota Atas Rawatan 29 . Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Dapatkan rawatan perubatan. lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Dapatkan rawatan perubatan. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa. Bengkak. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu.Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh. Tentukan mangsa daapat bernafas. Rawat kecederaan yang terdapat. Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas.

Tenangkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. Susah bergerak atau berdiri. gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera. Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan rawatan perubatan. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Bengkak dan lebam di bahagian cedera. Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung. 30 . Jika anggota atas tidak boleh dibengkok.

Rawat kecederaan. Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan. Tenangkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang.Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. 31 . Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa. Tenagkan mangsa. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa.

Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang. Bengkak dan lebam bahagian sendi. Tergeliat (Sprain) Cedera. Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. Terdapat tanda-tanda am renjatan. 32 . Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak.Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya.

33 . Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Beri minum air yang banyak. Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. Dapatkan rawatan perubatan. Jangan mengurut bahagian cedera. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit. Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak. Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak.

LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. 34 . Rehatkan bahagian yang tercedera. Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. suhu yang terlampau sejuk. Otot menjadi keras dan tegang. Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. kehilangan garam dalam badan melampau. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. Beri demahan. dan beri minum minuman dengan banyak. Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan.

kena tumbukan. Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu. 35 .Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan. pisau cukur dan sebagainya. terhimpit kepada benda-benda yang berat. pedang.Contohnya kemalangan jalan raya. semilu buluh. Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. Jenis-jenis luka. Contohnya kena ketukan penukul. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah.

d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam. Di samping itu. Contohnya tusukan pisau.Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri . Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah. paku.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. jarum. Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak. 36 . e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. duri dan sebagainya. warna darahnya pula berwarna merah gelap.Darah keluar secara meleleh dan berterusan. b) Pendarahan dari saluran vena .

• Kulit badan berpeluh dan sejuk. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya.c) Pendarahan dari salur kapilari. • Pening kepala. • Berlaku renjatan dan pengsan.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. 37 . • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek.  Pastikan tahap kesedaran mangsa. Beri bantuan CPR jika diperlukan. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera.darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti. RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. • Hilang kekuatan atau keupayaan. • Meloya dan kemungkinan muntah. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak. sama ada ia sedar atau sebaliknya. • Pucat. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen.

 Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang.  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak.cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit. • Setelah darah berhenti. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan. 38 . ♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan.

-Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit. -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan. 39 . -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih. -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Dapatkan rawatan perubatan segera. . Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah. -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. Pendarahan dari telinga.-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera.

-Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 . -Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar.Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa. sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut. -Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa.

darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah.kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound).Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas . -Semasa hembusan . Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada. 41 . Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada. -Dapatkan bantuan perubatan segera. Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize. -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar. -Gelisah.

-Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. -Bengkak bahagian dada (tenderness). -Sukar bernafas. tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Batuk beserta darah. -Gelisah 42 . kulit atau tulang. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya. Rawatan -Baringkan pesakit. Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa.-Bibir pucat dan kebiruan.

Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga. 43 e) f) g) h) . Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan. Rawatan -Tenangkan mangsa. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. cuba pulihkan mangsa. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. -Longgarkan pakaian yang ketat. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. Brachial arteri –pergelangan siku. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah.

air panas. cahaya matahari. Contohnya api. kilat. Contohnya wap. Popliteal arteri – di belakang lutut. asid . b) Kulit menjadi bengkak. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. kemerahan.i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. Anterior tibial –pergelangan kaki. alkali dan sebagainya. stim. minyak panas. dan panas. 44 . Tanda-tanda dan gejala. tar panas dan lain-lain. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. besi panas. a) Sakit yang kuat. c) Terjadi gelembung air pada kulit.

Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman.9% -18% -18% .1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara. Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam. 45 .d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena. Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher . Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat.9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine). e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair. Contohnya terkena asid dan alkali. Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan.

i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan.c) Tenangkan mangsa. d) Sekiranya terkena bahan alkali. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. subang. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 . j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. Contohnya cincin. k) Dapatkan rawatan perubatan segera. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. gelang dan sebagainya. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. c) Jika terkena asid. Contohnya pakaian yang melekat. g) Cuci tempat cedera dengan cermat.

47 . Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. d) Elak dari berlaku renjatan. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. f) Dapatkan rawatan perubatan. e) Setelah dicuci. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak. Sekiranya renjatan berlaku. Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. c) Dapatkan rawatan perubatan. c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan.sekiranya terkena mata. rawatan renjatan perlu dilakukan.

kehilangan cecair. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. kesakitan.RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. 48 . Contohnya kecederaan terbakar atau melecur. gangguan perasaan. alahan kepada ubatan atau bahan kimia. kehilangan darah. b) Kehilangan plasma. Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman.

Contohnya perpeluhan yang melampau. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. Jenis-jenis renjatan. kilat. e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung. a) Mangsa berada di dalam gelisah. 49 . Contohnya terkena kejutan elektrik. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak. Renjatan gabungan. Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. f) Gangguan saraf.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. terminum atau tersedut bahan beracun. angin ahmar dan sebagainya. kencing manis.c) Kehilangan air dalam badan yang teruk.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu. b) Renjatan saraf. alahan kepada ubatan dan lain-lain. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit. b) Kulit badan menjadi pucat.

Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara.Beri bantuan CPR jika perlu. Periksa pernafasan dan gerak nadi. mual dan muntah-muntah. d) Perpeluhan dengan banyak. 50 . g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan. f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. e) Longgarkan pakaian mangsa. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri. h) Pandangan menjadi kabur.c) Merasa pening. b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. c) Tenangkan mangsa. g) Badan menjadi sejuk dan basah.

Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. sedih atau menakutkan. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan.i) Dapatkan rawatan perubatan. 51 . d) Kelaparan atau terlalu dahaga. PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara.

PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak. berikan minuman.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya. Otak mengalami kerosakan. f) Apabila mangsa telah pulih . c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa. d) Tenangkan mangsa.Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara. e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa.apa langsung. Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. 52 . b) Stupor. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu.

f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. epilepsi. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. kencing manis dan barah otak. 53 . d) Penyakit-penyakit tertentu. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk. e) Lemas dalam asap atau dalam air. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan. Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan.contohnya penyakit jantung. angin ahmar. g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. e) Selimutkan mangsa.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan.Punca-punca pengsan a) Terkejut.

Berikan rawatan CPR jika di perlukan. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. d) Muntah-muntah. pecah tempurung kepala dan sebagainya. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. d) Dapatkan rawatan perubatan segera. c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna.h) Dapatkan perubatan segera. b) Nadi berdenyut perlahan. kulit badan sejuk. Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat.

k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. 55 .a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. Periksa pernafasan dan gerak nadi. j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. f) Mangsa tidak sedar diri. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. d) Longgarkan pakaian mangsa. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. Jalankan bantuan CPR jika perlu. e) Giginya terkancing dengan kuat. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. f) Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. d) Mulut mangsa berbuih.

Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. Rawatan a) Tenangkan mangsa. gangguan perasaan. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika. menarik rambut atau ketakutan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. tersentak-sentak badan. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. ketawa. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. menagis. 56 . meracau. b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu.

Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan. b) Longgarkan pakaian mangsa. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma. h) Mangsa tidak sedar diri. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. d) Anak mata naik ke atas. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti. . g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah.

mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap. c) Pernafasan dengkuran. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. e) Dapatkan rawatan perubatan. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. tidak selesa dan lemah.Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma.sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. Beri bantuan CPR jika di perlukan. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma. b) Mangsa gelisah dan pening. 58 . d) Jika sekiranya mangsa sedar . d) Pernafasan mangsa berbau acetone. b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya.

e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan.c) Berpeluh dengan banyak. Cara. b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. makanan tercemar dan sebagainya. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. c) Longarkan pakaian mangsa. pepejal. f) Dapatkan rawatan perubatan. 59 . Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. Contohnya gas karbon dioksida. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. d) Sekiranya mangsa pengsan. ubat-ubatan. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. periksa gerak nadi dan pernafasan. debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. Beri rawatan CPR jika perlu. Contohnya terminum racun.

i) Berpeluh dengan banyak. Contohnya racun malation dan paraquat. 60 . b) Loya dan muntah-muntah. d) Mengalami sesak nafas. menyuntik dadah. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. debu-debu racun serangga dan lain-lain. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair. kotoran. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan.Karbon monoksida.

Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. c) Gelisah dan pucat. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. d) Berlaku cirit-birit. b) Longgarkan pakaian mangsa.j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. Beri bantuan CPR jika perlu. b) Loya dan muntah-muntah. Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. 61 . Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. l) Berlaku renjatan. periksa gerak nadi dan penafasan. e) Mangsa mengadu dahaga. f) Dapatkan rawatan perubatan. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut.

Periksa gerak nadi dan pernafasan. f) Betulkan saluran pernafasan. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar. b) Longgarkan pakaian yang ketat. Rawatan a) Tenangkan mangsa. Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. Contohnya bekas 62 . d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. h) Berlaku renjatan. e) Sekiranya mangsa pengsan. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap.f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap. Lakukan CPR jika penafasan terhenti.

g) Berlakunya renjatan. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. c) Loya dan muntah-muntah. Keracunan Melalui saluran pernafasan. muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. Periksa gerak nadi dan pernafasan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. b) Lemah dan tidak bertenaga. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. 63 .ubat. c) Sekiranya mangsa pengsan. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. 67 .d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar. alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. d) Jika benda asing kecil. c) Jangan cuba mengorek benda asing. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa. e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar.

68 . g) Dapatkan rawatan perubatan. d) Mangsa gelisah. e) Jika benda asing besar. b) Arah mangsa batuk. c) Tempat gigitan menjadi panas. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. e) Mangsa mengalami sesak nafas. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. lebam dan keluar darah. b) Bengkak.e) Dapatkan rawatan perubatan. SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. Tebuan. Lipan. c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. f) Berlaku renjatan.

b) Tenangkan mangsa. d) Dapatkan rawatan perubatan. Berikan rawatan CPR jika perlu. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan. e) Cuci tempat sengatan. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka. c) Balut luka dengan kemas. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat.Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. abu atau secara membakar badan binatang tersebut. f) Dapatkan rawatan perubatan. 69 . b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak.

Rawatan a) Tenangkaan mangsa.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan.tanda. keletihan dan berasa anggota sejuk. a) Sakit di tempat patukan. g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. b) Longgarkan pakaian magsa. d) Awasi mangsa dari renjatan. Tanda. 70 . c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak.3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. f) Gelisah. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. c) Darah keluar di tempat patukan. e) Sesak nafas. h) Berlaku renjatan.

e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi. 71 .f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Oleh itu. c) Sakit berselang seli dengan keredaan. Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. d) Ibu berkeadaan gelisah. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat. Tanda. cemas dan berpeluh.tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung.

f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. ii. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya. c) Peringkat Ketiga i. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. ii. Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam. placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. iii. Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm. 72 . Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam.

Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. e) Baringkan ibu melentang. j) Cuci badan. Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. Buka kelengkapannya. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. mata. pisau atau gunting bersih. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. sabun. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. lampin dan tuala. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa. tali pengikat atau benang. g) Setelah saat kelahiran tiba. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. 73 . bengkokkan kedua-dua kakinya. galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim.

q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. o) Cuci kemaluan ibu. r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. beri bantuan pernafasan kepada bayi. Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat. PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. m)Sekiranya selepas 3 minit. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis. n) Selimutkan bayi. tiada sebarng tangisan. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian.

Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit. Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya. • mengampu belah anggota bawah mangsa. Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan. • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. • Usungan menarik 75 . Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya.Tangan keadaan sedar.-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa.

• Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 . -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. Tarik mangsa secara berundur ke belakang. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. Tarik blanket secara berundur ke balakang. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. • Mengusung berekoran atau berbuntut. a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya.-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa.

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa. Cara pratiknya. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. 80 . • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut. • Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut. perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. Semasa hembusan. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa.

81 . • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa. • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. d) Kaedah Holger Neilson. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. Cara pratiknya. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu. Lakukan selama kira-kira 2 saat. • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula.

• Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. • Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa. 82 . e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. • Dongakkan kepala mangsa. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat.

• Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa. tangan mangsa mengampu bahagian 83 . Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan. • Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat.f) Kaedah Schafers Cara pratiknya.

mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. 84 . Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada.2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti.

iv. Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. ii. vi. Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). iii. vii. peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. v. peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. 85 . Penyakit angin ahmar (stroke). Selepas 10 minit kejadian. Lemas (asap. Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. c. b. Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. Kejutan elektrik. Kecederaan. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa. Antaranya ialah: i. Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan).

Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen. Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. Saluran pernafasan (airway) b. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi. Antaranya ialah: a. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift). Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti.Di dalam istilah perubatan. • Setelah pasti mangsa pengsan. Pernafasan (breathing) c. b. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Kematian tersebut ialah: a.

dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa.mangsa terbuka. c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut. 87 . mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa. otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat.

lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift). Periksa selama 3 hingga 5 saat.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1.TEKNIK. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi.  DEWASA. Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut. Picit hidung dan mulut mangsa.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran. 88 .5 saat. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar. TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa. Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar.

 Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.5 hingga 2 inci (4 . Tekan sedalam kira-kira 1.5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2.  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan.  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan. Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada).Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak. lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir.  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih.  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya. 89 . Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk.

 Sekiranya masih tiada pergerakan nadi. memeriksa pernafasan. Jika nadi pulih.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu. 90 .  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. 2. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. bantuan.  Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan. Jika tiada. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa. hentikan tekanan.

c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. Jika pergerakan nadi telah dirasai. hentikan tekanan. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja.  Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. Periksa pernafasan mangsa.  Sekiranya pembantu kedua keletihan. 3. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat. 91 . lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas.5 inci sahaja.

0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. d. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat. Jika ada nadi. Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. Ini disebabkan leher bayi pendek. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi. 5. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan. periksa pernafasan mangsa. c. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 . TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a. Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa.4. b. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan).5 hingga 1.

Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 .Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali.TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. Antaranya ialah : i. Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut. ii.

Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. berperut buncit dan perempuan mengandung. Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan.sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif. -genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. 94 . -peluk bahagian pinggang mangsa. . jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut. tercekik dan batuk. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi. Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa.Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas..

Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk.  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ).  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan. caranya  berdiri di belakang mangsa.  Minta bantuan perubatan. 6. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang. berperut buncit dan perempuan mengandung. 95 .  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi.b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing.  genggam penumbuk sebelah tangan.

 Periksa mulut mangsa. 7. bendasing 96 .  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. Beri bantuan pernafasan. Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali.  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar.  Beri bantuan pernafasan.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Jika hembusan tidak masuk. ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa. Jika masih tersekat. Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan.

 Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar.  Sekiranya ada pergerakan nadi. Lakukan hembusan sekali lagi.  Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR. 9. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 .  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. Jika di dapati hembusan tidak masuk. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut. Jika tidak masuk juga. 8. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa.

Berikan sekali lagi hembusan. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI . reposisikan kepala mangsa. Jika kali kedua masih tidak masuk.  Dapatkan bantuan perubatan. Jika tidak masuk.  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi. Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Ampu bayi dengan bahagian paha.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa.  Berikan sekali hembusan.  Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah. 10.

Pastikan ianya masuk atau tidak.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah. Jika udara masuk.  Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan. batuk. Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan. Jika tidak masuk. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik. 11. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi. Ampu badan bayi dengan paha. lakukan kaedah di atas semula. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha.  Lakukan sekali bantuan pernafasan.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi. 99 .  Perhatikan pernafasan.

 Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan.  Beri bantuan pernafasan 2 kali.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan. Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari. Jangan korek jika tidak nampak bendasing.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ). Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1. Kain anduh tiga segi 100 . 2. Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ).  Periksa nadi mangsa.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing. 12.  Minta bantuan perubatan. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan.

13. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. 12. gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7. 8. Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. 14. Selain itu. 5. 9. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. 101 . 6. 4. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang.3. 15. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. 11. 10.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

105 . -Penting dalam membentuk struktur tubuh. tulang rusuk dan sternum. turus vertebra. lengkungan pelvis. tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh.SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak.  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral.

Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium. Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. Tulang muka melindungi mata. Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 . iaitu sutur. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur. Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium.TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya. Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. telinga dan hidung.

Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur. Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 .fungsi. dan kedudukannya pada turus vertebra.sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra. vertebra ini disambung oleh rawan.

Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra. 108 .TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan.

Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan. Vertebra atlas 109 . Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf. Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot. Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang.

• Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri. Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium.  Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar. Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar. Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk. 110 . • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala.

Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. dan cuaran melintang yang lebar. Gambarajah vertebra serviks 111 . • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita. spinal saraf yang pendek.

tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk. manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks.Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher. • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk. Pandangan superior vertebra toraks 112 . • cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar.

VERTEBRA LUMBAR 113 . •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang. • Cuaran melintangnya lebar dan pipih.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar. mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain. •Sentrumnya besar dan tebal.

•4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya. •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. •Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting. Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung. •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis.SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga. 114 .

•Di hujung distal. 9. dan 10 bersambung sesama sendiri. •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh.TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. •Pada bahagian posterior. 115 . •Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. pasangan tulang rusuk ke 8. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung.

GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1. iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 . 2. Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang . Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi.

3. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. Persendian ini disebut sendi bahu. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . 7. 6. 4. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. 5. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper. 8. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita.

Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. 3. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2.TULANG LENGAN 1. Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel. Di hujung posterior humerus. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen. 118 sendi . 4.

terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks. 119 . Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. Falanks terdiri daripada 14 tulang. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. 9. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. 7. 6.5. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang. manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. 8.

Kebanyakan abdomen. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. 2. Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. salur darah. dan ligamen melaluinya. 4. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya.LENGKUNGAN PELVIS 1. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 . Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian.

Lesung ini dinamakan asetabulum. 121 . Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung.5.

3. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha. Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. 122 .TULANG KAKI 1. Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2. Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum.

Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain. 8. 6. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. 5. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. 7. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula.4. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. 123 . Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. 9.

maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah.PERANAN OTOT.  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki. iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak. 124 .

JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 .  Ligamen merupakan gentian yang liat. dan kenyal. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok. Oleh itu. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis. Oleh itu.  Apabila otot biseps mengecut. Apabila otot triseps mengecut. otot biseps akan mengendur. Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon. daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan.  Apabila otot mengecut. maka tangan diluruskan.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot.  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi. kuat.

• Sendi bebas bergerak Pada amnya. 126 . • . sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1. .

127 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->