SEJARAH PERKEMBANGAN NEGARA

DASAR-DASAR NEGARA

CABARAN-CABARAN DIHADAPI

WAWASAN NEGARA

SEJARAH PERKEMBANGAN NEGARA

Pembinaan negara bangsa bermula sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Sabah dan Sarawak . Kuasa Barat mengubah konsep kerajaan dan masyarakat Melayu tradisional. Malaysia dibentuk hasil penggabungan Singapura. Penubuhan Perseketuan Tanah Melayu 1948 yang menggabungkan semua negeri Melayu dalam pentadbiran pusat. Pengenalan gagasan Malayan Union untuk membina negara.

BEBERAPA PERISTIWA PENTING YANG MENJADI CATATAN HITAM DALAM SEJARAH NEGARA !!! .

Pendudukan Jepun 19411945 Darurat 1948-1960 Peristiwa 13 Mei 1969 .

Beberapa dasar pemerintahan negara di ubah kepada sistem pemerintahan Jepun. Dasar pemerintahan dan pentadbiran Jepun di Tanah Melayu banyak meninggalkan kesan negatif kepada masyarakat Tanah Melayu . pentadbiran British di Tanah Melayu dan Singapura telah menyerah diri.PENDUDUKAN JEPUN 1941-1945 Sistem pemerintahan dikuasai Kemelesetan ekonomi Perpecahan antara kaum. Penyerangan ke atas Tanah Melayu dilakukan pada 8 Disember 1941 di Kelantan dan menjelang 15 febuari 1942.

Cina dan India. Pengeluaran hasil Tanah Melayu dan urusan perdagangan terjejas. Darurat telah diisytiharkan pada 7-7-1948. . DARURAT 19481960 Ketegangan hubungan antara kaum meliputi Melayu.Persengkatan antara Parti Komunis Malaya (PKM) dengan kerajaan British di Tanah Melayu.

. Amalan diskriminasi oleh Inggeris contohnya telah banyak merenggangkan lagi hubungan antara kaum di Tanah Melayu.13 Mei yang merupakan catatan hitam dalam sejarah negara. Pengenalan ekonomi mengikut ras umpamanya adalah bukti yang jelas kepada persoalan ini. Kesan pendudukan Jepun di Tanah Melayu merupakan salah satu faktor yang turut menyumbang kepada peristiwa 13 Mei . yang telah menggugat kemamanan dan kestabilan politik di negara ini. Dari sudut ekonomi peristiwa 13 Mei. banyak meninggalkan kesan yang negatif terrhadap masyarakat Melayu khasnya dan golongan bumiputera amnya. PERISTIWA 13 Mei 1969 Kesan peninggalan penjajah Inggeris juga boleh dilihat sebagai punca kepada peristiwa tersebut.

Pada keesokan harinya Majlis Gerakan Negara atau ringkas `MAGERAN’ telah ditubuhkan untuk bertindak sebagai badan pemerintah. yang telah menggugat kemamanan dan kestabilan politik di negara ini.13 Mei yang merupakan catatan hitam dalam sejarah negara. . Tindakan segera telah diambil oleh kerajaan dengan perisytiharan darurat di seluruh negara oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong. Peristiwa hitam tersebut merupakan satu rahmat yang tersembunyi kerana ia merupakan titik perubahan corak dan falsafah sosio-politik dan ekonomi negara. juga telah menyedarkan semua pihak betapa jurang perbezaan tersebut adalah merupakan masalah asas masyarakat Malaysia. Kesan pendudukan Jepun di Tanah Melayu merupakan salah satu faktor yang turut menyumbang kepada peristiwa 13 Mei .

Layanan berat sebelah oleh tentera Jepun Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara Puncapunca Berlakunya 13 Mei 1969 Latar belakang pendidikan yang berbeza Perasaan tidak puas hati terhadap hak istimewa orang melayu Pertelingkahan parti politik .

DASAR-DASAR NEGARA .

.DEFINISI DASAR NEGARA Garis panduan pentadbiran yang merangkumi segala arahan dan peraturan untuk mencapai matlamat kepimpinan negara ke arah sebuah negara yang gemilang.

TUJUAN DASAR NEGARA Sentiasa berusaha mempertahankan negara daripada anasiranasir luar Kesejahteraan sosial dan ekonomi rakyat dan masyarakat. .Matlamat keselamatan negara. Perpaduan dan kestabilan negara.

ISU –ISU YANG MELIBATKAN ASPEK .ISU –ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG DAN DASAR YANG UTAMA UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS.

ISU EKONOMI Arah dan kadar pertumbuhan ekonomi negara. Perbezaan pendapatan dan status sosio-ekonomi rakyat antara kaum. wilayah dan kawasan bandar dan luar bandar. . Asas sektor pembuatan/perkilangan yang sempit. Masalah pengeluaran yang menurun dan kekurangan tenaga buruh.(Tertumpu kepada industri elektronik. tekstil dan beberapa jenis industri gantian import). Kadar produktiviti yang secara relatifnya masih rendah.

Saiz sektor awam yang masih besar beban perbelanjaan yang tinggi. ISU POLITIK DAN PENTADBIRAN Keperluan pembentukan budaya kerja dan sikap yang positif untuk pembangunan. Masalah kemiskinan mutlak yang berterusan walaupun menurun dari segi peratusnya. Penyalahgunaan dasar dan pengedaran dadah antarabangsa. .Polarisasi kaum.

Pendatang tanpa izin. ISU ANTARABANGSA Kecenderungan kuasa besar untuk menguasai dan menentukan arus politik dan sistem ekonomi antabangsa dan lain-lain. . Masalah politik di rantau Asia.Pergeseran politik kuasa-kuasa besar di rantau ini.

(1979-1990) Membasmi kemiskinan dengan menambah pendapatan dan memperbanyakkan peluang pekerjaan. Pencapaian matlamat DEB haruslah dalam konteks perkembangan ekonomi negara yang berterusan. . mengadakan perkhidmatan sosial percuma atau dibantu tanpa mengira kaum. Ia merupakan Rancangan Pembangunan Ekonomi secara berperingkat selama 20 tahun.DASAR EKONOMI BARU ( 1971 ) Dilancarkan ekoran peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Menyusun semula masyarakat untuk akhirnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi-fungsi ekonomi.

MENGIKUT YAB PERDANA MENTERI. USAHA MENCAPAI MATLAMATNYA AKAN DITERUSKAN DALAM RANCANGAN PEMBANGUNAN JANGKA PANJANG MALAYSIA KEDUA 1991-2020”.“SUNGGUHPUN TEMPOH DEB TAMAT PADA TAHUN 1990. .

Perdana Menteri. . Mahathir Mohamad DASAR PEMBANGUNAN NASIONAL Objektif utama: Melahirkan perpaduan di kalangan masyarakat. mewujudkan kestabilan kalangan masyarakat. Tun Dr. Tun Dr.Menggantikan Dasar Ekonomi Baru (1971-1990). Mahathir Mohamad. mewujudkan kestabilan sosial dan politik. Dilancarkan pada 17 Jun 1991 oleh bekas Perdana Menteri. pembangunan ekonomi yang seimbang dan berterusan.

Integrasi Kaum Alam Sekitar Keseimbangan Pembangunan STRATEGI PERLAKSANAAN Pendidikan Sains Dan Teknologi Keseimbangan Sosio-ekonomi Tenaga Mahir .

.DASAR WAWASAN NEGARA DWN juga berpandu kepada cabaran strategik Wawasan 2020 yang menyediakan hala tuju kepada Malaysia untuk menjadi negara maju sepenuhnya menjelang 2020. progresif dan makmur yang dapat hidup dalam suasana harmoni dan ikatan perkongsian yang saksama. Secara khususnya. DWN merupakan gabungan semua usaha pembangunan yang lepas dengan tujuan mewujudkan Bangsa Malaysia yang bersatu padu.

Mempertingkatkan daya saing untuk menghadapi cabaran globalisasi dan liberalisasi . menyemarakkan semangat patriotik. produktif dan berpengetahuan Membangunkan ekonomi berasaskan pengetahuan sebagai satu langkah strategik.Membina bangsa yang berdaya tahan dengan memupuk perpaduan. Mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang tinggi. Meneruskan pembangunan alam sekitar yang mampan untuk meneguhkan pertumbuhan jangka panjang Mengukuhkan pembangunan sumber manusia untuk menghasilkan tenaga kerja yang Membasmi kemiskinan 7 TERAS DASAR WAWASAN NEGARA cekap.

Meninggikan tahap penyelidikan & pembangunan (R&D) teknologi tempatan sbg asas bg Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian.DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA Menjadikan sektor perkilangan sbg pertumbuhan perindustrian negara & ekonomi keseluruhannya Menggalakkan penggunaan sepenuhnya sumber-sumber asli negara. .

KENAPA PERLU DASAR PERINDUSTRIAN ??? Kemelesetan ekonomi era 80-an Peluang pekerjaan & tenaga mahir Kelemahan perindustrian sektor Pertumbuhan ekonomi seimbang Menyahut cabaran DEB Pertumbuhan industri kecil & sederhana .

Ke arah modenisasi Rantaian huluan & hiliran industri Penyumbang utama sektor ekonomi masa hadapan Pertumbuhan bandar-bandar baru Persaingan antarabangsa Ke arah negara maju .

.

DASAR PENDIDIKAN Dilaksanakan utk mengganti sistem pendidikan penjajah. 1957.Dasar Pendidikan (Pelajaran) Kebangsaan melalui Penyata Razak 1956 & dimaktubkan dlm Ordinan Pelajaran. 1961. Disemak semula pada thn 1960 yg menghasilkan Laporan Rahman Talib & dimaktubkan dlm Akta Pelajaran. .

Menjadikan bahasa kebangsaan sbg bahasa pengantar yg utama Meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dgn menyediakan pendidikan yg menyeluruh. seimbang & bersepadu STRATEGI PELAKSANAAN Mengadakan kurikulum yg sama & berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah Melicinkan tatacara pengurusan pendidikan Mewujudkan sistem peperiksaan yg sama bagi semua .

. Memerlukan perancangan yg teliti & rapi supaya dapat melahirkan cara hidup yg bersifat kesatuan.DASAR KEBUDAYAAN Meliputi cara hidup manusia secara keseluruhan.

pemeliharaan & pembangunan kebudayaan ke arah menguatkan asas-asas Kebudayaan Kebangsaan melalui usahasama penyelidikan. kenegaraan & nasionalisme Malaysia STRATEGI PERLAKSANAAN Meningkat & mengukuhkan kepimpinan budaya melalui usaha-usaha membimbing & melatih peminat. pembangunan. pengembangan & perhubungan budaya Mewujudkan komunikasi yg berkesan ke arah kesedaran kebangsaan. mendokong & menggerak kebudayaan seluas-luasnya sbg jentera pembangunan yg berkesan Meninggikan taraf & mutu kesenian Memenuhi keperluan sosiobudaya . pendidikan.Pemulihan.

Dasar Sosial Negara (DSN) adalah satu dasar pembangunan sosial yang berteraskan nilainilai murni dan peningkatan keupayaan insan. ketahanan nasional dan kesejahteraan hidup masyarakat Malaysia yang maju dan mantap . DASAR SOSIAL NEGARA Bagi mencapai kesepaduan dan kestabilan sosial.

penyelidikan & pembangunan yang tidak kemas kini. 5. 6. 3. sains & teknologi. 7.HALANGAN DAN CABARA N PERLAKSANAAN DASAR-DASAR NEGARA SIKAP 1. 4. . Kurang cekap Cepat puas hati Tidak dedikasi Kurang inovasi Tidak jujur Tidak ikhlas Tidak bersemangat ILMU PENGETAHUAN Ilmu pengetahuan moden. 2.

ANCAMAN DALAM DAN LUAR NEGARA Tomahan drpd kumpulan pendesak dlm negeri & luar negara yg menyebabkan rakyat ragu-ragu.TAFSIRAN AGAMA Kefahaman & tafsiran agama yg singkat & sempit yg menolak pembangunan menyebabkan dasar-dasar kerajaan kurang mendapat sambutan rakyat. .

.

Terdapat lima prinsip ideologi yang menjadi tonggak perpaduan antara rakyat supaya dapat mewujudkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera selama-lamanya .Rukun Negara merupakan ideologi kebangsaan Malaysia yang diperkenalkan secara rasmi pada 31 Ogos 1970. Rukun Negara bertujuan untuk membentuk keperibadian rakyat negara ini sebagai bangsa Malaysia yang bersatu padu.

.

.

Kemajuan yang dicita-citakan ialah kemajuan yang sempurna yang tidak semata-mata diukur dari segi pencapaian lahiriah atau fizikal semata-mata malah ia akan meliputi pewujudan satu masyarakat yang sempurna dengan nilai moral dan etika yang tinggi dan boleh dicontohi oleh negara-negara lain.Wawasan 2020 bertujuan mewujudkan negara bermatlamat iaitu Malaysia akan menjadi negara maju dengan caranya tersendiri tanpa terikut kepada cara dan corak negara maju yang ada sekarang. .

Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika . 9 CABARAN WAWASAN 2020 Mewujud dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang.Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai Matlamat yang serupa dan dikongsi bersama Mewujudkan masyarakat yang berjiwa bebas. tenteram dan maju.

giat dan kental.dinamik. Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif. . Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi antara satu sama lain. Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing. Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi.Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur. mempunyai daya perubahan tinggi.

.

Asas-asas yang ada dalam konsep 1Malaysia ini adalah untuk mencapai teras perpaduan antara kaum di Malaysia supaya cita-cita negara untuk mencapai Wawasan 2020 sebagai negara yang berstatus maju tercapai dengan jayanya. Dasar Sosial Negara. Ia merupakan lanjutan daripada usaha kerajaan seperti pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru. Rukun Negara. dan seumpamanya agar sebarang konflik perkauman dapat dielakkan serta pencapaian dapat dipertingkatkan.Konsep 1Malaysia merupakan suatu konsep yang baru dilancarkan di Malaysia pada tahun 2009 yang lalu. . Dasar Pembangunan Nasional.

.

SESUNGGUHNYA CATATAN HITAM SEJARAH NEGARA HARUSLAH DIJADIKAN PENGAJARAN DAN CABARAN DEMI MENCAPAI NEGARA MAYLAYSIA YANG MEMPUNYAI SISTEM PEMERINTAHAN YANG SISTEMATIK DAN BERWAWASAN. . PEMBANGUNAN EKONOMI YANG TERANCANG DAN MASYARAKAT MALAYSIA BERSATU PADU DAN BEKERJASAMA .

.

Wawasan 2020 Malaysia. Bhd. Bhd. Penerbitan Fajar Bakti Sdn. Ruslan Zainuddin & Zaini Othman.. (1991).com/doc/21053042/KESAN-PENDUDUKAN-JEPUN-DI-MALAYSIA diakses pada 24 Jun 2011..my/index. Malaysia Kita. www.nilai. International Law Book Services. http://www. Sejarah Malaysia. Shah Alam. Selangor.kpkk.gov.php?. Oxford Fajar Sdn Bhd.scribd. United Print Process Sdn. Mohd.RUJUKAN Ahmad Sarji..com/doc/3535182/DASARDASAR-KERAJAAN diakses pada 25 Jun 2011. (2005). Maziza Sdn Bhd. Kuala Lumpur.1-malaysia diakses pada 27 Jun 2011. (2000).com/doc/41264420/Kesan-darurat diakses pada 24 Jun 2011.scribd. . (2003). Kenegaraan Malaysia. Fuziah Shaffie & Ruslan Zainuddin. http://www.. Mahadee Ismail. http://www.scribd. Kuala Lumpur.