P. 1
Laras Bahasa

Laras Bahasa

|Views: 3|Likes:
Published by Lin Cutebaby
pendidikan
pendidikan

More info:

Published by: Lin Cutebaby on Jul 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

Jenis-jenis Laras Bahasa

Abdullah Hassan (1997: 248) membahagikan laras bahasa kepada beberapa jenis, iaitu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Laras Bahasa Umum Laras Bahasa Teknikal Laras Bahasa Undang-undang Laras Bahasa Agama Laras Bahasa Himbauan Laras Bahasa Klasik Laras Bahasa Kreatif Laras Bahasa Kanak-kanak Laras Bahasa Iklan

1

2. jadual. dll. Struktur ayat: mengandungi subjek dan predikat. graf.Laras Bahasa Umum Ciri-cirinya: 1. 4. Mengandungi ilustrasi (gambar rajah. 3.). Tidak mengandungi istilah teknikal. 3. peta. Laras Bahasa Teknikal Ciri-cirinya: 1. Mengandungi ayat yang mendefinisikan makna istilah. Menggunakan ayat yang berstruktur mudah. 2 . Tidak banyak menggunakan kata pinjaman. 2. Banyak menggunakan istilah khusus dalam bidang tertentu.

Ketua Setiausaha Negara. termasuk boleh dipotong gaji. Tan Sri Samsudin Osman mengarahkan semua ketua jabatan supaya memantau bagi memastikan kenderaan rasmi kerajaan tidak disalah guna oleh mana-mana pihak. (Berita Harian. 1 Julai 2005) 3 .Contoh Laras Bahasa Umum (Akhbar) Potong gaji jika salah guna kenderaan rasmi: KSN PUTRA JAYA: Ketua atau pegawai jabatan yang menggunakan kenderaan rasmi kerajaan untuk majlis bukan rasmi atau yang tidak diiktiraf kerajaan akan dikenakan tindakan tatatertib. Sehubungan itu.

6. 3. Tidak mengandungi unsur bahasa perlambangan dan bunga-bunga bahasa. gambar rajah. 2. dan sebagainya.5. Tidak mengandungi gambar. dan diakhiri dengan keputusan undang-undang. diikuti oleh syarat. 4 . Laras Bahasa Undang-undang Ciri-cirinya: 1. jadual. Struktur ayatnya terdiri daripada prinsip undang-undang. Tidak mengandungi ayat yang boleh ditafsirkan dengan pelbagai makna dan cara. Terdapat bentuk frasa sendi nama yang tidak digunakan dalam teks teknikal yang lain. graf.

jumlah guru dan murid bagi Semenanjung.Contoh Laras Bahasa Teknikal Di peringkat menengah atas. Jadual 12 menunjukkan bilangan sekolah swasta yang memberikan pendidikan perdagangan. 50. di samping terdapat sekolah akademik. dan Sabah. Pada tahun 1978. Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengkaji Pelaksanaan Dasar Pelajaran. vokasional dan teknik.709 orang murid. vokasional dan teknik. 5 . Sarawak. 1982. terdapat 191 buah sekolah jenis ini dengan 928 orang guru dan 37. terdapat juga sekolah-sekolah swasta perdagangan. Sekolah-sekolah ini mengadakan berbagai-bagai kursus. hlm.

Peraturan ini bolehlah dinamakan Peraturan Universiti Pertanian Malaysia(Rayuan) 1987dan hendaklah disifatkan sebagai mula berkuatkuasa pada tarikh yang ditetapkan oleh Senat. 6 .Contoh Laras Bahasa Undang-Undang PERLEMBAGAAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA AKTA UNVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (PEPERIKSAAN) 1980 PERATURAN-PERATURAN UNIVERSITI PERTANIAN MALAYSIA (RAYUAN 1987) Pada menjalankan kuasa-kuasa yang diberi oleh perenggan 12 Akta Universiti Pertanian Malaysia (Peperiksaan) 1980. Senat Universiti Pertanian Malaysia membuat peraturan yang berikut: Nama dan Mula Berkuatkuasa: 1.

Banyak mengandungi bentuk cerita. Mengemukakan faedah daripada sesuatu perbuatan. dan ibarat. Banyak menggunakan contoh. 2. terutama pada kosa katanya. 3. kes atau cerita yang selaras dengan tajuk. . Terdapat unsur bahasa klasik . 7 2.Laras Bahasa Agama Ciri-cirinya: 1. Laras Bahasa Himbauan Ciri-cirinya: 1. Terdapat istilah agama yang khusus bagi sesuatu agama. 3. Banyak menggunakan perkataan yang membawa makna ajak atau tegah. kias.

katanya: Rasulullah s.a. maka orang yang menanam itu mendapat pahala 8 .a.. lalu sebahagian hasilnya dimakan burung. bersabda: Seseorang muslim yang menanam pohon atau tanam-tanaman . atau binatang.w.Contoh Laras Bahasa Agama Dari Anas r. manusia.

sesungguhnya kami memohon kepada-Mu kemaafan dan kesihatan yang kekal baik dari segi agama. Allah. 9 . dunia dan seterusnya di akhirat nanti. Ismail Kamus (1988) Doa Selepas Sembahyang. datuk-datuk kami. ibuibu kami.Contoh Laras Bahasa Himbauan (Doa) Ya. dengan rahmat-Mu jua. wahai Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Muslimin dan Muslimat baik yang hidup mahupun yang mati. bapa-bapa kami. 29. ninda-ninda kami. ampunilah dosa-dosa kami. guruguru kami dan kesemua kaum Mukminin dan Mukminat. Ya. hlm. Allah.

5. 10 .4. Laras Bahasa Klasik Ciri-cirinya: 1. dan tiada berperenggan. Terdapat penggunaan kata praklausa atau kata pembuka ayat. kalakian. Tidak menggunakan tanda bacaan. Menampilkan akibat buruk sesuatu perbuatan. Bentuk bahasa peribadi yang menggunakan ganti nama orang pertama menjadi ciri utama laras bahasa ini. Mengandungi kosa kata bahasa istana. seperti arakian. Tidak terdapat imbuhan asing seperti dalam penggubalan istilah sains dan teknikal. 3. Teks asal ditulis dalam tulisan Jawi. 5. dll. Banyak menggunakan struktur ayat pasif. 6. 4. hatta. 2.

dan segala orang di pantai itu banyak mati. dilompati oleh todak itu. Jika kena dada. Banyaklah sudah mati orang kita dibunuhnya”. 1977. 11 . Maka gemparlah orang berlarian ke sana-sini. “Todak menyerang kita. terus ke sebelah. terus ke belakang. Maka tidaklah dapat orang berdiri di pantai itu. semuanya menyatakan . jika kena leher dan pinggang. lagi banyak mati. hlm. Sejarah Melayu Edisi Shellabear. 51. berlompatan lalu ke darat. ada beberapa lama antaranya maka datanglah todak menyerang Singapura.Contoh Laras Bahasa Klasik Kata sahibul hikayat.

Menggunakan bahasa perlambangan dan kiasan. Tidak terdapat ciri khusus bahasa teknikal dan penggunaan ilustrasi. 12 2. menggunakan bunga bahasa. Terdapat unsur ambiguiti (ketaksaan) dari segi penggunaan kata dan struktur ayat. 8. Menggunakan bentuk dialog atau kata bual seperti dalam skrip drama. dan bahasa hiasan.Laras Bahasa Kreatif Ciri-cirinya: 1. 5. 6. 4. . Bersifat kreatif imaginatif. misalnya menggunakan unsur imejan. morfologi atau sintaksis. 3. 7. Terdapat penyimpangan (deviasi) dari segi fonologi. Menggunakan alat stilistik untuk tujuan menimbulkan kesan. Menggunakan struktur ayat aktif dan ayat pasif.

Kemudian Pak ambil keputusan. Cucu-cucu pun bersorak lagi. Pak memandang muka cucu-cucu. Abdullah 13 .Contoh Laras Bahasa Kreatif Pak tarik tali dengan lembut kalau-kalau wau mau jatuh. Pakl cekak pinggang mendongak tengok wau yang tersangkut. Tiba-tiba tali putus. Kalau tak putus wau tentu terkoyak. Cerpen „Wau Kepala Burung‟ oleh Azizi Hj. Cucu-cucu memandang muka Pak. Sorak cucu-cucu jadi senyap. Carik boleh ditampung. Mereka mau wau itu jatuh. Kalau tarik kuat tentu tali putus. Tapi lekatnya cukup kuat. Tali mesti ditarik. Mana tau kalau-kalau wau jatuh juga.

. Bilangan atau jumlah kosa katanya kurang berbanding dengan kosa kata orang dewasa. 5. kata kerja. malah imbuhan yang digunakan untuk membentuk kata abstrak tidak terdapat dalam laras ini.Laras Bahasa Kanak-kanak Ciri-cirinya: 1. Struktur ayat yang banyak digunakan ialah struktur ayat aktif bentuk tunggal. kata nama konkrit. 3. Bilangan imbuhan yang digunakan agak terhad. dan kata adjektif.14 14 2. Bahasa perlambangan tidak digunakan. begitu juga bentuk-bentuk bunga bahasa. Kosa katanya terdiri daripada kata akar. 4.

“Kamu pernah dengar cerita Semut dan Belalang?” tanya nenek pula. 15 . “Tidak pernah. “Cerita apa. 16.Ghani (1994) Cerita Kiti dan Bani Pulang Kampung.Contoh Laras Bahasa Kanak-Kanak Sebelum tidur. “Kamu berdua mahu dengar cerita tak? Nenek ada suatu cerita bagus. “kata nenek Kiti. hlm. Che An Abd. nenek? tanya Kiti. nenek menghidangkan susu panas.” jawab Kiti dan Bani.

Terdapat penggunaan unsur grafik dan ilustrasi yang sangat kertara pada iklan bercetak. Terdapat penggunaan gambar bergerak dan muzik yang jelas pada laras iklan pandangdengar. Terdapat penggunaan warna dan teknik kesan.Laras Bahasa Iklan Ciri-cirinya: 1. gesaan. doa. 5. 4. Menggunakan ungkapan dan istilah yang „stylish‟. Menggunakan pelbagai kaedah untuk memujuk atau menarik pengguna. 6. . Struktur ayatnya pendek dan banyak menggunakan ayat tunggal. 7. dsbnya. 2. 16 3. Menggunakan unsur retorik atau manipulasi bahasa secara berkesan. seperti kaedah umpan. khususnya pada iklan bercetak dan iklan pandang-dengar.

gaya sporty Kediaman ekslusif gaya hidup moden 17 .Contoh Laras Bahasa Iklan Sephia canggih.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->