LAPORAN BENGKEL ETIKA BERPAKAIAN SEORANG PELAJAR PROGRAM BINA INSAN GURU – FASA 3 TAHUN 2013 NAMA PELAJAR

AMBILAN SEMESTER OPSYEN PERINGKAT TARIKH TEMPAT : Sazali bin Sampam : Jun 2011 : 4 : Reka Bentuk Dan Teknologi ( RBT 3 ) : 3 : 11 MEI 2013 : SK Taman Daya 2, Johor Bahru, Johor

(A) LAPORAN AKTIVITI/PERISTIWA Program BIG Fasa 3 (Bengkel – Etika berpakaian seorang pelajar) telah berjaya dijalankan di Sekolah Kebangsaan Taman Daya 2 pada 11 Mei 2013. Seramai 21 orang guru yang terdiri daripada pelajar PPG RBT 3 terlibat menyertai program ini bersama dengan seratus orang murid tahun 6 yang terdiri daripada murid SK Taman Daya, Johor. Diharap program ini dapat memberikan kesedaran kepada murid tentang kepentingan mematuhi peraturan sekolah dalam berpakaian yang betul disamping membentuk murid supaya lebih berketerampilan dengan imej yang lebih segak dan beretika. Program ini juga diharapkan dapat memberikan impak positif kepada imej sekolah bagi melahirkan insan yang berdisiplin dan bertatasusila. Program bermula seawal jam 8.00 pagi dengan pendaftaran guru/pelajar PPG dan murid-murid yang terlibat. Taklimat yang bertajuk “Etika Berpakaian” dimulakan pada jam 8.30 pagi yang disampaikan oleh Encik Ahmad Nizam bin Othman. Penceramah telah menerangkan tentang peraturan-peraturan memakai pakaian seragam sekolah mengikut surat pekeliling ikhtisas, Kementerian Pelajaran Malaysia bagi Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan.

program ini disambung dengan bengkel “Lakaran diri” dimana murid dibahagikan kepada 10 kumpulan dan setiap kumpulan mempunyai dua orang fasilitator. Pinifore biru berlengan dan berkolar putih bagi murid perempuan bukan islam. Aktiviti berakhir pada pukul 12. Pada jam 9.Murid perlu sentiasa berpakaian kemas semasa kesekolah mengikut peraturan yang telah ditetapkan. Kali ini murid perlu membentangkan hasil lakaran diri yang telah dihasilkan tadi bersama ahli kumpulan. pengawas perpustakaan atau sebagainya. Murid-murid berkeyakinan semasa membentangkan hasil kerja mereka dalam suasana yang menyeronokkan.00 tengah hari. Contohnya pakaian bagi pengawas sekolah. Kemudian murid dibenarkan rehat selama lebih kurang setengah jam. Pakaian juga tidak boleh menampakkan bentuk badan si pemakai samada disebabkan ketat atau terlalu nipis. sedikit sebanyak akan membantu murid supaya sentiasa berpakaian dengan kemas dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. . akan dapat menjadikan sekolah sebagai institusi yang formal dan berperaturan dengan sentiasa beretika dan bertatasusila dalam berpakaian. Setiap kumpulan perlu bekerjasama untuk menghasilkan gambar lakaran diri – pemakaian yang sesuai dengan dibantu oleh fasilitator masing-masing. Dengan ini. Pakaian bagi aktiviti sukan dan aktiviti kelab / persatuan pula mestilah bersesuaian dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah Dengan adanya program ini. Pakaian baju kurung putih beserta tudung putih bagi murid perempuan beragama islam. Setiap kumpulan diberikan dengan sehelai kertas majong. Murid perlu mamakai kasut getah/kanvas berwarna putih serta berstokin putih. Pakaian yang dilarang pula adalah seperti seluar ala jeans dan juga pakaian seragam sekolah yang terlalu kecil atau terlalu ketat atau terlalu canggung. Contohnya berbaju putih berlengan pendek atau panjang bagi murid lelaki. Aktiviti bersambung kembali selepas rehat dengan tajuk “Beretika dan berketerampilan tunggak kejayaan”.00 pagi pula. Walaubagaimanapun warna pakaian mungkin boleh berbeza mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh sekolah dengan kebenaran pihak kementerian.

Pelajar PPG perlu menanggung kos perbelanjaan sendiri untuk mengadakan program ini. rakan- (ii) KELEMAHAN 2. 1. Kekangan masa. Kemudahan tempat yang sesuai untuk menjalan bengkel ini. 4. 7. Peserta menjalankan aktiviti secara berdisiplin dan saling bekerjasama. 4. Mendapat sokongan daripada pihak pentadbir. Memupuk semangat berpasukan dalam melaksanakan kerja secara berkumpulan 5.ISU / MASALAH (Jika ada) 1. tolong menolong dalam melakukan setiap aktiviti boleh melahirkan guru yang berwibawa. 2. 3. bertolak ansur. (B) Analisis SWOT (i) KEKUATAN rakan guru serta murid-murid yang terlibat. Komitmen yang ditunjukkan oleh ahli kumpulan melancarkan perjalanan program ini. 3. Sifat kesabaran. . Pelajar PPG perlu membahagikan masa antara program ini dengan program sekolah. Pelajar PPG perlu menanggung kos perbelanjaan untuk mengadakan program ini. 6. Mendapat kerjasama yang baik daripada pihak sekolah yang terlibat.

nilai. 4. (iv) ANCAMAN 1. Berupaya mengurus diri dengan mempamerkan disiplin kendiri yang tinggi dan penampilan diri yang sesuai. Menggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. 3. Menghayati cirri-ciri kerohanian. Memberikan impak positif yang besar kepada imej sekolah bagi melahirkan insan yang berdisiplin dan bertatasusila. etika dan akhlak keguruan. Membina kemahiran berfikir aras tinggi dalam membuat keputusan dan menyelesaikan masalah. 2. 5. (1) REFLEKSI KENDIRI (Laporan individu) (i) MANFAAT PROGRAM BIG 1. tolong menolong dalam melakukan setiap aktiviti boleh melahirkan guru yang berwibawa.(iii) PELUANG 1. Memupuk semangat berpasukan dalam melaksanakan kerja secara berkumpulan. 3. amalan atau aktiviti. 2. . 6. bertolak ansur. Program ini dapat memberikan kesedaran tentang kepentingan mematuhi peraturan dalam berpakaian. Menjadikan diri murid lebih berketerampilan dengan imej yang lebih segak dan beretika. Sifat kesabaran. Aktiviti yang dijalankan tidak mendapat peruntukan daripada pihak sekolah serta pihak IPG. 2. Program dilaksanakan dalam tempoh masa yang sangat singkat.

Tandatangan Pelapor: Disahkan oleh penyelia: (NAMA: ) (TANDATANGAN DAN NAMA) .7. Memberikan kesedaran kepada murid tentang pentingnya mematuhi peraturan sekolah dalam etika berpakaian (ii) PENAMBAHBAIKAN 1. Menambahkan tenaga fasilitator supaya lebih ramai murid mendapat perhatian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful