Kertas Kerja Seminar Kecemerlangan Akademik (Autosaved)

SEMINAR KECEMERLANGAN PMR, SPM & STPM SMK AGAMA SARATOK 2012

PENGENALAN
Pendedahan teknik-teknik menjawab peperiksaan kepada calon PMR, SPM & STPM adalah penting untuk meningkatkan kualiti kecemerlangan pelajar dalam menjawab

peperiksaan.Kecemerlangan pelajar sering kali dikaitkan dengan keputusan yang baik disertai dengan usaha mereka yang bersungguh-sungguh untuk cemerlang. Program ini adalah program tahunan yang dirancang untuk mencari ruang kepada pelajar mendapatkan maklumat terkini bagaimana untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaanPMR, SPM dan STPM nanti melalui strategi dan teknik menjawab serta pendedahan format soalan terkini. Melalui program ini juga diharapkan semua pelajar akan menghadapi peperiksaan PMR, SPM dan STPM 2012 dengan penuh yakin dan persediaan yang secukupnya khususnya dari segi strategi dan teknikal.

RASIONAL
1. Peperiksaan SPM amat penting kepada pelajar dalam menentukan arah tuju masa hadapan sama ada meneruskan pelajaran atau menceburi bidang kerjaya. 2. Untuk mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan SPM, pelajar mesti menguasai strategi dan teknik menjawab serta mengetahui format soalan khususnya bagi jawapan berbentuk subjektif. 3. Terdapat format dan paten soalan yang biasa dan terkini yang perlu diketahui oleh pelajar dan skima pemarkahan oleh pemeriksa. 4. Menambahkan motivasi dan rasa ‘demam peperiksaan’ agar pelajar dapat membuat persediaan yang secukupnya untuk menghadapi peperiksaan SPM 2012.

Tempat 3. 3.2 Bengkel dan soal jawab 3. PELAKSANAAN 1. Kaedah: : 09 – 13 Julai 2012 ( Isnin hingga Jumaat) : SMK Agama Saratok 3. Menjelaskan kepada pelajar bagaimana untuk menjawab soalan SPM dengan cemerlang sebagaimana yang dikehendaki.3 Motivasi Pelajar TEMA “ Tiada Halangan Hanya Cabaran ” . analisa kekerapan dan topik yang dianggap kerap keluar dalam peperiksaan SPM.MATLAMAT\ Menambahkan kefahaman pelajar PMR. Mendedahkan kepada peserta tentang format dan paten soalan terkini. Meningkat dan menambahkan kefahaman peserta mengenai teknik dan strategi menjawab soalan peperiksaan SPM 2012 2. Memberi keyakinan dan motivasi kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan SPM 2012 dengan persediaan yang secukupnya. OBJEKTIF 1.1 Ceramah teknik menjawab soalan 3. Tarikh 2. 4. SPM & STPM tentang teknik dan strategi menjawab serta format soalan peperiksaan dan seterusnya meningkatkan kualiti dan kuantiti pencapaian pelajar dalam peperiksaan 2012.

SPM & STPM 2012 ANGGARAN PERBELANJAAN Bil 1 2 4 6 8 Perkara Bayaran Penceramah PMR Bayaran Penceramah SPM & STPM Makanan dan minuman penceramah Banner Cenderahati / Cenderamata JUMLAH Jumlah RM450 RM1200 RM120 RM150 RM120 RM2040 .SASARAN Semua calon PMR.

Catatan : Segala perubahan adalah bergantung kepada keadaan dan keperluan semasa SEKIAN TERIMA KASIH Disediakan Oleh : Disahkan Oleh : NAPSIAH BINTI MOHAMAD DEE Guru Bimbingan & Kaunseling SMK AGAMA SARATOK TN HJ KANIL BIN HJ ALI HASSAN Penolong Kanan Pentabiran SMK AGAMA SARATOK . Kejayaan program ini bergantung sejauh mana komitmen yang diberikan oleh pihak yang terlibat khususnya pelajar.PENUTUP Diharapkan agar program ini akan membantu meningkatkan pencapaian pelajar dari segi kualiti dan kuantiti dalam peperiksaan SPM 2010 selaras dengan sasaran pencapaian sekolah dalam bidang akademik.

Sharifah bt Wan Abdul Ghani 3. Pn. En. Ikhwan b.Abg Misbahhuddin b. Khairi Yusuf (K) 2. - 4 - Memastikan kerusi/meja disusun dalam keadaan yang sepatutnya. Memastikan program berjalan dengan lancer secara keseluruhan. En. En. Yusuf Memaklumkan sebarang perkara yang berkaitan dengan perubahan jadual atau sebarang pekara berkaitan perjalanan program kepada semua peserta dan guru bertugas. Pn. . Menyambut. Puan Maysharra binti Mat Junoh - - 3 AJK PROTOKOL DAN SAMBUTAN 1. mengiringi dan bersama VIP untuk majlis penutupan. Menjadi perantara kepada pihak sekolah atau pihak luar dalam urusan jemputan ke tempat program. En. Puan Napsiah binti Mohamad Dee 2. Amalludin b. SPM & STPM SMK AGAMA SARATOK 2012 Penasihat Pengerusi : Pn. Pn. Abdullah AJK PERSIAPAN PENTAS DAN KERUSI MEJA ( sebelum dan selepas ) 1. mengiringi penceramah. Menjalankan tugas membantu AJK lain jika diperlukan. Menyediakan bahan-bahan untuk persediaan program kepada pelajar. Menyediakan tempat duduk peserta.JAWATANKUASA SEMINAR KECEMERLANGAN PMR. Lenny Yu 6. Pn. Rosenah bt Mail 4. En. Faridah Husna bt Abdullah 5. Seraya binti Sulaiman ( Pengetua ) : Tuan Hj Kanil bin Hj Ali Hassan ( PK Pentadbiran ) : Encik Hipeni bin Hj Mili ( PK Kokurikulum ) : Puan Nelleyhamdra Draupkelley ( PK Tingkatan Enam) Setiausaha 1 Setiausaha 2 Bendahari : Puan Napsiah binti Mohamad Dee : Puan Maysharra binti Mat Junoh : Encik Humam bin Daud 1 JK URUSETIA 1. Abg Ahmad(K) 2. Menjemput. Zamri Awi 3.

Laptop. - 6 AJK SIARAYA 1. Menghubungi dan berbincang dengan caterer berkaitan menu makanan dan jumlah peserta Menyediakan makanan dan minumam semasa majlis penutup. Ruzuki b. wayar skrin dan peralatan yang berkaitan. Cik Azean bt Zahri 3. En. Pn. Cik Anna ank Franklin Guang 3. PUBLISITI DAN KEBERSIHAN BILIK 1. Menyedia dan menentukan tempat jamuan jemputan untuk penceramah . Cik Dyg Ida bt Abg Abai 3.Amir ( K) 2.4. Cik Fatimah bt Imat ( K) 2. Pn. Usuf 5. En. Cik Ainul Husna bt Mahidi 2. Merakam gambar sepanjang program diadakan. Menguruskan majlis penutupan dan menjadi pengacara majlis tersebut. Noorafiza bt Amin - Mengemas dan menyimpan semua peralatan kerusi dan meja. Cik Endoh ank Belaja 6. Lain-lain tugas yang berkaitan 8 PERAKAM PERISTIWA DANDOKUMENTASI 1. jemputan VIP. Mohammad Mirwan b. Cik Hamidah Muhi 3. Meor Hafiz - Menyediakan PA Sistem dan siaraya Persediaanperalatan ceramahsepertiLCD. 7 PENGERUSI MAJLIS 1. 9 8. En. Stapa 3. Naemah bt Ahmad AJK PENDAFTARAN. 10. 9. Amira bt Abdul Razak 2. En. 7. Memastikan bili/tempat program dalam keadaan bersih dan teratur. Pn.Mohammad Jamalludin b. Cik Haryati bt Ahmat 4. Menyediakan kerusi dan meja untuk majlis penutupan. En Abu Safian b. Juni 5 AJK JAMUAN 1. Memperkenalkan dan menjemput penceramah 5. Mengawalselia pergerakan pelajar mengambil makanan dan minuman. Membuat laporan program dan menyerahkan laporan tersebut kepada urusetia. microfon. Membuat pendaftaran dan memberi bahan edaran kepada peserta. Melekatkan banner di pentas dan pintu masuk utama SMK Agama Saratok . 4. Cik Marilyn Juboh Seltan 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful