SEMINAR KECEMERLANGAN PMR, SPM & STPM SMK AGAMA SARATOK 2012

PENGENALAN
Pendedahan teknik-teknik menjawab peperiksaan kepada calon PMR, SPM & STPM adalah penting untuk meningkatkan kualiti kecemerlangan pelajar dalam menjawab

peperiksaan.Kecemerlangan pelajar sering kali dikaitkan dengan keputusan yang baik disertai dengan usaha mereka yang bersungguh-sungguh untuk cemerlang. Program ini adalah program tahunan yang dirancang untuk mencari ruang kepada pelajar mendapatkan maklumat terkini bagaimana untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaanPMR, SPM dan STPM nanti melalui strategi dan teknik menjawab serta pendedahan format soalan terkini. Melalui program ini juga diharapkan semua pelajar akan menghadapi peperiksaan PMR, SPM dan STPM 2012 dengan penuh yakin dan persediaan yang secukupnya khususnya dari segi strategi dan teknikal.

RASIONAL
1. Peperiksaan SPM amat penting kepada pelajar dalam menentukan arah tuju masa hadapan sama ada meneruskan pelajaran atau menceburi bidang kerjaya. 2. Untuk mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan SPM, pelajar mesti menguasai strategi dan teknik menjawab serta mengetahui format soalan khususnya bagi jawapan berbentuk subjektif. 3. Terdapat format dan paten soalan yang biasa dan terkini yang perlu diketahui oleh pelajar dan skima pemarkahan oleh pemeriksa. 4. Menambahkan motivasi dan rasa ‘demam peperiksaan’ agar pelajar dapat membuat persediaan yang secukupnya untuk menghadapi peperiksaan SPM 2012.

2 Bengkel dan soal jawab 3. Memberi keyakinan dan motivasi kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan SPM 2012 dengan persediaan yang secukupnya. 4. Kaedah: : 09 – 13 Julai 2012 ( Isnin hingga Jumaat) : SMK Agama Saratok 3. 3.3 Motivasi Pelajar TEMA “ Tiada Halangan Hanya Cabaran ” . OBJEKTIF 1.MATLAMAT\ Menambahkan kefahaman pelajar PMR. PELAKSANAAN 1. Tarikh 2. Menjelaskan kepada pelajar bagaimana untuk menjawab soalan SPM dengan cemerlang sebagaimana yang dikehendaki. Meningkat dan menambahkan kefahaman peserta mengenai teknik dan strategi menjawab soalan peperiksaan SPM 2012 2.1 Ceramah teknik menjawab soalan 3. SPM & STPM tentang teknik dan strategi menjawab serta format soalan peperiksaan dan seterusnya meningkatkan kualiti dan kuantiti pencapaian pelajar dalam peperiksaan 2012. Tempat 3. analisa kekerapan dan topik yang dianggap kerap keluar dalam peperiksaan SPM. Mendedahkan kepada peserta tentang format dan paten soalan terkini.

SPM & STPM 2012 ANGGARAN PERBELANJAAN Bil 1 2 4 6 8 Perkara Bayaran Penceramah PMR Bayaran Penceramah SPM & STPM Makanan dan minuman penceramah Banner Cenderahati / Cenderamata JUMLAH Jumlah RM450 RM1200 RM120 RM150 RM120 RM2040 .SASARAN Semua calon PMR.

Kejayaan program ini bergantung sejauh mana komitmen yang diberikan oleh pihak yang terlibat khususnya pelajar.PENUTUP Diharapkan agar program ini akan membantu meningkatkan pencapaian pelajar dari segi kualiti dan kuantiti dalam peperiksaan SPM 2010 selaras dengan sasaran pencapaian sekolah dalam bidang akademik. Catatan : Segala perubahan adalah bergantung kepada keadaan dan keperluan semasa SEKIAN TERIMA KASIH Disediakan Oleh : Disahkan Oleh : NAPSIAH BINTI MOHAMAD DEE Guru Bimbingan & Kaunseling SMK AGAMA SARATOK TN HJ KANIL BIN HJ ALI HASSAN Penolong Kanan Pentabiran SMK AGAMA SARATOK .

Menjemput.Abg Misbahhuddin b. Seraya binti Sulaiman ( Pengetua ) : Tuan Hj Kanil bin Hj Ali Hassan ( PK Pentadbiran ) : Encik Hipeni bin Hj Mili ( PK Kokurikulum ) : Puan Nelleyhamdra Draupkelley ( PK Tingkatan Enam) Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari : Puan Napsiah binti Mohamad Dee : Puan Maysharra binti Mat Junoh : Encik Humam bin Daud 1 JK URUSETIA 1. Menyambut. Menyediakan bahan-bahan untuk persediaan program kepada pelajar. Zamri Awi 3. mengiringi penceramah. Faridah Husna bt Abdullah 5. Puan Napsiah binti Mohamad Dee 2. Lenny Yu 6. Khairi Yusuf (K) 2. Menyediakan tempat duduk peserta. Memastikan program berjalan dengan lancer secara keseluruhan. Abg Ahmad(K) 2. Menjalankan tugas membantu AJK lain jika diperlukan. Menjadi perantara kepada pihak sekolah atau pihak luar dalam urusan jemputan ke tempat program. Pn. Ikhwan b. En. En. mengiringi dan bersama VIP untuk majlis penutupan. Rosenah bt Mail 4. Sharifah bt Wan Abdul Ghani 3. En. Pn. En.JAWATANKUASA SEMINAR KECEMERLANGAN PMR. . - 4 - Memastikan kerusi/meja disusun dalam keadaan yang sepatutnya. Pn. Abdullah AJK PERSIAPAN PENTAS DAN KERUSI MEJA ( sebelum dan selepas ) 1. Pn. Puan Maysharra binti Mat Junoh - - 3 AJK PROTOKOL DAN SAMBUTAN 1. Amalludin b. SPM & STPM SMK AGAMA SARATOK 2012 Penasihat Pengerusi : Pn. Yusuf Memaklumkan sebarang perkara yang berkaitan dengan perubahan jadual atau sebarang pekara berkaitan perjalanan program kepada semua peserta dan guru bertugas. En.

En. Melekatkan banner di pentas dan pintu masuk utama SMK Agama Saratok . 7. Cik Ainul Husna bt Mahidi 2. Menyediakan kerusi dan meja untuk majlis penutupan. Mohammad Mirwan b. 9. Pn. microfon. Cik Azean bt Zahri 3. Stapa 3. Cik Marilyn Juboh Seltan 2. Cik Fatimah bt Imat ( K) 2. En Abu Safian b. Membuat pendaftaran dan memberi bahan edaran kepada peserta. En. 7 PENGERUSI MAJLIS 1. Menguruskan majlis penutupan dan menjadi pengacara majlis tersebut. Cik Anna ank Franklin Guang 3.Amir ( K) 2. Amira bt Abdul Razak 2. Merakam gambar sepanjang program diadakan. wayar skrin dan peralatan yang berkaitan. - 6 AJK SIARAYA 1. Juni 5 AJK JAMUAN 1. Pn. Lain-lain tugas yang berkaitan 8 PERAKAM PERISTIWA DANDOKUMENTASI 1. Membuat laporan program dan menyerahkan laporan tersebut kepada urusetia. Cik Haryati bt Ahmat 4. 9 8. Ruzuki b. Laptop. Mengawalselia pergerakan pelajar mengambil makanan dan minuman. Menyedia dan menentukan tempat jamuan jemputan untuk penceramah . Menghubungi dan berbincang dengan caterer berkaitan menu makanan dan jumlah peserta Menyediakan makanan dan minumam semasa majlis penutup. Meor Hafiz - Menyediakan PA Sistem dan siaraya Persediaanperalatan ceramahsepertiLCD. Usuf 5.Mohammad Jamalludin b. Cik Hamidah Muhi 3. Cik Endoh ank Belaja 6. En. Noorafiza bt Amin - Mengemas dan menyimpan semua peralatan kerusi dan meja. Memperkenalkan dan menjemput penceramah 5. Cik Dyg Ida bt Abg Abai 3. 10. Memastikan bili/tempat program dalam keadaan bersih dan teratur. Pn.4. PUBLISITI DAN KEBERSIHAN BILIK 1. 4. En. Naemah bt Ahmad AJK PENDAFTARAN. jemputan VIP.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful