P. 1
PROSEDUR KECEMASAN

PROSEDUR KECEMASAN

|Views: 6|Likes:
Published by holande
presentation
presentation

More info:

Published by: holande on Jul 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/22/2014

pdf

text

original

PROSEDUR KECEMASAN

TSUNAMI  GEMPA BUMI  ANCAMAN BOM

TSUNAMI??? .

adalah berbahaya apabila sampai ke tepi pantai…menyebabkan ombak yang BESAR . ombak mula melanda kesemua arah dengan kelajuan yang tinggi • Tsunami tidak kira BESAR @ KECIL.• Siri beberapa ombak besar :– – – – pergerakan dasar laut Gempa bumi Tanah runtuh Ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam • Dari pusat tsunami.

Tanda-tanda .

Tanda-tanda Air Laut Tiba-Tiba Surut .

terus lari ke kawasan yang tinggi. JANGAN tunggu amaran • Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh 1km 2 lebih • JANGAN mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku • Jika dinasihatkan untuk berPINDAH.Tindakan • Jika berada di tepi pantai @ laut dan merasa bumi bergegar. .. lakukan SEGERA.

Apa yang harus dilakukan ? BERPINDAH KE KAWASAN TINGGI DAPATKAN PERLINDUNGAN DI BANGUNAN TEGUH TUJU KE KAWASAN PERAIRAN YANG LEBIH DALAM TUNGGU UNTUK ISYARAT “ALL CLEAR” .

Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti di pantai yang selamat Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami Segera berpindah ke kawasan tinggi .

.Dapatkan perlindungan di tingkat atas bangunan yang tinggi -Bangunan yang berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau yang lebih tinggi .

Jika berada di dalam bot atau kapal Jika masa tidak mengizinkan. lebih selamat meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan yang tinggi . pandu bot ke kawsan perairan yang lebih dalam Jika cuaca buruk.

Tunggu isyarat ‘ALL CLEAR’ Jauhi dari Jangan Tsunami kawasan menganggap akan terjadi yang bahawa tiada dalam terjejas lagi bahaya beberapa sehingga setelah siri ombak benar-benar dilanda satu yang selamat ombak berbeza .

JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil CATATKAN setiap perbualan dengan pemanggil JANGAN mengganggu percakapannya CATAT nombor sekiranya telefon mempunyai sisitem pengesanan pemanggil USAHA dapatklan bantuan untuk menghubungi pihak berkuasa ANCAMAN BOM .

Dapatkan maklumat mengenai bom… DARI MANA PANGILAN? BILA MELETOP? KENAPA DI MANA ? BAGAIMANA RUPABENTUK? JENIS BOM? .

Apa yang perlu dilakukan??? BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang diterima LAKUKAN pencarian pantas di sekitar tempat untuk mengenalpastio sesuatu yang disyaki @ pelik. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya . HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan JANGAN maklumkan kepada orang lain.

JANGAN beri amaran secara umum @ aktifkan penggera kecemasan TUNGGU arahan selanjutnya JANGAN sentuh benda yang disyaki bom BENDA YANG DISYAKI BOM LAPORKAN penemuan kepada pihak keselamatan dengan segera TINGGALKAN temapat itu dengan segera .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->