PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. .e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan. seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap. PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. c) Mencegah jangkitan di tempat luka. Semasa melakukan pembebatan.

pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage).Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. c) Mengampu bahagian yang cedera.4 meter. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1. b) Pembalut lebar (broad bandage). d) Membantu menghentikan pendarahan. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. c) Pembalut panjang (narrow bandage). b) Menghenti atau menahan pendarahan. 5 Antara jenis-jenis . b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan. c) Menetapkan bahagian yang cedera. d) Pembalut gulung (rollar bandage). e) Mengurangkan bengkak. d) Dapat digunakan sebagai pengipas.

. . d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) .mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera. John’s (triangular sling) . b) Anduh tiga segi/Anduh St.mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas. . c) Anduh kecil (small arm sling) . 6 .Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk.menahan pendarahan anggota atas.mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal.e) Menutup tempat yang luka atau cedera.Mengampu anggota atas yang cedera. .Mengampu anggota atas yang cedera.Mengampu tulang klavikal yang cedera. .mengampu kecederaan di bahagian bahu. Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) .

Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. 7 . Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. saluran-saluran darah dan limpa. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. Oleh yang demikian. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah. vena dan kapilari. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam.

Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput.b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. ventrikal kiri dan ventrikal kanan. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah. aurikal kanan. Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum. 8 Dinding arteri sebagai . Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. elastik dan kuat. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri. Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper.

Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. 9 . arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. Apabila telah pengoksigenan.b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri. Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung. Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung.

Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut). Kumpulan B. Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu. 10 . maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri.8 saat bagi setiap kali.Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa. Kumpulan AB. Diastol – istilah peringkat jantung berehat. antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A. Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0. Kumpulan O.

Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 . Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak. Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Berat otak adalah kira-kira 31bs. Sistem saraf terdiri dari otak.SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere.

Menguasai gerak geri otot jalur. Menyelaras segala gerak-geri otot. Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya.c) Otak tengah. Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. 12 . Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak. Mengawal keseimbangan badan. Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh.

Setelah oksigen digunakan. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. f. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. c. b. karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel. d.SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. 2. e. Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 . Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida.

Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . tulang lembut dan tulang hidung. b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara.membantu menentukan sifat bunyi suara. Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. Faring. Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak). Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. 14 . Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru.g. bulu hidung. . Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik.

Terbina dari otot bebas (involuntary muscle). anteoid dan epiglotis.5 inci.penyaluran udara . Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. Panjangnya kira-kira 4. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid.menentukan sifat bunyi suara. Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi. Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Struktur binaan sama seperti struktur trakea. krikoid. Tugas Laring : .Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium.5 dan 6 tulang cervical). Alveoli Merupakan penghujung bronchioles. Terbina dari rawan hailin. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar. Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”. 15 . Terbina dari rawan.

Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping. Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration). Manakala otot diaghparam menjadi 16 . Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause). Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup. otot-otot intercostal dan tulang rusuk.Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru.

Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. 17 . Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja.luas.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%. Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru. Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit. Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar. Peringkat hembusan keluar .

f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung. lelah. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. pertumbuhan pada saluran pernafasan. sekatan saluran pernafasan.Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 . Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. Contohnya penyakit jantung. gangguan sistem saraf. radang paru-paru. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan.

a) Sukar bernafas. mulut ke hidung. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. Sekiranya pernafasan terhenti. c) Muka menjadi pucat. h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa berkeadaan gelisah. lihat dan rasa. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . Holger Neilson atau Selvesters. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. sekiranya tiada. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. e) Periksa pergerakan nadi mangsa.

Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. Dapatkan bantuan perubatan segera. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas. 20 . Dapatkan bantuan perubatan segera. Selimutkan mangsa. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. Longgarkan pakaian mangsa. c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan.

Dapatkan rawatan perubatan. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak. Longgarkan pakaian mangsa. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak. 21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan. 1. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas.b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu. Sekiranya terhenti. Rawat kecederaan sekiranya ada. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar. lakukan CPR. Lakukan CPR.  Perhatikan keadaan mangsa. . Dapatkan rawatan perubatan segera.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. Buka pintu atau tingkap.

Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang.  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak.  Dapatkan bantuan perubatan. 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu.Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang. Lakukannya sehingga bendasing keluar.  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya. Jika tiada lakukan CPR.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing. periksa gerak nadi mangsa. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar. 22 .  Setelah keluar.

d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. sama ada ianya retak. Dapatkan rawatan perubatan segera. 23 . pecah. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan segera.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. remok. PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang. serpihan atau sebagainya. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan. putus. Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti. Periksa pernafasan dan gerak nadi. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan.

berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. menyebabkan tulang patah. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. Contohnya. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah. 24 . b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan. Contohnya kena tembakan.Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. pukulan. tendangan atau kemalangan. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian.

Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. Contohnya. g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera.f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. 25 .

Apabila mangsa pulih. periksa pernafasan dan nadinya. Nafas berbunyi kuat. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. Keluar darah dari hidung. Muntah. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. tekak atau telinga. Dapatkan bantuan perubatan segera. Mangsa berkeadaan gelisah.c) Sekiranya mangsa pengsan. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian. 26 . Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan.

Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik.b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa. Dapatkan bantuan perubatan. Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Gigi mangsa berselisih. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa. Bengkak dan lebam di bahagian belakang. lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Dapatkan bantuan perubatan segera. 27 . c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit.

Bengkak dan lebam di tempat cedera. Tidak berupaya menggerakkan anggota badan. Tenangkan mangsa. Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit. Susah bernafas. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. 28 . Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang.

Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa. alas dengan kain yang lembut dan bersih.Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu. Tentukan mangsa daapat bernafas. Dapatkan rawatan perubatan. Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. Bengkak. Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh. Rawat kecederaan yang terdapat. Patah Anggota Atas Rawatan 29 .

Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Bengkak dan lebam di bahagian cedera. Jika anggota atas tidak boleh dibengkok. Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. Dapatkan rawatan perubatan. gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera. Susah bergerak atau berdiri. Dapatkan rawatan perubatan.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. 30 . Tenangkan mangsa. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh.

Rawat kecederaan. Tenagkan mangsa. Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera.Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. 31 . Dapatkan rawatan perubatan. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa. Tenangkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan. Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa.

Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. Terdapat tanda-tanda am renjatan. Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. Bengkak dan lebam bahagian sendi. Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. 32 . Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Tergeliat (Sprain) Cedera.Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya.

33 . Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Dapatkan rawatan perubatan. Beri minum air yang banyak. Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat. Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh. Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. Jangan mengurut bahagian cedera. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit.

LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. Rehatkan bahagian yang tercedera. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. kehilangan garam dalam badan melampau. suhu yang terlampau sejuk. dan beri minum minuman dengan banyak. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. 34 . Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. Beri demahan. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. Otot menjadi keras dan tegang.

Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam.Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri.Contohnya kemalangan jalan raya. pisau cukur dan sebagainya. kena tumbukan. terhimpit kepada benda-benda yang berat. Contohnya kena ketukan penukul. 35 . Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu. pedang. semilu buluh. Jenis-jenis luka. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan.

Darah keluar secara meleleh dan berterusan. jarum. e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. Di samping itu. 36 . paku. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak. Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar.d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri . Contohnya tusukan pisau. b) Pendarahan dari saluran vena .Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. warna darahnya pula berwarna merah gelap. duri dan sebagainya.

 Pastikan tahap kesedaran mangsa.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen. sama ada ia sedar atau sebaliknya. • Berlaku renjatan dan pengsan. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik. • Hilang kekuatan atau keupayaan. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya. Beri bantuan CPR jika diperlukan. • Pucat. • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera. 37 . RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. • Kulit badan berpeluh dan sejuk. • Pening kepala.darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti.c) Pendarahan dari salur kapilari. • Meloya dan kemungkinan muntah. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak.

 Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit. • Setelah darah berhenti. 38 . ♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak. PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit. Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang.cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai.

-Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. -Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. . -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. 39 . -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah. -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih. -Dapatkan rawatan perubatan segera.-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. -Dapatkan rawatan perubatan segera. Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa. Pendarahan dari telinga. -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit.

-Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. -Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar.Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut. sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 . -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa.

-Semasa hembusan .Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas . Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada. -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada. 41 . -Gelisah. -Dapatkan bantuan perubatan segera.darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize.kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound). -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar.

Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. Rawatan -Baringkan pesakit. -Gelisah 42 . -Sukar bernafas. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.-Bibir pucat dan kebiruan. -Batuk beserta darah. kulit atau tulang. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. -Bengkak bahagian dada (tenderness). Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala.

Brachial arteri –pergelangan siku. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. cuba pulihkan mangsa. Rawatan -Tenangkan mangsa. Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum. 43 e) f) g) h) . Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. -Longgarkan pakaian yang ketat. Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki.

besi panas. tar panas dan lain-lain. c) Terjadi gelembung air pada kulit. air panas. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. cahaya matahari. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. dan panas. Popliteal arteri – di belakang lutut. Tanda-tanda dan gejala. a) Sakit yang kuat. kemerahan. b) Kulit menjadi bengkak. Anterior tibial –pergelangan kaki. minyak panas.i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. 44 . Contohnya api. Contohnya wap. kilat. stim. alkali dan sebagainya. asid .

9% -18% -18% . e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena. Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam. 45 .d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher .1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara. Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman.9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat. Contohnya terkena asid dan alkali. Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine). f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan.

pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. gelang dan sebagainya. Contohnya cincin. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. subang. c) Jika terkena asid. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 . d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan. Contohnya pakaian yang melekat. b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. g) Cuci tempat cedera dengan cermat. d) Sekiranya terkena bahan alkali. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera. k) Dapatkan rawatan perubatan segera.c) Tenangkan mangsa.

b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher. Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan. e) Setelah dicuci. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin.sekiranya terkena mata. c) Dapatkan rawatan perubatan. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak. d) Elak dari berlaku renjatan. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. f) Dapatkan rawatan perubatan. rawatan renjatan perlu dilakukan. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. 47 . c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat. Sekiranya renjatan berlaku.

gangguan perasaan. kesakitan.RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. kehilangan darah. 48 . Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. kehilangan cecair. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur. alahan kepada ubatan atau bahan kimia. b) Kehilangan plasma.

Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. Contohnya perpeluhan yang melampau. angin ahmar dan sebagainya. e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan.c) Kehilangan air dalam badan yang teruk. terminum atau tersedut bahan beracun. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit. Renjatan gabungan. b) Kulit badan menjadi pucat. kilat.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. Contohnya terkena kejutan elektrik. Jenis-jenis renjatan. kencing manis. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. alahan kepada ubatan dan lain-lain. a) Mangsa berada di dalam gelisah. 49 . b) Renjatan saraf. f) Gangguan saraf.

g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan.c) Merasa pening. Periksa pernafasan dan gerak nadi. f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. e) Longgarkan pakaian mangsa. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara. d) Perpeluhan dengan banyak. g) Badan menjadi sejuk dan basah. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri. h) Pandangan menjadi kabur. 50 . c) Tenangkan mangsa. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. mual dan muntah-muntah.Beri bantuan CPR jika perlu.

d) Kelaparan atau terlalu dahaga. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran.i) Dapatkan rawatan perubatan. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara. Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. 51 . sedih atau menakutkan.

e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. 52 . berikan minuman.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya. Otak mengalami kerosakan. b) Stupor. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa. Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan. d) Tenangkan mangsa. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu.apa langsung. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi. f) Apabila mangsa telah pulih .Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara. c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa.

contohnya penyakit jantung. angin ahmar. epilepsi.Punca-punca pengsan a) Terkejut. e) Lemas dalam asap atau dalam air. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk. Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan. d) Penyakit-penyakit tertentu. kencing manis dan barah otak. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan. e) Selimutkan mangsa. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan. 53 . g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya.

Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. pecah tempurung kepala dan sebagainya. c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat.h) Dapatkan perubatan segera. kulit badan sejuk. b) Nadi berdenyut perlahan. d) Muntah-muntah. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat. d) Dapatkan rawatan perubatan segera.

cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. f) Mangsa tidak sedar diri. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari .a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. e) Giginya terkancing dengan kuat. 55 . j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. d) Longgarkan pakaian mangsa. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. Periksa pernafasan dan gerak nadi. d) Mulut mangsa berbuih. Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. f) Dapatkan rawatan perubatan. Jalankan bantuan CPR jika perlu.

e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. Rawatan a) Tenangkan mangsa. meracau. menarik rambut atau ketakutan. 56 . Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. gangguan perasaan. tersentak-sentak badan. ketawa. menagis. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi.Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika.

b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan. g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. b) Longgarkan pakaian mangsa. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. . d) Anak mata naik ke atas. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. h) Mangsa tidak sedar diri. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma. f) Dapatkan rawatan perubatan. f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi.

Beri bantuan CPR jika di perlukan.sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap. b) Mangsa gelisah dan pening. c) Pernafasan dengkuran. 58 . b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. tidak selesa dan lemah. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas. d) Jika sekiranya mangsa sedar . e) Dapatkan rawatan perubatan. d) Pernafasan mangsa berbau acetone.Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma.

debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. ubat-ubatan. Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. pepejal.c) Berpeluh dengan banyak. Contohnya terminum racun.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. c) Longarkan pakaian mangsa. periksa gerak nadi dan pernafasan. makanan tercemar dan sebagainya. Beri rawatan CPR jika perlu. d) Sekiranya mangsa pengsan. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. Contohnya gas karbon dioksida. Cara. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah. 59 . maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan.

c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. 60 . i) Berpeluh dengan banyak. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair.Karbon monoksida. kotoran. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah. Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. d) Mengalami sesak nafas. b) Loya dan muntah-muntah. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. debu-debu racun serangga dan lain-lain. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. menyuntik dadah. Contohnya racun malation dan paraquat.

e) Mangsa mengadu dahaga. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. c) Gelisah dan pucat. b) Loya dan muntah-muntah. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. Beri bantuan CPR jika perlu. l) Berlaku renjatan. b) Longgarkan pakaian mangsa. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa.j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. f) Dapatkan rawatan perubatan. Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut. d) Berlaku cirit-birit. Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. 61 . periksa gerak nadi dan penafasan.

e) Sekiranya mangsa pengsan. b) Longgarkan pakaian yang ketat. Periksa gerak nadi dan pernafasan. h) Berlaku renjatan. Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar.f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. f) Betulkan saluran pernafasan. Rawatan a) Tenangkan mangsa. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. Contohnya bekas 62 . c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap.

a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara. c) Loya dan muntah-muntah. b) Lemah dan tidak bertenaga. 63 . f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. Periksa gerak nadi dan pernafasan. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Keracunan Melalui saluran pernafasan. g) Berlakunya renjatan. c) Sekiranya mangsa pengsan. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti.ubat. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar. b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali.d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa. d) Jika benda asing kecil. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa. 67 . e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. c) Jangan cuba mengorek benda asing. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar.

b) Arah mangsa batuk. d) Mangsa gelisah. e) Mangsa mengalami sesak nafas. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. f) Berlaku renjatan. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. e) Jika benda asing besar.e) Dapatkan rawatan perubatan. c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak. g) Dapatkan rawatan perubatan. c) Tempat gigitan menjadi panas. suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. b) Bengkak. SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. Lipan. 68 . Tebuan. lebam dan keluar darah.

f) Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. 69 . d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. Berikan rawatan CPR jika perlu. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat. d) Dapatkan rawatan perubatan. b) Tenangkan mangsa. e) Cuci tempat sengatan. c) Balut luka dengan kemas.Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. abu atau secara membakar badan binatang tersebut. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka.

70 . c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak.3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan.tanda. g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. e) Sesak nafas. a) Sakit di tempat patukan. c) Darah keluar di tempat patukan. h) Berlaku renjatan. keletihan dan berasa anggota sejuk. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. f) Gelisah. d) Awasi mangsa dari renjatan. Tanda. Rawatan a) Tenangkaan mangsa.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. b) Longgarkan pakaian magsa.

tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. 71 . Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. Tanda. Oleh itu. c) Sakit berselang seli dengan keredaan. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan. cemas dan berpeluh. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung. d) Ibu berkeadaan gelisah. sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi.f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i. placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). 72 . ii. Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm.f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. c) Peringkat Ketiga i. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. ii. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya. iii. Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam.

lampin dan tuala. Buka kelengkapannya.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan. galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim. tali pengikat atau benang. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. 73 . d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa. Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. j) Cuci badan. e) Baringkan ibu melentang. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. sabun. g) Setelah saat kelahiran tiba. pisau atau gunting bersih. mata. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. bengkokkan kedua-dua kakinya. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan.

Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . o) Cuci kemaluan ibu. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. beri bantuan pernafasan kepada bayi. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis. PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu. n) Selimutkan bayi. tiada sebarng tangisan. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. m)Sekiranya selepas 3 minit. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat.

Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya. • Usungan menarik 75 . • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. • mengampu belah anggota bawah mangsa. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit.Tangan keadaan sedar.-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi. Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya.

-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. • Mengusung berekoran atau berbuntut. a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. Tarik mangsa secara berundur ke belakang. • Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 . Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. Tarik blanket secara berundur ke balakang.

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

Cara pratiknya. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. Semasa hembusan. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut.Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. 80 . • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa. • Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar.

• Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. Lakukan selama kira-kira 2 saat. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. Cara pratiknya.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu. 81 . • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. d) Kaedah Holger Neilson.

• Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat. • Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan. • Dongakkan kepala mangsa. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. 82 . • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa.

Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat. • Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan. • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa.f) Kaedah Schafers Cara pratiknya. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. tangan mangsa mengampu bahagian 83 . • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung.

2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti. Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. 84 . mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk.

Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. Antaranya ialah: i. Kecederaan. v. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). Penyakit angin ahmar (stroke). c. 85 . tiada sebarang peluang memulihkan mangsa. b. iv. iii. Selepas 10 minit kejadian. Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). vi. vii. ii. Lemas (asap.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. Kejutan elektrik.

terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi. b. Pernafasan (breathing) c. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. • Setelah pasti mangsa pengsan. Kematian tersebut ialah: a.Di dalam istilah perubatan. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen. Antaranya ialah: a. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. Saluran pernafasan (airway) b. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift). Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti.

87 . c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat. otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa.mangsa terbuka. dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan.

TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa.TEKNIK.5 saat. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi. Picit hidung dan mulut mangsa.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1. Periksa selama 3 hingga 5 saat.  DEWASA.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher. Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut. Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1. 88 .  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift). lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa.

5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan. lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir. Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada).  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih.  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan.  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan.  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya.5 hingga 2 inci (4 . Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk. Tekan sedalam kira-kira 1.  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2. 89 .Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak.

Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Jika nadi pulih. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan. Jika tiada.  Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran. 2. hentikan tekanan. 90 .  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi. bantuan.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama. memeriksa pernafasan. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa.  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu.

 Jika pergerakan nadi telah dirasai. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama.  Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat.5 inci sahaja. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. Periksa pernafasan mangsa.  Sekiranya pembantu kedua keletihan. 91 . hentikan tekanan. lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan. 3.

5 hingga 1.4. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 . Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. d. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. c. Ini disebabkan leher bayi pendek. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat. Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa. 5. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan). periksa pernafasan mangsa. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a. Jika ada nadi. b.

Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar. Antaranya ialah : i. ii. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut. ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan.Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali.TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 .

Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi.sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut. . Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa. Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. berperut buncit dan perempuan mengandung. 94 . Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan. tercekik dan batuk.. -peluk bahagian pinggang mangsa. -genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat.

caranya  berdiri di belakang mangsa.  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang. berperut buncit dan perempuan mengandung.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi. 6.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali.  genggam penumbuk sebelah tangan.  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ).  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan.b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk. 95 .  Minta bantuan perubatan. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk.

Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik.  Beri bantuan pernafasan. Jika hembusan tidak masuk.  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. bendasing 96 . Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung. ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. Beri bantuan pernafasan.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali. 7.  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa.  Periksa mulut mangsa. Jika masih tersekat. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan.

 Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar.  Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 . 9. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa.  Sekiranya ada pergerakan nadi.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut. Lakukan hembusan sekali lagi. 8. Jika di dapati hembusan tidak masuk. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih.  Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu. Jika tidak masuk juga.

 Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar.  Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan.  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya. Ampu bayi dengan bahagian paha.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi. Berikan sekali lagi hembusan. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang. Jika tidak masuk. Jika kali kedua masih tidak masuk. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI .  Berikan sekali hembusan. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa. reposisikan kepala mangsa.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. 10.

 Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah. 99 . Jika tidak masuk.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi. 11. Ampu badan bayi dengan paha.  Lakukan sekali bantuan pernafasan. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan. batuk. Pastikan ianya masuk atau tidak. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah. Jika udara masuk. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik.  Perhatikan pernafasan. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan.  Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. lakukan kaedah di atas semula. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan.

 Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR. Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan. Jangan korek jika tidak nampak bendasing.  Periksa nadi mangsa. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1.  Minta bantuan perubatan. Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ).  Beri bantuan pernafasan 2 kali. 12. Kain anduh tiga segi 100 . 2.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak. Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ).

3. 101 . 10. Selain itu. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. 13. 4. 5. Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. 8. 11. 12. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang. 6. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. 9. gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. 14. 15.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

tulang rusuk dan sternum. 105 . tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh.  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral. lengkungan pelvis. turus vertebra.SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak. -Penting dalam membentuk struktur tubuh.

STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 . Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur.TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. iaitu sutur. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya. telinga dan hidung. Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. Tulang muka melindungi mata.

Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur. Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 .sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra. dan kedudukannya pada turus vertebra. vertebra ini disambung oleh rawan.fungsi.

TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan. Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra. 108 .

Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan. Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot. Vertebra atlas 109 . Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang. Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf.

Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium.  Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri. Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk. 110 . Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar. Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar. • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala.

dan cuaran melintang yang lebar. spinal saraf yang pendek. Gambarajah vertebra serviks 111 .Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita.

• cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar. • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher. tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12. manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks.Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. Pandangan superior vertebra toraks 112 .

•Sentrumnya besar dan tebal. mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk. •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang. • Cuaran melintangnya lebar dan pipih. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar. VERTEBRA LUMBAR 113 .

Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. 114 . •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis. •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya.SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga. •Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung.

semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. •Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung. 9. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar. 115 . •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. •Di hujung distal. dan 10 bersambung sesama sendiri. •Pada bahagian posterior. pasangan tulang rusuk ke 8.TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk.

GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1. Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi. iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 . 2. Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang .

7. 5. 6. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . 8. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita. Persendian ini disebut sendi bahu. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita. 4.3. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper.

118 sendi . Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel.TULANG LENGAN 1. 3. Di hujung posterior humerus. 4. Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen.

manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. 119 . Falanks terdiri daripada 14 tulang. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks. 6. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. 7. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. 8. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang.5. 9. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya.

Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. 4.LENGKUNGAN PELVIS 1. Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 . 2. salur darah. Kebanyakan abdomen. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. dan ligamen melaluinya.

Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung. Lesung ini dinamakan asetabulum.5. 121 .

Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha. 122 . 3. Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas.TULANG KAKI 1. Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2.

9. 8. 6. manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. 123 . 7. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain. 5.4. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula.

iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung. 124 . maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya.PERANAN OTOT. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut.  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki.

daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung. Oleh itu. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok.  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon.  Apabila otot mengecut. kuat.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot. Oleh itu.  Apabila otot biseps mengecut.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 . otot biseps akan mengendur. Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita.  Ligamen merupakan gentian yang liat. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi. maka tangan diluruskan. dan kenyal. Apabila otot triseps mengecut. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis.

• . sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1.• Sendi bebas bergerak Pada amnya. . 126 .

127 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful