PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

. Semasa melakukan pembebatan. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. c) Mencegah jangkitan di tempat luka. PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih.e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan.

d) Pembalut gulung (rollar bandage). d) Dapat digunakan sebagai pengipas. c) Pembalut panjang (narrow bandage). e) Mengurangkan bengkak. b) Menghenti atau menahan pendarahan. b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan.4 meter. d) Membantu menghentikan pendarahan. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. c) Menetapkan bahagian yang cedera. 5 Antara jenis-jenis . c) Mengampu bahagian yang cedera. Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage).Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. b) Pembalut lebar (broad bandage).

.e) Menutup tempat yang luka atau cedera. 6 .Mengampu tulang klavikal yang cedera. .Mengampu anggota atas yang cedera. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk.Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula. d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) .mengampu kecederaan di bahagian bahu.menahan pendarahan anggota atas. c) Anduh kecil (small arm sling) . b) Anduh tiga segi/Anduh St.Mengampu anggota atas yang cedera. John’s (triangular sling) .mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera.mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal. Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) .mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas. . . .

Oleh yang demikian. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam. vena dan kapilari. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan. saluran-saluran darah dan limpa. Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. 7 . Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah.

Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum.b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. ventrikal kiri dan ventrikal kanan. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah. elastik dan kuat. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri. Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. aurikal kanan. 8 Dinding arteri sebagai . b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput.

Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. 9 . Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil.b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung. darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. Apabila telah pengoksigenan. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan.

Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. 10 .Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa. maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri. Kumpulan O. antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0. Kumpulan B.8 saat bagi setiap kali. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut). Kumpulan AB. Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu. Diastol – istilah peringkat jantung berehat.

Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges. Berat otak adalah kira-kira 31bs.SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. Sistem saraf terdiri dari otak. Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere. Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 .

Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. Menguasai gerak geri otot jalur. Menyelaras segala gerak-geri otot.c) Otak tengah. 12 . Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh. Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya. Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. Mengawal keseimbangan badan. Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak.

karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. c. 2. f. Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. b. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida. e. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. d. Setelah oksigen digunakan. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 .SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel.

Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . . Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. tulang lembut dan tulang hidung.membantu menentukan sifat bunyi suara. Faring. Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. 14 . Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik. b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. bulu hidung. Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak).g. Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru.

Terbina dari rawan hailin. Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”. Terbina dari rawan. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium. Tugas Laring : . Terbina dari otot bebas (involuntary muscle). Panjangnya kira-kira 4. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus.5 dan 6 tulang cervical). Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar.5 inci.penyaluran udara . krikoid. 15 .Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. anteoid dan epiglotis. Struktur binaan sama seperti struktur trakea. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid.menentukan sifat bunyi suara. Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi. Alveoli Merupakan penghujung bronchioles.

Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. Manakala otot diaghparam menjadi 16 . Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause).Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration). Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping. Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup. otot-otot intercostal dan tulang rusuk. Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru.

luas. Peringkat hembusan keluar . 17 . Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%. Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar. Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas. Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru. Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu.

Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 . c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung. sekatan saluran pernafasan. f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. Contohnya penyakit jantung. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. gangguan sistem saraf. pertumbuhan pada saluran pernafasan. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. lelah. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. radang paru-paru.

h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut.a) Sukar bernafas. lihat dan rasa. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan. mulut ke hidung. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. sekiranya tiada. Sekiranya pernafasan terhenti. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). c) Muka menjadi pucat. d) Mangsa berkeadaan gelisah. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. Holger Neilson atau Selvesters. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang.

dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. Selimutkan mangsa. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali. c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. 20 . Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Dapatkan bantuan perubatan segera. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan bantuan perubatan segera. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. Longgarkan pakaian mangsa.

lakukan CPR. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas. Dapatkan rawatan perubatan. Longgarkan pakaian mangsa. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa.b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan.  Perhatikan keadaan mangsa. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. Dapatkan rawatan perubatan segera. 21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan. Sekiranya terhenti. Buka pintu atau tingkap. . Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Rawat kecederaan sekiranya ada. Lakukan CPR. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu. 1. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan.

2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah.  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing.  Setelah keluar. periksa gerak nadi mangsa. Jika tiada lakukan CPR. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar. Lakukannya sehingga bendasing keluar.  Dapatkan bantuan perubatan. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang. 22 .  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu.Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang.

d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan.  Dapatkan bantuan perubatan segera. serpihan atau sebagainya. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan. Dapatkan rawatan perubatan segera. sama ada ianya retak. remok. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. pecah. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. putus. PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang. 23 .  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan. Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. Periksa pernafasan dan gerak nadi.

menyebabkan tulang patah. Contohnya. 24 . berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. Contohnya kena tembakan. pukulan.Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. tendangan atau kemalangan. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan.

Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain. Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak.f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. 25 . Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. Contohnya.

26 . Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti.c) Sekiranya mangsa pengsan. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian. Muntah. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah.Apabila mangsa pulih. periksa pernafasan dan nadinya. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. Keluar darah dari hidung. Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. Mangsa berkeadaan gelisah. tekak atau telinga. Dapatkan bantuan perubatan segera. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. Nafas berbunyi kuat.

c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi. Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa. Dapatkan bantuan perubatan. lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Dapatkan bantuan perubatan segera. 27 . Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. Gigi mangsa berselisih. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan.b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa. Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. Bengkak dan lebam di bahagian belakang.

Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. Tidak berupaya menggerakkan anggota badan. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Susah bernafas. Dapatkan rawatan perubatan. Bengkak dan lebam di tempat cedera. Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. 28 . Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Tenangkan mangsa. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian.

Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa. Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh. Bengkak. alas dengan kain yang lembut dan bersih. Rawat kecederaan yang terdapat. Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Dapatkan rawatan perubatan.Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. Patah Anggota Atas Rawatan 29 . lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. Tentukan mangsa daapat bernafas.

Bengkak dan lebam di bahagian cedera.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera. Dapatkan rawatan perubatan. Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Susah bergerak atau berdiri. Tenangkan mangsa. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Jika anggota atas tidak boleh dibengkok. Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung. 30 . Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan.

Rawat kecederaan. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa. Tenagkan mangsa. Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. Tenangkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang. Dapatkan rawatan perubatan. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak.Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Dapatkan rawatan perubatan. 31 . Jangan cuba membetulkan tulang yang patah.

Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. Tergeliat (Sprain) Cedera. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang. Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan.Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Terdapat tanda-tanda am renjatan. 32 . Bengkak dan lebam bahagian sendi. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.

Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot. Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. 33 . Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Beri minum air yang banyak. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. Jangan mengurut bahagian cedera. Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak.

34 . Dapatkan rawatan perubatan jika perlu.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. kehilangan garam dalam badan melampau. dan beri minum minuman dengan banyak. Otot menjadi keras dan tegang. Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat. Rehatkan bahagian yang tercedera. Beri demahan. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. suhu yang terlampau sejuk.

Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan. pisau cukur dan sebagainya. Contohnya kena ketukan penukul. semilu buluh.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah. 35 . Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam. Jenis-jenis luka. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya. terhimpit kepada benda-benda yang berat.Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri. kena tumbukan. pedang. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu.Contohnya kemalangan jalan raya.

paku. 36 . Di samping itu.Darah keluar secara meleleh dan berterusan.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi.d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak. e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri . Contohnya tusukan pisau. jarum. warna darahnya pula berwarna merah gelap. duri dan sebagainya. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah.Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar. b) Pendarahan dari saluran vena .

• Hilang kekuatan atau keupayaan. • Meloya dan kemungkinan muntah. 37 .  Pastikan tahap kesedaran mangsa. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen. • Berlaku renjatan dan pengsan. • Kulit badan berpeluh dan sejuk.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. • Pucat. Beri bantuan CPR jika diperlukan. RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. • Pening kepala. • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek.c) Pendarahan dari salur kapilari. sama ada ia sedar atau sebaliknya.darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik.

cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai. Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang. • Setelah darah berhenti. 38 . PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak.  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah. ♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan.

-Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit. -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan. Pendarahan dari telinga. -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah.-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih. . 39 .

-Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar. -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa.Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut. -Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 . sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan.

-Gelisah.kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound). Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize. -Dapatkan bantuan perubatan segera.darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada. -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar. -Semasa hembusan . Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada.Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas . Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. 41 .

tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. kulit atau tulang. -Gelisah 42 . -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Batuk beserta darah. -Bengkak bahagian dada (tenderness). -Sukar bernafas.-Bibir pucat dan kebiruan. Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. Rawatan -Baringkan pesakit. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya.

-Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan. Brachial arteri –pergelangan siku. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. cuba pulihkan mangsa. -Longgarkan pakaian yang ketat. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. Rawatan -Tenangkan mangsa. Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan. 43 e) f) g) h) . Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum. Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa.

Tanda-tanda dan gejala. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. Popliteal arteri – di belakang lutut. minyak panas. kemerahan. b) Kulit menjadi bengkak. stim. cahaya matahari. Contohnya wap. dan panas.i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. a) Sakit yang kuat. c) Terjadi gelembung air pada kulit. kilat. besi panas. asid . Contohnya api. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. Anterior tibial –pergelangan kaki. tar panas dan lain-lain. 44 . alkali dan sebagainya. air panas.

Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman. Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam. e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair.9% -18% -18% .1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara. Contohnya terkena asid dan alkali. 45 . Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher .9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat. f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan. Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine). b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena.d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali.

c) Tenangkan mangsa. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang. c) Jika terkena asid. b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. d) Sekiranya terkena bahan alkali. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. g) Cuci tempat cedera dengan cermat. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. Contohnya pakaian yang melekat. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 . e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. k) Dapatkan rawatan perubatan segera. gelang dan sebagainya. Contohnya cincin. subang.

sekiranya terkena mata. 47 . b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak. Sekiranya renjatan berlaku. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. c) Dapatkan rawatan perubatan. e) Setelah dicuci. d) Elak dari berlaku renjatan. rawatan renjatan perlu dilakukan. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. f) Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja. c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat.

Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. alahan kepada ubatan atau bahan kimia. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur. kesakitan. 48 . Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. b) Kehilangan plasma.RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. gangguan perasaan. kehilangan cecair. kehilangan darah.

alahan kepada ubatan dan lain-lain. kilat. Contohnya terkena kejutan elektrik. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak. angin ahmar dan sebagainya. a) Mangsa berada di dalam gelisah. terminum atau tersedut bahan beracun. 49 . f) Gangguan saraf. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung. Renjatan gabungan. b) Kulit badan menjadi pucat. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. kencing manis.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. b) Renjatan saraf. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. Jenis-jenis renjatan.c) Kehilangan air dalam badan yang teruk. Contohnya perpeluhan yang melampau.

f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. d) Perpeluhan dengan banyak. e) Longgarkan pakaian mangsa. c) Tenangkan mangsa. g) Badan menjadi sejuk dan basah. mual dan muntah-muntah. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. h) Pandangan menjadi kabur. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. 50 . Periksa pernafasan dan gerak nadi.c) Merasa pening. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan.Beri bantuan CPR jika perlu. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri.

51 . b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. sedih atau menakutkan. Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. d) Kelaparan atau terlalu dahaga. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran.i) Dapatkan rawatan perubatan. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara.

c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa.apa langsung. d) Tenangkan mangsa. berikan minuman.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya. Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi. 52 . g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan. f) Apabila mangsa telah pulih .Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara. b) Stupor. e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa. Otak mengalami kerosakan.

e) Selimutkan mangsa. kencing manis dan barah otak. 53 . Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan.contohnya penyakit jantung. e) Lemas dalam asap atau dalam air.Punca-punca pengsan a) Terkejut. epilepsi. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk. d) Penyakit-penyakit tertentu. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan. angin ahmar.

c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna. Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. d) Dapatkan rawatan perubatan segera. Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat. d) Muntah-muntah. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. kulit badan sejuk. pecah tempurung kepala dan sebagainya. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat. b) Nadi berdenyut perlahan.h) Dapatkan perubatan segera.

c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam.a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. f) Mangsa tidak sedar diri. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. 55 . Jalankan bantuan CPR jika perlu. j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. d) Longgarkan pakaian mangsa. Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . Periksa pernafasan dan gerak nadi. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. f) Dapatkan rawatan perubatan. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. e) Giginya terkancing dengan kuat. d) Mulut mangsa berbuih.

menagis. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. gangguan perasaan. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika.Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. meracau. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. 56 . b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. Rawatan a) Tenangkan mangsa. menarik rambut atau ketakutan. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. ketawa. Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. tersentak-sentak badan.

g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah. b) Longgarkan pakaian mangsa. . f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Anak mata naik ke atas. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. h) Mangsa tidak sedar diri.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah. f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma.

Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. Beri bantuan CPR jika di perlukan.sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas. c) Pernafasan dengkuran. 58 . c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. d) Pernafasan mangsa berbau acetone. tidak selesa dan lemah. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. b) Mangsa gelisah dan pening. mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. e) Dapatkan rawatan perubatan. b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. d) Jika sekiranya mangsa sedar .

debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya.c) Berpeluh dengan banyak. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. d) Sekiranya mangsa pengsan. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. 59 . Contohnya gas karbon dioksida. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. pepejal. f) Dapatkan rawatan perubatan. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. makanan tercemar dan sebagainya.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. c) Longarkan pakaian mangsa. Cara. ubat-ubatan. Beri rawatan CPR jika perlu. Contohnya terminum racun. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan. periksa gerak nadi dan pernafasan. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah.

debu-debu racun serangga dan lain-lain. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. b) Loya dan muntah-muntah. d) Mengalami sesak nafas. Contohnya racun malation dan paraquat. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. menyuntik dadah. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair. 60 . d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. kotoran. i) Berpeluh dengan banyak. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah.Karbon monoksida. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan.

Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. e) Mangsa mengadu dahaga. periksa gerak nadi dan penafasan. Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. b) Longgarkan pakaian mangsa. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. d) Berlaku cirit-birit. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. 61 . Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut.j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. Beri bantuan CPR jika perlu. f) Dapatkan rawatan perubatan. c) Gelisah dan pucat. l) Berlaku renjatan. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. b) Loya dan muntah-muntah.

g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap.f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar. Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. f) Betulkan saluran pernafasan. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. Contohnya bekas 62 . e) Sekiranya mangsa pengsan. h) Berlaku renjatan. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. Periksa gerak nadi dan pernafasan. Rawatan a) Tenangkan mangsa. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar. d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. b) Longgarkan pakaian yang ketat. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa.

Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening.ubat. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara. 63 . b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. g) Berlakunya renjatan. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. Periksa gerak nadi dan pernafasan. c) Loya dan muntah-muntah. b) Lemah dan tidak bertenaga. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. Keracunan Melalui saluran pernafasan. Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. c) Sekiranya mangsa pengsan.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar. d) Jika benda asing kecil. alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa.d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. c) Jangan cuba mengorek benda asing. 67 .

suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. f) Berlaku renjatan. e) Mangsa mengalami sesak nafas.e) Dapatkan rawatan perubatan. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. 68 . SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. b) Bengkak. e) Jika benda asing besar. d) Mangsa gelisah. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. Tebuan. b) Arah mangsa batuk. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. Lipan. g) Dapatkan rawatan perubatan. c) Tempat gigitan menjadi panas. lebam dan keluar darah. c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak.

abu atau secara membakar badan binatang tersebut. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan. e) Cuci tempat sengatan. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Tenangkan mangsa. 69 . Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka.Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. d) Dapatkan rawatan perubatan. Berikan rawatan CPR jika perlu. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. c) Balut luka dengan kemas.

3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. e) Sesak nafas.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. a) Sakit di tempat patukan. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. h) Berlaku renjatan. c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak. b) Longgarkan pakaian magsa. c) Darah keluar di tempat patukan. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. Tanda. g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. d) Awasi mangsa dari renjatan. Rawatan a) Tenangkaan mangsa. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan. 70 . keletihan dan berasa anggota sejuk.tanda. f) Gelisah.

PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung. Oleh itu. sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi.tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat. Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. Tanda. d) Ibu berkeadaan gelisah. c) Sakit berselang seli dengan keredaan.f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. 71 . cemas dan berpeluh. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan.

Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam. 72 . Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i. placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). Pembukaan serviknya melebihi 10 sm. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. ii. Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya. ii. iii. c) Peringkat Ketiga i.f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu.

Buka kelengkapannya. lampin dan tuala. mata. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa. bengkokkan kedua-dua kakinya. j) Cuci badan. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. e) Baringkan ibu melentang. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. tali pengikat atau benang. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. g) Setelah saat kelahiran tiba. Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. sabun. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. pisau atau gunting bersih. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. 73 .

n) Selimutkan bayi. Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. o) Cuci kemaluan ibu. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. m)Sekiranya selepas 3 minit. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. beri bantuan pernafasan kepada bayi.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. tiada sebarng tangisan. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat.

Tangan keadaan sedar. • Usungan menarik 75 . Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa. • mengampu belah anggota bawah mangsa. • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya. Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan.-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi.

• Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 . • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. Tarik mangsa secara berundur ke belakang. -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa. a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya. • Mengusung berekoran atau berbuntut. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. Tarik blanket secara berundur ke balakang.-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa.

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

Semasa hembusan. Cara pratiknya. 80 . • Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru.Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa.

• Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya. • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. 81 . • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa. Lakukan selama kira-kira 2 saat. Cara pratiknya. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. d) Kaedah Holger Neilson.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu.

• Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat. e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa. 82 . • Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang. • Dongakkan kepala mangsa. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba.

• Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. tangan mangsa mengampu bahagian 83 . Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa. • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat.f) Kaedah Schafers Cara pratiknya.

mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk. Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. 84 .2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti.

c. peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. Antaranya ialah: i. vii. v. 85 . Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. vi. Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. Penyakit angin ahmar (stroke). Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. iii. iv. b. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). Selepas 10 minit kejadian. Kecederaan. Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. Kejutan elektrik.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. Lemas (asap. ii. peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa.

• Setelah pasti mangsa pengsan. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi.Di dalam istilah perubatan. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Pernafasan (breathing) c. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali. Antaranya ialah: a. Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift). Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. Saluran pernafasan (airway) b. b. Kematian tersebut ialah: a. Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen.

otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa. dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa. b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut.mangsa terbuka. 87 .

TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa. Periksa selama 3 hingga 5 saat. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi.  DEWASA.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher. lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa. 88 .5 saat.TEKNIK. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift).  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar. Picit hidung dan mulut mangsa. Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran. Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut.

 Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2. Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada).  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya.  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan. 89 . lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir. Tekan sedalam kira-kira 1.  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan. Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk.Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak.  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih.5 hingga 2 inci (4 .5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.

jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan. 2. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran. Jika nadi pulih. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. bantuan.  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi.  Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. memeriksa pernafasan. hentikan tekanan.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama. 90 .  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama. Jika tiada.

b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. Jika pergerakan nadi telah dirasai. lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. Periksa pernafasan mangsa.  Sekiranya pembantu kedua keletihan.  Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa. 3. 91 . c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. hentikan tekanan.5 inci sahaja.

Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. d. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat.4. 5. c. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan). TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0. b. Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi. periksa pernafasan mangsa. Jika ada nadi. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. Ini disebabkan leher bayi pendek. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 . Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan.5 hingga 1.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit.

ii. Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing. ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut.TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 . Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar.Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. Antaranya ialah : i.

Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. 94 . -peluk bahagian pinggang mangsa.Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas. tercekik dan batuk. . -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. -genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk.. Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa. jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut.sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif. berperut buncit dan perempuan mengandung.

6.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali. berperut buncit dan perempuan mengandung.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing.  genggam penumbuk sebelah tangan.  Minta bantuan perubatan. 95 .  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ). TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang. caranya  berdiri di belakang mangsa.b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk.  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk.  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa.

Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik.  Periksa mulut mangsa. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa.  Beri bantuan pernafasan.  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali. 7. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. bendasing 96 .  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa. Beri bantuan pernafasan. Jika masih tersekat.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. Jika hembusan tidak masuk. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung. Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi. ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan.

 Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu.  Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR. 8.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. 9. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih. Jika di dapati hembusan tidak masuk. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa.  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 . maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar.  Sekiranya ada pergerakan nadi. Jika tidak masuk juga. Lakukan hembusan sekali lagi.

Jika tidak masuk. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI . Ampu bayi dengan bahagian paha. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang. Berikan sekali lagi hembusan.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Jika kali kedua masih tidak masuk.  Berikan sekali hembusan.  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya. 10. reposisikan kepala mangsa.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi.  Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan. Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar.

Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. Pastikan ianya masuk atau tidak. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi. batuk. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi. 11. 99 .  Lakukan sekali bantuan pernafasan. Jika udara masuk. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi.  Perhatikan pernafasan. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik. Ampu badan bayi dengan paha. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. lakukan kaedah di atas semula. Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan.  Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi. Jika tidak masuk.

 Minta bantuan perubatan. Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan. Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ). Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR.  Periksa nadi mangsa. 2. Jangan korek jika tidak nampak bendasing. Kain anduh tiga segi 100 .  Beri bantuan pernafasan 2 kali.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ). 12.

14. 5. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. 15. 11. 10. Selain itu. 101 . 13. 4. 6. 9. Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang. 12. 8. Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun.3. gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh. -Penting dalam membentuk struktur tubuh.  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral. 105 . lengkungan pelvis. turus vertebra.SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak. tulang rusuk dan sternum.

TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya. Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. iaitu sutur. Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. Tulang muka melindungi mata. Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur. Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 . Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. telinga dan hidung.

Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 . Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur.fungsi. vertebra ini disambung oleh rawan.sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra. dan kedudukannya pada turus vertebra.

TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan. 108 . Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra.

Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot. Vertebra atlas 109 .Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan. Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf. Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang.

110 . Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar. Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk. Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium. • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala. Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih.  Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum.

Gambarajah vertebra serviks 111 . dan cuaran melintang yang lebar.Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita. spinal saraf yang pendek.

manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk. • cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar.Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher. tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12. Pandangan superior vertebra toraks 112 . • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk.

•Sentrumnya besar dan tebal. •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang. mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar. VERTEBRA LUMBAR 113 . • Cuaran melintangnya lebar dan pipih. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain.

•Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung. Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya. 114 . •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis.SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga.

semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. 9.TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. •Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. dan 10 bersambung sesama sendiri. pasangan tulang rusuk ke 8. •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. •Pada bahagian posterior. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar. •Di hujung distal. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung. 115 .

Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang . 2. iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 . Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi.GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1.

8. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper. 7. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. 5. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. 4. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot.3. 6. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita. Persendian ini disebut sendi bahu.

Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2. Di hujung posterior humerus.TULANG LENGAN 1. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen. Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. 118 sendi . 3. 4.

5. 8. Falanks terdiri daripada 14 tulang. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. 6. manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. 9. Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. 7. 119 . Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang.

LENGKUNGAN PELVIS 1. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 . iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. Kebanyakan abdomen. 4. dan ligamen melaluinya. Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian. salur darah. Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. 2. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya.

Lesung ini dinamakan asetabulum. 121 . Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung.5.

TULANG KAKI 1. Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. 122 . 3. Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha. Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2.

Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain. 8. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. 6. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. 123 . 7. 9.4. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. 5.

 Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis. iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak. 124 .PERANAN OTOT.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah. maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya.

 Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita.  Ligamen merupakan gentian yang liat. Apabila otot triseps mengecut.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 .  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung. Oleh itu. daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya.  Apabila otot mengecut. otot biseps akan mengendur. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok.  Apabila otot biseps mengecut. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon. kuat. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi. maka tangan diluruskan. Oleh itu. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. dan kenyal.

sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1. . 126 .• Sendi bebas bergerak Pada amnya. • .

127 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful