SEJARAH PERKEMBANGAN NEGARA

DASAR-DASAR NEGARA

CABARAN-CABARAN DIHADAPI

WAWASAN NEGARA

SEJARAH PERKEMBANGAN NEGARA

Pengenalan gagasan Malayan Union untuk membina negara. Malaysia dibentuk hasil penggabungan Singapura. Sabah dan Sarawak . Penubuhan Perseketuan Tanah Melayu 1948 yang menggabungkan semua negeri Melayu dalam pentadbiran pusat.Pembinaan negara bangsa bermula sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Kuasa Barat mengubah konsep kerajaan dan masyarakat Melayu tradisional.

BEBERAPA PERISTIWA PENTING YANG MENJADI CATATAN HITAM DALAM SEJARAH NEGARA !!! .

Pendudukan Jepun 19411945 Darurat 1948-1960 Peristiwa 13 Mei 1969 .

Dasar pemerintahan dan pentadbiran Jepun di Tanah Melayu banyak meninggalkan kesan negatif kepada masyarakat Tanah Melayu . Beberapa dasar pemerintahan negara di ubah kepada sistem pemerintahan Jepun.PENDUDUKAN JEPUN 1941-1945 Sistem pemerintahan dikuasai Kemelesetan ekonomi Perpecahan antara kaum. Penyerangan ke atas Tanah Melayu dilakukan pada 8 Disember 1941 di Kelantan dan menjelang 15 febuari 1942. pentadbiran British di Tanah Melayu dan Singapura telah menyerah diri.

Pengeluaran hasil Tanah Melayu dan urusan perdagangan terjejas. Cina dan India. DARURAT 19481960 Ketegangan hubungan antara kaum meliputi Melayu.Persengkatan antara Parti Komunis Malaya (PKM) dengan kerajaan British di Tanah Melayu. . Darurat telah diisytiharkan pada 7-7-1948.

. Dari sudut ekonomi peristiwa 13 Mei.13 Mei yang merupakan catatan hitam dalam sejarah negara. Pengenalan ekonomi mengikut ras umpamanya adalah bukti yang jelas kepada persoalan ini. banyak meninggalkan kesan yang negatif terrhadap masyarakat Melayu khasnya dan golongan bumiputera amnya. PERISTIWA 13 Mei 1969 Kesan peninggalan penjajah Inggeris juga boleh dilihat sebagai punca kepada peristiwa tersebut. Amalan diskriminasi oleh Inggeris contohnya telah banyak merenggangkan lagi hubungan antara kaum di Tanah Melayu. Kesan pendudukan Jepun di Tanah Melayu merupakan salah satu faktor yang turut menyumbang kepada peristiwa 13 Mei . yang telah menggugat kemamanan dan kestabilan politik di negara ini.

Peristiwa hitam tersebut merupakan satu rahmat yang tersembunyi kerana ia merupakan titik perubahan corak dan falsafah sosio-politik dan ekonomi negara. yang telah menggugat kemamanan dan kestabilan politik di negara ini.13 Mei yang merupakan catatan hitam dalam sejarah negara. Tindakan segera telah diambil oleh kerajaan dengan perisytiharan darurat di seluruh negara oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong. Pada keesokan harinya Majlis Gerakan Negara atau ringkas `MAGERAN’ telah ditubuhkan untuk bertindak sebagai badan pemerintah. Kesan pendudukan Jepun di Tanah Melayu merupakan salah satu faktor yang turut menyumbang kepada peristiwa 13 Mei . juga telah menyedarkan semua pihak betapa jurang perbezaan tersebut adalah merupakan masalah asas masyarakat Malaysia. .

Layanan berat sebelah oleh tentera Jepun Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara Puncapunca Berlakunya 13 Mei 1969 Latar belakang pendidikan yang berbeza Perasaan tidak puas hati terhadap hak istimewa orang melayu Pertelingkahan parti politik .

DASAR-DASAR NEGARA .

DEFINISI DASAR NEGARA Garis panduan pentadbiran yang merangkumi segala arahan dan peraturan untuk mencapai matlamat kepimpinan negara ke arah sebuah negara yang gemilang. .

Perpaduan dan kestabilan negara.Matlamat keselamatan negara. TUJUAN DASAR NEGARA Sentiasa berusaha mempertahankan negara daripada anasiranasir luar Kesejahteraan sosial dan ekonomi rakyat dan masyarakat. .

MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. ISU –ISU YANG MELIBATKAN ASPEK .ISU –ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG DAN DASAR YANG UTAMA UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS.

wilayah dan kawasan bandar dan luar bandar.(Tertumpu kepada industri elektronik. Kadar produktiviti yang secara relatifnya masih rendah. tekstil dan beberapa jenis industri gantian import). . Masalah pengeluaran yang menurun dan kekurangan tenaga buruh. Asas sektor pembuatan/perkilangan yang sempit. Perbezaan pendapatan dan status sosio-ekonomi rakyat antara kaum.ISU EKONOMI Arah dan kadar pertumbuhan ekonomi negara.

ISU POLITIK DAN PENTADBIRAN Keperluan pembentukan budaya kerja dan sikap yang positif untuk pembangunan. Saiz sektor awam yang masih besar beban perbelanjaan yang tinggi.Polarisasi kaum. . Penyalahgunaan dasar dan pengedaran dadah antarabangsa. Masalah kemiskinan mutlak yang berterusan walaupun menurun dari segi peratusnya.

Pergeseran politik kuasa-kuasa besar di rantau ini. . Pendatang tanpa izin. Masalah politik di rantau Asia. ISU ANTARABANGSA Kecenderungan kuasa besar untuk menguasai dan menentukan arus politik dan sistem ekonomi antabangsa dan lain-lain.

mengadakan perkhidmatan sosial percuma atau dibantu tanpa mengira kaum. Ia merupakan Rancangan Pembangunan Ekonomi secara berperingkat selama 20 tahun. (1979-1990) Membasmi kemiskinan dengan menambah pendapatan dan memperbanyakkan peluang pekerjaan. . Pencapaian matlamat DEB haruslah dalam konteks perkembangan ekonomi negara yang berterusan.DASAR EKONOMI BARU ( 1971 ) Dilancarkan ekoran peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Menyusun semula masyarakat untuk akhirnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi-fungsi ekonomi.

.“SUNGGUHPUN TEMPOH DEB TAMAT PADA TAHUN 1990. USAHA MENCAPAI MATLAMATNYA AKAN DITERUSKAN DALAM RANCANGAN PEMBANGUNAN JANGKA PANJANG MALAYSIA KEDUA 1991-2020”. MENGIKUT YAB PERDANA MENTERI.

. Perdana Menteri. Dilancarkan pada 17 Jun 1991 oleh bekas Perdana Menteri.Menggantikan Dasar Ekonomi Baru (1971-1990). Mahathir Mohamad DASAR PEMBANGUNAN NASIONAL Objektif utama: Melahirkan perpaduan di kalangan masyarakat. pembangunan ekonomi yang seimbang dan berterusan. Tun Dr. mewujudkan kestabilan sosial dan politik. Tun Dr. Mahathir Mohamad. mewujudkan kestabilan kalangan masyarakat.

Integrasi Kaum Alam Sekitar Keseimbangan Pembangunan STRATEGI PERLAKSANAAN Pendidikan Sains Dan Teknologi Keseimbangan Sosio-ekonomi Tenaga Mahir .

DASAR WAWASAN NEGARA DWN juga berpandu kepada cabaran strategik Wawasan 2020 yang menyediakan hala tuju kepada Malaysia untuk menjadi negara maju sepenuhnya menjelang 2020. . DWN merupakan gabungan semua usaha pembangunan yang lepas dengan tujuan mewujudkan Bangsa Malaysia yang bersatu padu. Secara khususnya. progresif dan makmur yang dapat hidup dalam suasana harmoni dan ikatan perkongsian yang saksama.

produktif dan berpengetahuan Membangunkan ekonomi berasaskan pengetahuan sebagai satu langkah strategik. menyemarakkan semangat patriotik. Mempertingkatkan daya saing untuk menghadapi cabaran globalisasi dan liberalisasi . Meneruskan pembangunan alam sekitar yang mampan untuk meneguhkan pertumbuhan jangka panjang Mengukuhkan pembangunan sumber manusia untuk menghasilkan tenaga kerja yang Membasmi kemiskinan 7 TERAS DASAR WAWASAN NEGARA cekap.Membina bangsa yang berdaya tahan dengan memupuk perpaduan. Mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang tinggi.

Meninggikan tahap penyelidikan & pembangunan (R&D) teknologi tempatan sbg asas bg Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian. .DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA Menjadikan sektor perkilangan sbg pertumbuhan perindustrian negara & ekonomi keseluruhannya Menggalakkan penggunaan sepenuhnya sumber-sumber asli negara.

KENAPA PERLU DASAR PERINDUSTRIAN ??? Kemelesetan ekonomi era 80-an Peluang pekerjaan & tenaga mahir Kelemahan perindustrian sektor Pertumbuhan ekonomi seimbang Menyahut cabaran DEB Pertumbuhan industri kecil & sederhana .

Ke arah modenisasi Rantaian huluan & hiliran industri Penyumbang utama sektor ekonomi masa hadapan Pertumbuhan bandar-bandar baru Persaingan antarabangsa Ke arah negara maju .

.

Disemak semula pada thn 1960 yg menghasilkan Laporan Rahman Talib & dimaktubkan dlm Akta Pelajaran. . DASAR PENDIDIKAN Dilaksanakan utk mengganti sistem pendidikan penjajah.Dasar Pendidikan (Pelajaran) Kebangsaan melalui Penyata Razak 1956 & dimaktubkan dlm Ordinan Pelajaran. 1957. 1961.

Menjadikan bahasa kebangsaan sbg bahasa pengantar yg utama Meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dgn menyediakan pendidikan yg menyeluruh. seimbang & bersepadu STRATEGI PELAKSANAAN Mengadakan kurikulum yg sama & berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah Melicinkan tatacara pengurusan pendidikan Mewujudkan sistem peperiksaan yg sama bagi semua .

.DASAR KEBUDAYAAN Meliputi cara hidup manusia secara keseluruhan. Memerlukan perancangan yg teliti & rapi supaya dapat melahirkan cara hidup yg bersifat kesatuan.

Pemulihan. kenegaraan & nasionalisme Malaysia STRATEGI PERLAKSANAAN Meningkat & mengukuhkan kepimpinan budaya melalui usaha-usaha membimbing & melatih peminat. pengembangan & perhubungan budaya Mewujudkan komunikasi yg berkesan ke arah kesedaran kebangsaan. mendokong & menggerak kebudayaan seluas-luasnya sbg jentera pembangunan yg berkesan Meninggikan taraf & mutu kesenian Memenuhi keperluan sosiobudaya . pemeliharaan & pembangunan kebudayaan ke arah menguatkan asas-asas Kebudayaan Kebangsaan melalui usahasama penyelidikan. pendidikan. pembangunan.

DASAR SOSIAL NEGARA Bagi mencapai kesepaduan dan kestabilan sosial. ketahanan nasional dan kesejahteraan hidup masyarakat Malaysia yang maju dan mantap .Dasar Sosial Negara (DSN) adalah satu dasar pembangunan sosial yang berteraskan nilainilai murni dan peningkatan keupayaan insan.

5. 3. 7. . 2. penyelidikan & pembangunan yang tidak kemas kini. 6.HALANGAN DAN CABARA N PERLAKSANAAN DASAR-DASAR NEGARA SIKAP 1. Kurang cekap Cepat puas hati Tidak dedikasi Kurang inovasi Tidak jujur Tidak ikhlas Tidak bersemangat ILMU PENGETAHUAN Ilmu pengetahuan moden. 4. sains & teknologi.

. ANCAMAN DALAM DAN LUAR NEGARA Tomahan drpd kumpulan pendesak dlm negeri & luar negara yg menyebabkan rakyat ragu-ragu.TAFSIRAN AGAMA Kefahaman & tafsiran agama yg singkat & sempit yg menolak pembangunan menyebabkan dasar-dasar kerajaan kurang mendapat sambutan rakyat.

.

Rukun Negara bertujuan untuk membentuk keperibadian rakyat negara ini sebagai bangsa Malaysia yang bersatu padu.Rukun Negara merupakan ideologi kebangsaan Malaysia yang diperkenalkan secara rasmi pada 31 Ogos 1970. Terdapat lima prinsip ideologi yang menjadi tonggak perpaduan antara rakyat supaya dapat mewujudkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera selama-lamanya .

.

.

. Kemajuan yang dicita-citakan ialah kemajuan yang sempurna yang tidak semata-mata diukur dari segi pencapaian lahiriah atau fizikal semata-mata malah ia akan meliputi pewujudan satu masyarakat yang sempurna dengan nilai moral dan etika yang tinggi dan boleh dicontohi oleh negara-negara lain.Wawasan 2020 bertujuan mewujudkan negara bermatlamat iaitu Malaysia akan menjadi negara maju dengan caranya tersendiri tanpa terikut kepada cara dan corak negara maju yang ada sekarang.

9 CABARAN WAWASAN 2020 Mewujud dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang.Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai Matlamat yang serupa dan dikongsi bersama Mewujudkan masyarakat yang berjiwa bebas. Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika . tenteram dan maju.

Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing. Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi. Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi antara satu sama lain.Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur.dinamik. . giat dan kental. Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif. mempunyai daya perubahan tinggi.

.

dan seumpamanya agar sebarang konflik perkauman dapat dielakkan serta pencapaian dapat dipertingkatkan.Konsep 1Malaysia merupakan suatu konsep yang baru dilancarkan di Malaysia pada tahun 2009 yang lalu. . Dasar Sosial Negara. Rukun Negara. Asas-asas yang ada dalam konsep 1Malaysia ini adalah untuk mencapai teras perpaduan antara kaum di Malaysia supaya cita-cita negara untuk mencapai Wawasan 2020 sebagai negara yang berstatus maju tercapai dengan jayanya. Dasar Pembangunan Nasional. Ia merupakan lanjutan daripada usaha kerajaan seperti pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru.

.

. PEMBANGUNAN EKONOMI YANG TERANCANG DAN MASYARAKAT MALAYSIA BERSATU PADU DAN BEKERJASAMA .SESUNGGUHNYA CATATAN HITAM SEJARAH NEGARA HARUSLAH DIJADIKAN PENGAJARAN DAN CABARAN DEMI MENCAPAI NEGARA MAYLAYSIA YANG MEMPUNYAI SISTEM PEMERINTAHAN YANG SISTEMATIK DAN BERWAWASAN.

.

Maziza Sdn Bhd. http://www.scribd. Selangor. Bhd.gov. Kenegaraan Malaysia. Ruslan Zainuddin & Zaini Othman. International Law Book Services. Mahadee Ismail. Bhd. (1991).. http://www. Kuala Lumpur. Oxford Fajar Sdn Bhd.nilai.scribd. Wawasan 2020 Malaysia..com/doc/21053042/KESAN-PENDUDUKAN-JEPUN-DI-MALAYSIA diakses pada 24 Jun 2011. Penerbitan Fajar Bakti Sdn. (2003). Malaysia Kita.kpkk.scribd.com/doc/41264420/Kesan-darurat diakses pada 24 Jun 2011. Sejarah Malaysia.. (2000). www.php?. . Kuala Lumpur. United Print Process Sdn. (2005).1-malaysia diakses pada 27 Jun 2011. http://www. Mohd.my/index. Shah Alam.. Fuziah Shaffie & Ruslan Zainuddin.com/doc/3535182/DASARDASAR-KERAJAAN diakses pada 25 Jun 2011.RUJUKAN Ahmad Sarji.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful