P. 1
Cabaran Dan Profesion Perguruan - Kumpulan 2

Cabaran Dan Profesion Perguruan - Kumpulan 2

|Views: 10|Likes:
Published by Aswad Karim
Cabaran
Cabaran

More info:

Published by: Aswad Karim on Jul 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2014

pdf

text

original

EDC 2102 FALSAFAH DAN ETIKA GURU DISEDIAKAN OLEH : RUHIL AZIMIN BIN RAFFIEE ZUBAIDAH BINTI HARUN

SITI MAISARAH BINTI YUSOP RABIATUL ADAWIYAH BINTI AWANG DISEDIAKAN UNTUK: DR S ABDUL SHUKUR BIN AHMAD SHAGHIR

CABARAN DAN PROFESION KEGURUAN

.  Konsep ibadah dari segi:  Bahasa bermaksud taat dan tunduk.  Syarak bermaksud ketaatan dan kepatuhan yang harus disertai dengan perasaan kasih dan cinta pada Allah.  Al-Quran sebagai sumber rujukan utama.ISLAM  Setiap perbuatan dianggap sebagai ibadah.

 Guru sebagai murabbi. mudarris. . muaddib. Kerjaya guru sebagai ibadah bermaksud tugas atau tanggungjawab seorang guru untuk meraih pendapatan dan juga keredhaan Allah. mengharapkan rahmatNYA dan takutkan seksaanNYA. mursyid.  Peranan guru ialah menyampaikan aqidah dan keimanan yang tulen supaya meyakinkan pertemuan dengan Allah. dan qudwatun hasanah. mu’alim.

Kristian adalah sebuah agama monotheis yang berdasarkan kehidupan dan ajaran-ajaran Jesus. atau sepertiga jumlah penduduk dunia.1 bilion penganut. . kira-kiranya 2.KRISTIAN  Agama Kristian adalah agama terbesar di dunia.

Agama Kristian mempunyai tiga aliran  Katolik Roma  Ortodoks  Protestan Panduan kehidupan yang harus dipatuhi:  Kepercayaan  Tradisi agamawi  Asas ajaran .

melindungi murid daripada kumpulan tertentu yg membawa pengaruh negatif  Menentukan arah tepat tentang kebenaran berdasarkan kitab suci  Memberi dorongan wajar dalam meningkatkan pencapaian murid seperti kata pujian.Konsep Guru Agama Kristian  Pembimbing –membimbing dan membantu murid melengkapkan diri dgn ilmu yg terkandung dalam kitab suci mereka tetapi bukan semua tanggungjawab guru  Melindungi. hikmah dan lain-lain .

.  Guru juga merupakan kawan spiritual yang akan memberi restu kepada seseorang penganutnya.  Penyebaran ajaran Buddha disampaikan di rumah rahib dengan pelbagai strategi penyampaian.BUDDHA  Konsep guru dalam agama Buddha.

. masyarakat dan negara.  Konsep ibadah dalam agama Buddha mempercayai bahawa setiap perbuatan baik akan menerima ganjaran syurga dan nirwana.BUDDHA  Konsep ibadah sangat berkait rapat dengan tanggungjawab seseorang terhadap agama. keluarga.diri sendiri.

BUDDHA • Dalam ajaran Buddha. . mereka memegang konsep “benih yang ditanam sesuailah buah yang akan dipetiknya”. • Guru hendaklah memainkan peranan dengan mempunyai minat dan iltizam yang tinggi dan mantap terhadap tugas-tugasnya sebagai pendidik.

tingkah laku.  Sangat dihormati selepas ibu-bapa.HINDU  Guru dianggap sebagai wali tuhan.  Sebagai role model.  Guru dianggap sebagai sentiasa mengawal pertuturan. . gaya hidup dicontohi.

 Pengajaran menggunakan teknik hafalan.  Ibu-bapa dan guru sebagai pasangan dalam pendidikan. dan upadhayas yang mengajar teori sahaja. .HINDU  Guru 2 jenis iaitu acharyas (superior) yang mengajar teori dan amalan.

LANGKAH-LANGKAH YANG PERLU DIHADAPI OLEH WARGA PENDIDIK UNTUK MENGHADAPI CABARAN ERA GLOBALISASI .

LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENGATASI CABARAN ERA GLOBALISASI  Guru perlu mempunyai ciri dan kualiti yang profesional untuk meningkatkan kualiti sekolah. .  Meningkatkan kemahiran dalam penggunaan ICT.  Pengajaran yang efektif dan berkesan di dalam kelas.

ibu bapa.LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENGATASI CABARAN ERA GLOBALISASI  Pendekatan dan teknik penyampaian.  Tanggungjawab terhadap pelajar. rakan sejawat dan negara.  Memegang pelbagai jawatan di sekolah. masyarakat. .

pendapatan dan pendidikan ibu-bapa mempunyai kesan yang amat besar kepada pencapaian murid-murid.PEPERIKSAAN MENGIKUT KEUPAYAAN  Murid-murid sememangnya berbeza dari segi kebolehan dan kecerdasan mereka.  Dari kajian-kajian yang telah dilakukan menunjukkan faktor sosioekonomi khususnya latar belakang keluarga seperti pekerjaan.  Konsep peperiksaan yang memberi peluang pelajar mengambil peperiksaan mengikut keupayaan yang dicadangkan ini adalah bertujuan menggalakkan pelajar yang pintar dan cerdik atau murid-murid yang telah pun bersedia boleh mengambil peperiksaan lebih awal bagi tahap-tahap tertentu. Ini menyebabkan sebilangan murid didapati lebih mudah dan cepat menguasai sesuatu pelajaran dan kemahiran berbanding dengan segolongan lagi murid yang lemah dan lembab. .

Faktor manusia tetap diperlukan dalam proses pembentukan dan pematangan sahsiah murid. Oleh itu .  Sebab itu banyak kajian yang dibuat tentang sifat-sifat yang perlu ada pada seorang guru yang baik dan berkesan dalam pengajaran mereka. selain berperanan membentuk akhlak murid .  Alat teknologi yang moden/pasca moden walaubagaimana canggih sekalipun tidak dapat mengambil peranan guru.GURU SEBAGAI EJEN PENDIDIKAN TERBAIK  Meskipun kini terdapat pelbagai bentuk pembelajaran seperti pembelajaran jarak jauh dan pembelajaran secara on-line dan multimedia serta mempunyai pengaruhnya yang besar. dalam pembangunan bangsa yang berasaskan ilmu pengetahuan dewasa ini . guru . perlu memberi tumpuan terhadap penguasaan ilmu pengetahuan . namun ia tidak dapat menafikan status dan peranan utama guru dalam pembentukan sahsiah murid. mereka juga berperanan sebagai mu‟alim.

DOMINASI JANTINA DALAM PROFESION PERGURUAN  Keunggulan idealisme perguruan di negara ini menjadi semakin malap apabila profesyen perguruan ini dimonopoli oleh kaum wanita. Trend yang berlaku sekarang menunjukkan profesyen perguruan pada masa kini dan menjelang pada abad 21 akan terus dimonopoli oleh wanita. Kemalangan yang berlaku dari masa ke semasa mendedahkan golongan pendidik di negara ini dengan pelbagai tekanan psikologi dan mental yang memerlukan semangat kental dan kesabaran kaum guru. .  Banyak pekembangan terbaru yang berlaku yang memerlukan golongan pendidik di negara ini lebih bersifat profesional dalam melaksanakan tugas dan menangani masalah rumit yang berkembang dalam masyarakat sekarang.

Cabaran Profesion Perguruan membina Negara Bangsa Apa itu negara bangsa? Kenapa guru perlu membantu usaha membina negara bangsa? .

 Para guru didedahkan dengan konsep dan pembinaan serta kepentingan bangsa negara terlebih dahulu . Falsafah pendidikan guru iaitu untuk memelihara satu masyarakat yang bersatu agar kaum-kaum di Malaysia dapat hidup aman damai melalui persafahaman dan perpaduan.

 Memantapkan kerja-kerja kursus melalui subjek sivik. melaksanakan dan memastikan aktiviti-aktiviti berkaitan dengan lebih berkesan supaya para pelajar tidak hanya bergaul sesama keturunan mereka sahaja.  Merancang program-program yang bersifat terbuka dan bervariasi supaya dapat menarik minat pelajar dari pelbagai latar belakang. .LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENGATASI CABARAN ERA GLOBALISASI  Memperkasakan Bahasa Melayu didalam budaya persekolahan melalui proses pengajaran dan pembelajaran dan aktiviti kokurikulum.  Perlu merancang.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->