P. 1
MODUL Bab 2 - Peredaran Darah Dan Pengangkutan

MODUL Bab 2 - Peredaran Darah Dan Pengangkutan

|Views: 220|Likes:
Published by Mohamad Tarmizi
OOO
OOO

More info:

Published by: Mohamad Tarmizi on Jul 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2014

pdf

text

original

www.sagadbl.blogspot.

com

CREATED BY : CIKGU IRWAN

Modul Sains Tingkatan 3 BAB 2 : Peredaran darah dan pengangkutan
1. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi. darah injap jantung

• __________________dalam badan manusia bergerak sehala sahaja. • __________________ mengepam darah melalui salur darah. • ___________________ memastikan darah mengalir sehala sahaja.

2. 3.

Jantung adalah organ berotot yang berfungsi untuk _____________ darah keseluruh badan. Labelkan rajah berikut. Ventrikel kiri Atrium kiri Vena kava injap bicuspid vena pulmonari Aorta injap tricuspid Atrium kanan

Arteri Pulmonari

a. b. c. e.

f. g.

d.

h.

mr IRWAN@SMK Bukit Guntong

Page 1

Suaikan sifat salur darah dan fungsinya. Isikan jadual di bawah supaya betul menunjukkan vena.www.blogspot.sagadbl.com CREATED BY : CIKGU IRWAN 4. Sifat Fungsi Untuk menahan tekanan darah yang tinggi Menghalang darah dari mengalir terbalik Membolehkan pertukaran gas berlaku injap pada salur darah dinding salur darah yang tebal dinding salur darah yang nipis mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 2 . Sifat-sifat Jenis salur darah Vena Kapilari Arteri Ketebalan dinding Saiz lumen Kehadiran injap 5. kapilari dan arteri.

10. Biasanya mengalir keluar dari jantung. Lengkapkan jadual berikut untuk menunjukkan darah beroksigen dan darah tidak beroksigen. Suaikan. Kita boleh mengelakkan dari mendapat sakit jantung dengan tidak ________________. b. Mengalir ke dalam jantung melalui d]_____________. Kita mesti mengurangkan pemakanan makanan yang tinggi kolestrol dan _______________. berwarna b]___________ yang terang. pengangkutan lemak senaman merokok a. Kita perlu melakukan _____________________ untuk mengekalkan kesihatan badan. Keluar dari jantung melalui vena pulmonary. d. Jantung adalah organ penting yang terlibat dalam sistem ____________________ manusia.com CREATED BY : CIKGU IRWAN 6. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi.blogspot. Darah beroksigen Kaya dengan a]_______________________. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi.www. Salur darah 7. Bahan buangan oksigen karbon dioksida nutrien Fungsi utama sistem pengangkutan dalam manusia ialah untuk mengangkut bahan seperti ____________________ dan ___________________ ke sel badan dan mengangkut ______________________ dan _________________________ keluar dari sel badan.sagadbl. Arah pengaliran Biasanya mengalir ke c]__________jantung. warna Berwarna merah gelap. kandungan Darah terdeoksigen Kaya dengan karbon dioksida. c. Kandungan darah Sel darah merah Sel darah putih Plasma darah Platlets Functions Membolehkan pengangkutan darah substances Melawan penyakit Membantu pembekuan darah Mengangkut oksigen mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 3 . 9.

darah diuji untuk keserasian. 16. LENGKAPKAN jadual berikut bagi menunjukkan penderma darah dan penerima yang betul. darah transfusi darah didermakan bank darah pemeriksaan darah a. air layu a. Darah manusia dikelaskan kepada 4 kumpulan iaitu . ______ and AB.www. ( 14. _______. Sel-sel tumbuhan kehilangan kesegahan mereka dan menjadi lembut atau ____________. Tandakan (/) bagi pernyataan yang betul. Darah diperlukan untuk pembedahan. Layu berlaku apabila tumbuhan kehilangan __________ lebih daripada ia boleh menyerap. Darah yang disimpan di dalam _________________ dan boleh bertahan selama kira-kira 40 hari.___________________ penting untuk memastikan bahawa darah tidak tercemar.Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan bagaimana layu berlaku menggunakan perkataan yang diberikan. mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 4 . ______. b. (X) bagi yang salah. ( ( ) ) ) ) Penerima O c Darah diperlukan untuk merawat pesakit Haemofilia. CREATED BY : CIKGU IRWAN 12. _____________________disimpan sebagai darah keseluruhan atau dipisahkan sebagai plasma. 15. Penderma AB A B O 13. Lengkapkan ayat berikut menunjukkan kumpulan darah manusia. Darah diperlukan untuk merawat pesakit leukimia.sagadbl. b. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan bagaimana darah yang diderma disimpan dan dikendalikan dengan menggunakan frasa yang diberikan. Darah boleh dihasilkan di kilang.blogspot. b. ( d. air stomata Transpirasi ialah proses di mana tumbuh-tumbuhan kehilangan ______________ oleh penyejatan melalui bukaan kecil pada daun atau _________________. c. a.com 11. sel-sel darah merah atau platelet. d. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan apa transpirasi menggunakan perkataan yang diberi. Sebelum mana-mana _____________________ dilakukan.

Faktor kadar transpirasi a.sagadbl. d. b. (b) Transpirasi ialah lebih cepat pada suhu (tinggi. Gariskan jawapan yang betul di bawah untuk menggambarkan bagaimana faktor-faktor yang mempengaruhi kadar transpirasi. Lengkapkan rajah di bawah untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi kadar transpirasi.Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan peranan transpirasi menggunakan perkataan yang diberikan. 20. c. perlahan) dalam kehadiran cahaya daripada dalam gelap.blogspot. (d) lebih berangin persekitaran. (a) Tumbuhan termasyhur (lebih cepat. Udara b. Stomata tumbuhan biasanya dibuka sepanjang hari untuk membolehkan pertukaran __________________________ dan _________________ mengambil tempat terutamanya untuk fotosintesis. rendah) kadar transpirasi. Stomata ditutup pada hari yang panas ______________ kehilangan air oleh _______________________. perlahan) transpirasi. 18. oksigen mengurangkan transpirasi karbon dioksida a. (b) transpirasi menyejukkan tumbuhan dengan mengeluarkan ___________ (c) transpirasi membantu untuk menarik sehingga air dan ________________ dari tanah. mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 5 . Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan fungsi stomata menggunakan perkataan yang diberi. 19.com CREATED BY : CIKGU IRWAN 17. (c) kelembapan tinggi menyebabkan kadar (lebih cepat. rendah). haba garam mineral air (a) transpirasi menghilangkan _________________ berlebihan daripada tumbuhan.www. (tinggi.

batang dan akar tumbuhan.blogspot.com 21. Kenal pasti xilem dan floem. Rajah di bawah menunjukkan keratan rentas daun. Mengangkut makanan dari daun Xilem Terletak di bahagian dalaman sel stem tumbuhan mengangkut air Floem Terletak di bahagian luar sel stem tumbuhan Mengangkut garam mineral FINISH CHAPTER 2 mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 6 .sagadbl.Lukis garisan untuk memadankan xilem dan floem dengan fungsi yang betul. P: P :__________________ CREATED BY : CIKGU IRWAN Daun Q: Q :__________________ R: Batang R :__________________ S: S :__________________ Akar T: T :__________________ U: U :__________________ 22.www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->