P. 1
MODUL Bab 2 - Peredaran Darah Dan Pengangkutan

MODUL Bab 2 - Peredaran Darah Dan Pengangkutan

|Views: 240|Likes:
Published by Mohamad Tarmizi
OOO
OOO

More info:

Published by: Mohamad Tarmizi on Jul 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2014

pdf

text

original

www.sagadbl.blogspot.

com

CREATED BY : CIKGU IRWAN

Modul Sains Tingkatan 3 BAB 2 : Peredaran darah dan pengangkutan
1. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi. darah injap jantung

• __________________dalam badan manusia bergerak sehala sahaja. • __________________ mengepam darah melalui salur darah. • ___________________ memastikan darah mengalir sehala sahaja.

2. 3.

Jantung adalah organ berotot yang berfungsi untuk _____________ darah keseluruh badan. Labelkan rajah berikut. Ventrikel kiri Atrium kiri Vena kava injap bicuspid vena pulmonari Aorta injap tricuspid Atrium kanan

Arteri Pulmonari

a. b. c. e.

f. g.

d.

h.

mr IRWAN@SMK Bukit Guntong

Page 1

com CREATED BY : CIKGU IRWAN 4.blogspot. Suaikan sifat salur darah dan fungsinya.www. kapilari dan arteri. Sifat-sifat Jenis salur darah Vena Kapilari Arteri Ketebalan dinding Saiz lumen Kehadiran injap 5. Isikan jadual di bawah supaya betul menunjukkan vena. Sifat Fungsi Untuk menahan tekanan darah yang tinggi Menghalang darah dari mengalir terbalik Membolehkan pertukaran gas berlaku injap pada salur darah dinding salur darah yang tebal dinding salur darah yang nipis mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 2 .sagadbl.

berwarna b]___________ yang terang. c. warna Berwarna merah gelap. Bahan buangan oksigen karbon dioksida nutrien Fungsi utama sistem pengangkutan dalam manusia ialah untuk mengangkut bahan seperti ____________________ dan ___________________ ke sel badan dan mengangkut ______________________ dan _________________________ keluar dari sel badan.blogspot. Biasanya mengalir keluar dari jantung. Darah beroksigen Kaya dengan a]_______________________. Kita mesti mengurangkan pemakanan makanan yang tinggi kolestrol dan _______________. Mengalir ke dalam jantung melalui d]_____________. Lengkapkan jadual berikut untuk menunjukkan darah beroksigen dan darah tidak beroksigen.sagadbl. b. d. Suaikan.com CREATED BY : CIKGU IRWAN 6. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi. 10.www. Kita boleh mengelakkan dari mendapat sakit jantung dengan tidak ________________. Salur darah 7. Kandungan darah Sel darah merah Sel darah putih Plasma darah Platlets Functions Membolehkan pengangkutan darah substances Melawan penyakit Membantu pembekuan darah Mengangkut oksigen mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 3 . Jantung adalah organ penting yang terlibat dalam sistem ____________________ manusia. pengangkutan lemak senaman merokok a. 9. Arah pengaliran Biasanya mengalir ke c]__________jantung. Keluar dari jantung melalui vena pulmonary. Lengkapkan pernyataan di bawah dengan perkataan yang diberi. kandungan Darah terdeoksigen Kaya dengan karbon dioksida. Kita perlu melakukan _____________________ untuk mengekalkan kesihatan badan.

CREATED BY : CIKGU IRWAN 12. Sel-sel tumbuhan kehilangan kesegahan mereka dan menjadi lembut atau ____________. b. ______ and AB. darah diuji untuk keserasian. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan apa transpirasi menggunakan perkataan yang diberi.blogspot. _____________________disimpan sebagai darah keseluruhan atau dipisahkan sebagai plasma. 15. d.www. air stomata Transpirasi ialah proses di mana tumbuh-tumbuhan kehilangan ______________ oleh penyejatan melalui bukaan kecil pada daun atau _________________. Tandakan (/) bagi pernyataan yang betul. b.Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan bagaimana layu berlaku menggunakan perkataan yang diberikan. air layu a.com 11. ( d. a. sel-sel darah merah atau platelet. (X) bagi yang salah. Darah boleh dihasilkan di kilang.___________________ penting untuk memastikan bahawa darah tidak tercemar. darah transfusi darah didermakan bank darah pemeriksaan darah a. Penderma AB A B O 13. Darah diperlukan untuk pembedahan. Darah yang disimpan di dalam _________________ dan boleh bertahan selama kira-kira 40 hari. Darah diperlukan untuk merawat pesakit leukimia. c. b.sagadbl. mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 4 . Sebelum mana-mana _____________________ dilakukan. Darah manusia dikelaskan kepada 4 kumpulan iaitu . ( ( ) ) ) ) Penerima O c Darah diperlukan untuk merawat pesakit Haemofilia. 16. ______. Layu berlaku apabila tumbuhan kehilangan __________ lebih daripada ia boleh menyerap. LENGKAPKAN jadual berikut bagi menunjukkan penderma darah dan penerima yang betul. _______. ( 14. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan bagaimana darah yang diderma disimpan dan dikendalikan dengan menggunakan frasa yang diberikan. Lengkapkan ayat berikut menunjukkan kumpulan darah manusia.

Gariskan jawapan yang betul di bawah untuk menggambarkan bagaimana faktor-faktor yang mempengaruhi kadar transpirasi.Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan peranan transpirasi menggunakan perkataan yang diberikan. c. (a) Tumbuhan termasyhur (lebih cepat. Lengkapkan pernyataan di bawah untuk menggambarkan fungsi stomata menggunakan perkataan yang diberi. (d) lebih berangin persekitaran. Lengkapkan rajah di bawah untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi kadar transpirasi. (tinggi. 20.sagadbl. perlahan) dalam kehadiran cahaya daripada dalam gelap.com CREATED BY : CIKGU IRWAN 17. (c) kelembapan tinggi menyebabkan kadar (lebih cepat. (b) transpirasi menyejukkan tumbuhan dengan mengeluarkan ___________ (c) transpirasi membantu untuk menarik sehingga air dan ________________ dari tanah. perlahan) transpirasi. Faktor kadar transpirasi a. oksigen mengurangkan transpirasi karbon dioksida a. b. Udara b. (b) Transpirasi ialah lebih cepat pada suhu (tinggi. d.blogspot. Stomata tumbuhan biasanya dibuka sepanjang hari untuk membolehkan pertukaran __________________________ dan _________________ mengambil tempat terutamanya untuk fotosintesis.www. 19. rendah). mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 5 . 18. haba garam mineral air (a) transpirasi menghilangkan _________________ berlebihan daripada tumbuhan. Stomata ditutup pada hari yang panas ______________ kehilangan air oleh _______________________. rendah) kadar transpirasi.

Lukis garisan untuk memadankan xilem dan floem dengan fungsi yang betul. Rajah di bawah menunjukkan keratan rentas daun.www. batang dan akar tumbuhan. Kenal pasti xilem dan floem.sagadbl. P: P :__________________ CREATED BY : CIKGU IRWAN Daun Q: Q :__________________ R: Batang R :__________________ S: S :__________________ Akar T: T :__________________ U: U :__________________ 22. Mengangkut makanan dari daun Xilem Terletak di bahagian dalaman sel stem tumbuhan mengangkut air Floem Terletak di bahagian luar sel stem tumbuhan Mengangkut garam mineral FINISH CHAPTER 2 mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 6 .com 21.blogspot.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->