P. 1
Galus

Galus

|Views: 301|Likes:
Published by Nia Nieya
bahan pengajaran galus spm bahasa melayu
bahan pengajaran galus spm bahasa melayu

More info:

Published by: Nia Nieya on Jul 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2015

pdf

text

original

Hasil dari perbincangan dengan rakan guru dalam mengajar Bahasa Melayu, beliau mencadangkan beberapa teknik P&P

Bahasa Melayu (Penulisan) yang berkesan berdasarkan pengalaman dan aplikasi oleh guru-guru. Berikut adalah beberapa strategi atau cara mengajar karangan Bahasa Melayu bagi pelajar lemah dan GaLus. Teknik 1 Edar contoh karangan lengkap kepada murid Guru baca bersama murid Menyalin perenggan demi perenggan Semak ejaan/tanda bacaan Edar karangan yang sama - dalam bentuk isi tempat kosong sebagai latihan Teknik 2 Beri gambar tunggal/bersiri Bina ayat berdasarkan gambar Berikan kosa kata yang dominan dengan gambar Mula mengarang Semak karangan/kesan tanda baca dan ejaan Teknik 3 Edar karangan lengkap Cari perkataan sukar, catat di papan kapur Guru/murid - sebut/baca/ulang/terangkan makna perkataan tersebut Guru menyebut - murid mengeja Perbetulkan ejaan Ambil isi karangan dalam perenggan 1 sahaja Tuliskan di papan kapur Bina ayat daripada isi karangan Beri penekanan kepada pemerengganan dan tanda baca Teknik 4 Salin contoh karangan Mengambil imlak Latihan mengarang/banyak salah buat semula Baca contoh-contoh karangan Tampal contoh karangan dalam bilik darjah Apa yang saya bincangkan, teknik di atas diamalkan oleh guru sekolah rendah. Namun, dengan sedikit ubahsuai, rasanya boleh diaplikasikan di semua peringkat. ~Teknik yang sangat baik. Bagi pecutan akhir biasanya untuk kelas Galus saya galakkan pelajar menyalin contoh karangan cemerlang kerana pelajar akan ingat format dan binaan karangan. Saya uji di peringkat peperiksaan Alhamdulillah pelajar mampu mengingat kembali karangan tersebut. Sekadar berkongsi http://sepanjang-jalan.blogspot.com/2010/01/teknik-mengajar-penulisan-bagi-pelajar.html

kibar – kibas a. Matahari ……………………………………… dari sebelah timur dan tenggelam di sebelah barat. f. b. Malaysia sebuah negara membangun. memajukan ekonomi negara ………………………………………. Kerjasama semua pihak.. Esok pagi menggunakan perkhidmatan Pos Laju. Gerai itu kena ……………………………………… oleh pihak berkuasa kerana peniaga itu berniaga tanpa lessen. b. ………………………………………. tampil – muncul a.. iv. semalam ialah hari Isnin ………………………………. .. Semalam ialah hari Isnin. ii... b. b. Malaysia berusaha gigih. Lusa pula ialah hari Rabu. Kad ucapan ulang tahun kelahirannya akan saya ………………………………. bungkusan berisi pakaian dan makanan dihantar ke Banda Acheh untuk membantu mangsa Tsunami dan gempa bumi. …………………………………………... Esok ialah hari Selasa …………….ayah dan ibunya sepucuk surat setelah seminggu berada di sekolah berasrama penuh. Tulis satu ayat bagi setiap perkataan di bawah supaya jelas menunjukkan anda faham akan penggunaan perkataan dan maksudnya. e. d.. Kerusi yang berhabuk itu saya ………………………………. dengan kain buruk sebelum mendudukinya. lusa pula ialah hari Rabu. surat itu ialah ibu saudara saya yang kini menetap di kota London. b. Malaysia sebuah negara membangun …………………………. Malaysia memajukan ekonomi negara. rampas – rentap a. a. Gabungkan ayat-ayat berikut sehingga membentuk ayat majmuk. Izzul Akma ………………………………………. 2. bendera Malaysia itu saya ………………………………. iii. Esok ialah hari Selasa. Hadiah kepada ibunya melalui pos. kirim – kiriman – pengirim pengiriman – mengirimkan – mengirimi a.. Beg tangannya kena ………………………………… semasa dia berjalan di lorong yang sunyi itu.berusaha gigih …………………………. Pemenang dalam acara larian itu ……………………………………… ke hadapan untuk menerima hadiah daripada Tuan Pengetua. Ilya ……………………………………………. semasa perarakan Hari Kebangsaan. ……………………………………… hadiah yang istimewa ini adalah daripada suaminya yang bertugas di luar negara.BM: MODUL TATABAHASA (UNTUK PELAJAR GALUS) 1. c. kerjasama semua pihak. i.

Menabung merupakan amalan yang baik ………………………………. Persatuan Pengguna Terengganu (PAT) meminta kerja-kerja pembersihan kawasan persekitaran dijalankan. berakhlak mulia. Rakyat Malaysia pelbagai kaum.c. e. Buku cerita ini akan saya ulas. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………… Ini akan ……………………………………………………………………………………………………………… …………………… ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. karya Amin Nur Muhammad.mereka mengamalkan kebudayaan nasional ………………………………………. ………………………… saya ulas. Wang tabungan dapat membantu kita. Ayah tetap meneruskan kerja-kerjanya di kebun.. usianya telah lanjut. kita menghadapi masalah kesempitan wang. b. Ayah begitu gigih orangnya ………………………………tetap meneruskan kerja-kerjanya di kebun ……………………………………. Usia ayah telah lanjut. d. a. dan mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan mereka.. dapat membantu kita ………………………………………. f. Mereka mengamalkan kebudayaan nasional. Menabung merupakan amalan yang baik. Buku cerita ini berjudul ‘Aku Di dalam Aku’. Ayah begitu gigih orangnya. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………..saling menghormati budaya kaum masing-masing …………………………. Keharmonian hidup dapat dibentuk. Pendidikan bertujuan untuk membentuk insan bersepadu. Rakyat Malysia pelbagai kaum ……………………………. Persatuan Pengguna Terengganu (PAT) meminta kerja-kerja pembersihan kawasan persekitaran dijalankan dengan berterusan bagi mengawal penularan wabak denggi. Pisahkan ayat-ayat berikut sehingga membentuk tiga ayat tunggal... 3.. Kita menghadapi masalah kesempitan wang. Pendidikan bertujuan bertujuan membentuk insan yang bersepadu. keharmonian hidup dapat dibentuk. Buku cerita yang berjudul ‘Aku Di Dalam Aku”. Buku cerita ini karya Amin Nur Muhammad. Mereka saling menghormati budaya kaum masing-masing. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. .

……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………. “Engkau dah lunaskan hutang kau kepada Pak Ali?” Tanya Fadhli kepada Vellu. Amalan agama amat penting dalam pembentukan peribadi seseorang tetapi malangnya amalan ini tidak lagi menjadi rutin kehidupan remaja lantaran mereka mudah terpengaruh dengan amalan yang tidak sihat. Anda dikehendaki mengekalkan isi dalam ayat ini. Masalah yang dihadapi oleh golongan petani ialah serangan makhluk perosak.c.. Hasil karyanya pernah ………………………………………………………………………………………………………. Golongan petani juga …………………………………………………………………………………………………………… Mereka menghadapi masalah ……………………………………………………………………………………………… d. dan kejadian bencana alam. Dewan Bahasa dan Pustaka menerbitkan ………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. cuaca yang tidak menentu. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. e. Amalan agama ……………………………………………………………………………………………………………… …… Malangnya ……………………………………………………………………………………………………………… ………… Mereka ……………………………………………………………………………………………………………… …………….. Antara masalah yang dihadapi oleh oleh golongsn petani ialah serangan makhluk perosak tanaman. Tulis perbualan di bawah ini dalam bentuk cakap pindah. Fadhli ingin tahu sama ada …………………………………………………………………………………………………. 4. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. . Hasil karyanya pernah memenangi hadiah pertama Hadiah Novel GAPENA – Yayasan Sabah pada tahun 1979 dan Dewan Bhasa dan Pustaka juga mengiktiraf karya kreatifnya dengan menerbitkan karya ini pada tahun 1989. a. Dewan Bahasa dan Pustaka juga ……………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………… e. “Wah. Tulis petikan di bawah ini dalam bentuk cakap ajuk. Radziah memberitahu Johari bahawa dia bercadang untuk memilih jurusan Sains Tulen semasa di tingkatan empat.. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………….b. Anda dikehendaki mengekalkan isi dalam ayat ini. c.” kata …………………………………………………………………………………… d. Ibu melarang ……………………………………………………………………………………………………………… …………… 5. c. Ibu: Jangan lompat dan bermain di atas katil itu. Khairuddin memuji ……………………………………………………………………………………………………………… …. Mohash!” Kata Khairuddin..” kata Radziah kepada Johari.” kata Hanizah kepada Azhar. Hanizah melahirkan hasratnya kepada Azhar bahawa dia mahu menjadi usahawan yang terkemuka pada suatu hari nanti. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………. Hanani manyatakan keyakinannya bahawa Shahrom mampu Berjaya sekiranya berusaha gigih dalam segala tindakannya.... “Saya ……………………………………………………………………………………………………………… ………………. Cemerlangnya keputusan SPM engkau. d. awak Berjaya menjadi pelajar cemerlang di kolej ini! Edward menyatakan ucapan …………………………………………………………………………………………………. Mei Lan dan Mei Wah memberitahu …………………………………………………………………………………. Sharifah mengucapkan tahniah kepada Laila yang berjaya membina empayar perniagaan di luar negara.. Edward: Syabas Hakim. b. “Aku bercadang ……………………………………………………………………………………………………………… ….” kata Mei Lan dan Mei Wah kepada Hasilah.. a. Sharifah: . “Saya yakin ……………………………………………………………………………………………………………… ………. “Kami nak perbi ke Pantai Batu Buruk pada minggu depan.

Van yang ……………………………………………………………………………………………………………… …………… c. a. Bapa saya memandu van yang berwarna hijau itu. Fauzi menyokong rancangan Rafidah yang ingin membuka restoren di pusat beli-belah itu. Sajak ‘Kemerdekaan Tanah Airku’ dideklamasikan oleh Saudara Kamal Idris. 7. Saya telah menyertai persembahan kebudayaan di Dewan Negara. Tukarkan ayat-ayat pasif berikut kepada ayat aktif. Bilik stor ini ……………………………………………………………………………………………………………… ………. Fauzi: ……………………………………………………………………………………………………………… ………………… 6. Profesor Harith memiliki pengalaman dalam bidang seni teater. . Kamu berdua perlu menyudahkan kerja kursus ini dengan segera. b. Ibu mengemas bilik stor ini pada petang semalam.……………………………………………………………………………………………………………… ……………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………… e. Saudara Kamal Idris ………………………………………………………………………………………………………. Ibu menanak ……………………………………………………………………………………………………………… …. Tukarkan ayat-ayat aktif berikut kepada ayat pasif. e. b. f. Pihak kerajaan sedang meningkatkan kemajuan industri berat di negara kita. Pengalaman ……………………………………………………………………………………………………………… ……… d. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. Nasi ditanak ibu dengan periuk baharu itu. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. a.

8.. Aku belum menyiapkan ……………………………………………………………………………………………….. Hendak seribu daya . Selsema ( ) Selesema ( ) c. Perkembangan sains dan teknologi serta nilai murni akan diselaraskan oleh pihak kerajaan. Amirul tetap meneruskan usahanya dalam pendakian itu tanpa memberikan sebarang alasan kerana dia hendak memperoleh kepuasan dalam melakukan tindakan tersebut. Bagai bertepuk ………………………………………………………………………………. Penduduk di kampong itu mengamalkan sikap saling membantu dalam urusan kemasyarakatan. Buku cerita kanak-kanak ini awak tulis? Awak menulis ……………………………………………………………………………………………………………… . Permainan baharu dalam computer itu belum aku cuba lagi. e. Pantun lapan kerta bertajuk ‘Nasib Pak Kaduk’ belum kusiapkan lagi. Akhirnya dia mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang setelah dia berusaha dengan gigih walaupun dia tidaklah dianggap sebagai pelajar yang pintar. Urus setia ( ) Urusetia ( ) f. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. Bagai aur ………………………………………………………………………………………. Kebanyakkan ( ) Kebanyakan ( ) d. Juru ukur ( ) Juruukur ( ) g. Raihan kecewa kerana cinta dan kasihnya kepada pemuda itu tidak berbalas lantaran pemuda yang diminatinya itu telah pun bertunang. Kemukakan peribahasa yang sesuai.c.. Artifak ( ) Artifek ( ) b. Kebudak-budakan ( ) Kebudak-budakkan ( ) h. d. Tandakan / atau X a. c. f.. a. d. Aku belum mencuba ……………………………………………………………………………………………………. Belakang parang jika diasah ………………………………………………………………………………….. Ke dua ( ) Kedua ( ) 9. b. Di halaman ( ) Dihalaman ( ) e. Pihak kerajaan akan ………………………………………………………………………………………………………….

tetapi.Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan relatif Kata hubung ini menghubungkan klausa utama dengan klausa klausa pancangan (kecil). Kata hubung pancangan komplemen Kata hubung ini menghubungkan satu klausa sebagai komplemen pada satu klausa utama. Kata hubung pancangan o Kata hubung pancangan relatif o Kata hubung pancangan komplemen o Kata hubung pancangan keterangan 3. Laksana pahat …………………………………………………………………………………………. Contoh ayat: • Pelajar yang berjaya itu diberi hadiah. dan • ayat dengan ayat. Kata hubung terbahagi kepada tiga iaitu: 1. atau. • Budak yang sedang membaca itu adik perempuan saya. Air mata Fatimah bercucuran apabila mendapat berita kematian ayahnya dalam kemalangan jalan raya. Kata hubung gabungan Menggabungkan klausa-klausa yang sama tarafnya. • Mereka mengetahui bahawa Haji Ahmad adalah ahli perniagaan besar. • Buku yang dikarang oleh Ahmad itu buku sejarah.. e. seterusnya. tetapi tidak mengena sasaran kerana busurnya patah. . malahan. Contoh ayat: • Guru tahun enam itu menyatakan bahawa semua muridnya mendapat enam A. (Komplemen bermaksud pelengkap). Kata hubung yang berperanan begitu ialah bahawa dan untuk. Kata hubung (bahasa Melayu) Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan: • perkataan dengan perkataan. • Belum tentu. Bagai manik ………………………………………………………………………………………………. • rangkai kata dengan rangkai kata. • Dia mengelak. 2. sambil. Contoh ayat: • Pemanah itu melepaskan anak panah. Kata hubung pasangan. sementara. Kata hubung gabungan 2.’’ katanya.. 1. klausa klausa pancangan komplemen itu melengkapkan klausa utama. tetapi. Jadi. lantas menikam. Ahmad melakukan tugasnya dengan sempurna hanya apabila dia dikerah oleh penyelianya. Contoh kata ialah dan. f.. sebaliknya.…………………………………………………………………………………………………. serta. sama ada pergi rumah kawan atau balik kampung. Hubungan ini menggunakan kata hubung yang.

kendatipun.jangan...entah.. Kepentingan sungai di Malaysia Langkah-langkah menggalakkan penglibatan murid dalam kokurikulum Cara-cara menarik pelancong asing ke Malaysia Kesan-kesan makanan segera Cara-cara mempromosikan kraf tangan Cabaran untuk mencapai kejayaan BAHAGIAN B 1.. baik. Kata hubung itu ialah baik. hingga. 4. dan walaupun. Beri pendapat anda.. ketika.com/2010/12/bm-modul-tatabahasa-untuk-pelajar-galus.pun. semoga.. entah. setelah. 3....namun. jika. semakin.. sungguhpun. 5. ataupun.. 6..baik. agar. sekiranya.blogspot... 2. kian. SPM 2007 BAHAGIAN A 1.• Kerajaan membuat jambatan untuk rakyat melintas sungai. meskipun. malah. Contoh ayat: • Berusahalah sekuat mungkin sementara badan masih sihat. Cara-cara terbaik menjadi remaja yang berkualiti Pengalaman majlis sambutan hari guru Kesan-kesan rancangan realiti televisyen kepada remaja Hubungan jiran pada hari ini semakin merosot.. Kata hubung pancangan keterangan Kata hubung pancangan keterangan menghubungkan klausa keterangan kepada klausa utama.. sementara.mahupun.. jikalau. dan sesungguhnya.Kata hubung berpasangan Kata hubung ini selalunya wujud dalam berpasangan dan merupakan gabungan kata hubung pancangan dan kata hubung gabungan. semasa. sekiranya. 5.. -Kata hubung itu ialah kerana. ‘Belakang parang kalau diasah lagikan tajam’. 7. walaupun. 8.. 3.. • Saya berkawan dengannya semenjak kecil 3.inikan pula. sewaktu. andaikata. Langkah-langkah menggalakkan rakyat Malaysia membaca Kebaikan dan keburukan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Wawancara seorang tokoh Ibu Mithali berhubung dengan kejayaan mendidik anak Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya Tulis satu cerpen bertemakan kegigihan.kian.tetapi. tatkala.. Contoh ayat: • Kian lama kian banyak orang yang ke sana. ... 9. 6. 2.semakin.html MODUL GALUS SPM 07 BAHASA MELAYU KERTAS 1. supaya. bukan sahaja. • Fuad bukan sahaja nakal malah suka ponteng sekolah http://salinamusa. kalau. sedangkan. 4. sama ada.

Ramai orang lebih suka menonton televisyen. Hal ini adalah satu sebab semangat kejiranan semakin kurang. Kemudian mereka balik ke rumah pada lewat petang. hubungan jiran sangat baik. Seterusnya. Faktor-faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin merosot • • • • • • Jiran sebelah kaya Sibuk bekerja Suka menonton televisyen Baru berpindah dan sikap malu Pintu rumah berpagar Bahasa dan agama berbeza (B. Budaya tolong-menolong sepatutnya diamalkan dalam hidup berjiran. Beri pendapat anda. Kebanyakan masyarakat hari ini suka hidup mementingkan diri sendiri.(B. Sikap ini sangat buruk. Mereka tidak ada masa untuk berjumpa dengan jiran.4) Hubungan jiran pada masa ini semakin merosot. Mereka juga boleh menonton bermacam-macam rancangan televisyen. Jiran hendaklah bersikap peramah antara satu sama lain. sesetengah jiran pula tidak suka berkawan dengan jiran. amalan seperti bergotong-royong di kampung-kampung juga semakin berkurangan. Selain itu. hubungan jiran pada masa ini semakin longgar. akhirnya mereka tidak mengenal jiran. Mereka pergi bekerja awal pagi. . Kadang-kadang mereka tidak boleh berbual dalam bahasa Melayu. Semangat kejiranan pada masa ini semakin merosot. sudah tentu orang lain tidak akan menolongnya. Faktor lain yang menghalang semangat kejiranan ialah perbezaan bahasa. Mereka juga tidak mahu berbual disebabkan agama yang berbeza. Dengan menonton televisyen. Jika mereka tidak bertegur sapa. Perkara ini berlaku kerana ada masyarakat yang baru berpindah rumah. Mereka berasa malu untuk berbual denga jiran di sebelah rumah. mereka dapat berehat. Ada banyak faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin kurang pada masa ini. Oleh sebab itu. Pada masa dahulu. Hal ini menyebabkan jiran tetangga yang lain takut untuk berbual mesra dengan mereka. Ramai masyarakat terutamanya di bandar keluar bekerja.4) Hubungan jiran pada hari ini semakin merosot. Beri pendapat anda. Jika ada kecemasan. Antaranya ialah kesibukan bekerja. Mereka kurang fasih berbahasa Melayu.

Keadaan ini akan menyebabkan hubungan jiran tidak baik. Faktor lain yang menghalang semangat kejiranan ialah perbezaan bahasa. Sebagai contoh. Pada masa dahulu. Budaya tolong-menolong sepatutnya diamalkan dalam hidup berjiran. Jiran hendaklah bersikap peramah antara satu sama lain. selalunya akan memandang rendah kepada jiran yang miskin. Mereka berasa ___________ untuk berbual denga jiran di sebelah rumah. Masyarakat bandar dan luar bandar mestilah mempunyai hubungan jiran yang baik Jiran sangat penting kepada kita. Selain itu. sudah tentu orang lain tidak akan menolongnya. Ramai orang lebih suka menonton _____________ . Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. Beri pendapat anda. kemalangan dan lain-lain kita perlu pertolongan. Jiran yang kaya. Kesimpulannya. Jika ada _______________ . Jiran yang __________ . Ada banyak faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin kurang pada masa ini. sesetengah jiran pula tidak suka berkawan dengan jiran. semasa kita sakit. Ramai masyarakat terutamanya di bandar keluar bekerja. Mereka kurang ___________ berbahasa Melayu. Kadang-kadang mereka tidak boleh ____________ dalam bahasa Melayu. Seterusnya. hubungan jiran sangat _________. Kebanyakan masyarakat hari ini suka hidup mementingkan diri sendiri. hubungan jiran pada masa ini semakin longgar. ‘Jiran Sepakat Membawa Berkat’. Dengan menonton televisyen. Jika mereka tidak ___________ _______. Semangat kejiranan pada masa ini semakin ______________. (B. Hal ini menyebabkan jiran tetangga yang lain takut untuk berbual mesra dengan mereka.4) Hubungan jiran pada hari ii semakin merosot. Perkara ini berlaku kerana ada masyarakat yang baru berpindah rumah. Mereka tidak ada ___________ untuk berjumpa dengan jiran. mereka dapat berehat. Di taman perumahan. semangat kejiranan amat penting dalam masyarakat. selalunya akan memandang rendah kepada jiran yang miskin. Jiran yang miskin pula akan berasa rendah diri kepada jiran yang kaya. Sikap ini sangat buruk. terdapat jiran yang taraf hidupnya berbeza antara satu sama lain. Oleh sebab itu. Mereka juga boleh menonton bermacam-macam rancangan televisyen.Di taman perumahan. Mereka juga tidak mahu berbual disebabkan __________ yang berbeza.Oleh itu. Antaranya ialah ______________ ___________. akhirnya mereka tidak mengenal jiran. terdapat jiran yang taraf hidupnya berbeza antara satu sama lain. . amalan seperti bergotong-royong di kampung-kampung juga semakin _____________ . Jiran boleh membantu kita jika kita susah. Jiran yang miskin pula akan berasa ____________ __________ kepada jiran yang kaya. Mereka pergi bekerja awal pagi. Kemudian mereka balik ke rumah pada lewat petang. Hal ini adalah satu sebab semangat kejiranan semakin kurang.

Kesimpulannya. dan sebagainya. Amalan ini dapat menjejaskan kesihatan. amat popular. bahan pengawet. Makanan Barat. Setiap orang berlumba-lumba untuk mendapatkan sesuatu . Kesan yang paling ketara ialah amalan ini dapat menjejaskan semangat bantumembantu dan bekerjasama dalam keluarga. Masyarakat bandar dan luar bandar mestilah mempunyai hubungan jiran yang baik Jiran sangat penting kepada kita. diabetes. Rangka isi: KESAN -KESAN MAKANAN SEGERA Menjejaskan hubungan kekeluargaan Menyebabkan kepupusan makanan segera Penularan budaya segera Menjejaskan kesihatan (A. Akan lahirlah anak-anak yang individualistik. ulam-ulaman semakin tidak mendapat tempat dalam kalangan generasi muda. Kemunculan makanan segera menyebabkan kesenian masakan tradisional semakin terpinggir. Sebagai contoh. Masakan tradisional yang terkenal seperti nasi lemak.Oleh itu. khususnya makanan segera. Berbagai jenis makanan ditawarkan.4) Kesan. ‘ ______________ ____________ ___________ __________’. Amalan ini dikhuatiri akan menyebabkan budaya segera meresapi setiap cabang hidup bermasyarakat di negara ini. Hal ini demikian kerana amalan makan di restoran makanan segera menghalang anak-anak daripada melaksanakan tanggungjawab dalam hal-hal penyediaan makanan mengemas.kesan makanan segera. semasa kita ________ kemalangan dan lain-lain kita perlu pertolongan. Jiran boleh membantu kita jika kita susah.makanan Barat menimbulkan masalah. Makanan segera yang disediakan banyak menggunakan bahan kimia. nasi dagang. nasi kerabu. Namun.kesan makanan segera. pewarna. pemalas. dan perasa. Golongan yang memakan makanan segera secara kerap akan terdedah kepada masalah obesiti. (A. mencuci pinggan mangkuk. dan yang terlalu bergantung pada orang lain. Makanan segera ini mempunyai tarikannya tersendiri. Sebagai contohnya. semangat kejiranan amat penting dalam masyarakat. dan sebagainya.Keadaan ini akan menyebabkan hubungan jiran tidak baik.4) Kesan.

bersegera ke sana ke mari akan mewarnai kehidupan masyarakat di negara ini. Hal ini demikian kerana amalan makan di restoran makanan segera menghalang anak-anak daripada melaksanakan __________________ dalam hal-hal penyediaan makanan mengemas. amat _________. Makanan Barat. Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai (A.4) Kesan. Sikap hendak cepat ____________. diabetes. Sikap hendak cepat kaya. nasi kerabu. Kesan yang paling ketara ialah amalan ini dapat menjejaskan semangat bantumembantu dan _____________ dalam keluarga. Sebagai contohnya. Kemunculan makanan segera menyebabkan kesenian masakan tradisional semakin ____________ . bersegera ke sana ke mari akan mewarnai kehidupan masyarakat di negara ini. dan sebagainya.sehingga menolak nilai-nilai kemanusiaan dan kesopanan. Amalan ini dapat menjejaskan _________________. Kesimpulannya. khususnya makanan segera. amalan memakan makanan segera perlu dibendung agar tidak menjejaskan kesihatan kita dan terkeluar dari lunas budaya timur sendiri. Golongan yang memakan makanan segera secara kerap akan terdedah kepada masalah obesiti. Makanan segera yang disediakan banyak menggunakan bahan kimia. dan yang terlalu bergantung pada orang lain. Akan lahirlah suatu bentuk masyarakat seperti masyarakat Jepun dan Hong Kong yang makan sambil ______________. . Akan lahirlah suatu bentuk masyarakat seperti masyarakat Jepun dan Hong Kong yang makan sambil berjalan. amalan memakan makanan segera perlu dibendung agar tidak menjejaskan kesihatan kita dan terkeluar dari lunas budaya timur sendiri. Setiap orang berlumba-lumba untuk mendapatkan sesuatu sehingga menolak nilai-nilai kemanusiaan dan kesopanan. Masakan tradisional yang terkenal seperti nasi lemak. _______________. ulam-ulaman semakin tidak mendapat tempat dalam kalangan generasi ____________. Berbagai jenis makanan ditawarkan.makanan Barat menimbulkan _____________.kesan makanan segera. Namun. Amalan ini dikhuatiri akan menyebabkan budaya segera meresapi setiap cabang hidup bermasyarakat di negara ini. bahan pengawet. dan sebagainya. ____________ . nasi dagang. Kesimpulannya. mencuci pinggan mangkuk. Makanan segera ini mempunyai tarikannya tersendiri. dan perasa. Akan lahirlah anak-anak yang individualistik.

Akhbar harian dan majalah ilmiah boleh menambahkan isi dalam penulisan. Jika pembacaan tidak mencukupi. Seseorang itu boleh membuat rujukan di perpustakaan untuk mendapat idea yang baik. Bagi menjadi penulis yang berjaya. Sebagai contoh. seseorang itu perlu ada persediaan. Kita juga perlu mempunyai ilmu pengetahuan dalam penulisan. lamalama jadi bukit”. Jika ada minat.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya.(B. kita perlu menjadikan seorang tokoh ilmuan menjadi idola. “sedikit-sedikit.Definisi penulis Isi-isi penting 1) Minat 2) Pengalaman yang banyak Tajuk: Persediaan untuk 3) Banyak membaca buku dan artikel menjadi penulis yang berjaya 4) Ada semangat. Ini sangat penting bagaimana untuk melahirkan karya yang diminati oleh pembaca. kita mesti ada ilmu dan luas pembacaan. ada orang minat untuk menulis artikel. Penulisan cara ini boleh menjadikan seseorang penulis yang berjaya. ramai orang yang ingin menjadi seorang penulis yang berjaya. barulah penulisan boleh berjaya. Usman . Untuk menjadi penulis yang berjaya. hasil penulisan tidak begitu berhasil.Penulis perlu berkebolehan untuk mencapai cita-cita (B. Ilmu adalah asas yang perlu pada diri seseorang penulis. Pendahuluan . aktiviti penulisan dapat dijalankan dengan lancar. rajin dan berdisiplin 5) Bersifat sabar Penutup . cerpen novel dan lain-lain. Selain itu. Pepatah ada menyatakan. Antara tokoh penulis tersebut ialah Usman Awang dan Zurinah Hassan. Antara persediaannya ialah kita mestilah mempunyai minat dalam penulisan. Pada masa ini. Penulis ialah orang yang menjalankan aktiviti penulisan.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya.

Pepatah ada menyatakan. “sedikit-sedikit. Jadikan tokoh-tokoh itu sebagai pendorong untuk anda berjaya. Bagi menjadi penulis yang berjaya. seseorang itu perlu ada persediaan. Sikap sabar telah menjadikan tokoh penulis seperti Usman Awang berjaya dalam penulisan. Jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita. kita perlu menjadikan seorang tokoh ilmuan menjadi idola. ada orang minat untuk menulis artikel. (B. Selain itu. Kita hendaklah percaya kepada diri sendiri. Kita juga perlu mempunyai ilmu ______________ dalam penulisan. Ini sangat penting bagaimana untuk melahirkan _____________ yang diminati oleh pembaca. barulah penulisan boleh berjaya. Antara tokoh penulis tersebut ialah Usman Awang dan Zurinah Hassan. Kita perlu ada semangat yang kuat dan gigih untuk menjadi seperti idola tersebut. Jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita. ramai orang yang ingin menjadi seorang penulis yang berjaya. Penulis ialah orang yang menjalankan aktiviti ______________ . Usman Awang adalah seorang penulis dalam novel. cerpen novel dan lain-lain. Jika ada minat. aktiviti penulisan dapat dijalankan dengan lancar. Antara persediaannya ialah kita mestilah mempunyai ____________ dalam penulisan. Jika pembacaan tidak mencukupi. kita mesti ada ilmu dan luas ______________ . Jadikan tokoh-tokoh itu sebagai ___________ untuk anda berjaya. Di samping itu. Kita . Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. Seseorang itu boleh membuat rujukan di ______________ untuk mendapat idea yang baik. Kita juga perlu tahu ramai lagi penulis yang telah berjaya. Sebagai contoh. Kita perlu ada semangat yang kuat dan __________ untuk menjadi seperti idola tersebut. Kesimpulannya. Yang akhir ialah kita perlu ada sikap sabar jika ingin menjadi penulis yang berjaya. Kita juga perlu tahu ramai lagi penulis yang telah berjaya. kita hendaklah tidak berputus asa tetapi sentiasa tenang. bak kata pepatah “usaha tangga kejayaan”. kita perlu ada kebolehan untuk mencapai cita-cita kita. hasil penulisan tidak begitu berhasil. Seterusnya persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya ialah disiplin dan bersikap _____________ . Seterusnya persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya ialah disiplin dan bersikap rajin. Cuba meminta nasihat daripada orang yang telah berjaya dalam penulisan. Untuk menjadi penulis yang berjaya. Akhbar harian dan majalah ilmiah boleh menambahkan isi dalam penulisan. lamalama jadi bukit”.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya. Sekiranya hasil karya kita tidak diminati. kita perlu berusaha dengan gigih.Awang adalah seorang penulis dalam novel. Pada masa ini. Penulisan cara ini boleh menjadikan seseorang penulis yang berjaya. untuk menjadi seorang penulis. Ilmu adalah asas yang perlu pada diri seseorang penulis.

Posted by Bahasa Malaysia at 4:48 PM http://safruddinsmksr. namun ada juga yang lambat untuk memahami isi pengajaran yang diajarkan oleh guru. Satu aspek yang paling penting dan perlu diberikan penekanan ialah kemahiran dalam kawalan kelas. atau GARUK (Untuk rakan-rakan guru Bahasa Melayu terutamanya guru-guru SMKBBST) Oleh: Cikgu Mohd. kita perlu berusaha dengan gigih. Kesimpulannya. tidak menguasai kemahiran bahasa yang baik dan sering dikaitkan dengan masalah disiplin. malahan di rumah pun ada peraturan yang perlu . Yang akhir ialah kita perlu ada sikap sabar jika ingin menjadi penulis yang berjaya. Guru perlu mengawal kelas agar disiplin murid di dalam kelas murid lemah itu terkawal.hendaklah percaya kepada diri sendiri. Selain itu apabila kita mengajar murid lemah. Selain itu. Tidak kira kita berada di mana pun.blogspot. otak kita sentiasa bergerak cergas kerana kita memaksanya berfikir untuk mencari kaedah yang menarik dan sesuai untuk menangani pelbagai masalah di dalam kelas murid lemah ini.com/2008/07/modul-galus-spm-07.html Kaedah Pengajaran Murid Sederhana dan Lemah Kaedah Pengajaran Murid Berpencapaian Sederhana. kita hendaklah tidak _____________ __________ tetapi sentiasa tenang. Sering kali juga kita mendengar bahawa guru-guru akan melabel murid-murid tersebut dengan berbagai-bagai label atau panggilan yang negatif. Cabaran dan Tanggungjawab Guru Oleh hal yang demikian. GALUS. Penulis cuma akan menyentuh cara atau kaedah untuk mengajar murid yang sederhana dan lemah sahaja dalam perbincangan kali ini. Oleh hal yang demikian. Namun demikian. Ada yang cepat faham akan isi kandungan pelajaran yang diajarkan oleh guru. cabaran yang terpaksa dihadapi oleh guru yang mengajar murid kelas lemah berbanding dengan kelas pandai adalah lebih hebat. jadikan cabaran itu sebagai peluang untuk berbakti kepada anak bangsa. bahawa kita hidup memang dikawal oleh peraturan. untuk menjadi seorang penulis. Sekiranya hasil karya kita tidak diminati. Perkara yang sudah pasti ialah pelajar yang lemah juga. Kaedah yang digunakan perlu dipelbagaikan kerana kelemahan murid pun berbeza-beza. kita perlu ada kebolehan untuk mencapai cita-cita kita. Khir Kassim Pengenalan Memang sudah menjadi lumrah alam bahawa murid-murid yang kita ajar mempunyai tahap pencapaian yang berbeza-beza. Terangkan kepada murid. Cuba meminta nasihat daripada orang yang telah ____________ dalam penulisan. kita perlu mengikut peraturan. bak kata pepatah “usaha tangga kejayaan”. Perkara ini perlulah dielakkan jika kita benar-benar hendak membantu murid yang lemah ini. sudah pasti ada peraturan atau undang-undang yang perlu dipatuhi. Di jalan raya. Sikap sabar telah menjadikan tokoh penulis seperti Usman Awang berjaya dalam penulisan. terangkan kepada mereka sebab atau faktor yang menyebabkan guru mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana murid yang tidak mendengar arahan guru. Di samping itu. terdapat pelbagai cara atau kaedah yang boleh digunakan untuk mengajar murid sama ada yang cerdik dan pintar ataupun yang sederhana ataupun lemah. Lemah.

barulah guru memulakan pelajaran. Menurut Wan Zah Wan Ali (2000). Selain itu. Oleh hal yang demikian. Jika mereka menguasai silibus minimum ini pun sudah bolehlah dibanggakan. iaitu menarik. bertimbang rasa. suka menolong individu yang lain. Perkara yang lebih penting ialah semangat guru itu untuk mencari cara atau teknik yang berkesan perlulah diberikan pujian dan mereka tidak seharusnya mudah berputus asa jika gagal buat kali pertama. Elakkan sikap merendah-rendahkan kebolehan atau pencapaian mereka kerana perkara itu akan mematikan semangat mereka dan yang lebih buruk lagi akan menyebabkan mereka benci kepada guru dan mata pelajaran yang diajarkan oleh guru itu. ketika berada di dalam kelas sudah tentu murid-murid perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh guru dan pihak sekolah. aktif. pelajar tidak akan berasa takut untuk bertanya soalan atau berkomunikasi dengan guru. Apabila kelas sudah dapat dikawal. Sekurang-kurangnya guru perlu memikirkan cara atau teknik untuk membantu murid-muridnya dalam mata pelajaran yang diajarnya itu. Perkara ini akan memberikan keyakinan kepada mereka untuk menjawab soalan yang lain pada masa akan datang. Jadi. rohani. sikap dan objektif yang telah ditetapkan. Pengajaran berkesan atau efektif juga sebenarnya merupakan pengajaran yang digemari oleh pelajar. kerana mereka kurang bermotivasi untuk mencapai tahap yang lebih tinggi seperti murid-murid pintar yang lain. Guru perlu mencuba pelbagai cara atau teknik. dan bersungguh-sungguh semasa mengajar murid. Kajian Tindakan Guru-guru seharusnya menjalankan kajian tindakan di dalam kelas. Perkara ini penting kerana mereka berasa selesa. pengajaran yang efektif dapat ditakrifkan sebagai suatu aktiviti yang berupaya meningkatkan hasil pembelajaran dalam suasana yang sihat. Guru juga perlu mengamalkan sikap peramah dan mudah didekati. tenang. Pakar-pakar pendidikan juga mengatakan bahawa pengajaran yang berkesan ialah pengajaran yang menarik. guru-guru perlulah mencari cara atau teknik yang sesuai untuk mengatasi kelemahan murid-muridnya itu. emosi.dipatuhi. kita perlu menekankan pembelajaran yang berkesan di dalam kelas. Guru juga seharusnya mempunyai personaliti dinamik. Pengajaran yang berkesan merupakan pengajaran yang membolehkan pelajar memperoleh kemahiran. Sebagai guru. dan stabil emosinya. pengetahuan. Seterusnya. tertarik dan lebih yakin untuk belajar dalam keadaan yang sedemikian. guru-guru perlu menggunakan silibus minimum kerana tahap pencapaian mereka memang rendah. banyak bersabar dalam melayani kerenah pelajar. Dengan cara yang demikian. Biasanya bagi kelas murid lemah ini. Sudah tentu guru-guru yang mengajar murid-murid di dalam kelasnya sendiri yang mengetahui kelemahan yang dihadapi oleh murid-muridnya. Guru-guru boleh berbincang dengan rakan-rakan sejawatan untuk mencari cara dan teknik yang berkesan itu. guru perlulah memberikan pujian walaupun jawapan mereka kurang tepat dan jangan sekali-kali menghina atau memandang rendah terhadap mereka walaupun jawapan yang diberikan oleh mereka itu tidak tepat atau salah. maka guru bolehlah mencuba cara atau teknik yang lain. bertanggungjawab. Namun begitu kita perlu memotivasikan mereka dengan memberikan peluang. Pelajar akan menganggap guru mudah dihampiri dan guru juga perlulah menyelitkan unsur humor atau jenaka di dalam kelas agar tidak membosankan murid. Hal ini juga akan menimbulkan tanggapan positif pelajar terhadap guru. baik hati. Sekiranya cara atau teknik yang digunakan itu kurang berkesan untuk mengatasi kelemahan muridnya itu. guru yang efektif mempunyai sikap yang adil dan tidak pilih kasih. Hasil pembelajaran yang dimaksudkan ialah perubahan tingkah laku pelajar dari segi jasmani. walaupun beberapa . Oleh hal yang demikian. guru juga perlu memberikan contoh teladan yang baik serta memakai pakaian yang kemas dan sesuai untuk menggambarkan imej sebagai seorang pendidik yang cemerlang. demokratik dan bersemangat. harapan dan mereka juga perlulah berfikir secara positif. dan intelek akibat penerimaan pengetahuan atau kepercayaan baharu. Kajian tindakan perlu dijalankan kerana guru dapat mengenal pasti kelemahan murid di dalam kelasnya sendiri dan cuba untuk membimbing ataumerawat murid-murid yang lemah.

Murid-murid tersebut hendaklah diberikan aktiviti yang berbentuk " hands on" dan perkara ini tidak membosankan mereka. murid-murid perlu diberikan penerangan tentang sebab-sebab guru perlu bertindak dengan tegas semasa pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung. Oleh itu guru-guru perlu menghormati murid-muridnya dan insyaallah.kali sehinggalah bertemu dengan cara atau kaedah yang berkesan. guru juga boleh mengedarkan soal selidik yang ringkas ataupun muridmurid menulis sebarang komen tentang cara guru mengajar murid. Untuk menarik perhatian murid. Guru-guru perlulah memberikan harapan dan sokongan moral kepada pelajar untuk berjaya atau lulus dalam peperiksaan. Oleh yang demikian sudah tentulah memerlukan BBB yang digunakan untuk menarik perhatian murid selain faktor guru yang mesra dan tidak terlalu serius semasa pengajaran dan pembelajaran. Selain itu guru boleh mendapatkan pandangan murid tentang cara yang digunakan oleh guru sebelum ini. Selain itu cari perkara disukai oleh mereka dalam pengajaran dan pembelajaran. Guru-guru juga harus kreatif dan mencipta kaedah sendiri yang berkesan dan biasanya berbentuk formula yang memudahkan murid mengingat sesuatu fakta. Sebagai contohnya. Dalam mengendalikan kelas yang lemah dan bermasalah ini. Guru juga perlu mendapatkan komen atau pandangan murid tentang perkara-perkara yang tidak disukai oleh mereka terhadap guru semasa proses pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung. guru harus mengubah teknik tersebut. Selain itu guru juga tidak seharusnya bersikap prejudis dan pilih kasih semasa mengajar murid di dalam kelas. minta mereka melukis perkara yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran pada hari itu di dalam kelas. sama ada cara itu membosankan atau menarik perhatian mereka. gunakan formula ”IniKah Cinta” (Isi. Kesan dan Contoh) untuk menghurai isi karangan dalam satu perenggan. Guru boleh bertanya kepada murid-murid dan berbincang dengan mereka tentang cara-cara atau teknik-teknik yang disukai oleh mereka semasa di dalam kelas. guru perlulah bersikap tegas terhadap murid tetapibukannya garang. Selalu ingatkan mereka agar berfikir secara positif dan yakinkan mereka bahawa mereka boleh lulus dalam peperiksaan tetapi mestilah diikuti dengan usaha gigih dan berterusan tanpa mengenal putus asa. Perkara ini sudah menjadi lumrah iaitu murid-murid ini juga manusia biasa dan perlu dihormati untuk meningkatkan harga diri mereka. Selain secara lisan. guru-guru perlulah menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran yang berasaskan bahan bantu belajar (BBB). Beri latihan yang mudah kepada pelajar lemah atau permudahkan latihan itu dengan memberikan latihan terarah atau mengisi tempat kosong. Hal ini demikian kerana murid-murid tidak suka akan guru-guru yang bersikap sedemikian. Oleh itu guru-guru perlu mendampingi murid-murid dan bimbinglah mereka kerana mereka sebenarnya memerlukan bimbingan. Dengan menggunakan kaedah tersebut. Pakar-pakar dalam bidang pendidikan juga sering mengaitkan bahawa pengajaran yang berkesan ialah pengajaran yang menarik. Selain itu. murid-murid juga akan hormat kepada guru. Guru bolehlah menggunakan cara yang disukai oleh murid agar pengajaran dan pembelajaran lebih menarik dan berkesan. Jika jawapannya negatif. Teknik Pengajaran yang Berkesan Guru-guru seharusnya peka dengan tuntutan Kementerian Pelajaran yang mahu kaedah pengajaran guru mestilah berpusatkan pelajar dan tidak berpusatkan guru. Sekiranya ada murid yang pandai melukis. Guru-guru hendaklah selalu memberikan pujian dan kata-kata semangat terhadap murid sebagai dorongan untuk mereka belajar dan lulus dalam peperiksaan. Hal ini demikian kerana. Di samping itu guru-guru . Tambahan pula murid-murid yang lemah ini lebih berminat terhadap pengajaran guru jika mereka dilibatkan sama dengan aktiviti yang disukai oleh mereka. sudah tentu kaedah pengajaran mesti menarik perhatian mereka. guru-guru perlu memberi latihan kepada murid mengikut tahap dan kemampuan mereka. Biasanya muridmurid yang selalunya biadap terhadap guru juga akan tunduk kepada guru yang menghormati mereka dan meningkatkan harga diri mereka.

Oleh hal yang demikian. guru-guru yang mengajar murid-murid yang lemah memang berhadapan dengan cabaran yang hebat. guru-guru perlulah bersemangat dan bermotivasi tinggi semasa berada di dalam kelas untuk menggalakkan murid-murid bersemangat dan bermotivasi semasa belajar. Seterusnya langkah yang akhir ialah teknik latih tubi atau teknik hafalan perlulah dilakukan dan kalau perlu lengkapkan murid dengan fakta-fakta penting yang mungkin ditanya dalam peperiksaan.com/2009/02/kaedah-pengajaran-pelajar-sederhana-dan. anggaplah masalah yang dihadapi di dalam kelas itu sebagai cabaran dan peluang untuk memberikan sumbangan dan bukannya masalah atau halangan. Pastikan murid membuat pembetulan bagi setiap kesalahan yang ditandakan. Cikgu Mohd Khir Kassim http://khirkassim. Jangan lupa bahawa kerja itu juga sebagai ibadah dengan syarat kerja itu dilakukan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. gemilang dan terbilang mengikut kemampuan masing-masing. Di samping itu. Hal ini boleh membantu mereka sekurangkurangnya untuk lulus dalam peperiksaan.html .juga perlu melatih pelajar untuk membuat pembetulan terhadap kesalahan yang dilakukan dan guru perlu menyemak latihan murid dengan teliti.blogspot. Perlu diingat bahawa mendidik murid juga merupakan satu perjuangan. guru-guru mesti memilikikomitmen yang tinggi terhadap murid dan sanggup membuat kerja lebih demi membantu murid. Selain itu elakkan sikap mengajar murid cuma setakat menjalankan tugas semata-mata. Diharapkan usaha kita diberkati dan mendapat hasil seperti yang diharapkan iaitu untuk melahirkan modal insan yang cemerlang. Penutup Kesimpulannya. sama seperti berjuang di medan jihad. Oleh. Dengan perkataan lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->