PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan.e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan. Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. Semasa melakukan pembebatan. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap. . Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. c) Mencegah jangkitan di tempat luka.

pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage).4 meter. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. d) Dapat digunakan sebagai pengipas. c) Menetapkan bahagian yang cedera. e) Mengurangkan bengkak. b) Pembalut lebar (broad bandage). Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. d) Membantu menghentikan pendarahan.Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan. c) Mengampu bahagian yang cedera. b) Menghenti atau menahan pendarahan. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. c) Pembalut panjang (narrow bandage). 5 Antara jenis-jenis . d) Pembalut gulung (rollar bandage). Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1.

mengampu kecederaan di bahagian bahu. Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) .Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula.Mengampu anggota atas yang cedera. d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) . . 6 .mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal.mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas.Mengampu anggota atas yang cedera.menahan pendarahan anggota atas. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk. John’s (triangular sling) .mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera.e) Menutup tempat yang luka atau cedera. . c) Anduh kecil (small arm sling) . . . b) Anduh tiga segi/Anduh St.Mengampu tulang klavikal yang cedera. .

Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam. Oleh yang demikian. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. vena dan kapilari. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. 7 . saluran-saluran darah dan limpa.

ventrikal kiri dan ventrikal kanan. aurikal kanan. Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum. 8 Dinding arteri sebagai . Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah.b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. elastik dan kuat. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung.

b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. Apabila telah pengoksigenan. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri. 9 .

Kumpulan AB.8 saat bagi setiap kali. Diastol – istilah peringkat jantung berehat. Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu. Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut). antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Kumpulan B. 10 . maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri. Kumpulan O. Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0.Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa.

Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. Berat otak adalah kira-kira 31bs.SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges. Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 . Sistem saraf terdiri dari otak. Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak.

c) Otak tengah. 12 . Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh. Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak. Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya. Menyelaras segala gerak-geri otot. Mengawal keseimbangan badan. Menguasai gerak geri otot jalur.

f.SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel. karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. 2. d. e. Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 . Setelah oksigen digunakan. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida. c. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. b.

Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik. Faring. Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . .membantu menentukan sifat bunyi suara. Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru. Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). tulang lembut dan tulang hidung. Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak). Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. bulu hidung. b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. 14 . Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring.g.

Alveoli Merupakan penghujung bronchioles. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. Struktur binaan sama seperti struktur trakea. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium.menentukan sifat bunyi suara.5 inci. krikoid. Terbina dari otot bebas (involuntary muscle). Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”.5 dan 6 tulang cervical). Panjangnya kira-kira 4. 15 . Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Tugas Laring : . Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid. Terbina dari rawan hailin.penyaluran udara . anteoid dan epiglotis.Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar. Terbina dari rawan.

Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping. Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru. otot-otot intercostal dan tulang rusuk. Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause). Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup.Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Manakala otot diaghparam menjadi 16 . Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration).

Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit. Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar. Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%. 17 .luas. Peringkat hembusan keluar . Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru.

i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. radang paru-paru. f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. Contohnya penyakit jantung. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. pertumbuhan pada saluran pernafasan. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung.Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. lelah. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. sekatan saluran pernafasan. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 . gangguan sistem saraf.

Holger Neilson atau Selvesters. Sekiranya pernafasan terhenti. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. d) Mangsa berkeadaan gelisah.a) Sukar bernafas. h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. sekiranya tiada. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. lihat dan rasa. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. c) Muka menjadi pucat. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . mulut ke hidung. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek.

dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. Dapatkan bantuan perubatan segera. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. 20 . Longgarkan pakaian mangsa. Selimutkan mangsa. c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. Dapatkan bantuan perubatan segera. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa.

 Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa. . Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Lakukan CPR. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak. lakukan CPR. Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan segera.  Perhatikan keadaan mangsa.b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu. 1. Buka pintu atau tingkap. Longgarkan pakaian mangsa.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar. Sekiranya terhenti. 21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak. Rawat kecederaan sekiranya ada.

 Setelah keluar. 22 .  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak. periksa gerak nadi mangsa. Jika tiada lakukan CPR. 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar. Lakukannya sehingga bendasing keluar.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing.Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang.  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang.  Dapatkan bantuan perubatan.

Dapatkan rawatan perubatan segera.  Dapatkan bantuan perubatan segera. pecah.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik. sama ada ianya retak.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan. d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. putus. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa. Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang. Periksa pernafasan dan gerak nadi. 23 . serpihan atau sebagainya. remok. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan.

Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah. Contohnya kena tembakan. pukulan. b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan.Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. 24 . menyebabkan tulang patah. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. Contohnya. berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. tendangan atau kemalangan. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit.

f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. 25 . Contohnya. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran.

periksa pernafasan dan nadinya. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian. 26 . Keluar darah dari hidung.Apabila mangsa pulih. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. Mangsa berkeadaan gelisah. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. tekak atau telinga. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. Nafas berbunyi kuat. Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. Dapatkan bantuan perubatan segera. Muntah. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah.c) Sekiranya mangsa pengsan.

27 . Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. Bengkak dan lebam di bahagian belakang. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa.b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan bantuan perubatan. Dapatkan bantuan perubatan segera. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Gigi mangsa berselisih. c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi.

Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. Bengkak dan lebam di tempat cedera. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Tidak berupaya menggerakkan anggota badan. Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit. Tenangkan mangsa.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Susah bernafas. Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. Dapatkan rawatan perubatan. 28 .

Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu. Patah Anggota Atas Rawatan 29 . Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. Dapatkan rawatan perubatan. Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Rawat kecederaan yang terdapat.Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Tentukan mangsa daapat bernafas. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. alas dengan kain yang lembut dan bersih. lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Dapatkan rawatan perubatan. Bengkak. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa. Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh.

Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Tenangkan mangsa. Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Dapatkan rawatan perubatan. Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh. Dapatkan rawatan perubatan. Jika anggota atas tidak boleh dibengkok. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Bengkak dan lebam di bahagian cedera. 30 . gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera. Susah bergerak atau berdiri.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung.

Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan. Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. Rawat kecederaan. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa.Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. Tenagkan mangsa. 31 . Tenangkan mangsa. Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa. Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Dapatkan rawatan perubatan. Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang.

Terdapat tanda-tanda am renjatan. 32 . Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. Bengkak dan lebam bahagian sendi. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. Tergeliat (Sprain) Cedera. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang.Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya. Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut.

Jangan mengurut bahagian cedera.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat. 33 . Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. Beri minum air yang banyak. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh. Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot. Dapatkan rawatan perubatan.

Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. Rehatkan bahagian yang tercedera. Otot menjadi keras dan tegang. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. dan beri minum minuman dengan banyak. kehilangan garam dalam badan melampau. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. Dapatkan rawatan perubatan jika perlu.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. suhu yang terlampau sejuk. Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat. 34 . LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. Beri demahan.

cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya.Contohnya kemalangan jalan raya. pisau cukur dan sebagainya. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu. Contohnya kena ketukan penukul. Jenis-jenis luka. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. pedang. semilu buluh. Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. terhimpit kepada benda-benda yang berat.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah. kena tumbukan.Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan. 35 . a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam.

jarum.Darah keluar secara meleleh dan berterusan. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak. Di samping itu. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri . duri dan sebagainya. warna darahnya pula berwarna merah gelap. Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar.Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. paku. Contohnya tusukan pisau. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi.d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam. e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. b) Pendarahan dari saluran vena . 36 .

 Pastikan tahap kesedaran mangsa. • Pening kepala.c) Pendarahan dari salur kapilari. • Kulit badan berpeluh dan sejuk. RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. sama ada ia sedar atau sebaliknya. • Berlaku renjatan dan pengsan. 37 .darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik. • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera. • Hilang kekuatan atau keupayaan. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen. • Meloya dan kemungkinan muntah. Beri bantuan CPR jika diperlukan. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya. • Pucat.

-Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan. PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit.  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit. Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang. ♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit. 38 . • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak. • Setelah darah berhenti. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan.cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah.

Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. Pendarahan dari telinga. -Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah. Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa. -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit. -Dapatkan rawatan perubatan segera. 39 . -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. . -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera.-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih.

Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut. -Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar. -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa. sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 . -Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera.

-Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar. -Dapatkan bantuan perubatan segera.kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound). -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada. Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera.Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas . -Gelisah. 41 . Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize.darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. -Semasa hembusan . Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada.

-Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya. -Sukar bernafas. -Batuk beserta darah. -Gelisah 42 . Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. -Bengkak bahagian dada (tenderness).-Bibir pucat dan kebiruan. Rawatan -Baringkan pesakit. Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. kulit atau tulang.

Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. Rawatan -Tenangkan mangsa. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. 43 e) f) g) h) . -Sekiranya mangsa mengalami renjatan. -Longgarkan pakaian yang ketat. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum. cuba pulihkan mangsa. Brachial arteri –pergelangan siku.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah.

stim. cahaya matahari. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. minyak panas. asid . kemerahan. dan panas. Contohnya wap.i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. besi panas. Popliteal arteri – di belakang lutut. kilat. Tanda-tanda dan gejala. b) Kulit menjadi bengkak. Contohnya api. 44 . c) Terjadi gelembung air pada kulit. tar panas dan lain-lain. Anterior tibial –pergelangan kaki. alkali dan sebagainya. air panas. a) Sakit yang kuat. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah.

Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair.d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat. Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman. Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam. f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena.9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . Contohnya terkena asid dan alkali. 45 . Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher .9% -18% -18% . Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine).1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara.

f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. c) Jika terkena asid. b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. k) Dapatkan rawatan perubatan segera. gelang dan sebagainya. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. g) Cuci tempat cedera dengan cermat. subang. e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan. j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. Contohnya pakaian yang melekat. d) Sekiranya terkena bahan alkali. Contohnya cincin.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 .c) Tenangkan mangsa.

e) Setelah dicuci. f) Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat. 47 . c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api.sekiranya terkena mata. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja. Sekiranya renjatan berlaku. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. c) Dapatkan rawatan perubatan. d) Elak dari berlaku renjatan. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. rawatan renjatan perlu dilakukan. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih.

48 . kehilangan cecair. Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. kesakitan. kehilangan darah. gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. gangguan perasaan. alahan kepada ubatan atau bahan kimia.RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. b) Kehilangan plasma. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur.

e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung. Contohnya perpeluhan yang melampau. Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak. b) Kulit badan menjadi pucat.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit. b) Renjatan saraf.c) Kehilangan air dalam badan yang teruk. Renjatan gabungan. 49 . alahan kepada ubatan dan lain-lain. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. angin ahmar dan sebagainya. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. Jenis-jenis renjatan. a) Mangsa berada di dalam gelisah.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. kilat. f) Gangguan saraf. terminum atau tersedut bahan beracun. kencing manis. Contohnya terkena kejutan elektrik.

f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara. h) Pandangan menjadi kabur. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri. 50 . g) Badan menjadi sejuk dan basah. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala.Beri bantuan CPR jika perlu. f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. c) Tenangkan mangsa. g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan.c) Merasa pening. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. mual dan muntah-muntah. e) Longgarkan pakaian mangsa. d) Perpeluhan dengan banyak. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Periksa pernafasan dan gerak nadi.

i) Dapatkan rawatan perubatan. 51 . Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara. Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. d) Kelaparan atau terlalu dahaga. sedih atau menakutkan.

Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara.apa langsung. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi. b) Stupor. c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. 52 . d) Tenangkan mangsa. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak. f) Apabila mangsa telah pulih . g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan. Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. Otak mengalami kerosakan. berikan minuman. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa. e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan.

Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan. e) Selimutkan mangsa.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan.contohnya penyakit jantung. 53 . epilepsi. g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk.Punca-punca pengsan a) Terkejut. d) Penyakit-penyakit tertentu. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. angin ahmar. kencing manis dan barah otak. e) Lemas dalam asap atau dalam air. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan.

Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. pecah tempurung kepala dan sebagainya. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak.h) Dapatkan perubatan segera. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. d) Dapatkan rawatan perubatan segera. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa. kulit badan sejuk. c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna. b) Nadi berdenyut perlahan. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. d) Muntah-muntah. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat.

Jalankan bantuan CPR jika perlu. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. Periksa pernafasan dan gerak nadi. c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. f) Dapatkan rawatan perubatan. cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . e) Giginya terkancing dengan kuat. Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. d) Longgarkan pakaian mangsa. 55 . f) Mangsa tidak sedar diri. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. d) Mulut mangsa berbuih.a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa.

d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. menagis. ketawa. meracau.Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. tersentak-sentak badan. b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. 56 . Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. Rawatan a) Tenangkan mangsa. gangguan perasaan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. menarik rambut atau ketakutan.

. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. b) Longgarkan pakaian mangsa. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma. h) Mangsa tidak sedar diri. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Anak mata naik ke atas. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti.

d) Pernafasan mangsa berbau acetone. b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. c) Pernafasan dengkuran.sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. 58 . Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. tidak selesa dan lemah. mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas.Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. e) Dapatkan rawatan perubatan. Beri bantuan CPR jika di perlukan. b) Mangsa gelisah dan pening. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma. d) Jika sekiranya mangsa sedar .

Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. ubat-ubatan. d) Sekiranya mangsa pengsan. Cara. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. Contohnya gas karbon dioksida. periksa gerak nadi dan pernafasan.c) Berpeluh dengan banyak. f) Dapatkan rawatan perubatan. pepejal. Beri rawatan CPR jika perlu. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. c) Longarkan pakaian mangsa. Contohnya terminum racun. 59 . makanan tercemar dan sebagainya. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah.

Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah.Karbon monoksida. debu-debu racun serangga dan lain-lain. d) Mengalami sesak nafas. Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. kotoran. menyuntik dadah. b) Loya dan muntah-muntah. 60 . i) Berpeluh dengan banyak. Contohnya racun malation dan paraquat. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair.

Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. l) Berlaku renjatan. periksa gerak nadi dan penafasan.j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Berlaku cirit-birit. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. c) Gelisah dan pucat. 61 . d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. b) Loya dan muntah-muntah. Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut. Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. Beri bantuan CPR jika perlu. e) Mangsa mengadu dahaga. b) Longgarkan pakaian mangsa.

f) Betulkan saluran pernafasan. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. Contohnya bekas 62 . g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap. h) Berlaku renjatan. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. e) Sekiranya mangsa pengsan. Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. Periksa gerak nadi dan pernafasan. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. b) Longgarkan pakaian yang ketat. Rawatan a) Tenangkan mangsa. d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa.f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar.

c) Sekiranya mangsa pengsan. c) Loya dan muntah-muntah. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. g) Berlakunya renjatan. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. Keracunan Melalui saluran pernafasan. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. 63 . Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.ubat. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. Periksa gerak nadi dan pernafasan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. b) Lemah dan tidak bertenaga.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

67 . Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa.d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. d) Jika benda asing kecil. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar. c) Jangan cuba mengorek benda asing. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati.

d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. Tebuan. c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. lebam dan keluar darah. e) Jika benda asing besar. d) Mangsa gelisah. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. b) Bengkak. suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. b) Arah mangsa batuk. Lipan. f) Berlaku renjatan. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan.e) Dapatkan rawatan perubatan. 68 . c) Tempat gigitan menjadi panas. g) Dapatkan rawatan perubatan. e) Mangsa mengalami sesak nafas.

f) Dapatkan rawatan perubatan.Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. d) Dapatkan rawatan perubatan. Berikan rawatan CPR jika perlu. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat. b) Tenangkan mangsa. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. e) Cuci tempat sengatan. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. abu atau secara membakar badan binatang tersebut. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan. 69 . c) Balut luka dengan kemas.

b) Longgarkan pakaian magsa. f) Gelisah. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. keletihan dan berasa anggota sejuk. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. a) Sakit di tempat patukan. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah.tanda. c) Darah keluar di tempat patukan.3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. 70 . e) Sesak nafas.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan. h) Berlaku renjatan. d) Awasi mangsa dari renjatan. c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak. Rawatan a) Tenangkaan mangsa. Tanda. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak.

Tanda. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung. 71 . b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat. d) Ibu berkeadaan gelisah. sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi.f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. cemas dan berpeluh. Oleh itu. c) Sakit berselang seli dengan keredaan.tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan.

Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. ii. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i. Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm. 72 . ii. placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam. c) Peringkat Ketiga i.f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). iii. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya.

dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. bengkokkan kedua-dua kakinya. lampin dan tuala. j) Cuci badan. Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. tali pengikat atau benang. galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim. mata. e) Baringkan ibu melentang. g) Setelah saat kelahiran tiba. sabun. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. pisau atau gunting bersih. 73 . k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. Buka kelengkapannya. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi.

ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. tiada sebarng tangisan. beri bantuan pernafasan kepada bayi. o) Cuci kemaluan ibu. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. n) Selimutkan bayi. r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . m)Sekiranya selepas 3 minit. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis.

-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa. • Usungan menarik 75 . • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya. • mengampu belah anggota bawah mangsa.Tangan keadaan sedar. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan. Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit.

Tarik mangsa secara berundur ke belakang. • Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 . Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa.-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa. Tarik blanket secara berundur ke balakang. -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. • Mengusung berekoran atau berbuntut. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya.

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

• Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut. Cara pratiknya. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut.Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. Semasa hembusan. perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. 80 . • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak.

Cara pratiknya. • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. Lakukan selama kira-kira 2 saat. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula. • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa. d) Kaedah Holger Neilson. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. 81 .

• Dongakkan kepala mangsa.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat. e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang. 82 . • Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa. • Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan.

• Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa. • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. tangan mangsa mengampu bahagian 83 . Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan.f) Kaedah Schafers Cara pratiknya. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat.

84 . mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada.2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti.

Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. Kejutan elektrik. iv. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). Antaranya ialah: i. Kecederaan. Selepas 10 minit kejadian. Penyakit angin ahmar (stroke). peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. b. 85 . peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. v. c. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. ii. iii. Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. Lemas (asap. vi. vii.

Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali.Di dalam istilah perubatan. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen. Antaranya ialah: a. b. Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. Kematian tersebut ialah: a. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. Saluran pernafasan (airway) b. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift). Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Pernafasan (breathing) c. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. • Setelah pasti mangsa pengsan.

mangsa terbuka. dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat. 87 . Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut. otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti.

Periksa selama 3 hingga 5 saat. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift). Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi.5 saat.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1. TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1. lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa.TEKNIK. Picit hidung dan mulut mangsa.  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran. 88 .  DEWASA. Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher.

89 .  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan.5 hingga 2 inci (4 .  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih. lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir. Tekan sedalam kira-kira 1.Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak.5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada).  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan.  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya.  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan. Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk. Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2.

 Jika nadi pulih. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan.  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran. hentikan tekanan. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama.  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. Jika tiada. memeriksa pernafasan.  Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu. 2.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa. bantuan. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. 90 .

3. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. hentikan tekanan. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. 91 . Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. Jika pergerakan nadi telah dirasai.  Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja.  Sekiranya pembantu kedua keletihan.5 inci sahaja. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat. lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. Periksa pernafasan mangsa. c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan.

TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 . Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a.5 hingga 1. Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas. Jika ada nadi. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan).4. 5. periksa pernafasan mangsa. Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat. c. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. b. d.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. Ini disebabkan leher bayi pendek.

ii. ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut.Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan.TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 . Antaranya ialah : i. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar.

berperut buncit dan perempuan mengandung. . tercekik dan batuk.. -genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat. Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan.sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif.Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi. jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut. Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. -peluk bahagian pinggang mangsa. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. 94 .

 Minta bantuan perubatan.  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ). 95 . TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang.b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing.  genggam penumbuk sebelah tangan.  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa. berperut buncit dan perempuan mengandung.  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan. caranya  berdiri di belakang mangsa.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali. 6. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk.

ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan. Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi. Beri bantuan pernafasan. 7.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka.  Beri bantuan pernafasan. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan.  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat.  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa. bendasing 96 . lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar. Jika masih tersekat.  Periksa mulut mangsa. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung. Jika hembusan tidak masuk. Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik.

 Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. 9. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih. Jika di dapati hembusan tidak masuk. Lakukan hembusan sekali lagi.  Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR.  Sekiranya ada pergerakan nadi.  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari. Jika tidak masuk juga. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut. 8. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 .

 Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. reposisikan kepala mangsa.  Berikan sekali hembusan. Jika tidak masuk. Ampu bayi dengan bahagian paha.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi. 10. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI .  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya. Jika kali kedua masih tidak masuk. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang. Berikan sekali lagi hembusan.  Dapatkan bantuan perubatan. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi. Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar.

tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi.  Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi. 11. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan. Ampu badan bayi dengan paha.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. batuk.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah.  Perhatikan pernafasan. lakukan kaedah di atas semula. Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah. Jika tidak masuk.  Lakukan sekali bantuan pernafasan. 99 . Pastikan ianya masuk atau tidak. Jika udara masuk.

Jangan korek jika tidak nampak bendasing. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan.  Periksa nadi mangsa.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ). 12.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing. Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari. Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah.  Beri bantuan pernafasan 2 kali. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan. Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ).  Minta bantuan perubatan.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak. 2. Kain anduh tiga segi 100 . KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1.

Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. 6. 101 . Selain itu. 12. 11. 8. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. 10. gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7. 9. Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. 15. 4.3. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. 14. 5. 13.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

 Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral. -Penting dalam membentuk struktur tubuh.SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak. turus vertebra. tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh. lengkungan pelvis. tulang rusuk dan sternum. 105 .

Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium.TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 . telinga dan hidung. iaitu sutur. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya. Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. Tulang muka melindungi mata. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur.

Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 . Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur. vertebra ini disambung oleh rawan.sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra.fungsi. dan kedudukannya pada turus vertebra.

108 . Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra.TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan.

Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang. Vertebra atlas 109 . Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot.Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan. Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf.

Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk.  Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum. • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala. Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. 110 . Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri. Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar.

Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. spinal saraf yang pendek. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita. dan cuaran melintang yang lebar. Gambarajah vertebra serviks 111 .

tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12. • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher. Pandangan superior vertebra toraks 112 . • cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar. manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk.Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah.

•Sentrumnya besar dan tebal.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar. VERTEBRA LUMBAR 113 . mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain. • Cuaran melintangnya lebar dan pipih. •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang.

Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung.SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga. •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis. •Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting. 114 .

dan 10 bersambung sesama sendiri. •Di hujung distal. •Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. •Pada bahagian posterior. 9. pasangan tulang rusuk ke 8.TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. 115 . •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung.

2. iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 .GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1. Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi. Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang .

Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. 6. 7. 4. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. Persendian ini disebut sendi bahu. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . 8. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita.3. 5. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper.

Di hujung posterior humerus. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2.TULANG LENGAN 1. 3. Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. 4. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. 118 sendi . Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen.

6. 7. 119 . manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks. Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. Falanks terdiri daripada 14 tulang.5. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. 9. 8.

Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. salur darah. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 . Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf.LENGKUNGAN PELVIS 1. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya. 4. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. dan ligamen melaluinya. Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian. Kebanyakan abdomen. 2.

Lesung ini dinamakan asetabulum. 121 .5. Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung.

Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha.TULANG KAKI 1. 122 . Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2. Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. 3.

Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. 6. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. 9. 123 . manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. 7. 5. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut.4. 8. Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita.

 Bongkah otot ini mempunyai dua hujung.PERANAN OTOT. 124 . iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak.  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah. maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut.

 Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal. kuat. otot biseps akan mengendur.  Apabila otot biseps mengecut. Oleh itu.  Ligamen merupakan gentian yang liat. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon. Apabila otot triseps mengecut. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis. maka tangan diluruskan. Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita. dan kenyal.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 .  Apabila otot mengecut. daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya. Oleh itu.

• Sendi bebas bergerak Pada amnya. • . 126 . . sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1.

127 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful