P. 1
36509516-PERTOLONGAN-CEMAS-LENGKAP

36509516-PERTOLONGAN-CEMAS-LENGKAP

|Views: 4|Likes:
Published by hope&faith

More info:

Published by: hope&faith on Jul 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2014

pdf

text

original

PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa

yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna. Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa.
1

Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) c) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) e) f) Elak mangsa dari mengalami renjatan. Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan.

Pengendalian Mangsa Kemalangan a) b) c) d) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

2

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tandatanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!!
a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang

sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk.

b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah.

3

PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih. Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di 4 tempat cedera tersebut. seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. c) Mencegah jangkitan di tempat luka.e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap. Semasa melakukan pembebatan. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. .

b) Menghenti atau menahan pendarahan. d) Dapat digunakan sebagai pengipas. b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan.4 meter. c) Pembalut panjang (narrow bandage). d) Membantu menghentikan pendarahan.Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. c) Menetapkan bahagian yang cedera. d) Pembalut gulung (rollar bandage). pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage). 5 Antara jenis-jenis . c) Mengampu bahagian yang cedera. e) Mengurangkan bengkak. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1. Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. b) Pembalut lebar (broad bandage).

Mengampu anggota atas yang cedera. .mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera. John’s (triangular sling) .Mengampu anggota atas yang cedera.Mengampu tulang klavikal yang cedera.Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula. . c) Anduh kecil (small arm sling) . d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) .mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas. Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) .mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal. b) Anduh tiga segi/Anduh St. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk. . .e) Menutup tempat yang luka atau cedera. .menahan pendarahan anggota atas. 6 .mengampu kecederaan di bahagian bahu.

Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan. vena dan kapilari.SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu melakukan pergerakan. Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Setiap minit ia dapat mengepam kirakira 5 liter darah. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. 7 . Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. Oleh yang demikian. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam. saluran-saluran darah dan limpa. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa.

Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri. 8 Dinding arteri sebagai . aurikal kanan. Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah. Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. ventrikal kiri dan ventrikal kanan.b) c) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum. elastik dan kuat.

Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paru-paru. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) b) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri. darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paruparu melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. Apabila telah pengoksigenan. Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung.b) c) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. 9 .

antaranya ialah:a) b) c) d) Kumpulan A. Kumpulan O. Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer. Kumpulan AB. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu. 10 . Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut). Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0. maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri.Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa. Diastol – istilah peringkat jantung berehat. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi.8 saat bagi setiap kali. Kumpulan B. Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar.

Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) b) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere. Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak. Sistem saraf terdiri dari otak. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Berat otak adalah kira-kira 31bs. Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) b) c) Sistem saraf pusat. Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) 11 .SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain.

12 . Mengawal keseimbangan badan. Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. Menguasai gerak geri otot jalur. Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh. Menyelaras segala gerak-geri otot. Tugas Sereblum a) b) c) d) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya. Tugas Sereblum a) b) c) Menyelenggara kesegaran otak. Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan.c) Otak tengah.

karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. c.SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. Setelah oksigen digunakan. f. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel. Hidung Faring Laring (larynx) – peti suara Bronchi Bronchiole Alveoli (air sac) 13 . b. e. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel. Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. d. 2. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida.

Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru. Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik. Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) b) c) Nasopharynx – belakang rongga hidung Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak). Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). bulu hidung. b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. . Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. tulang lembut dan tulang hidung.g.membantu menentukan sifat bunyi suara. 14 . Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. Faring.

Struktur binaan sama seperti struktur trakea.5 inci.menentukan sifat bunyi suara. Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. 15 . Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid. krikoid. Terbina dari rawan. Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium. Tugas Laring : . Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi.penyaluran udara . anteoid dan epiglotis. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar. Alveoli Merupakan penghujung bronchioles.Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. Panjangnya kira-kira 4. Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”. Terbina dari rawan hailin. Terbina dari otot bebas (involuntary muscle).5 dan 6 tulang cervical).

Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup. otot-otot intercostal dan tulang rusuk. Manakala otot diaghparam menjadi 16 . Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration). Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping. Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru. peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause).Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri. Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas.

Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%.luas. 17 . Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah. Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru. Peringkat hembusan keluar . Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar. Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit. Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paruparu.

jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. radang paru-paru. sekatan saluran pernafasan. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. lelah. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher.Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. Contohnya penyakit jantung. gangguan sistem saraf. f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan 18 . pertumbuhan pada saluran pernafasan. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung.

sekiranya tiada. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan 19 . Holger Neilson atau Selvesters. d) Mangsa berkeadaan gelisah. Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. lihat dan rasa. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. Sekiranya pernafasan terhenti.a) Sukar bernafas. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. mulut ke hidung. Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) b) c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. c) Muka menjadi pucat.

Longgarkan pakaian mangsa. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. f) g) h) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar.tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas. c) d) e) f) g) i) Periksa pergerakan nadi mangsa. Dapatkan bantuan perubatan segera. 20 . Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. Selimutkan mangsa. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. Dapatkan bantuan perubatan segera.

21 Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) Bendasing Dalam Saluran Pernafasan. Buka pintu atau tingkap. lakukan CPR. Rawat kecederaan sekiranya ada. Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. . Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Sekiranya terhenti. Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan. Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar.  Perhatikan keadaan mangsa.b) c) d) e) f) a) b) c) d) e) e) Potong tali dan tanggalkan jerutan. Dapatkan rawatan perubatan. 1. Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak. Dapatkan rawatan perubatan segera. Longgarkan pakaian mangsa. Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa. Lakukan CPR.

 Dapatkan bantuan perubatan.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing.Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang. Lakukannya sehingga bendasing keluar. 22 . 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah. Jika tiada lakukan CPR.  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar. periksa gerak nadi mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu.  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang.  Setelah keluar.

 Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. pecah.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. 23 . Periksa pernafasan dan gerak nadi. Dapatkan rawatan perubatan segera. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik. d) e) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. remok.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang.  Dapatkan bantuan perubatan segera. serpihan atau sebagainya. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan. sama ada ianya retak. putus. b) c) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan. Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar.

menyebabkan tulang patah. Contohnya. berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. Jenis-jenis patah a) b) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah.Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung Patah tepat pada tempat atau puncanya. tendangan atau kemalangan. Contohnya kena tembakan. 24 . b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. pukulan. c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit.

Contohnya. Tanda-tanda dan gejala patah a) b) c) d) e) f) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa.f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak. Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. Biasanya terjadi kepada tulang kanak-kanak dan bayi. 25 . g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain.

Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. Nafas berbunyi kuat. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. e) g) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah. Dapatkan bantuan perubatan segera. Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) h) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. Mangsa berkeadaan gelisah. 26 . rawatan pendarahan hendaklah dilakukan.Apabila mangsa pulih. periksa pernafasan dan nadinya. Muntah. Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. tekak atau telinga. Keluar darah dari hidung. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian.c) Sekiranya mangsa pengsan.

Dapatkan bantuan perubatan segera.b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa. Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. 27 . Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) e) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. Gigi mangsa berselisih. Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. c) d) d) Periksa pernafasan gerak nadi. Bengkak dan lebam di bahagian belakang. Dapatkan bantuan perubatan. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa.

Tidak berupaya menggerakkan anggota badan.Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. 28 . Susah bernafas. Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah. Rawatan a) b) c) d) e) f) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. Tenangkan mangsa. Dapatkan rawatan perubatan. Bengkak dan lebam di tempat cedera. Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) b) c) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit.

Tentukan mangsa daapat bernafas. a) b) c) Sakit pada bahagian bahu. Jika terdapat kecederaan di bahagian dada. Rawat kecederaan yang terdapat.Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Rawatan a) b) c) d) Tenangkan mangsa. Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan. lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Patah Anggota Atas Rawatan 29 . Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh. Bengkak. alas dengan kain yang lembut dan bersih. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu. Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala.

gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera.a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa. 30 . Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh. Dapatkan rawatan perubatan. Jika anggota atas tidak boleh dibengkok. Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap. Dapatkan rawatan perubatan. Susah bergerak atau berdiri. Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) b) c) d) Sakit di bahagian punggung. Bengkak dan lebam di bahagian cedera. Tenangkan mangsa. Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan.

Tenangkan mangsa. Rawat kecederaan. 31 . Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang.Patah Tulang Paha Rawatan a) b) c) d) e) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. Dapatkan rawatan perubatan. Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) b) c) d) e) Letak mangsa dalam keadaan selesa. Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. Pecah Tulang Patela Rawatan a) b) c) Baringkan dan luruskan kaki mangsa. Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. Dapatkan rawatan perubatan. Dapatkan rawatan perubatan. Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Tenagkan mangsa.

terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas. Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) b) c) d) e) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Bengkak dan lebam bahagian sendi. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang. Terdapat tanda-tanda am renjatan. Rawatan a) b) c) d) e) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. Tergeliat (Sprain) Cedera. 32 .Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya.

Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat. Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit. Rawatan a) b) c) d) Rehatkan bahagian yang terlibat. Tanda dan gejala a) b) Sakit dan tegang otot-otot. Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Beri minum air yang banyak. Rawatan a) b) c) d) f) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh.b) c) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. 33 . Dapatkan rawatan perubatan. Jangan mengurut bahagian cedera. Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak.

Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat. Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. Tanda-tanda dan gajala a) b) c) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan. Otot menjadi keras dan tegang. Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan.Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat. 34 . Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. dan beri minum minuman dengan banyak. suhu yang terlampau sejuk. Beri demahan. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. kehilangan garam dalam badan melampau. Rawatan a) b) c) d) g) Baringkan mangsa dan tenangkannya. Rehatkan bahagian yang tercedera.

Contohnya kena ketukan penukul. 35 . Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam.Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam. pedang.vena atau kapilari yang menyebabkan keluarnya darah. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. semilu buluh.Contohnya kemalangan jalan raya. kena tumbukan. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya. terhimpit kepada benda-benda yang berat. Jenis-jenis luka. pisau cukur dan sebagainya. Luka terkoyak (lacerated wound) b) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alat-alat yang tidak tajam. Luka lebam (contusion) c) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan.

paku.Darah keluar secara meleleh dan berterusan.Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. Di samping itu. 36 . warna darahnya pula berwarna merah gelap. e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi. duri dan sebagainya. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri . jarum.d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam. Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar.Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. Contohnya tusukan pisau. b) Pendarahan dari saluran vena .

• Hilang kekuatan atau keupayaan.darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti. 37 . • Pucat. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen. • Meloya dan kemungkinan muntah. • Pening kepala. Beri bantuan CPR jika diperlukan.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. • Kulit badan berpeluh dan sejuk. • Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek. • Berlaku renjatan dan pengsan. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik.  Pastikan tahap kesedaran mangsa. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak. RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera. sama ada ia sedar atau sebaliknya.c) Pendarahan dari salur kapilari.

♦ -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan.cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai.  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung ♦ mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit. 38 . PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan. b) Secara tidak langsung ♦ -menekan urat-urat darah. Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang. • Setelah darah berhenti. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit.

-Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit. . -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera. -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah.-Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut. -Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih. -Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali. -Dapatkan rawatan perubatan segera. Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa. -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti. -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan. Pendarahan dari telinga.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah tengkorak. 39 . -Dapatkan rawatan perubatan segera.

-Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) 40 . -Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan. -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa.Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa.

Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas .kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound).darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. -Gelisah. -Semasa hembusan . Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada. 41 . -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada. -Dapatkan bantuan perubatan segera. -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar. Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize.

tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. -Gelisah 42 . -Sukar bernafas. Rawatan -Baringkan pesakit. Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Batuk beserta darah. Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. -Bengkak bahagian dada (tenderness). kulit atau tulang.-Bibir pucat dan kebiruan.

Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan. Brachial arteri –pergelangan siku. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Rawatan -Tenangkan mangsa. cuba pulihkan mangsa. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman.-Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan. Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah. Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum. -Longgarkan pakaian yang ketat. Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) b) c) d) Temporal arteri –di hadapan telinga. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. 43 e) f) g) h) .

air panas. asid . Contohnya wap. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. cahaya matahari. minyak panas. alkali dan sebagainya. b) Kulit menjadi bengkak. besi panas. kilat. c) Terjadi gelembung air pada kulit. tar panas dan lain-lain. Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. Contohnya api. 44 .i) j) k) Femoral –pertengahan lipatan paha. stim. Anterior tibial –pergelangan kaki. Popliteal arteri – di belakang lutut. kemerahan. a) Sakit yang kuat. Tanda-tanda dan gejala. dan panas.

9% b) Sebelah anggota atas c) Bahagian depan badan e) Sebelah anggota bawah f) Bahagian kemaluan . Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat.9% -18% -18% . Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman.1% d) Bahagian belakang badan -18% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara. f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan. Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine).d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. 45 . Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher . Contohnya terkena asid dan alkali. e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair. Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena.

gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. Contohnya cincin. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. Contohnya pakaian yang melekat. j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan.c) Tenangkan mangsa. gelang dan sebagainya. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut. Jangan gunakan bahan asid atau alkali 46 . b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. c) Jika terkena asid. g) Cuci tempat cedera dengan cermat. e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. k) Dapatkan rawatan perubatan segera. subang. d) Sekiranya terkena bahan alkali. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera. pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera.

e) Setelah dicuci. b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan.sekiranya terkena mata. c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. d) Elak dari berlaku renjatan. 47 . f) Dapatkan rawatan perubatan. Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. Sekiranya renjatan berlaku. rawatan renjatan perlu dilakukan. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. c) Dapatkan rawatan perubatan. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja.

RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktivitiaktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna. alahan kepada ubatan atau bahan kimia. gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. gangguan perasaan. kesakitan. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur. 48 . Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. b) Kehilangan plasma. kehilangan darah. kehilangan cecair.

d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. angin ahmar dan sebagainya. alahan kepada ubatan dan lain-lain. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit. kencing manis. 49 . b) Kulit badan menjadi pucat. a) Mangsa berada di dalam gelisah. kilat. terminum atau tersedut bahan beracun. Renjatan gabungan. c) Tanda-tanda dan gejala renjatan. Contohnya terkena kejutan elektrik. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina- akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. Contohnya perpeluhan yang melampau. Jenis-jenis renjatan. luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu. f) Gangguan saraf. e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung.c) Kehilangan air dalam badan yang teruk.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. b) Renjatan saraf. Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan.

50 . d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. e) Longgarkan pakaian mangsa. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri. b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. c) Tenangkan mangsa.Beri bantuan CPR jika perlu. g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara.c) Merasa pening. d) Perpeluhan dengan banyak. Periksa pernafasan dan gerak nadi. g) Badan menjadi sejuk dan basah. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. mual dan muntah-muntah. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. h) Pandangan menjadi kabur. f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga.

i) Dapatkan rawatan perubatan. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara. PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran. sedih atau menakutkan. d) Kelaparan atau terlalu dahaga. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. 51 .

Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. b) Stupor. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak.apa langsung. e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa. f) Apabila mangsa telah pulih . berikan minuman. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa. 52 . Otak mengalami kerosakan. d) Tenangkan mangsa. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya.Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara.

epilepsi. e) Lemas dalam asap atau dalam air. 53 . d) Penyakit-penyakit tertentu. e) Selimutkan mangsa. angin ahmar. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan. kencing manis dan barah otak. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk.Punca-punca pengsan a) Terkejut.contohnya penyakit jantung.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan.

Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. pecah tempurung kepala dan sebagainya.h) Dapatkan perubatan segera. d) Muntah-muntah. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala 54 . b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa. b) Nadi berdenyut perlahan. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling. Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. d) Dapatkan rawatan perubatan segera. c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna. kulit badan sejuk.

a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . f) Mangsa tidak sedar diri. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. d) Longgarkan pakaian mangsa. c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. Periksa pernafasan dan gerak nadi. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. 55 . e) Giginya terkancing dengan kuat. Jalankan bantuan CPR jika perlu. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. d) Mulut mangsa berbuih. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat.

d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika. tersentak-sentak badan. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. Rawatan a) Tenangkan mangsa. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. menarik rambut atau ketakutan. ketawa. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. 56 .Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. menagis. gangguan perasaan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. meracau. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu.

f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah. b) Longgarkan pakaian mangsa. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan 57 menyebabkan pengidap mengalami koma. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah. g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari. . h) Mangsa tidak sedar diri. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. f) Dapatkan rawatan perubatan.Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. d) Anak mata naik ke atas. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan.

c) Pernafasan dengkuran.sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas. tidak selesa dan lemah. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma. b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. d) Jika sekiranya mangsa sedar . d) Pernafasan mangsa berbau acetone. 58 .Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. e) Dapatkan rawatan perubatan. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. Beri bantuan CPR jika di perlukan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. b) Mangsa gelisah dan pening. mangsa yang pengsan berbunyi seperti Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh.

makanan tercemar dan sebagainya.c) Berpeluh dengan banyak. Contohnya gas karbon dioksida.cara racun masuk ke tubuh a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. periksa gerak nadi dan pernafasan. c) Longarkan pakaian mangsa. f) Dapatkan rawatan perubatan. ubat-ubatan. 59 . Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. Cara. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah. Beri rawatan CPR jika perlu. Contohnya terminum racun. debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. pepejal. e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. d) Sekiranya mangsa pengsan. Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan.

menyuntik dadah. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. d) Mengalami sesak nafas. 60 . debu-debu racun serangga dan lain-lain. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. b) Loya dan muntah-muntah.Karbon monoksida. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. kotoran. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair. Contohnya racun malation dan paraquat. i) Berpeluh dengan banyak. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa.

l) Berlaku renjatan. e) Mangsa mengadu dahaga. d) Berlaku cirit-birit. Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. b) Longgarkan pakaian mangsa. f) Dapatkan rawatan perubatan. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. 61 .j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. Beri bantuan CPR jika perlu. c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan. b) Loya dan muntah-muntah. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. c) Gelisah dan pucat. Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut. Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. periksa gerak nadi dan penafasan.

f) Betulkan saluran pernafasan. atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap. h) Berlaku renjatan. Periksa gerak nadi dan pernafasan. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. b) Longgarkan pakaian yang ketat. Contohnya bekas 62 . Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar. e) Sekiranya mangsa pengsan. Rawatan a) Tenangkan mangsa.f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar.

c) Sekiranya mangsa pengsan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara. 63 . e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. g) Berlakunya renjatan. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. b) Lemah dan tidak bertenaga.ubat. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Keracunan Melalui saluran pernafasan. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. Periksa gerak nadi dan pernafasan. c) Loya dan muntah-muntah.

a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan.
64

Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun a) Bahan asid Tindakan / Pemulihan Awal a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air b) Bahan alkali tepung. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) d) Racun Arsenik (Racun tikus) sedikit cuka. a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa.
65

e) Aspirin

a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air.

f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) g) Bahan timah h) Raksa i) Candu/Morfin j) Bahan petrol

BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam besen yang mengandungi air.
66

bekas /

b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa.d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata. d) Jika benda asing kecil. e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. 67 . c) Jangan cuba mengorek benda asing. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar.

suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. Tebuan. 68 . b) Bengkak. d) Mangsa gelisah. e) Mangsa mengalami sesak nafas. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. Lipan. c) Tempat gigitan menjadi panas. c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak. b) Arah mangsa batuk. g) Dapatkan rawatan perubatan. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. f) Berlaku renjatan.e) Dapatkan rawatan perubatan. lebam dan keluar darah. e) Jika benda asing besar. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking.

Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. e) Cuci tempat sengatan. Berikan rawatan CPR jika perlu. f) Dapatkan rawatan perubatan. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka. abu atau secara membakar badan binatang tersebut.Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan. d) Dapatkan rawatan perubatan. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. 69 . b) Tenangkan mangsa. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat. c) Balut luka dengan kemas.

h) Berlaku renjatan. keletihan dan berasa anggota sejuk.tanda. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. c) Darah keluar di tempat patukan. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. f) Gelisah. c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak. g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. Rawatan a) Tenangkaan mangsa. Tanda. b) Longgarkan pakaian magsa.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan.3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. 70 . d) Awasi mangsa dari renjatan. e) Sesak nafas. a) Sakit di tempat patukan.

71 .f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Oleh itu. d) Ibu berkeadaan gelisah. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan. c) Sakit berselang seli dengan keredaan. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat. sebelum tiba kelahiran terdapat tandatanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi. Tanda.tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. cemas dan berpeluh. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung.

Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i.f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. ii. c) Peringkat Ketiga i. iii. ii. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta (uri). placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. 72 . Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran kesakitannya.

lampin dan tuala. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. j) Cuci badan. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. Buka kelengkapannya.b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. 73 . mata. bengkokkan kedua-dua kakinya. sabun. galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim. tali pengikat atau benang. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya. Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. g) Setelah saat kelahiran tiba. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. pisau atau gunting bersih. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. e) Baringkan ibu melentang. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa.

tiada sebarng tangisan. m)Sekiranya selepas 3 minit. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. n) Selimutkan bayi. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis. o) Cuci kemaluan ibu. PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) 74 . t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu.l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. beri bantuan pernafasan kepada bayi. Antaranya ialah: a) b) c) seorang pembantu (single helper) dua orang pembantu (double helpers) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagaibagai cara.

-kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanak-kanak dan bayi. • Usungan menarik 75 . • mengampu belah anggota bawah mangsa. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil pembantu memeluk belakang kedua pembantunya. Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya. Mangsa berada di dalam Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) -Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya.Tangan keadaan sedar. • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit.

a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya. -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. • Mengusung berekoran atau berbuntut. Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. Tarik mangsa secara berundur ke belakang. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa.-Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa. Tarik blanket secara berundur ke balakang. • Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) 76 .

-Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa.
• Duduk di atas empat tangan (four hand seat)

-Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran.

b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher)
• Pengusung gantian ( improvise stretcher)

I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. II. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. III. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu.
77

IV. Menggunakan

dua

kain

sarung

yang

dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. V. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya.

PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok
78

d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. Manakala, 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • permulihan perubatan. b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan.
79

perlu

dijalankan

berterusan

sehingga

mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan

• Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut.Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. 80 . perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut. • Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa. Cara pratiknya. • Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. Semasa hembusan.

Lakukan selama kira-kira 2 saat.• Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu. 81 . Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya. d) Kaedah Holger Neilson. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa. • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula. • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. Cara pratiknya.

82 . • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat.• Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa. • Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan. • Dongakkan kepala mangsa. • Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa.

tangan mangsa mengampu bahagian 83 .f) Kaedah Schafers Cara pratiknya. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya bantuan perubatan. • Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa. • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa. Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian kepalanya. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan.

Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada. 84 . Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk.2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti.

b. vi. c. Lemas (asap. Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). Kecederaan. v. Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. vii. ii. peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. iii. Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. Kejutan elektrik. Penyakit angin ahmar (stroke). Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. Antaranya ialah: i. iv. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. Selepas 10 minit kejadian. Alahan Pengambilan dadah yang berlebihan. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. 85 . peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja.Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting.

Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift). • Setelah pasti mangsa pengsan. b. Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. Kematian tersebut ialah: a.Di dalam istilah perubatan. Antaranya ialah: a. Bagi menetukan saluran pernafasan 86 . Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Pernafasan (breathing) c. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi. Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Saluran pernafasan (airway) b. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen.

c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa.mangsa terbuka. 87 . b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest saluran pernafasan comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan mangsa.

Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran.  DEWASA. Picit hidung dan mulut mangsa. 88 .  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher.  Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1.TEKNIK. TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa. lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1.5 saat. Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift). Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar. Periksa selama 3 hingga 5 saat.

 Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2.Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak. lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih.  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendisendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan.  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan. 89 .5 hingga 2 inci (4 .  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan. Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi. Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk. Tekan sedalam kira-kira 1.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada).5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan.  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya.

hentikan tekanan. Jika tiada.  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama. 90 . memeriksa pernafasan.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama.  Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Jika nadi pulih. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa. bantuan. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. 2.  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan.

 Sekiranya pembantu kedua keletihan. Jika pergerakan nadi telah dirasai. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja. 91 . TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat. 3. pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. Periksa pernafasan mangsa. c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. hentikan tekanan.5 inci sahaja.  Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa.

Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa. d.4. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0. c. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat.5 hingga 1. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / 92 . TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. 5. MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH ) -Periksa pergerakan nadi. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan. Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan). Ini disebabkan leher bayi pendek. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. b. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan. Jika ada nadi. periksa pernafasan mangsa. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas.

Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. Antaranya ialah : i. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing.Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut.TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. ii. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : 93 . ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan.

-genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat. berperut buncit dan perempuan mengandung. tercekik dan batuk. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut.sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan.Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas.. Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa. -peluk bahagian pinggang mangsa. 94 . .

berperut buncit dan perempuan mengandung. 95 .  SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA ) Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ). 6.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali.  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa. caranya  berdiri di belakang mangsa. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi.  Minta bantuan perubatan.b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI  Letak mangsa dalam keadaan melentang.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing.  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan.  genggam penumbuk sebelah tangan.

 Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa. Beri bantuan pernafasan. Jika hembusan tidak masuk. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung. bendasing 96 . 7. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga keluar. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan.  Beri bantuan pernafasan.  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali.  Periksa mulut mangsa. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa. Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi. Jika masih tersekat.

 Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR. 8. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih. betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa.  Sekiranya ada pergerakan nadi. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa.  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari.  Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar. Jika tidak masuk juga. Lakukan hembusan sekali lagi. Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut. 9. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR 97 . Jika di dapati hembusan tidak masuk.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan.

Ampu bayi dengan bahagian paha. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA  Baringkan mangsa secara melentang.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah.  Berikan sekali hembusan. 98 BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI .  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi.  Dapatkan bantuan perubatan. 10. Jika tidak masuk. Jika kali kedua masih tidak masuk.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar. Berikan sekali lagi hembusan.  Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa. reposisikan kepala mangsa. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi.

 Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik. Ampu badan bayi dengan paha. 99 . Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi. batuk.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. lakukan kaedah di atas semula. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi. Jika tidak masuk. 11.  Lakukan sekali bantuan pernafasan. Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR.  Perhatikan pernafasan.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan. Jika udara masuk. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan. Pastikan ianya masuk atau tidak.

Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk. Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ). Kain anduh tiga segi 100 . Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan. Jangan korek jika tidak nampak bendasing.   Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ).  Minta bantuan perubatan.  Periksa nadi mangsa.  Beri bantuan pernafasan 2 kali.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1. 2. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR. 12.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing.

9. 8. 14. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. 13. kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. 12. 101 . gentian violet atau burnol ) Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) Garam cium ( smelling salt ) Penyepit ( forcep ) Buku catitan Pin Pen/pensel 7. 5. 4.3. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang. 6. 11. Selain itu. Kain kasa sucihama Kapas Kain pembalut gulung Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) Plaster Ubat gosok atau minyak gosok Ubat luka ( lotion flavine. 10. 15. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak.

DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu ; a. Demahan panas b. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam.
102

c) Membantu d) Mengecutkan

menghentikan saluran

atau

mengurangkan dan seterusnya

pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. darah mengurangkan pengaliran darah. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk. Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam).

103

Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas, saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah. Teknik Membuat Demahan Panas. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang, rangka dan otot memberikan bentuk, saiz, sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka. Di dalam tubuh manusia, terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup, tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.

104

tulang rusuk dan sternum.SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak.  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral. -Penting dalam membentuk struktur tubuh. tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh. turus vertebra. 105 . lengkungan pelvis.

Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. iaitu sutur. Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya. Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA 106 .TENGKORAK Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. Tulang muka melindungi mata. Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. telinga dan hidung. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur. Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi.

Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur.sutur TURUS VERTEBRA Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra.fungsi. vertebra ini disambung oleh rawan. Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: JENIS VERTEBRA VERTEBRA SERVIKS VERTEBRA TORAKS VERTEBRA LUMBAR SAKRUM KOKSIK BILANGAN VERTEBRA 7 12 5 5 4 107 . dan kedudukannya pada turus vertebra.

Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra. 108 .TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan.

Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf. Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang. Vertebra atlas 109 .Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi Lengkuk saraf Salur saraf Spina saraf Cuaran melintang sokongan dan menentang daya mampatan. Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot.

 Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum. 110 . Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk. • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri. Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium. Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar. Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar.

spinal saraf yang pendek. dan cuaran melintang yang lebar.Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita. Gambarajah vertebra serviks 111 .

manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks. • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk. • cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk. Pandangan superior vertebra toraks 112 .Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12.

mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain. •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang.Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar. VERTEBRA LUMBAR 113 . •Sentrumnya besar dan tebal. • Cuaran melintangnya lebar dan pipih.

Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting. •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan pelvis. •Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung. 114 . •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya. •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang.SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga.

9. •Di hujung distal. •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. •Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung. semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. 115 .TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. •Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. dan 10 bersambung sesama sendiri. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus dengan sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. pasangan tulang rusuk ke 8. •Pada bahagian posterior. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar.

GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK LENGKUNGAN PEKTORAL 1. iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 116 . 2. Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi. Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang .

6. Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita.3. 4. 7. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. Persendian ini disebut sendi bahu. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita. Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS 117 . Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. 8. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper. 5.

Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. Di hujung posterior humerus.TULANG LENGAN 1. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. 118 sendi . 3. 4. Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui engsel. Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2.

Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. 119 . jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya.5. Falanks terdiri daripada 14 tulang. Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks. manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan tulang-tulang karpus. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. 7. 8. 9. 6.

2. 4. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya. Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum. dan ligamen melaluinya. Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. permukaan adalah untuk pelekatan otot 120 . Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian.LENGKUNGAN PELVIS 1. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. Kebanyakan abdomen. salur darah.

Lesung ini dinamakan asetabulum. 121 .5. Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung.

Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. 3. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha. Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. 122 .TULANG KAKI 1. Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2.

6. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. 5. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula. Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. 123 . 8. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus.4. 9. Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain. 7.

PERANAN OTOT. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah. maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis. iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak.  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung. 124 .

kuat. Oleh itu. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis. dan kenyal.  Apabila otot mengecut.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya.  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok. Apabila otot triseps mengecut.  Ligamen merupakan gentian yang liat. daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan. Oleh itu.  Apabila otot biseps mengecut. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit 125 . otot biseps akan mengendur.  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon. maka tangan diluruskan. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat. Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot.

• .• Sendi bebas bergerak Pada amnya. sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: 1. . 126 .

127 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->