LAPORAN BENGKEL ETIKA BERPAKAIAN SEORANG PELAJAR PROGRAM BINA INSAN GURU – FASA 3 TAHUN 2013 NAMA PELAJAR

AMBILAN SEMESTER OPSYEN PERINGKAT TARIKH TEMPAT : Sazali bin Sampam : Jun 2011 : 4 : Reka Bentuk Dan Teknologi ( RBT 3 ) : 3 : 11 MEI 2013 : SK Taman Daya 2, Johor Bahru, Johor

(A) LAPORAN AKTIVITI/PERISTIWA Program BIG Fasa 3 (Bengkel – Etika berpakaian seorang pelajar) telah berjaya dijalankan di Sekolah Kebangsaan Taman Daya 2 pada 11 Mei 2013. Seramai 21 orang guru yang terdiri daripada pelajar PPG RBT 3 terlibat menyertai program ini bersama dengan seratus orang murid tahun 6 yang terdiri daripada murid SK Taman Daya, Johor. Diharap program ini dapat memberikan kesedaran kepada murid tentang kepentingan mematuhi peraturan sekolah dalam berpakaian yang betul disamping membentuk murid supaya lebih berketerampilan dengan imej yang lebih segak dan beretika. Program ini juga diharapkan dapat memberikan impak positif kepada imej sekolah bagi melahirkan insan yang berdisiplin dan bertatasusila. Program bermula seawal jam 8.00 pagi dengan pendaftaran guru/pelajar PPG dan murid-murid yang terlibat. Taklimat yang bertajuk “Etika Berpakaian” dimulakan pada jam 8.30 pagi yang disampaikan oleh Encik Ahmad Nizam bin Othman. Penceramah telah menerangkan tentang peraturan-peraturan memakai pakaian seragam sekolah mengikut surat pekeliling ikhtisas, Kementerian Pelajaran Malaysia bagi Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan.

Murid-murid berkeyakinan semasa membentangkan hasil kerja mereka dalam suasana yang menyeronokkan. Aktiviti bersambung kembali selepas rehat dengan tajuk “Beretika dan berketerampilan tunggak kejayaan”. . Murid perlu mamakai kasut getah/kanvas berwarna putih serta berstokin putih. Kali ini murid perlu membentangkan hasil lakaran diri yang telah dihasilkan tadi bersama ahli kumpulan. Kemudian murid dibenarkan rehat selama lebih kurang setengah jam. Pakaian baju kurung putih beserta tudung putih bagi murid perempuan beragama islam.00 pagi pula. pengawas perpustakaan atau sebagainya. program ini disambung dengan bengkel “Lakaran diri” dimana murid dibahagikan kepada 10 kumpulan dan setiap kumpulan mempunyai dua orang fasilitator. Pakaian juga tidak boleh menampakkan bentuk badan si pemakai samada disebabkan ketat atau terlalu nipis. Pada jam 9. sedikit sebanyak akan membantu murid supaya sentiasa berpakaian dengan kemas dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Contohnya berbaju putih berlengan pendek atau panjang bagi murid lelaki. Contohnya pakaian bagi pengawas sekolah. Walaubagaimanapun warna pakaian mungkin boleh berbeza mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh sekolah dengan kebenaran pihak kementerian. Setiap kumpulan diberikan dengan sehelai kertas majong. Pinifore biru berlengan dan berkolar putih bagi murid perempuan bukan islam. Pakaian bagi aktiviti sukan dan aktiviti kelab / persatuan pula mestilah bersesuaian dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah Dengan adanya program ini. Pakaian yang dilarang pula adalah seperti seluar ala jeans dan juga pakaian seragam sekolah yang terlalu kecil atau terlalu ketat atau terlalu canggung.00 tengah hari. Setiap kumpulan perlu bekerjasama untuk menghasilkan gambar lakaran diri – pemakaian yang sesuai dengan dibantu oleh fasilitator masing-masing. Dengan ini.Murid perlu sentiasa berpakaian kemas semasa kesekolah mengikut peraturan yang telah ditetapkan. akan dapat menjadikan sekolah sebagai institusi yang formal dan berperaturan dengan sentiasa beretika dan bertatasusila dalam berpakaian. Aktiviti berakhir pada pukul 12.

. 3. bertolak ansur. rakan- (ii) KELEMAHAN 2. Sifat kesabaran.ISU / MASALAH (Jika ada) 1. Memupuk semangat berpasukan dalam melaksanakan kerja secara berkumpulan 5. Pelajar PPG perlu menanggung kos perbelanjaan sendiri untuk mengadakan program ini. Mendapat sokongan daripada pihak pentadbir. Kemudahan tempat yang sesuai untuk menjalan bengkel ini. 7. Mendapat kerjasama yang baik daripada pihak sekolah yang terlibat. 4. 3. Pelajar PPG perlu membahagikan masa antara program ini dengan program sekolah. Komitmen yang ditunjukkan oleh ahli kumpulan melancarkan perjalanan program ini. 4. 1. 6. (B) Analisis SWOT (i) KEKUATAN rakan guru serta murid-murid yang terlibat. 2. Kekangan masa. tolong menolong dalam melakukan setiap aktiviti boleh melahirkan guru yang berwibawa. Peserta menjalankan aktiviti secara berdisiplin dan saling bekerjasama. Pelajar PPG perlu menanggung kos perbelanjaan untuk mengadakan program ini.

bertolak ansur. Memberikan impak positif yang besar kepada imej sekolah bagi melahirkan insan yang berdisiplin dan bertatasusila. Program dilaksanakan dalam tempoh masa yang sangat singkat. Aktiviti yang dijalankan tidak mendapat peruntukan daripada pihak sekolah serta pihak IPG. tolong menolong dalam melakukan setiap aktiviti boleh melahirkan guru yang berwibawa. etika dan akhlak keguruan. 3. Menggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. 6. 4. Membina kemahiran berfikir aras tinggi dalam membuat keputusan dan menyelesaikan masalah. (1) REFLEKSI KENDIRI (Laporan individu) (i) MANFAAT PROGRAM BIG 1. . 5. (iv) ANCAMAN 1. Sifat kesabaran. 2. Menjadikan diri murid lebih berketerampilan dengan imej yang lebih segak dan beretika. 2. nilai. 3. amalan atau aktiviti. 2. Menghayati cirri-ciri kerohanian.(iii) PELUANG 1. Memupuk semangat berpasukan dalam melaksanakan kerja secara berkumpulan. Program ini dapat memberikan kesedaran tentang kepentingan mematuhi peraturan dalam berpakaian. Berupaya mengurus diri dengan mempamerkan disiplin kendiri yang tinggi dan penampilan diri yang sesuai.

Menambahkan tenaga fasilitator supaya lebih ramai murid mendapat perhatian.7. Tandatangan Pelapor: Disahkan oleh penyelia: (NAMA: ) (TANDATANGAN DAN NAMA) . Memberikan kesedaran kepada murid tentang pentingnya mematuhi peraturan sekolah dalam etika berpakaian (ii) PENAMBAHBAIKAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful