PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan. Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. . Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. c) Mencegah jangkitan di tempat luka. Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. Semasa melakukan pembebatan. seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap.

pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage).4 meter.Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. 5 Antara jenis-jenis . b) Pembalut lebar (broad bandage). c) Pembalut panjang (narrow bandage). b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan. e) Mengurangkan bengkak. d) Membantu menghentikan pendarahan. c) Menetapkan bahagian yang cedera. b) Menghenti atau menahan pendarahan. d) Dapat digunakan sebagai pengipas. c) Mengampu bahagian yang cedera. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. d) Pembalut gulung (rollar bandage). Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak.

John’s (triangular sling) . . . .Mengampu anggota atas yang cedera.menahan pendarahan anggota atas. .mengampu kecederaan di bahagian bahu.mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk.Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula. Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) . c) Anduh kecil (small arm sling) .mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera. .mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal.Mengampu anggota atas yang cedera. d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) .e) Menutup tempat yang luka atau cedera.Mengampu tulang klavikal yang cedera. 6 . b) Anduh tiga segi/Anduh St.

vena dan kapilari. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan. Oleh yang demikian. Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. 7 . Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam. saluran-saluran darah dan limpa. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya.

Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. elastik dan kuat. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. aurikal kanan. ventrikal kiri dan ventrikal kanan. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. 8 Dinding arteri sebagai . Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah.b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum.

darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta.b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung. Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. 9 . Apabila telah pengoksigenan. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri.

maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri. Diastol – istilah peringkat jantung berehat. Kumpulan AB. 10 .8 saat bagi setiap kali.Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Kumpulan O. Kumpulan B. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut). Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer. Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0. antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A. Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu.

Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. Berat otak adalah kira-kira 31bs. Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 .SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. Sistem saraf terdiri dari otak. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak.

Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya. 12 . Menguasai gerak geri otot jalur. Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak. Mengawal keseimbangan badan. Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. Menyelaras segala gerak-geri otot. Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh.c) Otak tengah.

b. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida. karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. d. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel.SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. 2. f. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 . Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. e. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. c. Setelah oksigen digunakan.

bulu hidung. Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. 14 . Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak).membantu menentukan sifat bunyi suara. Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik. Faring. Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru. . Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . tulang lembut dan tulang hidung. Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum.g.

Terbina dari rawan. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium. Terbina dari otot bebas (involuntary muscle). anteoid dan epiglotis.5 inci. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar. Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”.Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. krikoid. Struktur binaan sama seperti struktur trakea. Panjangnya kira-kira 4. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. 15 .menentukan sifat bunyi suara. Terbina dari rawan hailin.5 dan 6 tulang cervical). Alveoli Merupakan penghujung bronchioles. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid. Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi. Tugas Laring : .penyaluran udara .

Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. otot-otot intercostal dan tulang rusuk. Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping.Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. Manakala otot diaghparam menjadi 16 . peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause). Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration). Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru. Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup. Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura.

luas. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru. Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu. Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit. Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja. Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Peringkat hembusan keluar . 17 .

gangguan sistem saraf. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. sekatan saluran pernafasan. f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. pertumbuhan pada saluran pernafasan.Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. Contohnya penyakit jantung. i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. lelah. radang paru-paru. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 .

c) Muka menjadi pucat. Holger Neilson atau Selvesters. Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan.a) Sukar bernafas. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). Sekiranya pernafasan terhenti. sekiranya tiada. d) Mangsa berkeadaan gelisah. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. mulut ke hidung. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. lihat dan rasa. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan.

c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. Longgarkan pakaian mangsa. Dapatkan bantuan perubatan segera. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Selimutkan mangsa. 20 . Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan. Dapatkan bantuan perubatan segera.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas. f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali.

b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak. Dapatkan rawatan perubatan. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu. 1. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan. Dapatkan rawatan perubatan segera. Rawat kecederaan sekiranya ada. Buka pintu atau tingkap. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar. Sekiranya terhenti. Longgarkan pakaian mangsa. . Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas. 21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan.  Perhatikan keadaan mangsa.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. Lakukan CPR. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa. lakukan CPR.

Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar.Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang. Jika tiada lakukan CPR.  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya. 22 . periksa gerak nadi mangsa.  Setelah keluar. Lakukannya sehingga bendasing keluar.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu. 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah.  Dapatkan bantuan perubatan.  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak.

Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik. d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. serpihan atau sebagainya. 23 . Periksa pernafasan dan gerak nadi. sama ada ianya retak. Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. putus. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. pecah.  Dapatkan bantuan perubatan segera. remok. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti. Dapatkan rawatan perubatan segera. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan. PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang.

24 . Contohnya kena tembakan. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. menyebabkan tulang patah.Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. pukulan. b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan. Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah. tendangan atau kemalangan. Contohnya. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit.

Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. Contohnya. g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain. 25 . Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan.f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ.

Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. Mangsa berkeadaan gelisah.Apabila mangsa pulih. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. Keluar darah dari hidung. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. 26 . periksa pernafasan dan nadinya. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. Nafas berbunyi kuat. tekak atau telinga.c) Sekiranya mangsa pengsan. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian. Dapatkan bantuan perubatan segera. Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. Muntah.

Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. Gigi mangsa berselisih. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa. Bengkak dan lebam di bahagian belakang. lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Dapatkan bantuan perubatan. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. Dapatkan bantuan perubatan segera. c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit. 27 .b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa.

Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Dapatkan rawatan perubatan. Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. Tenangkan mangsa. Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. 28 . Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Bengkak dan lebam di tempat cedera. Susah bernafas.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Tidak berupaya menggerakkan anggota badan.

Tentukan mangsa daapat bernafas. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. Dapatkan rawatan perubatan. alas dengan kain yang lembut dan bersih. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu. Bengkak. Patah Anggota Atas Rawatan 29 . Dapatkan rawatan perubatan. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa.Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Rawat kecederaan yang terdapat. Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh.

Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. 30 . Dapatkan rawatan perubatan. Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Jika anggota atas tidak boleh dibengkok. Susah bergerak atau berdiri. Tenangkan mangsa. Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera. Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Bengkak dan lebam di bahagian cedera.

Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. Dapatkan rawatan perubatan. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. 31 . Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Tenangkan mangsa. Tenagkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang. Rawat kecederaan.

terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. 32 . Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. Bengkak dan lebam bahagian sendi. Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Terdapat tanda-tanda am renjatan. Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang.Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya. Tergeliat (Sprain) Cedera.

Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. 33 . Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh. Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat. Jangan mengurut bahagian cedera. Beri minum air yang banyak. Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit.

suhu yang terlampau sejuk. LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. Rehatkan bahagian yang tercedera. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. Otot menjadi keras dan tegang. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. 34 . Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. kehilangan garam dalam badan melampau. dan beri minum minuman dengan banyak. Beri demahan.

Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. pisau cukur dan sebagainya. 35 .Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri. pedang.Contohnya kemalangan jalan raya. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya. Jenis-jenis luka. terhimpit kepada benda-benda yang berat. Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah. Contohnya kena ketukan penukul. semilu buluh. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. kena tumbukan.

Darah keluar secara meleleh dan berterusan. jarum. paku. duri dan sebagainya. Di samping itu. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah. 36 . b) Pendarahan dari saluran vena . Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak.Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung.d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam. Contohnya tusukan pisau. Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. warna darahnya pula berwarna merah gelap. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi. e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri .

darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya.c) Pendarahan dari salur kapilari. 37 . Beri bantuan CPR jika diperlukan. • Hilang kekuatan atau keupayaan. • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek. • Berlaku renjatan dan pengsan. • Kulit badan berpeluh dan sejuk. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera. • Pucat. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik.  Pastikan tahap kesedaran mangsa. • Pening kepala. • Meloya dan kemungkinan muntah. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak. RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. sama ada ia sedar atau sebaliknya.

♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit.  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit.cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai. Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit. • Setelah darah berhenti.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan. 38 .

-Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih. -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah. 39 . -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. Pendarahan dari telinga. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan. Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa. .-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Dapatkan rawatan perubatan segera.

-Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa. -Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. -Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut.Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa. sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 .

-Gelisah. Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada.darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. -Dapatkan bantuan perubatan segera. -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada.Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas . Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. 41 .kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound). -Semasa hembusan . Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize. -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar.

Rawatan -Baringkan pesakit. -Batuk beserta darah. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera.-Bibir pucat dan kebiruan. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya. -Sukar bernafas. kulit atau tulang. tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. -Bengkak bahagian dada (tenderness). -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. -Gelisah 42 .

Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. Rawatan -Tenangkan mangsa. Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga. Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. 43 e) f) g) h) . -Longgarkan pakaian yang ketat. cuba pulihkan mangsa. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Brachial arteri –pergelangan siku. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum.

asid . Contohnya api. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. kemerahan. alkali dan sebagainya. stim. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. c) Terjadi gelembung air pada kulit. Popliteal arteri – di belakang lutut. Anterior tibial –pergelangan kaki. kilat. 44 . air panas. cahaya matahari. Contohnya wap. Tanda-tanda dan gejala. dan panas. b) Kulit menjadi bengkak. a) Sakit yang kuat. besi panas. tar panas dan lain-lain.i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. minyak panas.

Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman.9% -18% -18% .1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara.9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . Contohnya terkena asid dan alkali. 45 . f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan. Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine). Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam.d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher . Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena. e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair.

gelang dan sebagainya. c) Jika terkena asid. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 . pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. g) Cuci tempat cedera dengan cermat. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. k) Dapatkan rawatan perubatan segera.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan. d) Sekiranya terkena bahan alkali. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. subang. Contohnya pakaian yang melekat. j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang. b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid.c) Tenangkan mangsa. Contohnya cincin. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera.

b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. e) Setelah dicuci. c) Dapatkan rawatan perubatan. f) Dapatkan rawatan perubatan. Sekiranya renjatan berlaku. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak.sekiranya terkena mata. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja. 47 . Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. rawatan renjatan perlu dilakukan. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. d) Elak dari berlaku renjatan. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat.

gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. gangguan perasaan. b) Kehilangan plasma.RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. kesakitan. alahan kepada ubatan atau bahan kimia. kehilangan darah. kehilangan cecair. Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur. 48 .

c) Kehilangan air dalam badan yang teruk. 49 . Contohnya perpeluhan yang melampau. terminum atau tersedut bahan beracun. Renjatan gabungan. Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung. a) Mangsa berada di dalam gelisah. alahan kepada ubatan dan lain-lain. b) Renjatan saraf. kencing manis.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. Jenis-jenis renjatan. kilat. angin ahmar dan sebagainya.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu. f) Gangguan saraf. b) Kulit badan menjadi pucat. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak. Contohnya terkena kejutan elektrik. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit.

c) Merasa pening. d) Perpeluhan dengan banyak. b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. g) Badan menjadi sejuk dan basah. e) Longgarkan pakaian mangsa. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. h) Pandangan menjadi kabur. c) Tenangkan mangsa. f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan. mual dan muntah-muntah. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. 50 . Periksa pernafasan dan gerak nadi.Beri bantuan CPR jika perlu. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri.

i) Dapatkan rawatan perubatan. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. sedih atau menakutkan. d) Kelaparan atau terlalu dahaga. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. 51 . PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara. Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran.

e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. berikan minuman. Otak mengalami kerosakan. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa. d) Tenangkan mangsa. 52 . b) Stupor.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya.Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara. f) Apabila mangsa telah pulih .apa langsung. c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa. Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi.

Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan. angin ahmar. 53 .contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan.contohnya penyakit jantung. d) Penyakit-penyakit tertentu. epilepsi. kencing manis dan barah otak. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. e) Lemas dalam asap atau dalam air. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan.Punca-punca pengsan a) Terkejut. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. e) Selimutkan mangsa. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk.

d) Muntah-muntah. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . pecah tempurung kepala dan sebagainya. c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna.h) Dapatkan perubatan segera. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa. b) Nadi berdenyut perlahan. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat. Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat. d) Dapatkan rawatan perubatan segera. Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. kulit badan sejuk. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa.

g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair.a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. 55 . Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. d) Longgarkan pakaian mangsa. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. f) Mangsa tidak sedar diri. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. Periksa pernafasan dan gerak nadi. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. f) Dapatkan rawatan perubatan. e) Giginya terkancing dengan kuat. d) Mulut mangsa berbuih. Jalankan bantuan CPR jika perlu.

gangguan perasaan. 56 . b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. Rawatan a) Tenangkan mangsa. meracau. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. tersentak-sentak badan. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. menagis. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. menarik rambut atau ketakutan.Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. ketawa.

e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma. f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti. h) Mangsa tidak sedar diri. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. . b) Longgarkan pakaian mangsa. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. d) Anak mata naik ke atas. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah. g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari.

sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. e) Dapatkan rawatan perubatan. Beri bantuan CPR jika di perlukan. d) Pernafasan mangsa berbau acetone. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. tidak selesa dan lemah. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma. mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap.Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. c) Pernafasan dengkuran. d) Jika sekiranya mangsa sedar . 58 . b) Mangsa gelisah dan pening. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas.

b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar.c) Berpeluh dengan banyak. c) Longarkan pakaian mangsa. pepejal. Beri rawatan CPR jika perlu. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. Contohnya gas karbon dioksida.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. Cara. Contohnya terminum racun. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan. makanan tercemar dan sebagainya. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. d) Sekiranya mangsa pengsan. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. f) Dapatkan rawatan perubatan. periksa gerak nadi dan pernafasan. Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. 59 . ubat-ubatan.

Contohnya racun malation dan paraquat. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. 60 . f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. debu-debu racun serangga dan lain-lain. i) Berpeluh dengan banyak. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair.Karbon monoksida. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan. d) Mengalami sesak nafas. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah. menyuntik dadah. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. kotoran. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan.

j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. c) Gelisah dan pucat. d) Berlaku cirit-birit. b) Longgarkan pakaian mangsa. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. l) Berlaku renjatan. e) Mangsa mengadu dahaga. b) Loya dan muntah-muntah. 61 . f) Dapatkan rawatan perubatan. Beri bantuan CPR jika perlu. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. periksa gerak nadi dan penafasan.

Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. h) Berlaku renjatan. b) Longgarkan pakaian yang ketat. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. Rawatan a) Tenangkan mangsa. g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap.f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar. f) Betulkan saluran pernafasan. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. Contohnya bekas 62 . Periksa gerak nadi dan pernafasan. e) Sekiranya mangsa pengsan. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya.

Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. c) Sekiranya mangsa pengsan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara.ubat. b) Lemah dan tidak bertenaga. Keracunan Melalui saluran pernafasan. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. c) Loya dan muntah-muntah. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. g) Berlakunya renjatan. 63 . Periksa gerak nadi dan pernafasan.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

c) Jangan cuba mengorek benda asing. 67 . e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan.d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. d) Jika benda asing kecil. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa.

c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak. Lipan. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. e) Mangsa mengalami sesak nafas. c) Tempat gigitan menjadi panas. g) Dapatkan rawatan perubatan. e) Jika benda asing besar. lebam dan keluar darah. Tebuan. SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. d) Mangsa gelisah. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. b) Bengkak. suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. f) Berlaku renjatan.e) Dapatkan rawatan perubatan. 68 . b) Arah mangsa batuk.

d) Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. e) Cuci tempat sengatan. c) Balut luka dengan kemas. 69 . Berikan rawatan CPR jika perlu. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka. abu atau secara membakar badan binatang tersebut. f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. b) Tenangkan mangsa. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan.Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat.

h) Berlaku renjatan. Tanda. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan.tanda. Rawatan a) Tenangkaan mangsa. g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. e) Sesak nafas. 70 . keletihan dan berasa anggota sejuk. b) Longgarkan pakaian magsa. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan. f) Gelisah.3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. a) Sakit di tempat patukan. c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak. d) Awasi mangsa dari renjatan. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. c) Darah keluar di tempat patukan. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan.

Tanda. Oleh itu. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat.f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. d) Ibu berkeadaan gelisah. 71 . sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. c) Sakit berselang seli dengan keredaan.tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. cemas dan berpeluh. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan. Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung.

72 . Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam. Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. ii. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm. Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam. Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i.f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya. iii. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. c) Peringkat Ketiga i. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. ii.

Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. tali pengikat atau benang. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim. sabun. mata. pisau atau gunting bersih. bengkokkan kedua-dua kakinya. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. j) Cuci badan. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. Buka kelengkapannya.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. e) Baringkan ibu melentang. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. lampin dan tuala. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. g) Setelah saat kelahiran tiba. 73 . c) Sediakan tempat tidur dengan selesa. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali.

PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. o) Cuci kemaluan ibu. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat. n) Selimutkan bayi.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara. m)Sekiranya selepas 3 minit. beri bantuan pernafasan kepada bayi. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis. tiada sebarng tangisan.

Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya.Tangan keadaan sedar. • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. • mengampu belah anggota bawah mangsa.-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi. • Usungan menarik 75 . Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan. Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya.

Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. • Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 . Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. Tarik blanket secara berundur ke balakang. • Mengusung berekoran atau berbuntut.-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa. a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. Tarik mangsa secara berundur ke belakang.

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

• Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. 80 .Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut. perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut. Semasa hembusan. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. Cara pratiknya. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa.

• Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula. d) Kaedah Holger Neilson. • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. 81 . Cara pratiknya. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. Lakukan selama kira-kira 2 saat. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan.

• Dongakkan kepala mangsa. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. 82 . • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. • Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa.

• Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. tangan mangsa mengampu bahagian 83 . • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa.f) Kaedah Schafers Cara pratiknya. Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan.

84 .2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk. Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada.

Antaranya ialah: i. Penyakit angin ahmar (stroke). v. Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. Kecederaan. c. Terdapat beberapa sebab jantung terhenti.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. b. Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa. 85 . Kejutan elektrik. peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. Lemas (asap. iii. Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. vi. vii. iv. Selepas 10 minit kejadian. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). ii. peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a.

Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali.Di dalam istilah perubatan. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen. Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. Pernafasan (breathing) c. b. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. Kematian tersebut ialah: a. Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Antaranya ialah: a. Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. • Setelah pasti mangsa pengsan. Saluran pernafasan (airway) b. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift).

• Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut. 87 . dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa.mangsa terbuka. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa. b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat.

hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1. Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar.TEKNIK. Picit hidung dan mulut mangsa. Periksa selama 3 hingga 5 saat. Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut.5 saat. 88 .  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi.  DEWASA. lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran. TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift).

5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan. 89 .5 hingga 2 inci (4 .  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan. Tekan sedalam kira-kira 1. Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi.Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak.  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya. Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada).  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2.  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan.  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan. lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.

Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. Jika nadi pulih.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama.  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi. Jika tiada. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama. 2.  Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa.  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. 90 . hentikan tekanan. memeriksa pernafasan. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu. bantuan. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat.

TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. Periksa pernafasan mangsa. hentikan tekanan. lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. 3. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat. c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya.5 inci sahaja.  Sekiranya pembantu kedua keletihan. Jika pergerakan nadi telah dirasai. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. 91 .  Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa.

4. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. c. b. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas. Ini disebabkan leher bayi pendek. Jika ada nadi. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 . Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa. Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. periksa pernafasan mangsa. 5.5 hingga 1. d. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan).

Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing.Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. ii. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 . ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan. Antaranya ialah : i.TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar.

jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut. Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan. 94 . berperut buncit dan perempuan mengandung. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa. -genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas.. -peluk bahagian pinggang mangsa. tercekik dan batuk.Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas. .sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif.

 lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan.  genggam penumbuk sebelah tangan.  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa.  Minta bantuan perubatan. caranya  berdiri di belakang mangsa.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk. 95 .  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ).b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk. 6. berperut buncit dan perempuan mengandung.

 Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. Jika masih tersekat. bendasing 96 . ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Jika hembusan tidak masuk. Beri bantuan pernafasan.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan.  Beri bantuan pernafasan. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali. 7. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung.  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar. Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi. Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik.  Periksa mulut mangsa.

lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. Jika di dapati hembusan tidak masuk. 8. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar. Lakukan hembusan sekali lagi. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa.  Sekiranya ada pergerakan nadi. 9. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa.  Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR.  Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 . Jika tidak masuk juga.  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari.

Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah.  Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI . TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi.  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya. Berikan sekali lagi hembusan. 10. reposisikan kepala mangsa. Jika kali kedua masih tidak masuk. Jika tidak masuk.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa. Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar.  Berikan sekali hembusan. Ampu bayi dengan bahagian paha.

 Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi. Ampu badan bayi dengan paha. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi.  Perhatikan pernafasan.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi. 99 . lakukan kaedah di atas semula. Pastikan ianya masuk atau tidak. batuk. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik.  Lakukan sekali bantuan pernafasan. 11. Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. Jika udara masuk. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan. Jika tidak masuk.

12.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing.  Minta bantuan perubatan.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ). Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ).  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak. 2. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk.  Periksa nadi mangsa. Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan. Jangan korek jika tidak nampak bendasing. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan. Kain anduh tiga segi 100 . Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah.  Beri bantuan pernafasan 2 kali.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1.

alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. 10. 11. 9. 6. 12. 8. 5. gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7.3. 101 . Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. 4. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. 15. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. Selain itu. 14. 13.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh. -Penting dalam membentuk struktur tubuh.  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral. 105 .SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak. tulang rusuk dan sternum. turus vertebra. lengkungan pelvis.

Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium. Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 . Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. iaitu sutur. telinga dan hidung. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur. Tulang muka melindungi mata. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya.TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala.

Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur. vertebra ini disambung oleh rawan.sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra. dan kedudukannya pada turus vertebra. Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 .fungsi.

TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan. 108 . Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra.

Vertebra atlas 109 . Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang. Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot. Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf.Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan.

110 . Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar. • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala. Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk.  Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium. Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar.

dan cuaran melintang yang lebar.Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. spinal saraf yang pendek. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita. Gambarajah vertebra serviks 111 .

• cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar.Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. Pandangan superior vertebra toraks 112 . tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12. • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk. manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher.

• Cuaran melintangnya lebar dan pipih. VERTEBRA LUMBAR 113 . •Sentrumnya besar dan tebal. mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk. •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar.

•Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis. 114 .SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga. •Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung. Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya.

•Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung. pasangan tulang rusuk ke 8. •Di hujung distal.TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. dan 10 bersambung sesama sendiri. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar. •Pada bahagian posterior. 9. semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. 115 .

GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1. Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang . iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 . 2. Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi.

4. 5.3. Persendian ini disebut sendi bahu. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper. 6. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. 7. 8. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita.

terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. 4. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen. 118 sendi . Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. 3. Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2.TULANG LENGAN 1. Di hujung posterior humerus.

6. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks. 119 . Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. 9. Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. 8.5. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. Falanks terdiri daripada 14 tulang. 7. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan.

LENGKUNGAN PELVIS 1. 4. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 . dan ligamen melaluinya. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya. Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. salur darah. Kebanyakan abdomen. Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian. 2.

Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung.5. 121 . Lesung ini dinamakan asetabulum.

122 .TULANG KAKI 1. Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. 3. Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2. Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha.

Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula. 6. 5. 7. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. 9. 8. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. 123 . manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain.4. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki.

maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung. iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak.  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis.PERANAN OTOT. 124 . LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah.

daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung. otot biseps akan mengendur. maka tangan diluruskan.  Apabila otot biseps mengecut. Oleh itu.  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon. Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita.  Apabila otot mengecut.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis. dan kenyal.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot. Oleh itu. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok. kuat. Apabila otot triseps mengecut. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 .  Ligamen merupakan gentian yang liat.

• . . 126 .• Sendi bebas bergerak Pada amnya. sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1.

127 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful