P. 1
Laporan Bengkel- Etika Berpakaian

Laporan Bengkel- Etika Berpakaian

|Views: 940|Likes:
Published by Nur Afiqah Zali
laporan mengenai sesuatu aktiviti
laporan mengenai sesuatu aktiviti

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Nur Afiqah Zali on Jul 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2014

pdf

text

original

LAPORAN BENGKEL ETIKA BERPAKAIAN SEORANG PELAJAR PROGRAM BINA INSAN GURU – FASA 3 TAHUN 2013 NAMA PELAJAR

AMBILAN SEMESTER OPSYEN PERINGKAT TARIKH TEMPAT : Sazali bin Sampam : Jun 2011 : 4 : Reka Bentuk Dan Teknologi ( RBT 3 ) : 3 : 11 MEI 2013 : SK Taman Daya 2, Johor Bahru, Johor

(A) LAPORAN AKTIVITI/PERISTIWA Program BIG Fasa 3 (Bengkel – Etika berpakaian seorang pelajar) telah berjaya dijalankan di Sekolah Kebangsaan Taman Daya 2 pada 11 Mei 2013. Seramai 21 orang guru yang terdiri daripada pelajar PPG RBT 3 terlibat menyertai program ini bersama dengan seratus orang murid tahun 6 yang terdiri daripada murid SK Taman Daya, Johor. Diharap program ini dapat memberikan kesedaran kepada murid tentang kepentingan mematuhi peraturan sekolah dalam berpakaian yang betul disamping membentuk murid supaya lebih berketerampilan dengan imej yang lebih segak dan beretika. Program ini juga diharapkan dapat memberikan impak positif kepada imej sekolah bagi melahirkan insan yang berdisiplin dan bertatasusila. Program bermula seawal jam 8.00 pagi dengan pendaftaran guru/pelajar PPG dan murid-murid yang terlibat. Taklimat yang bertajuk “Etika Berpakaian” dimulakan pada jam 8.30 pagi yang disampaikan oleh Encik Ahmad Nizam bin Othman. Penceramah telah menerangkan tentang peraturan-peraturan memakai pakaian seragam sekolah mengikut surat pekeliling ikhtisas, Kementerian Pelajaran Malaysia bagi Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan.

Pakaian bagi aktiviti sukan dan aktiviti kelab / persatuan pula mestilah bersesuaian dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah Dengan adanya program ini. akan dapat menjadikan sekolah sebagai institusi yang formal dan berperaturan dengan sentiasa beretika dan bertatasusila dalam berpakaian. Contohnya berbaju putih berlengan pendek atau panjang bagi murid lelaki. Kali ini murid perlu membentangkan hasil lakaran diri yang telah dihasilkan tadi bersama ahli kumpulan. Murid perlu mamakai kasut getah/kanvas berwarna putih serta berstokin putih. Pada jam 9. Contohnya pakaian bagi pengawas sekolah. pengawas perpustakaan atau sebagainya. Pakaian baju kurung putih beserta tudung putih bagi murid perempuan beragama islam.Murid perlu sentiasa berpakaian kemas semasa kesekolah mengikut peraturan yang telah ditetapkan. Pakaian juga tidak boleh menampakkan bentuk badan si pemakai samada disebabkan ketat atau terlalu nipis. . Walaubagaimanapun warna pakaian mungkin boleh berbeza mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh sekolah dengan kebenaran pihak kementerian. Aktiviti bersambung kembali selepas rehat dengan tajuk “Beretika dan berketerampilan tunggak kejayaan”.00 tengah hari. Setiap kumpulan diberikan dengan sehelai kertas majong. Dengan ini. program ini disambung dengan bengkel “Lakaran diri” dimana murid dibahagikan kepada 10 kumpulan dan setiap kumpulan mempunyai dua orang fasilitator. sedikit sebanyak akan membantu murid supaya sentiasa berpakaian dengan kemas dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Aktiviti berakhir pada pukul 12. Murid-murid berkeyakinan semasa membentangkan hasil kerja mereka dalam suasana yang menyeronokkan. Kemudian murid dibenarkan rehat selama lebih kurang setengah jam.00 pagi pula. Pinifore biru berlengan dan berkolar putih bagi murid perempuan bukan islam. Setiap kumpulan perlu bekerjasama untuk menghasilkan gambar lakaran diri – pemakaian yang sesuai dengan dibantu oleh fasilitator masing-masing. Pakaian yang dilarang pula adalah seperti seluar ala jeans dan juga pakaian seragam sekolah yang terlalu kecil atau terlalu ketat atau terlalu canggung.

4. bertolak ansur. . Kemudahan tempat yang sesuai untuk menjalan bengkel ini. 1. Komitmen yang ditunjukkan oleh ahli kumpulan melancarkan perjalanan program ini. Peserta menjalankan aktiviti secara berdisiplin dan saling bekerjasama. rakan- (ii) KELEMAHAN 2. 2. tolong menolong dalam melakukan setiap aktiviti boleh melahirkan guru yang berwibawa.ISU / MASALAH (Jika ada) 1. 7. Sifat kesabaran. Pelajar PPG perlu membahagikan masa antara program ini dengan program sekolah. Mendapat kerjasama yang baik daripada pihak sekolah yang terlibat. (B) Analisis SWOT (i) KEKUATAN rakan guru serta murid-murid yang terlibat. Kekangan masa. Memupuk semangat berpasukan dalam melaksanakan kerja secara berkumpulan 5. Pelajar PPG perlu menanggung kos perbelanjaan sendiri untuk mengadakan program ini. 4. 3. Mendapat sokongan daripada pihak pentadbir. 6. 3. Pelajar PPG perlu menanggung kos perbelanjaan untuk mengadakan program ini.

amalan atau aktiviti. Sifat kesabaran. 4.(iii) PELUANG 1. etika dan akhlak keguruan. . 2. Berupaya mengurus diri dengan mempamerkan disiplin kendiri yang tinggi dan penampilan diri yang sesuai. Memberikan impak positif yang besar kepada imej sekolah bagi melahirkan insan yang berdisiplin dan bertatasusila. Membina kemahiran berfikir aras tinggi dalam membuat keputusan dan menyelesaikan masalah. tolong menolong dalam melakukan setiap aktiviti boleh melahirkan guru yang berwibawa. nilai. Program dilaksanakan dalam tempoh masa yang sangat singkat. Memupuk semangat berpasukan dalam melaksanakan kerja secara berkumpulan. 2. Menggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. 3. Menjadikan diri murid lebih berketerampilan dengan imej yang lebih segak dan beretika. 2. Program ini dapat memberikan kesedaran tentang kepentingan mematuhi peraturan dalam berpakaian. 3. Aktiviti yang dijalankan tidak mendapat peruntukan daripada pihak sekolah serta pihak IPG. (1) REFLEKSI KENDIRI (Laporan individu) (i) MANFAAT PROGRAM BIG 1. 6. Menghayati cirri-ciri kerohanian. bertolak ansur. 5. (iv) ANCAMAN 1.

7. Tandatangan Pelapor: Disahkan oleh penyelia: (NAMA: ) (TANDATANGAN DAN NAMA) . Memberikan kesedaran kepada murid tentang pentingnya mematuhi peraturan sekolah dalam etika berpakaian (ii) PENAMBAHBAIKAN 1. Menambahkan tenaga fasilitator supaya lebih ramai murid mendapat perhatian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->