P. 1
Laras Bahasa

Laras Bahasa

|Views: 3|Likes:
Published by Lin Cutebaby
pendidikan
pendidikan

More info:

Published by: Lin Cutebaby on Jul 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

Jenis-jenis Laras Bahasa

Abdullah Hassan (1997: 248) membahagikan laras bahasa kepada beberapa jenis, iaitu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Laras Bahasa Umum Laras Bahasa Teknikal Laras Bahasa Undang-undang Laras Bahasa Agama Laras Bahasa Himbauan Laras Bahasa Klasik Laras Bahasa Kreatif Laras Bahasa Kanak-kanak Laras Bahasa Iklan

1

3. dll. Struktur ayat: mengandungi subjek dan predikat. graf. 2 . Banyak menggunakan istilah khusus dalam bidang tertentu. Menggunakan ayat yang berstruktur mudah. Mengandungi ilustrasi (gambar rajah.). 4. 2. Tidak banyak menggunakan kata pinjaman. 3. Mengandungi ayat yang mendefinisikan makna istilah. Tidak mengandungi istilah teknikal.Laras Bahasa Umum Ciri-cirinya: 1. jadual. Laras Bahasa Teknikal Ciri-cirinya: 1. 2. peta.

1 Julai 2005) 3 . Ketua Setiausaha Negara. Tan Sri Samsudin Osman mengarahkan semua ketua jabatan supaya memantau bagi memastikan kenderaan rasmi kerajaan tidak disalah guna oleh mana-mana pihak. Sehubungan itu. (Berita Harian. termasuk boleh dipotong gaji.Contoh Laras Bahasa Umum (Akhbar) Potong gaji jika salah guna kenderaan rasmi: KSN PUTRA JAYA: Ketua atau pegawai jabatan yang menggunakan kenderaan rasmi kerajaan untuk majlis bukan rasmi atau yang tidak diiktiraf kerajaan akan dikenakan tindakan tatatertib.

Laras Bahasa Undang-undang Ciri-cirinya: 1.5. jadual. Struktur ayatnya terdiri daripada prinsip undang-undang. Tidak mengandungi gambar. gambar rajah. dan diakhiri dengan keputusan undang-undang. Terdapat bentuk frasa sendi nama yang tidak digunakan dalam teks teknikal yang lain. Tidak mengandungi unsur bahasa perlambangan dan bunga-bunga bahasa. 4 . 6. Tidak mengandungi ayat yang boleh ditafsirkan dengan pelbagai makna dan cara. diikuti oleh syarat. dan sebagainya. 2. 3. graf.

Sarawak. Jadual 12 menunjukkan bilangan sekolah swasta yang memberikan pendidikan perdagangan. vokasional dan teknik. Pada tahun 1978. di samping terdapat sekolah akademik. Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran.Contoh Laras Bahasa Teknikal Di peringkat menengah atas. 1982. vokasional dan teknik. terdapat juga sekolah-sekolah swasta perdagangan. terdapat 191 buah sekolah jenis ini dengan 928 orang guru dan 37.709 orang murid. dan Sabah. 50. jumlah guru dan murid bagi Semenanjung. Sekolah-sekolah ini mengadakan berbagai-bagai kursus. hlm. 5 .

Senat Universiti Pertanian Malaysia membuat peraturan yang berikut: Nama dan Mula Berkuatkuasa: 1.Contoh Laras Bahasa Undang-Undang PERLEMBAGAAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA AKTA UNVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (PEPERIKSAAN) 1980 PERATURAN-PERATURAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (RAYUAN 1987) Pada menjalankan kuasa-kuasa yang diberi oleh perenggan 12 Akta Universiti Pertanian Malaysia (Peperiksaan) 1980. Peraturan ini bolehlah dinamakan Peraturan Universiti Pertanian Malaysia(Rayuan) 1987dan hendaklah disifatkan sebagai mula berkuatkuasa pada tarikh yang ditetapkan oleh Senat. 6 .

dan ibarat. Banyak mengandungi bentuk cerita. kias. Banyak menggunakan perkataan yang membawa makna ajak atau tegah. Banyak menggunakan contoh. 2. Laras Bahasa Himbauan Ciri-cirinya: 1. Mengemukakan faedah daripada sesuatu perbuatan. Terdapat istilah agama yang khusus bagi sesuatu agama.Laras Bahasa Agama Ciri-cirinya: 1. kes atau cerita yang selaras dengan tajuk. 7 2. Terdapat unsur bahasa klasik . . terutama pada kosa katanya. 3. 3.

Contoh Laras Bahasa Agama Dari Anas r. lalu sebahagian hasilnya dimakan burung.a. manusia.a. maka orang yang menanam itu mendapat pahala 8 . bersabda: Seseorang muslim yang menanam pohon atau tanam-tanaman . katanya: Rasulullah s..w. atau binatang.

datuk-datuk kami. Ya. ibuibu kami. Ismail Kamus (1988) Doa Selepas Sembahyang. 9 .Contoh Laras Bahasa Himbauan (Doa) Ya. dunia dan seterusnya di akhirat nanti. Muslimin dan Muslimat baik yang hidup mahupun yang mati. Allah. wahai Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. dengan rahmat-Mu jua. sesungguhnya kami memohon kepada-Mu kemaafan dan kesihatan yang kekal baik dari segi agama. hlm. ampunilah dosa-dosa kami. 29. guruguru kami dan kesemua kaum Mukminin dan Mukminat. bapa-bapa kami. ninda-ninda kami. Allah.

4. hatta. dan tiada berperenggan. 6. kalakian. Tidak menggunakan tanda bacaan. 2. Terdapat penggunaan kata praklausa atau kata pembuka ayat. Bentuk bahasa peribadi yang menggunakan ganti nama orang pertama menjadi ciri utama laras bahasa ini. 10 . 5. dll. Laras Bahasa Klasik Ciri-cirinya: 1. 4. 3. Banyak menggunakan struktur ayat pasif. Teks asal ditulis dalam tulisan Jawi. seperti arakian. 5. Mengandungi kosa kata bahasa istana. Tidak terdapat imbuhan asing seperti dalam penggubalan istilah sains dan teknikal. Menampilkan akibat buruk sesuatu perbuatan.

“Todak menyerang kita. Jika kena dada. 51. Maka tidaklah dapat orang berdiri di pantai itu. dilompati oleh todak itu. terus ke sebelah.Contoh Laras Bahasa Klasik Kata sahibul hikayat. berlompatan lalu ke darat. ada beberapa lama antaranya maka datanglah todak menyerang Singapura. lagi banyak mati. terus ke belakang. 11 . Maka gemparlah orang berlarian ke sana-sini. dan segala orang di pantai itu banyak mati. Banyaklah sudah mati orang kita dibunuhnya”. 1977. hlm. jika kena leher dan pinggang. semuanya menyatakan . Sejarah Melayu Edisi Shellabear.

menggunakan bunga bahasa. dan bahasa hiasan. 5. 6. Menggunakan alat stilistik untuk tujuan menimbulkan kesan. . 12 2. 3. Menggunakan struktur ayat aktif dan ayat pasif. Tidak terdapat ciri khusus bahasa teknikal dan penggunaan ilustrasi. Bersifat kreatif imaginatif. 4. Terdapat penyimpangan (deviasi) dari segi fonologi. 7. Menggunakan bentuk dialog atau kata bual seperti dalam skrip drama. misalnya menggunakan unsur imejan. 8. morfologi atau sintaksis. Menggunakan bahasa perlambangan dan kiasan. Terdapat unsur ambiguiti (ketaksaan) dari segi penggunaan kata dan struktur ayat.Laras Bahasa Kreatif Ciri-cirinya: 1.

Carik boleh ditampung. Kemudian Pak ambil keputusan. Pak memandang muka cucu-cucu. Tiba-tiba tali putus. Sorak cucu-cucu jadi senyap. Cucu-cucu pun bersorak lagi. Tapi lekatnya cukup kuat. Kalau tarik kuat tentu tali putus. Cerpen „Wau Kepala Burung‟ oleh Azizi Hj. Abdullah 13 . Cucu-cucu memandang muka Pak. Mereka mau wau itu jatuh. Mana tau kalau-kalau wau jatuh juga.Contoh Laras Bahasa Kreatif Pak tarik tali dengan lembut kalau-kalau wau mau jatuh. Pakl cekak pinggang mendongak tengok wau yang tersangkut. Tali mesti ditarik. Kalau tak putus wau tentu terkoyak.

kata nama konkrit. Struktur ayat yang banyak digunakan ialah struktur ayat aktif bentuk tunggal. dan kata adjektif. malah imbuhan yang digunakan untuk membentuk kata abstrak tidak terdapat dalam laras ini. Bahasa perlambangan tidak digunakan. Kosa katanya terdiri daripada kata akar. Bilangan imbuhan yang digunakan agak terhad.Laras Bahasa Kanak-kanak Ciri-cirinya: 1. Bilangan atau jumlah kosa katanya kurang berbanding dengan kosa kata orang dewasa. kata kerja. 3.14 14 2. 5. . 4. begitu juga bentuk-bentuk bunga bahasa.

“kata nenek Kiti.Contoh Laras Bahasa Kanak-Kanak Sebelum tidur. Che An Abd.” jawab Kiti dan Bani. “Kamu pernah dengar cerita Semut dan Belalang?” tanya nenek pula. 15 . nenek menghidangkan susu panas.Ghani (1994) Cerita Kiti dan Bani Pulang Kampung. “Tidak pernah. 16. nenek? tanya Kiti. “Cerita apa. hlm. “Kamu berdua mahu dengar cerita tak? Nenek ada suatu cerita bagus.

khususnya pada iklan bercetak dan iklan pandang-dengar. Terdapat penggunaan unsur grafik dan ilustrasi yang sangat kertara pada iklan bercetak. 5. gesaan. 4. 6. Menggunakan unsur retorik atau manipulasi bahasa secara berkesan. Struktur ayatnya pendek dan banyak menggunakan ayat tunggal. Menggunakan pelbagai kaedah untuk memujuk atau menarik pengguna. 16 3. Terdapat penggunaan warna dan teknik kesan. dsbnya. Menggunakan ungkapan dan istilah yang „stylish‟.Laras Bahasa Iklan Ciri-cirinya: 1. seperti kaedah umpan. 7. Terdapat penggunaan gambar bergerak dan muzik yang jelas pada laras iklan pandangdengar. . doa. 2.

Contoh Laras Bahasa Iklan Sephia canggih. gaya sporty Kediaman ekslusif gaya hidup moden 17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->