P. 1
Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-kanak

Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-kanak

|Views: 12|Likes:
Published by missyanajunsu
bk,
bk,

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: missyanajunsu on Jul 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2014

pdf

text

original

BIMBINGAN DAN KAUNSELING KANAKKANAK

BANDING BEZA KONSEP BIMBINGAN & KAUNSELING DARI PERSPEKTIF BARAT DAN ISLAM .

setiap manusia dikuasai oleh rasa hatinya. Kuasa yg mana lebih kuat akan mempengaruhi dirinya Kuasa dalam Islam ialah nafsu sama ada ingin buat baik atau sebaliknya .ASPEK PERSPEKTIF BARAT PERSPEKTIF ISLAM  Manusia terbina dari unsur rohani dan jasmani -Rohani (roh dan nafsu) -Jasmani (unsur dlm diri yg boleh dilihat spt fizikal)  nafsu adalah fitrah kejadian manusia Konsep Asas  Teori psikoanalisis Sigmund Freud berpendapat mengkaji halhal yg berlaku masa lampau membantu proses kaunseling kerana ianya berkaitan dengan masa kini secara psikologi  konsepnya.

manusia berupaya mencorakkan kehidupannya sendiri .ASPEK Pengaruh psikologi manusia PERSPEKTIF BARAT Persekitaran PERSPEKTIF ISLAM Akal -Manusia dimanipulasi oleh persekitaran dan menjadi mangsa kepada persekitarannya . menaakul dan membuat keputusan atas diri sendiri .persekitaran menentukan tingkah laku manusia -Allah mengurniakan akal fikiran kepada manusia untuk menilai.

ASPEK PERSPEKTIF BARAT PERSPEKTIF ISLAM Kebebasan kendiri Carl Rogers menyatakan manusia mempunyai kebebasan mutlak dalam menentukan matlamat hidupnya Tiada istilah kebebasan yang mutlak Manusia dianugerahkan akal dan kebebasan ada hadnya Manusia beriman dan bertakwa pada Allah .

ASPEK PERSPEKTIF BARAT PERSPEKTIF ISLAM Penyelesaian masalah Albert Elis -Dalam Teori Emotif Rasional menjelaskan rasionaliti dimiliki setiap manusia -Manusia boleh menyelesaikan masalah melalui rasionaliti dan kewarasan Akal manusia terbatas dan tidak dapat menjawab pelagai persoalan Berbalik kepada konsep iman dan takwa kepada penciptaNya .

aplikasi yang bersifat kuantitatif dan eksperimen .ASPEK Kerohanian PERSPEKTIF BARAT PERSPEKTIF ISLAM Tokoh psikologi seperti Sigmund Konsep pengabdian Freud dan Charles Darwin diri kepada Allah menolak unsur kepercayaan atau ketuhanan Kemasukan elemen agama dalam ilmu menganggap bahawa agama kaunseling dan sebagai satu ilusi dan boleh psikoterapi juga mengherotkan pandangan berlawanan dengan manusia terhadap kehidupan kepercayaan bahawa satu-satunya cara untuk Oleh itu adalah sesuatu yang memperoleh tidak memeranjatkan apabila ahli pengetahuan dan psikoterapi juga tidak menangani pemahaman mengenai isu agama apabila berhadapan dunia ini ialah melalui dengan klien.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->