PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

Semasa melakukan pembebatan. PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap. . Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih.e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. c) Mencegah jangkitan di tempat luka.

Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan.Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan. d) Membantu menghentikan pendarahan. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage). Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. d) Dapat digunakan sebagai pengipas. c) Pembalut panjang (narrow bandage).4 meter. c) Menetapkan bahagian yang cedera. c) Mengampu bahagian yang cedera. b) Menghenti atau menahan pendarahan. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1. e) Mengurangkan bengkak. d) Pembalut gulung (rollar bandage). 5 Antara jenis-jenis . b) Pembalut lebar (broad bandage).

John’s (triangular sling) .Mengampu tulang klavikal yang cedera.mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera.mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas.Mengampu anggota atas yang cedera. 6 . . b) Anduh tiga segi/Anduh St.e) Menutup tempat yang luka atau cedera. . c) Anduh kecil (small arm sling) .Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula. . .mengampu kecederaan di bahagian bahu.Mengampu anggota atas yang cedera. d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) . f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk.mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal. . Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) .menahan pendarahan anggota atas.

saluran-saluran darah dan limpa. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. vena dan kapilari. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. Oleh yang demikian. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah. 7 . Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan.

Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. aurikal kanan. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri. elastik dan kuat. Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta.b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. 8 Dinding arteri sebagai . ventrikal kiri dan ventrikal kanan. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput. Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri.

Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena.b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. 9 . Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri. Apabila telah pengoksigenan.

Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer. Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Diastol – istilah peringkat jantung berehat. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut). Kumpulan B. Kumpulan AB. antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A. maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri. Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Kumpulan O. Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0. 10 . Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu.Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa.8 saat bagi setiap kali.

Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges.SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. Berat otak adalah kira-kira 31bs. Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 . Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere. Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak. Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Sistem saraf terdiri dari otak.

c) Otak tengah. Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak. Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh. Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. Menguasai gerak geri otot jalur. Menyelaras segala gerak-geri otot. Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. 12 . Mengawal keseimbangan badan. Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya.

Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 . e. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida. karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. b. Setelah oksigen digunakan. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. f. c.SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. 2. d. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1.

g. Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru. Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. . b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. bulu hidung. Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. tulang lembut dan tulang hidung. Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. Faring.membantu menentukan sifat bunyi suara. 14 . Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak). Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik.

Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi. Tugas Laring : . Panjangnya kira-kira 4. krikoid. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. Terbina dari rawan. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid. Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”. Terbina dari rawan hailin. 15 . Terbina dari otot bebas (involuntary muscle).Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar. anteoid dan epiglotis. Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium. Struktur binaan sama seperti struktur trakea.5 dan 6 tulang cervical).penyaluran udara .menentukan sifat bunyi suara.5 inci. Alveoli Merupakan penghujung bronchioles.

peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause). Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping.Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru. Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration). Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. otot-otot intercostal dan tulang rusuk. Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. Manakala otot diaghparam menjadi 16 . Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup.

Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. 17 . Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru. Peringkat hembusan keluar . Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar. Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas.luas. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa.

jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. sekatan saluran pernafasan. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. Contohnya penyakit jantung. i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. pertumbuhan pada saluran pernafasan. lelah. f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi.Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. gangguan sistem saraf. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. radang paru-paru. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 .

c) Muka menjadi pucat. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. d) Mangsa berkeadaan gelisah. sekiranya tiada. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. Sekiranya pernafasan terhenti. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. mulut ke hidung. Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik.a) Sukar bernafas. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. lihat dan rasa. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. Holger Neilson atau Selvesters.

f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. 20 . Longgarkan pakaian mangsa. c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali. Dapatkan bantuan perubatan segera.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan bantuan perubatan segera. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. Selimutkan mangsa. Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung.

Buka pintu atau tingkap. 1. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak. Longgarkan pakaian mangsa. 21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan.  Perhatikan keadaan mangsa. lakukan CPR. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar. Dapatkan rawatan perubatan. Lakukan CPR. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi.b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan. . Dapatkan rawatan perubatan segera. Rawat kecederaan sekiranya ada. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. Sekiranya terhenti. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu.

22 . 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah. periksa gerak nadi mangsa. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar.  Setelah keluar. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang.  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing. Lakukannya sehingga bendasing keluar.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu.  Dapatkan bantuan perubatan. Jika tiada lakukan CPR.Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang.  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak.

PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang. 23 . putus. remok. d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan rawatan perubatan segera. Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan segera. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. pecah. sama ada ianya retak. serpihan atau sebagainya. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. Periksa pernafasan dan gerak nadi.

berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. 24 . pukulan. menyebabkan tulang patah. b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. Contohnya. Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan.Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. Contohnya kena tembakan. tendangan atau kemalangan.

Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran. Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak.f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain. Contohnya. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. 25 . b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah.

Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. Mangsa berkeadaan gelisah. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. Nafas berbunyi kuat. periksa pernafasan dan nadinya. 26 . Keluar darah dari hidung. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak.c) Sekiranya mangsa pengsan. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian.Apabila mangsa pulih. Muntah. Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. Dapatkan bantuan perubatan segera. tekak atau telinga.

Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. 27 . Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Gigi mangsa berselisih. Bengkak dan lebam di bahagian belakang. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. Dapatkan bantuan perubatan.b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa. lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi. Dapatkan bantuan perubatan segera.

Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit. Bengkak dan lebam di tempat cedera. Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. Dapatkan rawatan perubatan. Susah bernafas. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Tenangkan mangsa.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Tidak berupaya menggerakkan anggota badan. 28 . Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah.

Dapatkan rawatan perubatan. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu.Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. alas dengan kain yang lembut dan bersih. lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Dapatkan rawatan perubatan. Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. Patah Anggota Atas Rawatan 29 . Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa. Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Tentukan mangsa daapat bernafas. Bengkak. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Rawat kecederaan yang terdapat.

Dapatkan rawatan perubatan. Jika anggota atas tidak boleh dibengkok. Dapatkan rawatan perubatan. gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung. Susah bergerak atau berdiri. Bengkak dan lebam di bahagian cedera. Tenangkan mangsa. 30 . Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan.

Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Tenagkan mangsa. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan. Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. 31 . Rawat kecederaan. Tenangkan mangsa. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Dapatkan rawatan perubatan. Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang. Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa. Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa.

Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya. Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. Bengkak dan lebam bahagian sendi. Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Terdapat tanda-tanda am renjatan. terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. Tergeliat (Sprain) Cedera. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang. 32 . Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera.

Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Beri minum air yang banyak. Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak. Dapatkan rawatan perubatan. Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. Jangan mengurut bahagian cedera. 33 . Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh.

Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. kehilangan garam dalam badan melampau. Beri demahan.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. Otot menjadi keras dan tegang. Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat. dan beri minum minuman dengan banyak. Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan. LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. 34 . Rehatkan bahagian yang tercedera. suhu yang terlampau sejuk. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman.

pedang.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah. Contohnya kena ketukan penukul. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya. Jenis-jenis luka.Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri.Contohnya kemalangan jalan raya. Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. 35 . pisau cukur dan sebagainya. Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. terhimpit kepada benda-benda yang berat. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan. kena tumbukan. semilu buluh. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam.

warna darahnya pula berwarna merah gelap. paku. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak. b) Pendarahan dari saluran vena . e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. Di samping itu.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. 36 . jarum. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi.d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam.Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri . Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar.Darah keluar secara meleleh dan berterusan. Contohnya tusukan pisau. duri dan sebagainya. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah.

RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. • Pening kepala. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak. • Meloya dan kemungkinan muntah. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera.  Pastikan tahap kesedaran mangsa. sama ada ia sedar atau sebaliknya. • Pucat.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar.c) Pendarahan dari salur kapilari. • Hilang kekuatan atau keupayaan.darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti. • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek. Beri bantuan CPR jika diperlukan. • Kulit badan berpeluh dan sejuk. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik. 37 . Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen. • Berlaku renjatan dan pengsan. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya.

cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai. • Setelah darah berhenti.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit. PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah. Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang. 38 . ♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan.  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit.

-Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah.-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih. Pendarahan dari telinga. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit. . -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. 39 . Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan.

-Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 . -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa. sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan.Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut. -Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. -Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar.

41 .Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas .darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. -Dapatkan bantuan perubatan segera. Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada. -Gelisah. Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar. Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize.kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound). -Semasa hembusan . -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada.

tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. Rawatan -Baringkan pesakit. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. -Batuk beserta darah. -Sukar bernafas. -Bengkak bahagian dada (tenderness). kulit atau tulang. Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. -Gelisah 42 . -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.-Bibir pucat dan kebiruan. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya.

Rawatan -Tenangkan mangsa. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. Brachial arteri –pergelangan siku. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan. Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. cuba pulihkan mangsa. Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah. 43 e) f) g) h) . Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan. -Longgarkan pakaian yang ketat.

44 . TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. besi panas. tar panas dan lain-lain. alkali dan sebagainya. Anterior tibial –pergelangan kaki. b) Kulit menjadi bengkak. c) Terjadi gelembung air pada kulit. stim. dan panas. Contohnya api. air panas. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. minyak panas.i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. Contohnya wap. Popliteal arteri – di belakang lutut. Tanda-tanda dan gejala. asid . cahaya matahari. kilat. kemerahan. a) Sakit yang kuat.

Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam. f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan. Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat.d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena.1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara.9% -18% -18% . Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher .9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . 45 . Contohnya terkena asid dan alkali. e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair. Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman. Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine).

gelang dan sebagainya. d) Sekiranya terkena bahan alkali. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. subang. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan. g) Cuci tempat cedera dengan cermat. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 .c) Tenangkan mangsa. j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. Contohnya pakaian yang melekat. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. c) Jika terkena asid. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. k) Dapatkan rawatan perubatan segera. Contohnya cincin.

c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. d) Elak dari berlaku renjatan. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak. Sekiranya renjatan berlaku. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja.sekiranya terkena mata. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat. 47 . cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. e) Setelah dicuci. rawatan renjatan perlu dilakukan. Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. c) Dapatkan rawatan perubatan.

Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. gangguan perasaan. alahan kepada ubatan atau bahan kimia. kesakitan. gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. kehilangan darah. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur.RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. 48 . kehilangan cecair. b) Kehilangan plasma.

melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. b) Kulit badan menjadi pucat. 49 . Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. terminum atau tersedut bahan beracun.c) Kehilangan air dalam badan yang teruk. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit. Contohnya terkena kejutan elektrik. kilat. angin ahmar dan sebagainya. a) Mangsa berada di dalam gelisah. kencing manis. Renjatan gabungan. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. Contohnya perpeluhan yang melampau. f) Gangguan saraf. e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung. b) Renjatan saraf. Jenis-jenis renjatan. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak. alahan kepada ubatan dan lain-lain.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu.

b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. g) Badan menjadi sejuk dan basah.Beri bantuan CPR jika perlu. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara. mual dan muntah-muntah. c) Tenangkan mangsa. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. Periksa pernafasan dan gerak nadi. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. e) Longgarkan pakaian mangsa. 50 . h) Pandangan menjadi kabur. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan. d) Perpeluhan dengan banyak.c) Merasa pening. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri.

sedih atau menakutkan. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara.i) Dapatkan rawatan perubatan. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran. Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. d) Kelaparan atau terlalu dahaga. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. 51 . PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu.

berikan minuman. f) Apabila mangsa telah pulih . c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa. Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. Otak mengalami kerosakan.Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi. b) Stupor.apa langsung. g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan. d) Tenangkan mangsa. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa. 52 .mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak.

g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. e) Selimutkan mangsa.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan.Punca-punca pengsan a) Terkejut. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan. epilepsi. e) Lemas dalam asap atau dalam air. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan.contohnya penyakit jantung. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. kencing manis dan barah otak. d) Penyakit-penyakit tertentu. 53 . c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. angin ahmar.

Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Nadi berdenyut perlahan. Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat. c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna. Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat.h) Dapatkan perubatan segera. kulit badan sejuk. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . d) Dapatkan rawatan perubatan segera. d) Muntah-muntah. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. pecah tempurung kepala dan sebagainya. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa.

c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. Periksa pernafasan dan gerak nadi. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. Jalankan bantuan CPR jika perlu. e) Giginya terkancing dengan kuat. Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. f) Mangsa tidak sedar diri. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. 55 . d) Mulut mangsa berbuih. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya.a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. d) Longgarkan pakaian mangsa. cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. f) Dapatkan rawatan perubatan.

tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. 56 . c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. ketawa. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika. b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. gangguan perasaan.Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. tersentak-sentak badan. meracau. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. menagis. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. menarik rambut atau ketakutan.

Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. d) Anak mata naik ke atas. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan. f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti. f) Dapatkan rawatan perubatan. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah. . h) Mangsa tidak sedar diri. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. b) Longgarkan pakaian mangsa.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari.

e) Dapatkan rawatan perubatan. b) Mangsa gelisah dan pening. 58 . d) Pernafasan mangsa berbau acetone. mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. tidak selesa dan lemah. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. d) Jika sekiranya mangsa sedar . Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. Beri bantuan CPR jika di perlukan. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma.Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas.sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. c) Pernafasan dengkuran.

c) Longarkan pakaian mangsa. b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. Cara. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. makanan tercemar dan sebagainya. Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. Beri rawatan CPR jika perlu. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan. 59 . debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. f) Dapatkan rawatan perubatan. pepejal. Contohnya gas karbon dioksida.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. d) Sekiranya mangsa pengsan. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah. periksa gerak nadi dan pernafasan. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. Contohnya terminum racun. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. ubat-ubatan.c) Berpeluh dengan banyak.

Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. debu-debu racun serangga dan lain-lain. b) Loya dan muntah-muntah. kotoran. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. menyuntik dadah. 60 .Karbon monoksida. Contohnya racun malation dan paraquat. d) Mengalami sesak nafas. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. i) Berpeluh dengan banyak.

Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. c) Gelisah dan pucat. d) Berlaku cirit-birit. 61 .j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Loya dan muntah-muntah. periksa gerak nadi dan penafasan. Beri bantuan CPR jika perlu. Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. l) Berlaku renjatan. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. e) Mangsa mengadu dahaga. Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. b) Longgarkan pakaian mangsa.

g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. f) Betulkan saluran pernafasan. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. Contohnya bekas 62 . g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap. h) Berlaku renjatan. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. b) Longgarkan pakaian yang ketat.f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar. Periksa gerak nadi dan pernafasan. d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. e) Sekiranya mangsa pengsan. Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. Rawatan a) Tenangkan mangsa.

muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. c) Sekiranya mangsa pengsan. b) Lemah dan tidak bertenaga. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. 63 . d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.ubat. g) Berlakunya renjatan. c) Loya dan muntah-muntah. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. Keracunan Melalui saluran pernafasan. Periksa gerak nadi dan pernafasan. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa. d) Jika benda asing kecil. e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa.d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. c) Jangan cuba mengorek benda asing. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. 67 . e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung.

c) Tempat gigitan menjadi panas. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. 68 . d) Mangsa gelisah. f) Berlaku renjatan. SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. g) Dapatkan rawatan perubatan. Lipan.e) Dapatkan rawatan perubatan. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. Tebuan. b) Bengkak. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak. e) Mangsa mengalami sesak nafas. lebam dan keluar darah. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. e) Jika benda asing besar. b) Arah mangsa batuk.

Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat. d) Dapatkan rawatan perubatan. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. abu atau secara membakar badan binatang tersebut. f) Dapatkan rawatan perubatan. 69 . e) Cuci tempat sengatan. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. Berikan rawatan CPR jika perlu. c) Balut luka dengan kemas. b) Tenangkan mangsa.

g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. e) Sesak nafas. c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan.tanda. Tanda. d) Awasi mangsa dari renjatan. keletihan dan berasa anggota sejuk. Rawatan a) Tenangkaan mangsa.3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. f) Gelisah. b) Longgarkan pakaian magsa. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. 70 . Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. c) Darah keluar di tempat patukan. h) Berlaku renjatan. a) Sakit di tempat patukan.

tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi. d) Ibu berkeadaan gelisah. 71 . Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya.f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. c) Sakit berselang seli dengan keredaan. Oleh itu. Tanda. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung. cemas dan berpeluh.

Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. iii. 72 . Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam. Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. ii. ii.f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. c) Peringkat Ketiga i. Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam.

Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. 73 . galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim. Buka kelengkapannya. mata. lampin dan tuala. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. j) Cuci badan. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. sabun. bengkokkan kedua-dua kakinya. g) Setelah saat kelahiran tiba. tali pengikat atau benang. Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. pisau atau gunting bersih. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. e) Baringkan ibu melentang.

n) Selimutkan bayi. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. m)Sekiranya selepas 3 minit. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat. o) Cuci kemaluan ibu. Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara. beri bantuan pernafasan kepada bayi. PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. tiada sebarng tangisan.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis. r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu.

Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya.-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya. Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan.Tangan keadaan sedar. • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit. • mengampu belah anggota bawah mangsa. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya. • Usungan menarik 75 .

a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. Tarik mangsa secara berundur ke belakang. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. • Mengusung berekoran atau berbuntut. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. • Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 . Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. Tarik blanket secara berundur ke balakang. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa.-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa.

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

Semasa hembusan. • Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa.Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut. 80 . Cara pratiknya.

• Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula. d) Kaedah Holger Neilson. Lakukan selama kira-kira 2 saat. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. 81 . • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. Cara pratiknya. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu.

• Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa. • Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan. 82 . • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang. e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Dongakkan kepala mangsa. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa.

• Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. tangan mangsa mengampu bahagian 83 . • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat. Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan. • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. • Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa.f) Kaedah Schafers Cara pratiknya.

2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti. 84 . mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk. Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut.

Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. b. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa. peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. iii. peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. Kecederaan. vi. Penyakit angin ahmar (stroke). 85 . iv. v. Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. c. Antaranya ialah: i. vii. Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). Kejutan elektrik. Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. Lemas (asap. Selepas 10 minit kejadian. ii.

Di dalam istilah perubatan. Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen. Antaranya ialah: a. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali. Saluran pernafasan (airway) b. Pernafasan (breathing) c. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Kematian tersebut ialah: a. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift). b. • Setelah pasti mangsa pengsan. Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi.

otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa. dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut.mangsa terbuka. c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. 87 . mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa.

TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher. Periksa selama 3 hingga 5 saat. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi. 88 . Picit hidung dan mulut mangsa. lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa.TEKNIK. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift).  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar. Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut.  DEWASA.5 saat. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1. Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar.

5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan.  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan. Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada). 89 .  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya.5 hingga 2 inci (4 . Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi. Tekan sedalam kira-kira 1.  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan.  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih. lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir.Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2.

bantuan. 90 .  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi. 2.  Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. Jika nadi pulih. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama.  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. Jika tiada. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan. hentikan tekanan. memeriksa pernafasan. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat.

hentikan tekanan. Jika pergerakan nadi telah dirasai. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. 3. c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan.5 inci sahaja. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja.  Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa. Periksa pernafasan mangsa. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1.  Sekiranya pembantu kedua keletihan. 91 . lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat.

b. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 . Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas.4. Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. c. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. Ini disebabkan leher bayi pendek. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan).5 hingga 1. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat. d. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a. Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa. periksa pernafasan mangsa. Jika ada nadi. 5. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan.

TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 . ii. ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan. Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing. Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. Antaranya ialah : i.Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali.

tercekik dan batuk. Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan. Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. -peluk bahagian pinggang mangsa. .Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas. 94 .sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif. -genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa.. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. berperut buncit dan perempuan mengandung. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi. jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut.

caranya  berdiri di belakang mangsa.b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk.  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang. berperut buncit dan perempuan mengandung. 95 .  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing.  genggam penumbuk sebelah tangan. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk.  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa.  Minta bantuan perubatan.  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ).  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali. 6.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi.

Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar. 7. bendasing 96 . tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka.  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa.  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung.  Periksa mulut mangsa. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa. Beri bantuan pernafasan. ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan. Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. Jika hembusan tidak masuk.  Beri bantuan pernafasan. Jika masih tersekat.

 Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 . Jika di dapati hembusan tidak masuk. 8.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. 9.  Sekiranya ada pergerakan nadi. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa.  Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa. Lakukan hembusan sekali lagi. Jika tidak masuk juga.  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut.

10. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi.  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI .  Berikan sekali hembusan.  Dapatkan bantuan perubatan. Jika tidak masuk. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi. reposisikan kepala mangsa. Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Berikan sekali lagi hembusan.  Tentukan tahap kesedaran mangsa. Ampu bayi dengan bahagian paha. Jika kali kedua masih tidak masuk.

11. Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. Pastikan ianya masuk atau tidak. batuk. Jika tidak masuk. 99 .  Lakukan sekali bantuan pernafasan.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik.  Perhatikan pernafasan. Ampu badan bayi dengan paha. lakukan kaedah di atas semula. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi.  Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan. Jika udara masuk.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi.

Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR.  Periksa nadi mangsa. 2.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ).  Beri bantuan pernafasan 2 kali. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1. Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari. Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah. Jangan korek jika tidak nampak bendasing. Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ).  Minta bantuan perubatan.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing. Kain anduh tiga segi 100 . 12.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan.

Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. 5. 6. 10. 11.3. 9. 14. 4. 101 . Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7. Selain itu. 8. 12. 13. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. 15. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

-Penting dalam membentuk struktur tubuh. turus vertebra. 105 .SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak. tulang rusuk dan sternum. tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh. lengkungan pelvis.  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral.

Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium. iaitu sutur. Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 . telinga dan hidung. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya. Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. Tulang muka melindungi mata. Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur.TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat.

dan kedudukannya pada turus vertebra. Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur.fungsi. Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 .sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra. vertebra ini disambung oleh rawan.

TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan. Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra. 108 .

Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan. Vertebra atlas 109 . Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang. Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot. Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf.

Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar. • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala. 110 .  Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum. Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar. Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium.

spinal saraf yang pendek. Gambarajah vertebra serviks 111 . dan cuaran melintang yang lebar. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita.Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih.

• Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher.Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12. manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk. • cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar. Pandangan superior vertebra toraks 112 .

mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar. VERTEBRA LUMBAR 113 . •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang. • Cuaran melintangnya lebar dan pipih. •Sentrumnya besar dan tebal. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain.

Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung. 114 . •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis. •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya. •Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting.SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga.

TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. dan 10 bersambung sesama sendiri. semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung. 115 . •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. •Pada bahagian posterior. •Di hujung distal. •Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. 9. pasangan tulang rusuk ke 8.

Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang . iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 . Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi. 2.GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1.

7. 6. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot.3. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. 5. Persendian ini disebut sendi bahu. 8. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita. 4. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula.

Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen. 118 sendi . 4. 3. Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita.TULANG LENGAN 1. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. Di hujung posterior humerus.

6. 7. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang. 9.5. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. 8. Falanks terdiri daripada 14 tulang. 119 . Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks.

Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. salur darah. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya. dan ligamen melaluinya. Kebanyakan abdomen.LENGKUNGAN PELVIS 1. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 . 2. Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian. 4.

Lesung ini dinamakan asetabulum. 121 .5. Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung.

TULANG KAKI 1. Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. 3. 122 . Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha.

Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. 9. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut.4. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. 123 . 6. 5. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. 7. 8. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula. Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain.

Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis. maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya. iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak.PERANAN OTOT. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut. 124 .  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung.

 Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya.  Ligamen merupakan gentian yang liat. kuat. Oleh itu. maka tangan diluruskan. otot biseps akan mengendur. daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan.  Apabila otot biseps mengecut. Apabila otot triseps mengecut. Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita.  Apabila otot mengecut. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 .  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal. Oleh itu. dan kenyal. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis.

• Sendi bebas bergerak Pada amnya. • . 126 . . sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1.

127 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful