P. 1
Galus

Galus

|Views: 331|Likes:
Published by Nia Nieya
bahan pengajaran galus spm bahasa melayu
bahan pengajaran galus spm bahasa melayu

More info:

Published by: Nia Nieya on Jul 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2015

pdf

text

original

Hasil dari perbincangan dengan rakan guru dalam mengajar Bahasa Melayu, beliau mencadangkan beberapa teknik P&P

Bahasa Melayu (Penulisan) yang berkesan berdasarkan pengalaman dan aplikasi oleh guru-guru. Berikut adalah beberapa strategi atau cara mengajar karangan Bahasa Melayu bagi pelajar lemah dan GaLus. Teknik 1 Edar contoh karangan lengkap kepada murid Guru baca bersama murid Menyalin perenggan demi perenggan Semak ejaan/tanda bacaan Edar karangan yang sama - dalam bentuk isi tempat kosong sebagai latihan Teknik 2 Beri gambar tunggal/bersiri Bina ayat berdasarkan gambar Berikan kosa kata yang dominan dengan gambar Mula mengarang Semak karangan/kesan tanda baca dan ejaan Teknik 3 Edar karangan lengkap Cari perkataan sukar, catat di papan kapur Guru/murid - sebut/baca/ulang/terangkan makna perkataan tersebut Guru menyebut - murid mengeja Perbetulkan ejaan Ambil isi karangan dalam perenggan 1 sahaja Tuliskan di papan kapur Bina ayat daripada isi karangan Beri penekanan kepada pemerengganan dan tanda baca Teknik 4 Salin contoh karangan Mengambil imlak Latihan mengarang/banyak salah buat semula Baca contoh-contoh karangan Tampal contoh karangan dalam bilik darjah Apa yang saya bincangkan, teknik di atas diamalkan oleh guru sekolah rendah. Namun, dengan sedikit ubahsuai, rasanya boleh diaplikasikan di semua peringkat. ~Teknik yang sangat baik. Bagi pecutan akhir biasanya untuk kelas Galus saya galakkan pelajar menyalin contoh karangan cemerlang kerana pelajar akan ingat format dan binaan karangan. Saya uji di peringkat peperiksaan Alhamdulillah pelajar mampu mengingat kembali karangan tersebut. Sekadar berkongsi http://sepanjang-jalan.blogspot.com/2010/01/teknik-mengajar-penulisan-bagi-pelajar.html

bungkusan berisi pakaian dan makanan dihantar ke Banda Acheh untuk membantu mangsa Tsunami dan gempa bumi. f. ii. Malaysia sebuah negara membangun. Gerai itu kena ……………………………………… oleh pihak berkuasa kerana peniaga itu berniaga tanpa lessen... a. Kerusi yang berhabuk itu saya ………………………………. kirim – kiriman – pengirim pengiriman – mengirimkan – mengirimi a. memajukan ekonomi negara ………………………………………. semalam ialah hari Isnin ………………………………. i.. Hadiah kepada ibunya melalui pos. b.berusaha gigih …………………………. 2. kibar – kibas a. tampil – muncul a. . Esok ialah hari Selasa. Matahari ……………………………………… dari sebelah timur dan tenggelam di sebelah barat.. bendera Malaysia itu saya ………………………………. semasa perarakan Hari Kebangsaan. ………………………………………. iii. b. Malaysia sebuah negara membangun …………………………. Semalam ialah hari Isnin. d. Malaysia berusaha gigih. Izzul Akma ………………………………………. Pemenang dalam acara larian itu ……………………………………… ke hadapan untuk menerima hadiah daripada Tuan Pengetua. Lusa pula ialah hari Rabu. e. kerjasama semua pihak.. b.. lusa pula ialah hari Rabu. surat itu ialah ibu saudara saya yang kini menetap di kota London. b.. rampas – rentap a. ……………………………………… hadiah yang istimewa ini adalah daripada suaminya yang bertugas di luar negara.. Esok ialah hari Selasa ……………. dengan kain buruk sebelum mendudukinya. Kad ucapan ulang tahun kelahirannya akan saya ………………………………. Esok pagi menggunakan perkhidmatan Pos Laju. iv. b. Beg tangannya kena ………………………………… semasa dia berjalan di lorong yang sunyi itu. Malaysia memajukan ekonomi negara. ………………………………………….BM: MODUL TATABAHASA (UNTUK PELAJAR GALUS) 1. c. Gabungkan ayat-ayat berikut sehingga membentuk ayat majmuk.. Kerjasama semua pihak. Ilya …………………………………………….ayah dan ibunya sepucuk surat setelah seminggu berada di sekolah berasrama penuh. Tulis satu ayat bagi setiap perkataan di bawah supaya jelas menunjukkan anda faham akan penggunaan perkataan dan maksudnya.

Persatuan Pengguna Terengganu (PAT) meminta kerja-kerja pembersihan kawasan persekitaran dijalankan dengan berterusan bagi mengawal penularan wabak denggi. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………… Ini akan ……………………………………………………………………………………………………………… …………………… ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………….. Mereka mengamalkan kebudayaan nasional. Ayah tetap meneruskan kerja-kerjanya di kebun.c. Rakyat Malysia pelbagai kaum ……………………………. Menabung merupakan amalan yang baik ……………………………….. 3. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………….. a. Mereka saling menghormati budaya kaum masing-masing. b. berakhlak mulia. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. usianya telah lanjut. e. Buku cerita yang berjudul ‘Aku Di Dalam Aku”. Ayah begitu gigih orangnya..saling menghormati budaya kaum masing-masing ………………………….. d. kita menghadapi masalah kesempitan wang. Persatuan Pengguna Terengganu (PAT) meminta kerja-kerja pembersihan kawasan persekitaran dijalankan. Rakyat Malaysia pelbagai kaum. Wang tabungan dapat membantu kita. f. karya Amin Nur Muhammad. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. . Pendidikan bertujuan bertujuan membentuk insan yang bersepadu. keharmonian hidup dapat dibentuk. Ayah begitu gigih orangnya ………………………………tetap meneruskan kerja-kerjanya di kebun ……………………………………. Menabung merupakan amalan yang baik. dapat membantu kita ………………………………………. Kita menghadapi masalah kesempitan wang.mereka mengamalkan kebudayaan nasional ………………………………………. Buku cerita ini berjudul ‘Aku Di dalam Aku’. Buku cerita ini karya Amin Nur Muhammad.. ………………………… saya ulas. Usia ayah telah lanjut. dan mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan mereka. Keharmonian hidup dapat dibentuk. Buku cerita ini akan saya ulas. Pisahkan ayat-ayat berikut sehingga membentuk tiga ayat tunggal. Pendidikan bertujuan untuk membentuk insan bersepadu.

Hasil karyanya pernah ……………………………………………………………………………………………………….. . Fadhli ingin tahu sama ada …………………………………………………………………………………………………. dan kejadian bencana alam. cuaca yang tidak menentu. Anda dikehendaki mengekalkan isi dalam ayat ini. “Engkau dah lunaskan hutang kau kepada Pak Ali?” Tanya Fadhli kepada Vellu. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. e. Tulis perbualan di bawah ini dalam bentuk cakap pindah. Amalan agama ……………………………………………………………………………………………………………… …… Malangnya ……………………………………………………………………………………………………………… ………… Mereka ……………………………………………………………………………………………………………… ……………. Dewan Bahasa dan Pustaka menerbitkan ………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………. a. 4.c. Masalah yang dihadapi oleh golongan petani ialah serangan makhluk perosak.. ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………. Amalan agama amat penting dalam pembentukan peribadi seseorang tetapi malangnya amalan ini tidak lagi menjadi rutin kehidupan remaja lantaran mereka mudah terpengaruh dengan amalan yang tidak sihat. Antara masalah yang dihadapi oleh oleh golongsn petani ialah serangan makhluk perosak tanaman. Hasil karyanya pernah memenangi hadiah pertama Hadiah Novel GAPENA – Yayasan Sabah pada tahun 1979 dan Dewan Bhasa dan Pustaka juga mengiktiraf karya kreatifnya dengan menerbitkan karya ini pada tahun 1989. Dewan Bahasa dan Pustaka juga ………………………………………………………………………………………. Golongan petani juga …………………………………………………………………………………………………………… Mereka menghadapi masalah ……………………………………………………………………………………………… d.

Sharifah: . Hanani manyatakan keyakinannya bahawa Shahrom mampu Berjaya sekiranya berusaha gigih dalam segala tindakannya. awak Berjaya menjadi pelajar cemerlang di kolej ini! Edward menyatakan ucapan ………………………………………………………………………………………………….. Mei Lan dan Mei Wah memberitahu …………………………………………………………………………………. Tulis petikan di bawah ini dalam bentuk cakap ajuk. Khairuddin memuji ……………………………………………………………………………………………………………… ….b. Edward: Syabas Hakim. Radziah memberitahu Johari bahawa dia bercadang untuk memilih jurusan Sains Tulen semasa di tingkatan empat. Ibu melarang ……………………………………………………………………………………………………………… …………… 5.” kata Radziah kepada Johari. d. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………. a. ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………….” kata Mei Lan dan Mei Wah kepada Hasilah. “Saya yakin ……………………………………………………………………………………………………………… ………. b. Sharifah mengucapkan tahniah kepada Laila yang berjaya membina empayar perniagaan di luar negara. “Saya ……………………………………………………………………………………………………………… ……………….. Ibu: Jangan lompat dan bermain di atas katil itu.. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………………… e. Anda dikehendaki mengekalkan isi dalam ayat ini. “Kami nak perbi ke Pantai Batu Buruk pada minggu depan... c. c.” kata …………………………………………………………………………………… d.. Hanizah melahirkan hasratnya kepada Azhar bahawa dia mahu menjadi usahawan yang terkemuka pada suatu hari nanti.. “Wah. Mohash!” Kata Khairuddin.” kata Hanizah kepada Azhar. “Aku bercadang ……………………………………………………………………………………………………………… …. Cemerlangnya keputusan SPM engkau.

b. Kamu berdua perlu menyudahkan kerja kursus ini dengan segera. Pengalaman ……………………………………………………………………………………………………………… ……… d. a. Ibu menanak ……………………………………………………………………………………………………………… …. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. a. Bilik stor ini ……………………………………………………………………………………………………………… ………. Fauzi: ……………………………………………………………………………………………………………… ………………… 6. Pihak kerajaan sedang meningkatkan kemajuan industri berat di negara kita. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. Saudara Kamal Idris ……………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………… ……………… ……………………………………………………………………………………………………………… …………………………… e. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………. 7. Tukarkan ayat-ayat aktif berikut kepada ayat pasif. b. Fauzi menyokong rancangan Rafidah yang ingin membuka restoren di pusat beli-belah itu. Van yang ……………………………………………………………………………………………………………… …………… c. Ibu mengemas bilik stor ini pada petang semalam. Profesor Harith memiliki pengalaman dalam bidang seni teater. Saya telah menyertai persembahan kebudayaan di Dewan Negara. Tukarkan ayat-ayat pasif berikut kepada ayat aktif. e. f. Nasi ditanak ibu dengan periuk baharu itu. . Bapa saya memandu van yang berwarna hijau itu. Sajak ‘Kemerdekaan Tanah Airku’ dideklamasikan oleh Saudara Kamal Idris.

d. Aku belum mencuba ……………………………………………………………………………………………………. Bagai bertepuk ………………………………………………………………………………. Kebanyakkan ( ) Kebanyakan ( ) d. Juru ukur ( ) Juruukur ( ) g. d. Di halaman ( ) Dihalaman ( ) e... Ke dua ( ) Kedua ( ) 9. Bagai aur ………………………………………………………………………………………. Pihak kerajaan akan …………………………………………………………………………………………………………. c. Hendak seribu daya . e. Belakang parang jika diasah …………………………………………………………………………………. b. Aku belum menyiapkan ………………………………………………………………………………………………..c. Akhirnya dia mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang setelah dia berusaha dengan gigih walaupun dia tidaklah dianggap sebagai pelajar yang pintar. Permainan baharu dalam computer itu belum aku cuba lagi. Artifak ( ) Artifek ( ) b. Tandakan / atau X a. Kemukakan peribahasa yang sesuai. f.. Buku cerita kanak-kanak ini awak tulis? Awak menulis ……………………………………………………………………………………………………………… . Perkembangan sains dan teknologi serta nilai murni akan diselaraskan oleh pihak kerajaan. Raihan kecewa kerana cinta dan kasihnya kepada pemuda itu tidak berbalas lantaran pemuda yang diminatinya itu telah pun bertunang. ……………………………………………………………………………………………………………… ………………………….. 8. Selsema ( ) Selesema ( ) c. Urus setia ( ) Urusetia ( ) f. Amirul tetap meneruskan usahanya dalam pendakian itu tanpa memberikan sebarang alasan kerana dia hendak memperoleh kepuasan dalam melakukan tindakan tersebut. Kebudak-budakan ( ) Kebudak-budakkan ( ) h. Pantun lapan kerta bertajuk ‘Nasib Pak Kaduk’ belum kusiapkan lagi. Penduduk di kampong itu mengamalkan sikap saling membantu dalam urusan kemasyarakatan. a.

’’ katanya. 2. e. Bagai manik ………………………………………………………………………………………………. Kata hubung terbahagi kepada tiga iaitu: 1.. Air mata Fatimah bercucuran apabila mendapat berita kematian ayahnya dalam kemalangan jalan raya. • Belum tentu. Contoh ayat: • Guru tahun enam itu menyatakan bahawa semua muridnya mendapat enam A. serta. Contoh ayat: • Pemanah itu melepaskan anak panah. Kata hubung (bahasa Melayu) Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menggabungkan: • perkataan dengan perkataan. tetapi.Kata hubung pancangan Kata hubung pancangan relatif Kata hubung ini menghubungkan klausa utama dengan klausa klausa pancangan (kecil). Kata hubung gabungan 2.. Contoh kata ialah dan. klausa klausa pancangan komplemen itu melengkapkan klausa utama. Ahmad melakukan tugasnya dengan sempurna hanya apabila dia dikerah oleh penyelianya. sama ada pergi rumah kawan atau balik kampung. • Buku yang dikarang oleh Ahmad itu buku sejarah. Jadi. malahan. • Budak yang sedang membaca itu adik perempuan saya. Kata hubung pasangan. atau. sementara. Kata hubung yang berperanan begitu ialah bahawa dan untuk. Kata hubung gabungan Menggabungkan klausa-klausa yang sama tarafnya. • Dia mengelak. • Mereka mengetahui bahawa Haji Ahmad adalah ahli perniagaan besar. tetapi tidak mengena sasaran kerana busurnya patah. Hubungan ini menggunakan kata hubung yang. . sebaliknya. (Komplemen bermaksud pelengkap). Kata hubung pancangan o Kata hubung pancangan relatif o Kata hubung pancangan komplemen o Kata hubung pancangan keterangan 3. • rangkai kata dengan rangkai kata. 1.. tetapi. lantas menikam. Contoh ayat: • Pelajar yang berjaya itu diberi hadiah. sambil. dan • ayat dengan ayat. seterusnya. Laksana pahat …………………………………………………………………………………………. f.…………………………………………………………………………………………………. Kata hubung pancangan komplemen Kata hubung ini menghubungkan satu klausa sebagai komplemen pada satu klausa utama.

Beri pendapat anda. jika. Contoh ayat: • Berusahalah sekuat mungkin sementara badan masih sihat.pun. hingga. andaikata. • Saya berkawan dengannya semenjak kecil 3. Kepentingan sungai di Malaysia Langkah-langkah menggalakkan penglibatan murid dalam kokurikulum Cara-cara menarik pelancong asing ke Malaysia Kesan-kesan makanan segera Cara-cara mempromosikan kraf tangan Cabaran untuk mencapai kejayaan BAHAGIAN B 1. sungguhpun. sewaktu. 4.. supaya... sementara. 5. dan sesungguhnya.. agar. setelah. malah.Kata hubung berpasangan Kata hubung ini selalunya wujud dalam berpasangan dan merupakan gabungan kata hubung pancangan dan kata hubung gabungan. 9.. Kata hubung itu ialah baik. • Fuad bukan sahaja nakal malah suka ponteng sekolah http://salinamusa. 3.inikan pula. . SPM 2007 BAHAGIAN A 1. ataupun. 7.. ‘Belakang parang kalau diasah lagikan tajam’. Cara-cara terbaik menjadi remaja yang berkualiti Pengalaman majlis sambutan hari guru Kesan-kesan rancangan realiti televisyen kepada remaja Hubungan jiran pada hari ini semakin merosot.namun..jangan.mahupun. sekiranya.entah. sedangkan.. 2...kian. semoga. semakin.html MODUL GALUS SPM 07 BAHASA MELAYU KERTAS 1.semakin. baik.. meskipun.tetapi. 6.. kendatipun.baik. entah.. ketika. 8. kalau. Kata hubung pancangan keterangan Kata hubung pancangan keterangan menghubungkan klausa keterangan kepada klausa utama... 6. semasa. sama ada. jikalau.....blogspot.• Kerajaan membuat jambatan untuk rakyat melintas sungai. 5. tatkala. bukan sahaja. sekiranya. kian. dan walaupun. Contoh ayat: • Kian lama kian banyak orang yang ke sana. 3. Langkah-langkah menggalakkan rakyat Malaysia membaca Kebaikan dan keburukan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Wawancara seorang tokoh Ibu Mithali berhubung dengan kejayaan mendidik anak Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya Tulis satu cerpen bertemakan kegigihan..com/2010/12/bm-modul-tatabahasa-untuk-pelajar-galus. walaupun. 2. -Kata hubung itu ialah kerana... 4..

Hal ini adalah satu sebab semangat kejiranan semakin kurang. Jiran hendaklah bersikap peramah antara satu sama lain. Mereka juga tidak mahu berbual disebabkan agama yang berbeza.4) Hubungan jiran pada masa ini semakin merosot. Beri pendapat anda. Kadang-kadang mereka tidak boleh berbual dalam bahasa Melayu. Kemudian mereka balik ke rumah pada lewat petang. Mereka berasa malu untuk berbual denga jiran di sebelah rumah. Faktor-faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin merosot • • • • • • Jiran sebelah kaya Sibuk bekerja Suka menonton televisyen Baru berpindah dan sikap malu Pintu rumah berpagar Bahasa dan agama berbeza (B. Selain itu. Mereka juga boleh menonton bermacam-macam rancangan televisyen. Jika mereka tidak bertegur sapa. Jika ada kecemasan. hubungan jiran pada masa ini semakin longgar. Ramai masyarakat terutamanya di bandar keluar bekerja. Ada banyak faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin kurang pada masa ini. Pada masa dahulu. Hal ini menyebabkan jiran tetangga yang lain takut untuk berbual mesra dengan mereka. Mereka pergi bekerja awal pagi. Seterusnya. Kebanyakan masyarakat hari ini suka hidup mementingkan diri sendiri. Dengan menonton televisyen. . Perkara ini berlaku kerana ada masyarakat yang baru berpindah rumah. sudah tentu orang lain tidak akan menolongnya. Mereka kurang fasih berbahasa Melayu. Mereka tidak ada masa untuk berjumpa dengan jiran.(B. hubungan jiran sangat baik. mereka dapat berehat. Sikap ini sangat buruk. amalan seperti bergotong-royong di kampung-kampung juga semakin berkurangan. sesetengah jiran pula tidak suka berkawan dengan jiran. Antaranya ialah kesibukan bekerja. Budaya tolong-menolong sepatutnya diamalkan dalam hidup berjiran. Ramai orang lebih suka menonton televisyen.4) Hubungan jiran pada hari ini semakin merosot. Beri pendapat anda. Faktor lain yang menghalang semangat kejiranan ialah perbezaan bahasa. Oleh sebab itu. akhirnya mereka tidak mengenal jiran. Semangat kejiranan pada masa ini semakin merosot.

Kadang-kadang mereka tidak boleh ____________ dalam bahasa Melayu. Jiran hendaklah bersikap peramah antara satu sama lain. akhirnya mereka tidak mengenal jiran. Jiran yang __________ . Mereka juga tidak mahu berbual disebabkan __________ yang berbeza. Jika mereka tidak ___________ _______. Faktor lain yang menghalang semangat kejiranan ialah perbezaan bahasa. . Jika ada _______________ . Jiran boleh membantu kita jika kita susah. kemalangan dan lain-lain kita perlu pertolongan. (B. Hal ini adalah satu sebab semangat kejiranan semakin kurang. Beri pendapat anda. Antaranya ialah ______________ ___________. Keadaan ini akan menyebabkan hubungan jiran tidak baik. Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. Mereka kurang ___________ berbahasa Melayu. Kesimpulannya. hubungan jiran pada masa ini semakin longgar. Ada banyak faktor yang menyebabkan hubungan jiran semakin kurang pada masa ini. Jiran yang miskin pula akan berasa rendah diri kepada jiran yang kaya. Oleh sebab itu. Dengan menonton televisyen. Selain itu. hubungan jiran sangat _________. Sebagai contoh. Kemudian mereka balik ke rumah pada lewat petang. Pada masa dahulu. selalunya akan memandang rendah kepada jiran yang miskin. Di taman perumahan. terdapat jiran yang taraf hidupnya berbeza antara satu sama lain. Mereka tidak ada ___________ untuk berjumpa dengan jiran. Mereka berasa ___________ untuk berbual denga jiran di sebelah rumah. Jiran yang kaya. semasa kita sakit. Jiran yang miskin pula akan berasa ____________ __________ kepada jiran yang kaya. Seterusnya.Di taman perumahan. Sikap ini sangat buruk. mereka dapat berehat. Kebanyakan masyarakat hari ini suka hidup mementingkan diri sendiri. Ramai masyarakat terutamanya di bandar keluar bekerja. terdapat jiran yang taraf hidupnya berbeza antara satu sama lain. selalunya akan memandang rendah kepada jiran yang miskin. Mereka juga boleh menonton bermacam-macam rancangan televisyen. Masyarakat bandar dan luar bandar mestilah mempunyai hubungan jiran yang baik Jiran sangat penting kepada kita. Semangat kejiranan pada masa ini semakin ______________. Mereka pergi bekerja awal pagi. Budaya tolong-menolong sepatutnya diamalkan dalam hidup berjiran. ‘Jiran Sepakat Membawa Berkat’.4) Hubungan jiran pada hari ii semakin merosot. amalan seperti bergotong-royong di kampung-kampung juga semakin _____________ . semangat kejiranan amat penting dalam masyarakat. sesetengah jiran pula tidak suka berkawan dengan jiran. sudah tentu orang lain tidak akan menolongnya. Perkara ini berlaku kerana ada masyarakat yang baru berpindah rumah. Hal ini menyebabkan jiran tetangga yang lain takut untuk berbual mesra dengan mereka.Oleh itu. Ramai orang lebih suka menonton _____________ .

kesan makanan segera. Berbagai jenis makanan ditawarkan. pemalas. diabetes. dan perasa. Sebagai contohnya. amat popular. (A. semangat kejiranan amat penting dalam masyarakat. khususnya makanan segera. Setiap orang berlumba-lumba untuk mendapatkan sesuatu . Kesan yang paling ketara ialah amalan ini dapat menjejaskan semangat bantumembantu dan bekerjasama dalam keluarga. Namun.4) Kesan.4) Kesan. Amalan ini dapat menjejaskan kesihatan. mencuci pinggan mangkuk. dan sebagainya. Masakan tradisional yang terkenal seperti nasi lemak. ulam-ulaman semakin tidak mendapat tempat dalam kalangan generasi muda.makanan Barat menimbulkan masalah. nasi dagang. semasa kita ________ kemalangan dan lain-lain kita perlu pertolongan. Akan lahirlah anak-anak yang individualistik. Jiran boleh membantu kita jika kita susah. ‘ ______________ ____________ ___________ __________’. Golongan yang memakan makanan segera secara kerap akan terdedah kepada masalah obesiti. dan sebagainya.kesan makanan segera. Makanan segera ini mempunyai tarikannya tersendiri. Kemunculan makanan segera menyebabkan kesenian masakan tradisional semakin terpinggir. nasi kerabu. Makanan segera yang disediakan banyak menggunakan bahan kimia. Rangka isi: KESAN -KESAN MAKANAN SEGERA Menjejaskan hubungan kekeluargaan Menyebabkan kepupusan makanan segera Penularan budaya segera Menjejaskan kesihatan (A. Sebagai contoh.Keadaan ini akan menyebabkan hubungan jiran tidak baik. Makanan Barat. Amalan ini dikhuatiri akan menyebabkan budaya segera meresapi setiap cabang hidup bermasyarakat di negara ini. pewarna. bahan pengawet. dan yang terlalu bergantung pada orang lain. Hal ini demikian kerana amalan makan di restoran makanan segera menghalang anak-anak daripada melaksanakan tanggungjawab dalam hal-hal penyediaan makanan mengemas.Oleh itu. Masyarakat bandar dan luar bandar mestilah mempunyai hubungan jiran yang baik Jiran sangat penting kepada kita. Kesimpulannya.

dan yang terlalu bergantung pada orang lain. diabetes.sehingga menolak nilai-nilai kemanusiaan dan kesopanan.4) Kesan. bersegera ke sana ke mari akan mewarnai kehidupan masyarakat di negara ini. amat _________. Kesan yang paling ketara ialah amalan ini dapat menjejaskan semangat bantumembantu dan _____________ dalam keluarga. Amalan ini dikhuatiri akan menyebabkan budaya segera meresapi setiap cabang hidup bermasyarakat di negara ini. Setiap orang berlumba-lumba untuk mendapatkan sesuatu sehingga menolak nilai-nilai kemanusiaan dan kesopanan. mencuci pinggan mangkuk. Makanan segera ini mempunyai tarikannya tersendiri. Kemunculan makanan segera menyebabkan kesenian masakan tradisional semakin ____________ . . khususnya makanan segera. Golongan yang memakan makanan segera secara kerap akan terdedah kepada masalah obesiti. Namun. amalan memakan makanan segera perlu dibendung agar tidak menjejaskan kesihatan kita dan terkeluar dari lunas budaya timur sendiri. Hal ini demikian kerana amalan makan di restoran makanan segera menghalang anak-anak daripada melaksanakan __________________ dalam hal-hal penyediaan makanan mengemas. Amalan ini dapat menjejaskan _________________. Kesimpulannya. Masakan tradisional yang terkenal seperti nasi lemak. Sikap hendak cepat kaya. nasi kerabu.kesan makanan segera. dan perasa. dan sebagainya. Sebagai contohnya. dan sebagainya. Akan lahirlah suatu bentuk masyarakat seperti masyarakat Jepun dan Hong Kong yang makan sambil ______________. ____________ . Akan lahirlah suatu bentuk masyarakat seperti masyarakat Jepun dan Hong Kong yang makan sambil berjalan. Akan lahirlah anak-anak yang individualistik. Makanan segera yang disediakan banyak menggunakan bahan kimia. ulam-ulaman semakin tidak mendapat tempat dalam kalangan generasi ____________. Sikap hendak cepat ____________. _______________. Makanan Barat. Kesimpulannya. bahan pengawet. nasi dagang. bersegera ke sana ke mari akan mewarnai kehidupan masyarakat di negara ini. amalan memakan makanan segera perlu dibendung agar tidak menjejaskan kesihatan kita dan terkeluar dari lunas budaya timur sendiri.makanan Barat menimbulkan _____________. Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai (A. Berbagai jenis makanan ditawarkan.

(B. Selain itu. Usman . hasil penulisan tidak begitu berhasil. Jika ada minat. aktiviti penulisan dapat dijalankan dengan lancar. Bagi menjadi penulis yang berjaya. Jika pembacaan tidak mencukupi. rajin dan berdisiplin 5) Bersifat sabar Penutup . Pada masa ini.Definisi penulis Isi-isi penting 1) Minat 2) Pengalaman yang banyak Tajuk: Persediaan untuk 3) Banyak membaca buku dan artikel menjadi penulis yang berjaya 4) Ada semangat. Kita juga perlu mempunyai ilmu pengetahuan dalam penulisan. Ilmu adalah asas yang perlu pada diri seseorang penulis. Untuk menjadi penulis yang berjaya. Akhbar harian dan majalah ilmiah boleh menambahkan isi dalam penulisan. Seseorang itu boleh membuat rujukan di perpustakaan untuk mendapat idea yang baik. Pendahuluan . Ini sangat penting bagaimana untuk melahirkan karya yang diminati oleh pembaca.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya. lamalama jadi bukit”. seseorang itu perlu ada persediaan. Penulis ialah orang yang menjalankan aktiviti penulisan. “sedikit-sedikit. Penulisan cara ini boleh menjadikan seseorang penulis yang berjaya. ada orang minat untuk menulis artikel. Pepatah ada menyatakan.8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya. cerpen novel dan lain-lain. barulah penulisan boleh berjaya. Antara persediaannya ialah kita mestilah mempunyai minat dalam penulisan. kita perlu menjadikan seorang tokoh ilmuan menjadi idola. Antara tokoh penulis tersebut ialah Usman Awang dan Zurinah Hassan. Sebagai contoh.Penulis perlu berkebolehan untuk mencapai cita-cita (B. ramai orang yang ingin menjadi seorang penulis yang berjaya. kita mesti ada ilmu dan luas pembacaan.

Jika pembacaan tidak mencukupi. Penulisan cara ini boleh menjadikan seseorang penulis yang berjaya. Arahan: Isikan tempat-tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. Kita perlu ada semangat yang kuat dan __________ untuk menjadi seperti idola tersebut. Pepatah ada menyatakan. aktiviti penulisan dapat dijalankan dengan lancar. Jadikan tokoh-tokoh itu sebagai pendorong untuk anda berjaya. ada orang minat untuk menulis artikel. Yang akhir ialah kita perlu ada sikap sabar jika ingin menjadi penulis yang berjaya. Usman Awang adalah seorang penulis dalam novel. “sedikit-sedikit. kita perlu berusaha dengan gigih. Seseorang itu boleh membuat rujukan di ______________ untuk mendapat idea yang baik. ramai orang yang ingin menjadi seorang penulis yang berjaya. Seterusnya persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya ialah disiplin dan bersikap _____________ . kita perlu ada kebolehan untuk mencapai cita-cita kita. cerpen novel dan lain-lain. Penulis ialah orang yang menjalankan aktiviti ______________ . bak kata pepatah “usaha tangga kejayaan”. Ilmu adalah asas yang perlu pada diri seseorang penulis. seseorang itu perlu ada persediaan. Jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita. lamalama jadi bukit”. kita perlu menjadikan seorang tokoh ilmuan menjadi idola. Sekiranya hasil karya kita tidak diminati. Sebagai contoh. Antara tokoh penulis tersebut ialah Usman Awang dan Zurinah Hassan. Pada masa ini. Jika ada minat. Kita hendaklah percaya kepada diri sendiri. untuk menjadi seorang penulis. Antara persediaannya ialah kita mestilah mempunyai ____________ dalam penulisan. barulah penulisan boleh berjaya. Ini sangat penting bagaimana untuk melahirkan _____________ yang diminati oleh pembaca. Kita juga perlu tahu ramai lagi penulis yang telah berjaya. Di samping itu. Bagi menjadi penulis yang berjaya. Akhbar harian dan majalah ilmiah boleh menambahkan isi dalam penulisan. Jadikan tokoh-tokoh itu sebagai ___________ untuk anda berjaya. Seterusnya persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya ialah disiplin dan bersikap rajin.Awang adalah seorang penulis dalam novel. (B. hasil penulisan tidak begitu berhasil. Selain itu. Kita . Cuba meminta nasihat daripada orang yang telah berjaya dalam penulisan. Kita perlu ada semangat yang kuat dan gigih untuk menjadi seperti idola tersebut. Kita juga perlu mempunyai ilmu ______________ dalam penulisan. Untuk menjadi penulis yang berjaya. Jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru dalam hidup kita. Kesimpulannya. Kita juga perlu tahu ramai lagi penulis yang telah berjaya. kita mesti ada ilmu dan luas ______________ .8) Persediaan untuk menjadi penulis yang berjaya. Sikap sabar telah menjadikan tokoh penulis seperti Usman Awang berjaya dalam penulisan. kita hendaklah tidak berputus asa tetapi sentiasa tenang.

jadikan cabaran itu sebagai peluang untuk berbakti kepada anak bangsa. Posted by Bahasa Malaysia at 4:48 PM http://safruddinsmksr. namun ada juga yang lambat untuk memahami isi pengajaran yang diajarkan oleh guru. Di jalan raya. kita perlu ada kebolehan untuk mencapai cita-cita kita. Satu aspek yang paling penting dan perlu diberikan penekanan ialah kemahiran dalam kawalan kelas. otak kita sentiasa bergerak cergas kerana kita memaksanya berfikir untuk mencari kaedah yang menarik dan sesuai untuk menangani pelbagai masalah di dalam kelas murid lemah ini. sudah pasti ada peraturan atau undang-undang yang perlu dipatuhi. GALUS. Sikap sabar telah menjadikan tokoh penulis seperti Usman Awang berjaya dalam penulisan. Guru perlu mengawal kelas agar disiplin murid di dalam kelas murid lemah itu terkawal. Namun demikian. Lemah. Tidak kira kita berada di mana pun. Selain itu. Kaedah yang digunakan perlu dipelbagaikan kerana kelemahan murid pun berbeza-beza. Sering kali juga kita mendengar bahawa guru-guru akan melabel murid-murid tersebut dengan berbagai-bagai label atau panggilan yang negatif. terdapat pelbagai cara atau kaedah yang boleh digunakan untuk mengajar murid sama ada yang cerdik dan pintar ataupun yang sederhana ataupun lemah. kita perlu mengikut peraturan. Cabaran dan Tanggungjawab Guru Oleh hal yang demikian. Terangkan kepada murid. Cuba meminta nasihat daripada orang yang telah ____________ dalam penulisan. untuk menjadi seorang penulis. Di samping itu.hendaklah percaya kepada diri sendiri. malahan di rumah pun ada peraturan yang perlu . cabaran yang terpaksa dihadapi oleh guru yang mengajar murid kelas lemah berbanding dengan kelas pandai adalah lebih hebat. bak kata pepatah “usaha tangga kejayaan”. Penulis cuma akan menyentuh cara atau kaedah untuk mengajar murid yang sederhana dan lemah sahaja dalam perbincangan kali ini. Selain itu apabila kita mengajar murid lemah. Kesimpulannya. bahawa kita hidup memang dikawal oleh peraturan. Perkara ini perlulah dielakkan jika kita benar-benar hendak membantu murid yang lemah ini. kita hendaklah tidak _____________ __________ tetapi sentiasa tenang. kita perlu berusaha dengan gigih. Khir Kassim Pengenalan Memang sudah menjadi lumrah alam bahawa murid-murid yang kita ajar mempunyai tahap pencapaian yang berbeza-beza. Oleh hal yang demikian. tidak menguasai kemahiran bahasa yang baik dan sering dikaitkan dengan masalah disiplin.com/2008/07/modul-galus-spm-07. atau GARUK (Untuk rakan-rakan guru Bahasa Melayu terutamanya guru-guru SMKBBST) Oleh: Cikgu Mohd. Sekiranya hasil karya kita tidak diminati. Ada yang cepat faham akan isi kandungan pelajaran yang diajarkan oleh guru. Yang akhir ialah kita perlu ada sikap sabar jika ingin menjadi penulis yang berjaya. terangkan kepada mereka sebab atau faktor yang menyebabkan guru mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana murid yang tidak mendengar arahan guru. Perkara yang sudah pasti ialah pelajar yang lemah juga.html Kaedah Pengajaran Murid Sederhana dan Lemah Kaedah Pengajaran Murid Berpencapaian Sederhana.blogspot.

guru yang efektif mempunyai sikap yang adil dan tidak pilih kasih. Guru juga seharusnya mempunyai personaliti dinamik. dan bersungguh-sungguh semasa mengajar murid. banyak bersabar dalam melayani kerenah pelajar. Oleh hal yang demikian.dipatuhi. Oleh hal yang demikian. kerana mereka kurang bermotivasi untuk mencapai tahap yang lebih tinggi seperti murid-murid pintar yang lain. emosi. Pengajaran yang berkesan merupakan pengajaran yang membolehkan pelajar memperoleh kemahiran. Hasil pembelajaran yang dimaksudkan ialah perubahan tingkah laku pelajar dari segi jasmani. Perkara yang lebih penting ialah semangat guru itu untuk mencari cara atau teknik yang berkesan perlulah diberikan pujian dan mereka tidak seharusnya mudah berputus asa jika gagal buat kali pertama. ketika berada di dalam kelas sudah tentu murid-murid perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh guru dan pihak sekolah. tenang. Sudah tentu guru-guru yang mengajar murid-murid di dalam kelasnya sendiri yang mengetahui kelemahan yang dihadapi oleh murid-muridnya. pengajaran yang efektif dapat ditakrifkan sebagai suatu aktiviti yang berupaya meningkatkan hasil pembelajaran dalam suasana yang sihat. rohani. harapan dan mereka juga perlulah berfikir secara positif. Dengan cara yang demikian. Elakkan sikap merendah-rendahkan kebolehan atau pencapaian mereka kerana perkara itu akan mematikan semangat mereka dan yang lebih buruk lagi akan menyebabkan mereka benci kepada guru dan mata pelajaran yang diajarkan oleh guru itu. guru perlulah memberikan pujian walaupun jawapan mereka kurang tepat dan jangan sekali-kali menghina atau memandang rendah terhadap mereka walaupun jawapan yang diberikan oleh mereka itu tidak tepat atau salah. Guru juga perlu mengamalkan sikap peramah dan mudah didekati. Sebagai guru. Perkara ini akan memberikan keyakinan kepada mereka untuk menjawab soalan yang lain pada masa akan datang. Kajian tindakan perlu dijalankan kerana guru dapat mengenal pasti kelemahan murid di dalam kelasnya sendiri dan cuba untuk membimbing ataumerawat murid-murid yang lemah. Apabila kelas sudah dapat dikawal. iaitu menarik. sikap dan objektif yang telah ditetapkan. Guru perlu mencuba pelbagai cara atau teknik. guru juga perlu memberikan contoh teladan yang baik serta memakai pakaian yang kemas dan sesuai untuk menggambarkan imej sebagai seorang pendidik yang cemerlang. demokratik dan bersemangat. kita perlu menekankan pembelajaran yang berkesan di dalam kelas. Menurut Wan Zah Wan Ali (2000). guru-guru perlu menggunakan silibus minimum kerana tahap pencapaian mereka memang rendah. Pelajar akan menganggap guru mudah dihampiri dan guru juga perlulah menyelitkan unsur humor atau jenaka di dalam kelas agar tidak membosankan murid. guru-guru perlulah mencari cara atau teknik yang sesuai untuk mengatasi kelemahan murid-muridnya itu. Kajian Tindakan Guru-guru seharusnya menjalankan kajian tindakan di dalam kelas. Perkara ini penting kerana mereka berasa selesa. aktif. Hal ini juga akan menimbulkan tanggapan positif pelajar terhadap guru. Guru-guru boleh berbincang dengan rakan-rakan sejawatan untuk mencari cara dan teknik yang berkesan itu. pelajar tidak akan berasa takut untuk bertanya soalan atau berkomunikasi dengan guru. bertanggungjawab. maka guru bolehlah mencuba cara atau teknik yang lain. pengetahuan. Namun begitu kita perlu memotivasikan mereka dengan memberikan peluang. dan intelek akibat penerimaan pengetahuan atau kepercayaan baharu. barulah guru memulakan pelajaran. baik hati. Selain itu. suka menolong individu yang lain. Sekurang-kurangnya guru perlu memikirkan cara atau teknik untuk membantu murid-muridnya dalam mata pelajaran yang diajarnya itu. tertarik dan lebih yakin untuk belajar dalam keadaan yang sedemikian. bertimbang rasa. Biasanya bagi kelas murid lemah ini. Seterusnya. Jika mereka menguasai silibus minimum ini pun sudah bolehlah dibanggakan. dan stabil emosinya. Jadi. Pakar-pakar pendidikan juga mengatakan bahawa pengajaran yang berkesan ialah pengajaran yang menarik. walaupun beberapa . Sekiranya cara atau teknik yang digunakan itu kurang berkesan untuk mengatasi kelemahan muridnya itu. Pengajaran berkesan atau efektif juga sebenarnya merupakan pengajaran yang digemari oleh pelajar.

Sekiranya ada murid yang pandai melukis. Selain itu guru juga tidak seharusnya bersikap prejudis dan pilih kasih semasa mengajar murid di dalam kelas. Di samping itu guru-guru . Selain itu guru boleh mendapatkan pandangan murid tentang cara yang digunakan oleh guru sebelum ini. Perkara ini sudah menjadi lumrah iaitu murid-murid ini juga manusia biasa dan perlu dihormati untuk meningkatkan harga diri mereka. Oleh yang demikian sudah tentulah memerlukan BBB yang digunakan untuk menarik perhatian murid selain faktor guru yang mesra dan tidak terlalu serius semasa pengajaran dan pembelajaran. Sebagai contohnya. Jika jawapannya negatif. Hal ini demikian kerana. Pakar-pakar dalam bidang pendidikan juga sering mengaitkan bahawa pengajaran yang berkesan ialah pengajaran yang menarik. Selalu ingatkan mereka agar berfikir secara positif dan yakinkan mereka bahawa mereka boleh lulus dalam peperiksaan tetapi mestilah diikuti dengan usaha gigih dan berterusan tanpa mengenal putus asa. Guru boleh bertanya kepada murid-murid dan berbincang dengan mereka tentang cara-cara atau teknik-teknik yang disukai oleh mereka semasa di dalam kelas. Hal ini demikian kerana murid-murid tidak suka akan guru-guru yang bersikap sedemikian. Oleh itu guru-guru perlu mendampingi murid-murid dan bimbinglah mereka kerana mereka sebenarnya memerlukan bimbingan. gunakan formula ”IniKah Cinta” (Isi. Selain itu cari perkara disukai oleh mereka dalam pengajaran dan pembelajaran. Guru-guru juga harus kreatif dan mencipta kaedah sendiri yang berkesan dan biasanya berbentuk formula yang memudahkan murid mengingat sesuatu fakta. Untuk menarik perhatian murid. minta mereka melukis perkara yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran pada hari itu di dalam kelas. Oleh itu guru-guru perlu menghormati murid-muridnya dan insyaallah. Tambahan pula murid-murid yang lemah ini lebih berminat terhadap pengajaran guru jika mereka dilibatkan sama dengan aktiviti yang disukai oleh mereka. Guru bolehlah menggunakan cara yang disukai oleh murid agar pengajaran dan pembelajaran lebih menarik dan berkesan. murid-murid perlu diberikan penerangan tentang sebab-sebab guru perlu bertindak dengan tegas semasa pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung. Guru-guru hendaklah selalu memberikan pujian dan kata-kata semangat terhadap murid sebagai dorongan untuk mereka belajar dan lulus dalam peperiksaan. Selain secara lisan. sama ada cara itu membosankan atau menarik perhatian mereka. Murid-murid tersebut hendaklah diberikan aktiviti yang berbentuk " hands on" dan perkara ini tidak membosankan mereka.kali sehinggalah bertemu dengan cara atau kaedah yang berkesan. guru-guru perlulah menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran yang berasaskan bahan bantu belajar (BBB). guru perlulah bersikap tegas terhadap murid tetapibukannya garang. Biasanya muridmurid yang selalunya biadap terhadap guru juga akan tunduk kepada guru yang menghormati mereka dan meningkatkan harga diri mereka. guru harus mengubah teknik tersebut. guru-guru perlu memberi latihan kepada murid mengikut tahap dan kemampuan mereka. sudah tentu kaedah pengajaran mesti menarik perhatian mereka. guru juga boleh mengedarkan soal selidik yang ringkas ataupun muridmurid menulis sebarang komen tentang cara guru mengajar murid. murid-murid juga akan hormat kepada guru. Beri latihan yang mudah kepada pelajar lemah atau permudahkan latihan itu dengan memberikan latihan terarah atau mengisi tempat kosong. Selain itu. Teknik Pengajaran yang Berkesan Guru-guru seharusnya peka dengan tuntutan Kementerian Pelajaran yang mahu kaedah pengajaran guru mestilah berpusatkan pelajar dan tidak berpusatkan guru. Dengan menggunakan kaedah tersebut. Guru juga perlu mendapatkan komen atau pandangan murid tentang perkara-perkara yang tidak disukai oleh mereka terhadap guru semasa proses pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung. Kesan dan Contoh) untuk menghurai isi karangan dalam satu perenggan. Guru-guru perlulah memberikan harapan dan sokongan moral kepada pelajar untuk berjaya atau lulus dalam peperiksaan. Dalam mengendalikan kelas yang lemah dan bermasalah ini.

Oleh.html . sama seperti berjuang di medan jihad.juga perlu melatih pelajar untuk membuat pembetulan terhadap kesalahan yang dilakukan dan guru perlu menyemak latihan murid dengan teliti. Cikgu Mohd Khir Kassim http://khirkassim. Oleh hal yang demikian. Jangan lupa bahawa kerja itu juga sebagai ibadah dengan syarat kerja itu dilakukan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. Hal ini boleh membantu mereka sekurangkurangnya untuk lulus dalam peperiksaan. guru-guru perlulah bersemangat dan bermotivasi tinggi semasa berada di dalam kelas untuk menggalakkan murid-murid bersemangat dan bermotivasi semasa belajar. Di samping itu. Seterusnya langkah yang akhir ialah teknik latih tubi atau teknik hafalan perlulah dilakukan dan kalau perlu lengkapkan murid dengan fakta-fakta penting yang mungkin ditanya dalam peperiksaan. Diharapkan usaha kita diberkati dan mendapat hasil seperti yang diharapkan iaitu untuk melahirkan modal insan yang cemerlang.blogspot. Selain itu elakkan sikap mengajar murid cuma setakat menjalankan tugas semata-mata. Pastikan murid membuat pembetulan bagi setiap kesalahan yang ditandakan.com/2009/02/kaedah-pengajaran-pelajar-sederhana-dan. Perlu diingat bahawa mendidik murid juga merupakan satu perjuangan. guru-guru yang mengajar murid-murid yang lemah memang berhadapan dengan cabaran yang hebat. Penutup Kesimpulannya. guru-guru mesti memilikikomitmen yang tinggi terhadap murid dan sanggup membuat kerja lebih demi membantu murid. gemilang dan terbilang mengikut kemampuan masing-masing. anggaplah masalah yang dihadapi di dalam kelas itu sebagai cabaran dan peluang untuk memberikan sumbangan dan bukannya masalah atau halangan. Dengan perkataan lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->