P. 1
Kertas Kerja Seminar Kecemerlangan Akademik (Autosaved)

Kertas Kerja Seminar Kecemerlangan Akademik (Autosaved)

|Views: 42|Likes:
Published by Napsiah Mohamad

More info:

Published by: Napsiah Mohamad on Jul 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2014

pdf

text

original

SEMINAR KECEMERLANGAN PMR, SPM & STPM SMK AGAMA SARATOK 2012

PENGENALAN
Pendedahan teknik-teknik menjawab peperiksaan kepada calon PMR, SPM & STPM adalah penting untuk meningkatkan kualiti kecemerlangan pelajar dalam menjawab

peperiksaan.Kecemerlangan pelajar sering kali dikaitkan dengan keputusan yang baik disertai dengan usaha mereka yang bersungguh-sungguh untuk cemerlang. Program ini adalah program tahunan yang dirancang untuk mencari ruang kepada pelajar mendapatkan maklumat terkini bagaimana untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaanPMR, SPM dan STPM nanti melalui strategi dan teknik menjawab serta pendedahan format soalan terkini. Melalui program ini juga diharapkan semua pelajar akan menghadapi peperiksaan PMR, SPM dan STPM 2012 dengan penuh yakin dan persediaan yang secukupnya khususnya dari segi strategi dan teknikal.

RASIONAL
1. Peperiksaan SPM amat penting kepada pelajar dalam menentukan arah tuju masa hadapan sama ada meneruskan pelajaran atau menceburi bidang kerjaya. 2. Untuk mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan SPM, pelajar mesti menguasai strategi dan teknik menjawab serta mengetahui format soalan khususnya bagi jawapan berbentuk subjektif. 3. Terdapat format dan paten soalan yang biasa dan terkini yang perlu diketahui oleh pelajar dan skima pemarkahan oleh pemeriksa. 4. Menambahkan motivasi dan rasa ‘demam peperiksaan’ agar pelajar dapat membuat persediaan yang secukupnya untuk menghadapi peperiksaan SPM 2012.

Tempat 3. analisa kekerapan dan topik yang dianggap kerap keluar dalam peperiksaan SPM. Kaedah: : 09 – 13 Julai 2012 ( Isnin hingga Jumaat) : SMK Agama Saratok 3. Tarikh 2. PELAKSANAAN 1. OBJEKTIF 1. 4. Meningkat dan menambahkan kefahaman peserta mengenai teknik dan strategi menjawab soalan peperiksaan SPM 2012 2. Memberi keyakinan dan motivasi kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan SPM 2012 dengan persediaan yang secukupnya. Menjelaskan kepada pelajar bagaimana untuk menjawab soalan SPM dengan cemerlang sebagaimana yang dikehendaki.3 Motivasi Pelajar TEMA “ Tiada Halangan Hanya Cabaran ” .2 Bengkel dan soal jawab 3. Mendedahkan kepada peserta tentang format dan paten soalan terkini.1 Ceramah teknik menjawab soalan 3. SPM & STPM tentang teknik dan strategi menjawab serta format soalan peperiksaan dan seterusnya meningkatkan kualiti dan kuantiti pencapaian pelajar dalam peperiksaan 2012. 3.MATLAMAT\ Menambahkan kefahaman pelajar PMR.

SASARAN Semua calon PMR. SPM & STPM 2012 ANGGARAN PERBELANJAAN Bil 1 2 4 6 8 Perkara Bayaran Penceramah PMR Bayaran Penceramah SPM & STPM Makanan dan minuman penceramah Banner Cenderahati / Cenderamata JUMLAH Jumlah RM450 RM1200 RM120 RM150 RM120 RM2040 .

PENUTUP Diharapkan agar program ini akan membantu meningkatkan pencapaian pelajar dari segi kualiti dan kuantiti dalam peperiksaan SPM 2010 selaras dengan sasaran pencapaian sekolah dalam bidang akademik. Kejayaan program ini bergantung sejauh mana komitmen yang diberikan oleh pihak yang terlibat khususnya pelajar. Catatan : Segala perubahan adalah bergantung kepada keadaan dan keperluan semasa SEKIAN TERIMA KASIH Disediakan Oleh : Disahkan Oleh : NAPSIAH BINTI MOHAMAD DEE Guru Bimbingan & Kaunseling SMK AGAMA SARATOK TN HJ KANIL BIN HJ ALI HASSAN Penolong Kanan Pentabiran SMK AGAMA SARATOK .

Amalludin b. Ikhwan b. mengiringi penceramah. Memastikan program berjalan dengan lancer secara keseluruhan. SPM & STPM SMK AGAMA SARATOK 2012 Penasihat Pengerusi : Pn. Menyediakan bahan-bahan untuk persediaan program kepada pelajar. En. Puan Napsiah binti Mohamad Dee 2. Abg Ahmad(K) 2. Pn. Zamri Awi 3. .Abg Misbahhuddin b. Yusuf Memaklumkan sebarang perkara yang berkaitan dengan perubahan jadual atau sebarang pekara berkaitan perjalanan program kepada semua peserta dan guru bertugas. En. Menjalankan tugas membantu AJK lain jika diperlukan. Menjadi perantara kepada pihak sekolah atau pihak luar dalam urusan jemputan ke tempat program. En. - 4 - Memastikan kerusi/meja disusun dalam keadaan yang sepatutnya. Abdullah AJK PERSIAPAN PENTAS DAN KERUSI MEJA ( sebelum dan selepas ) 1. Khairi Yusuf (K) 2. Pn. En. Rosenah bt Mail 4. Seraya binti Sulaiman ( Pengetua ) : Tuan Hj Kanil bin Hj Ali Hassan ( PK Pentadbiran ) : Encik Hipeni bin Hj Mili ( PK Kokurikulum ) : Puan Nelleyhamdra Draupkelley ( PK Tingkatan Enam) Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari : Puan Napsiah binti Mohamad Dee : Puan Maysharra binti Mat Junoh : Encik Humam bin Daud 1 JK URUSETIA 1. Lenny Yu 6. Menyambut. Puan Maysharra binti Mat Junoh - - 3 AJK PROTOKOL DAN SAMBUTAN 1. Sharifah bt Wan Abdul Ghani 3. Faridah Husna bt Abdullah 5.JAWATANKUASA SEMINAR KECEMERLANGAN PMR. Pn. En. Pn. Menjemput. mengiringi dan bersama VIP untuk majlis penutupan. Menyediakan tempat duduk peserta.

PUBLISITI DAN KEBERSIHAN BILIK 1. Cik Hamidah Muhi 3. Memastikan bili/tempat program dalam keadaan bersih dan teratur. Pn. Meor Hafiz - Menyediakan PA Sistem dan siaraya Persediaanperalatan ceramahsepertiLCD. Mengawalselia pergerakan pelajar mengambil makanan dan minuman. Cik Azean bt Zahri 3. Cik Fatimah bt Imat ( K) 2. Cik Anna ank Franklin Guang 3. 10. Noorafiza bt Amin - Mengemas dan menyimpan semua peralatan kerusi dan meja. wayar skrin dan peralatan yang berkaitan. Amira bt Abdul Razak 2. Menyediakan kerusi dan meja untuk majlis penutupan. Cik Marilyn Juboh Seltan 2. En. Cik Ainul Husna bt Mahidi 2. 7 PENGERUSI MAJLIS 1. 7. Pn. Merakam gambar sepanjang program diadakan. Cik Haryati bt Ahmat 4. - 6 AJK SIARAYA 1. 4. 9. Ruzuki b. Memperkenalkan dan menjemput penceramah 5.Amir ( K) 2. Membuat laporan program dan menyerahkan laporan tersebut kepada urusetia.Mohammad Jamalludin b. jemputan VIP. En Abu Safian b. Laptop. Pn. Juni 5 AJK JAMUAN 1. 9 8. Lain-lain tugas yang berkaitan 8 PERAKAM PERISTIWA DANDOKUMENTASI 1. Menghubungi dan berbincang dengan caterer berkaitan menu makanan dan jumlah peserta Menyediakan makanan dan minumam semasa majlis penutup. microfon. Naemah bt Ahmad AJK PENDAFTARAN. Cik Dyg Ida bt Abg Abai 3. Mohammad Mirwan b. Membuat pendaftaran dan memberi bahan edaran kepada peserta. En. En. Cik Endoh ank Belaja 6. Menyedia dan menentukan tempat jamuan jemputan untuk penceramah . En.4. Menguruskan majlis penutupan dan menjadi pengacara majlis tersebut. Stapa 3. Usuf 5. Melekatkan banner di pentas dan pintu masuk utama SMK Agama Saratok .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->