PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih.e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan. seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. Semasa melakukan pembebatan. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. c) Mencegah jangkitan di tempat luka. Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. . b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap.

d) Dapat digunakan sebagai pengipas. d) Pembalut gulung (rollar bandage). c) Mengampu bahagian yang cedera.Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. b) Menghenti atau menahan pendarahan. b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan. 5 Antara jenis-jenis .4 meter. Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1. e) Mengurangkan bengkak. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. c) Pembalut panjang (narrow bandage). b) Pembalut lebar (broad bandage). pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage). d) Membantu menghentikan pendarahan. c) Menetapkan bahagian yang cedera.

Mengampu tulang klavikal yang cedera.mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal. . . .mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas. 6 .mengampu kecederaan di bahagian bahu. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk.mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera. d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) . . b) Anduh tiga segi/Anduh St.Mengampu anggota atas yang cedera.Mengampu anggota atas yang cedera. Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) .Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula.e) Menutup tempat yang luka atau cedera. c) Anduh kecil (small arm sling) . John’s (triangular sling) .menahan pendarahan anggota atas. .

vena dan kapilari. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan. Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. 7 . Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam. saluran-saluran darah dan limpa. Oleh yang demikian. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan.

b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. aurikal kanan. Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah. 8 Dinding arteri sebagai . Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum. elastik dan kuat. Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. ventrikal kiri dan ventrikal kanan. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri.

Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri.b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. 9 . darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. Apabila telah pengoksigenan. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung. Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung.

10 . Diastol – istilah peringkat jantung berehat. Kumpulan O. Kumpulan B. Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu. Kumpulan AB.Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa. Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri. Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer.8 saat bagi setiap kali. antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut).

Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Sistem saraf terdiri dari otak. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak. Berat otak adalah kira-kira 31bs. Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 .SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges. Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere.

Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh. Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya.c) Otak tengah. Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. Menyelaras segala gerak-geri otot. Mengawal keseimbangan badan. Menguasai gerak geri otot jalur. 12 . Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak.

e.SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. Setelah oksigen digunakan. karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. 2. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. f. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. b. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida. Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 . c. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel. d.

Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak). Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical).membantu menentukan sifat bunyi suara.g. . bulu hidung. 14 . Faring. Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. tulang lembut dan tulang hidung. Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru. Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik.

Terbina dari otot bebas (involuntary muscle). Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”. krikoid.5 inci.Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. Terbina dari rawan hailin. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid.5 dan 6 tulang cervical). Panjangnya kira-kira 4. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. Alveoli Merupakan penghujung bronchioles. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium. Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Tugas Laring : . 15 .menentukan sifat bunyi suara. anteoid dan epiglotis. Struktur binaan sama seperti struktur trakea. Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar.penyaluran udara . Terbina dari rawan.

Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration). peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause). Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup. Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram.Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. Manakala otot diaghparam menjadi 16 . Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru. Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. otot-otot intercostal dan tulang rusuk.

Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit.luas. Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. Peringkat hembusan keluar . Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar. 17 . Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas.

j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 . pertumbuhan pada saluran pernafasan. sekatan saluran pernafasan. jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. radang paru-paru. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. lelah. i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. gangguan sistem saraf. Contohnya penyakit jantung. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun.Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara.

lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). Holger Neilson atau Selvesters. Sekiranya pernafasan terhenti. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. sekiranya tiada. mulut ke hidung. c) Muka menjadi pucat. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. lihat dan rasa. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin.a) Sukar bernafas. h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa berkeadaan gelisah. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan.

Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. Longgarkan pakaian mangsa. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. 20 . dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. Selimutkan mangsa. Dapatkan bantuan perubatan segera. Dapatkan bantuan perubatan segera. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa. Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali.

Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar. . Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. 21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan. Dapatkan rawatan perubatan segera. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa. Buka pintu atau tingkap. 1. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Longgarkan pakaian mangsa.b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan. Dapatkan rawatan perubatan. Lakukan CPR. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak.  Perhatikan keadaan mangsa. Rawat kecederaan sekiranya ada. lakukan CPR. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan. Sekiranya terhenti. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak.

 Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya.  Dapatkan bantuan perubatan. Jika tiada lakukan CPR.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu.  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak. periksa gerak nadi mangsa. 22 .Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing.  Setelah keluar. Lakukannya sehingga bendasing keluar. 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah.

d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan rawatan perubatan segera. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa. sama ada ianya retak. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan.  Dapatkan bantuan perubatan segera. remok. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. Periksa pernafasan dan gerak nadi. serpihan atau sebagainya. putus.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik. PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. pecah. 23 .

menyebabkan tulang patah. berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit. 24 .Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. Contohnya kena tembakan. Contohnya. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. pukulan. tendangan atau kemalangan. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan.

Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek.f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. Contohnya. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran. Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. 25 . g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain.

Mangsa berkeadaan gelisah. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. 26 . periksa pernafasan dan nadinya. Dapatkan bantuan perubatan segera. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah. Nafas berbunyi kuat. Keluar darah dari hidung.Apabila mangsa pulih. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. Muntah.c) Sekiranya mangsa pengsan. tekak atau telinga.

Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi.b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa. Dapatkan bantuan perubatan segera. Bengkak dan lebam di bahagian belakang. 27 . lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. Dapatkan bantuan perubatan. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa. Gigi mangsa berselisih. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit.

Bengkak dan lebam di tempat cedera. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. Tidak berupaya menggerakkan anggota badan. Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. 28 . Susah bernafas. Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. Dapatkan rawatan perubatan. Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. Tenangkan mangsa.

Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Patah Anggota Atas Rawatan 29 . Bengkak. Rawat kecederaan yang terdapat. Tentukan mangsa daapat bernafas. Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh. alas dengan kain yang lembut dan bersih. Dapatkan rawatan perubatan. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. Dapatkan rawatan perubatan. lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa.

Tenangkan mangsa. Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh. Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Bengkak dan lebam di bahagian cedera.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. 30 . Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung. Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Susah bergerak atau berdiri. Jika anggota atas tidak boleh dibengkok. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera.

Tenangkan mangsa. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa. Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa. 31 . Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. Dapatkan rawatan perubatan. Tenagkan mangsa. Rawat kecederaan. Dapatkan rawatan perubatan. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah.Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang. Dapatkan rawatan perubatan.

Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya. Tergeliat (Sprain) Cedera. Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. 32 . Terdapat tanda-tanda am renjatan. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Bengkak dan lebam bahagian sendi.

33 . Dapatkan rawatan perubatan. Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak. Beri minum air yang banyak. Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. Jangan mengurut bahagian cedera. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot. Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit. Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut.

sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. Otot menjadi keras dan tegang. dan beri minum minuman dengan banyak. Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. 34 . Rehatkan bahagian yang tercedera. kehilangan garam dalam badan melampau. Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat. suhu yang terlampau sejuk. Beri demahan. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu.

terhimpit kepada benda-benda yang berat.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah. pedang. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu. Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya. pisau cukur dan sebagainya. kena tumbukan.Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan. 35 .Contohnya kemalangan jalan raya. Jenis-jenis luka. semilu buluh. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. Contohnya kena ketukan penukul.

warna darahnya pula berwarna merah gelap.Darah keluar secara meleleh dan berterusan. duri dan sebagainya. jarum. paku. b) Pendarahan dari saluran vena . Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar. e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. 36 . Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri .Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. Di samping itu.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah. Contohnya tusukan pisau.d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam.

sama ada ia sedar atau sebaliknya. • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek. • Pucat.c) Pendarahan dari salur kapilari. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera. 37 . • Meloya dan kemungkinan muntah. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya. Beri bantuan CPR jika diperlukan.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. • Pening kepala. • Hilang kekuatan atau keupayaan.  Pastikan tahap kesedaran mangsa. RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. • Kulit badan berpeluh dan sejuk. • Berlaku renjatan dan pengsan.darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti.

♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan. 38 .  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan.cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. • Setelah darah berhenti. PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah. Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan.

-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. . -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera. Pendarahan dari telinga. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Dapatkan rawatan perubatan segera. 39 . -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan. -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit. -Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa. -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah.

-Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 .Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa. -Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar. -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut.

darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. -Dapatkan bantuan perubatan segera. -Gelisah. Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada.kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound). Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize.Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas . 41 . -Semasa hembusan . -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada. -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar.

-Sukar bernafas. Rawatan -Baringkan pesakit. kulit atau tulang. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya. -Bengkak bahagian dada (tenderness). Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.-Bibir pucat dan kebiruan. Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. -Batuk beserta darah. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. -Gelisah 42 .

Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. Rawatan -Tenangkan mangsa. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. -Longgarkan pakaian yang ketat. Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. 43 e) f) g) h) . Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. cuba pulihkan mangsa. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. Brachial arteri –pergelangan siku. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga.

c) Terjadi gelembung air pada kulit. Tanda-tanda dan gejala. cahaya matahari. Popliteal arteri – di belakang lutut. stim. kilat.i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. Contohnya api. b) Kulit menjadi bengkak. 44 . besi panas. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. asid . air panas. tar panas dan lain-lain. kemerahan. minyak panas. Contohnya wap. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. alkali dan sebagainya. dan panas. Anterior tibial –pergelangan kaki. a) Sakit yang kuat.

45 . Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher . Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam. Contohnya terkena asid dan alkali.1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara. f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan.9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat. Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa.d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena. Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine).9% -18% -18% . e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair.

j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 . g) Cuci tempat cedera dengan cermat. d) Sekiranya terkena bahan alkali. gelang dan sebagainya. c) Jika terkena asid.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. k) Dapatkan rawatan perubatan segera. Contohnya cincin. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera. e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan. pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera.c) Tenangkan mangsa. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. subang. Contohnya pakaian yang melekat.

Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan. rawatan renjatan perlu dilakukan. c) Dapatkan rawatan perubatan. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher.sekiranya terkena mata. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja. 47 . Sekiranya renjatan berlaku. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. e) Setelah dicuci. d) Elak dari berlaku renjatan. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak.

alahan kepada ubatan atau bahan kimia. gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. 48 . kesakitan. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur. kehilangan cecair. gangguan perasaan. Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. b) Kehilangan plasma. kehilangan darah.RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan.

e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung. kencing manis. Renjatan gabungan. 49 . muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit. b) Kulit badan menjadi pucat. Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. kilat.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. terminum atau tersedut bahan beracun. alahan kepada ubatan dan lain-lain. a) Mangsa berada di dalam gelisah. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak.c) Kehilangan air dalam badan yang teruk. f) Gangguan saraf. angin ahmar dan sebagainya. b) Renjatan saraf. Jenis-jenis renjatan. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. Contohnya perpeluhan yang melampau. Contohnya terkena kejutan elektrik. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu.

b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. g) Badan menjadi sejuk dan basah. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. mual dan muntah-muntah. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara. h) Pandangan menjadi kabur. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. 50 . c) Tenangkan mangsa. f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. d) Perpeluhan dengan banyak.Beri bantuan CPR jika perlu. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Periksa pernafasan dan gerak nadi. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. e) Longgarkan pakaian mangsa.c) Merasa pening.

d) Kelaparan atau terlalu dahaga. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran. sedih atau menakutkan. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara. 51 . Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk.i) Dapatkan rawatan perubatan. PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan.

Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak. f) Apabila mangsa telah pulih . Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. berikan minuman.Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara. Otak mengalami kerosakan. e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa. g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan.apa langsung.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi. d) Tenangkan mangsa. 52 . b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa. b) Stupor.

kencing manis dan barah otak. angin ahmar.contohnya penyakit jantung. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan. e) Selimutkan mangsa. 53 . epilepsi. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan. d) Penyakit-penyakit tertentu.Punca-punca pengsan a) Terkejut. e) Lemas dalam asap atau dalam air. Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan.

c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . pecah tempurung kepala dan sebagainya. b) Nadi berdenyut perlahan. kulit badan sejuk. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa.h) Dapatkan perubatan segera. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. d) Dapatkan rawatan perubatan segera. Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat. d) Muntah-muntah. Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa.

Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. f) Dapatkan rawatan perubatan.a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. e) Giginya terkancing dengan kuat. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. Periksa pernafasan dan gerak nadi. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. 55 . Jalankan bantuan CPR jika perlu. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. f) Mangsa tidak sedar diri. d) Mulut mangsa berbuih. d) Longgarkan pakaian mangsa.

b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. meracau. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. tersentak-sentak badan. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika. ketawa. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. gangguan perasaan. Rawatan a) Tenangkan mangsa.Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. menagis. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. menarik rambut atau ketakutan. Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. 56 .

e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. . f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan. h) Mangsa tidak sedar diri. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. b) Longgarkan pakaian mangsa. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. d) Anak mata naik ke atas. f) Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah.

Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. d) Pernafasan mangsa berbau acetone. b) Mangsa gelisah dan pening. e) Dapatkan rawatan perubatan. 58 . b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. tidak selesa dan lemah. c) Pernafasan dengkuran. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. Beri bantuan CPR jika di perlukan. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas. d) Jika sekiranya mangsa sedar .sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin.

d) Sekiranya mangsa pengsan. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah. Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. Contohnya gas karbon dioksida. 59 . b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. ubat-ubatan. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. f) Dapatkan rawatan perubatan. debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. Contohnya terminum racun.c) Berpeluh dengan banyak. periksa gerak nadi dan pernafasan. c) Longarkan pakaian mangsa. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. Cara. Beri rawatan CPR jika perlu.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. pepejal. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. makanan tercemar dan sebagainya. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan.

Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. kotoran. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. b) Loya dan muntah-muntah.Karbon monoksida. i) Berpeluh dengan banyak. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair. debu-debu racun serangga dan lain-lain. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan. menyuntik dadah. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. Contohnya racun malation dan paraquat. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. d) Mengalami sesak nafas. 60 . e) Mangsa di dalam keadaan gelisah.

Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. d) Berlaku cirit-birit. periksa gerak nadi dan penafasan. Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. b) Loya dan muntah-muntah. 61 . e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan.j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. c) Gelisah dan pucat. f) Dapatkan rawatan perubatan. Beri bantuan CPR jika perlu. Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. b) Longgarkan pakaian mangsa. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. e) Mangsa mengadu dahaga. l) Berlaku renjatan.

f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar. Contohnya bekas 62 . Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap. h) Berlaku renjatan. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. e) Sekiranya mangsa pengsan. d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. Rawatan a) Tenangkan mangsa. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. b) Longgarkan pakaian yang ketat. Periksa gerak nadi dan pernafasan. f) Betulkan saluran pernafasan.

Periksa gerak nadi dan pernafasan. Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. Keracunan Melalui saluran pernafasan.ubat. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. g) Berlakunya renjatan. 63 . Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. b) Lemah dan tidak bertenaga. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. c) Sekiranya mangsa pengsan. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. c) Loya dan muntah-muntah. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. c) Jangan cuba mengorek benda asing. e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. 67 . alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. d) Jika benda asing kecil. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar.

g) Dapatkan rawatan perubatan. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. d) Mangsa gelisah. Lipan. e) Jika benda asing besar. 68 . c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak.e) Dapatkan rawatan perubatan. suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. f) Berlaku renjatan. Tebuan. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. lebam dan keluar darah. b) Bengkak. e) Mangsa mengalami sesak nafas. b) Arah mangsa batuk. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. c) Tempat gigitan menjadi panas. SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa.

abu atau secara membakar badan binatang tersebut.Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. f) Dapatkan rawatan perubatan. 69 . b) Tenangkan mangsa. e) Cuci tempat sengatan. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka. Berikan rawatan CPR jika perlu. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. c) Balut luka dengan kemas. d) Dapatkan rawatan perubatan.

g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. keletihan dan berasa anggota sejuk. f) Gelisah. a) Sakit di tempat patukan. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. d) Awasi mangsa dari renjatan. 70 . c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak. h) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkaan mangsa.3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. e) Sesak nafas. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan. Tanda. Contohnya ular senduk atau “king cobra”.tanda. b) Longgarkan pakaian magsa. c) Darah keluar di tempat patukan.

c) Sakit berselang seli dengan keredaan.tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat. d) Ibu berkeadaan gelisah.f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. 71 . cemas dan berpeluh. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan. sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi. Oleh itu. Tanda.

iii. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. c) Peringkat Ketiga i. Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam. placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm.f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i. ii. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya. ii. 72 . Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam.

Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. sabun. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. g) Setelah saat kelahiran tiba. tali pengikat atau benang. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. mata. pisau atau gunting bersih. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. e) Baringkan ibu melentang. Buka kelengkapannya. j) Cuci badan. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa. bengkokkan kedua-dua kakinya. 73 . Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. lampin dan tuala.

PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. beri bantuan pernafasan kepada bayi. tiada sebarng tangisan. n) Selimutkan bayi.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. m)Sekiranya selepas 3 minit. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. o) Cuci kemaluan ibu. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis.

• Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit.Tangan keadaan sedar. • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. • mengampu belah anggota bawah mangsa. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya.-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya. Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan. • Usungan menarik 75 . Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa.

-Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. Tarik mangsa secara berundur ke belakang. • Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 . Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak.-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya. • Mengusung berekoran atau berbuntut. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. Tarik blanket secara berundur ke balakang. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa.

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa. Semasa hembusan. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut.Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. 80 . • Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. Cara pratiknya. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut.

• Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. d) Kaedah Holger Neilson. Cara pratiknya. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. Lakukan selama kira-kira 2 saat. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. 81 . • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu. • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa.

e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. 82 . • Dongakkan kepala mangsa. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa. • Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa. • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa.

Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa. • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. • Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan. tangan mangsa mengampu bahagian 83 .f) Kaedah Schafers Cara pratiknya. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat.

mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk.2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada. 84 .

Kejutan elektrik.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. Kecederaan. Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. Antaranya ialah: i. 85 . Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. Lemas (asap. c. peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. iv. vii. b. vi. Selepas 10 minit kejadian. ii. Penyakit angin ahmar (stroke). Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). v. iii.

Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift). Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi. Kematian tersebut ialah: a. Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. Antaranya ialah: a. Saluran pernafasan (airway) b.Di dalam istilah perubatan. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. Pernafasan (breathing) c. • Setelah pasti mangsa pengsan. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen. b. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau.

87 . b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat.mangsa terbuka. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa. mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut. c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi.

lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa.5 saat.TEKNIK. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1. 88 . Picit hidung dan mulut mangsa.  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar. Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut. Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift).  DEWASA.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi. TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1. Periksa selama 3 hingga 5 saat.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher.

Tekan sedalam kira-kira 1.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2.5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih.5 hingga 2 inci (4 . 89 . lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir.  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan.Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak.  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan. Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk.  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan. Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi.  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada).

 Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. memeriksa pernafasan. Jika nadi pulih.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama. hentikan tekanan.  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama. 2. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. bantuan. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran.  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu. 90 . membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa. Jika tiada. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan.

 Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan. Periksa pernafasan mangsa. 3.  Sekiranya pembantu kedua keletihan. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. 91 . hentikan tekanan.5 inci sahaja. Jika pergerakan nadi telah dirasai. lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja.

c. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan). periksa pernafasan mangsa. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. d. Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa.4. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. b. Jika ada nadi. Ini disebabkan leher bayi pendek. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 .5 hingga 1. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat. 5.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0.

Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan. ii. Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut. Antaranya ialah : i. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 . Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing.TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu.

-genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat.Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas.sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif. jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut. .. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. berperut buncit dan perempuan mengandung. 94 . Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan. -peluk bahagian pinggang mangsa. tercekik dan batuk.

TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang.b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali. 95 .  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa. caranya  berdiri di belakang mangsa.  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing. berperut buncit dan perempuan mengandung.  genggam penumbuk sebelah tangan.  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ). 6.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi.  Minta bantuan perubatan.

7. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung. Jika masih tersekat.  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa. Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik. Jika hembusan tidak masuk. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali.  Beri bantuan pernafasan. Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi. bendasing 96 .  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa.  Periksa mulut mangsa.  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. Beri bantuan pernafasan.

TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 . TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar.  Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu.  Sekiranya ada pergerakan nadi. 9. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa.  Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR. Lakukan hembusan sekali lagi. Jika di dapati hembusan tidak masuk. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih.  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari. 8.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa. Jika tidak masuk juga.

reposisikan kepala mangsa. Ampu bayi dengan bahagian paha.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Berikan sekali lagi hembusan.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI . Jika kali kedua masih tidak masuk.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang.  Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah. Jika tidak masuk. Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi.  Berikan sekali hembusan. 10.  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya.

 Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah.  Perhatikan pernafasan.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi. 11. Jika tidak masuk. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi. Ampu badan bayi dengan paha.  Lakukan sekali bantuan pernafasan. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan. Jika udara masuk. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi. batuk. 99 . lakukan kaedah di atas semula. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. Pastikan ianya masuk atau tidak.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah.  Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi.

 Minta bantuan perubatan. 12. Kain anduh tiga segi 100 . Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ).  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing.  Beri bantuan pernafasan 2 kali.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk. Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari. Jangan korek jika tidak nampak bendasing. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ). Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR. Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak. 2.  Periksa nadi mangsa.

Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. 11. Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. 4. 8. gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang. 9. 14. 12. 13. 101 . Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. 5. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. 10. 15. Selain itu.3. 6. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

tulang rusuk dan sternum. 105 .  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral. turus vertebra. -Penting dalam membentuk struktur tubuh. tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh.SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak. lengkungan pelvis.

iaitu sutur. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. Tulang muka melindungi mata. Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium.TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur. Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. telinga dan hidung. Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 . Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya.

fungsi. dan kedudukannya pada turus vertebra. Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur. vertebra ini disambung oleh rawan. Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 .sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra.

TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan. 108 . Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra.

Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf. Vertebra atlas 109 .Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan. Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang. Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot.

• Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala. 110 . Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium.  Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum. Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar. Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri. Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar.

Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. Gambarajah vertebra serviks 111 . spinal saraf yang pendek. dan cuaran melintang yang lebar. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita.

• Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher. manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks. Pandangan superior vertebra toraks 112 . • cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk.Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk. tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12.

•Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain. •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang. •Sentrumnya besar dan tebal. VERTEBRA LUMBAR 113 . • Cuaran melintangnya lebar dan pipih.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar. mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk.

•Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting.SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga. 114 . Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis. •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung.

•Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. dan 10 bersambung sesama sendiri. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar. •Di hujung distal. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung. 9. •Pada bahagian posterior. 115 .TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. pasangan tulang rusuk ke 8.

GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1. iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 . Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi. Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang . 2.

LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . 7. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. 4. 8. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper. 5. Persendian ini disebut sendi bahu. 6. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita.3. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita.

4. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2. Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel. Di hujung posterior humerus. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen.TULANG LENGAN 1. Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. 3. 118 sendi .

7. 9.5. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang. manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. 6. 119 . 8. Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. Falanks terdiri daripada 14 tulang. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks.

Kebanyakan abdomen. Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. 2. salur darah. Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian. dan ligamen melaluinya. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 .LENGKUNGAN PELVIS 1. 4. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya.

121 . Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung. Lesung ini dinamakan asetabulum.5.

Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. 3. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha. Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2.TULANG KAKI 1. Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. 122 .

7. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. 6. 123 .4. Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain. manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. 5. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. 9. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. 8. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil.

124 . maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis.  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung.PERANAN OTOT. iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak.

otot biseps akan mengendur. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 . • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis.  Apabila otot biseps mengecut. Oleh itu. Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita. Oleh itu.  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya. dan kenyal. kuat. maka tangan diluruskan.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon. Apabila otot triseps mengecut. daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi.  Apabila otot mengecut.  Ligamen merupakan gentian yang liat.

126 . • . .• Sendi bebas bergerak Pada amnya. sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1.

127 .