SEJARAH PERKEMBANGAN NEGARA

DASAR-DASAR NEGARA

CABARAN-CABARAN DIHADAPI

WAWASAN NEGARA

SEJARAH PERKEMBANGAN NEGARA

Malaysia dibentuk hasil penggabungan Singapura. Pengenalan gagasan Malayan Union untuk membina negara. Kuasa Barat mengubah konsep kerajaan dan masyarakat Melayu tradisional.Pembinaan negara bangsa bermula sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. Sabah dan Sarawak . Penubuhan Perseketuan Tanah Melayu 1948 yang menggabungkan semua negeri Melayu dalam pentadbiran pusat.

BEBERAPA PERISTIWA PENTING YANG MENJADI CATATAN HITAM DALAM SEJARAH NEGARA !!! .

Pendudukan Jepun 19411945 Darurat 1948-1960 Peristiwa 13 Mei 1969 .

pentadbiran British di Tanah Melayu dan Singapura telah menyerah diri. Dasar pemerintahan dan pentadbiran Jepun di Tanah Melayu banyak meninggalkan kesan negatif kepada masyarakat Tanah Melayu . Beberapa dasar pemerintahan negara di ubah kepada sistem pemerintahan Jepun. Penyerangan ke atas Tanah Melayu dilakukan pada 8 Disember 1941 di Kelantan dan menjelang 15 febuari 1942.PENDUDUKAN JEPUN 1941-1945 Sistem pemerintahan dikuasai Kemelesetan ekonomi Perpecahan antara kaum.

.Persengkatan antara Parti Komunis Malaya (PKM) dengan kerajaan British di Tanah Melayu. Cina dan India. DARURAT 19481960 Ketegangan hubungan antara kaum meliputi Melayu. Pengeluaran hasil Tanah Melayu dan urusan perdagangan terjejas. Darurat telah diisytiharkan pada 7-7-1948.

. Amalan diskriminasi oleh Inggeris contohnya telah banyak merenggangkan lagi hubungan antara kaum di Tanah Melayu.13 Mei yang merupakan catatan hitam dalam sejarah negara. Dari sudut ekonomi peristiwa 13 Mei. banyak meninggalkan kesan yang negatif terrhadap masyarakat Melayu khasnya dan golongan bumiputera amnya. yang telah menggugat kemamanan dan kestabilan politik di negara ini. PERISTIWA 13 Mei 1969 Kesan peninggalan penjajah Inggeris juga boleh dilihat sebagai punca kepada peristiwa tersebut. Kesan pendudukan Jepun di Tanah Melayu merupakan salah satu faktor yang turut menyumbang kepada peristiwa 13 Mei . Pengenalan ekonomi mengikut ras umpamanya adalah bukti yang jelas kepada persoalan ini.

Pada keesokan harinya Majlis Gerakan Negara atau ringkas `MAGERAN’ telah ditubuhkan untuk bertindak sebagai badan pemerintah.13 Mei yang merupakan catatan hitam dalam sejarah negara. Peristiwa hitam tersebut merupakan satu rahmat yang tersembunyi kerana ia merupakan titik perubahan corak dan falsafah sosio-politik dan ekonomi negara. Tindakan segera telah diambil oleh kerajaan dengan perisytiharan darurat di seluruh negara oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong. juga telah menyedarkan semua pihak betapa jurang perbezaan tersebut adalah merupakan masalah asas masyarakat Malaysia. . Kesan pendudukan Jepun di Tanah Melayu merupakan salah satu faktor yang turut menyumbang kepada peristiwa 13 Mei . yang telah menggugat kemamanan dan kestabilan politik di negara ini.

Layanan berat sebelah oleh tentera Jepun Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara Puncapunca Berlakunya 13 Mei 1969 Latar belakang pendidikan yang berbeza Perasaan tidak puas hati terhadap hak istimewa orang melayu Pertelingkahan parti politik .

DASAR-DASAR NEGARA .

.DEFINISI DASAR NEGARA Garis panduan pentadbiran yang merangkumi segala arahan dan peraturan untuk mencapai matlamat kepimpinan negara ke arah sebuah negara yang gemilang.

Perpaduan dan kestabilan negara.Matlamat keselamatan negara. TUJUAN DASAR NEGARA Sentiasa berusaha mempertahankan negara daripada anasiranasir luar Kesejahteraan sosial dan ekonomi rakyat dan masyarakat. .

MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS.ISU –ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG DAN DASAR YANG UTAMA UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. ISU –ISU YANG MELIBATKAN ASPEK .

wilayah dan kawasan bandar dan luar bandar.(Tertumpu kepada industri elektronik. Asas sektor pembuatan/perkilangan yang sempit. Kadar produktiviti yang secara relatifnya masih rendah. . Masalah pengeluaran yang menurun dan kekurangan tenaga buruh. Perbezaan pendapatan dan status sosio-ekonomi rakyat antara kaum. tekstil dan beberapa jenis industri gantian import).ISU EKONOMI Arah dan kadar pertumbuhan ekonomi negara.

Penyalahgunaan dasar dan pengedaran dadah antarabangsa. Masalah kemiskinan mutlak yang berterusan walaupun menurun dari segi peratusnya. . Saiz sektor awam yang masih besar beban perbelanjaan yang tinggi. ISU POLITIK DAN PENTADBIRAN Keperluan pembentukan budaya kerja dan sikap yang positif untuk pembangunan.Polarisasi kaum.

Masalah politik di rantau Asia. ISU ANTARABANGSA Kecenderungan kuasa besar untuk menguasai dan menentukan arus politik dan sistem ekonomi antabangsa dan lain-lain. .Pergeseran politik kuasa-kuasa besar di rantau ini. Pendatang tanpa izin.

Menyusun semula masyarakat untuk akhirnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi-fungsi ekonomi. (1979-1990) Membasmi kemiskinan dengan menambah pendapatan dan memperbanyakkan peluang pekerjaan. .DASAR EKONOMI BARU ( 1971 ) Dilancarkan ekoran peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Ia merupakan Rancangan Pembangunan Ekonomi secara berperingkat selama 20 tahun. Pencapaian matlamat DEB haruslah dalam konteks perkembangan ekonomi negara yang berterusan. mengadakan perkhidmatan sosial percuma atau dibantu tanpa mengira kaum.

“SUNGGUHPUN TEMPOH DEB TAMAT PADA TAHUN 1990. . USAHA MENCAPAI MATLAMATNYA AKAN DITERUSKAN DALAM RANCANGAN PEMBANGUNAN JANGKA PANJANG MALAYSIA KEDUA 1991-2020”. MENGIKUT YAB PERDANA MENTERI.

mewujudkan kestabilan sosial dan politik. Mahathir Mohamad DASAR PEMBANGUNAN NASIONAL Objektif utama: Melahirkan perpaduan di kalangan masyarakat. Dilancarkan pada 17 Jun 1991 oleh bekas Perdana Menteri. Tun Dr. mewujudkan kestabilan kalangan masyarakat. pembangunan ekonomi yang seimbang dan berterusan. Mahathir Mohamad. Tun Dr. Perdana Menteri. .Menggantikan Dasar Ekonomi Baru (1971-1990).

Integrasi Kaum Alam Sekitar Keseimbangan Pembangunan STRATEGI PERLAKSANAAN Pendidikan Sains Dan Teknologi Keseimbangan Sosio-ekonomi Tenaga Mahir .

. Secara khususnya.DASAR WAWASAN NEGARA DWN juga berpandu kepada cabaran strategik Wawasan 2020 yang menyediakan hala tuju kepada Malaysia untuk menjadi negara maju sepenuhnya menjelang 2020. progresif dan makmur yang dapat hidup dalam suasana harmoni dan ikatan perkongsian yang saksama. DWN merupakan gabungan semua usaha pembangunan yang lepas dengan tujuan mewujudkan Bangsa Malaysia yang bersatu padu.

Mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang tinggi. Meneruskan pembangunan alam sekitar yang mampan untuk meneguhkan pertumbuhan jangka panjang Mengukuhkan pembangunan sumber manusia untuk menghasilkan tenaga kerja yang Membasmi kemiskinan 7 TERAS DASAR WAWASAN NEGARA cekap. Mempertingkatkan daya saing untuk menghadapi cabaran globalisasi dan liberalisasi .Membina bangsa yang berdaya tahan dengan memupuk perpaduan. produktif dan berpengetahuan Membangunkan ekonomi berasaskan pengetahuan sebagai satu langkah strategik. menyemarakkan semangat patriotik.

. Meninggikan tahap penyelidikan & pembangunan (R&D) teknologi tempatan sbg asas bg Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian.DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA Menjadikan sektor perkilangan sbg pertumbuhan perindustrian negara & ekonomi keseluruhannya Menggalakkan penggunaan sepenuhnya sumber-sumber asli negara.

KENAPA PERLU DASAR PERINDUSTRIAN ??? Kemelesetan ekonomi era 80-an Peluang pekerjaan & tenaga mahir Kelemahan perindustrian sektor Pertumbuhan ekonomi seimbang Menyahut cabaran DEB Pertumbuhan industri kecil & sederhana .

Ke arah modenisasi Rantaian huluan & hiliran industri Penyumbang utama sektor ekonomi masa hadapan Pertumbuhan bandar-bandar baru Persaingan antarabangsa Ke arah negara maju .

.

1957. DASAR PENDIDIKAN Dilaksanakan utk mengganti sistem pendidikan penjajah. Disemak semula pada thn 1960 yg menghasilkan Laporan Rahman Talib & dimaktubkan dlm Akta Pelajaran. 1961. .Dasar Pendidikan (Pelajaran) Kebangsaan melalui Penyata Razak 1956 & dimaktubkan dlm Ordinan Pelajaran.

Menjadikan bahasa kebangsaan sbg bahasa pengantar yg utama Meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dgn menyediakan pendidikan yg menyeluruh. seimbang & bersepadu STRATEGI PELAKSANAAN Mengadakan kurikulum yg sama & berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah Melicinkan tatacara pengurusan pendidikan Mewujudkan sistem peperiksaan yg sama bagi semua .

DASAR KEBUDAYAAN Meliputi cara hidup manusia secara keseluruhan. . Memerlukan perancangan yg teliti & rapi supaya dapat melahirkan cara hidup yg bersifat kesatuan.

mendokong & menggerak kebudayaan seluas-luasnya sbg jentera pembangunan yg berkesan Meninggikan taraf & mutu kesenian Memenuhi keperluan sosiobudaya . pendidikan. pengembangan & perhubungan budaya Mewujudkan komunikasi yg berkesan ke arah kesedaran kebangsaan. pemeliharaan & pembangunan kebudayaan ke arah menguatkan asas-asas Kebudayaan Kebangsaan melalui usahasama penyelidikan. pembangunan. kenegaraan & nasionalisme Malaysia STRATEGI PERLAKSANAAN Meningkat & mengukuhkan kepimpinan budaya melalui usaha-usaha membimbing & melatih peminat.Pemulihan.

DASAR SOSIAL NEGARA Bagi mencapai kesepaduan dan kestabilan sosial.Dasar Sosial Negara (DSN) adalah satu dasar pembangunan sosial yang berteraskan nilainilai murni dan peningkatan keupayaan insan. ketahanan nasional dan kesejahteraan hidup masyarakat Malaysia yang maju dan mantap .

HALANGAN DAN CABARA N PERLAKSANAAN DASAR-DASAR NEGARA SIKAP 1. sains & teknologi. 4. . Kurang cekap Cepat puas hati Tidak dedikasi Kurang inovasi Tidak jujur Tidak ikhlas Tidak bersemangat ILMU PENGETAHUAN Ilmu pengetahuan moden. 7. 6. 3. 2. 5. penyelidikan & pembangunan yang tidak kemas kini.

ANCAMAN DALAM DAN LUAR NEGARA Tomahan drpd kumpulan pendesak dlm negeri & luar negara yg menyebabkan rakyat ragu-ragu.TAFSIRAN AGAMA Kefahaman & tafsiran agama yg singkat & sempit yg menolak pembangunan menyebabkan dasar-dasar kerajaan kurang mendapat sambutan rakyat. .

.

Terdapat lima prinsip ideologi yang menjadi tonggak perpaduan antara rakyat supaya dapat mewujudkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera selama-lamanya . Rukun Negara bertujuan untuk membentuk keperibadian rakyat negara ini sebagai bangsa Malaysia yang bersatu padu.Rukun Negara merupakan ideologi kebangsaan Malaysia yang diperkenalkan secara rasmi pada 31 Ogos 1970.

.

.

Wawasan 2020 bertujuan mewujudkan negara bermatlamat iaitu Malaysia akan menjadi negara maju dengan caranya tersendiri tanpa terikut kepada cara dan corak negara maju yang ada sekarang. . Kemajuan yang dicita-citakan ialah kemajuan yang sempurna yang tidak semata-mata diukur dari segi pencapaian lahiriah atau fizikal semata-mata malah ia akan meliputi pewujudan satu masyarakat yang sempurna dengan nilai moral dan etika yang tinggi dan boleh dicontohi oleh negara-negara lain.

Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika . tenteram dan maju.Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai Matlamat yang serupa dan dikongsi bersama Mewujudkan masyarakat yang berjiwa bebas. 9 CABARAN WAWASAN 2020 Mewujud dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang.

Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif.dinamik. . Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi antara satu sama lain. giat dan kental. Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi. Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing.Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur. mempunyai daya perubahan tinggi.

.

Rukun Negara. Asas-asas yang ada dalam konsep 1Malaysia ini adalah untuk mencapai teras perpaduan antara kaum di Malaysia supaya cita-cita negara untuk mencapai Wawasan 2020 sebagai negara yang berstatus maju tercapai dengan jayanya. Dasar Sosial Negara. dan seumpamanya agar sebarang konflik perkauman dapat dielakkan serta pencapaian dapat dipertingkatkan.Konsep 1Malaysia merupakan suatu konsep yang baru dilancarkan di Malaysia pada tahun 2009 yang lalu. Ia merupakan lanjutan daripada usaha kerajaan seperti pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru. . Dasar Pembangunan Nasional.

.

PEMBANGUNAN EKONOMI YANG TERANCANG DAN MASYARAKAT MALAYSIA BERSATU PADU DAN BEKERJASAMA .SESUNGGUHNYA CATATAN HITAM SEJARAH NEGARA HARUSLAH DIJADIKAN PENGAJARAN DAN CABARAN DEMI MENCAPAI NEGARA MAYLAYSIA YANG MEMPUNYAI SISTEM PEMERINTAHAN YANG SISTEMATIK DAN BERWAWASAN. .

.

Kuala Lumpur. Oxford Fajar Sdn Bhd. (2000). Bhd. Mohd. Sejarah Malaysia. Penerbitan Fajar Bakti Sdn. Malaysia Kita. Wawasan 2020 Malaysia.com/doc/41264420/Kesan-darurat diakses pada 24 Jun 2011. Maziza Sdn Bhd.. http://www. Shah Alam. Ruslan Zainuddin & Zaini Othman.com/doc/21053042/KESAN-PENDUDUKAN-JEPUN-DI-MALAYSIA diakses pada 24 Jun 2011.RUJUKAN Ahmad Sarji. Bhd. (2005).gov. Kuala Lumpur.scribd.php?..com/doc/3535182/DASARDASAR-KERAJAAN diakses pada 25 Jun 2011. www. Fuziah Shaffie & Ruslan Zainuddin. http://www.scribd.my/index.scribd. International Law Book Services.. http://www. (1991). (2003). Mahadee Ismail.kpkk.1-malaysia diakses pada 27 Jun 2011. Kenegaraan Malaysia. Selangor. United Print Process Sdn. .nilai..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful